Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1 OBSERVATORIUM

2

3

4

5

6

7

8 ! KUNST ARCHITECTUUR LANDSCHAP MIENSKIP!

9

10 ! WAAR LAAT JE DAN DE KLEI?! De terp groeit spiraalsgewijs de toekomst in. De bouwfasen liggen naast elkaar, niet op elkaar waardoor elke groeifase zichtbaar is.!!

11

12

13

14 ! IEDERE FASE IS GOED!

15

16

17

18

19

20 ! Leeuwarden-Fryslân Culturele hoofdstad 2018

21

22

23

24 ! TERPEN = WERKWOORD

25

26

27

28

29 ! OF ZO?

30

31

32

33 ! OF ZO

34

35

36

37 ! LET OP!

38

39 ! GOOGLE

40

41 ! WAAROM

42

43

44

45

46

47

48

49 TERP FAN DE TAKOMST OBSERVATORIUM 2017

50

51 We wolle ús klaai werom

52 Blije 2018 van onze verslaggever. Alle inwoners van Blije en hun gasten lopen vanaf de Friese zeedijk met een schop in de hand en kruiwagens vol klei de kwelder in. In de verte is met flinke palen een terrein afgebakend, die hoogte, breedte en lengte van een cirkelvormig volume aanduiden. Op een houten vlonder worden zij ontvangen door de burgermeester. Ze kijken blij, want het visioen van een buitendijkse terp wordt nu waarheid. De ceremonie vindt plaats in een vrij toegankelijk palenbos, waarmee de toekomstige vorm van de terp in het landschap is getekend. De Terp van de Takomst wacht als een inkleurtekening op de klei en de bewoners. Het plechtig begin van aanleg van terp van Blije valt samen met Kulturele Haadstêd, Leeuwarden- Fryslân Dit jaar markeert een nieuwe episode in het landmaken van de Friezen. Het is ook het jaar dat Sense of Place zijn eerste werken oplevert. De terptekening is een geste om met de middelen van de verbeelding landschap te maken en de bijzondere geschiedenis van de kustlijn van Friesland te vieren. Het is een plek op zee met een panoramische blik op de zeedijk en de eilanden. Vanuit de leegte nemen we luchtspiegelingen waar en staan we op de bodem, door mensenhanden aangelegd, waar zee en land in evenwicht zijn. Hier kunnnen nieuwe vormen van landschaps- en samenlevingsontwikkeling ontdekt en geprobeerd worden.

53

54 GEZIEN, GEHOORD, GEDACHT Op de oudste kaarten van het nagenoeg lege Nederland is Friesland een dichtbevolkt terpenland. De Terp is hét symbool van de bewoning en bewerking van het land aan de zee en de rivieren. De terpen verbeelden niet de strijd tegen het water maar de aanpassing aan het water. Met andere woorden; de mensen keken goed naar de natuur en middels terpen konden zij hun voeten droog houden, het land bewerken en de zeeën bevaren. Mens en landschap leefden in evenwicht, eeuwenlang. De terpen zijn adaptieve ingenieurskunstwerken - in een tijd dat er nog geen ingenieurs waren. Anno 2017 liggen de terpen in een volslagen ander landschap. De economische bestaansgrond is vervallen. Het is erfgoed dat voor identificatie zorgt en de geschiedenis vertelt. De Terp Fan de Takomst is de droom van vele partijen om het pioniersgevoel van wonen en werken in nauwe relatie tot de zee te kunnen beleven voor zichzelf maar ook voor bezoekers/toeristen. Na eeuwen van dijkenbouw wordt er weer buitendijks een terp aangelegd (= pleonasme?) die uitnodigt om het indrukwekkende, en ook voor de wereld unieke landschap te ervaren. We willen weer in de zee wroeten, bouwen en nederzetten. Landschappen, zeker in Nederland, zijn onderhevig aan permanente verandering. De kwelder zoals die er nu ligt, lag er 20 jaar geleden niet en hoe het er over 20 jaar hier bijligt is onvoorspelbaar. Het UNESCO-werelderfgoed fluctueert. De Terp van de Takomst wil geen terug-in-de-tijd-terp zijn. Op het fundament van het verleden is het een verbindend symbool voor nieuwe landschapservaring en -benutting, waardoor Blije achter de hoge starre Deltadijk weer in contact komt met de bewegingen van de Waddenzee. In tijdens Leeuwarden-Fryslân culturele Hoofdstad - wordt de plattegrond van de terp op de kwelder uitgezet; er worden palen geslagen, een pad aangelegd en een bouwbord geplaatst. Zoals alle terpen gestaag zijn gegroeid, van huisterp van 100 m2 naar ontwikkelde terp met dorp en kerk van 1000m2, zo kan de Terp Fan de Takomst ook groeien. Maar de contour zal er altijd al zijn.

55

56 VISIE OF VISIOEN? Visies zijn het domein van architecten, stedebouwers, beleidsmakers. Visioenen zijn het domein van kunstenaars en Mienskip. De droom om - juist in Nederland - buitendijks het landschap te betreden, bewerken en bebouwen is een bijzonder fenomeen. Observatorium wil een proces aangaan in een bepaalde richting maar zonder vaste uitkomst. De kunst van Observatorium ligt in de combinatie van denken en doen. In 2018 nemen we de eerste concrete stappen. We leggen het fundament van het pad, bouwen de terp en slaan de eerste palen in het kader van het project We wolle ús klaai werom. We ontvangen de eerste bezoekers met interesse voor landschap, rust, weidsheid en bouwen een aankomstplek voor reflectie op het landschap. De Terp van de Takomst is een project dat 'de taal der verbeelding combineert met ingenieurskunst zonder ingenieurs. Het prikkelt de nieuwsgierigheid naar de wereld om ons heen.

57 DE TERP FAN DE TAKOMST - WAAR LAAT JE DE KLEI? - IEDERE FASE IS GOED! Concept: Een kunstwerk dat in iedere fase van het groeiproces tot de verbeelding spreekt en in iedere fase een bestemming is voor bewoners en bezoekers; een Groeiende Terp. Kwelder Kwelder met pad Kwelder met pad en terp

58 DE NIEUWE TERP Terpen evolueerden van smal (5 meter) en laag (1 meter) naar breed en hoog (tot wel 10 meter). Van een terp met 1 huis naar een klein gehucht met een kerk. Dit proces van stapelen, laag op laag willen wij met de Groeiende Terp ervaarbaar maken en laten zien. Terpen werden echter ook weer afgegraven vanwege hun vruchtbare grond. Het proces start in 2018 met de klei die terugkeert naar de kwelder. Een bijzonder culturele Hoofdstad Project We wolle ús klaai werom dat het begin van het visioen markeert. Echter, wat doen we met die klei? Waar ligt die? Hoe gaat onze terp er eigenlijk uitzien? Waarom is het een Terp Fan de Takomst? In de kwelder tekenen we met palen spiraalsgewijs de toekomstige vorm van de Terp. Hij begint laag en eindigt hoog. De bouwfases liggen naast elkaar - en niet op elkaar - waardoor elke groeifase zichtbaar is en blijft. Er is een huisterp met kernpodium, er komt een dobbe met wal en de tekening van palen eindigt als een ontwikkelde terp. Het begin wordt gemarkeerd door een podium, het einde door een wal (als een dwarsdoorsnede) van houten palen op de uiteindelijke hoogte. Het pad wordt aangelegd met een spoor. Hierover rijdt een treintje, wagon of andersoortig voertuig (ligfiets?) en stopt bij het perron in het midden van de Terp. Je kunt verder de kwelder in middels een eenvoudig voetpad.

59 Pad met palen en podium en eindpalen en uitzichttrap

60 en de eerste klei.

61 Een bijzondere gelegenheid in Blije. Waar gaat die boerderij heen?

62 Openingsfeest Leeuwarden-Fryslân culturele Hoofdstad 2018

63 DE GROEIENDE TERP Het succesvolle culturele hoofdstad jaar is voorbij. Duizenden mensen hebben Leeuwarden bezocht en de kuststreek met geheel andere ogen bekeken. De rust, de ruimte, het landschap, de horizon en de gastvrijheid van Friesland hebben indruk gemaakt. Bij de TfdT heeft men zich verwonderd over dit kunstwerk. Wanneer zal ik weer eens komen kijken? Men is nieuwsgierig geworden naar hoe de TfdT zich zal ontwikkelen. De bewoners van Blije en het projectteam kijken met een zelfde verbazing terug. We hebben er zolang over gepraat en nu is hij er dan toch echt! En de mensen kwamen kijken naar dit wondertje ; vertelt met elkaar telkens weer. Zie je wel; eerst geloven dan zien! zegt Joop iedere dag tegen Harry. In de loop der jaren wordt de klei aangevoerd. Langzaam maar zeker groeit de terp tot zijn gedroomde eindbeeld. De eerste voorbereidingen worden getroffen voor het bouwen van een gehucht op de Terp. Huizen, stoep en straat die in 2023 klaar willen zijn. In de tussentijd zijn er fotogelegenheden voldoende. Grazende paarden en schapen bij of op de terp. Hoogwater, waarbij de helft van de Terp onder water loopt. Toeristen blijven druppelsgewijs de terp bezoeken. De biotoop om de Terp verandert en wordt onderzocht. Geulen worden gegraven, akkertjes aangelegd. Het landschap groeit mee. Bij bijzondere gelegenheden verzamelen de inwoners van Blije zich op de terp. Huwelijken, dorpsfeest, midzomernacht, de jaarlijkse musical van de basisschool, af en toe een open-lucht kerkdienst (van welk geloof dan ook) en er kan ook gewoon gezonnebaad worden. De lokale gemeenschap is betrokken bij de bouw van het gehucht. Hoe ziet het eruit? Wie bouwt het? Hout, plaggen of baksteen? Halfjaarlijkse bijeenkomsten hierover worden een ritueel in het dorp. Nieuwe visioenen ontstaan, oude worden uitgevoerd. De TfdT blijkt een voorbeeld te zijn geworden voor de andere dorpen aan de friese zeewering en tot ver in Groningen aan toe. Van de Zwarte Haen tot aan Delfzijl.

64 WERKWOORD: TERPEN. Ik terp, wij terpen. Nieuwe beelden hebben nieuwe woorden nodig. Polderen is ontstaan uit de strijd tegen het water. Men moest gezamenlijk de handen ineenslaan en in overleg dijken en dammen bouwen en deze samen onderhouden. Terpen gaat de volgende betekenis krijgen; Terpen gaat over bouwen met de natuur. Een samenwerking tussen en niet tegen, mens en natuur. Men wil de handen ineen slaan om nieuwe samenwerkingen in een nieuw landschap aan te gaan. (nb. hoort dan bij het woord Mienskip het werkwoord Terpen?)

65 Meer klei en nog meer klei en pad op terp en trap en een gebouw

66 geterpt Pad Pad en parkeerplaats Pad, parkeerplaats en spoor Pad, parkeerplaats, spoor en palenrij Pad, parkeerplaats, spoor, palenrij en podium Pad, parkeerplaats, spoor, palenrij, podium en eindpalen Pad, parkeerplaats, spoor, palenrij, podium, eindpalen en uitzichttrap Pad, parkeerplaats, spoor, palenrij, podium, eindpalen, uitzichttrap en eerste klei en dan meer klei een gebouw een pad meer klei en dan

67 DE LEVENDE TERP De klei is opgetast. De Terp is stevig. De eerste gebouwen zijn gebruiksklaar. De kinderen die vanaf nu in Blije geboren worden zullen buiten spelen en hangen in de kwelder op Blije s Terp. Zij zullen niet beter weten dan dat de Terp van de Toekomst er altijd was. Zij kunnen verder bouwen aan de Terp van de Toekomst. Zo kan het ook

68 LET OP!

69

70 OBSERVATORIUM KUNST ARCHITECTUUR LANDSCHAP MIENSKIP Nollekes Terschelling

71 Zandwacht Maasvlakte 2 Nomanslanding Sydney - Duisburg Essen - Dordrecht

72 OBSERVATORIUM, ROTTERDAM

GROETSJES ÚT DE KROMME HORNE - WIERUM

GROETSJES ÚT DE KROMME HORNE - WIERUM GROETSJES ÚT DE KROMME HORNE - WIERUM WIERUM IS LICHT VANGEN WIERUM IS GETIJDE VANGEN WIERUM IS RUIMTE VANGEN Het project de Kromme Horne is een landschappelijk element bestaande uit een 550 meter lange

Nadere informatie

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden opdrachtvel naam Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden Ben je eerder klaar met de vragen? Dan mag je beginnen met de woordzoeker op de laatste pagina. 1. Welk antwoord is goed?

Nadere informatie

Extra: Terpen hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/79565

Extra: Terpen hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/79565 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 03 oktober 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/79565 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

4. BELEVING & BEREIKBAARHEID

4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID De Afsluitdijk met het terpenlandschap en merengebied en de Wadden- en IJsselmeerkust biedt ultieme mogelijkheden voor recreatieve routes. Fietsen en wandelen langs en over

Nadere informatie

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp.

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. namen 1 a OPDRACHTKAART HALLUM - ONDERZOEK Sint Maartenkerk Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. Op deze kaart staan

Nadere informatie

Waddenkunst Sense of Place komt later

Waddenkunst Sense of Place komt later Waddenkunst Sense of Place komt later Vier kunstwerken die in 2018 in het Waddenlandschap hadden moeten verschijnen, komen pas volgend jaar gereed. LF2018-project Sense of Place laat wel veel tijdelijke

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

WERKBLAD pingo. naam. Heel lang geleden was het hier erg koud. Dat noemen we de ijstijd. Er waren heuvels, heel bijzondere heuvels.

WERKBLAD pingo. naam. Heel lang geleden was het hier erg koud. Dat noemen we de ijstijd. Er waren heuvels, heel bijzondere heuvels. WERKBLAD pingo Heb je wel eens gehoord van een pingo? Pingo betekent heuvel die groeit. Het is een woord uit de taal van de Eskimo s of Inuït. Dat lijkt ver weg, maar pingo s zijn heel dichtbij geweest!

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11

I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11 H E T W A D D E N PA R K A F S L U I T D I J K I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11 6. TOEKOMSTPERSPECTIEF

Nadere informatie

LIEFDE VOOR HET WATER

LIEFDE VOOR HET WATER Brug Stroomkanaal wurck architectuur stedenbouw landschap LIEFDE VOOR HET WATER Het verhaal van Friesland is het verhaal van de liefde voor het landschap en het water. Met de nieuwe brug over het Stroomkanaal

Nadere informatie

THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 1 - WERKBLAD 1

THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 1 - WERKBLAD 1 THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 1 - WERKBLAD 1 Naam: Groep: ONTSTAAN VAN & LEVEN IN DE DELTA (1000 VOOR CHRISTUS TOT 1599 NA CHRISTUS) Een moeras waar de Romeinen hun neus voor ophaalden is een van de

Nadere informatie

Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek

Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek Planvoornemen In opdracht van de gemeente Delfzijl, vertegenwoordigd door mevr. E. van Joolen, is een cultuurhistorisch

Nadere informatie

Zoekopdrachten bij Het water komt. **

Zoekopdrachten bij Het water komt. ** Module 1 De geschiedenis van de Delta. 1 Strijd tussen land en water 2 Overstromingen door de eeuwen heen 3 Oorzaken van overstromingen: de mens zelf 4 Waterbeheer. Blz. 4 Achter de duinen had je veengronden

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie?

Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie? Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie? In deze factsheet staat de beleving over het wonen en over het recreëren in Groningen centraal. Het gaat om hoe de inwoners

Nadere informatie

Driehuizen. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus 2005. concept en inhoud: la4sale - Amsterdam

Driehuizen. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus 2005. concept en inhoud: la4sale - Amsterdam Driehuizen Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus 2005 concept en inhoud: la4sale - Amsterdam romantische hollandse parel Driehuizerweg prachtig kappenspel achter de Schermerringvaart bebouwing dicht

Nadere informatie

DIJK VAN EEN VERHAAL

DIJK VAN EEN VERHAAL PERSBERICHT van BAUKJE FENNEMA: DIJK VAN EEN VERHAAL..een verhalen-tocht langs de Friese Waddenkust.. 14 april - 17 augustus 2018 Start van het dijk-project: 14 april 2018 om 16.00 uur Bij de sluizen van

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

Sponsors overtuigen op concept en visie

Sponsors overtuigen op concept en visie Sponsors overtuigen op concept en visie Pieter Van der Meer 13 juni 2018 Hoe overtuig je bedrijven mee te gaan in plannen voor een festival zonder programma of line-up? Voor die uitdaging stond het organisatiecomité

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

De koers van Merk Fryslân. focus, focus, focus.

De koers van Merk Fryslân. focus, focus, focus. De koers van Merk Fryslân focus, focus, focus. 1 Een sterk mmerk Friesland heeft, net als De Wadden, binnen Nederland een merkbekendheid van 100%. Ook in delen van Duitsland en België scoort de provincie

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting RiverArt R&D

Beleidsplan Stichting RiverArt R&D stichting RiverArt R&D Houttuinen 36 3311 CE Dordrecht Inleiding De wens in 2013 van het college B&W Dordrecht, om de culturele samenwerking met de stad Rotterdam te intensiveren, leidde tot het idee van

Nadere informatie

Duinen en dijken. De Westfriese Omringdijk slingert zich door het groene landschap.

Duinen en dijken. De Westfriese Omringdijk slingert zich door het groene landschap. Wandelnetwerk Noord-Holland Duinen en dijken De Westfriese Omringdijk slingert zich door het groene landschap. Tekst en foto s: Joop Duijs A ls u nog steeds twijfelt aan de schoonheid van Noord- Holland

Nadere informatie

PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN EMMEN In samenwerking met: Urban Xchange

PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN EMMEN In samenwerking met: Urban Xchange PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN Uniek erfgoed Zo bijzonder als het Noorder Dierenpark was, zo bijzonder is ook haar ruimtelijke erfenis. Misschien nog wel

Nadere informatie

LEZEN. Terpentijd - 1500

LEZEN. Terpentijd - 1500 1 LEZEN Terpentijd - 1500 Friesland bestaat eigenlijk uit drie delen: de klei, het veen en het zand. De eerste boeren woonden op het zand (De Wouden en Gaasterland). Hun aardewerk in de vorm van trechters

Nadere informatie

P R O J E C T G R O E P W I E R U M

P R O J E C T G R O E P W I E R U M Doel nieuwsbrief Wie, wat, waar? De projectgroep Sense of Place Anna-Maaike v.d. Weide Terugblik Wat is er gebeurd na de schetsschuit Resultaten enquête Vooruitblik Link naar media INHOUDSOPGAVE WIE, WAT,

Nadere informatie

Bezoekerscentrum Lauwersmeer Globale verhaallijn (concept)

Bezoekerscentrum Lauwersmeer Globale verhaallijn (concept) Bezoekerscentrum Lauwersmeer Globale verhaallijn (concept) Interviews: welke verhalen mogen absoluut niet ontbreken? van dynamisch getijdengebied naar zoetwatermeer achter een zeedijk nieuwe, jonge natuur

Nadere informatie

Oterleek. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus concept en inhoud: la4sale - Amsterdam

Oterleek. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus concept en inhoud: la4sale - Amsterdam Oterleek Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus 2005 concept en inhoud: la4sale - Amsterdam het dorp ligt achter de Schermerringvaart dichtbebouwd en groen dorp een deel met burgerhuizen...... een deel

Nadere informatie

waterbeheer en erfgoed

waterbeheer en erfgoed waterbeheer en erfgoed waterbouwkundige elementen als versterking voor de identiteit van het waterbeheer door Kees Tak Lelystad, 30 november 2017 0 inhoud 1. de Nederlandse bodem 2. natuur & bewoning 3.

Nadere informatie

gravin Agnes, Margaretha, Elisabeth geboren van Kleef rond Echtgenote van uw graaf, Rogier van Leefdaal, ridder en burggraaf van Brussel, heer

gravin Agnes, Margaretha, Elisabeth geboren van Kleef rond Echtgenote van uw graaf, Rogier van Leefdaal, ridder en burggraaf van Brussel, heer gravin Agnes, Margaretha, Elisabeth geboren van Kleef rond 1400. Echtgenote van uw graaf, Rogier van Leefdaal, ridder en burggraaf van Brussel, heer van Leefdaal, drossaard van Brabant, en opperjachtmeester

Nadere informatie

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Exclusief de projecten die meegenomen worden in het Rijkscontract (deze zijn apart hiervan uitgebreider toegelicht) Volgnum Mobiliteit 1 Verruiming sluis

Nadere informatie

Het gehele gebied is grotendeels begroeit met riet. Op het stuk gemeentegrond laten we de bestaande begroeiing intact en leggen we paden van

Het gehele gebied is grotendeels begroeit met riet. Op het stuk gemeentegrond laten we de bestaande begroeiing intact en leggen we paden van JELLE SAPULETE & BRIGITTA VAN WEEREN MAART 2010 Het Sciencepark is een gebied in transformatie. Enkele jaren geleden was het een polderlandschap met veel groen, volkstuintjes en de laatste boerderij van

Nadere informatie

Kunst in de openbare ruimte

Kunst in de openbare ruimte Kunst in de openbare ruimte Kunst in de openbare ruimte? kunst op plekken waar iedereen kan komen kunst die iedereen (gratis) kan zien. je gaat er meestal niet speciaal naar toe, maar je komt het tegen

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4 Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4 door D. 1279 woorden 6 juli 2016 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Aardrijkskunde 1hv 4.1 Het gevaar van water Terp: heuvel die beschermt tegen

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen Tijdvak 3 Toetsvragen 1 Op veel afbeeldingen wordt de Romeinse keizer Constantijn als een heilige afgebeeld met een stralenkrans om zijn hoofd. Welke reden was er om Constantijn als christelijke heilige

Nadere informatie

Steun Het Drentse Landschap

Steun Het Drentse Landschap Steun Het Drentse Landschap In Drenthe vind je nog échte stilte en kostbare natuur. Je vindt er plekjes om even weg te dromen, uitzichten om nooit te vergeten en alle ruimte voor stevige wandelingen met

Nadere informatie

Graantekeningen in het Bildtse landschap. Ode aan M.C. Escher op het Bildt HENK RUSMAN

Graantekeningen in het Bildtse landschap. Ode aan M.C. Escher op het Bildt HENK RUSMAN Graantekeningen in het Bildtse landschap Ode aan M.C. Escher op het Bildt HENK RUSMAN Oude Bildtzijl september 2017 Landschapsproject, Graantekening in het Bildtse landschap Een ode aan het artistieke

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Reflectie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Reflectie Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Reflectie Aardrijkskunde Een groot deel van Nederland ligt lager dan de zee. Daarom zijn er dijken. De dijken houden het water

Nadere informatie

FIETSROUTE Dirksland

FIETSROUTE Dirksland FIETSROUTE Dirksland Verdrinkend Land Inundatie tijdens de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee Fietsroute Dirksland In februari 1944 zette de Duitse bezetter het oostelijk deel van Goeree-Overflakkee

Nadere informatie

Beleid, bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan

Beleid, bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan 2 Beleid, bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan Twee perspectieven bepalen het beleid ten aanzien van de ruimtelijke kwaliteit inhet bestemmingsplan en het beeldkwaliteitplan: het verleden en de toekomst.

Nadere informatie

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone),

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone), Met de cache Meer Polder beleef je het heden en verleden van de Meerpolder. Het is een prachtige tocht van ca. 9 km die je lopend of met de fiets kunt doen. Bij Zoetermeer ligt een polder die is heel bijzonder

Nadere informatie

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN FEITEN EN CIJFERS Hoofdstad van het district Porto, stad die door UNESCO sinds 1996 als werelderfgoed erkend is Ligging:: zuidwesten van Europa, aan de Atlantische

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

Lesbrief Onderbouw: Elfwegentocht door Spel

Lesbrief Onderbouw: Elfwegentocht door Spel Groep 3/4 gaan aan de slag met De toekomst van duurzame mobiliteit Leerdoelen: KAN 1. Kennismaken met het idee van duurzame mobiliteit en de eigen invloed in het maken van een duurzamere wereld. 2. Aansporen

Nadere informatie

Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs

Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs Opdracht 1 Bij de tekst Schokland Werelderfgoed op de grond. 1a. De grote foto op de grond is gemaakt in 1930. Toen was Schokland nog een eiland. Waarom

Nadere informatie

Friese historicus blikt met unieke foto's terug op 75 jaar Noordoostpolder. 9/10/2017 Bron: Leeuwarder Courant /Robert Jan Speerstra

Friese historicus blikt met unieke foto's terug op 75 jaar Noordoostpolder. 9/10/2017 Bron: Leeuwarder Courant /Robert Jan Speerstra Friese historicus blikt met unieke foto's terug op 75 jaar Noordoostpolder 9/10/2017 Bron: Leeuwarder Courant /Robert Jan Speerstra VorigeVolgende 1/7 De Noordoostpolder is vandaag officieel 75 jaar droog.

Nadere informatie

Grootschermer. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus concept en inhoud: la4sale - Amsterdam

Grootschermer. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus concept en inhoud: la4sale - Amsterdam Grootschermer Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus 2005 concept en inhoud: la4sale - Amsterdam Grootschermer, dorp met fraaie landschappelijke ligging, dorps zonder monumentaal te zijn structuurdrager,

Nadere informatie

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Essay Dordtologie Een sportevenement specifiek voor Dordrecht Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Inleiding Ik heb met plezier de cursus Dordtologie gevolgd. Allerlei onderwerpen zijn tijdens

Nadere informatie

Zwolle ontmoet. Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met. de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol

Zwolle ontmoet. Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met. de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol ONTMOET WOLLE Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol geschiedenis en cultuur. Zwolle kent jaarlijks vele bezoekers, ieder met

Nadere informatie

NIEUWE VORMEN IN HET LANDSCHAP Kunst uit Natuur PÉ OKX EN COR TEN HAAF

NIEUWE VORMEN IN HET LANDSCHAP Kunst uit Natuur PÉ OKX EN COR TEN HAAF NIEUWE VORMEN IN HET LANDSCHAP Kunst uit Natuur INLEIDING Kunst uit Natuur is een samenwerkingsproject van ecoloog Cor ten Haaf en beeldend kunstenaar Pé Okx. In dit project willen zij de visuele vormen

Nadere informatie

Bjusterbaarlik recreëren. Recreëren in de Waadhoeke, in bjusterbaarlike belevenis. waadhoeke-resort.nl

Bjusterbaarlik recreëren. Recreëren in de Waadhoeke, in bjusterbaarlike belevenis. waadhoeke-resort.nl Bjusterbaarlik recreëren Recreëren in de Waadhoeke, in bjusterbaarlike belevenis. waadhoeke-resort.nl Op de oude zee, achter de dijk, ligt het land van Noordwest Friesland Lang geleden was Noordwest Friesland

Nadere informatie

12 landschapsaspecten

12 landschapsaspecten 12 landschapsaspecten Voor de analyse van een landschap zijn onderstaande aspecten van belang. Ze geven een nadere invulling aan de kernkwaliteiten. 12 landschapsaspecten... 1 1. Opbouw landschap... 1

Nadere informatie

Ons kenmerk: EW Groningen, 22 juni 2016 Betreft: Noord-West 380 kv hoogspanningsverbinding Eemshaven - Vierverlaten

Ons kenmerk: EW Groningen, 22 juni 2016 Betreft: Noord-West 380 kv hoogspanningsverbinding Eemshaven - Vierverlaten Gemeente Zuidhorn t.a.v. de gemeenteraad email: gemeente@zuidhorn.nl Ons kenmerk: 16-032-EW Groningen, 22 juni 2016 Betreft: Noord-West 380 kv hoogspanningsverbinding Eemshaven - Vierverlaten Geachte heer,

Nadere informatie

Introductie. Kunst 1.1

Introductie. Kunst 1.1 D 6 4 9656 9 Introductie In dit hoofdstuk word jij flink aan het denken gezet. Heb jij je wel eens afgevraagd wat kunst precies is? Wanneer is iets een kunstwerk en wanneer niet? In dit hoofdstuk ga je

Nadere informatie

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie ( LANDAANWINNING EN BEDIJKING Waddeneilanden Versie 27-6-2011 Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl). Het

Nadere informatie

VAN NEDERZETTING TOT WERELDSTAD

VAN NEDERZETTING TOT WERELDSTAD VAN NEDERZETTING TOT WERELDSTAD Bekijk dit schilderij op zaal Op deze kaart uit 1538 is Amsterdam nog een kleine stad midden in de polder. Zoek op de kaart de volgende drie gebouwen Nieuwe kerk Oude kerk

Nadere informatie

Bijlage 1: Ambitie en kader

Bijlage 1: Ambitie en kader BIJLAGEN Bijlage 1: Ambitie en kader Provincie Fryslân In de provinciale Verordening Romte is aangegeven dat bij een ruimtelijk plan voor het landelijk gebied rekening moet worden gehouden met de herkenbaarheid

Nadere informatie

Landschapsplan Voormalig Eiland van Cadzand

Landschapsplan Voormalig Eiland van Cadzand -d L;'. --. s,*c- Landschapsplan Voormalig Eiland van Cadzand Landschapsplan Voormalig Eiland van Cadzand West Zeeuwsch-Vlaanderen tekent zich scherp af als groene oase te midden van een sterk verstedelijkte

Nadere informatie

Een wal van zand, klei of steen die mensen beschermt tegen hoog water. De plek waar het rivierwater in de zee uitkomt.

Een wal van zand, klei of steen die mensen beschermt tegen hoog water. De plek waar het rivierwater in de zee uitkomt. Meander Samenvatting groep 5 Thema 3 Waterland Samenvatting Langs de kust Nederland ligt voor de helft onder de zeespiegel. Heel vroeger woonden mensen dicht bij zee op terpen. Langs de kust beschermen

Nadere informatie

Negentien windmolens van rond 1740

Negentien windmolens van rond 1740 Wandelroute Kinderdijk Lengte: 11 en 20 kilometer Landschap: veenweidegebied, soms zacht en drassig Routebeschrijving: zie pagina 70 Markering: geen Plattegrond: beschikbaar (zie: www.klikprintenwandel.nl)

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

De ontginning van het woeste land

De ontginning van het woeste land De ontginning van het woeste land In een tijdsbestek van 2000 jaar is het onland van het huidige Nederlandse grondgebied door mensenhanden in cultuur gebracht. De serie kaarten toont de ontginning van

Nadere informatie

Lesaanbod Museum Amstelland

Lesaanbod Museum Amstelland Lesaanbod Museum Amstelland Museum Amstelland beschikt over een schat aan informatie en voorwerpen op het gebied van erfgoed, geschiedenis en aardrijkskunde. De thema s die bijvoorbeeld in het museum behandeld

Nadere informatie

Studieopdrachten Deltaprogramma

Studieopdrachten Deltaprogramma Deltaprogramma Ontwerp een brede groene dijk met aansluitend kwelders, wat zijn de randvoorwaarden? Is gras de ultieme dijkbekleding voor een brede groene dijk (ecologisch en civiel techn.) Welke functies

Nadere informatie

KNAG-excursie Aardkundige monumenten in Noord-Holland

KNAG-excursie Aardkundige monumenten in Noord-Holland KNAG-excursie Aardkundige monumenten in Noord-Holland 15 september 2012 i.s.m. Provincie Noord-Holland o.l.v. Pim Beukenkamp (KNAG) Rob Adriaens (KNAG) Eric Khodabux (Provincie Noord-Holland) Deon Slagter

Nadere informatie

Sneak preview Museum Het Grachtenhuis

Sneak preview Museum Het Grachtenhuis Luister naar het verhaal van onze grachten Sneak preview Museum Het Grachtenhuis Museum Het Grachtenhuis De Amsterdamse grachten maken de stad. Hier wordt al eeuwen geld verdiend, kunst gemaakt, feest

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

Onderdeel invloed van de mens of sporen van mensen

Onderdeel invloed van de mens of sporen van mensen Onderdeel invloed van de mens of sporen van mensen Onderbouw: Voetsporen Mensen lopen meestal over straten en paden die hard zijn. Ze maken dan geen voetafdrukken. Als je door het zand loopt, gebeurt dat

Nadere informatie

Betreft: Herindelingsontwerp samenvoeging provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland

Betreft: Herindelingsontwerp samenvoeging provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland Leeuwarden 15 oktober 2013 Aan: Ministerie van BZK, Postbus 20011, 2500 AE Den Haag Betreft: Herindelingsontwerp samenvoeging provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland Zienswijze Noordvleugelprovincie

Nadere informatie

Leeuwarden/Ljouwert Culturele Hoofdstad 2018 Informatiebijeenkomst. 30 november 2011

Leeuwarden/Ljouwert Culturele Hoofdstad 2018 Informatiebijeenkomst. 30 november 2011 Leeuwarden/Ljouwert Culturele Hoofdstad 2018 Informatiebijeenkomst 30 november 2011 Inleiding Jocco Eijssen Programmamanager Culturele hoofdstad 2018 Programma Filmpje Ljouwert Culturele Hoofdstad 2018

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Informatiecentrum en bedieningsgebouw Johan Frisosluis Stavoren Design & Build Stavoren m2. Ballast Nedam Bouw Noord

Informatiecentrum en bedieningsgebouw Johan Frisosluis Stavoren Design & Build Stavoren m2. Ballast Nedam Bouw Noord Titel Project Plaats Bouwjaar BVO Bouwkosten Opdrachtgever Informatiecentrum en bedieningsgebouw Johan Frisosluis Stavoren Design & Build Stavoren 2014 350m2 Ballast Nedam Bouw Noord Het nieuwe sluiscomplex

Nadere informatie

EEN KUNSTWERK VOOR HET VERDRONKEN DORP HOUWINGAHAM VERKLEURINGEN

EEN KUNSTWERK VOOR HET VERDRONKEN DORP HOUWINGAHAM VERKLEURINGEN www.pauldekort.nl info@pauldekort.nl 2013 EEN KUNSTWERK VOOR HET VERDRONKEN DORP HOUWINGAHAM VERKLEURINGEN HET VERDRONKEN DORPJE HOUWINGAHAM Houwingaham is de naam van een middeleeuwse veenontginningsnederzetting

Nadere informatie

Lesbrief De Meerpolder 400 jaar:

Lesbrief De Meerpolder 400 jaar: Lesbrief De Meerpolder 400 jaar: 1616-2016 Het doel van deze lesbrief is, dat je leert: 1. hoe het landschap rondom Zoetermeer is ontstaan. 2. dat turf eeuwenlang een erg belangrijke brandstof was. 3.

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op Fietsroute Leeuwarden, Tytsjerk en Wyns

Vind de mooiste fietsroutes op  Fietsroute Leeuwarden, Tytsjerk en Wyns Fietsroute 121673 Leeuwarden, Tytsjerk en Wyns Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats breezanddijk Breezanddijk Súdwest Fryslân Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt breezanddijk

Nadere informatie

Wat betekent het wanneer je drie talen spreekt? Hoe organiseer je dat? Zouden ze dit spreken en schrijven?

Wat betekent het wanneer je drie talen spreekt? Hoe organiseer je dat? Zouden ze dit spreken en schrijven? episode 1-1 les. Friezen om utens Lesdoel: Leerlingen verplaatsen zich in het leven van de familie Terpstra De leerkracht vertelt over de familie Terpstra: vader, moeder en een tweeling van 11 (jongen

Nadere informatie

SCENARIO 1 Extreme regenval teistert Friesland

SCENARIO 1 Extreme regenval teistert Friesland De werknemers van het waterschap kennen het gebied door en door en zijn op allerlei calamiteiten voorbereid. En dat moet ook! Kies een scenario en maak de bijbehorende opdrachten. Woudagemaal SCENARIO

Nadere informatie

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft Holwert oan See Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer 13/06/2017, Delft Visie Holwerd aan Zee, het begin van de perfecte vakantie naar Ameland. Laat je geheel

Nadere informatie

Terrein inrichting Plompe Toren

Terrein inrichting Plompe Toren Terrein inrichting Plompe Toren Atelier de Lyon Rietveld Landscape December 2011 Voorlopig ontwerp Plompe Toren Huidig situatie Plompe Toren Voorlopig ontwerp Voorlopig ontwerp: aanzicht vanaf Oosterschelde

Nadere informatie

Bijeenkomst wind- en zonne-energie 3 november 2014

Bijeenkomst wind- en zonne-energie 3 november 2014 Bijeenkomst wind- en zonne-energie 3 november 2014 Op uitnodiging van de gemeente bezochten circa 40 bewoners de avond waar ze in gesprek gingen over duurzame energie. De bijeenkomst werd samen met de

Nadere informatie

NEDERLAND IN VOLLE BLOEI

NEDERLAND IN VOLLE BLOEI THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 2 - WERKBLAD 1 Naam: Groep: NEDERLAND IN VOLLE BLOEI (1600 TOT 1800) VAN BEDREIGEND NAAR VRUCHTBAAR LAND Bekijk de video Van bedreigend naar vruchtbaar land. 1 A. Je hebt

Nadere informatie

Hear Verhagen, hearen Beerda en Faber, persoaniel fan Oosterhof. In hiel soad fan wat Fryslân te bieden hat en fan wat Fryslân wol, sjogge

Hear Verhagen, hearen Beerda en Faber, persoaniel fan Oosterhof. In hiel soad fan wat Fryslân te bieden hat en fan wat Fryslân wol, sjogge 1 Toespraak opening Energie Kenniscentrum, Leeuwarden 4 september 2019 Hear Verhagen, hearen Beerda en Faber, persoaniel fan Oosterhof Holman en Ekwadraat, achte oanwêzigen, Wolkom, In hiel soad fan wat

Nadere informatie

LANDART-PROJECT WATERMERK

LANDART-PROJECT WATERMERK WATERMERK 1 Versie 3 - februari 2016 LANDART-PROJECT WATERMERK Wie, wat is Fryslân? Wie, wat is Nederland? Wie willen we zijn? Waar staan we voor? Is er iets dat meer bepalend is voor onze toekomst dan

Nadere informatie

Lesbrief DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS. Van ijs tot water

Lesbrief DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS. Van ijs tot water Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen, zoals China.

Nadere informatie

Hier groeit een tuinstraat!

Hier groeit een tuinstraat! Page 1 of 7 Page 2 of 7 De stad bouwt enkele straten in vijf districten om tot echte tuinstraten boordevol groen én blauw. De stad en de bewoners hebben al heel wat ideeën klaar, maar ze willen niet over

Nadere informatie

De gemeente Schermer. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus concept en inhoud: la4sale - Amsterdam

De gemeente Schermer. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus concept en inhoud: la4sale - Amsterdam De gemeente Schermer Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus 2005 concept en inhoud: la4sale - Amsterdam Landschap en bebouwing Eenheden van landschappelijke identiteit Vanuit het landschap gezien zijn

Nadere informatie

Gastvrije Stad. Meest. van Nederland

Gastvrije Stad. Meest. van Nederland Meest Gastvrije van Nederland 2009 Meest Gastvrije 2009 is een onderzoek van Van Spronsen Partners horeca-advies in samenwerking met VVV Nederland Top 2 Meest Gastvrije van Nederland De uitkomsten zijn

Nadere informatie

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde.

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde. namen 1 a OPDRACHTKAART ULRUM - ONDERZOEK Catharinakerk Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde. Op deze kaart staan

Nadere informatie

Het Woudagemaal Unesco World Heritage Magistrale beleving van stoom, architectuur en water

Het Woudagemaal Unesco World Heritage Magistrale beleving van stoom, architectuur en water Het Woudagemaal Unesco World Heritage Magistrale beleving van stoom, architectuur en water Beleidsplan 2019-2023 STICHTING IR. D.F. WOUDAGEMAAL Onze gegevens Rechtsvorm : Stichting Statutaire naam : Stichting

Nadere informatie

TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE

TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE MUSEUMZONE In het door de Raad vastgestelde beleidsplan INBeelden (kunstopdrachtenbeleld 2008-2010) zljn tijdelijke kunstwerken

Nadere informatie

Historische wandeling Ommoordseweg

Historische wandeling Ommoordseweg Historische wandeling Ommoordseweg In ons boekje Ommoordseweg van begin tot eind hebben wij geprobeerd de verdwenen weg en de verleden tijd voor u te laten herleven. Met die in gedachten is het verkennen

Nadere informatie

Ontwikkeling Oudega aan het Water

Ontwikkeling Oudega aan het Water School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Dhr Wim Mulder, werkzaam als projectleider Oudega aan het Water bij de Gemeente Smallingerland. Situatie In 2008 zijn de provincie Fryslân en

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

Werkstuk CKV De Tempel van Hera

Werkstuk CKV De Tempel van Hera Werkstuk CKV De Tempel van Hera Werkstuk door een scholier 1239 woorden 30 oktober 2006 5,1 22 keer beoordeeld Vak CKV Algemene gegevens. Wat is het? Een ruïne van een tempel met vele beelden. Hoe heet

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Bouw uw eigen woning in Kamers, fase 1!

Bouw uw eigen woning in Kamers, fase 1! april 2014 B UITENGEW OON Bouw uw eigen woning in Kamers, fase 1! www.wonenindalmeden.nl B UITENGEW OON www.wonenindalmeden.nl B UITENGEW OON Inhoudsopgave pagina Inleiding 3 Maatvoering en kavelprijzen

Nadere informatie

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND In het najaar van 2011 en de lente van 2012 deed een team archeologen van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol bv) en Diachron UvA bv opgravingen in Aarle in de gemeente

Nadere informatie

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting Managementsamenvatting Met Holwerd aan Zee hebben de bewoners van Holwerd het initiatief genomen om de economie en de leefbaarheid van het dorp en Noordoost Fryslân een impuls te geven. Kern van het plan

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie