Inzet publiek budget voor PPS-en T&U 2017; voorstel voor te honoreren PPS-en uit de call

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inzet publiek budget voor PPS-en T&U 2017; voorstel voor te honoreren PPS-en uit de call"

Transcriptie

1 Inzet publiek budget voor PPS-en T&U 2017; voorstel voor te honoreren PPS-en uit de call 1. Vooraf Hierna volgt een advies voor toewijzing van het publieke budget n.a.v. ingediende voorstellen voor Publiek-Private Samenwerking (PPS) voor Fundamenteel onderzoek, Industrieel onderzoek en valorisatie via Experimentele ontwikkeling in de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen De TKI TU hanteert als uitgangspunt dat zij vanzelfsprekend de beste projectvoorstellen met de meest relevante onderwerpen wil financieren, maar ook dat honorering moet bijdragen aan optimale versterking van alle innovatiethema s. Daarbij bestrijkt de programmering van de TKI TU diverse geldstromen waarvan TKI toeslag en DLO capaciteit ingezet worden in de call voor PPS-en. Daarnaast is er een aanzienlijk projectenportfolio via de EU en NWO en wordt ook in de regio s ingezet op innovatie. De verschillende aspecten en geldstromen komen bij elkaar onder de noemer integraal programmeren. 2. Ambitie De call is uitgevoerd op basis van de Uitvoeringsagenda (UA) De daarin beschreven ambitie voor kennis- en innovatieprogramma s is Duurzame ontwikkeling door Groene Groei. Deze wordt ingevuld via onderstaande Innovatiethema s: - Meer en beter met minder; - Samenwerkende waardeketens; - Gezondheid en welbevinden; - Voedselveiligheid; - Voedselzekerheid. Topsector T&U heeft talloze publiek-private samenwerkingen voor innovatie. Waar de innovatie zeer intensief of veelomvattend is, zijn deze gebundeld in (nu 14) koepel PPS-en. De koepel PPS-en dragen bij aan maatschappelijke en economische uitdagingen (zie figuur)

2 3. Budget en procedure Beschikbaar budget voor 2017 Het budget voor de call bestaat uit DLO capaciteit en TKI toeslag. In 2017 is voor DLO (DLO capaciteit) 12,3 mln. (excl. BTW) beschikbaar, waarvan 4,46 mln. euro (excl. BTW) vrij inzetbaar voor nieuwe PPS-en. Reserveringen voor EU cofinanciering en koepelcoördinatie zijn hierin reeds van het budget afgetrokken. Vanuit de TKI-toeslag is max. 400 k beschikbaar voor nieuwe PPS-en. Call voor PPS - Projectideeën: De TKI TU heeft op 23 maart 2016 de Call 2017 voor Tuinbouw & Uitgangsmaterialen open gesteld. Sluitingsdatum voor de verplichte projectideeën was 1 mei Indieners van projectideeën ontvingen een (niet bindend) advies voor nadere uitwerking (negatief, neutraal of positief) alsmede inhoudelijke adviezen voor samenwerking met andere partijen; - Full proposals: Sluitingsdatum voor uitgewerkte projectvoorstellen was 17 juli 2016; - Drie toetsen: de full proposals zijn vanuit drie invalshoeken beoordeeld: o Door het TKI bureau op voldoen aan de formele eisen (w.o. voldoende private cofinanciering) o Door de koepel PPS-en op inhoudelijke bijdrage aan de roadmaps o Door onafhankelijke reviewcommissies op kwaliteit van het voorstel. - Reviewcommissies: De TKI TU heeft dit jaar opnieuw gebruik gemaakt van vier onafhankelijk samengestelde beoordelingscommissies. Projectvoorstellen zijn op grond van onderwerp door het TKI bureau verdeeld over de commissies: 1. Meer en Beter met Minder Tuinbouw, 2. Meer en Beter met Minder Uitgangsmaterialen, 3. Plantgezondheid & Fyto, en 4. Voedselveiligheid en zekerheid (incl. Internationaal), Gezondheid en welbevinden en Samenwerkende waardeketens; - Advies: op basis van het advies van het TKI bureau, het oordeel van de reviewcommissies en het advies van de Koepel PPS-en stelt het TKI bureau een advies op voor het TKI bestuur voor inzet DLO-capaciteit en TKI-toeslag (diverse kennisinstellingen) in Advisering en accordering: het TKI-bestuur accordeert het advies en stuurt het voor besluitvorming naar de TU Board, die dit besluit als advies naar EZ stuurt. Koepel Energie en CO2 De koepel Energie en CO2 doet niet mee met de T&U call maar organiseert een eigen oproep. Voor projecten binnen deze koepel is in totaal 1,1 mln. euro DLO-capaciteit beschikbaar. 4. Review en selectie van projecten In totaal hebben we 89 onderzoeksvoorstellen ontvangen die in totaal 12,1 mln. publieke middelen vragen in Vijf van deze voorstellen voldeden niet aan de voorwaarden m.b.t. private cofinanciering en zijn in overleg met het TKI-bestuur niet beoordeeld. Net als voorgaande jaren is het thema Meer en Beter met Minder opgesplitst in drie grote clusters en is voor de beoordeling en de keuze van projecten een aantal koepel en innovatiethema s samengevoegd. Het overzicht van hoe de koepel PPS-en in de themaclusters zitten is weergegeven in tabel 1.

3 Tabel 1: Overzicht koepel PPS-en in de themaclusters Thema Cluster onderliggende koepel PPS-en Meer met minder Voedselzekerheid en voedselveiligheid Gezondheid en welbevinden Samenwerkende waardeketens 1. Uitgangsmaterialen 2. Plantgezondheid 3. Duurzame Productiesystemen 4. Voedselzekerheid en voedselveiligheid 5. Gezondheid en welbevinden 6. Samenwerkende waardeketens Better Plants for New Demands Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid Energie en CO2 (PM, niet in de call) Glastuinbouw Waterproof Tuinbouwtechnologie Tuinbouw Logistiek Voedselveiligheid Fytosanitair robuuste ketens Internationalisering Groen voor een gezonde omgeving Consument en gezondheid New Business met plantenstoffen Tuinbouw Digitaal Consument, markt en ketens De verdeling over de aantallen projecten en het gevraagde budget per thema staat in tabel 2. Tabel 2: Aantal ontvangen PPS-voorstellen met hun scores en gevraagd budget per themacluster (in k excl. BTW). Koepel PPS Aantal Aantal met score voldoende Aantal onvoldoende/ niet beoordeeld (nb) Gevraagd budget (in k ) excl. BTW van voldoende beoordeelde voorstellen Meer met minder Uitgangsmaterialen Plantgezondheid Duurzame Productiesystemen Voedselveiligheid en zekerheid Gezondheid en welbevinden Samenwerkende waardeketens Totaal *nb=niet beoordeeld. Een aantal projecten voldeed niet aan de voorwaarden en zijn om die reden niet beoordeeld door de reviewcommissies Voor de keuze van projecten is gekozen voor een systematiek waarbij zowel kwaliteit van het project als spreiding over de thema s en belang voor het portfolio een rol speelt. Per themacluster wordt steeds het voorstel met een score hoger dan 7 genomen in combinatie met zeer belangrijk, vervolgens hoger dan 7 in combinatie met belangrijk, vervolgens hoger dan 6,5 in combinatie met zeer belangrijk.

4 5. Resultaat Uitgaande van bovenstaande systematiek is konden zo per themacluster 5 projecten worden opgenomen in het advies (mits aanwezig en score hoger dan 6,5). Op deze werkwijze is één uitzonderingen van toepassing die gemotiveerd aan het TKI-bestuur en de TU Board zijn voorgelegd. Dit betreft: - KV Ht2ftw Smart materials for Greenhouse Structures. Dit project is een crossover met HTSM waar HTSM ook in gaat investeren. Daarnaast wordt voorgesteld extra een aantal projecten te honoreren: - 1 project in het thema Uitgangsmaterialen, omdat het totaal aan te honoreren budget achter bleef bij de andere thema s (KV ) - 1 project in het thema Samenwerkende waardeketens omdat dit een crossover is die ook bij Agri&Food wordt gefinancierd (verhouding 2/3 AF 1/3 TU). Dit betreft KV project dat een afronding betekent van het programma Glastuinbouw Waterproof (KV ) - 1 project in thema Duurzame productiesystemen dat kan worden gefinancierd met de gereserveerde TKI-toeslag van TNO (KV ). Het resultaat van deze werkwijze staat in onderstaande tabel 3. In de bijlage staan de afzonderlijke projecten met budgetgegevens. Tabel 3 Voorstel te honoreren PPS-en Thema Aantal projecten Budget 2017 k 1. Uitgangsmaterialen k 2. Plantgezondheid k 3. Duurzame productiesystemen k 4. Voedselveiligheid en voedselzekerheid k 5. Gezondheid en Welbevinden k 6. Samenwerkende Waardeketens k Totaal k In totaal kunnen er 31 projecten worden gehonoreerd, met een omvang van k in Dit betreft k DLO capaciteit en 362 k TKI-toeslag. De projecten met TKI-toeslag lopen bij andere kennisinstellingen dan DLO (UU 142 k, VU 70 k, TNO/PZ 50 k, TNO 100 k in 2017). Een aantal projecten dat nu voor honorering wordt voorgedragen, vraagt nog enige nazorg van het TKI bureau. Met name betreft dat de projecten die (deels) als fundamenteel zijn ingediend, maar dat naar het oordeel van de beoordelaars niet zijn. Deze zullen hun % private bijdragen moeten verhogen. Voorts zijn er projecten die weliswaar positief zijn beoordeeld maar wel van de beoordelingscommissies opmerkingen gekregen hebben die aan de indieners worden voorgelegd. Indien voor honorering voorgedragen projecten vervallen bijvoorbeeld als gevolg van bovenstaande acties of als niet tijdig een door alle partijen ondertekende projectovereenkomst kan worden overlegd wordt de vrijkomende ruimte op gevuld met projecten vanuit de koepels Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en Better Plants for New Demands.

5 6. Analyse advies Het programmeringsadvies is om 31 nieuwe PPS te honoreren met een publieke inzet van bijna 5 miljoen. Het voorgestelde pakket kent een goede spreiding over de innovatiethema s en draagt bij aan de roadmaps van de diverse koepels. Daarnaast omvat het voorgestelde pakket een aantal concrete crossovers, met Water, AgriFood en HTSM. Aansluiting Voedselagenda Er zijn vijf nieuwe PPS en die zeer goed aansluiten op de prioriteiten die Staatssecretaris van Dam in de Voedselparagraaf van de EZ begroting heeft aangegeven. (dit is dus exclusief de PPS-en rond duurzaamheid en groene gewasbescherming, technologie, voedselzekerheid en voedselveiligheid, dan is het aantal veel groter). - Ouders verleiden; ouders activeren groenten en fruit mee te geven naar school. - Market Intelligence Voedingstuinbouw Groene Gezonde Studenten. - Continuous Improvement of Sustainability of all agro-products sold in the Netherlands (Continuation of CIS Food NL) (crossover met AF). - Food, Value and Impact (crossover met AF). Het totale publieke budget wat TU in 2017 voor deze nieuwe PPS en gaat inzetten is bijna k 600. Daarnaast zet A&F nog ca k 350 in op de twee crossovers en daarnaast is er natuurlijk nog de private inzet. Voorts zijn er nog de lopende PPS-en in de koepels Consument en Gezondheid. Crossover High Tech to Feed the World Er worden drie PPS-en gehonoreerd die rechtstreeks vallen onder de paraplu van HTtFW (crossover met HTSM, A&F en ICT). - Ht2ftw - Smart materials for greenhouses. In deze PPS wordt ook door HTSM geïnvesteerd middels PhD s bij TU Eindhoven - Precisie Tuinbouw - Global Design Basics for Greenhouse Structures De totale publieke inzet in 2017 is ca. k 900. Geadviseerd wordt de komende tijd de crossover ook werkelijk inhoud te geven met intensievere samenwerking van de koepels Tuinbouw Technologie en Tuinbouw Digitaal met deze roadmap en met HTSM en A&F. Verdeling over de koepels Daarnaast worden er PPS-en gehonoreerd op het gebied van Uitgangsmaterialen (6), Plantgezondheid (5), Verminderen emissies naar het milieu (3, waaronder ook cross overs met Water, KV Voorkomen en bestrijden emissie kasteelten met ook inzet van KWR en mogelijk ook Nooit meer spuien), Fyto (2), BBE (2), Groene omgeving (2) en overig. De effecten voor de koepels zijn verschillend. Het TKI-bureau zal samen met de koepels en het TKI-bestuur hier een analyse van maken. Deze analyse wordt de basis voor een evt. call in Ten slotte moeten we constateren dat er wederom veel goede projecten niet gehonoreerd kunnen worden: van de 62 projecten met score goed en ruim voldoende worden er nu 31 voorgedragen voor honorering, de helft. Het totale honoreringspercentage bedraagt 35% en dat is niet ruim, maar vergelijkbaar met bijvoorbeeld NWO en nog altijd veel hoger dan bij de EU. Het aantal projecten illustreert de innovatiekracht van de sector maar vooral ook de noodzaak van het vergroten van het beschikbare publieke budget voor PPS-projecten.

6 Bijlage: voorstel te honoreren projecten Nummer Nieuw Nummer Projectnaam KV TU16016 Koepel Publiek totaal k Privaat totaal k Publ.vraag 2017 k Role of helper microbes enhancing downy mildew on leafy vegetables BP4ND 560* * KV TU16002 Transient Induction of plant Regeneration BP4ND KV TU16003 Building the Green HapMap BP4ND KV TU16004 PALLIFIT (een nieuw moleculair classificatiesys ) BP4ND 260** ** KV TU16005 Tasting mushroom BP4ND KV TU16006 Novel genetic and genomic tools polyploid crops BP4ND KV TU16007 Ouders verleiden; ouders activeren groenten en fruit mee te geven naar school C&G Conjunctanalyse en modelleren visuele KV TU16008 aspecten sierteeltproducten CMK KV TU16009 Market Intelligence Voedingstuinbouw 2.0 CMK Continuous improvement of sustainability KV TU16010 of all agro products sold in the NL CMK *** KV TU16011 Food, Value, Impact CMK 352** ** KV TU16012 Preventie Ralstonia uitbraken Fyto KV TU16013 Levend of dood, dat is de vraag? Fyto *** KV TU16014 Groene Gezonde Studenten GROEN 210*/** */** KV TU16015 Plantkampioen luchtzuivering binnenruimtes GROEN 70** 21 70** KV TU16001 Voorkomen en bestrijden emissie kasteelten GTW KV TU16017 Nooit meer spuien GTW 252* * KV TU16030 Verlenging Glastuinbouw Waterproof GTW KV TU16019 De weerbare plant HND Versterking plantweerbaarheid door KV TU16020 endofyten HND KV TU16021 Visuele attractie van plaaginsecten HND KV TU16022 Optimale Diagnostiek door gebruik innovatieve detectie methoden HND Beheersing Stemphylium in HND KV TU16023 bouwplanverband KV TU16024 Reducing risks food security in Nigeria INT KV TU16025 Vochtstatus en -regulatie met nieuwe proces- en koelmethoden LOGI KV TU16026 Groene gewasbescherming met sierteeltextracten NBP KV TU16027 Nieuwe veilige gewassen uit de kas NBP KV TU16028 Precisie Tuinbouw TD/TT KV TU16029 Ht2ftw - Smart materials for greenhouses TT 1230** ** KV TU16018 Global Design Basics for Greenhouse Structures TT 200* * Ecofysiologisch gedrag en risicobeoordeling Listeria monocytogenes VV KV TU16031 *Financiering uit TKI-toeslag **Begroting aanpassen ***Aanvullende voorwaarden met go-no go na één (KV ) resp. twee (KV ) jaar.

Duurzame kennis door publiek-private samenwerking. Annet Zweep Directie Agrokennis

Duurzame kennis door publiek-private samenwerking. Annet Zweep Directie Agrokennis Duurzame kennis door publiek-private samenwerking Annet Zweep Directie Agrokennis Opbouw van mijn verhaal 1. Introductie van mijzelf 2. Topsector en proces 3. Per PPS van vandaag: doel, opzet en wijze

Nadere informatie

20 June 2017, Rijtuigenloods Amersfoort

20 June 2017, Rijtuigenloods Amersfoort TOPSECTOR TUINBOUW &UITGANGSMATERIALEN symposium Co-Creation? Naturally! TKI & NWO Kees de Gooijer TKI Agri & Food José Vogelezang TKI Horticulture & Starting materials Annemieke van der Kooij NWO Life

Nadere informatie

Bron voor Groene Economie

Bron voor Groene Economie Bron voor Groene Economie Productiewaarde sierteelt: 7,1 miljard / groente en fruit: 3,5 miljard. Aandeel in totale agrarische productiewaarde: 40% Exportwaarde sierteelt en groente & fruit: 17,8 miljard

Nadere informatie

Nederlands Kennis-en Innovatiecontract d.d. 11 december 2017

Nederlands Kennis-en Innovatiecontract d.d. 11 december 2017 Nederlands Kennis-en Innovatiecontract 2018-2019 d.d. 11 december 2017 Toelichting Kennis- en Innovatiecontract 2018-2019 Voor u ligt het nieuwe Kennis- en Innovatiecontract voor de jaren 2018 en 2019.

Nadere informatie

Advies Topsector Agri&Food over DLO en TNO programma 2016. Samenvatting

Advies Topsector Agri&Food over DLO en TNO programma 2016. Samenvatting Advies Topsector Agri&Food over DLO en TNO programma 2016 Samenvatting Deze notitie bevat het advies van de Topteam Agri&Food en het TKI Agri&Food bestuur over inzet van de vrijvallende onderzoekscapaciteit

Nadere informatie

Jaarrapportage TKI Tuinbouw 2014

Jaarrapportage TKI Tuinbouw 2014 Jaarrapportage TKI Tuinbouw 2014 Algemeen 0.1 Voorwoord TKI Tuinbouw heeft in 2014 een tweede vol jaar gedraaid. Gewerkt is aan 38 PPS-en die in 2012 en 2013 zijn geselecteerd in de jaarlijkse call voor

Nadere informatie

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. NWO-bijdrage Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. NWO-bijdrage Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen NWO-bijdrage 2018-2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoudsopgave Inleiding 1 Enabling Technologies Hotel 2 Fotosynthesis 2.0 2 Graduate

Nadere informatie

Bijlage A: Onderwerpen voor gewenste versterking van de T&U agenda

Bijlage A: Onderwerpen voor gewenste versterking van de T&U agenda Bijlage A: Onderwerpen voor gewenste versterking van de T&U agenda In het onderzoeksveld dat relevant is voor de topsector T&U wordt gestreefd naar meer samenhang tussen PPS-projecten. Door deze te groeperen

Nadere informatie

Datum 4 september 2015 Betreft Beantwoording vragen over toekenning DLO-gelden via de topsectoren

Datum 4 september 2015 Betreft Beantwoording vragen over toekenning DLO-gelden via de topsectoren > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

PlantgezondheidEvent. 23 maart 2017

PlantgezondheidEvent. 23 maart 2017 PlantgezondheidEvent 23 maart 2017 PPS Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid Trekkers: Willem Jan de Kogel (Wageningen University & Research) Helma Verberkt (LTO Glaskracht Nederland) Annet Zweep (ministerie

Nadere informatie

1. Ambitie, doelstellingen, acties

1. Ambitie, doelstellingen, acties 1. Ambitie, doelstellingen, acties Van Nederlandse distributie naar Nederlandse ketenregie Uitvoering van het Nationaal Innovatieprogramma Logistiek en Supply Chain Management 1 Agri-Food Chemie Hightech

Nadere informatie

Voorstel inrichting TKI HTSM. Fred van Roosmalen Roadmapdag Eindhoven 25 juni 2012 Executive Council Utrecht 26 juni 2012

Voorstel inrichting TKI HTSM. Fred van Roosmalen Roadmapdag Eindhoven 25 juni 2012 Executive Council Utrecht 26 juni 2012 Voorstel inrichting TKI HTSM Fred van Roosmalen Roadmapdag Eindhoven 25 juni 2012 Executive Council Utrecht 26 juni 2012 Agenda Uitgangspunten Structuur TKI HTSM Uitvoering TKI toeslag (onder voorbehoud)

Nadere informatie

Voortgangsrapportage TKI Standaardmodel Inleiding

Voortgangsrapportage TKI Standaardmodel Inleiding Voortgangsrapportage TKI Standaardmodel 2014 Inleiding Waarom deze rapportage? De TKI s zijn volgens de TKI-toeslagregeling verplicht jaarlijks te rapporteren 1. De voortgangsrapportage is echter vooral

Nadere informatie

Productschap Tuinbouw Met Minder Meer. Helma Verberkt 26 juni 2012 Landelijke dag Roos

Productschap Tuinbouw Met Minder Meer. Helma Verberkt 26 juni 2012 Landelijke dag Roos Productschap Tuinbouw Met Minder Meer Helma Verberkt 26 juni 2012 Landelijke dag Roos Nieuwe werkwijze en programmering Productschap Tuinbouw 6 programma s Ondernemingsplatforms (OP) Commissie Voedingstuinbouw

Nadere informatie

Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren

Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren 2016-2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoudsopgave Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren 2016-2017 1 Inleiding en werkwijze

Nadere informatie

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top!

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top! Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie Samen naar de top! Drs. G.M. Landheer Directeur Topsectoren en Industriebeleid

Nadere informatie

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen 1 Aanvulling op Hoofdstuk 7 Financiën - Uitvoeringsagenda 2012-2016 (vanaf pagina 55) Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Vooraf De Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen streeft ernaar om in de

Nadere informatie

Pagina 1 van 31. Ontwikkeling en Innovatie). 1 Minder regels met inachtneming van Europese regelgeving op dit gebied (Steunkader Onderzoek,

Pagina 1 van 31. Ontwikkeling en Innovatie). 1 Minder regels met inachtneming van Europese regelgeving op dit gebied (Steunkader Onderzoek, Oproep voor het indienen van voorstellen voor Publiek-Private Samenwerking (PPS) voor Fundamenteel onderzoek, Industrieel onderzoek en valorisatie via Experimentele ontwikkeling in de sector Tuinbouw en

Nadere informatie

Life Sciences & Health TKI 2015

Life Sciences & Health TKI 2015 Life Sciences & Health TKI 2015 TKI LSH Match regeling voor publiek-private samenwerking Oproep tot het indienen van aanvragen voor de TKI- regeling voor de Topsector Life Sciences & Health 1. Regeling

Nadere informatie

MIT2015 MKB Innovatiestimulering Topsectoren 2015

MIT2015 MKB Innovatiestimulering Topsectoren 2015 Beknopte toelichting MIT2015 MKB Innovatiestimulering Topsectoren 2015 Voorbehoud: dit betreft beknopte toelichting MIT2015 officiële tekst in De Staatscourant is leidend 15-4-2015 I 1 Afspraken MKB samenwerkingsagenda

Nadere informatie

Jaarrapportage 2016 TKI Agri&Food

Jaarrapportage 2016 TKI Agri&Food 1 Jaarrapportage 2016 TKI Agri&Food Algemeen 0.1 Voorwoord In deze jaarrapportage wordt ingegaan op de activiteiten en resultaten van het TKI Agri&Food in 2016. In dit jaar is er ca. 65 mln. aan middelen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 637 Bedrijfslevenbeleid Nr. 47 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Publiek gefinancierd energieonderzoek In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Publiek gefinancierd energieonderzoek In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat Publiek gefinancierd energieonderzoek 2018 In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat Inleiding Jaarlijks brengt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de Monitor publiek

Nadere informatie

Oproep voor het indienen van voorstellen voor Publiek-Private Samenwerking (PPS) in de sector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen te starten in 2019

Oproep voor het indienen van voorstellen voor Publiek-Private Samenwerking (PPS) in de sector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen te starten in 2019 Oproep voor het indienen van voorstellen voor Publiek-Private Samenwerking (PPS) in de sector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen te starten in 2019 Beschikbaar publiek budget: ca. 7 mln. euro Indienen projectideeën:

Nadere informatie

Notitie. Betreft: Nieuwe werkwijze PT en Ondernemingsplatforms. 1. Inleiding

Notitie. Betreft: Nieuwe werkwijze PT en Ondernemingsplatforms. 1. Inleiding Notitie Aan Bestuur Van Edwin de Jongh Kenmerk Behoort bij Agendapunt 4a, openbare bestuuursverg. dd. 27 maart 2012 Totaal aantal pagina s 5 12 maart 2012 Betreft: Nieuwe werkwijze PT en Ondernemingsplatforms

Nadere informatie

ONDERTEKENING NEDERLANDS KENNIS & INNOVATIE CONTRACT OP 2 APRIL 2012

ONDERTEKENING NEDERLANDS KENNIS & INNOVATIE CONTRACT OP 2 APRIL 2012 ONDERTEKENING NEDERLANDS KENNIS & INNOVATIE CONTRACT OP 2 APRIL 2012 NEDERLANDS KENNIS- EN INNOVATIE CONTRACT Op 4 februari 2011 heeft het Kabinet de brief Naar de top: de hoofdlijnen van het nieuwe bedrijfslevenbeleid

Nadere informatie

Matchmaking Event Cyber Security Research 22 May 2012 Jan Piet Barthel

Matchmaking Event Cyber Security Research 22 May 2012 Jan Piet Barthel Matchmaking Event Cyber Security Research 22 May 2012 Jan Piet Barthel Uitvoering lange termijn onderzoek call for proposals cyber security research NWO 2012 Jan Piet Barthel (NWO) Programma coördinator

Nadere informatie

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Amandus Lundqvist Voorzitter Topteam HTSM 21 maart 2014 Topteam HTSM advies toename private én publieke

Nadere informatie

KvK dienstverlening topsectoren

KvK dienstverlening topsectoren MIT regeling 2014 KvK dienstverlening topsectoren Bon Uijting senior adviseur KvK 15 mei 2014 KvK verzorgt vele MKB loketten topsectoren Telnr MKB Loket MKB loketten topsectoren MKB loket Agro Food 088-585

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

MIT-regeling. MKB Innovatiestimulering Topsectoren. Tweede tranche, september 2013

MIT-regeling. MKB Innovatiestimulering Topsectoren. Tweede tranche, september 2013 MIT-regeling MKB Innovatiestimulering Topsectoren Tweede tranche, 2013 9 september 2013 Regeling MKB Innovatiestimulering Topsector T&U Proces: Topteam T&U stelde een plan op voor Innovatiestimulering

Nadere informatie

BIJLAGE 1a ONDERTEKENING NEDERLANDS KENNIS & INNOVATIE CONTRACT OP 2 APRIL 2012

BIJLAGE 1a ONDERTEKENING NEDERLANDS KENNIS & INNOVATIE CONTRACT OP 2 APRIL 2012 BIJLAGE 1a ONDERTEKENING NEDERLANDS KENNIS & INNOVATIE CONTRACT OP 2 APRIL 2012 NEDERLANDS KENNIS- EN INNOVATIE CONTRACT Op 4 februari 2011 heeft het Kabinet de brief Naar de top: de hoofdlijnen van het

Nadere informatie

Navigatie topsectoren

Navigatie topsectoren Navigatie topsectoren Beleidsthema s en - doelen Beleid in cijfers Beleidsinstrumentarium 1 Versie oktober 215 Beleidsthema s en doelen topsectoren Specifiek beleid, ondersteunend aan doelen Bedrijvenbeleid:

Nadere informatie

Topsector Agri & Food. NWO-bijdrage Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Topsector Agri & Food. NWO-bijdrage Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Topsector Agri & Food NWO-bijdrage 2018-2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoudsopgave Inleiding 1 Enabling Technologies Hotel 2 Graduate School 2 Groen III 3 High Tech to Feed

Nadere informatie

De aansturing van het programma Kas als Energiebron

De aansturing van het programma Kas als Energiebron De aansturing van het programma Kas als Energiebron De kern: Hoe komen projecten voor Kas als Energiebron tot stand? Het ontwikkelen van kennis en technieken is de kern van het programma. Dat wordt daarom

Nadere informatie

Van gewasbescherming naar integrale aanpak plantgezondheid

Van gewasbescherming naar integrale aanpak plantgezondheid Van gewasbescherming naar integrale aanpak plantgezondheid Helma Verberkt Beleidsspecialist Gewasbescherming / Plantgezondheid LTO Glaskracht Nederland 4 december 2013 Ontwikkelingen op nationaal en Europees

Nadere informatie

NWO-bijdrage voor de Topsector Logistiek voor

NWO-bijdrage voor de Topsector Logistiek voor NWO-bijdrage voor de Topsector Logistiek voor 2014-2015 Inleiding De NWO-bijdrage aan de Topsector Logistiek bestaat voor een groot deel uit het nieuwe programma Duurzame logistiek. Dit programma komt

Nadere informatie

Omslag notitie. Datum aanvraag 1 februari 2012. Naam aanvrager VGB Trade Services. Naam ontvanger van de bijdrage VGB

Omslag notitie. Datum aanvraag 1 februari 2012. Naam aanvrager VGB Trade Services. Naam ontvanger van de bijdrage VGB Omslag notitie Vergadering van de sectorcommissie Bloemkwekerijproducten Datum vergadering 5 maart 2012 Agendapunt 7b Voorbereid door Jerre de Blok Totaal aantal pagina s 5 17 februari 2012 1. Project

Nadere informatie

Het Bedrijfslevenbeleid

Het Bedrijfslevenbeleid Het Bedrijfslevenbeleid NAAR DE TOP! Sjoerd Visser Programmadirectie Topsectoren i.o. Inhoud Regeerakkoord Bedrijfslevenbeleid - ambitie - topsectoren - ruimtelijke aspecten - financiering - Proces fasering

Nadere informatie

Deze dag wordt tweerichtingsverkeer

Deze dag wordt tweerichtingsverkeer 1 2 Deze dag wordt tweerichtingsverkeer Comeniusprogramma 2018: voor het eerst dat we alle beurzen kunnen toekennen. U bent allemaal pioniers! Met elkaar gedachten uitwisselen om uw (en onze!) gedachten

Nadere informatie

Publiek gefinancierd energieonderzoek In opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Publiek gefinancierd energieonderzoek In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Publiek gefinancierd energieonderzoek In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Inleiding Jaarlijks brengt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in opdracht van het ministerie van

Nadere informatie

MIT2015 beknopte toelichting. Voorbehoud: dit betreft beknopte toelichting MIT2015 officiële tekst in De Staatscourant is leidend

MIT2015 beknopte toelichting. Voorbehoud: dit betreft beknopte toelichting MIT2015 officiële tekst in De Staatscourant is leidend MIT2015 beknopte toelichting Voorbehoud: dit betreft beknopte toelichting MIT2015 officiële tekst in De Staatscourant is leidend 1 update dd 6 mei 2015 Afspraken MKB samenwerkingsagenda gezamenlijke instrumentenkoffer

Nadere informatie

Better Plants for New Demands

Better Plants for New Demands Better Plants for New Demands PPS programma Uitgangsmaterialen Inhoudsopgave 1. Executive summary... 3 2. Inleiding... 4 3. TKI Uitgangsmaterialen (TKI U)... 4 4. Werkprogramma Better Plants for New Demands...

Nadere informatie

Hoe financier ik de vernieuwing. Subsidies landschap & regelingen TCNN Dennis Carton

Hoe financier ik de vernieuwing. Subsidies landschap & regelingen TCNN Dennis Carton Hoe financier ik de vernieuwing Subsidies landschap & regelingen TCNN Dennis Carton TCNN Innovatie-expert voor MKB in N-NL Begeleiding tot daadwerkelijke vernieuwde of nieuwe producten, diensten en processen

Nadere informatie

Tweede call voor offertes voor projecten

Tweede call voor offertes voor projecten Tweede call voor offertes voor projecten Thema : kleur- geur- en smaakstoffen uit planten Inleiding Het Kenniscentrum heeft tot doel om doorbraken te bewerkstelligen voor de valorisatie van werkzame stoffen

Nadere informatie

Publiek gefinancierd energieonderzoek In opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Publiek gefinancierd energieonderzoek In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Publiek gefinancierd energieonderzoek 2016 In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Inleiding Jaarlijks brengt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in opdracht van het ministerie

Nadere informatie

HOLLAND HIGH TECH 22 SEPTEMBER 2015 PAUL DE KROM, VOORZITTER RAAD VAN BESTUUR TNO

HOLLAND HIGH TECH 22 SEPTEMBER 2015 PAUL DE KROM, VOORZITTER RAAD VAN BESTUUR TNO HOLLAND HIGH TECH 22 SEPTEMBER 2015 PAUL DE KROM, VOORZITTER RAAD VAN BESTUUR TNO TNO KARAKTERISTIEKEN Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek TNO wet Onafhankelijke non-profit

Nadere informatie

Van: Jolanda Braam (braam@tifn.nl) Kees de Gooijer (kees.degooijer@wur.nl) Voor: Projectdragers Datum: 19-12-2013

Van: Jolanda Braam (braam@tifn.nl) Kees de Gooijer (kees.degooijer@wur.nl) Voor: Projectdragers Datum: 19-12-2013 TKI toeslagregeling 2014 Van: Jolanda Braam (braam@tifn.nl) Kees de Gooijer (kees.degooijer@wur.nl) Voor: Projectdragers Datum: 19-12-2013 Zie voor meer informatie de publicatie in de Staatscourant (WJZ/13135860),

Nadere informatie

Jaarplan Plantgezondheid Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag

Jaarplan Plantgezondheid Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag Jaarplan 2019 - Plantgezondheid Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag Bij Plantgezondheid is het van belang om zowel te werken aan de korte alsmede aan de lange termijn doelstellingen. De behoefte

Nadere informatie

Uw business case voor energiebesparing TKI-ISPT. RvT maart 2013

Uw business case voor energiebesparing TKI-ISPT. RvT maart 2013 Uw business case voor energiebesparing TKI-ISPT RvT maart 2013 Het topsectorenbeleid Overheid, Rijksdient voor ondernemend Nederland Tenders voor Demo, pilot en Early adapter projecten Topcluster voor

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15825 20 maart 2017 Regeling van de Minister van Economische Zaken van 16 maart 2017, nr. WJZ/17031858, tot wijziging

Nadere informatie

Overzicht presentatie. MKB Innovatiestimulering Topsectoren

Overzicht presentatie. MKB Innovatiestimulering Topsectoren MKB Innovatiestimulering Topsectoren R&D tender 2014 Marcus Seume Procescoördinator Rijksdienst voor ondernemend Nederland Overzicht presentatie MIT-algemeen FCFS versus tender R&D project Criteria Samenwerking

Nadere informatie

1 Inhoud Toelichting Algemene gegevens Betrokkenen (aanvragende) hogeschool Betrokkenen extern Overige informatie...

1 Inhoud Toelichting Algemene gegevens Betrokkenen (aanvragende) hogeschool Betrokkenen extern Overige informatie... 1 INHOUD 1 Inhoud...1 2 Toelichting...1 3 Algemene gegevens...2 4 Betrokkenen (aanvragende) hogeschool...3 5 Betrokkenen extern...5 6 Overige informatie...8 2 TOELICHTING Het aanvraagformulier bevat kerngegevens

Nadere informatie

Indien anders gewenst, hier omschrijving geven: (max. 20 tekens incl. spaties)

Indien anders gewenst, hier omschrijving geven: (max. 20 tekens incl. spaties) Het aanvraagformulier bevat kerngegevens van het postdocvoorstel en de hogeschool. NB Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen. Algemene gegevens

Nadere informatie

Innovatiethema s. Pagina! 1 van! 5

Innovatiethema s. Pagina! 1 van! 5 Innovatiethema s MIT 2016 Pagina 1 van 5 Innovatiethema s MIT 2016 Innovatieve MKB-ers kunnen subsidie aanvragen binnen de MKB Innovatiestimuleringsregeling Topsectoren (MIT). Daarin zijn de volgende instrumenten

Nadere informatie

Wijziging Meerjarenafspraak Energietransitie Glastuinbouw

Wijziging Meerjarenafspraak Energietransitie Glastuinbouw Wijziging Meerjarenafspraak Energietransitie Glastuinbouw 2014-2020 Partijen: en 1. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, handelend als bestuursorgaan, hierna te noemen:

Nadere informatie

TKI de call for proposals

TKI de call for proposals TKI 2018 2 de call for proposals Inleiding Het Topconsortium voor Kennis en Innovatie Logistiek (TKI Dinalog voor de Topsector Logistiek) heeft als doel het op structurele wijze stimuleren en realiseren

Nadere informatie

Topsectoren. Bouwstenen van Bedrijvenbeleid. Hoofdstuk: In opdracht van DG Bedrijfsleven & Innovatie van het ministerie van Economische Zaken

Topsectoren. Bouwstenen van Bedrijvenbeleid. Hoofdstuk: In opdracht van DG Bedrijfsleven & Innovatie van het ministerie van Economische Zaken Bouwstenen van Bedrijvenbeleid Hoofdstuk: Topsectoren In opdracht van DG Bedrijfsleven & Innovatie van het ministerie van Economische Zaken Klik hier voor de handleiding van deze presentatie Versie maart

Nadere informatie

Ondernemen in de kansrijke groeimarkten van de Topsectoren

Ondernemen in de kansrijke groeimarkten van de Topsectoren Ondernemen in de kansrijke groeimarkten van de Topsectoren Syntens, Maart 2013 Paul d Hond pdh@syntens.nl Voorbeeld: Ambitie Innovatiecontract: Topsector High Tech Systemen en Materialen De topsector

Nadere informatie

Big Science for Business Erik Prins

Big Science for Business Erik Prins Big Science for Business 2012 Erik Prins Even voorstellen Ambitie om iets te veranderen Krediet & Banken crisis Leiderschap crisis Schulden crisis Welvaart ongelijkheid We need a more sustainable economy

Nadere informatie

Glastuinbouw Waterproof. KOEPELTREKKERS Margreet Schoenmakers, LTO Glaskracht Nederland Ellen Beerling, Wageningen Research BU Glastuinbouw

Glastuinbouw Waterproof. KOEPELTREKKERS Margreet Schoenmakers, LTO Glaskracht Nederland Ellen Beerling, Wageningen Research BU Glastuinbouw Glastuinbouw Waterproof KOEPELTREKKERS Margreet Schoenmakers, LTO Glaskracht Nederland Ellen Beerling, Wageningen Research BU Glastuinbouw Inhoud Doel Wat is daarvoor nodig? Hoe bereiken we de emissieloze

Nadere informatie

MIT2015 MKB Innovatiestimulering Topsectoren 2015

MIT2015 MKB Innovatiestimulering Topsectoren 2015 Beknopte toelichting MIT2015 MKB Innovatiestimulering Topsectoren 2015 Voorbehoud: dit betreft beknopte toelichting MIT2015 officiële tekst in De Staatscourant is leidend update dd 6 mei 2015 6-5-2015

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda Bron voor Groene Economie Wereldoplossingen voor werelduitdagingen

Uitvoeringsagenda Bron voor Groene Economie Wereldoplossingen voor werelduitdagingen Uitvoeringsagenda 2016-2019 Bron voor Groene Economie Wereldoplossingen voor werelduitdagingen Visie Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen 1 Mijlpalen 2030 voor Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen

Nadere informatie

Call for proposals. NRO Kennisbenutting Plus. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek

Call for proposals. NRO Kennisbenutting Plus. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals NRO Kennisbenutting Plus Den Haag, mei 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

14 december 2011 Amandus Lundqvist voorzitter topteam HTSM

14 december 2011 Amandus Lundqvist voorzitter topteam HTSM 14 december 2011 Amandus Lundqvist voorzitter topteam HTSM Topteam HTSM: advies Toename private èn publieke R&D investeringen in HTSM Herkenbaar en attractief technisch vakonderwijs Overheid als innovatieve

Nadere informatie

NWO-propositie voor de Topsector Agro & Food

NWO-propositie voor de Topsector Agro & Food NWO-propositie voor de Topsector Agro & Food Concrete acties voor 2012-2013 Innovatiecontract Binnen de topsector Agro & Food zijn drie strategische speerpunten geformuleerd, te weten Meer met minder door

Nadere informatie

TKI 2016 call for proposals

TKI 2016 call for proposals TKI 2016 call for proposals Inleiding Het Topconsortium voor Kennis en Innovatie Logistiek (TKI Dinalog voor de Topsector Logistiek) heeft als doel het op structurele wijze stimuleren en realiseren van

Nadere informatie

Meer kansen voor innovatie met MIT Zuid-Holland. Mariska Hakkenberg van Gaasbeek, Programmacoördinator MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT)

Meer kansen voor innovatie met MIT Zuid-Holland. Mariska Hakkenberg van Gaasbeek, Programmacoördinator MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) Meer kansen voor innovatie met MIT Zuid-Holland Mariska Hakkenberg van Gaasbeek, Programmacoördinator MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) Inleiding Opening Informatie MIT regeling Vragen en Tips

Nadere informatie

Tuinbouwakkoord. Preambule

Tuinbouwakkoord. Preambule Tuinbouwakkoord Preambule Ondergetekenden beogen een Nationale Tuinbouwagenda 2019 2030, onder het motto Circulaire tuinbouw in de praktijk, zoals voorbereid en opgesteld door bedrijfsleven, kennispartners

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

TOPSECTOR Wereldoplossingen voor werelduitdagingen

TOPSECTOR Wereldoplossingen voor werelduitdagingen TOPSECTOR TUINBOUW & UITGANGSMATERIALEN Wereldoplossingen voor werelduitdagingen Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Topsector met topcijfers De Nederlandse sector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen behoort

Nadere informatie

Symposium Groene chemie in de delta

Symposium Groene chemie in de delta DPI Value Centre als onderdeel van TKI SPM en het valorisatienetwerk 2.0 Symposium Groene chemie in de delta A. Brouwer, 12 November 2012 TKI Smart Polymeric Materials Topresearch in polymeren 5-10 jaar

Nadere informatie

Innovatie-instrumenten voor bedrijven in Nederland. Naar de top! Ino Ostendorf MT-lid directie Innovatie & Kennis

Innovatie-instrumenten voor bedrijven in Nederland. Naar de top! Ino Ostendorf MT-lid directie Innovatie & Kennis Innovatie-instrumenten voor bedrijven in Nederland Naar de top! Ino Ostendorf MT-lid directie Innovatie & Kennis Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Innovatie-instrumenten voor bedrijven

Nadere informatie

16-7-2014. Uitgangssituatie. Uitgangssituatie. Waterkwaliteit is verbeterd, maar doelstelling nog niet voltooid.

16-7-2014. Uitgangssituatie. Uitgangssituatie. Waterkwaliteit is verbeterd, maar doelstelling nog niet voltooid. Uitgangssituatie Evaluatie Nota duurzame gewasbescherming 2004-2010 Doel Doelstelling 2010 Resultaat ACTIEPLAN Gezond gewas, Schoon water Ecologische kwaliteit oppervlaktewater Drinkwaterkwaliteit Reductiemilieubelasting

Nadere informatie

Roadmaps Innovatieagenda 2016 2019

Roadmaps Innovatieagenda 2016 2019 Roadmaps Innovatieagenda 2016 2019 Koepel PPS/(sub)thema: New business met groene & hoogwaardige uit de tuinbouw Trekkers: Eric Poot en Jan Smits 1. Visie en ambitie: Beschrijf het thema en beschrijf de

Nadere informatie

The AgriFoodTech Accelerator

The AgriFoodTech Accelerator The AgriFoodTech Accelerator Marcel van Haren Manager Cluster Agri & Food Dromen over Agri & Food De komende 40 jaar is wereldwijd evenveel voedsel nodig dan het totaal wat er de afgelopen 8.000 jaar geproduceerd

Nadere informatie

Monitor. Publiek gefinancierd Energieonderzoek Zicht op bestedingen, thema s en trends

Monitor. Publiek gefinancierd Energieonderzoek Zicht op bestedingen, thema s en trends Monitor Publiek gefinancierd 2013 Zicht op bestedingen, thema s en trends Divisie/Afdeling: Nationale Programma s /CDE Projectteam: Tom Monné, Errol Soeriowardojo, in samenwerking met Menno de Pater (Decisio

Nadere informatie

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering Berry Roelofs Principal Consultant Utrecht, 17 december 2015 Goede uitgangssituatie, maar Nederland doet het goed 16 e economie van

Nadere informatie

Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig

Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig Conferentie Agro met Energie verbinden, Rotterdam, 10 mei 2011 Jan Smits Toekomst Tuinbouw in de Biobased Economy Achtergrond Wat willen we bereiken Kenniscentrum

Nadere informatie

Green Deal groene gewasbescherming

Green Deal groene gewasbescherming Green Deal groene gewasbescherming Jacobijn van Etten Projectleider Green Deal Ctgb Coördinator biologische middelen 11 juni 2015 Inhoud Vergroening Begrippen Doelstelling Green Deal Werkwijze Resultaten

Nadere informatie

Top Chemie Δ: Innovatie- en valorisatienetwerk voor Chemie en BBE. TKI BBE Seminar Arie Brouwer, 3 December 2013

Top Chemie Δ: Innovatie- en valorisatienetwerk voor Chemie en BBE. TKI BBE Seminar Arie Brouwer, 3 December 2013 Top Chemie Δ: Innovatie- en valorisatienetwerk voor Chemie en BBE TKI BBE Seminar Arie Brouwer, 3 December 2013 Chemie, BBE en andere topsectoren tuinbouw water hoofdkantoren agrifood biobased chemie creatieve

Nadere informatie

SBIR Verduurzamen voedselproductie

SBIR Verduurzamen voedselproductie SBIR Verduurzamen voedselproductie Informatiebijeenkomst 16 juli 2014 Alexia Michel, Ministerie EZ Topsector Agri&Food en Tuinbouw&Uitgangmaterialen Achtergrond Initiatief: topsector Agri&Food en ministerie

Nadere informatie

TOELICHTING. bij de diapresentatie. Publiek gefinancierd Energieonderzoek 2013

TOELICHTING. bij de diapresentatie. Publiek gefinancierd Energieonderzoek 2013 TOELICHTING bij de diapresentatie Publiek gefinancierd Energieonderzoek 2013 (Monitor) 1 De overheid voert energie- en innovatiebeleid, en draagt binnen de gegeven beleidskaders rechtstreeks dan wel via

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Procedure 2016 nieuwe Smart Industry Fieldlabs

Procedure 2016 nieuwe Smart Industry Fieldlabs Procedure 2016 nieuwe Smart Industry Fieldlabs Smart Industry Programma Bureau email: info@smartindustry.nl De actieagenda Smart Industry startte in 2015 met 10 fieldlabs. Voor 2016 komt een uitbreiding

Nadere informatie

INTERREG V A 2014 2020

INTERREG V A 2014 2020 INTERREG V A 2014 2020 Doelen en subsidieinstrumenten van de EU Slimme groei Duurzame groei Inclusieve groei Structuurfondsen Doelstelling 1 Convergentie (Regio s met BBP/inw. < 75% van het Europese gemiddelde)

Nadere informatie

Factsheet innovatiebeleid

Factsheet innovatiebeleid Deze factsheet presenteert een aantal basisgegevens over kernthema s in het innovatiebeleid. We gaan eerst in op de ambities van het Nederlandse innovatiebeleid en de voortgang op de gestelde doelen. Vervolgens

Nadere informatie

Oproep voor het indienen van voorstellen voor Publiek-Private Samenwerking (PPS) Initiatieven voor Onderzoek en Innovatie te starten in 2013

Oproep voor het indienen van voorstellen voor Publiek-Private Samenwerking (PPS) Initiatieven voor Onderzoek en Innovatie te starten in 2013 Topsector Agri&Food Een samenwerkingsverband van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid in de Agrifoodsector Oproep voor het indienen van voorstellen voor Publiek-Private Samenwerking (PPS) Initiatieven

Nadere informatie

17 februari 2016 Hans Ahoud, Daniël ten Holder, Tom Verhoef

17 februari 2016 Hans Ahoud, Daniël ten Holder, Tom Verhoef 17 februari 2016 Hans Ahoud, Daniël ten Holder, Tom Verhoef 15.30 uur: ontvangst 15.45-16.45 uur: Presentatie regelingen OP 2016 16.45-17.30 uur: Presentatie Businesscases 17.30-18.00 uur: drankje en snack

Nadere informatie

De EUREGIO Meerwaarde voor de aangesloten gemeente.

De EUREGIO Meerwaarde voor de aangesloten gemeente. De EUREGIO Meerwaarde voor de aangesloten gemeente www.euregio.eu 129 aangesloten gemeenten Foto vom Rat in Enschede Foto von der Maut Sociaal-culturele samenwerking Grensoverschrijdende arbeidsmarkt 2014

Nadere informatie

Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG

Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG www.food-future.eu Innovatie steun voor MKB in food sector in D en NL Yvette Lammers EZ Coördinatieteam Structuurfondsen EFRO EFRO: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 15 maart 2016, nr. 773758/773770 tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie MKB innovatiestimulering topsectoren Noord-Holland 2016 Gedeputeerde

Nadere informatie

BETROKKENHEID EN FINANCIERING PUBLIEK PRIVATE KATAPULT NETWERKEN

BETROKKENHEID EN FINANCIERING PUBLIEK PRIVATE KATAPULT NETWERKEN BETROKKENHEID EN FINANCIERING PUBLIEK PRIVATE KATAPULT NETWERKEN TEKST EN ANALYSE DR. HENK DE POOT (NOBIS) NOVEMBER 2017 Betrokkenheid en financiering Publiek Private Katapult Netwerken 1 INHOUD 1 Betrokken

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

28753 Publiek-private samenwerking Bedrijfslevenbeleid. Brief van de minister van Economische Zaken

28753 Publiek-private samenwerking Bedrijfslevenbeleid. Brief van de minister van Economische Zaken 28753 Publiek-private samenwerking 32637 Bedrijfslevenbeleid Nr. 33 Brief van de minister van Economische Zaken Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 4 april 2014 Hierbij

Nadere informatie

TKI de call for proposals

TKI de call for proposals TKI 2017 2 de call for proposals Inleiding Het Topconsortium voor Kennis en Innovatie Logistiek (TKI Dinalog voor de Topsector Logistiek) heeft als doel het op structurele wijze stimuleren en realiseren

Nadere informatie

Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen.

Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen. 1 INHOUD 1 Inhoud... 1 2 Toelichting... 1 3 Algemene gegevens... 2 4 Betrokkenen penvoerende hogeschool... 3 5 Betrokkenen extern... 5 6 Overige informatie... 6 2 TOELICHTING Dit aanvraagformulier is geldig

Nadere informatie

16 februari 2017 Aan deze presentatie kunnen geen rechten ontleend worden

16 februari 2017 Aan deze presentatie kunnen geen rechten ontleend worden 16 februari 2017 Aan deze presentatie kunnen geen rechten ontleend worden 09.30 uur: Welkom (Johan Janssen MA-Oost) 09.35 uur: Toelichting Openstellingen 2017 ( Hans Ahoud MA-Oost) 10.20 uur: Presentatie

Nadere informatie

Aanvraagformulier KIEM-hbo, indieningsronde 2019

Aanvraagformulier KIEM-hbo, indieningsronde 2019 1 INHOUD 1 Inhoud... 1 2 Toelichting... 1 3 Algemene gegevens... 2 4 Betrokkenen aanvragende hogeschool... 3 5 Betrokkenen extern... 5 6 Overige informatie... 8 2 TOELICHTING Het aanvraagformulier bevat

Nadere informatie