Voortgangsrapportage januari juni 2016 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voortgangsrapportage januari juni 2016 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe"

Transcriptie

1 Voortgangsrapportage januari juni 2016 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security Projectperiode : 1 maart februari 2017 Dit is het laatste projectjaar Financiering Heifer Nederland 1 juli februari 2017 Heifer Zimbabwe werkt samen met de Zimbabwaanse overheid aan het duurzaam verbeteren van de voedselzekerheid 1 en het inkomen van kleine boeren in de Masvingo provincie. Er zijn 24 boerengroepen gevormd, elk bestaande uit 90 kleinschalige boeren uit het Gutu en Chivi district. Deze boeren en hun gezinnen worden voorzien van 5 geiten (4 geiten en 1 bok). 720 gezinnen ontvangen deze geiten als eerste in de vorm van een levende lening. Zij geven weer 5 geiten door aan 720 andere gezinnen, die op hun beurt ook weer 5 geiten doorgeven aan 720 gezinnen. Zo zullen uiteindelijk alle huishoudens voorzien zijn van 5 geiten. Daarnaast volgen deze boeren trainingen in duurzame landbouw en veehouderij, maar ook in groepsdynamiek en marktwerking. Deze trainingen helpen hen om een sterke ondernemersgroep te worden en dat versterkt zowel hun markt- als onderhandelingspositie. Hierdoor kunnen ze op geiten(vlees)markten en bij abattoirs gunstige voorwaarden bedingen. Er is een grote behoefte aan meer kwalitatief goed vlees, de vraag naar geitenvlees is groter dan het aanbod. Door de focus op de ontwikkeling van een hele geitensector zal dit project een groot bereik hebben. Naast de huishoudens die geiten ontvangen, zullen nog eens boeren gebruik kunnen maken van de diensten van de diergezondheidswerkers. In totaal worden boerengezinnen bereikt met dit project. Originele plaatsing (OP) Doorgegeven lening (POG) Begunstigden diergezondheidswerkers Totaal aantal families (1 e pog) (2 e pog) Subtotalen Totalen Naast het bevorderen van de geitenmarkt zal dit project ook bijdragen aan betere toegang tot water en gezonde voeding door de aanleg van moestuinen. 1 Hierbij wordt zowel gekeken naar hoeveelheid voeding alsook kwaliteit van de voeding.

2 Belangrijkste geplande activiteiten van deze periode Activiteit voltooid Doorgeven van geiten: Passing on the Gift ceremonies Voortzetting trainingen boeren Uitwisselingsbezoeken Renovatie 3 waterputten Organiseren marketingbijeenkomsten Activiteiten: Dieren: Afgelopen periode hebben er weer grote Passing on the Gift (POG) ceremonies plaatsgevonden in beide districten. Een boer(in) heeft dan het hele traject doorlopen: alle trainingen (over geitenhouden en groepsvorming) zijn gevolgd en in praktijk gebracht, en men is actief in de spaargroep en het promoten van man-vrouwgelijkheid in de gemeenschap. Alle deelnemers krijgen een officiële huldiging en ontvangen een certificaat. Een belangrijke bezegeling van deze viering is het fysiek inlossen van de levende lening : het doorgeven van 5 geiten aan anderen. In deze periode hebben 210 gezinnen hun resterende geiten doorgegeven (vorige periode konden zij maar 2 of 3 geiten inlossen) én hebben 150 andere boeren hun volledige lening van 5 geiten ingelost. Hiermee is nu de 1e POG ronde afgerond. Dit betekent dat de 720 gezinnen van originele plaatsing allemaal 5 geiten (4 geiten en 1 bok) hebben doorgegeven aan 720 nieuwe gezinnen (groep A en B). Op naar de 2 e POG ronde! (groep C). Deze gaat van start in dit laatste projectjaar en zal ook weer bestaan uit verschillende POG ceremonies. Originele plaatsing (OP) 720 gezinnen (voldaan) Groep A Doorgegeven lening (POG) 720 gezinnen (1 e pog) (voldaan) Groep B 720 gezinnen (2 e pog) (gepland 16-17) Groep C Alle ontvangers van geiten hebben trainingen gevolgd over de verzorging en het houden van geiten. Voor verdere hulp bij de gezondheid van hun dieren kunnen ze terecht bij de 48 opgeleide diergezondheidsmedewerkers. De afgelopen maanden hebben zij geiten gevaccineerd tegen nierziekte. Naast hulp aan de projectdeelnemers kunnen ook andere dorpsgenoten profiteren van hun vakkennis. Maar liefst boeren kwamen langs met hun vee. Dit is bijna een verdubbeling van alle voorgaande consulten bij elkaar (4.688). Dorpsbewoners weten de weg naar de diergezondheidsmedewerkers te vinden. Door de goede samenwerking met de lokale overheid binnen dit project zijn de medewerkers opgenomen in de vaccinatieprogramma s van de overheid. Bij de laatste mond-en-klauwzeer uitbraak hebben zij meegedraaid in het vaccinatieprogramma. Dit heeft de bekendheid van de medewerkers enorm vergroot. In totaal zijn nu boeren met hun vee geholpen (doel: 9.600).

3 Trainingen: De boeren van groep B zijn getraind over het vermarkten van hun geiten en hebben de hierop volgende marketingbijeenkomsten bijgewoond (zie Verbetering geitenmarkt). Boeren van groep C, die in de nabije toekomst geiten doorgegeven krijgen van groep B, hebben trainingen gevolgd over het produceren en opslaan van voer én het gebruik van geitenmest op het land. Ook volgden ze workshops over bedrijfsvoering en milieubehoud. De trainingen worden in de open lucht gehouden onder grote bomen op het erf van een projectdeelnemer. Vaak is dit een voorbeeldboer of een leider in het dorp. Iedere sessie is open voor derden en vaak schuiven er dan ook een aantal dorpsbewoners aan. Vooral de deelname van niet-projectdeelnemers aan de marketing trainingen was de afgelopen periode erg hoog: 65 personen. Behalve georganiseerde trainingen zoeken boeren elkaar ook vaak thuis op om kennis uit te wisselen en van elkaar te leren. Tijdens deze bezoeken is er gekeken naar bomenteelt en welke aanwezige gewassen op de akkers er kunnen worden gebruikt voor veevoer. Deze bezoeken zijn erg leerzaam voor de boeren die nog aan het begin van de ontwikkelingscyclus staan (zoals groep C). Water: Aangezien geiten gemiddeld 2 a 3 liter water per dag drinken is de druk op water vergroot. Naast de liters die voor het huishouden moeten worden gehaald, is er extra water nodig voor het vee. De drie bestaande boorgaten zijn inmiddels gerepareerd door de watercommissies onder begeleiding van gespecialiseerde techneuten van de overheid. In totaal hebben 712 huishoudens toegang tot deze waterputten, waarvan 270 projectdeelnemers en 442 andere dorpsbewoners. Moestuinen: De moestuinen, die de groepen gezamenlijk beheren, staan er goed bij. Elke groepsdeelnemer verzorgt een stukje van de tuin. Op de onderstaande foto s is de verbetering van het afgelopen jaar goed te zien. Bij de aanleg (foto 1) was er nog geen goede afrastering waardoor vee en andere bewoners de moestuin konden betreden. De omheining (foto 2) bood hiervoor de oplossing, waardoor er nu een bloeiende moestuin is ontstaan (foto 3). De gezinnen eten zelf uit de moestuin, en het overschot wordt verkocht op de markt aan andere dorpsbewoners. Foto 1 Foto 2 Foto 3

4 Verbetering geitenmarkt: Deze periode zijn er weer marketingbijeenkomsten georganiseerd in beide districten, maar deze keer voor boeren uit groep B. Bij deze bijeenkomsten zijn iets minder dan 500 geitenboeren in contact gebracht met verschillende marktpartijen zoals lokale slagerijen, dorpssupermarkten en grotere slachterijen in de stad (o.a. Koala Meat en Montana Meat). De deal met het nationale abattoir NASHGOAT is van de baan. Door de uitbraak van mond en klauwzeer in Zimbabwe (de projectgebieden zijn niet getroffen), is het verboden om vee in en uit het district te transporteren. NASHGOAT, gelegen in Harare en dus in een ander district, is hierdoor geen interessante afnemer meer. Een geleerde les voor de boeren uit de bijeenkomst is het belang van het gewicht van de geit. Afnemers betalen $1 per kilo. Gemiddeld wegen hun geiten 35 kilo per stuk. Deze periode zijn er maar liefst geiten verkocht. Daarnaast is geitenvlees nu ook beschikbaar in de lokale restaurantjes in de projectgebieden. Voorheen was dit iets wat je alleen zag in de grotere steden. Geitenvlees is nog altijd duurder dan koeienvlees, maar het is nu in ieder geval beschikbaar en betaalbaar voor de wat welvarendere dorpsbewoners. Impact op de families De boeren uit groep A hebben hun levende lening (5 geiten) ingelost en mogen nu de volgende geiten voor zichzelf houden. Zo ook Tsvakai Zhou. In juli 2015 loste zij haar lening in met het doorgeven van geiten aan een familie uit groep B. In maart 2016 verkocht ze alweer 6 nieuwe geiten aan de leraren van de dorpsschool. Tsvakai werd geselecteerd voor dit project als alleenstaande vrouw met haar kinderen. Na de dood van haar man had ze weinig toekomstperspectief, maar de deelname aan het project heeft hier verandering in gebracht. Met de opbrengsten van de geitenverkoop heeft ze een melkkoe gekocht. Deze koe geeft verse melk (consumptie en verkoop bij overschot) en is een goede hulp op het land. De verhuur aan buurtgenoten zorgt ook nog eens voor extra inkomsten Daarnaast is het ook een statussymbool: Tsvakai vergelijkt zichzelf nu met een man des huizes en had nooit voor mogelijk gehouden dat een vrouw een koe kan bezitten.

5 Uitdagingen In de vorige rapportage was het linken van de boeren aan grotere afnemers, zoals NASHGOAT, een grote uitdaging. Dit is nu opgelost door de nieuwe contacten met abattoirs in Masvingo stad. Het probleem omtrent water heeft een nieuwe lading gekregen. Zimbabwe kent al lange periodes van droogte en de keuze voor de geit is hier op afgestemd. Geiten drinken relatief weinig water in vergelijking met andere dieren zoals koeien, schapen of varkens. Maar de gevolgen van het natuurverschijnsel El Niño zijn groot in Zuidelijk Afrika, en dus ook in Zimbabwe. Normaal duurt het regenseizoen van oktober tot april. Afgelopen jaar begon het pas eind november voorzichtig te regenen en werden de buitjes te vaak afgewisseld met langdurige droogte. Daarnaast kan er in één dorp veel regen vallen en het aangrenzende dorp helemaal niets. Maisoogsten zijn mislukt: waar voorheen kg mais werd geoogst per hectare, moeten de boeren het dit jaar met slechts 700 kg per hectare. In Gutu en Chivi hebben gezinnen mais uit andere districten moeten kopen. Het projectteam in Zimbabwe kijkt nu naar mogelijke trainingen voor de komende periode over klimaattechnieken. Denk aan praktische oplossingen, zoals het aanleggen van kleine dammetjes en afwateringsdijkjes om regenwater naar akkers te leiden en om water beter vast te houden, en technieken als opvangen van regenwater via dakgoten en regentonnen. Activiteiten komende periode De volgende activiteiten staan voor het komende half jaar gepland: Doorgeven van geiten Selecteren van nieuwe groepen (laatste deel groep C) Marketing trainingen en organiseren van bijeenkomsten voor nieuwe groepen Herhaaltrainingen diergezondheid Mogelijkheid trainingen wateropvang/water recycling Voorbereiding eind evaluatie

Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Financiering Heifer Nederland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage juli december 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Financiering Heifer Nederland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II 2013-2015 Onder andere vanwege de droogte en grote bevolkingsdruk heerst er grote armoede op het platteland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië Voortgangsrapportage januari-juni 2015 Vrouwenproject Ethiopië Farmer Households Empowered through Women project Projectperiode : 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2017 Project is halverwege Send a Cow Ethiopia

Nadere informatie

Boerinnen in melkveehouderij - Malawi

Boerinnen in melkveehouderij - Malawi Boerinnen in melkveehouderij - Malawi Voortgangsrapportage juli - december 2017 Women Integrating in Nutrition Dairy Value Chain (WINDVC) Projectperiode: juli 2017 - juni 2020 Korte omschrijving project

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II 2013-2015 In het verre Noorden van Kameroen heerst er grote armoede op het platteland. Dit wordt onder

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Onderwijsproject voor kansarme jongeren en kinderen Ghana Learn for Work project Projectperiode: 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2017 1 2 e projectjaar Zoals in

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli-december 2015 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage juli-december 2015 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage juli-december 2015 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013 2016 Laatste projectjaar Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli - december 2016 Vrouwenproject Ethiopië

Voortgangsrapportage juli - december 2016 Vrouwenproject Ethiopië Voortgangsrapportage juli - december 2016 Vrouwenproject Ethiopië Farmer Households Empowered through Women project Projectperiode: 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2017 Send a Cow Ethiopië werkt samen met

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage januari-juni 2014 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015 NIEUWS JANUARI 2015 WIJ WILLEN U BEDANKEN VOOR UW STEUN EN BETROKKENHEID HET AFGELOPEN JAAR, OOK NAMENS DE BOEREN! WE HOPEN ER, SAMEN MET U, WEER EEN MOOI JAAR VAN TE MAKEN! STIJGENDE MELKPRODUCTIE IN

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Vrouwenproject Ethiopië

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Vrouwenproject Ethiopië Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Vrouwenproject Ethiopië Farmer Households Empowered through Women project Projectperiode : 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2017 Send a Cow Ethiopië werkt samen met

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage januari-juni 2016 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013 2016 Laatste projectjaar Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage juli-december 2014 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK

Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK Voortgangsrapportage juli-december 2015 PASIFIK Providing Analytical Services for Informed Farming In Kenya (PASIFIK) 2013-2017 Nederlandse boeren laten regelmatig hun bodem en ruwvoer analyseren. Dat

Nadere informatie

Landbouw voor Gezonde Voeding Ethiopië

Landbouw voor Gezonde Voeding Ethiopië Landbouw voor Gezonde Voeding Ethiopië Voortgangsrapportage januari - juni 2018 Sustainable Agriculture & Rural Opportunities project Projectperiode: juli 2016 - juni 2019 3 jaar Deelname Heifer Nederland:

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso ( )

Voortgangsrapportage januari juni 2016 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso ( ) Voortgangsrapportage januari juni Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 ) Sinds 2012 voert Heifer Nederland in samenwerking met de Burkinese partner Asudec (Africa s Sustainable Development Council)

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016)

Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016) Voortgangsrapportage januari juni 2014 Landbouwproject Gomboro, Burkina Faso (2012 2016) Sinds 2012 voert Heifer Nederland het landbouwproject uit in samenwerking met de Burkinese partner Asudec (Africa

Nadere informatie

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015

NIEUWS VROUWEN STIJGENDE MELKPRODUCTIE AFREKENEN MET HONGER EN ARMOEDE BELOFTES JANUARI 2015 NIEUWS JANUARI 2015 WIJ WILLEN U BEDANKEN VOOR UW STEUN EN BETROKKENHEID HET AFGELOPEN JAAR, OOK NAMENS DE BOEREN! WE HOPEN ER, SAMEN MET U, WEER EEN MOOI JAAR VAN TE MAKEN! STIJGENDE MELKPRODUCTIE IN

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi

Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi Voortgangsrapportage januari - juni 2015 Zuivelproject Malawi Malawi Dairy Development Project Phase II (MSDD II) 2013-2016 Dit project heeft als doel de armoede en honger op het platteland van het Mchinji

Nadere informatie

Boerinnen in melkveehouderij Malawi

Boerinnen in melkveehouderij Malawi Boerinnen in melkveehouderij Malawi Korte Omschrijving Project Dit zuivelproject heeft tot doel de levensomstandigheden van 1.000 vrouwen en hun gezinnen in het Thyolo district in Malawi te verbeteren.

Nadere informatie

Geluk geef je door. Nalaten aan Heifer

Geluk geef je door. Nalaten aan Heifer Geluk geef je door Nalaten aan Heifer Geluk geef je door Mensen zoals u maken het mogelijk dat Edith Wogisha en Beatrice Vlodeya een beter leven kunnen opbouwen. Veel mensen steunen tijdens hun leven een

Nadere informatie

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Gezondheidsproject

Nadere informatie

Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda. Samenvatting projectvoorstel. Kinderen in Pader, Noord Uganda

Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda. Samenvatting projectvoorstel. Kinderen in Pader, Noord Uganda Uganda Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda Samenvatting projectvoorstel Kinderen in Pader, Noord Uganda Uitvoerende organisatie: Verantwoordelijk manager: Uitvoeringsperiode: Locatie:

Nadere informatie

SAMEN WERKEN BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE AAN HET HEIFER.NL

SAMEN WERKEN BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE AAN HET HEIFER.NL SAMEN WERKEN AAN HET BESTRIJDEN VAN HONGER EN ARMOEDE HEIFER.NL LAAT BOEREN ZELF HUN ARMOEDE OVERWINNEN Sinds de oprichting in 1999 hebben wij met behulp van onze donateurs al meer dan 40.000 gezinnen

Nadere informatie

Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage

Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage Voortgangsrapportage april-september 2015 IGUNGA Ecovillage 2015-2019 Het Igunga Ecovillage project is een samenwerking tussen Heifer, Aqua For All, ICIPE (een onderzoeksinstituut) en de lokale Tanzaniaanse

Nadere informatie

NIEUWS HET GELUK VAN NERESI 5 GEITEN DOORGEVEN 4 E PLAATS TRANSPARANT- PRIJS! JANUARI 2016 EINDELIJK ERKENNING: BINNEN 1 JAAR HET IS MOGELIJK!

NIEUWS HET GELUK VAN NERESI 5 GEITEN DOORGEVEN 4 E PLAATS TRANSPARANT- PRIJS! JANUARI 2016 EINDELIJK ERKENNING: BINNEN 1 JAAR HET IS MOGELIJK! NIEUWS JANUARI 2016 EINDELIJK ERKENNING: HET GELUK VAN NERESI BINNEN 1 JAAR 5 GEITEN DOORGEVEN HET IS MOGELIJK! HEIFER BEHAALT 4 E PLAATS TRANSPARANT- PRIJS! MEER WETEN OVER DE TRANSPARANTPRIJS? KIJK OP

Nadere informatie

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten Voeding > 3 e graad > lesmateriaal > kniptekst Sociaal vlees? Voor de leerkracht: Knip op voorhand de tekst in stukken op de lijnen. Houd de stukken tekst per titel samen. Veel veld voor vlees, weinig

Nadere informatie

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt the well foundation Developing sustainable welfare, daar staat The Well foundation voor. Meer dan 10 jaar

Nadere informatie

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Bestemd voor: Wim Klein Nagelvoort, ZWO Ontmoetingskerk te Rijssen Aansluitend bij het thema: voedselzekerheid, landbouw, duurzaamheid en klimaat.

Nadere informatie

Jaarrapport 2014 Boerderij van Nambikay

Jaarrapport 2014 Boerderij van Nambikay Jaarrapport 2014 Boerderij van Nambikay Voorwoord Dit jaarrapport geeft kort weer wat de belangrijkste activiteiten waren van Stichting Boerderij van Nambikay (Nederland). Tevens worden de activiteiten

Nadere informatie

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren.

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren. Kititenebo, (allemaal samen) noodhulp voor de kinderen februari 2017 De aanhoudende droogte in Afrika bereikt het nieuws in Europa. In de Standaard (25.02.2017) stond het te lezen: nomaden zoeken wanhopig

Nadere informatie

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Zuid-Sudan Samenvatting sponsorproject SDN 1012 Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Mede gefinancierd door: Uit te voeren door ZOA-South Sudan en

Nadere informatie

Serving. the. One. who. serves

Serving. the. One. who. serves Serving the One who serves UITDAGING Afrika telt naar schatting 50 miljoen boerengezinnen die lijden aan ondervoeding. Deze kleinschalige boeren zouden de oplossing kunnen zijn voor het wereldvoedselprobleem.

Nadere informatie

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage Afghanistan Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan Eindrapportage Een door ZOA gebouwde latrine in het dorp Omer Khel in Dez Sabz Land: Afghanistan,

Nadere informatie

SCHOOL

SCHOOL INTRODUCTIE THEMA / INLEIDING Met de actie wereldwaterdag @ school, willen we ons waterverbruik onder de loep nemen. Een Belg verbruikt gemiddeld zo n 7400 liter water per dag. 120 liter rechtstreeks om

Nadere informatie

Droogte en honger in Afrika

Droogte en honger in Afrika Droogte en honger in Afrika Ik ben bang. Als het de komende week niet regent, mislukt de oogst. Dan verlies ik mijn boerderij, zegt boer Pieter Uys in Zuid-Afrika. Mijn drie broers, mijn twee zussen, mijn

Nadere informatie

Overzicht hulpwerkzaamheden SHO

Overzicht hulpwerkzaamheden SHO Overzicht hulpwerkzaamheden SHO Stichting Vluchteling Stichting Vluchteling werkt samen met haar lokale partners om noodhulp te verlenen aan de vele vluchtelingen in Kenia, Ethiopië en Somalië. Voor de

Nadere informatie

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Contact details: Stichting Connect International Jan van Houtkade 50 2311 PE Leiden T: 071-5141111 W: www.connectinternational.nl

Nadere informatie

Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig

Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig geamputeerd. Na de operatie kreeg hij krukken om hem te helpen met lopen. Joseph ging toen niet naar school, omdat hij zo vaak naar het ziekenhuis moest. Toen in het

Nadere informatie

El Niño Niño El Niño

El Niño Niño El Niño El Niño Een voedselpakket voor Timu Lokuwam en zijn kinderen Ik zorg in mijn huis voor zeven weeskinderen. We hebben nauwelijks wat te eten. Eigenlijk zijn we nu afhankelijk van wilde bessen die we zelf

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK Providing Analytical Services for Informed Farming In Kenya (PASIFIK) 2013-2017 Nederlandse boeren laten regelmatig hun bodem en ruwvoer analyseren. Dat stelt

Nadere informatie

Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso

Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso Herfstbrief en Jaarplan 2005 Centra voor kansarme kinderen in Burkina Faso Introductie Deze brief vormt een aanvulling op de rapportage over de periode 01/10/03 tot 30/06/04. Tevens wordt het Jaarplan

Nadere informatie

MAGAZINE LAGERE KOSTEN OPBRENGSTEN DOOR FEED-APP PROJECT ASSISTENT MAFURU OVER ZIJN CHIFUNDO MACHIRA AUGUSTUS 2018 EN HOGERE WIJ TESTTEN HET!

MAGAZINE LAGERE KOSTEN OPBRENGSTEN DOOR FEED-APP PROJECT ASSISTENT MAFURU OVER ZIJN CHIFUNDO MACHIRA AUGUSTUS 2018 EN HOGERE WIJ TESTTEN HET! MAGAZINE AUGUSTUS 2018 LAGERE KOSTEN EN HOGERE OPBRENGSTEN DOOR FEED-APP WIJ TESTTEN HET! DE MAN IN HET VELD PROJECT ASSISTENT MAFURU OVER ZIJN WERK IN TANZANIA VOORDAT ONZE KOE KWAM WAS HET LEVEN ZWAAR

Nadere informatie

Duurzame landbouw voor gezonde voeding

Duurzame landbouw voor gezonde voeding Duurzame landbouw voor gezonde voeding Januari 2017 December 2019 Korte omschrijving project Met dit driejarig project wordt de positie van 3.000 families (18.000 mensen 1 ) verbeterd. Deze families wonen

Nadere informatie

Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst

Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst DUURZAAM HAREN Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst www.duurzaamharen.nl Transitie naar duurzaam Het samenwerkingsverband tussen de Mikkelhorst, ingenieursbureau ROM3D en Coöperatie Duurzaam

Nadere informatie

STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA

STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA Waar is Stepping Stone Liberia (SSL) werkzaam? Ons team werkt in de ver afgelegen en geisoleerde provincie

Nadere informatie

20160210 Verslag avond over Voedsel en Voedsel zekerheid

20160210 Verslag avond over Voedsel en Voedsel zekerheid 20160210 Verslag avond over Voedsel en Voedsel zekerheid Marijke de Graaf, werkzaam bij ICCO houdt een lezing over Voedsel en Voedsel zekerheid OPrganisatie ZWO-groep wijkgemeente Eindhoven-Zuid. We beginnen

Nadere informatie

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal januari - Juni 2016 Het project Amper 24% van de gezinnen heeft een toilet in 18 wijken van de dorpen Raikawar en Shankarpur,

Nadere informatie

Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca

Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca Oktober 2017 Cusco Perú Rotterdam - Nederland Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca http://www.pachamamaraymi.org/ 1 Voortgang van het project in Pitumarca Gemeenschappen Achtergronden

Nadere informatie

Eind november uitgezet en nu begin April

Eind november uitgezet en nu begin April Garanhuns april 2017 Beste Mensen, Hoe gaat het met jullie? Hier gaat het naar omstandigheden goed, wel is er een groot gebrek aan water, al meer dan 6 maanden hebben we geen regen gehad, alles is heel

Nadere informatie

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015 1. Inleiding Stichting SODUON werd op 03 augustus 2010 opgericht vanuit de wens van een aantal Burundese-Nederlanders om wat te kunnen betekenen voor kansarme families en hun kinderen en de wens om dat

Nadere informatie

NIEUWS WENSEN DE BESTE VOOR NIEUW ONDERWIJS- PROJECT OEGANDA MELKVEEBOEREN FAMILY PLANNING JANUARI 2018

NIEUWS WENSEN DE BESTE VOOR NIEUW ONDERWIJS- PROJECT OEGANDA MELKVEEBOEREN FAMILY PLANNING JANUARI 2018 NIEUWS JANUARI 2018 DE BESTE WENSEN VOOR 2018 OP BEZOEK BIJ MELKVEEBOEREN IN MALAWI NIEUW ONDERWIJS- PROJECT OEGANDA VAN ONGESCHOOLD NAAR AGRARISCH ONDERNEMER DONATEURSVRAAG: WAT DOET HEIFER AAN FAMILY

Nadere informatie

Bomen en voedsel Deze combinatie en manier van landbouw wordt ook wel agroforestry

Bomen en voedsel Deze combinatie en manier van landbouw wordt ook wel agroforestry 21-2016 Beste lezers van deze nieuwsbrief, Het werk dat we doen zet zich nog altijd onvermoeid voort. De kennis het netwerk en de infrastructuur die we de afgelopen 6 jaar hebben opgebouwd maken het mogelijk

Nadere informatie

Vetonagroup Enterprises

Vetonagroup Enterprises Vetonagroup Enterprises Madagaskar Madagaskar is jarenlang een Franse kolonie geweest. Amateuristische wegenbouw waardoor er grote kuilen in de weg ontstaan. De huizenbouw laat te wensen over. Er is minimale

Nadere informatie

Roundtable voedselverspilling

Roundtable voedselverspilling Roundtable voedselverspilling Op maandag 4 april heeft de roundtable: Beperken van voedselverspilling, waarden van voedsel in de keten plaatsgevonden te Ede. Dit in het kader van het programma ketens en

Nadere informatie

Burundi. Beroepsopleiding voor teruggekeerde vluchtelingen in Burundi. Uitvoeringsperiode 2011-2013. Marius Stehouwer, landendirecteur ZOA Burundi

Burundi. Beroepsopleiding voor teruggekeerde vluchtelingen in Burundi. Uitvoeringsperiode 2011-2013. Marius Stehouwer, landendirecteur ZOA Burundi Burundi Beroepsopleiding voor teruggekeerde vluchtelingen in Burundi Uitvoeringsperiode 2011-2013 Projectcoördinatie: Projectuitvoering: Marius Stehouwer, landendirecteur ZOA Burundi Miparec (Burundese

Nadere informatie

Men helpt de mensen niet door voor hen te doen, wat zij zelf kunnen doen.

Men helpt de mensen niet door voor hen te doen, wat zij zelf kunnen doen. Men helpt de mensen niet door voor hen te doen, wat zij zelf kunnen doen. Abraham Lincoln Voormalig president van de Verenigde Staten 1 Tanzania Broeikas Arusha In het stadje Mlangarine is met ondersteuning

Nadere informatie

INLEIDING Iedereen waterdrager!

INLEIDING Iedereen waterdrager! INLEIDING We gebruiken dagelijks water : tanden poetsen, wassen, drinken, koken, kleren wassen, toilet doorspoelen Het volstaat om de kraan open te draaien om proper en drinkbaar water te hebben. Maar

Nadere informatie

Fédération des ONG du Sénégal (FONGS)

Fédération des ONG du Sénégal (FONGS) Fédération des ONG du Sénégal (FONGS) Samenwerkingsverband met Oxfam Novib Jaar 2013 Projectvoorstel fase 2 Datum 14 oktober 2013 Page 1 of 9 Inhoudsopgave Achtergrond en rechtvaardiging project Doelstellingen

Nadere informatie

Interactief - augustus 2014

Interactief - augustus 2014 La Paz, 30-09-2014 Beste lezer, Allereerst de hartelijke groeten van de hoge hoogten van het regiokantoor van ICCO/Kerk in Actie in La Paz, Bolivia. Hierbij ontvangt u het halfjaarlijkse verslag van de

Nadere informatie

Verslag bezoek Kumi Farm in Uganda, februari 2018 Door Henk Willem van Dorp

Verslag bezoek Kumi Farm in Uganda, februari 2018 Door Henk Willem van Dorp Verslag bezoek Kumi Farm in Uganda, februari 2018 Door Henk Willem van Dorp Begin 2018 zijn wij naar Uganda gevlogen. We startten onze reis met een bezoek aan het Evergreen Park in Luwero om daar de voortgang

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie

Naam: DE DIERENFABRIEK

Naam: DE DIERENFABRIEK Naam: DE DIERENFABRIEK _ Van nature zijn mensen alleseters. Ze verzamelden niet alleen vruchten en knollen, maar gingen ook op jacht. Tot ze ontdekten dat je makkelijker vee kon houden. Dan heb je je prooidieren

Nadere informatie

Stichting ASAP. Projectvoorstel. Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso

Stichting ASAP. Projectvoorstel. Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso Stichting ASAP Projectvoorstel Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso Februari 2012 Inhoud 1. Aanvrager... 2 2. Wie is stichting ASAP... 2 3. Doelstelling en werkwijze

Nadere informatie

Zending verbindt. Help slachtoffers cycloon Idai. Driebergen, april 2019

Zending verbindt. Help slachtoffers cycloon Idai. Driebergen, april 2019 Help slachtoffers cycloon Idai In maart zijn miljoenen mensen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe getroffen door de cycloon Idai. Het aantal doden is inmiddels opgelopen tot 843. Onder hen 4 leraren en 39

Nadere informatie

Het ontstaan van de Warderweg. De ontsluiting van een geïsoleerd dorp

Het ontstaan van de Warderweg. De ontsluiting van een geïsoleerd dorp Het ontstaan van de Warderweg De ontsluiting van een geïsoleerd dorp Warderweg 2011 land Andries Nooij land Dirk Hop Situatie Warder westeinde - begin 1865 land Cornelis Kaaskooper land Chris Kochheim

Nadere informatie

Opgesteld voor de Gemeente Bussum

Opgesteld voor de Gemeente Bussum Stichting Water voor Masaï Rapport over de nieuwe waterpomp in Puna, Tanzania Opgesteld voor de Gemeente Bussum December 2014 Project achtergrond Voor de bouw van de derde waterpomp heeft Water voor Masai

Nadere informatie

Investeren in zelfredzaamheid. Rabobank Foundation

Investeren in zelfredzaamheid. Rabobank Foundation Investeren in zelfredzaamheid Rabobank Foundation Hoe help je mensen om zelfred zaam te worden? Dat is een vraagstuk waar Rabobank Foundation zich al ruim 40 jaar mee bezig houdt. Zelfredzaamheid bete

Nadere informatie

Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017

Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017 Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017 De nieuwe bibliotheek in Kobastil De nieuwe waterput in Kobastil 50 alleenstaande moeders Centrale toiletten en douchekamers Boeken in de nieuwe bibliotheek van Mezezo

Nadere informatie

If you help a man, You change one life. If you help a woman, You change a community. Cletus.

If you help a man, You change one life. If you help a woman, You change a community. Cletus. If you help a man, You change one life. If you help a woman, You change a community Cletus. WAT IS ARMOEDE? VOOR ONS WESTERLINGEN: wij vinden onszelf arm als: wij geen wagen kunnen kopen wij niet op restaurant

Nadere informatie

Voortgangsrapportage oktober 16 maart 17 IGUNGA Ecovillage

Voortgangsrapportage oktober 16 maart 17 IGUNGA Ecovillage Voortgangsrapportage oktober 16 maart 17 IGUNGA Ecovillage 2015-2019 Het Igunga Ecovillage project is een samenwerking tussen Heifer, Aqua For All, ICIPE (een onderzoeksinstituut) en de lokale Tanzaniaanse

Nadere informatie

NIEUWS VAKOPLEIDING OP EIGEN BENEN STAAN SAFETY FIRST 40 JAAR HEIFER CAMEROON AUGUSTUS 2015 PROJECT IN BEELD: VOOR KANSARME JONGEREN NA 5 JAAR

NIEUWS VAKOPLEIDING OP EIGEN BENEN STAAN SAFETY FIRST 40 JAAR HEIFER CAMEROON AUGUSTUS 2015 PROJECT IN BEELD: VOOR KANSARME JONGEREN NA 5 JAAR NIEUWS AUGUSTUS 2015 PROJECT IN BEELD: VAKOPLEIDING VOOR KANSARME JONGEREN NA 5 JAAR OP EIGEN BENEN STAAN IN ZIMBABWE SAFETY FIRST INTRODUCTIE ENERGIEZUINIGE KOOKTOESTELLEN 40 JAAR HEIFER CAMEROON NA 5

Nadere informatie

Duurzame melk in supermarkten

Duurzame melk in supermarkten Onderzoekssamenvatting Stelt u zich voor dat er voortaan alleen nog maar duurzaam geproduceerde melk te verkrijgen is in de supermarkt. Alle niet duurzame soorten worden niet langer verkocht. Hoe zou de

Nadere informatie

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn.

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. Secretariaat: Bankrekening: Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. deliana.gg@live.nl Giften aan Stichting WATER KvK02/626219 zijn belasting aftrekbaar ANBI beschikking Augustus 2009.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage april - september 16 IGUNGA Ecovillage

Voortgangsrapportage april - september 16 IGUNGA Ecovillage Voortgangsrapportage april - september 16 IGUNGA Ecovillage 2015-2019 Het Igunga Ecovillage project is een samenwerking tussen Heifer, Aqua For All, ICIPE (een onderzoeksinstituut) en de lokale Tanzaniaanse

Nadere informatie

Dagboek 5 27-31 juli 2015

Dagboek 5 27-31 juli 2015 Dagboek 5 27-31 juli 2015 s Morgens gaat rond een uur of 6 de wekker. Eigenlijk is dat niet nodig. We worden al vroeg in de morgen gewekt door de kraaiende hanen, blaffende honden, zingende monniken en

Nadere informatie

Gezondheidsproject Miski Wawa VII Verkorte eindrapportage

Gezondheidsproject Miski Wawa VII Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Gezondheidsproject

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014

JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014 JAARVERSLAG 2014 STICHTING HEIFER NEDERLAND 1 JULI 2013-30 JUNI 2014 Jaarverslag Heifer Nederland 2014 COLOFON Dit jaarverslag is een uitgave van Heifer. Het jaarverslag is als PDF document beschikbaar

Nadere informatie

Ik ben minister van landbouw in Kenia Ik ben de koe van de familie Osomo uit Kenia

Ik ben minister van landbouw in Kenia Ik ben de koe van de familie Osomo uit Kenia Ik ben minister van landbouw in Kenia Steeds meer bedrijven uit Europa en Azië willen in ons land hun bedrijf zetten. Hier is immers veel grond, er zijn minder regels dan in hun land en de lonen van onze

Nadere informatie

RENOVATIE 6 KLINIEKEN

RENOVATIE 6 KLINIEKEN PROJECT PERSOONLIJK PROJECTVOORSTEL RENOVATIE 6 KLINIEKEN + OPLEIDING 24 ARTSEN, VERPLEEGKUNDIGEN EN VERLOSKUNDIGEN VERLOSKAMERS VERNIEUWEN WATERVOORZIENINGEN AANLEGGEN ARTSEN, VERPLEEGKUNDIGEN EN VERLOSKUNDIGEN

Nadere informatie

Nummer 1, januari 2015

Nummer 1, januari 2015 Nummer 1, januari 2015 De eerste paar weken van 2015 zijn alweer voorbij gegaan. En de plannen voor dit nieuwe jaar zijn al in volle gang. Ondanks het iets verlaat is, willen wij jullie graag hierbij nog

Nadere informatie

~ Amboseli, Kenia ~ Beste familie, vrienden, donateurs, sponsoren, achterban van WE4Kenya en andere geinteresseerden,

~ Amboseli, Kenia ~ Beste familie, vrienden, donateurs, sponsoren, achterban van WE4Kenya en andere geinteresseerden, JAAROVERZICHT 2014 ~ Amboseli, Kenia ~ Beste familie, vrienden, donateurs, sponsoren, achterban van WE4Kenya en andere geinteresseerden, Graag willen we jullie laten zien wat we het afgelopen jaar gedaan

Nadere informatie

Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West.

Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West. Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West. Wim Honkoop Begeleiding 35 individuele melkveehouders. Al ruim 3 jaar actief in het opstellen en optimaliseren van Kringloopwijzer resultaten.

Nadere informatie

Passie voor rundvlees MET LIEFDE VOOR MENS, DIER EN NATUUR. 28 gezondnu.nl

Passie voor rundvlees MET LIEFDE VOOR MENS, DIER EN NATUUR. 28 gezondnu.nl MET LIEFDE VOOR MENS, DIER EN NATUUR 28 gezondnu.nl Tekst NIENKE CAZEMIER Fotografie GIJS VERSTEEG Dat we nu onze koeien zien lopen vanuit het keukenraam is echt een droom Wat zesendertig jaar geleden

Nadere informatie

Iedere melkveehouder werkt in een zuivelketen. Wat betekent dit voor het onderwijs?

Iedere melkveehouder werkt in een zuivelketen. Wat betekent dit voor het onderwijs? Iedere melkveehouder werkt in een zuivelketen. Wat betekent dit voor het onderwijs? In het nieuws Melanine-schandaal treft nu ook Friesland Foods Gorilla s en orang-oetang ziek na nuttigen melkpoeder De

Nadere informatie

Infokrantje DIFAM. Patrick Van Speybroeck

Infokrantje DIFAM. Patrick Van Speybroeck Infokrantje DIFAM Patrick Van Speybroeck Verschijnt driemaandelijks, 10 de jaargang, nr. 30, oktober 2018 V.U.: Van Speybroeck Patrick, Lange Akkerstraat 5e, 9800 Meigem Registratienr.: P708873 Kantoor

Nadere informatie

Bouw van een huis voor minmaal 12 ouderloze kinderen en hun verzorgers.

Bouw van een huis voor minmaal 12 ouderloze kinderen en hun verzorgers. Bouw van een huis voor minmaal 12 ouderloze kinderen en hun verzorgers. Op Java zijn 12 kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 12 jaar die onze hulp nodig hebben. Wij willen minimaal deze 12 kinderen

Nadere informatie

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin Katakle Business Plan 2011 2018 Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin 0 1. Inleiding Achtergrond De Katakle investeerdersgroep werkt sinds 2008 met The Hunger Project aan het einde

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING JOHNNY DOODLE FOUNDATION

BELEIDSPLAN STICHTING JOHNNY DOODLE FOUNDATION BELEIDSPLAN STICHTING JOHNNY DOODLE FOUNDATION 2018 2020 Stichting Johnny Doodle Foundation Boonsweg 85 3274 LH Heinenoord info@johnnydoodlefoundation.com www.johnnydoodlefoundation.com Inschrijvingsnummer

Nadere informatie

Groene School voert actie: Vooruit met de geit!

Groene School voert actie: Vooruit met de geit! Groene School voert actie: Wat is de actie 3-daagse: Vooruit met de geit! Eens in de 4 jaar wordt er een grote actie voor een goed doel gehouden. In 3 actiedagen wordt er door de leerlingen op diverse

Nadere informatie

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5 Meander Samenvatting groep 5 Thema 4 Platteland Samenvatting Landbouw Bijna alles wat je eet, komt van de landbouw. De akkerbouwer verbouwt bijvoorbeeld aardappelen, tarwe of mais. Hij strooit eerst mest

Nadere informatie

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet Jong & Duurzaam Klimaat Dieet Wie zijn wij en waarom zijn we hier? Wij zijn Wij zijn Werkgroep Jong & Duurzaam Eefke Wij zijn De jongerenvertegenwoordigers Wij zijn 1. 2. 3. 4. Klimaat dieet Duurzame Kleding

Nadere informatie

Watervoorziening. Onze prioriteit nu is het realiseren van een watervoorziening voor een dorpje in het noorden van Bali.

Watervoorziening. Onze prioriteit nu is het realiseren van een watervoorziening voor een dorpje in het noorden van Bali. Watervoorziening Onze prioriteit nu is het realiseren van een watervoorziening voor een dorpje in het noorden van Bali. Met deze voorziening zijn een heleboel families geholpen. Het geraamde bedrag is

Nadere informatie

LUSAPEL Lutte pour la Sécurité Alimentaire par le Petit Elevage Strijd voor voedselzekerheid middels kleinveeteelt. Noord-Kivu DR Congo

LUSAPEL Lutte pour la Sécurité Alimentaire par le Petit Elevage Strijd voor voedselzekerheid middels kleinveeteelt. Noord-Kivu DR Congo LUSAPEL Lutte pour la Sécurité Alimentaire par le Petit Elevage Strijd voor voedselzekerheid middels kleinveeteelt Noord-Kivu DR Congo Lusapel: lokale context DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO PROVINCIE NOORD-KIVU

Nadere informatie

INHOUDELIJK RAPPORT LANDBOUW PROJECT DIAKONESSEN RUBENGERA 2008 DE SCHOLING VAN BOEREN VOOR VERBETERINGEN IN DE LANDBOUW

INHOUDELIJK RAPPORT LANDBOUW PROJECT DIAKONESSEN RUBENGERA 2008 DE SCHOLING VAN BOEREN VOOR VERBETERINGEN IN DE LANDBOUW INHOUDELIJK RAPPORT LANDBOUW PROJECT DIAKONESSEN RUBENGERA 2008 DE SCHOLING VAN BOEREN VOOR VERBETERINGEN IN DE LANDBOUW Met het doel om de kennis te verhogen van de landbouwers/veehouders, hebben wij

Nadere informatie

Ruben Grismore 3PK3 Stage Alaska/ Ohio USA 7 mei tot 23 mei 2018

Ruben Grismore 3PK3 Stage Alaska/ Ohio USA 7 mei tot 23 mei 2018 Ruben Grismore 3PK3 Stage Alaska/ Ohio USA 7 mei tot 23 mei 2018 Juneau, Alaska Werken aan mijn eigen pick up truck in Ohio Toen we in Juneau op vakantie waren zijn we twee dagen bij vrienden geweest die

Nadere informatie

Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca

Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca April 2017 Cusco Perú Rotterdam - Nederland Voortgang van het 3 de Project Leren van de Besten in Pitumarca http://www.pachamamaraymi.org/ 1 Voortgang van het project in Pitumarca Gemeenschappen Achtergronden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwsbrief Boerderij De Bonte Parels. Op bezoek bij de boer

NIEUWSBRIEF. Nieuwsbrief Boerderij De Bonte Parels. Op bezoek bij de boer Nieuwsbrief nummer 7! De zomerse temperaturen zijn enerzijds een verademing na de kou van afgelopen tijd, maar voor onze koeien is het bijna alweer te warm. Op bezoek bij de boer Met regelmaat krijgen

Nadere informatie

EBPI MVO Kwartaalrapportage

EBPI MVO Kwartaalrapportage EBPI MVO Kwartaalrapportage 2017 EBPI 088-1161800 Prinses Catharina-Amaliastraat 5 www.ebpi.nl 2496 XD Den Haag info@ebpi.nl INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 EBPI & MVO... 4 ONZE KERNWAARDEN:... 4 PEOPLE...

Nadere informatie