Afdeling Moeder en Kind. Neonatologie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afdeling Moeder en Kind. Neonatologie"

Transcriptie

1 Afdeling Moeder en Kind Neonatologie

2

3 U en uw kind worden opgenomen op afdeling Moeder en Kind (2b) in een couveusesuite als uw kind na de geboorte extra zorg nodig heeft. Dit kan komen doordat een kind te vroeg (prematuur) en/of te klein (dysmatuur) geboren is. Maar daarnaast zijn er nog tal van andere oorzaken die een opname noodzakelijk kunnen maken. Soms weet u al van tevoren dat uw kind na de geboorte opgenomen moet worden. U kunt dan voorafgaand aan de opname op de afdeling komen kijken. U krijgt een rondleiding over de afdeling en kunt in alle rust vragen stellen. Wij vinden het wel prettig als u hiervoor van tevoren een afspraak maakt. Dit garandeert dat wij tijd voor u vrij kunnen maken om u te woord te kunnen staan. Op onze website is informatie te vinden die voor u en uw naasten van belang kan zijn. Zo hebben wij ook een kindersite waar kinderen uit uw gezin vooraf informatie kunnen vinden over de afdeling waar hun broertje of zusje komt te liggen. Het kan zo zijn dat de opname voor u onverwacht komt. U heeft zich dan geen beeld kunnen vormen van wat u op de afdeling kunt verwachten. Aarzelt u niet om vragen te stellen aan de verpleegkundige die voor u en uw kind zorgt. Wij hopen dat u zich zo snel mogelijk thuis voelt op de afdeling. Vanuit onze visie vinden wij het belangrijk dat u en uw kind tijdens de opname zo min mogelijk van elkaar worden gescheiden. U verblijft daarom samen met uw kind op één kamer. U bent dan 24 uur per dag samen terwijl de verpleegkundigen u waar nodig ondersteunen in de zorg voor u en uw kind. Om de thuissituatie zoveel mogelijk na te bootsen biedt de couveusesuite eveneens de mogelijkheid voor uw partner of één andere naaste (die zelfredzaam is) om te overnachten. Op deze manier kan ook uw partner 24 uur per dag deelnemen aan de zorg voor uw kind. Als uw kraamtijd van 8 of 10 dagen voorbij is, blijft u niet meer opgenomen in het ziekenhuis en valt u niet meer onder de zorg van de gynaecoloog en de verpleegkundigen. U blijft wel de mogelijkheid houden om 24 uur per dag bij uw kind te verblijven. U mag dan gebruik blijven maken van alle faciliteiten die de afdeling u te bieden heeft. Soms is het gewenst om uw kind over te plaatsen naar de kinderafdeling. Uiteraard bent u hier ook 24 uur per dag welkom.

4 Webcam Indien u dit wenst, kunt u gebruik maken van de webcam die boven de couveuse of het bedje van uw kind gemonteerd kan worden. Middels het internet is het dan mogelijk om (thuis) op de computer uw kind te zien. Met een wachtwoord krijgt u toegang tot de giebelden. Dus ook als u even niet in de gelegenheid bent om bij uw kind te zijn, heeft u de mogelijkheid om uw kind te zien. Uiteraard zijn de beelden beveiligd en kunnen alleen de mensen die u dit toestaat met uw wachtwoord de beelden van uw kind zien. Wij geven zelf nooit het wachtwoord aan anderen dan uzelf. U houdt de regie over wie de beelden ziet. De webcam biedt wel de mogelijkheid om de giebelden van uw kind op de centrale monitor in de verpleegpost weer te geven. Op deze manier hebben de verpleegkundigen, wanneer u dat akkoord vindt, voortdurend zicht op uw kind. Deze beelden worden uiteraard nergens opgeslagen of voor andere doeleinden gebruikt. De verpleegkundige zal u meer vertellen over het gebruik en de mogelijkheden van de webcam. Bezoekregeling De afdeling heeft een open bezoekmogelijkheid. Dit houdt in dat u de mogelijkheid heeft om de gehele dag bezoek te ontvangen. Wij adviseren u echter uw bezoek af te stemmen op de gezondheidstoestand van u en uw kind en bezoek te plannen op momenten dat het bij u en uw kind uitkomt. De verpleegkundige zal samen met u uw wensen ten aanzien van het bezoek doorspreken en dit noteren in de rapportage. Indien u dit prettig vindt, mag het bezoek bij de verzorging en/of voeding van uw kind zijn. Het is echter ook begrijpelijk als u deze momenten liever alleen met uw kind bent. De verpleegkundige zal dit met u bespreken en indien u dit op prijs stelt, zal de verpleegkundige het bezoek dan vragen afscheid te nemen. Ook voor vragen of opmerkingen omtrent de bezoekmogelijkheden kunt u altijd bij een van de verpleegkundigen terecht. Hygiëne Hygiëne is, zeker in een couveusesuite, erg belangrijk. Wij adviseren u daarom om geen sieraden aan de handen te dragen en voor iedere verzorging uw handen te wassen en te desinfecteren. Ook is het wenselijk dat uw bezoek geen sieraden draagt en handen wast en desinfecteert bij binnenkomst.

5 FACILITEITEN COUVEUSESUITE De couveusesuite beschikt over tal van faciliteiten om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Zo is iedere kamer voorzien van een eigen douche, toilet en keukenblok met koelkast. Tevens beschikt de kamer over een televisie en telefoon waar u gratis gebruik van mag maken. Voor uw partner of andere naaste is het mogelijk om, tegen betaling, gebruik te maken van een brood of warme maaltijd. Ook heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van draadloos internet. HET CONTACT MET UW KIND Ontwikkelingsgerichte zorg In de baarmoeder was het donker en het geluid gedempt, uw kind had geen last van de zwaartekracht en bracht de meeste tijd slapend door. De beperkte ruimte zorgde voor begrensde bewegingsvrijheid en een veelal gebogen houding van uw kind. De baarmoeder is de beste omgeving voor de ontwikkeling en groei van een kind. Een kind dat te vroeg geboren is, mist de begrenzing van de baarmoeder en komt terecht in een omgeving met veel licht, geluid en aanrakingen. Deze prikkels zijn onaangenaam en kunnen een negatieve invloed hebben op het welbevinden en de ontwikkeling van uw kind. Om uw kind tegen deze prikkels te beschermen beschikken wij over een aantal tips en hulpmiddelen. De verpleegkundigen zullen u hier meer over vertellen. Kangoeroeën Bij het kangoeroeën ligt uw kind, met alleen een pamper aan, tegen uw blote borst. Deze vorm van huid-op-huid contact is niet alleen goed voor de gezondheidstoestand van uw kind maar het bevordert ook de band tussen u en uw kind. Ook als uw kind is aangesloten aan diverse apparatuur is kangoeroeën mogelijk.

6 Video Interactie Begeleiding (VIB) VIB geeft u de mogelijkheid om u bewust te worden van het contact dat u en uw kind al met elkaar hebben. Er worden video opnamen van u en uw kind gemaakt en later kijkt een hierin gespecialiseerde verpleegkundige de beelden met u terug. De verpleegkundige die voor uw kind zorgt kan u meer over VIB vertellen. Tevens is hierover een folder op de afdeling aanwezig. Babymassage Massage is ontspannend voor uw kind en levert een positieve bijdrage aan de binding tussen u en uw kind. De pedagogisch medewerkers kunnen u individueel de massagetechnieken leren. Via de verpleegkundige die voor uw kind zorgt kunt u een afspraak met één van hen maken. WIE KOMT U TEGEN? Kinderartsen De kinderarts die uw kind heeft opgenomen blijft de behandelend kinderarts van uw kind tijdens de gehele opname. Gedurende de week heeft één van de kinderartsen kliniekdienst, dit doen de kinderartsen bij toerbeurt. Dit betekent dat de arts die bij uw kind komt niet altijd de eigen kinderarts is. De dagelijkse zaken worden tijdens de opname door de kliniekarts geregeld. Ontslag wordt bijvoorbeeld weer in overleg met de eigen kinderarts gedaan. Indien u dit wenst, kunt u geregeld uw eigen kinderarts spreken. De verpleegkundigen zullen dan voor u een afspraak maken. Gynaecologen Dagelijks komt er een gynaecoloog, of een arts die hiertoe in opleiding is, langs bij de moeders die op de afdeling liggen opgenomen. Deze bespreekt met u het beleid omtrent de zorg die u nodig heeft. Verpleegkundigen De zorg voor u en uw kind wordt gedurende de gehele opname toevertrouwd aan zoveel mogelijk dezelfde verpleegkundigen. Zij zijn allen gespecialiseerd in de zorg voor moeder en/of kind of zijn hiertoe in opleiding.

7 Lactatiekundige Binnen ons ziekenhuis beschikken wij over een lactatiekundige die gespecialiseerd is op het gebied van borstvoeding. Alle vragen rondom borstvoeding kunt u in eerste instantie aan de verpleegkundige die voor u en uw kind zorgt stellen. De lactatiekundige begeleidt daar waar gewenst het proces van borstvoeding. Zij zal gedurende de opname met u mee kijken in hoeverre zij u ondersteuning kan bieden. Medisch Maatschappelijk Werkster De medisch maatschappelijk werkster kan u helpen bij het verwerken van uw emoties rondom de opname van uw kind op deze afdeling. Op de afdeling is een folder hierover aanwezig. Via de verpleegkundigen kun u een afspraak met haar maken. Gastteammedewerksters De gastteammedewerksters herkent u aan de groene jasjes. Zij assisteren op het gebied van voeding en overige werkzaamheden die op de afdeling voorkomen. VOEDING Borstvoeding Als u kiest voor borstvoeding dan kiest u voor de meest natuurlijke vorm van voeden. Borstvoeding draagt bij aan de opbouw van natuurlijke afweerstoffen. Alle verpleegkundigen die werkzaam zijn op de afdeling zijn geschoold in de begeleiding bij borstvoeding. U kunt dus rekenen op goede ondersteuning bij het aanleggen van uw kind. Daarnaast zijn er de nodige informatieboekjes omtrent borstvoeding op de afdeling beschikbaar. Ook de lactatiekundige helpt u bij het aanleggen en adviseren u bij het geven van borstvoeding. In een aantal gevallen kunt u het advies krijgen te gaan kolven. Dit kan het geval zijn wanneer uw kind nog niet voldoende energie heeft om alle voedingen aangelegd te worden. Door middel van een neussonde krijgt uw kind dan uw afgekolfde moedermelk. Ook bij het kolven kunt u rekenen op de nodige hulp en informatie.

8 Met trots heeft ons ziekenhuis het certificaat WHO/Unicef Baby Friendly Hospital in ontvangst mogen nemen. Dit houdt in dat er kwalitatief goede zorg ten aanzien van de borstvoeding gegeven wordt. Op onze website vindt u nog meer informatie hierover en staan verwijzingen naar websites met uitgebreidere informatie over borstvoeding. Flesvoeding Als u kiest voor flesvoeding zijn er ook een aantal zaken van belang. Als u thuis al over een flesje beschikt adviseren wij u deze mee naar het ziekenhuis te nemen. Uw kind leert dan al te drinken uit deze fles. Heeft u deze fles nog niet dan zal de verpleegkundige samen met u kijken welke soort fles en/of speen voor uw kind het beste is. Kinderen die te vroeg en/of met een laag geboortegewicht zijn geboren hebben ook ten aanzien van de voeding speciale behoeftes. De speciale voeding die uw kind in dit geval krijgt sluit bij deze behoeftes aan. De verpleegkundigen zullen samen met u de aandachtspunten ten aanzien van de flesvoeding bespreken. Sondevoeding In een aantal situaties kan het voor uw kind nog erg vermoeiend zijn om alle voedingen zelfstandig te drinken. In dat geval biedt een voedingssonde uitkomst. Door middel van een dun slangetje dat via de neus in de maag terecht komt kan uw kind gevoed worden. Na het inbrengen van de sonde ondervindt uw kind geen hinder van de sonde. Ook met een sonde in is aanleggen en het geven van een fles gewoon mogelijk. Voedingstijden Het aantal voedingen dat uw kind per dag krijgt is afhankelijk van het gewicht van uw kind. De verpleegkundige die voor u en uw kind zorgt zal samen met u de richtlijnen m.b.t. de tijden van de voeding doornemen.

9 INFORMATIE EN TOESTEMMING Medische informatie Samen met u als ouders dragen de verpleegkundigen en artsen de zorg en de verantwoording voor uw kind. U wordt volledig betrokken bij en op de hoogte gebracht van de behandeling. Alvorens onderzoek en behandeling plaatsvinden wordt, vanuit de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) om uw toestemming gevraagd. Bij ingrijpende behandelingen zullen wij uitdrukkelijk om uw toestemming vragen, zonodig wordt dit schriftelijk vastgelegd. In andere gevallen en tijdens de duur van de behandeling wordt uw toestemming niet steeds gevraagd, maar wordt uitgegaan van uw toestemming tenzij u duidelijk anders aangeeft. In acute situaties mogen/moeten wij handelen. U mag uiteraard altijd het medisch en verpleegkundig dossier inzien. Regelmatig zal een verpleegkundige in het zorggesprek met u de zorg voor uw kind doorspreken. Ook is het mogelijk om de behandelend kinderarts te spreken wanneer u wilt. Vragen of klachten Natuurlijk proberen wij het verblijf van u en uw kind hier zo aangenaam mogelijk te houden. Soms lopen zaken echter anders dan u gewenst had. Wij stellen het op prijs als u daar met een verpleegkundige of behandelend arts over wilt praten. Indien nodig is er de mogelijkheid tot een gesprek met een leidinggevende van de afdeling. Voor opmerkingen, ideeën of suggesties is er op de afdeling een speciale folder aanwezig. Tevens willen wij u wijzen op de klachtenprocedure die in ons ziekenhuis bestaat. Ook hierover is informatie beschikbaar. Ook op onze website bestaat de mogelijkheid om opmerkingen, ideeën en suggesties door te geven. NA DE OPNAME Zodra uw kind met ontslag mag, zal de arts dit met u bespreken. Vervolgens wordt samen met de verpleegkundige de opname nog eens doorgesproken en wordt u geïnformeerd over de gang van zaken omtrent ontslag en wat u thuis eventueel kunt verwachten. Het informatieboekje naar huis geeft u eveneens praktische informatie voor thuis.

10 Couveusenazorg Afhankelijk van de wijze waarop u bevallen bent, vervalt na 8 of 10 dagen het recht op kraamzorg. Middels couveusenazorg kunt u thuis echter nog wel een aantal dagen ondersteuning krijgen in de zorg voor uw kind. Een gespecialiseerde verpleegkundige van de thuiszorg komt daarvoor bij u thuis. De verpleegkundigen van de afdeling zullen u hier meer over vertellen. Tevens is er een folder over couveusenazorg op de afdeling aanwezig. Indien u gebruik wenst te maken van de couveusenazorg adviseren wij u bij uw verzekering na te vragen of dit vergoed wordt. Vereniging Ouders van Couveuse kinderen De VOC is een vereniging die opvang en begeleiding biedt aan ouders waarvan hun kind opgenomen ligt of heeft gelegen op een couveuseafdeling. Meer informatie hierover vindt u op de website: Vereniging Kind en Ziekenhuis In deze regio is de vereniging Kind en Ziekenhuis actief Ook zij beschikken over een website. Op de site staat o.a. informatie voor ouders over gezinsgerichte kraamzorg in het ziekenhuis, zorg aan pasgeborenen en patiëntenrechten van kinderen en hun ouders. Belangrijke informatie: Telefoonnummer afdeling: Kamernummer: Kinderarts:

Zorg voor Moeder en kind

Zorg voor Moeder en kind Zorg voor Moeder en kind Informatiefolder voor zwangeren, barenden, kraamvrouwen en (zieke) pasgeborenen Moederkindcentrum TweeSteden ziekenhuis, Tilburg 1 Binnen het moederkindcentrum bieden wij zorg

Nadere informatie

Fotoboek kinderafdeling

Fotoboek kinderafdeling Fotoboek kinderafdeling couveusekamer & babykamer IJsselland Ziekenhuis KIN.023 / 160914.BS Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Opname op de Kinderafdeling 3 2. De couveusekamer 4 Hygiënevoorschriften 6 Contact

Nadere informatie

De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal

De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal Welkom in de gezinssuite van St. Antonius Alnatal. Je kunt hier verblijven en 24 uur per dag bij je baby zijn als je baby

Nadere informatie

De zuigelingen-unit. Vrouw Moeder Kind centrum

De zuigelingen-unit. Vrouw Moeder Kind centrum 00 De zuigelingen-unit Vrouw Moeder Kind centrum 1 De geboorte van uw kindje is een speciaal moment. Het zou het fijnste zijn wanneer u de periode hierna samen kunt doorbrengen. Helaas is dit niet altijd

Nadere informatie

Afdeling Neonatologie

Afdeling Neonatologie Afdeling Neonatologie Geachte ouder(s), verzorger(s) Uw baby is opgenomen op de afdeling Neonatologie. Op deze unit bevinden zich de couveuse- en babykamer. Verschillende medische redenen kunnen hier

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft.

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft. Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft www.nwz.nl Inhoud Opname op de afdeling verloskunde 3 Het team van de afdeling verloskunde 4 Hoe draagt u zelf bij aan veilige zorg? 5 Ontwikkelingsgerichte

Nadere informatie

Welkom op de afdeling neonatologie

Welkom op de afdeling neonatologie Welkom op de afdeling neonatologie Uw kindje is bij ons op de afdeling neonatologie opgenomen. Dit is een kleinschalige afdeling die deel uitmaakt van het geboortecentrum. Door deze kleinschaligheid is

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

Couveusesuites en couveusekamer

Couveusesuites en couveusekamer Couveusesuites en couveusekamer Uw kind is opgenomen op een couveusesuite of op de couveusekamer van het Maasziekenhuis Pantein. In deze folder leest u alles over de afdeling dat voor u, als ouder, belangrijk

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie

Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie Te vroeg geboren of ziek Uw baby is op onze couveuseafdeling opgenomen, omdat hij te vroeg geboren is, te licht van gewicht of misschien wel ziek. De periode

Nadere informatie

Begeleiding thuis. Folder 3. Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans

Begeleiding thuis. Folder 3. Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans Begeleiding thuis Folder 3 Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans Inhoudsopgave 1 Voorwaarden voor vervroegd ontslag... 1 2 Getekende verklaring voor vervroegd ontslag... 1 3 Welke begeleiding

Nadere informatie

H Couveusesuite

H Couveusesuite H.40010.1115 Couveusesuite Doorgaans verloopt een zwangerschap en bevalling voorspoedig. Mocht uw baby na de bevalling toch extra zorg nodig hebben dan kan het zijn dat uw baby opgenomen wordt op de couveusekamer

Nadere informatie

De afdeling Meander Moeder Kind Afdeling B1 Regionaal centrum voor geboortezorg

De afdeling Meander Moeder Kind Afdeling B1 Regionaal centrum voor geboortezorg De afdeling Meander Moeder Kind Afdeling B1 Regionaal centrum voor geboortezorg Belangrijke telefoonnummers Het afsprakentelefoonnummer Vragen over afspraken (verzetten, afzeggen en dergelijke) en alle

Nadere informatie

Rooming-in op de zuigelingenafdeling

Rooming-in op de zuigelingenafdeling Kindergeneeskunde Rooming-in op de zuigelingenafdeling www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN018 / Rooming-in op de zuigelingenafdeling / 08-07-2013

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling Kindergeneeskunde Opname pasgeborene op de babyafdeling Algemeen Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Hartelijk welkom op de babyafdeling van ons ziekenhuis. Deze folder is bedoeld voor ouders van

Nadere informatie

Kraamzorg op de couveusesuite of kinderafdeling

Kraamzorg op de couveusesuite of kinderafdeling Kraamzorg op de couveusesuite of kinderafdeling 2 Gefeliciteerd met uw kind! Vaak verloopt een zwangerschap en bevalling voorspoedig. Mocht uw kind na de bevalling toch extra zorg nodig hebben dan kan

Nadere informatie

Praktische informatie bij de start van borstvoeding

Praktische informatie bij de start van borstvoeding Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Praktische informatie bij de start van borstvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding U gaat uw baby borstvoeding geven; de beste voeding voor

Nadere informatie

Verblijf in een couveusesuite op de afdeling Neonatologie

Verblijf in een couveusesuite op de afdeling Neonatologie Kindergeneeskunde Verpleegafdeling B0 Neonatologie Verblijf in een couveusesuite op de afdeling Neonatologie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het Slingeland Ziekenhuis beschikt over

Nadere informatie

Als uw baby wordt opgenomen op de couveuseafdeling

Als uw baby wordt opgenomen op de couveuseafdeling Als uw baby wordt opgenomen op de couveuseafdeling Voor de leesbaarheid van dit informatieboekje gebruiken we alleen het woord ouders daar waar we ouders en/of verzorgers bedoelen. Hetzelfde geldt voor

Nadere informatie

Opname op de Couveuse-unit

Opname op de Couveuse-unit Informatie Opname op de Couveuse-unit Inleiding Uw baby is opgenomen op de couveuse-unit. Een opname op de couveuse-unit is ingrijpend. Niet alleen voor uzelf, maar voor het hele gezin. Het gewone dagelijkse

Nadere informatie

Borstvoeding in het TweeSteden ziekenhuis

Borstvoeding in het TweeSteden ziekenhuis Borstvoeding in het TweeSteden ziekenhuis Het TweeSteden ziekenhuis wil kwalitatief goede zorg bieden ten aanzien van de borstvoeding. U kunt rekenen op de juiste begeleiding bij het aanleggen en het kolven.

Nadere informatie

Overplaatsingsdagboek. Neonatologie

Overplaatsingsdagboek. Neonatologie Overplaatsingsdagboek Neonatologie Wij heten uw kind en u graag welkom op verpleegafdeling Neonatologie. Voor uw kind is een opname op onze afdeling noodzakelijk gebleken voor observatie of behandeling.

Nadere informatie

Sondevoeding thuis. Uw kind met sondevoeding naar huis

Sondevoeding thuis. Uw kind met sondevoeding naar huis Sondevoeding thuis Uw kind met sondevoeding naar huis De kinderarts heeft met u besproken dat u de mogelijkheid heeft om uw kind met sondevoeding mee naar huis te nemen. In dit boekje treft u praktische

Nadere informatie

Neonatologie. Infoboekje. Neonatologie. 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111

Neonatologie. Infoboekje. Neonatologie. 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111 Neonatologie Infoboekje Neonatologie 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111 www.sintandriestielt.be materniteit@sintandriestielt.be 12 Februari 2013 2 11 Voorwoord

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Moeder&Kind Centrum...5 Gezinsgerichte zorg...6 Medisch team...7 Televisie/ internet/ telefoon...8 Beeldopnames...9

Inhoudsopgave. Moeder&Kind Centrum...5 Gezinsgerichte zorg...6 Medisch team...7 Televisie/ internet/ telefoon...8 Beeldopnames...9 Kraamsuites Inhoudsopgave Welkom...4 Moeder&Kind Centrum...5 Gezinsgerichte zorg...6 Medisch team...7 Televisie/ internet/ telefoon...8 Beeldopnames...9 Bezoek...9 Geboorteaangifte... 10 Parkeren... 10

Nadere informatie

Welkom op de Neonatologie

Welkom op de Neonatologie Welkom op de Neonatologie Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Van harte welkom op de afdeling Neonatologie van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. U en uw kindje zijn hier opgenomen omdat uw kindje

Nadere informatie

Algemene informatie over het geven van sondevoeding

Algemene informatie over het geven van sondevoeding Algemene informatie over het geven van sondevoeding Folder 1 Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans Inhoudsopgave Inleiding... 2 Deel 1... 3 Waarom sondevoeding?... 3 Wat is sondevoeding?...

Nadere informatie

Prematuriteit en Dysmaturiteit

Prematuriteit en Dysmaturiteit 1/5 Kindergeneeskunde Prematuriteit en Dysmaturiteit Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling neonatologie in verband met een prematuriteit en/of een dysmaturiteit. In deze folder vindt u meer informatie

Nadere informatie

SNEL THUIS IN ONS ZIEKENHUIS. Welkom in het Moeder en Kind Centrum

SNEL THUIS IN ONS ZIEKENHUIS. Welkom in het Moeder en Kind Centrum SNEL THUIS IN ONS ZIEKENHUIS Welkom in het Welkom in het van het Ikazia Ziekenhuis In ons werken de specialismen kindergeneeskunde/neonatologie en gynaecologie/verloskunde intensief samen. Het gezin staat

Nadere informatie

Kraamvrouwen in het Haga Juliana Geboortecentrum

Kraamvrouwen in het Haga Juliana Geboortecentrum Kraamvrouwen in het Haga Juliana Geboortecentrum Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 1 Algemene informatie bevalling/keizersnede... 1 Problemen eigen gezondheid... 2 Algemene aandachtspunten...

Nadere informatie

Prematuriteit en Dysmaturiteit

Prematuriteit en Dysmaturiteit 1/6 Kindergeneeskunde Prematuriteit en Dysmaturiteit Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling neonatologie in verband met een prematuriteit en/of een dysmaturiteit. In deze folder vindt u meer informatie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie voor ouders van prematuren

Patiënteninformatie. Informatie voor ouders van prematuren Informatie voor ouders van prematuren Inleiding De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw baby hartelijk welkom op onze afdeling. Vanwege prematuriteit heeft uw baby zorg nodig op onze afdeling.

Nadere informatie

Video interactie begeleiding bij pasgeborenen

Video interactie begeleiding bij pasgeborenen Video interactie begeleiding bij pasgeborenen Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2011 pavo 0020 Inleiding Na de geboorte gaan u en uw baby elkaar leren kennen. Hierdoor wordt contact opgebouwd en ontstaat

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie voor kraamvrouwen

Patiënteninformatie. Informatie voor kraamvrouwen Informatie voor kraamvrouwen De afdeling U bent als kraamvrouw opgenomen op de afdeling 1a, de moeder kind unit. Op deze afdeling worden zowel kinderen in de leeftijd van 4 t/m 16 jaar verpleegd als ook

Nadere informatie

Lactatiekundige. Hulp bij borstvoeding

Lactatiekundige. Hulp bij borstvoeding Lactatiekundige Hulp bij borstvoeding Inleiding Borstvoeding (leren) geven gaat niet altijd zonder problemen. In de meeste gevallen is begeleiding van de kraamvrouw door de verpleging voldoende. Als dit

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie voor ouders van prematuren

Patiënteninformatie. Informatie voor ouders van prematuren Informatie voor ouders van prematuren Inleiding De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw baby hartelijk welkom op onze afdeling. Vanwege prematuriteit heeft uw baby zorg nodig op onze afdeling.

Nadere informatie

Prematuur en/of dysmatuur geboren baby. Afdeling Neonatologie

Prematuur en/of dysmatuur geboren baby. Afdeling Neonatologie Prematuur en/of dysmatuur geboren baby Afdeling Neonatologie Als een baby bij een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken wordt geboren dan spreken we van een prematuur geboren baby. Als het geboortegewicht

Nadere informatie

NEONATOLOGIE. Moeder-en-kindsuite KINDEREN

NEONATOLOGIE. Moeder-en-kindsuite KINDEREN NEONATOLOGIE Moeder-en-kindsuite KINDEREN Moeder-en-kindsuite Beste ouders, Van harte welkom op de moeder-en-kindsuite van de afdeling Neonatologie. Deze unieke voorziening maakt het voor u mogelijk om

Nadere informatie

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde Afdelingsgebonden informatie / afdeling Verloskunde Welkom Welkom op de afdeling Verloskunde (VED2) van het academisch ziekenhuis Maastricht (azm). Deze informatie is specifi ek voor deze verpleegafdeling.

Nadere informatie

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s Adviezen voor ouders en verzorgers www.nwz.nl Omdat uw kindje te vroeg geboren is, is het opgenomen op de afdeling neonatologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep

Nadere informatie

Video interactie begeleiding bij pasgeborenen

Video interactie begeleiding bij pasgeborenen Video interactie begeleiding bij pasgeborenen Inleiding Na de geboorte gaan u en uw baby elkaar leren kennen. Hierdoor wordt contact opgebouwd en ontstaat een hechte band. De opname in het ziekenhuis

Nadere informatie

De opname van u en uw baby bij Rhena. Als er extra zorg voor uw baby nodig is

De opname van u en uw baby bij Rhena. Als er extra zorg voor uw baby nodig is De opname van u en uw baby bij Rhena Als er extra zorg voor uw baby nodig is Inleiding De kinderarts heeft met u en uw partner besproken dat uw baby extra zorg nodig heeft. Daarom wordt u samen met uw

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie voor ouders van prematuren en dysmaturen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie voor ouders van prematuren en dysmaturen Informatie voor ouders van prematuren en dysmaturen INFORMATIE VOOR OUDERS VAN PREMATUREN EN DYSMATUREN INLEIDING In deze folder willen we u informeren over de opname van uw kind. Een aantal aspecten die

Nadere informatie

Couveuse- en babykamer

Couveuse- en babykamer Couveuseen babykamer Inhoudsopgave Inleiding... 1 Artsen... 1 Hoofdverpleegkundige en teamleider... 1 Verpleegkundigen... 1 Maatschappelijk werk,humanistisch raadsvrouw en geestelijke verzorging.. 2 Fysiotherapeut...

Nadere informatie

checklist borstvoeding

checklist borstvoeding checklist borstvoeding Inleiding U gaat binnenkort bevallen, of u bent bevallen en verblijft samen met uw kind in het OLVG (op de kraam- of kinderafdeling). U heeft besloten borstvoeding te gaan geven.

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Nidcap. ontwikkelingsgerichte zorg

PATIËNTEN INFORMATIE. Nidcap. ontwikkelingsgerichte zorg PATIËNTEN INFORMATIE Nidcap ontwikkelingsgerichte zorg Met deze folder wil het multidisciplinaire behandelteam van de couveuseafdeling van het Maasstad Ziekenhuis u informeren over Nidcap. De te vroeg

Nadere informatie

Afdeling Neonatologie

Afdeling Neonatologie Afdeling Neonatologie Kind & Jeugd Locatie Hoorn/Enkhuizen De afdeling Neonatologie Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling Neonatologie. Dit is een onderdeel van het Moeder Kind Centrum. De reden

Nadere informatie

Opname van baby en moeder op de couveuseafdeling

Opname van baby en moeder op de couveuseafdeling Opname van baby en moeder op de couveuseafdeling Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Welkom bij ons op de couveuseafdeling in het Ikazia Ziekenhuis Geachte mevrouw / heer (ouders/verzorgers), Van

Nadere informatie

Kinder-/jeugdafdeling. Neonatologie

Kinder-/jeugdafdeling. Neonatologie Kinder-/jeugdafdeling Neonatologie 1 2 Inhoud Blz. Inleiding 4 Neonatologie 5 Dagelijkse gang van zaken 5 Betrokken zorgverleners 6 Ontwikkelingsgerichte zorg 7 Video interactiebegeleiding 7 Wat kunt u

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op afdeling E2.

KINDERGENEESKUNDE. De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op afdeling E2. KINDERGENEESKUNDE Couveusekamer Couveusekamer kinderafdeling De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op afdeling E2. Uw kind is momenteel opgenomen op de couveuse-unit

Nadere informatie

Rooming in kraamvrouw op de kinderafdeling. Patiënteninformatie Kraamvrouw op de kinderafdeling

Rooming in kraamvrouw op de kinderafdeling. Patiënteninformatie Kraamvrouw op de kinderafdeling Rooming in kraamvrouw op de kinderafdeling Patiënteninformatie Kraamvrouw op de kinderafdeling Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Rooming in 2.1 Verblijf 2.2 Toilet en douche gebruik 2.3 Eten 2.4 Koffie en Thee

Nadere informatie

Afdeling 13 MCH Westeinde

Afdeling 13 MCH Westeinde Afdeling 13 MCH Westeinde De babyunit Informatie voor ouders / verzorgers F0027-3415 november 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Bevallen in een kraamsuite. Bevallen in een kraamsuite

Bevallen in een kraamsuite. Bevallen in een kraamsuite Bevallen in een kraamsuite Bevallen in een kraamsuite 1 In het gebied Zuid-Hollandse eilanden en Schouwen-Duiveland is thuis bevallen niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als u een medische indicatie heeft.

Nadere informatie

Neonatologie Uw kind op de afdeling neonatologie Informatie voor ouders

Neonatologie Uw kind op de afdeling neonatologie Informatie voor ouders Neonatologie Uw kind op de afdeling neonatologie Informatie voor ouders Kop1Welkom op de afdeling neonatologie Uw kind is opgenomen op de afdeling neonatologie. Mogelijk is de opname gepland, maar vaak

Nadere informatie

Met uw baby naar huis

Met uw baby naar huis Gefeliciteerd, uw baby mag naar huis! Na een verblijf op de couveuseafdeling vindt u het natuurlijk prettig om uw kind mee naar huis te nemen. Maar er komt ook veel bij kijken. Daarom biedt deze folder

Nadere informatie

Neonatologie. Informatiebrochure

Neonatologie. Informatiebrochure Neonatologie Informatiebrochure Welkom Van harte welkom op de afdeling neonatologie van het Sint-Andriesziekenhuis. De opname van uw baby op de prematurenafdeling is voor u en uw gezin een ingrijpende

Nadere informatie

Welkom op materniteit. Infobrochure SAP 4276

Welkom op materniteit. Infobrochure SAP 4276 Welkom op materniteit Infobrochure SAP 4276 2 Geachte Binnenkort verblijft u op de dienst materniteit in het Az Damiaan Oostende. Dit is voor u een belangrijke gebeurtenis. De materniteit bevindt zich

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op de kinderafdeling (afdeling E2).

KINDERGENEESKUNDE. De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op de kinderafdeling (afdeling E2). Couveusesuite KINDERGENEESKUNDE De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op de kinderafdeling (afdeling E2). U bent net bevallen. Samen met uw pasgeboren baby bent u opgenomen

Nadere informatie

Borstvoeding geven aan een randpremature en/of dysmature baby

Borstvoeding geven aan een randpremature en/of dysmature baby Borstvoeding geven aan een randpremature en/of dysmature baby Uw baby is geboren tussen 35 en 37 weken (randprematuur) of geboren met een te laag gewicht voor de duur van de zwangerschap (dysmatuur). Omdat

Nadere informatie

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis.

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis. Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis www.jijwij.nl Deze brochure is geschreven voor vrouwen en hun partners die in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond gaan bevallen. Wat neem je mee Voor de bevalling

Nadere informatie

Afdeling neonatologie

Afdeling neonatologie Afdeling neonatologie Spaarne Gasthuis Haarlem Belangrijke telefoonnummers Afdeling neonatologie (023) 224 4222 Secretaresse kinderafdeling (023) 224 0070 Inhoud: Opname van uw baby Ouders zijn belangrijk

Nadere informatie

Prematuriteit en Dysmaturiteit

Prematuriteit en Dysmaturiteit 1/7 Kindergeneeskunde Prematuriteit en Dysmaturiteit Inleiding Uw kindje is opgenomen op de afdeling neonatologie in verband met een prematuriteit en/of een dysmaturiteit. In deze folder vindt u meer informatie

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Neonatologie van Ziekenhuis Rijnstate Arnhem

Welkom op de afdeling Neonatologie van Ziekenhuis Rijnstate Arnhem Welkom op de afdeling Neonatologie van Ziekenhuis Rijnstate Arnhem uw baby in het ziekenhuis ouder en kind centraal welbevinden Welkom op de afdeling neonatologie Uw baby is geboren in Ziekenhuis Rijnstate

Nadere informatie

Bevallen en verblijven op de suites

Bevallen en verblijven op de suites Bevallen en verblijven op de suites Welkom U bent vanwege uw bevalling opgenomen in het Flevoziekenhuis en verblijft in de kraamsuite van de afdeling verloskunde (G0). Het woord kraamsuite gebruiken we

Nadere informatie

Opname op de kraamsuites van het Toorop Paviljoen

Opname op de kraamsuites van het Toorop Paviljoen Opname op de kraamsuites van het Toorop Paviljoen Kraamsuites Toorop Paviljoen Telefoon 020 510 8432 Route 34 Partner is altijd welkom Hartelijk welkom op de kraamsuites van OLVG locatie West. In deze

Nadere informatie

Verpleegafdeling B2. Patiënteninformatie. Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling B2. Patiënteninformatie. Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling B2 Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Welkom Wij heten u van harte welkom op de kraamafdeling (verpleegafdeling B2). Op deze afdeling

Nadere informatie

Couveuseafdeling. Patiënteninformatie 1164626PR/3-2013 - Couveuseafdeling

Couveuseafdeling. Patiënteninformatie 1164626PR/3-2013 - Couveuseafdeling Couveuseafdeling Patiënteninformatie 1164626PR/3-2013 - Couveuseafdeling Inhoud 1 Je had het je zo anders voorgesteld 2 De afdeling 2.1 Het planbord 3 het team 3.1 De verpleegkundige 3.2 De kinderarts

Nadere informatie

Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis

Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis Gezinsgerichte zorg in het Elkerliek, daar kunt u van op aan Het verhaal van Esther, Irma en Fleur. Na haar bevalling verblijft Esther van de Vranden

Nadere informatie

Beste mevrouw en partner,

Beste mevrouw en partner, Beste mevrouw en partner, Om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen, maken steeds meer zwangeren gebruik van een geboorteplan. In een geboorteplan maakt u uw wensen rondom de bevalling kenbaar.

Nadere informatie

Borstvoeding geven aan een tweeling

Borstvoeding geven aan een tweeling Borstvoeding geven aan een tweeling Door middel van deze folder informeren wij u over het geven van borstvoeding aan een tweeling. Borstvoeding geven en een tweeling kan prima samengaan. Het is echter

Nadere informatie

Bevallen in het ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis Bevallen in het ziekenhuis Middels dit boekje willen wij u informeren over bevallen in het TweeSteden ziekenhuis. Wij hopen hiermee een antwoord over de gang van zaken in ons ziekenhuis. Voor vragen heeft

Nadere informatie

Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee

Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Afdeling verloskunde Patiënteninformatie Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Vuistregels 3 Vragen 4 Nog even op een rijtje 1 Inleiding Deze folder

Nadere informatie

Klinisch kraambed in het Centrum voor Geboortezorg

Klinisch kraambed in het Centrum voor Geboortezorg Klinisch kraambed in het Centrum voor Geboortezorg Locatie Hoorn/Enkhuizen In het kort Door uw behandelend arts is in samenwerking met het PO(M)P team afgesproken dat u de eerste dagen van uw kraamtijd

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte zorg

Ontwikkelingsgerichte zorg Ontwikkelingsgerichte zorg Op de Willem-Alexander afdeling van HMC Bronovo staat gezinsgerichte zorg op de voorgrond. Gezinsgerichte zorg is het verlenen van multidisciplinaire zorg aan het gezin, waar

Nadere informatie

Woord vooraf. Aan de ouders/verzorgers,

Woord vooraf. Aan de ouders/verzorgers, Pasgeborenen 1 Woord vooraf Aan de ouders/verzorgers, Dit boekje geeft u informatie over de pasgeborene/zuigelingenafdeling van het Ikazia Ziekenhuis. De afdeling bevindt zich op de 7 e etage achterin

Nadere informatie

AZ Sint-Lucas, een hart voor borstvoeding

AZ Sint-Lucas, een hart voor borstvoeding AZ Sint-Lucas, een hart voor borstvoeding Betrouwbare zorg betekent voor een babyvriendelijk ziekenhuis dat 1. het een beleid heeft over zuigelingenvoeding volgens de internationale borstvoedingsrichtlijnen

Nadere informatie

Neonatologie. Informatiebrochure

Neonatologie. Informatiebrochure Neonatologie Informatiebrochure 2 Welkom Van harte welkom op de afdeling neonatologie van het Sint-Andriesziekenhuis. De opname van uw baby op de prematurenafdeling is voor u en uw gezin een ingrijpende

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling pasgeborenen van de ZGT. Het drinken aan de borst of uit de fles kost op dit moment nog

Nadere informatie

Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer

Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer In deze folder willen wij u informeren over de gang van zaken op de baby-/couveusekamer. We proberen op de meest voorkomende vragen een antwoord te geven.

Nadere informatie

Afdeling Verloskunde

Afdeling Verloskunde Afdeling Verloskunde Vrouw en Kind Centrum Zutphen Op afdeling Verloskunde wordt u opgenomen tijdens uw zwangerschap of rond de bevalling. De afdeling Verloskunde is een onderdeel van het Vrouw en Kind

Nadere informatie

Beste zwangere en partner,

Beste zwangere en partner, Beste zwangere en partner, Om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen, maken steeds meer zwangeren gebruik van een geboorteplan. In een geboorteplan maakt u uw wensen rondom de bevalling kenbaar.

Nadere informatie

Borstvoeding en diabetes

Borstvoeding en diabetes Borstvoeding en diabetes Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 1166 Inleiding In deze folder leest u adviezen over het geven van borstvoeding als u diabetes heeft. Deze adviezen kunnen u helpen

Nadere informatie

ROOMING-IN/ LOW CARE FRANCISCUS VLIETLAND

ROOMING-IN/ LOW CARE FRANCISCUS VLIETLAND ROOMING-IN/ LOW CARE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw baby is kort na de geboorte opgenomen op de afdeling Kindergeneeskunde van het Vlietland Ziekenhuis. U bent als kraamvrouw ontslagen uit het ziekenhuis.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie PATIËNTEN INFORMATIE Neonatologie Inhoudsopgave De dienst neonatologie...4 Welke baby s worden opgenomen...4 Wie kan je allemaal ontmoeten op de neonatologie...4 Inrichting van de dienst...4 De eerste

Nadere informatie

Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee

Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Afdeling verloskunde Patiënteninformatie Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee versie 02 1 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het borstvoedingsbeleid van MC Zuiderzee.

Nadere informatie

Borstvoeding en diabetes

Borstvoeding en diabetes Borstvoeding en diabetes Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u adviezen over het geven van borstvoeding als u diabetes heeft. Deze adviezen

Nadere informatie

Neonatologie. Informatiefolder

Neonatologie. Informatiefolder Neonatologie Informatiefolder Uw kindje is opgenomen op de afdeling Neonatologie, onderdeel van de kinderafdeling. Ongetwijfeld een start waar u niet op gerekend had. Tijdens de opname van uw kindje willen

Nadere informatie

neosuite in het Anna Paviljoen

neosuite in het Anna Paviljoen neosuite in het Anna Paviljoen Inhoud Bezoek 4 Bezoek van kinderen tot 6 jaar 4 Bloemen 5 Contact met het Anna Paviljoen 6 Couveusecamera 3 Fotograferen en filmen in het Anna Paviljoen 5 Geld en kostbaarheden

Nadere informatie

Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer

Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer In deze folder willen wij u informeren over de gang van zaken op de baby-/couveusekamer. We proberen op de meest voorkomende vragen een antwoord te geven.

Nadere informatie

Neonatologie. Verpleegafdeling Oost 43

Neonatologie. Verpleegafdeling Oost 43 Neonatologie Verpleegafdeling Oost 43 Wij heten uw kind en u graag welkom op verpleegafdeling Neonatologie. Voor uw kind is een opname op onze afdeling noodzakelijk gebleken voor observatie of behandeling.

Nadere informatie

Lactatiekundige zorg Professionele begeleiding bij borstvoeding

Lactatiekundige zorg Professionele begeleiding bij borstvoeding Lactatiekundige zorg Professionele begeleiding bij borstvoeding 1 Het Van Weel-Bethesda ziekenhuis hecht veel waarde aan de zorg voor en begeleiding van de borstvoeding. Daarom heeft het ziekenhuis lactatiekundigen

Nadere informatie

Bevallen in het CWZ Kraamsuites. Voor een ziekenhuisbevalling in een huiselijke sfeer

Bevallen in het CWZ Kraamsuites. Voor een ziekenhuisbevalling in een huiselijke sfeer Bevallen in het CWZ Kraamsuites Voor een ziekenhuisbevalling in een huiselijke sfeer 2 Waarom bevallen in het ziekenhuis? Een bevalling is een bijzondere gebeurtenis. Veel vrouwen bevallen het liefst thuis

Nadere informatie

Borstvoeding binnen MAM's kinderopvang

Borstvoeding binnen MAM's kinderopvang Borstvoeding binnen MAM's kinderopvang Borstvoeding is de beste voeding voor een pasgeboren baby. Maar ook na deze eerste weekjes raad WHO /Unicef het volgende aan: Advies: - Eerste 6 maanden exclusief

Nadere informatie

in zachte handen NEONATOLOGIE

in zachte handen NEONATOLOGIE in zachte handen NEONATOLOGIE BESTE OUDERS Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. De opname van uw kindje kan overdonderend zijn. Met deze brochure willen wij zoveel mogelijk duidelijkheid brengen.

Nadere informatie

Opname op de kinderafdeling van MC Zuiderzee

Opname op de kinderafdeling van MC Zuiderzee Opname op de kinderafdeling van MC Zuiderzee Patiënteninformatie 1164640PR/1-2011 - Opname kinderafdeling MC Zuiderzee Inhoud 1 Inleiding 2 Voorbereiding 3 Wat neemt u mee? 4 Algemene punten 5 Opname 6

Nadere informatie