AARTSBISSCHOP GEORGES VAN EVDOKIA RECTOR VAN HET THEOLOGISCH INSTITUUT ST. SERGIUS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AARTSBISSCHOP GEORGES VAN EVDOKIA RECTOR VAN HET THEOLOGISCH INSTITUUT ST. SERGIUS"

Transcriptie

1 IN MEMORIAM AARTSBISSCHOP GEORGES VAN EVDOKIA RECTOR VAN HET THEOLOGISCH INSTITUUT ST. SERGIUS Archimandriet Athenagoras Peckstadt Heeft hij de toets doorstaan, dan zal hij de zegekrans van het leven ontvangen, die God beloofd heeft aan wie Hem liefhebben (Jak. 1, 12). Op dinsdag 6 april 1993 hebben de orthodoxen van West-Europa met droefheid het plots ontslapen in de Heer van de betreurde Aartsbisschop GEORGES * van Evdokia vernomen. Op zaterdag 10 april 1993 werd in de kathedraal van de Heilige Alexander Nevsky te Parijs de Dienst van Overlijden gezongen, en voorgegaan door Metropoliet JEREMIAS van Frankrijk, buitengewoon Exarch van onze Oecumenische Patriarch, die omringd was van andere hiërarchen, tal van priesters en diakens en een ganse menigte gelovigen. Voordien werd er een Goddelijke Liturgie voorgegaan door Bisschop PAUL van Trachia, hulpbisschop van de overleden Aartsbisschop. Mijn goede herinneringen aan en altijddurende achting voor de persoon van Aartsbisschop GEORGES van Evdokia zetten mij spontaan aan deze enkele woorden van hulde neer te schrijven. Allereerst begin ik met algemene lijnen van zijn aanwezigheid in deze aardse wereld. DE EERSTE DUITSE ORTHODOXE BISSCHOP De onvergetelijke Aartsbisschop van Evdokia - in de wereld Georges WAGNER - werd op 10 maart 1930 geboren te Berlijn uit Duitse Protestantse ouders. Nadat zijn moeder zich tot het orthodoxe geloof had bekeerd, werd ook hij in 1948 in de Orthodoxe Kerk opgenomen. In 1949 liet hij zich - na afwerking van middelbare * Foto: Mgr. GEORGES van Evdokia bij de dedicacering van onze kerk ( ).

2 studies te Berlijn - inschrijven aan het Theologisch Instituut St. Sergius (Parijs). In 1953 behaalde hij er de Licentie Theologie met als proefschrift: Het onderricht in de Kerk over de Moeder Gods in de eerste twee eeuwen (PATRISTIEK). In 1954 maakte hij deel uit van de delegatie van het Theologisch Instituut St. Sergius, die op uitnodiging van de toenmalige Oecumenische Patriarch ATHENAGORAS enkele weken in het Theologisch Instituut van Halki (nabij Konstantinopel) mocht verblijven. In 1955 werd hij door Aartsbisschop NIKOLAI van Clichy, die toen Exarch was van het Patriarchaat van Moskou in West-Europa, tot diaken en priester gewijd in de kerk van de Drie Hiërarchen te Parijs. Hij was zowat tien jaar parochiepriester in West-Berlijn, waar hij zich verder specialiseerde in de Wijsbegeerte en later (in 1970) de titel van Doctor in de Filosofie behaalde met zijn thesis: De oorsprong van de Goddelijke Liturgie van de Heilige Johannes Chrysostomos. In 1965 werd hij door Aartsbisschop GEORGES (Tarassoff) van Syracuse ontvangen in zijn juristdictie, verheven tot de waardigheid van aartspriester en benoemd tot Rector van zijn Parochie te West-Berlijn. Een jaar later werd hij benoemd tot Deken van West-Duitsland. Na het overlijden van Aartspriester Nikolai AFANASSIEFF bezette hij de leerstoel van Kanoniek Recht aan het Theologisch Instituut St. Sergius te Parijs. Sinds 1969 doceerde hij daarbij ook Liturgie. Op 12 maart 1971 werd hij tot monnik getonsureerd en verheven tot archimandriet. Samen met vier andere broeders werd hij op 30 juni 1971 door de Heilige Synode van het Oecumenisch Patriarchaat en op voorstel van de betreurde Oecumenisch Patriarch ATHENAGORAS verkozen tot hulpbisschop van Aartsbisschop GEORGES van Syracuse, met de titel van Bisschop van Evdokia 1. Meteen was hij de eerste niet-russische bisschop van het Aartsbisdom en de eerste Duitse orthodoxe bisschop sinds het schisma. Zijn bisschopswijding had plaats op 3 oktober 1971 in de kathedraal van de Heilige Alexander Nevsky en werd voorgegaan door de toenmalige Metropoliet MELETIOS van Frankrijk ( ), buitengewoon Exarch van de Oecumenische Patriarch; bijgestaan door Aartsbisschop GEORGES van Syracuse ( ) en de Bisschoppen METHODIOS van Kampania ( ) 2, JEREMIAS van Sasima (nu Metropoliet van Frankrijk) en ALEXANDER van Zila 2 ( ). Nadat Aartsbisschop GEORGES van Syracuse hem de parochies van Duitsland en Skandinavië had toevertrouwd, hield hij in 1973 op te doceren aan het Parijse 1 Evdokia is een stad in Klein-Azië en oud Bisdom van het Oecumenisch Patriarchaat. 2 Die beiden ook hulpbisschoppen waren van Aartsbisschop GEORGES van Syracuse.

3 Orthodox Instituut. Als jongste van de hulpbisschoppen kreeg hij steeds meer verantwoordelijkheid in de schoot van het Aartsbisdom en werd hij gauw de voornaamste medewerker van de Aartsbisschop. Als verblijfplaats in Parijs kiest hij de Parochie van Asnières, waar vòòr hem de ondertussen overleden Bisschop Methodios van Kampania woonde. Bij het overlijden van Aartsbisschop GEORGES van Syracuse (22 maart 1981) werd hij door de Heilige Synode van het Oecumenisch Patriarchaat van Konstantinopel benoemd tot Locum-tenens van de aartsbisschoppelijke zetel. Gewaardeerd door de grote meerderheid van de Algemene Vergadering van het Aartsbisdom werd hij op 1 mei 1981 verkozen tot Aartsbisschop die aan het hoofd staat van het Aartsbisdom van de Russische Orthodoxe Parochies van West-Europa dat via het Aartsbisdom van Frankrijk afhangt van het Oecumenisch Patriarchaat. Na de bekrachtiging van deze verkiezing door de Heilige Synode van het Oecumenisch Patriarchaat werd hij op 5 juli 1981 in dezelfde kathedraal van de Heilige Alexander Nevsky te Parijs met veel luister geïntroniseerd door de buitengewone Exarch van de Oecumenische Patriarch, Metropoliet MELETIOS van Frankrijk. De 12 jaren die volgden waren jaren van voortdurende inzet en reizen, en vaderlijk hoeden over de vele parochies dat het Aartsbisdom in bijna alle hoeken van West- Europa telt. Het was ook een periode van vele wijdingen van zo velen die de Orthodoxie op het West-Europese continent willen dienen en heel vaak inheemsen zijn. Hoogtepunten zijn weliswaar zijn deel uit maken van de delegatie van het Oecumenisch Patriarchaat voor de IIIe Panorthodoxe Preconciliaire Conferentie die in november 1986 te Chambésy gehouden werd, evenals het waarnemen van de functie van Rector van het Theologisch Instituut St. Sergius te Parijs, sinds het overlijden van Protopresbyter Alexis KNIAZEFF (1991). ENKELE HERINNERINGEN Na deze biografische schets van de betreurde Aartsbisschop die blijk geeft van een bewogen leven wil ik niet nalaten hieraan enkele persoonlijke indrukken van deze onvergetelijke figuur van de Orthodoxie in West-Europa toe te voegen. De meeste leden van onze Parochie van de Heilige Andreas de Eerstgeroepene hadden een eerste levendig contact met de nu overleden Aartsbisschop, toen hij als Bisschop van Evdokia namens de toenmalige Aartsbisschop van Syracuse onze Kerk kwam inzegenen. Dit gebeurde op zondag 2 december 1979, enkele dagen na het Patroonsfeest, het Feest van de H. Andreas. Dezelfde dag werd de dienaar Gods

4 Marcel OSSEEL (nu Aartspriester SILOUAN) tot diaken gewijd. Opmerkelijk was dat de Bisschop zijn gebeden in het Duits bad; een relatief verstaanbare taal voor een nederlandstalige. In het verslag van deze uitzonderlijke dag lezen we: De ganse dag was onze Aartsbisschop GEORGES van Syracuse met ons in gebed verenigd. In zijn naam en op zijn verzoek kwam Bisschop GEORGES van Evdokia bij ons. Hij trof iedereen door zijn vriendelijkheid, zijn hartelijkheid, zijn begrip, zijn diepe geest van geloof, zijn volledig meeleven met onze Communauteit. Wij zijn hem hiervoor zeer dankbaar. 3 Twee andere gelegenheden brachten hem in diezelfde periode naar België: vooreerst het 50 jaar bestaan van de Parochie van de HH. Panteleimon en Nikolaas te Brussel, dat op zondag 16 september 1979 gevierd werd met een Goddelijke Liturgie gecelebreerd in aanwezigheid van de Aartsbisschop. Onder de concelebrerende priesters was ook Aartspriester IGNACE, vergezeld van een flinke delegatie van de Parochie. Anderzijds waren er de wijdingen van Protodiaken Serge KONOVALOFF (tot priester - hij werd na het overlijden van Aartsbisschop GEORGES van Evdokia door de Algemene Vergadering van het Aartsbisdom tot zijn opvolger verkozen en nadien door de Heilige Synode van het Oecumenisch Patriarchaat verkozen tot titulair Aartsbisschop van Evkarpia) en Jean-Jacques DE VAERE (tot diaken) die hij mocht toedienen op zondag 24 februari 1980, Zondag van de Orthodoxie, in de zo net vermelde Kerk te Brussel. In ons maandblad lezen we weer: Na onze Diensten zijn wij, met een vertegenwoordiging van onze Parochie, te Brussel Bisschop GEORGES van Evdokia gaan begroeten en de nieuwgewijden gaan feliciteren 4 Even later (22 maart 1981) ontsliep in de Heer Aartsbisschop GEORGES van Syracuse en werd hij na verkiezing door de Algemene Vergadering van het Aartsbisdom en bekrachtiging door de H. Synode van ons Oecumenisch Patriarchaat geïntroniseerd tot diens opvolger. VERKOZEN TOT AARTSBISSCHOP Sinds hij Aartsbisschop geworden was, bracht hij een eerste bezoek aan onze Parochie op zondag 29 november 1981, voor het Feest van de Heilige Apostel Andreas. Nogmaals presideerde hij er de Goddelijke Liturgie. Daarna bleef hij voor de agapen en onderhield hij zich met allen. In Apostel Andreas lezen we opnieuw dat: Enkele dagen tevoren, namelijk van 18 tot 22 november 1981, Aartsbisschop GEORGES van Evdokia een eerste officieel bezoek aan onze Oecumenisch Patriarch DIMITRIOS te Konstantinopel bracht. Hij werd er in audiëntie ontvangen en had een lang onderhoud met hem. Hij had ook een 3 Zie Apostel Andreas, December 1979, p Zie Apostel Andreas, Maart 1980, p. 37.

5 onderhoud met Metropoliet BARTHOLOMEOS van Philadelphia 5, de Directeur van het Privé-Bureau van de Patriarch. Op 21 november 1981 mocht Aartsbisschop GEORGES in de kerk van de Tempelgang van de Moeder Gods van Pera met onze Oecumenische Patriarch en leden van de Heilige Synode concelebreren. 6 Nadien was hij eind november 1983 weer in Gent voor het Ve Orthodox Congres van West-Europa, tot hetwelke hij een bijzondere boodschap richtte. Een derde Goddelijke Liturgie werd door hem in onze kerk gepresideerd op zondag 2 december 1984, t.g.v. het Feest van de H. Apostel Andreas. In zijn homilie op het einde van de Dienst had hij het over de grote betekenis van het Feest van de Heilige Apostel Andreas, dat het Patroonsfeest is van ons Oecumenisch Patriarchaat. Zo heeft uw Parochie hier een bijzondere spirituele band met de Kerk van Konstantinopel. Verder had hij het over de Ene, Heilige, Katholieke en Apostolische Kerk en de orthodoxe ekklesiologie, waarbij de bisschop aan het hoofd staat van de lokale Kerk, die de volheid (katholiciteit) heeft. Het is immers de bisschop die de ware leer van de Kerk behoudt. 7 GETUIGENIS VAN TEDERHEID Een volgende ontmoeting met de betreurde Aartsbisschop GEORGES van Evdokia had plaats op vrijdag 18 oktober 1985, toen hij er aan gehouden had mij tijdens mijn lang verblijf in het Akademisch Ziekenhuis te Gent te komen bezoeken. Hij combineerde dat met de viering van de tiende verjaardag van de priesterwijding van mijn vader. Dit fijn gebaar is mij steeds nauw aan het hart gebleven. Hij nodigde mij uit - van zodra ik aan de beterhand zou zijn - enkele dagen bij hem in Asnières te verblijven en dan samen een bezoek aan het Monialenklooster te Bussy-en-Othe te brengen. In mijn kort verslag lezen we het volgende: Ik ben er heengegaan op uitnodiging van onze Aartsbisschop GEORGES van Evdokia; samen met hem. Van zodra we het domein betraden luidden de klokken de komst van de bisschop in. Daar de Engelse Priester Andreas WADE, die er normaliter de Diensten verzorgt, afwezig was, heeft Mgr. GEORGES er zelf alle Diensten gecelebreerd. En hierbij durven we stellen dat ze eenvoudig, maar prachtig waren. De vier dagen die we er hebben doorgebracht waren hoofdzakelijk gewijd aan de Diensten: «slotvigilies» van de Paastijd, «slotliturgie» van de Paastijd, vigilies van O.L.H. Hemelvaart, Goddelijke Liturgie van O.L.H. Hemelvaart enz. ( ) s Namiddags zongen we nog een Panichida (Dienst voor Overledenen) op het lokale kerkhof. s Avonds maakten we grote wandelingen in het prachtige woud van Othe. Dit gaf ons de gelegenheid tot boeiende gesprekken met Monseigneur. En toen luidden de klokken opnieuw - met 5 Onze huidige Oecumenische Patriarch. 6 Zie Apostel Andreas, December 1981, p Wat zijn opvatting over de Orthodoxe Kerkleer betreft, kunnen we ook verwijzen naar zijn artikel: Eucharistische Kerkleer en Synodale Kerkstructuur, verschenen in Apostel Andreas, juliaugustus en september 1986.

6 een andere melodie - want er kwam een einde aan de voor mij onvergetelijke pelgrimstocht! 8 Hetzelfde jaar zou hij in onze Parochie in het kader van de Conferenties APOSTOLOS ANDREAS - contacten met de Orthodoxie een voordracht geven. Deze hield hij er op vrijdag 3 oktober Het thema was: Notre foi au mystère du Saint Esprit - source d unité ou source de discussion? Met deze spreekbeurt getuigde hij van een diepe theologische kennis. De conferentiezaal was goed gevuld. De kritieken waren positief. Pas één maand later waren we weer samen, ditmaal te Chambésy (Zwitserland), waar hij van 28 oktober tot 6 november 1986 deelnam als lid van de Delegatie van het Oecumenisch Patriarchaat aan de IIIe Panorthodoxe Preconciliaire Conferentie. Ikzelf was er door Metropoliet DAMASKINOS van Zwitserland uitgenodigd om er aan deel te hebben als waarnemer. In mijn mémoires schreef ik toen: Ter herdenking van deze bijeenkomst ontving elk lid nog een souvenir waarop de gebeurtenis geschreven stond. Er volgde nog een avond vol boeiende gesprekken en contacten, en vòòr het slapengaan had Mgr. GEORGES me uitgenodigd tot een wandeling. Samen evalueerden we de voorbije dagen. 9 BOODSCHAP VOOR EEN LOKALE KERK WAAR NOCH GRIEK NOCH JOOD, MAAR EEN NIEUWE SCHEPPING IN CHRISTUS IS Dat onze Parochie van de Heilige Andreas begin 1989 opgenomen werd in de schoot van het Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg is niet anders te interpreteren dan een stap vooruit in de vorming van een lokale Kerk in de strikte en traditionele zin, nl. als de eucharistische gemeenschap verzameld rond haar bisschop op een gegeven plaats. 10 Het basiselement van de lokale Kerk is en blijft het bisdom, dat de volheid van de Kerk is op één plaats (op voorwaarde dat deze in communio is met de andere). Naar orthodox Kerkbegrip, ontzegt de spirituele eenheid van de individuele christenen in Christus dus niet, dat verschillende naties (zoals deze bestaan), met hun eigen ethnische 8 Voor het volledige verslag zie Apostel Andreas, juli-augustus 1986, pp Voor de volledige tekst zie Apostel Andreas, december 1986, pp In zijn merkwaardig boek LE PATRIARCAT ŒCUMENIQUE dans l Eglise orthodoxe drukte de betreurde Metropoliet MAXIMOS van Sardes zich als volgt uit: Op één enkele plaats, in één enkel gebied, bestaat er slechts één enkele Kerk, m.a.w. één enkele kerkelijke organisatie, uitgedrukt in de eenheid van de hiërarchie: de Kerk van God, die te Corinthe is. De geschiedenis van de Kerk heeft haar oorsprong in zulke kerkelijke gemeenschappen van alover de wereld verpreide gedissemineerden. Want, indien de Kerken zich later ontwikkelen, blijft ditzelfde principe onveranderlijk gelden en zal de onbederfelijke cel steeds aan de basis blijven: één enkele bisschop die één enkele Kerk sticht op één enkele plaats (voor één enkel gebied).

7 identiteit en kenmerken, hun eigen mentaliteit, cultuur, land en rechten bestaan. Na Zijn Verrijzenis toonde Christus Zichzelf aan Zijn Apostelen, aan wie Hij langsheen de Heilige Geest, de kracht gaf verschillende talen te spreken (zie Hand. 11), en de opdracht gaf: Gaat dus en maakt alle volkeren tot mijn volgelingen (Mt. 28, 19). We zien dus dat naties als historische entiteiten deel moeten uitmaken van de Universele Kerk. Dogmatisch gesproken is de Orthodoxe Kerk, in haar communio en haar eschatologisch wezen, de Ene, Heilige, Katholieke (volle, allesomvattende) en Apostolische Kerk. In een artikeltje van de hand van Metropoliet Damaskinos van Zwitserland lazen we : In het lichaam van de Kerk is de etnische diversiteit overstegen om het nieuw «uitverkoren geslacht, dit koninklijke priesterschap, deze heilige natie, Gods eigen volk» (1Petr. 2, 9) te vormen. Ieder volk, geïncarneerd in de lokaliteit van het ekklesiaal lichaam, neemt door de christelijke liefde bewuster deel aan zijn organische eenheid met het geheel van de mensheid en verrijkt zijn spiritueel patrimonium. 11 Met de woorden van Apostel Paulus bevestigen we dit perspectief wanneer hij onderlijnt: Want gij allen die in Christus zijt gedoopt, zijt met Christus bekleed. Er is geen jood of heiden meer, er is geen slaaf of vrije, er is geen man en vrouw: allen tezamen zijt gij één persoon in Christus Jezus ( Gal. 3, 27-28). Precies in deze kontekst moeten alle orthodoxen op éénzelfde plaatsen alles doen opdat ze er lokale Kerk kunnen worden. Op het IIIe Orthodox Congres van de Fraternité (Amiens 1977) zei de befaamde orthodoxe theoloog en Professor Olivier CLÉMENT dat het ergste gevolg is dat de orthodoxe ekklesiologie mytisch wordt. Het uitdrukkelijke bevel van het Ie Oecumenische Concilie: - «er mogen nooit twee bisschoppen zijn in éénzelfde stad» - en de veroordeling van het nationalisme door het Concilie van 1872, blijven een dode letter. Deze principes zijn niet van administratieve orde, maar van mystieke orde, in de zin van de Kerk als «mysterie» van de Verrezene. Op éénzelfde plaats moeten alle orthodoxen zich eucharistisch integreren als één Lichaam van Christus; en zij moeten daarvan het Apostolisch getuigenis afleggen door één enkele bisschop: - één enkele bisschop, één enkele Eucharistie, één enkel Lichaam. Van de andere kant moeten al die eucharistische gemeenschappen elkaar wederzijds erkennen als de éne Kerk. 12 Het fundament van de kerkelijke organisatie is dus niet de autokefalie, maar eigenlijk het territoriaal principe, volgens hetwelke één enkele bisschop op één enkele plaats één enkele Kerk vertegenwoordigt. Een Kerk die door de eenheid 11 Metropoliet DAMASKINOS van Zwitserland, Orthodoxie en alle volkeren, in Apostel Andreas, maart 1993, pp CLÉMENT O., Avenir et signification de la Diaspora orthodoxe en Europe Occidentale, in SOP n 23 - B

8 en de eendracht, de eenheid van het nieuwe Godsvolk openbaart, en waar noch griek noch jood, maar een nieuwe schepping in Christus is. 13 Het maakt dus niet uit wie tot die gemeenschap behoort en wie er de herder van is. Alle christenen van het gebied vormen samen de lokale Kerk. Dit is precies de kontekst waarin de opname van onze Parochie in de schoot van het Aartsbisdom van België, van de Moeder-Kerk van Konstantinopel te situeren is. De enigste reden is omdat hetzelfde Patriarchaat een bisschop heeft met zetel in de hoofdstad van onze gewesten en er op deze wijze een steentje bijgedragen wordt in de zo dringende oplossing van dit probleem van de Orthodoxe Diaspora. Dit ligt volledig in de lijn van de orthodoxe ekklesiologie die in de leer van de Heilige Ignatios de Theofoor een essentieel fundament heeft gevonden. Het ligt ook in de lijn van de preek van de nu overleden Aartsbisschop GEORGES, die ons in 1984 de zin van de lokale Kerk verzameld rond haar bisschop wist te verklaren. 14 Het karakteriseren van deze wissel als zijnde een beweging van helleniseren of verloochening van het Russisch erfdeel zouden uit den boze zijn. Is het dan niet voldoende dat wij het orthodox geloof beleven, zonder dat daar adjectieven als Russisch of Grieks enz. worden toegevoegd? Precies door dit te vermijden stelt men zich meer open voor alle gelovigen van de streek van de parochie. Iedereen voelt er zich thuis en verder wordt er niet geredetwist. Het zou te betreuren zijn mocht men deze integratie in de lokale Kerk anders interpreteren of misprijzen! Precies daarom willen ook deze enkele lijnen meer zijn dan het betuigen van een laatste hulde. Ze willen immers ook de verzekering zijn dat in onze harten en gebeden de herinnering aan de betreurde Aartsbisschop GEORGES steeds verder een voorname plaats verkrijgt. Een laatste weerzien had plaats te Konstantinopel bij de Intronisatie van onze nieuwe Oecumenische Patriarch BARTHOLOMEOS. Op 1 november 1991 bezochten Metropoliet JEREMIAS van Frankrijk, onze Metropoliet PANTELEIMON van België, Aartsbisschop GEORGES van Evdokia, andere hiërarchen van de Oecumenische Troon, onze Vicaris-Generaal, Archimandriet EMMANOUIL (Adamakis - nu Bisschop van Rhegion) en de ondertekenaar van deze enkele lijnen voor het eerst onze nieuwe Patriarch. De enkele dagen die we er samen doorbrachten gaven ons de gelegenheid tot vele gesprekken en gezamenlijke bezoeken aan de grote hoofdstad van de Orthodoxie. 13 Aartspriester Alexander SCHMEMANN, Du néopapisme, in Orthodoxia (1954), p Homelie uitgesproken bij het einde van de Goddelijke Liturgie gecelebreerd te Gent op zondag 2 december 1984.

9 * * * Onvergetelijke Aartsbisschop GEORGES van Evdokia, U hebt ingestaan voor de Kerk van Christus. U hebt ze goed gediend. U hebt de goede strijd gestreden, de wedloop voleindigd, het geloof bewaard (2 Tim. 4, 7). U hebt de U toevertrouwde schat goed bewaard (2 Tim. 1, 14) en U bent trouw gebleven tot de dood (Ap. 2, 10). Nu bevindt U zich in de eeuwigheid, nabij de Rechtvaardige Rechter. Bewandel dus maar de algoede weg. U hebt als reisgenoten uw moeiten voor de Kerk. U hebt als proviand de gebeden van de Kerk en van uw gelovigen. De Moeder-Kerk bidt opdat de Heer God, de Heerser over leven en dood, uw ziel moge opnemen in de plaats van de levenden en in de tenten der Rechtvaardigen, en U de kroon van het leven moge geven. Eeuwig zij uw gedachtenis, onvergetelijke Hiërarch! Eeuwig zij uw gedachtenis Aartsbisschop GEORGES van Evdokia! Eeuwige gedachtenis!

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

TOESPRAAK METROPOLIET ATHENAGORAS VAN BELGIE BIJ DE PRIESTERWIJDING VAN LEONID D HOE. Brugge 23 mei 2015

TOESPRAAK METROPOLIET ATHENAGORAS VAN BELGIE BIJ DE PRIESTERWIJDING VAN LEONID D HOE. Brugge 23 mei 2015 TOESPRAAK METROPOLIET ATHENAGORAS VAN BELGIE BIJ DE PRIESTERWIJDING VAN LEONID D HOE Brugge 23 mei 2015 «Het priesterschap is inderdaad een aardse aangelegenheid, maar het behoort tot hemelse sferen» (Johannes

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten Het sacrament van De wijding Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten Het sacrament van De wijding Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Als je zijn of haar foto ziet, zijn of haar stem weer hoort, dan kan het je ziel diep beroeren, je diep raken, zelfs jaren

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

INTRONISATIE VAN EEN NIEUWE ABDIS IN HET KLOOSTER VAN ASTEN

INTRONISATIE VAN EEN NIEUWE ABDIS IN HET KLOOSTER VAN ASTEN INTRONISATIE VAN EEN NIEUWE ABDIS IN HET KLOOSTER VAN ASTEN Op zondag 15 augustus 2016 had de intronisatie plaats van Moeder Johanna, de nieuwe Abdis van het Orthodox Klooster van de Geboorte van de Moeder

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

Altaar en lezenaar. Ontmoeting met de Heer

Altaar en lezenaar. Ontmoeting met de Heer Altaar en lezenaar Ontmoeting met de Heer Eucharistie en Woord EHet altaar is het hart van een kerkgebouw. Het woord altaar komt van het Latijnse woord altare. Dat betekent hoogte. Op deze goed zichtbare

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

LEER HEM KENNEN 27 bewaarexemplaar. Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. Ds. F. van Roest zondag 26 april

LEER HEM KENNEN 27 bewaarexemplaar. Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. Ds. F. van Roest zondag 26 april LEER HEM KENNEN 27 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk 1 Ds. F. van Roest zondag 26 april Voeg U bij Hem, bij de levende stenen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen

Nadere informatie

In het jaar des Heren 2013, de zevenentwintigste november, 7 e Indikt. + Bartholomeos van Constantinopel

In het jaar des Heren 2013, de zevenentwintigste november, 7 e Indikt. + Bartholomeos van Constantinopel Prot. Nr 1111 Eerwaarde priesters en monnik-priesters, en alle leden van de clerus, geachte bestuursleden van parochies, uitgelezen en gezegende christenen van de heilige Metropolis van België en het Exarchaat

Nadere informatie

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens Voorbede Na de homilie van de diaken of de priester volgt de Voorbede. In de Voorbede bidden we als geloofsgemeenschap voor de intenties die in ons hart zijn. Uiteraard gaan de beden in het geval van een

Nadere informatie

PELGRIMSTOCHT NAAR SMYRNA, EFEZE, KRINI, ALATSATA, HIERAPOLIS

PELGRIMSTOCHT NAAR SMYRNA, EFEZE, KRINI, ALATSATA, HIERAPOLIS OECUMENISCH PATRIARCHAAT ORTHODOX AARTSBISDOM VAN BELGIE EN EXARCHAAT VAN NEDERLAND EN LUXEMBURG PELGRIMSTOCHT NAAR SMYRNA, EFEZE, KRINI, ALATSATA, HIERAPOLIS 4-10 mei 2016 Smyrna Ter gelegenheid van het

Nadere informatie

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten Het sacrament van Het vormsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten Het sacrament van Het vormsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar ASO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar ASO Historische benadering: 4 lessen De Orthodoxe Kerk in de wereld vandaag: De Orthodoxe Kerk: inleiding - algemene situering. De Orthodoxe Kerk in België. De term Orthodox : juiste lofprijzing, geloof. De

Nadere informatie

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één Les 6 voor 10 november 2018 De Bijbel bevat verschillende afbeeldingen die spirituele en theologische waarheden vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, water in Johannes 7: 38, wind in Johannes 3: 8 en een kolom

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen

Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen In de wereld, maar niet van de wereld Broeders en zusters, de Kerk is in de wereld, maar niet van de wereld. Immers, Jezus Christus zit aan de rechterhand

Nadere informatie

JAARLIJKSE ORTHODOXE JONGERENBIJEENKOMST VAN DE BENELUX

JAARLIJKSE ORTHODOXE JONGERENBIJEENKOMST VAN DE BENELUX JAARLIJKSE ORTHODOXE JONGERENBIJEENKOMST VAN DE BENELUX Kinrooi 7,8 en 9 oktober 2016 De ook dit jaar, op voorstel en met de zegen van Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Bij 1 BSO worden sommige benadering door elkaar verweven. Het leven van Jezus uit de bijbelse benadering wordt geïntegreerd in het onderdeel

Nadere informatie

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten Het sacrament van De eucharistie Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK 1 ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK I. Orde van dienst bij de opname tijdens de eucharistieviering (in voorbereiding van de eerste communie)

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Over het primaatschap in de Orthodoxe Kerk...

Over het primaatschap in de Orthodoxe Kerk... Over het primaatschap in de Orthodoxe Kerk... V. Makarios Griniezakis, Archimandriet van de Oecumenische Troon Op de website www.amen.gr werd op 8 augustus 2009 een tekst gepubliceerd over de werkgroep

Nadere informatie

Onderwijs voor de hele mens

Onderwijs voor de hele mens Onderwijs voor de hele mens De sociale leer van de Kerk De sociale leer van de Kerk Over onderwijs Het evangelie roept ons op om ons in te zetten voor onze naasten. Maar hoe weet je nu wat er gedaan moet

Nadere informatie

Een nieuw Pinksteren

Een nieuw Pinksteren http://www.devrouwevanallevolkeren.nl/devrouwe/ Een nieuw Pinksteren De Vrouwe van alle Volkeren en haar Boodschappen Pieter van der Veen en Chiel van Soelen over de boodschappen van de Vrouwe en hun betekenis

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 11 januari 2015. Eerste Zondag na Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 11 januari 2015. Eerste Zondag na Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED Oud-Katholieke Parochie van de H.Georgius St. Joris op t Zand te Amersfoort 11 januari 2015 Eerste Zondag na Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan Welkom door kerkmeester

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

EVANGELIE. hoogfeest christus koning. Bidden met het Evangelie. Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde

EVANGELIE. hoogfeest christus koning. Bidden met het Evangelie. Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde EVANGELIE hoogfeest christus koning I MATTEÜS 25:31-46 n die tijd zei Jezus tot zijn leerlingen: Wan neer de Mensenzoon komt in zijn heerlijkheid en vergezeld

Nadere informatie

De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst

De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst Deze rozenkrans mag je mooi inkleuren Het Rozenkransgebed Er zijn liedjes waarin eenzelfde zin steeds herhaald wordt. Zo is er ook een gebed met herhaling:

Nadere informatie

LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN WERKVORMEN MEDIA

LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN WERKVORMEN MEDIA ORTHODOXE GODSDIENST MINISTERIE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ONDERWIJS School: Titularis: Klas: 2 Lestijden/week: 2 Studierichting: JAARPLAN Sept. LISEERD LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Kaarsen en ramen Licht van de Heer

Kaarsen en ramen Licht van de Heer Kaarsen en ramen Licht van de Heer Er branden kaarsen op het altaar. Lichtende kaarsen begeleiden het evangelie dat wordt voorgelezen. Licht der wereld De belangrijkste kaars is de paaskaars. Veel mensen

Nadere informatie

Korte Gedachtenisdienst

Korte Gedachtenisdienst Korte Gedachtenisdienst voor een overleden man mnymosynon - trisagion volgens grieks parochie-gebruik Korte Gedachtenisdienst voor een overleden man volgens GrieKs parochie-gebruik mnymosynon - trisagion

Nadere informatie

De geboden onderhouden, is trouw zijn aan God, maar het is evenzeer trouw zijn aan onszelf, aan onze ware natuur, en aan onze diepe aspiraties.

De geboden onderhouden, is trouw zijn aan God, maar het is evenzeer trouw zijn aan onszelf, aan onze ware natuur, en aan onze diepe aspiraties. Maria, leer ons bidden! Het gebed is er niet in de eerste plaats om ons te voldoen. Ze is onteigening van onszelf om ons in de gesteltenissen te plaatsen van de Heer, Hem in ons te laten bidden. In een

Nadere informatie

Wat telt is de binnenkant van de Kerk in China niet de show op het podium Door: Jeroom Heyndrickx, Scheutist Verbiest Instituut KULeuven

Wat telt is de binnenkant van de Kerk in China niet de show op het podium Door: Jeroom Heyndrickx, Scheutist Verbiest Instituut KULeuven Wat telt is de binnenkant van de Kerk in China niet de show op het podium Door: Jeroom Heyndrickx, Scheutist Verbiest Instituut KULeuven Wat U leest in de media over de Kerk in China blijft meestal beperkt

Nadere informatie

De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen

De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen Deze rozenkrans mag je mooi inkleuren. Het Rozenkransgebed Er zijn liedjes waarin eenzelfde zin steeds weer herhaald wordt. Zo is er ook een gebed

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

OPENING VAN DE VIERING

OPENING VAN DE VIERING OPENING VAN DE VIERING KRUISTEKEN EN BEGROETING INLEIDING GEBED Pastor: Laat ons samen bidden tot God, in wiens Naam wij hier samengekomen zijn, en in wiens Naam deze kinderen zullen worden gedoopt. Heer

Nadere informatie

Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk

Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Vrijdag 28 januari 2012 23.50u Mijn dochter, Ik geef de wereld dit kruistochtgebed (22) om gebeden te worden door de katholieke

Nadere informatie

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin Met Deliver zingen we voor de dienst; Dat is genade! - Opwekking 722 Heer ik dank U Voor wat U heeft gedaan Ik kon niet doorgaan op eigen kracht Maar dankzij Jezus mag ik nu voor U staan U spreekt mij

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15 De Bijbel open 14-10-15 Mijn hoop is op U Heer, G mijn kracht is in U Heer, mijn hart is van U Heer, van U. Ik prijs U met heel mijn hart, ik prijs U met al mijn kracht. Met heel mijn hart, met al mijn

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Intredelied: ZJ nr. 540: Heer, onze Heer, hoe zijt gij aanwezig, strofe 1, 2 en 3. Begroeting P. Welkom zusters en broeders,

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN Drie-en-dertigste zondag door het jaar, 13 november 2016 Nederlandse vertaling: NRL, 2015

Nadere informatie

Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT

Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT De wortel van zelfhaat De eerste zonde; verlangen als God te zijn; de ontkenning van wie je bent Eerste gevolg van de zonde: Schaamte voor je lichaam

Nadere informatie

Meester Pierre Creemers

Meester Pierre Creemers Meester Pierre Creemers Gebedsviering, 29 mei 2010. Fusiefeest - Schutterij St. Servatius Raam Ophoven RV - Begroeting en kruisteken (priester). - Verwelkoming (rené) Beste schutters, genodigden en symphatisanten.

Nadere informatie

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten Het sacrament van De eucharistie Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Historische benadering: 4 lessen De Primitieve Kerk: De kenmerken van de eerste christenen. Het Apostolisch Concilie (begrip, aanvaarding).

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Eucharistie vieren. Dankzegging

Eucharistie vieren. Dankzegging Eucharistie Eucharistie vieren viering van de eucharistie is in de Kerk van levensbelang. Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) noemt de viering van het EDe sacrament van de eucharistie bron en hoogtepunt

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

De brief aan de Hebreeën. C. Noorlander

De brief aan de Hebreeën. C. Noorlander De brief aan de Hebreeën C. Noorlander Hebreeën: Oproep aan (Joodse) christenen: Volhard, val niet af. Toont de glorie van Christus vanuit het OT: Hoger dan engelen, Mozes, Abraham en hogepriesters Vergelijkt:

Nadere informatie

dinsdag uur Completen

dinsdag uur Completen dinsdag 19.00 uur Completen U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze gebedsdienst. Bij de zang van de monniken kunt u aansluiting zoeken op zachte toon. Completen De completen zijn het laatste

Nadere informatie

Waarom zou ik geloven?

Waarom zou ik geloven? Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2015 Deel #2: 22 nov 2015 Mijn doel met de 2 toespraken Ik probeer je te laten zien dat het christelijke

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Eucharistieviering 22e zondag door het jaar Zaterdag 30 augustus 2014 St. Johannes de Doper Wijk bij Duurstede

Eucharistieviering 22e zondag door het jaar Zaterdag 30 augustus 2014 St. Johannes de Doper Wijk bij Duurstede Eucharistieviering 22e zondag door het jaar Zaterdag 30 augustus 2014 St. Johannes de Doper Wijk bij Duurstede Openingsriten Gezang bij de intrede: Nr. 332, Vernieuw Gij mij Begroeting Schuldbelijdenis

Nadere informatie

Rome-impressies van enkele misdienaars en begeleiders.

Rome-impressies van enkele misdienaars en begeleiders. Rome-impressies van enkele misdienaars en begeleiders. Bij gelegenheid van 450(50)jaar bisdom Antwerpen trokken we, als misdienaarsgroep van veertien in een groep van in totaal 500 antwerpse pelgrims,

Nadere informatie

T O E W IJ D I N G. op bijzondere voorspraak van de. heilige Johannes Paulus II en zalige Jacinta en Francisco. s-hertogenbosch, 22 oktober 2016

T O E W IJ D I N G. op bijzondere voorspraak van de. heilige Johannes Paulus II en zalige Jacinta en Francisco. s-hertogenbosch, 22 oktober 2016 T O E W IJ D I N G van Stichting KINDEREN BIDDEN VOOR KINDEREN aan het ONBEVLEKT HART VAN MARIA op bijzondere voorspraak van de heilige Johannes Paulus II en zalige Jacinta en Francisco s-hertogenbosch,

Nadere informatie

Tabernakel en godslamp Thuis bij de Heer

Tabernakel en godslamp Thuis bij de Heer Tabernakel en godslamp Thuis bij de Heer Dag en nacht I In het tabernakel worden na de viering van de eucharistie de overgebleven hosties bewaard. Bij het tabernakel brandt een kaars of lamp als teken

Nadere informatie

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is:

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Een symbool is iets wat je helpt herinneren of je in

Nadere informatie

Les 8 voor 24 november 2018

Les 8 voor 24 november 2018 EENHEID IN GELOOF Les 8 voor 24 november 2018 Het delen van een gemeenschappelijke leerstelling is een verbindend element (Handelingen 2:42). We kunnen over onbelangrijke dingen verschillend geloven. Het

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Benedictus XVI - Angelus

Benedictus XVI - Angelus Gewoon openbaar consistorie voor de creatie van nieuwe kardinalen en voor de stemming over enkele canonisaties Benedictus XVI - Angelus Sint Pietersplein Hoogfeest van de Cathedra van de heilige Petrus

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Doop van kinderen Orde II

Doop van kinderen Orde II Doop van kinderen Orde II Indien mogelijk verzamelen allen zich rond de doopvont De doopvont is of wordt nu gevuld met water onderwijzing Niemand leeft voor zichzelf en niemand sterft voor zichzelf; wij

Nadere informatie

HET WERK VAN DE OECUMENE EEN OPDRACHT VOOR ALLEN

HET WERK VAN DE OECUMENE EEN OPDRACHT VOOR ALLEN HET WERK VAN DE OECUMENE EEN OPDRACHT VOOR ALLEN Bisschop Athenagoras van Sinope 1 Het verheugt me dat we als christenen van diverse denominaties vandaag samen zijn om ons even te bezinnen over het grote

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Uitvaart Eucharistische gebeden A) Eucharistisch gebed IIC Gij zijt waarlijk heilig, onze Heer, de bron van alle heiligheid. Heilig dan deze gaven met de dauw van uw heilige Geest, dat zij voor ons worden

Nadere informatie

Eerste lezing: I Kon. 8, , Tweede lezing: I Petr. 2, 4-9), Evangelie: Luc. 19, 1-10)

Eerste lezing: I Kon. 8, , Tweede lezing: I Petr. 2, 4-9), Evangelie: Luc. 19, 1-10) Homilie op de verjaardag van de kerkwijding van de St. Catharinakathedraal te Utrecht bij de opening van het nieuwe studiejaar van de FKT. Utrecht, St. Catharinakathedraal - 22 augustus 2017 Eerste lezing:

Nadere informatie

Geloven is vertrouwen. Ik geloof het wel. de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het

Geloven is vertrouwen. Ik geloof het wel. de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het Geloven Geloven is vertrouwen GGeloven is ten diepste je vertrouwen hechten aan iets of iemand, de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het geloven in God zegt de Bijbel: Het geloof is de vaste

Nadere informatie

VOORBEELD-GEBEDEN. Veel succes ermee. Inhoudsopgave

VOORBEELD-GEBEDEN. Veel succes ermee. Inhoudsopgave VOORBEELD-GEBEDEN In deze bundel kan je enkele gebeden vinden die je kan gebruiken tijdens eucharistievieringen. Of als je creatief bent en wat tijd hebt, kan je je door deze gebeden laten inspireren en

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 7 e Zondag van Pasen. 8 mei 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 7 e Zondag van Pasen. 8 mei 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED 7 e Zondag van Pasen 8 mei 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door een kerkmeester Openingslied:, hoe Hij zijn belofte houdt, die de mens

Nadere informatie

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij:

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij: 2 Papa Mama Peter Meter.... Pastoor Reneerkens De volgende mensen zijn er ook bij: 3 BEGROETING EN WELKOMSTWOORD Alles went, zeggen we wel eens, zelfs het wonder wat altijd weer opnieuw gebeurt, wordt

Nadere informatie

JEZUS VERGEEFT EN GENEEST

JEZUS VERGEEFT EN GENEEST LITURGIE voor de themadienst ter afsluiting van de VBW De bouwplaats op zondag 25 oktober 2015 om 9.30 uur in de Elimkerk te t Harde. JEZUS VERGEEFT EN GENEEST Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr.

Nadere informatie

Over de website en de boodschappen

Over de website en de boodschappen Over de website en de boodschappen De website De website is opgericht om een reeks goddelijke boodschappen te publiceren waarvan een getrouwde moeder van een jong gezin, woonachtig in Europa, zegt dat

Nadere informatie

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 DE GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 De bovenvermelde Bijbelteksten spreken van het geheimenis dat eeuwen en geslachten lang verborgen is ge weest en verborgen is gebleven in God. Dit geheimenis

Nadere informatie

Mogen allen één zijn!

Mogen allen één zijn! Dekenaat Herzele Houtem Zevende zondag van Pasen C-jaar 11 en 12 mei 2013 Mogen allen één zijn! Intredelied (ZJ 503, 1 +2): Zingt een nieuw lied voor de Heer Zingt een nieuw lied voor de Heer, alle landen.

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten In de Bijbel In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen met een vraag over het huwelijk (Mt. 19, 1-6; Mc. 10, 1-12): staat het een man vrij zijn

Nadere informatie

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Art lll, Handboek, Kerk vd Nazarener: Wij geloven in de Heilige Geest, de derde Persoon van de Drieeenige Godheid; dat Hij voortdurend aanwezig is en doeltreffend

Nadere informatie

Liturgie. PGA wijkgemeente. Arnhem Zuid

Liturgie. PGA wijkgemeente. Arnhem Zuid Liturgie PGA wijkgemeente Arnhem Zuid Vierplaats De Kandelaar mei 2015 APOSTOLISCHE GELOOFSBELIJDENIS Ik geloof in God, de Vader, de Almachtige, Schepper des hemels en der aarde. En in Jezus Christus,

Nadere informatie

Nederlands. Ons Heer Hemelvaart B. Van leven naar eucharistie. Eerste lezing Handelingen 1,1-11

Nederlands. Ons Heer Hemelvaart B. Van leven naar eucharistie. Eerste lezing Handelingen 1,1-11 Nederlands Ons Heer Hemelvaart B Gij zult kracht ontvangen van de heilige Geest, om mijn getuigen te zijn tot het einde der aarde. (Hnd 1,8) Van leven naar eucharistie De diepe bron van ieder dynamisme,

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

De Rozenkrans Kinderwoorddienst werkboekje

De Rozenkrans Kinderwoorddienst werkboekje De Rozenkrans Kinderwoorddienst werkboekje Deze rozenkrans mag je inkleuren, of elke keer dat je een Weesgegroet Maria en Onze Vader hebt gebeden kan je een bijpassende kraal inkleuren. De Weesgegroetkralen

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie