4 BEVELEN EN OVERTREDINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4 BEVELEN EN OVERTREDINGEN"

Transcriptie

1 4 BEVELEN EN OVERTREDINGEN Bevoegde personen Bevoegde personen kunnen het verkeer regelen en bevelen geven waaraan je onmiddellijk gevolg moet geven. Dit zijn de belangrijkste: Een arm of beide armen horizontaal uitgestrekt: weggebruikers vóór en achter de agent moeten stoppen; weggebruikers links en rechts van de agent mogen doorrijden of -lopen. Een arm recht opgestoken: alle weggebruikers die zich nog niet op het kruispunt bevinden, moeten stoppen; alle weggebruikers die zich op het kruispunt bevinden, moeten dat zo vlug mogelijk vrijmaken. Heen en weer zwaaien met een rood licht: de bestuurders naar wie het licht is gericht, moeten stoppen.

2 De belangrijkste bevoegde personen: de federale en lokale politie; de brugwachters van de in de openbare weg liggende bruggen, voor wat het verkeer op en in de nabijheid van de brug betreft; de douanebeambten tijdens de uitoefening van hun dienst; de spoorwegpolitie binnen haar territoriale bevoegdheid; de Belgische militaire politie als zij tijdens de uitoefening van de dienst het verkeer regelt; bevoegd personeel van het openbaar vervoer voor het vaststellen van verkeersovertredingen in verband met: parkeren op minder dan 15 meter aan weerszijden van een bord dat een halte aangeeft, parkeren op plaatsen waar de doorgang van spoorvoertuigen kan worden belemmerd, bijzondere verkeerslichten, carpoolstroken, busstroken, bijzondere overrijdbare beddingen en dambordmarkeringen; de leden van brandweer en civiele bescherming die tussenkomen bij een ongeval, als er geen leden van de politie aanwezig zijn. 47 Sommige personen mogen het verkeer niet regelen zoals een bevoegd persoon, maar kunnen wel aanwijzingen geven waaraan je ook gevolg moet geven: gemachtigde militairen opgesteld bij verplaatsingen van legercolonnes; gemachtigde signaalgevers bij sportwedstrijden; gemachtigde opzichters opgesteld om kinderen, scholieren, personen met een handicap of senioren veilig te laten oversteken; wegkapiteins opgesteld om de veiligheid van groepen fietsers en groepen motorrijders te verzekeren; groepsleiders die waken over het goede verloop van de tocht van een groep voetgangers of ruiters; werfopzichters die waken over de veiligheid van het personeel van werken op de openbare weg; begeleiders en verkeerscoördinatoren bij uitzonderlijk vervoer. Deze personen maken gebruik van een verkeersbord C3 om het verkeer stil te leggen. Weggebruikers moeten de door deze personen gegeven aanwijzingen opvolgen.

3 4.2 Rangorde van de verkeersvoorschriften 48 De verkeersvoorschriften hebben een hiërarchische volgorde: 1. bevelen van een bevoegd persoon 2. verkeerslichten 3. verkeersborden 4. verkeersregels De verkeersregels zijn van toepassing. De verkeersborden zijn van toepassing, zij gaan boven de verkeersregels. De verkeerslichten zijn van toepassing, zij gaan boven de verkeersregels. De verkeerslichten zijn van toepassing, zij gaan boven de verkeersborden. De bevelen van de agent zijn van toepassing, zij gaan boven de verkeerslichten en de verkeersborden.

4 4.3 Overtredingen Sancties 49 Als een bevoegd persoon een overtreding vaststelt, dan kan hij een onmiddellijke inning voorstellen, een proces-verbaal opstellen. Onmiddellijke inning: Politieagenten kunnen bij het vaststellen van een verkeersovertreding de inning van een vastgestelde geldsom voorstellen. Het innen van de geldsom gebeurt door overschrijving, contant (alleen voor wie geen vaste verblijfplaats heeft in België) of met bankkaart of kredietkaart. Als de overtreder weigert of verzuimt de onmiddellijke inning binnen 5 werkdagen te betalen, wordt een proces-verbaal opgesteld en volgt een minnelijke schikking of een veroordeling. Het voertuig kan in beslag genomen worden. De onmiddellijke inning kan niet als: de overtreder jonger dan 18 jaar is; een van de vastgestelde overtredingen van de derde graad is; een snelheidsbeperking met meer dan 40 km/u wordt overschreden; een snelheidsbeperking met meer dan 30 km/u wordt overschreden binnen de bebouwde kom, in een zone 30, een schoolomgeving, een woonerf of een erf; een overtreding van de vierde graad wordt vastgesteld; de totale som meer dan 300 euro bedraagt. Onmiddellijke intrekking rijbewijs: Een rijbewijs kan onmiddellijk ingetrokken worden voor 15 dagen. De procureur des Konings kan ten laste van de dader van de overtreding een beschikking tot verlenging met ten hoogste drie maanden vorderen bij de politierechtbank. Verval van het recht tot sturen: Dit is een straf die een rechter aan een bestuurder oplegt wegens een verkeersdelict. Dit rijverbod kan tijdelijk of definitief (bij herhaling) zijn. Voorbeelden van verkeersdelicten waarbij de rechter het verval kan uitspreken zijn: vluchtmisdrijf; dronkenschap of een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 mg per liter uitgeademde lucht of 0,8 gram per liter bloed achter het stuur; de aanwezigheid van een strafbare hoeveelheid drugs (THC, amfetamine, MDMA, MDEA, MBDB, morfine, cocaïne...); weigeren een ademtest, ademanalyse, speekseltest of bloedproef te ondergaan; zich onttrekken aan het verbod of het toezicht van een bevoegd persoon, als dat werd opgelegd; rijden ondanks opgelegd rijverbod of zonder het verplichte examen te hebben afgelegd; rijden zonder rijbewijs of voorlopig rijbewijs of verkeerd gebruik ervan; rijden zonder wettelijke verzekering; een ernstig verkeersongeval veroorzaken; een nieuwe overtreding begaan binnen de drie jaar waarin men drie veroordelingen heeft opgelopen; een overtreding van de tweede, derde of vierde graad begaan; de toegelaten maximumsnelheid met meer dan 30 km/u overschrijden of met meer dan 20 km/u in een bebouwde kom, in een zone 30, schoolomgeving, erf of woonerf; een toestel bij zich hebben dat de vaststelling van verkeersovertredingen bemoeilijkt, verhindert of opspoort; het aanzetten of uitdagen van een dronken persoon tot het besturen van een voertuig of rijdier; aan een dronken persoon een voertuig of rijdier toevertrouwen om te besturen.

5 Een verval dat als straf is uitgesproken, gaat in op de vijfde dag na de dag waarop het Openbaar Ministerie de veroordeelde van het vonnis op de hoogte heeft gebracht. Dat gebeurt gewoonlijk door de politie. 50 Verval van het recht tot sturen moet worden uitgesproken in geval van lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid. Het verval wordt onmiddellijk na het vonnis van kracht en kan ten vroegste na 2 jaar beëindigd worden nadat een nieuw medisch onderzoek het einde van de lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid aantoont. Een bestuurder die minder dan twee jaar houder is van het rijbewijs B zal verval van het recht tot sturen krijgen, als hij: een overtreding begaat ivm alcohol en/of drugs; een radardetectortoestel bezit; een verkeersongeval met doden of zwaar gewonden veroorzaakt; vluchtmisdrijf pleegt; een overtreding van de derde of vierde graad begaat; een snelheidsovertreding begaat van meer dan 30 km/u of meer dan 20 km/u binnen de bebouwde kom, in een zone 30, schoolomgeving, erf of woonerf; een overtreding i.v.m. het rijbewijs begaat (geen rijbewijs bezitten, een valse verklaring afleggen of een lichamelijk gebrek hebben). Het herstel van het recht tot sturen zal op zijn minst afhankelijk zijn van het slagen voor een theoretisch of praktisch examen Soorten overtredingen De overtredingen worden ingedeeld in 4 groepen: Eerste groep: overtredingen ingedeeld in graden Graad 1 ste graad: deze overtredingen brengen de veiligheid van personen niet in gevaar Sancties onmiddellijke inning 50 euro 2 de graad: deze overtredingen brengen de veiligheid van personen onrechtstreeks in gevaar onmiddellijke inning 100 euro onmiddellijke intrekking rijbewijs mogelijk verval van het recht tot sturen mogelijk 3 de graad: deze overtredingen brengen de veiligheid van personen rechtstreeks in gevaar onmiddellijke inning 150 euro onmiddellijke intrekking rijbewijs mogelijk verval van het recht tot sturen mogelijk 4 de graad: deze overtredingen brengen de veiligheid van personen rechtstreeks in gevaar en leiden bij een ongeval bijna onvermijdelijk tot fysieke schade onmiddellijke inning is niet mogelijk onmiddellijke intrekking rijbewijs mogelijk verval van het recht tot sturen mogelijk

6 Tweede groep: overtredingen in verband met het rijbewijs Voorbeelden zijn: een motorvoertuig besturen zonder houder te zijn van een rijbewijs of een voorlopig rijbewijs of zonder het document bij zich te hebben of weigeren het te tonen op verzoek van een bevoegd persoon; een motorvoertuig besturen terwijl het rijbewijs of het voorlopig rijbewijs werd ingetrokken; een valse verklaring afleggen om een rijbewijs of een voorlopig rijbewijs te krijgen; een motorvoertuig besturen terwijl je lijdt aan bepaalde lichaamsgebreken of kwalen of als niet werd voldaan aan het verplicht geneeskundig onderzoek; de reglementering rond het gebruik van het rijbewijs of het voorlopig rijbewijs niet in acht nemen; een motorvoertuig toevertrouwen aan een persoon, als je weet dat weet dat die persoon niet in het bezit is van een rijbewijs of een voorlopig rijbewijs vereist voor dat voertuig. 51 Derde groep: snelheidsovertredingen Waar? Snelheidsoverschrijding Sancties binnen bebouwde kom in zone 30 binnen schoolomgeving in woonerf of erf op andere wegen tot 10 km/u 10 tot 20 km/u 20 tot 30 km/u meer dan 30 km/u tot 10 km/u 10 tot 30 km/u 30 tot 40 km/u meer dan 40 km/u + 10 euro per km boven 10 km/u + 10 euro per km boven 10 km/u onmiddellijke intrekking rijbewijs verval van het recht tot sturen mogelijk onmiddellijke inning is niet mogelijk onmiddellijke intrekking rijbewijs verval van het recht tot sturen + 5 euro per km boven 10 km/u + 5 euro per km boven 10 km/u onmiddellijke intrekking rijbewijs verval van het recht tot sturen mogelijk onmiddellijke inning is niet mogelijk onmiddellijke intrekking rijbewijs verval van het recht tot sturen

7 Vierde groep: rijden onder invloed Alcohol en een voertuig besturen gaan niet samen. Bij 0,5 promille heb je 2,5 keer meer kans op een dodelijk ongeval. Bij 0,8 promille is dat 4,5 keer en bij 1,5 promille maar liefst 16 keer. 52 Een bevoegd persoon kan vaststellen dat je op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt in staat van dronkenschap of in een vergelijkbare staat door het gebruik van drugs of geneesmiddelen. De staat van dronkenschap kan aangetoond worden door te kijken naar de controle die je hebt over jezelf en wat je doet: kun je rechtdoor lopen; hoe gedraag je jezelf; hoe spreek je en wat zeg je; hoe zie je eruit? Vaak zal een ademtest, ademanalyse of bloedproef volgen als er een vermoeden is van dronkenschap, of een gestandaardiseerde checklist, speekseltest, speekselanalyse of bloedproef bij vermoeden van druggebruik. De ademtest, de ademanalyse, de speekseltest of zonder wettige reden de bloedproef weigeren wordt gelijkgesteld met een alcoholgehalte van ten minste 0,8 gram alcohol per liter bloed of overschrijding van het strafbaar gehalte aan drugs en wordt even zwaar bestraft. De ademtest voor het alcoholgehalte De ademtest bestaat uit blazen in een ademtesttoestel dat het alcoholgehalte in de uitgeademde alveolaire lucht aangeeft. De ademtest kan worden gevorderd van de vermoedelijke dader van een verkeersongeval of iedereen die het mede heeft kunnen veroorzaken, zelfs als hij het slachtoffer ervan is; iedereen die op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt of een bestuurder begeleidt bij scholing; iedereen die aanstalten maakt om op een openbare plaats een voertuig of een rijdier te besturen of een bestuurder te begeleiden bij de scholing. Je mag een wachttijd van 15 minuten vragen. Het toestel geeft als resultaat een letter. Letter Betekenis Wat nu? S Safe Geen verder gevolg. A Alarm Er zal een ademanalyse volgen om het alcoholgehalte precies te bepalen. P Positief Er zal een ademanalyse volgen om het alcoholgehalte precies te bepalen.

8 De ademanalyse voor het alcoholgehalte De ademanalyse bestaat uit blazen in een ademanalysetoestel dat het alcoholgehalte in de uitgeademde lucht meet. Het ademanalysetoestel bepaalt nauwkeurig het alcoholgehalte. 0,22 mg/l uitgeademde alveolaire lucht = 0,5 g/l bloed = 0,5 promille; 0,35 mg/l uitgeademde alveolaire lucht = 0,8 g/l bloed = 0,8 promille. 53 Alcoholgehalte minder dan 0,22 mg/l ten minste 0,22 mg/l en minder dan 0,35 mg/l ten minste 0,35 mg/l Gevolgen en sancties Geen, tenzij een met dronkenschap vergelijkbare toestand vastgesteld wordt die te wijten is aan het gebruik van drugs of geneesmiddelen onmiddellijk tijdelijk rijverbod van 3 uur rijbewijs wordt gedurende 3 uur door de politie bewaard onmiddellijke inning of geldboete onmiddellijk tijdelijk rijverbod van 6 uur het rijbewijs wordt gedurende 6 uur door de politie bewaard mogelijke onmiddellijke intrekking van het rijbewijs na 6 uur nieuwe ademtest of analyse, met indien positief resultaat een verlenging van het tijdelijk rijverbod, voor 3 uur (0,22mg/l of meer) of 6 uur (0,35 mg/l of meer) bij herhaling binnen de 3 jaar gevangenisstraf van een maand tot twee jaar mogelijk verval van het recht tot sturen van 8 dagen tot 5 jaar mogelijk verplichte installatie van een alcoholslot in het voertuig mogelijke verplichting tot slagen voor examen(s) om het rijbewijs opnieuw te verkrijgen Controle op drugs De gestandaardiseerde checklist is een lijst die een bevoegd persoon zal overlopen met betrekking tot je gedrag en uiterlijk. Vermoedt hij dat je onder invloed van drugs bent, dan zal een speekseltest volgen. Is die positief, dan volgt er een speekselanalyse in een erkend laboratorium. Drugsgehalte Beneden de wettelijk toegelaten waarden Meer dan de toegelaten waarden op de speekseltest op de speekselanalyse Gevolgen en sancties Geen, tenzij dronkenschap of een strafbaar alcoholgehalte wordt aangetoond onmiddellijk tijdelijk rijverbod van 12 uur rijbewijs wordt gedurende 12 uur door de politie bewaard mogelijke onmiddellijke intrekking van het rijbewijs na 12 uur nieuwe test, met indien positief resultaat een verlenging van het tijdelijk rijverbod met 12 uur bij herhaling binnen de 3 jaar gevangenisstraf van een maand tot twee jaar mogelijk verval van het recht tot sturen van 8 dagen tot 5 jaar mogelijke verplichting tot slagen voor examen(s) om het rijbewijs opnieuw te verkrijgen

9 De bloedproef voor alcohol en/of drugs 54 De bloedproef bestaat uit het nemen van een bloedmonster uit een ader om het drug- of alcoholgehalte in het bloed te meten. Dat gebeurt door een door de politie opgevorderde geneesheer. De ontleding gebeurt in een erkend laboratorium. Een bloedproef is slechts verplicht in de volgende gevallen: als de ademtest ten minste 0,22 mg alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht aangeeft en een ademanalyse niet kan worden uitgevoerd; als de ademtest en de ademanalyse niet kunnen worden uitgevoerd en de betrokkene duidelijke tekenen van alcoholopname vertoont of terwijl hij in staat van dronkenschap verkeert of in een soortgelijke staat, onder meer ten gevolge van het gebruik van drugs of van geneesmiddelen; als bij de vermoedelijke dader van een verkeersongeval of eenieder die het heeft kunnen veroorzaken, zelfs al is hij het slachtoffer ervan, geen ademanalyse en -test kunnen worden afgenomen en niet kan worden nagegaan of er duidelijke tekenen van alcoholopname zijn; op verzoek van de betrokken persoon bij wijze van tegenexpertise, als de derde ademanalyse ten minste 0,35 mg alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht aangeeft; als de speekseltest aangeeft dat de betrokkene onder invloed van drugs of geneesmiddelen is en er geen speekselanalyse kan uitgevoerd worden; als de speekseltest en -analyse niet kunnen worden uitgevoerd. Tips Het bevel van een bevoegde persoon, zoals een politieagent, negeren, is een van de zwaarste overtredingen die er zijn. Een voertuig besturen en alcohol en/of drugs gebruiken gaan niet samen. Alcohol en drugs verdoven de hersenen, waardoor je trager reageert, je je moeilijker kunt concentreren, je remmingen verminderen en je jezelf gaat overschatten. Door het tunneleffect zie je minder goed wat er aan de linker- of rechterkant van de weg gebeurt. Een combinatie van geneesmiddelen en alcohol of drugs verhoogt de intoxicatie! Het is belangrijk dat je je houdt aan de voorwaarden voor het voorlopig rijbewijs.

Indeling verkeersovertredingen en alcohol, drugs en geneesmiddelen 14

Indeling verkeersovertredingen en alcohol, drugs en geneesmiddelen 14 Indeling verkeersovertredingen en alcohol, drugs en geneesmiddelen 14 Indeling van de verkeersovertredingen 14.1 De verkeerswet bepaalt vier graden van overtredingen, volgens het gevaar dat ze opleveren.

Nadere informatie

Misdrijven en sancties in de Wegverkeerswet

Misdrijven en sancties in de Wegverkeerswet Misdrijven en sancties in de Wegverkeerswet Patrick ARNOU Martine DE BUSSCHER KLUWER RECHTSWETENSCHAPPEN BELGIÉ ' VERKORT GECITEERDE WETGEVING VERKORT GECITEERDE LITERATUUR XVII XXI DEEL I. DEFINITIE VAN

Nadere informatie

Inhoud. VOORWOORD... ix. INLEIDING... xi INVLOED VAN ALCOHOL... 1 WETTELIJKE BASIS... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE... 5

Inhoud. VOORWOORD... ix. INLEIDING... xi INVLOED VAN ALCOHOL... 1 WETTELIJKE BASIS... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE... 5 Inhoud VOORWOORD.... ix INLEIDING.... xi INVLOED VAN ALCOHOL.... 1 WETTELIJKE BASIS.... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE.... 5 DE VERSCHILLENDE STAPPEN IN HET OPSPORINGSONDERZOEK.... 7 De voorafgaande fase: alcoholsampling....

Nadere informatie

Inhoud. VOORWOORD... ix. INLEIDING... xi INVLOED VAN ALCOHOL... 1 WETTELIJKE BASIS... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE... 5

Inhoud. VOORWOORD... ix. INLEIDING... xi INVLOED VAN ALCOHOL... 1 WETTELIJKE BASIS... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE... 5 Inhoud VOORWOORD............................................................... ix INLEIDING.................................................................. xi INVLOED VAN ALCOHOL........................................................

Nadere informatie

Inhoud. VOORWOORD... ix. INLEIDING... xi INVLOED VAN ALCOHOL... 1 WETTELIJKE BASIS... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE... 5

Inhoud. VOORWOORD... ix. INLEIDING... xi INVLOED VAN ALCOHOL... 1 WETTELIJKE BASIS... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE... 5 Inhoud VOORWOORD.... ix INLEIDING.... xi INVLOED VAN ALCOHOL.... 1 WETTELIJKE BASIS.... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE.... 5 DE VERSCHILLENDE STAPPEN IN HET OPSPORINGSONDERZOEK.... 7 De voorafgaande fase: alcoholsampling....

Nadere informatie

27 INDELING VAN DE OVERTREDINGEN

27 INDELING VAN DE OVERTREDINGEN Hoofdstuk 27- Overtredingen van de 1 ste tot de 4 e graad 27 INDELING VAN DE OVERTREDINGEN De verkeerswet bepaalt vier graden van overtredingen, volgens het gevaar dat ze opleveren. Per graad gelden specifieke

Nadere informatie

Omzendbrief nr. COL 4/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep

Omzendbrief nr. COL 4/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep COLLEGE VAN PROCUREURS-GENERAAL Brussel, le 27 février 2004. Omzendbrief nr. COL 4/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep Mijnheer/Mevrouw de Procureur-generaal, Mijnheer de

Nadere informatie

Sta even stil bij de nieuwe verkeerswetgeving.

Sta even stil bij de nieuwe verkeerswetgeving. 12 Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer www.mobilit.fgov.be V.U.: C. Van Den Meersschaut, Haachtsesteenweg 1405, 1130 Brussel D/2004/0779/09 Sta even stil bij de nieuwe verkeerswetgeving. Verkeersovertredingen:

Nadere informatie

Omzendbrief nr. COL 16/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep

Omzendbrief nr. COL 16/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep Brussel, 14 december 1998. College van Procureurs-generaal Omzendbrief nr. COL 16/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep Mijnheer/Mevrouw de Procureur-generaal, Mijnheer/Mevrouw

Nadere informatie

DE NIEUWE VERKEERSWET Logisch en redelijk

DE NIEUWE VERKEERSWET Logisch en redelijk DE NIEUWE VERKEERSWET Logisch en redelijk VAB is tevreden dat dankzij een constructieve houding en samenwerking tussen overheid, verenigingen en specialisten, de verkeerswet van 1 maart 2004 een grondige

Nadere informatie

Omzendbrief nr. COL 3/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep

Omzendbrief nr. COL 3/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep COLLEGE VAN PROCUREURS-GENERAAL Brussel, le 27 février 2004. Omzendbrief nr. COL 3/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep Mijnheer/Mevrouw de Procureur-generaal, Mijnheer de

Nadere informatie

Rolnummer 5264. Arrest nr. 24/2012 van 16 februari 2012 A R R E S T

Rolnummer 5264. Arrest nr. 24/2012 van 16 februari 2012 A R R E S T Rolnummer 5264 Arrest nr. 24/2012 van 16 februari 2012 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 38, 5, van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk

Nadere informatie

Deel I Verkeersreglement... 19

Deel I Verkeersreglement... 19 Inhoudsopgave Deel I Verkeersreglement... 19 Algemeen... 19 1.1. Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer en van het Gebruik van de Openbare Weg...

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 62/2012 van 3 mei 2012 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 62/2012 van 3 mei 2012 A R R E S T Rolnummer 5297 Arrest nr. 62/2012 van 3 mei 2012 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 38, 5, van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit

Nadere informatie

WAT ZEGT DE WET OVER ALCOHOL EN DRUGS IN HET VERKEER?

WAT ZEGT DE WET OVER ALCOHOL EN DRUGS IN HET VERKEER? WAT ZEGT DE WET OVER ALCOHOL EN DRUGS IN HET VERKEER? 2016 Rijden onder invloed van illegale drugs is verboden. Ook het gebruik van alcohol in het verkeer is gereglementeerd. Wat gebeurt er als men toch

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad van 30 april Versie in voege vanaf 1 mei 2017

Belgisch Staatsblad van 30 april Versie in voege vanaf 1 mei 2017 Koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van overtredingen inzake het wegverkeer Onmiddellijke inningen Belgisch Staatsblad van 30 april

Nadere informatie

Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer Wegverkeerswet

Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer Wegverkeerswet Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer Wegverkeerswet Belgisch Staatsblad van 27 maart 1968 Versie in voege vanaf 15 februari 2018 Alle informatie in dit document is met grote

Nadere informatie

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet?

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet? Drugs en de wet Mag het nu wel of niet? Alles over drugs en de wet De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be Federale politie www.polfed-fedpol.be Advocaten voor jongeren www.jeugdadvocaat.be Jongeren

Nadere informatie

INHOUD. Verkeersvademecum 2014 vii

INHOUD. Verkeersvademecum 2014 vii INHOUD AFKORTINGEN...XII VADEMECUM VOERTUIGEN Voetganger... 1 Voortbewegingstoestel... 3 Rijwiel (tweewielig)... 5 Bromfiets klasse A (tweewielig)... 9 Bromfiets klasse B (tweewielig)...13 Motorfiets...17

Nadere informatie

Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer Wegverkeerswet

Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer Wegverkeerswet Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer Wegverkeerswet Belgisch Staatsblad van 27 maart 1968 Versie in voege vanaf 1 januari 2017 Alle informatie in dit document is met grote zorg

Nadere informatie

Pak me dan als je kan

Pak me dan als je kan Pak me dan als je kan Vluchtmisdrijf: wie, wat, waarom? Politierechter K. Stinckens Enkele cijfers veroordelingen 2013 2014 Vlucht met doden Vlucht met gewonden Nationaal Leuven Nationaal Leuven 11 1 6

Nadere informatie

INHOUD. Verkeersvademecum 2013 v

INHOUD. Verkeersvademecum 2013 v INHOUD AFKORTINGEN... x VADEMECUM VOERTUIGEN Voetganger... 1 Voortbewegingstoestel... 3 Rijwiel (tweewielig)... 5 Bromfiets klasse A (tweewielig)... 9 Bromfiets klasse B (tweewielig)...13 Motorfiets...17

Nadere informatie

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet?

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet? Drugs en de wet Mag het nu wel of niet? Alles over drugs De Druglijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be Federale politie www.polfed-fedpol.be Advocaten voor jongeren www.jeugdadvocaat.be Jongeren Advies

Nadere informatie

Vaststellingen Verkeersongeval

Vaststellingen Verkeersongeval Bijgevoegd:. situatieschets(en) Fotodossier PV van verhoor.. (Functie, naam, voornaam, graad) (Functie, naam, voornaam, graad) de politiebeambte, de politiebeambte, Vaststellingen Verkeersongeval Ongeval

Nadere informatie

1 JE RIJBEWIJS HALEN...11

1 JE RIJBEWIJS HALEN...11 INHOUD 1 JE RIJBEWIJS HALEN...11 1.1 De regel...11 1.2 Theorie-examen...11 1.2.1 De leerstof...11 1.2.2 Het examen zelf...11 1.2.3 De spelregels...12 1.3 Praktijkexamen...12 2 HET VERKEERSREGLEMENT...13

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

Cursus verkeersreglement voor fietsers

Cursus verkeersreglement voor fietsers Cursus verkeersreglement voor fietsers Waarmee moeten de wegbeheerders rekening houden Caelen Erik 1. Definities Wegcode Voor wie? Alle weggebruikers Waar? De openbare weg VOETGANGERS Weggebruikers BESTUURDERS

Nadere informatie

34% van alle doden en ernstig gewonden binnen bebouwde kom. BASISREGELS. ZWAKKE WEGGEBRUIKERS Voetgangers 5/03/2015 5/03/2015

34% van alle doden en ernstig gewonden binnen bebouwde kom. BASISREGELS. ZWAKKE WEGGEBRUIKERS Voetgangers 5/03/2015 5/03/2015 Bibip Bibip Bibip Best even die GSM uitschakelen, dan word je straks niet gestoord. DE STRAATCODE ***De straat voor iedereen*** **Nieuwe verkeersregels** FILMS\Wie heeft er voorrang.mp4 3 maart 2015 Rudy

Nadere informatie

rechtbank eerste aanleg Leuven correctionele zaken Kamer 20 Vonnis Vonnisnummer / Griffienummer 1228/2019 Repertoriumnummer / Europees

rechtbank eerste aanleg Leuven correctionele zaken Kamer 20 Vonnis Vonnisnummer / Griffienummer 1228/2019 Repertoriumnummer / Europees Vonnisnummer / Griffienummer 1228/2019 Repertoriumnummer / Europees 2019/1578 Datum van uitspraak 13 juni 2019 Naam van de beklaagde Systeemnummer parket Dossiernummer 19L000906 Notitienummer parket rechtbank

Nadere informatie

Op weg met Rijbewijzer

Op weg met Rijbewijzer Op weg met Rijbewijzer Doelgroep Leerlingen van de derde graad. VOET en Gemeenschappelijke stam: 18, 20 Context 1: 13,14 Lesthema Veilig verkeersgedrag steunt op een goede kennis van de verkeersregels

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 78/2013 van 6 juni 2013 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 78/2013 van 6 juni 2013 A R R E S T Rolnummer 5483 Arrest nr. 78/2013 van 6 juni 2013 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 63, 3, van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk

Nadere informatie

Inleiding. Uitgave 01/11/2008 1 951/515.01.01

Inleiding. Uitgave 01/11/2008 1 951/515.01.01 Procedure voor de vaststelling van : - alcoholintoxicatie of staat van dronkenschap bij de uitvoering van de arbeidsovereenkomst; - gebruik van drugs, medicijnen en andere toxicomanieën. Inleiding Een

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse regering over het wetsvoorstel tot wijziging

Nadere informatie

GEMACHTIGDE OPZICHTER. PZ 5416 Regio Puyenbroeck

GEMACHTIGDE OPZICHTER. PZ 5416 Regio Puyenbroeck GEMACHTIGDE OPZICHTER Lespakket in 2 delen: DEEL 1 = theorie DEEL 2 = praktijkoefening Oorsprong MB van 25/03/1987 BS van 08/05/1987 Gemachtigd opzichter ter bescherming van kinderen en scholieren Actualisering

Nadere informatie

Theorieboek rijbewijs B

Theorieboek rijbewijs B Theorieboek rijbewijs B theorieboek personenauto 1 Colofon 2019 ANWB bv, Den Haag, www.anwb.nl 2 e druk Alle rechten voorbehouden ISBN: 978-90-18-04554-8 theorieboek NUR: 462 Productie: Uitgeverij Smit

Nadere informatie

Enkele bedenkingen rond verkeersrecht

Enkele bedenkingen rond verkeersrecht www.kvvp-urjpp.be Enkele bedenkingen rond verkeersrecht Geregeld brengen de media verslag uit over rechterlijke beslissingen en gaat dit gepaard met doorgaans zeer kritische- beschouwingen en soms met

Nadere informatie

VERVAL HOOFDSTUK 26 OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA. 15/10/2013 Hoofdstuk 26- Pagina 1

VERVAL HOOFDSTUK 26 OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA. 15/10/2013 Hoofdstuk 26- Pagina 1 HOOFDSTUK 26 VERVAL INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. VOORAFGAANDE OPMERKINGEN... 3 1. Territorialiteit van het verval... 3 2. Verval en onmiddellijke intrekking... 3 II. INLEIDING... 3 1. Soorten verval...

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Brussel-19

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Brussel-19 Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement Brussel-19 VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond 25.11.2013 PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Verkeer complexe materie Een beetje weg wijs Fietsers : waarde van de verkeerstekens

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ HOUILLE-SEMOIS (GEDINNE)

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ HOUILLE-SEMOIS (GEDINNE) Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ HOUILLE-SEMOIS (GEDINNE) VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement West- Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement West- Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement West- Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL

Nadere informatie

Resultaten 18 e Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen

Resultaten 18 e Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen Resultaten 18 e Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen Gent, 27 februari 2014 Voor de 18 e keer organiseerden de gouverneur en de procureur-generaal een Verkeersveilige Dag in Oost-Vlaanderen. Hiermee wordt

Nadere informatie

Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER

Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2016 Provincie West-Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL OI + PV 533.900

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Antwerpen

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Antwerpen Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement Antwerpen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN HOOFDSTUK 26 VERVAL INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. VOORAFGAANDE OPMERKINGEN... 3 1. Territorialiteit van het verval... 3 2. Verval en onmiddellijke intrekking... 3 II. INLEIDING... 3 1. Soorten verval...

Nadere informatie

Omzendbrief nr. COL 17/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep

Omzendbrief nr. COL 17/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep Brussel, 21 december 1998. College van Procureurs-generaal Omzendbrief nr. COL 17/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep Mijnheer/Mevrouw de Procureur-generaal, Mijnheer/Mevrouw

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1997 1998 Nr. 239 24 112 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 (wijziging van de regelingen van de invordering en inhouding van rijbewijzen en de bijkomende

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ BLANKENBERGE/ ZUIENKERKE

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ BLANKENBERGE/ ZUIENKERKE Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ BLANKENBERGE/ ZUIENKERKE VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018

Nadere informatie

Strategie voor meer verkeersveiligheid

Strategie voor meer verkeersveiligheid Strategie voor meer verkeersveiligheid Algemene context: de doelstelling = maximum 420 verkeersdoden tegen 2020. Het afgelopen decennium slaagde ons land erin om het aantal doden op de weg met 44% terug

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement ANTWERPEN

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement ANTWERPEN Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Arrondissement ANTWERPEN VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 705.173

Nadere informatie

De immobilisering in verkeerszaken door het openbaar ministerie

De immobilisering in verkeerszaken door het openbaar ministerie De immobilisering in verkeerszaken door het openbaar ministerie Ronny BEIRINCKX LL.M. parket van de procureur des Konings te Antwerpen a Wolters Kluwer business Inhoud VII Hoofdstuk 1. Definitie en hoofdkenmerken

Nadere informatie

20 km/u 30 km/u 40 km/u 50 km/u 60 km/u 70 km/u

20 km/u 30 km/u 40 km/u 50 km/u 60 km/u 70 km/u 1. Snelheidsovertredingen: binnen de bebouwde kom, zone 30, schoolomgeving en (woon)erf tot de grens intrekking rijbewijs Onderstaande tabel is van toepassing voor de snelheidsovertredingen begaan in de

Nadere informatie

Artikel 4 In voetgangerszones is het parkeren verboden. Deze overtreding van de eerste categorie kan worden bestraft met een administratieve

Artikel 4 In voetgangerszones is het parkeren verboden. Deze overtreding van de eerste categorie kan worden bestraft met een administratieve POLITIEVERORDENING BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VOOR OVERTREDINGEN BETREFFENDE HET STILSTAAN EN HET PARKEREN EN OVERTREDINGEN BETREFFENDE DE VERKEERSBORDEN C3 EN F103, VASTGESTELD

Nadere informatie

Verkeerswetgeving fietsers

Verkeerswetgeving fietsers Verkeerswetgeving (Koninklijk besluit 1 december 1975) INDIVIDUELE FIETSERS of GROEPEN van MINDER DAN 15 FIETSERS Een verplicht fietspad wordt aangegeven met bord G11. Fietsers en snor MOETEN hier gebruik

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Provincie Oost-Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Provincie Oost-Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Provincie Oost-Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement BRUSSEL-19

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement BRUSSEL-19 Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Arrondissement BRUSSEL-19 VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 328.637

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester. Provincie Luxembourg

Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester. Provincie Luxembourg Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 TOTAAL AANTAL INBREUKEN 31.597 27.486

Nadere informatie

a. op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter "P" aangebracht is;

a. op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter P aangebracht is; Reglement 20170619-008 Politieverordening betreffende de gemeentelijk administratieve sancties voor overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en overtredingen betreffende de verkeersborden C3

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad

Overzicht Verkeersinbreuken Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad Overzicht Verkeersinbreuken 2016 Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Administratief Arrondissement Brussel-Hoofdstad Vergelijking per jaar: 2008-2016

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie Oost-Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie Oost-Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Provincie Oost-Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 468.238

Nadere informatie

VERKEERSVADEMECUM 2012 Koenraad Wouters

VERKEERSVADEMECUM 2012 Koenraad Wouters VERKEERSVADEMECUM 2012 Koenraad Wouters Commissaris Lokale politie PZ Leuven Licentiaat Criminologie 18e uitgave Kopij afgesloten op 1 december 2011. Alle wetswijzigingen die uiterlijk op deze datum in

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement LUXEMBOURG

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement LUXEMBOURG Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Arrondissement LUXEMBOURG VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 56.880

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 23694 23 december 2011 Richtlijn rijden onder invloed, artt. 8 leden 2 t/m 4, 162 en 163 WVW 1994 (polarisnummer 5.22)

Nadere informatie

Handhavingsstatistieken 2010

Handhavingsstatistieken 2010 Handhavingsstatistieken 2010 1 D/2012/0779/5 Auteur: François Vlaminck Verantwoordelijk uitgever: Karin Genoe BIVV, Observatorium voor de Verkeersveiligheid, Brussel 2012 2 Inhoud Inleiding Vaststellingen

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Luxembourg

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Luxembourg Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement Luxembourg VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie

Statistieken over vluchtmisdrijven. Op basis van de jaarlijkse statistieken van de Hoven en de Rechtbanken over veroordelingen

Statistieken over vluchtmisdrijven. Op basis van de jaarlijkse statistieken van de Hoven en de Rechtbanken over veroordelingen Statistieken over vluchtmisdrijven Op basis van de jaarlijkse statistieken van de Hoven en de Rechtbanken over veroordelingen In artikel 33 van de verkeerswet van 18 maart 1968 1 wordt het begrip vluchtmisdrijf

Nadere informatie

Alcohol / WMG / 8 WVW

Alcohol / WMG / 8 WVW Alcohol / WMG / 8 WVW De app helpt je de incidenten 'Geweld onder invloed van alcohol en drugs (3 stoffen + alcohol)' en 'Drugs en alcohol in het verkeer' af te werken. De meest voorkomende situaties zijn

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

9. Verschillende soorten wegen

9. Verschillende soorten wegen 9. Verschillende soorten wegen Nooit overweg oversteken wanneer: Spoorwegen & overwegen Autosnelwegen Autoweg Erven & woonerven Snelheid? Parkeren? Voetgangers? Verhoogde inrichtingen Snelheid? Parkeren?

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN TITEL

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN TITEL HOOFDSTUK 26 VERVAL INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. VOORAFGAANDE OPMERKINGEN... 3 1. Territorialiteit van het verval... 3 2. Verval en onmiddellijke intrekking... 3 II. INLEIDING... 4 1. Soorten verval...

Nadere informatie

< 27 februari 2017 >

< 27 februari 2017 > P E R S B E R I C H T Provincie Oost-Vlaanderen organiseerde 21 ste Verkeersveilige Dag < 27 februari 2017 > Gent, 27 februari 2017 Voor de 21 ste keer organiseerden de Gouverneur en de Procureur-Generaal

Nadere informatie

INFOTEKST RIJVERBOD EN HERSTELPROEVEN

INFOTEKST RIJVERBOD EN HERSTELPROEVEN INFOTEKST RIJVERBOD EN HERSTELPROEVEN Indien de rechtbank u veroordeelt tot een rijverbod, wil dat zeggen dat u gedurende een bepaalde periode niet zal mogen rijden met (bepaalde) motorvoertuigen. Rijdt

Nadere informatie

Brussel, 30 november 2015

Brussel, 30 november 2015 Brussel, 30 november 2015 Aan de dames en heren Provinciegouverneurs Aan de heer Hoge Ambtenaar belast met de uitoefening van bevoegdheden van de Brusselse Agglomeratie Aan de heer Voorzitter van het College

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. Vaststellingen door politiediensten: 4. Vervolging door de parketten 8. Bestraffing door politierechtbanken 13

Inhoud. Inleiding. Vaststellingen door politiediensten: 4. Vervolging door de parketten 8. Bestraffing door politierechtbanken 13 Handhavingsstatistieken 2009 1 D/2012/0779/3 Auteur: François Vlaminck Verantwoordelijk uitgever: Karin Genoe BIVV, Observatorium voor de Verkeersveiligheid, Brussel 2012 2 Inhoud Inleiding Vaststellingen

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ BLANKENBERGE/ ZUIENKERKE

Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ BLANKENBERGE/ ZUIENKERKE Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ BLANKENBERGE/ ZUIENKERKE VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT PZ BLANKENBERGE/ZUIENKERKE Vergelijking per jaar: 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ AWANS/GRACE- HOLLOGNE

Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ AWANS/GRACE- HOLLOGNE Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ AWANS/GRACE- HOLLOGNE VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL OI + PV 13.131

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 NOVEMBER 2013 P.13.1178.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.13.1178.F K. A., Mrs. Antoine Leroy en Martin François, advocaten bij de balie te Brussel, tegen C. W. I. RECHTSPLEGING VOOR HET

Nadere informatie

Circulaire gericht aan de parketten. Rijden onder invloed van andere stoffen dan alcohol - politie over het wegverkeer. Wet van 16 maart 1999 1

Circulaire gericht aan de parketten. Rijden onder invloed van andere stoffen dan alcohol - politie over het wegverkeer. Wet van 16 maart 1999 1 1 Circulaire gericht aan de parketten Rijden onder invloed van andere stoffen dan alcohol - politie over het wegverkeer Wet van 16 maart 1999 1 1 Wet van 16 maart 1999 tot wijziging van de wet betreffende

Nadere informatie

Basisvorming drugs & & drugge g bruik i

Basisvorming drugs & & drugge g bruik i Basisvorming drugs & druggebruik 1. Drugpunt en PZ Deinze -Zulte 2. Productinformatie: soorten drugs 3. Wetgeving 4. Welke drugs worden door onze leerlingen gebruikt? Inhoud 5. Hoe moeten we dat druggebruik

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Provincie West-Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 489.020

Nadere informatie

VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ

VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ Je gaat meer betalen voor verkeersboetes in 2019 Verkeersboetes 2019 Het zal geen verrassing zijn: de 2019-tarieven voor snelheidsboetes en boetes voor andere

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester. Arrondissement Leuven

Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester. Arrondissement Leuven Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 TOTAAL AANTAL INBREUKEN 105.395 107.156

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement Leuven

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement Leuven Overzicht Verkeersinbreuken VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2010-2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 TOTAAL AANTAL INBREUKEN 190.157 214.341 182.544 195.545 211.423 217.546

Nadere informatie

Handhavingsstatistieken 2008

Handhavingsstatistieken 2008 Handhavingsstatistieken 28 1 D/211/779/76 Auteur: François Vlaminck BIVV, Observatorium voor de Verkeersveiligheid, Brussel 211 2 3 Inhoud Inleiding Vaststellingen door politiediensten: Opgestelde onmiddellijke

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester. Arrondissement Brussel-19

Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester. Arrondissement Brussel-19 Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 TOTAAL AANTAL INBREUKEN 258.594 273.354

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN TITEL

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN TITEL HOOFDSTUK 26 VERVAL INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. VOORAFGAANDE OPMERKINGEN... 3 1. Territorialiteit van het verval... 3 2. Verval en onmiddellijke intrekking... 3 II. INLEIDING... 3 1. Soorten verval...

Nadere informatie

12 STILSTAAN EN PARKEREN

12 STILSTAAN EN PARKEREN 12 STILSTAAN EN PARKEREN 12.1 Algemene regels 77 Waar moet het voertuig worden opgesteld? De rijbaan is bedoeld voor het rijdende verkeer. Daarom moet je zoveel mogelijk buiten de rijbaan stilstaan of

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018 PZ BERLAAR - NIJLEN. (NIJLEN)

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018 PZ BERLAAR - NIJLEN. (NIJLEN) Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) PZ BERLAAR - NIJLEN. (NIJLEN) VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2010-2010 2011 2012 2013 2014

Nadere informatie

Onderrichtingen voor signaalgevers bij wielerwedstrijden

Onderrichtingen voor signaalgevers bij wielerwedstrijden Onderrichtingen voor signaalgevers bij wielerwedstrijden 1. Taak en doel van de signaalgever : a. Het doel van de signaalgever bestaat erin, de wielerwedstrijd op een zo veilig mogelijke manier te laten

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2017: 1e semester PZ DAMME/KNOKKE-HEIST

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2017: 1e semester PZ DAMME/KNOKKE-HEIST Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2017: 1e semester VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2009-2017 2009 2010 2011 2012 2013 2014

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Nationaal

Overzicht Verkeersinbreuken Nationaal Overzicht Verkeersinbreuken VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2010-2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 TOTAAL AANTAL INBREUKEN 4.333.520 4.691.123 4.651.999 4.834.753 4.956.721

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ WESER-GOHL (EUPEN)

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ WESER-GOHL (EUPEN) Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ WESER-GOHL (EUPEN) VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010

Nadere informatie

Voorstelling van de informatiecampagne over de nieuwe speekseltesten 20/09 17/10/2010

Voorstelling van de informatiecampagne over de nieuwe speekseltesten 20/09 17/10/2010 Kabinet van de Staatssecretaris PERSCONFERENTIE VAN 21 SEPTEMBER 2010 Voorstelling van de informatiecampagne over de nieuwe speekseltesten 20/09 17/10/2010 Etienne SCHOUPPE Staatssecretaris voor Mobiliteit

Nadere informatie

DE NIEUWE VERKEERSREGELS. Caelen Erik Verkeerskundige Mobiliteitscel

DE NIEUWE VERKEERSREGELS. Caelen Erik Verkeerskundige Mobiliteitscel V e r e n i g i n g v a n d e S t a d en d e Ge me e n t e n v a n h e t B r u s s e l s H o o fd s t e d e l i j k Ge w e s t Aarl e n s t r a a t 5 3 b u s 4 1 0 4 0 B r u s s e l Tel. 02/23 8.5 1. 6

Nadere informatie

Maak je kinderen wegwijs in het verkeer

Maak je kinderen wegwijs in het verkeer 622926000_D24 CAMPAGNE TNS 2012 def_nl.indd 2 11/07/12 10:06 Maak je kinderen wegwijs in het verkeer Tips en spelletjes om de verkeersborden beter te begrijpen De taal van de weg De straten staan vol vreemde

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ DAMME/KNOKKE-HEIST

Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ DAMME/KNOKKE-HEIST Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ DAMME/KNOKKE-HEIST VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL OI + PV 39.171

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts C om het even B links D beide kanten mogen 2 Wat moet je doen

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ VILLE DE ATH (ATH)

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ VILLE DE ATH (ATH) Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Nadere informatie

< 26 februari 2016 >

< 26 februari 2016 > P E R S B E R I C H T Provincie Oost-Vlaanderen organiseerde 20 ste Verkeersveilige Dag < 26 februari 2016 > Gent, 26 februari 2016 Voor de 20 ste keer organiseerden de Gouverneur en de Procureur-Generaal

Nadere informatie