1. Van het bestuur Agenda Algemene Ledenvergadering Jaarverslagen Secretaris Algemeen wedstrijdleider...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Van het bestuur Agenda Algemene Ledenvergadering Jaarverslagen Secretaris Algemeen wedstrijdleider..."

Transcriptie

1

2 2 Inhoud 1. Van het bestuur Agenda Algemene Ledenvergadering Jaarverslagen... 7 Secretaris... 7 Algemeen wedstrijdleider... 7 Wedstrijdsecretaris... 8 Jaarverslag Penningmeester Plaatsingscommissie Reglement Plaatsingcommissie (PLC) Wedstrijdreglement NBC Team- en landenwedstrijden Normen en titels Partijen ICCF Ratinglijst Aanmelden en contact... 38

3 3 1. Van het bestuur Beste leden, Zoals onze voorzitter in de vorige Nieuwsbrief heeft aangekondigd, is hij per 31 december jl. met stille trom vertrokken uit het bestuur. We zitten daarom met een extra vacature, en vacatures schrijven nu eenmaal geen stukjes. Daarom heb ik als aspirant bestuurslid deze taak op me genomen, maar ook met een extra reden. De Russische Beer heeft eind februari hard toegeslagen, maar van code rood was ditmaal geen sprake. Het verkeer had weinig problemen en de schaatspret stond voorop. De Olympische Spelen in Zuid-Korea waren zeer succesvol en zorgden zelfs voor dubbele schaatspret, en natuurlijk was er alle tijd voor ons geliefde spelletje. Wel is er code rood in het bestuur, want de achterblijvers moeten letterlijk roeien met de riemen die ze nog hebben, en het einde is nog niet in zicht. Kent u nog het verhaal van de tien kleine negertjes van Agatha Christie? Zoals misschien bekend is George D. Pyrich, de Finance Director van de ICCF, onlangs vrij plotseling overleden. Hij liet een gat achter in de Executive Board, en onze ICCFgedelegeerde, Joop Jansen, zag een geweldige kans voor onze bond om een expert af te vaardigen. Die expert vond hij in de persoon van onze eigen penningmeester, Jan Vosselman, één van de resterende drie kleine negertjes. Jan heeft een ruime ervaring in financiële zaken en kent het klappen van de zweep in grote bedrijven vanuit zijn ruime werkervaring aldaar. Daarnaast verzorgt hij de financiën van de NBC, zijn tennisclub en zijn schaakclub, SV Eindhoven. Dit alles maakt Jan uitermate geschikt voor de functie van Finance Director, en Jan heeft, na rijp beraad thuis, gesolliciteerd. En hij is aangenomen! Geweldig Jan! Proficiat namens de resterende kleine negertjes, en geweldig voor de NBC! Na vele jaren van afwezigheid krijgen we weer een vooruitgeschoven pion in de ICCF.

4 4 Het is een verhaal met een lach en een traan, want code rood wordt hier langzaamaan wel heel erg donkerrood. Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij! We hebben al twee vervangers klaar staan om rollen over te nemen. Dat geeft lucht, maar extra ondersteuning is zeker gewenst. Wanneer Jan het bestuur zal verlaten weten we momenteel nog niet. Veel leesplezier, en een goede voorbereiding op de komende ALV! Amici Sumus, Johan Engelen, aspirant bestuurslid.

5 5 2. Agenda Algemene Ledenvergadering 2018 Te houden op zaterdag 14 april 2018 in het speellokaal van Schaakclub Oud Zuylen, Boorstraat 107, 3513 SE Utrecht (vlakbij Centraal Station). Zie kaartje volgende pagina voor de locatie. Voorprogramma: Aanvang: uur lunch tot uur, gevolgd door een (interactieve) causerie van onze oud-nederlands kampioen Alessandro Di Bucchianico over analyseren met de computer tot uur. De ALV duurt tot uiterlijk uur. 1. Opening. 2. Vaststelling notulen van de Algemene Ledenvergadering d.d. 15 april 2017, eerder gepubliceerd in Nieuwsbrief nr Ingekomen stukken en mededelingen. 4. Jaarverslagen van secretaris, penningmeester, algemeen wedstrijdleider, wedstrijdsecretaris en plaatsingscommissie, eerder gepubliceerd in Nieuwsbrief nr Verslag kascommissie, wordt voorgelezen door één van de commissieleden. 6. Decharge bestuur. 7. Prijsuitreikingen, John Stigter. 8. Verkiezing bestuur en commissies. Aftredend Albert Hebels (voorzitter en secretaris) en Jos van Doorn (algemeen wedstrijdleider). Ferry Lunek (algemeen bestuurslid) opteert voor algemeen wedstrijdleider. Johan Engelen (nieuw) opteert voor algemeen bestuurslid. Wim van Vugt (nieuw) opteert voor voorzitter. Vacature secretaris. Kascommissielid aftredend Dirk de Vries. Wie neemt het stokje van hem over? Plaatsingscommissie aftredend en herkiesbaar John Elburg. 9. Bespreking ingediende voorstellen, aanpassing wedstrijdreglement (in cursief voorgestelde wijzigingen punt 3) en reglement plaatsingscommissie (in cursief voorgestelde wijziging 1e alinea). 10. Begroting 2018 en vaststelling contributie, zie jaarverslag penningmeester. 11. Verdere plannen en mededelingen. 12. Vaststelling plaats en datum van de volgende Algemene Ledenvergadering (Utrecht 6 april 2019), verzend cyclus van de Nieuwsbrief wordt hierop aangepast. (13 april KNSB 8e ronde, 20 april Paasweekend, 27 april Koningsdag). 13. Rondvraag en sluiting. NB: (Tegen-)Kandidaten voor de in punt 8 genoemde functies kunnen tot 30 maart 2018 bij de secretaris (info@correspondentieschaken.nl) of p.a. Zandzegge 17, 5658 BV Eindhoven worden ingediend. Graag sowieso aan- of afmelden voor het gehele programma en/of de ALV bij de secretaris.

6 Locatie Boorstraat 107 (Google Maps) 6

7 7 3. Jaarverslagen Secretaris Albert Hebels (voorzitter en secretaris), Jan Vosselman (penningmeester), Jos van Doorn, later in het jaar bijgestaan door Ferry Lunek (algemeen wedstrijdleider) en Joop Jansen (wedstrijdsecretaris) vormden het Bestuur in het verslagjaar. Zoals gebruikelijk werd viermaal in Utrecht vergaderd. Het ledenverloop kende een fractionele afname van vijf leden. Het jaar eindigde met 309 leden. Ontvallen in alfabetische volgorde: Hans Eshuis, Mark van Rooijen, Jan Roosendaal, Frank Schutte, Philip Verlinde en Frans Waltmans. Graag een moment stilte ter nagedachtenis. 21 leden (ca. 7%) mochten we verwelkomen als lid, terwijl 20 opzeggingen werden geregistreerd. De eindstand bevatte 175 hoofdleden en 134 zogeheten dubbelleden (reeds anders lid van de KNSB veelal via een bordschaakvereniging). Algemeen wedstrijdleider Beste Leden, Het afgelopen jaar is het relatief rustig geweest wat betreft de Nederlandse toernooien in vergelijking met het jaar daarvoor. Dit had zeker te maken met het jubileum jaar. De volgende groepen, toernooien en matches zijn georganiseerd: NK voorronde Veteranen 12/31/2017 Spaans Thematoernooi 1/1/2017 Nederland/AOW 19 9/10/2017 Nederland/Kloos Miedema 8/1/2017 NBC Speed 3 6/12/2017 PRO-2013-Final 6/5/2017 NBC Speed Chess NBC /5/2017 geëindigd NBC Rapid 51.1 Dit is niet een hele grote lijst maar bedenk dat vele spelers actief waren in de toernooien van het vorige jaar. De twee matches tegen de zone Latin Amerika en Azië-Afrika waren vrij grote zaken die veel tijd vergden bij mij maar ook zeker bij Joop Jansen. Verder waren er meerdere vriendschappelijke wedstrijden tegen verschillende landen. Hier springen voor mij uit Amerika (Stand vriendschappelijke interland NED-USA) met een deelname van Erwin l Ami, een zeer bekende bordspeler uit de top van Nederland. Wellicht is in de toekomst een team te formeren dat een gooi kan doen naar de Olympiade. De wedstrijden tegen Mexico en Indonesië waren ook van waarde aangezien Indonesië als bond nog maar net bestond en Mexico nog in oprichting was. Van beide landen hebben we waardering gekregen voor de steun en sportiviteit. Veel vriendschappelijke wedstrijden dus. Het organiseren van de Worldcup is een flinke klus geweest waar Joop Jansen alle krediet verdient.

8 8 Ook het toernooi ter ere van Joop van Oostrum mag vernoemd worden met de top van het correspondentie schaken. Als klap op de vuurpijl werd Aad Laan kampioen bij de veteranen. (Eindstand Nederlands Veteranenkampioenschap 2016) Verder nog twee uitslagen: Finale 50 jaar NBC finale A is gewonnen door John Stigter Finale 50 jaar NBC finale B is gewonnen door Giel Massy Rest mij nog een ding en dat is de oude en huidige bestuursleden en leden te danken voor de prettige samenwerking in de afgelopen 7 jaar. Ik ga ermee stoppen omdat er zaken zijn in mijn privéleven die de aandacht vragen. Ook mijn eerste liefde (wielrennen) heeft gevraagd om bepaalde zaken op te pakken en heb uiteindelijk daar ook gehoor aan gegeven. Jos van Doorn Wedstrijdsecretaris Beste schaakvrienden/vriendinnen Een overzicht van toernooien. Ja, waar mee te beginnen? Het zijn nogal wat toernooien die liepen en/of gestart zijn in Ik begin maar met de teamwedstrijden. Olympiad 20, Final We hadden de finale bereikt van dit prestigieuze toernooi. Ja, wat voor verwachtingen hadden we voordat we gingen starten? Nou, eigenlijk wel redelijke! Echter, hoe teleurstellend verliep weer eens deze teamwedstrijd. Niet voor de eerste keer, overigens. (Tabel ICCF Olympiad 20 Final) Ons 1 e was niet op zijn sterkst bezet. Ik had stille hoop op Ron Langeveld en/of David van der Hoeven. Maar beiden lieten dit schieten. Paul Tulfer kwam op het eerste bord te zitten. Een voor velen onbekende speler (ofschoon hij al prachtige analyses aangeleverd heeft!). Op het moment van schrijven zijn alle partijen op het 1 e bord nog remise geëindigd. Ook die van Paul dus. Paul hoopt er zeker een te winnen (Paul; graag analyse!) Hopelijk kan hij de partijen tegen Dronov en Gooschin houden. Onvoorstelbaar trouwens. Beide partijen (en die zijn niet zichtbaar voor de spelers) waren meer dan 40 zetten identiek! Als Paul ze inderdaad remise houdt en één winstpartij scoort, heeft hij zijn felbegeerde GM-resultaat binnen. Nou Paul, kom op! Dan naar het andere uiterste, bord 5. Misschien wel het bord waar ik het meeste van verwacht had, met Machiel de Heer. Een geweldige score in de voorronde, met SIM-resultaat. Ik was benieuwd hoe hij het zou doen. Door te veel tijdproblemen ging Machiel door de vlag of kwam zo in nood dat hij daarom verloor. Op het moment van schrijven heeft hij al 3 nullen te pakken; volgens mij meer dan daarvoor in alle jaren dat hij nu lid is. Dan bord 3, Martin Vlasveld. Bij het schrijven staat hij op min 1, hetzelfde als bord 6 Ronald Ritsema en bord 4 Jacques Kuijper. Al met al weinig vrolijks, maar gelukkig hebben we René Raijmaekers nog op bord 2, en dan plus 1 scoren. Kijk, dat is zoals het natuurlijk moet! Een prachtig resultaat René. Op nu naar de Europese titel, want daar doet hij weer aan mee. Dat moet lukken!

9 9 Olympiad 21, Voorronde Tabel ICCF Olympiad 21 Preliminaries - Section 03 Bord 1; Hier had ik de hoop dat Jan Willem de Jong de prestatie van Twan Burg uit de vorige Olympiade zou evenaren, maar dat zat er niet in. Hij eindigde op min 1. Tegen een sterke Oostenrijker moest hij zijn koning omleggen. Bord 2; Hans van Unen. Al jaren een betrouwbare kracht en scoort altijd rond de 50%. Nu gewoon 50%. Bord 3; Eric van t Hof. Hij scoorde hier zijn 2 e IM-resultaat! Een prachtige prestatie, en minimaal gedeeld groepswinnaar. Nog een norm en de titel is binnen! En er moet meer in zitten! Bord 4; Peter de Jong. Met nog een partij te gaan zijn de partijen tot nu toe allemaal remise geëindigd. Hij hoopt altijd nog een SIM-resultaat binnen te halen, maar dat valt niet mee. Je moet dan toch in niet zo n zwakke groep 3 of 4 winstpartijen scoren, en dat is niet gemakkelijk. Bord 5; Frits Bleker. Ons lid, verblijvende in het verre Griekenland, scoorde mooi plus 1. Zijn Duitse tegenstander verschreef zich of (?). Hij gaf zo maar een dame cadeau. Tja, mooi meegenomen natuurlijk. Bord 6; Edgar van Seben. Hij staat al op plus 1 en is in zijn laatste partij aan het proberen om nog een vol punt toe te voegen aan het totaal. Het zal moeilijk worden. Hij staat zeker beter maar of het genoeg is voor de winst? SUCCES! 50 YEARS NBC TOURNAMENT/A Het sterkste jubileumtoernooi, met in alle groepen 17 deelnemers, is voor een groot gedeelte beëindigd. Echter, er lopen nog 16 (van de 136) partijen. Koploper is de Zuid-Afrikaan Michael Glatthaar. Twee spelers kunnen hem nog achterhalen. De Rus Chamaev en zijn landgenoot (!) Bester. Beide staan op 7½ punt, maar hebben nog 3 of 4 openstaande partijen. Onze landgenoten, Frits Bleker, Peter de Jong, Ronald Ritsema en Henk van den Bos, konden geen rol spelen om de ereplaatsen. Tabel A-groep 50 YEARS NBC TOURNAMENT/B In de B-groep van dit toernooi staan drie spelers met 9 punten op de gedeelde eerste plaat. Roques heeft meer Baumbachpunten dus staat hij voorlopig bovenaan. Johan Engelen, ja een mogelijk nieuw bestuurslid!, heeft ook keurig 9 punten, juist zoals Hernandez. Maar Binas met 8 punten en nog twee onbeëindigde partijen kan nog roet in het eten gooien van deze 9- punters. De overige Nederlanders, Simon Lagendijk, alles keurig remise, Robert Booij, op dit moment -1, en Albert Hebels, nu -8, kunnen geen rol van betekenis spelen voor de hoogste plekken. Tabel B-groep

10 10 50 YEARS NBC TOURNAMENT/C In deze groep is de groepswinnaar bekend, Mostowik uit Polen, met 10½ niet meer te achterhalen. Er zijn nog 7 openstaande partijen en ook hier draait een bestuurslid goed mee: Ferry Lunek staat op een mooie 3 e plaats met nog een partij te gaan. Een goede kans op een 2 e plek zit erin! Hij heeft een goede stelling, maar goede stellingen zijn niet altijd genoeg voor de winst. Gert Legemaat heeft eveneens 9 punten maar is uitgespeeld. Han Kragten staat op -2, Huib Nieuwland nog op 50% met nog twee partijen te gaan. Hendrik Panman op -1 met nog één partij te gaan. Tabel C-groep FINALE VAN HET 1 E PROMO-TOERNOOI. De finale van dit prestigieuze toernooi wordt gespeeld door maar 4 deelnemers. De twee andere deelnemers uit de halve finale wilde beide niet meespelen. Nu is het een dubbelrondige vierkamp. Vier sterke spelers, Franck Steenbekkers, Huib Nieuwland, John Stigter en Frans Hanssen, spelen voor de mooie geldprijzen. 4 van de 12 partijen zijn beëindigd, alle remise. Een of twee winstpartijen is waarschijnlijk genoeg voor de eindzege. Tabel Finale 1 e Promo-toernooi Halve Finales van het 2e promo-toernooi Hoe verschillend kunnen groepen verlopen. In de groep zijn nog 9 onbeëindigde partijen en eigenlijk is over de uitslag nog weinig te zeggen. Wim van Tuyl is klaar en staat bovenaan met 3 overwinningen en 6 punten. Maar in theorie kan zowel Tony Werten, Henk Schulenberg, als Hans Galje hem nog inhalen of zelfs voorbijgaan. Wim zal zeker bij de eerste drie eindigen, wat recht geeft op de finale. Tjitzed Schram staat nu 2 e met 4½ punt. Maar of dat genoeg is, ik vrees het ergste. Dan groep A. Die is al lang klaar! Vyacheslav Koval heeft dit toernooi dik gewonnen! 6½ punt, 4 overwinningen, een puike prestatie! Ook naar de finale gaan Alex Koelwijn en Jan Severin. Vooral Jan mag trots zijn dat hij eindigde boven Johan Poell die toch ruim 200 ELO s meer op zijn bord had liggen. Wanneer de finale van start gaat is dus nog niet geheel duidelijk. De wat tragere mannen in B hebben nog best even tijd! Sluitingsdatum is er nog lang niet! Tabel Halve Finale groep A Tabel Halve Finale groep B

11 11 Joop van Oosteromtoernooi Maar met het grootste en sinds lange tijd niet meer zo een sterk toernooi; Joop van Oosteromtoernooi. Ondergetekende is toch wel een beetje trots wat voor deelnemersveld we bij elkaar gekregen hebben. Niet onbelangrijk in deze is een aantal zaken te vermelden. Allereerst wat de deelnemers betreft de hulp van Ron Langeveld, onze wereldkampioen. Hij hielp ondergetekende met sommige mensen die al bijna toegehapt hadden definitief over de streep te trekken. Dank Ron. Ook fijn dat jij en je vriend David in dit voor ons land zo een belangrijk toernooi willen deelnemen. Ook David, zoals een Brabander zegt: KEI BEDANKT! De eerste zes spelers van de ICCF ratinglijst in je deelnemersveld van 9 deelnemers krijgen is toch wel een topprestatie. Achtereenvolgens: Roman Chitylek. Hij speelde al jaren niet meer, maar stond/staat wel al jaren nummer één. Ron zelf; hij had nog even hoop dat hij op plaats één kon komen. Hier kan hij laten zien of hij de echte nummer één is. Het zal een zware kluif worden. Nummer drie is de Rus Dronov, misschien wel de sterkste schaker aller tijden. Tweemaal is hij al wereldkampioen, en bij het lopende WK heeft hij goede kansen. Niemand is ooit 3x wereldkampioen geworden. Een speler om in de gaten te houden dus! Hij levert alleen nogal wat ELO s in omdat hij verhoudingsgewijs veel speelt en er natuurlijk toch veel remises zijn aan de (sub) top. Nummer 4 is Matthias Kribben, de sterke Duitser. In de vriendschappelijke landenwedstrijd NED-DUI wist hij Ron te verslaan! Ook geen kleintje dus! Nummer 5 is onze eigen David. David staat niet graag in de spotlights maar is al jaren samen met Ron absolute wereldtop! Nummer 6 is David Lafarga. Ron benaderde hem persoonlijk en dat hielp flink! Een bijzonder aimabel persoon heb ik intussen gemerkt. Tenslotte heb ik mezelf TD gemaakt dus kan veel zien, waaronder de partijen live, ook een groot voordeel! De drie andere spelers zijn Arno Nickel, de man die allerlei andere regels wilde invoeren in het correspondentieschaak om het remisepercentage omlaag te krijgen. Of uitslagen zoals ¾-1/4. Tja je kunt er van vinden wat je wilt..richard Hall en Marjan Semrl. Een toernooi met een categorie 16! Lange tijd al weer niet zo een sterk toernooi geweest. Verder dan nog vermeld dat we een leuk bedrag van de KNSB kregen als prijzengeld en dat ons oude bestuurslid Cor van Wieringen ook een bijzonder groot bedrag ter beschikking stelde. Bijzonder fijn natuurlijk! Cor namens de NBC, nogmaals dank! Tabel Joop van Oosteromtoernooi

12 12 ESP-T15/Gold, TORNEO POR EQUIPOS XV ANIVERSARIO AEAC-Gold Een toernooi gestart in begin Veel partijen zijn al beëindigd. Bord 1, Rene Raijmaekers alles remise tot nu toe. 84 Partijen al beëindigd. Pas twee beslissingen, rest allen remise! Bord 2; Jan Willem de Jong. Ook hier alles remise van Jan Willem. En eigenlijk zelfde verhaal. Twee partijen beslist en al veel uitgespeeld. Bord 3: Richard van Tienhoven. Ook Richard heeft alles nog remise gespeeld. Hier iets minder partijen beëindigd. 3 Beslissingen tot nu toe Bord 4: Robert Leeman. Robert heeft een partij verloren en de rest remise gespeeld. Hier wat meer, 5 beslissingen in de gehele groep Bord 5; Johan Engelen. Ons beoogd bestuurslid heeft ook een nederlaag geleden. Tegen de sterke Amerikaan werd hij met zwart van het bord geschoven. Bord 6; Henryk Panman. Ja ja, Henryk heeft een partij gewonnen! Dat was ook wel nodig! In deze groep nog niet zo veel partijen beëindigd. Hopelijk kan Henryk het doorzetten! Bord 7; Tony Werten. Hij had zich opgegeven, maar dacht dat het om twee partijtjes ging! Kreeg hij een grote groep! De groep is bijna klaar en er zijn nog 7 partijen, waaronder 6 van Tony! Tot nu toe heeft hij alles remise gespeeld! Bord 8; Jos de Waard. Hij heeft op het 8 e bord een nederlaag gelden en de rest remises. Al met al staan we er niet best voor en doen zeker niet mee voor de topprijzen. Tabel TORNEO POR EQUIPOS XV ANIVERSARIO AEAC-Gold Jaarverslag Penningmeester

13 13

14 14 Toelichting 3-jaarsoverzicht Waarderingsregels De waarderingsregels zijn ten opzichte van vorig jaar ongewijzigd. Kosten worden opgenomen in het jaar waarop zij betrekking hebben, baten worden voorzichtig gewaardeerd. Het netto resultaat wordt aan de Algemene Reserve toegevoegd. Beknopt Er kwamen geen naijlende resultaten van het 50-jarig bestaan (buitengewoon resultaat vorig jaar). Een peiling onder de leden over het lidmaatschap bij de KNSB resulteerde bevestigend. Doordat het financiële brein van de ICCF plotklaps aan het eind van vorig jaar is overleden, zijn de daarop betrekking hebbende posten naar beste weten geraamd. De financiële positie van onze vereniging is in 2017 verder versterkt. Balans ICCF De jaarnota wordt altijd ver in het nieuwe jaar ontvangen. Propagandatoernooi. Het gereserveerde prijzengeld. Joop van Oosterom memorial. Het gereserveerde prijzengeld. Overige schulden Reservering ICCF congres ALV Nieuwsbrief 458 Prijzen 370 Vooruitbetaalde contributies / toernooien 266 Website 164 Bankkosten 34 Overig 120 Totaal 4.012

15 15 Algemene Reserve Stand per Mutatie: positief resultaat verslagjaar 15 Stand per Baten Contributies De vereniging hanteert geen inschrijfgeld. De tarieven bleven gelijk. Er zijn geen achterstalligen meer. Donaties Een welkome ondersteuning op het verenigingsresultaat. ICCF direct entries Leden, die zichzelf rechtstreeks voor toernooien hebben opgegeven. Rente Het rentepercentage in de markt kruipt naar nihil. Lasten KNSB De bondsbijdrage wordt per kwartaal afgerekend, het bleef in lijn met het ledental. Tov. vorig jaar steeg het tarief duidelijk. ICCF Congres 800 Serveractiviteit 541 Lidmaatschapskosten 150 Totaal Propagandatoernooi Reservering 2e toernooi.

16 16 Nieuwsbrief Kwam volgens schema vier keer uit. Website Domein registratie en hosting. Reis- en Vergaderkosten Het bestuur vergaderde vier keer. Porti- en telefoonkosten Aandeel porti neemt af. Organisatiekosten ALV 900 Kantoorbenodigdheden 105 Overig 34 Totaal 1039 Bankkosten ING. Vooruitblik naar het komend jaar Baten Het basis contributietarief blijft ongewijzigd op 20,-. Voor hoofdleden komt daar de bondsbijdrage (afgerond 15,-) bij. De donaties, raming. De ICCF direct entries zijn afgeleid van vorig jaar. Het rentepercentage kruipt naar nihil. Een vorm van risicodragend beleggen met een mogelijk hogere opbrengst wordt niet overwogen.

17 17 Lasten De afdracht KNSB zal een indexering kennen. ICCF, raming. Training / teambuilding, gerekend op één bijeenkomst. Propagandatoernooi, heeft een looptijd van ca. vijf jaar. Prijzen, raming. Nieuwsbrief, er is gerekend op de huidige frequentie en aantallen. Website, domein / hosting / raming van strippenkaart Be-Web. Reis- en vergaderkosten, gebaseerd op de bestuursvergaderingen in Utrecht, Cursus- en Vergadercentrum Domstad. Porti- en telefoonkosten, afgeleid van vorig jaar. Organisatiekosten, afgeleid van vorig jaar. Bankkosten, kosten betaalverkeer ING. Liquide middelen Het girale gelddeel van de algemene reserve zal afnemen met -367 euro. Plaatsingscommissie De commissie bestond uit een bestuurslid (Ferry Lunek) en drie leden (René Raijmaekers (commissievoorzitter), Henk Schulenberg en John Elburg). De commissie heeft het bestuur in twee aangelegenheden geadviseerd, t.w. de toe te kennen vrijplaatsen in de WK cyclus 2017 en de teamsamenstelling voor de semifinale van het 11e EU-teamkampioenschap.

18 18 4. Reglement Plaatsingcommissie (PLC) De PLC bestaat uit vier leden, een voorzitter, een secretaris en twee leden. De secretaris is een bestuurslid, die in de commissie geen stem heeft. De voorzitter en de twee leden treden per toerbeurt om de drie jaar af en zijn herkiesbaar. De PLC brengt adviezen uit aan het bestuur van de NBC over de te nomineren spelers voor team- en individuele wedstrijden, waarvoor de organisatoren (kan ook de NBC zelf zijn) aan de NBC vraagt een nominatie te doen. De aanvragen komen bij het bestuur van de NBC binnen en de secretaris leidt ze door naar de PLC. De secretaris polst vervolgens de belangstelling van de leden om aan dergelijke toernooien deel te nemen, rekening houdend met de eisen die de organisatoren aan deelname stellen. Meestal zijn dat ratingeisen. Voor twee teamwedstrijden heeft het bestuur bepaald dat we moeten streven naar een zo sterk mogelijk team, te weten de Olympiade en het EU-teamkampioenschap. Hiervoor geldt als minimale ratingeis: voor deelname aan de voorronde van de olympiade een rating van bij voorkeur en voor het EU-teamkampioenschap een rating van bij voorkeur Voor het geval de teams de finale halen gelden bij voorkeur nog hogere eisen. Voor de andere wedstrijden dient ernaar te worden gestreefd om zoveel mogelijk verschillende spelers, die daarvoor in aanmerking komen, een plaats in een dergelijk toernooi te gunnen. Rating staat hier dus niet voorop. Zodra er meer spelers zijn die genomineerd kunnen worden, maakt de voorzitter een voorstel en legt dat aan de leden van de PLC voor. Daar kan dan over gediscussieerd worden. Dat leidt tot een definitief voorstel dat de secretaris aan het bestuur voorlegt. Het bestuur neemt dan een definitief besluit over de te nomineren spelers, geeft deze nominatie door aan de organisatoren van de toernooien en stelt de spelers op de hoogte van hun nominatie. Afgezien van de toernooien krijgt de NBC van de ICCF een aantal vrijplaatsen voor de kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap tot en met het niveau van de semifinale. Voor de semifinale moeten de spelers een rating hebben van Is de rating lager dan kunnen ze een plaats krijgen in de preliminaries. Degene die kampioen van Nederland is geworden, krijgt een plaats toebedeeld (is bestuursbesluit). Voor de overige plaatsen maakt de PLC een voorstel dat aan het bestuur ter besluit wordt voorgelegd. Het bestuur heeft besloten dat hiervoor bij voorkeur leden in aanmerking komen die tot de top van de NBC kunnen gaan behoren.

19 19 5. Wedstrijdreglement NBC 1. Soorten wedstrijden a. Nationale kampioenschapen b. Kwalificatiewedstrijden c. Algemene wedstrijden d. Bijzondere wedstrijden 2. Inschrijfgeld Voor deelname aan nationale wedstrijden is geen inschrijfgeld verschuldigd. 3. Nationale kampioenschappen Er zijn twee kampioenschappen: het Nationale Kampioenschap (NK) en het Veteranenkampioenschap (VK). Voor deelname is het lidmaatschap van de NBC vereist en de Nederlandse nationaliteit. Ontbreekt de Nederlandse nationaliteit, dan is het lidmaatschap NBC van drie jaar voor startdatum kampioenschap vereist. Partijen worden op de webserver en volgens het webserver-reglement gespeeld. De inschrijving en sluitingstermijn zal via de nieuwsbrief en website aangekondigd worden Nationale kampioenschap (NK) Ieder even jaar gaat een nieuw kampioenschap van start met kwalificatiegroepen. Aan de hand van het aantal aanmeldingen worden evenwichtige groepen samengesteld. De mogelijkheid bestaat dat halve finales worden gespeeld. De finale bestaat uit minimaal 13 spelers. De winnaar is kampioen correspondentieschaak van Nederland. Een speler met een rating van ten minste 2300 heeft recht op deelname aan de (halve) finalegroep. De kampioenen van de laatste twee edities hebben ook recht op deelname aan de finalegroep. De overige inschrijvingsvoorwaarden worden per cyclus apart bekend gemaakt.

20 Veteranenkampioenschap (VK) Deelnemers aan het veteranenkampioenschap zijn in het jaar van inschrijving minimaal 60 jaar en hebben ten minste een rating van Ieder oneven jaar gaat een nieuw kampioenschap van start met kwalificatiegroepen. Aan de hand van het aantal aanmeldingen worden evenwichtige groepen samengesteld. De mogelijkheid bestaat dat halve finales worden gespeeld. De finale bestaat uit minimaal 7 spelers. De winnaar is veteranenkampioen correspondentieschaak van Nederland. Een speler met een rating van ten minste 2100 heeft recht op deelname aan de finalegroep. De kampioenen van de laatste twee edities hebben ook recht op deelname aan de finalegroep. De overige inschrijvingsvoorwaarden worden per cyclus apart bekend gemaakt. 4. Kwalificatiewedstrijden Kwalificatiewedstrijden worden gehouden voor zowel het nationale kampioenschap als het veteranen kampioenschap Nationale kampioenschap (NK) Er worden meerdere kwalificatiegroepen gevormd die een voorronde spelen. De hoogst geëindigde spelers plaatsen zich voor de halve finale of finale. Het aantal spelers dat zich plaatst per kwalificatiegroep is afhankelijk van het aantal kwalificatiegroepen. Of er een halve finale wordt gehouden is eveneens afhankelijk van het aantal kwalificatiegroepen. Mocht de finalegroep na instroming van de spelers met een rating van ten minste 2300 en oudkampioenen op een even aantal deelnemers uitkomen, dan mag de beste afvaller uit de halve finale of voorrondes in de finalegroep deelnemen. Spelers die zich geplaatst hebben via de voorronde maar niet willen of kunnen deelnemen aan de finalegroep mogen uitkomen in de finalegroep in de volgende cyclus, op voorwaarde dat er plaatsen over zijn. Daarna vervalt de kwalificatie voor een finalegroep. Zijn er te weinig aanmeldingen voor het samenstellen van meerdere kwalificatiegroepen, dan wordt direct de finale gespeeld Veteranenkampioenschap (VK) Er worden meerdere kwalificatiegroepen gevormd die een voorronde spelen. De hoogst geëindigde spelers plaatsen zich voor de halve finale of finale. Het aantal spelers dat zich plaatst per kwalificatiegroep is afhankelijk van het aantal kwalificatiegroepen. Of er een halve finale wordt gehouden is eveneens afhankelijk van het aantal kwalificatiegroepen. Mocht de finalegroep na instroming van de spelers met een rating van ten minste 2100 en oudkampioenen op een even aantal deelnemers uitkomen, dan mag de beste afvaller uit de halve finale of voorrondes in de finalegroep deelnemen. Spelers die zich geplaatst hebben via de voorronde en niet deelname aan de finalegroep mogen uitkomen in de finalegroep in de volgende cyclus, op voorwaarde dat er plaatsen over zijn. Daarna vervalt de kwalificatie voor een finalegroep. Zijn er te weinig aanmeldingen voor het samenstellen van meerdere kwalificatiegroepen, dan wordt direct de finale gespeeld.

21 21 5. Algemene wedstrijden De algemene wedstrijden kunnen via de webserver of per post gespeeld worden. De groepen bestaan uit 5 of 7 spelers en kunnen elk moment beginnen. Voor deelname is geen kwalificatie vereist, lidmaatschap van de NBC volstaat. Voor de wedstrijden die per post gespeeld worden is vereist dat de speler in Nederland woont. Algemene wedstrijden zullen via nieuwsbrief en website kenbaar gemaakt worden. De inschrijvingsvoorwaarden worden per toernooi apart bekend gemaakt. 6. Bijzondere wedstrijden Bijzondere wedstrijden worden afzonderlijk bekend gemaakt. De verantwoordelijkheid voor het uitschrijven van, en het inschrijven voor deelneming aan, deze wedstrijden berust bij het bestuur van de NBC. 7. Terugtrekken of overlijden van deelnemers a. Spelers die zich gedurende een wedstrijd terugtrekken dienen dit onverwijld aan de wedstrijdleider en aan de overige deelnemers uit hun groep(en) te melden. b. Spelers die ten aanzien van bovengenoemd punt in gebreke blijven, kunnen door het bestuur van de NBC uitgesloten worden van toekomstige wedstrijden voor een periode van maximaal 5 jaar. c. Bij terugtrekken wordt onderscheid gemaakt tussen geoorloofd en ongeoorloofd. De volgende redenen worden beschouwd als geoorloofd: 1. overlijden 2. omstandigheden buiten invloed van de speler (ernstige ziekte, oorlog, volksopstanden, natuurrampen en dergelijke). d. In wedstrijden die niet meetellen voor het ICCF-ratingsysteem worden bij terugtrekken of overlijden van een speler al diens resterende partijen verloren verklaard. e. In wedstrijden die wel meetellen voor het ICCF-ratingsysteem geldt de volgende regeling. In geval van een ongeoorloofd terugtrekken worden alle nog niet beëindigde partijen van de betrokken speler verloren verklaard. In het geval van een geoorloofd terugtrekken worden alle nog niet beëindigde partijen van de betrokken speler: A. Gearbitreerd indien de betrokken speler minstens 1 partij al had beëindigd. B. Gearbitreerd indien het gemiddelde aantal zetten 25 of meer bedraagt in de partijen van de zich terugtrekkende speler. C. Vervallen verklaard in alle overige gevallen. f. Tot een maand na de officiële startdatum mag de wedstrijdleider in geval van terugtrekken van een speler hiervoor een vervangende speler aanwijzen.

22 22 8. Arbitrage van partijen a. De algemene wedstrijdleider deelt de betrokken spelers mee dat bepaalde partijen gearbitreerd gaan worden. b. De spelers hebben vervolgens twee weken de tijd hun claim en bijbehorende analyses bij de algemene wedstrijdleider schriftelijk in te dienen. c. Indien nodig stuurt de algemene wedstrijdleider de claim door naar de NBCplaatsingscommissie, die vervolgens per partij een arbiter aanwijst. d. De arbiter rapporteert zijn conclusie schriftelijk aan de betrokken spelers, de plaatsingscommissie en de algemene wedstrijdleider. e. De betrokken spelers kunnen binnen twee weken na ontvangst van de conclusie hiertegen schriftelijk in beroep gaan bij de algemene wedstrijdleider. Dit beroep moet vergezeld gaan van aanvullende analyses, die het ongelijk van de arbiter aantonen. f. De algemene wedstrijdleider stuurt het beroepschrift door naar de plaatsingscommissie en de betrokken arbiter. g. De arbiter rapporteert zijn conclusie schriftelijk aan de betrokken spelers, de plaatsingscommissie en de algemene wedstrijdleider. Deze conclusie is bindend voor beide spelers. 9. Internationale wedstrijden 9.1. Invitatietoernooien Het afvaardigen van individuele spelers geschiedt onder verantwoordelijkheid van het bestuur van de NBC. De NBC-plaatsingscommissie is verantwoordelijk voor de selectie en voordracht van de in aanmerking komende spelers ICCF teamtoernooien Het afvaardigen van teams geschiedt onder verantwoordelijkheid van het bestuur van de NBC. De NBC-plaatsingscommissie is verantwoordelijk voor de samenstelling en de voordracht van de af te vaardigen teams ICCF kampioenschaptoernooien Al deze wedstrijden worden afzonderlijk bekend gemaakt. De inschrijving van individuele spelers geschiedt onder verantwoordelijkheid van het bestuur van de NBC. Het toewijzen van eventuele beschikbare vrije plaatsen geschiedt onder verantwoordelijkheid van het bestuur van de NBC. De NBC-plaatsingscommissie is verantwoordelijk voor de selectie en voordracht van de in aanmerking komende spelers.

23 23 6. Team- en landenwedstrijden North Sea Teamtoernooi In vergelijking met 3 maanden geleden is een aardige verschuivingen in de ranglijst te zien. Er zijn nog 17 partijen open en 313 partijen beëindigd. Zo te zien gaat de eindzege naar France of met de inhaalslag naar Germany! De ranglijst: 1. France (2302) met 35 punten Uitgespeeld! 2. Denmark (2371) 32,5 punten Van 6 naar 2, maar met nog 1 partij kansloos op de overwinning. 3. Germany (2288) 32 punten Van 6 naar 3 en met nog maar liefst 6 partijen open zijn zij ook kanshebber op de overwinning. 4. Netherlands B (2264) 32 punten Met nog 1 partij te gaan ook geen topplaats meer. 5. Netherlands A (2278) 31 punten Met nog 2 open dus ook geen topplaats te behalen. 6. England (2346) 30,5 punten Ook zij, met nog 3 partijen open geen topplaats. 7. Sweden (2274) 29 punten Maar nog 5 open ook zij niet. 8. Belgium (2210) 26,5 punten Nog 1 partij te gaan. 9. Iceland (2338) 22,5 punten Nog 2 partijen open. 10. Scotland (2164) 22 punten Nog 8 partijen open.

24 Norway (2236) 20 punten Nog 5 partijen open. Gezien de gemiddelde rating behalen wij toch een aardig resultaat! Esko Nuutilainen Memorial Team Tournament SF3 In dit toernooi zijn nu maar liefst 160 partijen beëindigd, en daarvan van ons 20 remises en helaas een verliespunt. Wij hebben dus 10 punt en het is nog wachten op een overwinning, maar die komt er nog. Op dit moment staan wij op plaats 10 (laatst) maar met nog 33 partijen open nog volop in de running. England heeft de koppositie nog steeds in handen! Zoals het er nu uitziet wordt het een aardig gevecht om de 4 plaatsen die recht geven op plaatsing voor de finale! De ranglijst: 1. England (2265) 24 punten uit 43 (+5) Nog 11 partijen open en kanshebber op plaatsing voor de finale! 2. Ukraine (2254) 21,5 punten uit 37 (+6) Nog 17 partijen open en ook kanshebber op plaatsing voor de finale! 3. Poland 2 (2214) 19 punten uit 33 (+5) Nog 21 partijen open, ook zij kanshebber. 4. Italy (2168) 18 punten uit 34 (+2) Nog 20 partijen open. 5. Portugal (2198) 16 punten uit 28 (+4) Nog 26 partijen open. 6. Finland (2165) 13,5 punten uit 32 (-5) Nog 22 partijen open. 7. United States 2 (2216) 13,5 punten uit 29 (-2) Nog 25 partijen open.

25 25 8. Panama 2 (2014) 13 punten uit 33 (-7) Nog 1 partij te gaan. 9. Spain (2094) 11,5 punten uit 30 (-7) Nog 24 partijen open. 10. Netherlands (2214) 10 punt uit 21 (-1) Met nog 33 partijen open, volop in de running! Engeland Nederland Met nog 5 partijen te gaan is de stand 30,5-28,5! Zal het nog lukken de 2 punten achterstand weg te werken?! Latin America Nederland Een massakamp waar wij op het moment helaas met 14 punten achter staan. Het zijn nu 213 partijen beëindigd en nog 71 open. Ook hier zou een inhaalslag nodig zijn!

26 26 7. Normen en titels was met de invoering van de nieuwe titels in 2016 voor vele NBC leden tot nu een vruchtbaar jaar en velen zullen volgen! In de partijenrubriek een aantal partijen van de nieuwe titelhouders. Maar nu eerst Het bestuur feliciteert de volgende nieuwe Titel- en Normhouders behaald in 2017: Normen 2017 IM Norm (International Meester) behaald in toernooi: Eric van t Hof ICCF Olympiad 21 Preliminaries - Section 03 CCM Norm (Correspondence Chess Master) behaald in toernooi: Jeroen Frijling North Sea Team Tournament 3 Johan H.M. Poell North Sea Team Tournament 3 Simon Lagendijk 50 YEARS NBC TOURNAMENT/B CCE Norm (Correspondence Chess Expert) behaald in toernooi: Wim Velker Vyacheslav Koval 2nd Interzonal Individual Tournament Prelim F WCCC41PR07 Johannes Antonius Kragten 50 YEARS NBC TOURNAMENT/C Huib A. Nieuwland Simon Lagendijk 50 YEARS NBC TOURNAMENT/C 50 YEARS NBC TOURNAMENT/B Titels 2017 CCM Titel (Correspondence Chess Master) 2 normen behaald in toernooi: Jan Willem de Jong ICCF Olympiad 21 Preliminaries - Section 03 TORNEO POR EQUIPOS XV ANIVERSARIO AEAC-Gold Robert E. Booij WCCC40PR07 6th ICCF Veterans World Cup Final

27 27 CCE Titel (Correspondence Chess Expert) 2 normen behaald in toernooi: Jan Willem de Jong ICCF Olympiad 21 Preliminaries - Section 03 TORNEO POR EQUIPOS XV ANIVERSARIO AEAC-Gold Robert Leemans NEVZAT SUER MEMORIAL 2016 B TORNEO POR EQUIPOS XV ANIVERSARIO AEAC-Gold John Elburg North Sea Team Tournament 3 Champions League 2017 C5 Jeroen Frijling North Sea Team Tournament 3 World Cup 21 sf05

28 28 8. Partijen Stigter,John (2280) - Lunek,Ferry A (2282) [C11] NED/FR50/A (NED) ICCF, [Stigter,John] 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Nc3 Nf6 4.e5 Nfd7 5.f4 c5 6.Nf3 Nc6 [6...cxd4? 7.Nb5?! Bb4+ 8.Bd2 Bc5 9.b4 Be7 10.Nbxd4 Nc6 11.c3 a5 12.b5 Nxd4 13.cxd4 Nb6 14.a4 Nc4 15.Bd3! Nxd2 16.Kxd2!! Bd7 17.Ke3! de koning staat hier beter (voor een K-aanval) dan na b6 18.g4! h5 19.Qg1 hxg4 20.Qxg4 met een sterke K-aanval! AlphaZero-Stockfish game9 (dec2017)] 7.Be3 a6 8.Qd2 b5 9.dxc5 Bxc5 10.Bd3 Qb6 11.Bf2 Bb7 [11...Bxf2+ 12.Qxf2 Qxf2+ 13.Kxf Rhe1 Nc5 15.Ke3 Bd7 16.Ne2 Rac8 17.Ned4 Na4 18.Rab1 Na5 19.Kf2 Rc7 20.g4 Rb8 21.f5 Rb6 22.h4 b4 1 0 (47) Vitiugov,N (2718)-Feygin,M (2473) Novi Sad 2016] Bxf2+ 13.Qxf2 Qxf2+ 14.Rxf2 Nc5 15.a3 h6 [15...Ke7 16.Ne2 Na4 17.b3 Nc5 18.Ned4 g6 19.Re2 Rac8 20.Kf2 Ne4+ 21.Ke3 Nxd4 22.Nxd4 Rc3 23.Ree1 h5 24.b4 Bc8 25.a4 Bd7 26.axb5 axb5 27.Ra (32) Giri,A (2745)-Fier,A (2570) Tromsoe 2014] 16.Ne2 [naar d4, de loper op b7 is slecht (en moet slecht blijven...)] 16...Ne4 [16...g5?!] 17.Rff1 [17.Bxe4? dxe4 18.Nfd4 e3! en de loper op b7 is zwarts beste stuk] Ned4 Na5 [1e keus van alle engines: Komodo: +0.3/44diep Stockfish: +0.4/48diep Houdini: +0.5/45diep] [18...Nc5 19.Nxc6 Bxc6 20.Nd4 Bd7 1/2 1/2 (40) Walters,G (2381)-Horwitz,D (2297) ICCF 2015] 19.b3 Rac8 [Wat nu? de engines doen verschilllende voorstellen: 20.f5 lijkt mij te vroeg 20.g3 leek mij te passief 20.Tae1/20.Tac1/20.h4 waren allemaal mogelijkheden] 20.g4! [Het idee is om op de K-vleugel ruimte te pakken en evt de koning via g2 naar het centrum(d4) te brengen.(voorkomt...f5,...g5,...h5). (zie partij : Vitiugov-Feygin 2016)] 20...Nc6 21.Nxc6 [21.h4? h5!] 21...Rxc6 22.Nd4 Rc7 23.h4 [voorkomt..g5] 23...Bc8 [nog steeds een moeilijke stelling. Wat is wit's plan? de toren(a1) naar het centrum heeft niet zoveel zin, het paard op e4 kan de torens opjagen. Zwarts paard moet weg zodat de koning naar het centrum kan. Wit's voordeeltje is nog ongeveer hetzelfde +0.3/0.4] 24.a4!? [actie op de andere vleugel... Dit was een moeilijke beslissing... alle engines geven de voorkeur aan 24.Tae1] [24.Rae1!? Nd2 25.Rf2 Ne4 26.Bxe4!? (26.Rfe2!?; 26.Rf3!?) 26...dxe4 27.Rxe4 Rd8 en zwart doet volgens mij weer mee.... (de loper [op b7] is beter dan wit's paard)] 24...bxa4 [24...b4 25.a5] 25.Rxa4 [de a-pion is nu kwetsbaar op de open lijn, maar zwart kan het probleem (makkelijk?) oplossen...]

29 Nc5 26.Rb4 [Tb6 met aanval op a6 (6e rij) is het idee. (en het paard is weg van zijn sterke post (zodat de koning naar e3 kan) Zwart moet nu een lastige keus maken:...pxd3 of...a5] 26...a5 [26...Nxd3 27.cxd3 a5 (27...f6) 28.Rb6 f6 ] 27.Rb6 a4 [zwart houdt liever het paard erop, dan te spelen met de 'slechte loper'] [27...Nxd3 28.cxd3 f6! ] 28.bxa4 [28.Nb5!? moest ook rekening mee worden gehouden] 28...Nxa4 [de zwakte is verdwenen...] 29.Rb3 [(!)] [29.Rb8 was de 1e keus van (alle! engines) Komodo en Stockfish (bij 42 diep) Als Stockfish meer tijd krijgt geeft het de voorkeur aan 29.Tb3 (+0.38/51 diep!) Een klein verschil, maar mijn ervaring met engines is dat ze met penningen moeilijker (tegen) spelen (mensen trouwens ook...) Hier moet ik even aan de match van AlphZero tegen Stockfish denken... Houdini geeft ook de voorkeur aan 29.Tb8 Pc5 30. Ta8 (+0.51) en voor 29.Tb3 (2e keus), de bedoeling van Tb3 is om na.. Pc5 Tc3 te spelen. Ik wilde ook zoveel mogelijk de stukken erop houden. Na 29. Tb8 Pc5 30.Ta8 is...pxd3 een goede mogelijkheid] 29...Bd7 30.Kf2 [eindelijk... naar het centrum, (de zwarte koning staat nog niet klaar voor een eindspel] 30...f6 31.Ke3 fxe5 32.fxe5 Rxf1 33.Bxf1 Nc5 34.Rc3 [(!) ik geef de voorkeur voor een (vervelende) penning] 34...Kf8 [34...Kf7? 35.Nb5! Bxb5 36.Bxb5 Na6 37.Rxc7+ Nxc7 38.Be2 Ke7 39.Kd4+ en Kc5, met goede vooruitzichten voor wit] 35.Bd3! [35.Ra3!? Ke7 36.Ra8 blijft 'het plan' van Stockfish] 35...Ke7 36.Nb3! [niet zien aankomen door stockfish de score loopt nu iets omhoog naar +0,70/49 stockfish, +0,77/50 Komodo, en +0,79/48 HoudiniPro] 36...Na6 [36...Nxd3!? 37.Rxc7 Nxe5² met remise-kansen (?!) was misschien beter. Maar ja, als je de volgende zetten niet goed kan evalueren, waarom zou je dan de kwal offeren... (misschien is 40.. Le8 zie partij, ook wel remise...)] 37.Rxc7 Nxc7 38.Kd4 [de engines geven nu ongeveer +1, (HoudiniPro 0.84/44diep) maar is deze stelling al niet 1 0? In een normale partij (tussen GM's) zal dat waarschijnlijk de uitslag worden, maar met engines is het nog niet zo duidelijk...] 38...Nb5+ [38...Bb5 39.Kc5! Bxd3 40.cxd3 Het Paard/pion eindspel geeft minder vooruitzichten op een remise] 39.Bxb5 Bxb5 40.Kc5 Bc4 [(?)] [40...Be8?! was dit de laatste redding?? Kan wit met z'n koning binnen komen? Hoe moet het paard de koning verjagen? is de diagonaal a4 e8 cruciaal? Stockfish maakt het niet zoveel uit: 1e keus Lc4 Pa5 Le2 0.91/56 diep 2e keus Le8 g5 Ld7 1.16/56 diep Komodo is het daar mee eens: 1e keus Lc4 Pa5 Le2 0.76/39 diep 2e keus Lc8 g5 hxg5 0.90/39 diep Alléén HoudinPro 'ziet' problemen bij...lc4 1e keus : Le8! g5 Ld7! +0.75/50diep (op veld d7 dekt de loper de twee belangrijke velden c6 en c8 voor het Paard-schaak)] [34.Ra3 Kf7 35.Ra8 1e keus Stockfish +0.40/61diep; 34.Rb8+ Kf7 35.Ra8 1e keus Komodo (+0.53/47diep)]

30 30 41.Na5! 44.Nd4!; 42...Bf1?! 2e keus Komodo 1.34/53diep en HoudiniPro 43.Nb3! Houdini +18/39diep 43...Bc4 44.Nd4 Kd7 45.Kb6 Ba2; 42...Kd7?! 2e keus Stockfish (1e keus Komodo en HoudiniPro +0.80/50) en nu.....? 43.Nc6 Bf3 a) 43...Kc7? 44.Nd4! aanval op e6 en Le Bg4 45.Nb5+ Kd7 46.Kb6 Bd1 (46...Ke7? 47.Kc7 Kf7 48.Kd6 hxg5 49.hxg5 Kg6 50.Nd4 Kxg5 51.Nxe6+) 47.Nd4! wit moet niet te snel c3 spelen! 47...Bg4 (47...Bh5 48.Nb3 en Pc5+) 48.Nb3 Bd1 49.Nc5+ Ke7 50.c3; een opmerkelijke stelling, is er NU geen redding meer voor zwart! (?) nu twee mogelijkheden...lf1 of...le2 andere zetten zijn duidelijk verloren] 41...Be2 [41...Bf1?! na 42.g5 ontstaan stellingen vergelijkbaar na Le2; 41...Ba2? 42.Kb4! en de loper is gevangen!! 42...d4 (42...Bb1 43.Kb3!) 43.Nc6+; 41...Ba6? 42.Nc6+! en zwart kan niet...kd7 spelen vanwege Pb8+...wit komt met z'n koning binnen (Kd6)] 42.g5 [hier zijn de engines nog niet overtuigd van een overwinning... (Pc6+ en daarna g5 komt op hetzelfde neer, maar misschien moet het paard wel via b3 d4 naar c6...) de Houdini-engine deed zeer vreemd, soms een winst +149,99 en soms een 0.00, of er tussenin. De andere engines Komodo en Stockfish geven steeds een voordeeltje van +1/+2 of 0.00 Wit moet zwart in tempodwang brengen zodat de koning naar d6 kan, het is mij niet geheel duidelijk of dit ook altijd lukt. Het veld c6 (of c8) is hierbij cruciaal.] 42...hxg5 [(?) 1e keus Stockfish +0.82/72 diep] [42...Bh5?! 2e keus HoudiniPro 43.Nc6+ Kd7! komt wit verder...?! De zwarte koning staat nu wel op het belangrijke veld d7 (voor de loper) volgens Houdini wel... b) 43...Bh5 44.Nd4 Bg6 45.Kb6 Be4 46.c3 (46.Kb7) 46...Bg2 47.Nb3 Kc8!? 48.Nc5! (48.Kc6? d4+) ; 44.Nd4] 43.hxg5 Kd7 44.Nc6 Kc7 45.Nd4 Bg4 46.Nb5+ Kd7 47.Kb6 [de witte koning en het paard brengen de zwarte koning (en de loper) in tempodwang.] 47...Bf5 [47...Bh5 48.Nd4 Be8] 48.Nd4 Be4 49.c3! [nu pas, deze zet mocht niet te snel gespeeld worden!! De diagonaal a4 b5 c6 d7 e8 is cruciaal maar nu staat het paard klaar...]

31 Bg2 [49...Bd3 50.Nb3 Bc2 (50...Bf5 51.Nc5+ Ke7 52.Kc7) 51.Nc5+ Ke7 52.Kc7 nu het paard nog naar c6 en de witte koning kan naar d6!] 17.Bb1² Rfd8 18.Nd2 c5 19.dxc5± 50.Nb3 Kc8 51.Nc5 d4! [een laatste truukje] 52.c4! [52.cxd4?? Bd5! remise! de witte koning kan niet binnen komen] 52...Bf3 53.Nb3 d3 54.Nd2 [zwart geeft op] 54...Bg2 55.Kc5 Kc7 56.Kd4 [gevolgd door Kxd3, en het paard kan weer spelen (...en de vrijpion beslist)] 1 0 Peet,Willem (2189) - Jonsson,Lars (2235) [D47] North-Sea/TT3 ICCF, d4 e6 2.c4 Nf6 3.Nc3 d5 4.Nf3 c6 5.e3 Nbd7 6.Bd3 dxc4 7.Bxc4 b5 8.Bd3 Bd b3 Bb7 11.Bb2 a6 12.a4 Qe7 13.Rc1 Rac8 [=0.08 zegt SugaR XPrO 1.2 bij 30 ply.] Rxc5 20.axb5 axb5 21.Nxb5 Rxc1 [idem 21...Bb8± 0.88/30 22.Rxc5 Qxc5 23.Nc3 Qc7 24.g3 Nbd5 25.Nce4 Qe7 26.Nc4 h6 27.Nxf6+ Nxf6 28.Rxd8+ Qxd8 29.Qd3 Bc7 30.Qxd8+ Bxd8 31.Kf1 Be7 32.Ke2] 22.Rxc1 Ba6 [Het is leerzaam te zien hoe de pluspion wordt verwisseld in andere voordelen.] 23.Bxf6 Qxf6 24.Ne4 Qe5 25.Nexd6 Qxd6 26.Qh5 Bxb5 27.Qxb5 g6 28.Be4 Qb8 29.Qxb8 Rxb8 30.Ra1 Kg7 31.Kf1 Kf6 32.Ke2 Ke5 33.Bf3 Nd5 34.Ra7 f5 35.Bxd5 exd5 36.Rxh7 Rxb3 14.Qe2 Nd5 [idem = 14...Rfd8 0.11/30 15.Rfd1 h6 16.Nd2 Bb4 17.Nde4 Nd5 18.Rc2 f5 19.Nxd5 cxd5 20.Nc3 bxa4 21.Nxa4 Rxc2 22.Qxc2 Rc8] 15.Rfd1 N7f6 16.h3 Nb4 [idem =0.14/ Nxc3 17.Bxc3 Nd5 18.Bb2 Rfd8 19.Be4 Nb6 20.Bc2 Nd7 21.Bd3 Nb6 22.Bc3 Nd5 23.Ba5]

32 32 [idem 36...Rxb3 1.25/30 37.f4+ Kf6 38.Ra7 Rb4 39.Kd3 Ke6 40.Ra6+ Kf7 41.Rc6 Rb1 42.Kd4 Rg1 43.Ke5 Rxg2 44.Rc7+ Ke8 45.Ke6 Kd8 46.Rd7+ Ke8 47.Ra7 Kd8 48.Ra5 Rg3 49.Rxd5+ Ke8 50.Re5] 37.Rh6 Rb2+ 38.Kf3 Kf6 39.Rh4 Rb8 40.Ra4 Rb6 41.g4 g5 42.Ra8 fxg4+ 43.hxg4 Kf7 44.Rd8 Rb5 45.Rd6 Ra5 46.Kg3 Rb5 47.f4 Ke7 48.Rg6 gxf4+ 49.exf4 d4 50.Ra6 Rb3+ 51.Kf2 Rh3 52.Ra5 [Nu nog even winnen.] 52...Kd6 53.Rh5 Ra3 54.Re5 Ra4 55.Rf5 Ke6 56.Kf3 d3 57.Ke3 Rd4 58.Kd2 Rd7 59.Re5+ Kf6 60.Re3 Rd4 61.Rf3 Ke6 62.Rf2 Kd5 63.Ke3 Kc4 64.Ra2 Rd8 65.Kd2 Kb5 66.Kc3 Kc5 67.g5 Rf8 68.Ra4 Rd8 69.Kd2 Rd7 70.Re4 Rd6 71.f5 Rd5 72.Rf4 Kd6 73.f6 1 0

33 33 9. ICCF Ratinglijst De nieuwe ICCF ratinglijst is uit. De lijst is geldig van 1 april tot en met 30 juni. In de top 25 van de wereld valt de naam van IM Haldun Ünalmis op. Net aan genoeg partijen, al IM en meteen binnenkomen op plaats 21. Je kunt slechter beginnen. Het aantal actieve spelers steeg naar 176 (+2). Hoogste binnenkomer is Henk van Dijk met een nette Hij heeft geen lopende partijen maar is een liefhebber van vriendschappelijke interlands. Grootste stijger is wederom Joost van Dam. Na op de vorige lijst 155 punten te hebben gewonnen pakt hij deze keer nog eens 69. Joost speelt onder andere in BdF Smaragd Een toernooi van onze Duitse buren. Om op de hoofdlijst te komen moet men minimaal dertig partijen hebben gespeeld. Correspondentieschakers met minimaal twaalf partijen hebben al wel een rating en staan op de wachtlijst (unfixed ratinglijst). Op deze lijst staan nu 39 (+2) personen. Jan Willem de Jong heeft één lopende partij, in het TORNEO POR EQUIPOS XV ANIVERSARIO AEAC-Gold toernooi, maar heeft nog twee partijen nodig om op de hoofdlijst zijn debuut te maken. Hij zal dus even geduld moeten uitoefenen. Op de Chess 960 lijst werd slechts één partij verwerkt. Henk Miedema verloor helaas die partij en daarmee ook zes ratingpunten. Ronald Ritsema Eerste tabel is de Wereldranglijst, de tweede de Nederlandse # Fed Titel Naam Rating M/V +/- Partijen 1 CZE GM Chytilek, Roman 2688 M NED GM Langeveld, Ron A. H M RUS GM Dronov, Aleksandr Surenovich 2670 M GER GM Kribben, Matthias 2651 M NED GM Hoeven, David A. van der 2648 M ITA GM Riccio, Eros 2644 M ESP GM Lafarga Santorromán, David 2641 M FIN GM Kujala, Auvo 2635 M ROU GM Şerban, Florin 2628 M ESP GM Martín Clemente, Joel 2623 M GER GM Nickel, Arno 2619 M GER GM Kreuzer, Martin 2619 M ENG GM Robson, Nigel 2617 M ENG GM Coleman, Peter L M TUR GM Turgut, Tansel 2611 M ITA GM Vassia, Elio 2611 M SLO GM Šemrl, Marjan 2606 M RUS GM Perevertkin, Vladimir Viktorovich 2603 M SLO GM Borštnik, Aleš 2601 M UKR GM Bubir, Sergei 2601 M TUR IM Ünalmis, Haldun 2601 M USA GM Zilberberg, Alik Samulovich 2597 M ENG GM Hall, Richard V. M M CRO GM Ljubičić, Leonardo 2595 M GER GM Geist, Helmut 2595 M 0 0

34 34 # Titel Naam Rating M/V +/- Partijen 1 GM Langeveld, Ron A. H M GM Hoeven, David A. van der 2648 M SIM Burg, Twan 2555 M GM Plomp, Michiel P M SIM Tulfer, Paul M M SIM Raijmaekers, René C. H M SIM Kruis, Rob P M GM Unen, J. Hans van 2479 M SIM Schroeder, Marc J. P. G M GM Kuiper, Jacques 2475 M SIM Vlasveld, W. Martin 2472 M SIM Westera, Bert 2469 M IM Heer, Machiel de 2459 M Hof, Eric van t 2454 M IM Willigen, Jan Willem van 2443 M SIM Tsoukkerman, Boris Z M IM Oudheusden, Willem Adrianus 2432 M IM Ritsema, Ronald J. E M IM Bleker, Frits 2428 M IM Jong, Peter J. J. de 2412 M IM Tienhoven, Richard M. van 2410 M SIM Jansen, Joop 2408 M IM Stuart, Antoon J M Seben, Edgar van 2401 M Compagnie, Luc G M IM Bos, Henk J. van den 2390 M Werten, Tony 2388 M CCE Leemans, Robert 2378 M CCM Booij, Robert E M CCM Engelen, Johan H. H. M M IM Legemaat, Gert 2365 M Poell, Johan H. M M Lagendijk, Simon 2351 M SIM Hebels, Albert 2348 M SIM Tazelaar, H. J. A M -2 7 # Titel Naam Rating M/V +/- Partijen 36 CCM Plas, Rob van der 2343 M IM Weyerstrass, Ronald 2340 M Kragten, Johannes Antonius 2336 M Bus, Tom 2329 M CCE Koval, Vyacheslav 2329 M CCE Panman, Henryk J M Heite, H. Remco 2323 M Koelewijn, Alex 2322 M CCM Lunek, Ferry A M Stigter, John 2315 M Dullemond, Herman 2314 M Nieuwland, A. Huib 2311 M Doorn, Jos P. M. van 2308 M Hanssen, Frans W. G M CCE Peet, Willem 2304 M Dijk, Henk van 2303 M 52 Ruwette, J. M. C. P M CCE Elburg, John 2293 M Eelvelt, Henk 2290 M CCE Thierry, Rein D. J M CCE Frijling, Jeroen 2286 M Vugt, Wim H. van 2286 M Poel, Evert W M CCE Kaan, J. E. F 2281 M Haas, Ron M. de 2277 M Velker, Wim 2270 M IM Wieringen, Cor A. van 2270 M Leijen, Peter 2269 M Schulenberg, Henk A. T M Vosselman, Jan M M SIM Waard, Jos A. M. de 2266 M Cornelisse, John J. A M Oortwijn, Ron A M Leenders, Chris 2237 M Tuyl, Wim van 2236 M -8 3

35 35 # Titel Naam Rating M/V +/- Partijen 71 Raijmaekers, Cees H. W M Weegenaar, Bertrand W M Dijk, Erik van 2231 M Tieken, Frank 2225 M Tanis, C. Kees 2223 M Lindemann, R M Faber, Bonne W M Laan, Aad 2209 M Keijzer, Ralph M M Raan, Jos M. van 2203 M IM Boschma, Bouwe 2201 M Peut, Aart A. van de 2198 M Spoor, Eric 2198 M Ypma, Hans 2193 M Postema, Wim N. J M Severins, Jan 2192 M Glopper, J. B. H. de 2191 M Galjé, Hans 2190 M Falandt, Jan 2186 M 90 Velde, Meint van der 2186 M Daatselaar, Jan Bart van 2185 M Groot, Peter J. A M Gouma, Ronald 2181 M Veen, Jetze G. van der 2178 M Hoekstra, IJntze 2175 M Holscher, Peter A. C M Hengel, Hugo van 2161 M Kögeler, Aart 2159 M Beetsma, Menno 2158 M Kuitert, Christian 2156 M Geus, Jan 2154 M Fluit, Johnny 2145 M Kruimer, Wim H. J M Snijders, Jan 2139 M Cijs, Peter J. G M 0 0 # Titel Naam Rating M/V +/- Partijen 106 Vliet, Erik van 2136 M Massy, Giel 2131 M Pleijsier, Hans 2117 M Peerdeman, Nico 2115 M Hoynck van Papendrecht, Frans M M Vroom, Gerard 2109 M Geluk, Peter Paul 2103 M Faber, Krine A M Budding, Aart 2094 M Vriens, Huib 2091 M Heer, Henk J. J. de 2083 M Weseman, G. Frans J M Rijk, Jan Th. N. de 2079 M Jaeger, Mr. Frans M M Visser, J. A. H M Sepers, Gerrit 2068 M Holtrop, Bernard 2067 M Haak, Gerard K. P. van den 2064 M Nieuweboer, Mark 2060 M Geus, Alan de 2056 M Hospers, Bert 2050 M Vermeulen, Jacco 2050 M Stallinga, Hein 2044 M Rutten, Henk 2043 M Wiersma, Jacob 2034 M Drenthen, Arjan 2030 M Spierenburg, Pieter 2030 M Driessen, Ben H. G. M M Ruiter, Tom de 2022 M Verstraten, Rijk 2010 M IM Oomen, A. M. J. G. M M Visser, Arno de 2007 M Gool, Jeroen J. W. van 2006 M Jong, Ewoud T. t 1999 M Faber, Frits D M 12 1

36 36 # Titel Naam Rating M/V +/- Partijen 141 Neijhof, Ron A. van 1986 M Berkel, Marinus Cornelis van 1973 M Schellens, Marcel 1973 M Braak, Jelle van den 1969 M Kerssemakers, H. J. M M Stoelwinder, Wiebe 1961 M Prieckaerts, Paul J. M M Mulder, Catharinus 1953 M Lonnee, Gerard A M Smit, Frans P M Drost, Robert 1927 M de Haas, Richard 1921 M Bes, Rob N. M M Rotte, Peter 1912 M Dam, Joost van 1907 M Beekes, A. J. G M Duiven, Geert 1879 M Koopmans, Perry 1858 M Taffijn, Martien 1844 M Beijer, Berry 1830 M Linden, Willem van der 1811 M Putten, Frans van 1801 M Mol, Geert-Jan 1740 M Dekker, Ger 1724 M 165 Meijer, Yvon 1718 V Weggen, Rick 1708 M Knigge, Marcel 1702 M Vellema, Jelle 1695 M Kemperman, Hans 1651 M Merenga, Aeilko 1642 M Baars, Jan Tjeerd 1617 M Hulst, Bernard Jan 1583 M Zondervan, Frans 1472 M Vaessen, Jos 1461 M Kreveld, Frank van 1307 M Miedema, Henk 987 M Ranglijst Nederland (unfixed) # Titel Naam Rating M/V +/- Partijen 1 CCM Jong, Jan Willem de 2455 M Goudriaan, Etienne 2449 M Hooft, Diederic t 2404 M Pannekoek, Willem-Jan 2360 M Pol, Rico van der 2357 M Kappelhof, Walther M M Hooff, Ruud van 2295 M Visser, Anton P M Steenbekkers, Franck 2289 M Groffen, J. W. A M 11 ter Steeg, Ronald 2206 M in t Veld, Herman 2172 M Marcelis, Ron 2168 M Donk, Diederik van 2154 M 15 Veelen, Thomas van 2151 M Metsemakers, Peter C M Webbink, Alfred 2091 M 18 Hettinga, Kasper 2084 M Schram, Tjitze 2084 M Drost, Peter 2046 M 21 Nolles, Dirk-Sieds 2025 M Broek, Thomas 2019 M Schenning, A. A. M M Beurden, Mark van 1971 M Mijnheer, Peter 1958 M Torenstra, René 1939 M Straaten, Marco van 1838 M Buyvoets, Harry B. M M Linden, Michiel van der 1818 M Verbiest, Jan 1754 M 31 Starmans, Marco 1727 M Dijk, Jeroen M.W. van 1724 M Westermann, O. A M Boer, J. A. de 1688 M Bodelier, Maurice P M 0 0

37 37 # Titel Naam Rating M/V +/- Partijen 36 Struys, Martin 1654 M Vries, W. D. S. de 1624 M Pruimboom, Jan 1484 M Kloos-Kämink, Marlies 1453 V 21 2 Ranglijst Nederland (Chess 960) # Titel Naam Rating M/V +/- Partijen 1 Hoynck van Papendrecht, Frans M M Tieken, Frank 2188 M Leijen, Peter 2174 M Miedema, Henk 1660 M -6 1 Ranglijst Nederland (Chess 960 unfixed) # Titel Naam Rating M/V +/- Partijen 1 Daatselaar, Jan Bart van 2276 M 0 0

Wat een *** - middag!!!

Wat een *** - middag!!! Wat een *** - middag!!! Mijn ergste vrees werd bewaarheid: Zouden we tegen de druk bestand zijn??? Antwoord: NEEN Een geweldig pak slaag van Kemppion 5 ½ - 2 ½. Maar was dat nodig?? Antwoord: NEEN Op de

Nadere informatie

1. Van de Voorzitter Penningmeester is op zoek Landenwedstrijden Teamtoernooiverslagen Normen en titelhouders...

1. Van de Voorzitter Penningmeester is op zoek Landenwedstrijden Teamtoernooiverslagen Normen en titelhouders... 2 Inhoud 1. Van de Voorzitter... 3 2. Penningmeester is op zoek... 3 3. Landenwedstrijden... 4 4. Teamtoernooiverslagen... 5 5. Normen en titelhouders... 7 6. ICCF Ratinglijst 2017-4... 36 7. Aanmelden

Nadere informatie

Een MEGA overwinning!!!!!!!!!!!

Een MEGA overwinning!!!!!!!!!!! Een MEGA overwinning!!!!!!!!!!! Gardé Waalwijk ½ - 7 ½ Ja, wat valt hier nog aan toe te voegen. Ben eens diep in mijn geheugen gaan graven, maar zo n overwinning kan ik me niet herinneren. En dat tegen,

Nadere informatie

Begrijp wat je doet Oplossingen Italiaans

Begrijp wat je doet Oplossingen Italiaans Begrijp wat je doet Oplossingen Italiaans OPGAVE 1 I Jones, Gawain C (2661) J L'Ami, Erwin (2618) Wolvega 2014 OPGAVE 3 I Baramidze, David (2542) J Zawadzka, Jolanta (2383) Warsaw 2005 16. Nxd4 Bxd4 36...

Nadere informatie

20. Bxf7+Kd8 21. dxe4 Qxh3 22. Ke2 Nf6 23. Qd3 23 Ng4 24. Be6 h5 25. Bg5 Re8 26. Nxe5! 26 Qxd Nxd3 a5 28. f3 Nh2 29. Ne5!!

20. Bxf7+Kd8 21. dxe4 Qxh3 22. Ke2 Nf6 23. Qd3 23 Ng4 24. Be6 h5 25. Bg5 Re8 26. Nxe5! 26 Qxd Nxd3 a5 28. f3 Nh2 29. Ne5!! Bord 8 Vanaf deze ronde gaan we de partijen op een bord in de verschillende categorieën eruit lichten. We doen dit met een analyse van kritieke momenten en een kort interview. Vandaag bord 10! De partijen

Nadere informatie

Verslag van Le Phong s deelname aan de NK Schaken 20-6-2015

Verslag van Le Phong s deelname aan de NK Schaken 20-6-2015 Verslag van Le Phong s deelname aan de NK Schaken 20-6-2015 (Categorie H geboortejaar 2008 of jonger). Le Phong heeft vandaag (20-6-2015) meegedaan aan de nationale pupillendag 2015 te Roosendaal in categorie

Nadere informatie

Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017

Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017 Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017 Van grote schakers is beweerd dat ze er magische krachten op na hielden. Tal werd de Tovenaar van Riga genoemd, en dat was niet enkel omdat ie met z'n wilde offers het

Nadere informatie

De ALV staat voor de deur. Komt allen!

De ALV staat voor de deur. Komt allen! De ALV staat voor de deur. Komt allen! 2 Inhoud 1. Van de voorzitter... 3 2. Toernooi-aankondigingen... 4 3. Wedstrijdverslagen... 7 4. Titels en Normen... 13 5. Agenda Algemene Ledenvergadering 2019...

Nadere informatie

1. Van de Voorzitter... 3. 2. Penningmeester is op zoek... 3. 3. Partij van het jaar 2014... 4. 4. Verslag algemene ledenvergadering NBC...

1. Van de Voorzitter... 3. 2. Penningmeester is op zoek... 3. 3. Partij van het jaar 2014... 4. 4. Verslag algemene ledenvergadering NBC... 2 Inhoud 1. Van de Voorzitter... 3 2. Penningmeester is op zoek... 3 3. Partij van het jaar 2014... 4 4. Verslag algemene ledenvergadering NBC... 9 5. Digitale wereldkaart met tegenstanders... 9 6. Oproep

Nadere informatie

We zitten op koers!!!

We zitten op koers!!! We zitten op koers!!! Zaterdag 3 februari jl. speelden we de belangrijke wedstrijd tegen De Stukkenjagers uit Tilburg. ( Het vierde team. ) Zij waren medekoploper en we konden dus gerust over een kampioenschapwedstrijd

Nadere informatie

THINKERS PUBLISHING kondigt een nieuw, dit keer Nederlandstalig boek aan! Een schaakleven in 100 partijen

THINKERS PUBLISHING kondigt een nieuw, dit keer Nederlandstalig boek aan! Een schaakleven in 100 partijen THINKERS PUBLISHING kondigt een nieuw, dit keer Nederlandstalig boek aan! Een schaakleven in 100 partijen door Karel van der Weide Het lang verwachte epische levensschaakverhaal van grootmeester Karel

Nadere informatie

BSG kwartaalinfo 2015-1

BSG kwartaalinfo 2015-1 BSG kwartaalinfo 2015-1 1) Schaakpraat door Martin Een nieuw begin in 2015 met het goede voornemen vanuit het bestuur om het nieuwsblad vaker te laten verschijnen. Het bestuur heeft mij gevraagd als redacteur

Nadere informatie

1. LOPER TEGEN PIONNEN Het volgende diagram laat een stelling zien waar zwart twee extra pionnen heeft: Figuur 1.Loper met twee extra pionnen

1. LOPER TEGEN PIONNEN Het volgende diagram laat een stelling zien waar zwart twee extra pionnen heeft: Figuur 1.Loper met twee extra pionnen 1 LOPER EINDSPELEN Het volgende thema wat de revue passeert, bestaat uit twee opeenvolgende sessies: het lopereindspel en het paardeneindspel. We beginnen met het lopereindspel. Het lopereindspel kenmerkt

Nadere informatie

TOREN VERSUS PAARD OF LOPER EINDSPELEN

TOREN VERSUS PAARD OF LOPER EINDSPELEN 1 TOREN VERSUS PAARD OF LOPER EINDSPELEN Na een lange onderbreking hervatten we de magische wereld van de eindspelen met het thema toren versus paard of loper. Dit thema wijkt af van de al besproken thema

Nadere informatie

1. Van de Voorzitter Oproep bestuursleden Fernschach FS-CD Landenwedstrijden Teamtoernooiverslagen...

1. Van de Voorzitter Oproep bestuursleden Fernschach FS-CD Landenwedstrijden Teamtoernooiverslagen... 2 Inhoud 1. Van de Voorzitter... 3 2. Oproep bestuursleden... 3 3. Fernschach FS-CD 2018... 4 4. Landenwedstrijden... 4 5. Teamtoernooiverslagen... 5 6. Normen en titels 2017... 7 7. Het Aangenomen Damegambiet...

Nadere informatie

1. Van de Voorzitter... 3. 2. Schaakschakeringen en De Postduif... 3. 3. Lotgevallen van een herintreder... 4. 4. ICCF Ratinglijst 2014-4...

1. Van de Voorzitter... 3. 2. Schaakschakeringen en De Postduif... 3. 3. Lotgevallen van een herintreder... 4. 4. ICCF Ratinglijst 2014-4... 1 Inhoud 1. Van de Voorzitter... 3 2. Schaakschakeringen en De Postduif... 3 3. Lotgevallen van een herintreder.... 4 4. ICCF Ratinglijst 2014-4... 8 5. De Schaak affaire van Dirk De Boswachter Deel II...

Nadere informatie

Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen.

Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen. Uitspeelstelling 10 (wit aan zet) Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen. 1.Kb6 Kd6 [1...Tb1 2.b5 Kd7 3.Tc2] 2.Td2+ Ke7 3.b5 Tb1 4.Ka6 Ta1+ 5.Kb7 Tb1 6.b6 Ke6 7.Kc7

Nadere informatie

Analyse van partij tegen Rob

Analyse van partij tegen Rob Analyse van partij tegen Rob Door: Gert-Jan Ris Inhoudsopgave pag. Grand Prix Attack 2 Conclusie 5 Legenda 5 De partij is geanalyseerd door Hiarcs Chess Explorer en door ondergetekende van commentaar voorzien.

Nadere informatie

Stap 2 plus. 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 9) 1. Pxd6# 10) 1... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 6) 1. d8d# 3) 1...

Stap 2 plus. 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 9) 1. Pxd6# 10) 1... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 6) 1. d8d# 3) 1... Stap 2 plus 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 5) 1. Lxd5# 2) 1.... Tb1# 6) 1. d8d# 3) 1.... Pg3# 7) 1. Pf7# 4) 1.... Lxc3# 8) 1. Pf8# 4 Mat in één / Dubbelschaak: B 1) 1. Pb4# 5) 1. Lg5# 2) 1....

Nadere informatie

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 4: Speel een veilige zet

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 4: Speel een veilige zet Stap 2 vooruitdenken Het paginanummer en de titel van de oefening noteren we als 3: Val veilig aan. De meeste bladzijden in het werkboek hebben een opmaak van 4 rijen en 3 kolommen. We lezen (1-3) als:

Nadere informatie

PAARD TEGEN LOPER EINDSPELEN

PAARD TEGEN LOPER EINDSPELEN 1 PAARD TEGEN LOPER EINDSPELEN Nadat we de paardeneindspelen en de lopereindspelen hebben behandeld, is het nu tijd om de combinatie paard versus loper einspelen te bekijken. Enkele punten die we in het

Nadere informatie

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 5: Materiaal / Materiaal winnen: A

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 5: Materiaal / Materiaal winnen: A Stap 2 vooruitdenken Het paginanummer en de titel van de oefening noteren we als 3: Val veilig aan. De meeste bladzijden in het werkboek hebben een opmaak van 4 rijen en 3 kolommen. We lezen (1-3) als:

Nadere informatie

Schaakschakeringen VOORWOORD. Beste NBC-leden, INHOUD. 1. Van de voorzitter. 2. Hessel Visser. 3. Giel Massy Kampioen K47. 4.

Schaakschakeringen VOORWOORD. Beste NBC-leden, INHOUD. 1. Van de voorzitter. 2. Hessel Visser. 3. Giel Massy Kampioen K47. 4. VOORWOORD Schaakschakeringen NBC-NIEUWSBRIEF 3de jaargang no.3, September 2013 NBCNieuwsbrief@hotmail.nl correspondentieschaken.nl Beste NBC-leden, De zomer zit er weer op, het mooie weer is over, tijd

Nadere informatie

Twee voor de prijs van een

Twee voor de prijs van een Twee voor de prijs van een De wereld gaat ten onder, daar valt niets aan te doen. Dat de Amerikanen (van wie ik, op Fischer na, toch al nooit een hoge pet op heb gehad) zo achterlijk zijn om iemand als

Nadere informatie

Handleiding Correspondentieschaak

Handleiding Correspondentieschaak Handleiding Correspondentieschaak Vooraf Voor actuele informatie en aanmelding als lid zie de informatie op de website van de NBC, www.correspondentieschaken.nl Meer informatie over correspondentieschaken,

Nadere informatie

Stap 3. (aftrekaanval)

Stap 3. (aftrekaanval) Stap 3 2 Toets / Mix (2 e stap): A 1) 1.... Da5+ 2. c3 Dxe5 (dubbele aanval: dame) 2) 1. Ld5 (pen) 3) 1.... Txh3+ (1.... Dxf3? 2. Lxf3 Txh3+ 3. Kg2) 2. Lxh3 Dxf3+ (uitschakelen verdediging: weglokken+

Nadere informatie

1. Van de Voorzitter Bericht van de penningmeester Algemene Ledenvergadering NBC Agenda... 5

1. Van de Voorzitter Bericht van de penningmeester Algemene Ledenvergadering NBC Agenda... 5 2 Inhoud 1. Van de Voorzitter... 3 2. Bericht van de penningmeester... 3 3. Algemene Ledenvergadering NBC... 4 Agenda... 5 Jaarverslag van de secretaris... 7 Jaarverslag algemeen wedstrijdleider... 8 Jaarverslag

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 2

Schaken op de basisschool Werkboek 2 Schaken op de basisschool Werkboek 2 (1 e druk, februari 2019) Antwoorden Coördinaten 5x5 schaakbord Coördinaten 8x8 schaakbord LES P1 Met de klok mee: 1. Dd1; 2.Pxa8; 3.Ta5#; 4.Dxd3+; 5.Dd3 Midden: b8d

Nadere informatie

1. Van de Voorzitter Oproep correspondentiepartij van het jaar Partijen Aankondigingen toernooien...

1. Van de Voorzitter Oproep correspondentiepartij van het jaar Partijen Aankondigingen toernooien... Inhoud 1. Van de Voorzitter... 3 2. Oproep correspondentiepartij van het jaar 2014... 3 3. Partijen... 4 4. Aankondigingen toernooien... 8 21 e World Cup webserver... 8 8 e Veteranen World Cup... 8 5.

Nadere informatie

8) 1. Lxd6# (1. Lg5+? Df2 2. Lh4) 2) 1... Lb4+ 11) 1. Lg5+ Pxh4 2. Txh4# 6) 1... Lxa3+

8) 1. Lxd6# (1. Lg5+? Df2 2. Lh4) 2) 1... Lb4+ 11) 1. Lg5+ Pxh4 2. Txh4# 6) 1... Lxa3+ Stap 3 2 Toets / Mix (2 e stap): A 1) 1.... Da5+ 2) 1. Ld5 3) 1.... Txh3+ (1.... Dxf3? 2. Lxf3 Txh3+ 3. Kg2) 4) 1. Pe1 5) 1. Le5 6) 1.... Pe2+ (1. Pf3+? 2. 3 Toets / Mix (2 e stap): B 1) 1. Txd4 Dxb4 2.

Nadere informatie

Schaakschakeringen VOORWOORD INHOUD

Schaakschakeringen VOORWOORD INHOUD Schaakschakeringen NBC-NIEUWSBRIEF 2de jaargang no.4, December 2012 NBCNieuwsbrief@hotmail.nl correspondentieschaken.nl VOORWOORD Beste NBC-leden, De Nieuwsbrief die u nu leest staat vooral in het teken

Nadere informatie

DJZ 2 wint ruim van DJC 3

DJZ 2 wint ruim van DJC 3 DJZ 2 wint ruim van DJC 3 Zondag 11 november 2018, begin van het carnavalsseizoen DJZ krijgt 2 teams van DJC uit Stein op bezoek DJZ 1-DJC 2 en DJZ 2-DJC 3, 24 schakers zijn aanwezig Scoreverloop: Tom

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * E-mail: hsdvhelden@planet.nl Homepage: www.hsdv.nl Jaargang 2 nr. 46-9 juni 2007 Hallo schaak- en damleden Afgelopen maandag 4 juni werd het seizoen van de HSDV afgesloten

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Rijvereniging en Ponyclub t Einde

Huishoudelijk Reglement Rijvereniging en Ponyclub t Einde Huishoudelijk Reglement Rijvereniging en Ponyclub t Einde Inhoud Huishoudelijk Reglement Rijvereniging en Ponyclub t Einde... 1 Artikel 1. Algemene bepalingen... 2 Artikel 2. Aanmelding en toelating tot

Nadere informatie

Thinkers Publishing

Thinkers Publishing 155 Thinkers Publishing 2016 www.thinkerspublishing.com ISBN: : 9789492510044 Gepubliceerd november 2016 363 pagina s 34,95 (tot 19 nov 2016 jubileumprijs 29,95!) 156 Inhoud Voorwoord ---------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Reglementen Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond (vastgesteld door het RSB-bestuur d.d. 4 april 2011)

Reglementen Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond (vastgesteld door het RSB-bestuur d.d. 4 april 2011) Reglementen Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond (vastgesteld door het RSB-bestuur d.d. 4 april 2011) 1. Algemene bepalingen De navolgende reglementen a t/m f gelden voor de jaarlijks te

Nadere informatie

NARROW ESCAPE! 33. Df2 33, Ph7 34. Dc2, Pg5 35. Tg3, Da7 36. Tg2 36, Th8 37. Tf2, Ta3 38. Tb3, Txb3 39. axb3, Da Tf1, Dd4

NARROW ESCAPE! 33. Df2 33, Ph7 34. Dc2, Pg5 35. Tg3, Da7 36. Tg2 36, Th8 37. Tf2, Ta3 38. Tb3, Txb3 39. axb3, Da Tf1, Dd4 NARROW ESCAPE! Zo mag je de slotwedstrijd van ons tweede team tegen RSR Ivoren Toren 4 wel betitelen! Niet alleen was een zege nodig, maar er was ook nog afhankelijkheid van de uitslag van een wedstrijd

Nadere informatie

Stap 2. 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1... Lf3# 4) 1... b6 5) 1... Tf7 6) 1. Lf1

Stap 2. 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1... Lf3# 4) 1... b6 5) 1... Tf7 6) 1. Lf1 Stap 2 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1.... Lf3# 4) 1.... b6 5) 1.... Tf7 6) 1. Lf1 5 Dubbele aanval / Dubbele aanval bedenken: A 1) Dd7, Df7 Fout: Db3 Tb6, Dd5 Tc6 2) Db8, Df6, Dh2

Nadere informatie

Dagcompetitie. Aanwezig van de verenigingen: Alle verenigingen vertegenwoordigd door één of meerdere personen, totaal 50 personen.

Dagcompetitie. Aanwezig van de verenigingen: Alle verenigingen vertegenwoordigd door één of meerdere personen, totaal 50 personen. Dagcompetitie Notulen van de algemene ledenvergadering van de Dagcompetitie, gehouden op 22 mei 2015 bij biljartvereniging Roac te Rijpwetering. Aanwezig van het Bestuur: Hans van Aalst, Piet Volwater,

Nadere informatie

Schaakschakeringen VOORWOORD INHOUD. Beste NBC-leden,

Schaakschakeringen VOORWOORD INHOUD. Beste NBC-leden, Schaakschakeringen NBC-NIEUWSBRIEF 3de jaargang no.2, Juni 2013 NBCNieuwsbrief@hotmail.nl correspondentieschaken.nl VOORWOORD Beste NBC-leden, Hierbij ontvangt u het zomernummer van de NBC Nieuwsbrief.

Nadere informatie

Bord 2 Henny Zie onderaan dit verslag voor de partij van Henny

Bord 2 Henny Zie onderaan dit verslag voor de partij van Henny Thuis team: De Toren A Bezoekend team: WLC B Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0 1 Karel Looijmans 2006 0 Roel Copic 1878 1 2 J.P.M.R. van Gerwen 1538 0 Henny Wilbrink 1812 1 3 Frans van Weert 1527 0 Jasper

Nadere informatie

Van een MEGA overwinning via de trein dendert door naar.. LANGS DE AFGROND!!!!!

Van een MEGA overwinning via de trein dendert door naar.. LANGS DE AFGROND!!!!! Van een MEGA overwinning via de trein dendert door naar.. LANGS DE AFGROND!!!!! Zo kan ik die 16 e december het beste omschrijven. Wat hebben we gemazzeld zeg. Wat vooraf ging: Al een paar dagen na de

Nadere informatie

Draaiboek scholentoernooi voor teams

Draaiboek scholentoernooi voor teams Draaiboek scholentoernooi voor teams Voorronden: Deze worden gehouden in verschillende regio's en plaatsen in de BOND. In 2005 waren dat: Noord club A 6 teams Centrum club B 4 teams Zuid club C 3 teams

Nadere informatie

Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm

Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm In Leiden deden namens Messemaker Liam Vrolijk, Wim Heemskerk en ikzelf mee. Voor Liam en mijzelf ging het toernooi bijzonder goed. Sterker

Nadere informatie

Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019

Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019 Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019 Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel

Nadere informatie

SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR

SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR Hieronder tref je 15 partijen (10 winst- en 5 verliespartijen met zwart) aan met de Philidor. Hoe deze partijen te bestuderen? 1. Start met het bestuderen

Nadere informatie

V E R E N I G I N G S N I E U W S D E P I N P O N G E R S

V E R E N I G I N G S N I E U W S D E P I N P O N G E R S V E R E N I G I N G S N I E U W S D E P I N P O N G E R S uitgave 17 januari 2016 DE LAATSTE NIEUWSBRIEF VAN MIJN HAND 140 Nieuwsbrieven heb ik de afgelopen jaren geschreven, daarvoor had Wim Groffen er

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. Antwoorden. (1 e druk, januari 2018) Coördinaten 5x5 schaakbord

Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. Antwoorden. (1 e druk, januari 2018) Coördinaten 5x5 schaakbord Coördinaten 5x5 schaakbord Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5 (1 e druk, januari 2018) Antwoorden Coördinaten 8x8 schaakbord LES 1 1. fout. 2. wit: fout; zwart: goed.

Nadere informatie

Stap 4. 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval)

Stap 4. 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval) Stap 4 2 Toets / Mix (2 e + 3 e stap): A 1) 1. Db4 dreigt mat en stukwinst (dubbele aanval: dame) 2) 1.... Dd2+ 2. Dxd2 Tg6# (weg + mat); 1. Tg6+? 2. Dxg6 hxg6 3. Kxg6+ en wint. 3) 1. Pg6 (insluiten dankzij

Nadere informatie

Hier is mijn partij tegen de Drie Torens waarin ik heel wat benauwde momenten heb gekend door de tomeloze aanvalsdrift van mijn tegenstander.

Hier is mijn partij tegen de Drie Torens waarin ik heel wat benauwde momenten heb gekend door de tomeloze aanvalsdrift van mijn tegenstander. WLC 2 1772 De drie torens 2 1746 4,5 3,5 1. Ingeborg Jansen 1987 Jaap Weel 1899 1 0 2. Jasper Krenning 1744 Huub Leemans 2019 0 1 3. Henny Wilbrink 1795 Berry Brand 1844 1 0 4. Bas Roelen 1720 Ad Mutsaers

Nadere informatie

Figuur 1.Twee toren eindspel

Figuur 1.Twee toren eindspel 1 TOREN EINDSPELEN Het tweede thema van de eindspelen serie is toreneindspelen. Toreneindspelen komen net als pionnen eindspelen het vaakst voor in eindspelen. Een gedegen kennis van toreneindspelen is

Nadere informatie

Stap 4. mat) 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval)

Stap 4. mat) 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval) Stap 4 2 Toets / Mix (2 e + 3 e stap): A 1) 1. Db4 dreigt mat en stukwinst (dubbele aanval: dame) 2) 1.... Dd2+ 2. Dxd2 Tg6# (weg + mat); 1. Tg6+? 2. Dxg6 hxg6 3. Kxg6+ en wint. 3) 1. Pg6 (insluiten dankzij

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * E-mail: hsdvhelden@planet.nl Homepage: www.hsdv.nl Jaargang 5 nr. 24-13 februari 2010 Hallo schaak- en damleden Zowel ons schaak- als damzestal konden deze week geen punten

Nadere informatie

PAARDEINDSPELEN. Figuur 1. Paard tegen pion. Rand pion

PAARDEINDSPELEN. Figuur 1. Paard tegen pion. Rand pion 1 PAARDEINDSPELEN Nadat we de vele drie -en vierhoeks patronen hebben bestudeerd van de lopereinspelen, is het nu tijd om de rare sprongen van het paard te onderzoeken en ook te pareren. Het paard is eigenlijk

Nadere informatie

HUISHOUDERLIJK REGLEMENT BILJARTGROEP BEJA

HUISHOUDERLIJK REGLEMENT BILJARTGROEP BEJA WEDSTRIJDREGLEMENT ROOSTERCOMPETITIE BEJA A. DOEL, BESTUUR EN ORGANISATIE Artikel 1A a) Biljartvereniging Beja is opgericht op 6 januari 1977. Beja heeft haar activiteiten in het KBO gebouw 'Vestingzicht'

Nadere informatie

1. Van het bestuur Een nieuwe bestuur Notulen Algemene Ledenvergadering Schaakengine tip gevraagd...

1. Van het bestuur Een nieuwe bestuur Notulen Algemene Ledenvergadering Schaakengine tip gevraagd... 2 Inhoud 1. Van het bestuur... 3 2. Een nieuwe bestuur... 4 3. Notulen Algemene Ledenvergadering 2018... 6 4. Schaakengine tip gevraagd... 9 5. Causerie computerschaak... 10 6. Kampioenschappen NBC...

Nadere informatie

Schaakschakeringen. kandidaat bestuursleden. Voorwoord

Schaakschakeringen. kandidaat bestuursleden. Voorwoord Schaakschakeringen NBC-NIEUWSBRIEF 4 de jaargang no.1, Maart 214 NBCNieuwsbrief@hotmail.nl correspondentieschaken.nl Voorwoord Beste NBC-leden,De Nieuwsbrief staat deze keer vooral in het teken van de

Nadere informatie

1. Van de Voorzitter... 3. 2. Analyse van de partij Schulenberg-Booth... 4. 3. ICCF Thema Toernooien 2015... 6

1. Van de Voorzitter... 3. 2. Analyse van de partij Schulenberg-Booth... 4. 3. ICCF Thema Toernooien 2015... 6 1 Inhoud 1. Van de Voorzitter... 3 2. Analyse van de partij Schulenberg-Booth... 4 3. ICCF Thema Toernooien 2015... 6 4. Herdenkingstoernooi voor Hessel Visser... 10 5. Thematoernooi bij de NBC... 11 6.

Nadere informatie

Statuten, club- en huishoudelijk reglement Biljartvereniging De Vette Keu.

Statuten, club- en huishoudelijk reglement Biljartvereniging De Vette Keu. Statuten, club- en huishoudelijk reglement Biljartvereniging De Vette Keu. Artikel 1; Naam De vereniging draagt de naam Biljartvereniging De Vette Keu en is opgericht op 1 juni 2017 te Asten voor onbepaalde

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * CLUBLOKAAL: Dorpscentrum Kerkeböske Aan de Koeberg 3, 5988 NE Helden Jaargang 6 nr. 26-19 februari 2011 Hallo schaak- en damleden Ons schaakzestal wist een moeizame maar

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. van de afdeling Jong. van de Personeelsvereniging van het RIVM/BBio/PD-ALT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. van de afdeling Jong. van de Personeelsvereniging van het RIVM/BBio/PD-ALT 21-8-2013 huishoudelijk reglement 1afdeling Jong van de PV RIVM/BBio/PD-ALT HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de afdeling Jong van de Personeelsvereniging van het RIVM/BBio/PD-ALT Artikel 1 Lidmaatschap 1. Zij

Nadere informatie

4 e 50 + Handicap Toernooi

4 e 50 + Handicap Toernooi 4 e 50 + Handicap Toernooi Bowling Centrum Tiel 1.250 Prijzengeld 08 mei t/m 10 mei 2015 Organisator: Sport en Ontspanning Centrum Tiel Plaats: Oude Medelsestraat 11, 4005 EK Tiel Speeldata: 08 t/m 10

Nadere informatie

Hier won zwart materiaal. Na 32,...,fxg4 33,hxg4,Pe4+ 34,Kh2,Pf2 35,Le2,Pxg4+ 36,Kg1,Txf1+ 37,Lxf1,Pxe3 staat zwart gewonnen.

Hier won zwart materiaal. Na 32,...,fxg4 33,hxg4,Pe4+ 34,Kh2,Pf2 35,Le2,Pxg4+ 36,Kg1,Txf1+ 37,Lxf1,Pxe3 staat zwart gewonnen. Bord 2, Charlie: Ik speelde met zwart tegen Mark Haast. Het speeltempo was anderhalf uur zonder increment plus een kwartier na de 40e zet. En hij kwam ruim een kwartier te laat binnen. We kwamen in een

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. jaargang 8 nr. 280 week

NIEUWSBRIEF. jaargang 8 nr. 280 week NIEUWSBRIEF jaargang 8 nr. 280 week 44 2012 Rabobank Clubkas Campagne (door Nico Grubben) Wat is het? Rabobank Peel en Maas hun stem uitbrengen op de vereniging(en) of stichting(en) die zij een warm hart

Nadere informatie

Notulen jaarvergadering 20 oktober 2015

Notulen jaarvergadering 20 oktober 2015 Notulen jaarvergadering 20 oktober 2015 Opening Ger lijnders opent de vergadering en heet de aanwezige leden, 52 in getal, van harte welkom. Ondanks de dag en het tijdstip een mooie opkomst. Het dames

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement Artikel 1 Leden Onder leden worden verstaan de aangesloten lidverenigingen conform artikel 5 van de statuten. Artikel 2 Indirecte leden Onder indirecte leden worden verstaan de

Nadere informatie

1. Van de Voorzitter... 3. 1. Correspondentie Partij van het jaar 2013... 4. 2. Verslag algemene ledenvergadering NBC... 9

1. Van de Voorzitter... 3. 1. Correspondentie Partij van het jaar 2013... 4. 2. Verslag algemene ledenvergadering NBC... 9 1 Inhoud 1. Van de Voorzitter... 3 1. Correspondentie Partij van het jaar 2013... 4 2. Verslag algemene ledenvergadering NBC... 9 3. Oproep kandidaat bestuursleden... 12 4. Dronov 27ste ICCF Wereldkampioen...

Nadere informatie

05 Jaarverslagen afdeling voetbal SV Spaarnwoude en jeugdcommissie seizoen

05 Jaarverslagen afdeling voetbal SV Spaarnwoude en jeugdcommissie seizoen Notulen Aanwezige bestuursleden: Edwin Ruijgrok (voorzitter) Jan Bönker (secretaris) Bert Brals (penningmeester) Frank Willems (seniorenzaken) Frank Oud (wedstrijdsecretaris) Steven ten Brink (selectiezaken)

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de biljartvereniging De Buitenmolen te Zevenaar

Huishoudelijk reglement van de biljartvereniging De Buitenmolen te Zevenaar Huishoudelijk reglement van de biljartvereniging De Buitenmolen te Zevenaar Naam en zetel Artikel 1 De vereniging draagt de naam, biljartvereniging "De Buitenmolen" en is gevestigd te Zevenaar. Duur doel

Nadere informatie

INFORMATIE NK A-klasse 2019

INFORMATIE  NK A-klasse 2019 INFORMATIE NK A-klasse 2019 NK A-klasse 2019 In 2019 worden de Nederlandse kampioenschappen A-klasse voor de voorlopig laatste keer georganiseerd in de opzet die we de laatste jaren kennen. Vanaf volgend

Nadere informatie

Nieuwsbulletin Nr maart 2019

Nieuwsbulletin Nr maart 2019 Nieuwsbulletin Nr. 9 20 maart 2019 Redactie: Bert Gerritsma Telefoon:06-13352675 e-mail:bertgerritsma@ziggo.nl Website: www.schakenbijhsv.nl Rekeningnummer NL02INGB0003317190 t.n.v. Haagse Schaakvereniging

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Bridge Club Tilburg Zuid Huishoudelijk Reglement Het huishoudelijk reglement is aangenomen op de algemene ledenvergadering van 6 december 2007 en treedt in werking per 6 december 2007. Het huishoudelijk

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement vastgesteld op ALV 6 oktober 2016.

Huishoudelijk reglement vastgesteld op ALV 6 oktober 2016. vastgesteld op ALV 6 oktober 2016. ALGEMEEN Artikel 1. Dit huishoudelijk reglement geeft nadere regels zoals aangegeven in artikel 17 van de statuten d.d. 6 oktober 2016. LIDMAATSCHAP Artikel 2. 1. Een

Nadere informatie

Reglement NK voor Jeugdteams tot en met 10 jaar

Reglement NK voor Jeugdteams tot en met 10 jaar Reglement NK voor Jeugdteams tot en met 10 jaar Reglement NK voor Jeugdteams tot en met 10 jaar Artikel 1: Definitie Dit reglement geldt voor het Nederlands Kampioenschap E-teams (NK E-teams), zijnde het

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2011 nr.68 Pagina 1 van 5

Nieuwsbrief januari 2011 nr.68 Pagina 1 van 5 Nieuwsbrief nr. 68 jaargang 7 januari 2011 Hallo allemaal, Om te beginnen wil de redactie van de nieuwsbrief jullie een goed, gezond en sportief 2011 wensen. We hopen dat alle goede voornemens uit gaan

Nadere informatie

Toernooireglement Petanque

Toernooireglement Petanque Toernooireglement Petanque BIJLAGE 07: PILOT NATIONAAL KAMPIOENSCHAP TÊTE-À-TÊTE MET VOORRONDEN IN DE VORM VAN DISTRICTSKAMPIOENSCHAPPEN Vastgesteld door het bondsbestuur op 12 oktober 2018; Inwerkingtredend

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement DGV

Huishoudelijk reglement DGV Huishoudelijk reglement DGV 30 08 2016 Gunning DGV Iedere biljartclub uit Veldhoven (buiten in para commerciële instellingen spelende verenigingen) kunnen zich aanmelden om in aanmerking te komen om het

Nadere informatie

Kalender Komende toernooien. Juni 2018

Kalender Komende toernooien. Juni 2018 Welkom bij de 3 e nieuwsbrief van dit jaar. Nog 2 toernooien en dan is alweer bekend wie dit jaar in team Nederland zitten op het wereldkampioenschap. Één daarvan is het EGP en dat belooft een mooi toernooi

Nadere informatie

Tafeltennisvereniging Rapidity Agenda ALV

Tafeltennisvereniging Rapidity Agenda ALV Het bestuur van tafeltennisvereniging Rapidity nodigt u hierbij uit om de Algemene Ledenvergadering van Rapidity bij te wonen die zal worden gehouden in het clubgebouw aan het Kuenenplein 1, 1944 RK Beverwijk

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van Studentenvolleybalvereniging UvO Versie juni 2013.

Huishoudelijk Reglement van Studentenvolleybalvereniging UvO Versie juni 2013. Huishoudelijk Reglement van Studentenvolleybalvereniging UvO Versie juni 2013. Artikel 1. Algemeen. 1.1 Op iedere plaats in dit reglement dient men voor hij te lezen hij/zij en voor zijn zijn/haar. Artikel

Nadere informatie

Competitiereglement SV Amsterdam West

Competitiereglement SV Amsterdam West Competitiereglement SV Amsterdam West Algemeen 1. Hij=zij; hem=haar; speler=speelster; zijn=haar; tegenstander=lid. 2. Er wordt per computer ingedeeld. De wedstrijdleiding mag ook handmatig indelen. 3.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BRIDGECLUB V.O.G. DE LEDEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BRIDGECLUB V.O.G. DE LEDEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT BRIDGECLUB V.O.G. DE LEDEN ART.1 AANNAME NIEUWE LEDEN Zij, die werkend lid wensen te worden van de vereniging, geven van hun verlangen kennis aan het bestuur. Het besluit tot aanneming

Nadere informatie

HoSS Ranking reglement

HoSS Ranking reglement HoSS Ranking reglement 2017-2018 Algemeen De inschrijving staat open voor iedereen vanaf 16 jaar en ouder. Uitzonderingen op deze regel zijn: Indien een jeugdspeler gedurende het seizoen 16 wordt, kan

Nadere informatie

De pion doorbraak in het pion-eindspel

De pion doorbraak in het pion-eindspel De pion doorbraak in het pion-eindspel Laatst aangepast op 31 mei 2016. Schaakzone» Eindspel» De pion doorbraak in het eindspel De pion doorbraak is een belangrijk middel om in het pionnen eindspel een

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Vereniging Internationale Organisatie van Zionistische Vrouwen in Nederland WIZO-Nederland.

Huishoudelijk reglement van de Vereniging Internationale Organisatie van Zionistische Vrouwen in Nederland WIZO-Nederland. Huishoudelijk reglement van de Vereniging Internationale Organisatie van Zionistische Vrouwen in Nederland WIZO-Nederland. Lidmaatschap Artikel 1 1. Een aanvraag tot lidmaatschap wordt ingediend conform

Nadere informatie

In deze uitgave: - Voorwoord - Kort verslag ALV 20 oktober - De Grote Clubactie - Rabo Clubkas Campagne - LSV Kerstmarkt - Vacatures.

In deze uitgave: - Voorwoord - Kort verslag ALV 20 oktober - De Grote Clubactie - Rabo Clubkas Campagne - LSV Kerstmarkt - Vacatures. In deze uitgave: - Voorwoord - Kort verslag ALV 20 oktober - De Grote Clubactie - Rabo Clubkas Campagne - LSV Kerstmarkt - Vacatures 1 Voorwoord: Hier is al weer de derde nieuwsbrief van het seizoen 2017-2018.

Nadere informatie

REGLEMENT HAVEP-GOIRLES WEEKEND KAMPIOENSCHAP Het speeltempo bedraagt 1.30 uur met 30 seconden increment per zet vanaf zet 1.

REGLEMENT HAVEP-GOIRLES WEEKEND KAMPIOENSCHAP Het speeltempo bedraagt 1.30 uur met 30 seconden increment per zet vanaf zet 1. REGLEMENT HAVEP-GOIRLES WEEKEND KAMPIOENSCHAP 2018 Artikel 1 Toernooiorganisatie 1. De schaakvereniging EGS organiseert het HAVEP- Goirles Weekend Kampioenschap 2018. 2. De speellocatie is Goirles cultureel

Nadere informatie

Competitiereglement van de Schaakclub Hoogeveen 29 augustus Algemeen 1.1. Definities a. Aanduidingen voor mannelijke personen gelden ook voor

Competitiereglement van de Schaakclub Hoogeveen 29 augustus Algemeen 1.1. Definities a. Aanduidingen voor mannelijke personen gelden ook voor Competitiereglement van de Schaakclub Hoogeveen 29 augustus 2017 1. Algemeen 1.1. Definities a. Aanduidingen voor mannelijke personen gelden ook voor vrouwelijke. b. Schaakseizoen is de periode van 1 september

Nadere informatie

Nieuwsbrief DVSB. Jaargang 2 juni 2018 nr 10. Wedstrijdprogramma bij DVSB. Door de winst in het Eemlandtoernooi speelt DVSB om de supercup op 6 juni.

Nieuwsbrief DVSB. Jaargang 2 juni 2018 nr 10. Wedstrijdprogramma bij DVSB. Door de winst in het Eemlandtoernooi speelt DVSB om de supercup op 6 juni. Nieuwsbrief DVSB Jaargang 2 juni 2018 nr 10 Wedstrijdprogramma bij DVSB Door de winst in het Eemlandtoernooi speelt DVSB om de supercup op 6 juni. De onderlinge competitie duurt nog enkele weken: - Maandag

Nadere informatie

Artikel 2 - DUUR De vereniging, opgericht achttien februari negentienhonderd achtentachtig, duurt voor onbepaalde tijd.

Artikel 2 - DUUR De vereniging, opgericht achttien februari negentienhonderd achtentachtig, duurt voor onbepaalde tijd. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 - NAAM EN ZETEL 1. De vereniging draagt de naam: Friese Darts Bond, bij afkorting genaamd: F.D.B. 2. Zij heeft haar zetel te Sneek. Artikel 2 - DUUR De vereniging, opgericht

Nadere informatie

R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 R10 R11 R12

R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 R10 R11 R12 Race 12 28-12-2014 Vandaag staat op het programma de laatste race van het seizoen 2014. In de vorige race was het al duidelijk dat m_m racer de kampioen is. De race van vandaag is daarom niet minder spannend.

Nadere informatie

Topprestaties de Prinsenakker op landelijk Leonardo schaaktoernooi

Topprestaties de Prinsenakker op landelijk Leonardo schaaktoernooi De schaakkrant van Leonardo 2 Ede e.o. de Prinsenakker in Bennekom is in november 2011 gemaakt door Christian, Pascal, Martijn, Nathan, Bente, Irene, Sander, Alex, Sjoerd, Jelmer, Carlijne, David, Sander,

Nadere informatie

Schaakschakeringen: NBC-Nieuwsbrief. 1 ste jaargang no. 1 Oktober 2011. Voorwoord

Schaakschakeringen: NBC-Nieuwsbrief. 1 ste jaargang no. 1 Oktober 2011. Voorwoord Schaakschakeringen: NBC-Nieuwsbrief 1 ste jaargang no. 1 Oktober 2011 Voorwoord U leest de eerste NBC-nieuwsbrief nieuwe stijl. Via dit medium zal voortaan worden getracht u op de hoogte te houden van

Nadere informatie

Nederlandse Bowling Federatie EVENEMENTENPLAN BOWLINGSEIZOEN 2014-2015

Nederlandse Bowling Federatie EVENEMENTENPLAN BOWLINGSEIZOEN 2014-2015 Nederlandse Bowling Federatie EVENEMENTENPLAN BOWLINGSEIZOEN 2014-2015 Vastgesteld in de bondsvergadering van Blad 1 van 66 INHOUDSOPGAVE: HOOFDSTUK 1 VERENIGINGSKAMPIOENSCHAPPEN... 9 PARAGRAAF 1.2 VERENIGINGSKAMPIOENSCHAPPEN

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Badmintonclub Grubbenvorst

Huishoudelijk Reglement Badmintonclub Grubbenvorst Huishoudelijk Reglement Badmintonclub Grubbenvorst Artikel 1. Doelstelling huishoudelijk reglement Het huishoudelijk reglement regelt de toepassing van de statuten, alsmede de inrichting en verdere werkzaamheden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. jaargang 8 nr. 302 week 17 2013. Afgelopen dinsdag brachten Eddy en ik een bezoek aan Hans in Horst (aan de Maas).

NIEUWSBRIEF. jaargang 8 nr. 302 week 17 2013. Afgelopen dinsdag brachten Eddy en ik een bezoek aan Hans in Horst (aan de Maas). NIEUWSBRIEF jaargang 8 nr. 302 week 17 2013 Herstel Hans (door Nico Grubben) Afgelopen dinsdag brachten Eddy en ik een bezoek aan Hans in Horst (aan de Maas). Hans zat nog in een rolstoel, maar op de brug

Nadere informatie

Laat even weten via of je komt! Neem je aanhang mee naar het feest? Gezellig, maar meld dit ook even in je mailtje.

Laat even weten via of je komt! Neem je aanhang mee naar het feest? Gezellig, maar meld dit ook even in je mailtje. Shuttle-Nieuws december 2017 Nieuwe aanmeldingen Afgelopen maand hebben zich bij onze vereniging de volgende nieuwe leden aangemeld: Ria van Kuijk; Maandagmiddag groep Jacqueline Couwenberg; Maandagmiddag

Nadere informatie

Zomerschaak 24 juli Verdedigen

Zomerschaak 24 juli Verdedigen Zomerschaak 24 juli 2017. Verdedigen Als thema voor deze avond had ik gekozen voor het verdedigen. Een nieuw thema bij het zomerschaak. En iedereen heeft er in de praktijk regelmatig mee te maken. Is het

Nadere informatie

Noordelijke Jeugd Competitie (NJC)

Noordelijke Jeugd Competitie (NJC) Informatiegids Noordelijke Jeugd Competitie (NJC) Seizoen 2015-2016 Data * De inschrijving sluit op 11 september * Vrijdag 18 september is de eerste speelavond. Let op: alle speeldagen zijn op vrijdagavond.

Nadere informatie