Lijdensverhaal volgens Marcus. (L 1 = VERTELLER / V = JEZUS / L 2 = ANDEREN)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lijdensverhaal volgens Marcus. (L 1 = VERTELLER / V = JEZUS / L 2 = ANDEREN)"

Transcriptie

1 Lijdensverhaal volgens Marcus. (L 1 = VERTELLER / V = JEZUS / L 2 = ANDEREN) 1. Judas gaat naar de hogepriester. L1: Het was kort vòòr Pasen. De hogepriesters en schriftgeleerden zochten hoe ze Jezus met een list in handen konden krijgen om hem te doden. Ze zeiden: L2: We mogen niet wachten tot op het paasfeest, dan is er teveel volk uit Galilea in de stad: die massa zou in opstand komen. L1: Judas Iskariot, één van de twaalf, ging naar de hogepriester en zei: L2: Wat krijg ik als ik Jezus aan u overlever? L1: Toen zij dit hoorden, waren ze blij en beloofden hem 30 zilverlingen. En van toen af zocht Judas naar een goede gelegenheid om hen Jezus in handen te spelen. 2. Voorbereiding van het paasfeest. L1: Op de eerste dag van de Joodse paasweek waarop de paaslammeren geslacht worden, vroeg Johannes aan Jezus: L2: Waar wilt gij dat we alles klaarmaken om het paasfeest te gaan vieren? L1: Jezus stuurde Petrus en Johannes dan uit met de opdracht: V: Ga naar de stad Jeruzalem. Ge zult er een man tegenkomen die een kruik water draagt. Volg hem. In het huis waar hij binnengaat moet ge aan de eigenaar zeggen: De meester vraagt de zaal te wijzen waar hij met zijn leerlingen het paasmaal kan gebruiken". Hij zal u een ruime bovenkamer tonen met banken om aan te liggen en al wat verder nodig is. Maak daar alles voor ons gereed.

2 3. Het verraad van Judas. L1: De leerlingen vertrokken, gingen de stad Jeruzalem binnen en vonden alles zoals Jezus had voorzegd. Ze maakten het paasmaal gereed. Toen het avond geworden was kwam Jezus met zijn apostelen en ging aan tafel. Onder het eten zei Jezus: V: Ik weet zeker dat iemand van u mij zal uitleveren: iemand die nu met mij eet. L1: Allen waren er bedroefd om. De één na de ander vroeg: L2: "Ik toch niet?" "Ben ik het, Heer?" L1: Maar Jezus zei: V: Eén van de twaalf die met mij zijn brood in de schaal doopt. L1: Ook Judas nam het woord en vroeg: L2: Ik ben het toch niet, Meester? L1: Jezus zei: V: Judas, wat gij te doen hebt, doe dat spoedig. L1: Dan doopte Judas zijn brood in de schaal op hetzelfde ogenblik als Jezus. Hij stond op en ging heen Het Laatste Avondmaal. L1: Later onder de maaltijd nam Jezus brood, loofde en dankte God, brak het en gaf het aan zijn leerlingen terwijl hij zei: V: Neem! Dit is mijn lichaam. Dit is mijn leven, dat ik voor u geef. Zo ben ik! L1: Toen nam hij de beker, loofde en dankte God, en gaf hem door. Allen dronken ervan. en Jezus zei: V: Dit is mijn bloed om het verbond te sluiten tussen God en de mensen. Het wordt voor allen vergoten. Zo ben ik! Wees jullie ook zo voor elkaar!

3 L1: Na de maaltijd zongen ze de gewone paaslofzangen. Toen verlieten ze het huis en begaven zich naar de Olijfberg In de hof van Olijven. L1: Onderweg zei Jezus hun: V: Allen zult gij mij in de steek laten! Het staat ook al in de heilige Schrift: Wordt de herder getroffen, dan vlucht de kudde naar alle kanten weg. L1: Maar Petrus zei hem: L2: Al laten ze u allemaal in de steek, ik verlaat u nooit. L1: Hierop zei Jezus: V: Ik verzeker u, Petrus, vannacht nog, vòòr de haan tweemaal heeft gekraaid, zult gij mij driemaal verloochenen. L1: Met nog méér nadruk verklaarde hij: L2: Al moest ik met u sterven, in geen geval laat ik u alleen. L1: En allemaal zeiden ze hetzelfde als Petrus. Ze kwamen aan een landgoed met olijfbomen, dat Getsémané heet. Daar zei Jezus tot zijn leerlingen: V: Blijf hier maar zitten, ik ga wat verder om te bidden. L1: Alleen Petrus, Jacobus en Johannes nam hij met zich mee. Hij begon angstig en onrustig te worden, en zei hun: V: Ik ben doodsbang. Blijf hier en waak. L1: Hij ging wat verder en liet zich ter aarde neervallen. Hij bad dat dit uur aan hem voorbij mocht gaan. Hij zei: V: Abba, Vader, voor U is alles mogelijk. Laat dit lijden aan mij voorbijgaan. Hoewel... nee, niet wat ík wil, maar wat Gíj wilt moet gebeuren.

4 L1: Hij ging terug naar zijn leerlingen en vond hen in slaap. Hij zei tegen Petrus: V: Simon... slaapt ge? Kunt ge zelfs niet één uur waken? Waak en bid om sterk te staan in de bekoring. Ge wilt wel, maar ge zijt zo zwak! V: Jezus ging weer bidden met dezelfde woorden. En toen hij terugkwam, vond hij hen opnieuw in slaap. Hun ogen vielen toe. Ze wisten niet wat ze hem moesten antwoorden. Nog een derde keer kwam hij bij hen en zei: V: Slaap nu maar rustig verder! Het is voorbij. Het ogenblik is gekomen: nu gaat de Mensenzoon uitgeleverd worden aan misdadigers. Sta je mee op? we gaan! Mijn verrader komt hier aan Jezus wordt aangehouden. L1: Jezus was nog niet uitgesproken of daar kwam Judas aan. Hij had een hele bende bij zich met zwaarden en knuppels, gestuurd door de hogepriesters, schriftgeleerden en oudsten. De verrader had een teken met hen afgesproken: L2: Die ik zal kussen, die is het. Grijp hen en bewaak hem goed als ge hem wegvoert. L1: Judas ging recht op Jezus af en zei: L2: Rabbi, Meester! L1: en gaf hem een kus. Jezus zei: V: Vriend, zijt ge daarvoor hier? L1: Ze grepen Jezus vast en namen hem gevangen. Maar Petrus trok zijn zwaard, trof de knecht van de hogepriester en sloeg hem een oor af. Waarop Jezus zei: V: Ben ik een misdadiger, dat ge met zwaarden en knuppels op mij afkomt om mij in handen te krijgen? Dag in, dag uit gaf ik in de tempel bij u onderricht, en ge hebt me niet durven grijpen. Maar ja, zo gaat de Schrift in vervulling, waarin vooruit geschreven staat: "Ik word onder de boosdoeners gerekend". L1: Toen lieten al zijn leerlingen hem in de steek en vluchtten weg.

5 7. Jezus voor de hogepriester. L1: Ze brachten Jezus naar het huis van de hogepriester. Alle andere hogepriesters en oudsten en schriftgeleerden die lid waren van de Hoge Raad, kwamen daar bijeen. Petrus volgde Jezus op een grote afstand tot op de binnenplaats van dat huis. Hij ging bij het dienstvolk zitten en warmde zich wat aan het vuur. 5 De hogepriesters en de leden van de Hoge Raad zochten een aanklacht tegen Jezus om hem ter dood te veroordelen, maar ze vonden niets. Velen legden een valse verklaring tegen hem af, maar hun getuigenissen stemden met elkaar niet overeen. Ook stonden er enkelen tegen hem op die verklaarden: L2: We hebben hem horen zeggen: "Ik zal de tempel die door mensen is gemaakt, afbreken en in drie dagen zal ik een nieuwe opbouwen, niet door mensen gemaakt". L1: Maar ook dat getuigenis was niet eensluidend, en dus onwettig. Toen stond de hogepriester op. Hij ging in het midden staan en vroeg aan Jezus: L2: Hebt ge niets te antwoorden? Hoort ge niet wat ze allemaal tegen u getuigen? L1: Maar Jezus antwoordde niets, hij bleef zwijgen. Opnieuw ondervroeg de hogepriester hem: L2: Zijt gij soms de Messias, de koninklijke Gezalfde, de Zoon van God? L1: Jezus zei: V: Ja, dat ben ik! En ge zult mij als de Mensenzoon zien zitten aan de rechterhand van de machtige God en ge zult mij zien komen met de wolken van de hemel om van Godswege te oordelen. L1: Toen scheurde de hogepriester zijn kleed uit diepe verontwaardiging en riep uit: L2: Waarvoor hebben we nog getuigen nodig? Gij hebt nu zelf gehoord hoe hij God beledigt! Wat vindt ge daarvan? L1: Allen spraken zij het vonnis uit:

6 L2: Hij is de dood schuldig! L1: Sommigen begonnen hem te bespuwen. Ze deden hem een blinddoek voor, sloegen hem en vroegen: L2: Wees nu eens profeet en zeg ons wie u geslagen heeft? L1: De bewakers namen hem over, en ook zij dienden hem slagen toe Verloochening door Petrus. L1: Petrus was ondertussen op de binnenplaats gebleven. Nu kwam daar een dienstmeisje van de hogepriester langs. Zij zag Petrus die zich zat te warmen. Ze bekeek hem goed en zei: L2: Maar gij waart ook bij die Jezus van Nazareth! L1: Petrus zei: L2: Ik weet niet wat gij bedoelt; ik begrijp u niet! L1: En hij ging naar buiten, naar het voorplein. Op dat ogenblik kraaide een haan. Het dienstmeisje zag hem weer en begon opnieuw, nu tegen de omstanders: L2: Hij is één van hen! L1: Petrus ontkende weer en zei: L2: Dat is niet waar! L1: En na een tijdje zeiden de omstanders tegen Petrus: L2: Gij hoort inderdaad bij die groep! Je bent trouwens van Galilea, net als die Jezus! L1: Toen begon hij te vloeken en te zweren: L2: Ik ken die man niet over wie gij het hebt! L1: En onmiddellijk daarop kraaide een haan voor de twee keer. Nu dacht Petrus aan wat Jezus hem gezegd had: "Voordat een haan tweemaal kraait, zult ge mij drie keer verloochenen". En hij barstte in tranen uit. 9. Jezus voor Pilatus. L1: In de vroege morgen kwam de Hoge Raad tot een besluit. Ze lieten Jezus geboeid wegleiden om hem uit te leveren aan de Romeinse landvoogd Pilatus. En Pilatus vroeg hem: L2: Zijt gij de koning van de Joden?

7 L1: Jezus gaf hem ten antwoord: V: Zoals gij zegt. L1: De hogepriesters brachten zware beschuldigingen tegen hem in. Pilatus vroeg aan Jezus: L2: Antwoordt gij daar niets op? Hoor eens waarvan ze u allemaal beschuldigen! L1: Maar Jezus gaf geen antwoord, tot verbazing van Pilatus Jezus of Barrabas. L1: De landvoogd Pilatus had de gewoonte elk jaar ter gelegenheid van het Joodse paasfeest iemand vrij te laten: degene om wie zij vroegen. Nu zat en zekere Barrabas gevangen met een bende opstandelingen die een moord hadden gepleegd. Het volk begon luidkeels te vragen dat hij zou doen zoals elk jaar. Pilatus antwoordde hun: L2: Wilt ge dat ik de koning van de Joden vrijlaat? L1: Hij wist wel dat Jezus uit afgunst was uitgeleverd. Maar de hogepriesters stookten het volk op om Barrabas te vragen. Pilatus vroeg: L2: Wat moet ik dan doen met de koning van de Joden? L1: Allen schreeuwden: L2: Kruisig hem! Kruisig hem! Kruisig hem! L1: Pilatus zei tegen hen: L2: Wat voor kwaad heeft hij dan gedaan? L1: Maar zij schreeuwden nog harder: L2: Kruisig hem! Kruisig hem! Kruisig hem! L1: Omdat Pilatus het volk zijn zin wilde geven, liet hij Barrabas vrij. Jezus gaf hij aan de soldaten over om hem te laten geselen en te kruisigen. 11. Geseling van Jezus. L1: De soldaten brachten Jezus binnen in het paleis van de landvoogd en ze riepen de hele afdeling bij elkaar. Ze deden hem een rode mantel om, vlochten een kroon van doorntakken en zetten hem die op. Ze gaven hem een rietstok in de rechterhand en begonnen hem te bespotten. Ze riepen:

8 L2: Leve de koning van de Joden. L1: Dan pakten ze de rietstok uit zijn hand en sloegen hem op het hoofd. Ze spuwden hem in het gezicht, en knielden voor hem neer. En toen ze zo de spot met hem gedreven hadden, trokken ze hem de rode mantel uit en deden hem zijn eigen kleren weer aan. Ze brachten hem buiten de stad om hem te kruisigen Kruisweg naar Golgotha. L1: Zelf zijn kruis dragend, trok Jezus de stad uit, gevolgd door een grote menigte. Onderweg dwongen de soldaten een voorbijganger het kruis te helpen dragen. Het was Simon van Cyréne, de vader van Alexander en Rufus. Hij kwam toevallig van zijn akker naar de stad terug. Ook ontmoette Jezus vrouwen, die om hem rouwden en treurden. Hij keerde zich naar hen toe en sprak: V: Vrouwen van Jeruzalem, huil niet om míj, huil liever om uzelf en om uw kinderen. 13. Kruisiging van Jezus. L1: Zo kwamen zij op de plaats Golgotha, wat vertaald wordt met Schedelplaats. Ze gaven hem gekruide wijn (om de pijn te verzachten), maar hij wilde er niet van drinken. Daar sloegen zij hem aan het kruis. Daarna verdeelden ze zijn kleren en dobbelden om te zien wat ieder zou krijgen. Het was negen uur in de morgen toen ze hem kruisigden. Het opschrift met de reden van zijn veroordeling luidde: "De koning van de Joden". Samen met hem werden nog twee rovers gekruisigd, één rechts en één links van hem. Voorbijgangers beledigden hem, of haalden hun schouders op en riepen: L2: Welnu, gij die de tempel zou afbreken en in drie dagen weer opbouwen, red u zelf nu, en kom maar van het kruis af.

9 L1: Zo spotten ook de hogepriesters en de schriftgeleerden onder elkaar: L2: Anderen heeft hij gered, zichzelf kan hij niet redden. Hé Messias, koning van Israël, kom van dat kruis af. Als ge dát kunt, dan geloven wij in u. L1: Zelfs de twee die met Jezus gekruisigd waren, beschimpten hem. 's Middags vanaf twaalf uur viel er duisternis over het hele land. Dat duurde tot drie uur in de namiddag. Om drie uur schreeuwde Jezus luid: V: Eloï, Eloï, lama sabaktáni! Mijn God, mijn God, waarom hebt gij mij verlaten? L1: Dat zijn de eerste woorden van een psalmgebed. Sommigen, die niet goed verstaan hadden wat hij riep, zeiden: L2: Luister, hij roept om Elia, de redder in alle nood! L1: Een van hen ging een spons in wijn dopen, stak die op een rietstok, liet hem drinken en zei: L2: Laat mij maar doen! Dan kunnen wij zien of Elia hem eraf komt halen. 9 L1: Maar Jezus gaf een luide kreet en stierf. L1: Op dat ogenblik scheurde het grote gordijn in de tempel van boven tot onder in tweeën... alsof al het oude nu overbodig was geworden. De honderdman die tegenover het kruis de wacht hield en gezien had hoe Jezus gestorven was, zei: L2: Deze mens was vast en zeker de Zoon van God. L1: Op een afstand stonden ook vrouwen toe te kijken. Onder hen was Maria Magdalena, Maria, de moeder van Jacobus de Mindere en Joses, en dan nog Salomé. Toen Jezus nog in Galilea rondtrok, waren zij Jezus altijd gevolgd om voor hem te zorgen. Er stonden nog veel andere vrouwen die met hem naar Jeruzalem waren opgetrokken.

10 14. Pilatus staat het lijk af. L1: Nu was het al avond geworden, en nog wel de avond vóór een sabbat, een rustdag. Daarom durfde Jozef van Arimetéa het aan om naar Pilatus te gaan. Jozef was een vooraanstaand lid van de Hoge Raad en leefde in de verwachting van het komende Rijk van God. Hij vroeg aan Pilatus om het lichaam van Jezus. Pilatus was verbaasd dat Jezus al dood was. Hij riep de honderdman bij zich en vroeg of Jezus al gestorven was. En toen de honderdman dit bevestigd had, werd het lijk afgestaan aan Jozef Begrafenis van Jezus. L1: En Jozef van Arimetéa kocht een linnen doek, nam Jezus van het kruis af en wikkelde hem in het linnen. Hij legde hem in een graf dat in de rots was uitgehouwen en rolde een steen voor de ingang van het graf. Maria Magdalena en Maria Joses zagen waar Jezus begraven werd. Tot zover het lijdensverhaal van Jezus Christus, de Zoon van God.

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Uit het heilig Evangelie volgens Matteüs (27, 22-23.26).

Uit het heilig Evangelie volgens Matteüs (27, 22-23.26). 1 ste statie Jezus wordt ter dood veroordeeld Uit het heilig Evangelie volgens Matteüs (27, 22-23.26). Pilatus vroeg hun: Wat zal ik doen met Jezus, die Christus genoemd wordt? Zij riepen allen: Aan het

Nadere informatie

Het wonder van het kruis. De omwisseling aan het kruis

Het wonder van het kruis. De omwisseling aan het kruis Het wonder van het kruis De omwisseling aan het kruis Het wonder van het kruis / De Omwisseling Vergeving Verlossing / Reiniging Genezing Bevrijding Verzoening Nieuw leven Getsemane Diezelfde avond ging

Nadere informatie

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan!

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Pasen 2016 Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon,

Nadere informatie

Zangdienst Zondag 4 maart Voorganger: Ds. A.L. Verduijn Organist: Gea Hilverts

Zangdienst Zondag 4 maart Voorganger: Ds. A.L. Verduijn Organist: Gea Hilverts Zangdienst Zondag 4 maart 2018 Voorganger: Ds. A.L. Verduijn Organist: Gea Hilverts Welkom en mededelingen Zingen lied 512: 1, 2, 3, 6 en 7 O Jezus hoe vertrouwd en goed Orgel Stil gebed Bemoediging

Nadere informatie

Marcus 15:1 s Ochtends in alle vroegte kwamen de hogepriesters, de oudsten en de schriftgeleerden en het hele Sanhedrin in vergadering bijeen.

Marcus 15:1 s Ochtends in alle vroegte kwamen de hogepriesters, de oudsten en de schriftgeleerden en het hele Sanhedrin in vergadering bijeen. Marcus 15:1 s Ochtends in alle vroegte kwamen de hogepriesters, de oudsten en de schriftgeleerden en het hele Sanhedrin in vergadering bijeen. Wat er aan voorafging... Pesachmaal met zijn discipelen De

Nadere informatie

PalmPasen - B Evangelie palmliturgie (Mc. 11, 1-10) Eerste lezing (Jesaja 50, 4-7)

PalmPasen - B Evangelie palmliturgie (Mc. 11, 1-10) Eerste lezing (Jesaja 50, 4-7) PalmPasen - B Evangelie palmliturgie (Mc. 11, 1-10) Toen Jezus en zijn leerlingen Jeruzalem naderden, in de richting van Betfage en Betanië op de olijfberg, zond Hij twee van zijn leerlingen uit met de

Nadere informatie

Goede Vrijdag april uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Annemarie Kreling

Goede Vrijdag april uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Annemarie Kreling Goede Vrijdag 2017-14 april 19.30 uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Annemarie Kreling Orde van dienst: Votum en zegengroet LB 562 Lezen: Markus 15: 1-39 Zingen: LB 577 Tekst: Markus 15:

Nadere informatie

- Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis

- Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis DE DIENST VAN GOEDE VRIJDAG 2018 IN DE HOEKSTEEN - Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis - Woord van welkom - Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 22: 1,2 Mijn God, mijn

Nadere informatie

Jezus gezalfd. Johannes 12 1-8

Jezus gezalfd. Johannes 12 1-8 Jezus gezalfd Johannes 12 1-8 1 6 dagen voor Pesach ging Jezus naar Betanië, naar Lazarus die hij uit de dood had opgewekt. 2Daar hield men ter ere van hem een maaltijd; Marta bediende, en Lazarus was

Nadere informatie

!" " # # " $ (" ) *+ #, & , # &. " / " "

!  # #  $ ( ) *+ #, & , # &.  /  ! # # $ # Lucas 2 : 10, 11 Wees niet bang, zei hij, want ik breng u het mooiste nieuws dat u ooit hebt gehoord Het is groot nieuws voor heel het volk Vandaag is in Betlehem de Redder geboren: Christus,

Nadere informatie

de geliefde mens bemind verraden Meditatieviering Witte Donderdag Hoevelaken

de geliefde mens bemind verraden Meditatieviering Witte Donderdag Hoevelaken de geliefde mens bemind verraden Meditatieviering Witte Donderdag Hoevelaken OPENING Openingszang Wachtend op wie nr. 1009 Groet Stilte Gebed Lied Altijd aanwezige nr. 1003 Een kruik met olie wordt op

Nadere informatie

Jezus vertelde over het contact met God die hij zijn Vader noemde. Aan de wonderen die hij deed was te zien dat hij dat contact zelf had

Jezus vertelde over het contact met God die hij zijn Vader noemde. Aan de wonderen die hij deed was te zien dat hij dat contact zelf had HET VERRAAD... Tweeduizend jaar geleden leefde in het land dat nu Israël heet, degene aan wie we onze jaartelling en onze beschaving te danken hebben: Jezus Christus. Jezus vertelde over het contact met

Nadere informatie

Verteller: Toen Jezus deze laatste rede had uitgesproken, zei hij tegen zijn leerlingen:

Verteller: Toen Jezus deze laatste rede had uitgesproken, zei hij tegen zijn leerlingen: Goede Vrijdag 2014 Psalm 22 1 Mijn God Votum en groet Gebed Heer hoe kan het dat we in een wereld Waarin zoveel mensen lijden en verdrukt worden Het vreemd vinden dat Jezus vermoord werd? Hoe kan het dat

Nadere informatie

Nederlands. Palmzondag Passie van de Heer B. Ach Heer, houd u niet ver van mij, mijn steun, kom haastig om mij bij te staan.

Nederlands. Palmzondag Passie van de Heer B. Ach Heer, houd u niet ver van mij, mijn steun, kom haastig om mij bij te staan. Nederlands Palmzondag Passie van de Heer B Ach Heer, houd u niet ver van mij, mijn steun, kom haastig om mij bij te staan. (Ps 22,20) Van leven naar eucharistie Niet zij die door geweld en tirannie de

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

De liturgische kleur is paars, de kleur van boete en inkeer.

De liturgische kleur is paars, de kleur van boete en inkeer. De liturgische kleur is paars, de kleur van boete en inkeer. m.m.v. Voorganger Orgel Zang Muziekbegeleiding Lector Hanny Lingen Pim Lodder Sisters in Music Wim Bak(gitaar) en Rudolf de Jong (piano) Wies

Nadere informatie

Eric Haelvoet Guldendallaan 90 1150 Sint-Pieters-Woluwe 0476.085.744 www.bartimeus.be bartimeus@donbosco.be

Eric Haelvoet Guldendallaan 90 1150 Sint-Pieters-Woluwe 0476.085.744 www.bartimeus.be bartimeus@donbosco.be Bezinning 293: Uw wil geschiede Matteus 26,14-27,66 = passiezondag A-jaar 1 Het Woord Daarop ging een van de twaalf, die met de naam Judas Iskariot, naar de hogepriesters en zei: Wat krijg ik van u als

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke dienst op Goede Vrijdag 2019, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de gezamenlijke dienst op Goede Vrijdag 2019, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de gezamenlijke dienst op Goede Vrijdag 2019, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang 19.30 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Voor de dienst zijn we stil Ds. G. de Goeijen

Nadere informatie

Jezus hield veel van Marta en haar zuster, en van Lazarus. Maar toen hij gehoord had dat Lazarus ziek was, bleef hij toch nog twee dagen waar hij

Jezus hield veel van Marta en haar zuster, en van Lazarus. Maar toen hij gehoord had dat Lazarus ziek was, bleef hij toch nog twee dagen waar hij Johannes 11:1-45 Er was iemand ziek, een zekere Lazarus uit Betanië, het dorp waar Maria en haar zuster Marta woonden dat was de Maria die Jezus met olie gezalfd heeft en zijn voeten met haar haar heeft

Nadere informatie

REAL LIFE IS KNOWING JESUS

REAL LIFE IS KNOWING JESUS 8 Toen de mens en zijn vrouw God, de HEER, in de koelte van de avondwind door de tuin hoorden wandelen, verborgen zij zich voor hem tussen de bomen. 9 Maar God, de HEER, riep de mens: Waar ben je? 10 Hij

Nadere informatie

Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd

Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd Lucas 2:41-47 41 Zijn ouders gingen jaarlijks voor het pesachfeest naar Jeruzalem. 42 Toen hij twaalf jaar was, maakten ze weer hun gebruikelijke pelgrimstocht. 43 Na afloop

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

02 Koor Hosanna! Gezegend hij die komt in de naam van de Heer. Gezegend het komende koninkrijk van onze vader David. Hosanna in de hemel!

02 Koor Hosanna! Gezegend hij die komt in de naam van de Heer. Gezegend het komende koninkrijk van onze vader David. Hosanna in de hemel! 1 01 Recit. (Intocht in Jeruzalem 1) 1 Toen ze Jeruzalem naderden en in de buurt waren van Betfage en Betanië bij de Olijfberg, stuurde hij twee van zijn leerlingen vooruit. 2 Hij zei tegen hen: Ga naar

Nadere informatie

Orde van dienst voor. Goede Vrijdag. We gedenken het lijden en sterven van Jezus.

Orde van dienst voor. Goede Vrijdag. We gedenken het lijden en sterven van Jezus. Orde van dienst voor Goede Vrijdag 17 april 2014 Gereformeerde Kerk te Zwartebroek Voorganger: Organist: ds. D.J. de Rooij Frits Top Toelichting op de bloemschikking We gedenken het lijden en sterven van

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

32 Ze kwamen bij een olijfgaard die Getsemane heette, en hij zei tegen zijn

32 Ze kwamen bij een olijfgaard die Getsemane heette, en hij zei tegen zijn Goede Herderkerk Doetinchem 14 april 2017 19.30 uur (Goede Vrijdag) mededelingen stil gebed votum en groet Gezang 324 Wij zoeken in uw huis uw aangezicht, o Here. Naar vrede smachten wij, naar stille innigheid.

Nadere informatie

Dinsdag 26 maart Welkom. Gebed

Dinsdag 26 maart Welkom. Gebed Dinsdag 26 maart 2013 Welkom Gebed Psalm 115 1 Niet ons, o HEER', niet ons, Uw Naam alleen Zij, om Uw trouw en goedertierenheen, All' eer en roem gegeven. Waarom, o HEER', zou 't heidendom met spot, Dan

Nadere informatie

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

Passie-spel 2013 Tekst: Erik Idema Muziek: Gerard van Amstel

Passie-spel 2013 Tekst: Erik Idema Muziek: Gerard van Amstel Beelden wijzen ons de weg Passie-spel 2013 Tekst: Erik Idema Muziek: Gerard van Amstel Aan dit Passie-spel deden mee: Agathe, Annely, Eliza, Ester, Jesse, Jildau, Joël, Naomi, Nienke, Rens & Roliene KinderNevenDienst

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Online Bijbel voor kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Online Bijbel voor kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Online Bijbel voor kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit Het

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. Verhaal 54 van Bible for Children, PO Box 3, Winnipeg, MB R3C 2G1 Canada

Bible for Children stelt voor. Verhaal 54 van Bible for Children, PO Box 3, Winnipeg, MB R3C 2G1 Canada Bible for Children stelt voor Het eerste Paasfeest Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Janie Forest Vertaald door: Christian Lingua Bewerkt door: Lyn Doerksen Verhaal 54 van 60 www.m1914.org

Nadere informatie

Inleiding. Hallo Kanjers,

Inleiding. Hallo Kanjers, 1 Inleiding. Hallo Kanjers, Soms lijkt of de kerk vooral om grote mensen draait. Natuurlijk is dat niet zo en de Heer Jezus zegt 'Laat de kinderen tot mij komen', want Hij houdt in het bijzonder van kinderen.

Nadere informatie

Vrijdag 14 april uur Dorpskerk Bodegraven Predikant: kand. J. Domburg. Goede Vrijdag

Vrijdag 14 april uur Dorpskerk Bodegraven Predikant: kand. J. Domburg. Goede Vrijdag Vrijdag 14 april 2017 9.30 uur Dorpskerk Bodegraven Predikant: kand. J. Domburg Goede Vrijdag Zingen: Ps. 116:1 en 2 1. God heb ik lief; want die getrouwe HEER Hoort mijne stem, mijn smekingen, mijn klagen;

Nadere informatie

Andreaskerk Putten 30 maart uur

Andreaskerk Putten 30 maart uur Andreaskerk Putten 30 maart 2018-19.30 uur Ds. W. Gugler & Ds. R. Koning Ouderling: Organist: W.J. Schaap m.m.v.: A.M.EN Koster: E. van den Heuvel/ J. Hijmissen Stil gebed Gezang 323: 1,7 1. God is tegenwoordig,

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Ingrid de Gier Jeugd ouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Ingrid de Gier Jeugd ouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Ingrid de Gier Jeugd ouderling Psalm 61 1, 3 en 5 Psalm 40 4 en 5 (Oude Berijming) Gezang 249 1, 2 en 3 Schriftlezing Johannes 11:1-57 (NBV) Gezang 329 1, 2 en

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

U wordt verzocht in het middenvak plaats te nemen. Stilte. Gebed van de witte donderdag

U wordt verzocht in het middenvak plaats te nemen. Stilte. Gebed van de witte donderdag -1- U wordt verzocht in het middenvak plaats te nemen Stilte Welkom en bemoediging V: Onze hulp is de Naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft A: Amen Zingen: psalm 116: 1, 2, 3, 4 2 Toen de

Nadere informatie

Bible for Children. stelt voor. Het eerste Paasfeest

Bible for Children. stelt voor. Het eerste Paasfeest Bible for Children stelt voor Het eerste Paasfeest Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Janie Forest Bewerkt door: Lyn Doerksen Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. Het eerste Paasfeest

Bible for Children stelt voor. Het eerste Paasfeest Bible for Children stelt voor Het eerste Paasfeest Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Janie Forest Bewerkt door: Lyn Doerksen Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

HOUTRUSTKERKGEMEENTE

HOUTRUSTKERKGEMEENTE HOUTRUSTKERKGEMEENTE Ds. Karl van Klaveren (voorganger) Marieke Stoel (cantor-organist) Carel Cames van Batenburg (organist) Marius Buijs, Theo Hoogakker, Bea Hoogbruin, Adriaan Keller, Linda Klinkhamer,

Nadere informatie

Goede vrijdag 25 maart Muziek. Woord van welkom. Votum en groet. Gez. 1010: 1, 2, 3 en 4

Goede vrijdag 25 maart Muziek. Woord van welkom. Votum en groet. Gez. 1010: 1, 2, 3 en 4 Goede vrijdag 25 maart 2016 Muziek Woord van welkom Votum en groet Gez. 1010: 1, 2, 3 en 4 Gebed Geef vrede Heer, geef vrede vol is de wereld, vol van strijd en geweld de armen van het kwaad rijken tot

Nadere informatie

Goede Vrijdag. Liturgische kleur: paars. Liturg : Gerda Vedders-Vasters Ouderling : Marti Pluygers Organist : Henk Langenkamp

Goede Vrijdag. Liturgische kleur: paars. Liturg : Gerda Vedders-Vasters Ouderling : Marti Pluygers Organist : Henk Langenkamp Orde van dienst 30 maart 2018 in de Martinuskerk te Markelo Liturg : Gerda Vedders-Vasters Ouderling : Marti Pluygers Organist : Henk Langenkamp Goede Vrijdag Liturgische kleur: paars - 2 - Moment van

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

Quizvragen met spelidee en werkbladen

Quizvragen met spelidee en werkbladen Quizvragen met spelidee en werkbladen De eerste letters van de goede antwoorden maken een nieuwe zin. (rode letters) Schrijf de antwoorden in het rooster van het werkblad, en je leest van boven naar beneden

Nadere informatie

Welkom - Aan de kinderen vertellen dat het deze keer over een moeilijk moment in Petrus leven gaat.

Welkom - Aan de kinderen vertellen dat het deze keer over een moeilijk moment in Petrus leven gaat. 7 april 2019 10.00 uur AA Kramer muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar kindvriendelijke dienst Welkom - Aan de kinderen vertellen dat het deze keer over een moeilijk moment in Petrus leven gaat. Zingen:

Nadere informatie

Orde van dienst voor Witte Donderdag 29 maart 2018 in de Pelgrimskerk te Zoetermeer

Orde van dienst voor Witte Donderdag 29 maart 2018 in de Pelgrimskerk te Zoetermeer Orde van dienst voor Witte Donderdag 29 maart 2018 in de Pelgrimskerk te Zoetermeer Aanvang: 18.00 uur -1- U wordt verzocht in het middenvak plaats te nemen. Stilte Welkom en bemoediging V: Onze hulp is

Nadere informatie

PALMPASENSTOET EN HOSANNA (A.L. Webber)

PALMPASENSTOET EN HOSANNA (A.L. Webber) OPENING VAN DE VIERING Le. 1 Palmzondag is dat heel bijzondere feest waar vreugde en verdriet in elkaar overvloeien, Hosanna en aan het kruis met Hem. We staan nu dus weer aan het begin van die wonderlijke

Nadere informatie

Stille Week en Pasen 2016

Stille Week en Pasen 2016 Stille Week en Pasen 2016 VOOR KINDEREN VAN DE KRUISKERK ARNHEM Hoi jongens en meisjes, Het is al weer bijna zover! We gaan het Paasfeest vieren! Misschien ga je wel eieren schilderen of eieren zoeken?

Nadere informatie

Palmzondag - A. Evangelie Palmliturgie (Mt. 21, 1-11)

Palmzondag - A. Evangelie Palmliturgie (Mt. 21, 1-11) Palmzondag - A Evangelie Palmliturgie (Mt. 21, 1-11) Toen Jezus en zijn leerlingen Jeruzalem naderden en de Olijfberg bestegen in de richting van Betfage, zond Jezus twee van hen vooruit met de opdracht:

Nadere informatie

DERDE ZONDAG VAN PASEN

DERDE ZONDAG VAN PASEN DERDE ZONDAG VAN PASEN 83 EERSTE LEZING Hand., 5, 27b-32. 40b-47 Van dit alles zijn wij getuigen maar ook de heilige Geest. Uit de Handelingen der Apostelen 27b In die dagen ondervroeg de hogepriester

Nadere informatie

Paasviering 2016 ds Jonkersschool. Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood.

Paasviering 2016 ds Jonkersschool. Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood. Paasviering 2016 ds Jonkersschool Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood. 1. Welkom door meester Joop Het dochtertje van Jaïrus. Zij is niet dood, zij slaapt.

Nadere informatie

Liturgie 19 maart 2017

Liturgie 19 maart 2017 Liturgie 19 maart 2017 Votum en Groet Zingen Psalm 42: 1, 3 Evenals een moede hinde naar het klare water smacht, schreeuwt mijn ziel om God te vinden, die ik ademloos verwacht. Ja, ik zoek zijn aangezicht,

Nadere informatie

Goede Vrijdag. Het is stil in de kerk. De gemeente en het orgel zwijgen DIENST VAN DE VOORBEREIDING

Goede Vrijdag. Het is stil in de kerk. De gemeente en het orgel zwijgen DIENST VAN DE VOORBEREIDING Op weg naar Pasen 1 Goede Vrijdag Deze vrijdag lijkt op het eerste gezicht helemaal niet goed. We lezen en zingen immers over de laatste uren van Jezus' leven. We beleven hoe zijn vrienden hem in de steek

Nadere informatie

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Kinderen zingen Vertel me eens Heer Jezus Toen u op aarde was Waarom geloofde niemand toen Dat u de koning was? Ze wilden

Nadere informatie

Judas Een goede avond, rabbi! Evangelist En kuste hem. Jezus zei toen tegen hem: Jezus Mijn vriend! Moest je daarvoor komen..

Judas Een goede avond, rabbi! Evangelist En kuste hem. Jezus zei toen tegen hem: Jezus Mijn vriend! Moest je daarvoor komen.. Jezus Ach! Nog aan het slapen en rusten? Zie toch! Nu komt het zover, dat de Mensenzoon aan een schurkenbende uitgeleverd zal zijn. Sta nu op, laten we gaan. Kijk maar, daar is hij die mij verraadt. Nog

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

Liturgie voor Goede Vrijdag 19 april 2019

Liturgie voor Goede Vrijdag 19 april 2019 Liturgie voor Goede Vrijdag 19 april 2019 Géén lied vóór de dienst, sobere orgelmuziek Welkom en mededelingen Aanvangslied: Mijn ziel is stil tot God mijn Heer (Psalm 62:1,5) 62:1 Mijn ziel is stil tot

Nadere informatie

Pilatus Met de dood van die man heb ik niets meer te maken. Zoek het zelf uit!

Pilatus Met de dood van die man heb ik niets meer te maken. Zoek het zelf uit! Pilatus Met de dood van die man heb ik niets meer te maken. Zoek het zelf uit! Evangelist Daarop antwoordde het hele volk in koor: 50d Koor Zijn bloed over ons en over onze kinderen! 50e Evangelist Toen

Nadere informatie

Leeftijd: alle-leeftijden Thema: Kliederkerk, Opstanding, Pasen Tijdsduur: 20+ min.

Leeftijd: alle-leeftijden Thema: Kliederkerk, Opstanding, Pasen Tijdsduur: 20+ min. Palmpasenstok Leeftijd: alle-leeftijden Thema: Kliederkerk, Opstanding, Pasen Tijdsduur: 20+ min. Ontdek-activiteit: Maak een traditionele Palmpasenstok. Met uitleg van de betekenis. Bijbelteksten Lucas

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Gezang 172 : 1 en 2 NLB 538

Wij zingen voor de dienst: Gezang 172 : 1 en 2 NLB 538 Wij zingen voor de dienst: Gezang 172 : 1 en 2 NLB 538 NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b Binnenkomst kerkenraad

Nadere informatie

Kruisweg in Flanelscenes

Kruisweg in Flanelscenes 1 e statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld Kruisweg in Flanelscenes Achtergrond: Interieur T1 = trap (Troonzaal) T3 = paars gordijn (Troonzaal) T4 = 3 pilaren (Troonzaal) 70 = Jezus (ontkleed) 70A =

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Dan. 7,1-14; Mat.26,57-68 Witte donderdag 17 april 2014 Viering van het HA Ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Iedereen droomt elke nacht. Maar lang niet elke droom weet je nog als je wakker wordt. En

Nadere informatie

Het Koninkrijk Gods. Synopsis van de evangeliën volgens Matteüs 8, 19, 20 en 22, Marcus 10, Lukas 10, 17 en 18 en Johannes 6

Het Koninkrijk Gods. Synopsis van de evangeliën volgens Matteüs 8, 19, 20 en 22, Marcus 10, Lukas 10, 17 en 18 en Johannes 6 Het Koninkrijk Gods Synopsis van de evangeliën volgens Matteüs 8, 19, 20 en 22, Marcus 10, Lukas 10, 17 en 18 en Johannes 6 Dit toneel is samengesteld uit een selectie van de meest sprekende dialogen uit

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel.

Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel. Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel. 36 Vervolgens ging Jezus met zijn leerlingen naar een plek die Getsemane genoemd werd. Hij

Nadere informatie

Bezinning 167: Het lijdensverhaal van Lucas. Lucas 22,14-23,56 = passiezondag C-jaar. Het Woord

Bezinning 167: Het lijdensverhaal van Lucas. Lucas 22,14-23,56 = passiezondag C-jaar. Het Woord Don Bosco Bezinning 167: Het lijdensverhaal van Lucas Lucas 22,14-23,56 = passiezondag C-jaar Het Woord Toen het zover was, ging Hij samen met de apostelen aanliggen voor de maaltijd. Hij zei tegen hen:

Nadere informatie

Een week om bij stil te staan

Een week om bij stil te staan Een week om bij stil te staan Hallo jongens en meisjes, Hoi tieners en jongeren, Beste gemeenteleden, Dit boekje is om te gebruiken bij de week van Palmpasen tot Pasen: de Stille week. Waarom nog een boekje?

Nadere informatie

Verteltheater Tijd voor Jezus - JEZUS GEEFT ZIJN LEVEN

Verteltheater Tijd voor Jezus - JEZUS GEEFT ZIJN LEVEN De PDF van de dia s en bijbehorende teksten geven u de mogelijkheid om het Verteltheater Tijd voor Jezus ook offline te gebruiken. Ook kunt u desgewenst met behulp van de teksten en de dia s zélf het verhaal

Nadere informatie

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 OPBOUW WANDELING 1. Gebed (samen) Open met een kort gebed 2. Bijbellezing (samen) Lees samen het bijbelgedeelte 3. Verhalen delen (2-tal) Wat houdt je bezig? Is in beweging

Nadere informatie

Nederlands. Palmzondag Passie van de Heer A. Van leven naar eucharistie. Palmliturgie. Evangelie Matteüs 21,1-11

Nederlands. Palmzondag Passie van de Heer A. Van leven naar eucharistie. Palmliturgie. Evangelie Matteüs 21,1-11 Nederlands Palmzondag Passie van de Heer A Mijn Vader, als het niet mogelijk is dat die beker voorbijgaat zonder dat Ik hem drink: dat dan uw wil geschiedde. (Mt 26,42) Van leven naar eucharistie Niet

Nadere informatie

Bezinning 89: Het passieverhaal. Marcus 14, 1 15, 47 = Passiezondag B-jaar. Het Woord

Bezinning 89: Het passieverhaal. Marcus 14, 1 15, 47 = Passiezondag B-jaar. Het Woord Don Bosco Bezinning 89: Het passieverhaal Marcus 14, 1 15, 47 = Passiezondag B-jaar Het Woord De volgende dag zou het feest van Pesach en het Ongedesemde brood beginnen. De hogepriesters en schriftgeleerden

Nadere informatie

Ruimte voor verstilling

Ruimte voor verstilling Ruimte voor verstilling Mededelingen door de ouderling van dienst Gerard van de Wardt Pastoraal Ouderling, sectie 8 Psalm 37 vers 2 en 3 Psalm 37 vers 2 en 3 Psalm 37 vers 2 en 3 Psalm 37 vers 2 en 3 Stil

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7 Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7 Lied 869: 1a, 2 Lied 869: 1b, 2 Lied 869: 1, 7a Lied 869: 1, 7b Wij zingen als intochtslied: Psalm 66: 1 Psalm 66: 1a Psalm 66: 1b Stil gebed, bemoediging en

Nadere informatie

orde van dienst voor de drie dagen van Pasen 2015

orde van dienst voor de drie dagen van Pasen 2015 MET OPEN HANDEN orde van dienst voor de drie dagen van Pasen 2015 voorgangers: ds. Lieke van Houte, ds. Hans van Solkema musici: Piet Lievense, Margreeth Hartman, Rudi Altelaar m.m.v. de gezamenlijke cantorij

Nadere informatie

Goede Vrijdag. PK De Swaen vrijdag 19 april Voorganger : Menny de Wolf Organist : Frans Koning

Goede Vrijdag. PK De Swaen vrijdag 19 april Voorganger : Menny de Wolf Organist : Frans Koning Goede Vrijdag PK De Swaen vrijdag 19 april 2019 Voorganger : Menny de Wolf Organist : Frans Koning Orde van dienst voor Goede vrijdag We gedenken het lijden en sterven van de Heer. Het is stil in de kerk

Nadere informatie

Goede Vrijdag Van ons genomen. Voorgangers: Ad de Gruijter, Heleen Goddijn, Leo van Driel en leden van het koor van de Haagse Dominicus

Goede Vrijdag Van ons genomen. Voorgangers: Ad de Gruijter, Heleen Goddijn, Leo van Driel en leden van het koor van de Haagse Dominicus Goede Vrijdag Van ons genomen Voorgangers: Ad de Gruijter, Heleen Goddijn, Leo van Driel en leden van het koor van de Haagse Dominicus Lied, In uw handen leg ik mijn hart WELKOM Welkom in deze Goede Vrijdagviering

Nadere informatie

Welkom in deze dienst op Goede Vrijdag 2014 Voorganger: Ds. G. Oberink

Welkom in deze dienst op Goede Vrijdag 2014 Voorganger: Ds. G. Oberink Welkom in deze dienst op Goede Vrijdag 2014 Voorganger: Ds. G. Oberink Muzikale medewerking: Marco en Wilma Hoorn Christien Baarssen Organist: Hendrik Loosman Verhaal: Christien Baarssen Thema van deze

Nadere informatie

Liturgie 26 maart Avondmaal

Liturgie 26 maart Avondmaal Liturgie 26 maart 2017 Avondmaal Votum en Groet Zingen Hemelhoog 436 U bent mijn schuilplaats U bent mijn schuilplaats Heer, U vult ons hart steeds weer, met een verlossingslied. Telkens als ik angstig

Nadere informatie

Samen houden we de website up-to-date!

Samen houden we de website up-to-date! Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het weten aan communicatie@boei90.nl!

Nadere informatie

WOENSDAG. BELANGENLIJNEN 3. Sanhedrin: eerst aanklacht wegen tempelafbraak; dan: wegen Godslastering!

WOENSDAG. BELANGENLIJNEN 3. Sanhedrin: eerst aanklacht wegen tempelafbraak; dan: wegen Godslastering! WOENSDAG 1 Toen Jezus deze laatste rede had uitgesproken, zei hij tegen zijn leerlingen: 2 Over twee dagen is het, zoals jullie weten, Pesach. Dan wordt de Mensenzoon uitgeleverd om gekruisigd te worden.

Nadere informatie

14 april 2019 Palmpasen 10:30

14 april 2019 Palmpasen 10:30 14 april 2019 Palmpasen 10:30 Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Haddo Hans Hilbers Organist: L. van den Broek / W.J. Schaap Junior Andreasband o.l.v. Eva Arendsen Lector: Gert Broekhuis Koster:

Nadere informatie

Engelenverhalen. Lucas 24:1-32

Engelenverhalen. Lucas 24:1-32 Engelenverhalen Leven vanuit een hemels perspectief Lucas 24:1-32 Lydie Geurts 29 juli 2018 1 En op de eerste dag van de week gingen zij, heel vroeg in de morgen, naar het graf en brachten de specerijen

Nadere informatie

Les 27: Houd je van Mij?

Les 27: Houd je van Mij? Les 27: Houd je van Mij? Dit verhaal kun je lezen in Johannes 21 Vul de ontbrekende woorden in! De..zijn naar Galilea gegaan, zoals Jezus gezegd had. Op een avond zegt..: Ik ga. Thomas, Natanaël, Johannes

Nadere informatie

Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47

Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47 Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47 Muziek: Willem Datema Toelichting De tekst van Handelingen 2 : 1 t/m 47, is genomen uit de vertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap. De rolverdeling is als volgt:

Nadere informatie

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 - 1 - Pasen (de opstanding) De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed.

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 1 Bekleden met Dopen is je met Christus bekleden. Galaten 3:27 U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 2 Graf Dopen is met Hem begraven worden, met Hem opstaan

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Kerk-Schooldienst 14 april 2019 Thema: Hosanna! Voorganger: ds. Dick Steenks Organist: Peter Reijnoudt Mmv Jongerenband Solido Mmv schoolkinderen

Kerk-Schooldienst 14 april 2019 Thema: Hosanna! Voorganger: ds. Dick Steenks Organist: Peter Reijnoudt Mmv Jongerenband Solido Mmv schoolkinderen Kerk-Schooldienst 14 april 2019 Thema: Hosanna! Voorganger: ds. Dick Steenks Organist: Peter Reijnoudt Mmv Jongerenband Solido Mmv schoolkinderen Binnenkomst met Palmpaasstokken met kinderlied Hosanna

Nadere informatie

Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen

Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen Paasviering Samen op weg naar Pasen Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen geweldig dat dat kan en

Nadere informatie

Van Palmpasen naar Pasen

Van Palmpasen naar Pasen Van Palmpasen naar Pasen Protestantse gemeente Maasdijk Stille week in Woord en Beeld 2 Voor thuis Lees vooraf de Bijbelverhalen door. Hierdoor krijgen de bijbehorende symbolen betekenis. Afhankelijk van

Nadere informatie

Liturgie , Goede Vrijdag

Liturgie , Goede Vrijdag Liturgie 19-4-2019, Goede Vrijdag Mededelingen Zingen Ps. 36: 2, 3 (Nieuwe Psalmvertaling) 2. Uw liefde raakt het hemelblauw. Tot in de wolken reikt uw trouw. Geen mens kan U doorgronden. Uw oordeel is

Nadere informatie

Refrein: Wij zingen hosanna de koning ter eer; Gezegend die komt in de naam van de Heer.

Refrein: Wij zingen hosanna de koning ter eer; Gezegend die komt in de naam van de Heer. 1 Teksten Palmzondag (Deze teksten zijn in stroken geknipt en worden op de desbetreffende tafels gelegd.) GvL 525 (t. H.Beex/m. Fl.van der Putt) Toen Jezus naar zijn stede ging Toen Jezus naar zijn stede

Nadere informatie

Grote of Sint Nicolaas Kerk Protestantse gemeente Muiden Witte Donderdag 18 april 2019 VOORBEREIDING

Grote of Sint Nicolaas Kerk Protestantse gemeente Muiden Witte Donderdag 18 april 2019 VOORBEREIDING Grote of Sint Nicolaas Kerk Protestantse gemeente Muiden Witte Donderdag 18 april 2019 VOORGANGER: ds. Gerben Hoogterp ORGANIST: Koos Damman KLOKGELUI VOORBEREIDING ORGELSPEL: S. Bach, Schmücke dich, o

Nadere informatie

Het is stil in de kerk. De gemeente en het orgel zwijgen DIENST VAN DE VOORBEREIDING

Het is stil in de kerk. De gemeente en het orgel zwijgen DIENST VAN DE VOORBEREIDING Goede Vrijdag Deze vrijdag lijkt op het eerste gezicht helemaal niet goed. We lezen en zingen immers over de laatste uren van Jezus' leven. We beleven hoe zijn vrienden hem in de steek laten bij zijn proces.

Nadere informatie

Pasen: de dood en opstanding van Jezus

Pasen: de dood en opstanding van Jezus Bijbeltekstverwijzingen bij Marieke ten Berge (ill.) Pasen: de dood en opstanding van Jezus Bijbelverhalen voor de kamishibai Uitgeverij de Schatkoffer, 2014 Uitgeverij de Schatkoffer, 2014 1 Wie is die

Nadere informatie