De keizersnede. Verloskunde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De keizersnede. Verloskunde"

Transcriptie

1 De keizersnede Verloskunde

2

3 Wat is een keizersnede? Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de buikwand ter wereld komt. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. De baby wordt meestal binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. Daarna maakt de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand met hechtingen dicht. Waarom een keizersnede De gynaecoloog adviseert een keizersnede alleen als een bevalling via de vagina (schede) niet mogelijk is of te groot risico s is voor u, uw kind of voor u beiden. Omdat bij een keizersnede complicaties kunnen optreden, wordt de operatie alleen gedaan als er een goede reden voor is. Een geplande keizersnede Soms is al vóór de zwangerschap duidelijk dat er een keizersnede nodig is. Bijvoorbeeld als u een operatie gehad hebt in verband met een ernstige verzakking. In andere gevallen blijkt tijdens de zwangerschap dat een keizersnede nodig is, bijvoorbeeld als de placenta (moederkoek) voor de baarmoedermond ligt, als een vleesboom de indaling van het kind verhindert, of als er complicaties zijn zoals een placenta die onvoldoende functioneert. In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling Vaak wordt pas tijdens de bevalling duidelijk dat een keizersnede nodig is. Dit noemt men een secundaire keizersnede. De meest voorkomende redenen daarvoor zijn het niet vorderen van de bevalling en/of dreigend zuurstofgebrek van het kind. Het is mogelijk dat de bevalling niet opschiet tijdens de ontsluiting of de uitdrijving. Als de ontsluiting onvoldoende vordert neemt het aantal centimeters ontsluiting niet (voldoende) toe. Bij onvoldoende vordering van de uitdrijving is er te weinig indaling van het hoofdje of de billen in het bekken. De verloskundige of arts kan denken aan dreigend zuurstofgebrek wanneer de harttonenregistratie op een cardiotocogram (CTG) langdurig of ernstig afwijkt. Soms wordt een beetje bloed van de hoofdhuid van het kind afgenomen (microbloedonderzoek) om te bepalen of het kind voldoende zuurstof krijgt.

4 Voorbereiding op een keizersnede Zoals bij elke operatie vindt bij een geplande keizersnede vooraf onderzoek plaats naar uw gezondheid. Men stelt vragen over uw gezondheid en vaak wordt een lichamelijk onderzoek gedaan, zoals het luisteren naar hart en longen. Verder wordt er bloedonderzoek gedaan en bespreekt de gynaecoloog of anestesioloog met u de keuze tussen een algehele anesthesie (narcose) en een ruggenprik. U kunt al van te voren een kijkje nemen op de afdeling waar u komt te liggen en informatie van de verpleegkundige krijgen. Op de dag van de operatie moet u nuchter zijn. U mag ten minste vier tot zes uur voor de operatie niets meer eten of drinken. Vaak scheert de verpleegkundige het schaamhaar gedeeltelijk weg. Op de afdeling krijgt u een operatiehemd aan. Vóór de operatie moet uw blaas leeg zijn. Op de afdeling of op de operatiekamer brengt de verpleegkundige een blaaskatheter aan, zodat de urine kan wegstromen. Deze wordt in een zak opgevangen. Om de kans op misselijkheid en zuurbranden te verminderen krijgt u een maagzuurremmend drankje. (zie folder: Zorg rondom uw operatie of behandeling) De soort verdoving Bij een keizersnede zijn twee soorten verdovingen mogelijk: narcose en een ruggenprik. Welke van de twee methoden geadviseerd wordt, is afhankelijk van de reden voor de keizersnede en de mate van spoed. Mocht u zelf een uitgesproken voorkeur hebben, dan kunt u dit laten weten. (zie folder: Zorg rondom uw operatie of behandeling. De operatie zelf Bijna altijd maakt de gynaecoloog een bikinisnede, een horizontale (dwarse) snede van cm vlak boven het schaambeen, ongeveer rond de haargrens. Bij uitzondering wordt soms een snede van de navel naar beneden gemaakt. Na de snede in de huid worden het vet onder de huid en een laag verstevigend bindweefsel boven de buikspieren doorgesneden. De lange buikspieren die van de ribbenboog naar beneden lopen worden opzij geschoven, en vervolgens opent de gynaecoloog de buikholte. De blaas, die voor een deel over de baarmoeder heen ligt, wordt losgemaakt van de baarmoeder en naar beneden geschoven. Daarna haalt de gynaecoloog meestal via een dwarse snede in de baarmoeder uw kind naar buiten. Men drukt daarbij op uw buik. Als uw kind geboren is, wordt de navelstreng doorgeknipt. Omdat alles steriel moet blijven, mag de vader dit niet zelf doen, zoals bij een normale bevalling.

5 Na het doorknippen van de navelstreng krijgt u via het infuus meestal een antibioticum en een medicijn om de baarmoeder te laten samentrekken. Als de placenta geboren is, hecht de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand. Wanneer de operatie klaar is wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Daar blijft u enige tijd. Als dit langer duurt dan 1 uur komt uw partner samen met uw baby en een verpleegkundige van de kraamafdeling bij u. Als u borstvoeding gaat geven, kunt u uw kindje dan aanleggen De baby Na de geboorte wordt op de operatiekamer door een kinderarts de conditie van de baby beoordeeld. De kinderarts beslist of de baby naar de couveuze afdeling toe gaat of samen met de partner en de begeleidend verpleegkundige naar de kraamafdeling gaat in een voorverwarmde couveuze. De moeder Wanneer uw conditie stabiel is, wordt u naar de kraamafdeling gebracht. Daar gaat de verpleegkundige met de controles verder. Na de operatie hebt u pijn door de wond of door de naweeën. Hiervoor krijgt u regelmatig pijnstillers aangeboden. U krijgt dagelijks een onderhuidse injectie in het bovenbeen om trombose te voorkomen. De katheter in uw blaas wordt de eerste dag na de operatie verwijderd. Afhankelijk van de pijn en uw conditie zal het opstaan worden uitgebreid. Al snel na de opreatie kunt u iets drinken en zo mogelijk eten. Het verblijf op de kraamafdeling is afhankeleijk van het herstel en eventuele complicaties. Meestal duurt uw verblijf 4-6 dagen. Alle hechtingen zijn oplosbaar. Borstvoeden is ook na een keizersnede mogelijk. Het is verstandig om uw baby binnen 1 uur en zo vaak mogelijk aan de borst te leggen. U zult hierbij extra hulp en ondersteuning van de verpleegkundige nodig hebben. Zij zullen u met raad en daad bijstaan.

6 Aandachtspunten en leefregels na een keizersnede Pijn U kunt de eerste dagen tot een week na de ingreep pijn hebben. Deze pijn neemt geleidelijk af. Bij pijn mag u maximaal 4 x per dag 1 gram (2 tabletten van 500mg) paracetamol nemen. Verminderen afhankelijk van de pijnklachten. Vaginaal bloedverlies Na een keizersnede is net als bij een bevalling vaginaal bloedverlies normaal. In het begin is dit helder rood maar later donkerder van kleur en steeds minder. Het gebruik van tampons wordt ontraden. Geslachtsgemeenschap Geslachtsgemeenschap wordt afgeraden zolang er nog vaginaal bloedverlies is of abnormale afscheiding. Dit om bij een nog niet genezen baarmoeder infecties te voorkomen. Soms kan gemeenschap in het begin anders aanvoelen en ook pijnlijk zijn. Levert dit problemen op, neem dan contact op met uw huisarts. Wond/Hechtingen Tijdens de ingreep heeft de gynaecoloog hechtingen gebruikt die oplosbaar zijn. In specifieke gevallen kan het zo zijn dat er geen oplosbare hechtingen zijn gebruikt. Bij ontslag wordt er dan afgesproken wanneer en door wie deze hechtingen worden verwijderd. De operatiewond kan nog een tijd pijnlijk aanvoelen en kan jeuken of steken. Bij een bikinisnede kan het huidgebied boven en soms onder de wond nog een aantal maanden doof aanvoelen. Uitscheiding (ontlasting en plassen)en voedingspatroon Het plassen kan in het begin anders aanvoelen en mogelijk kunt u niet goed voelen of u wel helemaal hebt uitgeplast. Het kan helpen om tijdens het plassen met de hand enige druk boven het schaambeen uit te oefenen. Als de darmen weer op gang komen na de operatie kunt u last krijgen van darmkrampen. Ook na thuiskomst kunnen de darmen soms nog opspelen en kunt u last krijgen van verstopping, met name als u borstvoeding geeft. Dit komt vanzelf weer in het oude patroon. Het is verstandig om veel te drinken (water) en om vezelrijke voeding te eten. U krijgt in sommige gevallen (afhankelijk van uw bloedwaarde) een recept voor ijzertabletten (ferro-fumeras) mee naar huis. U kunt hier mee beginnen als de ontlasting weer normaal op gang is. De ijzertabletten kunnen de ontlasting zwart kleuren.

7 Activiteiten Een operatie is zwaar voor uw lichaam. Het duurt een tijd voordat u zich weer helemaal goed voelt. Dit valt vaak tegen; veel vrouwen verwachten dat ze snel weer de oude zijn. Maar u bent bijvoorbeeld snel moe en kunt misschien minder aan dan u gewend bent. Luister goed naar de signalen van uw lichaam en ga niet te snel weer te veel doen. Uw lichaam heeft tijd en rust nodig om helemaal te herstellen. Het is verstandig om het de eerste 6 weken na de ingreep rustig aan te doen. Dit betekent: niet zwaar tillen, bukken, stofzuigen, ramen lappen, bedden verschonen, douche- en toilet schoonmaken en geen zware boodschappen tillen. U kunt gerust de verzorging van uw baby en lichte werkzaamheden doen. Probeer activiteiten zoveel mogelijk zittend te doen. Autorijden mag zodra u zich goed voelt. Sporten Lichte sporten zoals recreatief fietsen en wandelen kun u geleidelijk na 4 weken weer doen. Sporten waarbij onverwachte bewegingen worden gedaan zoals tennis, volleybal etc. kunt u na 6 weken weer doen. Luister goed naar uw eigen lichaam, stop als u moe wordt/bent. Buikspieroefeningen worden voor de eerste zes weken afgeraden. Douchen U kunt gewoon douchen. Wanneer u nog vaginaal bloed verliest is het beter niet te baden of te zwemmen. Controle Na de operatie krijgt u een afspraak voor controle mee. Dit is een telefonische nacontrole door de verpleegkundige of gynaecoloog 2 weken en 6 weken na de operatie. Soms kan het voorkomen dat u voor controle op de poli terugkomt. Kraamzorg Meestal hebt u tot en met de 8e dag na de keisersnede recht op kraamzorg; zie de polisvoorwaarden van uw verzekering. Waarschuw het ziekenhuis bij - Koorts, temperatuur boven 38 graden langer dan 24 uur. - Toenemende buikpijn en/of wondpijn. - Toenemende roodheid, zwelling of vochtverlies bij de wond. - Een opgezette buik.

8 Emoties rondom een keizersnede De beleving van een keizersnede wisselt sterk. Sommige vrouwen hebben er emotionele problemen mee. Ze zijn teleurgesteld dat de bevalling niet langs de normale weg kon plaatsvinden en hebben het gevoel dat een normale bevalling van hen is afgenomen. Soms vinden ze dat ze gefaald hebben. Bij een narcose maken vrouwen de geboorte van hun kind niet bewust mee, waardoor ze soms moeite hebben om aan hun kind te wennen. Spelen dergelijke gevoelens bij u, praat erover met uw partner, vrienden en familieleden. Bespreek tijdens de nacontrole uw emoties en vragen, zoals waarom de keizersnede nodig was. Dit kan u ook helpen bij het verwerken van emoties. Schrijf uw vragen van te voren op zodat u niets vergeet. Ook na langere tijd of voorafgaand aan een volgende zwangerschap kunt u met de gynaecoloog, de verloskundige of de huisarts nog eens de hele gang van zaken bespreken als u daar behoefte aan hebt. Soms is het een opluchting om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten, die u kunt benaderen via de Vereniging Keizersnede-Ouders. Het omgekeerde is ook mogelijk: als een keizersnede gedaan werd nadat u lange tijd zeer pijnlijke weeën hebt gehad, betekent de operatie vaak juist een opluchting. Voor de vader is een keizersnede soms ook moeilijk te verwerken. Hij ziet u negen maanden met de baby rondlopen en dan moet u (na eventuele weeën) ook nog een operatie ondergaan om het kind geboren te laten worden. Soms voelt een partner zich nutteloos omdat hij het gevoel heeft nauwelijks iets voor u te hebben kunnen doen. Ook kan hij bang zijn geweest dat er iets mis zou gaan. Als dergelijke gevoelens spelen, probeer ze dan met elkaar te bespreken. Wanneer moet u contact opnemen? Bij onverwachte problemen, samenhangend met uw keizersnede, neemt u gedurende de periode tot de nacontrole (na 6 weken), contact op met het ziekenhuis - Overdag, binnen kantooruren met de specialist via de polikliniek: Telefoonnummer: (0515) of (0515) Buiten kantooruren met de verpleegafdeling gynaecologie: Telefoonummer: (0515) Voor niet dringende zaken vragen wij u om contact op te nemen tijdens kantooruren. Bij vragen of problemen na de nacontrole neemt u contact op met uw huisarts.

9 Voor de tekst van deze folder is gebruik gemaakt van de foldertekst van de NVOG.

Keizersnede Radboud universitair medisch centrum

Keizersnede Radboud universitair medisch centrum Keizersnede Deze tekst is geheel overgenomen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede.

Nadere informatie

Keizersnede. Wat is een keizersnede? Een geplande keizersnede

Keizersnede. Wat is een keizersnede? Een geplande keizersnede OLVG, locatie West Keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een 'sectio caesarea'. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

De keizersnede Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede

De keizersnede Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede.

Nadere informatie

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea.

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Keizersnede 1 Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Wat is een keizersnede Een keizersnede is een operatie

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE

DE KEIZERSNEDE DE KEIZERSNEDE In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de gang van zaken rond een keizersnede (= sectio caesarea). Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE

DE KEIZERSNEDE DE KEIZERSNEDE In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de gang van zaken rond een keizersnede (= sectio caesarea). Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te

Nadere informatie

Keizersnede. Wat is een keizersnede. Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling

Keizersnede. Wat is een keizersnede. Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling Keizersnede De medische term voor keizersnede is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. De precieze gang van zaken wisselt per ziekenhuis. In deze folder geven wij

Nadere informatie

De keizersnede. Poli Gynaecologie

De keizersnede. Poli Gynaecologie 00 De keizersnede Poli Gynaecologie Inleiding Een zwangerschap, een geboorte, het lijkt soms zo gewoon. Maar niet elke zwangerschap eindigt met een bevalling zoals ouders zich deze voorstellen. Soms wordt

Nadere informatie

Voorbereiding op een keizersnede De soort verdoving Narcose Een ruggenprik

Voorbereiding op een keizersnede De soort verdoving Narcose Een ruggenprik De keizersnede 2 Deze folder geeft informatie over wat u kunt verwachten bij een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. Wat

Nadere informatie

De keizersnede. Sectio Caesarea. verloskunde

De keizersnede. Sectio Caesarea. verloskunde De keizersnede Sectio Caesarea Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

Inleiding Keizersnede Redenen voor een keizersnede Geplande keizersnede

Inleiding Keizersnede Redenen voor een keizersnede Geplande keizersnede KEIZERSNEDE 751 Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor

Nadere informatie

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea.

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede.

Nadere informatie

Keizersnede / sectio caesarea

Keizersnede / sectio caesarea Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie Keizersnede / sectio caesarea 1 www.ikazia.nl Sectio / keizersnede 800497 / december 2014 Inhoudsopgave Wat is een keizersnede 3 Reden voor een keizersnede 3 De soort

Nadere informatie

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede Een keizersnede tijdens de bevalling

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede Een keizersnede tijdens de bevalling Keizersnede Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over een keizersnede

Alles wat u moet weten over een keizersnede Verloskunde Patiënteninformatie Alles wat u moet weten over een keizersnede U ontvangt deze informatie, omdat u (mogelijk) een keizersnede krijgt. Hierin leest u meer over deze operatieve ingreep: hoe

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting De keizersnede

Patiëntenvoorlichting De keizersnede Patiëntenvoorlichting De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rondom de keizersnede. In medische termen wordt ook wel gesproken over de sectio caesarea. In deze

Nadere informatie

De keizersnede. Sectio Caesarea. verloskunde

De keizersnede. Sectio Caesarea. verloskunde De keizersnede Sectio Caesarea Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Haarlem

Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Haarlem Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Haarlem Deze folder geeft informatie over een keizersnede. De medische naam daarvoor is sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. In deze

Nadere informatie

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Keizersnede Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Weer thuis na een keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Weer thuis na een keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Weer thuis na een keizersnede Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Thuis zult u geleidelijk verder moeten herstellen. De tijd die nodig is voor het herstel is na een keizersnede vaak langer dan na een bevalling

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Keizersnede Deze brochure geeft u informatie over de gang van zaken rond een keizersnede in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende

Nadere informatie

De keizersnede. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

De keizersnede. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! De keizersnede U ondergaat binnenkort een keizersnede of u bent zojuist middels een keizersnede bevallen. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond deze operatie. Informatie voor patiënten

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING NVOG Nederlandse Vereniging voor PATIËNTENVOORLICHTING De keizersnede No 16 2000 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid voor deze folder berusten bij de Nederlandse Vereniging voor (NVOG) in Utrecht.

Nadere informatie

De vaginale bevalling waarbij de billen of voeten als eerste worden geboren. Een geplande keizersnede.

De vaginale bevalling waarbij de billen of voeten als eerste worden geboren. Een geplande keizersnede. Bevallen bij een stuitligging Algemene info stuitligging Sommige kinderen liggen aan het einde van de zwangerschap in stuitligging. Meestal is onduidelijk waarom het kind aan het van de zwangerschap nog

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND

DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Vaak afgekort

Nadere informatie

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Keizersnede

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Keizersnede Afdeling verloskunde/gynaecologie Keizersnede U gaat binnenkort bevallen via een keizersnede. De medische term daarvoor is Sectio Caesarea. Wij zullen ons uiterste best doen uw verblijf op onze afdeling

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE. Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede. In deze folder krijgt u informatie over wat u meestal kunt verwachten.

DE KEIZERSNEDE. Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede. In deze folder krijgt u informatie over wat u meestal kunt verwachten. Gynaecologie DE KEIZERSNEDE INLEIDING Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Vaak afgekort tot

Nadere informatie

Verloskunde Keizersnede

Verloskunde Keizersnede Verloskunde Keizersnede INHOUDSOPGAVE Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede Een keizersnede tijdens de bevalling Voorbereiding op een keizersnede De soort verdoving

Nadere informatie

Keizersnede. Inhoudsopgave. Wat is een keizersnede? Redenen voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling

Keizersnede. Inhoudsopgave. Wat is een keizersnede? Redenen voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling Keizersnede Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een keizersnede? 1 Redenen voor een keizersnede 1 Voorbereiding op een geplande keizersnede 2 De verdoving 2 De operatie 3 Wie

Nadere informatie

Baarmoederverwijdering. Gynaecologie

Baarmoederverwijdering. Gynaecologie Baarmoederverwijdering Gynaecologie Algemeen Bij menstruatieklachten, vleesbomen of een verzakking kan het nodig zijn uw baarmoeder te verwijderen. Een andere naam hiervoor is: uterusextirpatie of hysterectomie.

Nadere informatie

Wie mag er bij een keizersnede aanwezig zijn? Wat mag wel en niet? Het kind na de geboorte

Wie mag er bij een keizersnede aanwezig zijn? Wat mag wel en niet? Het kind na de geboorte Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de buikwand ter wereld komt. De operatie duurt ongeveer 45 minuten, soms langer, soms korter. De baby wordt meestal binnen een kwartier na het begin

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. De keizersnede. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. De keizersnede. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde De keizersnede i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is een keizersnede? 3. Reden voor een keizersnede 3.1 Een geplande keizersnede 3.2

Nadere informatie

Verwijderen van de baarmoeder

Verwijderen van de baarmoeder Verwijderen van de baarmoeder Samen met uw gynaecoloog heeft u besloten om de baarmoeder te laten verwijderen. De reden van de operatie is met u besproken. Een eventuele verwijdering van de eierstokken

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede.

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede. De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

De keizersnede. Gynaecologie

De keizersnede. Gynaecologie De keizersnede Gynaecologie Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE Wat is een keizersnede? Redenen Een geplande keizersnede Gentle sectio

DE KEIZERSNEDE Wat is een keizersnede? Redenen Een geplande keizersnede Gentle sectio De keizersnede DE KEIZERSNEDE Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede (sectio caesarea) in het Kennemer Gasthuis (KG). Er zijn verschillende redenen voor

Nadere informatie

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede.

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede. De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken.

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken. Keizersnede Een keizersnede (Sectio Caesarea) is een operatie onder algehele of plaatselijke narcose (verdoving), waarbij de baby door een opening die in de onderbuik van de moeder en in de baarmoeder

Nadere informatie

Verloskunde. Keizersnede

Verloskunde. Keizersnede Verloskunde Keizersnede Deze brochure wordt u aangeboden door de afdeling GezinSuite. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting krijgen. De belangrijkste voorlichting vindt plaats in de

Nadere informatie

Keizersnede BEHANDELING

Keizersnede BEHANDELING Keizersnede BEHANDELING Inhoudsopgave Wat is een keizersnede? 3 Redenen voor een keizersnede 3 Een geplande keizersnede 3 Een keizersnede tijdens de bevalling 4 Voorbereiding op een keizersnede 4 Geplande

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage?

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage? cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte In overleg met uw gynaecoloog krijgt u een cervixcerclage. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. Een cerclage is een draad die door de baarmoederhals

Nadere informatie

Na een keizersnede naar huis

Na een keizersnede naar huis Na een keizersnede naar huis Algemeen U bent twee tot vijf dagen geleden bevallen per keizersnede. In deze folder vindt u informatie over uw vertrek uit het ziekenhuis en kunt u de adviezen nalezen. Om

Nadere informatie

Als u weer thuis bent na een gynaecologische operatie

Als u weer thuis bent na een gynaecologische operatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Als u weer thuis bent na een gynaecologische operatie 1 Als u weer thuis bent na een gynaecologische operatie U

Nadere informatie

Inleiding 3. 2 De soort verdoving Narcose Een ruggenprik 6. 3 De operatie zelf 7

Inleiding 3. 2 De soort verdoving Narcose Een ruggenprik 6. 3 De operatie zelf 7 de keizersnede Inhoud Inleiding 3 1 Wat is een keizersnede 3 1.1 Reden voor een keizersnede 3 1.2 Een geplande keizersnede (gentle sectio) 3 1.3 Een keizersnede tijdens de bevalling 4 1.4 Voorbereiding

Nadere informatie

Waarom is een keizersnede nodig? Een keizersnede is nodig:

Waarom is een keizersnede nodig? Een keizersnede is nodig: Keizersnede Inleiding Een keizersnede (sectio ceasarea) is een operatie waarbij de baby via een snede in uw onderbuik en uw baarmoeder geboren wordt. In deze folder kunt u lezen waarom een keizersnede

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. De keizersnede

PATIËNTEN INFORMATIE. De keizersnede PATIËNTEN INFORMATIE De keizersnede Inhoud Inleiding... 4 Wat is een keizersnede... 4 Reden voor een keizersnede... 4 Een geplande keizersnede... 4 Gentle sectio... 5 Een keizersnede tijdens de bevalling...

Nadere informatie

Keizersnede. Inleiding. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Voor de operatie

Keizersnede. Inleiding. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Voor de operatie Keizersnede Inleiding U komt binnenkort naar het MCL voor een keizersnede. Deze brochure geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede in het MCL. De medische term voor een

Nadere informatie

Vaginale kunstverlossing

Vaginale kunstverlossing Vaginale kunstverlossing Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden. JijWij

Nadere informatie

Informatie. Baarmoederverwijdering. schede. Vaginale uterus extirpatie

Informatie. Baarmoederverwijdering. schede. Vaginale uterus extirpatie Informatie Baarmoederverwijdering via de schede Vaginale uterus extirpatie WWW.ELKERLIEK.NL Inleiding In overleg met uw gynaecoloog wordt uw baarmoeder verwijderd via de schede. De medische term voor deze

Nadere informatie

De keizersnede. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling

De keizersnede. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling De keizersnede Deze brochure geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rondom een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

Bevallen met hulp van een vacuümcup. Poli Gynaecologie

Bevallen met hulp van een vacuümcup. Poli Gynaecologie 00 Bevallen met hulp van een vacuümcup Poli Gynaecologie 1 Inleiding Deze folder geeft informatie over de bevalling met hulp van een vacuümcup. Dit is een bevalling via de vagina (schede), waarbij de gynaecoloog

Nadere informatie

Wat is een keizersnede?

Wat is een keizersnede? Keizersnede Inhoudsopgave Wat is een keizersnede?...4 Reden voor een keizersnede...4 Een geplande keizersnede...5 Een keizersnede tijdens de bevalling...5 Voorbereiding op een keizersnede...6 De soort

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

De keizersnede. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Wat is een vriendelijke keizersnede?

De keizersnede. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Wat is een vriendelijke keizersnede? De keizersnede Deze brochure geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is een sectio caesarea. Wat is een keizersnede? Een keizersnede

Nadere informatie

Verwijderen van de baarmoeder

Verwijderen van de baarmoeder Verwijderen van de baarmoeder via de buikwand of via de vagina Samen met uw gynaecoloog heeft u besloten om de baarmoeder te laten verwijderen. De reden van de operatie is met u besproken. Een eventuele

Nadere informatie

Ontslagadviezen na een gynaecologische operatie herstel van een verzakking verwijdering van de baarmoeder

Ontslagadviezen na een gynaecologische operatie herstel van een verzakking verwijdering van de baarmoeder Ontslagadviezen na een gynaecologische operatie herstel van een verzakking verwijdering van de baarmoeder Afdeling gynaecologie en verloskunde Ontslagadviezen In overleg met uw gynaecoloog heeft u een

Nadere informatie

Keizersnede. Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen)

Keizersnede. Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Keizersnede 1 Keizersnede Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Wat is een keizersnede? 2 Redenen voor een keizersnede 2 Voorbereiding op een geplande keizersnede 3 De verdoving 3 De

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is een keizersnede?... 1. 3 Reden voor een keizersnede... 1. Een geplande keizersnede... 1

1 Inleiding... 1. 2 Wat is een keizersnede?... 1. 3 Reden voor een keizersnede... 1. Een geplande keizersnede... 1 Keizersnede Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een keizersnede?... 1 3 Reden voor een keizersnede... 1 Een geplande keizersnede... 1 Een keizersnede tijdens de bevalling... 2 4 Voorbereiding op een

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik H.85067.1018 Baarmoederverwijdering via snede in de buik 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst

Nadere informatie

De keizersnede. Haarlem

De keizersnede. Haarlem De keizersnede Haarlem Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede (sectio caesarea) in het (KG). Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede. Wat is een

Nadere informatie

Informatie. Achterwandplastiek

Informatie. Achterwandplastiek Informatie Achterwandplastiek WWW.ELKERLIEK.NL Inleiding De blaas, baarmoeder en endeldarm worden in het bekken op hun plaats gehouden door spieren, banden en steunweefsels. Deze weefsels kunnen door verschillende

Nadere informatie

Een Keizersnede (sectio caesarea)

Een Keizersnede (sectio caesarea) 1/5 Verloskunde Een Keizersnede (sectio caesarea) Inleiding Een Keizersnede is een operatie, waarbij de baby via de buik geboren wordt. Meestal vindt deze ingreep plaats door middel van plaatselijke verdoving

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Keizersnede Deze brochure geeft u informatie over de gang van zaken voor, tijdens en na een keizersnede in het Zuyderland Geboortecentrum te Heerlen. Wat is een keizersnede? De medische term voor keizersnede

Nadere informatie

Nuchter blijven Voor de operatie moet je nuchter zijn (zie de regels vooraan in de folder).

Nuchter blijven Voor de operatie moet je nuchter zijn (zie de regels vooraan in de folder). Keizersnede Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden. JijWij oktober 2015.

Nadere informatie

U krijgt de folder Pijnmeting mee. Lees deze thuis door zodat u na de operatie weet hoe u kunt aangeven wanneer u pijnstilling nodig hebt.

U krijgt de folder Pijnmeting mee. Lees deze thuis door zodat u na de operatie weet hoe u kunt aangeven wanneer u pijnstilling nodig hebt. Keizersnede Inleiding In overleg met uw arts is besloten een keizersnede bij u te verrichten. Dit omdat een natuurlijke bevalling niet mogelijk is, óf omdat dit een te groot risico met zich meebrengt voor

Nadere informatie

Thuis herstellen na een gynaecologische operatie. Verpleegafdeling Oost 43

Thuis herstellen na een gynaecologische operatie. Verpleegafdeling Oost 43 Thuis herstellen na een gynaecologische operatie Verpleegafdeling Oost 43 Binnenkort ondergaat u een gynaecologische operatie in Zuyderland Medisch Centrum. Deze folder informeert u over de herstelperiode.

Nadere informatie

Inleiding. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede

Inleiding. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Keizersnede Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Informatie. Voorwandplastiek

Informatie. Voorwandplastiek Informatie Voorwandplastiek Inleiding De blaas, baarmoeder en endeldarm worden in het bekken op hun plaats gehouden door spieren, banden en steunweefsels. Deze weefsels kunnen door verschillende oorzaken

Nadere informatie

Operaties bij gynaecologische verzakkingen

Operaties bij gynaecologische verzakkingen Gynaecologie Operaties bij gynaecologische verzakkingen Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw gynaecoloog heeft samen met u besloten u te opereren

Nadere informatie

Bekkenbodem- en incontinentie-operaties aanvullende informatie bij de folder Bekkenproblemen bij vrouwen

Bekkenbodem- en incontinentie-operaties aanvullende informatie bij de folder Bekkenproblemen bij vrouwen 00 Bekkenbodem- en incontinentie-operaties aanvullende informatie bij de folder Bekkenproblemen bij vrouwen Poli Gynaecologie De inhoud van deze voorlichtingsfolder is mede samengesteld door de Nederlandse

Nadere informatie

Keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling

Keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling Keizersnede U bent zwanger en de kans bestaat dat uw kind door een keizersnede wordt geboren. Of misschien weet u zeker dat u met een keizersnede zult bevallen. In deze folder leest u wat u kunt verwachten

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Adviezen na een operatie aan de baarmoeder U heeft zojuist een operatie aan de baarmoeder ondergaan. Hierdoor kunt u nog niet zoveel doen. In het Kankercentrum bent u zo goed mogelijk voorbereid op de

Nadere informatie

gynaecologische operatie

gynaecologische operatie patiënteninformatie gynaecologische operatie 1 Inleiding... 2 2 Verschillende vormen van operaties... 2 3 Voor de operatie... 2 4 Openbuik-operatie... 3 5 Kijkoperatie... 4 5.1 Kijkoperatie: laparoscopie...

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Keizersnede. Sectio Caesarea. Verloskunde

Keizersnede. Sectio Caesarea. Verloskunde Keizersnede Sectio Caesarea Verloskunde Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Inleiding 3 2. Voorbereiding op een keizersnede 5 3. De keizersnede operatie 8 4. Na een keizersnede 10 5. Ontslag 12 6. Complicaties

Nadere informatie

Verwijderen van de baarmoeder

Verwijderen van de baarmoeder Verwijderen van de baarmoeder Inleiding Deze folder is bedoeld voor vrouwen die overwegen hun baarmoeder te laten verwijderen in verband met een goedaardige afwijking van de baarmoeder. Bij een goedaardige

Nadere informatie

Keizersnede Inleiding Informatie vooraf Wat is een keizersnede? Voorbereiding op een keizersnede Voor de operatie niet Reden voor een keizersnede

Keizersnede Inleiding Informatie vooraf Wat is een keizersnede? Voorbereiding op een keizersnede Voor de operatie niet Reden voor een keizersnede Keizersnede Inleiding De medische term voor een keizersnede is Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. Hier informeren wij u over de gang van zaken rond een keizersnede

Nadere informatie

Gynaecologische operatie

Gynaecologische operatie Gynaecologische operatie Patiënteninformatie Gynaecologische operatie Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Verschillende vormen van operaties 3 Voor de operatie 4 Openbuik-operatie 5 Kijkoperatie 6 Operatie via

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm

PATIËNTEN INFORMATIE. Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm PATIËNTEN INFORMATIE Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm 2 PATIËNTENINFORMATIE Met deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over deze operatie.

Nadere informatie

Na een keizersnede. Tips voor thuis

Na een keizersnede. Tips voor thuis Na een keizersnede Tips voor thuis Inleiding Uw baby wordt of is met een keizersnede geboren. Tenzij de gynaecoloog anders met u afspreekt, blijft u na een keizersnede drie tot vijf dagen in het ziekenhuis.

Nadere informatie

Sacrospinale fixatie Verzakking van de baarmoeder of vaginatop

Sacrospinale fixatie Verzakking van de baarmoeder of vaginatop Sacrospinale fixatie Verzakking van de baarmoeder of vaginatop Afdeling gynaecologie en verloskunde U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen omdat u een verzakking van de baarmoeder heeft waarvoor

Nadere informatie

Leefregels na een verzakkingsoperatie

Leefregels na een verzakkingsoperatie Gynaecologie Leefregels na een verzakkingsoperatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl GYN120 / Leefregels na een verzakkingsoperatie / 18-06-2019

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

Gynaecologie. Leefregels na een gynaecologische operatie

Gynaecologie. Leefregels na een gynaecologische operatie Gynaecologie Leefregels na een gynaecologische operatie 1 Weer thuis U bent weer thuis na de verwijdering van uw baarmoeder of een verzakkingoperatie. Deze brochure is bedoeld als aanvulling op de mondelinge

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via de vagina

H Baarmoederverwijdering via de vagina H.85068.0219 Baarmoederverwijdering via de vagina 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een vaginale baarmoederverwijdering. Wachtlijst U komt op de wachtlijst bij het Bureau patiënten

Nadere informatie

Leefregels na een gynaecologische operatie

Leefregels na een gynaecologische operatie Leefregels na een gynaecologische operatie LEEFREGELS NA EEN GYNAECOLOGISCHE OPERATIE U heeft een gynaecologische operatie ondergaan en u mag weer naar huis. Om uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen

Nadere informatie

Het verwijderen van de baarmoeder via de vagina. Opname in het ziekenhuis

Het verwijderen van de baarmoeder via de vagina. Opname in het ziekenhuis Het verwijderen van de baarmoeder via de vagina Opname in het ziekenhuis Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw gynaecoloog heeft met u besproken dat uw baarmoeder

Nadere informatie

TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie Gynaecologie-verloskunde. Patiënteninformatie

TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie Gynaecologie-verloskunde. Patiënteninformatie TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie Gynaecologie-verloskunde Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie 2 Heilig Hart Ziekenhuis

Nadere informatie

Informatie en leefregels na een gynaecologische operatie

Informatie en leefregels na een gynaecologische operatie Informatie en leefregels na een gynaecologische operatie 2 Inleiding U heeft recent een gynaecologische operatie ondergaan waarbij: uw baarmoeder is verwijderd en/of één of beide eierstokken zijn verwijderd

Nadere informatie

1 De natuurlijke keizersnede

1 De natuurlijke keizersnede Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede.

Nadere informatie

Verloskunde. De keizersnede

Verloskunde. De keizersnede Verloskunde De keizersnede 1 De keizersnede Een keizersnede (sectio caesarea) is een operatie onder algehele of plaatselijke verdoving, waarbij de baby door een snede in de onderbuik ter wereld komt. Waarom

Nadere informatie

De baby wordt over het algemeen binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

De baby wordt over het algemeen binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Keizersnede Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een keizersnede? 3 Geplande- of ongeplande keizersnede 3 Voorbereiding 3 Dag vóór de keizersnede 3 Nuchter zijn 3 De dag van de keizersnede 4 Soort verdoving

Nadere informatie

Ontslag uit het ziekenhuis na een continentie- of verzakkingsoperatie. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Ontslag uit het ziekenhuis na een continentie- of verzakkingsoperatie. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Ontslag uit het ziekenhuis na een continentie- of verzakkingsoperatie Afdeling Verloskunde/Gynaecologie In deze folder vindt u informatie over de periode na een continentie- of verzakkingsoperatie. Moeheid

Nadere informatie

TVTO. Gynaecologie. alle aandacht. (Tension free Vaginal Tape- Obturatum)

TVTO. Gynaecologie. alle aandacht. (Tension free Vaginal Tape- Obturatum) TVTO (Tension free Vaginal Tape- Obturatum) Gynaecologie alle aandacht TVTO (Tension free Vaginal Tape-Obturatum) Uw gynaecoloog heeft u geadviseerd om een TVT-O te ondergaan, of u wordt binnenkort opgenomen

Nadere informatie

1 De natuurlijke keizersnede

1 De natuurlijke keizersnede Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede.

Nadere informatie

Keizersnede. Sophia Kinderziekenhuis. Soorten keizersneden. Waarom een keizersnede?

Keizersnede. Sophia Kinderziekenhuis. Soorten keizersneden. Waarom een keizersnede? Sophia Kinderziekenhuis Wie zwanger is wil natuurlijk niets liever dan dat de baby op de normale wijze, zonder complicaties wordt geboren. Soms kan dat niet en zijn er redenen om over te gaan tot een operatieve

Nadere informatie

keizersnede Materniteit

keizersnede Materniteit keizersnede Materniteit Inhoud Keizersnede of sectio 3 Twee soorten keizersnede 4 Voorbereiding 4 De verdoving 5 De ingreep 6 Na de operatie 8 Mogelijke complicaties 10 Tot slot 11 Nuttige coördinaten

Nadere informatie