Lil QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse. N a_tu_u_f_h_i_s_to_f_i_s_ch afdeling Deventer e_v e_f_e_n_ig_i_n_. kwartaalblad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lil QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse. N a_tu_u_f_h_i_s_to_f_i_s_ch afdeling Deventer e_v e_f_e_n_ig_i_n_. kwartaalblad"

Transcriptie

1 / QUADRIFOLIA kwartaalblad Lil Koninklijke Nederlandse g N a_tu_u_f_h_i_s_to_f_i_s_ch afdeling Deventer e_v e_f_e_n_ig_i_n 11e Jaargang, nr. 3. Zomer Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter Na een paar weken "rust" tijdens het begin van de zomer beginnen we op de laatste dag van juli weer met ons excursieprogramma. We maken dan een avondwandeling op vertrouwd terrein: De Slenk. Leest u vooral ook in deze Quadrifolia het verslag van de beheersmaatregelen in dit terrein van de hand van Hans Grotenhuis. We brengen verder een bezoek aan een aantal bijzondere moerasgebieden in Friesland en een prachtig vengebied bij Tubbergen in Twente. We denken dat deze excursies alleszins de moeite waard zijn! Vraagt u ook eens uw vrienden en bekenden om mee te gaan; introducé's zijn van harte welkom. Vooraan melding excursies Voor alle excursies is vooraanmelding noodzakelijk. Dit kan geschieden bij Margreet Tegeler, tel , of bij Herman ten Grotenhuis, tel Bericht van de ledenadministratie Adreswijzigingen e.d. aan de afdelingsledenadministratie doorgeven: Mieke Geerlink-van der Gang, Klembergerweg 15,7214 BK Epse, tel Nieuwe leden Wij heten de volgende nieuwe leden van harte welkom: Mevrouw A. Kleinsmit, Deventerweg 70, 7203 AM Zutphen De heer D. Steenstra, Rijsweerdsweg 30, 7412 WG Deventer Mevrouw J. van Zeist, Grote Poot 6, 7411 KE Deventer Lezingendata nieuwe seizoen Voor het nieuwe seizoen zijn de volgende data voor lezingen in De Pompe gereserveerd: 1997: 9 oktober, 23 oktober, 13 november, 27 november, 11 december; 1998: Sjanuari. 22januari, 12 februari, 5 maart, 26 maart. Noteert u ze vast in uw agenda!

2 -. 2 KNNV -programma zomer 1997 (augustus-september) Donderdag 31 juli 1997 Avondexcursie naar De Slenk in het Oostermaet Op I mei j.\. zijn we in De Slenk geweest om de beheers- en inrichtingsmaatregelen te bekijken. Toen was de vegetatie nog niet tot volle ontwikkeling gekomen; daarvoor moet je in de loop van de zomer nog eens terugkomen. Dan loop je tot je middel door de vegetatie en is De Slenk op zijn mooist. Daarom gaan we onder leiding van Hans Grotenhuis nogmaals een avondje ronddwalen door De Slenk. Afbankelijk van de weersomstandigheden kunnen de muggen talrijk zijn in delen van het terrein, houdt daar rekening mee. Als de vegetatie nat is, zijn laarzen aan te bevelen. Neem ze in ieder geval mee. Aanvang uur. Verzamelen bij de ingang van het Oostermaet aan de Oerdijk te Lettele; dat is de parkeerplaats bij het kerkpad. Vooraanmelding noodzakelijk. Zaterdag 9 augustus 1997 Naar de moerassen in zuidoost Friesland In zuidoost Friesland ligt een aantal interessante moerasgebieden. Twee van deze gebieden staan vandaag op het programma: de Lindevallei en de Rottige Meente. Beide terreinen liggen dicht bij elkaar in de buurt van Wolvega. De Linde is een veenriviertje waarlangs moerassen, graslanden en broekbosjes liggen. Al deze terreintypen zullen we tegenkomen en als het meezit, zullen we vrij massaal het Blaasjeskruid in bloei zien. De Rottige Meente is een uitgestrekt moerasgebied langs het veenriviertje de Scheene. Graslauden, rietvelden, open water en wiigenstruwelen bepalen het I landschap hier. Daarnaast zijn er nog bijzonder aardige cultuurhistorische elementen aanwezig uit de tijd dat hier turf werd gestoken die via de Scheene ~ werd afgevoerd. Dat alles komen we zeker tegen op onze wandeling. De volgorde van terreinbezoek is nog niet bekend, maar zeker is wel dat we 's morgens en 's middags een terrein bezoeken en met de lunch bij de auto zijn. De terreinen zijn goed toegankelijk, alleen bij nat weer zijn laarzen aan te bevelen, omdat een deel van de route door graslanden voert. De excursie duurt de gehele dag en staat onder leiding van Hans Grotenhuis. Gezien de splitsing in een ochtend- en middagexcursie is het mogelijk af te haken. Vertrek: 8.00 uur vanaf de Beestenmarkt te Deventer. Vooraanmelding noodzakelijk. Zaterdag 23 augustus 1997 Nachtvlinders vangen bij Harry Groenink Het bekijken van nachtvlinders gebeurt als het donker is en daarom gaan we bij avond op pad. Harry Groenink wil ons iets van de sfeer van die nachtelijke activiteiten laten proeven. Bovendien is de tuin van Harry een uitstekende plaats voor de vangst van nachtvlinders. Om uur zijn we welkom aan de Langenbergerweg 7 te Bathmen. Mochten de weergoden ons niet gunstig gezind zijn dan proberen we het wellicht een andere zaterdag nog een keer. Bij twijfel Harry even bellen. te\ Vooraanmelding noodzakelijk.

3 3 Zondag 31 augustus 1997 Het Hondeven bij Tubbergen ~ Onder leiding van Wil Seldam brengen we een bezoek aan het ~~ J'" ;,; Hondeven bij Tubbergen in het noorden van Twente. Het Hondeven.,~--,' 'î " is een zogenaamde pingo-ruïne: een klein, rond meertje, omgeven ~ ('11 ~t! door een verhoogde wal, dat overbleef na het smelten van een ~ bevroren grondwaterbel (pingo) na de laatste ijstijd. Het water in het.'~ ~ vennetje staat hoger dan het omringende land. De waterstand wordt dus uitsluitend bepaald door neerslag en niet door watertoevoer uit de omgeving. Hierdoor is rondom het ven een fraaie vegetatie te vinden met onder andere Dopheide, Beenbreek, Heidekartelblad, Kleine veenbes, Eenarig wollegras en diverse soorten veenmos, Klokjesgentiaan, Kleine en Ronde zonnedauw en Bruine en Witte Snavel bies. (De hier vermelde informatie over dit terrein is ontleend aan het artikel "De adoptie van het Hondeven" van Ron Poot in Natura , waarnaar wij graag verwijzen.) Wellicht gaan we als er tijd voor is nog een kijkje nemen in de naburige Vasserheide, een gebied met grafheuvels, grove-dennenbos en voedsel arme brongebiedjes. Als het veel geregend heeft, is het verstandig om laarzen mee te nemen. Het wordt een driekwart dag excursie. Vertrek: 8.30 uur vanaf de Beestenmarkt te Deventer. Vooraanmelding noodzakelijk. Zondag 21 september 1997 Wandelen in 't Joppe Een vroege herfstwandeling met misschien al paddestoelen onder leiding van Mary van Saane en Truus de Fluiter in 't Joppe, een fraai landgoed met parkbos, kleine percelen naald- en loofbos, weiden en akkers. De excursie duurt een halve dag. Vertrek: 9.30 uur vanaf de Beestenmarkt te Deventer. Vooraanmelding noodzakelijk. Donderdag 9 oktober 1997 en Donderdag 23 oktober 1997 Eerste lezing nieuwe Leden vergaderi ng seizoen Over beide avonden leest u meer in de volgende Quadrifolia. Mededelingen Het Oostermaet - De Slenk De aanwijzing van De Slenk als beschermd natuurmonument op grond van de natuurbeschermingswet heeft niet alleen een beschermende werking, maar ook inrichtingsmaatregelen behoren tot de mogelijkheden. Daarvoor dient het beheersplan. De eerste beheersplanperiode ( ) is inmiddels afgelopen. In deze periode zijn er oppervlaktes geplagd en afgegraven en is de poel flink vergroot. Daarnaast wordt er jaarlijks een bepaalde oppervlakte gemaaid. Het beheersplan voor de tweede periode ( ) is onlangs gereed gekomen. De KNNV heeft in dit beheersplan en flink aandeel gehad. Zo is de beschrijving van de ontwikkelingen in het terrein over de afgelopen jaren afkomstig van de KNNV. In het plan is een aantal fraaie kleurenkaarten opgenomen met onder andere een kaart van de vegetatiestructuur. De ideeën voor de inrichtingsmaatregelen voor de komende drie jaar zijn eveneens afkomstig uit de koker van onze afdeling.

4 4 Wat gaat er gebeuren? Het maai beheer wordt voortgezet en voor het eerst wordt het kleinschalige beheer vermeld dat wij als KNNV voor onze rekening nemen. Gezien de vrij grote ingrepen in een korte tijd gedurende de afgelopen drie jaren staan er de komende drie jaar niet veel ingrijpende maatregelen op het programma. Er moet eerst wat rust in het terrein komen om de gewenste ontwikkelingen de kans te geven. In 1998 wordt de dikke laag houtmolm langs de wal bij het kerkpad afgegraven en afgevoerd. Daarmee wordt het oorspronkelijke profiel hersteld. Tevens wordt in 1998 een informatiepaneel geplaatst, net in De Slenk ter hoogte van de onderbreking in de wal. Tekst en afbeeldingen op het paneel worden in overleg met de KNNV gemaakt. In ieder geval wordt de naam van de KNNV op het paneel vermeld. Tot slot mag niet onvermeld blijven dat wij een prettige samenwerking hebben met de Stichting IJssellandschap, de eigenaar van De Slenk. Werkzaamheden die we zelf niet kunnen uitvoeren kunnen door mensen van IJssellandschap worden gedaan, onze gereedschapvoorziening is goed geregeld en zo zijn er nog wat praktische zaken goed voor elkaar. Sinds de decentralisatie van taken van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij zijn de provincies verantwoordelijk voor de uitvoering van de natuurbeschermingswet. Wij hadden dus te maken met de provincie Overijssel. Ook de samenwerking met de provincie is prettig verlopen. Verreweg het grootste deel van de wensen en tekstvoorstellen voor het nieuwe beheersplan is overgenomen. Tevens heeft de provincie gezorgd voor een aantrekkelijk boekwerkje met een aantal kleurenkaarten. Degenen die geïnteresseerd zijn in het beheersplan kunnen een exemplaar lenen bij ondergetekende. Hans Grotenhuis tel Mededeling van Natuur en Milieu Overijssel Natuur en Milieu Overijssel organiseert in het najaar voor de leden van de aangesloten organisaties twee cursussen. "Handhaving Natuur- en Milieuwetgeving". Data: 17, 18,24 en 25 september 's avonds. Plaats: Zwolle. "Ecologie en Waterbeheer (toegespitst op de Vechtstreek)". Data: 30 september, 7,21 en 28 oktober en 4 november 's avonds met een excursie op zaterdag 1 november. Plaats: Ommen. Nadere informatie bij Hans Grotenhuis, tel Natuurverschijnsel en Verre vlinders Onze zwerftocht door Noorwegen, vorige zomer, bracht ons onder andere naar de Westkaap. Deze rotsmassa ligt op 4% meter boven de zeespiegel van de Atlantische Oceaan, op ruim 62 graden noorderbreedte. Je komt er langs een zeer smalle weg, die akelig steil omhoog gaat van zeeniveau tot de top. Daar boven kun je van een prachtig uitzicht genieten, als het mooi helder weer is tenminste. Naar het noordoosten zie je de fjordenkust naar Alesund, naar het zuiden heel in de verte de ijsmassa's van Jostedalbreen, de grootste gletsjer van het Europese vasteland, en naar het noorden niets dan water, en daarna ijs, tot de Noordpool. En daar, op bijna 500 meter boven zee en 200 kilometer ten noorden van Bergen zagen we twee vlinders. Op zich niets bijzonders natuurlijk, er vliegen in de zomer wel meer vlinders in Noorwegen. Maar dit waren trekvlinders, één Atalanta en één Distelvlinder.

5 5 Beide soorten zijn vanuit Zuid-Europa en misschien zelfs Noord-Afrika naar het noorden getrokken, over een afstand van pakweg 3000 kilometer. met als vervoermiddel twee paar tere vleugeltjes! We hadden ergens gelezen dat de Distelvlinder soms tot wel 100 kilometer boven Oslo is gesignaleerd, maar deze twee waren nog een eind verder terechtgekomen. Het lukte ons de Atalanta te fotograferen, maar de Distelvlinder was te onrustig en zat geen ogenblik stil. Misschien had hij haast om nog verder naar het noorden te vliegen. Jan Ossebaard Waarneming Midden op een warme lentemiddag zag ik onze poezen "anders dan anders" door de tuin hollen. Zigzaggend en duidelijk opgewonden, maar ook in verwarring en niet helemaal overtuigd van het nut en de kans op succes, zo zag ik van boven uit het raam. Meteen al werd duidelijk waardoor hun jachtinstinct, en hun bevreemding, gewekt was: voor hen uit rende een razendsnel diertje: roodbruin, slank, ongeveer zo groot als een eekhoorn en met een zwarte staartpunt. Een hermelijn. Nooit eerder gezien, en nu in mijn eigen (bos)tuin! Laat u ons uw bijzondere waarnemingen eens weten, thuis in uw eigen omgeving of op uw vakantieadres. Misschien ontstaat er een nieuwe rubriek in Quadrifolia? Mieke Geerlink, redactie Quadrifolia

6 DRUKWERK Afzender: A.M. Geerlink-van Kleibergerweg BK Epse der Gang ADRESSEN Nat. hist. secr.: H.M. ten Grotenhuis Molenbeek BD Laren tel.: DE KNNV IN VOGELVLUCHT (augustus-september 1997) Secretariaat: J.J.B. Ossebaard Smidsweg CC Bathmen tel.: Penningmeester: Mevr. M.H. Tegeler Rembrandtkade HG Deventer tel.: Ledenadministratie: Mevr. A.M. Geerlinkvan der Gang Klembergerweg BK Epse tel.: Donderdag 31 Juli Zaterdag S) augustus Zaterdag 23 augustus Zondag 3 I augustus Zondag 21 september Donderdag S) oktober Donderdag 23 oktober A vondwandeling De Slenk Moerasgebieden in zuidoost Friesland 's A vonds vlinders vangen bij Hurry Groenink Hct Hondeven bij Tubbcrgcn Wandelen in 't Joppe Eerste lezing nieuwe seizoen Jaarlijkse ledenvergadering

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras 2 KNNV-programma zomer 1998 (juli-september) Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras Onder leiding van Mary van Saane wandelen we deze avond bij Quatre-Bras bij Eefde. We verzamelen op de

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. ---z.o l"y')~oorjaar Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 16e Jaargang, nr. 3.

QUADRIFOLIA. ---z.o ly')~oorjaar Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 16e Jaargang, nr. 3. /' 1 QUADRIFOLIA kwartaalblad Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Deventer 16e Jaargang, nr. 3. ---z.o l"y')~oorjaar 2002. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter Zachte

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. kwartaalblad. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. afdeling Deventer

QUADRIFOLIA. kwartaalblad. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. afdeling Deventer QUADRIFOLIA kwartaalblad Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Deventer 13e Jaargang, nr. 3.. Zomer 1999. Mededelingen van het bestuur. ''-.../ Van de voorzitter Half april zijn

Nadere informatie

0;J~ QuA ~a~lb~df. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. afdeling Deventer. 13e Jaargang, nr. 1. Winter 1999.

0;J~ QuA ~a~lb~df. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. afdeling Deventer. 13e Jaargang, nr. 1. Winter 1999. QuA ~a~lb~df 0;J~.> Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Deventer 13e Jaargang, nr. 1. Winter 1999. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter Met deze convo gaan we het laatste

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse g (V\L( afdeling Deventer. 15e Jaargang, nr. 3. Zomer Mededelingen van het bestuur.

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse g (V\L( afdeling Deventer. 15e Jaargang, nr. 3. Zomer Mededelingen van het bestuur. QUADRIFOLIA kwartaalblad (V\L( L! Koninklijke Nederlandse g N_a_t_u_u_rh is_to ri_sc_h_e v_e_f_e_n_i_g_in_ afdeling Deventer _ 15e Jaargang, nr. 3. Zomer 2001. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. , Koninkli j ke Nederlandse g

QUADRIFOLIA. , Koninkli j ke Nederlandse g QUADRIFOLIA kwartaalblad, Koninkli j ke Nederlandse g L~ï N a_tu_u rh is_t_o_rl_.s_c_h_e afdeling Deventer v_e_r_e_n_i_g_in 11 e Jaargang, nr. 2. Lente 1997. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. , Koninklijke Nederlandse. N a_tu u_fh is_t_o_fl_.s_c_h_e v_e_f_e_n_i_g_in_

QUADRIFOLIA. , Koninklijke Nederlandse. N a_tu u_fh is_t_o_fl_.s_c_h_e v_e_f_e_n_i_g_in_ QUADRIFOLIA kwartaalblad ~.i.:, Koninklijke Nederlandse g 4.1 N a_tu u_fh is_t_o_fl_.s_c_h_e v_e_f_e_n_i_g_in_ ~ afdeling Deventer _ 11e Jaargang, nr. I. Winter 1997. Mededelingen van het bestuur Van de

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse. N_3_t_U_U_f_h_is_to fi_sc_h_e. kwartaalblad. 16e Jaargang, nr. 1. Winter 2002.

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse. N_3_t_U_U_f_h_is_to fi_sc_h_e. kwartaalblad. 16e Jaargang, nr. 1. Winter 2002. QUADRIFOLIA kwartaalblad L! Koninklijke Nederlandse g g N_3_t_U_U_f_h_is_to fi_sc_h_e v_e_f_e_n_i _i_n_ afdeling Deventer _ 16e Jaargang, nr. 1. Winter 2002. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse

Koninklijke Nederlandse QUADRIFOLIA kwartaalblad (J/Lk / L! Koninklijke Nederlandse g g N a_tu_u_r_h_i_st_o_r_is_c_h_e_v e_re_n_i_ afdeling Deventer _in Mededelingen van het bestuur 13e Jaargang, nr. 2. Lente 1999. Van de voorzitter

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 17e Jaargang, nr. 3. Zomer 2003.

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 17e Jaargang, nr. 3. Zomer 2003. QUADRIFOLIA kwartaalblad Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Deventer Mededelingen van het bestuur 17e Jaargang, nr. 3. Zomer 2003. Van de voorzitter In deze ene wuivende grashalm

Nadere informatie

QUADRIFOLIA I ~0 '1 - -«R. -c9scj9. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. in. 2D13 '5.eAdl~c.~~Jl afdeling Deventer.

QUADRIFOLIA I ~0 '1 - -«R. -c9scj9. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. in. 2D13 '5.eAdl~c.~~Jl afdeling Deventer. QUADRIFOLIA '. q' C'\ '")... -,5,.-112- kwartaalblad J u 7 U '].00'"). -c9scj9 --~) 20 i 2-5s-d~ I ~0 '1 - -«R Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. in. 2D13 '5.eAdl~c.~~Jl afdeling Deventer

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 Van de redactie Hier boven een lentebeeld dat we de komende tijd weer tegemoet kunnen zien. Heerlijk! In de vorige Konvo stond dat de

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 12e Jaargang, nr. 2. Lente 1998.

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 12e Jaargang, nr. 2. Lente 1998. -----------~ QUADRIFOLIA kwartaalblad Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Deventer 12e Jaargang, nr. 2. Lente 1998. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter Een nieuw seizoen

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 17e Jaargang, nr. 1. Winter 2003.

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 17e Jaargang, nr. 1. Winter 2003. QUADRIFOLIA kwartaalblad Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Deventer 17e Jaargang, nr. 1. Winter 2003. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter Al dat hout bij de haard

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Wandelen Boswandeling landgoed De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland) 5.84 km De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt. Je maakt hier kennis

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 17e Jaargang, ill. 2. Voorjaar 2003.

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 17e Jaargang, ill. 2. Voorjaar 2003. QUADRIFOLIA kwartaalblad Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Deventer 17e Jaargang, ill. 2. Voorjaar 2003. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter Die winter is vergangen,

Nadere informatie

MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN

MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN Op 12 augustus ging de Vlinderwerkgroep van Ken en Geniet samen op excursie naar de Heemtuin in Rucphen. De ruim 2 hectare grote wilde bloementuin is aangelegd

Nadere informatie

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12 NR. 03 / 2014 fiets routes afstanden tussen 25 en 55 km Makkelijk fietsen via knooppunten FIETS LANGS EN DOOR 12 Nationale Parken 12 NATIONALE PARKEN fietsroutes Mooie natuur Fietsen in Weerribben-Wieden,

Nadere informatie

Rijk van Nijmegen 3 dagen

Rijk van Nijmegen 3 dagen Rijk van Nijmegen 3 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 179 Wandelvakantie door het rijk van Nijmegen! Het Rijk van Nijmegen is één van de groenste regio's in Nederland en een ronduit fantastisch wandelgebied.

Nadere informatie

Motorreis 2018: Rondje Nationale kustweg van de provincie Nordland

Motorreis 2018: Rondje Nationale kustweg van de provincie Nordland Motorreis 2018: Rondje Nationale kustweg van de provincie Nordland 19 Aug 2018 t/m 28 Aug 2018 Reisnummer: MR-1-18 Prijs pp: vanaf 1.265,- tot 2.765,-/ 2.915,- (zie informatie voor specificatie) We rijden

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse QUADRIFOLIA kwartaalblad L! Koninklijke Nederlandse 0 N a_tu_u_r_h_i_s_to_r_is_c_h_e v_e_r_e_n_i afdeling Deventer ö 1 _a _ on g 14e Jaargang, nr. l. Winter 2000. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter

Nadere informatie

Programma Go-out wandelweekend Cochem 30 oktober tot 2 november 2015

Programma Go-out wandelweekend Cochem 30 oktober tot 2 november 2015 Programma Go-out wandelweekend Cochem 30 oktober tot 2 november 2015 Cochem ligt midden in de vulkaan Eifel. Het landschap kenmerkt zich door heuvels, akkerlanden en kleine dorpjes. Dwars door Cochem stroomt

Nadere informatie

Nieuwsflash: juni - juli Bosmuseum Gerhagen

Nieuwsflash: juni - juli Bosmuseum Gerhagen Nieuwsflash: juni - juli 2019 Bosmuseum Gerhagen OPENINGSUREN februari, maart en november woensdag, zaterdag en zondag van 13u45 tot 17u00 april, mei, juni, september en oktober elke weekdag van 13u45

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016 dinsdag 1 maart en donderdag 3 maart: Aan de slag op de kinderboerderij 14.30-16.00 uur Kom kijken welke dieren er allemaal op de kinderboerderij leven! Je ontdekt hoe de dieren heten, wat ze eten, welk

Nadere informatie

Op stap met B&B Lovenem. Safari op de Veluwe. en ontdek De Grote Vijf

Op stap met B&B Lovenem. Safari op de Veluwe. en ontdek De Grote Vijf Op stap met B&B Lovenem Safari op de Veluwe en ontdek De Grote Vijf Welkom op de Veluwe Wij ontvangen in onze B&B veel gasten uit het westen van het land. Wanneer ik hen vraag waarom zij voor de Veluwe

Nadere informatie

Ook de wandelvereniging van Oldeberkoop zet ieder jaar een route uit van 10, 15, 30 en 40 km. Deze routes zijn gratis verkrijgbaar aan de receptie.

Ook de wandelvereniging van Oldeberkoop zet ieder jaar een route uit van 10, 15, 30 en 40 km. Deze routes zijn gratis verkrijgbaar aan de receptie. Zuid-Oost Friesland leent zich uitstekend voor diverse wandelactiviteiten! Het coulisselandschap, ook wel de Friese Wouden genoemd, waarvan Oldeberkoop onderdeel uitmaakt is een uitgestrekt gebied met

Nadere informatie

Excursieprogramma mei-juni-juli

Excursieprogramma mei-juni-juli Excursieprogramma mei-juni-juli Algemene informatie over de excursies Lees deze als u aan een ervan deelneemt. Excursies Bij elke excursie zullen we niet meer herhalen wat er meegenomen moet worden. Het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp In dit nummer Geboren * Website www.leenderstrijp.com Overleden * School en winkel Leenderstrijp Nieuwe bewoners * Agenda Welzijn&Zorg * Carnaval 2015 De STRIEPER Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nadere informatie

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg 4 km wandelen Deze stevige wandeling gaat grotendeels door het bos. Beklim de steile berg en kijk uit over drie provincies en het Duitse Reichswald op deze mooie wandelroute

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122282 Almelo, Wierdenseveld en het Nijreesbos

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122282 Almelo, Wierdenseveld en het Nijreesbos Fietsroute 122282 Almelo, Wierdenseveld en het Nijreesbos Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats kotermeerstal Kotermeerstalpad 7701 Hardenberg Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt

Nadere informatie

Koeien langs het ommetje Marienheem

Koeien langs het ommetje Marienheem Zes ommetjeswerkgroepen zijn druk met het voor elkaar maken van een aantal prachtige ommetjes door heel Overijssel. Daarbij hebben jullie regelmatig dezelfde vragen. Vandaar dat we een soort nieuwsbrief

Nadere informatie

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Deze oude Maas-arm is 10.000 jaar geleden gevormd en afgesloten geraakt van de huidige Maas. In de loop van de tijd is hier een uniek natuurlandschap

Nadere informatie

Is dat soms een bootsmannetje?

Is dat soms een bootsmannetje? Zaterdag 13 juni het weer was beter dan verwacht. Overdag nog wat regen, maar 's avonds zo goed als droog. En dat kwam goed uit, want juist 's avonds begon de soortenzoekdag. Zelfs al had het geregend,

Nadere informatie

De Gooren en Krochten

De Gooren en Krochten Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan 444 5038 CH Tilburg T 013-7074800 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen De Gooren en Krochten Afwisselende natuur langs de grens bij Zundert Grenzenloze natuur aan de grens

Nadere informatie

Geschreven door Wim de Lange zondag 18 november :00 - Laatst aangepast dinsdag 29 januari :10

Geschreven door Wim de Lange zondag 18 november :00 - Laatst aangepast dinsdag 29 januari :10 Wandelweek september 2012 in Oostenrijk, Stubaier Alpen, Sellrain Dit keer ben ik alleen op pad gegaan. Mijn doel is een huttentocht te maken van 5 hutten met twee gletsjer overgangen. De start van de

Nadere informatie

BMP Needse Achterveld 2006

BMP Needse Achterveld 2006 BMP Needse Achterveld 2006 Ook in 2006 is er elke 2 weken geteld in het Achterveld. Op deze manier proberen we vast te stellen hoeveel vogels van elk soort hier broeden. In het najaar van 2005 is het Achterveld

Nadere informatie

Let op: woensdag 20 april en woensdag 17 augustus vertrekken we om uur!

Let op: woensdag 20 april en woensdag 17 augustus vertrekken we om uur! Zomerprogramma Plantenwerkgroep KNNV-Zwolle 2016 Let op: woensdag 20 april en woensdag 17 augustus vertrekken we om 18.30 uur! Woensdag 30 maart: we beginnen dit seizoen met een avond binnenshuis. We gaan

Nadere informatie

BOETELERVELD. ROUTE 4,3 km

BOETELERVELD. ROUTE 4,3 km BOETELERVELD ROUTE 4,3 km 20 17 Weten hoe een groot deel van Salland er tot eind 19e eeuw uitzag? Wandel dan eens door het Boetelerveld bij Raalte. Ervaar rust, ruimte en openheid in dit enig overgebleven

Nadere informatie

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009 Schwäbische Alb 24 oktober t/m 1 november 2009 Zaterdag 24 oktober Heel - Tuttlingen 560 km Na het ontbijt vertrekken we richting de Schwäbische Alb, een gebied waar we nog nooit zijn geweest. Het is rustig

Nadere informatie

Fjäll-wandeling: Fulufjället

Fjäll-wandeling: Fulufjället Fjäll-wandeling: Fulufjället 5-daagse wandeling in nationaalpark Fulufjället, Midden-Zweden Tijdens dit avontuur wandelen we 5 dagen over de verlaten, woeste hoogvlakte die het nationaalpark Fulufjället

Nadere informatie

Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014

Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014 Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014 Stichting Landschapsbeheer Zeeland Lucien Calle Sandra Dobbelaar Alex Wieland 15 juli 2014 1 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Enquête Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Enquête Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland Samenvatting en conclusies Respons Op 4 maart 2014 is een digitale enquête verstuurd naar 342 leden van de VWG Zuid- Kennemerland. Alleen de leden waarvan het e-mailadres bekend is bij de VWG, jeugd en

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op Fietsroute Raalte, Hellendoorn en Luttenberg

Vind de mooiste fietsroutes op  Fietsroute Raalte, Hellendoorn en Luttenberg Fietsroute 122274 Raalte, Hellendoorn en Luttenberg Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats kotermeerstal Kotermeerstalpad 7701 Hardenberg Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt kotermeerstal

Nadere informatie

Deze handleiding hoort bij de Binnenveld excursie. Het Groene Wiel is een onderdeel van Stichting Veldwerk Nederland.

Deze handleiding hoort bij de Binnenveld excursie. Het Groene Wiel is een onderdeel van Stichting Veldwerk Nederland. Deze handleiding hoort bij de Binnenveld excursie. Het Groene Wiel is een onderdeel van Stichting Veldwerk Nederland. Het Groene Wiel Hendrikweg 14 b 6703 AW Wageningen 0317-422 041 www.groenewiel.nl info@groenewiel.nl

Nadere informatie

Griendwerk en houtwal snoeien. Locatie: Heempark de Blekert, Beemdstraat 60 te Schijndel.

Griendwerk en houtwal snoeien. Locatie: Heempark de Blekert, Beemdstraat 60 te Schijndel. GEZAMENLIJKE J A A R K A L E N D E R 2 0 1 7, Versie:02 NMC SCHIJNDEL HEEMPARK DE BLEKERT SCHAAPSKOOI www.nmcschijndel.nl www.heemparkschijndel.nl www.schaapskooischijndel.nl info@nmcschijndel.nl info@heemparkschijndel.nl

Nadere informatie

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met bladeren die groeit. De rots: een heel grote steen op

Nadere informatie

14 de JAARGANG NR 46. Zomer 2009

14 de JAARGANG NR 46. Zomer 2009 VERENIGING VAN OUD FOKKER EMPLOYÉS 14 de JAARGANG NR 46. Zomer 2009 INDIEN ONBESTELBAAR S.V.P. RETOUR: Kootwijkstraat 135 / 2573 XM Den Haag ===============================================================

Nadere informatie

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS ROUTE 6 km 20 18 Wandeling door het unieke Veenschap met haar typische Vriezenveense verkavelingspatroon: lange smalle akkers. Dit ommetje voert o.a. over het mooie knuppelpad

Nadere informatie

Is herstel hoogvenen succesvol? Bart van Tooren. Bjørn van den Boom, Senior beleidsmedewerker Natuurbeheer

Is herstel hoogvenen succesvol? Bart van Tooren. Bjørn van den Boom, Senior beleidsmedewerker Natuurbeheer Is herstel hoogvenen succesvol? Bart van Tooren Bjørn van den Boom, Senior beleidsmedewerker Natuurbeheer Agenda Inleiding Wat is hoogveen Degradatie van hoogveen in Nederland Herstel van hoogveen Resultaten

Nadere informatie

Graaf van Hornepad 2006

Graaf van Hornepad 2006 Graaf van Hornepad 2006 Zaterdag 4 februari Weert - Tungelroy 18 km Daar we ook zo nu en dan een enkele dag willen wandelen hebben we besloten om het Graaf van Hornepad te gaan lopen. Dit pad, een rondwandeling

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet?

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? 1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? Hoofdstuk 1 Les 1 Zoek het op Bij de evenaar staat de zon hoog. Het is er warm en daardoor verdampt het water. Die warme damp stijgt op en koelt af: dan gaat

Nadere informatie

VTV De Tochten Nieuwsbrief 04 3 oktober 2015

VTV De Tochten Nieuwsbrief 04 3 oktober 2015 VTV De Tochten Nieuwsbrief 04 3 oktober 2015 Inhoud 1. Noteert u vast! 2. IJzerbak op het milieupark 3. Het complex 4. Activiteitenkalender: 3 oktober 2015 t/m 31 maart 2016 5. Mededelingen bestuur 6.

Nadere informatie

Zomerprogramma Plantenwerkgroep KNNV-Zwolle 2017

Zomerprogramma Plantenwerkgroep KNNV-Zwolle 2017 Zomerprogramma Plantenwerkgroep KNNV-Zwolle 2017 Woensdag 10 mei: 19.00-21.30 uur: op verzoek van Daan Vreugdenhil, boswachter bij Natuurmonumenten, gaan we evenals vorig jaar het Lierderbroek inventariseren

Nadere informatie

Kustlijn van de Noordzee

Kustlijn van de Noordzee International Wadden Sea School www.iwss.org 150.000 jaar geleden - 150.000 jaar geleden was het hele Noordzeebekken bedekt met een dikke ijslaag: dit was de Saale ijstijd. - Alle zeewater was in gletsjers

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

Ongewervelden. Locaties. Methode BIODIVERSITEIT 2010 ONGEWERVELDE SOORTEN GEKEND IN 2010

Ongewervelden. Locaties. Methode BIODIVERSITEIT 2010 ONGEWERVELDE SOORTEN GEKEND IN 2010 Ongewervelden BIODIVERSITEIT 2010 ONGEWERVELDE SOORTEN GEKEND IN 2010 In 2010 werd het onderzoek naar het voorkomen van ongewervelde soorten in de Abeekvallei afgerond. Na 7 jaar onderzoek heeft de Werkgroep

Nadere informatie

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur Wandelen Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur De Berk en Kelsdonk Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan CH Tilburg T - www.staatsbosbeheer.nl Rust, vogels en natte voeten Wie even de

Nadere informatie

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen 3.5 km wandelen Maak een leuke korte wandeling door het Oisterwijkse bos langs enkele vennen, waaronder het Kolkven. Luister naar het geroffel van de spechten

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

mei April: Natuurontbijt

mei April: Natuurontbijt mei 2017 29 April: Natuurontbijt De weergoden werkten mee, het was prachtig weer. Eerst een stevige wandeling door het Vroege Vogelbos. Waar daslook volop in bloei stond. Menigeen plukte een blaadje voor

Nadere informatie

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km BERGVENNEN ROUTE 2,3 km Tegen de Duitse grens, in Noordoost Twente, ligt natuurgebied de Bergvennen. Een weids, glooiend landschap met zeven vennen, droge en natte heide, schrale hooilanden en bos. De

Nadere informatie

Ons vakantieverblijf in De Lutte.

Ons vakantieverblijf in De Lutte. Ons vakantieverblijf in De Lutte. Louwra Herman Arwin Els Barry Will Frans Marjolein Willie VRIJDAG 21-06-2013 Vandaag begint onze vakantie. Arwin en Herman stappen in de bus in Veenendaal en de andere

Nadere informatie

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN ROUTE 15 km 20 17 De Groene Loper verbindt groene initiatieven, zo ook in het Vechtdal. Ontdek in Ommen een aantal plekken waar gezamenlijk is gewerkt aan het vergroten van

Nadere informatie

natuurboekje van winter 2017

natuurboekje van winter 2017 natuurboekje van winter 2017 HOI! GA JE OP PAD in de heuvels van Zuid-Limburg? Wie weet zie je een steile rotswand met een grote, diepe holte. Er staat een hek voor. Je gaat natuurlijk kijken. Waarom een

Nadere informatie

HOF ESPELO: SPOREN ZOEKEN

HOF ESPELO: SPOREN ZOEKEN HOF ESPELO: SPOREN ZOEKEN ROUTE 2,0 km Hou je van sporen zoeken? Neem dan deze route door Hof Espelo! Ontdek de sporen van verschillende dieren in het bos. De route is zeer geschikt voor het hele gezin.

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 15e Jaargang, nr. 2. Voorjaar 2001.

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 15e Jaargang, nr. 2. Voorjaar 2001. QUADRFOLA kwartaalblad Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Deventer 15e Jaargang, nr. 2. Voorjaar 2001. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter Door het dal stroomt een

Nadere informatie

Vereniging van Oud-Medewerkers van Avans Hogeschool. Nieuwsbrief juni 2018 ACTIVITEITENPROGRAMMA TWEEDE HALFJAAR 2018

Vereniging van Oud-Medewerkers van Avans Hogeschool. Nieuwsbrief juni 2018 ACTIVITEITENPROGRAMMA TWEEDE HALFJAAR 2018 Vereniging van Oud-Medewerkers van Avans Hogeschool Nieuwsbrief juni 2018 ACTIVITEITENPROGRAMMA TWEEDE HALFJAAR 2018 NB. Dit is een vooruitblik op de geplande activiteiten in de tweede helft van dit jaar.

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE ATLAS VAN APELDOORN: LOENEN

PROGRAMMABOEKJE ATLAS VAN APELDOORN: LOENEN PROGRAMMABOEKJE ATLAS VAN APELDOORN: LOENEN Loen n, trugge in de tied DOORLOPEND MEI SEPTEMBER Fietsroute Loen n, trugge in de tied Overig: Een fietsroute van 19 kilometer langs cultuurhistorische hoogtepunten

Nadere informatie

Welmanstudio Fotoreizen. Schotland 5 daagse reis in het voorjaar

Welmanstudio Fotoreizen. Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Welmanstudio Fotoreizen Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Welmanstudio Fotoreizen Programma Schotland, voorjaarsreis 2018 Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Glens, Beinns en Lochs in een ruig

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

Münchener dunkles voor Serious Request

Münchener dunkles voor Serious Request Münchener dunkles voor Serious Request Het was prachtig weer op vrijdag 6 september toen ik s morgens om 07.00 u thuis de oprit af reed. Ik had met Gerrit afgesproken dat we vanaf Heerenveen samen verder

Nadere informatie

CRANBERRYFARM DE HOEVE

CRANBERRYFARM DE HOEVE CRANBERRYFARM DE HOEVE In het zuidoosten van Friesland stroomt de rivier de Linde (Lende). Voor mensen die van rust en ruimte, en een afwisselende omgeving houden is dit gebied een ware verrassing. Ook

Nadere informatie

SAMEN UIT VAKANTIE WEKEN

SAMEN UIT VAKANTIE WEKEN ZOMER 2019 SAMEN UIT VAKANTIE WEKEN VOOR OUDEREN VAN 50+ MARKELO - RIJS - ZEDDAM VOOR OUDEREN MET MEER ZORGBEHOEFTE EDE - LUNTEREN WELKOM! Hebt u zin om in de zomer gezellig een week met een groep op vakantie

Nadere informatie

Tenzij anders aangegeven staan alle aanwijzingen RECHTS van de weg.

Tenzij anders aangegeven staan alle aanwijzingen RECHTS van de weg. Goedemorgen familie, Welkom bij de 1 ste de Jong familiedag! We hebben geprobeerd een puzzeltocht te organiseren die voor iedereen interessant en boeiend is. De afstanden die in de auto afgelegd moeten

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 van WandelgroepLOOP

Nieuwsbrief 2 van WandelgroepLOOP 15-02-2012 Nieuwsbrief 2 van WandelgroepLOOP Welkom bij de tweede nieuwsbrief van wandelgroeploop. Wisten jullie dat.. we, ondanks wind, regen en sneeuw op één na alle wandelingen gelopen hebben? iedereen

Nadere informatie

Het huis van mijn gastgezin

Het huis van mijn gastgezin Camp Troll (Noorwegen) Oslo Gardermoen, de bestemming van mijn vlucht. Vanaf Schiphol is het ruim anderhalf uur vliegen, en het was best spannend als je voor het eerst in een vliegtuig zit, ook al was

Nadere informatie

ZOMERSCHOOL. Zomeractiviteiten in Enkhuizen juli-augustus 2016. Iedereen in Enkhuizen van harte welkom! Raad van Kerken

ZOMERSCHOOL. Zomeractiviteiten in Enkhuizen juli-augustus 2016. Iedereen in Enkhuizen van harte welkom! Raad van Kerken ZOMERSCHOOL Raad van Kerken Zomeractiviteiten in Enkhuizen juli-augustus 2016 Iedereen in Enkhuizen van harte welkom! Inleiding Vaak liggen in de zomer de activiteiten van de kerk stil. Alleen de kerkdiensten

Nadere informatie

Bestaat Toeval? Een vakantie-impressie vol van synchroniciteit De meivakantie 2015 van Dinie en Jaap Craamer

Bestaat Toeval? Een vakantie-impressie vol van synchroniciteit De meivakantie 2015 van Dinie en Jaap Craamer Bestaat Toeval? Een vakantie-impressie vol van synchroniciteit De meivakantie 2015 van Dinie en Jaap Craamer Enige jaren geleden hebben mijn vrouw en ik een lezing van Selma Sevenhuijsen bijgewoond. Het

Nadere informatie

route.nl route.nl Ruinerwold, Meppel en Giethoorn Nederland Drenthe De Wolden 52.1 km. (ongeveer 3:04 u.) Fietsroute 122488

route.nl route.nl Ruinerwold, Meppel en Giethoorn Nederland Drenthe De Wolden 52.1 km. (ongeveer 3:04 u.) Fietsroute 122488 Ruinerwold, Meppel en Giethoorn Nederland Drenthe De Wolden 52.1 (ongeveer 3:04 u.) Fietsroute 122488 route.nl 1km 2014 Falkplan BV Ruinerwold, Meppel en Giethoorn Nederland Drenthe De Wolden 52.1 (ongeveer

Nadere informatie

Dat was nog 200 meter recht omhoog en zat niet bij de toer in. Aan de andere kant dito naar beneden en toen gletsjer ijzers onder en over de

Dat was nog 200 meter recht omhoog en zat niet bij de toer in. Aan de andere kant dito naar beneden en toen gletsjer ijzers onder en over de Begin september 2016 hebben wij, Paul, Jordi, Peter, Ed en ik (Erik) de achtdaagse toer gelopen in Val Gardena Dolomieten. Deze toer was zonder meer grandioos en grandioos geregeld. Na enig zoeken op internet,

Nadere informatie

WERKBLAD pingo. naam. Heel lang geleden was het hier erg koud. Dat noemen we de ijstijd. Er waren heuvels, heel bijzondere heuvels.

WERKBLAD pingo. naam. Heel lang geleden was het hier erg koud. Dat noemen we de ijstijd. Er waren heuvels, heel bijzondere heuvels. WERKBLAD pingo Heb je wel eens gehoord van een pingo? Pingo betekent heuvel die groeit. Het is een woord uit de taal van de Eskimo s of Inuït. Dat lijkt ver weg, maar pingo s zijn heel dichtbij geweest!

Nadere informatie

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen 4.3 km wandelen Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied in West-Europa. Op deze route zie je niet alleen zandheuvels, maar ook

Nadere informatie

Reisverslag India 2008 Deel 2.

Reisverslag India 2008 Deel 2. Reisverslag India 2008 Deel 2. Dag 22 - Zaterdag 25 oktober 2008. Zaterdag vroeg naar Bangalore gevlogen waar Hans en Gerda ons stonden op te wachten. s Middags de stad in geweest om nog e.e.a. te kopen.

Nadere informatie

TOP NATUUUR IN BEERZE

TOP NATUUUR IN BEERZE TOP NATUUUR IN BEERZE ROUTE 4,3 km 20 17 We zijn trots dat we acht gebieden beheren die zijn aangewezen als Natura2000. Gebieden die bij de top van de Europese natuur horen. Op deze route ontdek je Beerze.

Nadere informatie

Wandelroute Oppad en Kromme Rade, vlak bij Hilversum

Wandelroute Oppad en Kromme Rade, vlak bij Hilversum Wandelroute Oppad en Kromme Rade, vlak bij Hilversum 9.3 km wandelen Wandel dwars door het veenplassengebied bij Kortenhoef en Loosdrecht. Geniet van het uitzicht vanaf de historische wandelpaden, het

Nadere informatie

1 Schultenwolde (Noord Twente) Wandelroute: 10 km.

1 Schultenwolde (Noord Twente) Wandelroute: 10 km. Wandelen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel 1 Schultenwolde (Noord Twente) Wandelroute: 10 km. Korte introductie De gemeente Tubbergen behoorde

Nadere informatie

VILLA EVORA! MEI 2015

VILLA EVORA! MEI 2015 VILLA EVORA! MEI 2015 VILLA EVORA In de meivakantie van 2015 hadden wij het geluk om 12 dagen door te brengen in Villa Evora te Gazipasa van Maria en Sjef de Vries! Het bleek een geweldige plek voor een

Nadere informatie

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje

Nadere informatie

Etappe II: Kalte Herberge - Hinterzarten

Etappe II: Kalte Herberge - Hinterzarten Etappe II: Kalte Herberge - Hinterzarten lengte 26 km, 465 m stijgen, 610 m dalen Hoogteprofiel Westweg Het zou vandaag weer een zonnige, warme dag worden met temperaturen boven de 30 graden. Onder een

Nadere informatie

Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl

Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl De Umfassungsweg is een wandelroute van ca. 9 km die de mooiste landschappen van het landgoed Twickel in een vloeiende

Nadere informatie

Verslag vogelexcursie De Maasheggen

Verslag vogelexcursie De Maasheggen Verslag vogelexcursie De Maasheggen 13-05-2017. Foto Jan Mattaar Met een kleine groep van 7 mensen vertrekken we om 8 uur in 2 auto s met weinig wind, zon en een aangename temperatuur naar de Maasheggen

Nadere informatie

Lees de tekst hieronder. Er staan geen leestekens: geen hoofdletters, geen punten en geen komma s in het verhaal.

Lees de tekst hieronder. Er staan geen leestekens: geen hoofdletters, geen punten en geen komma s in het verhaal. OEFENBLAD 1/6 2.2 Leestekens Lees de tekst hieronder. Er staan geen leestekens: geen hoofdletters, geen punten en geen komma s in het verhaal. Plaats leestekens. Schrijf elke zin op een nieuwe regel. Let

Nadere informatie

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 Heempad in het voorjaar Broedende eend 2 Bloesem peer Grasland Kievitsbloemen Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Nadere informatie

Reisprogramma Oeganda 11-daagse reis

Reisprogramma Oeganda 11-daagse reis Reisprogramma Oeganda 11-daagse reis www.rafikireizen.nl info@rafikireizen.nl www.facebook.com/rafikireizen +31 6 106 381 82 Oeganda ligt in Oost-Afrika aan weerszijden van de evenaar. Oeganda wordt geheel

Nadere informatie

N i eu w sbr i ef. 24 januari 2019

N i eu w sbr i ef. 24 januari 2019 24 januari 2019 Agenda 29-01: Bezoek Pater 02-02: Sponsorplons 11-02: Verslagen mee 12-02: Oudergesprekken 14-02: Oudergesprekken 15-02: Studiedag, leerlingen vrij Vanuit directie Misschien heeft u al

Nadere informatie

HAAKSBERGEN TWISTPAD AAN GRENS

HAAKSBERGEN TWISTPAD AAN GRENS HAAKSBERGEN TWISTPAD AAN GRENS ROUTE 8 km 20 18 In het meest zuidelijke deel van Haaksbergen ligt Haaksbergerveen, ook wel Armenveen genoemd; een gebied met hoogveen waar water- en moerasvogels, slangen,

Nadere informatie

Excursies 2017 in de Goudse groengebieden

Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 kreeft zwanebloem 2 oeverzwaluwhotel grasland kievitsbloemen Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Excursies onder

Nadere informatie