De dag van de Punctie: Inleiding. Kans dat de punctie doorgaat. Voorbereiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De dag van de Punctie: Inleiding. Kans dat de punctie doorgaat. Voorbereiding"

Transcriptie

1 De dag van de Punctie: Inleiding Met de punctie wordt bedoeld het aanprikken en leegzuigen van de follikels. Men noemt de punctie ook wel follikelaspiratie (follikel = eiblaas = de met vocht gevulde holte waarin zich de eicel bevindt; aspiratie = opzuigen). Lichamelijk gezien is de punctie het vervelendste onderdeel van de gehele behandeling. Helaas is de punctie noodzakelijk om te eicellen te verkrijgen. Het is een spannend moment voor zowel de vrouw als de man. Aangezien moeilijk te voorspellen is hoe u zich na afloop zult voelen, raden we aan voor die dag geen andere afspraken te maken. Kans dat de punctie doorgaat Het oogsten van de eicellen moet plaatsvinden voordat de spontane ovulatie plaatsvindt. Na de ovulatie bevinden de eicellen zich in de buikholte en daar zijn ze niet meer te vinden. De tussentijdse controles (echo-onderzoeken en bloedonderzoeken) zijn er vooral op gericht om het meest geschikte moment van de punctie te bepalen. Vlak voor de punctie wordt nog een echo-onderzoek gedaan. Als hierbij blijkt dat het grootste deel van de follikels al is verdwenen, (een kans van minder dan 1%) wordt in de regel geen punctie verricht. Voorbereiding Onthoudingsperiode. Hoewel hierover wel verschil van mening bestaat, zijn er aanwijzingen dat de kwaliteit van het sperma beter is na maximaal 2 à 3 dagen onthouding (dus de laatste zaadlozing 2 à 3 dagen voor de dag van de punctie), doch niet langer dan 5 dagen tevoren. Het beste is om gedurende een langere tijd te zorgen voor een min of meer regelmatige zaadlozing en onthouding aan te houden vanaf de dag voor de Pregnyl injectie Nuchter komen? Op de ochtend van de punctie hoeft u niet nuchter te komen.u mag een licht ontbijt gebruiken Kleding. Trek bij voorkeur een T-shirt met korte mouwen aan. Draagt u een kledingstuk met lange mouwen let er dan op dat dit, zonder te knellen, tot boven de elleboog opgetrokken kan worden. Dit in verband met het infuusnaaldje dat in een ader van de elleboogsplooi wordt gebracht voor de toediening van de medicatie. Aanmelding. Een half uur voor aanvang van de punctie dient de partner zich te melden bij het IVF-laboratorium voor de sperma-productie. Zorg ervoor dat er voldoende stickers (van vrouw en man) in uw bezit heeft. Het sperma wordt door masturbatie verkregen en opgevangen in een steriel plastic potje. Voor de sperma-productie is een speciale ruimte bij het IVF-laboratorium beschikbaar. U kunt er ook voor kiezen het sperma thuis te produceren. Zorg ervoor dat het semenpotje op lichaamstemperatuur vervoerd wordt. De reisafstand tot het ziekenhuis mag dan niet langer dan een half uur bedragen.

2 Voor de punctie zelf hoeft u zich niet aan te melden. U kunt plaatsnemen in de wachtkamer van de IVF-afdeling en wordt opgeroepen. Pijnstilling Het is moeilijk te voorspellen of u de punctie al dan niet pijnlijk zult vinden. Dat hangt van een aantal zaken af: hoe gespannen u bent, hoeveel zenuwweefsel er zich ter plaatse bevindt, waar de eierstokken liggen, hoeveel follikels er aangeprikt moeten worden, hoe groot de follikels zijn etc. Bij de punctie wordt gebruik gemaakt van 3 verschillende medicamenten: Rapifen, Dormicum en Pethidine. Rapifen. Dit is een kortwerkende, maar erg krachtige pijnstiller met een beetje kalmerend effect. Ongeveer een uur voor de punctie slikt u 1000 mg paracetamol (of Paracod = paracetamol + codeïne). Voorafgaand aan de punctie wordt een infuusnaaldje in een ader in de elleboogsplooi gebracht. Hierdoor wordt de medicatie toegediend. Tijdens de ingreep worden regelmatig bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte van het bloed gecontroleerd. Dormicum. Dit is een sederend (kalmerend/slaapverwekkend) middel. Ongeveer een uur voor de punctie slikt u 1000 mg paracetamol (of Paracod = paracetamol + codeïne). Voorafgaand aan de punctie wordt een infuusnaaldje in een ader in de elleboogsplooi gebracht. Hierdoor wordt een kleine hoeveelheid Dormicum direct in de bloedbaan toegediend. Dit geeft meestal het gevoel alsof u een borreltje teveel op heeft (draaierig, rustig, een beetje onverschillig). Pethidine. Dit is een pijnstiller uit de morfinegroep. De injectie wordt een half uur voor de punctie toegediend in de bilspier. Voor dit middel wordt gekozen als u lastige bloedvaten heeft of als de positie van de eierstokken deze aanpak wenselijk maakt. Na afloop van de punctie wordt u op een brancard gelegd en naar de, naast de punctiekamer gelegen, uitslaapkamer gebracht om de medicijnen te laten uitwerken. Bij het afspreken van de punctie wordt door het behandelteam de voor u meest geschikte vorm van pijnstilling voorgesteld. Zeker als u zelf al ervaring heeft opgedaan bij een eerdere IVF-behandeling kunt u aangeven of deze aanpak goed bevallen is of dat u voor andere medicatie kiest. Narcose. Op medische indicatie (zeer zeldzaam) kan het nodig zijn de punctie onder algehele anesthesie (narcose) uit te voeren. De punctie vindt dan op de operatie-afdeling plaats. U wordt voor een dagopname opgenomen op de verpleegafdeling. De punctie zelf De punctie vindt plaats in de echokamer. De echokop wordt voor de punctie steriel ingepakt en voorzien van een naaldgeleider. Met behulp van een stippellijn op het beeldscherm worden de follikels via de vagina aangeprikt en leeggezogen. De inhoud van de follikels wordt opgevangen in glazen flesjes die in een warmhoudblok van 37oC staan.

3 Hoe vaak geprikt moet worden hangt af van het aantal follikels en hun ligging ten opzichte van elkaar. Wanneer de follikels dicht bij elkaar liggen is het vaak mogelijk om met één prik door de vaginawand meerdere follikels leeg te maken. Alle follikels, zowel de grote als de kleine, moeten worden aangeprikt en leeggezogen. Direct na de punctie worden de flesjes met follikelvocht door de IVF-verpleegkundige van een naamsticker van de vrouw voorzien en vervolgens naar het IVF-laboratorium gebracht. Ongeveer een half uur na de punctie kunt u bij het IVF-laboratorium gaan informeren hoeveel eicellen er zijn gevonden en of de spermakwaliteit voldoende is. Pas als het IVF-laboratorium groen licht heeft gegeven en u, mevrouw, zich goed voelt, mag u naar huis. Nazorg Na afloop van de punctie is er als regel gering vaginaal bloedverlies (een inlegkruisje is toereikend) en menstruatie-achtige buikpijn. Mocht u napijn hebben dan mag u uitsluitend paracetamol gebruiken. Het is van belang rust te nemen. Luister naar uw lichaam! Onderneem alleen die activiteiten die uw buik u toestaat. Na de punctie krijgt u een punctieverslag mee. Hierop staat welke medicijnen u nog moet gebruiken (injecties Pregnyl 1500 IE of vaginale capsules Utrogestan ) en hoe u contact kunt hebben met het laboratorium om te horen of de bevruchting is gelukt en zo ja wanneer en hoe laat de terugplaatsing is gepland. Gedurende een week dient u zich dagelijks te wegen en te temperaturen. Tevens moet u de eerste week na de punctie veel (tenminste 2 liter per dag) en gevarieerd drinken. De dag na de punctie Kans dat de bevruchting lukt. Het streven is om één of meer bevruchte eicellen te verkrijgen die zich blijven delen in steeds meer cellen. In de eerste plaats is hierbij van belang het aantal (rijpe) eicellen dat bij de punctie wordt verkregen. Het aantal eicellen, maar ook hun kwaliteit, verschilt per persoon maar ook per poging en neemt af bij het ouder worden. Een andere belangrijke factor is de kwaliteit van het sperma. Het aantal zaadcellen en de kwaliteit van hun beweeglijkheid spelen een belangrijke rol bij de bevruchting. Ook dit wisselt per persoon en per poging. In 2013 ontstonden er bij 86% van de IVF-pogingen en 95% van de ICSI-pogingen één of meerdere embryo s. Van alle verkregen eicellen liet bij IVF-pogingen bijna 50% zich bevruchten, terwijl bij ICSI-behandelingen bijna 70% van de geïnjecteerde eicellen de volgende dag tekenen van bevruchting toont. De bevruchting zelf. De eicellen die in het follikelvocht worden gevonden, worden in een kweekbakje (petrischaaltje) gedaan. In het petrischaaltje bevindt zich de kweekvloeistof. De kweekschaaltjes worden in de broedstoof bewaard. Hierin worden de omstandigheden waaronder de natuurlijke bevruchting en eerste delingen plaatsvinden zo goed mogelijk nagebootst.

4 Het sperma van de partner wordt bewerkt. Door deze bewerking worden de beste zaadcellen (wat betreft beweeglijkheid en vorm) geselecteerd. Vroeg in de middag worden de zaadcellen bij de eicel(len) gevoegd of, in geval van ICSI, in de rijpe eicellen geïnjecteerd. Daarna is het afwachten of de bevruchting lukt en of de bevruchte eicel zich blijft doordelen. De volgende ochtend worden alle eicellen nagekeken om te zien of er bevruchting heeft plaatsgevonden. De eicellen die abnormaal bevrucht zijn (waar niet één maar twee zaadcellen in zijn binnengedrongen) worden verwijderd en de eicellen die de gebruikelijke tekenen van bevruchting missen worden apart gehouden. De dag na de punctie krijgt u te horen of de bevruchting gelukt is. Heeft er bevruchting plaatsgevonden dan wordt door de medewerker van het IVF-laboratorium meteen een afspraak voor een terugplaatsing gemaakt. Zijn er nog geen tekenen van bevruchting te zien, of zijn de tekenen van bevruchting bij slechts één eicel aanwezig, dan wordt u gevraagd de volgende dag terug te bellen. De terugplaatsing Hoeveel dagen na de punctie? Als regel wordt de terugplaatsing 3 dagen na de follikelpunctie uitgevoerd. Hoeveel embryo's worden er teruggeplaatst? Een embryo dat zich volgens schema ontwikkelt bestaat 2 dagen na de punctie uit 4 cellen en 3 dagen na de punctie uit 8 cellen. Op de dag van de terugplaatsing wordt beoordeeld welke embryo s zich het best ontwikkeld hebben. Hierbij wordt gekeken naar de gelijkmatigheid van de celdeling, de delingssnelheid, de aanwezigheid van fragmentatie (kleine korreltjes naast de cellen), en de ontwikkeling van het embryo in de dagen ervoor. Het aantal embryo s dat wordt teruggeplaatst is afhankelijk van 1. de leeftijd van de vrouw 2. betreft het de 1e, de 2e of 3e poging? Sinds 1 januari 2013 mag van de overheid bij paren waarvan de vrouw jonger dan 38 jaar is bij de 1e en 2e poging per keer één embryo worden teruggeplaatst. Bij de 3e poging kan er in overleg gekozen worden voor terugplaatsing van 2 embryo s. Bij paren waarvan de vrouw 38 jaar of ouder is mag vanaf de 1e poging gekozen worden voor terugplaatsing van 2 embryo s. Wij adviseren bij de 1e poging ongeacht de leeftijd van de vrouw één embryo te laten terugplaatsen. Soms zijn er medische redenen om nooit meer dan 1 embryo terug te plaatsen. Denk daarbij aan een afwijkende vorm van de baarmoeder of een eerdere zwangerschap die in een (extreme) vroeggeboorte is geëindigd. Mocht dit voor u gelden dan heeft de IVF-arts/gynaecoloog dit tijdens het intake-gesprek gemeld. De terugplaatsing zelf. Vlak voor de terugplaatsing zal één van de laboratoriummedewerkers u uitleggen hoe de bevruchting en embryo-ontwikkeling is verlopen. Zij kunnen u vertellen wat de kwaliteit van de embryo s is en welk embryo voor terugplaatsing in aanmerking komt.

5 De terugplaatsing gebeurt op de gynaecologische stoel in de ruimte naast het IVF-laboratorium en is waarschijnlijk het beste te vergelijken met het maken van een uitstrijkje. De terugplaatsing wordt gedaan onder geleide van een echo via de buik. Om goed beeld te krijgen is een halfvolle tot volle blaas nodig. Bovendien strekt de gevulde blaas de baarmoeder een beetje waardoor het traject dat door de terugplaatsslangetjes afgelegd moet worden minder bochtig wordt. Dit vergemakkelijkt over het algemeen de terugplaatsing. De procedure: Met een echo via de buik wordt de baarmoeder in beeld gebracht. Het speculum wordt ingebracht en de baarmoedermond schoongeveegd. Op geleide van het echobeeld wordt een dun slangetje (de buitencatheter) via de baarmoederhals tot in de baarmoederholte gebracht. Het terug te plaatsen embryo wordt door de laboratoriummedewerker in een nog dunner slangetje (de binnencatheter) opgezogen en deze binnencatheter wordt via de buitencatheter tot in de baarmoeder-holte gebracht. Het embryo wordt met een zeer kleine hoeveelheid vloeistof in de baarmoederholte gespoten. Dit is te zien op het beeldscherm van het echo-apparaat. De catheters worden teruggetrokken en onder de microscoop wordt gekeken of er niets in de catheter is achtergebleven. Blijkt het embryo nog in de binnencatheter te zitten dan wordt de procedure herhaald. Als de catheter leeg is, wordt het speculum verwijderd. Daarna blijft u nog 5-10 minuten liggen. Na een voorspoedige terugplaatsing is er over het algemeen geen bloedverlies. Moet er iets langer met de buitencatheter naar de goede weg gezocht worden dan kan er een heel klein beetje bloedverlies zijn. Bloedverlies na de terugplaatsing is niet afkomstig uit de baarmoederholte en is derhalve niet nadelig voor de kans van slagen. Wat gebeurt er met embryo's die niet teruggeplaatst worden? Wanneer er na de terugplaatsing nog embryo s van goede kwaliteit overblijven worden deze, zo mogelijk, voor u ingevroren. Voor aanvang van de eerste IVF of ICSI-poging heeft u het zogenaamde cryo-contract ondertekend. Als er na de terugplaatsing nog embryo s over zijn krijgt u, als regel binnen 3 weken, schriftelijk bericht of er, en zo ja hoeveel, embryo s voor u zijn ingevroren. Deze ingevroren embryo s kunnen na een eventuele zwangerschap of na het mislukken van de poging, worden ontdooid en teruggeplaatst (in geval de embryo s het invries/ontdooiproces hebben overleefd). Powered by TCPDF (

IVF en ICSI (lang schema)

IVF en ICSI (lang schema) IVF en ICSI (lang schema) Wat is IVF? In Vitro Fertilisatie (= reageerbuisbevruchting) is het bevruchten van eicellen buiten het lichaam. Fertilisatie betekent bevruchting en in vitro betekent in een glazen

Nadere informatie

IVF- en ICSI-behandeling

IVF- en ICSI-behandeling IVF- en ICSI-behandeling Locatie Den Helder - afdeling gynaecologie IVF- en ICSI-behandeling U heeft een kinderwens. Maar omdat een zwangerschap uitblijft, start u in overleg met uw gynaecoloog met een

Nadere informatie

PESA-ICSI-behandeling

PESA-ICSI-behandeling PESA-ICSI-behandeling U heeft zich aangemeld voor de PESA-ICSI-behandeling (Percutane Epididymale Sperma Aspiratie-Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie) in ons ziekenhuis. Door middel van deze folder

Nadere informatie

Intra Uteriene Inseminatie

Intra Uteriene Inseminatie Intra Uteriene Inseminatie Informatie voor patiënten F0620-1011 september 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Het puncteren van een cyste van de eierstokken

Het puncteren van een cyste van de eierstokken Het puncteren van een cyste van de eierstokken Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat u een cyste in uw eierstokken heeft. Een cyste is een holte gevuld met vocht. Omdat u hier last van heeft,

Nadere informatie

Het puncteren van een cyste van de eierstokken

Het puncteren van een cyste van de eierstokken Het puncteren van een cyste van de eierstokken Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat u een cyste in uw eierstokken heeft.

Nadere informatie

Het puncteren van een cyste van de eierstokken

Het puncteren van een cyste van de eierstokken Het puncteren van een cyste van de eierstokken Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0625 Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat u een cyste in uw eierstokken heeft. Een cyste is

Nadere informatie

GYNAECOLOGIE. IVF met antagonist BEHANDELING

GYNAECOLOGIE. IVF met antagonist BEHANDELING GYNAECOLOGIE IVF met antagonist BEHANDELING IVF met antagonist Bij u is een spontane zwangerschap uitgebleven. Na verschillende onderzoeken is samen met u besloten tot een reageerbuisbevruchting. Officieel

Nadere informatie

Intra uterine inseminatie (IUI)

Intra uterine inseminatie (IUI) Intra uterine inseminatie (IUI) INTRA UTERINE INSEMINATIE (iui) IUI is een methode waarbij met een dun slangetje het sperma in de baarmoeder van de vrouw wordt gebracht (inseminatie). De kans dat u zwanger

Nadere informatie

Gynaecologie. IUI in de gestimuleerde cyclus

Gynaecologie. IUI in de gestimuleerde cyclus Gynaecologie IUI in de gestimuleerde cyclus Inhoudsopgave Wat is intra-uteriene inseminatie? 5 Voor wie is IUI? 6 Hoe groot is de kans op een zwangerschap bij IUI? 6 Hormonen, gecontroleerde hyperstimulatie

Nadere informatie

Voorlichting over In Vitro Fertilisatie IVF

Voorlichting over In Vitro Fertilisatie IVF Voorlichting over In Vitro Fertilisatie IVF IVF centrum gynaecologie (voortplantingsgeneeskunde) Locatie Hoorn/Enkhuizen INVITRO FERTILISATIE Hoorn - Amsterdam Samenwerkingsverband: Afdelingen Gynaecologie

Nadere informatie

In Vitro Fertilisatie (IVF) Gynaecologie

In Vitro Fertilisatie (IVF) Gynaecologie In Vitro Fertilisatie (IVF) Gynaecologie Inhoud: Pagina 1. Inleiding 03 2. Algemeen 04 3. Voorbereiding 05 4. Follikelstimulatie 06 5. Follikelpunctie 07 6. Bevruchting 08 7. Terugplaatsing 09 8. Invriezen

Nadere informatie

GYNAECOLOGIE. IVF met agonist BEHANDELING

GYNAECOLOGIE. IVF met agonist BEHANDELING GYNAECOLOGIE IVF met agonist BEHANDELING IVF met agonist Bij u is een spontane zwangerschap uitgebleven. Na verschillende onderzoeken is samen met u besloten tot een reageerbuisbevruchting. Officieel heet

Nadere informatie

Curettage. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Curettage. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Curettage Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Uw arts heeft een curettage geadviseerd. Deze ingreep wordt door de gynaecoloog in het ziekenhuis verricht. Tijdens de curettage wordt met een soort lepeltje,

Nadere informatie

Echoscopie. in de gynaecologie en verloskunde

Echoscopie. in de gynaecologie en verloskunde Echoscopie in de gynaecologie en verloskunde Uw huisarts, specialist, verloskundige of gynaecoloog heeft u doorverwezen voor een echoscopisch onderzoek. Echoscopie is een techniek waarmee de inwendige

Nadere informatie

Intra Uteriene Inseminatie (IUI)

Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Intra Uteriene Inseminatie (IUI) In het kort IUI intra-uteriene inseminatie is het inbrengen van zaadcellen in de baarmoederholte. Deze behandeling wordt toegepast bij een verminderde kwaliteit van de

Nadere informatie

In-vitro fertilisatie

In-vitro fertilisatie In-vitro fertilisatie LIFE(Leuven Institute for Fertility & Embryology) URG (Unit voor Reproductieve Geneeskunde) Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure IVF LIFE - URG 2 Inhoudstafel

Nadere informatie

vruchtbaarheidssparende behandeling

vruchtbaarheidssparende behandeling Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie vruchtbaarheidssparende behandeling Invriezen Invriezen van van embryo s eicellena IVF informatie voor vrouwelijke patiënten vruchtbaarheidssparende behandeling

Nadere informatie

Gynaecologie. IUI in de natuurlijke cyclus

Gynaecologie. IUI in de natuurlijke cyclus Gynaecologie IUI in de natuurlijke cyclus Inhoudsopgave Wat is intra-uteriene inseminatie? 5 Voor wie is IUI? 6 Timing 6 Sperma 7 Aandachtspunten 7 Hoe verloopt de inseminatie? 8 Na de inseminatie 9 Kans

Nadere informatie

Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder

Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder Inleiding IUI intra-uteriene inseminatie is het inbrengen van zaadcellen in de baarmoederholte. Deze behandeling wordt toegepast

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Patiënteninformatie. Intra-uteriene inseminatie (IUI) Intra-uteriene (IUI) Patiënteninformatie Intra-uteriene (IUI) Inhoudsopgave 1 Wat is intra-uteriene 2 Hormoongebruik bij intra-uteriene 3 De sperma bewerking 4 Wat is de kans op zwangerschap? 5 Hoe verloopt

Nadere informatie

IUI-behandeling met milde hormoonstimulatie. Afdeling gynaecologie.

IUI-behandeling met milde hormoonstimulatie. Afdeling gynaecologie. IUI-behandeling met milde hormoonstimulatie Afdeling gynaecologie www.nwz.nl U heeft een kinderwens. Maar omdat een zwangerschap uitblijft, start u in overleg met uw gynaecoloog met een IUI-behandeling

Nadere informatie

5,7. Profielwerkstuk door een scholier 2924 woorden 10 januari keer beoordeeld

5,7. Profielwerkstuk door een scholier 2924 woorden 10 januari keer beoordeeld Profielwerkstuk door een scholier 2924 woorden 10 januari 2007 5,7 13 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding Mijn interesse in dit onderwerp is ontstaan toen ik een jaar geleden een PO moest maken voor

Nadere informatie

Behandeling IVF: in vitro fertilisatie

Behandeling IVF: in vitro fertilisatie Behandeling IVF: in vitro fertilisatie Uw afspraak is op - - om : uur. IVF is een behandeling voor onvruchtbaarheid. In vitro fertilisatie betekent letterlijk 'in glas bevruchting' en wordt in Nederland

Nadere informatie

IVF en ICSI. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

IVF en ICSI. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl IVF en ICSI Informatie voor patiënten F0137-1011 september 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Patiënteninformatie. Intra-uteriene inseminatie (IUI) Intra-uteriene (IUI) Patiënteninformatie Intra-uteriene (IUI) Inhoudsopgave 1 Wat is intra-uteriene 2 Hormoongebruik bij intra-uteriene 3 De sperma bewerking 4 Wat is de kans op zwangerschap? 5 Hoe verloopt

Nadere informatie

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Intra-uteriene inseminatie (IUI) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Intra-uteriene inseminatie (IUI) z Intra-uteriene inseminatie (IUI) is het kunstmatig inbrengen van zaadcellen in de baarmoederholte.

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsonderzoek

Vruchtbaarheidsonderzoek Vruchtbaarheidsonderzoek Patiënteninformatie Vruchtbaarheidsonderzoek Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Algemene informatie 2.1 Verminderde vruchtbaarheid 2.2 Het ontstaan van een zwangerschap 2.3 De vruchtbare

Nadere informatie

Diagnostische Hysteroscopie. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Diagnostische Hysteroscopie. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Diagnostische Hysteroscopie Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inhoudopgave Wat is een diagnostische hysteroscopie? 4 Redenen voor een diagnostische hysteroscopie 4 Wanneer vindt het onderzoek plaats? 4

Nadere informatie

Intra Uteriene Inseminatie

Intra Uteriene Inseminatie Intra Uteriene Inseminatie Intra Uteriene Inseminatie ( I.U.I.) Een veel voorkomende behandeling van ongewenste kinderloosheid is intra-uteriene inseminatie, kortweg I.U.I. genaamd. Bij deze behandeling

Nadere informatie

Kinderwens. Gynaecologie (TZA)

Kinderwens. Gynaecologie (TZA) Kinderwens Gynaecologie (TZA) Inleiding U bent via uw huisarts verwezen naar ons spreekuur in verband met het uitblijven van een zwangerschap. Uw huisarts heeft meestal al een lichamelijk onderzoek verricht

Nadere informatie

6,4. Spreekbeurt door een scholier 1874 woorden 13 januari keer beoordeeld. Wat is IVF:

6,4. Spreekbeurt door een scholier 1874 woorden 13 januari keer beoordeeld. Wat is IVF: Spreekbeurt door een scholier 1874 woorden 13 januari 2005 6,4 24 keer beoordeeld Vak Biologie Wat is IVF: IVF is de afkorting van In Vitro Fertilisatie: in vitro betekent in glas en fertilisatie betekent

Nadere informatie

Behandeling van een spatader in de balzak (varicocèle) Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis

Behandeling van een spatader in de balzak (varicocèle) Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis Behandeling van een spatader in de balzak (varicocèle) Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie aan uw balzak. De spatader (varicocèle) in uw balzak wordt

Nadere informatie

Gynaecologisch onderzoek naar abnormaal bloedverlies

Gynaecologisch onderzoek naar abnormaal bloedverlies Gynaecologisch onderzoek naar abnormaal bloedverlies Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2012 pavo 0413 Inleiding Uw huisarts heeft u verwezen naar de gynaecoloog omdat u abnormaal vaginaal bloedverlies

Nadere informatie

Er kan een sociale reden zijn U wilt uw kinderwens voor later zeker stellen, bijvoorbeeld omdat u nu geen partner hebt.

Er kan een sociale reden zijn U wilt uw kinderwens voor later zeker stellen, bijvoorbeeld omdat u nu geen partner hebt. Invriezen eicellen Algemene informatie Binnen de afdeling voortplantingsgeneeskunde is het mogelijk om eicellen in te vriezen. In deze folder vindt u onder andere informatie over de medische aspecten,

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsonderzoek

Vruchtbaarheidsonderzoek Vruchtbaarheidsonderzoek Patiënteninformatie Vruchtbaarheidsonderzoek Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Algemene informatie 2.1 Verminderde vruchtbaarheid 2.2 Het ontstaan van een zwangerschap 2.3 De vruchtbare

Nadere informatie

Transvaginale hydrolaparoscopie (THL)

Transvaginale hydrolaparoscopie (THL) ST. ANTONIUS VRUCHTBAARHEIDSCENTRUM Transvaginale hydrolaparoscopie (THL) ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe

Nadere informatie

Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde UMCG Het invriezen en bewaren van eicellen

Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde UMCG Het invriezen en bewaren van eicellen Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde UMCG Het invriezen en bewaren van eicellen Eicelvitrificatie Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde UMCG Inleiding U heeft met een arts gesproken over de mogelijkheid

Nadere informatie

Wat is IVF en wat is ICSI?

Wat is IVF en wat is ICSI? IVF en ICSI Wat is IVF en wat is ICSI? IVF IVF is de afkorting van in vitro fertilisatie. Letterlijk betekent dit bevruchting in glas. Sinds 1982 wordt deze behandeling in Nederland aangeboden. Na de

Nadere informatie

Ureterorenoscopie (URS)

Ureterorenoscopie (URS) Urologie Ureterorenoscopie (URS) Verwijdering van stenen in de urineleider Inleiding U heeft van uw arts vernomen dat u een niersteen in uw urineleider of nierbekken heeft. Samen met uw arts heeft u besloten

Nadere informatie

Intra Uteriene Inseminatie (I.U.I.)

Intra Uteriene Inseminatie (I.U.I.) Intra Uteriene Inseminatie (I.U.I.) Met uw behandelend arts is met u gesproken over intra-uteriene inseminatie. In deze folder leggen wij u uit voor wie deze behandeling is en hoe de controles plaatsvinden.

Nadere informatie

Ivf in vitro fertilisatie

Ivf in vitro fertilisatie is een behandeling voor onvruchtbaarheid. In vitro fertilisatie betekent letterlijk 'in glas bevruchting'. We noemen dit ook wel reageerbuisbevruchting. Om bevruchting te laten plaatsvinden, brengt men

Nadere informatie

Curettage. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Curettage. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Curettage Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Uw arts heeft een curettage geadviseerd. Deze ingreep wordt door de gynaecoloog in het ziekenhuis verricht. Tijdens de curettage wordt met een soort lepeltje,

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek. Poli Gynaecologie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek. Poli Gynaecologie 00 Oriënterend fertiliteitsonderzoek Poli Gynaecologie 1 De inhoud van deze voorlichtingsfolder is mede samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is

Nadere informatie

IVF Reageerbuisbevruchting. Poli Gynaecologie

IVF Reageerbuisbevruchting. Poli Gynaecologie 00 IVF Reageerbuisbevruchting Poli Gynaecologie Inleiding In-vitrofertilisatie (IVF) is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam ontstaat. Het betekent letterlijk: 'in glasbevruchting'

Nadere informatie

Punctie met behulp van CT-scan

Punctie met behulp van CT-scan Punctie met behulp van CT-scan In overleg met uw behandelend arts is voor u een punctie met behulp van CTscan afgesproken. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie (routenummer 780). De informatie

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Patiënteninformatie. IVF en ICSI. Informatie over reageerbuisbevruchting (IVF) en het injecteren van één zaadcel in de eicel (ICSI) terTER_

Patiënteninformatie. IVF en ICSI. Informatie over reageerbuisbevruchting (IVF) en het injecteren van één zaadcel in de eicel (ICSI) terTER_ Patiënteninformatie IVF en ICSI Informatie over reageerbuisbevruchting (IVF) en het injecteren van één zaadcel in de eicel (ICSI) 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina 1 Algemeen 4 2 IVF 4 2.1 Redenen

Nadere informatie

Terugplaatsen van een ontdooid embryo (CRYO-ET)

Terugplaatsen van een ontdooid embryo (CRYO-ET) Gynaecologie Terugplaatsen van een ontdooid embryo (CRYO-ET) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl GYN101 / Terugplaatsen van een ontdooid embryo

Nadere informatie

Het fertiliteitsonderzoek

Het fertiliteitsonderzoek GYNAECOLOGIE Het fertiliteitsonderzoek Vruchtbaarheidsonderzoek Binnenkort komt u op de polikliniek gynaecologie in verband met kinderwens. In deze folder zullen we in het kort de werkwijze in ons ziekenhuis

Nadere informatie

6,5. Werkstuk door een scholier 2492 woorden 12 maart keer beoordeeld. 1. Wat is IVF?

6,5. Werkstuk door een scholier 2492 woorden 12 maart keer beoordeeld. 1. Wat is IVF? Werkstuk door een scholier 2492 woorden 12 maart 2003 6,5 23 keer beoordeeld Vak Biologie 1. Wat is IVF? IVF is de afkorting van In Vitro Fertilisatie: in vitro betekent in glas en fertilisatie betekent

Nadere informatie

IVF en ICSI. Informatie voor patiënten. Het behandelteam. IVF en ICSI. De natuurlijke bevruchting. IVF/ICSI in MCH-Bronovo

IVF en ICSI. Informatie voor patiënten. Het behandelteam. IVF en ICSI. De natuurlijke bevruchting. IVF/ICSI in MCH-Bronovo IVF en ICSI Informatie voor patiënten Hoffelijke zorg Deze folder is voor paren die bij MCH-Bronovo een IVF- of ICSI-behandeling zullen ondergaan. IVF en ICSI komen voor een groot deel overeen. Daarom

Nadere informatie

Terugplaatsen van een ontdooid embryo

Terugplaatsen van een ontdooid embryo Terugplaatsen van een ontdooid embryo Cryo-ET Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Je hebt van het Erasmus MC bericht gekregen dat er een of meerdere embryo s van

Nadere informatie

Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Behandelingscyclus met gonadotrofinen

Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Behandelingscyclus met gonadotrofinen Gynaecologie Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Behandelingscyclus met gonadotrofinen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Start van een behandelingscyclus... 3 Aandachtspunten... 3 Stimulatie eierstokken...

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis GYNAECOLOGIE Intra-uteriene inseminatie IUI BEHANDELING Intra-uteriene inseminatie Bij intra-uteriene inseminatie (IUI) worden de zaadcellen direct in de baarmoeder gebracht, om zo de kans op een zwangerschap

Nadere informatie

Gynaecologisch onderzoek naar abnormaal bloedverlies

Gynaecologisch onderzoek naar abnormaal bloedverlies Gynaecologisch onderzoek naar abnormaal bloedverlies Inleiding Uw huisarts heeft u verwezen naar de gynaecoloog omdat u abnormaal vaginaal bloedverlies heeft. In deze folder worden de verschillende vormen

Nadere informatie

Gynaecologie. Diagnostische hysteroscopie en curettage. Afdeling: Onderwerp:

Gynaecologie. Diagnostische hysteroscopie en curettage. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie 1 In het kort Een diagnostische hysteroscopie, is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een dun buisje in de baarmoeder kijkt en eventueel kleine ingrepen doet. Wat

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik H.85067.1018 Baarmoederverwijdering via snede in de buik 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst

Nadere informatie

Een miskraam. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0605

Een miskraam. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0605 Een miskraam Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0605 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u verteld dat u een miskraam heeft. Een miskraam is een verdrietige gebeurtenis, die meestal veel vragen

Nadere informatie

IUI / Intra-uteriene Inseminatie Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder

IUI / Intra-uteriene Inseminatie Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde IUI / Intra-uteriene Inseminatie Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder Belangrijke telefoonnummers en bereikbaarheid Secretariaat (050) 361 30 32 Voor het

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek

Oriënterend fertiliteitsonderzoek Oriënterend fertiliteitsonderzoek Informatie voor patiënten F0186-3415 september 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Intra Uterine Inseminatie (IUI) Gynaecologie

Intra Uterine Inseminatie (IUI) Gynaecologie Intra Uterine Inseminatie (IUI) Gynaecologie U hebt inmiddels beiden een aantal onderzoeken ondergaan in verband met het uitblijven van een zwangerschap. In overleg met de gynaecoloog is besloten Intra

Nadere informatie

IVF in vitro fertilisatie

IVF in vitro fertilisatie is een behandeling voor onvruchtbaarheid. In vitro fertilisatie betekent letterlijk 'in glas bevruchting' en wordt in Nederland ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Om bevruchting te laten plaatsvinden,

Nadere informatie

Hysteroscopie. Inleiding

Hysteroscopie. Inleiding Hysteroscopie Inleiding Deze brochure geeft informatie over een hysteroscopie. Hierin staat waarvoor dit onderzoek dient en wat u van dit onderzoek kunt verwachten. De in deze brochure vermelde informatie

Nadere informatie

Intra Uteriene Inseminatie (IUI)

Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Intra Uteriene Inseminatie (IUI) De afkorting IUI staat voor Intra Uteriene Inseminatie. Dit wil zeggen dat zaadcellen na een speciale bewerking met een dun slangetje via de baarmoedermond in de baarmoederholte

Nadere informatie

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Intra-uteriene inseminatie (IUI) Intra-uteriene inseminatie (IUI) Intra Uterine Inseminatie (IUI) IUI is een methode waarbij met een dun slangetje zaad in de baarmoeder van de vrouw wordt gebracht (inseminatie). Dit zaad kan van de eigen

Nadere informatie

Conisatie/lisexcisie in dagopname

Conisatie/lisexcisie in dagopname Conisatie/lisexcisie in dagopname H15.022-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Waarom een conisatie of lisexcisie?... 2 Voorbereiding... 2 Nuchter zijn... 2 Voorbereidende onderzoeken... 2 Dagopname... 2 De

Nadere informatie

Patiënten informatie ochtend IVF / ICSI

Patiënten informatie ochtend IVF / ICSI Centrum Voortplantingsgeneeskunde Onderzoek naar en behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen Patiënten informatie ochtend IVF / ICSI Indeling van deze ochtend 09.30 10:15 Uitleg behandeling en lifestyle

Nadere informatie

Resultaten van de IVF behandeling in Maastricht

Resultaten van de IVF behandeling in Maastricht Resultaten van een IVF-behandeling kunt u in vele boeken, tijdschriften, folders en websites vinden. Het is niet eenvoudig om resultaten van het ene centrum met die van andere centra te vergelijken. Dat

Nadere informatie

De weerspiegelingen van een te vroeg geboren bijzondere tweeling

De weerspiegelingen van een te vroeg geboren bijzondere tweeling De weerspiegelingen van een te vroeg geboren bijzondere tweeling De weerspiegelingen van een te vroeg geboren bijzondere tweeling t Kan verkeren Birgitta van der Pol-Lucas Schrijver: Birgitta van der

Nadere informatie

7,8. Spreekbeurt door een scholier 3587 woorden 4 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave:

7,8. Spreekbeurt door een scholier 3587 woorden 4 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave: Spreekbeurt door een scholier 3587 woorden 4 april 2004 7,8 41 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoudsopgave: De gehele tekst Samenvatting Spreekschema Uitdeelpapier Beoordelingsformulier Gehele tekst: Wat

Nadere informatie

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Intra-uteriene inseminatie (IUI) Intra-uteriene inseminatie (IUI) U bent bij de arts geweest en heeft gesproken over een IUI-behandeling. In deze folder leest u meer over IUI. Het eerste deel van deze folder geeft inhoudelijke informatie

Nadere informatie

Epiduroscopie. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Doel van de behandeling

Epiduroscopie. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Doel van de behandeling Centrumlocatie De anesthesioloog heeft met u besproken dat de oorzaak van uw pijnklachten beoordeeld en mogelijk ook behandeld gaan worden middels een epiduroscopie. In deze folder willen wij u informeren

Nadere informatie

Gynaecologie / verloskunde Vruchtbaarheidsstoornissen onderzoek en behandeling

Gynaecologie / verloskunde Vruchtbaarheidsstoornissen onderzoek en behandeling Gynaecologie / verloskunde Vruchtbaarheidsstoornissen onderzoek en behandeling U bent door uw huisarts doorverwezen naar de gynaecoloog, omdat u al enige tijd tevergeefs probeert zwanger te worden. In

Nadere informatie

IUI, IVF en ICSI; wat betekenen deze afkortingen?

IUI, IVF en ICSI; wat betekenen deze afkortingen? Algemeen Het hebben van kinderwens is iets dat niemand behoeft te rechtvaardigen; deze wens is immers vanuit de natuur zelf gegeven. Helaas ziet echter ongeveer 10% van alle paren de kinderwens niet in

Nadere informatie

Wanneer een zwangerschap op zich laat wachten

Wanneer een zwangerschap op zich laat wachten 1/7 Verloskunde Wanneer een zwangerschap op zich laat wachten Inleiding In overleg met uw huisarts heeft u besloten tot onderzoek en/of behandeling op de polikliniek Vrouw/kind van het Streekziekenhuis

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN

PATIËNTENINFORMATIE ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN PATIËNTENINFORMATIE ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN Door middel van deze folder wil Maasstad Ziekenhuis u informeren

Nadere informatie

IVF Reageerbuisbevruchting en de ICSI behandeling

IVF Reageerbuisbevruchting en de ICSI behandeling IVF Reageerbuisbevruchting en de ICSI behandeling IVF Reageerbuisbevruchting en de ICSI behandeling Welkom 3 Hoe verloopt de normale bevruchting? 3 Hoe verloopt de reageerbuisbevruchting? 4 Wat zijn de

Nadere informatie

Laparoscopie een kijkje in de buikholte

Laparoscopie een kijkje in de buikholte Laparoscopie een kijkje in de buikholte Inleiding Een laparoscopie is een ingreep waarbij de arts met een speciaal instrument, de laparoscoop, in de buikholte kan kijken. De arts maakt één of twee kleine

Nadere informatie

Spreekuur abnormaal. (Code: mens)

Spreekuur abnormaal. (Code: mens) Spreekuur abnormaal vaginaal bloedverlies (Code: mens) U heeft een afspraak gemaakt voor het spreekuur abnormaal vaginaal bloedverlies. Dit spreekuur is speciaal bestemd voor vrouwen met: hevige en/of

Nadere informatie

Praktische opdracht Biologie IVF / ICSI

Praktische opdracht Biologie IVF / ICSI Praktische opdracht Biologie IVF / ICSI Praktische-opdracht door een scholier 1669 woorden 30 november 2003 4,7 16 keer beoordeeld Vak Biologie ivf 2 voordelen. Het aantal afwijkingen bij kinderen die

Nadere informatie

Intra-uteriene inseminatie

Intra-uteriene inseminatie GYNAECOLOGIE Intra-uteriene inseminatie IUI BEHANDELING Intra-uteriene inseminatie Bij intra-uteriene inseminatie (IUI) worden de zaadcellen direct in de baarmoeder gebracht, om zo de kans op een zwangerschap

Nadere informatie

INFORMATIE IVF/ICSI. Belangrijke adressen en telefoonnummers:

INFORMATIE IVF/ICSI. Belangrijke adressen en telefoonnummers: INFORMATIE IVF/ICSI Belangrijke adressen en telefoonnummers: Nij Barrahûs: Overdag: 0031 (0) 561-610030 Bij noodzaak tot acuut overleg buiten kantooruren: 06-17436916 Website: www.nijbarrahus.nl E-mail:

Nadere informatie

IUI, intra-uteriene inseminatie. Polikliniek Gynaecologie Route 48

IUI, intra-uteriene inseminatie. Polikliniek Gynaecologie Route 48 IUI, intra-uteriene inseminatie Polikliniek Gynaecologie Route 48 0 De inhoud van deze voorlichtingsfolder bevat veel informatie afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Een inleiding wordt geadviseerd als verwacht wordt dat de situatie voor de baby buiten de baarmoeder gunstiger zal zijn dan daarbinnen. Ook (ernstige) klachten van uzelf kunnen

Nadere informatie

Hysteroscopie. kijken in de baarmoeder

Hysteroscopie. kijken in de baarmoeder Hysteroscopie kijken in de baarmoeder Binnenkort komt u naar het Ommelander Ziekenhuis Groningen voor een hysteroscopie. In deze folder krijgt u de volgende informatie: Wat is een hysteroscopie? Welke

Nadere informatie

Inleiding Curettage bij onderzoek naar abnormaal bloedverlies uit de baarmoeder Behandeling

Inleiding Curettage bij onderzoek naar abnormaal bloedverlies uit de baarmoeder Behandeling CURETTAGE 796 Inleiding Uw specialist heeft een curettage geadviseerd. Deze ingreep wordt door een gynaecoloog in het ziekenhuis op de operatiekamer verricht. Tijdens de curettage wordt met een soort lepeltje,

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN INLEIDING Deze folder geeft algemene informatie

Nadere informatie

Informatie. Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) WWW.ELKERLIEK.NL

Informatie. Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) WWW.ELKERLIEK.NL Informatie Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Inleiding Niet voor alle paren met een kinderwens is het vanzelfsprekend dat ze zwanger worden en een kind krijgen. Sommigen lukt dit zonder problemen,

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Inbrengen van een dubbel J katheter

Maatschap Urologie. Inbrengen van een dubbel J katheter Maatschap Urologie Inbrengen van een dubbel J katheter Algemeen In overleg met uw arts zal bij u een dubbel-j katheter worden ingebracht. Dit is een inwendige katheter die in de urineleider gebracht wordt

Nadere informatie

Intra uteriene inseminatie

Intra uteriene inseminatie Intra uteriene inseminatie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is intra-uteriene inseminatie... 1 3 Voor wie is IUI... 2 4 Hoe groot is de kans op een zwangerschap bij IUI... 2 5 Hormonen, gecontroleerde

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsstoornissen. Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Vruchtbaarheidsstoornissen. Als zwanger worden niet vanzelf gaat Vruchtbaarheidsstoornissen Als zwanger worden niet vanzelf gaat 2 U heeft besloten een oriënterend vruchtbaarheids (fertiliteits) onderzoek te laten verrichten. In deze folder vindt u informatie over het

Nadere informatie

embolisatie van myomen in de baarmoeder patiënteninformatie

embolisatie van myomen in de baarmoeder patiënteninformatie patiënteninformatie embolisatie van myomen in de baarmoeder Myomen, ook wel vleesbomen genoemd, zijn goedaardige zwellingen van de baarmoederspier. Een mogelijke behandeling is een embolisatie. Wat is

Nadere informatie

Embryodonatie: Informatie voor wensouders

Embryodonatie: Informatie voor wensouders Blad: 1 /5 Embryodonatie: Informatie voor wensouders Blad: 2 /5 Inleiding U heeft contact opgenomen met Medisch Centrum Kinderwens omdat u in aanmerking wilt komen voor een behandeling waarbij u een embryo

Nadere informatie

Hysteroscopie. Patiënteninformatie Hysteroscopie versie02

Hysteroscopie. Patiënteninformatie Hysteroscopie versie02 Hysteroscopie Patiënteninformatie Hysteroscopie versie02 1 Inleiding Een hysteroscopie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een dun buisje in de baarmoeder kijkt en eventueel ingrepen doet. Indien

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Intra-Uteriene Inseminatie (IUI)

PATIËNTEN INFORMATIE. Intra-Uteriene Inseminatie (IUI) PATIËNTEN INFORMATIE Intra-Uteriene Inseminatie (IUI) Inhoud In het kort... 4 Wat is intra-uteriene inseminatie?... 4 Voor wie is IUI?... 5 Hoe groot is de kans op een zwangerschap bij IUI?... 5 Hormonen,

Nadere informatie

IUI intra-uteriene inseminatie

IUI intra-uteriene inseminatie Intrauteriene inseminatie is het inbrengen van zaadcellen in de baarmoederholte. Deze behandeling wordt toegepast bij een verminderde kwaliteit van de zaadcellen of een te laag aantal zaadcellen, na een

Nadere informatie

Patiёnteninformatie. Cost-effectiveness of IUI, IVF and ICSI for male subfertility. The MAle Subfertility Therapy Effectiveness Rcts (MASTER trial)

Patiёnteninformatie. Cost-effectiveness of IUI, IVF and ICSI for male subfertility. The MAle Subfertility Therapy Effectiveness Rcts (MASTER trial) Patiёnteninformatie Cost-effectiveness of IUI, IVF and ICSI for male subfertility. The MAle Subfertility Therapy Effectiveness Rcts (MASTER trial) Kosteneffectiviteit van IUI, IVF en ICSI bij mannelijke

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Informatie over de laparoscopie

Maatschap Gynaecologie. Informatie over de laparoscopie Maatschap Gynaecologie Informatie over de laparoscopie Wat houdt een laparoscopie in? De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Dit is een ingreep waarbij de arts met een speciaal

Nadere informatie