Alle nieuwe snufjes in Photoshop CS6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alle nieuwe snufjes in Photoshop CS6"

Transcriptie

1 Alle nieuwe snufjes in Photoshop CS6 door Piet Van den Eynde, 19 november 2012 De lancering van Photoshop CS6 ligt alweer een paar maanden achter ons. We zetten de belangrijkste vernieuwingen nog even op een rijtje. Adobe Camera Raw 7 De belangrijkste vernieuwing begint eigenlijk al met de plug-in Adobe Camera Raw (ACR) voor het importeren van raw-bestanden. Photoshop CS6 wordt geleverd met ACR 7, dat onder de motorkap identiek is aan Lightroom 4. In ACR 7 is vooral de nieuwe Verwerking (Process Version) vermeldenswaard. Een aantal schuifregelaars veranderde van plaats en/of inhoud en Lichtsterkte (Brightness) verdween zelfs helemaal. Het grootste praktische voordeel is dat je nu nog meer details in de hooglichten kan recupereren. Ook de lokale aanpassingen (de borstel en het verloopfilter) kregen nieuwe mogelijkheden: je kan lokaal schilderen met Hooglichten (Highlights) en Schaduwen (Shadows) en dat maakt dat je minder precies moet schilderen. Ook lokale correcties van kleurtemperatuur en ruis behoren voortaan tot de mogelijkheden. Voor een meer gedetailleerde bespreking van de nieuwigheden van Camera Raw verwijzen we naar het artikel over de ontwikkelmodule van Lightroom 4 in Shoot 18. Adobe Camera Raw 7's nieuwe Standaard-paneel maakt ongelooflijk herstel van hooglicht- en schaduwdetail mogelijk, zoals deze voor-en-na aantoont. Mits er nog iets van detail in het originele raw-bestand aanwezig is, kan je nu met één foto resultaten bereiken waarvoor je vroeger HDRtechnieken en meerdere opnames moest gebruiken.

2 Dat je in ACR 7 lokaal controle hebt over de belichting, hooglichten en schaduwen betekent dat je vaak lokale correcties kan schilderen zonder al te precies te zijn. In onderstaand voorbeeld waren de interessante wolken verdwenen nadat ik het beeld had gecorrigeerd (linksonder). Om weer detail in de wolken te krijgen, gebruikte ik een verloopfilter, ingesteld op negatieve Belichting (Exposure) en positieve Helderheid (Clarity). Maar daardoor werd de top van de palmboom linksonder iets te donker (onder, midden). In ACR 7 kan ik met een borstel, ingesteld op positieve Schaduwen, ruwweg de boom overschilderen: de omliggende lucht wordt niet aangetast door de aanpassingsborstel, omdat zijn helderheidsniveau niet in het doelgebied (schaduwen) zit. Daardoor verkrijg ik veel sneller dan vroeger een geloofwaardig resultaat (rechtsonder). Donkerder en sneller Het eerste wat opvalt wanneer je Photoshop opstart, is de donkere interface, die nu meer in lijn is met Lightroom. Vind je dat maar niks, dan kan je via Voorkeuren nog altijd terug naar de lichtgrijze kleur. Wanneer je begint te werken, valt iets belangrijkers op: het pakket is sneller geworden. Dat merk je vooral aan vroeger tijdrovende filters zoals Uitvloeien (Liquify).

3 De donkere interfacekleur oogt lekker strak en is helemaal in lijn met andere pakketten zoals Lightroom. Als je wil, kan je echter terug naar een lichtere uitvoering. Magie met 'content aware' De meest spraakmakende nieuwe functie van Photoshop CS5 was ongetwijfeld 'Vullen met behoud van inhoud' (Content Aware Fill). CS6 bevat twee nieuwe varianten hierop: bij 'Verplaatsen met behoud van inhoud' (Content Aware Move) kan je een geselecteerd onderwerp verplaatsen, waarna Photoshop het ontstane gat probeert op te vullen, rekening houdend met wat logischerwijze de inhoud zou moeten zijn. Dat is handig indien je je compositie tijdens de opname hebt verwaarloosd. Het Reparatiegereedschap (Patch) is op zich niet nieuw, maar omdat het soms aan de randen wat slordig kon zijn, heeft het nu ook een content aware-optie. Reparatie (Patch) heeft nu een 'content aware'-optie. Daarmee geef je aan welk brongebied gebruikt moet worden bij het invullen van een bepaalde selectie. De optie houdt dan rekening met de omgeving van de te vullen selectie. Nieuwe blurfilters Een van de meer populaire trends in fotografie is het miniatuureffect. Normaal heb je daar dure tiltshiftlenzen voor nodig. Met het nieuwe filter Kantelen (Tilt/Shift) in het menu 'Filter, vervagen' (Filter, Blur) kan je dit effect nu makkelijk in Photoshop nabootsen, al merkt een kenner wel het verschil. Er zijn nog twee andere vervagingsfilters: Veld vervagen (Field Blur) en Iris vervagen (Iris Blur). Vooral als de achtergrond al enigszins onscherp is, kan je hiermee een nog geringere scherptediepte simuleren. Wanneer de achtergrond scherp is, zal je voor een natuurlijk ogende simulatie van beperkte scherptediepte nog altijd nauwgezet je onderwerp moeten selecteren en het gouwe ouwe filter Lens vervagen (Lens Blur) gebruiken, of een plug-in zoals Alien Skin Bokeh. Of gewoon de volgende keer het diafragma van je lens wat meer opendraaien, natuurlijk.

4 De drie nieuwe blurfilters maken gebruik van een handige, intuïtieve interface en kunnen gestapeld worden. Met het deelpaneel Blur Tools (bovenste gele rechthoek) kies je het gewenste type van vervaging, met het deelpaneel Vervagingseffecten (Blur Effects, onderste gele rechthoek) heb je gedetailleerde controle over je digitale bokeh. De centrale ring in het cirkelvormige controlegereedschap (1) fungeert als een volumeknop: draaien versterkt het blureffect. Het gebied waarover de blur invloed heeft, regel je met de uiterste punten (2). Met de vier tussenliggende punten (3) stel je in hoe sterk of hoe zwak het effect wegvalt (te vergelijken met de doezelwaarde van een borstel). Door met de Alt/Option-toets te werken, kan je de doezelwaarde voor de vier richtingen zelfs onafhankelijk van elkaar instellen. Niet-destructief croppen Ook het uitsnedegereedschap is veranderd, en dat is even wennen: net zoals in Lightroom al het geval was, verplaats je nu niet langer het uitsnedekader over de foto, maar verschuif je de foto onder het kader. Ben je nostalgisch, dan kan je nog altijd terug naar het oude gedrag. Verder heb je meer instellingen, kan je eigen instellingen opslaan, kiezen uit hulplijnen zoals de klassieke 'regel van drie' maar ook de meer frivole 'spiraal van Fibonacci', én kan je voortaan de uitgesneden pixels bewaren, voor het geval je later nog op je beslissing wenst terug te komen. Uiteraard blijft je digitale bestand dan even groot. Adaptief groothoekfilter Photoshop had al langer lenscorrecties, maar met het filter Adaptief groothoek (Adaptive Wide Angle) worden lenscorrecties een paar versnellingen hoger geschakeld. Je kent het fenomeen: wanneer je niet ver genoeg naar achteren kan om een gebouw volledig op de foto te zetten, moet je de camera omhoog houden, waardoor dat gebouw in de opname achterover lijkt te vallen. Architectuurfotografen weten dat een tilt-shiftlens hier het antwoord biedt, maar zulke lenzen zijn moeilijk te bedienen en peperduur. Het nieuwe filter laat je krommingen die het gevolg zijn van extreme breedhoeklenzen recht trekken, en schuine lijnen forceren tot ze verticaal of horizontaal lopen.

5 Wanneer je naar achteren hellende gebouwen rechttrekt, zal je links en rechts onderaan in je beeld lege ruimte creëren. Je moet daar al rekening mee houden tijdens de opname, door iets ruimer dan normaal te kaderen. Dan kan je de gecorrigeerde foto netjes bijsnijden. Met het nieuwe filter Adaptief groothoek kun je na de opname perspectiefcorrecties doorvoeren waarvoor je normaal dure tilt-shiftlenzen nodig hebt of die zelfs met die lenzen niet mogelijk zijn. Je geeft via lijnen aan welke krommingen in je foto eigenlijk recht moeten zijn. De transparantie die ontstaat, kun je nadien proberen weg te werken met een van de content aware-technologieën. De originele foto. Huidskleuren selecteren Veel fotografen gebruiken vooral Photoshop om selecties te kunnen maken waarbij delen van een foto worden bewerkt terwijl de niet-geselecteerde delen intact blijven. Goede selecties maken kan echter een tijdrovende klus zijn. Schaduwen, hooglichten en middentonen apart selecteren kon al langer. Omdat veel selecties te maken hebben met huidtinten, bijvoorbeeld om de huid lichter of donker te maken of te verzachten, zijn er nu ook de Skin Tone Aware Selections. Die vind je onder Selecteren/Kleurbereik (Select/Color Range).

6 Nu Photoshop je ook kan helpen om selecties te maken gebaseerd op huidtinten, opent dit interessante perspectieven om sneller vervelende en tijdrovende klusjes zoals huidverzachting of het lichter of donkerder maken van gezichten uit te voeren. Kleinere maar fijne aanpassingen Een van die kleine, praktische dingen waarvan je je afvraagt waarom ze er nu pas zijn, heet 'Opslaan op de achtergrond' (Background Save): terwijl je grote bestanden opslaat, kan je ondertussen iets anders blijven doen. Deze optie maakt het ook mogelijk om automatisch herstelbestanden op te slaan. De standaard is om de tien minuten, maar je kan ervan afwijken in de Voorkeuren (Preferences) onder Bestandsbeheer (File Handling). Wil je snel het contrast van een foto corrigeren, dan is er nu de Auto-knop in de aanpassingslaag 'Helderheid en contrast' (Brightness and Contrast). Dit levert nu betere, fotografisch verantwoorde resultaten op zonder kleurzweem. Nogal wat fotografen gebruiken Photoshop om albums te ontwerpen. Photoshop CS6 kan nu, net zoals het lay-outprogramma InDesign, met definieerbare tekststijlen werken, waarbij je een keuze hebt tussen alinea- en tekenstijlen (Paragraph & Character Styles). Ten slotte werd ook 'Samenvoegen tot HDR Pro' (Merge to HDR Pro) onder handen genomen: de nieuwe optie Vloeiende randen (Edge Smoothness) vermindert die typische HDR-randen. Conclusie Photoshop CS6 biedt een aantal indrukwekkende vernieuwingen. Indien je niet met Lightroom werkt, is de nieuwe raw-converter alleen al een belangrijke reden om over te stappen. Ironisch genoeg zorgt die ervoor dat je de eigenlijke Photoshop veel minder nodig hebt voor het 'ontwikkelen' van je foto's. Ben je een architectuurfotograaf, dan is het Adaptive Wide Angle-filter bijzonder interessant. Retoucheurs zullen dan weer in hun nopjes zijn met de verbeteringen in de content awaretechnologie.

7 Het kan, paradoxaal genoeg, ook financieel interessant zijn om te upgraden. De upgradepolitiek van Adobe is namelijk aangepast. Vroeger kon je gerust een aantal versies overslaan voordat je niet meer in aanmerking kwam voor de lagere upgradeprijzen. Vanaf CS6 komt daar verandering in: wie in de toekomst naar CS7 wil overschakelen, moet een CS6-licentie hebben. Zo niet, dan moet je een volledige versie van CS7 kopen. Zit je nog op CS3 of CS4? Dan heb je nog tot eind dit jaar om over te stappen naar CS6. Een alternatief is Adobe Creative Cloud, waar je Photoshop of andere delen van de Creative Suite huurt voor een vast bedrag per maand. 19 november 2012

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

1. Theorie camera s. 1.1 Soorten camera s

1. Theorie camera s. 1.1 Soorten camera s Training Fotografie 1. Theorie camera s 1.1 Soorten camera s Je kunt verschillende type camera s onderscheiden: 1. Compactcamera's Min of meer de standaard camera. Vaak zijn ze net te groot om in je broekzak

Nadere informatie

Tutorial exposure blending. Myriam Vos

Tutorial exposure blending. Myriam Vos Tutorial exposure blending Waarom blending? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen. Als mens kunnen we met onze ogen

Nadere informatie

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0 Start Photoshop Elements op en kies in het Welkomstscherm voor de optie Bewerken Oefening 1 Filters half gebruikt en open afbeelding oefening 1.jpg. Door middel van filters kunnen we speciale effecten

Nadere informatie

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips RECHTE HORIZON Het is een simpel kunstje om foto met een scheve horizon recht te zetten. Selecteer het gereedschap RECHTTREKKEN links in de gereedschapsbalk.

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

Chocolade reep tekst effect maken

Chocolade reep tekst effect maken http://textuts.com/chocolate-bar-text-effect/ Chocolade reep tekst effect maken Deze tutorial legt uit hoe je een simpel patroon kan gebruiken samen met een paar laagstijlen om een chocoladereep als tekst

Nadere informatie

Enveloppe tekenen in Photoshop

Enveloppe tekenen in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/icon-design/how-to-create-an-envelope-icon-inphotoshop/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=feed%3a+psdtuts+%2 8PSDTUTS%29 Enveloppe tekenen in Photoshop

Nadere informatie

Techniek: Het samenvoegen van belichtingen

Techniek: Het samenvoegen van belichtingen Techniek: Het samenvoegen van belichtingen Digitale fotografie blijft verder evolueren en onze camera s worden steeds beter. Toch blijven foto s met hoge contrastverschillen vaak een probleem en slaagt

Nadere informatie

Tutorial HDR door combinatie van verschillende belichtingen in Photoshop. Danny Matthys (aka dama)

Tutorial HDR door combinatie van verschillende belichtingen in Photoshop. Danny Matthys (aka dama) Tutorial HDR door combinatie van verschillende belichtingen in Photoshop Danny Matthys (aka dama) www.damafoto.be High Dynamic Range = HDR (Hoog dynamisch bereik) Dynamisch bereik = de verhouding tussen

Nadere informatie

Ik bezit de regenboog

Ik bezit de regenboog http://www.psd-dude.com/tutorials/photoshop.aspx?t=funny-cartoon-rainbow Ik bezit de regenboog Stap 1 - de Regenboog creëren Bestand Nieuw : 400 x 400 pixels. De regenboog bevat 6 kleuren. Er zijn verschillende

Nadere informatie

https://www.youtube.com/watch?v=zgwhu_mtldw&list=plgll7jpwzue-eulkyycqkxiyhoku2supf Bestand nieuw-b-2700-h-3000-resolutie-200 Met uitsnijgereedschap 4cm smaller maken, Open foto cloud-stock, en kopieer

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

Strip figuurtje inkleuren in Photoshop

Strip figuurtje inkleuren in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/how-to-get-that-anime-look-in-photoshop-using-aflexible-workflow/ Strip figuurtje inkleuren in Photoshop Stap 1 Startfiguurtje openen (psd bestand). Je ziet een

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/window-blinds/ Schaduw maken met zonneblinden In deze les leer je licht en schaduw doorheen een soort zonneblinden maken. Dit is de startafbeelding waarmee

Nadere informatie

Verscherpen in Photoshop

Verscherpen in Photoshop Verscherpen in Photoshop Je ontkomt er bijna zelden aan om een foto nog net iets te verscherpen in Photoshop. Of je de foto nu afdrukt of dat het puur voor internet bedoeld is, een verscherpte foto oogt

Nadere informatie

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan?

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Een Time Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Wie heeft nog nooit zo n filmpje gezien waarbij bv. de wolken ongewoon snel over een landschap glijden, of waarbij de personen in beeld als mini mensjes

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Nabewerken - Digitale fotografie Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows Inleiding Omdat de achtergrond in verhouding tot het onderwerp (Henk dijkstra)

Nadere informatie

Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie

Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie Voor deze tutorial maken we gebruik van onderstaande z/w foto. In de foto zitten een aantal flinke scheuren, zijn veel witte punten te zien en

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.psd-dude.com/tutorials/create-a-floral-text-in-photoshop-with-superspray-plugin.aspx Fleurige tekst 1) We beginnen met de tekst in te tikken; gebruikt lettertype = ETH font, 550 pt. 2) We typen

Nadere informatie

Camera Raw-afbeeldingsbestanden

Camera Raw-afbeeldingsbestanden Camera Raw-afbeeldingsbestanden Een Camera Raw-bestand bevat onverwerkte afbeeldingsgegevens uit de beeldsensor van de camera. U kunt Camera Raw-bestanden beschouwen als fotonegatieven. Veel digitale camera's

Nadere informatie

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html Avatar We proberen een foto om te toveren tot een Na'vi een personage gebaseerd op de film

Nadere informatie

Aanbevelingen voor verscherpen

Aanbevelingen voor verscherpen Aanbevelingen voor verscherpen Door de afbeelding scherper te maken verbetert u de scherpte van de randen. Of afbeeldingen nu afkomstig zijn van een digitale camera of van een scanner, de meeste afbeeldingen

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Fotomanupilatie. Dit is het eindresultaat

Mailgroep photoshop. Copyright. Fotomanupilatie.   Dit is het eindresultaat Fotomanupilatie https://www.youtube.com/watch?v=lx3q-l8ch_c Dit is het eindresultaat Open het bestand Varadero strand. De mensen en hun schaduwen aan de strandlijn, en de mensen in het water moeten weggeretoucheerd

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

1 Algemene inleiding

1 Algemene inleiding 1 Algemene inleiding Lightroom behoort tot een relatief nieuw soort softwarepakketten: de fotografische workflowprogramma s. Omdat de meeste mensen bij fotobewerking meteen aan Photoshop (of Photoshop

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Maskers. Zoveel mogelijk je eigen ding doen met deze oefening; maak er een mooie compositie van!

Mailgroep photoshop. Copyright. Maskers. Zoveel mogelijk je eigen ding doen met deze oefening; maak er een mooie compositie van! Maskers Zoveel mogelijk je eigen ding doen met deze oefening; maak er een mooie compositie van! Volgende stappen zijn als hulpmiddel bedoeld! Maskers blz. 1 Stap1 : model selecteren Open afbeelding met

Nadere informatie

Wat is dynamisch bereik?

Wat is dynamisch bereik? Wat is dynamisch bereik? = Bereik aan helderheden dat camera kan registreren Groter dynamisch bereik = meer details Zowel details in schaduwen als in highlights (landschap) Sensor en ADC Diodes op klassieke

Nadere informatie

I Inleiding: Wat is Nik-software? 1 Systeemeisen 2

I Inleiding: Wat is Nik-software? 1 Systeemeisen 2 Inhoud I Inleiding: Wat is Nik-software? 1 Systeemeisen 2 1 Nik-software gebruiken, een korte kennismaking 5 Installatie 6 Gastprogramma s 8 Werkruimte van de filters 10 Selective Tool 12 U Point-technologie

Nadere informatie

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/getting-to-grips-with-the-vanishing-pointfilter/ Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2 Deel1 : gebouw groter maken

Nadere informatie

Koningin van de nacht

Koningin van de nacht http://psd.fanextra.com/tutorials/photo-effects/create-a-queen-in-the-dark-night-photomanipulation/ Koningin van de nacht Nodig : model ; achtergrond ; maan penselen ; wolken ; man ; lamp ; vogels Stap

Nadere informatie

Broodje bakken in Photoshop

Broodje bakken in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/create-a-realistic-loaf-of-bread-in-photoshop/ Broodje bakken in Photoshop Stap 1 Nieuw document = 1000 x 550 px. Nieuwe groep maken, je noemt die BG of background.

Nadere informatie

WORKSHOPS 2009/2010. Vestigingen, data en inschrijvingen via http://www.calumetphoto.nl. workshops. trainingen

WORKSHOPS 2009/2010. Vestigingen, data en inschrijvingen via http://www.calumetphoto.nl. workshops. trainingen WORKSHOPS 2009/2010 Vestigingen, data en inschrijvingen via http://www.calumetphoto.nl workshops Masterclass Effecten in Photoshop Masterclass HDR fotografie in Photoshop Masterclass Retoucheren Masterclass

Nadere informatie

CAMERA EN ACCESSOIRES

CAMERA EN ACCESSOIRES HISTOGRAM Het histogram Het histogram bestaat uit een grafiek die over het algemeen vaak in de vorm van een heuvel is getekend. Hij is voor elke foto anders en laat zien hoe de verdeling van licht en donker

Nadere informatie

http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-fantasy-photo-manipulation/

http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-fantasy-photo-manipulation/ http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-fantasy-photo-manipulation/ Fantasie foto Stap 1 De eerste Stap bestaat erin om de juiste foto s te kiezen. Hier werden drie foto s

Nadere informatie

PANORAMAFOTO'S. Hoe gaan we te werk om een rechte panoramafoto te maken? We hebben ten eerste enkele zaken nodig om een goede panoramafoto te maken :

PANORAMAFOTO'S. Hoe gaan we te werk om een rechte panoramafoto te maken? We hebben ten eerste enkele zaken nodig om een goede panoramafoto te maken : PANORAMAFOTO'S Panoramafoto's zijn foto's die gemaakt zijn uit meerdere aan elkaar geplakte foto's en zodoende krijgen we een grote tot zeer grote foto met veel detail en waarbij de beeldhoek zeer ruim

Nadere informatie

Sprookjesboek.

Sprookjesboek. http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/photo-manipulation/make-a-story-book-come-tolife-in-photoshop.html Sprookjesboek Nodige foto s: hout ; oranje zonsondergang ; achtergrond ; gras ; lange

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur. Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag Nederland

Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur. Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag Nederland Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag 05.01.2016 Nederland Woningfotografie Agenda Introductie Doel van cursus: foto s die ervoor zorgen dat een listing wordt

Nadere informatie

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/photo-manipulation/how-to-create-a-magicyielding-sorceress-photo-manipulation.html Toverheks Nodig: Mystiek woud ; Black Magic ; Vlinders ; sparkle penselen

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/tools-tips/useful-applications-for-the-clone-stamp-tool/ Het Kloonen in Photoshop (vanaf versie CS3) Er al aan gedacht dat er met het Kloongereedschap zoveel meer te doen

Nadere informatie

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's 6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's Heb je het ook al eens gehad? Het landschap ziet er fantastisch uit maar op de foto krijg je veel te lichte luchten en een veel te donkere voorgrond.

Nadere informatie

De onbewerkte afbeelding: De bijgewerkte afbeelding: Kris Merckx Basis Adobe Photoshop www.computerkit.be 2008 Copyright: Creative Commons License 33

De onbewerkte afbeelding: De bijgewerkte afbeelding: Kris Merckx Basis Adobe Photoshop www.computerkit.be 2008 Copyright: Creative Commons License 33 De snelmaskermodus is erg interessant voor het bewerken van onderbelichte foto's. In het onderstaande voorbeeld is de onderkant van de afbeelding veel te donker. Via de snelmaskermodus hebben we een zachte

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

Lokale bewerkingen in Lightroom

Lokale bewerkingen in Lightroom Lokale bewerkingen in Lightroom Hoewel Lightroom 1.0 niet was bedoeld als vervanger van Photoshop was een veelgehoorde kritiek toch dat bewerkingen alleen op de gehele foto konden worden toegepast en niet

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop Poster blz 1 Stap 1 Open Photoshop, nieuw document: breedte

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://psd.fanextra.com/tutorials/photo-effects/photo-manipulate-a-surreal-apple-habitat-scene/ Appelhuisje Nodig: achtergrond ; boomstronk ; appel ; oud venster1 ; oud venster2 ; ladder ; licht penselen

Nadere informatie

brug naar Photoshop DE BRUG NAAR PHOTOSHOP

brug naar Photoshop DE BRUG NAAR PHOTOSHOP q De brug naar Photoshop Als u Photoshop CS6 installeert, krijgt u er automatisch ook Bridge CS6 bij. Bridge is een browser, waarmee u snel een overzicht krijgt van uw foto s en andere bestanden, Deze

Nadere informatie

Portretten Retoucheren

Portretten Retoucheren Portretten Retoucheren Opdrachten: 1. Make over Zoek een foto van een persoon waarbij je de rimpels gaat verminderen. Gebruik de twee gereedschappen: Retoucheerpenseel en Reparatie. 2. Glamour Zoek een

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 3 deel 2 De Ontwikkel Module (Develop) is het onderdeel waarin je de foto s ontwikkelt Het is als het ware gelijk aan de donkere kamer uit het analoge tijdperk

Nadere informatie

http://photoserge.com/tutorial/photoshop-tutorial-how-to-add-an-amazing-sunset-plp10-by-serge-ramelli/ Mooie zon toevoegen vertaling Video les Bekijk eerst de video en probeer dan de les te maken met behulp

Nadere informatie

BEELDEN MET GROTE KLEURDIEPTE BEWERKEN

BEELDEN MET GROTE KLEURDIEPTE BEWERKEN BEELDEN MET GROTE KLEURDIEPTE BEWERKEN Vertaling van Editing high-bit images, geschreven door Ian Lyons op zijn website Computer-Darkroom (www.computer-darkroom.com) Wellicht ken je de aanbevelingen die

Nadere informatie

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de Een overbelichte bruid en bruidegom. Ik liet in de fotolist al zien het origineel en het uiteindelijk resultaat. Hier leg ik in drie mails in detail uit wat ik gedaan heb aan fotobewerking in Lightroom

Nadere informatie

HDR: de digitale Ansel Adams

HDR: de digitale Ansel Adams HDR: de digitale Ansel Adams In bepaalde (vaak Duitse) fotokringen is een nieuwe trend gaande: HDR-fotografie. HDR staat voor High Dynamic Range: een groot dynamisch bereik. HDR is de digitale tegenhanger

Nadere informatie

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen. 81 4. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

Twee afbeeldingen samenvoegen

Twee afbeeldingen samenvoegen Photoshop Klassiekers 343 Twee afbeeldingen samenvoegen Jarenlang is het samenvoegen van twee afbeeldingen een van de populairste Photoshop-technieken geweest. Tijdens het volgende project ga je niet alleen

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

15. Vullingen en patronen

15. Vullingen en patronen 15. Vullingen en patronen Met het verfemmertje kan u een selectie of laag opvullen met een bepaalde kleur of met een patroon. Een patroon is een zichzelf herhalend motief waarvan de randen naadloos in

Nadere informatie

http://vector.tutsplus.com/tutorials/illustration/how-to-create-a-curious-owl-in-illustrator-cs4/

http://vector.tutsplus.com/tutorials/illustration/how-to-create-a-curious-owl-in-illustrator-cs4/ http://vector.tutsplus.com/tutorials/illustration/how-to-create-a-curious-owl-in-illustrator-cs4/ Uil tekenen Deze oefening werd geschreven voor Adobe Illustrator CS4 - omgezet naar Photoshop (of toch

Nadere informatie

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Stap 1: Open je foto in Photoshop: Tip: als je geen venster met lagen/layers ziet: druk op F7 Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Hiervoor moet je eerst de achtergrond-laag

Nadere informatie

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht High Dynamic Range (HDR) Deze techniek zorgt ervoor dat afbeeldingen die een dynamisch bereik hebben dat niet in een digitaal fotobestand past, worden gecomprimeerd zodat er meer detail wordt weergegeven

Nadere informatie

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking.

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking. Adobe Photoshop Adobe Photoshop is een grafisch programma voor het bewerken digitale beelden via de computer. Photoshop is beschikbaar voor Mac OS X en Windows. Tot en met versie 4 bestond er ook een UNIX-variant.

Nadere informatie

Agenda. 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen

Agenda. 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen 2 december 2010 Agenda 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen 2 december 2010 2 Deel 1 2 december 2010 3 HDR- fotografie theorie Wat is HDR? NL:

Nadere informatie

Hoe maak je een Emotionele Brandscene link originele les Fotomanipulatie in Adobe Photoshop. Moeilijkheidsgraad gemiddeld.

Hoe maak je een Emotionele Brandscene link originele les Fotomanipulatie in Adobe Photoshop. Moeilijkheidsgraad gemiddeld. Hoe maak je een Emotionele Brandscene link originele les Fotomanipulatie in Adobe Photoshop Moeilijkheidsgraad gemiddeld. Dit zullen we maken Copyright Eerst isoleren we het model en schilderen we licht,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Adobe Photoshop Elements... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het

Nadere informatie

Winternacht Copyright Mailgroep photoshop

Winternacht Copyright Mailgroep photoshop https://design.tutsplus.com/tutorials/how-to-create-a-glowing-winter-night-photo-manipulation-in-adobephotoshop--cms-32382 Winternacht Nodig : winterlandschap; bergen (zelf zoeken); boom1; boom2 (zelf

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

Contactblad maken kleurzweem verwijderen schaduw/hooglicht rode ogen foto filter twee belichtingen randen digitale wolken ansichtkaart picture

Contactblad maken kleurzweem verwijderen schaduw/hooglicht rode ogen foto filter twee belichtingen randen digitale wolken ansichtkaart picture Contactblad maken kleurzweem verwijderen schaduw/hooglicht rode ogen foto filter twee belichtingen randen digitale wolken ansichtkaart picture package panorama waterverf schilderij tekening olieverf schilderij

Nadere informatie

Digitale foto s die van veraf genomen zijn, zijn vaak niet helemaal scherp. Ook daar is met behulp van Photoshop Elements iets aan te doen.

Digitale foto s die van veraf genomen zijn, zijn vaak niet helemaal scherp. Ook daar is met behulp van Photoshop Elements iets aan te doen. 45 2. Foto s verbeteren Het zal regelmatig voorkomen dat u uw foto s bekijkt en een foto tegenkomt die bij nader inzien beter had kunnen zijn. De hele foto is misschien te licht of te donker, of het contrast

Nadere informatie

Elegante tekst.

Elegante tekst. http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/elegant-typography-on-vistabackground/all-pages.html Elegante tekst Stap 1 - Nieuw Document Bestand Nieuw (Ctrl + N). Je kan natuurlijk om

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Lesje: Stel je eigen kamer samen -

mailgroep photoshop Copyright Lesje: Stel je eigen kamer samen - Lesje: Stel je eigen kamer samen - http://www2.hku.nl/~fotoshop/img-tutorial5 In deze les gaan we een drie-dimensionale ruimte bouwen, in dit geval een gezellige woonkamer. Uiteraard mag je deze zelf in

Nadere informatie

In den beginne. Het iphone-beginscherm

In den beginne. Het iphone-beginscherm In den beginne Met alleen op de rode knop drukken ben je er nog niet. Voor een goede video zul je toch net wat meer moeite moeten doen. In dit hoofdstuk behandelen we een aantal basisingrediënten voor

Nadere informatie

Scene.html Kleurrijke regenboog

Scene.html Kleurrijke regenboog http://www.pxleyes.com/tutorial/photoshop/1694/create-a-colorful-rainbow-fantasy- Scene.html Kleurrijke regenboog Regenboog - blz 1 Stap1 Nieuw document : Breedte = 1000px, hoogte = 1500px ; 72 dpi (Dots

Nadere informatie

Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3

Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3 Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3 Adobe Photoshop CS3 zet een nieuwe standaard op het gebied van conversie van een kleurenopname naar een sfeervol zwart-wit beeld. Met de aanpassingslaag Zwart-wit

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

Workshop foto bewerken met Paint.NET.

Workshop foto bewerken met Paint.NET. Workshop foto bewerken met Paint.NET. Wat gaan we doen in deze workshop? Het contrast en helderheid van een foto aanpassen met het gereedschap Niveau. Het contrast en helderheid van een foto aanpassen

Nadere informatie

Presentatievormgeving

Presentatievormgeving Presentatievormgeving Tutorial voor waterspiegeling effect Inhoud: Optie 1, Filter liquify Optie 2, Filter gallery Optie 3, Displacement Voorwoord: Er zijn veel verschillende manieren om in het programma

Nadere informatie

Contrasten. Contrast verhogen

Contrasten. Contrast verhogen Curven in Photoshop Curven is in Photoshop een krachtig stukje gereedschap. Het stelt je bijvoorbeeld in staat om in een handomdraai kleuren te corrigeren of contrasten aan te passen. Maar het is een filter

Nadere informatie

Meisje en schil. http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop

Meisje en schil. http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop Meisje en schil Hieronder de eindoplossing. De oefening kan met om het even welke versie van Adobe Photoshop gemaakt worden. Stap

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright https://www.youtube.com/watch?v=bydqctxdv7u&feature=em-subscription-upload Planeet Saturnus Video les deel1 1) Bestand Nieuw: 1550 x 870 px: 150 ppi; witte achtergrond Planeet - deel1 blz. 1 2) Achtergrond

Nadere informatie

Adres boekje met Ringen

Adres boekje met Ringen http://psdtuts.com/tutorials/designing-tutorials/create-a-custom-mac-osx-style-ring-binder-addressbook-icon/ Adres boekje met Ringen Stap 1 Nieuw Document : 1024 pixels op 1024 pixels. Ons boekje zal 512px

Nadere informatie

Maak een chocolade paasei in photoshop elements en CS5. Dit is het resultaat zie tekening hieronder

Maak een chocolade paasei in photoshop elements en CS5. Dit is het resultaat zie tekening hieronder Maak een chocolade paasei in photoshop elements en CS5 Dit is het resultaat zie tekening hieronder Door Creative Elements Tutorials 1. Nieuw bestand van 800 x 800 px met transparante achtergrond 2. Zet

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

Verzamelingstructuur = mapstructuur

Verzamelingstructuur = mapstructuur Verzamelingstructuur = mapstructuur De standaardmanier om verzamelingen te bewaren in Lightroom is om ze te rangschikken onder Gewone verzamelingen en Slimme verzamelingen. Zo deelt Lightroom een nieuwe

Nadere informatie

http://psdtuts.com/tutorials-effects/create-spectacular-concept-art-in-photoshop/ Verborgen stad Er worden twee foto s gebruikt: landscape en cityscape die goed samengaan, maar interessant is te werken

Nadere informatie

Belichting corrigeren

Belichting corrigeren Belichting corrigeren Belichtingsmeter van de camera is ingesteld op gemiddeld grijs. Dit betekent dat camera ervan uitgaat dat elementen in je foto gemiddeld 18% van het licht terugkaatsen. Bij goed belichte

Nadere informatie

Maken van een Vurige Demon Montage

Maken van een Vurige Demon Montage http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/learn-how-to-create-a-fiery-demon-montage/ Maken van een Vurige Demon Montage In deze les maken we een foto montage van een demon die een stad vernietigt.

Nadere informatie

Lightroom 6 De digitale DoKa. Charlie

Lightroom 6 De digitale DoKa. Charlie Lightroom 6 De digitale DoKa Foto s Importeren Onder Bibliotheek Importeren is niet kopiëren Bibliotheek Importeren Foto s Importeren Onder Bibliotheek Foto s Toevoegen Door Pc Bladeren Foto s Importeren

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen

Herhalingsoefeningen Herhalingsoefeningen bij Handboek Paint Shop Pro 9 ISBN 90 5905 074 6 2 Oefeningen hoofdstuk 2 2.1 Inzoomen en formaat wijzigen Open de foto woonhuis Santorini Zoom in op de foto Zoom weer uit Zet het

Nadere informatie

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur.

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur. Een onderwaterscene maken. Begin met het maken van een nieuw bestand. Bestand -> Nieuw. Vul vervolgens de gegevens in die je hiernaast ziet. Let op: Resolutie pixels/ inch ingesteld staat. Verloop maken

Nadere informatie

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere. Paint Shop Pro Eenvoudige uitleg over fotobewerking, in Paint Shop Pro. Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Nadere informatie

Deel 1. Wat is HDR fotografie?.

Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Inleiding. Met het intrede van de digitale fotografie is ook de beeldbewerkingsoftware in een stroomversnelling geraakt. Eén van de meest recente ontwikkelingen is de High

Nadere informatie

Doe avond HDR Fotografie. Oftewel High Dynamic Range Fotografie

Doe avond HDR Fotografie. Oftewel High Dynamic Range Fotografie Doe avond HDR Fotografie Oftewel High Dynamic Range Fotografie Waarom HDR Fotografie u Een camerasensor kan minder contrastverschil vastleggen dan het menselijk oog. u In een situatie met een groot contrastverschil

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.simplypsd.com/image-manipulation/create-an-urban-tiger-photo-manipulation Tijger op de dool Hieronder het beoogde resultaat. Download de rar met benodigdheden voor deze les van onderstaande

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Foto s in fles video les. Nodig : fles; wolken; station

Mailgroep photoshop. Copyright. Foto s in fles video les.   Nodig : fles; wolken; station https://www.youtube.com/watch?v=l-98-9bmiqa Foto s in fles video les Nodig : fles; wolken; station Open een nieuw document : 2700 x 3000 px; 200 ppi Aanpassingslaag Volle kleur, kleur = # D7D7D7 De fles

Nadere informatie

Week 2 Cursus Photoshop

Week 2 Cursus Photoshop Week 2 Cursus Photoshop Werken met lagen Maak kennis met de werking van lagen en de toepassingen. 1 Week 2 Cursus Photoshop Inleiding Waarom werken met lagen Leer werken met lagen Oefeningen werken met

Nadere informatie

3D pixel stretch effect

3D pixel stretch effect http://www.tutorial9.net/photoshop/3d-pixel-stretch-effects/ 3D pixel stretch effect Door het uitrekken, stretchen van één enkele lijn creëer je een heel speciaal digitaal effect. Stap 1 We beginnen er

Nadere informatie

Het Perfecte HDR Panorama

Het Perfecte HDR Panorama Het Perfecte HDR Panorama Ontdek hoe ook jij het Perfecte HDR Panorama maakt! Het Perfecte HDR panorama Stel je bent geen expert in de digitale doka en je wilt graag twee of meerdere belichtingen fotograferen.

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://psdtuts.com/tutorials/drawing/how-to-create-a-classic-guitar-from-scratch-in-photoshop/ Gitaar tekenen In deze les leer je een Klassieke Gitaar tekenen. Iedere vorm en effect wordt in Photoshop

Nadere informatie