Outlook. Aanwezig. Niet aanwezig

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Outlook. Aanwezig. Niet aanwezig"

Transcriptie

1 programma s Het programma Outlook Express/Windows Live van Microsoft is veruit het meest gebruikte programma ter wereld. Nadeel van dit gegeven is dat veel virusschrijvers zich speciaal richten op de veiligheidsgaten in Outlook Express. Natuurlijk is het daarom verstandig de laatste patches te downloaden en te installeren vanaf de Microsoft site, maar misschien is het ook niet zo'n gek idee om over te stappen naar een andere programma. Outlook Express heeft immers ook een aantal belangrijke nadelen. Het belangrijkste minpunt is dat het in Outlook Express niet mogelijk is om alleen de headers van een te downloaden en daarna pas te beslissen wat je met de wilt doen (downloaden, verwijderen van de server, etc.). Als je eerst de headers zou kunnen bekijken dan zijn virus-,spam- en malware s al direct vanaf de server te verwijderen, zodat je ze niet hoeft binnen te halen. Als alternatief zou je eerst via webmail de niet gewenste mails kunnen verwijderen. Een laatste minpuntje is dat Outlook Express meer moeite heeft met grote hoeveelheden dan sommige concurrenten. Met "grote hoeveelheden" bedoel ik duizenden s, dus voor de meeste "normale" internetters zal dit argument geen rol spelen. Dit artikel is niet bedoeld om Outlook Express af te schilderen als een slecht programma, want dat is het niet. Ik wil alleen aangeven dat er alternatieven zijn en dan met name vanwege de kwetsbaarheid van Outlook Express voor virussen. Daarom bespreek ik hieronder een paar andere bekende gratis programma's. Outlook Express Windows Mail De ingebouwde programma's van Windows XP en Vista. Compact, met alle gebruikelijke mogelijkheden voor het ontvangen, organiseren en verzenden van e- mails. Een groot nadeel van Outlook Express is dat het geen spamfilter heeft. Windows Mail heeft dit wel. Het belangrijkste verschil met Outlook is het ontbreken van een agenda om taken en afspraken in te plannen. Een programma gebruik je om je te lezen. Toch zijn er met verschillende mailprogramma's veel meer dingen mogelijk. Aangezien het natuurlijk per persoon verschilt in hoeverre je alle extra's gebruikt zal ook de keuze van je mailprogramma nauw hiermee samenhangen. Er is een grote keuze in mailprogramma's. Toch gebruiken de meeste mensen binnen Nederland het mailprogramma wat standaard meegeleverd wordt bij hun besturingssysteem. Als we enkel even van de Windows-gebruikers uitgaan, zijn de cijfers als volgt:

2 40% gebruikt Outlook Express/Windows Mail 33% gebruikt Microsoft Office Outlook 12% gebruikt Thunderbird 8% gebruikt IncrediMail 1% gebruikt Eudora en de rest gebruikt andere mailclients Outlook Express is tot en met Windows XP het gratis door Microsoft geleverde mailprogramma; vanaf Windows Vista is de naam veranderd in Windows Mail. Oulook Express is een simpel mailprogramma wat voor het grootste deel van de gebruikers voldoende mogelijkheden biedt; vandaar ook dat het grootste deel hiervan gebruikmaakt. De basisfuncties van Windows Mail zijn gelijk gebleven aan die van Outlook Express. Hierdoor zal dit voor de mensen die daarvan gebruikmaakten ook een eenvoudige overstap zijn. Het uiterlijk is natuurlijk wat vernieuwd zodat het beter past bij Vista en er zijn een aantal functies aan toegevoegd, maar de overstap is erg makkelijk gemaakt. De belangrijkste toevoeging ten opzichte van Outlook Express is toch wel het spamfilter, en ook de zoekfunctie is een heel stuk verbeterd. De overige extra's kun je ter vergelijking zien in de tabel hieronder. Microsoft Outlook werd tot een aantal jaren terug vooral door de zakelijke gebruiker gebruikt, maar steeds meer mensen gaan hier ook thuis gebruik van maken. Een groeiend aantal mensen heeft het Office-pakket van Microsoft voor hun tekstverwerker en ze krijgen hierbij Microsoft Outlook meegeleverd. Outlook is vooral handig als je ook gebruik wilt maken van de ingebouwde agenda, en ook kun je in Outlook je contactpersonen makkelijk beheren door het uitgebreide adresboek. Een nadeel van Outlook is dat het door de vele extra's die het pakket bezit ook meer van je pc vraagt. Als je geen van deze extra's gebruikt maar wel Outlook, zou je dan ook wellicht beter over kunnen stappen op een lichter mailprogramma.

3 Outlook Express Spamfilter Windows Mail Outlook Agenda Taken IMAP Add-ons Thema's Eigen filters Andere Mail Clients Thunderbird Thunderbird is een veilig, gebruikersvriendelijk en compleet mail- en nieuwsprogramma. Het zusje van Firefox is uitgerust met een zelflerend spamfilter en Nederlandstalige spellingcontrole. Thunderbird heeft alles wat u van een modern mailprogramma mag verwachten en vormt een goed alternatief voor Outlook Express. Ook is er een agenda beschikbaar voor Thunderbird. Thunderbird is heel veilig: het programma voert geen scripts uit (en is daardoor minder vatbaar voor virussen), heeft ingebouwde anti-phishing detectie en om spam te voorkomen wordt het downloaden van afbeeldingen op afstand van internet geblokkeerd (met de optie om plaatjes van veilige bronnen met één klik wel te bekijken). Virussen, spam en phishing-mail hebben zo minder kans. Door de nieuwe automatische update-functie haalt u gelijk de nieuwste versies van Thunderbird binnen zonder het hele programma opnieuw te hoeven downloaden. Gebruikersvriendelijk Thunderbird importeert probleemloos mail en adresboeken uit onder andere Outlook (Express) en Eudora. Dit kunt u doen via de optie Extra Importeren. Zo kunt u makkelijk overstappen naar Thunderbird met behoud van uw waardevolle mail en adresboeken.

4 In Thunderbird 3 zijn tabbladden ingevoerd, een snelmenu, archief-mogelijkheden en is de zoekfunctie sterk verbeterd. Thunderbird is ook geschikt om nieuwsgroepen mee te bezoeken, u op rss feeds te abonneren en om podcasts mee te beluisteren. Verder biedt het programma de mogelijkheid om bijlagen van mailtjes te verwijderen zonder het hele mailtje weg te gooien. Ook zijn er verschillende extensies en thema's beschikbaar om Thunderbird mee uit te breiden. De perfecte aanvulling op Thunderbird is de Lightning agenda-extensie. Lightning is een agenda die naadloos integreert met Thunderbird. Je kunt ook de Nederlandse spellingcontrole installeren in Thunderbird. Voordelen: Veiliger dan Outlook (Express), uitstekend spamfilter, bescherming tegen phishing en spellingcontrole terwijl u typt. Automatische updates en handige importeerfunctie. Uitstekende zoekfunctie. Nadelen: Thunderbird heeft niet de beschikking over een geïntegreerde agenda. Hier is wel een uitstekende extensie, genaamd Lightning, voor ontwikkeld. Pegasus Mail Pegasus Mail is een van de oudste nog bestaande mailprogramma's. De ontwikkeling ervan begon al in de prehistorie van het internet: in Voor de opkomst van Outlook (Express) was Pegasus Mail ook een van de meestgebruikte mailclients. Nu is dit veelzijdige programma ten onrechte wat in de vergetelheid geraakt. Pegasus Mail is nog altijd het veiligste mailprogramma dat er bestaat: het is niet gevoelig voor virussen, voert geen scripts uit, opent geen potentieel gevaarlijke bijlagen en is uitgerust met phishing detectie. Ook geeft Pegasus Mail geen 'lazy HTML' weer (d.w.z.: het programma downloadt geen afbeeldingen van internet), zodat spammers niet weten dat u hun spam hebt ontvangen. Wel bestaat de optie om deze plaatjes in vertrouwde mail door een druk op de knop weer te geven (in nieuwsbrieven bijvoorbeeld). Pegasus Mail is beroemd om zijn uitgebreide filters, distributielijsten voor het versturen van nieuwsbrieven en de mogelijkheden om mail te blokkeren en headers te bekijken op de server (server side filtering). Ook heeft Pegasus Mail tegenwoordig een Bayesiaans spamfilter tot zijn beschikking. Verder heeft het programma nog veel meer opties (waarin u zich wel even moet verdiepen, want sommige functies zitten wat verborgen). Al met al is Pegasus Mail een van de meest uitgebreide en veilige mailprogramma's die er bestaan. Door het wat aparte uiterlijk en de overdaad aan functies is het

5 programma soms wel even wennen. Gevorderde gebruikers zullen echter alles vinden wat zij wensen. Veiligheid en veelzijdigheid staan voorop bij Pegasus Mail. Spam, virussen en phishing mail maken geen kans. Uitgebreide opties voor het maken van filters en server side filtering. Zeer geschikt voor gevorderde gebruikers die alles uit hun mailprogramma willen halen! Pegasus Mail heeft een wat aparte interface en door de vele mogelijkheden is het af en toe even zoeken naar de juiste functie. Het importeren van mail uit andere programma's gaat wat moeizaam. Gmail Gmail is de maildienst van Google die online een mailbox van ruim 7GB biedt. Mail kan ook via POP in een mailprogramma worden binnengehaald. Behalve mailen, is chatten ook mogelijk en heeft Gmail steeds meer weg van een sociale netwerksite. Omdat Gmail over een vrij goed spamfilter beschikt wordt uw mail als u die via POP binnenhaalt in uw eigen mailprogramma al voor een groot deel gevrijwaard van ongewenste berichten. Ideaal dus als u zich inschrijft voor veel maillijsten of nieuwsbrieven. Verder is het mogelijk om mail van andere mail-accounts in Gmail binnen te halen, zodat u al uw in mail in één account kunt lezen. Googles webmaildienst Gmail heeft veel handige snufjes. Na chatten met Google Talk is ook videochatten toegevoegd aan Gmail. Zo kunt u vanuit Gmail bellen met beeld erbij met uw contactpersonen. Daarvoor dient u nog wel een plugin te downloaden en installeren (voor Windows en Mac: Internet Explorer, Firefox, Chrome en Safari). Google Buzz is de nieuwste toevoeging: Twitter-achtige functionaliteit en de mogelijkheid om YouTube filmpjes en foto's uit Picasa webalbums te integreren in een Gmail-account. Op deze wijze heeft Gmail steeds meer weg van een sociale netwerksite. Maar en kan ook nog altijd. Voordelen: Grote opslagruimte Nadelen: Privacybezwaren worden door sommigen geuit Eudora een veelgebruikt programma dat met name geschikt is voor mensen met zeer veel , daar gaat Eudora sneller en beter mee om dan Outlook Express. Je kunt headers van s eerst downloaden, zodat je daarna kan beslissen of je de e- mails echt wilt ophalen of dat je ze wilt verwijderen van de server. Verder is het programma gratis, maar je krijgt dan wel advertenties te zien. Ook is er een nog simpelere versie beschikbaar waar je zelfs geen reclame op hebt.

6 IncrediMail IncrediMail is vooral in trek bij de mensen die een gewone mail maar 'saai' vinden. Met IncrediMail kun je erg makkelijk je mails opleuken. Dit kun je doen door achtergronden, animaties, smiley's en geluiden toe te voegen. Hierbij zal het natuurlijk erg afhankelijk zijn waarvoor je de mail gebruikt, niet iedereen kan dergelijke 'leuke' mail wellicht even goed waarderen. Er zijn natuurlijk veel meer mailprogramma's verkrijgbaar dan hier besproken, maar het voert te ver om die allemaal te berspreken. Ook hebben de besproken mailprogramma's meer mogelijkheden dan die hier besproken zijn, maar hiervoor geldt hetzelfde. Om erachter te komen welk mailprogramma voor jou het meest geschikt is, kun je vaak het beste het programma of meerdere programma's even uitproberen. Succes met het maken van je keuze, welk mailprogramma je uiteindelijk ook gaat gebruiken!

Eerst de situatie dat een e-mail programma mails naar uw computer haalt

Eerst de situatie dat een e-mail programma mails naar uw computer haalt E-MAIL GEAVANCEERD Allereerst enkele e-mail begrippen helder maken. Eerst de situatie dat een e-mail programma mails naar uw computer haalt en daar ook opslaat. Ook uitgaande mails worden op uw computer

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Pc beveiligen

Studio Visual Steps. Pc beveiligen Studio Visual Steps Pc beveiligen 2014 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: november 2014 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

7 virussen, spam, en spyware

7 virussen, spam, en spyware 7 virussen, spam, en spyware 7.1 Virussen De laatste maanden werd het internet weer overstelpt met verschillende soorten virussen zoals Bagle, Netsky en Mydoom. Er zijn verschillende varianten van deze

Nadere informatie

Inhoud tips en trucs 2011 ha

Inhoud tips en trucs 2011 ha Inhoud tips en trucs 2011 ha 1 Inhoud 2 Vervolg inhoud 3 Email - Coderen e mail adres 4 E-mail - Mail aan verschillende personen sturen 5 Gebruikersaccountbeheer deel 1 6 Gebruikersaccountbeheer deel 2

Nadere informatie

Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015

Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Inleiding. Iedereen die tegenwoordig een computer heeft, gebruikt ook wel de e-mail. Dit is in de meeste

Nadere informatie

Tevens zou het niet compleet overbodig zijn om het fenomeen commercieel te bespreken

Tevens zou het niet compleet overbodig zijn om het fenomeen commercieel te bespreken de verschillen tussen Linux, Mac OS en Windows uit. Tevens bekijk ik de overeenkomsten en vergelijk ik de drie besturingssystemen. Deze tekst heb ik echter flink wat aangepast. Tevens zou het niet compleet

Nadere informatie

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen:

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen: In deze handleiding leren wij u omgaan met het controlepaneel cpanel. Wij leren u enkele basis mogelijkheden zoals het aanmaken van e-mail accounts, het aanmaken van MySQL databases en deze te koppelen

Nadere informatie

1 Kennismaken met Google Drive en Docs 1. 2 Werken met Google Drive 11

1 Kennismaken met Google Drive en Docs 1. 2 Werken met Google Drive 11 1 Kennismaken met Google Drive en Docs 1 Voor wie is dit boek? 2 Uw bestanden in de wolken 3 Een kantoorpakket in de browser 4 Apps koppelen aan Drive 6 Voor- en nadelen van Drive 7 Systeemvereisten 10

Nadere informatie

Pakket 1: Veilig surfen

Pakket 1: Veilig surfen Pakket 1: Veilig surfen Inhoud 1 PAKKET 1: VEILIG SURFEN 1.1 Eindtermen 2 1.2 Lesdoelen 3 1.3 Vereiste voorkennis 4 1.4 Interessante links met achtergrondinformatie 5 1.5 Tip voor de leerkracht 6 1.6 Inleiding

Nadere informatie

Deel 1 : algemeen overzicht Deel 2 : een virusscanner installeren en afstellen Deel 3 : een anti-spyware programma installeren en gebruiken

Deel 1 : algemeen overzicht Deel 2 : een virusscanner installeren en afstellen Deel 3 : een anti-spyware programma installeren en gebruiken OKRA Computerclub Beveilig je computer Deel 1 : algemeen overzicht Deel 2 : een virusscanner installeren en afstellen Deel 3 : een anti-spyware programma installeren en gebruiken Deel 1 Help! Mijn computer

Nadere informatie

Cube computers & entertainment Hoofdstraat 83 6061 CB Posterholt

Cube computers & entertainment Hoofdstraat 83 6061 CB Posterholt Voor uw hardware, software en supplies Openingstijden: ma-vr van 09.00-19.00 uur za van 09.00-16.00 uur DRUKWERK Telefoon 0475-407120 Fax 0475-407121 http://www.cube.nl info@cube.nl Cube computers & entertainment

Nadere informatie

DIRKJAN VAN ITTERSUM WELKOM IN DE CLOUD. Alles over gratis onlinesoftware

DIRKJAN VAN ITTERSUM WELKOM IN DE CLOUD. Alles over gratis onlinesoftware Welkom in de cloud DIRKJAN VAN ITTERSUM WELKOM IN DE CLOUD Alles over gratis onlinesoftware 1 e druk, februari 2014 Copyright 2014 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten op tekst, tabellen en illustraties

Nadere informatie

ACADEMIC SERVICE. Ubuntu. voor versie 12.04 en verder J AN STEDEHOUDER G I J S VAN D E R P O EL

ACADEMIC SERVICE. Ubuntu. voor versie 12.04 en verder J AN STEDEHOUDER G I J S VAN D E R P O EL ACADEMIC SERVICE Ubuntu voor versie 12.04 en verder J AN STEDEHOUDER G I J S VAN D E R P O EL Basiscursussen verschenen bij Academic Service: Basiscursus Access 2007 Basiscursus Access 2003 Basiscursus

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 Zarafa

Handleidingen 1.0 Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa In dit document vind je de handleidingen voor Zarafa zoals aangeboden door ECM2. I. Zarafa Email en Agenda 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens...

Nadere informatie

SGKSO Vlaamse Ardennen 2004-2005 Editie 3.2. 2004-2005 SGKSO Vlaamse Ardennen www.sgkso-vlar.be

SGKSO Vlaamse Ardennen 2004-2005 Editie 3.2. 2004-2005 SGKSO Vlaamse Ardennen www.sgkso-vlar.be SGKSO Vlaamse Ardennen 2004-2005 Editie 3.2 2004-2005 SGKSO Vlaamse Ardennen www.sgkso-vlar.be Inhoud Inhoud 1 Vooraf 2 Wat is? 3 Doe dit eerst! 4 Ga structureel te werk 4 Lees steeds de gebruiksvoorwaarden

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Domeinwinkel handleiding

Domeinwinkel handleiding Domeinwinkel webhosting & domeinnamen Domeinwinkel handleiding Voor al je vragen over domeinnamen, e-mail en webhosting Inhoudsopgave Welkom Domeinnaam 4 5 Domeinnaam informatie 6 - Wat is een domeinnaam?

Nadere informatie

De nieuwste telg uit de

De nieuwste telg uit de SOFTWARE Norton 360 voor Windows Norton 360 Multi-device Virusbescherming voor 3 apparaten Guus Zuiderbaan De nieuwste telg uit de Symantec familie heet Norton 360 Multi-device. De Belastingdienst heeft

Nadere informatie

De basis-functionaliteit is niet veranderd. Je krijgt nog steeds de volgende modules in AVG Free 2011:

De basis-functionaliteit is niet veranderd. Je krijgt nog steeds de volgende modules in AVG Free 2011: Antivirus & Anti-malware Updates AVG free 2011 Sinds een kleine week is er een nieuwe versie van AVG free uitgekomen, AVG free 10 ook wel AVG free 2011 genaamd. We raden iedereen aan om deze versie te

Nadere informatie

E-mail, agenda, contacten en groepen beheren via een webserver

E-mail, agenda, contacten en groepen beheren via een webserver Reportage Cloudalternatieven: gehoste diensten Holger Bleich, Christian Wölbert Teamwerk zonder cloud E-mail, agenda, contacten en groepen beheren via een webserver Er bestaan veel alternatieven voor e-mail

Nadere informatie

FEYENOORD VIDEOS. Podcast. Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft

FEYENOORD VIDEOS. Podcast. Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft Website Feyenoordvideos.com Social Media Naast de website is Podcast De podcast zorgt ervoor Resultaten Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft Feyenoord

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

Handleiding MijnHelderHosting

Handleiding MijnHelderHosting Handleiding MijnHelderHosting Beheer uw domein snel en eenvoudig in MijnHelderHosting In MijnHelderHosting kunt u uw domein op een overzichtelijke manier beheren. Zo kunt u bijvoorbeeld nieuwe gebruikers

Nadere informatie

Startershandleiding. Complete webhosting

Startershandleiding. Complete webhosting Complete webhosting Startershandleiding U koos, net als duizenden anderen, voor het voordeel én het gemak dat wij u als hosting provider bieden. Om u zo snel mogelijk op weg te helpen, hebben wij deze

Nadere informatie

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen!

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! De 10 gouden regels Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! Copyright 2004-2013 Antagonist B.V. 1 Inhoudsopgave Benodigdheden voor

Nadere informatie

Backup en Synchronisatie

Backup en Synchronisatie Backup en Synchronisatie Om de informatie en software in uw computer veilig te stellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden: 1. Windows zelf met alle geïnstalleerde programma s, instellingen,

Nadere informatie

Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion

Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion Jorg Kennis www.kennisonline.com Versie 2.1 1 Inhoudsopgave Overstappen van Windows naar Mac Over dit e-book 1. Inleiding 2. Het Dock en Launchpad

Nadere informatie

Gebruikershandleiding internet

Gebruikershandleiding internet Gebruikershandleiding internet Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens in op

Nadere informatie

Beheerdershandleiding

Beheerdershandleiding Beheerdershandleiding Desktop versie 3.0.6 Copyright 2015, Zermelo Software BV - pagina 1 1. Beheerdershandleiding.......................................................................................

Nadere informatie

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Spam/Nepmail Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Gevaren Spyware Cookies Hacking Identiteitsroof Virus Diefstal Phishing Overmacht 100% Veilig PC Gebruik? Definities Virus - Computerprogramma wat zichzelf

Nadere informatie