Het Rekeltjes Journaal juni 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Rekeltjes Journaal juni 2013"

Transcriptie

1 Het Rekeltjes Journaal juni 2013 Beste ouders/ verzorgers, Eindelijk is de zomer weer in zicht. Het heeft een tijd geduurd, maar de bomen zitten weer vol bladeren en alle planten schieten de grond uit om zoveel mogelijk zonnestralen mee te pakken. Ook voor onszelf is het heerlijk om weer het zonnetje op de huid te voelen en ervan te kunnen genieten om buiten te zijn. En uiteraard is het in deze periode ook erg leuk om te kijken naar al de jonge dieren die geboren zijn, de lammetjes en de kuikentjes en de pulletjes Over pulletjes gesproken, heeft u al gezien dat er een eend bij De Rekeltjes een nest heeft gebouwd? Prachtig voor de kinderen om dat zo dichtbij te kunnen zien. In dit Rekeltjes Journaal hebben we weer een aantal leuke onderwerpen. Uiteraard vertellen we weer over de thema s van de afgelopen periode en blikken we vooruit naar de thema s van de komende periode. Ook stelt Nathalie zich aan u voor en kunt u lezen over de activiteiten van de BSO. Verder wordt er verslag gedaan van de thema avond leren luisteren en David Stomph vertelt over zijn bedrijf, Yuluma internet. Veel leesplezier!

2 Thema s deze periode en komende periode Dikkie Dik feest Het was een groot feest, want Dikkie Dik werd 35 jaar en dat moest natuurlijk gevierd worden. De kinderen mochten die dag veel naar verschillende Dikkie Dik verhalen luisteren die door de leidsters werden voorgelezen. Ook werden er echte Dikkie Dik kroontjes geknutseld. De kinderen vonden het supergezellig. Hieperdepiep hoera voor Dikkie Dik!!! Carnaval Ook dit jaar hebben we op het kinderdagverblijf carnaval gevierd. Alle kinderen mochten die week verkleed komen. Er zaten leuke creaties bij: zo waren er veel prinsessen, piraten, boefjes, kabouters en bijtjes. De leidsters waren natuurlijk ook verkleed. Elke middag na het fruit eten, werden de kinderen klaargemaakt voor het carnaval. Zodra iedereen klaar was, mochten ze naar de speelruimte, daar werd carnavalsmuziek gedraaid. Er werd confetti en serpentine gestrooid en iedereen kon lekker dansen. Soms werd geprobeerd een polonaise in te zetten en dat lukte fantastisch. De kinderen vonden het carnavalsfeestje prachtig en we zullen het volgend jaar zeker weer vieren!

3 Koning[inne]dag Het was de laatste Koninginnedag in Nederland! En welke dreumes of peuter wil nu niet koning of koningin zijn! De kinderen hebben allemaal een mooie kroon geknutseld. En zoals op de foto te zien is hebben de kinderen er erg van genoten. De komende maanden gaan we genieten van de volgende thema s: - Zomer - Wat is dat voor een beestje? - Wij gaan op vakantie - Water, zeedieren Oproep Om de veiligheid van de kinderen goed te kunnen waarborgen, willen we u vragen om het hek achter u met de sleutel op slot te doen. Persoonlijke ontwikkelingsplannen Zoals eerder in het Rekeltjes Journaal aangegeven, hebben alle leidsters vorig jaar een competentiescan gedaan. Aan de hand van deze competentiescan is er inmiddels voor elke leidster een persoonlijk ontwikkelingsplan (pop) opgesteld en momenteel wordt er hard gewerkt aan de opgestelde leerdoelen.

4 Voorstelstukje Nathalie Mijn naam is Nathalie Schuddebeurs. Ik ben geboren in 1988 in Alkmaar. Samen met mijn ouders woon ik in Heerhugowaard. In juli 2012 ben ik afgestudeerd voor de opleiding hbo pedagogiek aan hogeschool Inholland te Amsterdam. Hiervoor heb ik diverse stages gelopen. Onder andere heb ik bij een praktijkschool jongeren begeleid die zwakbegaafdheid en autisme hadden. Een leerzame en leuke stage. Zowel het werken met kinderen als met jongeren ervaar ik als een voorrecht. Ze mogen helpen in hun ontdekkingstocht naar wat ze goed kunnen, wie ze zijn en hun verdere ontwikkeling. Het blijft iedere keer een prachtig gezicht als je kinderen stappen ziet maken in hun reis. Buiten het werken met kinderen en mensen, zult u veel muziek horen. Ik speel al meerdere jaren gitaar en ook zing ik graag. Samen met anderen en kinderen muziek maken vind ik heerlijk. Bij mijn vorige werkgever heb ik mijn eigen bso locatie mogen opstarten. Een fantastische ervaring, en nu is het tijd voor het volgende avontuur bij De Rekeltjes. Meeuwen(overlast) U zult ongetwijfeld gemerkt hebben dat er op en rond het kantorenpark de Viaanse Molen veel meeuwen (luidruchtig) aanwezig zijn. Ook in de buurt van het pand van De Rekeltjes zorgen meeuwen voor overlast. Aangezien meeuwen aangemerkt worden als een beschermde diersoort is de bestrijding van de overlast niet altijd even eenvoudig. Op dit moment zitten we nog in de broedtijd, wat betekent dat de meeuwen een voor hun veilige plek zoeken om nesten te bouwen om hun eieren uit te kunnen broeden. Meestal bouwen ze nesten op hoge, platte daken, vanwaar ze naderend onheil op tijd zien aankomen. Om te voorkomen dat de beesten dit broedjaar op ons dak nestelen zijn er eind

5 vorig jaar een aantal maatregelen getroffen. Zo zijn er onder andere door de firma Kusters Bird Control uit België fijnmazige netten op het hele dak aangebracht. Toen dit nog niet afdoende bleek te werken is er op de randen van het gebouw een scare spike pin systeem aangebracht. Dit is een hoogwaardig pennensysteem voor het weghouden van vogels op ongewenste plaatsen. Er zijn twee (bewegende) neproofvogels op het dak geplaatst die de meeuwen moeten weghouden. Roofvogels zijn namelijk een natuurlijke vijand van de meeuw. En last but not least krijgen we binnenkort een aantal maal bezoek van een valkenier met een levende valk om de meeuwen een blijvende angst te bezorgen. Zoals u leest doen wij er werkelijk alles aan wat binnen ons vermogen ligt om de overlast te bestrijden. Wij hebben intussen wel gemerkt dat het hele scala aan maatregelen er langzamerhand wel toe heeft geleid dat de overlast grotendeels verdwenen is. De aanhouder wint zullen we maar zeggen! Buitenschoolse opvang tijdens de vakantiedagen Zoals u allen weet zitten wij tijdens de vakanties niet stil bij de BSO, zo ook niet tijdens de talloze vakantie- en feestdagen van de afgelopen periode. Wij zijn onder andere naar OKB, het Span, Monkeytown, het strand en naar het Zee Aquarium geweest. Om u een indruk te geven van deze gezellige uitstapjes, vertel ik u hier meer over. Zee aquarium Het Zee Aquarium in Bergen aan Zee was een enorm succes. De kinderen hadden het ontzettend leuk! Zij konden hier vele mooie vissen

6 bekijken, meedoen aan een visquiz, enorme roggen aaien en skeletten van vissen bekijken die in het groot waren nagemaakt. Het aaien van de roggen heeft enorme indruk achter gelaten, want dit bleek het allerleukste van de dag. Nadat we alles hadden bekeken en onderzocht was het tijd om lekker een broodje te eten. En aangezien het strand dichtbij is, konden we het natuurlijk niet laten om nog even heerlijk uit te waaien en te genieten van het mooie uitzicht! Monkeytown Een middagje in Monkeytown vinden de kinderen altijd prachtig. Hier kunnen ze lekker lasergamen, springen op het grote springkussen, glijden van de vele glijbanen en trampoline springen. Sinds kort is de lasergame ruimte uitgebreid over twee ruimtes en is het een nog groter feest voor de kinderen. De buikjes worden hier natuurlijk niet vergeten en de kinderen krijgen dan ook altijd lekkers. Met een zakje chips of een ijsje in de hand is het feestje compleet. Het Span Het Span in Alkmaar is ook heerlijk om heen te gaan, zeker met mooi weer. Hier kunnen de kinderen in de zandbak spelen of gewoon lekker liggen in de grote schommels zodat zij kunnen uitrusten van het bouwen en klauteren. Uiteindelijk liggen ze vaak gezellig met elkaar te kletsen. De laatste keer dat we hier waren, hebben we het bezoek afgesloten met een picknick. Verzoek van de BSO Uiteraard hebben wij nog enkele onbezochte speelterreinen en locaties, zoals de Batavier in Bergen of het Klimduin in Schoorl in de planning staan. Desalniettemin vragen wij u toch met ons mee te denken. Mocht u een suggestie hebben dan horen wij dat graag. Wellicht dat de kinderen zich daar een volgende keer kunnen vermaken.

7 Indien uw kind graag eens een vriendje of vriendinnetje wil meenemen dan is dat natuurlijk mogelijk. Aanmelden is max. 2 maal per jaar mogelijk, bij Marina. De oudercommissie is op zoek naar nieuwe leden! Lijkt het u leuk om meer betrokken te zijn bij De Rekeltjes en wilt u graag advies kunnen geven hoe dingen anders zouden kunnen of bemiddelen bij geschillen, meld u dan nu aan als lid van de oudercommissie! De oudercommissie is er om als aanspreekpunt te dienen voor de ouders/verzorgers van kinderen die bij De Rekeltjes zitten. Ook fungeert de oudercommissie als tussenpersoon wanneer er een geschil ontstaat tussen bijvoorbeeld een ouder/verzorger en een leidster en zij hier onderling niet uit kunnen komen. Tevens wordt de oudercommissie als eerste op de hoogte gesteld van (beleids)veranderingen binnen De Rekeltjes en heeft de oudercommissie hier ook stemrecht in. Momenteel bestaat de oudercommissie uit drie leden, namelijk Trudi (moeder van Jasmijn en Lukas), Ingrid (moeder van Stijn) en Cathelijn (moeder van Remon en Koen). Er heeft reeds een ouder de oudercommissie verlaten en binnenkort gaat de volgende weg omdat ook haar zoon naar de basisschool gaat, en om deze reden zijn wij op zoek naar in ieder geval 1 maar liever 2 nieuwe leden. Bij voorkeur ook 1 persoon waarvan het kind nog op de babygroep zit. Aanmelden voor de oudercommissie kan via of via de brievenbus in de hal bij De Rekeltjes.

8 Thema avond Leren luisteren Op 14 maart was er bij De Rekeltjes weer een thema avond, dit maal met als thema Leren luisteren. Tijdens de workshop werd in kaart gebracht welke problemen zich kunnen voordoen, bijvoorbeeld dat je kind je uitdaagt en weigert te doen wat je van hem of haar vraagt of dat je kind agressief is. Vervolgens werd er gekeken wat de oorzaken voor die problemen kunnen zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je te veel of juist te weinig instructies geeft aan je kind. Elke instructie (of vraag) is voor je kind een gelegenheid om nee te zeggen. Soms is het goed om bij jezelf na te gaan wanneer het nodig is om een instructie te geven en wanneer dit overbodig is. Wanneer je kind vaak niet luistert of ongehoorzaam is kan het helpen om in een schema bij te houden hoe vaak en op welke momenten van de dag dit gebeurt. Soms blijkt dan dat je kind eigenlijk minder vaak echt ongehoorzaam is dan je eigenlijk dacht. Ook is er bij de workshop aandacht besteed aan hoe je ongehoorzaam gedrag kunt voorkomen. Drie dingen kunnen al een hoop verschil maken. Ten eerste is het aan te raden om je huis zodanig in te richten dat er niet al te veel binnen handbereik van je kind is waar hij of zij niet aan mag komen (dat scheelt alweer een hele hoop nee, niet aankomen ). Ten tweede zal je kind minder lastig zijn als het voldoende dingen heeft om zich mee te vermaken. Dat hoeft uiteraard geen duur speelgoed te zijn, maar ook blokken of een paar bakjes en kunststof lepeltjes geeft al een hoop speelplezier. Als derde is het van belang om je kind een compliment te geven als het goed luistert. Op het moment dat je kind niet goed luistert, is het van belang om instructies te geven die duidelijk en direct zijn en die u ook kunt handhaven. Wanneer je de instructie geeft, ga dan naar je kind toe, ga op ooghoogte met hem zitten, noem de naam van je kind om zijn aandacht te krijgen en zeg precies wat hij moet gaan doen. Wacht daarna ongeveer 5 seconden om je kind de gelegenheid te geven om te gaan doen wat je hebt gezegd. Als hij dan nog niet heeft gereageerd, herhaal dan de instructie eenmaal.

9 Aan het eind van de workshop is besproken wat je kunt doen wanneer je kind niet heeft gereageerd op je instructies. Er moet dan een logische consequentie op volgen. Stop bijvoorbeeld de activiteit of pak het speelgoed af dat op dat moment het probleem geeft. Leg uit waarom je dat doet en geef aan dat het voor een periode van vijf of tien minuten is. Zodra de tijd om is, krijgt je kind de kans om zich wel goed te gedragen. Wanneer de problemen zich blijven voordoen, kun je eventueel gebruik maken van een aanpak die even stil zitten heet: je kind moet dan even stilzitten op een plek in dezelfde ruimte. De periodes van stilzitten hoeven niet lang te zijn, ongeveer 1 minuut voor 2-jarigen en 2 minuten voor 3 tot 5 jarigen. Als je kind niet stil wil blijven zitten op die plek, kun je een time-out toepassen. Dit houdt in dat je kind even in een andere (saaie) plek wordt gezet en dat hij er pas uit mag wanneer hij een vastgestelde tijd stil is geweest. Bij deze methodes is het goed om ze eerst op een rustig moment aan je kind uit te leggen, zodat het goed begrijpt wat er van hem of haar verwacht wordt. Nadat je kind de vastgestelde tijd is blijven zitten, haal je hem terug en herhaal je nogmaals de instructie. Als het kind dan nog niet luistert, kan het nodig zijn om nogmaals een time-out te geven, en als het kind dan wel luistert geef je hem een compliment. Wist u dat Juf Fatma met zwangerschapsverlof is Dansjuf Lisanne per 1 juli als leidster op de groep komt en Er dan een andere dansjuf komt De Rekeltjes is aangesloten bij stichting klachten kinderopvang (skk) en er in 2012 geen klachten binnengekomen zijn De Rekeltjes nu een door Calibris officieel erkende stageplek is voor leerlingen van de opleiding helpende en verzorgende We afscheid hebben genomen van Iza-Jazz en Denzell omdat ze vier jaar zijn geworden en naar school gaan

10 Rekeltjes Podium In deze rubriek laten we mensen aan het woord die betrokken zijn bij De Rekeltjes en die iets te vertellen hebben. Dit keer vertelt David Stomph, vader van Tijn en Pijke, over zijn bedrijf Yuluma internet. Yuluma internet ontwerpt en bouwt websites en webwinkels sinds Het bedrijf kenmerkt zich door maatwerk te leveren tegen een scherp tarief. En daardoor mocht het bedrijf een koppeling leveren voor PostNL, maar bouwt het ook de website van de bakker of de zzp-er op de zoek. Het bedrijf werkt bewust niet met open-source pakketten maar ontwikkelde in de afgelopen jaren zijn eigen software. Het voordeel hiervan is dat ze heel snel specifieke wensen kunnen uitwerken en zelf grip houden op de werking van de systemen zonder afhankelijk te zijn van derden, updates of beveiligingslekken. Het bedrijf heeft zich ook gespecialiseerd in koppelingen met externe pakketten (crm, financieel, logistiek, etc) met als kroon op het werk een koppeling met een kassasysteem waardoor de winkelier een product invoert in de kassa en deze automatisch verschijnt op de website en orders uit de webshop automatisch in de kassa terechtkomen. Met vijf werkplekken op het Luttik Oudorp nr 16 te Alkmaar wordt er dagelijks support verleend en gewerkt aan nieuwe en bestaande projecten. Alle systemen worden opgeleverd in de lease variant (SaaS) waardoor werking is gegarandeerd voor zo lang de website of webwinkel gebruikt wordt. Zo kost het nieuwe pakket SportclubCMS, dat speciaal voor sportverenigingen ontwikkeld is, een vast bedrag per spelend lid. Dat maakt dat het voor de club betaalbaar blijft en vragen altijd beantwoord worden. De continuïteit van de site is hiermee gegarandeerd. Tevens wordt het systeem doorontwikkel met als meest recent voorbeeld SportclubTV waarmee de club zijn eigen TV kanaal met betaalde sponsoring in de kantine kan ophangen.

11 Welkom Wij verwelkomen Melina en Ringo. Welkom op de wereld en welkom bij de babygroep van De Rekeltjes! We verwelkomen Milan, Malou, Koen, Pijke, Olivier, Rohan en Rosa Lee op de dreumes/peutergroep. Wij hopen dat jullie allemaal een fijne tijd zullen beleven bij ons! Melina Ringo (broertje van Rosa Lee) Jarigen bij De Rekeltjes De afgelopen maanden hebben de volgende kinderen hun verjaardag gevierd: Malou is 2 geworden op 19 mei Koen is 2 geworden op 23 mei Dax is 1 geworden op 23 mei Caya is 1 geworden op 25 mei Jusuf is 2 geworden op 29 mei Pijke is 2 geworden op 7 juni Olivier is 2 geworden op 17 juni Allen nog van harte gefeliciteerd en wij hopen dat jullie een hele fijne dag hebben gehad.

12 In juni, juli en augustus zijn jarig: Luna wordt 4 op Jada wordt 4 op Rosa Lee wordt 2 op Evi wordt 3 op Jin wordt 4 op Lars wordt 1 op Siënna wordt 3 op Melina wordt 1 op Tijn wordt 4 op Sem wordt 4 op Isabella wordt 3 op Maurice wordt 4 op 29 juni 1 juli 3 juli 9 juli 11 juli 19 juli 25 juli 2 augustus 5 augustus 18 augustus 23 augustus 25 augustus Wij wensen jullie een fantastische verjaardag! En nog een paar leuke foto s van de babygroep

13 Tot slot Wij hopen dat u dit Rekeltjes Journaal weer met veel plezier hebt gelezen. Voor het volgende Rekeltjes Journaal stellen wij uw bijdrage uiteraard zeer op prijs. Heeft u iets te vertellen wat volgens u leuk, interessant of wetenswaardig is laat het ons alstublieft weten. Ook als u een podium zoekt om u zelf, uw bedrijf, een boek etc. te presenteren bent u van harte welkom. Graag tot de volgende keer! Dit Rekeltjes Journaal is met medewerking van Cathelijn van Zundert Knoef, in opdracht van Kinderdagverblijf De Rekeltjes tot stand gekomen.

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was.

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was. Datum: 9 januari 2015 Jaargang: 25 Nummer: 6 @pcbdebranding Let op: deze versie is voor de site. Dit betekent dat we alleen voornamen gebruiken en ervoor kiezen om sommige nieuwszaken niet te vermelden.

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

DE 45 SECONDEN PRESENTATIE DIE UW LEVEN ZAL VERANDEREN

DE 45 SECONDEN PRESENTATIE DIE UW LEVEN ZAL VERANDEREN DE 45 SECONDEN PRESENTATIE DIE UW LEVEN ZAL VERANDEREN Don Failla 1 VOORWOORD De '45 Seconden" Presentatie is alles wat men hoeft te weten om een grote organisatie op te bouwen. En als iemand deze presentatie

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers

jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers DE OUDER CENTRAAL! Dagelijks staat uw zoon of dochter centraal binnen ons werk. Wij zetten ons in voor vorming, onderwijs en behandeling om daarmee

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. V Biebhouders. V Pasen V. In dit nummer: Interessante Informatie: DE DIRECTEUR AAN HET WOORD

NIEUWSBRIEF. V Biebhouders. V Pasen V. In dit nummer: Interessante Informatie: DE DIRECTEUR AAN HET WOORD NIEUWSBRIEF Jaargang 6, nr. 17 Donderdag 21 februari 2008 DE DIRECTEUR AAN HET WOORD Beste ouders/verzorgers, In dit nummer: V De directeur aan het woord V Biebhouders gezocht V Een trefwoordje Interessante

Nadere informatie

Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015

Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015 Predikant Swildensstraat 35 5421 VA Gemert tel. 0492-361419 directie@kcsamenstroom.nl www.kcsamenstroom.nl Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015 Inhoud Berichten voor het hele kindcentrum.2 Berichten

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013.

INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013. INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013. Koninklijke Hoogheden, we zijn hier in uw toekomstig werkpaleis. Over twee weken bent u Koning

Nadere informatie

Differentiëren. zonder label

Differentiëren. zonder label Differentiëren Mensen worden niet met een label geboren. Het is voor ouders, om te beginnen, maar ook in de samenleving heel gewoon dat mensen verschillen. Als coach op het voetbalveld of als leraar in

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder

Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder november december 2014 In deze nieuwsbrief leest u onder andere over: * het Sinterklaasfeest * het Kerstfeest * het speelgoedmuseum van groep ¾ * het gedragsprotocol

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

Hand in hand. Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties

Hand in hand. Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties Hand in hand Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties Hand in hand Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw

Nadere informatie

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave:

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave: herfst 2011 De Mediant FamilieKrant is een speciale uitgave van Mediant Geestelijke Gezondheidszorg en geeft een beeld wat Mediant voor de familie doet. Familiemaand bij Mediant Van 10 oktober (landelijke

Nadere informatie

Interactievaardigheden. Hoofdstuk 11

Interactievaardigheden. Hoofdstuk 11 134 Hoi Melvin, ga je je jas even ophangen? Niet op de grond gooien hoor! Hai Mandy, wat fijn dat je er weer bent. Ik zag je gisteren niet op de buitenschoolse opvang. Was je ziek? Nee, mijn opa is dood

Nadere informatie

Jouw marketingplan in acht stappen

Jouw marketingplan in acht stappen Jouw marketingplan in acht stappen Werkboek voor ondernemers in de multifunctionele landbouw 1 INHOUD Inleiding... 3 Wat is marketing en waarom een marketingplan?... 4 Stap 1. Formuleren van doelstellingen...

Nadere informatie

Aandacht voor mantelzorgers werkt! Onderzoek naar de ervaringen van werkende mantelzorgers, hun leidinggevenden en hrmadviseurs.

Aandacht voor mantelzorgers werkt! Onderzoek naar de ervaringen van werkende mantelzorgers, hun leidinggevenden en hrmadviseurs. Aandacht voor mantelzorgers werkt! Onderzoek naar de ervaringen van werkende mantelzorgers, hun leidinggevenden en hrmadviseurs. Colofon Auteur(s): Annie Oude Avenhuis en Wilco Kruijswijk Datum: augustus

Nadere informatie

nieuwsbrief Voorwoord Resultaten enquête Colofon In dit nummer:

nieuwsbrief Voorwoord Resultaten enquête Colofon In dit nummer: nieuwsbrief Voorwoord Ik woon alweer ruim een jaar in dit huis. En als als ik heel eerlijk ben weet ik eigenlijk niet eens wie er vier deuren verderop wonen. Als werkende moeder met een kind van vier en

Nadere informatie

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar.

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Een publicatie van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) Churchilllaan

Nadere informatie

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen De meester is net zo trots als wij Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen Inhoudsopgave 1. Leerkrachten, kinderen en ouders samen 4 Inleiding 2. Over echte ouders en clichéouders 5 Oordelen en

Nadere informatie

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture...WAAR JE GOED IN BENT, DAAR WIL JE BETER IN WORDEN

Nadere informatie