Wat je moet weten over VEILIGHEID GEZONDHEID MILIEU. in het ziekenhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat je moet weten over VEILIGHEID GEZONDHEID MILIEU. in het ziekenhuis"

Transcriptie

1 Wat je moet weten over VEILIGHEID GEZONDHEID MILIEU in het ziekenhuis

2 WELKOM Van harte welkom in ons ziekenhuis! We hopen je een goede, veilige en gezonde werkplek te kunnen aanbieden. Dit is niet altijd even vanzelfsprekend: een ziekenhuis, hoe modern ook, is nooit vrij van risico s. Daarom stelden we dit boekje samen voor je. Het geeft je een overzicht van de risico s die je kan lopen en hoe je hier het best mee omgaat. Ook maak je kennis met een aantal procedures en afspraken rond veiligheid en milieu, die voor iedereen gelden. Natuurlijk is dit maar een eerste stap in de goede richting. Op je werkplek zal je verder geïnformeerd en opgeleid worden. Met deze publicatie willen we vooral aantonen dat jouw welzijn - net als het welzijn van je collega s en de patiënten - voor ons van het hoogste belang is. Uw ziekenhuisdirecteur

3 Beleidsverklaring We streven steeds naar veilige en gezonde omstandigheden voor iedere persoon die in onze instelling verblijft en werkt. Dit streven gaat verder dan het voorkomen van ongevallen: het gaat om het lichamelijk en geestelijk welzijn van onze medewerkers. Vooreerst gaan we uit van de wettelijke bepalingen. Daarnaast wensen we een preventief beleid uit te bouwen, gericht op het beperken en indien mogelijk geheel voorkomen van risico s op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

4 Taakverdeling binnen de instelling In ons streven naar welzijn op het werk heeft ieder zijn taak: De werkgever is de hoofdverantwoordelijke. Hij moet het beleid sturen en uitwerken en ervoor zorgen dat men weet welke de risico s zijn. Hij voorziet de nodige middelen, mensen, geld en opleiding. De dienstverantwoordelijke - en iedereen die leiding geeft aan anderen - moet het beleid uitvoeren. Hij of zij ziet toe op de naleving van de voorschriften en zorgt voor meer informatie en opleiding. Als er iets misgaat, neemt de dienstverantwoordelijke de juiste maatregelen. Hij staat in voor het onderzoek en poogt herhaling te voorkomen. Jij als werknemer dient zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid, zowel van jezelf als je collega s. Je houdt je aan de voorschriften en gebruikt beschermingsmiddelen wanneer deze voorzien zijn.

5 Preventie Bescherming Een aantal mensen is specifiek betrokken bij de preventie en bescherming op het werk: Het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk (CPBW) Hier overleggen werkgever en werknemer via verkozen vertegenwoordigers. Het CPBW krijgt informatie over alles op het gebied van veiligheid en gezondheid. Het brengt vaak advies uit en werkt mee aan de klachtenbehandeling en het onderzoek naar arbeidsongevallen. De Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk (IDPB) Interne specialisten geven informatie en advies aan iedereen. De dienst heeft ook heel wat wettelijke verplichtingen op het gebied van de veiligheid. De Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk (EDPB) Deze dienst, vroeger de arbeidsgeneeskundige dienst genaamd, staat in voor alle gezondheids- en medische aspecten. Je kan ook beroep op hen doen voor specifieke metingen of onderzoeken.

6 Veilig werken Veilig werken is meer dan geen ongevallen tegenkomen. Om echt veilig te werken moet je op drie stappen letten. 1 Gevaren en risico s herkennen Je dient te weten welke gevaren en risico s je in je werkomgeving kan tegenkomen. Dit informatieboekje is een eerste stap. Je dienstverantwoordelijke moet ervoor zorgen dat je met de risico s van je werkplek vertrouwd raakt. 2 Gevaren en risico s evalueren Niet alles is even gevaarlijk. Je dient te weten welke nadelige gevolgen iets kan hebben, zowel voor jezelf als voor anderen. Zo kan je inschatten wat je moet doen. 3 Gepast reageren Wanneer je net aan een ongeval ontsnapt bent, is het niet de bedoeling dat je gewoon verder werkt. Gepast reageren betekent dat je één of andere maatregel neemt of laat nemen om dit risico onschadelijk te maken. Soms is dit iets eenvoudig en kan je het zelf oplossen, soms zal je beroep moeten doen op anderen. Maar één of andere reactie is altijd nodig! Meld het voorval ook steeds aan je dienstverantwoordelijke.

7

8 Prikongevallen 1 Waarom? Een prikongeval laat meestal slechts zeer kleine letsels na, die ogenschijnlijk niet hoeven verzorgd worden. Weet dan dat elke huidwonde een open poort is voor allerhande micro-organismen als bacteriën, virussen en andere ziektekiemen. Het voornaamste risico bij prikongevallen is het besmettingsrisico. Bloed en met bloed vermengde lichaamsvochten kunnen belangrijke ziekteverwekkende kiemen bevatten als het hepatitis B- en C-virus en het HIV. Daarom Noemen we een prikongeval elke gebeurtenis waarbij de mogelijkheid bestaat dat lichaamsvochten van een andere persoon ongewild ons lichaam zouden binnendringen. Voorziet je dienst aangepaste kledij. Staan er naaldcontainers, dozen en vaten ter beschikking. Zijn er specifieke procedures voor het werken bij en verzorgen van besmette patiënten.

9 Wat doe je ermee? Je vermijdt elk contact met bloed en/of andere lichaamsvochten. Wanneer dit onmogelijk is, draag dan handschoenen en/of aangepaste kledij, zo nodig ook een masker en/of bril. Je steekt nooit een gebruikte naald terug in haar beschermhuls. Je laat nooit scherpe voorwerpen rondslingeren. Je werpt nooit scherpe voorwerpen in een vuilbak of vuilniszak. Je gooit scherpe voorwerpen weg in de hiertoe bestemde naaldcontainers. Je vult een naaldcontainer nooit meer dan driekwart. Je sluit volle naaldcontainers onmiddellijk en verwijdert deze via de dozen besmet afval. Indien je toch in aanraking kwam met bloed of bloedhoudende lichaamsvochten volg dan de procedure handhygiëne. Heb je toch een prikongeval, meld je dan bij spoedgevallen en vertel hen precies wat er is voorgevallen; zij weten wat ze in dat geval verder moeten doen.

10 Orde en netheid 2 Waarom? Veel kleine ongevallen zoals stoten of vallen, zijn direct te wijten aan voorwerpen die niet op hun plaats staan of liggen. Veel prikongevallen zijn het gevolg van het feit dat de naald niet meteen na gebruik in de naaldcontainer geplaatst wordt. Bij het opruimen prikt men zich aan deze naald, die is blijven liggen. Een gang vol bedden, toestellen en karren verhindert een vlotte evacuatie in geval van nood. Daarenboven hindert dit de patiënten en bezoekers en bemoeilijkt het het intern transport. Het willekeurig plaatsen van zaken in de gang kan de toegang tot brandblusapparaten of haspels belemmeren of het automatisch sluiten van een branddeur blokkeren. Ook uitgangen, nooduitgangen en trappen kunnen moeilijk bereikbaar worden. Weet dan dat in geval van brand elke seconde telt.

11 Daarom Moet alles op de dienst zijn plaats hebben. Is orde een aandachtspunt voor iedereen op de dienst. Moeten zaken die in de gang gezet worden allemaal aan dezelfde kant van de gang staan, zo blijft er ruimte vrij voor iedereen, ook in noodgevallen. Moeten brandblusapparaten en haspels ten allen tijde vlot bereikbaar zijn. Moeten branddeuren vlot kunnen sluiten in geval van nood. Moeten nooduitgangen vrijblijven, ze zijn aangegeven met groen-witte pictogrammen. Wat doe je ermee? Hou je werkplek ordelijk en net, dit is erg belangrijk als je veilig wilt werken. Leg of zet grote en kleine dingen steeds op hun plaats. Steek naalden in de naaldcontainer, onmiddellijk na gebruik. Je respecteert de regels van het rampenplan: hou de gang zoveel mogelijk vrij. Als je toch iets in de gang moet zetten, plaats dit dan aan één kant, zodat er een doorgang vrij blijft. Je houdt de brandblusmiddelen en branddeuren vrij, zij kunnen levens redden. Je houdt de uitgang, nooduitgang en trappen vrij van obstakels: bij evacuatie telt elke seconde.

12 Stralingsrisico s 3 Waarom? In een ziekenhuis geven sommige activiteiten aanleiding tot de aanwezigheid van straling, telkens met een specifiek risico. Straling kan je niet zintuiglijk waarnemen (niet horen, ruiken, smaken, voelen of zien). Ioniserende straling (radioactiviteit) tref je onder meer aan bij radiologie, radiotherapie, nucleaire geneeskunde en in de laboratoria. Niet-ioniserende straling doet zich onder meer voor bij nucleaire magnetische resonantie, bij laserstraling (bv. in de chirurgie) of bij ultravioletstraling (bv. bij lassen). Daarom Worden zones met stralingsrisico met de nodige signalisatie aangegeven: o toegangsdeuren tot zones met ioniserende straling worden aangegeven met volgend pictogram: o toegangsdeuren van lokalen met bepaalde laserstralers worden aangegeven met volgend pictogram: Worden de nodige persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen voorzien. Wordt specifieke opleiding georganiseerd. Ontvangen alle medewerkers die in een zone met ioniserende straling werken een individuele dosismeter die de opgelopen stralingsdosis registreert. Een wettelijk bepaalde dosislimiet mag hierbij niet overschreden worden. Is het gebruik van een GSM in het ziekenhuis verboden.dit wegens mogelijke interferentie met hoogtechnologische medische apparatuur.

13 Wat doe je ermee? Je blijft altijd uit de aangegeven risicozones. Indien je toch met deze stralingen te maken hebt, volg dan de procedures, preventie- en beschermingsmaatregelen strikt op. Hou de blootstelling steeds minimaal. Uiteraard gebruik je steeds de persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen die je ter beschikking gesteld worden: o Bij blootstelling aan ioniserende straling gebruik je steeds loodafscherming. o Bij blootstelling aan laserstralers draag je steeds gepaste oogbescherming. o Bij blootstelling aan ultravioletstraling draag je steeds gepaste oogbescherming en beschermende kledij (handschoenen,...). Je neemt actief deel aan de aangeboden opleiding. Je kent de procedures bij een incident of ongeval en leeft deze strikt na. Als medewerker blootgesteld aan ioniserende straling draag je steeds je individuele dosismeter. Lever deze dosismeter tijdig in! Personen die in het ziekenhuis toch een GSM gebruiken spreek je aan en vraag je om het toestel uit te schakelen.

14 Manueel hanteren van lasten 4 Waarom? Zowel in je dagelijks leven als tijdens het uitoefenen van je beroepsactiviteiten kunnen bepaalde handelingen dermate je rug belasten dat er letsels ontstaan. Deze letsels kunnen heel pijnlijk zijn en dikwijls de oorzaak van een lange inactiviteit. Dit is meestal niet prettig voor jezelf, noch voor je thuis- en beroepsomgeving. Vaak denkt men dat manueel tillen sneller gaat. Maar bij de kwaliteit van de zorg zijn specifieke hulpmiddelen een belangrijk onderdeel. Ze verhogen het comfort en de veiligheid van alle betrokken partijen. Daarom Is het belangrijk dat je leert op een verantwoorde en veilige wijze om te gaan met je rug. Moet je een til -situatie kunnen analyseren en beoordelen. Worden speciale lessen in hef- en tiltechnieken gegeven. Heeft je dienst aangepaste hulpmiddelen. Wordt aangepaste kledij aangeboden die het heffen en tillen op een juiste manier mogelijk maakt. Is een goede conditie belangrijk. Kan je een bed in de hoogte instellen. Zijn er op sommige afdelingen hoog/laag -baden.

15 Wat doe je ermee? Je volgt de lessen in hef- en tiltechnieken en brengt ze in de praktijk. Je gebruikt de aanwezige hulpmiddelen als tillift, rolstoel, transpalet, glijmat, steeklaken, dien- en transportwagens... Je zorgt dat je steeds het juiste hulpmiddel gebruikt voor het werk dat je verricht. Indien nodig doe je beroep op je collega s. Je gebruikt schoeisel waarvan de hiel op zijn minst omsloten is door een riem. (Op sommige diensten is een veiligheidsschoen verplicht.) Je onderhoudt je conditie door wekelijks minimum een tweetal uurtjes te trainen.

16 Gevaarlijke stoffen 5 Waarom? Elke gevaarlijke stof heeft specifieke risico s, eigen aan de stof. Men kan deze risico s rangschikken door zich te baseren op de aard of de ernst van de inwerking. Vooreerst zijn er de risico s van ontploffingen of branden. Vervolgens de huidletsels, irritaties of allergieën door contact van stoffen met de huid. Ten slotte zijn er de acute ziekten die zich plots voordoen na een eenmalige blootstelling of die zich kunnen ontwikkelen na verscheidene jaren blootstelling. Daarom Werden deze stoffen ingedeeld volgens hun hoofdrisico. Dit kan je herkennen aan de hand van het symbool op het etiket. Dit wil echter niet zeggen dat deze stof enkel en alleen het risico van het symbool inhoudt. Worden deze producten in een speciaal daarvoor voorzien lokaal bewaard. Op je dienst heb je enkel kleine hoeveelheden voorradig. Zijn op sommige diensten afzuiginstallaties geïnstalleerd. Zijn er productveiligheidsfiches voorzien die je kan opvragen bij je dienstverantwoordelijke.

17 Wat doe je ermee? Voor je een stof gebruikt, lees je eerst het etiket op de verpakking. Je draagt, indien nodig, aangepaste bescherming voor de stof waarmee je werkt. Je gebruikt de voorziene afzuiginrichting wanneer je met producten werkt, welke stofdeeltjes, gas, damp, uitwasemingen of rook kunnen produceren. Je gebruikt geen maaltijd in de lokalen waar met gevaarlijke producten gewerkt wordt. Je vervangt je werkkledij wanneer deze bevuild is met de stoffen waar je mee gewerkt hebt. Je mag zeker niet roken of cosmetische producten gebruiken. Je drinkt slechts nadat je ervan overtuigd bent dat je handen en de recipiënt, waar je uit drinkt, proper zijn. Je brengt nooit je handen noch enig ander voorwerp naar je mond. Je doet onmiddellijk aangifte van elke verwonding, aantasting van de slijmvliezen of enig ander mogelijk ongemak. Je verwijdert elke mogelijke ontstekingsbron als open vlammen, kapotte elektrische draden, sigaret, vonken, verhitte materies,... Wanneer je gebruik maakt van ontvlambare stoffen zorg dan steeds dat je weet waar eventuele blusmiddelen voorhanden zijn. Je (over)schrijft nooit op een etiket van een gevaarlijk product. Dit kan tot verwarring leiden.

18 Brandvoorkoming Brandbestrijding 6 Waarom? Brandveiligheid in een ziekenhuis is uiterst belangrijk. Een kleine onachtzaamheid kan tot een ware catastrofe leiden. De voornaamste brandoorzaken in een ziekenhuis zijn: roken (algemeen rookverbod!) elektriciteit (kortsluiting) kwaadwilligheid technische installaties gebruik van zuurstof aanwezigheid van brandbare producten Daarom Worden er opleidingen georganiseerd: brandvoorkoming, brandmelding, brandwaarschuwing, het onderscheiden van verschillende soorten branden, aangepaste blusmiddelen kunnen gebruiken, de indeling van het gebouw kennen en respecteren, de evacuatieprincipes kennen en kunnen toepassen. Zijn in het ziekenhuis de nodige hulpmiddelen aanwezig om in brandvoorkoming en brandbestrijding te voorzien.

19 Wat doe je ermee? Je bent steeds alert rond brandvoorkoming. Je kent je werkomgeving. In geval van brand is het belangrijk om: de brand snel te ontdekken door het ruiken van rook of verbrande stoffen, het zien van rook of vlammen, het horen van alarmkreten, het voelen van abnormale temperatuur. de instructies in geval van brand juist en snel uit te voeren: 1. meld de brand 2. waarschuw de personen in je omgeving 3. doe één bluspoging bij een beginnende brand 4. sluit ramen en deuren 5. vermijd paniek 6. gebruik NOOIT de liften Je neemt actief deel aan de opleiding. Zo leer je onder meer de meld- en waarschuwingsprocedures kennen, met de brandblusmiddelen omgaan en de evacuatieprincipes toepassen.

20 Veilig werken met beeldschermen 7 Waarom? Oogvermoeidheid, spier-, gewrichtspijnen en stress vormen de meest voorkomende risico s bij het werken aan een beeldscherm. Daarom Worden personen die tijdens een aanzienlijk deel van hun tijd met een beeldscherm werken gevolgd en getest door onze arbeidsgeneeskundige dienst.

21 Worden maatregelen genomen om de risico s zoveel mogelijk te in te dijken: o een juiste schermopstelling vermijdt flikkering. o een juiste opstelling in verhouding tot het daglicht (raam) en aangepaste kunstverlichting voorkomt reflecties. o aangepast kantoormeubilair zorgt voor een juiste werkhouding. Wat doe je ermee? Je besteedt aandacht aan de opstelling. Je gebruikt bewust de instelmogelijkheden van je kantoorverlichting, zonwering, werkstoel, klavier, muis, helderheid en contrastregeling. Je laat te losse en te lange kabels onmiddellijk wegwerken. Je belemmert nooit de warmteafgifte van de toestellen. Je merkt op dat zowel computer, beeldschermen en toetsenbord onder spanning staan en nooit met water mogen gepoetst worden. Je strekt regelmatig eens de benen. Bij continu werken onderhoud je regelmatig oogoefeningen. Je zorgt dat je werkplek zuiver en ordelijk blijft.

22 Elektrische veiligheid 8 Waarom? De aanwezigheid van talrijke medische apparatuur en complexe elektrische installaties kenmerken onze instelling. Kortsluiting, implosie, elektrocutie vormen risico s voor de werknemer, maar ook voor de patiënt en de gebouwen.

23 Daarom Worden alle apparatuur en installaties periodiek gekeurd door onafhankelijke en erkende controleorganismes. Worden voor sommige afdelingen (het operatiekwartier, intensieve zorgen,...) specifieke veiligheidsmaatregelen uitgeschreven. Wordt een noodstroom- en veiligheidsverlichtingsnet opgebouwd om bij stroomuitval de nodige acties en continuïteit te kunnen waarborgen. Wat doe je ermee? Je volgt de richtlijnen bij het blussen van elektrische branden. Je gebruikt geen aan de instelling vreemde apparatuur. Je brengt deze ook niet binnen. Alvorens je medische apparatuur gebruikt, zorg je ervoor dat je volledig op de hoogte bent van de gebruiksaanwijzingen. Je weet dat er in de instelling een technische dienst en een dienst preventie zijn. Abnormale toestanden kan je daar onmiddellijk melden.

24 Stress 9 Waarom? Stress is van alle tijden. Het is een symptoom, een alarmsignaal. Iedereen heeft wel eens met stress te maken. De ene al wat meer dan de andere. Door de toenemende arbeidsdruk, ook in de ziekenhuizen, wordt het een steeds belangrijker thema. Stress ontstaat in situaties waarbij de eisen die de omgeving aan je stelt afwijken van wat je aankan, wil, verwacht, of gewoon bent. Stress is het proces van aanpassing en omgaan met de omstandigheden die het lichamelijk en/of geestelijk functioneren verstoren. Dit kan je zowel positief (een uitdaging) als negatief (een bedreiging, een last) ervaren. Daarom Is het belangrijk negatieve stress te voorkomen, voor je job, maar bovenal voor je eigen gezondheid! Ontwikkelt het ziekenhuis diverse initiatieven rond stressbeleid: o toegespitst op de individuele aanpak door de betrokken medewerker. o met een aantal preventieve en ondersteunende maatregelen op organisatorisch vlak.

25 Wat doe je ermee? Herken de alarmsignalen: lichamelijke klachten hoofdpijn, buikpijn, rugklachten, slapeloosheid, verhoogde bloeddruk, verhoogde bloedsuiker, zweten, eetzucht, overmatig drinken,... emotionele klachten angst, vlug huilen, achterdocht, gebrek aan zelfvertrouwen, niets kunnen verdragen. Wanneer deze klachten samengaan leidt dit tot overspanning of een burn-out. psychische signalen prikkelbaarheid, sakkeren en jammeren, meer of opnieuw roken, ongeduld, verkeersagressie. Bij aanhoudende en sterke klachten of signalen raadpleeg je je arbeidsgeneesheer of huisarts. Bij het negeren van de stresssignalen raak je enkel nog verder in de knoop. Stress voorkom je door een goede slaap, goede eet- en drinkgewoonten en voldoende ontspanningsmogelijkheden. Belangrijk is je mogelijke stressproblemen bespreekbaar te maken met je collega s en/of je dienstverantwoordelijke. Neem deel aan de vorming, opleiding en begeleiding die wordt aangeboden!

26 Beveiliging 10 Waarom? Een ziekenhuis is een vrij toegankelijk gebouw, waar zich naast patiënten, dokters, personeel en bezoekers nog andere personen in kunnen bevinden. Dit met gewenst of ongewenst gedrag en bedoelingen. Ook kan een specifieke (crisis)situatie voor de patiënt en zijn directe omgeving (familie, vrienden, begeleiding,...) een verhoogd risico tot agressie en geweldpleging inhouden. Daarom Wordt de toegang tot het ziekenhuis buiten de bezoekuren beperkt. Is er op sommige plaatsen toegangscontrole. Zijn er beveiligingssystemen. Wordt van iedere werknemer de nodige individuele waakzaamheid verwacht, als bijdrage tot een verhoogde veiligheid in het ziekenhuis.

27 Wat doe je ermee? Je spreekt verdachte personen op een vriendelijke en voorkomende wijze aan en vraagt waarvoor ze in het ziekenhuis op bezoek komen. Zomaar rondzwerven in het ziekenhuis is verboden. Desgevallend vraag je hulp aan een collega. Ook meld je de aanwezigheid van verdachte figuren aan collega s op andere diensten. Daar waar mogelijk sluit je steeds de deuren af. Waardevolle voorwerpen bewaar je op een veilige plaats op je dienst. Bij agressie of mogelijke geweldpleging roep je tijdig de hulp in van collega s. Als slachtoffer van een delict (diefstal, agressie,...) doe je aangifte bij de politie. Tevens informeer je de directie van het ziekenhuis. Werk je op een dienst met een verhoogd risico op agressie of geweldpleging (bv. onthaal, spoed, A- dienst,...) dan krijg je een aangepaste vorming. Maak positief gebruik van deze mogelijkheid.

28 Arbeidsongevallen 11 en beroepsziekten Waarom? De grote risico s op arbeidsongevallen bestaan (een ongeval op weg van of naar het werk uitgezonderd) vooral uit prikongevallen, snijwonden, stoten, rug- en ledenklachten. De risico s voor beroepsziekten in de instelling kunnen in vier hoofdrubrieken worden ingedeeld: 1. de infectieziekten en de parasitaire ziekten 2. de huidziekten door aanraking van geneesmiddelen en producten 3. de aandoeningen te wijten aan ioniserende stralingen 4. de gevaarlijke producten. Daarom Organiseert het ziekenhuis specifieke bijscholingen. Werden schriftelijke richtlijnen en procedures ontwikkeld. Zij zijn op elke dienst voorhanden. Bestaat het Comité voor Ziekenhuishygiëne dat deze procedures opvolgt en actualiseert. Is de instelling aangesloten bij een Arbeidsgeneeskundige Dienst, die de werknemers jaarlijks medisch onderzoekt en aandacht heeft voor uw specifieke klachten. Wordt de opvolging van arbeidsongevallen en beroepsziekten verzekerd door de personeelsdienst en de dienst preventie en bescherming van de werknemer, die op basis van het ongevallenonderzoek preventie-maatregelen uitwerken.

29 Wat doe je ermee? Je meldt elk ongeval onmiddellijk via een daarvoor bestemd aangifteformulier. Je mag je werk nooit beginnen als je niet vertrouwd bent met de bedieningsvoorschriften en de producten. Je gebruikt de voorgeschreven beschermingsmiddelen. Je meldt de aanwezige risico s aan de dienstverantwoordelijke, preventiedienst of -comité.

30 Klachten - 12 Meldingen - Defecten Waarom? Ondanks de vele inspanningen op alle niveaus loopt in het ziekenhuis niet alles perfect. Defectmeldingen, klachten en verbeteringsvoorstellen horen er dus bij. Ook omtrent de aspecten van veiligheid, welzijn, preventie en bescherming. Klachten en meldingen bieden de mogelijkheid doeltreffend op te treden. Goede communicatiekanalen en snelle afhandeling verhogen hier zeker veiligheid en welzijn. Daarom Werden in het ziekenhuis kanalen ontwikkeld om de afhandeling van klachten, defectmeldingen,... zo vlot mogelijk te laten verlopen. Wat doe je ermee? Klachten, meldingen, suggesties,... omtrent de aspecten van veiligheid, welzijn, preventie en bescherming van de werknemer maak je in eerste instantie over aan je dienstverantwoordelijke. Het melden van defecten en van technische onvolkomenheden doe je, in functie van herstelling of aanpassing, via de geldende procedure (werkopdracht, telefonische melding,...). Verder zijn de preventieadviseur, de arbeidsgeneesheer en de leden van het comité voor preventie en bescherming hiervoor steeds aanspreekbaar.

31 Een bijzondere wettelijk omkaderde procedure is voorzien aangaande ongewenst seksueel gedrag. Hieronder versta je elke vorm van verbaal of lichamelijk gedrag van seksuele aard, waarvan hij of zij die er zich schuldig aan maakt weet of zou moeten weten, dat het afbreuk doet aan de waardigheid van vrouw en man op het werk. Zulk gedrag is uiteraard verboden en kan aanleiding geven tot een onderzoek en eventueel tot een straf. In het arbeidsreglement staat een duidelijke procedure. Voor informatie en melding kan je terecht bij de vertrouwenspersoon.

32 Hygiëne 13 Waarom? Een goede persoonlijke hygiëne is noodzakelijk voor iedereen die in een ziekenhuis werkt: om te vermijden dat je infecties overbrengt op patiënten die een verminderde weerstand hebben om jezelf en je collega s te beschermen tegen infecties die kunnen ontstaan door contact met een besmettelijke patiënt. Hygiëne en veiligheid zijn twee begrippen die in het ziekenhuis erg nauw samenhangen. Hygiënisch werken betekent ook veilig werken. Veilig werken betekent nauwgezet en verantwoord werken. Daarom Zijn er procedures met maatregelen rond persoonlijke hygiëne. Zij zijn van groot belang voor alle medewerkers die in contact komen met patiënten, patiëntenkamers, patiëntenmateriaal, geneesmiddelen, voeding,... kortom voor alle medewerkers in het ziekenhuis. Zijn er procedures rond afvalverzameling en -verwijdering. Zijn er voor de voeding- en keukenhygiëne specifieke maatregelen vastgelegd (HACCP). Voeren we diverse periodieke controles uit. Is er in het ziekenhuis een geneesheer-ziekenhuishygiënist, een verpleegkundige-ziekenhuishygiënist en een comité voor ziekenhuishygiëne actief die samen de nodige initiatieven nemen en aan voortdurende opvolging doen.

33 Wat doe je ermee? Je zorgt voor een goede persoonlijke hygiëne: Handhygiëne - je wast je handen goed en regelmatig. Zij zijn immers het transportmiddel bij uitstek voor ziekteverwekkende organismen (procedure handhygiëne). Je nagels hou je kort en goed verzorgd. Je draagt geen sieraden. Je haar is schoon en verzorgd (baard en/of snor zijn kort geknipt). Je draagt steeds de voorgeschreven kledij, deze moet steeds schoon zijn en regelmatig vernieuwd worden. Eten en drinken doe je enkel in de daartoe voorbestemde ruimte. Meldingsplicht (aan de dienstverantwoordelijke) voor medewerkers in de patiëntenzorg of in de voedingsdienst van: huidaandoeningen, diarree, infecties. Je neemt kennis van de procedures aangaande hygiëne en ter voorkoming van besmetting. Uiteraard kan je met vragen steeds terecht bij de leden van het comité voor ziekenhuishygiëne.

34 Milieu 14 Waarom? Binnen een ziekenhuis wordt er meer en meer belang gehecht aan het milieu. Energie en water vertegenwoordigen een belangrijke kost in een ziekenhuis. Door technische maatregelen proberen we die kost zo laag mogelijk te houden, zonder aan het comfort van de patiënt te raken. Ook de wetgever legt ons verplichtingen op in verband met het milieu. Alhoewel de technische installaties een belangrijke invloed hebben op het water- en energieverbruik, heeft ook het gedrag van ieder van ons hier zijn belang. Daarom Is het belangrijk dat je bewust omgaat met verwarming en verluchting. Moet er geen licht branden waar dit niet nodig is. Wordt waterverspilling vermeden.

35 Wat doe je ermee? In koudere seizoenen heb je aandacht voor het sluiten van deuren en ramen. Je gaat spaarzaam om met elektriciteit. Je dooft de lichten in lokalen die niet gebruikt worden en waar het om veiligheidsredenen niet nodig is om ze te laten branden. Je verspilt geen water. Je meldt lekkende kranen en toiletten.

36 Afval 15 Waarom? Ook afval is belangrijk in het ziekenhuis en wel om twee redenen. 1. Het is een belangrijke kost. Het verpakken en selecteren van afval op de juiste manier betekent dat de kost minimaal gehouden blijft, en het milieu minder belast, binnen de wettelijk opgelegde eisen. 2. Maar ziekenhuisafval kan ook gevaar opleveren. Het kan besmet zijn met ziektekiemen. Een ziekenhuis produceert ook afval dat op andere manieren gevaar kan opleveren: producten uit het labo, afval van nucleaire geneeskunde, verf en solventen van de technische dienst, enzovoort. Rond ziekenhuisafval bestaat een strikte reglementering. Daarom Zijn er voorschriften, waarin beschreven wordt op welke manier afval gescheiden en verpakt moet worden. Zijn er speciale vaten en dozen om risicohoudend medisch afval af te voeren. Gebruiken we blauwe vuilniszakken voor het niet-risicohoudend afval.

37 Wat doe je ermee? Je verwijdert afval op de juiste manier: o medisch niet-risicohoudend: blauwe vuilniszak o medisch risicohoudend, vast afval: kartonnen doos met gele plastieken zak o medisch risicohoudend, vloeibaar of pasteus en scherpe voorwerpen: geel plastieken vaatje. Je scheidt zorgvuldig en volgens de geldende voorschriften het niet-risicohoudend van het risicohoudend afval. Het medisch risicohoudend afval kan besmet zijn. Je zorgt ervoor dat de recipiënten niet langs de buitenkant bevuild worden, dat ze niet lekken en dat ze ordelijk gestapeld worden. Je gaat zorgvuldig om met naalden of andere scherpe voorwerpen. Je zorgt ervoor dat ze niet terechtkomen op plaatsen waar ze prikongevallen bij anderen kunnen veroorzaken: op de grond (schoonmaak), op het dienbord (keuken) of in een vuilniszak (ophaaldienst). Andere afvalstoffen worden gescheiden opgehaald: papier, karton, glas, of GFT. Chemicaliën mag je niet weggieten of met het gewone afval mengen. Deze moeten afzonderlijk afgevoerd worden.

38 16 Rampenplan Waarom? Een ramp kan gebeuren zowel binnen als buiten de instelling. Alle ziekenhuizen beschikken over een uniform intern en extern rampenplan. De provinciegouverneur vraagt dit op en in geval van ramp coördineert hij het. Daarom Wordt dit plan uitgeschreven en jaarlijks geactualiseerd. Kan men bij een ramp iedereen oproepen om een volledige bezetting van de dienst te verzekeren. Zijn er per dienst actiekaarten en personeelslijsten aanwezig.

39 Wat doe je ermee? Dit plan wordt periodiek ingeoefend, lees daarom regelmatig de actiekaart van uw afdeling. Bij een oproep ga je naar het ziekenhuis, meld je je aanwezigheid en ga je naar je dienst. Een commandocel coördineert dan elke te ondernemen actie.

40 WIE IS WIE Mijn naam Mijn dienst Mijn dienstverantwoordelijke Preventie-adviseur arbeidsveiligheid Preventie-adviseur arbeidsgeneesheer Geneesheer ziekenhuishygiënist Verpleegkundige ziekenhuishygiënist Vertrouwenspersoon Het telefoonnummer dat ik gebruik voor de melding van een noodsituatie

41 Slotwoord Beste medewerker, Leg dit boekje niet onder je hoofdkussen. Hou het bij de hand op je werkplek. Daar is het voor gemaakt, daar hoort het thuis. We hopen dat je er met interesse en plezier in gelezen hebt en dat je dit af en toe nog eens doet. Want veilig werken is niet altijd even eenvoudig. Risico s kan je over het hoofd zien en procedures vergeet je wel eens. Deze zaken nu en dan eens opfrissen is dus geen luxe. Ook wij zullen je regelmatig herinneren aan het belang van veilig werken. En ook voor ons is dit boekje een leidraad. Want we geloven dat hier alles in terug te vinden is, op een eenvoudige, duidelijke manier. Aarzel niet om vragen te stellen, opmerkingen te geven, zaken te melden. Je feedback is welkom, want ze draagt bij tot een betere, veiligere en gezondere werkplek. En daar streven we allen tesamen naar. We wensen je een boeiende loopbaan in ons ziekenhuis. Uw algemeen directeur

Je werpt nooit scherpe voorwerpen in een vuilnisbak of vuilniszak, wel in de hiertoe bestemde naaldcontainers.

Je werpt nooit scherpe voorwerpen in een vuilnisbak of vuilniszak, wel in de hiertoe bestemde naaldcontainers. Omgaan met naalden en scherpe voorwerpen Je steekt nooit een gebruikte naald terug in haar beschermhuls. Je laat nooit scherpe voorwerpen rondslingeren. Je werpt nooit scherpe voorwerpen in een vuilnisbak

Nadere informatie

Wat je moet weten over VEILIGHEID GEZONDHEID MILIEU. in het ziekenhuis

Wat je moet weten over VEILIGHEID GEZONDHEID MILIEU. in het ziekenhuis Wat je moet weten over VEILIGHEID GEZONDHEID MILIEU in het ziekenhuis WELKOM Van harte welkom in ons ziekenhuis! We hopen je een goede, veilige en gezonde werkplek te kunnen aanbieden. Dit is niet altijd

Nadere informatie

PREVENTIE & VEILIGHEID OP HET WERK

PREVENTIE & VEILIGHEID OP HET WERK PREVENTIE & VEILIGHEID OP HET WERK Inhoudstafel 2 Preventie p. 4 Veilig werken p. 5 Ken onze symbolen p. 6 Prikongevallen p. 7 Gevaarlijke stoffen p. 8 Stralingsrisico s p. 9 Milieu p. 10 Afvalbeleid p.

Nadere informatie

- het uitwerken van richtlijnen voor en het houden van toezicht op: + de hygiëne in de bereiding van de voeding in de keuken en melkkeuken;

- het uitwerken van richtlijnen voor en het houden van toezicht op: + de hygiëne in de bereiding van de voeding in de keuken en melkkeuken; 7. Ziekenhuishygiëne 7.1 Dienst ziekenhuishygiëne Het KB van 26 april 2007 (aanpassing KB van 7 november 1988) bepaalt dat in de ziekenhuizen vier instanties werkzaam moet en zijn om de ziekenhuishygiëne

Nadere informatie

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Versie: 140809 Studenten - Stagiairs

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Versie: 140809 Studenten - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E Vroedvrouwen in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Medewerkers en Stagiairs

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Medewerkers en Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N -- W E R K P O S T F I C H E Logistiek assistent in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Medewerkers - Stagiairs

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Medewerkers - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N -- W E R K P O S T F I C H E Verpleegkundigen spoed en MUG in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van

Nadere informatie

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Versie: Risicoanalyse/werkpostfiche ERGO (nieuwe medewerkers & studenten)

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Versie: Risicoanalyse/werkpostfiche ERGO (nieuwe medewerkers & studenten) R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H Ergotherapeuten in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht

Nadere informatie

Studenten - Stagiairs

Studenten - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E (Liaisonpsychologie EPSOMA) in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende

Nadere informatie

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Studenten Stagiairs nieuwe medewerkers

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Studenten Stagiairs nieuwe medewerkers R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E Verzorgende/Zorgkundige in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende

Nadere informatie

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Versie: Risicoanalyse/werkpostfiche GEN EESKUN DE (nieuwe medewerkers & studenten)

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Versie: Risicoanalyse/werkpostfiche GEN EESKUN DE (nieuwe medewerkers & studenten) R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E Geneeskunde in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E (GB20) in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht

Nadere informatie

Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie

Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie Campus Leopoldstraat Campus Rooienberg Campus Zwartzustersvest Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN...

Nadere informatie

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Medewerkers & Studenten

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Medewerkers & Studenten R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E Logistieke assistenten in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende

Nadere informatie

Reglement veiligheidsregels voor derden.

Reglement veiligheidsregels voor derden. Reglement veiligheidsregels voor derden. 1 Inleiding Dit reglement is bedoeld voor derden die geen werknemer zijn van het ziekenhuis, maar werken in ziekenhuis in het kader van een opdracht. Dit reglement

Nadere informatie

Introductie uitzendkrachten

Introductie uitzendkrachten Blz.: 1/7 I. Veiligheidsregels- en voorschriften Voor de specifieke veiligheids- en gezondheidsregels, alsook de vereiste PBM, wordt steeds verwezen naar de werkpostfiche, de introductiebrochure van de

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

1 Strikte naleving van handhygiëne

1 Strikte naleving van handhygiëne BIJLAGE 2: STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN TER PREVENTIE VAN INFECTIEZIEKTEN IN HET AZ JAN PORTAELS. 1 Strikte naleving van handhygiëne Tijdens directe of indirecte patiëntenzorg, schoonmaak van de kamers

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

RISICOFACTOREN WERKPOSTFICH

RISICOFACTOREN WERKPOSTFICH RISICOFACTOREN WERKPOSTFICHE Verpleegkundige In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht va stagairs

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.15.2.2 STAGIAIRS REVISIE: 0 DATUM: in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de van stagiairs. PAGINA: 1 van 7 Plaats van tewerkstelling Stageplaats : Plaats : Naam

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E (Gspoed) in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht

Nadere informatie

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E (GD25) in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E (Patiëntenbegeleiding) in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [drukkerij]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [drukkerij] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [drukkerij] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

RISICOFACTOREN en PREVENTIEMAATREGELEN

RISICOFACTOREN en PREVENTIEMAATREGELEN RISICOFACTOREN en PREVENTIEMAATREGELEN In uitvoering van het K.B. van 03-05-1999 betreffende de van jongeren op het werk en de omzendbrief van 12-01-2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiaires

Nadere informatie

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt.

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Gevaarlijke stoffen Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Giftig Een stof is giftig als deze

Nadere informatie

Omgaan met biologische agentia

Omgaan met biologische agentia Omgaan met biologische agentia Hoe omgaan met BA Werknemer Werkgever Instructie Procedure Besmettingswijze Besmettingsincident Informatie (RA) Communicatie Hygiëne-voorzieningen PBM BA Gezondheidstoezicht

Nadere informatie

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding In het dagelijks leven kunnen we niet meer zonder chemische stoffen.

Nadere informatie

Hieronder vindt u de mogelijke risico s waarmee u tijdens de stage op de afdeling kan geconfronteerd worden.

Hieronder vindt u de mogelijke risico s waarmee u tijdens de stage op de afdeling kan geconfronteerd worden. RISICOFACTOREN en PREVENTIEMAATREGELEN In uitvoering van het K.B. van 03-05-1999 betreffende de van jongeren op het werk en de omzendbrief van 12-01-2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiaires

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - elektricien]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - elektricien] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - elektricien] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor

Nadere informatie

Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge

Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge Welkom in ons ziekenhuis De preventiedienst heet je van harte welkom in ons ziekenhuis. We wensen je een boeiende, leerrijke maar uiteraard ook veilige tijd toe.

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [pastorale dienst, psycholoog, diëtiek]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [pastorale dienst, psycholoog, diëtiek] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [pastorale dienst, psycholoog, diëtiek] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan

Nadere informatie

Instructie gevaarlijke stoffen algemeen:

Instructie gevaarlijke stoffen algemeen: Instructie gevaarlijke stoffen algemeen: Doel Het doel van deze instructie is om gevaarlijke stoffen in het algemeen te bespreken om de werknemers bewust te maken van de alom aanwezige gevaren en hoe hiermee

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Logistiek intern transport]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Logistiek intern transport] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Logistiek intern transport] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Tandarstassistent - dienst MKA]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Tandarstassistent - dienst MKA] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Tandarstassistent - dienst MKA] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centraal magazijnier]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centraal magazijnier] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centraal magazijnier] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie

Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie Campus Leopoldstraat Campus Rooienberg Campus Zwartzustersvest Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN...

Nadere informatie

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne Handhygiëne redt levens Dienst Ziekenhuishygiëne Inhoud Hoe schoon zijn uw handen? 3 Vormen van handhygiëne 3 Wanneer handhygiëne toepassen? 4 Patiënt 4 Familie en bezoekers 4 Zorgmedewerkers 5 Techniek

Nadere informatie

Grootmoeder zorgt veilig voor roodkapje. Een presentatie van Gastouderbureau Roodkapje en Frans van Tilborg (HVK) Hartelijk dank voor uw komst!

Grootmoeder zorgt veilig voor roodkapje. Een presentatie van Gastouderbureau Roodkapje en Frans van Tilborg (HVK) Hartelijk dank voor uw komst! Grootmoeder zorgt veilig voor roodkapje Een presentatie van Gastouderbureau Roodkapje en Frans van Tilborg (HVK) Hartelijk dank voor uw komst! Veilig verzorgen van kleinkinderen Dominotheorie Ongevallen

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie, pastoraal medewerker

voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie, pastoraal medewerker Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie, pastoraal medewerker Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN... 2 Brand... 2 1. Druk op de branddrukknop

Nadere informatie

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg.

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de groepen signaleringsborden. -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de verschillende vormen van markeringen. -1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving?

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn. Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12

Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn. Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12 Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12 Agenda Algemeen Vuurdriehoek Brand blussen? Handelingen bij brand Evacuatie van gebouwen Brand in België

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

Basisveiligheid voor technische en facilitair departement

Basisveiligheid voor technische en facilitair departement Basisveiligheid voor technische en facilitair departement Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN... 2 Brand... 2 1. Druk op de branddrukknop en bel het intern noodnummer: 2222... 2 2. Preventief

Nadere informatie

Ondersteunende vragen risico analyse

Ondersteunende vragen risico analyse Ondersteunende vragen risico analyse Achtergrond bij het opmaken van een risico analyse en wat van je verwacht wordt, vind je in de leidraad Risico analyse. Om je te ondersteunen bij het opmaken, heeft

Nadere informatie

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Bijlage Safety Flash - 2017 / 03 VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Ik zorg ervoor dat mijn werkpost proper en ordelijk is. Ik zet alles na gebruik terug op zijn plaats. Ik hou alle doorgangen vrij en ik

Nadere informatie

Arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden t b r o n s e k Arbeidsomstandigheden T Inleiding Wettelijke regels Veiligheid, gezondheid en welzijn Rechten en plichten Uitvoering arbobeleid Inleiding Johan ter Veer, administratief medewerker bij blikfabriek

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - loodgieter]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - loodgieter] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - loodgieter] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor

Nadere informatie

Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge

Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge Welkom in ons ziekenhuis De preventiedienst heet je van harte welkom in ons ziekenhuis. We wensen je een boeiende, leerrijke maar uiteraard ook veilige tijd toe.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Delier of plotse verwardheid. GezondheidsZorg met een Ziel

Patiënteninformatie. Delier of plotse verwardheid. GezondheidsZorg met een Ziel i Patiënteninformatie Delier of plotse verwardheid GezondheidsZorg met een Ziel DELIER OF PLOTSE VERWARDHEID Uw partner, familielid of iemand anders uit uw naaste omgeving is vanwege een ziekte, ongeval

Nadere informatie

BESCHRIJVING / IDENTIFICATIE VAN DE WERKPOST

BESCHRIJVING / IDENTIFICATIE VAN DE WERKPOST Pagina 1 van 5 WERKPOSTFICHE STUDENT STAGIAIR In uitvoering van het KB 21/09/2004 betreffende de bescherming van stagiairs. Dit document stelt de student- stagiair hoogte van de risico s van de afdeling

Nadere informatie

BESCHRIJVING / IDENTIFICATIE VAN DE WERKPOST

BESCHRIJVING / IDENTIFICATIE VAN DE WERKPOST Pagina 1 van 5 WERKPOSTFICHE STUDENT STAGIAIR In uitvoering van het KB 21/09/2004 betreffende de bescherming van stagiairs. Dit document stelt de student- stagiair hoogte van de risico s van de afdeling

Nadere informatie

Circulaire 2015 02 BRANDPREVENTIE

Circulaire 2015 02 BRANDPREVENTIE Brandpreventie op de arbeidsplaatsen PRINCIPE De nieuwe wetgeving betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen (KB van 28 maart 2014) legt duidelijk uit welke maatregelen de werkgevers moeten nemen

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.6.2.1 STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.6.2.1 STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.6.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Codex over het welzijn op het werk Boek I.- Algemene beginselen Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 89/391/EEG van de Raad

Nadere informatie

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.1

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.1 WERKPOSTFICHE VERSIE 1.1 Maatschappelijk assistent DECEMBER 2014 Dit document stelt de werknemer / stagiair / uitzendkracht op de hoogte van de mogelijke risico s van de werkpost/afdeling waar hij of zij

Nadere informatie

In uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van de stagiairs

In uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van de stagiairs Mariaziekenhuis vzw Maesensveld 1 B-3900 Overpelt Tel. + 32 11 826 000 Fax + 32 11 826 001 www.mariaziekenhuis.be info@mznl.be WERKPOSTFICHE VOOR STAGIARES In uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende

Nadere informatie

Opstellen GPP en JAP op basis van verslagen. Els Fias

Opstellen GPP en JAP op basis van verslagen. Els Fias op basis van verslagen Els Fias GPP: Globaal PreventiePlan JAP: JaarActiePlan Wettelijke instrumenten bij de organisatie van de preventie in elke onderneming of instelling Vereisen een zorgvuldige, methodische

Nadere informatie

RISICOANALYSE STAGIAIRS in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs.

RISICOANALYSE STAGIAIRS in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. RISICOANALYSE STAGIAIRS in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. Plaats van tewerkstelling Onderneming : OPZC Rekem Plaats : Daalbroekstraat 106 Naam dienst :

Nadere informatie

Circulaire BRANDPREVENTIE

Circulaire BRANDPREVENTIE OP DE ARBEIDSPLAATSEN PRINCIPE De wetgeving betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen ( Codex Boek III, Titel 3) legt duidelijk uit welke maatregelen de werkgevers moeten nemen inzake brandpreventie.

Nadere informatie

RICHTLIJNEN PATIENTVEILIGE ZORG VOOR STAGIAIRS

RICHTLIJNEN PATIENTVEILIGE ZORG VOOR STAGIAIRS RICHTLIJNEN PATIENTVEILIGE ZORG VOOR STAGIAIRS Handhygiëne Je kent de 5 momenten voor handhygiëne die van toepassing zijn: handen ontsmetten Voor én na het aanraken van de patiënt Nadat je blootgesteld

Nadere informatie

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl Protocol voor opvang bij ernstige incidenten Sint Clemensschool School Sint Clemensschool Bevoegd gezag Stichting Catent Bestuursnummer

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.5.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 09/05/2018 PAGINA: 1 van 5 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

BESCHRIJVING / IDENTIFICATIE VAN DE WERKPOST

BESCHRIJVING / IDENTIFICATIE VAN DE WERKPOST 1 WERKPOSTFICHE STUDENT- STAGIAIR(E) (In uitvoering van het KB van 21 september 2004 betreffende de bescherming van jongeren op het werk en wijzigingen) Dit document stelt de student- stagiair(e) hoogte

Nadere informatie

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers 1. Wetgeving 1.1 Arbowet In januari 2007 is de Arbowet 2007 van kracht geworden. Het begrip Arbo staat voor Arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW). De Arbowet

Nadere informatie

Zie lijst mentoren op intranet DINA/studenten/mentoren/lijst mentoren

Zie lijst mentoren op intranet DINA/studenten/mentoren/lijst mentoren Pagina 1 van 5 WERKPOSTFICHE STUDENT STAGIAIR In uitvoering van het KB 21/09/2004 betreffende de bescherming van stagiairs. Dit document stelt de student- stagiair hoogte van de risico s van de afdeling

Nadere informatie

In uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van de stagiairs

In uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van de stagiairs Mariaziekenhuis vzw Maesensveld 1 B-3900 Overpelt Tel. + 32 11 826 000 Fax + 32 11 826 001 www.mariaziekenhuis.be info@mznl.be WERKPOSTFICHE VOOR STAGIARES In uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

VEILIGHEID OP DE CAMPUS

VEILIGHEID OP DE CAMPUS VEILIGHEID OP DE CAMPUS Als student breng je een belangrijk deel van je tijd door op de campus. De universiteit zorgt daarom voor goede verlichting, inbraakdetectie, camera s en deskundige bedrijfshulpverleners.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Protocol Ziekte bij kinderen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Voorwoord... 2 Ziektebeleid... 3 Zieke kinderen... 3 Richtlijnen voor geneesmiddelenverstrekking binnen het dagverblijf... 3 Richtlijnen voor

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.9.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Interne procedures door onze firma in werkinggesteld ten einde de verspreiding van het virus A (H1N1) te vermijden

Interne procedures door onze firma in werkinggesteld ten einde de verspreiding van het virus A (H1N1) te vermijden Edition : Juillet 09 Interne procedures door onze firma in werkinggesteld ten einde de verspreiding van het virus A (H1N1) te vermijden De eerste in acht te nemen maatregelen zijn deze die door de nationale

Nadere informatie

Zie lijst mentoren op intranet DINA/studenten/mentoren/lijst mentoren

Zie lijst mentoren op intranet DINA/studenten/mentoren/lijst mentoren Pagina 1 van 5 WERKPOSTFICHE STUDENT STAGIAIR In uitvoering van het KB 21/09/2004 betreffende de bescherming van stagiairs. Dit document stelt de student- stagiair hoogte van de risico s van de afdeling

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn?

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Noem enkele gevaren op het werk. -2- Noem werkzaamheden of omstandigheden

Nadere informatie

Verpleegafdeling G2, Intensive Care

Verpleegafdeling G2, Intensive Care Verpleegafdeling G2, Intensive Care Locatie Dordwijk Informatie voor bezoekers Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Intensive Care februari 2015 pavo 0032 Inleiding Uw familielid is opgenomen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.0

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.0 WERKPOSTFICHE VERSIE 1.0 Lekenconsulent/ Pastoraal werker DECEMBER 2016 Dit document stelt de werknemer / stagiair / uitzendkracht op de hoogte van de mogelijke risico s van de werkpost/afdeling waar hij

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.1.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 5 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Bedrijfshulpverleningsplan

Bedrijfshulpverleningsplan Bedrijfshulpverleningsplan voor de openbare apotheek te Datum opmaak: bijlage 8 61 Inhoud 1 Basisgegevens Apotheek Arts Ziekenhuis met EHBO-post Aanwezige bedrijfshulpverleners 2 Informatie/instructie

Nadere informatie

Preventie van werkdruk in de bouwsector. Werknemer

Preventie van werkdruk in de bouwsector. Werknemer Preventie van werkdruk in de bouwsector Werknemer Inhoud Wat is werkdruk/stress? Welke factoren bevorderen stress op het werk? Hoe herken ik stress-symptomen bij mezelf? Signalen van een te hoge werkdruk

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.1.2.2 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Help mee aan uw veilige behandeling

Help mee aan uw veilige behandeling Kwaliteitszorg Help mee aan uw veilige behandeling A. Informeer je arts en de andere zorgverleners Dat mag ik zeker niet vergeten! Bereid je goed voor op elk gesprek met je zorgverleners. Noteer wat je

Nadere informatie

BESCHRIJVING / IDENTIFICATIE VAN DE WERKPOST

BESCHRIJVING / IDENTIFICATIE VAN DE WERKPOST Pagina 1 van 5 WERKPOSTFICHE STUDENT STAGIAIR In uitvoering van het KB 21/09/2004 betreffende de bescherming van stagiairs. Dit document stelt de student- stagiair hoogte van de risico s van de afdeling

Nadere informatie

Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen

Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen Uit onderzoek (CBS) is gebleken dat in het jaar 2000 een kleine 150.000 personen ten minste één arbeidsongeval met letsel is overkomen. Een deel van deze groep overkomt

Nadere informatie