Bij presentatie Jaarboek ! Dames en Heren,!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bij presentatie Jaarboek 31-10-15! Dames en Heren,!"

Transcriptie

1 Bij presentatie Jaarboek Dames en Heren, voor U, de leden van de Oudheidkundige Kring, is deze dag een bijzondere: de presentatie van een jaarboek over een interessant onderwerp, waaraan door veel mensen lang en hard gewerkt is. U krijgt op deze dag daardoor wel een onevenredig grote portie Hattinga te verwerken: het jaarboek staat er vol mee; er staat er een vóór u, er zitten er heel wat tussen u in, en er liggen er hier vast ook nog wel een paar onder de vloer. Voor de tegenwoordige Hattinga s is de presentatie van het jaarboek zo mogelijk nog specialer dan voor u, omdat het onderwerp hen ook persoonlijk raakt: Abdias, Willem Tiberias en David Hattinga zijn immers onze rechtstreekse voorvaderen. Er bestond en bestaat in de familie al de nodige genealogische en cartografische belangstelling, maar voor het jaarboek is door uw genootschap zóveel onderzoek gedaan, dat die voorvaderen plotseling veel dichterbij zijn gekomen en veel zichtbaarder zijn geworden, met name ook zichtbaarder als mens. Binnen een familie is dat een gebeurtenis van groot belang en impact. Meer dan ooit te voren biedt uw Kring ons de kans om nóg dichter bij hen als persoon te komen; nog meer te achterhalen over hun overtuigingen, hun intellectuele uitgangspunten, hun wereldbeeld, hun feitelijke horizon. Wat voor zicht hadden zij op de juist in de 18e eeuw sterk veranderende wereld om hen heen, en hoe reageerden zij daarop? Voor een voordracht als deze is dat natuurlijk een véél te groot onderwerp. Meer dan het signaleren van enkele grote lijnen - meer hapsnap dan iets anders -, is dan ook niet mogelijk. Een heel klein en onvolledig schetsje dus, op vele punten onvolkomen, en met veel losse eindjes. Ik heb daarom voor vandaag vooral naar enkele invalshoeken gezocht, die zowel voor U als voor ons interessant zouden kunnen zijn.

2 (1) De Verlichting Ik denk te mogen stellen, dat vooral Willem Tiberius, maar ook zijn twee zoons, kinderen waren van de Verlichting, en dat de invloed van de Verlichting op wat en wie zij waren, heel groot is geweest. Daarom eerst het een en ander over de Verlichting. Toen Willem Tiberius in 1702 als peuter met zijn vader Abdias en zijn moeder Maria naar Zeeland kwam, was de Verlichting al in volle gang. Ik help u maar even herinneren: Descartes 1 wordt met zijn - overigens in Nederland geschreven - boek 'Discours de la méthode (1637) 2 wel gezien als grondlegger van de Verlichting. Andere grote namen zijn onder meer Voltaire, Rousseau, Isaac Newton, David Hume. Kernpunt van de Verlichting is het voorop stellen van het gebruik van de rede, en een enorme wetenschappelijke vooruitgang, waardoor godsdienstige visies steeds verder werden geëlimineerd uit het wereldbeeld van de intellectuele elite. En, zoals Immanuel Kant het uitdrukte in zijn artikel "Wass ist Aufklärung? (in het december-nummer 1784 van het Berlinischen Monatschrift) : heb de moed om je eigen verstand te gebruiken 3 Een ongelooflijk belangrijke stroming, die (de aanzet tot) beginselen heeft opgeleverd als intellectuele integriteit, cosmopolitisme, de trias politica, en mensenrechten. 4 Ik besef, dat ik het nu wel héél kort samenvat, maar meer ruimte is daar in dit kader nu niet voor , ontwikkelde de wetenschappelijke methode: er is een goede methode nodig om het gezond verstand goed te kunnen gebruiken. 2 Ce n est pas assez d avoir l esprit bon, mais le principal est de l appliquer bien. 3 Aufklärung ist der Ausgang des Menschen aus seiner selbstverschuldeten Unmündigkeit. Unmündigkeit ist das Unvermögen, sich seines Verstandes ohne Leitung eines anderen zu bedienen. Tekst is te vinden in het Project Gutenberg / 4 Er zijn ook auteurs, die de Verlichting zien als oorzaak van juist heel negatieve gevolgen, bijv.: Horkheimer & Adorno, Dialektik der Aufklärung, 1947: de instrumenteel-rationalistische onttovering van alles was de oorzaak van een 'neue art der Barbarei, en de Holocaust.

3 Wij hebben er niet veel zicht op in hoeverre Abdias door de Verlichting was beïnvloed. Religie was voor hem kennelijk erg belangrijk. Hij wordt beschreven als eigenzinnig, rechtlijnig en - in zijn conflict met ds van Leeuwen - zelfs dogmatisch, maar dat betekent nog niet, dat de idealen van de Verlichting aan hem voorbij gingen. Abdias heeft mogelijk in het buitenland gestudeerd; mogelijk is hij in 1682 al in Berbice geweest; mogelijk sprak hij frans; waarschijnlijk had (ook) hij veel boeken.. (2) Studeren in Leiden Maar hoe dan ook: hij stuurde wél in het jaar 1718 zijn zoon Willem Tiberius naar Leiden om daar geneeskunde te gaan studeren bij de grote Boerhaave, en driehoeksmeting/ wiskunde bij de al even vermaarde 's Gravenzande 5. Als dát geen bewuste keuze was, dan was het toch een gelukkige toevalstreffer, want Leiden was toen wel zo ongeveer de beste plaats om in contact te komen met de ideeën en idealen van de Verlichting 6. Door zijn universiteit had Leiden een relatief kosmopolitisch karakter, met internationale wetenschappelijke netwerken en dus een ruime(-re) blik op de wereld buiten Nederland en Europa. 7 In Leiden was toen al doorgedrongen, dat andere culturen misschien nog niet zo dwaas en minderwaardig waren, en dat zij bestudeerd dienden te worden zonder dogmatische (Christelijke?) vooroordelen. Nederlandse universiteiten (Leiden, maar daarnaast ook Utrecht, Harderwijk en Franeker) werden in de 18e eeuw beroemd, met name om hun oosterse studies. Talenkennis als middel om door te dringen in andere culturen en religies. In Leiden bestond toen overigens ook al de uitgeverij Luchtmans, de latere uitgeverij Brill, waar in de 18e eeuw 5 's Gravesande ( ) onderwees als eerste de proefondervindelijke wijsbegeerte van Newton aan een universiteit. 6 Vanaf 1734 volgde ook (de verbannen) Voltaire colleges bij Boerhaave en s Gravezande. Die laatste duidde hij aan als 'le profond 's Gravenzande' 7 "Turcksche Boeken" / pag. 18: inschrijvingsregisters uit de periode laten zien dat meer dan de helft van de studenten afkomstig was uit andere (Europese) landen.

4 al boeken werden gedrukt in het arameesch, het syrisch, hebreeuws, arabisch De Encyclopédie van d Alembert en Diderot noemde de Leidse universiteit in 1765 'la première de l Europe. Waarom zoveel aandacht voor de Verlichting en de Leidse universiteit? Omdat dát de omgeving was, waarin Willem Tiberius als 18-jarige aankomende student terechtkwam, en die hem intellectueel dus in grote mate moet hebben gevormd - en via hem zijn zoons David en Anthony. (3) Boerhaave Willem Tiberius ging in Leiden medicijnen studeren bij Boerhaave. Die is een van de belangrijkste figuren van de Nederlandse Verlichting, en in zijn tijd de beroemdste geneesheer van Europa. Hoewel hij in zijn leven ( ) nooit verder van huis schijnt te zijn geweest dan Harderwijk - waar hij in 1693 promoveerde -, was hij rector magnificus van de Leidse universiteit; kreeg hij bezoek van mensen als czaar Peter de Grote; trok hij studenten uit heel Europa, en werd hij in 1728 gekozen in de Académie Française. Verder weten wij van Boerhaave heel precies, hoe hij het beoefenen van de geneeskunst zag, met name uit zijn rede 'Het Nut der Mechanistische Methode in de Geneeskunde, uitgesproken op 24 september Ik pak daar even een paar punten uit: het menselijk lichaam is een werktuig; kennis van de mechanica is onontbeerlijk voor de geneeskunde; stellingen der wiskunde moeten op geneeskundige vraagstukken worden toegepast; ook grondige kennis van de scheikunde en de waterbouwkunde is voor een arts onmisbaar. Wie de 8 Ook het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen te Vlissingen liet haar verhandelingen in ieder geval in 1769 ook 'bekomen bij S. en J. Luchtmans 9 De geschiedenis van de uitgeverij is uitvoerig beschreven in het boek "Brill / 325 years of scholarly publishing / Sytze van der Veen / Brill, Leiden-Boston tekst te vinden via Project Gutenberg:

5 voorwaarden eener volmaakte gezondheid kent, zal ook de oorsprong en het wezen der afwijking, dat is de ziekte, volkomen begrijpen. De oorzaak der ogenschijnlijk meest ingewikkelde ziekten zijn waarschijnlijk eenvoudiger en van meer mechanische aard dan enig geneesheer vermoedt. Boerhaave verwijst in die rede bovendien bij herhaling naar Descartes ( ), de man van de 'Discours de la méthode, waarmee hij wijst op het belang van een goede wetenschappelijke methode. Tenslotte gaf Boerhaave in die rede een korte schets van de geneesheer, zoals die hem steeds als een ideaal voor ogen zweefde. Dát is de denkwereld, en de medische opleiding, die WT op 18-jarige leeftijd in Leiden te wachten stonden. (4) Studeren in Parijs Maar het gaat nog verder: Boerhaave zond WT op enig moment ná 1718 naar Parijs, waar hij vervolgens twee jaar moet hebben gestudeerd. Wij weten niet precies waar en bij wie, maar wij weten wel, dat Parijs in die tijd het zenuwcentrum van de Verlichting was, met zijn philosophes, zijn encyclopédistes en zijn salons litéraires. Als wildvreemde in die grote stad (nog nét niet met een stokbroodje onder zijn arm, want de baguette bestaat pas sinds de 19e eeuw) moét de inmiddels 20-jarige WT daar toch mee in aanraking zijn gekomen. En om daar überhaupt te kúnnen studeren, moet hij toch op zijn minst frans hebben kunnen spreken en verstaan - waarover nog nader. (5) Naar Marseille Boerhaave ging vervolgens nóg een stap verder, en stuurde WT van Parijs door naar Marseille om daar de pestepidemie te bestuderen. Opnieuw zien wij WT, zonder twijfel met een aantal aanbevelingsbrieven op zak - want Boerhaave had een groot netwerk -, op reis van Parijs naar Marseille.

6 Die tocht ging per rijtuig, en duurde in die tijd waarschijnlijk zo n twee weken 11. Afstand werd in die tijd vaak nog in dagen uitgedrukt, en niet in kilometers of mijlen. Inmiddels was hij wel op weg naar een pestepidemie. Dat woord heeft in de loop der tijd misschien iets van zijn dreigende klank verloren, maar door die epidemie stierven daar in Marseille in drie maanden tijd ± mensen: gemiddeld dus meer dan 1000 per dag, bijna de helft van de bevolking. Er zouden ook ongeveer 25 artsen en chirurgijns aan de ziekte zijn bezweken. Het lijkt dus nogal dapper van WT om naar Marseille te gaan: hij kwam daar letterlijk in een levensgevaarlijke hel terecht. Wij weten overigens niet, wat hij daar precies de hele dag deed, en of ook híj daar rondliep in een met was geïmpregneerde jas (: toile-cirée) tot op de grond, en met een pinguinsnavel-masker vol kruiden voor zijn gezicht, maar het lijkt er op, dat ook híj slechts een kans had van één op twee om daar weer levend vandaan te komen. Dan komt het wel erg dichtbij Voor hetzelfde geld was ook hij daar omgekomen. Dan had ik hier vandaag niet gestaan, en dan was er van al die cartografie verder ook niets terecht gekomen. (6) Dissertatie Het lijkt wel buitengewoon interessant om de inhoud van zijn dissertatie van 1724 te toetsen aan de standpunten van Boerhaave. Ik laat dat graag over aan deskundigen als De Groof en Bruynseels, die in het jaarboek de bijdrage schreven over "De pest volgens WTH. Het valt wél op, dat wij in zijn dissertatie als oorzaak van de pestepidemie tóch nog het goddelijke aantreffen, en wel vanwege god s zeer gerechtvaardigde woede over 'misdaden van stervelingen - maar mogelijk was dat bij gebrek aan middelen om de werkelijke oorzaken te kúnnen 11 Voor die tijd gold:' la France tient dans un losange de 22 journées de large et 19 de long'.

7 ontdekken 12. U kunt de door Boerhaave getekende bul overigens op de expositie bekijken. Makkelijk was dat jaar 1724 voor WT overigens niét: ten tijde van zijn promotie verbleef zijn vader Abdias in Rusland. En enkele maanden later, op , overleed zijn moeder Maria. 13 De jonge doctor WT was toen 24 jaar oud. Toen hij zich het jaar daarop als legerarts in Lillo vestigde, had hij al jaren in Leiden, Parijs en Marseille gewoond. Een plattelandsdokter was hij bepaald niet. (7) Franse taal Nog even terug naar de Franse taal, omdat we die in het leven van de Hattinga s steeds weer tegenkomen. In de familiekroniek merkt Buise op, dat mogelijk is, dat Abdias vloeiend frans heeft gesproken. Misschien omdat hij in het buitenland had gestudeerd? Dat was in die tijd heel gewoon, schrijft Buise. Of Abdias inderdaad frans sprak weten wij niet zeker. Van Boerhaave weten wij dat wél: hij werd immers in 1728 gekozen als lid van de Académie Française. Van Willem Tiberius weten wij dat óók: je kunt niet een paar jaar in Parijs studeren en in Marseille een epidemie bestuderen als je geen frans spreekt. Bovendien trouwde hij Anna Coutry, een Waals meisje, afstammend van hugenoten 14. Aan de bibliotheek van WT, zoals die 1763 werd geveild, is dat alles ook te zien: 44 % van de in totaal ± maar ook in het axiomatisch-deductief wetenschapsmodel van Descartes bestond nog een goddelijk gegarandeerd waarheidscriterium Zij overleed op 65-jarige leeftijd. Haar grootvader Claude zou een naar Nederland uitgeweken hugenoot zijn geweest. Zie daarover de bijdrage in het jaarboek over de Vrouwen Hattinga.

8 boekdelen was in het frans 15. Het gaat dan toch om zo n 1760 boeken, dus om bijna de helft; - en ook om boeken, die waren verschenen tijdens zijn volwassen leven. Hij verwierf dus blijkbaar regelmatig, gemiddeld zelfs wekelijks franstalige boeken. Ook zijn zoon Anthony heeft in Parijs gestudeerd: die verbleef daar vanaf 1753 twee jaar om zijn studie mathesis en genie voort te zetten. Ook dié moet dus de franse taal hebben beheerst. Van David weten wij dat weer niet zeker, maar in ieder geval is ook dié opgegroeid in een omgeving, waarin de franse taal en het gebruik ervan kennelijk heel gewoon waren. (8) Fransen en Frankrijk Daarbij bleef het niet. Er was ook veel contact met Fransen - al was het maar, omdat die in de 18e eeuw regelmatig in Staats-Vlaanderen binnenvielen, en in 1747 de stad Hulst innamen. Fransen als vijand dus - ook al had Lodewijk XV laten weten, dat het verre van hem was om hier de godsdienst, de regering of de koophandel te ontrusten. De plaatsen, die hij verplicht was in te nemen, waaronder Hulst, zou hij slechts als tijdelijk onderpand beschouwen. Maar de commandeur van Hulst, die de stad tegen de Fransen moest beschermen, was zelf ook een fransman: Pieter de la Rocque, met wie het later zo slecht afliep: hugenoot, geboren in het arrondissement Nantes. Of Willem Tiberius en zijn zoons hem persoonlijk gekend hebben weten wij niet: WT had tot dan toe in Lillo, Tholen en ook nog even in Goes gewoond. Hij vestigde zich pas eind 1748 in Hulst, en toen was die Pieter de la Rocque daar al weg. De franse troepen nog niet; die vertrokken pas in januari 1749, na de Vrede van Aken. Wij weten niet, of de familie Hattinga heeft deelgenomen aan het grote feestmaal in Hulst op 13 juni 1749, om het vertrek van de fransen te vieren. Misschien waren ze wel in 15 Zie de bijdrage aan het jaarboek "Toon mij uw boekenkast en ik zal zeggen wie u bent / De veiling van Willem Tiberius Hattinga, door Marc Buise

9 Goes, waar op diezelfde datum om dezelfde reden op de Grote Markt een groot vuurwerk werd gegeven 16 - maar daar woonden ze toen al niet meer. De fransen lijken overigens vijand en vriend tegelijk te zijn geweest: enerzijds hadden zij Hulst bezet, en de stad laten betalen voor het onderhoud van de franse troepen, maar anderzijds konden kinderen van Nederlandse notabelen kennelijk wél in Frankrijk studeren, en was de invloed van de Verlichting op cultuur en wetenschappelijke ontwikkelingen in Nederland onmiskenbaar. (9) Reizen? Míj is niet duidelijk geworden, of WT na zijn verblijf in Parijs en Marseille nog andere buitenlandse reizen heeft gemaakt. Maar gereisd werd er wél in de familie. Abdias zou in 1682 al in Zuid-Amerika zijn geweest (zei hij), en hij was in in Rusland. David verbleef van 1755 tot zijn terugkeer als berooide drenkeling in 1764 negen jaar in Berbice - hij kwam overigens gelukkig nog op tijd in Hulst terug om zijn vader WT te zien, voordat die overleed op 12 november En ook zijn broer Anthony heeft enkele jaren in Frankrijk gestudeerd. WT, David en Anthony hebben natuurlijk wél heel veel binnen Nederland gereisd. Voor een indruk van hoe dat ging verwijs ik u naar (bijvoorbeeld) het Archief / Mededelingen van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen / jaargang 1980 / pag. 134 evv: 'Een reis door Zeeland in 1774', door drs. J.H. Kluiver. Je ziét dan de zeedijken; de 'aangename steenwegen door het groene landschap in die tijd, en je hóórt de wind Terzijde: daarin wordt ook een klein vierkant stulpje beschreven in de buurt van Domburg, waarin een heremiet huisde. Op diens tafel lagen onder meer de boeken Le 16 zie: /

10 17 songe d un eremite 17 en La metamorphose d Ovide ; over de franse taal gesproken (10) Internationaal georiënteerd? Het lokale van Staats-Vlaanderen was de familie Hattinga in ieder geval wel ontstegen. Nogmaals: een plattelandsdokter was Willem Tiberius bepaald niét. Het ziet er meer naar uit, dat de Hattinga s in de 18e eeuw, meedrijvend op en deelnemend aan de ontwikkelingen, die door de Verlichting in gang waren gezet, veel ruimer en internationaler georiënteerd waren dan wij, terugkijkend vanuit de 21e eeuw, misschien geneigd zouden zijn te denken. Ik heb dan ook de neiging om mee te gaan met de Kraker, waar die in zijn bijdrage aan het jaarboek stelt, dat de Hattinga s voor die tijd internationaal actief waren, en evenzeer, dat er in de 18e eeuw, ook in Zeeland, sprake was van opnieuw ontwakend cultureel leven, leesgezelschappen, bibliotheken. Ik zou op grond van het voorgaande eigenlijk nog iets verder willen gaan : de Hattinga s hadden ook ervaring met en interesse voor andere culturen, zowel binnen als buiten Europa - getuige de bibliotheek van WT zelf. De stormachtige ontwikkelingen op wetenschappelijk en technisch gebied, die in die tijd in Europa plaatsvonden, gingen aan de actieve en belezen WT en zijn zoons blijkbaar niet voorbij. Het lijkt in hoge mate interessant om de catalogus van de veiling van zijn boeken uit 1763 eens écht goed uit te diepen, en op die wijze zijn interesses en horizon (nog) beter in beeld te krijgen. (11) Cartografie Natuurlijk heeft ook de cartografie de horizon van de Hattinga s verruimd en hun wereldbeeld mede bepaald. : De droom van een kluizenaar

11 Met name kunnen wij ons afvragen, wat Willem Tiberius, David en Anthony wisten van andere ontwikkelingen in de cartografie. Ook alleen al daarover is een boek vol te schrijven. In feite deden de Hattinga s wat er ook in landen om ons heen gebeurde: de weg volgen van incidenteel kaarten maken, al dan niet uit liefhebberij, naar steeds functioneler en systematischer cartografie, veelal met voornamelijk militaire doelen. Scholten zegt daarover in zijn boek 'Militaire topografische kaarten en stadsplattegronden in Nederland , dat de penibele omstandigheden, waarin de republiek tijdens de Oostenrijkse successieoorlog verkeerde, de Hattinga s de gelegenheid boden hun cartografische capaciteiten te ontplooien. In zekere zin hadden zij dus de tijd / de omstandigheden méé. Zij waren natuurlijk niet de enigen. Zo vond in ongeveer dezelfde tijd ( ) de Survey of Scotland plaats. Aanleiding was de opstand van de Jacobieten, die goed gelokaliseerd moesten kunnen worden. Ook daar ging men, met name uit defensiebelang, over tot systematisch karteren. En zo was in Frankrijk de familie Cassini al in 1733 begonnen met een systematische kartering van het hele land. Dat leidde in 1745 tot 182 kaartbladen, die aaneengelegd tezamen een kaart van heel Frankrijk vormden van 11,5 bij 11,5 meter, ofwel zo n 132 m2. De gehanteerde schaal was '1 ligne pour 100 toises. Dat komt neer op 1 : De totale triangulatie duurde overigens ± 60 jaar, en vier generaties Cassini: een immense prestatie. Die Cassini-kaart was technisch heel vernieuwend, en werd ook wel aangeduid als 'la carte de l Academie. 18 Dr. F.W.J. Scholten / Canaletto / Alphen aan den Rijn / 1989 / pag. 91

12 De directeur van het Zeeuwsch Archief duidt op de site 19 van het archief de franse kaartenmakersfamilie Cassini aan als de 'evenknie 20 van de familie Hattinga. Voorwaar een groot compliment Overigens werkten niet alle beroemde cartografen uit die tijd (alleen) met triangulatie. De door mij persoonlijk zeer bewonderde Guillaume de l Isle 21, leerling van de astronoom Dominique Cassini 22, en Premier Géographe du Roi, reisde niet zelf, maar werkte kaarten uit in zijn atelier in Parijs, op basis van informatie van onder meer reizigers. Dat leverde overigens verschrikkelijk mooie kaarten op, met daarop vaak ook nog eens heel veel informatie. In Frankrijk was men in de 17e en de 18e eeuw trouwens ook al bezig met 3D-cartografie, of liever: maquettes van vestingen en het omliggende landschap, van soms wel vele m2. Daarvan zijn er enkele tientallen te zien in het Musée des Plans Reliefs in Parijs 23, maar ook het Palais des Beaux Arts in Lille bezit er een aantal. Als u nog eens in Parijs of Lille komt: een bezoek loont zeker de moeite. Meer inzicht in de bibliotheek van WT zou ons hopelijk kunnen vertellen, of de Hattinga s van (die) andere cartografen en hun producten op de hoogte waren - maar dat kán haast niet anders. Via hun kaarten vallen de Hattinga s wél aan de Franse cartografie te linken. Gebruikten zij in het algemeen als afstandsmaat de Rijnlandse Roede, en soms andere, zoals Blooijse Roeden, Conincks Roeden (Ameland), Gendse Roeden (Hulster Ambacht), Putse Roeden (St. Adolfsland), en een enkele keer zelfs 'Duytsche Mylen van XV in een Graadt, plotseling komt er dan óók een kaart voorbij van van Dale (óók al uit Zeeuws-Vlaanderen): gelijke in verdienste of bekwaamheid Paris, Genua Paris 1712, ook wel aangeduid als Cassini I, en directeur van het Observatoire de Paris 23

13 Sas de Gand, met een 'Echelle de 1200 toises de France, qui fait un demy Lieux de France. Ze waren dus wel degelijk op de hoogte van andere schalen en afstandsmaten, en met name ook van Franse. Wéér Frankrijk trouwens, en wéér de franse taal. Dan is ook aannemelijk, dat ze op de hoogte waren van de toen nog bestaande enorme verscheidenheid in afstandsmaten. Bestonden er in Nederland al vele verschillende soorten Roeden en Ellen, internationaal waren de verschillen nog veel groter. Een korte verkenning in min of meer willekeurig 18e-eeuws kaartmateriaal levert bijvoorbeeld al tientallen verschillende soorten mijlen op 24. Zelfs binnen één land werden vaak verschillende soorten mijlen door- en naast elkaar gebruikt 25. Ik noem deze omstandigheid maar even om aan te geven, dat een niet ál te lokaal georiënteerde cartograaf in de 18e eeuw allerlei technische keuzes moest maken, en van dit alles dus op zijn minst een notie moest hebben. Ik zou mij haast aan de stelling durven wagen, dat een cartograaf, die in de 18e eeuw ook maar enigszins met zijn tijd meeging, daardoor onvermijdelijk zijn horizon verruimde. Een open deur, of een aanknopingspunt, of allebei? (12) Slot Wij hebben behoorlijk veel feiten-materiaal over het leven en werk van Willem Tiberius, David en Anthony. Ik meen te mogen stellen, dat analyse van dat materiaal aan de hand van verschillende gezichtspunten en invalshoeken hen in ieder geval als persoon dichterbij brengt - en nog veel dichterbij kan brengen. 24 Dan hebben we het nog niet eens over de vele soorten uren gaans, de Griekse stadiën, de Russische wersten, de Indiase coss, de Perzische farsangen, de Arabische giams, de Wiener Klasters, enz. enz 25 Er waren al eerder pogingen gedaan om overzicht te scheppen, bijv.: Finetto Oberti (Turijn, 1643), Treatise on metrology / handboek over internationale gewichten, maten en wisselkoersen, 1667

14 Met die gedachte in het achterhoofd zie ik de aanbieding van het jaarboek vandaag niet als de afsluiting van een project, maar als een opstap naar verder. (13) Dank Ik dank u niet alleen voor uw aandacht, maar vooral ook voor het perspectief, dat u door dit jaarboek aan de huidige Hattinga s hebt gegeven. m.c.l. hattinga verschure, den haag, sept/okt. 2015

De Familie Hattinga. Cartografen

De Familie Hattinga. Cartografen De Familie Hattinga Willem Tiberius en zijn beide zonen Cartografen onder andere te Hulst In ons museum vindt u hier en daar mappen met wat meer gegevens over een bepaald onderwerp. U kunt deze mappen

Nadere informatie

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid History Christiane Simone Stadie Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid Herinneringen van mijne academiereis in 1843 (Abraham Des Amorie van der Hoeven Jr.) Seminar paper Christiane

Nadere informatie

Voorbereiding assessment

Voorbereiding assessment Voorbereiding assessment 1. Zelfportret gemaakt door malou... 1 2. Samenvatting... 3 3. Zelfportret door een docent... 5 4. Zelfportret door Slc er... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5. Aanvullende

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a)

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a) LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a) Bijbelstudie 6 Leven met lef Een vrouw voor Izak: op zoek naar de ware Jacob(a) Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds.

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

ID 343 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) Pedagogische Wetenschappen.

ID 343 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) Pedagogische Wetenschappen. ID 33 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Pedagogische Wetenschappen optie: Land (bestemming) Aan welke universiteit/onderwijsinstelling

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800 Onderzoeksvraag: Op welke gebieden wilden de Verlichtingsfilosofen de bestaande maatschappij veranderen? Rationalisme = het gebruiken van gezond verstand (rede/ratio) waarbij kennis gaat boven tradities

Nadere informatie

Voor de dienst: "Laat Het Zien" van Reni en Elisa Welkom Lied 216 ( Morning has broken ) Bemoediging en groet Gebed Lied 780 (naar Psalm 139) Psalm 23

Voor de dienst: Laat Het Zien van Reni en Elisa Welkom Lied 216 ( Morning has broken ) Bemoediging en groet Gebed Lied 780 (naar Psalm 139) Psalm 23 Voor de dienst: "Laat Het Zien" van Reni en Elisa Welkom Lied 216 ( Morning has broken ) Bemoediging en groet Gebed Lied 780 (naar Psalm 139) Psalm 23 1 Een psalm van David. De HEER is mijn herder, het

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 44 (09-11)

De Bijbel open 2013 44 (09-11) 1 De Bijbel open 2013 44 (09-11) Als ouders zondigen, dan worden hun kinderen daarvoor gestraft. Is dat zo? Dat kan toch niet waar zijn. Toch lijkt dat wel zo te staan in Deut. 5:9 en Ex. 20:5. In deze

Nadere informatie

Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004. Pasen is opstaan

Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004. Pasen is opstaan Gelezen: Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004 Pasen is opstaan Gemeente, Het woord, het werkwoord dat bij Pasen hoort is: opstaan. Daarbij horen de afgeleide zelfstandige naamwoorden:

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Dossier opdracht 5. Kijk op leerlingen en leren

Dossier opdracht 5. Kijk op leerlingen en leren Dossier opdracht 5 Kijk op leerlingen en leren Naam: Thomas Sluyter Nummer: 1018808 Jaar / Klas: 1e jaar Docent Wiskunde, deeltijd Datum: 19 januari, 2008 Samenvatting Als voorbereiding op onze baan in

Nadere informatie

Inleiding In mijn praktijk als orthopedagoog/gz-psycholoog komen natuurlijk ook ouders met een enig kind. Eerlijk gezegd zag ik hen tot nu toe niet als een aparte categorie. Voor mij is ieder mens uniek,

Nadere informatie

Hoe heetten de zonen van Adam en Eva?

Hoe heetten de zonen van Adam en Eva? Hoe heetten de zonen van Adam en Eva? Genesis 4:1-2, eerste deel 1 En Adam had gemeenschap met Eva, zijn vrouw, en zij werd zwanger en baarde Kaïn, en zei: Ik heb een man van de HEERE gekregen! 2 En zij

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Welke opdracht gaf Jakob aan zijn zonen vanwege de hongersnood?

Welke opdracht gaf Jakob aan zijn zonen vanwege de hongersnood? Jozefs broers bij de onderkoning. Welke opdracht gaf Jakob aan zijn zonen vanwege de hongersnood? Genesis 42:1-2 1 Toen Jakob zag dat er koren in Egypte was, zei Jakob tegen zijn zonen: Waarom kijken jullie

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Vertrouwen Margriet Ledin-de Hoop Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Inhoudsopgave Woord vooraf 6 1. Op reis 8 2. Spring! 15 3. Ver weg of heel dichtbij? 24 4. Actief afwachten 32 5. In vertrouwen keuzes

Nadere informatie

I. Het ontbreekt mij aan niets? Psalm 23 is een geliefde psalm van David. Hij is kort en krachtig. De eerste vers begint sterk:

I. Het ontbreekt mij aan niets? Psalm 23 is een geliefde psalm van David. Hij is kort en krachtig. De eerste vers begint sterk: Groot Nieuws 6 sep 2015 Ds. Stephen Overduin Psalm 23 Mij ontbreekt niets 231 Een psalm van David. De HEER is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets. 2 Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Toespraak van Anouchka van Miltenburg, Voorzitter van de Tweede Kamer, bij de bijeenkomst van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, op 14 augustus 2015 in de Tweede Kamer We dachten dat we na de capitulatie

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Tekst herdenking Brabantse gesneuvelden: Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst

Tekst herdenking Brabantse gesneuvelden: Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst Tekst herdenking Brabantse gesneuvelden: Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst Dames en heren, allen hier aanwezig. Het is voor mij een grote eer hier als pas benoemde burgemeester

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment?

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Het erfelijk koningschap aan David toegezegd. Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Zie 2 Samuel 7 Veel van de omringende volken, die de voorspoed van Israël zagen,

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Art lll, Handboek, Kerk vd Nazarener: Wij geloven in de Heilige Geest, de derde Persoon van de Drieeenige Godheid; dat Hij voortdurend aanwezig is en doeltreffend

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

Een hoop genavelstaar. Rijmcanon van de Oosterse wijsbegeerte

Een hoop genavelstaar. Rijmcanon van de Oosterse wijsbegeerte Een hoop genavelstaar Rijmcanon van de Oosterse wijsbegeerte Schrijver: Jaap van den Born Coverontwerp: Jaap van den Born ISBN: 9789461933676 Uitgegeven via: mijnbestseller.nl Print: Printforce, Alphen

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Prostaatkanker Hoe ontdek je het en dan?

Prostaatkanker Hoe ontdek je het en dan? Prostaatkanker Hoe ontdek je het en dan? Eerste druk, 2014 2014 Henri Pieter www.henripieter.nl Schilderij cover: Irma Boogh-van der Burg isbn: 9789048433735 nur: 860 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer

Nadere informatie

Geloof tegenover gevoelens

Geloof tegenover gevoelens Kenneth Hagins Geloofsles nr. 7 Geloof tegenover gevoelens Centrale waarheid: Een formule voor geloof is: 1) Zoek in Gods Woord naar een belofte die betrekking heeft op wat u nodig heeft, 2) Geloof Gods

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Bij wie vroeg Jakob hulp toen zijn zonen de tweede reis naar Egypte gingen maken?

Bij wie vroeg Jakob hulp toen zijn zonen de tweede reis naar Egypte gingen maken? De tweede reis van Jozefs broers naar Egypte. Bij wie vroeg Jakob hulp toen zijn zonen de tweede reis naar Egypte gingen maken? Genesis 43:14 14 God, de Almachtige, geve jullie barmhartigheid in de ogen

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 8-12 jarigen Lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Ilja Witte en Judith Maarsen Mei 2007Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling HET BOEK

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Partnerkeuze bij allochtone jongeren

Partnerkeuze bij allochtone jongeren Partnerkeuze bij allochtone jongeren Inleiding In april 2005 lanceerde de Koning Boudewijnstichting een projectoproep tot voorstellen om de thematiek huwelijk en migratie te onderzoeken. Het projectvoorstel

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Voorbereidende les bij:

Voorbereidende les bij: Voorbereidende les bij: 1 U heeft een bezoek aan de tentoonstelling 24 uur met Willem in het Nationaal Archief gepland. Wij verheugen ons op uw komst, u bent van harte welkom! Om uw bezoek aan het Nationaal

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Welk Bijbelboek gaat over dit hoofdstuk? Waarheen trok Abraham en zijn gevolg?

Welk Bijbelboek gaat over dit hoofdstuk? Waarheen trok Abraham en zijn gevolg? Abraham in Gerar. Welk Bijbelboek gaat over dit hoofdstuk? Genesis 20 Waarheen trok Abraham en zijn gevolg? Genesis 20:1 1 Abraham trok vandaar naar het Zuiderland en woonde tussen Kades en Sur, en hij

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Getuigend christen zijn (1)

Getuigend christen zijn (1) Getuigend christen zijn (1) blok E - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, meningen peilen 19.30 God wil ervaringen van mensen gebruiken 19.40 Jouw ervaringen

Nadere informatie

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren,

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren, Toespraak van de minister-president, mr. dr. Jan Peter Balkenende, bijeenkomst ter ere van de 50 ste verjaardag van de Verdragen van Rome, Ridderzaal, Den Haag, 22 maart 2007 Majesteit, Koninklijke Hoogheid,

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Nadieh Jolyn Siekmans

Nadieh Jolyn Siekmans Vlinder, fladderend in de lucht doe je hen de groeten in jouw vlucht als je ze boven de hoogste bomen wellicht zult tegenkomen Samenkomst voor het afscheid van Nadieh Jolyn Siekmans * 9 mei 1994 17 januari

Nadere informatie

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Inhoudsopgave 1. Zakelijke gegevens 2. Samenvatting van het boek 3. Over de auteur 4. Over het boek 5. Leeservaringen 6. Recensie en eigen mening 1.

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom Naam: Het jodendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

Canonvensters Michiel de Ruyter

Canonvensters Michiel de Ruyter ARGUS CLOU GESCHIEDENIS LESSUGGESTIE GROEP 8 Canonvensters Michiel de Ruyter Michiel Adriaanszoon de Ruyter werd op 23 maart 1607 geboren in Vlissingen. Zijn ouders waren niet rijk. Michiel was een stout

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

Op de grens van hemel en aarde. Een bijna-doodervaring

Op de grens van hemel en aarde. Een bijna-doodervaring Op de grens van hemel en aarde Een bijna-doodervaring Eerste druk, 2014 2014 Tineke H.C.M. Verwij Illustraties: Tineke H.C.M. Verwij Coverfoto: Tineke H.C.M. Verwij isbn: 9789048432684 nur: 402 Uitgever:

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

DOSSIER >>> Wat is een. goede papa? DOSSIER

DOSSIER >>> Wat is een. goede papa? DOSSIER DOSSIER >>> Wat is een DOSSIER goede papa? 42 PSYCHOLOGIES MAGAZINE april 2014 Beter in je vel op het werk Nu de strenge maar afwezige vader definitief heeft afgedaan is het voor papa s zoeken naar een

Nadere informatie

Taal In welke taal worden de cursussen aangeboden? Frans. Waar en wanneer heb jij een taalcursus gevolgd? Ik heb geen taalcursus gevolgd.

Taal In welke taal worden de cursussen aangeboden? Frans. Waar en wanneer heb jij een taalcursus gevolgd? Ik heb geen taalcursus gevolgd. Erasmusbestemming: Toulouse, Frankrijk. Academiejaar: 2015 2016. Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De universiteit is zeer centraal

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

Young People Coaching Experience

Young People Coaching Experience Hét loopbaanprogramma voor Young Professionals Young People Coaching Experience In 5 stappen naar je ideale baan! Ga jij met tegenzin naar je werk? Heb je er genoeg van om werk te doen dat niet bij je

Nadere informatie

Aangenaam kennismaken!

Aangenaam kennismaken! Aangenaam kennismaken! Dit programma is er op gericht dat de meiden en de leiding kennis maken met elkaar. Dit gebeurt door middel van verschillende werkvormen. Ook maken de meiden in het programma kennis

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Dharma DE WARME CHARME VAN

Dharma DE WARME CHARME VAN REPORTAGE Dharma DE WARME CHARME VAN Het enthousiast kloppend hart van Kortrijk heeft er sinds kort een uniek adresje bij. Met Bed&Breakfast Dharma maakt gastvrouw Linda haar droom waar en garandeert ze

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Met regelmaat komt ik nog in de Ooster. Als ik naar deze Oosterkerkgemeente kijk, dan zie ik een zeer levendige gemeenschap.

Met regelmaat komt ik nog in de Ooster. Als ik naar deze Oosterkerkgemeente kijk, dan zie ik een zeer levendige gemeenschap. Verkondiging Een icoon met een groot rood veld. Een vurig veld in de vorm van een lindeblad het vuur dat overal heen kan waaien. Dat is de verbeelding van deze icoon uit de tweede helft van de zestiende

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

TIJD VAN PRUIKEN EN REVOLUTIES

TIJD VAN PRUIKEN EN REVOLUTIES TIJD VAN PRUIKEN EN REVOLUTIES Hoofdstuk 4 PARAGRAAF 4.1 Pruikentijd Standenmaatschappij De verlichting VERVAL EN RIJKDOM In de 17 e eeuw was Nederland het rijkste land ter wereld Van stilstand komt achteruitgang

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld?

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth op de akker van Boaz. Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth 2:1 1 Nu had Naomi een bloedverwant van de kant van haar man, een zeer vermogend man, uit het geslacht van Elimelech,

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie