Aan de slag met het E-blocks Starter Pack

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de slag met het E-blocks Starter Pack"

Transcriptie

1 Aan de slag met het E-blocks Starter Pack Dit document is bedoeld om u op weg te helpen met E-Blocks en de daarbij behorende software. Na een controle of het geleverde pakket compleet is, zullen wij u door de installatie van het Flowcode-programma loodsen. Daarna zullen we nog wat praktische aanwijzingen geven om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen met E-Blocks en Flowcode. Controle van het E-Blocks starter pack Controleer voor u begint of het starterpack de volgende zaken bevat: (opsomming met foto s?) 1. USB-kabel 2. USB Multiprogrammer (EB006) met PIC16F877 microcontroller (los bijgeleverd) 3. LCD board (EB005) 4. LED board (EB004) 5. Switch board (EB007) 6. CD met Flowcode software 7. Matrix Sampler (mini-) CD Installatie van de software Leg de bijgeleverde Flowcode V2.1 CD in de CD-drive van uw PC. Deze schijf start automatisch op (tenminste als dat zo is ingesteld op uw PC), gebruik anders de Windows Verkenner om het programma RunMe.exe te starten.

2 Het venster dat nu wordt geopend, vraagt de meest recente versie van MPLAB te installeren (Step 1), klik op Install MPLAB.

3 Sluit alle applicaties die eventueel nog actief zijn en klik op Next om verder te gaan.

4 Selecteer I Accept the terms of the license agreement en klik weer op Next.

5 Kies voor Complete en ga weer verder met Next. En nogmaals Next..

6 Nog een laatste kans om de installatiegegevens te bekijken, kies Back als u nog iets wilt wijzigen, anders Next. N.B.: sluit alle programma s die eventueel nog actief zijn af (behalve RunMe.exe en dit installatieprogramma).

7 Na afronding van de installatie krijgen we vier vensters die we met No afsluiten

8 Daarmee is deze installatie is voltooid. Klik op Finish om af te sluiten, de PC zal opnieuw opstarten.

9 Na MPLAB is nu Flowcode aan de beurt voor installatie, start opnieuw RunMe.exe vanaf de CD en klik op Install Flowcode. Sluit alle applicaties af die eventueel nog actief zijn op de PC. Dit installatieprogramma zal niet verder gaan voordat dat is gebeurd! Klik daarna op Next om verder te gaan.

10 Nog wat wetenswaardigheden, Next brengt ons naar het volgende scherm. Nu vraagt het programma om de licentiehouder. Deze 16-cijferige sleutel vindt u op een sticker, rechtsonder aan de achterzijde van de cover van het CD-doosje.

11 Klik op I Agree als u de licentievoorwaarden heeft gelezen en daarmee akkoord gaat. U kunt nu eventueel een andere map kiezen voor de installatie van Flowcode, wij raden aan om zonder wijziging meteen op Next te klikken.

12 Idem voor de naam van de groep, ook hier het beste meteen door naar het volgende scherm. Nog een keer Next start de installatie van Flowcode.

13 Als het kopiëren van de bestanden voltooid is, kunt u ervoor kiezen of Flowcode en/of PPP een snelkoppeling op het bureaublad krijgen, dit laten we aan uw eigen smaak over.

14 Dit was de laatste stap die nodig was voor de installatie van de software. Finish brengt ons terug in het hoofdmenu van RunMe, Flowcode is nu klaar voor gebruik!

15

16 Een systeem opbouwen met E-Blocks, de hardware Allereerst moeten we het multiprogrammer board in orde maken. Bij het Starter Pack is een losse microcontroller (PIC16F877) geleverd omdat deze wat uitgebreidere mogelijkheden biedt dan de controller (PIC16F88) die standaard op dit board is geplaatst. Verder zijn er nog wat instellingen die gecontroleerd moeten worden op het bord. Daarna volgt nog kort iets over het op elkaar aansluiten van de E-Blocks, en ter afsluiting nog een enkele opmerking over het koppelen van een systeem aan een PC en de programmeersoftware. Wisselen van de microcontroller LET OP: altijd maar één microcontroller tegelijk op het multiprogrammer board plaatsen! Tijdens het omwisselen van de controllers moet de voedingsspanning van het bord uitgeschakeld zijn en uitgeschakeld blijven! We beginnen met het verwijderen van de originele controller U18. Neem een klein schroevendraaiertje en steek dit voorzichtig tussen het IC en het voetje, werk het IC een klein beetje omhoog (zie foto). Verplaats de schroevendraaier vervolgens naar de andere kopse kant van het IC en doe daar hetzelfde, blijf dit afwisselen totdat alle pootjes uit het voetjes los zijn gekomen. Vooral niet overhaasten en te veel wrikken, dit leidt zeker tot verbogen of zelf afgebroken pootjes van een IC dat vast nog wel eens van pas komt! De PIC16F877 komt in het voetje te zitten dat aangeduid is met U40 op de print. Neem het IC van het beschermende zwarte schuim, buig de aansluitpennen zodat ze mooi haaks op de behuizing staan (zie foto). Daarna kan het in het voetje U40 geplaatst worden en voorzichtig aangedrukt, let daarbij goed op of alle pennen goed in het voetje schuiven. Let goed op de oriëntatie van het IC! De kant met de kleine uitsparing in de behuizing en de punt bij pen 1 moet naar U1 (het IC met de witte sticker) wijzen. (zie foto)

17 Instellingen: jumpers en schakelaars Linksboven aan de foto, net boven de printkroonstenen J7 en J10 is het 3-voudige jumperblok J29 te vinden. Wanneer we een controller willen programmeren, zal een externe voedingsadapter eraan te pas moeten komen en dan staan de jumpers op de foto

18 in de juiste stand. Wanneer een applicatie gewoon loopt, volstaat voeding vanuit de PC via de USB-aansluiting, maar dan moet J29 wel in de andere stand staan. De externe voedingsadapter is een gewone netadapter (9..15V gelijkspanning) zoals we die bij zo veel apparatuur tegenkomen. Deze kan ofwel op de adapterconnector J6, of op +14V en GND op J7 rep. J10 worden aangesloten. Bij J6 zit de plus-aansluiting aan de buitenkant van de connector en de min- aan de middenpen. Als de polariteit van de voeding per ongeluk verkeerdom is aangesloten, gaat er niets stuk. LED2 (net onder deze jumpers op de foto) zal alleen oplichten als de voedingsspanning aanwezig en correct van polariteit is. Naast J7 en J10 vinden we zo n zelfde jumperblokje, dat normaliter altijd in de rechter positie (zoals op de foto) hoort te staan. Links onderaan de foto zien we de schuifschakelaars SW1 en SW2. SW2 zal meestal naar rechts staan (in de stand XTAL, kristal X1 verzorgt dan de klok van de microcontroller). SW1 heeft alleen invloed als SW2 in de stand RC staat. Koppelen van E-Blocks De dataverbindingen tussen E-Blocks onderling vinden altijd plaats via de 9-polige sub-d connectoren. Bij sommige E-Blocks (zoals de LCD-module en het switchboard van het starter pack) moet ook nog +5V voedingsspanning worden doorverbonden vanaf het multiprogrammer board. Dit gebeurt altijd met losse draden vanaf J7 en J10 (+V aansluitingen) naar printkroonstenen op de printen die gevoed moeten worden. De beschikbaarheid van poorten op het multiprogrammer board is afhankelijk van het type PIC-processor dat op die print zit. Bij de PIC16F887 zijn wel alle vijf de poorten voorhanden, maar alleen B, C en D hebben de beschikking over de volle acht poortlijnen. A heeft slechts 6 poortlijnen en E zelfs maar 3. Dat biedt uiteindelijk toch voldoende mogelijkheden: de LCD-module heeft bijvoorbeeld maar 6 lijnen nodig en kan dus prima functioneren op poort A. Tijdens het ontwikkelen van applicatie in Flowcode wordt er op gelet of een E-Block wel voldoende aansluitingen met het multiprogrammer board heeft en de ontwikkelsoftware zal de gebruiker erop wijze als bepaalde koppelingen niet (of niet geheel) mogelijk zijn. Er is overigens geen enkele microcontroller uit de PIC-familie die op deze print past en in alle 40 poortlijnen zou kunnen voorzien! Aansluiten op de PC Het multiprogrammer board wordt via de bijgeleverde USB-kabel aangesloten, als Flowcode goed geïnstalleerd is zal het bord en het type processor dat erop zit automatisch herkend worden. Er is dus geen speciale USB-driver nodig om de communicatie met het bord aan de praat te krijgen. Registratie van PPP, PIC-programmer software Wanneer u controllers gaat programmeren vanuit Flowcode, zal de eerste keer een venster verschijnen met het verzoek de programmeersoftware te registreren bij MatrixMultimedia.

19 U kunt dan op de hyperlink klikken om uw registratiegegevens in te vullen op de website van MatrixMultimedia. Na enige tijd ontvangt u dan via de gevraagde User Name en Unlock code. Als u geen internetverbinding beschikbaar heeft, kunt u op Close klikken en gewoon verder gaan. U zult er dan in een later stadium aan herinnerd worden om alsnog te registreren.

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4 2.

Nadere informatie

Workshop : Overstappen naar Windows 8

Workshop : Overstappen naar Windows 8 Workshop : Overstappen naar Windows 8 Inleiding Windows 8 is klaar en iedere pc met XP, Vista of Windows 7 komt volgens Microsoft in aanmerking voor een upgrade. Maar hoe upgraden zonder gegevens te verliezen?

Nadere informatie

Het maken van back-ups voor het MKB

Het maken van back-ups voor het MKB Het maken van back-ups voor het MKB Recent heb ik op mijn blog (http://blog.zandstra.it) al een stuk hierover gewijd. Aangezien dit wellicht toch meer uitweiding verdiend, maar dit niet afdoende in een

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

EM398x-R1 UPS 600-1000-1600VA

EM398x-R1 UPS 600-1000-1600VA EM398x-R1 UPS 600-1000-1600VA EM398X-R1 - UPS 600-1000-1600VA 2 NEDERLANDS Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken... 2 1.2 Inhoud van de verpakking... 3 1.3 Aansluiten van de UPS...

Nadere informatie

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu.

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. In Windows kun u in het configuratiescherm de computer aanpassen naar uw wensen. In Ubuntu heet dit Systeeminstellingen. Ik zal in deze handleiding de meest

Nadere informatie

Herstellen van je pc (Disaster Recovery)

Herstellen van je pc (Disaster Recovery) Herstellen van je pc Disaster Recovery 1 Herstellen van je pc (Disaster Recovery) 0. Inleiding In het vorige hoofdstuk hebben we verschillende mogelijkheden gezien om een veiligheidskopie te nemen van

Nadere informatie

Handleiding Telestick

Handleiding Telestick Handleiding Telestick Datum 22-03-2013 Status V 2.4 Pagina 2 Colofon Commando Diensten Centra IVENT Adres Kromhoutkazerne Herculeslaan 1 3584 AB Utrecht Contactpersoon Team Telestick Opdrachtgever DMO/IVENT

Nadere informatie

Externe Harde Schijf Korte. Handleiding

Externe Harde Schijf Korte. Handleiding Externe Harde Schijf Korte Handleiding Bewerkingen met multifunctionele knop: Druk op de knop en houd deze ingedrukt totdat het lampje gaat branden de schijf start voor het eerst op. Druk na het opstarten

Nadere informatie

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Handleiding Voor Windows en Mac LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Voor vragen stuurt u een e-mail naar support@liveschijf.nl Inhoud Online Backup

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

Beheerdershandleiding

Beheerdershandleiding Beheerdershandleiding OpusFlowCRM binnen een NT Netwerk en/of Terminal Server DEZE HANDLEIDING IS NIET BEDOELD VOOR INSTALLATIE OP LATOPS/OFFLINE WERKSTATIONS! OpusFlowCRM is een product van: OpusFlow

Nadere informatie

iphone configuratie voor EUR faciliteiten

iphone configuratie voor EUR faciliteiten iphone configuratie voor EUR faciliteiten Auteur: Donald Heering Status: Definitief Versie: 1.0 1 / 43 2 / 43 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 5 2 HET STAPPENPLAN BIJ CONFIGURATIE EN IN GEBRUIK NEMEN... 6

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Nieaf-Smitt NEN 3140 meetapparatuur en software INHOUDSOPGAVE

Veelgestelde vragen Nieaf-Smitt NEN 3140 meetapparatuur en software INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Nieaf-Smitt EazyPAT Nieaf-Smitt EazyPAT 3140 Nieaf-Smitt EazyPAT 3140 plus Nieaf-Smitt EazyPAT XE plus Nieaf-Smitt MultiPAT Nieaf-Smitt MultiPAT 3140 Nieaf-Smitt MultiPAT XE Nieaf-Smitt PAT

Nadere informatie

HiSPARC Software Documentatie

HiSPARC Software Documentatie HiSP RC HiSPARC Software Documentatie Release 6.11 David Fokkema, Arne de Laat en Bob van Eijk December 06, 2013 CONTENTS 1 Inhoud 3 1.1 Introductie......................................... 3 1.2 Installatie

Nadere informatie

Skool ThuisWerkPlek. 2011 Skool BV Build 3.0.2

Skool ThuisWerkPlek. 2011 Skool BV Build 3.0.2 Alle rechten voorbehouden. Deze uitgave mag voor eigen gebruik vermenigvuldigd worden in originele vorm. Het is niet toegestaan op eniger wijze wijzigingen aan te brengen in het document of layout zonder

Nadere informatie

Nieuw vanaf seizoen 2012

Nieuw vanaf seizoen 2012 Nieuw vanaf seizoen 2012 Nu ook voor Compustam gebruikers van afdeling 3 en 4 te downloaden via onze website COMPUCLUB Dierenriem 40 Postbus 148 7070 AC Ulft Tel: 0315-630211 Onze websites zijn www.compuclub.nl

Nadere informatie

Installatiehandleiding 3.0.0. Fidura Enterprise

Installatiehandleiding 3.0.0. Fidura Enterprise Fidura Enterprise Revisie datum: 28 maart 2012 cversie: 1.1 Inhoudsopgave INSTALLATIEHANDLEIDING 3.0.0...1 FIDURA ENTERPRISE...1 INHOUDSOPGAVE...2 INHOUDSOPGAVE...3 BIJLAGE(N):...5 1 INLEIDING...6 1.1

Nadere informatie

Handleiding installatie TROPAZ - APP voor Android (mobiele apparaten)

Handleiding installatie TROPAZ - APP voor Android (mobiele apparaten) Handleiding installatie TROPAZ - APP voor Android (mobiele apparaten) Algemene inleiding en informatie De Tropaz-app van de trombosedienst Friesland Noord is alleen beschikbaar voor cliënten die onder

Nadere informatie

Lunar Scherm Vergroter Versie 9.0

Lunar Scherm Vergroter Versie 9.0 Lunar Scherm Vergroter Versie 9.0 voor Microsoft Windows Besturingsystemen Auteursrecht 1998-2008 Dolphin Oceanic Ltd. Technology House Blackpole Estate West Worcester WR3 8TJ United Kingdom Tel: +44 (0)1905

Nadere informatie

Een IMAGE of Systeembackup maken

Een IMAGE of Systeembackup maken Een IMAGE of Systeembackup maken Een IMAGE of systeembackup is een kopie van uw C:\ schijf of van uw C:\ schijf en meerdere partities van uw harde schijf. Een Image bevat dus niet alleen uw besturingssysteem

Nadere informatie

Backup en Synchronisatie

Backup en Synchronisatie Backup en Synchronisatie Om de informatie en software in uw computer veilig te stellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden: 1. Windows zelf met alle geïnstalleerde programma s, instellingen,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Welp handleiding, Datum : 13 November 2014

Inhoudsopgave Welp handleiding, Datum : 13 November 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Welp handleiding, Datum : 13 November 2014 Deze handleiding bevat uitleg over alle functies die beschikbaar zijn vanaf versie 7.2 Inleiding Wat heb ik nodig om Welp te kunnen

Nadere informatie

Snel op weg met de PepperPlayer.

Snel op weg met de PepperPlayer. Snel op weg met de PepperPlayer. Dit is een korte leidraad voor de installatie van de PepperPlayer. Hierin wordt zo simpel mogelijk beschreven hoe u de PepperPlayer kunt instaleren. Kijk voor uitgebreide

Nadere informatie

Een Image van Windows maken

Een Image van Windows maken Een Image van Windows maken Waar een back-up zich in het algemeen richt op het veiligstellen en zo nodig herstellen van uw bestanden, herstelt u met images de volledige inhoud van een partitie of harde

Nadere informatie

Z wijsen S oftware Manager 1.1

Z wijsen S oftware Manager 1.1 zsm-handleiding-bw.qxd 07-06-2004 10:48 Pagina 1 Zwijsen Z wijsen S oftware Manager 1.1 Gebruikershandleiding en technische handleiding zsm-handleiding-bw.qxd 07-06-2004 10:48 Pagina 2 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

Handleiding MyBee voor de PC

Handleiding MyBee voor de PC Handleiding MyBee voor de PC Inhoud MyBee in vogelvlucht... 4 Basisprincipes... 4 Het whitelist-principe... 4 Twee whitelists... 4 Drie soorten ouders: tolerant, gemiddeld en streng.... 5 Privacy... 6

Nadere informatie