mr GJ. Brugman, advocaat 035/ Behandelaar Onze ref.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "mr GJ. Brugman, advocaat 035/97.058 Behandelaar Onze ref."

Transcriptie

1 UCX I fcî I 1 L 3 advocatei Parkstraat JH Den Haag Postbus GL Den Haag Noordnederlands Effektenkantoor T.a.v. de heer E. Berkhoff Rokin KP AMSTERDAM T F T F E bruaman(s)barents.nl Behandelaar Onze ref. mr GJ. Brugman, advocaat 035/ augustus 2010 Geachte heer Berkhoff, Inzake: Nazorg financieel dienstverleners / provisieregels 1. Onderwerp 1.1 NNEK verzocht ons te adviseren over de volgende situatie en de naar aanleiding daarvan geformuleerde vragen. Inleiding 1.2 Sinds de implementatie per 1 november 2007 in de Wet op het financieel toezicht ("Wft") van de richtlijn markten in financiële instrumenten ("MiFID') is het een financiële dienstverlener in beginsel niet (meer) toegestaan om te adviseren over deelnemingsrechten in beleggingsinstellingen (artikel 2:96 Wft), tenzij - kort gezegd - hij daartoe een vergunning heeft verkregen of gebruik kan maken van de vrijstelling van de vergunningplicht (artikel 11 en 35a Vrijstellingsregeling Wft). Deze vrijstelling betreft het zogenoemde 'nationaal regime' (het "NR"). Naast het adviseren over deelnemingsrechten, mag een financiële dienstverlener onder het nationaal regime uitsluitend de beleggingsdienst 'ontvangen en/of doorgeven van orders inzake deelnemingsrechten' verrichten. De financiële dienstverlener die gebruik maakt van deze vrijstelling - of die nu al dan niet daadwerkelijk de activiteiten verricht die vallen onder de reikwijdte van de vrijstelling - noemen wij hierna de "Financiële dienstverlener NR". 1.3 Sinds de implementatie van MiFID in de Wft, is het overgrote deel van de financiële dienstverleners een Financiële dienstverlener NR, hetgeen dus betekent dat zij de beide genoemde activiteiten mogen verrichten. Als de Financiële dienstverlener NR ook daadwerkelijk deze activiteiten verricht Rabobank , t.n.v. Stichting beheer derdengelden BarentsKrans Advocatuur IBAN:NL20 RABO I BIC: RABONL2U BarentsKrans is de handelsnaam van BarentsKrans N.V., statutair gevestigd te Den Haag (KvK Haaglanden nr ). Op al onze werkzaamheden zijn de algemene voorwaarden van BarentsKrans van toepassing, waarin een beperking van onze aansprakelijkheid is opgenomen.

2 Pagina 2 van 8 barepts geldt namelijk geen algehele vrijstelling van de verplichtingen die gelden voor beleggingsondernemingen, maar een vrijstelling onder voorwaarden. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in de Vrijstellingsregeling Wft en (uiteindelijk te kennen uit) het Besluit Gedragstoezicht financiële dienstverlening (het "BGfo"). Een van de voorwaarden betreft bijvoorbeeld de verplichting tot het afsluiten van een ('afgeslankte') cliëntovereenkomst. De (overige) voorwaarden waaraan de Financiële dienstverlener NR moet voldoen worden inzichtelijk gemaakt in paragraaf Deze voorwaarden vormen voor veel Financiële dienstverleners NR een dusdanige drempel, dat zij - hoewel daartoe wel degelijk bevoegd - ervoor kiezen om de beide activiteiten geheel niet te verrichten. Dit levert - zo constateert NNEK - een probleem op voor de cliënten aan wie zij voorafgaand aan de implementatie van MiFID een effectenhypotheek hebben geadviseerd en wel om de volgende reden. Cliënt niet (meer) geadviseerd omtrent vermogensopbouw' 1.5 Het doel van de cliënt met een effecten hypotheek, is om aan het einde van de looptijd (of mogelijk tussentijds) de hypotheekschuld (gedeeltelijk) af te lossen met het door de financiële dienstverlener bij het aangaan van de effectenhypotheek geprognosticeerde doelvermogen dat is opgebouwd uit (het rendement op) de deelnemingsrechten. Deze deelnemingsrechten worden op een beleggingsrekening geadministreerd, die de cliënt (veelal) aanhoudt bij de geldverstrekkende bank (maar dat hoeft niet). 1.6 Deze bank adviseert de cliënt niet omtrent de beleggingen - dat doet in principe de financiële dienstverlener - hetgeen betekent dat haar relatie met de cliënt een execution only-relatie betreft. De bank voert voor rekening van de cliënt dus uitsluitend orders uit. Dit betekent dat de bank jegens de cliënt dus tevens in hoedanigheid van beleggingsonderneming optreedt en dus moet voldoen aan de (gedrags)regels die gelden voor beleggingsondernemingen. 1.7 Als de Financiële dienstverlener NR heeft besloten dat hij - na implementatie van MiFID - de in paragraaf 1.2 bedoelde activiteiten (dus: adviseren over deelnemingrechten en ontvangen / doorgeven orders) niet meer wil verrichten, dan betekent dit effectief dat de cliënt niet meer wordt geadviseerd omtrent zijn beleggingen en de haalbaarheid van zijn doelvermogen. Immers, binnen de execution only-relatie ontvangt de dient ook geen adviezen van de achterliggende bank. Dit kan tot gevolg hebben dat de cliënt het doelvermogen niet bereikt en (bijvoorbeeld) het risico loopt dat hij bij aflossing met een restschuld blijft zitten. Vragen 1.8 In dit verband komen de volgende vragen op: (i) als de Financiële dienstverlener NR heeft besloten / besluit om de cliënten - aan wie hij voorafgaand aan de implementatie van de MiFID richtlijn een effectenhypotheek adviseerde -

3 Pagina 3 van 8 barepts niet meer te adviseren over hun deelnemingsrechten en de opbouw van hun vermogen, in hoeverre is hij dan verplicht dit aan zijn cliënten mede te delen? (ii) in hoeverre is de Financiële dienstverlener NR - die zijn cliënten voorafgaand aan de implementatie van de MiFID richtlijn een effectenhypotheek adviseerde - verplicht om onderhoud te plegen / de cliënt nazorg te verlenen terzake deze effectenhypotheek, in het bijzonder terzake de beleggingen in de deelnemingsrechten / de (stand van zaken van de) opbouw van zijn vermogen? 'Praktisch niet in staat te adviseren' 1.9 Het is overigens de vraag of de Financiële dienstverlener NR die (wel) besluit te (blijven) adviseren daartoe daadwerkelijk in staat is. Wil hij goed adviseren dan zal hij namelijk moeten beschikken over bepaalde informatie waarover niet hij, maar juist - uitsluitend - de achterliggende bankbeleggingsonderneming beschikt. Dit betreft in het bijzonder informatie waaruit het (in deelnemingsrechten belegde) vermogen van de cliënt is te kennen zoals: saldo- en portefeuiller overzichten, performancerapportages, etc. Dit betreft aldus informatie die de bankbeleggingsonderneming - op grond van de Wft / het BGfo - verplicht aan de cliënt dient te verstrekken De Wft lijkt de bank-beleggingsonderneming niet te verplichten om deze - voor de adviezen van de Financiële dienstverlener NR essentiële informatie - ook ter beschikking te stellen aan (daadwerkelijke) adviseur: de Financiële dienstverlener NR. Vraag 1.11 In dit verband komt de volgende vraag op: (iii) in hoeverre rust er op de achterliggende bank-beleggingsonderneming de verplichting om aan de Financiële dienstverlener NR de in paragraaf 1.9 bedoelde informatie te verstekken? Geen diensten, wel provisie 1.12 Tot slot constateert NNEK dat de Financiële dienstverlener NR die - terzake een effecten hypotheek tot stand gekomen voorafgaand aan de implementatie van MiFID - niet meer adviseert over de beleggingen in deelnemingsrechten (in veel gevallen) nog wel steeds doorlopende provisie ontvangt. Zie (o.a.) artikelen 69 en 71a BGfo. De NR verplicht de Financiële dienstverlener NR overigens om klantgegevens (rechtstreeks) bij de cliënt op te vragen. Afhankelijk van de dienstverlening (execution only, advies of beheer individueel vermogen) gelden de ken-uw-client verplichtingen vrijwel onverkort voor de Financiële dienstverlener NR. Zie artikel 35a lid 1 onder i Vrijstellingsregeling Wft. Dit betekent daarmee ook dat het lastig is om de bankbeleggingsonderneming ertoe te dwingen om dergelijke klantgegevens aan de Financiële dienstverlener NR ter beschikking te stellen.

4 Pagina 4 van 8 ba re nts Vraag 1.13 In dit verband komt de volgende vraag op: (iv) in hoeverre is de ontvangst door de Financiële dienstverlener NR van de doorlopende provisie in strijd met de Wft, meer in het bijzonder de provisieregelgeving? 2. Juridisch kader Relevante wetgeving en visie AFM 2.1 Onze bevindingen en conclusies zijn vanzelfsprekend primair gebaseerd op wet- en regelgeving. Daarnaast zijn de bevindingen mede gebaseerd op publicaties van de Autoriteit Financiële Markten ("AFM"). Dit betreft in het bijzonder (i) het rapport 'Beleggingshypotheek en Risico' (april 2003), (ii) het rapport Voortdurende Zorgplicht (oktober 2005) (iii) de 'Leidraad passende provisies financiële dienstverleners' (juli 2009) en (iv) de 'Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw' voor financieel dienstverleners en beleggingsondernemingen (december 2009). 'Principle based' 2.2 Veel van de in de Wft en lagere regelgeving opgenomen normen zijn open normen - ook wel 'principle based'-regelgeving genoemd. Dit noopt financiële ondernemingen - zoals de Financiële dienstverlener NR - ertoe om daaraan een eigen invulling te geven die - naar zijn beste inschatting - zoveel mogelijk aansluit bij het doel van de betreffende regelgeving. De AFM vult deze open normen ook in (onder meer) door haar visie te presenteren in haar leidraden. Hoewel de leidraden dus in beginsel alleen een representatie vormen van de visie van de AFM, geen recht vormen en daarom niet in rechte afdwingbaar zijn, moet volgens ons daaraan wel de nodige waarde worden gehecht. Deze leidraden kunnen daarom zeker worden gebruikt om een bepaald standpunt van een marktpartij te ondersteunen. 3. Beantwoording vragen Ad vraag (i) Doorlopende verplichting 'wezenlijke wijzigingen' 3.1 De Financiële dienstverlener NR die adviseert over effecten hypotheken heeft (in ieder geval) sinds de inwerkingtreding in 2006 van de Wet financiële dienstverlening ("Wfd") de doorlopende verplichting om de cliënt informatie te verstrekken over 'wezenlijke wijzigingen in de informatie' die hij voorafgaand aan de advisering over en de totstandkoming van de effecten hypotheek aan de cliënt heeft verstrekt (4:20 lid 3 Wft). Deze verplichting geldt overigens ongeacht of de financiële dienstverlener gebruik kan maken of gebruik maakt van het NR. 3.2 De informatie die de financiële dienstverlener (onder de Wfd en dus nu onder de Wft) voorafgaand moet verstrekken betreft in ieder geval informatie over (i) het financiële product (het krediet en de deelnemingsrechten) en (ii) de (aard van de) te verlenen dienst (in casu: 'adviseren'). Dit betekent

5 Pagina 5 van 8 barepts dat de financiële dienstverlener de cliënt moet informeren over de combinatie van de aard van zijn dienstverlening (bijvoorbeeld dus 'adviseren') en het product of de producten (bijvoorbeeld dus krediet en deelnemingsrechten) waarop zijn dienstverlening betrekking heeft. 3.3 Voor de financiële dienstverlener geldt in dit kader een doorlopende plicht om wijzigingen in deze informatie tijdig aan de cliënt kenbaar te maken voorzover dit voor de cliënt redelijkerwijs relevant is. Tijdig wil zeggen dat de cliënt de reële mogelijkheid moet hebben om naar aanleiding van deze informatie (het verloop van) de dienstverlening en/of het financiële product opnieuw te bezien en eventueel actie te ondernemen. Wat wordt bedoeld met Voorzover redelijkerwijs relevant' volgt niet direct uit de wet of de wetsgeschiedenis, maar zal per type cliënt en soort dienstverlening verschillen. Niet meer adviseren: kenbaar maken aan cliënt? 3.4 Dit betekent volgens ons dat de financiële dienstverlener (onder Wfd en op dit moment onder de Wft) de cliënt op de hoogte moet brengen van het feit dat hij de cliënt niet meer zal adviseren terzake zijn deelnemingsrechten en ook welke gevolgen dit voor de cliënt kan hebben. Het lijkt ook verdedigbaar dat de financiële dienstverlener de cliënt erop moet wijzen dat hij geen onderhoud (meer) aan de portefeuille zal plegen, in die zin dat de financiële dienstverlener de cliënt niet adviseert over de (stand van zaken omtrent de) opbouw van zijn vermogen. Immers, dit is inherent verbonden aan het adviseren over deelnemingsrechten in het kader van een effectenhypotheek. 3.5 Als de Financiële dienstverlener NR de cliënt niet overeenkomstig op de hoogte brengt, zal het niet aan de cliënt kenbaar zijn dat hij niet meer geadviseerd wordt. Deze verplichting zal in ieder geval ook op de financiële dienstverlener rusten als uit het (eventuele) contract met de cliënt volgt dat hij (bijvoorbeeld doorlopend) zal adviseren terzake de deelnemingsrechten en de opbouw van zijn vermogen. Van groot belang is dus ook wat de financiële dienstverlener en de cliënt contractueel zijn overeengekomen. Ad vraag (ii) Verplichtingen tot nazorg / onderhoud 3.6 In de Wft lijkt de wettelijke verplichting tot nazorg uitsluitend te zien op de 'wezenlijke wijzigingen' zoals zojuist aangegeven. De AFM bepleit (onder meer) in haar leidraad 'Zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw' een meer uitgebreide verplichting tot nazorg. Het doel van deze leidraad is om richting te geven aan de dagelijkse praktijk van financiële dienstverleners. 3.7 De AFM merkt op dat een passend advies de cliënt helpt bij het opbouwen van vermogen en het realiseren van de doelstelling die hij daarmee heeft, maar dat dit passende advies niet altijd voldoende is. Bij het opbouwen van vermogen via beleggen - zoals het geval is bij effectenhypotheken - kunnen tegenvallende resultaten de doelstelling immers in gevaar brengen. Volgens de AFM houdt zorgvuldige advisering ook in dat de financiële dienstverlener (waaronder dus de Financiële dienstverlener NR) de cliënt helpt bij het realiseren van zijn doelstellingen door (i)

6 Pagina 6 van 8 barents km <rans de vermogensopbouw te monitoren en (ii) regelmatig de haalbaarheid van de doelstelling te evalueren. In dit kader moet er volgens de AFM dan ook (iii) regelmatig contact worden gezocht met de dient om te verifiëren of zijn doelstellingen en situstie nog wel ongewijzigd zijn. De AFM wijst er uitdrukkelijk op dat dergelijke nazorg belangrijk is om ervoor te zorgen dat de gevolgen van eventuele tegenvallende beleggingsopbrengsten, op de doelstelling en financiële positie van de cliënt, tijdig kunnen worden gerepareerd of verkleind. Dergelijke nazorg kan dus voorkomen dat het doelvermogen vereist voor de aflossing van de effectenhypotheek (zoveel als mogelijk) bereikt wordt. 3.8 Zoals wij al aangaven vormt een dergelijke leidraad in beginsel geen recht. Hoewel dit betekent dat de visie van de AFM op nazorg niet in rechte is af te dwingen, zijn wij van mening dat daaraan de nodige waarde worden moet gehecht. De visie van de AFM vormt naar onze mening daarom voldoende gewicht om daarmee een standpunt richting financiële dienstverleners te onderbouwen. Ad vraag (iv) 3.9 Uit de Wft noch lagere regelgeving is een directe verplichting af te leiden voor de achterliggende bank-beleggingsonderneming om aan de Financiële dienstverlener NR de in paragraaf 1.9 bedoelde informatie te verstekken. Op de achterliggende bank-beleggingsonderneming is echter artikel 4:90 Wft van toepassing omdat zij jegens de cliënt optreedt als beleggingsonderneming. Immers, zij verleent de cliënt de execution only-dienstverlening Op grond van dit artikel bepaalt dat de bank-beleggingsonderneming zich op eerlijke, billijke en professionele wijze dient in te zetten voor de belangen van haar cliënten. Volgens ons zou dit ook met zich mee moeten brengen dat de bank - als dit in het belang van de cliënt is - informatie waaruit het (in deelnemingsrechten belegde) vermogen van de cliënt is te kennen zoals (i) saldo- en portefeuille-overzichten en bijvoorbeeld (ii) performancerapportages - met toestemming en/of op verzoek van de cliënt uiteraard - aan de Financiële dienstverlener NR dient te verstrekken. Immers, het belang van de cliënt wordt in deze situatie evident gediend als de Financiële dienstverlener NR over (de meest) actuele informatie over het vermogen van de dient beschikt. Dit zou volgens ons voorts moeten betekenen dat de achterliggende bank-beleggingsonderneming herregistratie van beleggingsrekeningen zou moeten bewerkstelligen als het belang ban de cliënt dit vereist Echter, niet de Financiële dienstverlener NR kan de bank-beleggingsonderneming op haar verplichtingen onder artikel 4:90 Wft aanspreken, maar de cliënt kan dit wel Zoals wij eerder al aangaven verplicht Wft de Financiële dienstverlener NR die daadwerkelijk activiteiten onder het NR verricht om - in het kader van deze activiteiten - de vereiste klantgegevens (rechtstreeks) bij de cliënt op te vragen. De ken-uw-client verplichtingen gelden namelijk vrijwel onverkort voor Financiële dienstverlener NR. Dit betekent daarmee ook dat het lastig is om de bank-beleggingsonderneming ertoe te dwingen om dergelijke klantgegevens aan de Financiële dienstverlener NR ter beschikking te stellen.

7 Pagina 7 van 8 barepts Ad vraag (iv) Provisie- en beloningstransparantie 3.13 Financiële dienstverleners NR die ook daadwerkelijk activiteiten verrichten onder het NR, hebben te maken met twee inducement regimes: Als zij bijvoorbeeld naast het tot stand komen van een overeenkomst voor een (hypothecair) krediet ook beleggingsdiensten verlenen (bijvoorbeeld het geven van advies over en het ontvangen en doorgeven van orders met betrekking tot beleggingsinstellingen), dan zijn op deze beleggingsdiensten de inducementregels voor beleggingsondernemingen van toepassing. 2 Op het hypothecaire deel van de hypotheek zijn echter de inducementregels voor financiële dienstverleners van toepassing. 3 Als gevolg hiervan kan een Financiële dienstverlener NR die activiteiten verricht onder het NR dus te maken krijgen met de beide sets inducementregels. Voorgaande betekent dat Financiële dienstverleners NR die geen beleggingsdiensten verlenen, in beginsel uitsluitend te maken hebben met de inducementregels voor financieel dienstverleners De AFM heeft echter in haar (i) leidraad passende provisies financiële dienstverleners en (ii) leidraad passende provisies beleggingsondernemingen, laten weten dat zij de beide normen op dezelfde manier zal toepassen Dit betekent, kort gezegd, dat de Financiële dienstverlener NR geen (doorlopende) provisie mag ontvangen van de (bank-)beleggingsonderneming indien die provisie niet noodzakelijk is voor het adviseren / bemiddelen inzake van krediet en/of het adviseren over deelnemingsrechten of deze diensten mogelijk maakt. Een provisie moet dus noodzakelijk zijn voor het bemiddelen en/of het adviseren of deze diensten mogelijk moet maken Vergoedingen die 'noodzakelijk' zijn of de dienst 'mogelijk maken' betreffen (in het kader van het hypothecair krediet) bijvoorbeeld wettelijke heffingen of juridische kosten en daarnaast ook (in het kader van de beleggingsdienstverlening) bewaarloon, afwikkelings- en beursvergoedingen Als de provisie niet 'noodzakelijk' is voor het verlenen van de dienst, deze niet 'mogelijk maakt' of niet wordt betaald of ontvangen door de cliënt 4, dan is de provisie in beginsel niet toegestaan, tenzij (onder beide regimes) de provisie (i) de kwaliteit van de dienst ten goede dient te komen, (ii) geen afbreuk doet aan de verplichting van de financiële dienstverlener zich in te zetten voor de belangen van de cliënt en (iii) transparant wordt gemaakt. Wordt niet aan deze drie eisen voldaan, dan is de provisie dus niet toegestaan. 2 Artikel 168a Bgfo. 3 Artikel 149a Bgfo. 4 Als de provisie wordt betaald door of aan de cliënt, de provisie is toegestaan; het eerste lid (het verbod) is dan niet van toepassing (artikel 149a, tweede lid, onderdeel a, BGfo). Als de cliënt zelf de provisie met de tussenpersoon overeenkomt en betaald is er namelijk geen sprake van mogelijke sturing door een derde.

8 Pagina 8 van 8 barents 3.18 De inducement-norm is een uitwerking van de in het kader van de MiFID voor beleggingsondernemingen geldende norm dat zij zich op loyale, billijke en professionele wijze moeten inzetten voor het belang van de cliënt. De inducement-norm brengt voor Financiële dienstverlener NR met zich dat provisiebetalingen alleen zijn toegestaan indien deze geen afbreuk kunnen doen aan de belangen van de cliënt Voorgaande betekent - hiermee de vraag beantwoordende - dat de Financiële dienstverlener NR die niet meer adviseert inzake deelnemingsrechten (dus: de beleggingsrekening) maar wel doorlopende provisie blijft ontvangen in strijd handelt met de inducementregels en dus met de Wft. Afhankelijk van de provisiestructuur zou dit ook het geval kunnen zijn wanneer de Financiële. dienstverlener NR aan zijn cliënt bekend maakt het adviseren te zullen staken. Handelen in strijd met de Wft betekent dat hij in beginsel onrechtmatig handelt. Onder bepaalde omstandigheden kan zulks leiden tot schadeplichtigheid van de Financiële dienstverlener NR jegens cliënt en/of achterliggende beleggingsonderneming op grond van wanprestatie of onrechtmatige daad of tot een ander civielrechtelijk gevolg. Omdat de inducementregels onmiddelijke werking hebben, geldt dit ook voor provisies uit het verleden. Overige punten 3.20 Tot slot. Als de Financiële dienstverlener NR - op basis van de met de dient overeengekomen dienstverlening - de periodieke inleg (die de cliënt onder de effectenhypotheek periodiek inlegt), wijzigt voor bijvoorbeeld de aankoop van (aanvullende) deelnemingsrechten, dan is er volgens ons sprake van het ontvangen en doorgeven van orders. Dit betekent dat de Financiële dienstverlener NR ook daadwerkelijk onder het NR gereguleerde activiteiten verricht en dus moet voldoen aan de voorwaarden van het NR, waaronder het sluiten van een clientovereenkomst Voor een uitgebreidere uiteenzetting van de verplichtingen die het NR oplegt, verwijzen wij naar onze notitie van 6 augustus Met vriendelijke groet, QP^niQMn^ Rienk van der Vel«Gidget Brugman

DE MINISTER VAN FINANCIËN, Gelet op de artikelen 2:104, eerste en tweede lid, en 4:7 van de wet; BESLUIT: ARTIKEL I

DE MINISTER VAN FINANCIËN, Gelet op de artikelen 2:104, eerste en tweede lid, en 4:7 van de wet; BESLUIT: ARTIKEL I Regeling van de Minister van Financiën van PM 2018, 2018- PM, directie Financiële Markten, tot wijziging van de Vrijstellingsregeling Wft in verband met de aanpassing van het Nationaal regime naar aanleiding

Nadere informatie

Amsterdam, 3 juli 2015. Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II. Geachte heer, mevrouw,

Amsterdam, 3 juli 2015. Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II. Geachte heer, mevrouw, Amsterdam, 3 juli 2015 Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II Geachte heer, mevrouw, Namens de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs (hierna: VV&A ) willen wij graag van de gelegenheid

Nadere informatie

Toelichting Model Fiduciair Beheerovereenkomst

Toelichting Model Fiduciair Beheerovereenkomst Toelichting Model Fiduciair Beheerovereenkomst Deze toelichting is opgesteld door De Brauw Blackstone Westbroek N.V. in samenspraak met DUFAS. Het geeft een toelichting bij het model fiduciair beheerovereenkomst

Nadere informatie

Interfin BV. Wft PE Basismodule

Interfin BV. Wft PE Basismodule Interfin BV Wft PE Basismodule 2010-2011 Colofon Titel Wft PE Basismodule 2010-2011 Auteur Raymond Mars CT Interfin B.V. Wft PE Basismodule 2010-2011 vs 1.0 2 Adviesbeloning Toezichtswetgeving Betalingsverkeer

Nadere informatie

Beleid passende provisies. augustus 2013. Beleidsregels Beleid passende provisies

Beleid passende provisies. augustus 2013. Beleidsregels Beleid passende provisies Beleid passende provisies augustus 2013 Versie 2.0 Status: definitief intern 1 van 6 02-08-2013 Versiebeheer Wijzigingsgeschiedenis Datum Auteur Versie Omschrijving 02-08-2013 T.A. van der Kevie 2.0 Definitief

Nadere informatie

PROF. DR. ROB SCHOTSMAN. Kunt u onder MiFID II nog wel uw klanten adviseren over beleggen?

PROF. DR. ROB SCHOTSMAN. Kunt u onder MiFID II nog wel uw klanten adviseren over beleggen? PROF. DR. ROB SCHOTSMAN Kunt u onder MiFID II nog wel uw klanten adviseren over beleggen? ALLEREERST: MIJN VRAGEN AAN U Wie van u adviseert of informeert klanten over beleggen? In welke hoedanigheid? Wat

Nadere informatie

Onder vernummering van artikel 86b tot 86e worden na artikel 86a drie artikelen ingevoegd, luidende:

Onder vernummering van artikel 86b tot 86e worden na artikel 86a drie artikelen ingevoegd, luidende: Onder vernummering van artikel 86b tot 86e worden na artikel 86a drie artikelen ingevoegd, luidende: Artikel 86b Artikelen 86c is uitsluitend van toepassing op overeenkomsten die zijn aangegaan op of na

Nadere informatie

AFM. Waarnemingen. Datum 9 september 2010 Ons kenmerk SBI-MNFr Pagina 2 van 6

AFM. Waarnemingen. Datum 9 september 2010 Ons kenmerk SBI-MNFr Pagina 2 van 6 AFM Ons kenmerk SBI-MNFr- 10041891 Pagina 2 van 6 naar fee-betaling. Het gaat hierbij om dezelfde hoge bedragen die nu rechtstreeks in rekening worden gebracht bij de kiant. Deze praktijk baart de AFM

Nadere informatie

Provisies / Inducements. Deels een nieuw kader onder MiFID 2

Provisies / Inducements. Deels een nieuw kader onder MiFID 2 Provisies / Inducements Deels een nieuw kader onder MiFID 2 Agenda Huidig provisieverbod voor dienstverlening aan niet-professionele klanten Huidig provisieverbod voor dienstverlening aan professionele

Nadere informatie

Leidraad dienstverleningsdocument. AFM, juni 2009

Leidraad dienstverleningsdocument. AFM, juni 2009 Leidraad dienstverleningsdocument AFM, juni 2009 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten

Nadere informatie

ESMA Vakbekwaamheidseisen

ESMA Vakbekwaamheidseisen Dit memo geeft praktische tekst en uitleg over de vakbekwaamheidseisen die door ESMA in gevolge MiFID II aan medewerkers van beleggingsondernemingen worden gesteld. Dit memo is bedoeld om op hoofdlijnen

Nadere informatie

Koetsier Financiële Diensten

Koetsier Financiële Diensten Koetsier Financiële Diensten DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF Op alle diensten die door Koetsier Financiële Diensten worden geleverd zijn Algemene voorwaarden Koetsier Financiële diensten van

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële dienstverlening. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER. Onze gegevens Domek B.V Burgemeester Godschalxstraat SB s-hertogenbosch Telefoon

DIENSTENWIJZER. Onze gegevens Domek B.V Burgemeester Godschalxstraat SB s-hertogenbosch Telefoon DIENSTENWIJZER Algemeen Op de dienstverlening van ons kantoor is de Wet op het financieel toezicht van toepassing. Eén van de eisen die uit deze wet volgt is dat wij u tijdig informeren over wie wij zijn

Nadere informatie

Dienstenwijzer (Wft) WK Pensioenconsultancy

Dienstenwijzer (Wft) WK Pensioenconsultancy Dienstenwijzer (Wft) WK Pensioenconsultancy Op bepaalde vormen van dienstverlening van ons kantoor is de Wet op het Financieel Toezicht (Wft) van toepassing. Dat is bijvoorbeeld het geval zodra wij als

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11214 1 maart 2019 Regeling van de Minister van Financiën van 21 februari 2019, nr. 2019-0000028428, directie Financiële

Nadere informatie

Hypotheken en Verzekeringen Correspondentieadres: Arie de Jongstraat 7 (bezoek uitsluitend op afspraak) 2553 RK Den Haag

Hypotheken en Verzekeringen Correspondentieadres: Arie de Jongstraat 7 (bezoek uitsluitend op afspraak) 2553 RK Den Haag Wie zijn wij? ADVIESWIJZER Naam bedrijf Ed Hup Finance Hypotheken en Verzekeringen Correspondentieadres: Arie de Jongstraat 7 (bezoek uitsluitend op afspraak) 2553 RK Den Haag 06 21 55 37 65 info@edhupfinance.nl

Nadere informatie

Kerngegevens ONZE DIENSTVERLENING

Kerngegevens ONZE DIENSTVERLENING ONZE DIENSTVERLENING Inleiding Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over wie wij zijn en hoe onze werkwijze is. In dit document geven wij u een beschrijving van onze diensten, de wijze

Nadere informatie

dienst verlenings document

dienst verlenings document dienst verlenings document S a n Gi o r g i l a a n 5 5644 DS Ei n d h o v e n Te l e f o o n 040-2155420 Fa x 040-2155429 w w w. v a n a v e z a a t h. c o m E-m a i l i n f o @ v a n a v e z a a t h.

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument CAN Assurantiën B.V. Molukkenstraat 68 3531 WE UTRECHT Tel: 030 296 14 81 Fax: 030 296 42 87 www.canassurantien.nl KvK: 30181022 1 P a g i n a Dienstverleningsdocument ten behoeve

Nadere informatie

Dienstenwijzer THEO RIETVELD FINANCES vastgoed-verzekeringen-hypothekenpensioenen

Dienstenwijzer THEO RIETVELD FINANCES vastgoed-verzekeringen-hypothekenpensioenen Dienstenwijzer THEO RIETVELD FINANCES vastgoed-verzekeringen-hypothekenpensioenen Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF

DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF YOOST BV DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF Dienstenwijzer YOOST BV Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten.

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Tekelenburg Financiële Planning

Dienstverleningsdocument Tekelenburg Financiële Planning Dienstverleningsdocument Tekelenburg Financiële Planning Dit document wordt u aangeboden door Tekelenburg Financiële Planning, Bruynssteeg 14A te Deventer. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren

Nadere informatie

Willem Pel. Met dank aan: mevrouw Dr G.H.M.M. ten Horn, Sylvia Janssen en Dick van Velzen

Willem Pel. Met dank aan: mevrouw Dr G.H.M.M. ten Horn, Sylvia Janssen en Dick van Velzen Willem Pel Met dank aan: mevrouw Dr G.H.M.M. ten Horn, Sylvia Janssen en Dick van Velzen Zorgplicht voorafgaand aan advies Zorgplicht achteraf na bemiddeling (nazorg) Juridisch kader BW Wft AFM Rechtspraak

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door: Pasman Hypotheekconsult Delistraat 13 7101BS Winterswijk

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door: Pasman Hypotheekconsult Delistraat 13 7101BS Winterswijk Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door: Pasman Hypotheekconsult Delistraat 13 7101BS Winterswijk Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze. Als u besluit van onze

Nadere informatie

Dienstenwijzer BVA Verzekeringen, De Vries Financieel, studentenpolis.com, verzekeronline.com

Dienstenwijzer BVA Verzekeringen, De Vries Financieel, studentenpolis.com, verzekeronline.com Dienstenwijzer BVA Verzekeringen, De Vries Financieel, studentenpolis.com, verzekeronline.com Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is.

Nadere informatie

8.1.2a. Informatieverstrekking door beleggingsondernemingen en aanbieders van hypothecair krediet

8.1.2a. Informatieverstrekking door beleggingsondernemingen en aanbieders van hypothecair krediet Het opschrift van paragraaf 8.1.2a komt te luiden: 8.1.2a. Informatieverstrekking door beleggingsondernemingen en aanbieders van hypothecair krediet Bepalingen ter uitvoering van de artikelen 4:19, vierde

Nadere informatie

Wij kunnen en mogen conform onze vergunning u adviseren op het gebied van:

Wij kunnen en mogen conform onze vergunning u adviseren op het gebied van: 1 Grensland Assurantiën B.V. Dienstverleningsdocument A. Inleiding Grensland Assurantiën B.V. Hyacinthstraat 80,7572BD Oldenzaal Postbus 3, 7570 AC Oldenzaal Telefoon: 0541-515566 Website: www.grenslandpolis.nl

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Conform uw verzoek heb ik dit standpunt toegelicht in een aparte bijlage.

Conform uw verzoek heb ik dit standpunt toegelicht in een aparte bijlage. Grondontwikkeling Nederland B.V. t.a.v de heer S.R Kooij Robijnstraat 48 1812 RB Alkmaar Datum 23 oktober 2013 Onze ref 20130001 Inzake Grondontwikkeling Nederland B.V. - Wft M. Kupperman, advocaat T +31

Nadere informatie

AACZ. DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF. AACZ, Dorpsstraat 2, 4451 BC Heinkenszand tel:

AACZ. DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF. AACZ, Dorpsstraat 2, 4451 BC Heinkenszand tel: AACZ. DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF AACZ, Dorpsstraat 2, 4451 BC Heinkenszand tel:0113-568020 2 Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Wft nummer 12008346 Pagina 1 van 8 Geachte cliënt, U oriënteert zich op de mogelijkheden van een hypothecaire geldlening en/of diverse verzekeringen. Ons kantoor kan u hierbij

Nadere informatie

ZZP NEDERLAND VERZEKERINGEN DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF

ZZP NEDERLAND VERZEKERINGEN DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF ZZP NEDERLAND VERZEKERINGEN DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF 1 Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten.

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument André van Heugten Verzekeringen

Dienstverleningsdocument André van Heugten Verzekeringen Dienstverleningsdocument André van Heugten Verzekeringen Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële dienstverlening. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als

Nadere informatie

All Finance BV DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF

All Finance BV DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF All Finance BV DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF Op alle diensten die door All Finance BV worden geleverd zijn Algemene Leveringsvoorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden zijn gedeponeerd bij

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Adviescentrum van de Graaf 2012 - versie 3 Adviescentrum van de Graaf Pagina 1 Inleiding Op onze dienstverlening is de Wet op het financieel toezicht van toepassing. Eén van de

Nadere informatie

Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder vergunningnummer:

Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder vergunningnummer: Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar meer over. Wij gaan hierbij verder dan de

Nadere informatie

Toussaint Zorg en Inkomen & Toussaint & Vrasdonk

Toussaint Zorg en Inkomen & Toussaint & Vrasdonk Toussaint Zorg en Inkomen & Toussaint & Vrasdonk DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF MEI 2018 Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiele Markten onder nummer:

Dienstenwijzer. Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiele Markten onder nummer: Dienstenwijzer Dienstenwijzer Informatie over onze dienstverlening Op grond van de Wet Financieel Toezicht zijn wij verplicht u voorafgaand aan een financieel advies of een financiële overeenkomst onderstaande

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF

DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF Dienstenwijzer inclusief privacy paragraaf Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Kantoor Peters

Dienstverleningsdocument Kantoor Peters WIE ZIJN WIJ Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke situatie en uw persoonlijke

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER Handass Verzekeringen

DIENSTENWIJZER Handass Verzekeringen DIENSTENWIJZER Handass Verzekeringen Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar meer

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. C.I.S. Dankelman, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. C.I.S. Dankelman, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-811 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. C.I.S. Dankelman, secretaris) Klacht ontvangen op : 14 maart 2017 Ingediend door : Consumenten Tegen

Nadere informatie

De doorlopende zorgplicht: een zorg?! Sjoerd Meijer, 20 maart 2019

De doorlopende zorgplicht: een zorg?! Sjoerd Meijer, 20 maart 2019 De doorlopende zorgplicht: een zorg?! Sjoerd Meijer, 20 maart 2019 De zorgplicht - De zorgplicht: een containerbegrip - Centraal staat het belang van een derde - Zorgplicht valt uiteen in: * Verplichting

Nadere informatie

Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen

Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen ACIS Seminar, 25.10.2011 mr. dr. Cees de Jong Welke wijzigingen zijn er op komst? Wijzigingswet financiële markten 2012 Wetsvoorstel (Kamerstukken II 2010/11, 32 781, nr.

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument van toepassing op het complexe product

Dienstverleningsdocument van toepassing op het complexe product Dienstverleningsdocument van toepassing op het complexe product Hypotheken Pensioenen Assurantiën Dienstverleningsdocument van De Boer & Ter Voert V.O.F. De Boer & Ter Voert V.O.F Hugo de Grootlaan 1 1422

Nadere informatie

DBZ Adviseurs BV DIENSTENWIJZER

DBZ Adviseurs BV DIENSTENWIJZER DBZ Adviseurs BV DIENSTENWIJZER Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar meer over.

Nadere informatie

Binnen het kader van onze vergunning kunnen wij u op de volgende manieren van dienst zijn:

Binnen het kader van onze vergunning kunnen wij u op de volgende manieren van dienst zijn: DIENSTENWIJZER Dit document wordt u aangeboden door Financiele Rekenkamer BV Voordat u besluit om van onze dienstverlening gebruik te maken wilt u weten waar u aan toe bent en wat u van ons mag verwachten.

Nadere informatie

Hoe komen wij tot een advies? Hoe zit het met onze beloning?

Hoe komen wij tot een advies? Hoe zit het met onze beloning? Dienstverleningsdocument Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële dienstverlening. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL.

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL. DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL. Wij willen ons graag aan u voorstellen

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Hypotheek Adviesgroep NL

Dienstverleningsdocument Hypotheek Adviesgroep NL Dienstverleningsdocument Hypotheek Adviesgroep NL In het Dienstverleningsdocument staat wat Hypotheek Adviesgroep Nederland voor u kan betekenen. En uiteraard wat de kosten van onze dienstverlening zijn.

Nadere informatie

Internet Wij beschikken over een eigen internetsite. Hierop treft u regelmatig informatie en tips aan. Ga naar www.rietman-advies.

Internet Wij beschikken over een eigen internetsite. Hierop treft u regelmatig informatie en tips aan. Ga naar www.rietman-advies. Dienstenwijzer RIETMAN FINANCIEEL ADVIES Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien hoe onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER PAPYRUS ASSURANTIËN

DIENSTENWIJZER PAPYRUS ASSURANTIËN DIENSTENWIJZER PAPYRUS ASSURANTIËN INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF Op alle diensten die door Papyrus Assurantiën worden geleverd zijn Algemene Leveringsvoorwaarden van toepassing. De tekst van deze voorwaarden

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Majoor en Hulshof Adviesgroep B.V. Wie zijn wij?

Dienstenwijzer. Majoor en Hulshof Adviesgroep B.V. Wie zijn wij? Dienstenwijzer Majoor en Hulshof Adviesgroep B.V. Ons kantoor adviseert en bemiddelt in de financiële dienstverlening. Binnen onze werkwijze staat u als relatie centraal, waarbij wij zoveel als mogelijk

Nadere informatie

levensverzekeringen schadeverzekeringen spaarrekeningen hypotheken kredieten beleggen in fondsen Onze adresgegevens zijn:

levensverzekeringen schadeverzekeringen spaarrekeningen hypotheken kredieten beleggen in fondsen Onze adresgegevens zijn: van Hagedoorn Assurantiën. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over wie wij zijn en onze werkwijze. In dit document geven wij u een beschrijving van onze diensten en de tarieven. Wie

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Versie maart 2018

Dienstenwijzer. Versie maart 2018 Dienstenwijzer Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar meer over. Wij geven u graag

Nadere informatie

Naam en adres Onze gegevens luiden: BijMartijn Hypotheken Heile Schoorstraat EC Tilburg

Naam en adres Onze gegevens luiden: BijMartijn Hypotheken Heile Schoorstraat EC Tilburg Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar meer over. Wij gaan hierbij verder dan de

Nadere informatie

Hyporatio kan u van dienst zijn op het gebied van hypotheken, levensverzekering(en), schadeverzekeringen en consumptief krediet.

Hyporatio kan u van dienst zijn op het gebied van hypotheken, levensverzekering(en), schadeverzekeringen en consumptief krediet. Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door: Hyporatio Burg. van Grunsvenplein 12 6411 AT Heerlen. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze. Als u besluit van onze dienstverlening

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument (dvd)

Dienstverleningsdocument (dvd) Dienstverleningsdocument (dvd) Handelsnaam kantoor : Landman Assurantiën b.v. Statutaire naam : Landman Assurnatiën b.v. Adres : Scheldestraat 12 Vestigingsplaats : 1823 WB Alkmaar Land : Nederland E-mail

Nadere informatie

Naam en adres Onze gegevens luiden: Aant Betsema Azn, Spanjaardslaan 27-I, 8917 AL Leeuwarden

Naam en adres Onze gegevens luiden: Aant Betsema Azn, Spanjaardslaan 27-I, 8917 AL Leeuwarden Dienstenwijzer Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar meer over. Wij gaan hierbij

Nadere informatie

Leidraad passende provisie financiële dienstverleners

Leidraad passende provisie financiële dienstverleners Leidraad passende provisie financiële dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Naam en adres Onze gegevens luiden: Bakker & Luyt Caminada B.V., Laan van s Gravenmade 32, 2495 AJ Den Haag

Naam en adres Onze gegevens luiden: Bakker & Luyt Caminada B.V., Laan van s Gravenmade 32, 2495 AJ Den Haag Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar meer over. Wij gaan hierbij verder dan de

Nadere informatie

Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze.

Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze. Dienstenwijzer Geachte cliënt, Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze. Als u besluit van onze dienstverlening gebruik te maken, weet u waar u aan toe bent en wat wij

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument (DVD)

Dienstverleningsdocument (DVD) Well Insured B.V. 2593 AG Den Haag T. 070 362 74 37 F. 070 362 84 32 Dienstverleningsdocument (DVD) Ons kantoor hecht aan een goede voorlichting op het gebied van financiële dienstverlening. Conform de

Nadere informatie

Dienstenwijzer Van den Beukel Assurantien B.V.

Dienstenwijzer Van den Beukel Assurantien B.V. Dienstenwijzer Van den Beukel Assurantien B.V. Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant centraal.

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Wind Financieel Advies Van Maasdijkstraat 4 8441 CM HEERENVEEN T. 0513624195 F. 0513628429 E. info@windfinancieeladvies.nl Inleiding U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder vergunning nummer:

Dienstenwijzer. Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder vergunning nummer: Dienstenwijzer INFORMATIE OVER ONZE DIENSTVERLENING Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze dienstenwijzer leest u daar meer over. Wij gaan

Nadere informatie

Doornhegge & Duthler Partners in Financiën DIENSTENWIJZER

Doornhegge & Duthler Partners in Financiën DIENSTENWIJZER Doornhegge & Duthler Partners in Financiën DIENSTENWIJZER WET OP HET FINANCIEEL TOEZICHT - VERSIE 7: 2018 - Op alle diensten die door Doornhegge & Duthler Partners in Financiën worden geleverd zijn Algemene

Nadere informatie

Dienstenwijzer Visie Verzekeringen

Dienstenwijzer Visie Verzekeringen Dienstenwijzer Visie Verzekeringen Deze dienstenwijzer wordt u aangeboden door Visie Verzekeringen. In deze dienstenwijzer zetten wij uiteen waar Visie Verzekeringen voor staat en welke diensten zij verricht.

Nadere informatie

Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder vergunningnummer:

Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder vergunningnummer: Dienstenwijzer De Graaf Financiële Diensten Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar

Nadere informatie

ASSURANTIEKANTOOR SMITZ DIENSTENWIJZER WET OP HET FINANCIEEL TOEZICHT. Postbus 9206, 1180 ME Amstelveen

ASSURANTIEKANTOOR SMITZ DIENSTENWIJZER WET OP HET FINANCIEEL TOEZICHT. Postbus 9206, 1180 ME Amstelveen ASSURANTIEKANTOOR SMITZ DIENSTENWIJZER WET OP HET FINANCIEEL TOEZICHT Postbus 9206, 1180 ME Amstelveen info@smitz-advies www.smitz-advies.nl Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Nationale Financiële Adviesgroep bv

DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Nationale Financiële Adviesgroep bv DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Nationale Financiële Adviesgroep bv Dit document wordt u aangeboden door Nationale Financiële Adviesgroep bv, gevestigd Laan op Zuid 196-198 te 3071 AA Rotterdam.

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden belastingvriendelijk beleggen voor aanvullend pensioen

Aanvullende voorwaarden belastingvriendelijk beleggen voor aanvullend pensioen Aanvullende voorwaarden belastingvriendelijk beleggen voor aanvullend pensioen Voor belastingvriendelijk beleggen voor aanvullend pensioen zijn de aanvullende voorwaarden die u hier leest, samen met het

Nadere informatie

Wonen en Hypotheek DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF

Wonen en Hypotheek DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF Wonen en Hypotheek DIENSTENWIJZER INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF Op alle diensten die door Wonen en Hypotheek worden geleverd zijn Algemene Leveringsvoorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden zijn gedeponeerd

Nadere informatie

ZOZEKER VERZEKERINGEN B.V.

ZOZEKER VERZEKERINGEN B.V. ZOZEKER VERZEKERINGEN B.V. ALGEMENE DIENSTENWIJZER Algemene dienstenwijzer Zozeker Verzekeringen B.V. 1 Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Wie zijn wij? Naam en adres: Merlin Financiële dienstverleners Dr. A. H. van Papendrechtstraat GW Bergeijk

Dienstenwijzer. Wie zijn wij? Naam en adres: Merlin Financiële dienstverleners Dr. A. H. van Papendrechtstraat GW Bergeijk Dienstenwijzer Naast algemene informatie over Merlin Financiële dienstverleners vindt u in deze Dienstenwijzer uitgebreide informatie over onze dienstverlening en onze klachtenregeling Wie zijn wij? Naam

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DVD 2013.1 Van t Riet Assurantie Advies B.V. Pagina 1 van 5 Inleiding Op onze dienstverlening is de Wet op het financieel toezicht van toepassing. Eén van de eisen uit deze wet

Nadere informatie

Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder vergunningnummer:

Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder vergunningnummer: DIENSTENWIJZER Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar meer over. Wij gaan hierbij

Nadere informatie

Buiten kantoortijden en in geval van nood zijn wij bereikbaar op telefoonnummer

Buiten kantoortijden en in geval van nood zijn wij bereikbaar op telefoonnummer Dienstenwijzer Mijn Financieel Advies Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag laten wij u zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Versie 01-2016 DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Qua Financiën Services, IJburglaan 817,1087 CL Amsterdam. Wij treden gezamenlijk met Qua Financiën

Nadere informatie

Klantbelang Dashboardmodule Gedragsregels Zakelijke Verzekeringen Normenkader 2018

Klantbelang Dashboardmodule Gedragsregels Zakelijke Verzekeringen Normenkader 2018 Klantbelang Dashboardmodule Gedragsregels Zakelijke Verzekeringen Normenkader 2018 Opbouw module De module bestaat uit vier onderdelen. Alle onderdelen wegen even zwaar. I. Vakbekwaamheid II. Productontwikkelings-

Nadere informatie

Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen

Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen Leidraad om marktpartijen richting en duidelijkheid te geven Publicatiedatum: December 2015 Laatste aanpassing: 3

Nadere informatie

UWPLUS DIENSTENWIJZER

UWPLUS DIENSTENWIJZER UWPLUS DIENSTENWIJZER UWPLUS DIENSTENWIJZER OVER ONZE DIENSTVERLENING Op grond van de Wet Financieel Toezicht zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een overeenkomst onderstaande informatie

Nadere informatie

Dienstenwijzer Van den Beukel Assurantien B.V.

Dienstenwijzer Van den Beukel Assurantien B.V. Dienstenwijzer Van den Beukel Assurantien B.V. Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant centraal.

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL.

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL. DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL. Wij willen ons graag aan u voorstellen

Nadere informatie

Dienstenwijzer Brouwers Assurantiën

Dienstenwijzer Brouwers Assurantiën Dienstenwijzer Brouwers Assurantiën Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER De Groot Financiële Dienstverlening/BV Alg. Assurantiekantoor P. de Groot en Zn.

DIENSTENWIJZER De Groot Financiële Dienstverlening/BV Alg. Assurantiekantoor P. de Groot en Zn. DIENSTENWIJZER De Groot Financiële Dienstverlening/BV Alg. Assurantiekantoor P. de Groot en Zn. Naam en adres De Groot Financiële Dienstverlening Onze contactgegevens zijn als volgt: Prinses Beatrixlaan

Nadere informatie

Om te weten waar je heen gaat, moet je eerste weten waar je vandaan komt!

Om te weten waar je heen gaat, moet je eerste weten waar je vandaan komt! Eric Bot 1 Om te weten waar je heen gaat, moet je eerste weten waar je vandaan komt! Inhoudsopgave Inleiding Beloning / Portefeuillerecht Wie is verantwoordelijkheid voor het advies? Rechtsfiguur van de

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument de Jonge & Keizer

Dienstverleningsdocument de Jonge & Keizer Dienstverleningsdocument de Jonge & Keizer Inhoudsopgave pagina Wie zijn wij? Onze missie 2 Contactgegevens 2 Onze dienstverlening Wat kunt u van ons verwachten? 3 Deskundigheid en kwaliteit 3 Onafhankelijk

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER. Naam en adres Onze gegevens luiden: Slegt Financiële Dienstverlening B.V. h/o Slegt Verzekeringen

DIENSTENWIJZER. Naam en adres Onze gegevens luiden: Slegt Financiële Dienstverlening B.V. h/o Slegt Verzekeringen DIENSTENWIJZER Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar meer over. Wij gaan hierbij

Nadere informatie

Dienstenwijzer HBG Financiële Dienstverlening. - Versie November 2011

Dienstenwijzer HBG Financiële Dienstverlening. - Versie November 2011 Dienstenwijzer HBG Financiële Dienstverlening - Versie November 2011 Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat

Nadere informatie

Dienstenwijzer Lamond Verzekeringen en Financiële Diensten

Dienstenwijzer Lamond Verzekeringen en Financiële Diensten Dienstenwijzer Lamond Verzekeringen en Financiële Diensten Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant

Nadere informatie

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree.

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. De inhoud van dit document bestaat uit twee delen, te weten: Advieswijzer. In dit document leest u meer over Apple

Nadere informatie

FINANCE SHOP Snoek & Schepman Hypotheken & Verzekeringen

FINANCE SHOP Snoek & Schepman Hypotheken & Verzekeringen FINANCE SHOP Snoek & Schepman Hypotheken & Verzekeringen DIENSTENWIJZER Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten.

Nadere informatie

Leidraad passende provisie beleggingsondernemingen

Leidraad passende provisie beleggingsondernemingen Leidraad passende provisie beleggingsondernemingen Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten

Nadere informatie

Naam en adres Onze gegevens luiden: Hypotheek Plan Deventer, Boedekerstraat 12, 7411 RZ Deventer. Tel

Naam en adres Onze gegevens luiden: Hypotheek Plan Deventer, Boedekerstraat 12, 7411 RZ Deventer. Tel Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar meer over. Wij gaan hierbij verder dan de

Nadere informatie