PRINTING ARCHITECTURE INHOUDSOPGAVE. Innovaties in het gebruik van 3D-printen in de bouwwereld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PRINTING ARCHITECTURE INHOUDSOPGAVE. Innovaties in het gebruik van 3D-printen in de bouwwereld"

Transcriptie

1

2 PRINTING ARCHITECTURE INHOUDSOPGAVE Innovaties in het gebruik van 3D-printen in de bouwwereld 1. DE TOEKOMSTIGE BOUWMATERIAAL CONTOUR CRAFTING... 3.????... 4.????... 5.????... 6.???? Najib Amali 7X660 Product Presentation Semester A

3 HOOFDSTUK 1 DE TOEKOMSTIGE BOUWMATERIAAL Onder architecten is 3D printen meer en meer populair geworden in de afgelopen jaren. Hoewel een 3D-printer nog niet in elke kantoor wordt verwacht, zal dat waarschijnlijk in de loop der tijd veranderen. In het ontwerpproces zijn architecten veel tijd kwijt mede doordat er nog steeds handmatige schaalmodellen worden gemaakt met Styrofoam. Om een deel van deze kostbare tijd te besparen, nemen veel ontwerpers de 3D-printing mee in het ontwerpproces. De voornaamste reden is het feit dat een 3D-model, altijd een duidelijker beeld schept van de ruimtes in het ontwerp.

4 Tijd kost geld Naast de tijdbesparende waarde van het afdrukken van 3D-modellen, kan het voordeel van deze druktechniek ook praktisch gebruikt worden. Het maakt architecten ook mogelijk om met complexere vormen aan de slag te gaan. Nederlandse architecten zijn momenteel bezig met een onderzoek naar deze 3D-druktechnieken voor complexe architectuurmodellen, maar ook als een echte bouwmethode voor in de nabije toekomst. Software Het BIM-model moet onmiddellijk het 3D-printing bestand en daarbij ook alle tekeningen voor de aannemer om te gaan bouwen. Wijzigingen in een ontwerp kunnen daardoor zeer snel gaan op de computer zonder het te merken en bovendien een snelle 3D-print helpt het computer model beter te begrijpen. Voordelen Er zijn verschillende voordelen ten opzichte van een traditionele maquette: het is sneller en daarom ook goedkoper. Natuurlijk kan een architect ook een maquette achterwege laten en vertrouwen op een videopresentatie of een rendering, maar veel mensen vinden het prettig om een fysiek voorwerp te zien. Bovendien is het met de huidige printtechniek ook mogelijk om losse delen van een model te fabriceren. Hierdoor zijn er modellen te bouwen die groter zijn dan de afmetingen van de printer, maar kunnen ook bijvoorbeeld gebouwen worden geprint waarvan het dak of de gevel afneembaar zijn. Op die manier is het model ook van binnen te bekijken. Tegenwoordig is het ook mogelijk om in diverse kleuren te kunnen printen maar is nog niet volledig geoptimaliseerd.

5 Gooi het in de printer Bedrijven zoeken naar de beperkingen van de uitvoer van stereolithography (STL) bestanden van gemeenschappelijke BIM en CAD- platforms. Deze bestanden worden als basis gebruikt voor het printen van de modellen en dienen geëxporteerd te worden van 3D programma s zoals Autodesk 3DS Max, Auto- CAD en Revit. Het belangrijkste is het maken van een groot model om zo aan klant te laten zien dat er meer nodig is dan alleen maar printen. Kwaliteit is alle tijd Ervaren architecten stellen dat bedrijven dienen te schatten de tijd die nodig is om alle samenhangen taken van 3D-printen te kunnen uitvoeren. De hoeveelheid setup-tijd, prep-tijd, pre-printing tijd and postprinting tijd hangt af van hoe verfijnd je model wilt hebben. Een hoog kwaliteit presentatie model vraagt daarbij fijne assemblage technieken gecombineerd met een goed bewerkte STL-programma, kortom meer tijd. Volledige vrijheid Zoals we kunnen waarnemen is 3D-printing nu al in staat van aanzienlijke waarde te zijn voor in het dagelijkse werk van een architect. Maar dit is schijnbaar het topje van de ijsberg, slechts een paar technieken zijn momenteel beschikbaar zijn voor desktop 3D-printen. In de komende jaren kunnen we uitgaan van veel verschillende technieken die beschikbaar worden gesteld voor meerdere doelgroepen. Met het lopende onderzoek naar deze printtechnieken en de juiste keuze van materialen, zullen architecten de mogelijkheid krijgen om meer en meer te kunnen ontwerpen. Zij zullen in staat zijn om te kunnen experimenteren met vormen die eerder ondenkbaar waren en zodoende te kunnen vertalen naar werkelijke structuren voor de bouw. Stel je eens voor hoe de wereld eruit zou zien als alle architecten en bouwkundige ingenieurs vrije gedachtes meteen kunnen uitvoeren. Nu de printers steeds goedkoper worden en ontwerpbestanden gratis online te vinden zijn, zal het productieproces democratiseren. Straks kan iedereen zelf zijn eigen schoenen, apparaten, werktuigen, onderdelen en gebruiksvoorwerpen printen. Beperkingen Een andere kwestie is wat er niet afgedrukt kan worden. Dunne plafonds, fijne dragers en delicate vormen kunnen breken door het gewicht van de gedrukte poeder zelf. In veel gevallen kan de renderende model kleine smalle detail vormen niet afdrukken die juist van essentie zijn voor het gebouwontwerp.

6 Additive Manufacturing Additive Manufacturing (AM) staat voor het produceren van producten of onderdelen die laag voor laag worden gebouwd. De informatie die hiervoor nodig is wordt rechtstreeks uit het digitale ontwerp gehaald. Momenteel zijn er 3 belangrijke grootschalige AM- methoden gericht op de bouw: Contour Crafting, Concrete Printing en D-Shape. Deze drie werkwijzen hebben bewezen in staat te zijn grootschalige componenten te kunnen produceren, potentieel voor constructieve bouwtoepassingen. Contour Crafting en Concrete Printing kunnen beide worden gecategoriseerd als op extrusie gebaseerde AM methoden, wat betekent dat ze beide gebruik maken van een extrusie techniek om nat te bouwen materiaal op de gewenste locaties te storten. Deze extrusie gebaseerde methoden zijn sterk afhankelijk van hun mix-design. De mix-design bepaalt vier belangrijke eigenschappen: pumpability, printability, buildability en open time. D-shape onderscheidt zich van de overige twee AM methoden door toepassing van op poeder gebaseerde methode. In de volgende hoofdstukken zal de nadruk liggen op de toepassing van de drie methoden, waarin de printer en de materiaaleigenschappen wordt behandeld. HOOFDSTUK 2 CONTOUR CRAFTING Contour Crafting werd in 1998 ontwikkeld door Behrokh Khoshnevis aan de University of Southern California. Aan de hand van de opkomende 3D-printing, Khoshnevis pioniert in de ontwikkeling van de al bestaande productiemethode AM op een grotere schaal en de invoering ervan in de bouwsector. Zijn technologie functioneert zoals de Fused Deposition Modelling, in de manier waarop het extrudeerde materiaal door een mondstuk in een layer-by-layer mode. In plaats van kunststof, gebruikt het beton als bouwmateriaal.

7 Printergrootte De Contour Crafting printer bestaat uit een mondstuk, dat door middel van een systeem in staat is te bewegen in XYZ richting. Transformatie in de X-richting is mogelijk doordat het frame op de rails is gemonteerd. De gantry-system biedt beweging in YZ-richting. De maximale grootte van een afdrukbaar object wordt bepaald door de breedte en hoogte van de printer frame en de lengte van de rails. De afmetingen van de printer worden niet gespecificeerd, maar een indruk van de schaal is in figuur 2.1 te zien. Mobiliteit Contour Crafting toont aan dat de printer is ontworpen om te worden verplaatst, wat ten goede komt op de bouwplaats bijvoorbeeld. Er kan dan per direct worden afgedrukt op het terrein in plaats vanuit het kantoor. Eerdere concepttekeningen laten zien dat een frame is gemonteerd aan een voertuig en deze inzetbaar is. Meer recente beelden tonen een versie va neen balkframe zonder de hechtheid ervan aan een voertuig, weergegevn in figuur 2.2. De printer heeft een licht gewicht, zodat transport en montage door een kleine bemanning kan worden uitgevoerd. Figuur The Contour Crafting gantry systeem. Figuur Printer frame bevestigd aan een voertuig. Figuur Enkel mondstuk assemblage. Figuur Zes assen mondstuk. Enkel mondstuk Contour Crafting wordt gekenmerkt door zijn grote mondstuk breedte van 15 mm diameter. Het garandeert dikke lagen en minimaliseert productie tijd. Een tweede onderscheidend kenmerk is de kant waar de troffel aangebracht wordt aan het einde van het mondstuk. Deze troffel is de grens voor het extrusie-materiaal dat een hoge kwaliteit afwerking creëert. De bovenste troffel bevat het geëxtrudeerde materiaal zodat een constante laag hoogte kan worden bereikt. In figuur 2.3 wordt een schematisch voorbeeld gegeven van de extrusiekop met de troffels. De oriëntatie van de troffel kant kan worden veranderd door een regelmechanisme, waar de mogelijkheid ontstaat om hoekige doorsnedes te kunnen afdrukken. Meerdere mondstukken In 2004 werden er ontwikkelingen gedaan voor een ander type mondstuk speciaal voor grootschalige bouwprojecten. Twee identieke mondstukken worden gecombineerd om de contouren van een wand te vervaardigen. Een derde mondstuk in het midden vult de gehele holte met een vulling. Een voorbeeld wordt getoond in figuur 2.4. Een meer recente techniek maakt gebruik van twee dezelfde spuitmonden voor de contouren van een muur. In plaats van een stevige vulling, produceert het een gegolfde interne structuur.

8 Nieuwe ontwikkelingen Een toekomstige kundigheid zal zich richten op een andere aanpak van het produceren van niet-ondersteunde dakconstructies. Deze ontwikkeling is geïnspireerd door de oude techniek van het construeren van koepels en gewelven. Verbeteringen zullen worden gemaakt voor meer flexibele mondstuk positioneringen.een ander materiaal zal in staat zijn een extrusie pad stellen, zoals geïllustreerd in figuur 2.5. Andere ontwikkelingen zullen zich richten op het verbeteren van de efficiëntie van de Contour Crafting proces. Bij het vervaardigen van meerdere woningen of structuren met grotere plattegronden zal het interessant zijn om een systeem te ontwikkelen dat werkt met meerdere printknoppen, gezien de bouwtijd en overige kosten. Figuur Contour Crafting benadering voor dakconstructies. Materiaal Als bouwmateriaal maakt Contour Crafting gebruik van een betonmengsel. Het natte materiaal dat gebruikt wordt in het extrusieproces heeft vier kenmerkende eigenschappen. Het moet zich in een vlotte en betrouwbare wijze bewegen door het leveringssysteem van de printer; de pumpability. Dezelfde gladheid en betrouwbaarheid zijn vereist bij de depositie apparaat, wat bekend staat als de printability. Als derde belangrijke eigenschap, moet het materiaal een bepaalde buildability hebben om weerstand te bieden tegen vervorming onder belasting. Het laatste kenmerk is de open time; dit wordt beschouwd als de periode waarin de hiervoor genoemde functies consistent zijn binnen bepaalde toleranties. Toepassingen van Contour Crafting Contour Crafting hoge vormvrijheid geeft een hoger percentage aan de flexibiliteit van een architectonisch ontwerp. Leidingen voor sanitair en bedrading kunnen meegenomen worden in de ontwerpfase, zodat openingen zijn ingebed in de gelaagde productieproces. Geen mens meer nodig Behrokh Khoshnevis ontwierp een extra functie voor het vervaardigen van volledige woningen. De gelaagde Contour Crafting techniek gecombineerd met een robot picking en een geïntegreerd positioneerarm in dezelfde raamwerk. Deze arm wordt gebruikt voor het oppakken van lateien en balken op de afgedrukte wandconstructies. Een dun paneel kan deze balken bevestigen. Op de top van dit paneel kan het gelaagde druk proces zich voortzetten. Figuur Robot picking. Figuur 2.6 & Een systeem dat met meerdere printers functioneert.

9 Printen op de maan NASA heeft interesse getoond in Contour Crafting en sinds 2011 begon de financiering van het onderzoek voor de toepassing van Contour Crafting op de maan. De techniek is vooral veelbelovend voor lunar application, want het biedt mogelijkheden voor autonome werking met in-situ middelen, waardoor de mogelijkheid van de bouw op de maan realistisch wordt. Er wordt daarbij onderzoek gedaan naar het gebruik van een nieuw materiaal voor Contour Crafting; Regolith een hoge sterkte beton op basis van maanoppervlak materiaal. Figuur 2.9 & 2.10 & Lunar Contour Crafting.

PRINTING ARCHITECTURE INHOUDSOPGAVE. Onderzoek naar het gebruik van 3D-printen binnen de architectuurwereld

PRINTING ARCHITECTURE INHOUDSOPGAVE. Onderzoek naar het gebruik van 3D-printen binnen de architectuurwereld PRINTING ARCHITECTURE INHOUDSOPGAVE Onderzoek naar het gebruik van 3D-printen binnen de architectuurwereld 1. 3D-PRINTEN ALS TOEKOMSTIGE SLEUTEL ELEMENT 2.... 3.... Najib Amali 7X660 Product Presentation

Nadere informatie

PRINTING ARCHITECTURE. Colofon. Product Presentatie 7X660. Innovaties in het gebruik van 3D-printen in de architectuur. Docent: A.F.W.M.

PRINTING ARCHITECTURE. Colofon. Product Presentatie 7X660. Innovaties in het gebruik van 3D-printen in de architectuur. Docent: A.F.W.M. PRINTING ARCHITECTURE Innovaties in het gebruik van 3D-printen in de architectuur. Colofon Product Presentatie 7X660 Docent: A.F.W.M. Davits Auteur: Amali,N. (Najib) 0676091 Eindhoven, Januari 2015 TU/e

Nadere informatie

Van lineaire naar circulaire economie Transitie naar een duurzame samenleving versnellen: Visie gedreven Focus op bouw

Van lineaire naar circulaire economie Transitie naar een duurzame samenleving versnellen: Visie gedreven Focus op bouw Transitie naar een duurzame samenleving versnellen: Van lineaire naar circulaire economie Visie gedreven Focus op bouw neutraal en onafhankelijk duurzaamheid en innovatie Advies: 4 doelgroepen overheid,

Nadere informatie

3D PRINTING: De Toekomst

3D PRINTING: De Toekomst 3D PRINTING: De Toekomst 21st eeuw: Revolutie van de technologie! In de 21ste eeuw komen grote wetenschappelijke veranderingen op het gebied van: Communicatie en Internet Micro Electronica Duurzame energie

Nadere informatie

U kunt zich richten op uw kerntaken! Volledig op elkaar afgestemd en passend casco. Geen werkvoorbereiding, alleen controle op uitgangspunten

U kunt zich richten op uw kerntaken! Volledig op elkaar afgestemd en passend casco. Geen werkvoorbereiding, alleen controle op uitgangspunten Volledig op elkaar afgestemd en passend casco Geen werkvoorbereiding, alleen controle op uitgangspunten Geen faalkosten, geen bouwfouten Geschikt voor enkele en seriematige woningbouw 100% ontzorging voor

Nadere informatie

Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt

Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt Aannemers Architectenbureaus Ingenieurs- en Adviesbureaus Installateurs

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

3D-scannen, -frezen en printen: in de restauratie, ook in de bouw?

3D-scannen, -frezen en printen: in de restauratie, ook in de bouw? 3D-scannen, -frezen en printen: in de restauratie, ook in de bouw? Michael de Bouw Laboratorium Renovatie WTCB 25/11/2015 - Pagina 1 Additive manufacturing / 3d-printing Laagsgewijs produceren Gekend voor

Nadere informatie

Specialist in full color 3D-printing

Specialist in full color 3D-printing Specialist in full color 3D-printing Full color 3D-printen De mogelijkheden van 3D-printen zijn bijna onbegrensd, maar velen zijn zich hier nog niet van bewust. Wij hebben ons gespecialiseerd in het full

Nadere informatie

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT 02 Inhoud Introductie 3 Het 5S-bouwsysteem? 5 Waarom 5S gebruiken? 7 Isolatiewaarde 11 De praktijk

Nadere informatie

Onderzoek naar mogelijkheden van een nieuwe maakmethode. 3D-printen van betonconstructies

Onderzoek naar mogelijkheden van een nieuwe maakmethode. 3D-printen van betonconstructies 1 Onderzoek naar mogelijkheden van een nieuwe maakmethode 3D-printen van betonconstructies 40 7 2015 3D-printen van betonconstructies prof.dr.ir. Theo Salet TU Eindhoven / Witteveen+Bos Rob Wolfs MSc TU

Nadere informatie

3D-printen. van idee tot tastbaar model. 3D-printen

3D-printen. van idee tot tastbaar model. 3D-printen van idee tot tastbaar model 3D prints zijn gemakkelijk te transporteren en nemen weinig ruimte in beslag, terwijl het detailniveau verrassend hoog is. Voor een chique presentatie worden de modellen vaak

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE MECHANISCHE EIGENSCHAPPEN EN DUURZAAMHEID VAN 3D GEPRINT BETON

ONDERZOEK NAAR DE MECHANISCHE EIGENSCHAPPEN EN DUURZAAMHEID VAN 3D GEPRINT BETON VAKGROEP BOUWKUNDIGE CONSTRUCTIES LABORATORIUM MAGNEL VOOR BETONONDERZOEK ONDERZOEK NAAR DE MECHANISCHE EIGENSCHAPPEN EN DUURZAAMHEID VAN 3D GEPRINT BETON Prof. Dr. Ing. Kim VAN TITTELBOOM, Vakgroep Bouwkundige

Nadere informatie

Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen. Een hype of de toekomst?

Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen. Een hype of de toekomst? Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen Een hype of de toekomst? De manier waarop gebouwen ontworpen worden is in de basis al heel lang hetzelfde. Veranderingen in de werkwijze van constructeurs gaan

Nadere informatie

Virtueel Bouwen met BIM Serge Lefevere (BOECKX. architecture & engineering)

Virtueel Bouwen met BIM Serge Lefevere (BOECKX. architecture & engineering) Virtueel Bouwen met BIM 1 2 ++ CAD: COMPUTER AIDED DESIGN 2D / 3D ++ Van dom model 3 ++ Naar intelligent model Een Bouwwerk Informatie Model is een informatiemodel dat gemaakt en gebruikt wordt bij een

Nadere informatie

Geïsoleerde Dak- en Gevelsystemen. CI/SfB. April 2004. Renovatie. Renoveren met Sandwichpanelen. Insulation Built-in

Geïsoleerde Dak- en Gevelsystemen. CI/SfB. April 2004. Renovatie. Renoveren met Sandwichpanelen. Insulation Built-in Geïsoleerde Dak- en Gevelsystemen CI/SfB (47) Nh2 April 2004 Renovatie Renoveren met Sandwichpanelen Insulation Built-in Renoveren met Sandwichpanelen Aangezien, in tegenstelling tot nieuwbouw, bij renovatie

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW ONTWERPVRIJHEID

HOUTSKELET BOUW ONTWERPVRIJHEID HOUTSKELET BOUW ONTWERPVRIJHEID 2 4 3 1 5 6 TECHNISCHE VOORDELEN dr. ir. Kurt De Proft, houtskeletbouwspecialist bij het Technisch Centrum der Houtnijverheid: Houtskeletbouw wordt gekenmerkt door een grote

Nadere informatie

rust en persoonlijke ruimte op elke werkplek Sound and Vision

rust en persoonlijke ruimte op elke werkplek Sound and Vision Sound and Vision rust en persoonlijke ruimte op elke werkplek Geluidsgolven zetten de lucht in beweging, weerkaatsen, worden versterkt of geabsorbeerd. Het gedrag van geluidsgolven bepaalt de akoestische

Nadere informatie

Interieur met potlood of met de computer tekenen?

Interieur met potlood of met de computer tekenen? Interieur met potlood of met de computer tekenen? Het blijft een telkens terugkerende vraag, die slechts beantwoord kan worden door te doen. Het presentatiemiddel dient zo gekozen te worden dat het het

Nadere informatie

Module vloer. Module wand. Module plafond. 3 unieke droogbouwsystemen voor verwarming en koeling

Module vloer. Module wand. Module plafond. 3 unieke droogbouwsystemen voor verwarming en koeling Module vloer. Module wand. Module plafond. 3 unieke droogbouwsystemen voor verwarming en koeling Lage opbouwhoogte. Hoge prestaties. 1. Variokomp vloerverwarming. Ultra dun. Verwarmen Met een dikte van

Nadere informatie

fundamentele verbetering voor grondgebonden woningbouw

fundamentele verbetering voor grondgebonden woningbouw fundamentele verbetering voor grondgebonden woningbouw KanaalBreedPlaat gecertificeerd KOMO HET BESTE VAN TWEE WERELDEN De KanaalBreedPlaat combineert het beste van de kanaalplaatvloer en de breedplaatvloer.

Nadere informatie

Prefab licht beton PRINS. Prefab licht betonnen gevel elementen. gevel producten

Prefab licht beton PRINS. Prefab licht betonnen gevel elementen. gevel producten Prefab licht beton Prefab licht beton Prefab licht betonnen gevel elementen PRINS gevel producten Thermodur en Prins Gevel Producten De economische oplossing voor uw creatieve vrijheid Thermodur gevel

Nadere informatie

fundamentele verbetering voor woningbouw

fundamentele verbetering voor woningbouw fundamentele verbetering voor woningbouw KanaalBreedPlaat gecertificeerd KOMO Het beste van twee werelden De KanaalBreedPlaat combineert het beste van de kanaalplaatvloer en de breedplaatvloer. De KanaalBreedPlaat

Nadere informatie

cast concrete glass balustrade

cast concrete glass balustrade groovee by NL cast concrete glass balustrade patent pending & registered model cast concrete glass balustrade by Waarom architecten en aannemers voor groovee kiezen groovee by EeStairs is een innovatief

Nadere informatie

cast concrete glass balustrade

cast concrete glass balustrade groovee by NL cast concrete glass balustrade patent pending & registered model cast concrete glass balustrade by Waarom architecten en aannemers voor groovee kiezen groovee by EeStairs is een innovatief

Nadere informatie

Wat is BIM. BIM model

Wat is BIM. BIM model Sacon en BIM Bij Sacon worden sinds 2009 projecten ontworpen, uitgewerkt en virtueel gebouwd in een Bouwwerk Informatie Model of BIM met behulp van de software Revit van Autodesk. Met de opgebouwde ervaring

Nadere informatie

MONARPLAN. De norm voor kunststof daken. afdichten en beschermen. Onderscheidend. Betrouwbaar. Nederlands product. Flexibel.

MONARPLAN. De norm voor kunststof daken. afdichten en beschermen. Onderscheidend. Betrouwbaar. Nederlands product. Flexibel. MONARPLAN afdichten en beschermen Onderscheidend Betrouwbaar Nederlands product Flexibel Duurzaam De norm voor kunststof daken * Safety overlap: snelvloeiende VARIO-bitumen aangebracht op bovenzijde van

Nadere informatie

Eenvoudig monteren met bevestigingsprofiel

Eenvoudig monteren met bevestigingsprofiel RolgoRDijNEN Rolgordijn Small RS Het SMALL rolgordijn van M + N Projecten is ontworpen voor rolgordijnen met een kleine roldiameter en biedt een esthetische oplossing voor kleinere ramen. De afmetingen

Nadere informatie

De TRUMPF 3D laser systemen. Van applicatie ontwikkeling tot en met productie

De TRUMPF 3D laser systemen. Van applicatie ontwikkeling tot en met productie De TRUMPF 3D laser systemen STAP IN DE 3D WERELD VAN TRUMPF: Van applicatie ontwikkeling tot en met productie Met de TRUMPF TruLaser Robot en de TRUMPF TruLaser Cell bieden wij u op het gebied van lasersnijden

Nadere informatie

MAS KERADE. 09-11 van der breggen architecten

MAS KERADE. 09-11 van der breggen architecten MAS KERADE 09-11 Anders bouwen met Maskerade Kwaliteit Flexibel Gezond Milieubewust Bouwen in Hout Lavendelheide 21 9202 PD Drachten Tel. 0512 53 95 35 Duurzaam Industrieel Scheepmakershaven 29 E 3011

Nadere informatie

doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse

doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse 1. 2. 3. 100% recyclebaar bouwmateriaal uit duurzaam beheerde bossen. Grote maatnauwkeurigheid

Nadere informatie

Finnjoist Woning Oirschot September 2015

Finnjoist Woning Oirschot September 2015 Finnjoist Woning Oirschot September 2015 Eenvoudig, bijzonder slim! Binnen de ontwerpen van skin architects is hout voor zowel constructie als afwerking altijd al een belangrijk bouwmateriaal geweest.

Nadere informatie

Architectural Façade Solutions OUTSTANDING QUALITY

Architectural Façade Solutions OUTSTANDING QUALITY Architectural Façade Solutions OUTSTANDING QUALITY Architectural Façade Solutions IN HET OOG SPRINGENDE ARCHITECTONISCHE GEVELSYSTEMEN UIT NEDERLAND AFSI, EEN INTRODUCTIE AFS International B.V. is gespecialiseerd

Nadere informatie

mycuby Multi-inzetbare prefab ruimtes

mycuby Multi-inzetbare prefab ruimtes mycuby Multi-inzetbare prefab ruimtes mycuby van De Mors In een mum van tijd een ruimte die precies aan uw wensen voldoet? Dat is onze specialiteit! mycuby staat voor een nieuwe, duurzame manier van bouwen.

Nadere informatie

industrieel, flexibel en demontabel bouwen

industrieel, flexibel en demontabel bouwen industrieel, flexibel en demontabel bouwen Een HIGHCARE cleanroom biedt de hoogste kwaliteit zodat u optimaal kunt produceren. Box in box De cleanroom wordt geplaatst in een omgeving die voldoende bescherming

Nadere informatie

Waarom je laten beperken in je ontwerpmogelijkheden? De kracht van vrijheid. Architectonisch Beton

Waarom je laten beperken in je ontwerpmogelijkheden? De kracht van vrijheid. Architectonisch Beton Waarom je laten beperken in je ontwerpmogelijkheden? De kracht van vrijheid Architectonisch Beton De kracht van vrijheid Wie denkt dat beton saai en grijs is, heeft het mis. Beton is een uitdagend materiaal

Nadere informatie

Snel, kostenbesparend en kwalitatief bouwen in prefab

Snel, kostenbesparend en kwalitatief bouwen in prefab Snel, kostenbesparend en kwalitatief bouwen in prefab DWS verhoogt drastisch de bouwsnelheid van al uw constructies via prefab gemetselde muren. Met dit procédé bespaart u tijd, worden overbodige kosten

Nadere informatie

SpeedRoof. Prefab and Industrial. By Lignostone. SpeedRoof B.V. Postbus 89 Mercuriusweg 3 9560 AB Ter Apel

SpeedRoof. Prefab and Industrial. By Lignostone. SpeedRoof B.V. Postbus 89 Mercuriusweg 3 9560 AB Ter Apel B.V. Postbus 89 Mercuriusweg 3 9560 AB Ter Apel By Lignostone tel: +31 (599) 584 344 fax: +31 (599) 584 096 speedroof@lignostone.com www.lignostone.com 2 3 Wij zijn een innoverend bedrijf dat actief is

Nadere informatie

BIM: impact op duurzame gebouwen

BIM: impact op duurzame gebouwen Seminarie Duurzame gebouwen BIM: impact op duurzame gebouwen 1 15 juni 2018 Duurzaam bouwen dankzij BIM (Building Information Modeling) De voordelen van deze manier van samenwerken met het oog op duurzamere

Nadere informatie

3D Printer. Printer + Filament

3D Printer. Printer + Filament 3D Printer Printer + Filament Wat is 3D printen? De UP 3d printer maakt gebruikt van filament (kunststof draad) dat wordt verwarmd tot het vloeibaar is, daarna bouwt de printer in dunne laagjes op een

Nadere informatie

Toelichting bij Interim Advies Nieuwbouw en verbouw

Toelichting bij Interim Advies Nieuwbouw en verbouw Toelichting bij Interim Advies Nieuwbouw en verbouw Loppersum 27 mei 2014 Interim Advies Nieuwbouwconstructies onder aardbevingsbelasting in NO-Nederland 1 Introductie Simon Wijte Werkzaam bij Adviesbureau

Nadere informatie

OPLOSSINGEN VOOR WILLEKEURIGE VERBINDINGEN VOOR CONSTRUCTIES WAARBIJ HET 62 MM RASTER NIET TOEPASBAAR IS

OPLOSSINGEN VOOR WILLEKEURIGE VERBINDINGEN VOOR CONSTRUCTIES WAARBIJ HET 62 MM RASTER NIET TOEPASBAAR IS OPLOSSINGEN VOOR WILLEKEURIGE VERBINDINGEN VOOR CONSTRUCTIES WAARBIJ HET 62 MM RASTER NIET TOEPASBAAR IS OPLOSSINGEN VOOR WILLEKEURIGE VERBINDINGEN VOOR CONSTRUCTIES WAARBIJ HET 62 MM RASTER NIET TOEPASBAAR

Nadere informatie

BIM voor een éénmanszaak

BIM voor een éénmanszaak BIM voor een éénmanszaak Binnen de disciplines architectuur, engineering en constructie (AEC) is een revolutie op kousenvoeten aan de gang. Terwijl eerder het inruilen van de tekenplank voor de digitale

Nadere informatie

ALL GREAT WORK START WITH US! Door samenw erking sterk!

ALL GREAT WORK START WITH US! Door samenw erking sterk! ALL GREAT WORK START WITH US! Door samenw erking sterk! Bouwen met lichtmetaal Snelheid Een groot voordeel van lichtmetaal constructie is de hoge snelheid van de bouw. Door middel van het snelle ontwerp,

Nadere informatie

PLECTERE AKOESTISCHE OPLOSSINGEN. studio petra vonk

PLECTERE AKOESTISCHE OPLOSSINGEN. studio petra vonk PLECTERE AKOESTISCHE OPLOSSINGEN studio petra vonk WAT is en wat doet het PLECTERE is een object gemaakt van wollen viltstroken waarmee akoestische scheidingswanden en roomdividers gemaakt kunnen worden.

Nadere informatie

KOSTEN EN INSTALLATIE VOORDELEN VAN MODULAIRE PORTAAL SYSTEMEN MET ALUMINIUM BALKEN EN V-GELEIDINGEN

KOSTEN EN INSTALLATIE VOORDELEN VAN MODULAIRE PORTAAL SYSTEMEN MET ALUMINIUM BALKEN EN V-GELEIDINGEN KOSTEN EN INSTALLATIE VOORDELEN VAN MODULAIRE PORTAAL SYSTEMEN MET ALUMINIUM BALKEN EN V-GELEIDINGEN +31 (0) 492 551290 info.nl@hepcomotion.com KOSTEN EN INSTALLATIE VOORDELEN VAN MODULAIRE PORTAAL SYSTEMEN

Nadere informatie

Deze Lijsten bieden u een ultieme presentatie mogelijkheid, waardoor uw product alle opvallendheid krijgt wat het verdient.

Deze Lijsten bieden u een ultieme presentatie mogelijkheid, waardoor uw product alle opvallendheid krijgt wat het verdient. COMBI LED ledframe het gebied van Reklame. Zo ook voor al uw presentatie uitingen, naast een uitgebreid assortiment van diversiteiten op het gebied van naamsbekendheid, bieden wij ook kliklijsten aan,

Nadere informatie

Materialise levert al wat nodig is om in 3D te printen, behalve de prin

Materialise levert al wat nodig is om in 3D te printen, behalve de prin Materialise levert al wat nodig is om in 3D te printen, behalve de prin Interview met Peter Leys, uitvoerend voorzitter Victor Dubois Journalist vfb M Materialise levert alles wat je nodig hebt om in 3D

Nadere informatie

Presentatie 3D Metaal Printen Techniek, (on)mogelijkheden en toepassingen

Presentatie 3D Metaal Printen Techniek, (on)mogelijkheden en toepassingen Presentatie 3D Metaal Printen Techniek, (on)mogelijkheden en toepassingen Hans Derks, Product verantwoordelijke 3D Metaal Printers bij CNC Consult & Automation/Brilliant Technology CNC-Consult: Service

Nadere informatie

mycuby Multi-inzetbare prefab ruimtes

mycuby Multi-inzetbare prefab ruimtes mycuby Multi-inzetbare prefab ruimtes mycuby van De Mors In een mum van tijd een ruimte die precies aan uw wensen voldoet? Dat is onze specialiteit! mycuby staat voor een nieuwe, duurzame manier van bouwen.

Nadere informatie

2018 EasternGraphics B.V. Benelux Nieuw in pcon.planner 7.7 PRO 1/10

2018 EasternGraphics B.V. Benelux Nieuw in pcon.planner 7.7 PRO 1/10 2018 EasternGraphics B.V. Benelux Nieuw in pcon.planner 7.7 PRO 1/10 Inhoud 1 Werken met Artikelen (pcon.planner PRO)... 3 1.1 Artikel functies op de snelle toegang werkbalk (pcon.planner PRO)... 3 1.2

Nadere informatie

Nuon Helianthos. Een doorbraak in zonne-energie.

Nuon Helianthos. Een doorbraak in zonne-energie. Nuon Helianthos Een doorbraak in zonne-energie. 2 Nuon Helianthos Een doorbraak in zonne-energie. Nuon Helianthos 3 Een duurzame samenleving staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Een wezenlijke

Nadere informatie

Vooraf. Lesbrief voor leerkrachten: Sketchup

Vooraf. Lesbrief voor leerkrachten: Sketchup Lesbrief voor leerkrachten: Sketchup Vooraf Sketchup is een programma waarmee we vooral leren een huis te tekenen. Er kunnen evenwel ook objecten mee getekend worden die we kunnen uitprinten met de 3D-printer.

Nadere informatie

Materials Datasheet (NL)

Materials Datasheet (NL) Materials Datasheet (NL) PrintPlace BVBA BTW BE 0648.702.742 Leuvensesteenweg 126 1830 MACHELEN Version 2017 Inhoudstafel PrintPlace Standaard Productietechnologie: FDM... 3 PrintPlace Standaard Materiaal:

Nadere informatie

Project 3 Beheersen van 3D software

Project 3 Beheersen van 3D software Project 3 Beheersen van 3D software Wat ga je doen? Bij 3D printen komt meer kijken dan alleen het printen zelf. Het allerbelangrijkste is dat de leerlingen om leren gaan met de 3D software. Zonder 3D

Nadere informatie

Océ TCS500. Tijd is kostbaar. Grootformaat. kleurenprint-, kopieer- en. scansysteem

Océ TCS500. Tijd is kostbaar. Grootformaat. kleurenprint-, kopieer- en. scansysteem Océ TCS500 Tijd is kostbaar Grootformaat kleurenprint-, kopieer- en scansysteem Klaar voor elke klus: hoge Prestaties waarop u kunt productiviteit rekenen Hoge capaciteit in kleur en Volledig te configureren

Nadere informatie

3D printen. Door Hans Bellwinkel

3D printen. Door Hans Bellwinkel 3D printen Door Hans Bellwinkel Vanavond 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. HCC Wat is 3D-printen, de geschiedenis? De materialen om te printen Gratis programma s om 3D-objecten te maken De printers Praktische toepassingen

Nadere informatie

Scandinavisch bouwen en wonen

Scandinavisch bouwen en wonen VOORBEELD SCHRUURWONING: LET-01 Moderne levensloop bestendige woningen op maat voor zowel de senior als een jong gezin, vanaf 40 m² t/m 175 m² woonoppervlak. Energie neutraal met lucht-water warmtepomp.

Nadere informatie

Volgende informatie is op basis van originele Epson labels en inkten. De prijs is ook op basis van advies prijs. Wanneer u dit koopt bij

Volgende informatie is op basis van originele Epson labels en inkten. De prijs is ook op basis van advies prijs. Wanneer u dit koopt bij Volgende informatie is op basis van originele Epson labels en inkten. De prijs is ook op basis van advies prijs. Wanneer u dit koopt bij businesslabels zullen de prijzen dus nog minder zijn. En in combinatie

Nadere informatie

Welkom! Workshop. 3D printen

Welkom! Workshop. 3D printen Welkom! Workshop Agenda: FabLab+ Wat is 3D? 3D printtechnieken Theorie: aan de slag STAP 1: bekom een 3D bestand STAP 2:.STL bestand maken STAP 3: slice en fixup STAP 4: STAP 5: 3D nabewerken Praktijk:

Nadere informatie

Slimline Technische Informatie. brochurea4 Techniek SlimLineRBui1 1 27-03-2008 13:18:41

Slimline Technische Informatie. brochurea4 Techniek SlimLineRBui1 1 27-03-2008 13:18:41 Slimline Technische Informatie brochurea4 Techniek SlimLineRBui1 1 27-03-2008 13:18:41 Inleiding Slimline is een unieke combinatie van plafond, installatieruimte en topvloer. Slimline is dunner, lichter

Nadere informatie

DISTRIBUTIECENTRA SAMEN BOUWEN MET EEN STERKE, BETROUWBARE EN VOORAANSTAANDE PARTNER VOORTMAN STEEL CONSTRUCTION

DISTRIBUTIECENTRA SAMEN BOUWEN MET EEN STERKE, BETROUWBARE EN VOORAANSTAANDE PARTNER VOORTMAN STEEL CONSTRUCTION DISTRIBUTIECENTRA SAMEN BOUWEN MET EEN STERKE, BETROUWBARE EN VOORAANSTAANDE PARTNER WWW.VSC.NL VOORTMAN STEEL CONSTRUCTION VOORTMAN INHOUD INHOUD OVER VOORTMAN Pagina 4 DISTRIBUTIECENTRA Pagina 8 ONZE

Nadere informatie

BOUWTRADE B.V. PREFAB BADKAMERS

BOUWTRADE B.V. PREFAB BADKAMERS BOUWTRADE B.V. PREFAB BADKAMERS PREFAB BADKAMERS De prefab badkamer wint snel terrein in de bouwwereld. Geen wonder, want de prefab badkamer is een kwaliteit product dat de functionaliteit en de uitstraling

Nadere informatie

SPOUWVERANKERING. Moerman Wire Bending Ropswalle 26 8930 Menen info@moerman-mono.be www.moerman-mono.be

SPOUWVERANKERING. Moerman Wire Bending Ropswalle 26 8930 Menen info@moerman-mono.be www.moerman-mono.be SPOUWVERANKERING Moerman Wire Bending Ropswalle 26 8930 Menen info@moerman-mono.be www.moerman-mono.be spouwankers Moerman Wire Bending Ropswalle 26 8930 Menen info@moerman-mono.be www.moerman-mono.be

Nadere informatie

Ik zie altijd de gekste kleine dingen

Ik zie altijd de gekste kleine dingen Ik zie altijd de gekste kleine dingen Als ik met iemand door de winkel loop, ben ik constant dingen aan het aanwijzen, lacht Anna. Deze productontwerper en TU-docente uit Delft heeft een oog voor detail

Nadere informatie

veilig.inspirerend.groen. IBT LED E + IBTronic BEHUIZINGEN VOOR BETONVLOEREN EENVOUDIG MEER LICHT!

veilig.inspirerend.groen. IBT LED E + IBTronic BEHUIZINGEN VOOR BETONVLOEREN EENVOUDIG MEER LICHT! veilig.inspirerend.groen. + IBTronic BEHUIZINGEN VOOR BETONVLOEREN EENVOUDIG MEER LICHT! Beton is de basis voor veel bouwwerken. Of het nu gaat om utiliteits- of woningbouw de efficiëntie van betonbouw

Nadere informatie

fittingtechnologie Geïntegreerde persfunctie

fittingtechnologie Geïntegreerde persfunctie fittingtechnologie Drinkwater is ons belangrijkste levensmiddel en vereist optimale bescherming op zijn weg tot aan tappunt. fittingtechnologie Voor Uponor komt technologie en ontwikkeling altijd op de

Nadere informatie

Brochure Lounge Sytemen

Brochure Lounge Sytemen Brochure Lounge Sytemen Januari 2014 Mood Lounge Een referentie op de markt: de MOOD LOUNGE elementen van ABV zijn eenvoudig en tonen sterke lijnen, de essentie. De verscheidenheid aan elementen laat toe

Nadere informatie

Autodesk Digital Prototyping Solution for Industrial Machinery

Autodesk Digital Prototyping Solution for Industrial Machinery Image courtesy of Parker Hannifin Corporation, USA Image courtesy of Engineering Center LTD, Russia Autodesk Digital Prototyping Solution for Industrial Machinery Peter De Strijker Technical Sales Executive

Nadere informatie

stock building industrie Een nieuwe manier van bouwen

stock building industrie Een nieuwe manier van bouwen stock building Een nieuwe manier van bouwen Onze constructies, gemaakt van constructiestaal, worden voornamelijk gebruikt bij de productie van modulaire mezzaninesystemen, vrijstaande constructies, luifels,

Nadere informatie

Akoestisch Comfort. Visueel en akoestisch comfort.

Akoestisch Comfort. Visueel en akoestisch comfort. Akoestisch Comfort Visueel en akoestisch comfort. Akoestisch Comfort Swell Disq Desk Splitt Call Fuze Patch Tone Chat In-Zee. Visueel en akoestisch comfort. Wat doe je met een ruimte? Beter gezegd: wat

Nadere informatie

2018 EasternGraphics B.V. Benelux Nieuw in pcon.planner 7.7 ME 1/8

2018 EasternGraphics B.V. Benelux Nieuw in pcon.planner 7.7 ME 1/8 2018 EasternGraphics B.V. Benelux Nieuw in pcon.planner 7.7 ME 1/8 Inhoud 1 Nieuwigheden in Import Bestanden... 3 1.1 Verschillende nieuwe import bestanden... 3 1.2 Verbeterde import van 3DS en IFC bestanden...

Nadere informatie

Cosmofin. Cosmofin. Het waterdichte systeem voor vlakke en hellende daken

Cosmofin. Cosmofin. Het waterdichte systeem voor vlakke en hellende daken Cosmofin Cosmofin Het waterdichte systeem voor vlakke en hellende daken Breed lasvenster Licht van gewicht Betrouwbaar Onderscheidend Veelzijdig Een speler van wereldklasse, lokaal toegepast Icopal maakt

Nadere informatie

DC700G-FM Deursluiter met Cam-Motion technologie en vrijloop functie

DC700G-FM Deursluiter met Cam-Motion technologie en vrijloop functie 80 1 Door closers Deursluiter met Cam-Motion technologie en vrijloop functie ASSA ABLOY Gecertificeerd volgens EN 15/14, kracht EN -6 Geschikt voor rook- en brandwerende deuren CAM-deursluiter met vrijloop

Nadere informatie

Ontwerp en analyse van industriële constructies

Ontwerp en analyse van industriële constructies 19-09-2017 Ontwerp en analyse van industriële constructies Simulatie Webinar series deel 2 Daniël Schaefers Technical Expert Manufacturing GoToWebinar info Agenda Future of Making Things Inventor Frame

Nadere informatie

Onze innovatie, uw winst. AirDeck. maakt uw bouwproject zoveel lichter

Onze innovatie, uw winst. AirDeck. maakt uw bouwproject zoveel lichter Onze innovatie, uw winst AirDeck maakt uw bouwproject zoveel lichter een nieuw én innoverend bouwsysteem van Marmorith Betonindustrie AirDeck AirDeck, het nieuwe gepatenteerde vloersysteem zorgt voor een

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. bouwtechniek-metselen CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. bouwtechniek-metselen CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 890 minuten bouwtechniek-metselen CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 118 punten

Nadere informatie

Pull-Out Unit. Statische palletopslag. Dynamische palletopslag

Pull-Out Unit. Statische palletopslag. Dynamische palletopslag Pull-Out Unit Visit www.constructor.nl/producten/p90-palletstellingen/pull-out-unit/ for the latest information. Palletstellingen voor veel verschillende toepassingen Palletstellingen P90 voor uiteenlopende

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE MANIEREN WAAROP WERKNEMERS FLEXIBELER KUNNEN WERKEN

VIER EENVOUDIGE MANIEREN WAAROP WERKNEMERS FLEXIBELER KUNNEN WERKEN VIER EENVOUDIGE MANIEREN WAAROP WERKNEMERS FLEXIBELER KUNNEN WERKEN Laat uw bedrijf nog beter presteren Misschien denkt u dat de prestaties van uw bedrijf al goed genoeg zijn. Voor elke organisatie zijn

Nadere informatie

In detail... Rustieke goot met gootklossen en. leverbaar met diverse hoekoplossingen. Doordat deze hoeken fabrieksmatig

In detail... Rustieke goot met gootklossen en. leverbaar met diverse hoekoplossingen. Doordat deze hoeken fabrieksmatig De ideale oplossing! De Rustieke goot met gootklossen is leverbaar met diverse hoekoplossingen. Doordat deze hoeken fabrieksmatig 200.11 worden aangebracht, kan ook deze goot prefab aangeleverd worden

Nadere informatie

3D- printing. Geschiedenis

3D- printing. Geschiedenis 3D- printing Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van digitale "bouwtekeningen" (computerbestanden) min of meer willekeurige driedimensionale objecten kan produceren. Dit gebeurt door het object

Nadere informatie

Cassettes. flexible building. sustainable thinking.

Cassettes. flexible building. sustainable thinking. Cassettes flexible building. sustainable thinking. flexible building. sustainable thinking. ALUFORM goes green: bouwen aan duurzaamheid Duurzaamheid en zorg voor mens en milieu zijn stevig verankerd in

Nadere informatie

Samenwerking door digitale ontwerpmethoden

Samenwerking door digitale ontwerpmethoden 1 Ontwerpers en ingenieurs aan tafel met makers ir. Wim van t Land, ir. Guido Bastiaens, ir. Jan van Wolfswinkel, Peter Heideman AvB Movares 1 ) Samenwerking door digitale ontwerpmethoden Dankzij digitale

Nadere informatie

Interieur kantoorruimte te Tubbergen

Interieur kantoorruimte te Tubbergen Interieur kantoorruimte te Tubbergen Projectnummer: 09-292 Deze kantoorruimte staat aan de rand van het industrieterrein in Tubbergen. De indeling van deze kantoorruimte is zorgvuldig ontworpen naar de

Nadere informatie

Infrarood verwarming. Effectieve en efficiente warmtebron. Warm, comfortabel en gezond. Intelligente verwarming voor zorgwoningen en thuis.

Infrarood verwarming. Effectieve en efficiente warmtebron. Warm, comfortabel en gezond. Intelligente verwarming voor zorgwoningen en thuis. Infrarood verwarming Warm, comfortabel en gezond Intelligente verwarming voor zorgwoningen en thuis. Effectieve en efficiente warmtebron De innovatieve infrarood verwarmingssystemen spelen helemaal in

Nadere informatie

KANTOOR LANO. Lano nv te Harelbeke. Opdrachtgever. Venetiëlaan 33 te 8530 Harelbeke. Bouwplaats. Stabiliteit & Speciale Technieken.

KANTOOR LANO. Lano nv te Harelbeke. Opdrachtgever. Venetiëlaan 33 te 8530 Harelbeke. Bouwplaats. Stabiliteit & Speciale Technieken. KANTOOR LANO Opdrachtgever Bouwplaats Lano nv te Harelbeke Venetiëlaan 33 te 8530 Harelbeke Programma Omschrijving Data Budget Architect Stabiliteit & Speciale Technieken Bouwen van een nieuwe kantoor

Nadere informatie

ASSA ABLOY DC860 met G881 Inbouw deursluiter met CAM-technologie en glijarm met geïntegreerde mechanische coördinator voor dubbele deuren

ASSA ABLOY DC860 met G881 Inbouw deursluiter met CAM-technologie en glijarm met geïntegreerde mechanische coördinator voor dubbele deuren 1 Productinformatie Productbeschrijving coördinator voor dubbele deuren Gecertificeerd volgens EN 1158, kracht EN 3-6 Deursluiter is gecertificeerd volgens EN 1154, kracht EN 1-5 Voldoet aan de eisen voor

Nadere informatie

Panelen van bekleed staal (plastisol, polyester, polyurethaan, PVDF, ). Gemakkelijk te plaatsen en bestand tegen de tand des tijds.

Panelen van bekleed staal (plastisol, polyester, polyurethaan, PVDF, ). Gemakkelijk te plaatsen en bestand tegen de tand des tijds. Panelen van bekleed staal (plastisol, polyester, polyurethaan, PVDF, ). Gemakkelijk te plaatsen en bestand tegen de tand des tijds. S Het Dakpan-Paneel is een product van de nv ROBS PRODUCTKENMERKEN Gebruik

Nadere informatie

1. Algemene productinformatie... 3 1.1 Wat is de Autodesk Building Design Suite 2013?... 3

1. Algemene productinformatie... 3 1.1 Wat is de Autodesk Building Design Suite 2013?... 3 Autodesk Building Design Suite 2013 Vragen en antwoorden Autodesk Building Design Suite is een uitgebreide softwareoplossing waarin Building Information Modeling (BIM) en CAD tools worden gecombineerd

Nadere informatie

De meerkeuzevragen bij opdracht 2 zijn op dezelfde manier geformuleerd als de vragen in de toetsen van het Cito.

De meerkeuzevragen bij opdracht 2 zijn op dezelfde manier geformuleerd als de vragen in de toetsen van het Cito. Handleiding niveau A De blokles Na elke Nieuwsbegrip-cyclus van vijf weken volgt een blokles in de zesde week. De leerlingen passen in deze les alle strategieën toe. Ook maken ze een sleutelschema bij

Nadere informatie

BERNER REKENSOFTWARE SNEL, EENVOUDIG, EFFICIËNT EN BETROUWBAAR

BERNER REKENSOFTWARE SNEL, EENVOUDIG, EFFICIËNT EN BETROUWBAAR BERNER REKENSOFTWARE SNEL, EENVOUDIG, EFFICIËNT EN BETROUWBAAR OVERZICHT MODULES ANKERBEREKENING - SNEL, EENVOUDIG, EFFICIËNT Betrouwbare berekeningen volgens de Europese Technische Toelatingen (ETA) in

Nadere informatie

We can t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. Albert Einstein 1879-1955

We can t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. Albert Einstein 1879-1955 We can t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. Albert Einstein 1879-1955 Akoestiek in kantoorruimtes De opkomst van open en innovatieve kantoren is niet meer

Nadere informatie

Lounge Systemen Januari 2014

Lounge Systemen Januari 2014 Lounge Systemen Januari 2014 Een referentie op de markt: de MOOD LOUNGE elementen van ABV zijn eenvoudig en tonen sterke lijnen, de essentie. De verscheidenheid aan elementen laat toe verschillende opstellingen

Nadere informatie

Interieur jaren 30 woning

Interieur jaren 30 woning Interieur jaren 30 woning Projectnummer: 05-126 Bekijk het exterieur van de jaren 30 villa Interesse in interieuradvies? Building Design Architectuur heeft ook een afdeling interieur architectuur. Een

Nadere informatie

Monarplan Het waterdichte systeem voor vlakke en hellende daken

Monarplan Het waterdichte systeem voor vlakke en hellende daken Monarplan Het waterdichte systeem voor vlakke en hellende daken Breed lasvenster Licht van gewicht Betrouwbaar Onderscheidend Veelzijdig Een speler van wereldklasse, lokaal toegepast Icopal Synthetic Membranes

Nadere informatie

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen FHN Reglementen Behendigheid Toestellen Behendigheid Toestellen versie 2009 INHOUDSOPGAVE Blz. DE TOESTELLEN 3 FIGUUR 1: Hoogtesprongen 8 FIGUUR 2: De Muur 9 FIGUUR 3: De Borstelsprong 10 FIGUUR 4: De

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR MAKERBOT REPLICATOR MINI. Print voorbereiden. Bij problemen: raadpleeg je docent!

HANDLEIDING VOOR MAKERBOT REPLICATOR MINI. Print voorbereiden. Bij problemen: raadpleeg je docent! HANDLEIDING VOOR MAKERBOT REPLICATOR MINI Print voorbereiden Bij problemen: raadpleeg je docent! De positie van je 3D ontwerp Het programma Makerbot Desktop wordt specifiek gebruikt voor Makerbot printers.

Nadere informatie