MABAWA Wij kunnen u niet genoeg bedanken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MABAWA Wij kunnen u niet genoeg bedanken"

Transcriptie

1 MABAWA Wij kunnen u niet genoeg bedanken

2 MABAWA Mabawa Empowerment Organization Kenya (MEO Kenya) is een geregistreerd NGO (Non- GovernmentOrganization gesticht in 2010 door Benard O. Nyachieo. De naam MABAWA is een Swahili woord dat vleugels betekend. Het heeft deze naam gekregen omdat Benard een NGO wilde stichten dat vrouwen en kinderen in de sloppenwijk vleugels zou geven om hen te helpen vliegen over de volgende obstakels: Gebrek aan financiele middelen en leermaterialen. Toename van het aantal verwaarloosde kinderenen vrouwen in de sloppenwijk. Groeiende kloof tussen de rijken en de armen. Veel vrouwen en kinderen in de sloppenwijk maken geen gebruik van hun talenten en vaardigheden. Voortdurendewerkloosheid ondervrouwen insloppenwijken. Dankzij dit, hebben Benard O. Nyachieomet de hulpvan zijn vrouwcaroline, Nederlandse vriendenzoalsesther deboerenlokale vriendenin Kenia, deorganisatiegemaakt tot wathet nu is. Visie Inspireren vanlevens doormiddel van projectenen programma's diesociale ontwikkelingmogelijk maakt. Strategische pijlers Om onzevisie te realiseren, werddeorganisatieoorspronkelijkgeorganiseerd door te werken aanvier strategischepijlers. Educatie: -Dit zou scholen in informele nederzettingen creëren, die behoeftige kinderen uit de sloppenwijken opleiden van de pre-school naar de middelbare school. Training: - Dit zou een trainingen centrum creëren waar vrouwen uit de sloppenwijk de vaardigheden in een naaiatelier en kapperszaak kunnen beoefenen. Maar nog meer om vrouwen en studenten uit de sloppenwijk een kans te geven om aan het voortgezet onderwijs en universiteit te studeren. Sociaal onderneming:- Dit zou partnerschappen met individuele en zakelijke partners nastreven, die vrouwen en kinderen uit de sloppenwijk helpen hun doelstellingen en waar te maken.

3 OVER HET SLUM CHILD SPONSORSHIP A.K.A. GEEF VLEUGELS In mei 2011 zijn we gestart met onze eerste school in Mathare met hulp van de stichting van Esther de Boer, genaamd EstherAkka ( Indeeerstetwee jaar hebben we een grote uitdaging ervarenop het gebied vanfinanciële steun aan deschoolen de financiën omtrent het voeden van kinderenop de school. We hebben veel brieven geschreven aan organisaties binnen Kenia en aan organisaties in Europa. Tot onze spijt kregen we alleen brieven terug met afwijzingen. In september 2013 was Monique Groeneveld als een vrijwilliger in Kenia en na het zien van de situatie in Mabawa besloot Monique een project op te starten dat het creëren van Nederlandse sponsors mogelijk maakt. De Nederlandse sponsor, sponsort een leerling binnen onze school voor 5,- per maand. Van dit geld wordt er een uniform aangeschaft, krijgen de kinderen een maaltijd op school en wordt voor hen het schoolgeld betaald. Tot nu toe sturen de Nederlandse sponsors hun gift van 5,- naar Monique Groeneveld, elke 25 ste dag van de maand. Monique verzamelt al het geld en maakt het gehele bedrag in één keer over naar de bankrekening van Mabawa.

4 Achtergrond van de kinderen.

5 Amos Mutia Naam: Amos Mutia. Leeftijd: 8 jaar. Klas: Pre- unit. Sponsor: Monique Groeneveld. Amos werd naar school gebracht door zijn oom die tevens het schoolgeld betaalde. Van de een op de andere dag liet zijn oom hem in de steek en betaalde dus ook zijn schoolgeld niet meer. Amos kwam niet meer naar school en vond zijn weg terug naar zijn moeder. Zijn moeder is in haar hele leven nooit naar school geweest en kan daardoor helemaal niet lezen en schrijven. Amos moeder had geen baan en dus geen inkomen, hierdoor kon zij het schoolgeld niet betalen. Amos was genoodzaakt om thuis te blijven. Omdat Benard, de stichter van Mabawa, zag dat hij niet meer naar school kwam is hij hem gaan zoeken. Benard vond Amos thuis met zijn moeder. Benard heeft ervoor gezorgd dat Amos weer naar school kwam en ook zijn moeder is nu werkzaam binnen onze school, als kok en tuinier.

6 SabinaKasyoka Naam: SabinaKasyoka Leeftijd: 10 jaar. Klas: Pre- unit. Sponsor: Monique Groeneveld. Sabina is pas op 10 jarige leeftijd naar school gekomen. Hiervoor heeft ze nooit een stap binnen een school gezet. Ze heeft hierdoor een achterstand van 5 jaar. Sabina is de zus van Amos Mutia en Benard vond haar thuis toen hij op zoek ging naar Amos. Benard nam haar mee naar school waar ze moest starten als 10 jarig meisje in Baby-class tussen 3 jarige kindjes. Na een maand werd ze overgeplaatst naar Nursary waar ze ook een maandje bleef. Nu volgt ze lessen van Pre-unit. Ze heeft een achterstand van 5 jaar.

7 PenninahCherop Naam: PenninahCherop Leeftijd: 3 jaar. Klas: Babyclass. Sponsor: Tamara. Penninah is meisje dat opgroeit in een heel arm gezin dat leeft in de sloppenwijk van Mathare. De ouders zijn zo arm dat het betalen van schoolgeld onmogelijk is. Penninah heeft het geluk dat ze op zo n jonge leeftijd al een sponsor heeft. Doordat Penninah al een sponsor heeft, is het voor haar mogelijk om naar school te komen en loopt ze geen achterstand op. In dit profiel zal u verhalen lezen van kinderen met dergelijke achtergrond als Penninah. Wij streven er namelijk naar om jonge kinderen al vanaf jonge leeftijd te helpen en zo hun schoolloopbaan te volgen.

8 Denis Kibet Naam: Denis Kibet. Leeftijd: 6 jaar. Klas: Pre- unit. Sponsor: Tamara. Denis is de broer van Penninah dus voor hem geldt hetzelfde verhaal. Hij komt uit dezelfde familie waarvan ouders het schoolgeld niet kunnen betalen. Denis heeft eerst op een andere school gezeten, maar ouders konden het schoolgeld niet meer betalen. Benard hoorde hiervan en heeft het naar Mabawa gebracht waar hij al snel een sponsor vond. Doordat Denis al naar school ging heeft hij geen achterstand opgelopen. Denis en Penninah kwamen dezelfde tijd naar school.

9 MillicentKhasiala Naam: MillicentKhasiala. Leeftijd: 3 jaar. Klas: Babyclass. Sponsor: Robert. Net als Penninah komt Millicent uit een arm gezin dat leeft in de sloppenwijk. Haar ouders kunnen het schoolgeld niet betalen. Millicent heeft geen broertjes of zusjes. Ook Millicent heeft geluk dat ze nu al een sponsor heeft waardoor ze naar school kan. Doordat ze al op jonge leeftijd naar school kan, loopt ze geen achterstand op. Ook hopen wij haar te volgen tijdens haar schoolloopbaan in Mabawa school.

10 Mike Litala Naam: Mike Litala. Leeftijd: 4 jaar. Klas: Babyclass. Sponsor: Mrs. Kee. Mike komt ook uit een arm gezin uit de sloppenwijk van Mathare. Ook Mike s ouders kunnen het schoolgeld niet betalen. Doordat de ouders het schoolgeld niet kunnen betalen is hij niet eerder naar school geweest. Hierdoor heeft Mike nu een kleine achterstand van 1 jaar. Gelukkig is dit te overzien en is Mike een slim en actief jongetje. We hopen dat net als bij alle andere kinderen, wij hem kunnen volgen in de rest van zijn schooltijd binnen Mabawa school.

11 Brian Mwati Naam: Brian Mwati. Leeftijd: 9 jaar. Klas: Std. 2. Sponsor: Mrs.Kee. Brian is de broer van Mike Litalaen komt dus uit hetzelfde gezin waarvan de ouders ook zijn schoolgeld niet kunnen betalen. Ook Brian is niet eerder naar school geweest waardoor hij nu een achterstand van 2 jaar heeft. Doordat hij nog jong is en pas in groep 2 zit, heeft hij nog een hele tijd voor zich waarin hij zijn achterstand in kan halen. Net als Mike is Brian een actief jongetje, waardoor wij denken dat hij het wel zal redden.

12 John Kinyua Naam: John Kinyua. Leeftijd: 5 jaar. Klas: Babyclass. Sponsor: Marije. John Kinyua is een jongetje dat net als veel andere kinderen uit een arm gezin komen waarvan ouders het schoolgeld niet kunnen betalen. Ook John is voorheen niet naar school geweest waardoor hij nu een achterstand van 2 jaar heeft opgelopen. Hij start in Babyclass zodat hij kennismaakt met school. Door hem in de klas te plaatsen corresponderend aan zijn leeftijd, zal hij daar een achterstand oplopen en de rest van zijn tijd in het basisonderwijs op zijn tenen moeten lopen. John is een vrolijk jongetje dat zich openstelt voor nieuwe dingen waardoor wij denken dat zijn achterstand geen hinder voor hem zal worden.

13 Kevin Kamau Naam: Kevin Kamau. Leeftijd: 7 jaar. Klas: Pre- unit. Sponsor: Marije. Kevin is de broer van John Kinyua en komt dus uit hetzelfde gezin waarvan de ouders het schoolgeld niet kunnen betalen. John en Kevin wonen allebei met de rest van de familie in de sloppenwijk van Mathare. Hierdoor kon Kevin ook niet eerder naar school en heeft ook een achterstand opgelopen van 2 jaar, net als zijn jongere broertje John. Gelukkig heeft hij een sponsor en kan hij nu naar school waardoor hij aan zijn achterstand kan werken. Een achterstand betekenend trouwens niet hetzelfde als in Nederland. Zo is het mogelijk dat je 16 jarige leerlingen in groep 8 vind en kijkt niemand hier echt van op. Wel betekend het voor Kevin en alle andere kinderen met een achterstand dat dit hen achtervolgt totdat ze klaar zijn met school, voortgezet onderwijs als ook universiteit.

14 Christine Akinyi Naam: Christine Akinyi. Leeftijd: 3 jaar. Klas: Babyclass. Sponsor: Stefenie& Orson. Christine is nog een jong meisje dat geluk heeft dat ze op jonge leeftijd al een sponsor heeft. Als ze niet gesponsord werd, kon ze net als de andere kinderen met een sponsor niet naar school. Ook Christine komt uit een arm gezin dat woont in de sloppenwijk van Mathare. Doordat Christine al op jonge leeftijd naar school kan, heeft ze nog geen achterstand opgelopen. Wij hopen dat wij haar kunnen helpen tijdens haar gehele schoolloopbaan binnen Mabawa. Maar natuurlijk ook haar vervolgonderwijs. Dit hopen wij overigens voor al onze leerlingen; een eerlijke kans voor de toekomst. En wij weten allemaal dat de toekomst begint met onderwijs.

15 Nancy Muthoni Naam: Nancy Muthoni. Leeftijd: 6 jaar. Klas: Nursary. Sponsor: Sanne. Zoals nu duidelijk wordt hebben veel jonge kinderen dezelfde achtergrond. Wij kiezen er namelijk voor om kinderen al vanaf jonge leeftijd te sponsoren, zodat er geen achterstand wordt opgelopen en zodat wij hen kunnen volgen tijdens hun volledige schoolloopbaan. Nancy Muthoni is ook één van die kinderen. Nancy woont in de sloppenwijk van Mathare in een arm gezin. Ook haar ouders kunnen het schoolgeld niet betalen, waardoor er voor haar geen kans was om naar school te gaan. Doordat Nancy niet eerder naar school kon heeft ze een kleine achterstand van 2 jaar opgelopen.

16 Kevin Chasara Naam: Kevin Chasara. Leeftijd: 10 jaar. Klas: Std. 1. Sponsor: Gemmeke. Kevin komt uit een gezin waarvan 4 kinderen in Mabawa naar school gaan. Kevin woont met zijn familie in de sloppenwijk van Mathare. De moeder heeft grote problemen met het betalen van het schoolgeld. Aangezien er 4 kinderen naar school gaan, moet er ook schoolgeld worden betaald voor deze 4 kinderen. En dan niet te vergeten dat ze alle 4 een uniform moeten aanschaffen en ze ook alle 4 moeten eten. Daarbij komt helaas het volgende probleem dat vader een alcoholist is. Vader draagt dus niks bij aan het huishouden en geld wordt gebruikt voor de inkoop van alcohol. Kevin heeft een achterstand opgelopen van 4 jaar. Gelukkig hebben we voor hem een sponsor kunnen vinden waardoor hij ondanks de verslaving van zijn vader, toch een kans op een goede toekomst heeft.

17 Rachel Adhiambo Naam: Rachel Adhiambo. Leeftijd: Ongeveer 4 jaar. Klas: Babyclass. Sponsor: Lamiae. Rachel heeft net als veel van onze jonge kinderen dezelfde achtergrond. Rachel wordt opgevoed door haar single moeder en woont ook in de sloppenwijk van Mathare. Moeder kan het schoolgeld niet betalen waardoor Rachel niet eerder naar school kon. Hierdoor heeft ze een kleine achterstand van 1 jaar opgelopen. Gelukkig hebben we haar op tijd gevonden en een sponsor voor haar kunnen vinden. In Kenia worden meisjes nog steeds een beetje onderdrukt. Daarom zijn we zo blij dat we ook meisjes kunnen sponsoren en daardoor een eerlijke kans op het leven kunnen geven. Dat de ouders de exacte leeftijd van Rachel niet weten, zegt natuurlijk iets over de ouders. Vaak vind je kinderen die de datum niet weten, maar van Rachel is zelfs het geboortejaar niet bekend.

18 Sandra Adhiambo Naam: Sandra Adhiambo. Leeftijd: 8 jaar. Klas: Std. 2. Sponsor: Bas. Sandra is de zus van Rachel Adhiambo. Dat betekend dat zij ook wordt opgevoed door haar single moeder, en woont in de sloppenwijk van Mathare. Ook voor haar kon haar moeder het schoolgeld niet betalen waardoor Sandra niet naar school kon. Hierdoor heeft Sandra een kleine achterstand opgelopen van 1 jaar. Ondanks deze achterstand doet Sandra het goed op school.

19 Anita Mijide Naam: Anita Mijide. Leeftijd: 4 jaar. Klas: Babyclass. Sponsor: Yvonne. Anita heeft net als onze andere kinderen die gesponsord worden geluk dat ze naar school kan. Anita komt ook uit een erg arm gezin dat woont in de sloppenwijk. Doordat ouders het schoolgeld niet konden betalen, kon Anita niet naar school waardoor ze nu een kleine achterstand heeft opgelopen van 1 jaar. Omdat ze pas in Babyclass zit, zal ze hier geen hinder van hebben. Ze start met de basis waardoor we haar van het begin af aan kunnen ondersteunen. Wij hopen natuurlijk dat wij haar de rest van haar schoolloopbaan kunnen helpen.

20 Emmanuel Patrick Imbiaka Naam: Emmanuel Patrick Imbiaka. Leeftijd: 8 jaar. Klas: Std. 2. Sponsor: Manon & Luuk. Emmanuel wordt opgevoed door zijn moeder. Zijn moeder is nooit naar school geweest en kan dus absoluut niet lezen of schrijven. Toen we haar vroegen om een handtekening te zetten, bleek zelfs dat ze haar eigen naam niet kan schrijven. De familie van Emmanuel is groot maar geen van allen is ooit naar school geweest. Emmanuel zou de voetsporen van zijn familie hebben gevolgd als hij niet het geluk had gehad dat er een sponsor voor hem werd gevonden en hij dus binnen Mabawa school naar school kan. Doordat zijn moeder niet geschoold is, heeft zij geen baan en dus geen inkomen. Hierdoor is het voor haar onmogelijk om schoolgeld te betalen. Voor veel kinderen is het onmacht van de ouders en is het geen keus voor hen om niet naar school te gaan.

21 Agnes Munyala Naam: Agnes Munyala. Leeftijd: 10 jaar. Klas: Std. 3. Sponsor: Manon & Luuk. Agnes is de oudere zus van Emmanuel en komt dus uit hetzelfde gezin. Als Agnes geen sponsor had, zou ze het als haar moeder nooit naar school kunnen. Doordat Agnes voorheen niet naar school kon heeft ze een achterstand van 2 jaar opgelopen. Ondanks deze kleine achterstand is er voor haar nog steeds hoop. Ze heeft natuurlijk al een hele voorsprong op al die kinderen in Mathare die niet het geluk hebben van een sponsor en dus niet naar school kunnen. Ook is voor haar het uitzicht op haar toekomst al zoveel anders dan dat het leven van haar moeder er nu uitziet. Doordat ze nu naar school gaat heeft ze een kans om naar het vervolgonderwijs te gaan en te werken aan een goede toekomst. Wij hopen dat wij haar kunnen ondersteunen in de gehele schooltijd waardoor zij niet als haar moeder ongeschoold thuis komt te zitten.

22 Queen Wanza Naam: Queen Wanza. Leeftijd: 6 jaar. Klas: Babyclass. Sponsor: Monique Groeneveld. Queen is het zusje van Amos en Sabina en werd dus ook gevonden toen Benard op zoek ging naar Amos. Queen heeft helaas een achterstand van 3 jaar, dit komt omdat ze nooit eerder naar school is geweest. In de tijd dat Queen thuis was en niet naar school ging was ze oppas voor kleine kindjes van familieleden. Nu is Queen 6 jaar en alsnog veel te jong om te babysitten, maar in die tijd was ze zelfs nog jonger. Een klein kind kan niet de verantwoordelijkheid hebben over andere kinderen. Gelukkig hebben we voor haar ook een sponsor kunnen vinden waardoor zij nu naar school kan en niet meer hoeft te babysitten.

23 MuiaKioko Naam: MuiaKioko. Leeftijd: 4 jaar. Klas: Babyclass. Sponsor: Anne. Muia heeft dezelfde achtergrond als veel van onze andere kinderen. Muia komt uit een erg arm gezin dat woont in de sloppenwijk van Mathare. Zijn ouders kunnen zijn schoolgeld niet betalen waardoor Muia niet naar school kon. Voordat Muia een sponsor had konden zijn ouders zelf het bedrag van 10cent per dag niet opbrengen om Muia van een lunch te voorzien. Gelukkig heeft hij nu een sponsor en kan Muia zonder zorgen naar school en krijgt hij zelfs een maaltijd aangeboden op school.muia heeft een kleine achterstand van 1 jaar.

24 MercyKioko Naam: MercyKioko. Leeftijd: 7 jaar. Klas: Std. 1. Sponsor: Anne. Mercy is de zus van Muia en komt dus uit hetzelfde gezin dat woont in de sloppenwijk van Mathare. Ook Mercy heeft een kleine achterstand van 1 jaar. Gelukkig hebben we voor Mercy ook een sponsor kunnen vinden. Als wij geen sponsor voor haar hadden zou ze nu thuis hebben gezeten omdat de ouders een bedrag van 10cent niet op kunnen brengen. Laat staan de kosten van een uniform en het schoolgeld.

25 MelvinVukuza Naam: MelvinVukuza. Leeftijd: 10 jaar. Klas: Std. 2. Sponsor: Tehilah. Melvin is een zusje van Kevin Chasara en groeit dus ook op in een gezin waar de moeder het gezin moet verzorgen. Het gezin is erg arm en kan ook haar schoolgeld niet betalen. Daarbij komt ook nog eens kijken dat haar vader een alcoholist is dat zijn geld uitgeeft aan alcohol i.p.v. aan school en dus de toekomst van zijn kinderen. Veel kinderen binnen Mabawa school worden verwaarloosd. Zoals op de foto is te zien heeft Melvin hechtingen in haar wenkbrauw. Ze viel tijdens een van de pauzes. Als verantwoordelijkheid van de school heeft Benard haar meegenomen naar het ziekenhuis. Natuurlijk zijn de kosten voor de school. Maar wij weten allemaal dat wanneer dit thuis zou zijn gebeurd, zij niet de kans had gehad op een behandeling van een dokter.

26 Ann Adhiambo Naam: Ann Adhiambo. Leeftijd: 14 jaar. Klas: Std 6. Sponsor: Ooke. Ann is een van de oudere kinderen die wij sponsoren en wel om de volgende reden; Ann is als 8 jarig meisje door haar moeder verkocht aan een oude man die met haar wilde trouwen. Deze man betaalde 2,- als hij haar mee mocht nemen naar zijn huis. De moeder stemde hier mee in en verkocht haar voor 2,- aan een oude man. Deze man nam haar mee naar zijn huis en misbruikte haar. Daarbij moest zij zorgen voor het huishouden. Na 4 jaar ging haar familie op zoek naar haar. Haar moeder hielp niet (ze is mentaal zwak) en vonden haar bij de oude man. Deze man wilde haar niet afstaan, maar na het dreigen met het inschakelen van de politie, gaf de man toch toe. Nu gaat Ann weer naar school in Mabawa. Zonder een sponsor was dit niet mogelijk omdat het betalen van de schoolkosten nog steeds niet mogelijk is.

27 LavendaVienda Naam: LavendaVienda. Leeftijd: 6 jaar. Klas: Nursary. Sponsor: Gemmeke. LavendaVienda is de zus van MelvinVukuza en Kevin Chasara en groeit dus op in het zelfde gezin waarvan de vader een alcoholist is. Het is pas sinds deze maand dat wij voor haar een sponsor hebben kunnen vinden. Tot nu toe heeft moeder erg moeten worstelen met het betalen van de schoolkosten. Lavenda at elke dag op school net als haar gesponsorde broertje en zusje maar kon de kosten van de lunch niet betalen. Als wij deze sponsor niet hadden gevonden, was het voor Lavenda waarschijnlijk onmogelijk om naar school te gaan. We hopen dat we ook haar zusje Cynthia Musachi (het kleine meisje op de achtergrond) kunnen sponsoren zodat het hele gezin een eerlijke kans hebben in school.

28 Kevin Ochieng Naam: Kevin Ochieng Leeftijd: onbekend Klas: Std. 5. Sponsor: Voorn. Kevin woont nu op afwisselende plekken. Voor een tijdje woont hij bij zijn tante dan weer woont hij bij zijn andere oom en tante en af en toe woont hij ook bij zijn buren. Dit komt omdat zijn moeder van huis is weggelopen. De reden van haar vlucht is de vader van Kevin. Zijn vader is zwaar verslaafd aan alcohol en wordt agressief wanneer hij drinkt. Hij krijgt losse handjes en mishandeld zijn vrouw en kinderen. Het is dus onmogelijk om in de buurt van zijn vader te zijn als hij heeft gedronken. Wij denken dat hij een behoorlijke achterstand heeft opgelopen, maar wij kunnen niet precies zeggen hoe groot die achterstand is omdat wij zijn leeftijd niet weten. Kevin is een sportieve jongen en voetbalt graag. Voorheen ging Kevin naar school maar daar is hij weggestuurd omdat hij het schoolgeld niet betaalde. Benard heeft Kevin 2 jaar geleden naar Mabawa gebracht waar hij ook kwam en ging en daardoor niet regelmatig op school was. Dit had te maken met het feit dat zijn school niet werd betaald. Vanaf januari zijn wij al op zoek naar een sponsor. Tot die tijd hebben wij hem naar school laten komen zonder een vergoeding te vragen, dus uit liefdadigheid. Wij zagen dat Kevin nu dagelijks naar school kwam en hebben dus besloten om hem een sponsor te geven. Gelukkig hebben wij deze sponsor nu gevonden en kan Kevin onbezorgd naar school.

29 ONZE DANK IS GROOT Wij willen u hartelijk danken. Door u hebben de kinderen nu een grotere kans op een betere toekomst. Er zijn geen woorden die wij kunnen gebruiken om u te zeggen hoe dankbaar wij u zijn. Wij hopen dat de kinderen op de foto s u genoeg laten zien hoe dankbaar zij en natuurlijk wij zijn. Helaas zijn er nog steeds kinderen die uw hulp hard kunnen gebruiken. Op dit moment sponsoren wij 24 kinderen binnen Mabawa. Maar wij streven ernaar om 74 kansarme kinderen binnen Mabawa te sponsoren in Veel kinderen hebben een bijzondere achtergrond, en zij verdienen een eerlijke kans. Zo hebben wij een twee jongetjes binnen de school waarvan de moeder afgelopen november is overleden en sinds die tijd zijn deze jongetjes thuis gebleven. De 15 jarige zus dat nog naar school gaat is verantwoordelijk voor het gezin. De vader is gelukkig geen alcohollist en werkt hard om brood op de plank te krijgen. Maar toen we een van de jongetjes (groep 2) vroegen wat hij de afgelopen dagen had gegeten, kregen we niet veel meer te horen dan thee of rijst. Wel te begrijpen 1 maaltijd per dag. Het meisje zit in groep 8 maar had eigenlijk al in de eerste klas moeten zitten. Ze gaat naar een andere school dan Mabawa en vertrekt s ochtends om 5 uur om naar school te gaan. De school sluit s avonds pas tussen 20.00uur en 21.00uur. Dat betekend dat ze pas rond een uur of 22.00uur thuis is en dan nog moet koken en het huishouden moet doen. En dan niet te vergeten dat ze ook huiswerk heeft. Haar 14 jarige broertje werkt haar erg tegen en ze gaf aan dat ze het niet langer aankon dat haar broertjes thuis zijn. Haar vraag was dus om de jongetjes weer naar school te laten gaan al kan ze het schoolgeld niet betalen. Uit liefdadigheid heeft hij de jongetjes weer aangenomen, maar nu zijn we druk op zoek naar een sponsor voor deze jongetjes. Dan is er ook nog een meisje waarvan haar vader is vermoord door haar eigen oom. Haar oom had land van haar vader verkocht en al het geld verbruikt. Toen de vader zijn broer (haar oom) hierop aansprak werd hij gewaarschuwd hem niet meer lastig te vallen anders zou hij hem vermoorden. Dit is dus ook werkelijk gebeurt. De vader van het meisje wilde het er niet bij laten zitten en had uiteraard nooit verwacht dat zijn eigen broer hem zou vermoorden. Nu haar vader dood is, is zij samen met haar moeder en haar zusje weggejaagd uit hun eigen huis. Daarbij kregen ze de waarschuwing nooit meer terug te komen anders zou hetzelfde gebeuren met hen. Nu wonen ze bij familie waar ze met 8

30 personen in een huisje wonen van 3 bij 3 meter. Hun moeder is niet in staat de school te betalen. Maar ook deze kinderen zijn aangenomen uit liefdadigheid.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Gebr. Naam: Ken Witbreuk. Klas: 3G3. Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout. Eerste jaar uitgave: Uitgever: Van Goor. Aantal pagina s: 118

Gebr. Naam: Ken Witbreuk. Klas: 3G3. Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout. Eerste jaar uitgave: Uitgever: Van Goor. Aantal pagina s: 118 Gebr. Naam: Ken Witbreuk Klas: 3G3 Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout Eerste jaar uitgave: 1996 Uitgever: Van Goor Aantal pagina s: 118 Druk: 1 ste druk Auteur: Ted van Lieshout Ted van Lieshout is

Nadere informatie

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Les 3: Overleven in de sloppenwijken / Bijlage I I. Introductie aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Er wonen miljoenen mensen in de sloppenwijken van Caracas, verspreid over verschillende

Nadere informatie

Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig

Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig geamputeerd. Na de operatie kreeg hij krukken om hem te helpen met lopen. Joseph ging toen niet naar school, omdat hij zo vaak naar het ziekenhuis moest. Toen in het

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JACOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Dag 16: De cadeautjes stromen binnen

Dag 16: De cadeautjes stromen binnen Dag 16: De cadeautjes stromen binnen Geplaatst op 11 september 2011 door Johan Hier is de foto van de drie meiden van de discotheek. Ze hebben lol gehad. Vol verhalen kwamen ze terug. Uhm, Vincy en Hao

Nadere informatie

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen NIEUWS NUMMER 16 Ι JAARGANG 8 Ι augustus 2012 10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen Uw gift goed besteed Cordaid Kinderstem is

Nadere informatie

Een land in Oost-Afrika. Hoofdstad: Addis Abeba. 90.873.739 inwoners (2011) Taal: Amhaars. Munteenheid: birr (ETB)

Een land in Oost-Afrika. Hoofdstad: Addis Abeba. 90.873.739 inwoners (2011) Taal: Amhaars. Munteenheid: birr (ETB) Ethiopië Een land in Oost-Afrika Bijna 27x zo groot als Nederland Hoofdstad: Addis Abeba 90.873.739 inwoners (2011) Straatarm land, afhankelijk van landbouw Taal: Amhaars Munteenheid: birr (ETB) Bijna

Nadere informatie

zonder de stabiele en gezonde basis van een liefdevol

zonder de stabiele en gezonde basis van een liefdevol Kinderdagcentra 2017 Uit verschillende onderzoeken blijkt dat in Moldavië meer dan honderdvijftigduizend kinderen in een onveilige en ongezonde situatie opgroeien. Ze groeien op zonder ouders omdat die

Nadere informatie

Stichting Mama Alice

Stichting Mama Alice Straatkinderen Je bent thuis een extra zorg want je schoolgeld kan niet betaald worden. Er is geen geld voor eten. s Avonds word je de straat opgestuurd en je mag pas thuis komen als je geld verdiend hebt

Nadere informatie

Saomy. Oktober 2013. Villa Ticca

Saomy. Oktober 2013. Villa Ticca Saomy Oktober 2013 Saomy is 2 oktober jl. weer begonnen met school. Ze gaat nu naar school in Otavalo, een stadje in de buurt van Peguche. Haar lerares heet Janeth Oña. Ik heb een bezoek gebracht bij haar

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Word sponsor! www.stichtingfairchance.nl

Word sponsor! www.stichtingfairchance.nl Geef arme kinderen in Nepal een eerlijke kans op educatie. Word sponsor! www.stichtingfairchance.nl Wij willen arme kinderen in Nepal een eerlijke kans op een mooie toekomst bieden. Die toekomst begint

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Leven in veiligheid. Artikel 1, Vluchtelingenverdrag van Genève, 1951

Leven in veiligheid. Artikel 1, Vluchtelingenverdrag van Genève, 1951 Leven in veiligheid Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet anders. De situatie in hun eigen land is te gevaarlijk om er te blijven. Ze vluchten

Nadere informatie

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 Met deze Nieuwsbrief informeren we al onze sponsors en belangstellenden over de actuele stand van zaken van de. In onze vorige nieuwsbrief moesten we melden dat het financieel

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie zijn er van betekenis in mijn leven? Als ik daar over nadenk word ik blij. Want er zijn zoveel mensen van betekenis voor mij. en voor u? Voor wie ben ik van betekenis?

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

Owili programma Basisschool

Owili programma Basisschool Owili programma 2010 Basisschool Wycliff Oketch Olang (1997) Wycliffs vader overleed in 1998 aan de gevolgen van HIV/AIDS en ook zijn moeder, mama Grace, en Wycliff zelf zijn HIV positief. Wycliff is de

Nadere informatie

Tweelingen. Wat zijn nou eigenlijk tweelingen? Een groot mysterie

Tweelingen. Wat zijn nou eigenlijk tweelingen? Een groot mysterie Tweelingen Hier zie je ons met zijn allen, de tweeling was net geboren en mijn moeder en ik waren verkouden dus moesten we van die kapjes op zodat de tweeling niet ziek zou worden. Ik was hier 4 jaar oud.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Nieuwsbrief Amigos maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Voorwoord Beste Amigos, Terwijl wij hier in Nederland al weer helemaal het gevoel krijgen in het voorjaar te zijn beland, hebben de bursalen in Guatemala

Nadere informatie

Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja,

Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja, Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja, We vonden dat het tijd werd dat we jullie, sponsors van ons project, op de hoogte houden van wat er allemaal gebeurt

Nadere informatie

Non smoking sponsor. Posted on 4 december 2012 by Yvonne

Non smoking sponsor. Posted on 4 december 2012 by Yvonne Non smoking sponsor Posted on 4 december 2012 by Yvonne Hoe geweldig het ook is op Orchid Garden, het heeft natuurlijk twee kanten.. Deze school had er niet hoeven zijn als er niet zo verschrikkelijk veel

Nadere informatie

Alvast bedankt voor het invullen!

Alvast bedankt voor het invullen! Deze vragenlijst gaat over jongeren die steun of hulp geven aan een familielid. Wij zijn erg benieuwd hoeveel jongeren er binnen onze school steun of hulp geven en hoe zij dit ervaren. De vragenlijst is

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Thalente

Jaarverslag Stichting Thalente Jaarverslag Stichting Thalente 2013 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Thalente 2.1 Missie Thalente 4 2.2 Dichtbij de projecten 4 2.3 Werkwijze 4 2.4 ANBI 5 3. De Projecten 5 3.1 Afgesloten projecten 5 3.2

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen door Thea Beckman Boekverslag door een scholier 1406 woorden 6 oktober 2008 7,6 23 keer beoordeeld Auteur Genre Thea Beckman Jeugdboek Eerste uitgave 1980

Nadere informatie

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 DE MIDDELEEUWEN Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 INHOUDSOPGAVE Middeleeuwen. Karel de Grote. Middeleeuwse straffen. De pest. Dokters in de Middeleeuwen. Beroepen in de Middeleeuwen.

Nadere informatie

Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation

Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation Ruiru, 25 oktober 2014 Jambo nieuwsbrieflezers ( Hallo in Swahili) Habari? ( Hoe gaat het? ) Mzuri sana ( Het gaat goed ) In de vorige nieuwsbrief

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag door een scholier 1675 woorden 5,8 42 keer beoordeeld 2 november 2001 Auteur Frederik van Eeden Genre Psychologische

Nadere informatie

VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING

VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING VG&O 0-3 VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING VERSIE VOOR PLEEGOUDERS VAN JEUGDIGEN VAN 0 T/M 3 JAAR NAAM JEUGDIGE: GEBOORTEDATUM: GESLACHT: INVULDATUM: MEETMOMENT: DEZE VRAGENLIJST IS INGEVULD DOOR: MAN PLEEGMOEDER

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Ruth 1. Ruth en Noömi

Ruth 1. Ruth en Noömi Ruth 1 Ruth en Noömi Elimelech en zijn familie 1 Toen de rechters het land bestuurden, was er eens hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Betlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn

Nadere informatie

Groly Maluli Kelvin Pilla Neema Nyama Martha Kivirisi

Groly Maluli Kelvin Pilla Neema Nyama Martha Kivirisi Silla Kivamba. Student 864. Geboren 25 December 1994. Weeskind. Vader gestorven aan TB en moeder gestorven aan Malaria. Familie: 1 getrouwde zus met 2 kinderen. Studeerde aan de Montessori college in Daressalam.

Nadere informatie

inhoud 1. Een leven in beeld 2. Vincents jeugd 3. Aan het werk 4. Brieven 5. Boeren 6. Naar Parijs 7. Naar het zuiden 8. De ruziemaker 9.

inhoud 1. Een leven in beeld 2. Vincents jeugd 3. Aan het werk 4. Brieven 5. Boeren 6. Naar Parijs 7. Naar het zuiden 8. De ruziemaker 9. Vincent van Gogh inhoud 1. Een leven in beeld 3 2. Vincents jeugd 4 3. Aan het werk 5 4. Brieven 6 5. Boeren 7 6. Naar Parijs 9 7. Naar het zuiden 10 8. De ruziemaker 11 9. Ziek 12 10. Het einde 13 11.

Nadere informatie

Alleen een plastic tasje

Alleen een plastic tasje Alleen een plastic tasje Gaat u zitten, fijn dat u er bent. Wilt u thee? Met suiker? Zal ik beginnen bij het begin? Ik woon hier sinds 1970. Toen ik hier aankwam, had ik alleen een klein plastic tasje

Nadere informatie

Boeken: - De Kozakkentuin

Boeken: - De Kozakkentuin Boeken: - De Kozakkentuin De kozakkentuin - Jan Brokken 2015 Samenvatting : Het verhaal speelt zich af in Rusland en begint ermee dat Alexander von Wrangel aanwezig is bij de executie van Fjodor Dostojevski.

Nadere informatie

MULTATULI. Het beroemde liefdesverhaal uit Max Havelaar. Saïdjah en Adinda. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MULTATULI. Het beroemde liefdesverhaal uit Max Havelaar. Saïdjah en Adinda. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MULTATULI Saïdjah en Adinda Het beroemde liefdesverhaal uit Max Havelaar Uitgeverij Eenvoudig Communiceren De buffel De vader van Saïdjah heeft een Dat sterke beest trekt de ploeg door de zware aarde.

Nadere informatie

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren.

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren. Joweria Shadia, 11 jaar oud Ik ontmoette Joweria in augustus 2010 bij de organisatie Katwe Youth Development Association of te wel KAYDA, een partner organisatie van het programma Kinderen in de Knel van

Nadere informatie

Verslag bezoek Shaloom Carehouse in Mwanza Maart 2012

Verslag bezoek Shaloom Carehouse in Mwanza Maart 2012 Verslag bezoek Shaloom Carehouse in Mwanza Maart 2012 Via Nairobi vliegen we zoals altijd naar Mwanza. We hebben weer een perfecte aansluiting en zijn daarom al op 23 Maart om 10.00 uur op het vliegveldje

Nadere informatie

+31 [0]

+31 [0] DEZE INFORMATIEBROCHURE MEENEMEN? GRAAG! DOORGEVEN AAN ANDEREN: NOG BETER! +31 [0]6 11 42 78 19 info@vdt.nl WWW.VDT.NL STICHTING VERKAART DEVELOPMENT TEAM VAN KANSARME WEESMEISJES NAAR ZELFSTANDIGE EN

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, 26 December 2013

NIEUWSBRIEF, 26 December 2013 In deze nieuwsbrief NIEUWSBRIEF, 26 December 2013 Toch nog een nieuwsbrief in 2013! Ik vond het nodig aangezien er belangrijke beslissingen genomen zijn de laatste weken. Ik wil hierbij een overzicht geven

Nadere informatie

Beste mensen, lieve vrienden

Beste mensen, lieve vrienden S P O N S O R B R I E F Beste mensen, lieve vrienden Eind april gaat Marlies weer naar Nepal. Praten over de voortgang van Aamaghar en vooral genieten van alle kinderen, die ze in haar hart gesloten heeft.

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

9,4. Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands. Moldavië INHOUDSOPGAVE. inleiding blz 2

9,4. Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands. Moldavië INHOUDSOPGAVE. inleiding blz 2 Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni 2016 9,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Moldavië INHOUDSOPGAVE inleiding blz 2 hoofdstuk 1 infrastructuur blz 3 hoofdstuk 2 drankmisbruik

Nadere informatie

Mijn laatste nieuwsbrief

Mijn laatste nieuwsbrief Mijn laatste nieuwsbrief Lieve familie, vrienden en sponsors! Mijn laatste nieuwsbrief schrijf ik vanuit het prachtige en kleurrijke Sri Lanka! Hier vierde ik Kerst en Oud en Nieuw met de bemanning van

Nadere informatie

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen Geboortegedichtjes Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien Die moet beslist met eigen ogen Dit schitterende wonder komen zien We hebben ze geteld Je armpjes en je

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Joanne s kinderen in Oeganda- Januari 2015

Nieuwsbrief Joanne s kinderen in Oeganda- Januari 2015 Nieuwsbrief Joanne s kinderen in Oeganda- Januari 2015 Toen jullie de vorige nieuwsbrief ontvingen (eind november), was de grote vakantie net begonnen in Oeganda. De kinderen zijn dan twee maanden vrij.

Nadere informatie

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra Noorwegen Gemaakt door Emma Scheepstra 1 Inhoudsopgave Dag 1: Aankomst... 3 Dag 2: Naar school en het zwembad... 4 Dag 3: Naar school en naar een klimbos... 5 Dag 4: Naar het zwembad en naar de stad...

Nadere informatie

3/12/2013. Mijn broer heeft ADHD. Mijn broer heeft ADHD. Mijn grote broer heeft ADHD. Het zal je broer maar wezen. Ouders opgepast

3/12/2013. Mijn broer heeft ADHD. Mijn broer heeft ADHD. Mijn grote broer heeft ADHD. Het zal je broer maar wezen. Ouders opgepast Mijn broer heeft ADHD Mijn broer heeft ADHD Ouders hebben twee of meer kinderen Waarvan één (soms ook meerdere) stoorzender(s) Hoe houden we dit gezin in evenwicht? Waar moeten we op letten? Het zal je

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137

Nieuwsbrief 2. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Nieuwsbrief 2 16 september 2013 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Infomorgens Vorige week gaf juf Joanne een informatiemorgen voor de ouders van groep

Nadere informatie

Nieuwsbrief 30, januari 2010 Jos, Nigeria.

Nieuwsbrief 30, januari 2010 Jos, Nigeria. Voor Gods Glorie Nieuwsbrief 30, januari 2010 Jos, Nigeria. alleen. Bekent te maken Hallo vrienden, Om God te kennen en Hem Petra Philomene Ugochi is geboren!!! Op 18 december is Chinomso bevallen en God

Nadere informatie

Rembrandt van Rijn. Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren.

Rembrandt van Rijn. Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren. Rembrandt van Rijn Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren. Rembrandt is op 15 juli 1606 in Leiden geboren. Rembrandt zijn vader was eigenaar van een molen. Die molen was niet bewoonbaar. Hun huis stond

Nadere informatie

Les 1: Kinderarbeid. Bedelende jongen

Les 1: Kinderarbeid. Bedelende jongen Les 1: Kinderarbeid Les 1: Kinderarbeid Het fenomeen kinderarbeid Kinderarbeid bestaat al net zolang als de mensheid bestaat. In de prehistorie gingen kinderen vaak mee op jacht of hielpen ze bij het verzamelen

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

MEE Gelderse Poort MEE maakt meedoen mogelijk. Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz)

MEE Gelderse Poort MEE maakt meedoen mogelijk. Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) MEE Gelderse Poort MEE maakt meedoen mogelijk Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg Dankzij MEE kunnen we de zorg en hulp thuis

Nadere informatie

Beste mensen / geïnteresseerden

Beste mensen / geïnteresseerden Beste mensen / geïnteresseerden Welkom in deze nieuwsbrief van februari 2015. Er is weer van alles te lezen: - over de vrouwen en kinderen. - over het gebouw - over het naai-atelier - een interessant boek

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015

Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015 Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015 We zijn 1 week in Gambia geweest, wat natuurlijk vrij kort is. Maar helaas het is niet anders, we waren al lang blij dat we er weer waren en iedereen weer zagen. Natuurlijk

Nadere informatie

Vragenlijst naar Belastende Gebeurtenissen

Vragenlijst naar Belastende Gebeurtenissen Vragenlijst naar Belastende Gebeurtenissen Januari 2005 Instructie. (voor te lezen aan proefpersoon) Mensen kunnen getroffen worden door belastende gebeurtenissen. Wij vragen u of u dergelijke gebeurtenissen

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

THE KIDS ARE ALL RIGHT

THE KIDS ARE ALL RIGHT THE KIDS ARE ALL RIGHT Hoe beleven kinderen van lesbische ouders hun gezinssamenstelling? Wat zijn de leuke kanten aan twee Meer dan Gewenst (stichting voor homoseksueel ouderschap) organiseert regelmatig

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

Dilemmatest vroeger en nu

Dilemmatest vroeger en nu Dilemmatest vroeger en nu 2015 Lieneke Westerink ONCE Erfgoededucatie Dilemma 1 Je hebt morgen een topotoets en je moet leren. Je hebt je ouders beloofd dat je gaat leren, maar dan komt er een vriend online:

Nadere informatie

Sociaal en financieel jaarverslag

Sociaal en financieel jaarverslag 2017 Sociaal en financieel jaarverslag Stichting EBOO in Kenia Inhoudsopgave 1. Algemene gegevens 2. Doel en werkwijze 3. Overzicht activiteiten 4. Ontwikkeling leerlingen en scholen 5. Financieel overzicht

Nadere informatie

Vacature. Wat is jouw kijk? Ik ben aan het dementeren en zoek een begeleider die: Bij deze kaart hoort opdrachtkaart 86.

Vacature. Wat is jouw kijk? Ik ben aan het dementeren en zoek een begeleider die: Bij deze kaart hoort opdrachtkaart 86. Wat is jouw kijk? 86 Bij deze kaart hoort opdrachtkaart 86. Vacature Ik ben aan het dementeren en zoek een begeleider die: - Het leuk vindt om mij als mens met een verstandelijke beperking en dementie

Nadere informatie

Geschreven en geillustreerd door Sandra J. Hollenberg (Malcolm s Oma Sandy) Auteur van MIJN EIGEN TYPE 1 DIABETES BOEK Vertaald door Anne de Graaf

Geschreven en geillustreerd door Sandra J. Hollenberg (Malcolm s Oma Sandy) Auteur van MIJN EIGEN TYPE 1 DIABETES BOEK Vertaald door Anne de Graaf Geschreven en geillustreerd door Sandra J. Hollenberg (Malcolm s Oma Sandy) Auteur van MIJN EIGEN TYPE 1 DIABETES BOEK Vertaald door Anne de Graaf Editie 2010 Sandra J Hollenberg Extra kopieën zijn gratis

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Nieuwsbrief Future for Peace 2016/2017

Nieuwsbrief Future for Peace 2016/2017 Nieuwsbrief Future for Peace 2016/2017 Onze eerste nieuwsbrief sinds wij op 29 oktober 2015 officieel een stichting zijn geworden. Graag willen wij jullie een update geven over hoe het met onze kinderen

Nadere informatie

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen.

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Beste vrouwen, beste Soroptiminsten, Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Mijn naam is Clemy de Rooy en ik ben hier met Zakeya Hashemi.

Nadere informatie

De Geschiedenis van de Witte Slagerij

De Geschiedenis van de Witte Slagerij De Geschiedenis van de Witte Slagerij Rotterdam-winter 1887 In een gezellige straat in Rotterdam Crooswijk woont Marie (geb. Maria Johanna Storm- 12-03-1868) met haar ouders en haar 4 jaar oudere broer

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Beste Sponsors en andere geïnteresseerden, Voor u ligt een nieuwe nieuwsbrief van Stichting Moz Kids met daarin veel informatie over wat er de afgelopen tijd in Mozambique en

Nadere informatie

MEE West-Brabant Maakt meedoen mogelijk. Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz)

MEE West-Brabant Maakt meedoen mogelijk. Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) MEE West-Brabant Maakt meedoen mogelijk Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg Dankzij MEE kunnen we de zorg en hulp thuis organiseren

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob

Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob Boekverslag door een scholier 2078 woorden 25 april 2003 6,1 17 keer beoordeeld Auteur Maggie Rob Eerste uitgave 1998 Vak Engels 1. Zakelijke gegevens a. Auteur:

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 Inhoud Stamboom van het Koninklijk Huis 6 Inleiding 9 e 1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10 2 De geboorte van een prins 16 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 4 De studententijd van prins Willem-Alexander

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Janusz Korczak. door Renée van Eeken

Janusz Korczak. door Renée van Eeken Janusz Korczak door Renée van Eeken Hoofdstukken 1. Inleiding 2. Wie was Janusz Korczak? 3. Zijn levensverhaal 4. Janusz Korzcak in deze tijd 5. Waarom ik hem gekozen heb 6. Nawoord 7. Bronvermelding 1

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014

Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014 Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014 Het zit er weer op! Drie dagen lang alleen maar honden en katten gesteriliseerd! In totaal hebben we 283 honden en 24 katten gesteriliseerd.

Nadere informatie

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot Leven met aandacht Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot w e g D e v a n F r a n c i s c u s 2 Leven met aandacht Inhoud 1 De weg van Franciscus 9 2 De oprichting van de congregatie

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2019 Secretariaat: Comeniuslaan 97 3706 XD Zeist Inhoud Oprichting Doelstellingen Uitgangspunten en verloop van de stichting Toekomst van de stichting Zakelijke gegevens Bestuurssamenstelling

Nadere informatie

Nieuwsbrief: september 2015

Nieuwsbrief: september 2015 Creation Africa Reginadonk 1 4707 TN Roosendaal Mobiel: 06-29164598 P.O. Box 326, Jinja Oeganda/Afrika info@creationafrica.org www.creationafrica.org KvK: 54113997 NL33INGB0004514388 ANBI Nieuwsbrief:

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Veel gedaan in november in kisumu.

Veel gedaan in november in kisumu. DEC. 2011! NIEUWSBRIEF! STICHTING UHUSIANO WA!!! WATOTO FOUNDATION UWWF WENST U EEN HEEL GEZOND EN GELUKKIG NIEUWJAAR!! Veel gedaan in november in kisumu. Leontine is samen met haar man in Kisumu geweest

Nadere informatie