In Balans. Een therapeutisch aanbod voor mensen met kortdurende of langdurige en complexe stemmings-, angst- en persoonlijkheidsstoornissen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In Balans. Een therapeutisch aanbod voor mensen met kortdurende of langdurige en complexe stemmings-, angst- en persoonlijkheidsstoornissen"

Transcriptie

1 In Balans Een therapeutisch aanbod voor mensen met kortdurende of langdurige en complexe stemmings-, angst- en persoonlijkheidsstoornissen

2

3 Angst- en stemmingsstoornissen Een ruime en herkenbare doelgroep Heel wat mensen hebben te maken met een depressie, bipolaire stoornissen, angsten, aanpassingsstoornissen, dwang of dissociatieve stoornissen. Iedereen kent in de eigen kennissenkring mensen die hiervoor in behandeling zijn. Binnen onze geestelijke gezondheidszorg vormen dit met voorsprong de meest voorkomende problematieken waarmee mensen zich aanmelden; ruim 10 % van de bevolking krijgt ermee te maken. Het is mede daarom een doelgroep die zowel qua onderzoek als qua therapeutische begeleiding voortdurend in ontwikkeling is. De actualiteit in de media leert ons dat het een bezorgdheid is van velen (patiënten, hulpverleners, overheid, werkgevers, ) om aangepaste behandelingsprogramma s te voorzien voor mensen die zich in hun functioneren belemmerd zien door deze psychische problemen. De geruststellende vaststelling is dat iedereen wel degelijk geholpen kan worden en eventueel met een aangepast levensritme de draad weer kan opnemen. Vele mensen vinden in eerste instantie hulp buiten een residentiële opname. Wanneer ondersteuning door de huisarts of ambulante psychiater of psychotherapeut toch ontoereikend blijkt, bestaan er intensievere behandelingsmogelijkheden. Als psychiatrisch centrum dat zich richt tot een ruime regio in Oost-Vlaanderen, heeft PC Caritas een uitgebreid en gefaseerd aanbod om aan deze intensieve hulp- en behandelingsvragen tegemoet te komen. Een doordachte aanpak met bewezen resultaten Het therapeutisch team van het Psychiatrisch Centrum Caritas volgt de nieuwste ontwikkelingen die zich voordoen bij een verantwoorde behandeling van de stemmings-, angst-, en persoonlijkheidsstoornissen.

4 Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er drie pijlers zijn die bepalend zijn voor een goede behandeling met duurzame resultaten. In de eerste plaats moet er ruimte geschapen worden voor een goede en nauwe werkrelatie tussen de patiënt en de behandelaars: begrip voor de vaak ingrijpende gevolgen van psychische problemen en vertrouwen vormen de basis van elke therapeutische groei. De kwaliteit van een zeer persoonlijke werkrelatie krijgt onze voortdurende aandacht. Het behandelingsteam staat erop, weliswaar met de nodige professionaliteit, dicht bij de patiënten te staan. Daarnaast wordt er gezocht naar een gezond evenwicht tussen een farmacologische ondersteuning en therapeutische behandeling. Beide vullen elkaar aan om een standvastig herstel te bekomen. Er wordt gekozen voor een rationeel medicatiebeleid in overleg met de patiënt. En, het aanbod aan therapieën vereist een gedoseerde verscheidenheid. Deze varieert van heel specifieke, intensieve therapeutische modules die de thema s aanpakken die bij stemmings-, angst-, en persoonlijkheidsstoornissen steeds terugkeren tot meer ontspannen activiteiten die de mentale en fysieke gezondheid ten goede komen. Daarnaast stimuleren wij blijvende deelname aan het maatschappelijk leven en sociale contacten met familie, kennissen en medepatiënten. Behandeling Het zorgtraject dat het Psychiatrisch Centrum Caritas voor mensen met stemmings-, angst-, en persoonlijkheidsstoornissen aanbiedt, is aangepast aan de persoonlijke toestand en sociale situatie van de hulpvrager. Na grondig overleg in het multidisciplinair behandelteam en in samenspraak met de hulpvrager maken we de keuze voor de meest geschikte behandelmodule.

5 Polikliniek Op de polikliniek kunt U terecht voor een poliklinische raadpleging gespecialiseerd in diagnose-, indicatiestelling en behandeling. Aanmelden kan via opnameverantwoordelijke op het telefoonnummer: Kortdurende behandeling Module Persoonlijk Bilan Observatie, diagnostiek, oriëntatie en behandeling In deze module, die maximum 3 weken duurt, wordt op basis van gesprekken, therapieën, observaties en mogelijks ook psychodiagnostische testing een persoonlijk bilan opgemaakt dat door het team met de patiënt wordt doorgenomen. Voor wie hier psychisch reeds aan toe is, wordt ook al intensievere behandeling voorzien. Het therapeutisch aanbod gebeurt zowel in groep (psycho-educatie, dynamische relaxatie, waarnemingstraining, creatief werk, muziektherapie, ontspannende activiteiten, sport en psychomotorische therapie) als individueel (door arts, maatschappelijk werker, psycholoog en de persoonlijke begeleider). In deze kortdurende module dient de hulpvrager zicht en mogelijks ook reeds vat te krijgen op de mentale en sociale wisselwerking die aanleiding geeft tot de persoonlijke problematiek. Indien een verdere behandeling aangewezen is, worden de modaliteiten en afspraken hiervoor verduidelijkt en afgestemd via een persoonlijk behandelingsplan.

6 Module Persoonlijke Groei en Exploratie Intensieve behandeling Deze module wordt zowel residentieel als in dagbehandeling (maandag, dinsdag en donderdag) aangeboden. De behandelmodule kenmerkt zich als volgt: Kortdurend Intensief Gericht op het behandelen van symptomen Individuele begeleiding door arts, psycholoog, maatschappelijk werker, individueel begeleider Groepstherapie gedragen door therapeuten en psychologen Contextgerichte werking Systeemtherapeutisch en cognitief gedragstherapeutisch denk-kader staat centraal, met ruime openheid voor implementatie vanuit andere denkkaders. 4 werkterreinen: emotieregulatie, denkprocessen, psycho-educatie, context Er wordt gefocust op een aantal werkterreinen waarbij telkens één of meerdere therapieblokken verankerd zijn. We richten ons op emotieregulatie waarbij muziektherapie of psychodrama en dans en bewegingstherapie een onderdeel zijn. Cognitieve processen krijgen aandacht via oplossingsgerichte therapie uitgewerkt in een workshop zelfversterkend werken en mindfulness of aan-verwante technieken. Psycho-educatie wordt voorzien waarbij enerzijds bepaalde problematieken ( o.a. angst, piekeren, depressie ) uitgelegd worden en linken gemaakt met ons behandelaanbod en anderzijds ook relevante thema s praktisch uitgewerkt worden (vb. hoe problemen aanpakken, hoe assertiever reageren, ). Tevens komen in het groepsgesprek thema s aan bod.

7 Aandacht voor de persoonlijke context gebeurt in een groepssessie waar familie en context centraal staat, maar ook in creatieve therapie kunnen zaken verder uitgewerkt worden. Er wordt daarnaast ook ruimte gelaten voor sport, beweging en ontspanning. We trachten een evenwicht te bewaren tussen verbale en niet-verbale therapie. Verschillende therapeutische stromingen dragen bij aan de uitwerking van het programma en worden gekozen vanuit hun diagnoseoverstijgende toepasbaarheid, hun gebalanceerde differentiatie, hun mogelijkheid tot groepsgebonden aanpak en hun therapeutische efficiëntie. De vier werkterreinen worden expliciet in groep uitgewerkt. In deze module is het aandeel van verbale groepstherapie groot en wordt vooral via groepsopdrachten inzicht gevend gewerkt om persoonlijke doelstellingen te realiseren. Daarnaast is er ook voldoende oog voor individuele begeleiding. Het betreft een voltijds groepsprogramma dat aangevuld wordt met individuele therapie.

8 Contactpersonen kortdurende behandeling Artsen: Dr. Luk Beelaert Afdelingsverantwoordelijke: Sophie De Bruycker Therapeutische verantwoordelijke: Greet Verhaeren Maatschappelijk werker: Marietje Van Der Veken

9 Vervolgbehandeling Ongeveer 1% van de Belgische bevolking lijdt aan een EPA (een ernstige psychiatrische aandoening). Dit zijn aandoeningen die een langer durend beloop kennen (langer dan 2 jaar) en (soms blijvende) beperkingen met zich brengen voor het sociaal en/of maatschappelijk functioneren van de persoon. Deze mensen hebben aangepaste begeleiding nodig om psychische stabiliteit te verwerven en te behouden. Ongeveer een kwart van de mensen uit de doelgroep stemmings-, angst-, en persoonlijkheidsstoornissen hebben langduriger begeleiding nodig. Het Psychiatrisch Centrum Caritas biedt de mogelijkheid om de gecoördineerde zorg hiervoor op te nemen. Dit gebeurt al dan niet residentieel in samenwerking met professionele hulpverleners in zorgnetwerken. Herstelbedden Inreach en tijdelijke ondersteuning in moeilijke periodes Mensen met een ernstige psychiatrische aandoening kennen, ondanks lange periodes van stabiliteit, soms korte periodes dat het moeilijker gaat. In deze periodes is soms een opname noodzakelijk om tijdelijk meer ondersteuning te bieden. Er wordt hierbij nauw samengewerkt met de externe hulpverleners (inreach) en met het persoonlijk netwerk. Het behandelingsteam maakt daarbij duidelijke afspraken met de patiënt en zijn netwerk rond de opvang in moeilijke periodes.

10 Module Persoonlijk Spectrum Behandeling van ernstige, complexe problemen Mensen met problemen die zich voordoen op verschillende functioneringsgebieden, hebben vaak een langer durende behandeling nodig. De problemen zijn meestal een uitvloeisel van de psychische problemen, maar spelen zich af op andere terreinen, zoals: wonen, werk, school, vrije tijd, financiën, seksualiteit, familie en vriendennetwerk, zingeving, relaties, In dit programma gaat de patiënt samen met haar/zijn begeleider en het behandelingsteam een persoonlijk therapieschema uitwerken dat voldoende uitgebalanceerd is om aan de verschillende werkpunten aandacht te besteden zodat de resocialisatie op een geleidelijke wijze aangepakt wordt. Uit onze ervaring met deze doelgroep blijkt dat hier ook een evenwicht moet gevonden worden tussen het werken aan de psychische problematiek en het werken op andere terreinen van het dagelijkse leven. Behandeling blijft een belangrijke klemtoon, maar wordt gedoseerd aangeboden. In vele gevallen verschuift de behandeling ook richting symptoomstabilisatie. Dit aanbod bestaat residentieel en in daghospitaal. Aangezien het om mensen gaat die meestal reeds verschillende opnames kenden in (acute en kortdurende) behandelingsettings, zijn vele therapieën reeds in het verleden aangeboden en bieden ze niet altijd de nodige prikkeling en uitdaging voor de patiënt. Daarom wordt naast het vast therapieprogramma ook onder de vorm van workshops, tijdelijke projecten en vrije ateliers gewerkt.

11 Module Persoonlijk Herstel Focus op rehabilitatie Wanneer blijkt dat de resocialisatie meer tijd vergt en de persoon in opname de veiligheid van een residentiële setting wenst te gebruiken om met de nodige professionele ondersteuning weloverwogen stappen te zetten richting persoonlijk herstel, dan kan dit in het Psychiatrische Centrum Caritas. Binnen deze module bouwen we verder op de aanwezige sterktes en gaan we van hieruit initiatieven nemen die de mogelijkheden van de patiënt verder uitbouwen. Samen met de persoonlijke begeleider gaat de patiënt een eigen herstelgericht plan opmaken. Er is dus een zeer sterke inspraak in hoe en waar de begeleiding ondersteuning kan bieden. Persoonlijke vrijheid in keuzes naar tijdsinvestering en activering staan voorop. Zelfstandigheidstraining naar wonen, werken en vrijetijdsinvulling maakt een essentieel deel uit van deze module. Opnieuw rollen opnemen en hieruit zelfvertrouwen en voldoening putten, zijn van primair belang. De methodiek die daarbij gehanteerd wordt is het SRH-model, het systematisch rehabilitatiegericht handelen. Alle medewerkers hebben hierin een gecertificeerde opleiding gevolgd. Naar therapeutische invulling en activering staan er verschillende ateliers (zie verder: De Getijden), een arbeidszorgcentrum en een ontmoetingscentrum ter beschikking.

12 Contactpersonen vervolgbehandeling Artsen: Dr. Luk Beelaert Afdelingsverantwoordelijke: Pascal Janssens Therapeutische verantwoordelijke: Ferdy Marysse Maatschappelijk werker: Katrien Leyman

13 Herstelbevorderende werking in module daghospitaal: De Getijden De Getijden richt zich naar diegenen die zijn aangewezen op een -in mindere of meerdere mate- -blijvende ondersteuning en zorg. Het accent ligt op het blijven uitnodigen en uitdagen van de cliënten tot het (her)opnemen van (nieuwe) rollen. We focussen op hun soms verborgen, maar zeker aanwezige verlangens, vaardigheden en talenten. Het zoeken naar alternatieven binnen de maatschappij vormt echter het uitgangspunt. Om dit te realiseren biedt de afdeling naast een ruim basisaanbod aan ateliers (crea, handwerk, hout, fitness, sport, multimedia, industriële, ), ook een meer herstelbevorderende ondersteuning op maat. Deze bestaat uit o.a. groepsgesprek, Getijdenraad, individuele begeleiding, organisatie van maatschappelijk relevante activiteiten, workshops, projecten, integratie in lokale initiatieven De samenwerking tussen begeleider en cliënt staan centraal. De cliënt heeft zoveel als mogelijk de regie in eigen handen. We werken samen met vrijwilligers en ervaringsdeskundigen. De Getijden biedt plaats voor een komen en gaan én biedt kansen tot ontmoeting. De teamleden hebben, zoals in de module Persoonlijk Herstel, een gecertificeerde opleiding in het systematisch rehabilitatiegericht handelen gevolgd.

14 Contactpersonen De Getijden Arts: Afdelingsverantwoordelijke: Dr. Yolente Roelens Marleen Walckiers Therapeutische verantwoordelijke: Ruth Jooris Maatschappelijk werker: Tine Bode

15 Partnerschap in zorg Continuïteit in zorg Duurzaam herstel is slechts mogelijk door samenwerking met meerdere partners op maat van elk individu. Daarom besteedt het Psychiatrisch Centrum Caritas veel zorg aan het uitbouwen van ondersteunende zorgnetwerken. Belangrijke partners zijn de huisartsen, ambulante hulpverleners, het MOBiL-team voor thuisbegeleiding en de activiteiten- en arbeidszorg-centra uit onze regio. Door middel van zorgoverleg worden begeleidings- afspraken regelmatig afgestemd. De patiënt/cliënt wordt hierin uitdrukkelijk betrokken. Zij/hij zien we als de eigenaar van haar/zijn begeleidingsplan. Voor aanmelding of opnameaanvragen Opnameverantwoordelijke:

16 In Balans Caritasstraat 76, 9090 Melle tel fax

BEHANDELAFDELING VOOR

BEHANDELAFDELING VOOR AFDELINGSBROCHURE BEHANDELAFDELING VOOR ANGST- EN STEMMINGSPROBLEMATIEK BEHANDELAFDELING VOOR ANGST- EN STEMMINGSPROBLEMATIEK De behandelafdeling voor angst- en stemmingsproblematiek is een open afdeling

Nadere informatie

Sint-Norbertus. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l

Sint-Norbertus. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l Sint-Norbertus Stationsstraat 22c 2570 Duffel tel : 015 30 40 30 pcsintnorbertushuis@emmaus.be www.pz-duffel.be Geachte lezer, Deze brochure laat u in kort

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek, deeltijdbehandeling en kliniek /opname Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Dagbehandeling. Ouderen

Dagbehandeling. Ouderen Dagbehandeling Ouderen Dagbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Inleiding In deze brochure geven wij

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

Resocialiserende dagbehandeling

Resocialiserende dagbehandeling Resocialiserende dagbehandeling Een driedaagse dagbehandeling voor volwassenen met psychiatrische problemen Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie Resocialiserende dagbehandeling betekent dat u 3

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Ouderen

Deeltijdbehandeling. Ouderen Deeltijdbehandeling Ouderen Deeltijdbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan

Nadere informatie

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende Lievegoed Kliniek De kliniek staat in een rustige, groene omgeving. Er zijn verschillende mogelijkheden: groepsbehandeling en individuele behandeling, dat kan poliklinisch of in. Ook een korte opname in

Nadere informatie

Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Bavo Europoort helpt specialist in psychiatrie Inhoudsopgave Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Doelgroep

Nadere informatie

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

Psychiatrisch ziekenhuis

Psychiatrisch ziekenhuis Psychiatrisch ziekenhuis Psychiatrisch ziekenhuis Gedegen en Gedreven het PZ Sint-Camillus doelgroep Het PZ Sint-Camillus is een acuut psychiatrisch ziekenhuis opgericht in 1936 door de Mariazusters van

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd Deeltijdbehandeling Barneveld volwassenen deeltijd Inhoudsopgave Wat is deeltijdbehandeling? 2 Voor wie is de behandeling bedoeld? 2 De behandeling 3 Doel 3 Behandelplan 3 Inhoud 3 Programma 4 Individuele

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY

Nadere informatie

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 1 2 EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 3 INFORMATIE OVER PSYMENS PsyMens is een kleinschalige GGZ instelling met vestigingen in Utrecht, Nieuwegein, Woerden en Amersfoort. Wij bieden een

Nadere informatie

Voorstelling Ouderenzorg 26.03.2015

Voorstelling Ouderenzorg 26.03.2015 1 Voorstelling Ouderenzorg 26.03.2015 Verwelkoming en inleiding Clustermanager Kevin Pesout Programma 20.00 uur Ontvangst 20.15 uur Welkom en inleiding 20.25 uur Voorstelling van de zorgeenheden, visie,

Nadere informatie

Kortdurende Behandeling. Afdelingsbrochure

Kortdurende Behandeling. Afdelingsbrochure Afdelingsbrochure HET PZ SINT-CAMILLUS Het PZ Sint-Camillus is een acuut psychiatrisch ziekenhuis opgericht in 1936 door de Mariazusters van Franciscus van Waasmunster. Het PZ Sint-Camillus beschikt over

Nadere informatie

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ Inhoudsopgave Indigo Brabant 2 Wat is de Basis GGZ? 2 Wat kan Indigo mij bieden? 4 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Specialistische GGZ 7 Heeft u vragen? 7 Contact

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ 3. mirro:

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij 2 Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ 3. mirro:

Nadere informatie

Centrum voor Psychotherapie

Centrum voor Psychotherapie Centrum voor Psychotherapie Je zit al een langere tijd niet goed in je vel. Op steeds dezelfde punten in je leven loop je vast. Je hebt al geprobeerd te veranderen. Waarschijnlijk heb je ook al behandelingen

Nadere informatie

Ravenswoud. Ons aanbod. Behandeldoel

Ravenswoud. Ons aanbod. Behandeldoel Ravenswoud In de landelijke omgeving van Oosterwolde en Appelscha staat onze boerderij Ravenswoud. Je kunt voor korte tijd opgenomen worden, om een pas op de plaats te maken, voordat je verder aan de slag

Nadere informatie

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Informatie voor de cliënt 2 De Regionale Centra GGZ Venray, Venlo en Roermond Lichamelijke klachten heeft

Nadere informatie

MEDINELLO POLIKLINISCHE REVALIDATIE ZORG

MEDINELLO POLIKLINISCHE REVALIDATIE ZORG MEDINELLO POLIKLINISCHE REVALIDATIE ZORG Medinello is een nieuw ZBC, een zelfstandig behandelcentrum, voor poliklinische revalidatie in Amersfoort. Een multidisciplinair team behandelt hier cliënten met

Nadere informatie

AFDELINGSBROCHURE JOVO

AFDELINGSBROCHURE JOVO AFDELINGSBROCHURE JOVO Welkom Welkom op JOVO! In deze brochure krijg je uitleg over onze werking. Zo komen we tot een optimale samenwerking! Wie kunnen we helpen? Op afdeling JOVO begeleiden we jongvolwassenen

Nadere informatie

Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim

Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN MOBIEL CRISISTEAM NOOLIM 1 VOORSTELLING VAN MOBIEL CRISISTEAM 1.1 Noolim Noolim - het netwerk Geestelijke Gezondheidszorg Oost-Limburg

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Geestelijke Gezondheidszorg (ambulant en thuis) Spreker: Kurt Lievens (PopovGGZ) Missie De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) biedt behandeling en begeleiding aan mensen met

Nadere informatie

STEMMINGS- STOORNISSEN. Afdelingsbrochure

STEMMINGS- STOORNISSEN. Afdelingsbrochure PZ SINT-CAMILLUS Doelgroep Behandelvisie BEHANDELAANBOD Het PZ Sint-Camillus is een acuut psychiatrisch ziekenhuis opgericht in 1936 door de Mariazusters van Franciscus van Waasmunster. Het PZ Sint-Camillus

Nadere informatie

Informatie deeltijdbehandeling

Informatie deeltijdbehandeling PAAZ Informatie deeltijdbehandeling Voor verwijzers en deelnemers Deze brochure geeft u informatie over de deeltijdbehandeling van de psychiatrische afdeling in ziekenhuis Lievensberg te Bergen op Zoom.

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek / opname INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek /opname Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek biedt psychiatrische

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling onbegrepen lichamelijke klachten

Deeltijdbehandeling onbegrepen lichamelijke klachten Deeltijdbehandeling onbegrepen lichamelijke klachten 2 Deze folder geeft u informatie over het deeltijdprogramma (gedeeltelijk) onbegrepen lichamelijke klachten op de zorgeenheid Psychiatrie van het CWZ.

Nadere informatie

ZNA UKJA Zorgeenheid internaliserende stoornissen adolescenten (K-dienst G)

ZNA UKJA Zorgeenheid internaliserende stoornissen adolescenten (K-dienst G) ZNA UKJA Zorgeenheid internaliserende stoornissen adolescenten (K-dienst G) Informatie voor patiënten 34781_UKJA_zorgeenheid internaliserende stoornissen adolescenten.indd 1 30/01/2018 10:55:17 2 ZNA UKJA

Nadere informatie

Infobrochure. Het Psychiatrische Aanbod in het Algemeen Ziekenhuis

Infobrochure. Het Psychiatrische Aanbod in het Algemeen Ziekenhuis Infobrochure Het Psychiatrische Aanbod in het Algemeen Ziekenhuis Welkom Het PAAZ Het PAAZ staat voor enerzijds de Psychiatrische Afdeling in het Algemeen Ziekenhuis en anderzijds voor het ruimere aanbod

Nadere informatie

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten Kliniek Nijmegen Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Steeds meer tijd en energie gaan op aan de verslaving.

Nadere informatie

TEAM ACTIVERING. Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer. Team Activering

TEAM ACTIVERING. Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer. Team Activering TEAM ACTIVERING Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer Team Activering WIE ZIJN WIJ? Het Team Activering van VZW Hestia ( Alexianen Zorggroep Tienen) is al sinds 1994 actief

Nadere informatie

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten Lentis De Opnamekliniek van Kop 1,Ouderenpsychiatrie pagina 1 Kop 2, pagina 1! Opnamekliniek A-Borg Lentis Ouderenpsychiatrie Winschoten A-Borg Ouderen kunnen door allerlei oorzaken last hebben van psychische

Nadere informatie

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >>

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >> GGzE Centrum Bipolair Centrum Bipolair Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis cliënten >> De bipolaire stoornis komt voor bij ongeveer 1 à 2 procent van de bevolking. Het

Nadere informatie

Behandel- en expertisecentrum Niet aangeboren hersenletsel (NAH)/ neuropsychiatrie

Behandel- en expertisecentrum Niet aangeboren hersenletsel (NAH)/ neuropsychiatrie Behandel- en expertisecentrum Niet aangeboren hersenletsel (NAH)/ neuropsychiatrie 20135014 PP bavo Neuro algemeen brochure.indd 1 24-09-13 13:48 Behandel- en expertise centrum NAH/neuropsychiatrie Het

Nadere informatie

Voorstelling Team Verslavingszorg

Voorstelling Team Verslavingszorg 27/05/2015 Voorstelling Team Verslavingszorg Ivo Vanschooland Doelgroep De afdeling staat open voor mannen en vrouwen uit gans Vlaanderen en Nederland met problemen gekoppeld aan misbruik of afhankelijkheid

Nadere informatie

Psychische problemen : waar kan ik terecht?

Psychische problemen : waar kan ik terecht? Psychische problemen : waar kan ik terecht? Marc Vermeire Dag van de Zorg 17 maart 2012 1 Voorkomen van psychische stoornissen (ESEMeD-studie 2002) 10,7 % stoornis voorbije jaar (850.000 6 % angststoornis

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Hemera Vespera Welkom op onze afdeling! Ouderenpsychiatrie 1 Ouderenpsychiatrie Versie 1.0 17 januari 2018 Voor oudere personen (60+) met psychiatrische noden voorzien we in het P.C. Sint-Jan-Baptist een

Nadere informatie

GGzE centrum psychotrauma

GGzE centrum psychotrauma GGzE centrum psychotrauma GGzE centrum psychotrauma Mensen helpen met complexe traumaproblematiek en het (her)vinden van hun weg in de samenleving. Algemene informatie >> Complexe trauma s kunnen grote

Nadere informatie

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Landelijke dag VMDB 18 maart 2017 Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Bestuurlijk akkoord Netwerk Kwaliteitsontwikkeling Het Netwerk Het netwerk is een samenwerkingsverband waarin partijen

Nadere informatie

GGzE centrum psychotrauma

GGzE centrum psychotrauma GGzE centrum psychotrauma GGzE centrum psychotrauma Mensen helpen met complexe traumaproblematiek en het (her)vinden van hun weg in de samenleving. Algemene informatie >> COMPLEXE TRAUMA S KUNNEN GROTE

Nadere informatie

Centrum Specialistische Behandelingen (CSB)

Centrum Specialistische Behandelingen (CSB) Internet: www.sabn.nl E-mail: info@sabn.nl Centrum Specialistische Behandelingen (CSB) Overige websites: www.eetstoornissen.nl Afdeling Eetstoornissen Informatiefolder voor verwijzers 12 De Afdeling Eetstoornissen

Nadere informatie

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Naar een betere geestelijke gezondheidszorg door de realisatie van zorgcircuits en netwerken vermaatschappelijking en wonen. 7/06/2019 Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg There is

Nadere informatie

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Behandeling van psychose De rol van andere interventies

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Behandeling van psychose De rol van andere interventies Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Lentecongres Vlaamse vereniging voor Psychiatrie

Lentecongres Vlaamse vereniging voor Psychiatrie Lentecongres Vlaamse vereniging voor Psychiatrie Henk Mathijssen 17 maart 2017 Voorstellen Diagnose bipolair 2 in 2014 Actief als vrijwilliger bij de VMDB Meegewerkt aan de zorgstandaard bipolaire stoornissen

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

FREDERIK DECLERCQ ARBEIDSCOACH MIRABELLO

FREDERIK DECLERCQ ARBEIDSCOACH MIRABELLO FREDERIK DECLERCQ ARBEIDSCOACH MIRABELLO Arbeidscoaching in een vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg ART 107 Psycho-sociaal revalidatiecentrum Mirabello Arbeidscoaching Art 107 Ziekenhuizen

Nadere informatie

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de aanmelding, de intake

Nadere informatie

GGzE centrum autisme volwassenen

GGzE centrum autisme volwassenen GGzE centrum autisme volwassenen GGzE centrum autisme volwassenen Centrum voor specialistische zorg, kennis en ontwikkeling op het gebied van autisme Informatie voor verwijzers >> GGzE centrum autisme

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor verwijzers Generalistische basis ggz Met ingang van januari 2014 heeft Mondriaan, naast haar specialistische zorgaanbod, ook een aanbod in de generalistische basis

Nadere informatie

AFDELINGSBROCHURE. VLONDER rehabilitatie

AFDELINGSBROCHURE. VLONDER rehabilitatie AFDELINGSBROCHURE VLONDER rehabilitatie VLONDER Op Vlonder verblijven maximaal 26 personen met ernstige en langdurende psychiatrische problemen die nood hebben aan meer tijd om een passende toekomst te

Nadere informatie

COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG MET ggz helpt kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met psychische klachten. Ook naasten van mensen met psychische klachten kunnen bij ons terecht voor ondersteuning.

Nadere informatie

Forensische jeugdpsychiatrie Kortrijk

Forensische jeugdpsychiatrie Kortrijk Forensische jeugdpsychiatrie Kortrijk Korte situering Voorgeschiedenis Overzicht (IBE type For-K) Residentiële For-K: = opname for-k Behandelbedden Hervalbed For-K in K = 2 for-k crisisbedden in De Korbeel

Nadere informatie

Dagkliniek Psychiatrie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Dagkliniek Psychiatrie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Dagkliniek Psychiatrie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Extra hulp indien nodig

Extra hulp indien nodig Extra hulp indien nodig Minder als het kan F-ACT volwassenen F-ACT biedt zorg aan volwassenen tot 60 jaar die te maken hebben met een grote kwetsbaarheid vanwege hun psychoses of ernstige persoonlijkheidsproblematiek.

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt volwassenen met zowel een verstandelijke beperking als

Nadere informatie

Zorgprogramma Angststoornissen

Zorgprogramma Angststoornissen Zorgprogramma Angststoornissen Doelgroep Het Zorgprogramma Angststoornissen is bedoeld voor volwassenen die een angststoornis hebben. Mensen met een angststoornis hebben last van angsten zonder dat daar

Nadere informatie

Wij zijn er. voor mensen die grensoverschrijdend. of strafbaar gedrag vertonen en. daardoor met justitie in aanraking. (dreigen) te komen.

Wij zijn er. voor mensen die grensoverschrijdend. of strafbaar gedrag vertonen en. daardoor met justitie in aanraking. (dreigen) te komen. Forensisch FACT Wij zijn er voor mensen die grensoverschrijdend of strafbaar gedrag vertonen en daardoor met justitie in aanraking (dreigen) te komen. 2 Forensisch FACT Forensisch FACT (ForFACT) is er

Nadere informatie

tractor 30 maart 2011 ACT Assertive Community Treatment

tractor 30 maart 2011 ACT Assertive Community Treatment tractor 30 maart 2011 ACT Assertive Community Treatment Behandelmethodiek die door haar specifieke aanpak patiënten met psychisch lijden wil helpen bij het: Bevorderen van herstel en rehabilitatie Bevorderen

Nadere informatie

Kinderen. Samen op pad. Ondersteuning

Kinderen. Samen op pad. Ondersteuning Kinderen Kinderen Samen op pad Kind zijn betekent de kans krijgen om je te ontwikkelen, te groeien, te ontdekken, te leren, te spelen en te sporten in een veilige omgeving. Sommige kinderen hebben bijzondere

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

Kortdurende Klinische Psychotherapie (KKP)

Kortdurende Klinische Psychotherapie (KKP) Kortdurende Klinische Psychotherapie (KKP) Informatie voor patiënten en verwijzers Brinkveld 2 Wanneer u deze informatie leest, overweegt u waarschijnlijk een behandeling bij het team Kortdurende Klinische

Nadere informatie

Doelgroepen kasteelplus. Kerngedachten bij de visie. Ontwennen meer dan stoppen. Visie : controleverlies betekent totale abstinentie

Doelgroepen kasteelplus. Kerngedachten bij de visie. Ontwennen meer dan stoppen. Visie : controleverlies betekent totale abstinentie Doelgroepen kasteelplus Ontwennen meer dan stoppen. Hoe helpen we mensen om te veranderen? dag van de zorg 17/03/2013 Patrick Lobbens Hoofdverpleegkundige verslavingszorg kasteelplus Kasteelplus 1 : mensen

Nadere informatie

Buitengewoon Delta. algemene informatie

Buitengewoon Delta. algemene informatie Buitengewoon Delta algemene informatie Buitengewoon Delta Delta Psychiatrisch Centrum is gespecialiseerd in diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening.

Nadere informatie

Dagbehandeling voor zwangere vrouwen (P3)

Dagbehandeling voor zwangere vrouwen (P3) Centrumlocatie U komt in aanmerking voor de dagbehandeling voor zwangere vrouwen met psychiatrische problemen. In deze folder wordt uitgelegd wat wij u tijdens de dagbehandeling bieden en wat wij van u

Nadere informatie

TRTC (Top Referent TraumaCentrum) Trauma samen ver(der)dragen!!!

TRTC (Top Referent TraumaCentrum) Trauma samen ver(der)dragen!!! TRTC (Top Referent TraumaCentrum) Trauma samen ver(der)dragen!!! Tom Horemans Psychiater Programmamanager/Centrummanager GGzE (Eindhoven/Nederland) 17 september 2014 Wie zijn onze cliënten? 100 aanmeldingen

Nadere informatie

Daghospitalisatie PAAZ

Daghospitalisatie PAAZ Daghospitalisatie PAAZ Welkom Wat is dagtherapie? In de dagtherapie bieden we een groepstherapeutisch programma aan, van één of twee vaste dagen per week, waarbij we je ondersteunen om problemen in het

Nadere informatie

Stabiliserende dagbehandeling

Stabiliserende dagbehandeling Stabiliserende dagbehandeling Een vierdaagse dagbehandeling voor volwassenen met psychiatrische problemen Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie Stabiliserende dagbehandeling betekent dat u maximaal

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN Onderdeel van Arkin Ieder mens is waardevol. Mentrum behandelt mensen met langerdurende ernstige problemen op het gebied van psychiatrie en/of verslaving.

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Encarga 3 1 Encarga 3 Welkom op Encarga 3. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist te Zelzate. Je bent hier opgenomen omdat je een interneringsmaatregel

Nadere informatie

ZNA UKJA Zorgeenheid crisisinterventie (K-dienst A) Informatie voor patiënten

ZNA UKJA Zorgeenheid crisisinterventie (K-dienst A) Informatie voor patiënten ZNA UKJA Zorgeenheid crisisinterventie (K-dienst A) Informatie voor patiënten 2 ZNA UKJA Zorgeenheid crisisinterventie (K-dienst A) Voor wie? Jongeren van 12 tot en met 17 jaar die omwille van uiteenlopende

Nadere informatie

De Fase 3. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor psychodiagnostiek en therapeutische oriëntatie

De Fase 3. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor psychodiagnostiek en therapeutische oriëntatie P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l De Fase 3 Afdeling voor psychodiagnostiek en therapeutische oriëntatie Stationsstraat 22 C 2570 Duffel tel: 015 30 40 30 www.pz-duffel.be Informatie voor

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Mirro:

Nadere informatie

Forensisch Psychiatrische Afdeling

Forensisch Psychiatrische Afdeling Forensisch Psychiatrische Afdeling Wij zijn er voor mensen die door (dreigend) delictgedrag in aanraking zijn gekomen of dreigen te komen met justitie. 2 Forensisch Psychiatrische Afdeling De Forensisch

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen Persoonlijkheidsstoornissen cluster Zuid-Hollandse Eilanden informatie voor verwijzers Inleiding Het cluster Zuid-Hollandse Eilanden is actief in de regio Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Hoekse

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid Deeltijdbehandeling Informatie voor cliënten Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Deeltijdbehandeling De Divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van

Nadere informatie

Kinder- en jeugdpsychiatrie

Kinder- en jeugdpsychiatrie I n f o r m a t i e b r o c h u r e Kinder- en jeugdpsychiatrie Kinder- en jeugdpsychiatrie Tel. 016 34 38 21 De afdeling is bereikbaar via de rode pijl, tweede verdieping. INHOUD INLEIDING 2 3 Inleiding...3

Nadere informatie

ZNA UKJA Zorgeenheid ontwikkelings- en psychotische stoornissen adolescenten (K-dienst H) Informatie voor patiënten

ZNA UKJA Zorgeenheid ontwikkelings- en psychotische stoornissen adolescenten (K-dienst H) Informatie voor patiënten ZNA UKJA Zorgeenheid ontwikkelings- en psychotische stoornissen adolescenten (K-dienst H) Informatie voor patiënten 2 ZNA UKJA Zorgeenheid ontwikkelings- en psychotische stoornissen adolescenten Voor Wie?

Nadere informatie

Nieuw Rijsenburg. Ons aanbod. Behandeldoelen

Nieuw Rijsenburg. Ons aanbod. Behandeldoelen Nieuw Rijsenburg Op de biologisch- dynamische boerderij Nieuw Rijsenburg bieden we psychiatrische zorg voor jongeren van 18 tot 28 jaar. Ons aanbod Je volgt een intensief behandelprogramma. We combineren

Nadere informatie

Intakeprocedure IKK Onderzoek Kosten Hoe kom je bij Novaru m terecht? Nazorggroep Novarum ANOrexIA NervOsA Nabehandeling

Intakeprocedure IKK Onderzoek Kosten Hoe kom je bij Novaru m terecht? Nazorggroep Novarum ANOrexIA NervOsA Nabehandeling ANOrexIA NervOsA ANOrexIA NervOsA Wat is anorexia nervosa? Mensen met anorexia eten zo weinig, dat ze extreem mager worden. Vaak zijn ze ernstig ondervoed. Maar al zijn ze vel over been, toch zien ze in

Nadere informatie

Behandeling op de PAAZ Informatie voor familieleden en betrokkenen

Behandeling op de PAAZ Informatie voor familieleden en betrokkenen Behandeling op de PAAZ Informatie voor familieleden en betrokkenen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen Wat is de PAAZ? 1 Wanneer is behandeling op de PAAZ nodig? 1 Is de PAAZ een gesloten

Nadere informatie

Programma. 1. Historie. Noord Holland Noord. 2. Zorg voor EPA. Kenmerk (toen) 1. Historie. Ambulantiseren

Programma. 1. Historie. Noord Holland Noord. 2. Zorg voor EPA. Kenmerk (toen) 1. Historie. Ambulantiseren Programma Ambulantiseren in de Nederlandse GGZ Met een blik op Europa Diana Polhuis, Verpleegkundig specialist ggz Hoofdopleider GGZ VS 1. Historie 2. Zorg voor mensen met een Ernstig Psychiatrische Aandoening

Nadere informatie

Centrum Integrale Psychiatrie

Centrum Integrale Psychiatrie Centrum Integrale Psychiatrie Centrum Integrale Psychiatrie Het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) biedt ambulante zorg aan volwassenen met (zeer) complexe psychische en/of psychiatrische problemen.

Nadere informatie

Mobiele Teams Langdurige Zorg

Mobiele Teams Langdurige Zorg Mobiele Teams Langdurige Zorg Netwerk GG Aalst-Dendermonde-Sint-Niklaas 25/01/2019 Dendermonde Wat is een MTLZ? - Een multidisciplinair samengesteld team - dat langdurig begeleiding aan huis biedt (visie:

Nadere informatie

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie open afdeling

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie open afdeling PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Psychiatrie open afdeling Psychiatrie open afdeling U bent opgenomen op de open opnameafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis. De open opnameafdeling is onderdeel van de afdeling

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren PersonaCura Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren Inleiding We willen allemaal oud worden, maar het liever niet zijn. Ouder worden betekent immers omgaan met verlies van gezondheid, van

Nadere informatie

Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak!

Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak! Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak! Behandelcentrum Kinderen Verder met autisme Het Behandelcentrum Kinderen In ons Behandelcentrum Kinderen bieden wij een gespecialiseerd en

Nadere informatie

Centrum Autisme Haaglanden. Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten

Centrum Autisme Haaglanden. Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten Centrum Autisme Haaglanden Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten Voor wie Centrum Autisme Haaglanden doet diagnostisch onderzoek naar autisme en biedt behandeling en ondersteuning als de diagnose

Nadere informatie