De operatiekamer van de toekomst Dewy en Lune deden mee aan UT-project talentmaximalisatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De operatiekamer van de toekomst Dewy en Lune deden mee aan UT-project talentmaximalisatie"

Transcriptie

1 20 februari Nummer 11 - Even bijpraten Voor u ligt de nieuwsbrief van Lyceum De Grundel. Een nieuwsbrief die vol staat met activiteiten met en voor onze leerlingen. Nu ik dit schrijf, kijk ik terug op een geslaagde avond, waarin leerlingen de profielwerkstukken hebben gepresenteerd. In een volgende nieuwsbrief komen we daar graag nog op terug. Ik kan wel zeggen dat de leerlingen zich enorm hebben ingezet om het beste beentje voor te zetten. Veel dank aan hen en natuurlijk ook aan hun begeleiders. We willen graag een school zijn waarin leerlingen hun talenten kunnen ontwikkelen en laten zien. Leerlingen uit 4 vwo hebben meegedaan aan een talentenproject op de Universiteit Twente in Enschede. Een mooie vorm van samenwerking met een belangrijk kennisinstituut op een steenworp afstand van onze school. We willen dat graag vaker doen en intensiveren. Ook deden enkele leerlingen uit 5 havo mee aan een talentenproject op Hogeschool Saxion en ze hebben daar een prima prestatie geleverd! Tenslotte is in dit verband nog vermeldenswaard dat enkele leerlingen hebben meegedaan aan de Nationale Filosofie Olympiade. U vindt het allemaal in deze nieuwsbrief. Onze Havo-leerlingen konden onlangs samen met heel veel Havo-leerlingen uit de regio kennismaken met een veelheid aan studiemogelijkheden in het HBO. Onze school was hiervoor gastheer en het was een drukte van belang. We hopen dat we hiermee al deze leerlingen een stapje verder hebben geholpen in het belangrijke keuzeproces voor hun vervolgstudie. Volgt u ons op facebook (facebookpagina van Lyceum de Grundel)? Regelmatig plaatsen we daar foto s van activiteiten hier op school. Het is de moeite waard om daar even te kijken. Een van deze fotoseries is van een Engelstalige toneelworkshop verzorgd door acteurs van een Londens toneelgezelschap. De foto s spreken boekdelen! Vriendelijke groet, Bert Kozijn De operatiekamer van de toekomst Dewy en Lune deden mee aan UT-project talentmaximalisatie Talentmaximalisatie is een vierdaags project georganiseerd door de Universiteit Twente voor leerlingen van 4vwo. Als je interesse had, dan kon je je hiervoor opgeven bij je mentor. Het betrof een project OK (operatiekamer) van de toekomst. Er is een aantal problemen gedefinieerd waaruit elke

2 groep van vier leerlingen kon kiezen. Ons onderwerp betrof de laminaire flow, de steriele luchtstroom die voorkomt dat er bacteriën in het lichaam komen gedurende de operatie. Het onderwerp kon van verschillende kanten benaderd worden. Wij hebben de laminaire flow mobiel gemaakt, zodat deze in een kleinere (mobiele) ruimte geplaatst kan worden, zodat in bijvoorbeeld de achterlanden van Afrika ook operaties uitgevoerd kunnen worden in een meer steriele omgeving. De eerste dag op de UT hebben we een rondleiding gehad door een nagebouwde OK en intensive care unit. Vervolgens hebben we een hoorcollege gevolgd over hersenen en hersentumoren. Er werd een korte toelichting gegeven over de opdracht. Omdat het inmiddels al laat werd, is er besloten om de tweede dag de opdracht verder uit te diepen. We kregen een hoorcollege over het maken van posters, omdat we uiteindelijk onze opdracht middels die posters moesten presenteren. De rest van de tijd hebben we gebrainstormd over ons probleem. We hebben het idee verder uitgewerkt op papier en hebben de taken onderling verdeeld. De derde dag hebben we na een korte introductie een groot deel van de middag gewerkt aan de uitwerking van onze poster, die aan het einde van de dag ingeleverd moest worden. De vierde dag werden zijn we in twee groepen verdeeld. De ene groep ging naar de kamer voor echografieruimte en onze groep kreeg uitleg in de wasruimte over het wasprotocol die artsen ondergaan voordat ze met een operatie beginnen. Bij wisseling van de ruimten hebben we zelf op de buik van een pop een echo mogen maken, waarbij bleek dat het orgaan/de foetus die je zoekt heel moeilijk te vinden is. Na de pauze kregen we de tijd om de presentatie van onze opdracht voor te bereiden, die we daarna ook hebben gegeven. Het resultaat was dat we een gedeelde derde plaats hebben gehaald. Al met al was het een leerzame en leuke ervaring, waarbij je ook nog eens een beeld kreeg hoe het is om les te hebben op een universiteit. Dewy Robers en Lune Robers (4vwo) Inschrijving gesloten voor thema-avond over Hoe praat ik met mijn puber over internet en sociale media? In de vorige Nieuwsbrief heeft u de uitnodiging kunnen lezen over deze thema-avond voor ouders van eerste- en tweedeklassers, die aansluit bij de mentorlessen. Een interactieve theateravond van theatergroep Playback over communiceren met je kind over internetgebruik, sociale netwerken en verleidingen op het internet. In verband met de overweldigende belangstelling is inschrijving helaas niet meer mogelijk. Alle ouders die zich tot en met 19 februari hebben ingeschreven, kunnen de avond bijwonen. De thema-avond vindt plaats op 3 maart. Om uur is er inloop met koffie en thee en de voorstelling begint om uur.

3 Engelstalige toneelworkshop Shakespeare Op dinsdag 17 februari kregen alle 5vwo-leerlingen een twee uur durende workshop van een Engels toneelgezelschap. Het thema was: ''William Shakespeare''. Tijdens de lessen Engels hebben we al uitgebreid stilgestaan bij deze historische schrijver van veel bekende toneelstukken. De workshop werd geleid door twee Engelssprekende toneelspeelsters; één van de twee stelde zich voor als William Shakespeare. Er werden telkens leerlingen uit het publiek gehaald om mee te spelen met scènes uit de beroemde stukken. Zo was er een groepje dat een scène moest spelen uit A Midsummer Night's Dream. Ook werd er een scène gespeeld uit Shakespeare s werk Hamlet. Bijna alle leerlingen kregen zo een rol tijdens de workshop. Al met al vond ik het leuk om mee te maken! Sabien Nijman (5vwo) Foto s: Agnes Haaze (5vwo)

4 De Vrolijke Filosofie Olympiade Over een inspirerend weekend vol filosofische discussies en lezingen en de essaywedstrijd Toegegeven, filosofen zijn niet altijd de meest gezellige soort mensen, maar bij de Filosofie Olympiade van dit jaar ging het er opvallend vrolijk aan toe. Met Nina Weghorst, Edo Labrujere en Maxime Bult als afgevaardigden reisden docenten Lenie van Veen en Mirjam Jorink naar Leusden. Het weekend begon met overheerlijke kipfilet in cranberrysaus en voorzichtige kennismakingsgesprekken met zestig medeleerlingen en twintig andere collega s. Daarna volgde de avondlezing, ditmaal gehouden door milieufilosoof Floris van de Berg, die ons natuurlijk meteen confronteerde met de vraag waar al dat eten nu goed voor was. Hij vervolgde meteen met een andere prikkelende activiteit: stemmen over de titel van zijn nieuwste boek: zouden we het kopen als het Vijftig tinten groen zou heten? Of was De vrolijke veganist beter? De rest van de avond volgde een groot gedachtenexperiment: als we toevallig als gehandicapte, lesbische vrouw in Saoedi-Arabië waren geboren, zouden we dan met Gods Ipad ingrijpen in de verwikkelingen van de wereld? De stemming zat er meteen goed in. Na een goede nachtrust in de oude buitenschool van Frederik van Eeden was het tijd voor het eigenlijke doel van het weekend: het schrijven van een filosofisch essay. Dit jaar waren er vijf pittige citaten van onder anderen Camus, Feyerabend en Wilde. Drie uur lang werkten Edo, Maxime en Nina aan een Engelstalige tekst van duizend woorden. Na afloop werden ze beloond met een versterkende lunch en een ontspannen walkshop ( over de hei keuvelend je eigen gedachten delend met gelijkgestemden). Zo moeten de oude Grieken ook het denken hebben ontwikkeld. Binnen zaten de docenten zich in het zweet te werken: 63 essays beoordelen in drie uur tijd is geen sinecure. Vooral als jijzelf ook de citaten niet helemaal snapt, zo bleek bij de duo-gesprekken. Om klokslag vijf uur werd de uitslag bekend: helaas had er geen Grundelleerling gewonnen. Maar toch waren we opgelucht: het Gymnasium uit Schiedam, dat al drie jaar alle prijzen mee naar huis neemt, moest dit jaar de hoofdprijs aan zich voorbij laten gaan. Matthijs de Jong van Reggesteijn was de ingetogen winnaar. Langzaam trekt de filosofische geest oostwaarts.

5 In de trein terug was iedereen nog fit genoeg voor een goed gesprek. Met de prachtige vraag: is het beter om dom te zijn? vermaakten we ons tot voorbij Almelo. Een week later bleek dat onze Nina elfde was geworden. Gefeliciteerd, Nina! We gaan door met oefenen. Over twee jaar is de Internationale Olympiade in Rotterdam en mogen er meer Nederlandse leerlingen meedoen. Tenminste, als de Faculteit der Wijsbegeerte in Rotterdam dan nog bestaat Blijven lachen, zou ik zeggen. Mirjam Jorink Sportklas 9 op skikamp in de Franse Alpen Onze klas (2HAS) is na lang wachten eindelijk op skikamp geweest. We gingen naar Frankrijk naar het dorpje La Joue du Loup in de Franse Alpen. We vertrokken op zondag 25 januari om half 4 en kwamen na een superleuke week op vrijdag 30 januari om half 5 terug. Toen we aankwamen op school stonden stonden alle ouders en kinderen op de bus te wachten. Iedereen had grote tassen bij zich, waar volgens mij alles wel ingepropt was. Voor de een was het moeilijker dan voor de ander om alles in de tassen te krijgen. Maar daar kwam de bus waar wij 17 uur lang in zouden moeten zitten! Na je ouders doei te hebben gezegd was het tijd om te gaan. Eerst moesten we vier uur door Nederland rijden om de rest van de reizigers op te halen. Toen begon het feestje pas echt! Voor de een was het slapen makkelijker (mevrouw Bossink haha) dan voor de ander. De 17 uur reizen gingen veel sneller dan verwacht. Eindelijk in La Joue du Loup. Na wat uitleg gingen we onze skikleren aandoen en skispullen huren. Op naar de piste! De beginners en skiërs werden in groepjes verdeeld en gingen elkaar les geven. We begonnen op de oefenpistes. Na de lunch gingen we verder met skiën. De beginners kregen les en de anderen gingen samen met een docent in groepjes uiteen om de pistes te verkennen. Nadat we de hele middag lekker geskied hadden, gingen we onze spullen naar de kamers brengen en alles uitpakken. Om half 8 gingen we eten. En natuurlijk heel netjes op tijd slapen *kuch kuch*.

6 Vroeg opstaan, altijd fijn natuurlijk. Iedereen met wallen aan het ontbijt, maar als je eenmaal werd ingepeperd met sneeuw was je meteen wakker! Vandaag weer lekker skiën, eerst les geven en daarna weer de pistes verkennen, terwijl de beginners steeds beter werden door hun lessen. Hoe langer op kamp, des te leuker het skiën werd: de meesten konden nu meekomen met de skiërs! Na het skiën gingen we weer naar ons appartementje om ons klaar te maken voor het avondeten. De ene keer was het eten heel lekker en de andere keer tja.., maar pizza s maken kunnen ze daar wel. Een paar dagen later was het al weer zo ver, na een topweek moesten we terug naar Nederland. Iedereen heeft het erg naar zijn zin gehad op skikamp! Dit keer werd er meer geslapen in de bus, want tja, als je een hele week weinig hebt geslapen, kun je natuurlijk overal slapen. En ja hoor, daar stonden alle ouders weer om ons op te halen en onze geweldige verhalen aan te horen. Kortom: het was een supergave week met deze geweldige klas! Renske Nordkamp en Jolien van der Vegt (2HAS)

7 Internationale projectweek Saxion: Bo ontwierp samen met studenten een robotische gripper Afgelopen week heb ik meegedaan aan de internationale projectweek van het Saxion. Hierbij werd je in groepen opgedeeld om een opdracht van een bedrijf uit te voeren. Mijn groepje bestond uit verschillende studenten van Saxion zelf die allemaal een technische studie deden. Ook hadden wij een buitenlandse student in het groepje, een Duitser. Onze opdrachtgever was het bedrijf Lectoraat Mechatronica. Onze opdracht was om een robotische gripper te ontwerpen voor ouderen en minder validen. Dit product bestaat al, maar kan alleen grotere objecten vastpakken, zoals een colablikje. Wij moesten de vingers van de gripper ontwerpen die niet alleen een colablikje kon oppakken maar ook een kleiner object, zoals een pen. Onze eerste dag bestond voornamelijk uit onderzoek doen naar ons onderwerp. Hierbij werd ook direct een planning gemaakt door onze projectleider. Mijn eerste opdracht was om samen met de Duitse student onderzoek te doen naar bestaande grippers. Uiteindelijk hebben we hiervan een morfologisch overzicht moeten maken en hebben we een verslag erover moeten schrijven voor in het rapport. Uiteraard moest alles in het Engels. Aan het einde van deze dag hebben we beslissingen genomen over hoe onze vingers van de robot er ongeveer uit komen te zien. De tweede dag hebben we veel theoretische dingen gedaan voor in het rapport. Zelf heb ik geholpen met de krachtberekeningen van de vingers. Toen we daarmee klaar waren zijn we begonnen met het ontwerpen van onze concepten. We hebben gekozen voor twee concepten en die hebben we ook helemaal kunnen uitwerken en zelfs produceren. Ons eerste concept werd gemaakt door de 3D-printer die ze op school hebben. Ons tweede concept hebben we van hout gemaakt. Vooral de derde dag zijn we hier veel mee bezig geweest. Donderdag, ook onze laatste productiedag, hebben we onze concepten verder uitgewerkt en ons verslag afgemaakt. Dit nam natuurlijk erg veel tijd in beslag en daarom zijn we ook tot acht uur s avonds op school gebleven. De laatste dag was de presentatie en de prijsuitreiking. Helaas hebben we met onze concepten niet gewonnen. Maar we hebben wel een 8 gekregen als cijfer voor ons project en zijn hiermee het beste groepje van het bedrijf Lectoraat Mechatronica. Al met al vond ik het een heel erg leuke en leerzame week. Ik heb veel geleerd over de samenwerking in een groepje en heb het ook erg gezellig gehad met mijn groepje. Dus een geslaagde week was het zeker! Bo Soolsma (5havo)

8 Toneelworkshop Αντιγόνη (Antigone) 3G studeerde klassieke scènes in onder begeleiding van studenten Klassieke Talen Vrijdag 6 februari hebben we met beide 3gymklassen een heel leuke toneelworkshop gehad. 's Morgens om half 10 kwamen er studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen. De morgen begon met een uitleg over het verhaal van Αντιγόνη (Antigone) en een dagindeling. Daarna moesten we zelf groepjes maken van vier of vijf personen en werden we verdeeld over drie lokalen. We begonnen met wat gekke toneeloefeningen om ons lekker op te warmen en nadat iedereen een beetje los was gekomen, begonnen we met het echte stuk. Met onze groepjes mochten we zelf één van de vier scènes uitzoeken: Αντιγόνη, Ισμήνη, Κρέων of Τειρεσίας (Antigone, Ismene, Kreon of Teiresias). Het script moesten we zelf schrijven en ook de verhaallijn mochten we zelf bedenken. Nadat iedereen zijn eigen script had geschreven voerden we eerst onze toneelstukjes op in het lokaal waar we die morgen ook onze toneeloefeningen hadden gedaan. In elk van de drie lokalen werd het beste groepje uitgekozen en deze drie groepjes moesten in de finale in de mediatheek hun stukken spelen. Daar werd een winnaar gekozen. Wij vonden het heel leuk om dit een keer te doen en een goede manier om een keer echt bézig te zijn met de klassieke taal en cultuur. Het was erg grappig om de tragedie van Αντιγόνη (Antigone) op onze eigen manier in te vullen. Lydia & Lotte (3G1)

9 Leerlingen organiseren liefdadigheidsgala voor de bovenbouw Hier is het dan, het eerste gala van de Grundel! Inclusief een mooie locatie, jurken, pakken en nog veel meer. Het is alleen geen standaard gala, het is namelijk een liefdadigheidsgala. Het goede doel dat we hebben gekozen is de stichting van Marre Wieffer. Marre kreeg een hersentumor op haar vijftiende. Deze hersentumor was niet te opereren en ze zou niet lang meer leven. Ze wilde toen nog maar één ding en dat was naar Afrika gaan en het leven van kinderen daar verbeteren. Zo heeft ze vele kinderen water en een betere leefomgeving bezorgd. Marre is op 23 september 2003 overleden, maar haar stichting heeft daarna niet stil gezeten. De stichting helpt nog steeds veel mensen in Afrika. Zo is er onlangs nog geld besteed aan de bouw van een binnenplaats en douche- en toiletvoorzieningen voor de gehandicapte kinderen in Gahanga. Wij vinden dit een heel goed doel en willen hieraan meewerken, maar we hebben wel jullie hulp nodig. Jullie helpen al door naar het gala te gaan (wat natuurlijk alleen maar leuk is), maar ook door maar één euro of een bonnetje met statiegeld te doneren op 12 maart tijdens het gala. Zo maken jullie voor vele kinderen in Afrika het leven een stukje makkelijker. Alle kleine beetjes zullen helpen! Het liefdadigheidsgala vindt plaats op 12 maart van tot uur bij Van der Valk aan de Bornsestraat. Dress Code: gala. Kaarten zijn te koop bij de keuken (naast de aula). Op = op! Goede doel: de Marre Maria School in Zuid-Afrika. Fabian Teesink, Quint Linderman, Lotte Vooren en Marlon Velthof (4vwo) Sportlijners naar Willingen: skiën en snowboarden Woensdagochtend 4 februari zaten we met z n allen om half 7 al in de bus. Met een bus goed gevuld met goed humeur en gezelligheid gingen we op stap. Na het nodige geklets kwamen de eerste Kijk! Skiliften! al snel tevoorschijn. Eenmaal aangekomen konden we al snel door naar binnen om onze ski s op te halen. Nadat de outfits compleet waren, konden de eerste afdalingen al snel gemaakt worden. Voor velen was het in het begin weer even

10 inkomen, maar al vrij snel werden de afdalingen foutloos gemaakt. Niet voor iedereen verliep het skiën even goed, maar na de hulp van de meer ervaren skiërs in de groep konden ook de mensen zonder ski-ervaring al snel de afdalingen maken. Na een ochtend geskied te hebben was er tussen 1 en 2 uur even de tijd om ergens wat te eten. Verplichtingen waren er niet, dus iedereen kon gaan en staan waar hij wilde. Toen iedereen klaar was met lunchen was er even tijd voor een groepsfoto. Later op de middag was er nog tijd om van iedereen individueel een foto te maken wanneer ze bezig waren met de afdaling. Nadat alle foto s gemaakt waren, was er nog de mogelijkheid om nog een afdeling te doen. Er was niet maar één afdaling, maar iedereen kon zelf een route naar beneden kiezen. Deze route kon via allerlei andere pistes om uiteindelijk weer bij de gondels uit te komen, maar deze route kon ook deels door het bos heen. De één op de ski s, de ander op z n snowboard. Natuurlijk verliep dat voor iedereen niet even soepel, maar iedereen wist er doorheen te komen zonder serieuze kleerscheuren. Rond 3 uur moest iedereen zijn spullen weer ingeleverd hebben en klaar voor vertrek zijn. Toen alles weer netjes ingeleverd was en iedereen op zijn plek zat, was het tijd om weer terug naar Hengelo te gaan. Na een uurtje gezelligheid in de bus begon bij sommigen de vermoeidheid toch ook wel een rol te spelen. Eenmaal weer aangekomen op school werd iedereen opgehaald door zijn ouders en zat de dag er helaas al weer op. We kunnen gelukkig wel met z n allen terugkijken op een erg leuke en gezellige dag die we met z n allen gehad hebben! Namens de sportlijn, Sil Dekker (6vwo)

11 Drie verslagen over gastles van jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg Rob Ruggenberg, schrijver van historische jeugdromans, is een graag geziene gast op De Grundel. Op 4 en 5 februari gaf hij gastlessen aan alle eerste klassen. Ook dit jaar waren de brugklassers onder de indruk van zijn verhalen. Drie leerlingenverslagen uit 1A1. Over een Japanse boog en een geluksschelpje 4 februari was schrijver Rob Ruggenberg bij ons in de klas. Hij heeft ons van alles verteld over zijn boek De boogschutter van Hirado. Hij vertelde ons hoe hij het boek geschreven heeft. Hij vertelde hoe hij het vond om naar Japan af te reizen en wat hij daar geleerd en gezien heeft. Hij heeft ons iets geleerd over de geschiedenis van Japan, hoe de Nederlanders daar de baas waren en wat ze er deden. Hij had ook allemaal mooie spullen meegenomen die zijn verhaal nog interessanter maakten. Ook heeft hij ons een echte oude Japanse boog laten zien. Aan het einde kregen we allemaal nog een boekenlegger en een geluksschelpje. Kirsten Denekamp (1A1) Onderzoek doen voor elk boek Ik vond de presentatie van Rob Ruggenberg erg interessant en leuk om te horen. Ik verwachtte eerst dat hij ging vertellen dat hij gewoon achter zijn computer ging zitten en zijn verhaal schreef, maar dat was blijkbaar niet zo. Hij had een heel andere manier van boeken schrijven. Hoe hij te werk ging, vond ik ook heel leerzaam. Hij doet eerst onderzoek voor al zijn boeken. Hij heeft bijvoorbeeld voor zijn laatste boek De boogschutter van Hirado, dat gebaseerd is op waarheid, veel onderzoek gedaan. Hij is voor dat boek zelfs naar Japan geweest. Ik vond het een leuke en leerzame belevenis en ik zie nu dat schrijvers niet, zoals ik dacht, zomaar achter hun computer gaan zitten en gaan schrijven, maar dat ze er ook echt moeite voor moeten doen en tijd in moeten steken. Dyon Zhu (1A1)

12 Ga in de boog 4 februari kwam Rob Ruggenberg bij ons op school om te vertellen over een nieuw boek: De boogschutter van Hirado. Rob heeft lang gedaan over het schrijven van dit boek en had er ook veel over te vertellen. Rob was een tijd geleden als journalist naar Japan gereisd om een stuk te schrijven over Nagasaki, een stad die in de Tweede Wereldoorlog was verwoest door een atoombom. Hij vertelde over hoe vreselijk hij Japanners vond. Hij zette het onder aan zijn lijstjes, maar wat Rob wel had meegenomen uit Hiroshima was een verhaal over de VOC: Japan besloot vroeger om helemaal geen buitenlanders meer binnen te laten in Japan en ieder die wel naar binnen kwam, werd een kopje kleiner gemaakt, zoals Rob dat zei. Maar Nederland was een uitzondering, want in Nagasaki was een klein kunstmatig eiland aangebracht speciaal voor Nederland. Het klinkt bijzonder, maar volgens Rob stelde het helemaal niks voor. Maar Rob wilde informatie zoeken voor zijn boek (Rob schrijft altijd waargebeurde verhalen). En hem leek het wel interessant om in die richting te zoeken. Na lang zoeken kwam hij bij iets, iets wat in die tijd daar in de buurt gebeurde, en dat gebeurde op Hirado, een klein visserseilandje bij Japan. Daar stond een Nederlands pakhuis en daar wilde Rob een boek over schrijven. Maar het moest wel over een jongere gaan. Na lang zoeken kwam Rob uit bij een jongen, die daar een heel avontuur had beleefd: Reyer Willeboorts, een veertienjarige jongen die door zijn vader verstoten werd en naar Hirado werd gestuurd. Daar aangekomen kwam hij een meisje van zijn leeftijd tegen en werd hij op slag verliefd. Rob wilde meer informatie over het eiland en besloot het te bezoeken. Hij had geen zin, want hij wist nog hoe akelig Japan was. Maar dat had hij mis. Aangekomen op het eiland

13 ging hij naar een school en vroeg aan een Engels leraar wat tijd. In die tijd vertelde hij wie hij was en wat hij deed, hij vertelde ook dat hij graag wilde weten of mensen het goed vonden dat hij er was. De volgende dag kreeg hij allemaal uitnodigingen om te eten en om andere gezellige dingen te doen. Wat hij ook opmerkelijk vond, was dat de meisjes weinig vrije tijd hadden, en dat ze die weinige vrije tijd besteedden aan boogschieten. Die avond at Rob bij een meisje dat hij had ontmoet op school. Hij had het over de VOC met haar, tot haar moeder kwam. Haar moeder fluisterde haar een woord in, waardoor het meisje op slag rood werd. Ze zei tegen Rob dat het een erg scheldwoord was, een scheldwoord dat ze liever niet hardop zei. Ze fluisterde in Robs oor: ongehoorzaam. Van dat woord schrok Rob, daaraan hoorde hij dat er nog Nederlands in de taal zat. De volgende dag nam Rob boogschietles van een Japanse leerling, de jongen was niet zo goed in Engels. Het enige woord dat Rob verstond, was: Ga in de boog. Rob begreep het eerst niet, maar later begreep hij het: hij moest de boog zo spannen dat het leek alsof hij er in zat. Toen Rob weer naar Nederland ging, vroeg hij een Japans meisje of ze meeging om advies te geven tijdens het schrijven, dus daar ging Rob met een Japans meisje, op weg naar Nederland. Rob vroeg het meisje telkens om advies, zelfs over de gruwelijkste dingen in het verhaal. Ze zei dat Rob alle gruwelijke dingen ook op moest schrijven. En zo kwam Robs boek er: De boogschutter van Hirado. Ik zou het boek graag willen lezen. Tom Oonk (1A1) Foto s: Silvia Capoccia en Dyon Zhu

14 Weekplanning week 8 - studiewijzers op it s learning plaatsen - uitreiken controle-lijst cijfers voor de examenkandidaten ma di cult. activiteit 5 vwo (3 e + 4 e uur of 5 e + 6 e uur) - vergadering CMR + CD u wo inleveren cijfers + notities 2 e rapport (alle klassen) vóór u - mini-lessen (voor leerlingen groep 8) - presentatie profielwerkstukken vanaf u do personeelsuitje (OP + OOP) - excursie geschiedenis voor 6 vwo naar Den Haag vr einde 2 e trimester week 9 ma t/m vr VOORJAARSVAKANTIE week 10 - tijdens de rapportvergaderingen leerlingen vanaf uur vrij ma di bijeenkomst Project datateams u - rapportvergaderingen 40 minutenrooster les t/m 6 e uur - algemene ouderavond over Internet en Alcoholgebruik u wo scholierendebat Gemeente Hengelo (Stadhuis) u - rapportvergaderingen 40 minutenrooster les t/m 6 e uur - vergadering DMR + schoolleiding (4) u do rapportvergaderingen 40 minutenrooster les t/m 6 e uur - lenteconcert vr praktisch schoolexamen scheikunde 6 vwo week 11 wo t/m di eerste afnameperiode rekenexamen voor 5 havo en 6 vwo ma AANMELDINGEN u di AANMELDINGEN u - sectievergadering (4) u - Talentmaximalisatie 2 vwo op de UT wo do uitreiken 2 e rapport vr

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

7 JANUARI 2016. LYCEUM DE GRUNDEL Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR 2015-2016

7 JANUARI 2016. LYCEUM DE GRUNDEL Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR 2015-2016 7 JANUARI 2016 LYCEUM DE GRUNDEL Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR 2015-2016 week 34 - start 1 e kwartiel / 1 e trimester ma 17-08 t/m vr 21-08 - introductie 1 e en 2 e klassen ma 17-08 - overleg mentoren 1

Nadere informatie

PLANNING 24 OKTOBER Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR

PLANNING 24 OKTOBER Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR PLANNING 24 OKTOBER 2016 Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR 2016-2017 week 35 - start 1 e kwartiel / 1 e trimester ma 29-08 t/m vr 02-09 - introductie 1 e, 2 e, 3 e klassen ma 29-08 - overleg mentoren 1 e klassen

Nadere informatie

CONCEPT 23 AUGUSTUS Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR

CONCEPT 23 AUGUSTUS Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR CONCEPT 23 AUGUSTUS 2016 Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR 2016-2017 week 35 - start 1 e kwartiel / 1 e trimester ma 29-08 t/m vr 02-09 - introductie 1 e, 2 e, 3 e klassen ma 29-08 - overleg mentoren 1 e klassen

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL CHATTEN verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL Stotteren Kom op, Roy. Het is allang tijd. De leraar informatica legt een hand op Roys schouder. Maar Roy kijkt niet op of om. Hij zit achter de fijnste computer

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

De schoolleiding vergadert wekelijks op de volgende dagen: dinsdag van 10.30 11.30 uur en donderdag van 09.00 10.30 uur

De schoolleiding vergadert wekelijks op de volgende dagen: dinsdag van 10.30 11.30 uur en donderdag van 09.00 10.30 uur 22 JANUARI 2015 LYCEUM DE GRUNDEL Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR 2014-2015 De schoolleiding vergadert wekelijks op de volgende dagen: dinsdag van 10.30 11.30 uur en donderdag van 09.00 10.30 uur week 34-1

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Betreft: PLANNING OKTOBER 2018

Betreft: PLANNING OKTOBER 2018 Betreft: PLANNING 2018-2019 - 18 OKTOBER 2018 week 36 ma 03-09 t/m vr 07-09 - introductie 1 e, 2 e, 3 e klassen ma 03-09 - overleg mentoren 1 e klassen 09.30 u - introductie 1 e klassen 10.00-13.00 u -

Nadere informatie

Verslag stage ID-dance

Verslag stage ID-dance Verslag stage ID-dance 1 Gabriëlle van Tussenbroek, 4D Inhoud Motivatie (pagina 3) Algemene gegevens (pagina 4) Gesprek werkplanning (pagina 5) Verloop stageperiode (pagina 6) Afsluitende beschouwing en

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

De schoolleiding vergadert wekelijks op de volgende dagen: dinsdag van uur en donderdag van uur

De schoolleiding vergadert wekelijks op de volgende dagen: dinsdag van uur en donderdag van uur 20 FEBRUARI 2014 LYCEUM DE GRUNDEL Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR 2013-2014 De schoolleiding vergadert wekelijks op de volgende dagen: dinsdag van 10.30 11.30 uur en donderdag van 09.00 10.30 uur week 35-1

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

Betreft: CONCEPT - PLANNING AUGUSTUS 2018

Betreft: CONCEPT - PLANNING AUGUSTUS 2018 Betreft: CONCEPT - PLANNING 2018-2019 - 29 AUGUSTUS 2018 week 36 ma 03-09 t/m vr 07-09 - introductie 1 e, 2 e, 3 e klassen ma 03-09 - overleg mentoren 1 e klassen 09.30 u - introductie 1 e klassen 10.00-13.00

Nadere informatie

Betreft: CONCEPT-PLANNING PER 16 JULI 2019

Betreft: CONCEPT-PLANNING PER 16 JULI 2019 Betreft: CONCEPT-PLANNING 2019-2020 PER 16 JULI 2019 week 35 ma 26-08 t/m vr 30-08 - introductie 1 e, 2 e, 3 e klassen ma 26-08 - overleg mentoren 1 e klassen 09.30 u - introductie 1 e klassen 10.00-13.00

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

IN DEZE NIEUWSBRIEF. Werving nieuwe leerlingen Nieuwe docent geschiedenis Peer tutoring Nieuwe regels Sinterklaasactie VMBO-1 Even voorstellen.

IN DEZE NIEUWSBRIEF. Werving nieuwe leerlingen Nieuwe docent geschiedenis Peer tutoring Nieuwe regels Sinterklaasactie VMBO-1 Even voorstellen. NIEUWSBRIEF / november 2012 IN DEZE NIEUWSBRIEF. Werving nieuwe leerlingen Nieuwe docent geschiedenis Peer tutoring Nieuwe regels Sinterklaasactie VMBO-1 Even voorstellen. WERVING NIEUWE LEERLINGEN Met

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

16 OKTOBER LYCEUM DE GRUNDEL Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR

16 OKTOBER LYCEUM DE GRUNDEL Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR 16 OKTOBER 2015 LYCEUM DE GRUNDEL Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR 2015-2016 week 34 - start 1 e kwartiel / 1 e trimester ma 17-08 t/m vr 21-08 - introductie 1 e en 2 e klassen ma 17-08 - overleg mentoren

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Het Bètasteunpunt van de Hanzehogeschool is in 2009 opgezet om o.a. hulp te bieden aan leerlingen uit het voortgezet onderwijs die bezig zijn met hun profielwerkstuk.

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

PLANNING 22 MEI Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR

PLANNING 22 MEI Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR PLANNING 22 MEI 2017 Betreft: PLANNING SCHOOLJAAR 2016-2017 week 35 - start 1 e kwartiel / 1 e trimester ma 29-08 t/m vr 02-09 - introductie 1 e, 2 e, 3 e klassen ma 29-08 - overleg mentoren 1 e klassen

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

uitdagend, inspirerend en waarderend voor ieder(s) talent!

uitdagend, inspirerend en waarderend voor ieder(s) talent! NIEUWSBRIEF MEI Deze nieuwsbrief bevat de volgende onderwerpen: studiedagen tot einde schooljaar SAP (school atletiektoernooi parkstad) Schoolverlaters gaan naar Teuven! Nieuws vanuit de plusklas Deel

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Lollystokjes of een prop Maak geen rommel, ruim het op. Appelschillen, lege zakken Doe het in de AFVALBAKKEN!

Lollystokjes of een prop Maak geen rommel, ruim het op. Appelschillen, lege zakken Doe het in de AFVALBAKKEN! Overzicht activiteiten komende tijd: Nieuwsbrief 3 21 september 2012 Datum Activiteit Groep September Wo. 26-09 Dag van de Talen 1-8 Do. 27-09 Studiedag; alle kinderen vrij 1-8 Oktober Di 2-10 Ouderavond

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B

Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B Dinsdagochtend Dinsdagochtend hoefden we pas 9.30 op school te zijn. We konden dus lekker uitslapen. We moesten met onze bagage naar school fietsen (of lopen). Toen

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

nieuwsbrief. 02 nieuwsbrief voor ouders/verzorgers

nieuwsbrief. 02 nieuwsbrief voor ouders/verzorgers nieuwsbrief. 02 nieuwsbrief voor ouders/verzorgers april 2017 nieuwsbrief april 2017 Beste ouders / verzorgers, Het voorjaar dient zich de laatste dagen al weer aan met heerlijk zonnig weer wat ons allemaal

Nadere informatie

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

Onze bed opmaken afwachtend om buiten te spelen maar eerst gingen we een rondje.

Onze bed opmaken afwachtend om buiten te spelen maar eerst gingen we een rondje. WE STAPTE DE BUS IN EN KEKEN NAAR DE KLOK WE WOUDEN Weten hoe lang het zou duren toen we eindelijk Aan kwamen. We hadden de spullen uit de bus en zetten Het bij het kamphuis neer en toen gingen we Onze

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Skiën -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Survival --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Evaluatie Waterdag 17 maart 2015

Evaluatie Waterdag 17 maart 2015 Evaluatie Waterdag 17 maart 2015 Grafieken uitgedrukt in % Wat vond je van deze activiteit? Wat vond je het meest/minst leuke onderdeel van deze dag? Redenen meest/minst leuk: Workshop Meest Minst Super

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College

Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College Afgelopen weken hebben de leerlingen van 3H, 3V de maatschappelijke stage doorlopen. In deze nieuwsbrief geven wij een verslag van de activiteiten 3H en 3V.

Nadere informatie

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal " #

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal  # 3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren 1 3.5.1. Verkenning van het verhaal "# $$ %& " # 1 H. BERGHMANS & G. EVRARD, Bijbelverhalen in beeld, het leven van Jezus, Altoria Averbode, 1999. ' 3.5.2. Uitdieping

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer:

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer: Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 6, 28-01-2015 Nieuwsbrief 2014-2015 NB 6, 28-01-2015 In dit nummer: Het beste idee 1 Carnaval 1 Schoolreis 2 Kinderen en hun sociale

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

28% 72% 30% 70% Aantal geregistreerde deelnemers : 141 Periode evaluatie : 19 maart 2014 t/m 6 april 2014 Aantal evaluaties : 101

28% 72% 30% 70% Aantal geregistreerde deelnemers : 141 Periode evaluatie : 19 maart 2014 t/m 6 april 2014 Aantal evaluaties : 101 Aantal geregistreerde deelnemers : 11 Periode evaluatie : 19 maart 01 t/m 6 april 01 Aantal evaluaties : 101 8% ingevuld niet ingevuld % 0% anoniem niet anoniem 0% RESULTATEN EVALUATIE ICT-PRAKTIJKDAG

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Nieuwe directeur Dr. Mollercollege

Nieuwe directeur Dr. Mollercollege NUMMER 1 10 SEPTEMBER 2015 Van de redactie Deze Mollerinfo begint al aan zijn tweeëndertigste jaargang. Vanaf oktober zal hij maandelijks verschijnen. Dit informatiebulletin is bedoeld als mededelingenblad

Nadere informatie

BESTE OUDERS EN VERZORGERS, Zo wordt de begeleiding van de groep goed verzorgd en verandert er weinig voor de kinderen.

BESTE OUDERS EN VERZORGERS, Zo wordt de begeleiding van de groep goed verzorgd en verandert er weinig voor de kinderen. BESTE OUDERS EN VERZORGERS, De eerste twee schoolweken van 2016 zitten er weer op. Iedereen is weer goed begonnen en gelukkig zijn alle ogen en bijna alle vingers heel gebleven tijdens de viering van Oud

Nadere informatie

Betreft: PLANNING DECEMBER 2018

Betreft: PLANNING DECEMBER 2018 Betreft: PLANNING 2018-2019 - 11 DECEMBER 2018 week 36 ma 03-09 t/m vr 07-09 - introductie 1 e, 2 e, 3 e klassen ma 03-09 - overleg mentoren 1 e klassen 09.30 u - introductie 1 e klassen 10.00-13.00 u

Nadere informatie

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht...

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... de uitdaging... Hallo, ik ben Hanna. Dit jaar ben ik begonnen aan QUEST. QUEST past prima bij mij. Dat denk ik zelf, dat denken mijn ouders

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Terugblik Kinderyoga Rots & Water De Sterrenplukmachine Theaterweek Thema avond (hoog)gevoeligheid

Nadere informatie

Beste ouder /verzorger

Beste ouder /verzorger 17 Nieuwsbrief 29 mei 2015 Beste ouder /verzorger Juni staat voor de deur en dat betekent dat het einde van het schooljaar in zicht komt. Voor een aantal leerlingen zal het nog spannend worden: lukt het

Nadere informatie

Maandag 4 maart Phoebe Baas Onze ochtend begon om 6:45 op Hoorn Centraal, de stemming zat er al goed in. Onze trein ging van hoorn, naar Amsterdam.

Maandag 4 maart Phoebe Baas Onze ochtend begon om 6:45 op Hoorn Centraal, de stemming zat er al goed in. Onze trein ging van hoorn, naar Amsterdam. Maandag 4 maart Phoebe Baas Onze ochtend begon om 6:45 op Hoorn Centraal, de stemming zat er al goed in. Onze trein ging van hoorn, naar Amsterdam. Toen we aan kwamen moesten we een paar minuten wachten,

Nadere informatie

De nieuwsbrief van 7 september 2012. Datum Activiteit Voor wie September

De nieuwsbrief van 7 september 2012. Datum Activiteit Voor wie September Overzicht activiteiten september 2012 De nieuwsbrief van 7 september 2012 Datum Activiteit Voor wie September Di. 11-09 Aangekondigde BHV oefening Gr 1-8 Di. 11-09 Informatie-ochtend Ouders van potentiële

Nadere informatie

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Eindevaluatie Riga 2011 Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Inhoud Inleiding... 3 Wat voor cijfer geef je de Riga reis?... 4 Wat was je voornaamste reden om naar Riga te gaan?... 4 Hoe heb je de heenreis

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014

Jaarverslag 2013-2014 NOVA Voorzitter Anthony Matthijsen 24-9-2014 Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Mijn taken... 3 Externe contacten... 4 Vergaderingen... 4 Administratie... 4 Commissies... 5 Eerstejaarsfeest... 5 De club...

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo

WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo Binnenkort ga je naar de middelbare school. Den Haag heeft veel middelbare scholen. Dat is maar goed ook, want je kunt samen

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren.

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren. Fase 1 Reflectie week 1 Wat gedaan De eerste week meteen alleen voor een nieuwe klas en een nieuwe les opstarten. Hoe zullen de leerlingen reageren? Hoe hoog is het niveau? Hoe is de werkhouding? Zijn

Nadere informatie

Voorbereiding assessment

Voorbereiding assessment Voorbereiding assessment 1. Zelfportret gemaakt door malou... 1 2. Samenvatting... 3 3. Zelfportret door een docent... 5 4. Zelfportret door Slc er... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5. Aanvullende

Nadere informatie

Doetinchem, 12 september 2010. Beste kinderen van De Meene en De Boomgaard,

Doetinchem, 12 september 2010. Beste kinderen van De Meene en De Boomgaard, Doetinchem, 12 september 2010 Beste kinderen van De Meene en De Boomgaard, Hoe is het met jullie? Hebben jullie een fijne vakantie gehad? Ik zeker wel! Ik was op vakantie in Nicaragua. Je-weet-wel, dat

Nadere informatie

ID 343 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) Pedagogische Wetenschappen.

ID 343 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) Pedagogische Wetenschappen. ID 33 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Pedagogische Wetenschappen optie: Land (bestemming) Aan welke universiteit/onderwijsinstelling

Nadere informatie

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5 INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5 schooljaar 2015 2016 Geachte ouders, beste leerlingen, Dit is de laatste Van Hasseltschool nieuwsbrief van 2015. Het is ook de allerlaatste van mijn hand. Na ruim 40 jaar

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk.

Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk. Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk. We moesten ook een quiz doen dat was ook wel erg leuk. De kinderen uit mijn klas had het erg naar hun zin. Dit is Corien Oranje-) Dit

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Schooljaar 2015-2016, nr. 3 december 2015. Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van december 2015

NIEUWSBRIEF. Schooljaar 2015-2016, nr. 3 december 2015. Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van december 2015 NIEUWSBRIEF Schooljaar 2015-2016, nr. 3 december 2015 Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van december 2015 In deze nieuwsbrief: Van de directeur Van de teamleider onderbouw

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

29 mei 2019 Nummer: 17

29 mei 2019 Nummer: 17 29 mei 2019 Nummer: 17 Beste Ouders/Verzorgers en leerlingen, Een extra lange nieuwsbrief vandaag. In deze nieuwsbrief vindt u informatie van de Doorzetters, Spoorzoekers, Toppers en Uitsmijters. We wensen

Nadere informatie

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten?

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten? Kamp in Bakkeveen! Afgelopen weekend zijn we met 37 kinderen en 10 leiders naar een kampeerboerderij in Bakkeveen geweest. We vertrokken vrijdagmiddag om half 5 vanaf de parkeerplaats bij het korfbalveld.

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

Taal In welke taal worden de cursussen aangeboden? Frans. Waar en wanneer heb jij een taalcursus gevolgd? Ik heb geen taalcursus gevolgd.

Taal In welke taal worden de cursussen aangeboden? Frans. Waar en wanneer heb jij een taalcursus gevolgd? Ik heb geen taalcursus gevolgd. Erasmusbestemming: Toulouse, Frankrijk. Academiejaar: 2015 2016. Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De universiteit is zeer centraal

Nadere informatie

Wij zijn twee vrienden... jij en ik

Wij zijn twee vrienden... jij en ik Wij zijn twee vrienden... jij en ik Twee dikke vrienden... jij en ik voor Nona voor altijd negen... voor altijd in mijn hart Kika Konijn Kika Konijn was een goede vriendin van alle dieren in het bos. Ze

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Daan zwienenberg. Dag 1 dinsdag

Daan zwienenberg. Dag 1 dinsdag Daan zwienenberg Dag 1 dinsdag Ik fiets naar school met mijn rugzak. Gingen we in de bus zitten en toen gingen we naar de domelaar we gingen uit de bus en we gingen naar het kantoor van de domelaar een

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Een Islamitische Verrassing

Een Islamitische Verrassing Frederica Hugenholtz Een Islamitische Verrassing 2014 www.eenislamitischeverrassing.nl Rotterdam Inhoud Baardmannen Couscous Geestelijke armoede Overgave Vrouwen Merkkleding Kopvoddentax Islamisering Verwarring

Nadere informatie