In deze algemene preventiefiche komen de meest voorkomende risicosituaties in een doorsnee bouwbedrijf aan bod.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In deze algemene preventiefiche komen de meest voorkomende risicosituaties in een doorsnee bouwbedrijf aan bod."

Transcriptie

1 Geachte Mevrouw, Geachte Heer, Zoals u weet is de dienstverlening van het NAVB er vooral op gericht arbeidsongevallen en afwezigheden door allerlei gezondheidsproblemen bij uw medewerkers zoveel mogelijk te voorkomen. Het NAVB benadrukt voortdurend dat dit in het belang is van uw bedrijf. In samenwerking met Co-Prev, de overkoepelende organisatie van àlle erkende externe diensten voor preventie en bescherming op het werk in België, wil het NAVB u via deze algemene preventiefiche helpen bij het in kaart brengen van alle veiligheids- en gezondheidsrisico s in uw onderneming. Dit is immers een noodzakelijke eerste stap wanneer u maatregelen gaat uitwerken om uw medewerkers te beschermen tegen ongevallen en gezondheidsproblemen. In deze algemene preventiefiche komen de meest voorkomende risicosituaties in een doorsnee bouwbedrijf aan bod. Vermits er veel verschil is in de activiteiten van bouwondernemingen, geven wij u toch de raad deze preventiemaatregelen samen met externe preventiedienst uit te werken. Zij zullen u met raad en daad kunnen bijstaan. Veel succes! F. Gielen Voorzitter Co-Prev VZW C. Heyrman Directeur generaal NAVB.

2 Thematische preventiefiche: algemene preventiefiche bouw Omschrijving Risico's Preventiemaatregelen Instructies Brand, explosie. Opstellen van een noodplan. Voorzie twee evacuatiewegen. Noodprocedure Voldoende brede evacuatiewegen, zodat gewonden gemakkelijk geëvacueerd kunnen worden. Evacuatiewegen niet versperren. Aanpassing van de evacuatiewegen aan de bouwfase. Voorzie voldoende brandblussers. Organisatie en opleiding het gebruik van brandblustoestellen. EHBO VOORZIENINGEN Geen onmiddellijke deskundige hulp. Personeel met EHBO opleiding. Voorzie minstens 1 EHBO-er per 20 werknemers. Namen van de helpers aan de arbeiders doorgeven (lijst, mondeling), regelmatige opleiding van de EHBO-er(s) voorzien, door de EHBO-er een verzorgingslijst laten aanmaken en de vervaldata van het materiaal laten controleren. Blijf kalm. Bel de hulpdiensten indien nodig: tel Houd omstaanders op een afstand. BRANDPREVENTIE Ontstaan van brand, materieel schade, slachtoffers. Ontvlambare producten veilig stockeren en gebruiken. Niet meer dan een dagvoorraad in de werkplaats. Opslaan buiten het bereik van onbevoegden. Afhankelijk

3 van de hoeveelheid: stockeren in een brandbestendige afsluitbare kast of een aparte ruimte. Slijpen, lassen in nabijheid van ontvlambare producten. Geen activiteiten die een ontbranding of explosie kunnen veroorzaken. Werk organiseren. Opleiding personeel. Afscherming werkzones. - Uitbreiding van brand. Gebruik van blusmiddelen. Aanduiding leden interventieteam. Kennis van alarmsignalen. Brandwonden. Afscherming van verwarmingselementen. Verzorging van brandwonden door een EHBO-er. SOCIALE VOORZIENINGEN Inefficiënt gebruik. Zorg voor voldoende voorzieningen, goed verwarmd en voorzien van het juiste meubilair. Bedeling van koude dranken in de zomer en warme dranken in de winter. Refter Hygiëne Voldoende gesloten afvalbakken. Pictogram rookverbod voorzien.

4 Onderhoud van de refter (regelmatig reinigen van de refter). Geen kledij in de refter. Geen stockage van materialen en materieel in de refter. Kennis van pictogram geen drinkbare water. Sanitaire installaties Hygiëne Legionella Correct gebruik. Werknemer moet regelmatig zijn handen kunnen wassen, warmwatervoorziening voor douches. Kleedruimte Hygiëne Correct gebruik. De verwarmingselementen niet gebruiken om natte kleren te drogen. Kleding gescheiden houden (proper/vuil). GEZONDHEIDSTOEZICHT Beroeps-en gebondengezondheid srisico's (veiligheidsfunctie voor het besturen van machines en het werken op hoogte, manueel hanteren van lasten, lawaai, trillingen, blootstelling aan stof, blootstelling Opvolging van de wetgeving betreffende verplicht medisch onderzoek arbeidsgeneeskunde, aandacht bijzondere beroepsgroepen: zwangere werkneemsters, jongeren, uitzendkrachten(werk- Medisch onderzoek arbeidsgeneeskunde aanvragen bij aanwerving, periodiek, na langdurige ziektes of ongevallen, bij zwangere werkneemsters.

5 aan de zon, cement en anderen chemische stoffen. postfiche opstellen). PSYCHOSOCIALE ASPECTEN Stress Overleg met de externe preventiedienst. COLLECTIEVE BESCHERMINGSMIDELLEN Vallen van hoogte Bedelving Aanrijding door werfwerktuigen Gebruik van aangepaste leuningsystemen in functie van de helling van het werkoppervlak. Afschermen van vloeropeningen. Beschoeiing van sleuven en uitgravingen. Respecteren van de zonering. Gebruik maken van gescheiden zones voor voetgangers en werfverkeer. Enkel bevoegd personeel toelaten voor werfverkeer. Opleiding intern transport en werfverkeer. PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN Ter beschikking te stellen aan de werknemers. Veiligheidshelm. Vallende voorwerpen; Werkzaamheden op bovenliggende verdiepingen; Vallende voorwerpen, op uitstekende puntige voorwerpen Veiligheidsschoenen. Aangepaste werkkledij.

6 trappen... Warmte, koude, regen Wegvliegende deeltjes, stof en olie in de ogen Stofdeeltjes inademen Lawaai > 80dB(A) Veiligheidsbril. Ademhalingsbescherming. Gehoorbescherming is aanbevolen vanaf 80 db(a) en verplicht vanaf 85dB(A). Aangepaste handschoenen. Snijwonden Ruwe materialen Vallen van hoogte Aangepaste handschoenen. Individuele valbeveiliging indien de collectieve bescherming onvoldoende garantie kan bieden voor bepaalde werkzaamheden. Signalisatiekledij. ERGONOMIE Werkzones en werkorganisatie Werkorganisatie Werken in de nabijheid van het (werf) verkeer Ontbreken van water en/of energie op de werkplek Moeilijke toegang tot werf bij manueel hanteren van lasten of bij gebruik van transportmiddelen (kruiwagen, vrachtwagen) Te grote fysieke Goede afspraken in verband met beschikbaarheid van energie en water op de werkplek. Goede toegankelijkheid, eventueel aanleg tijdelijke paden. Spreiden van de zwaardere taken (bv. Manueel aanleveren van materiaal). Beperken van manueel

7 belasting verplaatsen van lasten door gebruik van tilhulpmiddelen (kraan, wielladers,verreikers,..) en aangepaste verpakking en transportwijze. Manueel hanteren van lasten Nagaan van toegankelijkheid werkplek; aangepaste tranportmiddelen eventuele draagbanden. Overbelasting van rug met blijvende schade aan tussenwervelschijven Beperken van het gewicht van manueel te hanteren lasten tot 25 kg. Hulpmiddelen Gebruik van slechte onderhouden hulpmiddelen met gevolg van te grote fysieke belasting (bv kruiwagen met platte band, ). Regelmatige controle van de hulpmiddelen. Neem initiatief bij een hulpmiddel dat niet in orde is. Houdingen Werken in moeilijke houdingen met als gevolg overbelasting van lokale spiergroepen of pezen Goede voorbereiding van de werkplek. Ter beschikking stellen van het juiste gereedschap voorzien van ergonomische handvatten (aangepast aan de hand en slipvrij) Gebruik van machines en gereedschappen Onvoldoende of verkeerde verlichting kan leiden tot ongevallen, minder kwalitatief werk en verminderde efficiëntie. Aanbrengen van goede verlichting (voldoende maar zeker niet verblindend).

8 Lichaamstrillingen bij bestuurders van machines met aandoeningen van de rug en letsels van de wervelkolom, aandoeningen van de gewrichten, zenuwen, bloedvaten, spieren en pezen Gebruik geschikte toestellen, zorg voor voldoende onderhoud. Juiste selectie van gereedschap, juist onderhoud, verdeling van de belasting. MACHINES Algemeen letsel Machines voorzien met CE merkteken. Visuele controle van de machines. Instructies aan de werknemers bij de aankoop van nieuwe machines. De instructies kennen. Bevoegdheid om de machine te gebruiken. De afschermingen op hun plaats laten. De machines niet onbewaakt laten draaien. De nodige PBM s dragen. WERKEN OP HOOGTE Vallen van hoogte Ladders Visuele controle van de ladders. Enkel ladders gebruiken voor lichte werken van korte duur. Opstellen van de ladders. Zwangere werkneemsters niet tewerkstellen voor werken op hoogte. Ladder op ellebooglengte plaatsen. Visuele controle van steigermateriaal. Kennis nemen van het goed gebruik van een ladder. Gebruik van de drie puntenmethode.

9 Steigers - werken op het dak Algemeen letsel Vallen van personen Voor het gebruik raadplegen van de steigerkaart Steigervloer volledig dichtleggen. Leuningen op 1m hoogte en tussen leuning op de hoogte tussen 40 en 50 cm. Binnenleuning als de steiger meer dan 30 cm van de gevel staat. Ladder voldoende laten uitsteken boven het werkoppervlak. Opleiding montage van steigers. Opleiding gebruik van steigers. Hoogwerkers Vallen van voorwerpen. Plaatsen van plinten. Hijswerktuigen Omkantelen van de hoogwerkers. Geen hoogwerkers gebruiken als opvangvloer. Opstellen op stabiele ondergrond en gebruik van stempels. Opstellen op stabiele ondergrond en gebruik van stempels. Opleiding en opvolging van instructies van de fabrikant. Omkantelen van het hijswerktuig. Correct aanslaan van lasten. Opleiding aanslaan van lasten. Vallen van lasten. Kennis van hand en armseinen. ORDE EN NETHEID Struikelgevaar uitglijden. Geen uitstekende materialen. Vrij houden van toegangen de doorgangen. Verwijderen van olie en vetvlekken. Afval verwijderen. Aandacht bij het stapelen van materiaal, gebruik van bakken, kettingen,...

10 Gebruik maken van antislip loopvlakken. Elektrische kabels niet op de grond laten liggen en in kabelgoot plaatsen. ELEKTRISCHE INSTALLATIES Electrocutie. Elektrische materieel met een minimale beschermingsgraad IP 44 gebruiken. Nooit in een elektriciteitskast komen. Geen elektrische kabels in het water laten liggen. Elektrische stekkers niet ontdubbelen. Enkel industriële stekker gebruiken. Geen herstelling van elektrische kabels met isolatietape. Brandgevaar. Geen overbelasting van circuits. Werken in vochtige omstandigheden. De tijdelijke elektriciteitskast voorzien van een differentieelschakelaar. Aandachtig en veilig omgaan met elektrische leidingen en installaties, voldoende isolatie van de gereedschappen en de werknemers. Isolatiegraad gereedschap. PRODUCTEN Geen zwangere werkneemsters op deze werkplaats tewerkstellen. Huidaandoeningen door contact met toxische producten. Handschoenen dragen. Explosiegevaar door omvallen van Gasflessen rechtop zetten bij gebruik en

11 gasflessen. vastmaken. Brandblusmiddelen voorzien in de nabijheid van de werkposten. Verankeren van gestockeerde producten. Allergisch contact eczeem. Rechtstreeks contact met cement vermijden en andere chemische stoffen (instructies op MSDS-fiches volgen) Dragen van handschoenen, gebruik van handbeschermende crèmes, opvolging tijdens gezondheidstoezicht. Inademen toxische dampen. Opvolging van gezondheids en veiligheidsinstructies. Dragen van geschikte PBM's. Opvolging tijdens gezondheidstoezicht. Onverantwoord gebruik van mogelijk toxische producten. Verantwoord gebruik chemische agentia. Opvolging tijdens gezondheidstoezicht. BIOLOGISCHE AGENTIA Tetanus infectie. Hepatitis (geelzucht). Vaccinatie. Opvolging tijdens gezondheidstoezicht FYSISCHE AGENTIA. Niet ioniserende stralingen zon en perslucht Blootstelling aan UV stralen. Blootstelling aan andere stralingen (UMTS-, GSM masten) en perslucht. Ook in de warme perioden beschermende kledij dragen. Opvolging tijdens gezondheidstoezicht. Voldoende afstand houden van stralingsantennes, instructies van de gereedschappen volgen, PBM s dragen ook bij warm weer.

Thematische preventiefiche: algemene preventiefiche bouw

Thematische preventiefiche: algemene preventiefiche bouw Thematische preventiefiche: algemene preventiefiche bouw Geachte lezer, Helaas zijn er elk jaar nog te veel arbeiders in de bouwsector het slachtoffer van arbeidsongevallen, of zijn vele medewerkers afwezig

Nadere informatie

ABESCO ACTIVITEITEN SITUATIES PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES RISICO'S ALGEMENE RISICO S

ABESCO ACTIVITEITEN SITUATIES PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES RISICO'S ALGEMENE RISICO S ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES ALGEMENE RISICO S Orde en netheid - val van personen op de begane grond - de niet onmiddellijk te gebruiken materialen en gereedschappen

Nadere informatie

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Bijlage Safety Flash - 2017 / 03 VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Ik zorg ervoor dat mijn werkpost proper en ordelijk is. Ik zet alles na gebruik terug op zijn plaats. Ik hou alle doorgangen vrij en ik

Nadere informatie

V&G-deelplan uitvoeringsfase Nummer : Versie : 1. VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSGEVAREN Status : invulform

V&G-deelplan uitvoeringsfase Nummer : Versie : 1. VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSGEVAREN Status : invulform Project: VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN Op te stellen door de bij de uitvoeringen betrokken partijen BEDRIJFSGEGEVENS WERKZAAMHEDEN In te vullen door Van de Kreeke Wegenbouw Naam:.. Omschrijving:. Adres:...

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN. DEEL B : GEBOUWEN/RUWBOUW HOOFDSTUK 2 : WERFINRICHTING. pagina 1

VEILIGHEIDSPLAN. DEEL B : GEBOUWEN/RUWBOUW HOOFDSTUK 2 : WERFINRICHTING. pagina 1 DEEL B - HOOFDSTUK 2 : INRICHTING. OPZOEKEN VAN DE ONDER- GRONDSE LEIDIN 60: warmte - koude : - gasontploffing Vaststellen van de juiste ligging 6 70: blootstelling aan elektrische stroom: 6 8: giftige

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Schoonmaak 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Risicoanalyse van een werkpost. in een onderneming of instelling

Risicoanalyse van een werkpost. in een onderneming of instelling Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Afdelingen: zie de lijst

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Apotheker 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

Welzijn binnen de. garagesector

Welzijn binnen de. garagesector Welzijn binnen de garagesector zon e Voor g erken eilig w d en v Inleiding COLOFON "Welzijn in de garagesector" Deze brochure geeft een overzicht van de belangrijkste risico s is een uitgave van en van

Nadere informatie

Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs, buitengewoon secundair, hoger en valwassenenonderwijs

Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs, buitengewoon secundair, hoger en valwassenenonderwijs Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebelegeleider. Algemene gegevens van de stageplaats De stagegever: Vertegenwoordigd door: Adres: Functie: Stageplaats voor (geef

Nadere informatie

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VOORWOORD De oorspronkelijke tekst van VEEJGHEIDSADVIEZEN is gemaakt door een werkgroep (1) samengesteld uit leden van het Comité International de Prévention

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken

Nadere informatie

Risicoanalyse van een werkpost bij een zelfstandige

Risicoanalyse van een werkpost bij een zelfstandige Risicoanalyse van een werkpost bij een zelfstandige voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Afdelingen: zie de lijst op de website:

Nadere informatie

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider.

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider. Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld

Nadere informatie

S.Bilt WERKEN OP DE OPENBARE WEG. overleg met LHO. verplicht dragen van signalisatiekledij. Bijlage 1 - Risicoduiding werkzaamheden

S.Bilt WERKEN OP DE OPENBARE WEG. overleg met LHO. verplicht dragen van signalisatiekledij. Bijlage 1 - Risicoduiding werkzaamheden Bijlage 1 Risicoduiding werkzaamheden ACTIVITEITEN SITUATIES SPECIFIEKE RISICO S RISICO'S PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES WERKEN OP DE OPENBARE WEG werken in de nabijheid van waterlopen contact met dieren

Nadere informatie

Checklist voor stagiairs

Checklist voor stagiairs Checklist voor stagiairs In uitvoering van het Koninklijk Besluit van 21/09/2004 betreffende de bescherming van stagiairs. Dit inlichtingenblad vormt de Risico Inventarisatie en Evaluatie van de stageplaats

Nadere informatie

Werkpostfiche Ambulancier/MUG

Werkpostfiche Ambulancier/MUG Werkpostfiche Ambulancier/MUG Onderneming Algemene gegevens van stageplaats Sint Trudo Ziekenhuis Diestersteenweg 100 3800 Sint-Truiden www.sint-trudo.be Onthaal/begeleiding Competence Center Tel: 011/96.93.21

Nadere informatie

Type functie DMC code 34 : elektromecanicien

Type functie DMC code 34 : elektromecanicien Type functie DMC code 34 : elektromecanicien o.a.: onderhoudstechnicus van technische installaties (industriële machines, thermische installaties, koelinstallaties), koeltechnicus, liftentechnicus, garagehouder

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het

Nadere informatie

Tel. 014/71.24.14. Algemene gegevens van de instelling. Functieomschrijving: 5. Beeldschermwerk: geen minder dan 4uur 4 tot 8 uur

Tel. 014/71.24.14. Algemene gegevens van de instelling. Functieomschrijving: 5. Beeldschermwerk: geen minder dan 4uur 4 tot 8 uur Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Verpleegkundigen en technoloog medische beeldvorming nucleaire geneeskunde en radiologie 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart

Nadere informatie

Gipsblokkensteller. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken

Gipsblokkensteller. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken Gipsblokkensteller Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken Informatie voor de werknemer Zwaar werk Gipsblokken stellen behoort tot

Nadere informatie

WERKPOSTFICHE 2014 2015 MAATSCHAPPELIJK WERK

WERKPOSTFICHE 2014 2015 MAATSCHAPPELIJK WERK WERKPOSTFICHE 2014 2015 MAATSCHAPPELIJK WERK GEGEVENS STAGEPLAATS Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus Reigerlostraat 10 8730 Beernem Tel: 050/79 95 00 Fax: 050/79 95 11 email: sint.amandus@fracarita.org

Nadere informatie

Pro_16_Opmaken van een risicoanalyse voor werkzaamheden met een verhoogd risico.

Pro_16_Opmaken van een risicoanalyse voor werkzaamheden met een verhoogd risico. Pro_16_Opmaken van een risicoanalyse voor werkzaamheden met een verhoogd risico. 5-12-2014 Preventiedienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Inhoudsopgave 1. Definitie 3 2. Doel 3 3. Wetgeving

Nadere informatie

Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba

Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba Het veiligheids- en gezondheidsplan heeft betrekking op de werken in opdracht van Bolcmans nv Het veiligheids- en gezondheidsplan bevat: - Projectgebonden

Nadere informatie

RISICOANALYSE Incidenten met / bij Oorzaken E B W R NVTPreventiemaatregelen A) DE WERFINRICHTING

RISICOANALYSE Incidenten met / bij Oorzaken E B W R NVTPreventiemaatregelen A) DE WERFINRICHTING A) DE WERFINRICHTING 4. Plaatsen werfkeet, - Inzakken van de keet - Voldoende vaste ondergrond materiaalkeet, andere keten - Plaatsing van de keet zover mogelijk van de werken waar uitgravingen moeten

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Tandarstassistent - dienst MKA]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Tandarstassistent - dienst MKA] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Tandarstassistent - dienst MKA] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING WERKEN OP DAKEN Werken op daken is een zeer risicovolle activiteit. Vallen van daken veroorzaakt overwegend zeer zware verwondingen en zelfs de dood; meer nog dan bij andere vormen

Nadere informatie

Bouwplaatsreglement. Definities:

Bouwplaatsreglement. Definities: Bouwplaatsreglement Definities: - Dossier veiligheid en De synthese van alle documenten in verband met veiligheid en gezondheid: gezondheid, door alle tussenkomende partijen samengebracht: opdrachtgever,

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.1

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.1 WERKPOSTFICHE VERSIE 1.1 Maatschappelijk assistent DECEMBER 2014 Dit document stelt de werknemer / stagiair / uitzendkracht op de hoogte van de mogelijke risico s van de werkpost/afdeling waar hij of zij

Nadere informatie

S.Bilt SIGNALISATIE. Bijlage 1 - Risicoduiding werkzaamheden PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S SPECIFIEKE RISICO S

S.Bilt SIGNALISATIE. Bijlage 1 - Risicoduiding werkzaamheden PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S SPECIFIEKE RISICO S Bijlage 1 Risicoduiding werkzaamheden ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES SPECIFIEKE RISICO S SIGNALISATIE Voorbereiding voor het plaatsen van signalisatie Transport van het

Nadere informatie

Risicoanalyse (RA) Overzicht. = Risico inventarisatie en evaluatie (RIE) 1. Risicoanalyse en het wettelijk kader. 2.

Risicoanalyse (RA) Overzicht. = Risico inventarisatie en evaluatie (RIE) 1. Risicoanalyse en het wettelijk kader. 2. Risicoanalyse (RA) = Risico inventarisatie en evaluatie (RIE) 1 1 W W W. Y O U R S A F E T Y I N G O O D H A N D S. B E Overzicht 1. Risicoanalyse en het wettelijk kader 2. Gevaar en risico 3. Risicoinventarisatie

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Verpleegkundigen chirurgisch daghospitaal 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn

Nadere informatie

Risicoanalyse/werkpostfiche_stage leerling of cursist bij een werkgever

Risicoanalyse/werkpostfiche_stage leerling of cursist bij een werkgever Risicoanalyse/werkpostfiche_stage leerling of cursist bij een werkgever Dit document kan gebruikt worden door stagegevers die niet beschikken over een uitgeschreven risicoanalyse. Stagiair: elke leerling

Nadere informatie

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer Betonboorder Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren Informatie voor de werknemer Zwaar werk Je zaagt en boort. Apparatuur draag je vaak met de hand

Nadere informatie

Type functie : elektromecanicien

Type functie : elektromecanicien Type functie : elektromecanicien Omschrijving : onderhoudstechnicus van technische installaties (industriële machines, thermische installaties, koelinstallaties), koeltechnicus, liftentechnicus, garagehouder

Nadere informatie

Risicoanalyse van een werkpost. in een onderneming of instelling

Risicoanalyse van een werkpost. in een onderneming of instelling Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Afdelingen: zie de lijst

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Administratief bedienden, administratieve medewerker apotheek, archief, boekhouder, directie, directiesecretaresse, informaticus, MKG, opnamecoördinatie,

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Consultaties pneumologie, gastro-enterologie, geriatrie, gynaecologie, pediatrie, cardiologie, diabetes consulent(e), dispatcher, logopedist,

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [drukkerij]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [drukkerij] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [drukkerij] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.0

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.0 WERKPOSTFICHE VERSIE 1.0 Lekenconsulent/ Pastoraal werker DECEMBER 2016 Dit document stelt de werknemer / stagiair / uitzendkracht op de hoogte van de mogelijke risico s van de werkpost/afdeling waar hij

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Diëtisten, voedingsassistenten jonger dan 18 jaar 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers

Nadere informatie

Stukadoor. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig stukadoren. Informatie voor de werknemer

Stukadoor. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig stukadoren. Informatie voor de werknemer Stukadoor Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig stukadoren Informatie voor de werknemer Zwaar werk De werkzaamheden die je uitvoert zijn zwaar voor je lichaam.

Nadere informatie

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg.

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de groepen signaleringsborden. -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de verschillende vormen van markeringen. -1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving?

Nadere informatie

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld door de stagegever met advies van de arbeidsgeneesheer. Algemene informatie van de stageplaats

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld door de stagegever met advies van de arbeidsgeneesheer. Algemene informatie van de stageplaats Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of een instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld

Nadere informatie

Welzijn en opleidingen

Welzijn en opleidingen Welzijn en opleidingen De wetgeving over het welzijn op het werk verplicht werkgevers de nodige maatregelen te nemen om het welzijn van de werknemers te bevorderen tijdens de uitvoering van hun werk. Een

Nadere informatie

Hoofdstuk Paragraaf Eindterm Toetsterm 1. Wetgeving 1.5 Grondbeginselen arbeidstijdenwetgeving De kandidaat kan de doelstellingen van de

Hoofdstuk Paragraaf Eindterm Toetsterm 1. Wetgeving 1.5 Grondbeginselen arbeidstijdenwetgeving De kandidaat kan de doelstellingen van de Hoofdstuk Paragraaf Eindterm Toetsterm 1. Wetgeving 1.5 Grondbeginselen arbeidstijdenwetgeving 1.5.1 De kandidaat kan de doelstellingen van de wetgeving inzake arbeidstijden omschrijven 1.5.1.1 De kandidaat

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schoolar 2013-2014 Verpleegkundigen/vroedvrouwen/ergotherapeuten van de afdelingen: cardiologie, heelkunde, intensieve zorgen, geriatrie, materniteit, mobiele

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Schoonmaak jonger dan 18 jaar 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

Checklist inrichting werkplek

Checklist inrichting werkplek Checklist inrichting werkplek Opstelling: 1. stabiele en vaste opstelling 2. voldoende ruimte rondom arbeidsmiddel 3. uitsteeksels goed aangegeven en verlicht 4. geen gevaar van andere arbeidsmiddelen

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Booglassen Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Booglassen Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Boog Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan boog 1 Voorzien van instructie

Nadere informatie

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5 Infofiche Nr. 3015 12/2017 Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen (kleedkamers, refters, wastafels, toiletten, rustlokalen,...)

Nadere informatie

Voorafgaande instructies: instructie prikongevallen en contact met bloed en andere lichaamsvochten, instructies handhygiëne, evacuatieregels, EHBO

Voorafgaande instructies: instructie prikongevallen en contact met bloed en andere lichaamsvochten, instructies handhygiëne, evacuatieregels, EHBO Algemene gegevens van stageplaats Onderneming Onthaal/begeleiding Triamant Haspengouw Halingenstraat 76, 3806 Velm Naam verantwoordelijke onthaal: Functie: Tel: E-mail: Handtekening verantwoordelijke:

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2014-2015 Technische dienst 1

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2014-2015 Technische dienst 1 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2014-2015 Technische dienst 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Verpleegkundigen operatiekwartier 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - elektricien]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - elektricien] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - elektricien] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centraal magazijnier]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centraal magazijnier] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centraal magazijnier] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5 Infofiche Nr. 3015 09/2017 Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen (kleedkamers, refters, wastafels, toiletten, rustlokalen,...)

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - loodgieter]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - loodgieter] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - loodgieter] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor

Nadere informatie

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN is een van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongevallen. In deze fiche vind je de een aantal algemene preventiemaatregelen en een veiligheidsmaatregelen verbonden aan specifieke arbeidsmiddelen voor

Nadere informatie

de vrouwelijke stagiair mag niet deelnemen aan de stage tijdens: 1ste tot maand van de zwangerschap laatste 3 maanden van de zwangerschap borstvoeding

de vrouwelijke stagiair mag niet deelnemen aan de stage tijdens: 1ste tot maand van de zwangerschap laatste 3 maanden van de zwangerschap borstvoeding vereiste inentingen: hepatitis X tetanus tuberculosetest andere.. GEZONDHEIDSTOEZICHT (KB 21,09,200 afd II art,) de vrouwelijke stagiair mag niet deelnemen aan de stage tijdens: 1ste tot maand van de zwangerschap

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES. regelmatig onderhoud van de. machines wegnemen of signaleren van de

VEILIGHEIDSPLAN PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES. regelmatig onderhoud van de. machines wegnemen of signaleren van de DEEL B - HOOFDSTUK 3 : AFBRAAK. Materieel.5. breekhamer manueel of machinaal : zie hieronder.5.. met de hand elektrisch of pneumatisch : zie hieronder.5... elektrisch : val van personen van op een hoger.

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [pastorale dienst, psycholoog, diëtiek]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [pastorale dienst, psycholoog, diëtiek] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [pastorale dienst, psycholoog, diëtiek] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

9 Bijlage 2 Gevaren- en Risicovelden

9 Bijlage 2 Gevaren- en Risicovelden 9 Bijlage 2 Gevaren- en Risicovelden Enkele milieuaspecten zijn ook hierbij opgenomen. 1. Middelen gereedschappen machines installaties Hierbij horen o.a. de middelen voor horizontaal en verticaal transport

Nadere informatie

Veilig werken met de kettingzaag

Veilig werken met de kettingzaag Nieuwsbrief 41 Januari 2008 Veilig werken met de kettingzaag De winter is dikwijls de uitgelezen periode om nog snel wat hout te zagen en dus de kettingzaag boven te halen. In elk geval is werken met de

Nadere informatie

GEZONDHEIDSTOEZICHT (KB 21,09,2004 afd II art,4)

GEZONDHEIDSTOEZICHT (KB 21,09,2004 afd II art,4) vereiste inentingen: hepatitis tetanus tuberculosetest andere.. GEZONDHEIDSTOEZICHT (KB 1,09,00 afd II art,) de vrouwelijke stagiair mag niet deelnemen aan de stage tijdens: 1ste tot maand van de zwangerschap

Nadere informatie

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen:

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen: Machinaal zagen Machinaal zagen van natuursteen met een vast opgestelde zaagmachine. Dit gebeurt in het algemeen in de werkplaats met een zaagmachine die na instellen het werk grotendeels automatisch uitvoert.

Nadere informatie

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7)

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Onderwerp Algemene veiligheidsvoorschriften. Het gebruik van de rolsteiger

Nadere informatie

Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod sieraden te dragen. Dragen van nauwsluitende werkkledij

Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod sieraden te dragen. Dragen van nauwsluitende werkkledij Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Paneelzaagmachine Versie 2011/1 Blz. 1/7 1 Algemeen Risico's eigen aan het werken met een paneelzaagmachine Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Consultatie pneumologie 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN

FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN Afmetingen van lokalen en werkruimten : de lokalen zijn tenminste 2,5 m hoog (de delen die geen 2,5 m hoogte bereiken worden niet meegeteld voor de bepaling van

Nadere informatie

Reflectie ARBO TAAK RISICO ANALYSE GLAS PLAATSEN. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444

Reflectie ARBO TAAK RISICO ANALYSE GLAS PLAATSEN. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444 Reflectie ARBO TAAK RISICO ANALYSE GLAS PLAATSEN Mathieu Peters Fontys PTH Eindhoven Studentennummer: 2073444 2015 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Algemene risicofactoren bij het zetten van glas...

Nadere informatie

Checklist voor stagiairs

Checklist voor stagiairs Checklist voor stagiairs In uitvoering van het Koninklijk Besluit van 21/09/2004 betreffende de bescherming van stagiairs. Dit inlichtingenblad vormt de Risico Inventarisatie en Evaluatie van de stageplaats

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Logistiek intern transport]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Logistiek intern transport] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Logistiek intern transport] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan

Nadere informatie

Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider.

Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider. Risicoanalyse voor stagiairs van de Universiteit Gent. In uitvoering van het Koninklijk Besluit van 21/09/2004 betreffende de bescherming van stagiairs en het Koninklijk Besluit van 03/05/1999 betreffende

Nadere informatie

Info veiligheidsopleidingen

Info veiligheidsopleidingen Info veiligheidsopleidingen Opleidingspakket veiligheidsopleidingen voor leerlingen 5 de, 6 de en 7 de jaar bso en tso in opleidingen bouw, hout, schilderen en decoratie en koeling en warmte DAG 1 Basisopleiding

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4 : FUNDERINGEN pagina 1/5

HOOFDSTUK 4 : FUNDERINGEN pagina 1/5 SAMENVATTENDE BIJ FUNDERINGSWERKEN 1. Diepfundering 11 : val personen van hoger vlak : - het betreden van de werf - het instappen van de machine - het bedienen van de machine 21: grondverzakking : - door

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN. DEEL B: GEBOUWEN/RUWBOUW HOOFDSTUK 5 : FUNDERINGEN pagina 1

VEILIGHEIDSPLAN. DEEL B: GEBOUWEN/RUWBOUW HOOFDSTUK 5 : FUNDERINGEN pagina 1 DEEL B - HOOFDSTUK 5 : FUNDERIN 1. Diepfundering 11 : val personen van hoger vlak : - het betreden van de werf - het instappen van de machine - het bedienen van de machine 1: grondverzakking : - door te

Nadere informatie

Vermoeide ogen, prikkelbaarheid, concentratievermindering, hoofdpijn Vermoeidheid, verminderde alertheid 1 0 1

Vermoeide ogen, prikkelbaarheid, concentratievermindering, hoofdpijn Vermoeidheid, verminderde alertheid 1 0 1 E : 0= ; =DOKTER ; =BLIJVE; 6=DOOD; F: 1 weinig gemiddeld veel TISM-BREE Datum : 1/09/00 Datum herziening :08-08-006 Omgeving Slechte verlichting: in onvoldoende of slecht verlichte ruimtes en leslokalen.

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken met

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

VEILIGHEIDS- INFORMATIE- BLAD

VEILIGHEIDS- INFORMATIE- BLAD VEILIGHEIDS- INFORMATIE- BLAD COLORSIL VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1.- IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING 1.1 Productbenaming: COLORSIL 1.2 Fabrikant: COSENTINO

Nadere informatie

S.Bilt WERKEN OP DE OPENBARE WEG. Bijlage 1 - Risicoduiding werkzaamheden PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S

S.Bilt WERKEN OP DE OPENBARE WEG. Bijlage 1 - Risicoduiding werkzaamheden PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S Bijlage 1 Risicoduiding werkzaamheden ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES SPECIFIEKE RISICO S WERKEN OP DE OPENBARE WEG Werfinrichting Persoonlijke beschermingsmiddelen Interactie

Nadere informatie

1. ORGANISATIE VAN DE PREVENTIE EN BESCHERMING

1. ORGANISATIE VAN DE PREVENTIE EN BESCHERMING Bijlage IV : Bouwplaatsreglement 1. ORGANISATIE VAN DE PREVENTIE EN BESCHERMING 1.1. De veiligheidscoördinator (VC) heeft de leiding over de coördinatie van de veiligheid en gezondheid voor het geheel

Nadere informatie

Toelichting en gebruik V&G-deelplan.

Toelichting en gebruik V&G-deelplan. Toelichting en gebruik V&G-deelplan. SMT Bouw & Vastgoed streeft ernaar de Veiligheid, Gezondheid en Milieu aspecten op haar projectlocaties optimaal te beheersen. Om dit te realiseren hanteert SMT Bouw

Nadere informatie

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Versie: 140809 Studenten - Stagiairs

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Versie: 140809 Studenten - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E Vroedvrouwen in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht

Nadere informatie

Persoonlijke Risico Inventarisatie & Maatwerk Aanpak (PRIMA basislijst)

Persoonlijke Risico Inventarisatie & Maatwerk Aanpak (PRIMA basislijst) Persoonlijke Inventarisatie & Maatwerk Aanpak (PRIMA basislijst) Waar komt 1 Psychosociale arbeidsbelasting 1.1 Discriminatie 1.2 Agressie en geweld; 1.3 Seksuele intimidatie; 1.4 Pesten; 1.5 Werkdruk;

Nadere informatie

werkpostfiche stagiair verpleegkundige A1 alg inw / diabetologie / immunologie Kb 19/2/1997

werkpostfiche stagiair verpleegkundige A1 alg inw / diabetologie / immunologie Kb 19/2/1997 1 werkpostfiche stagiair verpleegkundige A1 alg inw / diabetologie / immunologie Kb 19/2/1997 Datum: oktober 2005 Basisdiploma: verpleegkunde in opleiding Beschrijving van de werkzaamheden Bloedname, infuus

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Bedrijfsruimte voor substraatbereiding Fout! Ruim de werkplek aan het eind van iedere dag op! Fout! Gebruik hiervoor altijd een hoogwerker of steiger! Figuur 4 Figuur 5 Figuur

Nadere informatie

Risicoanalyse van de werkpost en inlichtingenblad voor stagiairs

Risicoanalyse van de werkpost en inlichtingenblad voor stagiairs Risicoanalyse van de werkpost en inlichtingenblad voor stagiairs Functie: medewerker medisch secretariaat Bedrijfsgegevens Naam PC Multiversum Straat + nr. Provinciesteenweg 408 Postnr. 2530 Gemeente Boechout

Nadere informatie

RISICO-ANALYSE STAGIAIR

RISICO-ANALYSE STAGIAIR E :0= ; 2=DOKTER ; =BLIJVEND; = DOOD F: 1 weinig 2 gemiddeld veel Datum : 20 maart 200 Datum herziening : Bewegende delen Omgeving Gevaarlijke producten Elektriciteit Draaiende delen: Gebruik van machines

Nadere informatie

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E (GB20) in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2.1 Mechanische trillingen Bespreking per hoofdstuk:

1 Beschrijving. 2.1 Mechanische trillingen Bespreking per hoofdstuk: Preventiefiche 1052 07/2017 Blootstelling aan fysische agentia (lawaai en trillingen) bij wegenwerkers 1 Beschrijving Door hun werk lopen wegenwerkers onder andere risico op gehoorschade, rugklachten,

Nadere informatie