Waar of niet waar? Om voor eens en altijd een einde te maken aan misvattingen over bedrijfswagenbanden en brandstofbesparing.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waar of niet waar? Om voor eens en altijd een einde te maken aan misvattingen over bedrijfswagenbanden en brandstofbesparing."

Transcriptie

1 Waar of niet waar? Om voor eens en altijd een einde te maken aan misvattingen over bedrijfswagenbanden en brandstofbesparing.

2 Lage rolweerstand... En dus

3 Iedere professionele transporteur kan het beamen: brandstofprijzen zijn een grote kostenpost in het bedrijfsbudget. En die gedachte klopt ook, want brandstofprijzen kunnen tot 30% van de exploitatiekosten* van een transportbedrijf vertegenwoordigen. Alle oplossingen om het brandstofverbruik van een voertuig te reduceren zijn dus van harte welkom! Op dit gebied speelt de keuze van de banden een belangrijke rol, die maar al te vaak wordt genegeerd. De nieuwe generatie banden met een zeer lage rolweerstand (of LRR-banden voor Low Rolling Resistance ) kan echte besparingen opleveren. Maar in welke mate? Onder welke omstandigheden? En hoe kunnen transportbedrijven de juiste keuze maken uit de overvloed aan bedrijfswagenbanden die tegenwoordig worden verkocht? Deze gids bevat een antwoord op al deze vragen en nog vele andere. Glashelder en begrijpelijk. Hier vindt u wat u altijd hebt willen weten over bedrijfswagenbanden en brandstofbesparing. Veel leesplezier! En veel succes met brandstof besparen! *Bron: Bundesverband Güterverkehr Logistik und Entsorgung (BGL) e.v., juli 2010 tot juli 2011

4 Banden met een zeer lage rolweerstand zijn niets nieuws. Waar

5 MICHELIN was bijvoorbeeld een voorloper op dit gebied. De eerste generatie MICHELIN bedrijfswagenbanden met laag energieverbruik werd in 1995 op de markt gebracht. Sindsdien hebben banden een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt. Dankzij intensieve onderzoeks- en ontwikkelingswerkzaamheden zijn de energieprestaties, betrouwbaarheid, duurzaamheid en herprofileerbaarheid van MICHELIN banden steeds meer verbeterd, evenals hun grip, waardoor ook de veiligheid van de bestuurder en zijn lading verbeterd zijn. Tegenwoordig is voor elk voertuig een oplossing op maat beschikbaar, die past bij de aard en het gebruik van dit voertuig. Bandenspecialisten zijn experts in het selecteren van de beste banden. Ook de verkoopteams van bandenfabrikanten staan transporteurs terzijde om hen te helpen bij het kiezen van de oplossing die het beste voldoet aan hun verwachtingen en de eisen van hun vak. Energie besparen: een oud, maar goed idee! Hoewel de eerste banden met lage rolweerstand pas halverwege de jaren 90 werden ontworpen, wordt er al heel lang onderzoek gedaan naar de impact van banden op het brandstof-verbruik van voertuigen. Om precies te zijn: sinds het einde van de 19e eeuw. In augustus 1896 leende de beroemdefirma De Dion-Bouton MICHELIN een van haar stoomauto s om te testen welke banden de beste prestaties zouden leveren: de luchtbanden van MICHELIN of massieve banden. Het vonnis was onverbiddelijk: op een testcircuit van 50 km verbruikte het voertuig met massieve banden 323 liter water en 39 kg steenkool bij een snelheid van 27,6 km/u. Met de luchtbanden hadden de bestuurders slechts 232 liter water en 27,5 kg steenkool nodig om dezelfde afstand af te leggen. Bovendien bereikten ze een hogere snelheid: 32,6 km/u.

6 Als het brandstofverbruik van voertuigen de afgelopen 20 jaar is gedaald, is dat te danken aan de technische vooruitgang die voertuigfabrikanten hebben gerealiseerd. De banden hebben er weinig aan bijgedragen. Waar en niet waar

7 In het brandstofverbruik van een voertuig is het aandeel van de banden niet te verwaarlozen. Maar er zijn meer aspecten van belang. Banden zijn verantwoordelijk voor bijna 30% van het brandstofverbruik van een voertuig. Met andere woorden: ongeveer één op de drie volle tanks dient uitsluitend voor de banden! De verklaring is simpel. Als de band in contact komt met het wegdek, ontstaat er weerstand. De band vervormt en wordt warm. Dit verschijnsel wordt rolweerstand genoemd en is de onderliggende reden van overmatig brandstofverbruik. Hoe hoger de rolweerstand, des te meer energie de motor moet leveren om het voertuig te laten rijden... en des te meer brandstof het voertuig dus verbruikt. Logischerwijs moet deze weerstand worden beperkt om het verbruik te reduceren. De nieuwe generaties banden slagen hierin dankzij de rubbersamenstelling, de opbouw en het bijzondere ontwerp van het loopvlak. Het resultaat: door voor deze banden te kiezen kunt u tijdens hun gehele levensduur een aanzienlijke hoeveelheid brandstof besparen. Dat is echter niet voldoende. Om het brandstofverbruik duurzaam terug te dringen, is alles van belang. De geselecteerde parameters, die samenhangen met de configuratie en uitrusting van het voertuig: het type voertuig, het type motor en de gebruikte motorolie, de achteras reductie, de versnellingsbak, de aerodynamica, de aard en het volume van de lading, het type banden... Waar de chauffeur mee te maken krijgt: de staat van het wegdek, verkeersomstandigheden, het weer... Het onderhoud van het voertuig: mechanisch onderhoud, bandenspanning... En natuurlijk de rijstijl van de chauffeur: verstandig of minder verstandig! banden zijn verantwoordelijk voor een derde van het brandstofverbruik! Dat geeft te denken: bijna een derde van het brandstofverbruik van uw voertuig is volledig te wijten aan de banden. Een voorbeeld om beter te beseffen wat dit betekent en welke besparingsmogelijkheden er zijn... Een opleggercombinatie met 5 assen en een gewicht van 40 ton verbruikt gemiddeld 33 liter per 100 km. Van deze 33 liter brandstof verbruiken de banden 9,9 liter (dat is 30%). Dat lijkt niet bijzonder veel. Maar stelt u zich nu eens voor dat deze combinatie in een jaar kilometer aflegt: voor lange-afstandsvervoer is dat een realistisch gemiddelde. Dat betekent dat de banden maar liefst liter brandstof verbruiken. Nu begrijpt u het belang van banden met een zeer lage rolweerstand veel beter en beseft u hoeveel besparing ze kunnen opleveren!

8 Alle banden met een lage rolweerstand zijn hetzelfde. Niet waar

9 Dit is zelfs verre van waar. Om gebruikers te helpen de juiste keuze te maken, heeft de Europese Gemeenschap de nieuwe Verordening EG/1222/2009 aangenomen. Vanaf november 2012 moeten alle nieuwe banden die in de Europese Unie worden verkocht, zijn voorzien van een speciaal label. Concreet betekent dit dat banden worden ingedeeld in zeven categorieën, A t/m G, naar gelang hun prestaties op drie belangrijke gebieden: rolweerstand, grip op nat wegdek en het geluid dat ze maken. Echter, zelfs tussen de banden in de hoogste categorieën kunnen de onderlinge verschillen groot zijn. Het bewijs: wat rolweerstand (en dus energiezuinigheid!) betreft kan de variatie in het brandstofverbruik tussen ecobanden met label B of C oplopen tot 2,5 liter per 100 km: een klein verschil met grote gevolgen voor uw jaarbudget Voor het remmen op nat wegdek geldt precies hetzelfde. Tussen twee categorieën bijvoorbeeld B en C bestaat voor een vrachtwagen die in 30 meter afremt van 60 km/u naar 20 km/u een verschil in remafstand van ongeveer 15%. Dat is 4,5 meter. Deze afstand lijkt niet zo groot, maar als het om veiligheid gaat kan dit kleine verschil van essentieel belang zijn. Ook geluidemissie van banden is een aandachtspunt. Vooral als u goederen moet bezorgen in stedelijke gebieden, waar dit criterium steeds belangrijker wordt. Dat komt goed uit: de Europese verordening beoordeelt de geluidemissie aan de buitenkant van het voertuig. De verordening vergelijkt het aantal decibel (db) dat tijdens het rollen van de band wordt gemeten met de toekomstige grenswaarde die binnenkort wettelijk zal worden vastgelegd. Op de nieuwe bandenlabels wordt het geluidsniveau aangeduid met een tekening die één, twee of drie zwarte golven bevat: één golf duidt op de beste geluidsprestatie (minder dan 3 db onder de toekomstige wettelijke grens); drie golven duiden op de minst goede geluidsprestatie (geluidsniveau dat hoger is dan de toekomstige norm, maar lager dan de huidige toegestane grens). Bij de keuze van nieuwe banden zijn rolweerstand, grip op nat wegdek en het geluidsniveau belangrijke indicatoren. Waar het allemaal om draait, is dat u het beste compromis vindt voor de specifieke eisen van uw vak. Hierbij zijn adviezen van autofabrikanten, bandenfabrikanten en bandenspecialisten van grote waarde. Bezoek de website voor meer informatie over het Europese bandenlabel en de specifieke waarden.

10 Alle fabrikanten beloven dat hun banden het brandstofverbruik doen afnemen. Maar ze kunnen het niet bewijzen! Niet waar, maar...

11 Onderzoek werpt vruchten af: fabrikanten van de grootste bandenmerken die fors in R&D investeren, zijn erin geslaagd prestaties op het gebied van rolweerstand enorm te verbeteren. Dit wordt vooral bewezen door tests op nieuwe banden. Er worden inderdaad talloze onderzoeken, analyses en proeven uitgevoerd om de energieprestaties van banden te meten, de een nog veeleisender dan de ander. Laten we echter niet vergeten dat de meerderheid van deze tests betrekking heeft op nieuwe banden en dat banden een lange levensduur hebben Voordat een nieuw product op de markt wordt gebracht, voeren bandenfabrikanten meestal zelf een reeks testen uit, in het laboratorium en op testcircuits. Vervolgens worden er tests uitgevoerd onder onafhankelijk toezicht of door onafhankelijke deskundigen, bijvoorbeeld van de Duitse certificeringsinstellingen TÜV of DEKRA. En tenslotte houden de fabrikanten toezicht op tests in echte gebruiksomstandigheden bij de eindgebruikers zelf. Kortom: de aanduiding lage rolweerstand is niet zomaar een kreet, maar het moet bewijsbaar zijn! En dan zijn er nog vele parameters die niet volledig beheersbaar zijn, maar toch invloed kunnen hebben op de resultaten van tests. Weersomstandigheden kunnen bijvoorbeeld een grote impact hebben op brandstofverbruik. Over het algemeen proberen grote bandenfabrikanten bij het bedenken en uitvoeren van hun tests rekening te houden met deze onzekerheden. MICHELIN adviseert een lange testduur in echte gebruiksomstandigheden. Wat in ieder geval vaststaat: als u brandstof wilt besparen, zijn banden met een lage rolweerstand van een toonaangevend merk het meest geschikt.

12 Door het nieuwe Europese bandenlabel is het testen van banden overbodig geworden. Niet waar

13 Het nieuwe bandenlabel geeft informatie over drie criteria: de energiezuinigheid van de band via de rolweerstand, de grip op nat wegdek en de geluidemissie. Ze informeren echter niet over álle criteria waarmee u rekening moet houden bij de keuze van een band. Het bandenlabel zegt bijvoorbeeld niets over de levensduur van een band, slijtvastheid, grip in bochten, remprestaties op droog wegdek, het comfort van de band, de invloed van de band op de stabiliteit van de lading, zijn vermogen om onregelmatigheden in het wegdek te compenseren, de mogelijkheden op het gebied van herprofilering en vernieuwing... Essentiële informatie, die fabrikanten door middel van testen onderzoeken. Niet alleen de kwaliteiten van de band zijn van belang, maar ook de wensen van de gebruiker. Niet alle transporteurs stellen dezelfde eisen aan hun banden. De keuze van een band is dus het resultaat van een zorgvuldige afweging tussen de getoonde prestaties van het product, de specifieke kenmerken van het vak van de transporteur en de eisen die hij op basis van zijn ervaringen heeft vastgesteld. Fabrikanten en bandenspecialisten staan klaar om u te helpen het juiste evenwicht te vinden.

14 Banden met een lage rolweerstand zijn niet beter voor het milieu. Niet waar

15 Banden met een lage rolweerstand verlagen niet alleen het energieverbruik en de geluidemissie, maar zorgen ook voor minder uitstoot van CO 2 (koolstofdioxide). Het is een kwestie van rekenen: hoe lager de rolweerstand van een band, des te minder brandstof deze verbruikt. En dus wordt de uitstoot van dit schadelijke gas in de atmosfeer evenredig minder. Elke liter bespaarde brandstof betekent dat er 2,66 kg minder CO 2 in het milieu komt. De beste banden met een lage rolweerstand kunnen de CO 2 -uitstoot dus inderdaad beperken. Als deze banden 1 liter brandstof per 100 km besparen op een combinatie die km per jaar aflegt, wordt er 2,6 ton minder CO 2 in de atmosfeer uitgestoten!

16 Banden met een lage rolweerstand zijn duurder. Waar en niet waar

17 De aanschafprijs van banden met een lage rolweerstand kan inderdaad hoger zijn dan die van andere banden. Deze extra uitgave wordt echter weer snel terugverdiend. Laten we MICHELIN banden voor lange-afstandsvervoer als voorbeeld nemen. Banden met een lage rolweerstand bevatten een groot aantal innovaties: een karkas met groot uithoudingsvermogen, een hoog kilometerrendement, een rubbermengsel dat topprestaties levert... Dankzij intensieve R&D-werkzaamheden is elk aspect geoptimaliseerd om transporteurs meer en meer kilometers te laten afleggen en toch brandstof te besparen. Minder vaak tanken en een hoger kilometerrendement: uiteindelijk betalen deze banden zichzelf terug!

18 Van alle lange-afstands -banden met een lage rolweerstand zijn de banden van grote bandenfabrikanten twee keer zo duur. Toch kun je er niet twee keer zoveel kilometers mee rijden... Niet waar

19 Laten we niet overdrijven! Het klopt dat de aanschafprijs van lange-afstands -banden hoger is dan die van andere banden. Dit prijsverschil is echter heel goed te rechtvaardigen. Banden van grote merken leveren doorgaans veel betere prestaties op alle gebieden: veiligheid, levensduur, energieverbruik, grip... Bij lange-afstandsvervoer kunnen met sommige van deze banden met een lage rolweerstand meer kilometers worden afgelegd, omdat het potentieel van het rubber volledig wordt benut. Bovendien leveren ze een brandstofbesparing op. En dat is nog niet alles: door vernieuwen en herprofileren wordt de levensduur van de band verlengd, met behoud van zijn prestaties. Het is niet toevallig dat toonaangevende voertuigfabrikanten hun vrachtwagens voor lange afstanden alleen uitrusten met banden van grote merken. De reden is simpel: ze willen het brandstofverbruik van hun vrachtwagens optimaliseren!

20 Banden met een lage rolweerstand bieden een minder goede wegligging en leveren minder goede remprestaties op nat wegdek. Niet waar

21 Dankzij het nieuwe Europese bandenlabel, die grip op nat wegdek beoordeelt, kan deze stelling goed worden gecontroleerd. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de veiligheid van bestuurders wordt opgeofferd voor een lager brandstofverbruik! Het rijgedrag, de remafstand op droog of nat wegdek, zowel bij rechtdoor rijden als in bochten, zijn stuk voor stuk aspecten waarop ook banden met een lage rolweerstand uitstekend moeten presteren. Het combineren van een goede grip en hoge energieprestaties is geen eenvoudige opgave, omdat het vraagt om chemische en fysische eigenschappen die soms tegengesteld zijn. Toch is het mogelijk deze tegengestelde prestaties met elkaar te verzoenen dankzij R&D-werkzaamheden aan de algemene opbouw van de band, nieuwe rubbermengsels, de structuur en het ontwerp van het loopvlak en productietechnieken. Hierbij enkele adviezen aan transporteurs om te verzekeren dat zowel de veiligheid als de energieprestaties in alle seizoenen optimaal zijn. Kies banden die zo goed mogelijk passen bij het gebruik van uw voertuig. Controleer aan de hand van uw vereisten, vooral voor de trekas, welke banden voorzien zijn van de M+S en 3PMSF-markering (deze afkorting betekent Three Peak Mountain Snow Flake met een sneeuwvlok als symbool): deze garanderen dat u ook s winters veilig kunt rijden. Kies tenslotte bij voorkeur voor banden met lamellen die doorlopen tot de profielbodem: deze verbeteren het remvermogen en de grip in de dwarsrichting en verhogen zodoende de veiligheid, van de eerste tot de laatste kilometer. Een te lage bandenspanning: weg ermee! Hoewel de veiligheid voor een groot deel afhankelijk is van het type banden waarmee uw voertuig is uitgerust, is onderhoud minstens zo belangrijk. Vergeet nooit dat een te lage bandenspanning nare gevolgen heeft: een langere remafstand, verlies van wendbaarheid en controle, maar ook hogere kosten omdat de banden sneller verwisseld moeten worden. Bovendien leidt een te lage bandenspanning tot een hogere rolweerstand, waardoor het brandstofverbruik en de CO 2 -uitstoot stijgen.

22 Banden met een lage rolweerstand gaan minder lang mee. Niet waar, maar...

23 Het kilometerrendement van nieuwe banden met een lage rolweerstand is aanzienlijk verbeterd. Bovendien kan de levensduur van deze banden worden verlengd door herprofileren en vernieuwen. Maar de échte vraag wordt niet gesteld. De vraag die u zich absoluut moet stellen, is: welke band moet ik kiezen voor een bepaalde toepassing? Het is niet voor niets dat grote bandenfabrikanten verschillende bandensegmenten voor professionele transporteurs ontwikkelen. Voor goederentransport zijn de eisen en beperkingen immers heel anders dan voor de bouw en civiele werken. En bij lange-afstandsvervoer worden andere eisen gesteld dan bij bezorging in stedelijke gebieden. Kortom: om uw banden optimaal te benutten, moet u kiezen voor banden die perfect geschikt zijn voor hun toepassing. En om de juiste keuze te maken, gaat er niets boven het advies van een specialist!l

24 Banden met een lage rolweerstand bieden minder rijcomfort. Niet waar

25 Comfort is een belangrijk criterium voor professionele transporteurs. Op dit punt spelen banden een essentiële rol. Trillingen, gaten, hobbels, allerlei onregelmatigheden op de weg: banden van toonaangevende merken zijn in staat om schokken te dempen en vervormingen met gemak op te vangen, mits de bandenspanning optimaal is. Verder is comfort een van de criteria die tijdens prestatietesten grondig worden onderzocht. Het maakt geen verschil of een band is geclassificeerd als band met lage rolweerstand. Dankzij het rubbermengsel, het profielontwerp en de bestanddelen van het karkas biedt een band met lage rolweerstand ook een hoog comfortniveau. Een vereiste is dat de band goed wordt gebruikt, want het rijcomfort is niet alleen afhankelijk van de bandenkwaliteit. Ook belangrijk: trekkers en opleggers moeten uitgerust zijn met banden in een goede staat en met de juiste bandenspanning, en de lading moet goed over de oplegger verdeeld en stevig bevestigd zijn.

26 Banden met een lage rolweerstand zijn niet geschikt voor gebruik in de winter. Niet waar

27 Het is zeker waar dat banden met een lage rolweerstand niet zijn aangepast aan gebruik in extreme winterse omstandigheden. Toch is het niet moeilijk om vast te stellen welke banden geschikt zijn voor gebruik in de winter. De afkorting M+S (voor mud and snow : modder en sneeuw) geeft aan dat de band geschikt is voor winterse omstandigheden. Als u het symbool van een sneeuwvlok ( 3PMSF : Three Peak Mountain Snow Flake) op de flank van de band ziet, betekent dit dat de band is geslaagd voor een praktijktest, geformaliseerd door de EG-verordening R117, die is uitgevoerd op een besneeuwde ondergrond. Deze test garandeert een aantal eigenschappen van de band onder winterse omstandigheden. Banden met een lage rolweerstand voldoen dus aan alle eisen voor bedrijfswagenbanden en aan de regelgeving die in Europa geldt, zoals de richtlijn betreffende het gebruik van winterbanden in Duitsland. Bandenspecialisten zijn dé experts voor het kiezen van de juiste banden! Ze weten alles over s winters rijden en banden met een lage rolweerstand.

28 Herprofileren is gevaarlijk en levert geen enkele besparing op. Niet waar, maar...

29 ...er moet aan twee voorwaarden worden voldaan: de band moet zijn ontworpen voor herprofilering en het werk moet worden uitgevoerd door een deskundige, volgens de regels die de fabrikant heeft vastgesteld. MICHELIN banden bijvoorbeeld zijn ontworpen met onderrubber dat dik genoeg is voor een herprofilering van hoge kwaliteit, zonder dat de stevigheid of weerstand wordt aangetast. Op dit type banden moet herprofilering plaatsvinden wanneer de profieldiepte 2 tot 4 mm bedraagt. Zo kan het goede gripniveau langer worden gehandhaafd zonder dat de veiligheid afneemt. Herprofileren brengt de gripkanten terug en creëert een profieldiepte die vergelijkbaar is met die van een halfsleetse band (5 tot 8 mm). In deze omstandigheden kan herprofileren de levensduur van een band in de fase waarin deze de laagste rolweerstand heeft tot 25% verlengen, terwijl de band een brandstofbesparing van bijna 2 liter per 100 km* blijft opleveren: dubbele winst dus! *1,94 liter/100 km tijdens een onder onafhankelijk toezicht in juni 2007 uitgevoerde test die twee onderstellen met dezelfde belading vergeleek, waarvan de stuuras was uitgerust met 315/80 R 22.5 MICHELIN XZA 2 ENERGY, de trekas met 315/80 R 22.5 MICHELIN XDA 2+ ENERGY in bandenmaat 315/80 R 22.5 en de oplegger met 385/65 R 22.5 MICHELIN XTA 2+ ENERGY.

30 Conclusie:

31 Brandstof besparen zonder concessies te doen aan levensduur en veiligheid: het kan! Minder CO 2 -uitstoot, minder grondstoffen: dat is beter voor onze planeet! Praat met professionals om u te helpen bij de keuze van banden met een lage rolweerstand die perfect passen bij uw werkzaamheden.

32 (art.bc171/11/2012/v1) Michelin Nederland N.V. Deze informatie is niet bindend. Elementen in dit document kunnen wijzigen zonder voorafgaande mededeling. Michelin

Invoering Europees Bandenlabel

Invoering Europees Bandenlabel Invoering Europees Bandenlabel EUROPESE VERORDENING ETIKETTERING BANDEN Verordening (EG) Nr. 1222/2009 van het Europees Parlement en de Raad vereist dat alle banden* (zowel eerste montage als vervangingsmarkt)

Nadere informatie

DOSSIER BANDENLABEL. Alles over het nieuwe bandenlabel

DOSSIER BANDENLABEL. Alles over het nieuwe bandenlabel DOSSIER BANDENLABEL Alles over het nieuwe bandenlabel INHOUD HET BANDENLABEL 3 VERANTWOORDELIJKHEDEN VAN DE BRANCHE 5 GRIP OP NAT WEGDEK 6 BRANDSTOFEFFICIENTIE 7 EXTERN AFROLGELUID 9 COLOFON 11 2 Dossier

Nadere informatie

www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ BANDENSERVICE

www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ BANDENSERVICE www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ BANDENSERVICE MOBIEL+ BANDENSERVICE Niet alle meerwaarde van het rijden in een Mitsubishi is direct zichtbaar. Daarom biedt Mitsubishi u Mobiel+. Het Mitsubishi-label

Nadere informatie

Bandenmaat EAN Categorie

Bandenmaat EAN Categorie Bandenmaat EAN Categorie 135/80R13 70T DP3000 4710944862645 G E 70 db 2 145/70R13 71T DP3000 4710944866919 G E 70 db 2 145/80R13 75T DP3000 4710944866926 G E 70 db 2 155/65R13 73T DP3000 4710944866940

Nadere informatie

Never change a winning tyre

Never change a winning tyre Never change a winning tyre Veelzijdigheid De nieuwe generatie regionale banden van Bridgestone Echt veelzijdig, echt multifunctioneel De nieuwe regionale banden van Bridgestone, de R-STEER 001 en de R-DRIVE

Nadere informatie

WINTERWIELEN VOOR UW VOLVO S60, V60, V60 PLUG-IN HYBRID

WINTERWIELEN VOOR UW VOLVO S60, V60, V60 PLUG-IN HYBRID WINTERWIELEN VOOR UW VOLVO S60, V60, V60 PLUG-IN HYBRID INHOUD INLEIDING... 5 WINTERWIELEN WISSELEN BIJ 7 C... 7 ALGEMENE INFORMATIE OVER BANDEN... 8 INFORMATIE OVER ALUMINIUM VELGEN...10 EU-ETIKETTERING

Nadere informatie

PERSONENWAGENBANDEN. 72 db

PERSONENWAGENBANDEN. 72 db PERSONENWAGENBANDEN NIEUW EUROPEES BANDENLABEL 72 db EVENWICHT IN PRESTATIES DOOR MICHELIN > Consumenten willen niet kiezen TUSSEN VEILIGHEID, LEVENSDUUR EN brandstofbesparing, dus telt Michelin de prestaties

Nadere informatie

Hyundai Bandenservice. Een betrouwbare bandgenoot

Hyundai Bandenservice. Een betrouwbare bandgenoot Hyundai Bandenservice Een betrouwbare bandgenoot Banden zijn een belangrijk onderdeel van uw Hyundai. Ze vormen het enige contact met de weg en leveren een grote bijdrage aan grip en comfort. Het is dus

Nadere informatie

Brandstof besparen... kilometer na kilometer...

Brandstof besparen... kilometer na kilometer... Brandstof besparen... kilometer na kilometer... Bridgestone, uw partner voor een meer milieuverantwoordelijk gedrag Als bedrijf dat betrokken is bij mobiliteit, spant Bridgestone zich in om de CO 2 -uitstoot

Nadere informatie

WAT KUNT U ZELF DOEN?

WAT KUNT U ZELF DOEN? FACTSHEET Uw banden zijn het enige contact van uw auto met de weg. Zij bepalen voor een belangrijk deel het brandstofgebruik, het remgedrag en de geluidsproductie. Kiezen voor betere banden die u goed

Nadere informatie

2012 DE NIEUWE EUROPESE BANDEN- LABELLING

2012 DE NIEUWE EUROPESE BANDEN- LABELLING 2012 DE NIEUWE EUROPESE BANDEN- LABELLING Labelling en Classificatie Meer en meer producten zijn voorzien van een etiket (label) dat informeert over hun specifieke prestaties In het algemeen gaat het om

Nadere informatie

Bandenwijzer voor Fleetowners. Met de juiste banden meer grip op veiligheid, brandstofkosten en CO 2 uitstoot

Bandenwijzer voor Fleetowners. Met de juiste banden meer grip op veiligheid, brandstofkosten en CO 2 uitstoot Bandenwijzer voor Fleetowners Met de juiste banden meer grip op veiligheid, brandstofkosten en CO 2 uitstoot Inhoudsopgave De Beste Band 4 Banden en uw leasevloot 5 Bandenlabel 5 Brandstofgebruik 5 Veiligheid

Nadere informatie

BMW STERBANDEN. BMW EfficientDynamics GOEDGEKEURD DOOR BMW ÉN MET 24 MAANDEN GARANTIE. Minder uitstoot. Meer rijplezier. Originele BMW banden

BMW STERBANDEN. BMW EfficientDynamics GOEDGEKEURD DOOR BMW ÉN MET 24 MAANDEN GARANTIE. Minder uitstoot. Meer rijplezier. Originele BMW banden Originele BMW banden Sterbandengarantie Echt rijplezier BMW STERBANDEN. GOEDGEKEURD DOOR BMW ÉN MET 24 MAANDEN GARANTIE. BMW EfficientDynamics Minder uitstoot. Meer rijplezier. WAT DEKT DE BMW STERBANDENGARANTIE?

Nadere informatie

Alles Over Banden. ALLES OVER BANDENMATEN. Bandenmaataanduiding voor: Wij bevelen dit deel aan als u wilt kennismaken met de wereld van de autobanden.

Alles Over Banden. ALLES OVER BANDENMATEN. Bandenmaataanduiding voor: Wij bevelen dit deel aan als u wilt kennismaken met de wereld van de autobanden. Alles Over Banden Bandenkennis van Pirelli Dankzij meer dan honderd jaar ervaring op het vlak van bandentechnologie verenigt Pirelli veiligheid, duurzaamheid, comfort en aandacht voor het milieu in zijn

Nadere informatie

6,5% minder verbruik. MAN EfficientLine 2. De zuinigste MAN nu nog zuiniger. www.man-trucks.nl

6,5% minder verbruik. MAN EfficientLine 2. De zuinigste MAN nu nog zuiniger. www.man-trucks.nl MAN EfficientLine 2 De zuinigste MAN nu nog zuiniger 6,5% minder verbruik www.man-trucks.nl MAN EfficientCruise De basis voor een grote besparing Door koppeling van GPS data aan de cruise control is het

Nadere informatie

Veiligheid en comfort in alle omstandigheden Bus and Coach Tires People

Veiligheid en comfort in alle omstandigheden Bus and Coach Tires People Veiligheid en comfort in alle omstandigheden Bus and Coach Tires Continental Bus and Coach Tires Er zijn evenveel wegen als reizigers maar de weg naar succes gaat via comfort en veiligheid. Continental

Nadere informatie

Algemene informatie over brandstofverbruik. Overzicht PGRT

Algemene informatie over brandstofverbruik. Overzicht PGRT Overzicht Overzicht Dit document geeft een overzicht van de factoren die het brandstofverbruik van een voertuig beïnvloeden en verklaart ze. Er zijn diverse factoren die het brandstofverbruik van een voertuig

Nadere informatie

Rijd verder het hele jaar door...

Rijd verder het hele jaar door... Het nieuwe KMAX-assortiment. Rijd verder het hele jaar door... Tot 5% meer kilometrage * * Vergelijkende tests uitgevoerd door Goodyear Innovation Center Luxembourg op maat 15/80R22.5 tussen juli 2011

Nadere informatie

Nieuw! deze tractor radiaal banden voldoen aan de nieuwste technologie. Agrimax Force met IF-technologie. AgriMax

Nieuw! deze tractor radiaal banden voldoen aan de nieuwste technologie. Agrimax Force met IF-technologie. AgriMax AgriMax Nieuw! Agrimax Force met IF-technologie deze tractor radiaal banden voldoen aan de nieuwste technologie Force Teris Fortis RT 657 RT 765 RT 855 RT 945 955 RideMax IT 696 Off-Highway Tyre Solution

Nadere informatie

ALS HET WEER PLOTSELING OMSLAAT

ALS HET WEER PLOTSELING OMSLAAT ALS HET WEER PLOTSELING OMSLAAT Begrjjpen hoe plotselinge weersveranderingen de rijervaring beïnvloeden. EEN RAPPORT VAN HET MICHELIN ROAD USAGE LAB 2 SAMENVATTING 4 Als mooi weer omslaat en slecht weer

Nadere informatie

VOLVO FH FUEL CONCEPT

VOLVO FH FUEL CONCEPT VOLVO FH FUEL CONCEPT Trucks ontworpen voor maximale BRANDSTOFEFFICIËNTIE reduceer uw brandstofkosten VOLVO FH FUEL CONCEPT TRUCKS Meer kilometers. Minder brandstof. Onze Fuel Concept trucks zijn goed

Nadere informatie

Winterbandenwetgeving

Winterbandenwetgeving Winterbandenwetgeving Oostenrijk Voor personenwagens, bussen met maximaal 8 zitplaatsen, lichte bedrijfsvoertuigen met een maximum toegestaan totaalgewicht t/m 3.500 kg en campers, geldt dat de voertuigen

Nadere informatie

VANAF 1 OKTOBER 2012 ZIJN WINTERBANDEN VERPLICHT IN LUXEMBURG BIJ WINTERSE OMSTANDIGHEDEN

VANAF 1 OKTOBER 2012 ZIJN WINTERBANDEN VERPLICHT IN LUXEMBURG BIJ WINTERSE OMSTANDIGHEDEN VANAF 1 OKTOBER 2012 ZIJN WINTERBANDEN VERPLICHT IN LUXEMBURG BIJ WINTERSE OMSTANDIGHEDEN VAB zet de Europese wetgevingen op een rijtje Het Groot-Hertogdom Luxemburg verplicht vanaf 1 oktober 2012 het

Nadere informatie

TM800. Kwaliteit op het eerste zicht.

TM800. Kwaliteit op het eerste zicht. TM8. Kwaliteit op het eerste zicht. Official Partner Download de gratis app Tire ibrochure TM8. Kwaliteit op het eerste zicht. TM8. De radiaalband voor landbouwvoertuigen die alle grondsoorten de baas

Nadere informatie

Rendement op iedere weg Truck Tires Goods

Rendement op iedere weg Truck Tires Goods Rendement op iedere weg Truck Tires Continental Truck Tires 8,6 miljoen kilometer autosnelwegen over de hele wereld en voor al deze wegen hebben wij de goede band. Continental Truck Tires u spaart heel

Nadere informatie

Naar welke band bent u op zoek?

Naar welke band bent u op zoek? SUPER SPEED - 2 SUV SPEED Personenwagen (Ultra) High Performance Asymmetrisch SUV/4x4 Caravan/Aanhangwagen Bestelwagen Winter All season SUPER SPEED - A VAN SPEED 2 H-SPEED 2 All SEASON Naar welke band

Nadere informatie

Bescherm het milieu en uw bedrijfsresultaten

Bescherm het milieu en uw bedrijfsresultaten 23042012_WORKsmart_ECO_bro_NL WORKsmart -Eco Bescherm het milieu en uw bedrijfsresultaten www.tomtom.com/business Let s drive business Inhoud 2 Hoe groen is uw onderneming? 3 Optimaliseer de inzet van

Nadere informatie

Goodyear Cargo Banden

Goodyear Cargo Banden Goodyear Cargo Banden Profielen voor elk seizoen Innovatie Hoogwaardige producten Goedkeuring van belangrijke constructeurs Hoge veiligheidsnormen Stalen karkas _CargoBrochure_24pp_BE-NL_NL_v01.indd 1

Nadere informatie

Jean-Pierre Jeusette, Algemeen Directeur Goodyear Innovation Center Luxemburg. Belangrijk werk achter de schermen

Jean-Pierre Jeusette, Algemeen Directeur Goodyear Innovation Center Luxemburg. Belangrijk werk achter de schermen Interview Jean-Pierre Jeusette, Algemeen Directeur Goodyear Innovation Center Luxemburg Belangrijk werk achter de schermen Jean-Pierre Jeusette is Algemeen Directeur van het Goodyear Innovation Center

Nadere informatie

DOSSIER BANDENLABEL. Alles over het nieuwe bandenlabel

DOSSIER BANDENLABEL. Alles over het nieuwe bandenlabel DOSSIER BANDENLABEL Alles over het nieuwe bandenlabel INHOUD HET BANDENLABEL HET BANDENLABEL 3 VERANTWOORDELIJKHEDEN VAN DE BRANCHE 5 GRIP OP NAT WEGDEK 6 BRANDSTOFEFFICIENTIE 7 EXTERN AFROLGELUID 9 VEELGESTELDE

Nadere informatie

Energie management actieplan 2016

Energie management actieplan 2016 Pagina : 1/7 Energie management actieplan 2016 In dit hoofdstuk wordt de doelstelling beschreven in het kader van de CO2-reductie, inclusief de reductiemaatregelen, die Oosterhuis BV vanaf het jaar 2016

Nadere informatie

Personenwagenbanden 2010

Personenwagenbanden 2010 o q Personenwagenbanden 2010 Zomer / winter GERMAN TIRES MADE AFFORDABLE. www.fulda.be www.fulda.nl Sinds meer dan 100 jaar maakt Fulda banden van hoge kwaliteit met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Nadere informatie

Review CO2 reductiedoelstellingen

Review CO2 reductiedoelstellingen Transportbedrijf R.Vels & Zn. B.V. Review CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1. Voortgang subdoelstelling

Nadere informatie

AAA-banden winst voor milieu, veiligheid en portemonnee

AAA-banden winst voor milieu, veiligheid en portemonnee AAA-banden winst voor milieu, veiligheid en portemonnee Resultaten uit Potential benefits of Triple-A tyres in the Netherlands, een studie uitgevoerd in opdracht van Ministerie Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2011 / 2012 Hoofdpunten: Informatie over winterbanden Regelgeving m.b.t. winterbanden Prijslijsten o Winterbanden o Sneeuwkettingen o Wisserbladen o Accu s o Vloeistoffen

Nadere informatie

Veloflex, de beste banden van het peloton

Veloflex, de beste banden van het peloton Veloflex, de beste banden van het peloton De vouwbanden en tubes van Veloflex zijn de beste van het peloton. Vraag het de Tourwinnaars van 2012 (Bradley Wiggins), 2013 (Chris Froome) én 2014 (Vincenzo

Nadere informatie

WINTERWIELEN VOOR UW VOLVO C70, V70, S80

WINTERWIELEN VOOR UW VOLVO C70, V70, S80 WINTERWIELEN VOOR UW VOLVO C70, V70, S80 2 INHOUD INLEIDING... 5 WINTERWIELEN WISSELEN BIJ 7 C... 7 ALGEMENE INFORMATIE OVER BANDEN... 8 INFORMATIE OVER ALUMINIUM VELGEN...10 EU-ETIKETTERING VAN BANDEN...12

Nadere informatie

WINTERWIELEN VOOR UW VOLVO V40, V40 CROSS COUNTRY

WINTERWIELEN VOOR UW VOLVO V40, V40 CROSS COUNTRY WINTERWIELEN VOOR UW VOLVO V40, V40 CROSS COUNTRY INHOUD INLEIDING... 5 WINTERWIELEN WISSELEN BIJ 7 C... 7 ALGEMENE INFORMATIE OVER BANDEN... 8 INFORMATIE OVER ALUMINIUM VELGEN...10 EU-ETIKETTERING VAN

Nadere informatie

Alcoa gesmede aluminium wielen. Feiten en cijfers

Alcoa gesmede aluminium wielen. Feiten en cijfers Alcoa gesmede aluminium wielen Feiten en cijfers WIST U DAT? Alcoa wielen zijn de sterkste Elk wiel wordt gemaakt van een blok hoogwaardig en corrosieresistent aluminium. Met een 8000 ton pers wordt dit

Nadere informatie

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2013 / 2014 Hoofdpunten: Informatie over winterbanden Regelgeving m.b.t. winterbanden Prijslijsten o Winterbanden o Sneeuwkettingen o Wisserbladen o Accu s o Vloeistoffen

Nadere informatie

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren.

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Tip 1 Schakelen Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Een toerenteller is hierbij een handig hulpmiddel. Een deel van het vermogen dat een automotor levert

Nadere informatie

Voor Vrachtwagen Tuning Boxen Prijzen & Merken zie: Vrachtwagen Tuning Boxen Prijzen & Merken (pdf, 121 kb) Tot 10% minder Verbruik!

Voor Vrachtwagen Tuning Boxen Prijzen & Merken zie: Vrachtwagen Tuning Boxen Prijzen & Merken (pdf, 121 kb) Tot 10% minder Verbruik! Voor Vrachtwagen Tuning Boxen Prijzen & Merken zie: Vrachtwagen Tuning Boxen Prijzen & Merken (pdf, 121 kb) Ook dit is mogelijk! Verbruik reductie bij Vrachtwagen Motoren door een extra besturing apparaat.

Nadere informatie

Winterbanden. Aandachtspunten met het oog op een regelgevingsaanpak 27/05/2013

Winterbanden. Aandachtspunten met het oog op een regelgevingsaanpak 27/05/2013 Winterbanden Aandachtspunten met het oog op een regelgevingsaanpak 27/05/2013 Context Definities, prestaties, sociale aspecten, Europese situatie Inleiding De presentatie neemt elementen over uit het onderzoek

Nadere informatie

Chauffeur? Je verveelt je nooit!!! A 50 gisterenavond 21 uur

Chauffeur? Je verveelt je nooit!!! A 50 gisterenavond 21 uur Chauffeur? Je verveelt je nooit!!! A 50 gisterenavond 21 uur Duurzame inzet: CO2- en brandstofbesparing "ik ga voor groen Pieter Bouwmans Leon Urlings Utrecht 5-2-2015 Film https://www.youtube.com/watch?v=qyc5wodtzda

Nadere informatie

Voorbereid op alles. Nieuw gamma On/Off vrachtwagenbanden

Voorbereid op alles. Nieuw gamma On/Off vrachtwagenbanden Voorbereid op alles Nieuw gamma On/Off vrachtwagenbanden Robuuste partners in alle werkomstandigheden Uitstekende kilometerprestaties Lage bedrijfskosten Extreme duurzaamheid Lange levensduur * Het nieuwste

Nadere informatie

Presentatie Nano-motive Industrial

Presentatie Nano-motive Industrial Presentatie Nano-motive Industrial Inhoud 1. Het Product 2. De voordelen 3. Geaccrediteerde testresultaten 4. Besparingen Nano-motive, een product gebaseerd op Nano technologie Nano-motive heeft de grootte

Nadere informatie

Nu goedkoper en groener rijden. Easy Green simpel en voordelig. Direct instappen met Easy Green. GO-Greener: Hoe? Zo! Effecten:

Nu goedkoper en groener rijden. Easy Green simpel en voordelig. Direct instappen met Easy Green. GO-Greener: Hoe? Zo! Effecten: Nu goedkoper en groener rijden Uw auto direct aanzienlijk voordeliger en schoner laten rijden? Dat kan met GO-Greener. Meer kilometers voor minder geld. Met behoud van comfort en zelfs verbetering van

Nadere informatie

Europese Regelgeving voor Winter uitrusting op vrachtwagens en bussen. Winter 2013/2014

Europese Regelgeving voor Winter uitrusting op vrachtwagens en bussen. Winter 2013/2014 ALBANIË Sneeuwkettingen voor de aandrijfas dienen aan boord te zijn. Hun gebruik wordt BELGIË Geen plicht. Er wordt symmetrie vereist bij uitrusting met M+S of BOSNIË HERZEGOVINA Winterbandenplicht van

Nadere informatie

2015 Totaalprogramma TALENTEN MET PROFIEL

2015 Totaalprogramma TALENTEN MET PROFIEL 2015 Totaalprogramma TALENTEN MET PROFIEL 2 Filosofie Vooruitgang op zijn best! In de transportsector telt continuïteit, snelheid en betrouwbaarheid. Daarbij is het uiterst belangrijk dat u voor honderd

Nadere informatie

GreenPlan. Boek groen resultaat

GreenPlan. Boek groen resultaat GreenPlan Boek groen resultaat Waarom groen ondernemen? Groen ondernemen krijgt in het bedrijfsleven steeds meer aandacht. En terecht. We zijn getuige van een opwarming van de aarde. Een toenemende CO

Nadere informatie

Veiligheid en comfort in alle omstandigheden Bus and Coach Tires People

Veiligheid en comfort in alle omstandigheden Bus and Coach Tires People Veiligheid en comfort in alle omstandigheden Bus and Tires Continental Bus and Tires Er zijn evenveel wegen als reizigers maar de weg naar succes gaat via comfort en veiligheid. Continental Bus and Tires

Nadere informatie

WINTERWIELEN VOOR UW VOLVO XC70, XC60, XC90

WINTERWIELEN VOOR UW VOLVO XC70, XC60, XC90 WINTERWIELEN VOOR UW VOLVO XC70, XC60, XC90 INHOUD INLEIDING... 5 WINTERWIELEN WISSELEN BIJ 7 C... 7 ALGEMENE INFORMATIE OVER BANDEN... 8 INFORMATIE OVER ALUMINIUM VELGEN...10 EU-ETIKETTERING VAN BANDEN...12

Nadere informatie

TomTom WEBFLEET 2.12. Contents. Let s drive business TM. Release-informatie wederverkopers 2011-04-12

TomTom WEBFLEET 2.12. Contents. Let s drive business TM. Release-informatie wederverkopers 2011-04-12 TomTom WEBFLEET 2.12 Release-informatie wederverkopers 2011-04-12 Contents OptiDrive TM -indicatoren en hun trends in de bestuurderslijst 2 Gedetailleerde informatie over OptiDrive TM -indicatoren 3 Configuratie

Nadere informatie

Dealermanual De beste banden van het peloton

Dealermanual De beste banden van het peloton Dealermanual 2015 De beste banden van het peloton De vouwbanden en tubes van Veloflex zijn de beste van het peloton. Vraag het de Tourwinnaars van 2012 (Bradley Wiggins), 2013 (Chris Froome) én 2014 (Vincenzo

Nadere informatie

Bandengamma voor bedrijfswagens 2015

Bandengamma voor bedrijfswagens 2015 Bandengamma voor bedrijfswagens 2015 BIJ ONS STAAT U CENTRAAL KIES VOOR DE BESTE KWALITEIT, MET MAXIMALE AANDACHT VOOR HET MILIEU Investeringen, training en mensen: streeft ernaar zijn harde werk voort

Nadere informatie

De Caddy en Caddy Maxi

De Caddy en Caddy Maxi De Caddy en Caddy Maxi Naast de zuivere diesel- of benzinemodellen zijn de Caddy en de Caddy Maxi als optie ook verkrijgbaar als modelvarianten Caddy EcoFuel en Caddy BiFuel. Met deze alternatieve aandrijvingsvarianten

Nadere informatie

Vuistregels voor energie-efficiënte robotprogrammatie

Vuistregels voor energie-efficiënte robotprogrammatie Vuistregels voor energie-efficiënte robotprogrammatie Inleiding Energie-efficiëntie is zelden de primaire zorg bij het programmeren van een robot. Hoewel er in onderzoek reeds methodes werden ontwikkeld

Nadere informatie

Twineo. Condensatie voor iedereen >> Gegarandeerde besparing van energie >> Warm water in overvloed >> Zeer compact. << www.dedietrich.

Twineo. Condensatie voor iedereen >> Gegarandeerde besparing van energie >> Warm water in overvloed >> Zeer compact. << www.dedietrich. ZONNE-ENERGIE HOUT WARMTEPOMPEN GAS/STOOKOLIE CONDENSATIE Twineo C O N D E N S E R E N D E V L O E R G A S K E T E L EASYLIFE Condensatie voor iedereen >> Gegarandeerde besparing van energie >> Warm water

Nadere informatie

Continental industriebanden. maken het verschil. De speciale radiaalbanden voor maximale efficiency.

Continental industriebanden. maken het verschil. De speciale radiaalbanden voor maximale efficiency. Continental industriebanden maken het verschil. De speciale radiaalbanden voor maximale efficiency. Specifieke ontwerpen - De manier van Continental. De ingenieurs van Continental begrijpen dat de ontwikkeling

Nadere informatie

WINTERBANDEN. voor meer grip op uw veiligheid!

WINTERBANDEN. voor meer grip op uw veiligheid! WINTERBANDEN voor meer grip op uw veiligheid! Waarom winterbanden? De wisselende staat van het wegdek: droge weg, regen, nat wegdek, diepe waterplassen, verse sneeuw, ijzel, losgereden ijs, aangevroren

Nadere informatie

P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045

P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045 P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045 email, persenaire@home.nl - website, www.pme.nl 1 INHOUD Pagina 1. Oorsprong fabriek 3 2. Geleverde

Nadere informatie

V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan

V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan Datum: April 2015 versie 3 Pagina 1 van 8 3.B.1_1 CO 2 reductiedoelstellingen 2017 V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan te Nijkerk Datum: April 2015 versie 3 Pagina 2 van 8 Inhoud 1 Doelstellingen 3 1.1.

Nadere informatie

Alles draait om de hybride. Hybrid systems

Alles draait om de hybride. Hybrid systems Alles draait om de hybride Hybrid systems Alles draait om de hybride Sinds 2003 biedt Geesinknorba hybride systemen aan voor zijn Geesinknorba achterladers. In 2009 werd het Hybrid Plug-In systeem bekroond

Nadere informatie

Inhoud toolbox CO2-reductie

Inhoud toolbox CO2-reductie Inhoud toolbox CO2-reductie Datum: 7 oktober 2016 Aanwezig: Medewerkers van Bosman Watermanagement BV Deze toolbox is gepubliceerd op de publiocatieborden en de website van Bosman Besproken onderwerpen:

Nadere informatie

CO 2 Nieuwsbrief

CO 2 Nieuwsbrief CO 2 Nieuwsbrief 2-2015 Inleiding Roelofs registreert en rapporteert zijn CO2-emissies conform de NEN-ISO 14064-1. Het energieverbruik en diens resulterende emissies zijn opgedeeld in drie groepen. Emissies

Nadere informatie

De Caddy Van en Maxi Van

De Caddy Van en Maxi Van De Caddy Van en Maxi Van De Caddy Van en Maxi Van De Caddy EcoFuel en Caddy BiFuel. Kostenbewuste ondernemers zoeken doorgaans een bedrijfsvoertuig dat niet alleen op korte termijn maar ook op lange termijn

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Verkeersveiligheid. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Verkeersveiligheid. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit;

Nadere informatie

Alles wat u over banden moet weten. Weetjes en tips voor uw veiligheid.

Alles wat u over banden moet weten. Weetjes en tips voor uw veiligheid. Alles wat u over banden moet weten. Weetjes en tips voor uw veiligheid. Inhoud Het belangrijkste onderdeel van uw auto is niet de motor. Banden............................................ 3 Banden van

Nadere informatie

TYRE TRADING INTERNATIONAL. News. T.T.I Tyre Trading International (TTI) is een internationale groothandel in autobanden,

TYRE TRADING INTERNATIONAL. News. T.T.I Tyre Trading International (TTI) is een internationale groothandel in autobanden, News TYRE TRADING INTERNATIONAL T.T.I Tyre Trading International (TTI) is een internationale groothandel in autobanden, 4X4 banden, lichte vrachtwagenbanden en banden van motorfietsen. sailun atrezzo zs-r

Nadere informatie

Toyota Winterwielen. Altijd veilig op weg bij nat en koud weer

Toyota Winterwielen. Altijd veilig op weg bij nat en koud weer Toyota Winterwielen Altijd veilig op weg bij nat en koud weer Toyota winterwielen: maximale veiligheid voor u en andere weggebruikers! Al vanaf het najaar kunt u te maken krijgen met kou, regen en gladheid.

Nadere informatie

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2016 / 2017

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2016 / 2017 Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2016 / 2017 Hoofdpunten: Informatie over winterbanden Regelgeving m.b.t. winterbanden Prijslijsten - Winterbanden - Sneeuwkettingen - Accu s - Vloeistoffen Winterbanden

Nadere informatie

recommends Castrol EDGE Professional STRENGTH TO PERFORM FREEDOM TO DRIVE

recommends Castrol EDGE Professional STRENGTH TO PERFORM FREEDOM TO DRIVE recommends Castrol EDGE Professional STRENGTH TO PERFORM FREEDOM TO DRIVE ONTWIKKELD MET Škoda Castrol heeft al 5 jaar wereldwijd een strategische samenwerking met Škoda en deze werd onlangs met minstens

Nadere informatie

Onderzoek Rolling Wheel

Onderzoek Rolling Wheel Onderzoek Rolling Wheel Mei 2013 Parameters van het onderzoek Validatie van de steekproef Resultaten van het onderzoek Waargenomen marktaandelen Parameters van het onderzoek Parameters van het onderzoek

Nadere informatie

P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045

P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045 P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045 email, persenaire@home.nl - website, www.pme.nl 1 INHOUD Pagina 1. Oorsprong fabriek 3 2. Geleverde

Nadere informatie

Winterbanden en sneeuwkettingen

Winterbanden en sneeuwkettingen Rechtshulpwijzer en sneeuwkettingen zijn onmisbaar in winterse omstandigheden. Het enige echte alternatief is de auto laten staan. In deze Rechtshulpwijzer vindt u per land de regels voor het gebruik van

Nadere informatie

Op alle gegevens hier vermeld zijn de nieuwe omrekenfactoren van versie 2.1 van de CO 2 -prestatieladder van toepassing.

Op alle gegevens hier vermeld zijn de nieuwe omrekenfactoren van versie 2.1 van de CO 2 -prestatieladder van toepassing. Verbruik m3 MDB B.V. Memo Onderwerp CO 2 -prestatieladder Graag informeren wij u over de behaalde resultaten in het eerste halfjaar van 2012(S1). Op alle gegevens hier vermeld zijn de nieuwe omrekenfactoren

Nadere informatie

Bandenbewustzijn van de Nederlandse Automobilist

Bandenbewustzijn van de Nederlandse Automobilist Bandenbewustzijn van de Nederlandse Automobilist 2013 2016 Adriaan Heino Augustus 2016 In opdracht van: Inhoudsopgave Inleiding P. 3 Management Summary P. 5 Resultaten P. 10 H1. Veiligheid op de weg P.

Nadere informatie

V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan

V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan Datum: Oktober 2015 versie 4 Pagina 1 van 10 3.B.1_1 CO 2 reductiedoelstellingen 2017 V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan te Nijkerk Datum: Oktober 2015 versie 4 Pagina 2 van 10 Inhoud 1 Doelstellingen

Nadere informatie

INTRODUCTIE. Foto: Göran Wink

INTRODUCTIE. Foto: Göran Wink INTRODUCTIE Het vernieuwen van truckbanden levert transportondernemers geld op en is bovendien beter voor het milieu. Technisch gezien is er geen enkel probleem: vernieuwde banden voldoen aan dezelfde

Nadere informatie

CO 2 Nieuwsbrief

CO 2 Nieuwsbrief CO 2 Nieuwsbrief 1-2016 Inleiding Roelofs registreert en rapporteert zijn CO2-emissies conform de NEN-ISO 14064-1. Het energieverbruik en diens resulterende emissies zijn opgedeeld in drie groepen. Emissies

Nadere informatie

MECHRON HEt 4 X 4 werkpaard

MECHRON HEt 4 X 4 werkpaard Kioti Mechron, wat gaan we doen vandaag? MECHRON HET 4 X 4 WERKPAARD Dit is de alleskunner, de Kioti Mechron. Hij staat klaar om je mee te nemen waar jij maar wil. De Mechron is de transporter van een

Nadere informatie

Company Presentation Welkom Fleet Academy 2016

Company Presentation Welkom Fleet Academy 2016 Welkom Fleet Academy 2016 Fleet Academy 2016 Inhoud > Introductie van de organisatie De producten De Nederlandse markt Het Bandenlabel Bandenspanning Het bedrijf > Apollo Tyres Ltd Het bedrijf > Apollo

Nadere informatie

5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5

5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 Aannemingsbedrijf van der Meer B.V. Benthuizen 10 november 2016 J. van der Meer. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO2-reductieplan

Nadere informatie

Akoestische ontwikkeling banden

Akoestische ontwikkeling banden Akoestische ontwikkeling banden Jan Leyssens Goodyear Technical Center Luxembourg SilentRoads symposium 27 April 2004 1 Agenda Bandengeluid : wettelijke en klant-specifieke vereisten Ontstaan van banden

Nadere informatie

Persbericht. STILL presenteert nieuwe krachtpatsers. RX 70 modellen leggen de lat weer hoger

Persbericht. STILL presenteert nieuwe krachtpatsers. RX 70 modellen leggen de lat weer hoger RX 70 modellen leggen de lat weer hoger Wijnegem, januari 2013 - STILL, toonaangevende leverancier van intralogistieke oplossingen op maat, breidt haar RX 70-familie uit. Met de RX 70-60/80 en de RX 70-40/50

Nadere informatie

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015 CO 2 -update H1 2014 versie 2, 16 maart 2015 INLEIDING De belangrijkste milieu-impact van Beelen is haar CO 2 -uitstoot. Daarom hebben wij reeds in 2011 reductiedoelstellingen voor onze CO 2 -uitstoot

Nadere informatie

ADVIES VAN ANTALIS REK- EN KRIMPFOLIE HET BELANG VAN DE JUISTE FOLIE WELKE SOORTEN FOLIE ZIJN BESCHIKBAAR? WELKE FOLIE VOOR WELKE TOEPASSING?

ADVIES VAN ANTALIS REK- EN KRIMPFOLIE HET BELANG VAN DE JUISTE FOLIE WELKE SOORTEN FOLIE ZIJN BESCHIKBAAR? WELKE FOLIE VOOR WELKE TOEPASSING? HET BELANG VAN DE JUISTE FOLIE WELKE SOORTEN FOLIE ZIJN BESCHIKBAAR? WELKE FOLIE VOOR WELKE TOEPASSING? Geblazen (Blown) rekfolie Deze folie is zeer sterk. Dezelfde als handmatige folie, standaardfolie

Nadere informatie

Baas op ieder terrein Truck Tires Construction

Baas op ieder terrein Truck Tires Construction Baas op ieder terrein Truck Tires Continental Truck Tires Welke ook de ondergrond we hebben de juiste band. Continental Truck Tires de meest budgetvriendelijke banden, optimaal aangepast aan iedere toepassing.

Nadere informatie

CO-2 Prestatieladder

CO-2 Prestatieladder CO-2 Prestatieladder Jaarplan 2015/2016 W. van den Heuvel en Zoon Infra B.V. Rhoon Inleiding Inn 2013 hebben wij ons tot doel gesteld om minimaal te voldoen aan de CO-2 prestatieladder niveau 3. Om dit

Nadere informatie

50 JAAR HOOGWAARDIGE TECHNOLOGISCHE INNOVATIE. Diafragmakoppeling

50 JAAR HOOGWAARDIGE TECHNOLOGISCHE INNOVATIE. Diafragmakoppeling Diafragmakoppeling De eerste innovatie die een belangrijke rol heeft gespeeld in het succesverhaal van LuK is de diafragmakoppeling, die in 1965 is geïntroduceerd. Dr. Wilhelm en Dr. Georg Schaeffler hebben

Nadere informatie

Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem

Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem Als een ideale werking en een goed design elkaar innovatief aanvullen, hebben wij alles goed gedaan. Esthetische eisen vertalen in een goed design is één ding

Nadere informatie

compacte graafmachine Voldoet deze aan de Europese wetgeving? Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines

compacte graafmachine Voldoet deze aan de Europese wetgeving? Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines die niet aan de voorschriften voldoen. Voldoet deze compacte graafmachine aan de Europese wetgeving? INLEIDING Grondverzetmachines die voor

Nadere informatie

1 1. Lederen bekleding in diverse kleuren en combinaties. 2. Pioneer 2-din Navigatie. 3. Kenwood 2-din Navigatie.

1 1. Lederen bekleding in diverse kleuren en combinaties. 2. Pioneer 2-din Navigatie. 3. Kenwood 2-din Navigatie. Accessoires 1 1. Lederen bekleding in diverse kleuren en combinaties. 2. Pioneer 2-din Navigatie. 3. Kenwood 2-din Navigatie. 2 3 4. Parkeerhulp. 4 5. Zijwindschermen. 5 Comfort Extra rijplezier in uw

Nadere informatie

Reductie doelstellingen (B: Reductie)

Reductie doelstellingen (B: Reductie) Reductie doelstellingen (B: Reductie) Eis 3.B.1. Barendrecht, 28 oktober 2014 Auteur: E. Oudshoorn Geaccordeerd door: L.A. Droog Directeur E. Oudshoorn Bedrijfsleider/ MVO Verantwoordelijk CO 2 prestatieladder

Nadere informatie

Comfort. 2 3 1. Lederen bekleding in diverse kleuren en combinaties. 2. Pioneer 2-Din Navigatie. 3. Kenwood 2-Din Navigatie. 4. Set zijwindschermen.

Comfort. 2 3 1. Lederen bekleding in diverse kleuren en combinaties. 2. Pioneer 2-Din Navigatie. 3. Kenwood 2-Din Navigatie. 4. Set zijwindschermen. ACCESSOIRES 1 4 5 2 3 1. Lederen bekleding in diverse kleuren en combinaties. 2. Pioneer 2-Din Navigatie. 3. Kenwood 2-Din Navigatie. 4. Set zijwindschermen. 5. Parkeerhulp. Comfort Vergroot het rijplezier

Nadere informatie

>01/2015-NL 406042-05

>01/2015-NL 406042-05 >01/2015-NL 406042-05 1 2 EEN RONDUIT INDRUKWEKKENDE SERIE XT 100 XT 130 XT 160 XT 160H XT 210H XT 240H De nieuwe generatie XT verlegt de grenzen van het prestatievermogen. Deze getrokken kunstmeststrooiers

Nadere informatie

MF-SERIE MAXIMALE KEUZE VOOR GESCHEIDEN AFVALINZAMELING

MF-SERIE MAXIMALE KEUZE VOOR GESCHEIDEN AFVALINZAMELING MF-SERIE MAXIMALE KEUZE VOOR GESCHEIDEN AFVALINZAMELING MF-SERIE Iedere achterlader van Geesinknorba biedt u drie krachtige voordelen: uitstekende, betrouwbare werkprestaties, hogere efficiëntie van uw

Nadere informatie

V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan

V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan Datum: april 2015 versie 3 Pagina 1 van 6 3.B.2_2 Energie meetplan 2013-2017 V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan te Nijkerk Datum: april 2015 versie 3 Pagina 2 van 6 Inhoud 1 Inleiding energie meetplan

Nadere informatie

AIXAM8008_Roadline.qxd:PLAQUETTE AIXAM TEST 13-03-2008 09:49 Pagina 1

AIXAM8008_Roadline.qxd:PLAQUETTE AIXAM TEST 13-03-2008 09:49 Pagina 1 AIXAM8008_Roadline.qxd:PLAQUETTE AIXAM TEST 13-03-2008 09:49 Pagina 1 D E W E G N A A R N AT U U R L I J K E G R A N D E U R S T E L H O G E E I S E N w w w. a i x a m. n l AIXAM8008_Roadline.qxd:PLAQUETTE

Nadere informatie

Rubbermat op de rol voor. ligboxen loopgangen melkstallen

Rubbermat op de rol voor. ligboxen loopgangen melkstallen Rubbermat op de rol voor ligboxen loopgangen melkstallen Huber: de grootste fabrikant in Europa voor rubbermat op de rol! Onze geschiedenis 1925 als vulkaniseerbedrijf opgericht door Anton Huber sr. in

Nadere informatie