Deelscores Deelscores mogen worden toegekend, tenzij het antwoordmodel bij een vraag dit uitdrukkelijk verbiedt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deelscores Deelscores mogen worden toegekend, tenzij het antwoordmodel bij een vraag dit uitdrukkelijk verbiedt."

Transcriptie

1 Verslag eindexamenbespreking Nederlands 15 mei 2014 CSE 2014 havo, eerste tijdvak Het volgende verslag is de neerslag van een voorbespreking op 14 mei 2014 en de landelijke examenbesprekingen in Utrecht en Groningen op 15 mei waarbij meer dan 60 docenten Nederlands uit het hele land aanwezig waren. Het eindverslag is een synthese van de verschillende verslagen van de voorbespreking en de bijeenkomsten in Utrecht en Groningen, waarbij incoherenties en tegenstrijdigheden zoveel mogelijk zijn vermeden. Het verslag kan daarom soms afwijken van het besprokene tijdens bijeenkomsten. Een belangrijke opmerking vooraf: dit document vervangt het correctievoorschrift van het Cito niet en vult het ook niet aan. Het biedt alleen houvast bij de correctie van open vragen en de samenvatting. Het officiële antwoordmodel van het Cito dient te allen tijde te worden gevolgd. Eventuele kritiekpunten ten aanzien van het eindexamen kunnen aan het CvE worden gemeld. De eerste tekst sluit mooi aan bij de belevingswereld van de havoleerling en heeft tegelijkertijd voldoende diepgang om een uitdaging te vormen. Zou het grote aantal voetnoten vooral bedoeld zijn om ouderwetse docenten wegwijs te maken in de wereld van de moderne media? Ook de tweede tekst is mooi. Sommige leerlingen vonden het zowaar een leuk examen. Deelscores Deelscores mogen worden toegekend, tenzij het antwoordmodel bij een vraag dit uitdrukkelijk verbiedt. De kern van een goed antwoord Bij open vragen wordt in het antwoordmodel de kern van een goed antwoord gegeven. Varianten die dezelfde semantische en pragmatische waarde hebben, zijn dus goed. I Tekstverklaring (De wereld als jury) Vragen 1 en 2 Vragen 3 en 4 Leerlingen laten zich bij het beantwoorden van vraag 3 regelmatig misleiden door de eerste zin van alinea 9. ( De castingmaatschappij kan niet zonder gevolgen blijven voor de mensen die hierin opgroeien. ) Vraag 5 Het antwoord dient altijd tweeledig te zijn. Beide delen moeten zijn geëxpliciteerd. Het antwoordmodel geeft twee antwoordmogelijkheden; leerlingen geven soms combinaties van de twee antwoordmogelijkheden en dat is soms mogelijk voor een goed antwoord. Maar het antwoord moet inhoudelijk wel steeds een zinnige, consistente antithese vormen! Deelnemers hoeft niet letterlijk te zijn genoemd bij de eerste antwoordmogelijkheid. Een alternatieve formulering kan zijn: In Big Brother was de gedachte dat je jezelf kon zijn. In de huidige castingshows is de kern dat je niet zomaar jezelf kunt zijn. Zomaar : geen noodzakelijke aanvulling. Goed: normale in plaats van gewone mensen Goed: Vroeger in plaats van Big Brother en nu in plaats van moderne castingshows. Goed: Bij Big Brother kon je jezelf zijn en dat was interessant genoeg, maar bij moderne castingshows kun je vooral niet jezelf zijn. Minimumvariant van het bovenstaande antwoord: Jezelf zijn tegenover niet jezelf zijn.

2 Goed: Bij Big Brother werd uitgegaan van gewone mensen die geen specifiek talent hadden. Bij moderne castingshows moet je succes hebben, en dus een talent. Goed: Volgens Henri Beunders was Big Brother echte reality tv, het ging om gewone mensen die zichzelf waren. Tegenwoordig gaat het vooral om succes, de prestaties en populariteit. 1 punt: Je moet een talent hebben om bij de moderne castingshows speciaal te zijn. (Tegenstelling ontbreekt.) 1 punt: In Big Brother kunnen deelnemers zichzelf zijn terwijl je in moderne castingshows succes moet hebben. (Een inhoudelijk consistente tegenstelling ontbreekt.) 1 punt: Bij Big Brother mag je jezelf zijn en bij moderne castingshows niet. (fout voor tweede bolletje) Fout: Big Brother ging over een groep normale mensen. Bij moderne castingshows is het juist belangrijk dat je opvalt en jezelf laat zien. Vraag 6 Gemakkelijke vraag, zeker wanneer leerlingen nog eens naar de tekstdelen bij vragen 3 en 4 kijken. Vraag 7 Een leerling die de signaalformuleringen in de tekst goed gebruikt, hoeft geen moeite met deze vraag te hebben. Het tweede score element wordt inderdaad door nogal wat leerlingen onvolledig genoemd (alleen internet of televisie ). Media is het betere antwoord, maar de signaalzin legt zo sterk de nadruk op internet en televisie dat deze ook in het correctievoorschrift is opgenomen. Onjuist: Internet / social media. ( Televisie ontbreekt en social(e) sluit de traditionele media uit, waardoor het tweede gedeelte dus te beperkt is). Onjuist: politici i.p.v. politiek is onjuist. (Geen maatschappelijk terrein). Onjuist: bedrijfsleven i.p.v. arbeidsmarkt. Veel docenten zeggen dat privéleven een maatschappelijk terrein en een beter antwoord zou moeten zijn. Er is onenigheid over de vraag of dat een maatschappelijk terrein is. Wel stellen we vast dat de leerlingen de expliciete drieledige structurering in alinea 6 tot en met 8 dan over het hoofd heeft gezien, waarvan de in de vraag genoemde alinea 5 het afzetpunt vormt ( Er is een castingmaatschappij ontstaan ). Als leerlingen twee elementen uit deze driedeling hebben genoemd, hadden ze dan ook niet het derde punt moeten zien bij goed lezen? We nemen dit punt desalniettemin, samen met de kritiek op internet en televisie als terrein, op in de brief aan het CvE. Vraag 8 Sommige docenten vragen zich af waarom het gegeven citaat als een drogreden zou moeten worden beschouwd. Dat zit hem in de nogal krasse causale relatie die wordt gelegd. Een drogreden hoeft niet volledig onjuist te zijn, maar kan ook onacceptabel zijn voor een in dit geval kritische lezer. Vragen 9 en 10 Vraag 11 Sommige docenten opperen dat The Voice en X Factor voorbeelden van make overtelevisie zijn. Zij beroepen zich daarbij echter op hun kennis van de wereld en niet op wat letterlijk in het tekstfragment staat. Vraag 12 Vraag 13 Er is wat discussie over deze vraag.

3 A is fout vanwege onjuist, B is fout vanwege zinvolheid en ideaalbeeld (worden beide niet in de tekst genoemd). D is apert onjuist. Vraag 14 Het eerste inhoudelijke element in het cv, spanning, hoeft niet expliciet te zijn genoemd. Het contrast tussen twee keuzes moet duidelijk zijn aangebracht; ook moeten beide elementen van het dilemma genoemd worden. Goed: Het dilemma of je een rol moet spelen of jezelf moet blijven en authentiek bent. Goed: Andere rollen in plaats van verschillende rollen. Goed: Je anders voordoen dan je bent i.p.v. verschillende rollen spelen. Goed: Je eigen lifestyle behouden i.p.v. authentiek blijven. Goed: Het dilemma tussen jezelf blijven en andere rollen spelen. Fout: Het dilemma is hoe je moet omgaan met wisselende rollen. (geen dilemma) Fout: Je aanpassen. Vraag 15 Leerlingen antwoorden regelmatig met de zin die begint in r. 260 ( Zij maakt de complexe ) Het goede antwoord bestaat uit twee elementen, waarbij het eerste element een vorm van reductie van een verwarrende, complexe werkelijkheid aanduidt en het tweede element het gevolg of doel hiervan (namelijk ordening, overzicht) benoemt. De castingmaatschappij biedt antivoorbeelden en rolmodellen (die een moraal bieden) vormt dus een goed alternatief voor het eerste antwoordelement (vorm van reductie immers). Overzichtelijker maken van de werkelijkheid is dus een goed alternatief voor het tweede antwoordelement ( ordenen van de werkelijkheid ). 1 punt voor het eerste deel: De castingmaatschappij biedt houvast door de complexe werkelijkheid terug te brengen tot een reeks stereotypen. Bij tweede bolletje goed: werkelijkheid en situaties in plaats van wereld. Eerste zin alinea 11 geciteerd: levert één punt op. Fout: De castingmaatschappij kan houvast bieden doordat zij je dwingt je als merk te presenteren. Fout: Je presenteren als merk. Vragen 16 en 17 Vraag 18 Er wordt ingebracht dat de titel geen vergelijking is. Het woord als zou een functionaliteit / hoedanigheid benoemen en niet een vergelijking. Degenen die de titel lezen als vergelijking gaan uit van Wereld = jury. Deel 1 = wereld, dus iedereen, jury = beoordelen. Castingmaatschappij is volgens velen voldoende om de vergelijking uit te leggen en voorts vinden veel collega s castingshows geen noodzakelijke aanvulling. We volgen het correctievoorschrift, maar nemen dit commentaar mee in de brief aan het CvE. Bij een gedeeltelijk goed antwoord is het toekennen van een deelscore mogelijk. Voor 2 punten moet een duidelijke vergelijking (tweeledig dus) zijn gemaakt. 1 punt: Iedereen, dus de wereld, zal altijd een oordeel over je hebben en is daarom een soort van jury. Goed: De wereld als maatschappij wordt vergeleken met de jury van een castingshow, die beslist wie interessant is en wie niet. Goed: Casten op tv met een jury dringt door tot het dagelijks leven waarin de wereld de rol van jury overneemt. Vraag 19

4 II Samenvatting (Groenwassen) De bolletjes bij de geleidingspunten in het correctiemodel benoemen we voor het gemak met A, B, C et cetera. Fouten in opgaven of brontekst worden niet als taalfout meegerekend Hoewel alle vier de problemen duidelijk in de tekst staan, worden er wel hier en daar wat problemen niet benoemd. Goed: milieuvervuiling in plaats van milieuschade. Geen voorbeelden noemen zoals zwaar chemisch afval dumpen. Eigenlijk zou arbeidsrechten als apart score element moeten worden gewaardeerd. We maken hiervan melding in onze brief aan het CvE De trend is of groei i.p.v. toenemend zijn goed. Voorbeelden als labels voorzien van duurzaamheidsmerken / lanceren van groene collecties : niet goed Bij deze vraag is een officiële aanvulling op het correctievoorschrift door het CvE van toepassing: Als de kandidaat bij antwoord 20.3 het informatie element van het derde bolletje in de samenvatting heeft opgenomen, mag ook de score voor het tweede bolletje worden toegekend, ook als dat informatie element ontbreekt. Toelichting Het informatie element van het derde bolletje impliceert het informatie element van het tweede bolletje. Zie voor het volledige stuk. A: geregeld wordt hier de eerste zin van alinea 9 als tweede kanttekening gepresenteerd. gewenste realiteit. Is de eerste zin van alinea 9 goed? Daarover verschillen de meningen. In Groningen zegt men van wel, in Utrecht van niet. Het is in elk geval een nogal cryptische zin, die aanmerkelijk minder duidelijk en substantieel de kritiek van het groenwassen benoemt en meer als een signaalzin lijkt te fungeren. De kritiek wordt meegenomen in brief aan het CvE B: goed alternatief: Bedrijven verzinnen hun eigen standaarden. (alinea 9) C: laatste zin alinea 12 niet goed A: ook goed: Kritische organisaties prikken duurzame claims door. (al. 15) Onafhankelijke organisaties ook goed. Rankabrand en Goede waar als alternatief voor kritische organisaties is niet goed. (Dit zijn voorbeelden.) Initiatieven kan een goed alternatief voor organisaties zijn, mits duidelijk is dat de beoordeling door een externe instantie wordt gedaan, niet door het modebedrijf zelf. A: voor het woord beoordelen is proberen inzicht te krijgen of onderzoeken. B: ook goed: Waar zij voor waarschuwen B/C goed: Maar de rangorde/de beoordeling zegt meer over transparantie dan over duurzaamheid. B: foutje in het correctievoorschrift (komma i.p.v. schuine streep) óf het probleem is of maar.

5 Goed voor B en C: Hierbij ontstaat wel een probleem, deze organisaties baseren hun oordeel primair op informatie die de bedrijven zelf verstrekken. D: goed. Daarnaast is de veelheid aan beoordelingen ook misleidend Dit element ontbreekt geregeld, terwijl ook die opmerking door de leerlingen vanwege het dan ook opgemerkt had moeten worden. B: Consument ontbreekt? Consument eerder of impliciet genoemd: ook goed. B: duurzaamheidsbewuste is niet noodzakelijk Er is wat onenigheid over wassen en drogen. Wassen alleen volstaat. De voorbeelden: volle wastrommels, een lage wastemperatuur enz. is een goed alternatief voor het milieubewust wassen. Wanneer deze voorbeelden i.p.v. de abstractie worden genoemd, kan dat goed worden gerekend mits álle voorbeelden genoemd zijn. Einde verslag

Correctievoorschrift HAVO 2014

Correctievoorschrift HAVO 2014 Correctievoorschrift HAVO 2014 tijdvak 1 Nederlands Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Tekst 1: Onderwijs is er niet voor zelfontplooiing

Tekst 1: Onderwijs is er niet voor zelfontplooiing Verslag eindexamenbespreking Nederlands 13 mei 2015 CSE 2015 havo, eerste tijdvak Het volgende verslag is de neerslag van een voorbespreking op 13 mei 2015 en de landelijke examenbespreking in Utrecht

Nadere informatie

Nee (het gedeelte na de woordoverschrijding

Nee (het gedeelte na de woordoverschrijding Verslag eindexamenbesprekingen Nederlands 18 mei 2016 CSE 2016 havo, eerste tijdvak Het volgende verslag is de neerslag van een voorbespreking op 17 mei 2016 en de landelijke examenbesprekingen in Utrecht

Nadere informatie

Examen HAVO. Nederlands. tijdvak 1 dinsdag 13 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. Nederlands. tijdvak 1 dinsdag 13 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2014 tijdvak 1 dinsdag 13 mei 13.30-16.30 uur Nederlands Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 19 vragen en een samenvattingsopdracht. Voor dit examen zijn maximaal 45 punten

Nadere informatie

Verslag eindexamenbespreking Nederlands 13 mei 2015 CSE 2015 vwo, eerste tijdvak

Verslag eindexamenbespreking Nederlands 13 mei 2015 CSE 2015 vwo, eerste tijdvak Verslag eindexamenbespreking Nederlands 13 mei 2015 CSE 2015 vwo, eerste tijdvak Het volgende verslag is de neerslag van een voorbespreking op 12 mei 2015 en de landelijke examenbesprekingen in Utrecht

Nadere informatie

Verslag van de bespreking van het CSE management & organisatie havo, 2014 tijdvak 1

Verslag van de bespreking van het CSE management & organisatie havo, 2014 tijdvak 1 Verslag van de bespreking van het CSE management & organisatie havo, 2014 tijdvak 1 De door de VECON georganiseerde examenbesprekingen hebben tot doel dat de examencorrectie eenduidig plaats zal vinden.

Nadere informatie

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019 Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Tekst 1 De wereld als jury

Tekst 1 De wereld als jury Tekst 1 De wereld als jury Castingshows zijn goedkoop om te maken, omdat er immers geen professionele acteurs betaald hoeven te worden. Het concept kan bovendien worden losgelaten op elk thema. (regels

Nadere informatie

Examen HAVO. Nederlands Nederlands. tijdvak 1 maandag 18 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage

Examen HAVO. Nederlands Nederlands. tijdvak 1 maandag 18 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage Examen HAVO 2009 tijdvak 1 maandag 18 mei 13.30-16.30 uur tevens oud programma Nederlands Nederlands Bij dit examen hoort een bijlage Dit examen bestaat uit 21 vragen en een samenvattingsopdracht. Voor

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ECONOMIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2013

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ECONOMIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2013 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ECONOMIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2013 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN SCHEIKUNDE VWO EERSTE TIJDVAK 2013

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN SCHEIKUNDE VWO EERSTE TIJDVAK 2013 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN SCHEIKUNDE VWO EERSTE TIJDVAK 2013 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2012

Correctievoorschrift VMBO-KB 2012 Correctievoorschrift VMBO-KB 2012 tijdvak 1 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN SPAANS VWO

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN SPAANS VWO TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN SPAANS VWO EERSTE TIJDVAK 2011 1 Inleiding 1. Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 1 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2011 tijdvak 1 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 1 Arabisch CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NEDERLANDS HAVO

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NEDERLANDS HAVO TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NEDERLANDS HAVO EERSTE TIJDVAK 2012 1 Inleiding 1. Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) en Nederlands (nieuwe stijl)

Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) en Nederlands (nieuwe stijl) Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) en Nederlands (nieuwe stijl) Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs 0 01 Tijdvak Inzenden scores Uiterlijk op juni de scores van de alfabetisch

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 1 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2012

Correctievoorschrift HAVO 2012 Correctievoorschrift HAVO 2012 tijdvak 1 Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl)

Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 03 Tijdvak 2 Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste

Nadere informatie

Examenbespreking VMBO 23 mei 2016 georganiseerd door Levende Talen in Utrecht

Examenbespreking VMBO 23 mei 2016 georganiseerd door Levende Talen in Utrecht Examenbespreking VMBO 23 mei 2016 georganiseerd door Levende Talen in Utrecht Algemene bevindingen: - Het examen is anders dan de leerlingen verwacht hadden. Ze konden niet laten zien wat ze konden, zei

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 1 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2015

Correctievoorschrift HAVO 2015 Correctievoorschrift HAVO 2015 tijdvak 1 Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl)

Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 0 Tijdvak Inzenden scores Uiterlijk op 30 mei op de daartoe verstrekte

Nadere informatie

Nederlands - havo: vakspecifieke informatie centraal examen 2019

Nederlands - havo: vakspecifieke informatie centraal examen 2019 Bijlage bij de Septembermededeling/Maartaanvulling centrale examens 2019 Nederlands - havo: vakspecifieke informatie centraal examen 2019 Deze informatie is gelijktijdig met de Septembermededeling van

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2014

Correctievoorschrift VMBO-KB 2014 Correctievoorschrift VMBO-KB 2014 tijdvak 1 Arabisch CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Praktische punten havo en vwo

Praktische punten havo en vwo CvTE T.a.v. vaststellingcommissie Nederlands Postbus 315 3500 AH Utrecht Utrecht, 8 juni 2015 Betreft: reactie SBN/Levende Talen CSE havo en vwo 2015-I Geachte leden van de vaststellingscommissie Nederlands,

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2016

Correctievoorschrift VWO 2016 Correctievoorschrift VWO 2016 tijdvak 1 Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2016

Correctievoorschrift HAVO 2016 Correctievoorschrift HAVO 2016 tijdvak 1 Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO

Correctievoorschrift HAVO Correctievoorschrift HAVO 2011 tijdvak 1 Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2017

Correctievoorschrift VWO 2017 Correctievoorschrift VWO 2017 tijdvak 1 Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Aanleveren scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO en VHBO. Nederlands tekstverklaring

Correctievoorschrift HAVO en VHBO. Nederlands tekstverklaring Nederlands tekstverklaring Correctievoorschrift HAVO en VHBO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Vooropleiding Hoger Beroeps Onderwijs HAVO Tijdvak VHBO Tijdvak 9 99 Inzenden scores Uiterlijk 7 mei de

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 1 Arabisch CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5

Nadere informatie

Correctievoorschrift VBO-MAVO-D. Nederlands, leesvaardigheid

Correctievoorschrift VBO-MAVO-D. Nederlands, leesvaardigheid Nederlands, leesvaardigheid Correctievoorschrift VBO-MAVO-D Voorbereidend Beroeps Onderwijs Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 02 Tijdvak 1 Inzenden scores Uiterlijk op 29 mei de scores van de

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO

Correctievoorschrift VWO Correctievoorschrift VWO 2011 tijdvak 1 tevens oud programma Arabisch Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

MAVO-D I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT bij het examen NATUURKUNDE MAVO-D.

MAVO-D I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT bij het examen NATUURKUNDE MAVO-D. MAVO-D I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT 1985 bij het examen NATUURKUNDE MAVO-D Eerste tijdvak N.B. de algemene regels zijn gewijzigd ten opzichte van 1984. De gewijzigde

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2006

Correctievoorschrift VMBO-BB 2006 Correctievoorschrift VMBO-BB 2006 tijdvak 1 FRANS BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Algemene scoringsregels lees-, luister- en kijkvaardigheid 2 Scoringsregels mvt schrijfvaardigheid 3 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN BIOLOGIE VWO EERSTE TIJDVAK 2016

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN BIOLOGIE VWO EERSTE TIJDVAK 2016 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN BIOLOGIE VWO EERSTE TIJDVAK 2016 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 Frans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VBO-MAVO-D. Nederlands, leesvaardigheid

Correctievoorschrift VBO-MAVO-D. Nederlands, leesvaardigheid Nederlands, leesvaardigheid Correctievoorschrift VBO-MAVO-D Voorbereidend Beroeps Onderwijs Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 02 Tijdvak 2 Inzenden scores Uiterlijk op 21 juni de scores van de

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2014

Correctievoorschrift VMBO-KB 2014 Correctievoorschrift VMBO-KB 2014 tijdvak 1 Engels CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Opmerking score. 2 Is het noodzakelijk dat men alle punten intekent? Het punt (1,5; 33,5) gemist

Opmerking score. 2 Is het noodzakelijk dat men alle punten intekent? Het punt (1,5; 33,5) gemist Opmerking score 1 Plaats V meter parallel aan het lampje! 2 Is het noodzakelijk dat men alle punten intekent? Het punt (1,5; 33,5) gemist Veel ll hebben de lijn wel door de oorsprong getekend, maar dit

Nadere informatie

Verslag docentenbespreking havo-examen Nederlands 2017

Verslag docentenbespreking havo-examen Nederlands 2017 Verslag docentenbespreking havo-examen Nederlands 2017 Het volgende verslag is de neerslag van een voorbespreking op 15 mei 2017 en de landelijke examenbesprekingen in Utrecht en Groningen op 16 mei, waarbij

Nadere informatie

Correctievoorschrift VBO-MAVO-D. Nederlands leesvaardigheid

Correctievoorschrift VBO-MAVO-D. Nederlands leesvaardigheid Nederlands leesvaardigheid Correctievoorschrift VBO-MAVO-D Voorbereidend Beroeps Onderwijs Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 00 Tijdvak Inzenden scores Uiterlijk 6 juni de scores van de alfabetisch

Nadere informatie

Correctievoorschrift VBO-MAVO-D 2004

Correctievoorschrift VBO-MAVO-D 2004 Correctievoorschrift VBO-MAVO-D 2004 tijdvak 2 ENGELS D inzenden scores Voor dit examen hoeft u geen afnamegegevens aan de Citogroep te verstrekken. 400030-2-516c Het correctievoorschrift bestaat uit:

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2013

Correctievoorschrift HAVO 2013 Correctievoorschrift HAVO 2013 tijdvak 1 Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2013

Correctievoorschrift VWO 2013 Correctievoorschrift VWO 2013 tijdvak 1 Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 2 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014 tijdvak 1 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Engels - vwo : vakspecifieke informatie centraal examen 2017

Engels - vwo : vakspecifieke informatie centraal examen 2017 Bijlage bij de september-/maartmededeling centrale examens 2017 Engels - vwo : vakspecifieke informatie centraal examen 2017 Deze informatie is gelijktijdig met de Septembermededeling van het College voor

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 1 Frans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014 tijdvak 1 Arabisch CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2005

Correctievoorschrift VMBO-BB 2005 Correctievoorschrift VMBO-BB 2005 tijdvak 1 FRANS BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Algemene scoringsregels lees-, luister- en kijkvaardigheid 2 Scoringsregels mvt schrijfvaardigheid 3 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

MAVO-C I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT bij het examen NATUURKUNDE MAVO-C.

MAVO-C I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT bij het examen NATUURKUNDE MAVO-C. MAVO-C I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT 1985 bij het examen NATUURKUNDE MAVO-C Eerste tijdvak N.B. de algemene regels zijn gewijzigd ten opzichte van 1984. De gewijzigde

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ENGELS VWO EERSTE TIJDVAK 2014

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ENGELS VWO EERSTE TIJDVAK 2014 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ENGELS VWO EERSTE TIJDVAK 2014 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal examen

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2014

Correctievoorschrift VMBO-BB 2014 Correctievoorschrift VMBO-BB 2014 tijdvak 1 Engels CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2013

Correctievoorschrift VMBO-KB 2013 Correctievoorschrift VMBO-KB 2013 tijdvak 2 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2012

Correctievoorschrift VWO 2012 Correctievoorschrift VWO 2012 tijdvak 1 Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2011 tijdvak 2 Engels CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Engels - vwo : vakspecifieke informatie centraal examen 2017

Engels - vwo : vakspecifieke informatie centraal examen 2017 Bijlage bij de Septembermededeling/Maartaanvulling centrale examens 2017 Engels - vwo : vakspecifieke informatie centraal examen 2017 Deze informatie is gelijktijdig met de Septembermededeling van het

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2012

Correctievoorschrift HAVO 2012 Correctievoorschrift HAVO 2012 tijdvak 1 Duits Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

2. (regulier vraag 3) 10-6 vergeten bij opzoeken ρ: eerste bolletje weg. bij werken met de dichtheid kan de berekening nog wel worden gecompleteerd.

2. (regulier vraag 3) 10-6 vergeten bij opzoeken ρ: eerste bolletje weg. bij werken met de dichtheid kan de berekening nog wel worden gecompleteerd. Verslag examenbespreking pilot-examen VWO 2014 (eerste tijdvak) Utrecht, 19 mei 2015 Eerste resultaten: Totaal 62 kandidaten. Gemiddeld 40,3 punten. 5 lln 32+37+28+39+26 punten. (32,4 gemiddeld). 16 lln

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2012

Correctievoorschrift VMBO-BB 2012 Correctievoorschrift VMBO-BB 2012 tijdvak 1 Engels CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN GESCHIEDENIS VWO EERSTE TIJDVAK 2015

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN GESCHIEDENIS VWO EERSTE TIJDVAK 2015 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN GESCHIEDENIS VWO EERSTE TIJDVAK 2015 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl)

Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 0 0 Tijdvak Inzenden scores Uiterlijk op juni de scores van de alfabetisch

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 tijdvak 1 Spaans CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 tijdvak 1 Arabisch CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Algemene en vakspecifieke regels bij de correctie digitale CE s BB en KB 2017 in Facet

Algemene en vakspecifieke regels bij de correctie digitale CE s BB en KB 2017 in Facet Algemene en vakspecifieke regels bij de correctie digitale CE s BB en KB 2017 in Facet Voor de digitale centrale examens BB en KB zijn de algemene correctievoorschriften enigszins aangepast ten opzichte

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN BIOLOGIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2015

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN BIOLOGIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2015 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN BIOLOGIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2015 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2014

Correctievoorschrift VMBO-BB 2014 Correctievoorschrift VMBO-BB 2014 tijdvak 1 Nederlands CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2006

Correctievoorschrift VMBO-KB 2006 Correctievoorschrift VMBO-KB 2006 tijdvak 1 FRANS KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Algemene scoringsregels lees-, luister- en kijkvaardigheid 2 Algemene scoringsregels schrijfvaardigheid 3 Vakspecifieke

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 2 Frans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO. Arabisch (nieuwe stijl)

Correctievoorschrift VWO. Arabisch (nieuwe stijl) Arabisch (nieuwe stijl) Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs 20 03 Tijdvak Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste twintig kandidaten per school in op de optisch

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 1 Spaans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Mooie opgaven met mooie contexten. Maar je moet het wel snappen. Standaard aanpak van bekende opgaven werkt hier niet. Je moet de aanpak wel zien.

Mooie opgaven met mooie contexten. Maar je moet het wel snappen. Standaard aanpak van bekende opgaven werkt hier niet. Je moet de aanpak wel zien. Verslag examenbespreking pilot-examen VWO 2014 (eerste tijdvak) Utrecht, 20 mei 2014 Eerste resultaten: Totaal 36 kandidaten. Gemiddeld 39,7 punten. Algemene opmerkingen: Slechts twee leerlingen van te

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN MUZIEK gltl EERSTE TIJDVAK 2016

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN MUZIEK gltl EERSTE TIJDVAK 2016 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN MUZIEK gltl EERSTE TIJDVAK 2016 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal examen

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Nederlands

Correctievoorschrift HAVO. Nederlands Nederlands Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 04 Tijdvak 1 inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school in het programma Wolf of

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO Informatica. Tijdvak 1 Woensdag 24 mei uur. College-examen schriftelijk.

Correctievoorschrift HAVO Informatica. Tijdvak 1 Woensdag 24 mei uur. College-examen schriftelijk. Correctievoorschrift HAVO 2017 Informatica Tijdvak 1 Woensdag 24 mei 13.30 15.30 uur College-examen schriftelijk HF-0161-s-17-1-c 1 Informatica 1 Voor het antwoord op een open vraag worden alleen gehele

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014 tijdvak 1 Spaans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 2 Spaans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NATUURKUNDE VWO

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NATUURKUNDE VWO TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NATUURKUNDE VWO EERSTE TIJDVAK 2012 1 Inleiding 1. Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Russisch 1,2 (nieuwe stijl) en Russisch (oude stijl)

Correctievoorschrift HAVO. Russisch 1,2 (nieuwe stijl) en Russisch (oude stijl) Russisch,2 (nieuwe stijl) en Russisch (oude stijl) Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 02 Tijdvak Inzenden scores Uiterlijk op 29 mei de scores van de alfabetisch eerste twintig

Nadere informatie

In het Besluit eindexamens h.a.v.o. komen twee artikelen voor die van belang zijn voor de correctie van het schriftelijke werk.

In het Besluit eindexamens h.a.v.o. komen twee artikelen voor die van belang zijn voor de correctie van het schriftelijke werk. COMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN V.W.O. Bindende normen voor de beoordeling van het schriftelijk werk, vastgesteld door de Commissie bedoeld in artikel 24, eerste lid, van het Eindexamenbesluit v.w.o. bij

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2012

Correctievoorschrift VMBO-BB 2012 Correctievoorschrift VMBO-BB 2012 tijdvak 1 Spaans CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

TOETS- EN EXAMENLIJN COLLEGE VOOR TOETSEN EN EXAMENS VRAGEN EN OPMERKINGEN NAAR AANLEIDING VAN DE CENTRALE EXAMENS EN DE REKENTOETS IN HET VO

TOETS- EN EXAMENLIJN COLLEGE VOOR TOETSEN EN EXAMENS VRAGEN EN OPMERKINGEN NAAR AANLEIDING VAN DE CENTRALE EXAMENS EN DE REKENTOETS IN HET VO TOETS- EN EXAMENLIJN COLLEGE VOOR TOETSEN EN EXAMENS VRAGEN EN OPMERKINGEN NAAR AANLEIDING VAN DE CENTRALE EXAMENS EN DE REKENTOETS IN HET VO Centrale examens VO EXAMENLIJN COLLEGE VOOR TOETSEN EN EXAMENS

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 2 Nederlands CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2010 tijdvak 2 Frans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 2 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2013

Correctievoorschrift VMBO-KB 2013 Correctievoorschrift VMBO-KB 2013 tijdvak 1 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Verslag docentenbespreking havo-examen Nederlands 2018

Verslag docentenbespreking havo-examen Nederlands 2018 Verslag docentenbespreking havo-examen Nederlands 2018 Het volgende verslag is de neerslag van een voorbespreking en de landelijke examenbesprekingen in Utrecht en Assen op op 23 mei 2018, waarbij meer

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl)

Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs 20 03 Tijdvak 1 Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO en VHBO. Engels oude en nieuwe stijl

Correctievoorschrift HAVO en VHBO. Engels oude en nieuwe stijl Engels oude en nieuwe stijl Correctievoorschrift HAVO en VHBO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Vooropleiding Hoger Beroeps Onderwijs HAVO Tijdvak 1 VHBO Tijdvak 2 20 00 Inzenden scores Uiterlijk op

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 tijdvak 1 Engels CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2009 tijdvak 1 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Nederlands vwo 2016-II

Nederlands vwo 2016-II Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 Het nieuws als show 1 maximumscore 1 alinea 5 2 maximumscore 1 alinea 11 3 C 4 C 5 maximumscore 1 relativering 6 maximumscore

Nadere informatie

TERUGBLIK CENRAAL EXAMEN MAATSCHAPPIJLEER II VMBO GL/TL

TERUGBLIK CENRAAL EXAMEN MAATSCHAPPIJLEER II VMBO GL/TL TERUGBLIK CENRAAL EXAMEN MAATSCHAPPIJLEER II VMBO GL/TL EERSTE TIJDVAK 2011 1 Inleiding 1. Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten

Nadere informatie