Liturgie preek middagdienst over Jer 17,19-27 en HCZ 38 (3) -GKv Loppersum-Westeremden, Welkom en mededelingen door ouderling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Liturgie preek middagdienst over Jer 17,19-27 en HCZ 38 (3) -GKv Loppersum-Westeremden, Welkom en mededelingen door ouderling"

Transcriptie

1 Liturgie preek middagdienst over Jer 17,19-27 en HCZ 38 (3) -GKv Loppersum-Westeremden, Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Stil gebed Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 92,1.3.5 ''t Is goed de Heer te loven' (staan) -GK 133,1-3 'De dag gaat open voor het Woord des Heren' (zitten) Gebed om verlichting met de Heilige Geest Luisteren naar de Here: Zingen Psalm 75,1-2 'U alleen, U loven wij' Kinderen gaan naar de KinderBijbellub + Schriftlezing(en), zie onder Verkondiging, thema, zie onder, gebed Zingen Psalm 122,1 'Ik was verheugd toen men mij zei' Geloofsbelijdenis gesproken Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven Gaan onder de zegen van de Here Zingen LB 126 'Verwacht de komst des Here' Zegen Leesgedeelte(n): Jer 17,19-27 en 1 Tim 4,7b-16 Tekst: Jer 17,19-27 Preekthema: Sabbat: train je erin om te stoppen en te rusten!' Gerwin Pruijssen Pagina 1 van 7 preek Jer 17 en HCZ 38 (3)

2 Wie zit er op een sport?, en mag ik es vragen: hoe vaak train je?, en tenslotte: is trainen belangrijk en waarom? Als je een goede voetballer wil worden, dan moet je oefenen; als je een goede volleyballer wilt worden moet je oefenen, als je goed wilt worden in gym, dan moet je goed oefenen en zorgen dat je de training niet mist. Training en oefenen is heel belangrijk om ergens goed in te worden - je kunt wel dromen een topvoetballer te worden als Messi, maar dan zul je daar alles voor op zij moeten zetten. En dat geldt voor alles, voor een sport, voor training op de sportschool, voor de muziekschool waar je piano leert spelen, maar ook voor stage, je werkt om beter te worden in het vak dat je leert. De beroemde bodybuilder en filmster Arnold Schwarzenegger vertelt dat het het belangrijkste is om zelfdiscipline te hebben. Maar naast trainen is het ook belangrijk om een droom te hebben - ik las een verhaal van een jongetje die woensdagmiddag op de bank verveeld naar buiten zat te kijken, jaloers op z'n vriendjes die buiten speelden. Hij moest binnen blijven en pianolessen volgen - alleen toen gebeurde het dat hij in een droom een pianoconcert zag - en hem werd duidelijk dat hij die pianist was. Van toen deed hij met plezier z'n pianolessen, hij had een droom om voor te gaan. Wat heeft dit met geloven te maken?, zo werkt het ook met geloven, dat jongetje zag in een droom dat hij pianist zou worden de Bijbel vertelt ons ook wat we zullen zijn, in Rom 8,29 staat: 'wie God al van tevoren heeft uitgekozen, heeft Hij er ook van tevoren toe bestemd om het evenbeeld te worden van zijn Zoon Jezus Christus'. In 1 Joh 3,2: 'we weten dat we aan Jezus gelijk zullen zijn als Hij verschijnt'. Dus daar zie je hetzelfde, hier krijg je een beeld van hoe je zult zijn als Jezus terugkomt...en dan is de vraag: waarom dan nog trainen?, wat heeft dat dan nog voor zin, als toch al vaststaat hoe we zullen zijn? Het antwoord staat in 1 Tim 4,7: 'train jezelf in een vroom leven' - je moet niet niks doen, maar jezelf trainen om heilig te leven, zodat je leert God lief te hebben. De Bijbel gaat ervan uit dat je weet dat er krachten aan het werk zijn die je willen verleiden, die je in je verbeelding voorspiegelen dat je gelukkig kunt worden zonder God. Maar de Bijbel leert je: er bestaat niet zoiets als gelukkig zijn zonder God en je moet hard trainen om bij God te blijven en om beter te worden in God liefhebben. Gerwin Pruijssen Pagina 2 van 7 preek Jer 17 en HCZ 38 (3)

3 Thema: 'Sabbat: train je erin om te stoppen en te rusten!' 1. Stoppen, train jezelf om te stoppen! 2. Rusten, train jezelf om te rusten. 1. Eerste vraag: wat is het doel om te 'stoppen'?, we hebben vorige keren al in Gen 2 gezien dat het werkwoord sjabbat 'soppen' en rusten betekent. In Gen 2,2 staat dat de Here op de 7e dag klaar was met zijn werk aan de schepping, Hij stopte met werken. In 1 Tim 4,7 staat: 'oefen jezelf in een vroom leven', mooie woorden, en ook lastige woorden, woorden die iets met je doen, die roepen gevoelens wakker 'ik zou best graag veel intenser willen geloven, maar ik weet niet hoe!', 'ik houd wel van de Here omdat Hij van mij houdt, maar ik merk het zo weinig', 'ik voel me schuldig want ik wil dat soms helemaal niet, voor God leven'. Herken je dat?, de Bijbel wil je daarom heel graag wat aanreiken, en de Bijbel zegt allereerst: train jezelf om te stoppen en te rusten...want als je stopt met werken en tot rust komt, kan Gods Geest in je aan het werk, dan kan Gods Geest je leren wie God is en wie je als mens bent (HCZ 38). Je moet dus steeds het doel, de droom, en de manier waarop je die droom bereikt uit elkaar houden. 'Stoppen' en 'rusten' zijn geen doel in zichzelf, het gaat er niet om dat je op zondag kunt zeggen: 'ik werk niet', dat doet je buurman ook niet...het gaat erom dat je gaat zeggen: 'ik werk bewust niet omdat ik naar mijn God wil luisteren'. Het gevaar is altijd weer dat de zondag een concentratiekamp wordt met overal prikkeldraad van dit mag niet en dat mag niet. Maar ad andere kant is het gevaar dat we uit reactie gaan zeggen: 'vroeger mocht niks en dat was niet goed, nu mag alles!' Wat is het doel van de sabbat?, Gods stem te horen, en daarom stop ik een dag id week met werken en die dag gebruik ik om naar God te luisteren. Dat zie je in Jeremia 17,19-27 gelezen, Jeremia begint daar over de sabbat...en opvallend is de heftigheid van Jeremia, 'wacht je er terdege voor', in de vertaling van 1951 staat: 'hoedt u ervoor, om uws levens wil, dat gij op de sabbatdag een last draagt'. Gerwin Pruijssen Pagina 3 van 7 preek Jer 17 en HCZ 38 (3)

4 Wat opvalt is de heftigheid van Jeremia, en dan hebben we een vraag: waarom is dit zo belangrijk? Waarom is de Here God dat gebod om te rusten zo belangrijk?, wat je hier in Jer 17 leest is dat de Israelieten het sabbatsgebod niet gehoorzaamden omdat ze de toevoer van levensmiddelen door lieten gaan op de sabbat...maar wat is het gevolg van altijd maar werken?, als ze doorwerken, dat ze het idee krijgen dat je als mens pas iets bent als je iets gepresteerd hebt, als je iets bereikt hebt, dat zie je aan je banksaldo, dat zie je uit de likes op Fb...maar wat wil de Here God ons leren?, dat we al geliefd zijn voordat we nog maar iets gepresteerd hebben. Onze samenleving zit zo in elkaar dat je pas iemand bent als je iets bereikt hebt, dan ben je iemand waarvoor anderen respect hebben. Maar de Here God wil ons leren dat dat een leugen is, je bent door God al geliefd voordat je nog maar iets gepresteerd hebt. Het gaat de Here God om de leugen die stilzwijgend doorverteld wordt: 'je bent pas iemand als je iets doet, iets kunt'. De Here God wil je leren door iedere week te stoppen: het is niet waar dat ik pas iets waard ben als ik iets gepresteerd hebt, ik ben al geliefd '. Onze identiteit, onze waarde is niet afhankelijk van wat we kunnen, maar van hoe de Here naar ons kijkt. Hij kijkt naar ons met de ogen van een Vader die zonder voorwaarden al van zijn kinderen houdt. 2e vraag voor dit punt: waarmee stop je?, de zondag is een dag waarop we alle tijd hebben om die stem van God te horen: 'Ik houd van je, Ik zorg voor je!' Mijn vraag nu is: kun je dan op zondag stoppen met alles wat daar NIET aan bijdraagt?, wat je niet erbij helpt is om naar Gods stem te horen? Bijv. TV en internet: draagt de TV ertoe bij om naar Gods stem te luisteren?, helpt het je om te beseffen dat je in Gods aanwezigheid leeft? Maar het gaat ook niet om de vraag: 'mag TV niet op zondag?', dat is een vraag voor kinderen in het geloof. De vraag voor volwassen christenen is: wat brengt me op zondag dichter bij de Here, wat helpt mij om op zondag te luisteren naar Hem? En dan leg ik vanmiddag in ons midden het punt van TV-kijken, brengt TV kijken op zondag je dichter bij de Here, om op internet te surfen? Gerwin Pruijssen Pagina 4 van 7 preek Jer 17 en HCZ 38 (3)

5 Voel je de spanning, voel je de weerstand?, voel je de boosheid omdat ik dat zeg, dat is een teken dat je er iets mee moet. Je kunt stoppen met werken, en we hebben gezien dat is om te beseffen dat je waarde niet afhangt van wat je presteert...het doel is om naar Gods stem te luisteren, maar wij gaan door met dingen te doen waarbij we niet eens meer nadenken...maar die je niet helpen om dichterbij God te komen. In 1 Tim 4,7 staat: train jezelf in een vroom leven', in dit punt hebben we gezien wat het doel is van de sabbat: te luisteren naar Gods stem, op schoot bij God de Vader te kruipen. En de tweede vraag was: stop je dan ook met alles wat je daarbij niet helpt?, doe je dan alleen nog maar dingen die je erbij helpen om naar Gods stem te luisteren? Heb je het lef om de TV uit te doen op zondag om toe te komen aan Bijbellezen? Oefenen doet soms pijn, dan heb je spierpijn, maar het gevolg is dat je groeit in beeld van de Here Jezus zijn! Sinds 8 weken steken wij op zaterdagavond om 6 uur twee kaarsen aan, en dan zingen we Psalm 92,1, en dan begint voor ons de sabbat. Dat doen we iedere zaterdag weer, zodat het een gewoonte wordt, net als dat trainen - een simpel maar leuk hulpmiddel om de zondag te beginnen. Voor die tijd werken we hard om alles af te krijgen, want dan hoeft dat straks allemaal niet meer: de hokken van de dieren moeten schoon, er moeten boodschappen gedaan worden. En soms is dat hard werken om alles af te krijgen, maar dan kun je ook voor een dag lang lekker niets doen en doen wat we nu gaan zien. 2. In Gen 2 staat dat het werkwoord 'sjabbat' naast 'stoppen' ook 'rusten' betekent. De Here God stopte met werken om uit te rusten. En dan zie je dat stoppen is de voorwaarde om tot rust te komen. In Jer 17 zien we dat de Here God het heel belangrijk vindt om de sabbat te houden. En als je het vergelijkt met andere zonden waar Jeremia op wijst, dat de Israelieten andere goden offeren, dat ze hun kinderen aan goden offeren, dan vraag je je af: waarom is die sabbat zo belangrijk? Gerwin Pruijssen Pagina 5 van 7 preek Jer 17 en HCZ 38 (3)

6 Iemand schrijft over Jer 17: 'de sabbat is het symbool van Israel relatie met de Here God en als ze niet trouw zijn aan de sabbat is dat als het gooien van hun trouwring in het gezicht van God'. En als je daarover nadenkt, dan besef je dat het gaat om de kern, dan besef je: het gaat niet zozeer om die 24 uur...maar het gaat erom of ik de Here God echt vertrouw, of ik er echt op durf te vertrouwen dat Hij mijn God is, en voor mij zorgt. Dat ik me geen zorgen maak als ik misschien werkeloos wordt, of dat ik de huur kan betalen, of m'n ziektekosten kan betalen. En het bewijs daarvan is dat je het aandurft om te stoppen en uit te rusten - niet langer doorwerken want er wordt voor me gezorgd. En zo kan ik op zondag uitrusten, de samenleving mag vertrouwen op de god van de economie, dat die voor ons zorgt...maar wij vertrouwen op de Here God - en je snapt wel, dat vraagt oefening. Dat vraagt erom dat je dat tegen jezelf laat zeggen, vanuit de Bijbel dat de Here God zegt: 'er wordt voor je gezorgd', 'je bent geliefd', 'het is volbracht'. Twee weken gelezen hebben we al gezien dat de diepste rust die je als mensen kunt bereiken, is die van de vergeving van zonden. Ons geweten blijft bang en onzeker, ergens weten we dat het niet goed zit, we voelen diep van binnen dat we niet goed zijn. En de Here God zegt, in Jezus geef Ik je vergeving van je zonden! Het is zo moeilijk voor ons om te geloven dat de Here God voor ons zorgt, dat wat Hij zegt waar is. Dat wat Hij voor ons al gedaan heeft, genoeg voor ons leven nu is, maar de boodschap vd Bijbel is: je hoeft je niet meer druk te maken want de Vader zorgt voor je. Je mag lekker uitrusten op zondag en dat heel diep te binnen brengen, en dan kun je er weer een week tegen. En hoe zit dat dan met werk waaraan je niet toegekomen bent?, dat kan dan toch mooi op zondag?, nee, dan had je beter moeten plannen! Maar hoe zit dat dan met een repetitie of toets op maandag?, stel dat je op zaterdag heel hard werkt en op zondag niets doet en je richt op God om voor jezelf te leren wie Hij is...en dat je op zondagavond nog een keer overkijkt, die afspraak hebben wij gemaakt met de kinderen. Gerwin Pruijssen Pagina 6 van 7 preek Jer 17 en HCZ 38 (3)

7 De Here God wil ons niet klieren met de zondag, wij kijken vaak heel zuur naar de zondag als God ons pest. Maar we willen soms te veel, of we plannen niet goed, en dan komen we id problemen, maar dan moeten we dat niet op God afschuiven. Rusten - het doel van de Here God is uit te rusten in zijn beloften: 'Ik zorg voor je en maak je dus geen zorgen!' Maar geef jezelf dan ook de kans om tot rust te komen, daarom begon ik in punt 1 over TV en internet, geven we onszelf wel de kans om tot rust te komen? Om echt tot rust te komen - en dan kan het helpen om lekker te gaan fietsen op zondag, of te zwemmen op zondag - buiten de momenten dat God samen tot ons spreekt. Heerlijke genieten van een wandeling - om echt uit te rusten en je erin te trainen te overdenken dat God je rust belooft. Dat je nu al id rust mag leven, ook al jaagt de economie je op, ook al is het nooit genoeg volgens onze samenleving. Gods economie zegt: 'het is volbracht!, Ik zorg voor je!' Train jezelf hierin - en dan niet wachten tot je eraan toe bent, of dat het goed voelt, maar gewoon doen...sabbat is doelbewust stoppen en rusten, om te kunnen luisteren en weer te horen dat God in alles voor je zorgt. Stoppen en rusten, stoppen is de voorwaarde om tot rust te kunnen komen. Sabbat houden is allereerst bewust stoppen, dat is de voorwaarde, je moet stoppen met werken. Niet werken en alleen nog maar die dingen doen die je helpen om Gods liefdevolle stem te horen: de Here God houdt van je en zorgt voor je. En als je dat doet, dan kun je rusten, uitrusten met de benen omhoog omdat er voor je wordt gezorgd. Omdat je dan tot in je hart kan laten komen dat de Almachtige voor je zorgt. Laten we bidden Gerwin Pruijssen Pagina 7 van 7 preek Jer 17 en HCZ 38 (3)

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven Liturgie preek middagdienst over Hebr 4,1-13 en HCZ 38 (2) -GKv Loppersum-Westeremden, 18-11-2012 Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Stil gebed Votum/zegengroet Aanbidding: -GK 147

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

Liturgie preek middagdienst over verschillende Bijbelteksten en HCZ 38 -GKv Loppersum-Westeremden,

Liturgie preek middagdienst over verschillende Bijbelteksten en HCZ 38 -GKv Loppersum-Westeremden, Liturgie preek middagdienst over verschillende Bijbelteksten en HCZ 38 -GKv Loppersum-Westeremden, 04-11-2012 Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Stil gebed Votum/zegengroet Aanbidding:

Nadere informatie

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven Liturgie middagdienst over Jes 58,13-14 en HCZ 38 (4) -GKv Loppersum-Westeremden, 30-12-2012 Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Stil gebed Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 148,1-2

Nadere informatie

Liturgie overdenking Feest van genade 3: Feest van genade!, 2 Kor 5,21 -GKv Loppersum-Westeremden, , 09.30u, viering HA

Liturgie overdenking Feest van genade 3: Feest van genade!, 2 Kor 5,21 -GKv Loppersum-Westeremden, , 09.30u, viering HA Liturgie overdenking Feest van genade 3: Feest van genade!, 2 Kor 5,21 -GKv Loppersum-Westeremden, 03-03-2013, 09.30u, viering HA Feest van genade 3: -KBC: Numeri 21,4-9 De koperen slang (Lieneke, Anita,

Nadere informatie

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, 17-05-2012, 09.30u Mededelingen van de kerkenraad Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 47,1-3 'Juicht, o volken juicht' -GK 71 'De

Nadere informatie

Liturgie Feest van genade 5: Verbondenheid: om de ziel van de ander!, 1 Joh 1,3 en 4,11 -GKv Loppersum-Westeremden, 17-03-2013, 09.

Liturgie Feest van genade 5: Verbondenheid: om de ziel van de ander!, 1 Joh 1,3 en 4,11 -GKv Loppersum-Westeremden, 17-03-2013, 09. Liturgie Feest van genade 5: Verbondenheid: om de ziel van de ander!, 1 Joh 1,3 en 4,11 -GKv Loppersum-Westeremden, 17-03-2013, 09.30u Feest van genade 5: -KBC: Mozes en de kracht van samen bidden, Exod

Nadere informatie

Liturgie en preek voor de ochtenddienst op hemelvaartsdag over Psalm 47 -gezamenlijke dienst van Loppersum en Westeremden, 2 juni 2011

Liturgie en preek voor de ochtenddienst op hemelvaartsdag over Psalm 47 -gezamenlijke dienst van Loppersum en Westeremden, 2 juni 2011 Liturgie en preek voor de ochtenddienst op hemelvaartsdag over Psalm 47 -gezamenlijke dienst van Loppersum en Westeremden, 2 juni 2011 Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Votum/zegengroet

Nadere informatie

Liturgie ochtenddienst over Hand 17,11-15, Startzondag -GKv Loppersum-Westeremden, ,09.30u. [Welkom en mededelingen door ouderling] Sing-Inn

Liturgie ochtenddienst over Hand 17,11-15, Startzondag -GKv Loppersum-Westeremden, ,09.30u. [Welkom en mededelingen door ouderling] Sing-Inn Liturgie ochtenddienst over Hand 17,11-15, Startzondag -GKv Loppersum-Westeremden, 11-09-2011,09.30u [Welkom en mededelingen door ouderling] Sing-Inn Komen tot de Here Aanbidding: -Psalm 84,1-2 'Hoe lieflijk

Nadere informatie

Leesgedeelte(n) en tekst: Deut 4,1-14, Joh 15,9-17 en HCZ 34.92-94 Preekthema: Gods geboden gehoorzamen = Hem liefhebben!'

Leesgedeelte(n) en tekst: Deut 4,1-14, Joh 15,9-17 en HCZ 34.92-94 Preekthema: Gods geboden gehoorzamen = Hem liefhebben!' Liturgie preek middagdienst over HCZ 34 -GKv Loppersum-Westeremden, 23-09-2012 Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Stil gebed Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 1 'Welzalig wie niet

Nadere informatie

Liturgie en preek leerdienst P van T.U.L.I.P. maart 2011 -GKv te Westeremden, 20-03-2011, 14.30u -GKv te Loppersum, 20-03-2011, 16.30u.

Liturgie en preek leerdienst P van T.U.L.I.P. maart 2011 -GKv te Westeremden, 20-03-2011, 14.30u -GKv te Loppersum, 20-03-2011, 16.30u. Liturgie en preek leerdienst P van T.U.L.I.P. maart 2011 -GKv te Westeremden, 20-03-2011, 14.30u -GKv te Loppersum, 20-03-2011, 16.30u Liturgie: Welkom en mededelingen door ouderling Votum en zegengroet

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven Liturgie voor de ochtenddienst over Ruth 1,6-22 -GKv te Loppersum, 15-05-2011, 09.00u -GKv te Westeremden, 15-05-2011, 10.45u Oefenen met Votum en zegengroet, GK 175b-c Welkom en mededelingen door ouderling

Nadere informatie

Liturgie preek over Deuteronomium 6,6-7 (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Welkom en mededelingen door ouderling

Liturgie preek over Deuteronomium 6,6-7 (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Welkom en mededelingen door ouderling Liturgie preek over Deuteronomium 6,6-7 (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, 20-01-2013, 09.30u Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Stil gebed Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm

Nadere informatie

Liturgie en preek U van T.U.L.I.P. nov 2010 -GKv te Loppersum, 14-11-2010, 14.30u -GKv te Westeremden, 21-11-2010, 14.30u.

Liturgie en preek U van T.U.L.I.P. nov 2010 -GKv te Loppersum, 14-11-2010, 14.30u -GKv te Westeremden, 21-11-2010, 14.30u. Liturgie en preek U van T.U.L.I.P. nov 2010 -GKv te Loppersum, 14-11-2010, 14.30u -GKv te Westeremden, 21-11-2010, 14.30u Liturgie: Welkom en mededelingen door ouderling Votum en zegengroet Aanbidding:

Nadere informatie

Liturgie preek ochtenddienst over Jeremia 7,23 (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, Welkom en mededelingen door ouderling

Liturgie preek ochtenddienst over Jeremia 7,23 (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, Welkom en mededelingen door ouderling Liturgie preek ochtenddienst over Jeremia 7,23 (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, 27-10-2013 Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Deut 8,10 Stil

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Leesgedeelte(n) / tekst: Hand 14,8-20 en 2 Tim 2,19-26 Preekthema: I van TULIP: Gods genade, wat betekent het dat Gods genade onwederstandelijk is?!

Leesgedeelte(n) / tekst: Hand 14,8-20 en 2 Tim 2,19-26 Preekthema: I van TULIP: Gods genade, wat betekent het dat Gods genade onwederstandelijk is?! Liturgie en preek leerdienst I van T.U.L.I.P. febr. 2011 -GKv te Loppersum, 13-02-2011, 14.30u -GKv te Westeremden, 06-03-2011, 14.30u -GKv te Sauwerd, 06-03-2011, 16.00u Liturgie: Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Liturgie preek avonddienst over Joh 14,2 31-12-2013, Oudjaar [transcript] -GKv Westeremden-Loppersum, 31-12-2013, 19.30u

Liturgie preek avonddienst over Joh 14,2 31-12-2013, Oudjaar [transcript] -GKv Westeremden-Loppersum, 31-12-2013, 19.30u Liturgie preek avonddienst over Joh 14,2 31-12-2013, Oudjaar [transcript] -GKv Westeremden-Loppersum, 31-12-2013, 19.30u Komen tot de Here Bijbeltekst, 2 Petr 3,8-9.13 Sil gebed Votum/zegengroet Aanbidding

Nadere informatie

Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 145,9 (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, Welkom en mededelingen door ouderling

Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 145,9 (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, Welkom en mededelingen door ouderling Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 145,9 (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, 15-09-2013 Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, 2 Petrus 1,3-4

Nadere informatie

Gaan onder de zegen van de Here Zingen Psalm 145,1.3 'Mijn God en Koning, aller vorsten Heer' Zegen

Gaan onder de zegen van de Here Zingen Psalm 145,1.3 'Mijn God en Koning, aller vorsten Heer' Zegen Liturgie preek Psalm 42-43 (transcript) -'Feest van genade' 1, Hartstocht voor God -GKv Loppersum-Westeremden, 17-02-2013, 09.30u Welkom, mededelingen Komen tot de Here Stil gebed Votum/zegengroet Aanbidding:

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven Liturgie, hemelvaart (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, 14-05-2015, 09.30u Mededelingen ouderling van dienst Komen tot de Here Voorzang Psalm 47,3-4 'God vaart voor het oog' Stil gebed Votum/zegengroet

Nadere informatie

Leesgedeelte(n): Deut 6,1-9 en Marcus 10,13-16 Tekst: Marcus Preekthema: De noodzaak en roeping om met je kinderen naar Jezus te gaan!

Leesgedeelte(n): Deut 6,1-9 en Marcus 10,13-16 Tekst: Marcus Preekthema: De noodzaak en roeping om met je kinderen naar Jezus te gaan! Liturgie en preek Deut 6,1-9 en Marcus 10,13-16 -GKv te Loppersum, 07-11-2010, 09.00u -GKv te Westeremden, 07-11-2010, 10.45u Liturgie: Welkom en mededelingen door ouderling Votum en zegengroet Aanbidding:

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Liturgie 1 Petrus 1,10-12, Hervormingsdag en Nationale Bijbelzondag -GKv te Westeremden, , 09.00u -GKv te Loppersum, , 10.

Liturgie 1 Petrus 1,10-12, Hervormingsdag en Nationale Bijbelzondag -GKv te Westeremden, , 09.00u -GKv te Loppersum, , 10. Liturgie 1 Petrus 1,10-12, Hervormingsdag en Nationale Bijbelzondag -GKv te Westeremden, 31-10-2010, 09.00u -GKv te Loppersum, 31-10-2010, 10.45u Liturgie: Welkom en mededelingen door ouderling Votum en

Nadere informatie

Liturgie preek van 10 mei 2015 over Kol 3,15 (transcript) -GKv Westeremden-Loppersum, 09.30u. [Welkom en mededelingen door ouderling]

Liturgie preek van 10 mei 2015 over Kol 3,15 (transcript) -GKv Westeremden-Loppersum, 09.30u. [Welkom en mededelingen door ouderling] Liturgie preek van 10 mei 2015 over Kol 3,15 (transcript) -GKv Westeremden-Loppersum, 09.30u [Welkom en mededelingen door ouderling] Komen tot de Here Voorzang, Psalm 84,1-2 Hoe lieflijk is uw huis Votum/zegengroet

Nadere informatie

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven Liturgie ochtenddienst over 1 Kor 14,20-25 (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, 16-11-2014-4e deel serie Als het evangelie in de kerk centraal staat Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Liturgie Feest van genade 4: Met heiliging de wereld in!, Matth 5,16 -GKv Loppersum-Westeremden, , 09.30u, doop Rosalie Rijskamp

Liturgie Feest van genade 4: Met heiliging de wereld in!, Matth 5,16 -GKv Loppersum-Westeremden, , 09.30u, doop Rosalie Rijskamp Liturgie Feest van genade 4: Met heiliging de wereld in!, Matth 5,16 -GKv Loppersum-Westeremden, 03-03-2013, 09.30u, doop Rosalie Rijskamp Feest van genade 4: -alle kinderen: Mozes zorgt voor water uit

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

Gemeente, jongens en meisjes, Wat hebben jullie een prachtig onderwerp uitgekozen. Een gave Geest! De Heilige Geest is zelf een gave.

Gemeente, jongens en meisjes, Wat hebben jullie een prachtig onderwerp uitgekozen. Een gave Geest! De Heilige Geest is zelf een gave. 1 Intro Ester en Renate 2 Mededelingen KR 3 Zingen lied vd school PS 84 : 1 4 Votum en Groet 5 Zingen: Opwekking 334 6 Gedicht en aansteken vd kaars 7 Zingen Lied GK 171: 1 Schuldbelijdenis Zingen Lied

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Jesaja 36: 1-5 Jesaja 36: 22-37:4 Jesaja 37: 8-16 Jesaja 37: 33-38 Psalm 145 : 1 en 2 Psalm 145 : 3 Lied 285 : 1 en 2 Lied 285 : 3 en Joh. de Heer

Nadere informatie

Thema: Ik ben Christen, jij niet?

Thema: Ik ben Christen, jij niet? Liturgie voor de jeugddienst op zondag 2 april 2017 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 19.00 uur, samenzang vanaf 18.45 uur. Thema: Ik ben Christen, jij niet? Voorganger: ds. G.J. Röben Ouderling

Nadere informatie

Liturgie: Welkom en mededelingen door ouderling

Liturgie: Welkom en mededelingen door ouderling Liturgie en preek middagdienst, T van T.U.L.I.P. -GKv te Westeremden, 17-10-2010, 14.30u -GKv te Loppersum, 24-10-2010, 14.30u -GKv te Sauwerd, 24-10-2010, 16.30u Liturgie: Welkom en mededelingen door

Nadere informatie

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy 28 januari 2018 10.00 uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy votum, groet, amen GK psalm 90,1.2. = LB 90 Gods verlangen naar Mt. 22 GK gezang 157 (staande) Lezen: - Rom. 1,1-7 -

Nadere informatie

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U!

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U! Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst woensdagmiddag 7 november 2018 met als thema Alles geef ik U! Markus 12: 41-44 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Pianist: Sipke de Boer Welkom d.m.v. filmpje, we

Nadere informatie

Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 103,11 -GKv Loppersum-Westeremden, Welkom en mededelingen door ouderling

Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 103,11 -GKv Loppersum-Westeremden, Welkom en mededelingen door ouderling Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 103,11 -GKv Loppersum-Westeremden, 22-09-2013 Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Johannes 1,12-13 Stil gebed

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Liturgie en preek leerdienst U (2) van T.U.L.I.P. dec GKv te Loppersum, , 14.30u -GKv te Westeremden, , 14.30u.

Liturgie en preek leerdienst U (2) van T.U.L.I.P. dec GKv te Loppersum, , 14.30u -GKv te Westeremden, , 14.30u. Liturgie en preek leerdienst U (2) van T.U.L.I.P. dec 2010 -GKv te Loppersum, 12-12-2010, 14.30u -GKv te Westeremden, 19-12-2010, 14.30u Liturgie: Welkom en mededelingen door ouderling Votum en zegengroet

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Gezang 165 4. Gebed voor de opening van het Woord 5. Schriftlezing : Psalm 103 (vertaling 1951) 6.

Nadere informatie

DIENST VAN DE VOORBEREIDING

DIENST VAN DE VOORBEREIDING Orde van dienst voor zondag 5 maart 2017 Invocabit- Roept hij Mij aan viering hl. Avondmaal. orgelspel DIENST VAN DE VOORBEREIDING allen blijven zitten en zingen Psalm 91a Wie in de schaduw Gods mag wonen

Nadere informatie

beschrijving kerkdienst voor onze gasten

beschrijving kerkdienst voor onze gasten beschrijving kerkdienst voor onze gasten Gereformeerde Gemeente te Zeist Rehobothkerk, Joubertlaan 5 Predikant: J.J. van Eckeveld Vooraf: Je kunt van ons een Bijbel krijgen. Op de twee wandborden zie je

Nadere informatie

Liturgie preek van 31 mei 2015 over Matth 5,16 transcript) -GKv Westeremden-Loppersum, 09.30u -Vrucht van de Geest, integer en trouw

Liturgie preek van 31 mei 2015 over Matth 5,16 transcript) -GKv Westeremden-Loppersum, 09.30u -Vrucht van de Geest, integer en trouw Liturgie preek van 31 mei 2015 over Matth 5,16 transcript) -GKv Westeremden-Loppersum, 09.30u -Vrucht van de Geest, integer en trouw [Welkom en mededelingen door ouderling] Komen tot de Here Voorzang,

Nadere informatie

Jeremia 31:31-34 God verandert je hart

Jeremia 31:31-34 God verandert je hart Jeremia 31:31-34 God verandert je hart Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren.

Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Welkom Psalm 150 (Psalm Project) Looft God, looft Hem overal, Looft de schepper van t heelal. Om zijn wonderbare macht, om de heerlijkheid en pracht. Van zijn Naam en eeuwig wezen. Looft God, met bazuingeklank,

Nadere informatie

DAG 1: Eerbied, want God is groot Lees Psalm 95:1-6 Stel je voor dat je op je hurken gaat zitten voor een flat of een kerktoren. Je kijkt omhoog. Wat is dat flat hoog! Wat is die kerktoren hoog! En wat

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB.

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 33: 1,4,5,8 Gebed Lezen Romeinen 3:21-30; 4:5-8; 5:1,9 Zingen Gk 185:1,2,3,4 (Heer, wij loven en aanbidden) Tekst Zondag

Nadere informatie

Liturgie en preek Hand 6,2-3 -GKv te Loppersum, , 09.00u -GKv te Westeremden, , 10.45u. Liturgie:

Liturgie en preek Hand 6,2-3 -GKv te Loppersum, , 09.00u -GKv te Westeremden, , 10.45u. Liturgie: Liturgie en preek Hand 6,2-3 -GKv te Loppersum, 21-11-2010, 09.00u -GKv te Westeremden, 21-11-2010, 10.45u Liturgie: Welkom en mededelingen door ouderling Votum en zegengroet Aanbidding: -Psalm 96,1-2

Nadere informatie

Orde van dienst Kinderbiddag

Orde van dienst Kinderbiddag Orde van dienst Kinderbiddag op woensdag 11 maart 2015, aanvang 14.30 uur Thema: Altijd dichtbij Handelingen 16: 22-34 Ds. Ria Scheltens- Ritzema zal de dienst leiden Muzikale begeleiding : Sipke de Boer

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Liturgie Gen 1-3, 17-06-2012 -Westeremden, 09.00u -Loppersum, 10.45u

Liturgie Gen 1-3, 17-06-2012 -Westeremden, 09.00u -Loppersum, 10.45u Liturgie Gen 1-3, 17-06-2012 -Westeremden, 09.00u -Loppersum, 10.45u Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -LB 328,1-2 'Here, Jezus om uw woord' (staan) -Psalm 139,1.6.11 'Heer, U doorgrondt mij

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

Zondag 23 en 24 horen bij elkaar. Daarom eerst vat ik samen wat ik 2 weken geleden zei over zondag 23. Dan stel ik 3 vragen.

Zondag 23 en 24 horen bij elkaar. Daarom eerst vat ik samen wat ik 2 weken geleden zei over zondag 23. Dan stel ik 3 vragen. Preek zondag 1524, 7 juli 2019mi, nr 600, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 122:1,2,3 (groep middelste regels, zie beamer) Gebed Lezen Efese 1:3-14; (genade, geloof, enz) Efese 4:1-6 (leven inrichten)

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

y06 Romeinen 08.8 Rinze IJbema - Romeinen 8:

y06 Romeinen 08.8 Rinze IJbema - Romeinen 8: Rinze IJbema - Romeinen 8: 26-30. [1] Ik las vorige week een leuke mop. Die ging zo: Wat mij nou is overkomen: gister ging de telefoon en ik nam op en toen had ik de koning aan de lijn! Echt waar? Ben

Nadere informatie

Vestig je hoop op God TotalBalance Gebedskalender

Vestig je hoop op God TotalBalance Gebedskalender Vestig je hoop op God TotalBalance Gebedskalender Met deze Gebedskalender maak je een week lang elke dag tijd om naar Gods stem te luisteren. Neem de tijd om stil te zijn. Wanneer je gehaast of gejaagd

Nadere informatie

Liturgie en preek Openbaring 11,15-19 -GKv te Bergen op Zoom, 13-12-2009, viering Heilig Avondmaal

Liturgie en preek Openbaring 11,15-19 -GKv te Bergen op Zoom, 13-12-2009, viering Heilig Avondmaal Liturgie en preek Openbaring 11,15-19 -GKv te Bergen op Zoom, 13-12-2009, viering Heilig Avondmaal Motto: Op het moment dat de 7 e engel op zijn bazuin blaast, op dat ogenblik breekt de hemel los in groot

Nadere informatie

27 november uur RJ Heij orgel Johan Volk Schriftlezing: Mijndert Blijdorp

27 november uur RJ Heij orgel Johan Volk Schriftlezing: Mijndert Blijdorp 27 november 17.00 uur RJ Heij orgel Johan Volk Schriftlezing: Mijndert Blijdorp votum en groet LB 314 = LvdK 328,1-3 [Here Jezus, om uw Woord] gebed lezen: 1 Kon 8,22-26 + 54-61 GK psalm 40,3.7 = LB 40:3,

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Liturgie preek ochtenddienst over Marcus 10,46-52 -GKv Loppersum-Westeremden, 14-10-2012, 09.30u. Welkom en mededelingen door ouderling

Liturgie preek ochtenddienst over Marcus 10,46-52 -GKv Loppersum-Westeremden, 14-10-2012, 09.30u. Welkom en mededelingen door ouderling Liturgie preek ochtenddienst over Marcus 10,46-52 -GKv Loppersum-Westeremden, 14-10-2012, 09.30u Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Stil gebed Votum/zegengroet Aanbidding: -LB 328

Nadere informatie

Zondag 14 januari. Welkom in De Regenboog

Zondag 14 januari. Welkom in De Regenboog Zondag 14 januari Welkom in De Regenboog Voorganger : ds. Bertine van de Weg Ouderling van dienst : Bertus Konijnenbelt Organist Lector : Rien Hoekjen : Joke de Gier Koster : Zingen Lied 150a: 1, 2, 3

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Liturgie en preek Rom 8,13 -GKv te Bergen op Zoom, 11 oktober 2009, 16.00u. Motto s: Dood de zonde die in je zit, anders dood het jou John Owen

Liturgie en preek Rom 8,13 -GKv te Bergen op Zoom, 11 oktober 2009, 16.00u. Motto s: Dood de zonde die in je zit, anders dood het jou John Owen Liturgie en preek Rom 8,13 -GKv te Bergen op Zoom, 11 oktober 2009, 16.00u Motto s: Dood de zonde die in je zit, anders dood het jou John Owen Het lijk van een vijand ruikt altijd goed Napoleon Bonaparte

Nadere informatie

Zondag 14 Februari 2016 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: De heer J. Bimmel uit Middelburg

Zondag 14 Februari 2016 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: De heer J. Bimmel uit Middelburg LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN Corr. Adr.: Mevr. J. Pelle - Tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - Tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA: Zondag

Nadere informatie

Liturgie 18 augustus Br. Roel van Swetselaar

Liturgie 18 augustus Br. Roel van Swetselaar Liturgie 18 augustus 2019 Br. Roel van Swetselaar Votum en Groet Zingen Hemelhoog 291 Al wat ik ben Al wat ik ben, leg ik in uw hand, ik geef mijzelf volledig. Mijn leven rust in de palm van uw hand, ik

Nadere informatie

Luister, Israël: de HEER, onze God, de HEER is de enige!

Luister, Israël: de HEER, onze God, de HEER is de enige! Votum en groet Ps 116:1,10 Gebed Lezen Mar 12:28-33 Zingen Ps 18: 1 Lezen Deut 6:1-9 Zingen Ps 78: 1,2 Preek HC 34 Deut 6:4-9 Zingen GK 11 Geloof belijden Zingen GK 158 Dankgebed Collecte Slotzang LB 416

Nadere informatie

Liturgie en preek Kerstdienst GKv te Loppersum en Westeremden, 09.30u. Aanvangslied, LB 138,1.3 Komt allen tezamen

Liturgie en preek Kerstdienst GKv te Loppersum en Westeremden, 09.30u. Aanvangslied, LB 138,1.3 Komt allen tezamen Liturgie en preek Kerstdienst 25-12-2010 -GKv te Loppersum en Westeremden, 09.30u Aanvangslied, LB 138,1.3 Komt allen tezamen Welkom, evt. mededelingen door ouderling Votum/zegengroet Aanbidding: -GK 81,1-5

Nadere informatie

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven Liturgie preek van 17 mei 2015 over Titus 3,4 (transcript) -GKv Westeremden-Loppersum, 09.30u -Vrucht van de Geest, vriendelijkheid [Welkom en mededelingen door ouderling] Komen tot de Here Voorzang, Psalm

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan!

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Ds. Maurits Oldenhuis Votum/groet Weerklank 172 Gebed Johannes 20, 1-10 Nieuw Liedboek 632 Johannes 20, 8-9 Preek Liedboek 215 Geloofsbelijdenis Gezang

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt.

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Zondag 46 Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Lees de tekst van Zondag 46 Vraag 120 : Waarom heeft Christus geboden God alzo aan te spreken : Onze Vader? Antw : Opdat Hij van stonden

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Leesgedeelte(n): Maleachi 3,6-12 en 2 Kor 8,1-15 Tekst: Mal 3,10 Preekthema: God belooft: geef met liefde en Ik zal je rijk zegenen!

Leesgedeelte(n): Maleachi 3,6-12 en 2 Kor 8,1-15 Tekst: Mal 3,10 Preekthema: God belooft: geef met liefde en Ik zal je rijk zegenen! Liturgie preek Dankdag over Maleachi 3,10 (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, 06-11-2013 Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om God te aanbidden, Psalm 63,1-4 Stil gebed

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Eredienst 17 juni uur Voorganger: ds. J.M. Oldenhuis

Eredienst 17 juni uur Voorganger: ds. J.M. Oldenhuis Eredienst 17 juni 2018 16.30 uur Voorganger: ds. J.M. Oldenhuis Liturgie Votum / zegengroet Psalm 42: 1, 5 Gebed Romeinen 8: 18-30 Opw. 770: Ik zal er zijn Kindermoment Preek Romeinen 8: 26-27 Gezang 151:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Inzameling van de gaven (tijdens collecte Heer, wij kijken omhoog, Sela; zie onder)

Inzameling van de gaven (tijdens collecte Heer, wij kijken omhoog, Sela; zie onder) 25 maart 2018 17.00 uur GP Hommes orgel: Piet Noort schriftlezing: Annemarie Kreling Moment van stilte Belijdenis van afhankelijkheid en groet Opw. 640 (Ik hef mijn ogen op naar de bergen) Gebed Johannes

Nadere informatie

JEZUS VERGEEFT EN GENEEST

JEZUS VERGEEFT EN GENEEST LITURGIE voor de themadienst ter afsluiting van de VBW De bouwplaats op zondag 25 oktober 2015 om 9.30 uur in de Elimkerk te t Harde. JEZUS VERGEEFT EN GENEEST Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr.

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Zondag 14 oktober Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur

Zondag 14 oktober Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur Zondag 14 oktober 2018 Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur Liederen in deze dienst: Psalm 33 : 2 en 8 Lied 8b Lied 316 : 1 en 4 Lied 20 Lied 564 : 1, 2 en 3 (Hemelhoog) Lied 416 Lied 912

Nadere informatie

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht Preek Matteüs 28:18-20, voor 8 januari 2017, start RtN/O, nr 544. Leiding t/m preek: ds. Mark van Leeuwen Voor de dienst Laat ons samen één zijn (Sela) 1. Afkondigingen (Gemeente Noord/Oost) 2. Overdragen

Nadere informatie

Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen?

Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen? Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen? Liturgie Voorzang Gez 118,1.3 Stil gebed Votum / groet Zingen Gez 102a,1.2 Schuldbelijdenis en genadeverkondiging: n.a.v. Handelingen 2,38-39 Zingen Ps 34,6.7.8

Nadere informatie

Leesgedeelte(n): Joh 4,1-26 Tekst: Joh 4,23 Preekthema: Als het evangelie in de kerk centraal staat, zijn we een aanbiddende gemeente!

Leesgedeelte(n): Joh 4,1-26 Tekst: Joh 4,23 Preekthema: Als het evangelie in de kerk centraal staat, zijn we een aanbiddende gemeente! Liturgie ochtenddienst over Johannes 4,23 (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, 23-11-2014 Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Voorzang, Psalm 95,1-2 Kom, laat ons juichen Stil gebed

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Liturgie morgendienst 15 oktober, voorgangers ds. W. Louwerse. Micha-zondag Thema: De knop om. Mededelingen. Zingen: Gezang 21: 1 en 4. Votum.

Liturgie morgendienst 15 oktober, voorgangers ds. W. Louwerse. Micha-zondag Thema: De knop om. Mededelingen. Zingen: Gezang 21: 1 en 4. Votum. Mededelingen Zingen: Gezang 21: 1 en 4 Votum Groet Zingen: Opwekking 672 Micha-zondag Thema: De knop om. Heerser over alle dingen God van de oneindigheid van Uw liefde wil ik zingen buigen voor Uw majesteit

Nadere informatie

Verkondiging Lied: Gezang 477 Geloofsbelijdenis Lied: Gezang 95:3 Gebed Inzameling van de gaven Lied: Psalm 33: 7,8 (NB) Zegen

Verkondiging Lied: Gezang 477 Geloofsbelijdenis Lied: Gezang 95:3 Gebed Inzameling van de gaven Lied: Psalm 33: 7,8 (NB) Zegen Liturgie zondagavond 1 mei 2016 Binnenkomst kerkenraad Muzikale inleiding Welkom en mededelingen Lied: Op Toonhoogte 216 Stil gebed Bemoediging en Groet Lied: Psalm 89: 6,8 (NB) Gebed Schriftlezing: Efeziërs

Nadere informatie

Liturgie en preek 1 Petrus 3,1-6 -GKv te Westeremden, 20-02-2011, 09.30u -GKv te Loppersum, 20-02-2011, 16.30u. Liturgie:

Liturgie en preek 1 Petrus 3,1-6 -GKv te Westeremden, 20-02-2011, 09.30u -GKv te Loppersum, 20-02-2011, 16.30u. Liturgie: Liturgie en preek 1 Petrus 3,1-6 -GKv te Westeremden, 20-02-2011, 09.30u -GKv te Loppersum, 20-02-2011, 16.30u Liturgie: Welkom en mededelingen door ouderling Votum en zegengroet Aanbidding: -Psalm 106,1-2

Nadere informatie