GROENE WARMTE DOOR VERBRANDING VAN HOUTSNIPPERS INFOBROCHURE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GROENE WARMTE DOOR VERBRANDING VAN HOUTSNIPPERS INFOBROCHURE"

Transcriptie

1 GROENE WARMTE DOOR VERBRANDING VAN HOUTSNIPPERS INFOBROCHURE

2 Wat is het? Houtsnippers worden gemaakt van afvalhout, meer bepaald van snoeihout. Snoeihout is een vorm van biomassa-afval. Biomassa is een verzamelnaam voor diverse stoffen en materialen van dierlijke en plantaardige (bio-organische) oorsprong, die gebruikt worden voor energieopwekking (warmte, elektriciteit en motorbrandstof). Als voorbehandeling gaat men snoeihout verkleinen en drogen. De vorm, stukgrootte én de dichtheid van de houtsnippers bepalen het ontwerp van de verbrandingsinstallatie. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor de wijze van transport en voeding van de installatie. Snoeihout moet worden verkleind tot houtsnippers, bijvoorbeeld aan de hand van een trommelhakselaar. Vers geoogste houtsnippers kan men eenvoudig en goedkoop drogen via natuurlijk convectie. In drie à vijf maanden daalt het vochtgehalte van 55% tot amper 15%. De ruimte nodig voor opslag is relatief beperkt en stelt weinig eisen. Goed gedroogde houtsnippers hebben een calorische waarde van 4.1 kwh/kg. Houtsnippers hebben een volume van 300 kg/m³. Houtsnippers verliezen 25% van hun gewicht tijdens het droogproces.

3 Hoe werkt het? Houtverbrandingsketer Houtsnippers worden verbrand in een verbrandingsinstallatie. De brandstof wordt automatisch van de opslag naar de kachel gevoerd. De assen worden automatisch uit de installatie geschroefd. De brander zal net zoals in klassieke systemen water verwarmen. Dit warm water tussen 40 C en 70 C kan dan radiatoren verwarmen of andere watervolumes, zoals sanitair warm water, op- of voorverwarmen: ideaal voor ruimteverwarming of voorverwarming in het kader van productieprocessen. Verbrandingsintallatie toepassingen met een vermogen > 100kW en tientallen kleinere modellen. Een verbrandingsinstallatie bestaat uit: Een een houtverbrandingsketel die de verbrandingswarmte van het hout overdraagt op een warmwatersysteem; een systeem voor de opslag- en toevoerdosering van houtsnippers; een vuurhaard waarin de houtsnippers op een rooster of een onderschroefsysteem worden verbrand (met verschillende getrapte beluchtingsystemen); een systeem van voorraadvaten, pompen en leidingen voor de distributie van het warme water; een systeem voor de reiniging van rookgassen.

4 Randvoorwaarden De Snoeihout moet voldoende voorhanden zijn en van een eenvormige kwaliteit. De beschikbaarheid moet worden gegarandeerd voor een lange termijn. De Om een goede verbranding te hebben, is de kwaliteit van de houtsnippers zeer belangrijk. Deze kwaliteit wordt hoofdzakelijk bepaald door het watergehalte, de stukgrootte, de variabiliteit en het asgehalte na verbranding. De keuze voor een goede hakselaar is zeer belangrijk. De brander moet afgestemd zijn op de kwaliteit van de houtsnippers. Houtsnippers zijn echter niet gestandaardiseerd. Voor het verbranden van biomassa-afval heeft men altijd een milieuvergunning nodig. Deze vergunning voor installaties met een nominaal thermisch vermogen tot en met 5 MWth wordt afgeleverd door de gemeente (klasse 2).

5 CO 2 -uitstoot Door op olie en gas te stoken komt er CO 2 in de atmosfeer die miljoenen jaren geleden is opgeslagen. Bomen echter nemen tijdens hun groei net zo veel CO 2 op als er bij verbranding weer vrijkomt. Als hout verbrandt, komt er net zo veel CO 2 vrij als bij wegrotten in de natuur. Er komt dus niet meer CO 2 in ons milieu terecht. Dat maakt verwarmen op houtsnippers 100% CO 2 -neutraal. De verwerking van snoeihout tot houtsnippers vraagt een zeer beperkte hoeveelheid energie (mechanisch verhakselen en natuurlijk drogen).

6 Kosten Investeringskosten omvatten de kosten voor de installatie, de bouwkosten voor de bouw van de ruimte waar de installatie komt en de opslagruimte voor de biomassa. Daarnaast moet men ook rekening houden met leverings- en montagekosten en kosten die gepaard gaan bij de opstart van de installatie. De Een verbrandingsketel voor droge houtsnippers kost tussen de 150 en 250 per kw. Naarmate de grootte van het vermogen toeneemt, neemt de relatieve kostprijs af. Dit bedrag moet verdubbeld worden voor de bouw van de constructie inclusief de opslag. Daarbovenop moet 12% van de ketelkosten worden voorzien voor de levering, de montage en de opstart van de installatie. Onderhouds- en werkingskosten hebben te maken met het beheer van de installatie. Zo zijn er personeelskosten voor het afvoeren van de as en het verhelpen van storingen. De onderhoudskosten voor de ketel worden op 1,5% van de investering geraamd, de onderhoudskosten voor het gebouw op 1%. Brandstofkosten zijn afhankelijk van de brandstofprijs en het verbruik van de installatie. Het verbruik wordt bepaald door de energie-inhoud van de brandstof en het rendement van de installatie. Het thermische rendement van de installatie ligt tussen 80% en 90%. Houtsnippers kunnen zéér voordelig zijn ten opzichte van andere brandstoffen, wanneer snoeihout bijvoorbeeld op een bedrijventerrein zelf wordt verzameld. Normaliter heeft de verwerking van snoeihout een kostprijs.

7 Premies en subsidies De ecologiepremie Met de ecologiepremie wil de Vlaamse overheid ondernemingen stimuleren om hun productieproces milieuvriendelijk en energiezuinig te organiseren. Zij neemt daarbij een gedeelte van de extra investeringskosten die een dergelijke investering met zich brengt, voor haar rekening. Voor een investering als een biomassaverbranding is de meerkost bepaald op 80%, exclusief btw. Hiervan wordt 35% als steun verleend. Meer info: De verhoogde investeringsaftrek Een onderneming, die bij de oprichting of uitbreiding een energiebesparende investering uitvoert, kan onder bepaalde voorwaarden een investeringsaftrek bekomen. De federale overheid wil op deze manier het gebruik van hernieuwbare energiebronnen bevorderen en stimuleren. De investeringsaftrek bedraagt momenteel (2013) 15,5% van de investering in de installatie, exclusief btw. Dit bedrag mag men aftrekken van de bedrijfswinst. Zo hoeft men geen winstbelasting te betalen over dit bedrag. De winstbelasting bedraagt 33,99%. Investeringen in gebouwen die specifiek en alleen noodzakelijk zijn voor het gebruik van de installatie komen eveneens in aanmerking, vb. opslag van houtsnippers. Hiermee zijn 70% van de constructiekosten gemoeid. Meer info:

8 Vergelijking met installaties op fossiele brandstoffen Investeringskost Een gasketel is op het vlak van investering vele malen goedkoper (tot acht keer). Voor een stookolieketel is dit iets minder. Voor stookolie heeft men namelijk ook een tank nodig voor de opslag. Onderhouds en werkingskosten De werkingskosten waaronder de onderhoudskosten liggen drie keer lager. Voor een houtverbrandingsinstallatie moet men ook transport van houtsnippers en het verwijderen van assen incalculeren, ondanks het feit dat deze installaties geautomatiseerd zijn. Brandstofkosten De brandstofprijs is in het geval van houtsnippers veel goedkoper dan de prijs voor fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie. Houtsnippers zijn afkomstig van een afvalproduct dat voorradig is op het bedrijventerrein en waarvoor de gemeente betaald om het te vervoeren en te laten verwerken. De negatieve kostprijs voor houtsnippers maakt het zéér voordelig om te werken met deze vorm van biomassa. Op een levensduur van twintig jaar is het namelijk vooral de kostprijs van de brandstof die doorslaggevend is! Opmerking: De prijs van fossiele brandstoffen is ook zeer volatiel en moeilijk in te schatten naar de toekomst toe. Met gas- of stookolieketels is men afhankelijk van de leveranciers van fossiele brandstoffen.

9 Individueel of collectief Houtsnipperverbranders met een groot vermogen zijn sneller terugverdiend dan installaties met een klein vermogen. Indien een aantal grote warmteverbruikers op aangrenzende kavels zijn gelegen, kan worden geopteerd voor een grote installatie met een warmtenet. Dit warmtenet kan de warmte naar verschillende afnameplaatsen transporteren. Richtprijs voor het transportnet is 550 /m (dubbel: heen en terug) in een nieuw te verkavelen terrein. Voorwaarden voor een grote installatie en transport van de warmte aan de hand van een warmtenet: een voldoende grote warmtevraag. Belangrijk is wel om de warmtevraag te bundelen op aanpalende kavels. Het warmtenet blijft hierdoor beperkt in lengte.

10 Rekenvoorbeeld kleinschalig Op grote schaal* geïnstalleerd vermogen (kwth) jaarlijks netto productie thermisch (MWh) volume droge houtsnippers (ton) INVESTERING ketel levering, montage, opstart constructie inclusief opslag PREMIES en VERMEDEN KOSTEN vermeden investering gas investeringsaftrek ecologiepremie BATEN - jaarlijks vermeden gasverbruik KOSTEN - jaarlijks service contract onderhoud gebouw TVT (terugverdientijd) 11,6 4,9 IRR (internal rate of return) 5,91% 19,72%! deze prijzen zijn indicatief Op grote schaal: in functie van de totale warmtevraag van het nieuwe bedrijventerrein (inschatting). Een gasbrander is bijkomend nodig om de pieken in de warmtevraag (zeer koude dagen) op te vangen. Indien men kiest voor een collectieve warmtevoorziening is een warmtenet nodig. Dit is een bijkomende kost.

11 Voordelen + CO 2 neutraal: meest ecologische keuze voor verwarming + Kostprijs van houtsnippers is zeer laag in vergelijking met fossiele brandstoffen + Zeer kwalitatieve houtsnipperverbranders beschikbaar + Een biomassa-installatie waar snoeihout wordt verbrand, veroorzaakt hoogstens een zeer beperkte geurhinder, die hoofdzakelijk bestaat uit de geur van vers snoeihout. + Houtsnippers zijn goedkoper dan pellets en lokaal beschikbaar Nadelen Investeringskost is vier tot vijf keer hoger dan voor een installatie op fossiele brandstoffen Opslagcapaciteit voor houtsnippers De emissie van fijnstof, NOx en organische verbindingen zijn beperkt, maar worden beduidend hoger als de ketel regelmatig wordt opgestart. Een extra brander op gas is aangeraden voor het opvangen van pieken of storingen. Ketels behalen hun hoogste rendement als deze op hun maximale capaciteit draaien.

12 IN SAMENWERKING MET: Deze opdracht werd geïnitieerd door de POM Oost-Vlaanderen en werd mogelijk gemaakt met middelen beschikbaar via het project ECO 2 PROFIT. Dit valt onder de uitvoering van het INTERREG IVA-programma Vlaanderen-Nederland met co-financiering van de Provincie Oost-Vlaanderen. Tekst en opmaak: Zero Emission Solutions

WARMTEKRACHTKOPPELING (WKK) INFOBROCHURE

WARMTEKRACHTKOPPELING (WKK) INFOBROCHURE WARMTEKRACHTKOPPELING (WKK) INFOBROCHURE Wat is het? Warmtekrachtkoppeling (WKK) is een verzamelnaam voor veel verschillende technologieën waarbij warmte en mechanische energie gelijktijdig worden opgewekt.

Nadere informatie

gemeente Brasschaat houtsnipperinstallatie op laanbomen netwerkevent oogstbare landschappen biomassa 26 april 2018

gemeente Brasschaat houtsnipperinstallatie op laanbomen netwerkevent oogstbare landschappen biomassa 26 april 2018 gemeente Brasschaat houtsnipperinstallatie op laanbomen netwerkevent oogstbare landschappen biomassa 26 april 2018 bomenpatrimonium van ± 40.000 laanbomen evenveel laanbomen als inwoners beleidskeuze:

Nadere informatie

4-3-2009. Inhoud. Inleiding. Biomassa & biobrandstoffen

4-3-2009. Inhoud. Inleiding. Biomassa & biobrandstoffen Inhoud Verbrandingsinstallaties: mogelijkheden en beperkingen» Wat is biomassa?» Verbrandingstechnieken» Eigenschappen biomassa» Hout als biomassa» Warmteproductie» Stappenplan 4/03/2009 Nathalie Devriendt

Nadere informatie

Biomassa Hernieuwbare energie in gebouwen Vlaamse confederatie bouw

Biomassa Hernieuwbare energie in gebouwen Vlaamse confederatie bouw 18/09/2012 Biomassa Hernieuwbare energie in gebouwen Vlaamse confederatie bouw Ruben Guisson VITO Bioenergy Team 13 september 2012, Technopolis Mechelen Types brandstof Houtpellets + Hoge energiedichtheid

Nadere informatie

Welkom WWW Themadag Verwarmen zonder gas

Welkom WWW Themadag Verwarmen zonder gas Welkom WWW Themadag Verwarmen zonder gas 26-08-2017 Waarom deze themadag? Rijk, provincies en gemeenten sturen aan op energieneutraal wonen. Als het aan de overheid ligt is in 2050 geen woning meer aan

Nadere informatie

Pelletketel CV. Ruimteverwarming. Warmtapwater

Pelletketel CV. Ruimteverwarming. Warmtapwater Een CV-ketel op houtpellets (pelletketel CV) is een hernieuwbaar alternatief voor de HR-ketel op aardgas. De pelletketel verbrandt houtpellets met een hoog rendement. De pellets worden door de gebruiker

Nadere informatie

1. INLEIDING... 3 2. PELLETBOILER... 3 3. TUINBOUWBEDRIJF... 4 4. WARMTEKRACHTKOPPELING... 6

1. INLEIDING... 3 2. PELLETBOILER... 3 3. TUINBOUWBEDRIJF... 4 4. WARMTEKRACHTKOPPELING... 6 INHOUD 1. INLEIDING.... 3 2. PELLETBOILER.... 3 3. TUINBOUWBEDRIJF.... 4 4. WARMTEKRACHTKOPPELING.... 6 Tekst Ontleend aan brochure Bio-energie, omzetten van vaste biomassa in hernieuwbare warmte en elektriciteit

Nadere informatie

de economische kant van drevenbeheer snoeihout als biomassa

de economische kant van drevenbeheer snoeihout als biomassa gemeente Brasschaat de economische kant van drevenbeheer snoeihout als biomassa 15 december 2016 verwarmen op lokale houtsnippers CO2 neutraal bomen & biomassa nemen tijdens hun groei net zo veel CO2 op

Nadere informatie

25/03/2013. Overzicht

25/03/2013. Overzicht Micro-WKK: basisbegrippen en toepassingsmogelijkheden Tine Stevens, Vlaams Energieagentschap Regiovergadering Provincie West-Vlaanderen 12 en 14/03/2013 2 Warmte-krachtkoppeling (WKK) De gelijktijdige

Nadere informatie

buffer warmte CO 2 Aardgas / hout WK-installatie, gasketel of houtketel brandstof Elektriciteitslevering aan net

buffer warmte CO 2 Aardgas / hout WK-installatie, gasketel of houtketel brandstof Elektriciteitslevering aan net 3 juli 2010, De Ruijter Energy Consult Energie- en CO 2 -emissieprestatie van verschillende energievoorzieningsconcepten voor Biologisch Tuinbouwbedrijf gebroeders Verbeek in Velden Gebroeders Verbeek

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie energieprestatiecertificaat straat Hoogstraat nummer 570 bus postnummer 9235 gemeente Fruitrode bestemming eengezinswoning type open bebouwing softwareversie 1.0 berekend energieverbruik (kwh/m²): 380

Nadere informatie

houtgestookte installaties

houtgestookte installaties Kansen en randvoorwaarden voor houtgestookte installaties Douwe van den Berg BTG biomass technology group bv Arnhem, 27 januari 2011 vandenberg@btgworld.com Inhoud Soorten houtige biomassa voor energie

Nadere informatie

156 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

156 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Celestijnenlaan 9 bus 31 3001 gemeente Leuven bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 156 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

gemeente Brasschaat een CO2-neutraal administratief centrum dankzij laanbomenbeheer Provinciale Milieudag 14 juni 2016

gemeente Brasschaat een CO2-neutraal administratief centrum dankzij laanbomenbeheer Provinciale Milieudag 14 juni 2016 gemeente Brasschaat een CO2-neutraal administratief centrum dankzij laanbomenbeheer Provinciale Milieudag 14 juni 2016 uitzicht en aanleg gemeente bepaald door historische context Ferrariskaart kruispunt

Nadere informatie

Voordelen van houtpellets. ontstaat er een CO2 overschot en dat zorgt weer voor Premium Line

Voordelen van houtpellets. ontstaat er een CO2 overschot en dat zorgt weer voor Premium Line Voordelen van houtpellets Stoken op houtpellets is tot wel 40% goedkoper dan op gas. Het stoken van houtpellets is nagenoeg CO2 neutraal. Geen verspilling van resthout omdat iedere vezel van de boom gebruikt

Nadere informatie

WKK in de glastuinbouw samen sterk. Mechelse Veiling 23 mei 2006

WKK in de glastuinbouw samen sterk. Mechelse Veiling 23 mei 2006 WKK in de glastuinbouw samen sterk Mechelse Veiling 23 mei 2006 WKK in de glastuinbouw Welkom R. Libotte - Fiburo WKK Ideaal voor glastuinbouw H.Marien - GlasReg Deutz-Concept Pauze WKK en milieu Voordelen:

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Ketelpoort nummer 9 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 366 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat Energiezuinigheid van de gebouwschil energiezuinig niet energiezuinig gemiddelde U-waarde van de gebouwschil Energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie energiezuinig niet energiezuinig gemiddeld installatierendement

Nadere informatie

DE RYCK Klima. 1 kw primaire energie 2,25 kw warmte. ŋ verlies op motor 10% netto vermogen op WP 34% geeft warmte afvoer verwarmingscircuit

DE RYCK Klima. 1 kw primaire energie 2,25 kw warmte. ŋ verlies op motor 10% netto vermogen op WP 34% geeft warmte afvoer verwarmingscircuit DE RYCK Klima LUWAGAM : pomp lucht-water aangedreven met gasmotor PAUL DE RYCK Werking op laag niveau (buitenlucht min. 0 C) omzetten naar warmte op hoog niveau (buiswater max. 50 C) Serreverwarming buis

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Verwarming en sanitair warm water: ontwerp en regeling Leefmilieu Brussel Overzicht van de belangrijkste warmteopwekkers Jonathan FRONHOFFS CENERGIE Doelstelling(en) van de presentatie

Nadere informatie

272 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

272 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Kerk 14 bus 2 8560 gemeente Wevelgem bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 272 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

Wanneer zijn houtgestookte warmteinstallaties

Wanneer zijn houtgestookte warmteinstallaties Wanneer zijn houtgestookte warmteinstallaties goed toepasbaar? Aan Van Martijn Goossens (Wing) Dorien Brunt (Wing) Martijn Boosten (Probos) Johan Willemsen (Provincie Gelderland) Jaap Koppejan (Provincie

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Marktplein nummer 27 bus 12 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 188 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Parklaan nummer 21 bus 0001 bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 387 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

Warmtekrachtkoppeling Wat, waarom en wanneer? Tine Stevens COGEN Vlaanderen Studiedag Slimme netten en WKK 29 februari 2012

Warmtekrachtkoppeling Wat, waarom en wanneer? Tine Stevens COGEN Vlaanderen Studiedag Slimme netten en WKK 29 februari 2012 Voor kwaliteitsvolle WarmteKrachtKoppeling in Vlaanderen Warmtekrachtkoppeling Wat, waarom en wanneer? Tine Stevens COGEN Vlaanderen Studiedag Slimme netten en WKK 29 februari 2012 1 COGEN Vlaanderen Doelstelling:

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Sint-Bernardsesteenweg nummer 269 bus 3 bestemming appartement type softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m2): 379 Het berekende energieverbruik is een inschatting

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Auguste Demaeghtlaan nummer 67 bus A1/5 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.3 berekende energiescore (kwh/m²ar): 92 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Wolfstraat nummer 17_45 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 819 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Voorbeeldproject voor een gecombineerde inzet van duurzame energiebronnen voor de productie van warmte en elektriciteit Presentatie 18 dec. VV. Berkum Eddy Bramer

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Rucaplein nummer 93 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 208 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

bestaand gebouw met woonfunctie

bestaand gebouw met woonfunctie Energiezuinigheid van de gebouwschil energiezuinig niet energiezuinig gemiddelde U-waarde van de gebouwschil Energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie energiezuinig niet energiezuinig gemiddeld installatierendement

Nadere informatie

De plaats van WKK in een rationele energiepolitiek

De plaats van WKK in een rationele energiepolitiek Voor kwaliteitsvolle WarmteKrachtKoppeling in Vlaanderen De plaats van WKK in een rationele energiepolitiek Jean-Pierre Lemmens COGEN Vlaanderen easyfairs Industrie & Milieu 2010 Seminarie Bio-energie

Nadere informatie

Steunmaatregelen voor milieu- en energiebewust ondernemen

Steunmaatregelen voor milieu- en energiebewust ondernemen Steunmaatregelen voor milieu- en energiebewust ondernemen 28 november 2007 Researchpark Zellik Ir. Bert Stassen bert.stassen@vlao.be T : 016 31 10 63 www.vlao.be Belangrijkste vormen van subsidie 1. Ecologiepremie

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder

Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder Voor kwaliteitsvolle WarmteKrachtKoppeling in Vlaanderen Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder 16/12/2010 Cogen Vlaanderen Daan Curvers COGEN Vlaanderen Houtige biomassa in de landbouw 16

Nadere informatie

326 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

326 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Ertbruggelaan 49 bus 4 2100 gemeente Antwerpen bestemming appartement type - bouwjaar 1957 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 326 De energiescore laat toe om de

Nadere informatie

bestaand gebouw met woonfunctie

bestaand gebouw met woonfunctie Energiezuinigheid van de gebouwschil energiezuinig niet energiezuinig gemiddelde U-waarde van de gebouwschil Energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie energiezuinig niet energiezuinig gemiddeld installatierendement

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Residentie Beatrijs nummer 61 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²ar): 228 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Leuvensestraat nummer 50 bus bestemming type collectief woongebouw gesloten bebouwing softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

134 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

134 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Mechelsesteenweg 43 bus 2 2018 gemeente Antwerpen bestemming appartement type - bouwar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 134 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst.

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Duurzame biomassa Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Nuon Postbus 4190 9 DC Amsterdam, NL Spaklerweg 0 1096 BA Amsterdam, NL Tel: 0900-0808 www.nuon.nl Oktober 01 Het groene alternatief Biomassa

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Fruithoflaan nummer 98 bus 1 bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²ar): 163 De energiescore

Nadere informatie

385 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

385 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Bist 33 bus 7 2610 gemeente Antwerpen bestemming appartement type - bouwjaar 1958 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 385 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

Hoe duurzaamheid in de zorgsector verhogen?

Hoe duurzaamheid in de zorgsector verhogen? Hoe duurzaamheid in de zorgsector verhogen? Pascal Debbaut Probis Corporate nv materiaal- en middelengebruik in de zorgsector Jason Van Driessche Profex energie in de zorgsector Ludo Timmermans Directeur

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Stationsstraat nummer 24 bus 4 bestemming appartement type - bouwar 1990 softwareversie 9.10.0 berekende energiescore (kwh/m²ar): 133

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat L. Devillersstraat nummer 3 bus 9 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 315 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Sint-Tillostraat nummer 7 bus 10 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 418 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Brusselsesteenweg nummer 11 bus 403 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 224 De energiescore

Nadere informatie

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2):

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2): certificaatnummer 20110627-0000869054-00000007-9 straat Wijngaardstraat nummer 39 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2): Het berekende

Nadere informatie

193 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

193 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Broederlijke-Weversplein 79 9000 gemeente Gent bestemming appartement type - bouwjaar 1972 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 193 De energiescore laat toe om de

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Jubileumlaan nummer 69 bus bestemming appartement type - bouwjaar 1973 softwareversie 9.11.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 135

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Kampioenstraat nummer 4 bus 1V bestemming appartement type - softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 201 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Celestijnenlaan nummer 3 bus 51 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 130 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Steenweg op Kleine Brogel nummer 52 bus 2 bestemming appartement type - bouwar - softwareversie 9.11.0 berekende energiescore (kwh/m²ar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Lambrechtshoekenlaan nummer 119 bus 3 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 524 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

Bio-energiecentrales Eindhoven

Bio-energiecentrales Eindhoven Bio-energiecentrales Eindhoven Frans Kastelijn Programmamanager Energie Gemeente Eindhoven December 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Duurzame energie en activiteiten op lokaal niveau 3. Bio-energie centrales

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Vandenpeereboomstraat nummer 48 bus 1.1 bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²ar): 122 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Jeruzalemstraat nummer 14 bus 1 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 473 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Waaibergstraat nummer 48 bus 2 bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 133 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Zeedijk-Duinbergen nummer 307 bus 62 bestemming appartement type - bouwar 1977 softwareversie 9.11.0 berekende energiescore (kwh/m²ar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Vinçottestraat nummer 5 bus 4F bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 114 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Sint-Hubertusplein nummer 50 bus 4 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²ar): 76 De energiescore

Nadere informatie

bestaand gebouw met woonfunctie

bestaand gebouw met woonfunctie Energiezuinigheid van de gebouwschil energiezuinig niet energiezuinig gemiddelde U-waarde van de gebouwschil Energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie energiezuinig niet energiezuinig gemiddeld installatierendement

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Vissersstraat nummer 68 bus 3 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.8 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 299 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Penitentenstraat nummer 3 bus 3 bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 767 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Warmtekrachtkoppeling Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Waarom ecopower? Eenvoudigweg omdat het de moeite waard is! Bij een traditionele productie van energie

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Leuvensestraat nummer 10 bus 1 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.8 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 123 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestemming type appartement softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2 ): 191 Het berekende energieverbruik is een inschatting van de energiezuinigheid van het appartement.

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Leeuwerikenstraat nummer 43 bus 0702 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 156 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

bestaand gebouw met woonfunctie

bestaand gebouw met woonfunctie Energiezuinigheid van de gebouwschil energiezuinig niet energiezuinig gemiddelde U-waarde van de gebouwschil Energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie energiezuinig niet energiezuinig gemiddeld installatierendement

Nadere informatie

Baby 7.5kW. Algemeen. Afmetingen. Brandstof Pelletcontainer capaciteit Diameter pellets 6

Baby 7.5kW. Algemeen. Afmetingen. Brandstof Pelletcontainer capaciteit Diameter pellets 6 Baby 7.5kW Pelletkachel max 7,5 kw Kleuren: Zwart - Ivoor - Bordeaux Materiaal: Plaatstaal Algemeen Merk Flumenfire Verwarmend vermogen indicatie 150 m3 Aansluiting Luchtventilatie Electrisch verbruik

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat certificaatnummer 20120515-0001118936-00000005-8 nummer postnummer Voorhavenlaan 33 9000 bus gemeente A 101 Gent bestemming type appartement - softwareversie 1.3.3 berekend

Nadere informatie

Wetgevende aspecten: ondersteuningsmaatregelen en emissienormen

Wetgevende aspecten: ondersteuningsmaatregelen en emissienormen Wetgevende aspecten: ondersteuningsmaatregelen en emissienormen Overzicht 1. Algemeen 2. Investeringssteun 3. Certificaten 4. Emmisienormen Algemeen Bio-WKK Biomassa als duurzame brandstof groene stroom

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Walstraat nummer 40 bus 3 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.8 berekende energiescore (kwh/m²ar): 81 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Hopmarkt nummer 5 bus 1 bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 9.14.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 225 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Dworpsestraat nummer 38A bus 0001 bestemming appartement type - softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 338 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

Beersel wekt op. Klimaatneutraal Beersel 2040?

Beersel wekt op. Klimaatneutraal Beersel 2040? Klimaatneutraal Beersel 2040? 2013-2014: participatief traject 100 acties voor klimaatplan 2014-2015: inspelen op bestaande initiatieven en acties 2017-2018: Beersel wekt op De zon is van iedereen Zonnelaan

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Stationsstraat nummer 48 bus 4 bestemming appartement type - softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²ar): 461 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

227 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

227 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Louis Dhont 24 bus 9 9800 gemeente Deinze bestemming appartement type - bouwar 1994 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 227 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Troonstraat nummer 47 bus A18 bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 177 De energiescore

Nadere informatie

Dossier: Afvalverwerking en verwarming

Dossier: Afvalverwerking en verwarming Dossier: Afvalverwerking en verwarming In een houtverwerkend bedrijf heeft men altijd met afval te maken. Optimalisatiesystemen en efficiëntie zorgen er gelukkig voor dat dit tot een minimum wordt beperkt.

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Sint Lenaartseweg nummer 38C bus 01 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²ar): 377 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

204 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

204 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Pastorij 8 bus B005 1853 gemeente Grimbergen bestemming appartement type - bouwjaar 1968 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 204 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Eik nummer 14 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 133 De energiescore laat toe om de heid van appartementen te

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Westerring nummer 72 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 720 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Ringlaan nummer 64 bus 5 bestemming appartement type - bouwjaar 2003 softwareversie 9.10.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 188 De

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie bestemming type appartement bouwjaar 1969 softwareversie 9.8.0 berekende energiescore (kwh/m^jaar): 220 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Kortrijksesteenweg nummer 132 bus 0103 bestemming appartement type - bouwjaar 2001 softwareversie 9.11.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Stuivenbergvaart nummer 14 bus 1 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.8 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 532 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Bosuil nummer 27 bus 28 bestemming appartement type - softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 144 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

Alles Over Verbranding. KARA heeft de techniek, de kennis en ervaring

Alles Over Verbranding. KARA heeft de techniek, de kennis en ervaring Alles Over Verbranding KARA heeft de techniek, de kennis en ervaring 100 JAAR ERVARING Verbranden mag dan eenvoudig lijken, maar thermische conversie van biomassa is een complex proces. Voor een optimale

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Ter Heydelaan nummer 52 bus 401 bestemming appartement type - softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²ar): 237 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

Overzicht. Inleiding Micro-WKK in woningen Technologieën Aandachtspunten Toekomstperspectieven Conclusies 15-11-2010

Overzicht. Inleiding Micro-WKK in woningen Technologieën Aandachtspunten Toekomstperspectieven Conclusies 15-11-2010 Voor kwaliteitsvolle WarmteKrachtKoppeling in Vlaanderen WKK voor ruimteverwarming Toepassingen in de woningbouw Tine Stevens COGEN Vlaanderen Studiedag VIBE 12 november 2010 1 Overzicht Inleiding Micro-WKK

Nadere informatie

240 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

240 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Gemeenteplein 4 bus B001 1853 gemeente Grimbergen bestemming appartement type - bouwar 1966 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 240 De energiescore laat toe om de

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Kattestraat nummer 80B bus 8 bestemming appartement type - bouwjaar 1974 softwareversie 9.7.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 160

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Donklaan nummer 188B bus 1 bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 9.10.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 430 De

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Italiëlaan nummer 4 bus 11/2 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.3 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 135 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat August Van de Wielelei nummer 163 bus 2 R bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 228

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Mechelsesteenweg nummer 113 bus *3/1 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²ar): 169 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie