Hoofdstuk 3, oktober - november Alle begin is moeilijk.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdstuk 3, oktober - november Alle begin is moeilijk."

Transcriptie

1 Hoofdstuk 3, oktober - november Alle begin is moeilijk. Zoveel hoofden, zoveel zinnen. Als dat ergens geldt dan is het wel in de scheepsbouw. Eerlijk gezegd ben ik in mijn leven zelden een eigenzinniger volkje tegengekomen. Het zal wel te maken hebben met het varen en de zee. Op een schip is er maar één kapitein, net als maar één meester en maar één bootsman. De regel is dat de kapitein altijd gelijk heeft en zo niet, dan gaat regel twee in. En die kent ook iedereen. De kapitein heeft in dat geval toch gelijk. Er is trouwens nog een eigenschap die mij is opgevallen in de jaren te midden van de bootjesbouwers. Men laat zich niet eens zo voorstaan op het eigen gelijk, dat spreekt immers vanzelf. Nee, men benadrukt vooral het ongelijk van de ander. In vroeger jaren ging dat vaak gepaard met het minachtend wegspuwen van een straal (pruim)tabakssap. De spuuggewoonten van nu zijn gelukkig anders, maar de minachtende gelaatsuitdrukkingen zijn dezelfde gebleven. Voor elk probleem dat je als nietsvermoedende leek op tafel legt, krijg je aan de koffietafel evenzoveel verschillende oplossingen als er mensen aanzitten. Heb je van te voren buiten de deur advies gevraagd en leg je dat voor, dan kan je van evenzoveel minachtende commentaren verzekerd zijn. Vind daar maar eens je weg in als aankomend scheepsbouwer! Zonder op te veel zere tenen te stappen. En zonder de verkeerde weg in te slaan. Daar komt bij dat het werken met nieuwe vaak nog onbeproefde technieken al een avontuur op zich is. Vol onvermoede risico s. Aan de koffietafel, discussie en commentaar. Alle begin is moeilijk. De kieldelen zijn na een week twee aan twee aan elkaar geplakt en de drie kieldelen die zo ontstaan vervolgens tegen elkaar. Dan besluiten we hoe ze opnieuw door te zagen. Opnieuw in drieën, maar nu op basis van de tekening. In een boegdeel vanaf het hoofdschot, een middenstuk voor de ballast en een achterstuk voor onder de motor tot de hak van het roer. Putjes en beschadigingen in het schuim worden weg geplamuurd met een mengsel van epoxy, harder en aeroseal

2 (fijngemalen glas) of microballons (kleine glasballetjes). Met de aeroseal wordt de epoxy gebonden, net als maïzena of aardappelzetmeel de saus bindt. De microballons zorgen voor meer vulling. Later dopen we onze epoxylijm pindakaas en er zullen heel wat potten in en aan het schip worden gesmeerd. Voor de stevenbalk is er al een aparte mal. Voor de hak ook, een scherpe punt naar achteren uitstekend. We vinden dat een zwakke constructie: een stuk gelamineerd schuim van meer dan een meter lang en ongeveer gemiddeld 20 cm 2 doorsnede, waarop het roer moet gaan rusten en dat ook een aanvaring met de zand- of rotsbodem moet kunnen weerstaan. In overleg met Olivier, Arjen en Wim besluiten we om later een hak van roestvast staal te laten maken die met een kraag met tapbouten om het achterste deel van de kiel wordt bevestigd. Om dat te kunnen doen moeten er rvs platen in het schuim worden gelamineerd (gelijmd) voor het glaslegsel erover komt. Wim van Veen bestelt platen bij Dolf Oosters die later ook de hak zal maken en nog veel meer. Wim laat mij even zien hoe je de benodigde uitsparing voor de platen weg freest uit het schuim. Pas veel later zal ik zelf de freesmachines onbevreesd ter hand nemen. Nu laat ik het door de vakman doen. Aan mij de taak de platen aan de onderkant op te ruwen en ze met lijm (Polybond) te bevestigen. Dan kan het lamineerfeest beginnen. De bestelde materialen van Brand; epoxy, harder, glas laten eerst nog op zich wachten. Vertraging in de aanvoer vanuit Duitsland c.q. Italië. Daarom begin ik met Wim aan een proefstuk voor de huid met de schuimlatten. Wim freest. Mal en latten. Proefstuk bijna klaar.

3 We leren er van dat we wellicht een andere freeskop nodig hebben voor de holling en bolling aan de latten, omdat de gebruikte freeskop een moet in de lat maakt. Dat moet dan later allemaal worden weggeschuurd. We zijn er een dag of wat zoet mee. Maar begin oktober is het spul er. We (met broer Bob) maken een craddle voor het grote blauwe vat met epoxy en kleinere krukjes voor de 25 kg jerrycans met harder. We hangen de rol 600 gram glaslegsel met een stalen buis aan de entresol die langs de hele achterkant van de loods loopt. Eronder fabriceer ik een kniptafel. Op advies van kunststof expert Paul Budde, die bij Van Veen veel handen spandiensten verleent, maken we het middelste kieldeel eerst nog glad met een laag aangedikte epoxy om later het lossen van het schuim te vergemakkelijken. Daarover wordt dun plastic folie gespannen. Bij het achterste deel hoeft dat maar voor de helft, de rest zal blijven zitten. In dat achterste deel komt de schroefaskoker. Maar hoe doen we dat? Ik zaag het bovenste deel schuin af, hol dat in het midden voorzichtig uit, net als het onderste deel en vervolgens leggen we een pvc pijp van 50 mm. doorsnede op de plaats waar de schroefaskoker moet komen. We bevestigen het bovenste deel er weer op, maar zo dat we het na het lamineren makkelijk kunnen verwijderen. De zaagsnede aan de zijkanten wordt dicht geplamuurd met net genoeg plamuur om dit kieldeel aan de buitenkant glad te maken, maar om het later weghalen te vereenvoudigen. Nu kan het lamineerfeest echt beginnen. Daar zijn we de volgende weken druk mee. Gelukkig heeft Marleen herfstvakantie en ze leert dan ook het vak. Lappen glas op maat knippen, even iets langer dan de hoogte van de kielmal: stuik. Dat wil zeggen: strak tegen elkaar leggen en de volgende laag een halve baan opschuiven. Dus moet er voor de laatste baan ook in de lengte geknipt. We schaffen speciale aramidescharen aan voor de klus. Glaslegsel knippen. Marleen is handiger en secuurder in het knippen dan ik. Dus ik meet, teken af en leg de banen op volgorde. Marleen knipt met haar linkshandige schaar tot de blaren op haar vingers staan. Er moeten acht lagen 600 grams glaslegsel op. Bij de laatst drie lagen moeten we ook nog rekening houden met uitsparingen aan beide uiteinden van telkens 10 cm (dus 10, 20 en 30 cm) om daar later met banden glas en epoxy de kieldelen aan elkaar te lassen. Op 12 oktober gaan de eerste twee glaslagen op het voorste kieldeel. Dat doe ik samen met Wim. Glasvezelbanen er op hangen, met (speciale) rollers verzadigen met epoxy en dan ontluchten met ontluchtingsrollers.

4 Wim is fanatiek. Elk luchtbelletje moet en zal er uit. Dat lukt in 2 uur. De volgende dag zien we echter dat de epoxy vanaf de ronding van de kielzool (oh, ja die hebben we ook nog met schuren aangebracht) over een afstand van ongeveer 20 cm naar beneden is weggelekt. Daar zit dus geen of weinig hars in het glasweefsel en dat is niet goed. Overleg met Herman Brouwer. Hij draagt een oplossing aan: werken met snellere harder en afdekken met peelply. Peelply? Scheurweefsel: een dunne zijdeachtig aanvoelende stof met rode verticale strepen die ook met epoxy wordt opgebracht, ontlucht en na harding zo weer van het laminaat kan worden losgescheurd. Het is niet goedkoop, maar het grote voordeel is dat er niet hoeft te worden geschuurd voor de volgende laag wordt gelamineerd. Bovendien is het laminaat veel strakker. We dopen het spul pyjama. Niet alleen vanwege de streepjes, maar het gaat er s avonds op en s ochtends weer af. Al zit de gelamineeerde romp later maandenlang in zijn pyjama. Het werkt en daarna zijn de rollen pyjama niet aan te slepen. De weken van oktober volgen elkaar op met knippen, lamineren, peelply wegscheuren, volgende lagen aanbrengen, enzovoorts, enzovoorts. Iedere ochtend worden de overhangende delen aan de onderkant eerst met de elektrische zaag weggezaagd, net zoals we dat de eerste twee lagen aan beide uiteinden hebben gedaan. Dan kunnen de volgende lagen er op. We hebben een kleine keukenweegschaal aangeschaft voor het afwegen van de epoxy en harder. We leren omgaan met rollers en ontluchtingsrollers. Hoe die en onze speciale handschoenen schoon te houden met aceton. We gebruiken blauwe huis- tuin- en keuken muurverfbakken van de bouwmarkt. We hebben een hele voorraad: je moet de bakken na gebruik een dag of wat laten uitharden. Dan trek je het geharde epoxyvel er uit en gebruik je ze weer. Behalve van Marleen en Leo heb ik hulp van vriend Eric en stagiair Raymond. Wim heeft een oplossing bedacht voor het lamineren van de stevenbalk. De mal wordt op aluminiumbuizen geplaatst die op een plank zijn vastgezet. Zo kunnen we op ons gemak lamineren. Niet dat het eenvoudig is, net zomin als het achterste schuin toelopend deel een simpele klus is. Maar uiteindelijk zijn we 28 oktober klaar Maar dan moet het blauwe schuim er nog uit. In het voorste twee deel en de stevenbalk kan het schuim gewoon blijven zitten. Stevenbalk en kieldeel met hak. Het middelste deel hebben we voor dat we begonnen met lamineren strak bespannen met folie en in de was gezet. Dat werkt wonderwel. Met enig gehannes komen de kielmal er keurig uit. Het achterste deel is een ander verhaal. Daar moet het uitgehaald tot waar de kiel schuin gaat toelopen. Maar hoe?

5 Tijdens de koffiepauze laat iemand het woord kettingzaag vallen. Dat is wellicht de oplossing. Leo heeft zo n ding voor zijn tuin. Dus ik race heen en weer naar Rotterdam en haal hem op. Daarna ga ik samen met Raymond het schuim te lijf. Het wordt een geweldige klerenzooi maar het werkt. Dan moet het bovendeel er uit, waar de schroefaskoker moet komen. Ook dat lukt. Die koker is inmiddels gearriveerd. Een vrolijke blauwe polyester pijp van meer dan twee (2.28) meter lang. Die moet dus op de plaats van de pvc pijp die we er ook uitkrijgen. Het is wel een precies werkje om de koker exact volgens de tekening in het kieldeel te krijgen. Tot onze verrassing heeft hij in het midden een extra lager. Hoe kom je daar ooit bij als hij moet worden vervangen? Ik bedenk een oplossing, We lamineren een korte 50 cm pvc pijp rechtstandig op de schroefaskoker met een schroefdop. Die zal later boven het vlak uitsteken en zo kunnen we in geval van nood bij de inbusbout van het lager. Echt helemaal zelf bedacht! De maand november gebruiken we grotendeels voor afwerking van de kiel. Schotten maken en er inlamineren met fillets en glasvezelbandjes,schroefaskoker inlamineren, er bovenop het achterste kieldeel opvullen met epoxy verdikt met microballoons, onevenheden in de buitenkant wegwerken en plamuren. Het is een lange lijst. We proberen de schotten onder vacuüm te maken. Eerst lukt dat maar matig. Maar dan komt Ad van de Waal langs om eens te kijken hoe het ons vergaat. We hebben hem op advies van Herman Brouwer benaderd om het vacuüm injectieproces van de romp uit te voeren. Hij ziet ons modderen, grijpt in, doet ons voor hoe het moet en vanaf dat moment kan ik onder vacuüm de mooiste schotten maken die je maar wilt. En ondertussen kijk ik iedere dag met een schuin oog naar de grote stapel mdf platen die naast het epoxyvat staat opgestapeld. Het zijn er meer dan 20 allemaal 18 mm. dik. Daar moeten straks de hulpspanten uit worden gehaald. voor het bouwframe. Want ik heb dan wel bijna een kiel, maar nu de romp nog. Ik sta te popelen. Op vrijdag 25 november ben ik jarig. Ik zou de week daarna als cadeau zo graag aan de romp beginnen. Links de hulpspanten nog in de platen mdf. En verdomd het lukt. Terwijl we de week daarvoor de laatste hand leggen aan de kiel wordt begonnen met het zagen en frezen van de schuimplanken. Er wordt ruimte gemaakt in de loods voor het bouwframe. Er arriveert een lading vuren balken dikke en dunnere en ik begin met aftekenen en uitzetten van de bouwvloer. Vol verwachting rijd ik vrijdag op tijd naar huis om in het weekeinde met onze vrienden mijn verjaardag te vieren. Dat heb ik deze keer wel verdiend.

Kraakjes plamuren. Slijpen en schuren. velomobiel.nl

Kraakjes plamuren. Slijpen en schuren. velomobiel.nl Kraakjes plamuren Eerder hebben we een handleiding over lamineren van schades gepubliceerd. Nu is het tijd om die kraakjes ook mooi te maken aan de buitenkant. Deze voor schade (foto 1) is al van binnen

Nadere informatie

Hoofdstuk 10, februari - augustus Jan komt, ziet en werkt.

Hoofdstuk 10, februari - augustus Jan komt, ziet en werkt. Hoofdstuk 10, februari - augustus 2007. Jan komt, ziet en werkt. Niet alleen van je vrienden moet je het hebben, ook van je familie. Tenminste, wij, bij het bouwen van onze nieuwe boot. Op één met stip:

Nadere informatie

Hoofdstuk 7, 3 april - 8 augustus Injecteren in stappen.

Hoofdstuk 7, 3 april - 8 augustus Injecteren in stappen. Hoofdstuk 7, 3 april - 8 augustus 2006. Injecteren in stappen. Het voorjaar 2006 kondigt zich aan. Het is lekker weer. Vroeger zou ik nu mijn boot poetsen en klaar maken voor de eerste weekeinden. Nu zit

Nadere informatie

Handleiding werken met een mal Handleiding Het werken met een polyester mal.

Handleiding werken met een mal Handleiding Het werken met een polyester mal. Handleiding Het werken met een polyester mal. Hoekseize 3 8711 HR WORKUM tel.: 0515-543556 info@polymat.nl www.polymat.nl. Het werken met een polyester mal. 1. Info vooraf 2. Mallen bouw en plug. 3. het

Nadere informatie

Handleiding. Bouw je eigen zeilboot

Handleiding. Bouw je eigen zeilboot Bouw je eigen zeilboot Handleiding BENODIGDHEDEN - Steigerhouten plank geschaafd 18,5 x 250 x 3 cm - Ronde grenen stok ø 18 mm x 270 cm - Stanley speedboor ø 18 mm - ø 3mm boortje - Schoeven 2 stuks 70

Nadere informatie

Quest XS - L profiel inlamineren

Quest XS - L profiel inlamineren Het lamineren moet in een ruimte gebeuren waar de temperatuur tussen de 20 en 25 graden C is, uitharden moet ook bij die temperatuur gebeuren gedurende minimaal 24 uur. Benodigdheden: - epoxy hars - glas

Nadere informatie

Metamorfose achtertuin

Metamorfose achtertuin Metamorfose achtertuin Metamorfose achtertuin Materialen Gereedschap Scharnieren Acrylaatkit Verf Doeken Touw Houtschroeven 3 & 4 cm lang Lijm Houten planken Nietjes Terpentine Balken Geel zand Deurbeslag

Nadere informatie

Hoofdstuk 9, november 2006 - februari 2007. We beginnen aan de opbouw.

Hoofdstuk 9, november 2006 - februari 2007. We beginnen aan de opbouw. Hoofdstuk 9, november 2006 - februari 2007. We beginnen aan de opbouw. Het loont om er af en toe even tussenuit te knijpen. Je begint daarna weer met frisse moed ook al is het einde nog lang niet in zicht.

Nadere informatie

Vervangen puttingplaten

Vervangen puttingplaten Vervangen puttingplaten Op welke boten komt het voor Etap 22 bouwjaar 1971 / 1981 Etap 28 bouwjaar 1977 /1983 Etap 26 bouwjaar 1981/ 1988 Etap 23/23i bouwjaar 1982 /1994 Plan van aanpak Om bij de puttingplaten

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer U ontvangt onderdelen voor rompen dekdetails en voor de tuigage. Houten latten 1 houten lat van 2 x 3mm, 0 mm lang Beslag 0 mm messingdraad van 1 mm dik Bruin garen van

Nadere informatie

Hoe een trog van 3 meter maken.

Hoe een trog van 3 meter maken. Hoe een trog van 3 meter maken. Door Jan Tholhuijsen We kennen allemaal de prachtige 2-300 jaar oude troggen, helemaal met de hand uitgebeiteld. In Nederland zijn die onbetaalbaar, zeker als het om bovenstaande

Nadere informatie

Loungebank van pallets

Loungebank van pallets Loungebank van pallets Loungebank van pallets Materialen Gereedschap Schroeven Verf Houtlijm watervast Pallet Tuinplanken Potlood Schuurmachine Hamer Beitel Rolmaat Afkortzaag Verfrollers Winkelhaak Accuboormachine

Nadere informatie

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP 1 BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP Ten behoeve van demonstratiedoeleinden De knikkerpomp is een type waterpomp dat van PVCbuis en twee knikkers gemaakt wordt. Door zijn eenvoud en omdat PVC goed verkrijgbaar

Nadere informatie

In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken.

In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken. MPo 2008 In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken. Je krijgt een stuk hout van 12 cm breed en 122 cm lang. Dit is genoeg om een vogelhuisje te maken zoals het voorbeeld. We zagen het hout

Nadere informatie

Gebruik van epoxy en weefsels op hout

Gebruik van epoxy en weefsels op hout Gebruik van epoxy en weefsels op hout We onderscheiden drie verschillende verwerkingsmethodes voor epoxyhars met betrekking tot hout: 1: lakken 2: lijmen 3: bekleden van hout met epoxy en weefsel Algemene

Nadere informatie

De constructie van de mallen

De constructie van de mallen TECHNISCHE FICHE 3: De constructie van de mallen De buitenkant van de wagen zou uit koolstofvezel composietmateriaal gemaakt worden omwille van de extreme combinatie van licht gewicht en hoge sterkte die

Nadere informatie

Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel

Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel Om het hout makkelijker te kunnen buigen heb ik het een uur in heet stromend kraanwater gelegd, en het onder water gehouden door een stuk ijzer

Nadere informatie

BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST

BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST www.detitanen.be Sint-Denijs BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST Hoe bouw ik een zeepkist? * Ook nu is een nostalgische zelfgemaakte zeepkist voor kinderen nog altijd felbegeerd speelgoed. Het stuurwiel is slechts

Nadere informatie

Het overtrekken van een stoel, stap voor stap.

Het overtrekken van een stoel, stap voor stap. Het overtrekken van een stoel, stap voor stap. Deze handleiding is bedoeld voor de mensen die over willen gaan tot het zelf herstofferen van een stoel, uit het oogpunt van bijvoorbeeld hobby of kostenbesparing.

Nadere informatie

Het maken van een halfmodel

Het maken van een halfmodel Leuk hè, zo n halfmodel, zeker als cadeau voor de feestdagen of verjaardagen?. Het moet dan natuurlijk wel het liefst een halfmodel van het eigen schip zijn en daar begint het probleem: waar vindt je die?

Nadere informatie

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II Auteur; Wout Heijne Lay out Jeroen van den Brand De Romp De romp Stap 1 - Mal - Figuurzaag - Potlood - Plaatje triplex 1. Teken met behulp van

Nadere informatie

Zelf een kinderbed maken - HORNBACH

Zelf een kinderbed maken - HORNBACH Pagina 1 van 7 Zelf een kinderbed maken - HORNBACH Dit heb je nodig voor jouw project! Materialen Gereedschap 360 x JD Plus spaanplaatschroef verzonken kop 4 x 40 mm 70 x JD Plus spaanplaatschroef verzonken

Nadere informatie

BOUWINSTRUCTIE WING Uitgave

BOUWINSTRUCTIE WING Uitgave BOUWINSTRUCTIE WING Uitgave 2017 1 Woord vooraf Het toestel is bestemd voor jongeren vanaf 16 jaar. Deze handleiding geeft aan hoe een DLG wing of vliegende vleugel kan gebouwd worden. De uitleg is geïllustreerd

Nadere informatie

Wandverwarming in de Noordoostpolder.

Wandverwarming in de Noordoostpolder. Wandverwarming in de Noordoostpolder. Na dat we de tekeningen klaar hadden voor onze aanbouw, kwamen we tot de conclusie dat we te weinig ruimte haddeen voor het plaatsen van radiatoren, zonder dat ze

Nadere informatie

Hoe kan je het beste behangen?

Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Materialen Gereedschap Behanglijm Behang Potlood Stanleymes Schaar Rolmaat Spons Emmer Liniaal Behangspatel Behangtafel Lijmkwast Huishoudtrap

Nadere informatie

Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier.

Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier. Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier. Sinds enige tijd vertegenwoordigen wij de producten van MKB Modelle uit Duitsland. Alle modellen zijn gemaakt van meerlaags papier en hebben hun

Nadere informatie

MAAK JE EIGEN JERKBAIT. Emiel van Dijk

MAAK JE EIGEN JERKBAIT. Emiel van Dijk MAAK JE EIGEN JERKBAIT Emiel van Dijk Stap 1 De tekening Deze knippen we uit om als mal te dienen. De vorm bepaald al of de jerkbait neutraal door het water gaat of deze juist diep duikt of naar de oppervlakte

Nadere informatie

De lente in met foam!

De lente in met foam! De lente in met foam! VOORJAARSONTWERPEN FOAM 2012 Thea van Mierlo - Uil - Sneeuwklokjes - Narcis - Knutsel-zwaan - Haai-schilderij Handig om te weten over het werken met Foam Paint Verven met de foam

Nadere informatie

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden.

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. 204.770 Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. Stuklijst: 1 x basis 3 x wiel, ø 50 mm 3 x wiel, ø 30 mm

Nadere informatie

Raam mechaniek en anti dreunplaten monteren

Raam mechaniek en anti dreunplaten monteren Raam mechaniek en anti dreunplaten monteren Deze HOWTO is gebaseerd op de informatie die Floor op het Z3 Forum heeft geplaatst. Het BMW Z3 Forum Nederland > Z4 Techniek lounge > Algemene Z4 techniek >

Nadere informatie

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D 1 M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D Na wat rondkijken op internet, en vragen stellen aan andere aquarianen ben ik toch zelf begonnen. Ik had er ook in div. winkels al veel gezien

Nadere informatie

Vervolg renovatie van onze Cirrus

Vervolg renovatie van onze Cirrus Vervolg renovatie van onze Cirrus Het heklicht is inmiddels ontdaan van de grijze verf, vindt het er nu veel beter uitzien, alhoewel het niet zo mooi blinkend zal blijven in weer en wind. Daarna de mastvoet

Nadere informatie

Peperkoekhuisje. Stap 1

Peperkoekhuisje. Stap 1 Stap 1 Ik ga een peperkoek huisje haken voor de kerst. Ik heb geen patroon maar zal jullie op de hoogte houden wat ik doe. Als je het leuk vindt, kun je mee haken. Gisteren heb ik de voorkant van het huisje

Nadere informatie

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie.

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie. Een muur behangen Een muur behangen Materialen Gereedschap Afplaktape Lijm Rolmaat Potlood Afdekfolie behangspatel behang aandrukrol nadenroller Emmer Schaar stanleymes paslood trap lijmkwast Liniaal behangtafel

Nadere informatie

Detector installatie. Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel. HiSPARC. 1 Detector bouw handleiding. 2 Materiaal lijst

Detector installatie. Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel. HiSPARC. 1 Detector bouw handleiding. 2 Materiaal lijst Detector installatie HiSPARC Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel 1 Detector bouw handleiding Dit document beschrijft de stappen die nodig zijn bij het maken van een HiSPARC detector. Een detector

Nadere informatie

Haak- en breispullenorganizer

Haak- en breispullenorganizer Haak- en breispullenorganizer Een ideale manier om je haak- en breispullen op te bergen! Neemt veel minder ruimte in dan een kast en staat ook nog eens supergezellig! Het patroon voor deze organizer heb

Nadere informatie

Het bouwen van het flyball apparaat 7 maart 2010

Het bouwen van het flyball apparaat 7 maart 2010 De basis mechanismen van het flyball apparaat De bedoeling van het flyball apparaat is dat het pedaal intrapt waardoor een bal wordt weggeschoten en 80 cm voor het pedaal neerkomt. In de praktijk moet

Nadere informatie

DOE HET ZELF TEKST HANS MARTENS I FOTO'S ELLEN MARTENS. De vorige keer is het onderwaterschip. kaalgehaald en nu krijgt het

DOE HET ZELF TEKST HANS MARTENS I FOTO'S ELLEN MARTENS. De vorige keer is het onderwaterschip. kaalgehaald en nu krijgt het TEKST HANS MARTENS I FOTO'S ELLEN MARTENS De vorige keer is het onderwaterschip kaalgehaald en nu krijgt het een nieuwe laag van glasvlies en vinylesterhars, Een klus waar we tegenop zagen, maar die achteraf

Nadere informatie

Bouw zelf een windmolen

Bouw zelf een windmolen Bouw zelf een windmolen Met dit bouwplan is een windmolen maken niet moeilijk! Bouw thuis of op school een echte windmolen die een klein lampje (LED) laat branden. Aan het einde van de beschrijving vind

Nadere informatie

Aanbevelingen voor de installatie van Svensson schermdoeken Schuivende installaties

Aanbevelingen voor de installatie van Svensson schermdoeken Schuivende installaties De juiste breedte en lengte bestellen Breedte De standaardbreedtes van onze schermdoeken zijn dusdanig gekozen dat ze aansluiten bij de gebruikelijke vakmaten van de kas. Zie onderstaande tabel: Standaardbreedte

Nadere informatie

Hoe stel ik mijn mm boot af vooral de zeilen dat is het belangrijkste en waar zeil ik mee

Hoe stel ik mijn mm boot af vooral de zeilen dat is het belangrijkste en waar zeil ik mee Wedstrijd MM klasse 28 juni Hoe stel ik mijn mm boot af vooral de zeilen dat is het belangrijkste en waar zeil ik mee De ROMP: Deze is voor iedereen gelijk het onderhoud gewoon zorgen dat hij schoon is

Nadere informatie

Handleiding EPDM dakbedekking. Kenmerken: * Synthetische EPDM rubber (ethyleenpropyleendieen-monomeer)

Handleiding EPDM dakbedekking. Kenmerken: * Synthetische EPDM rubber (ethyleenpropyleendieen-monomeer) Handleiding EPDM dakbedekking. Kenmerken: * Synthetische EPDM rubber (ethyleenpropyleendieen-monomeer) *100% UV-bestendig *Blijvend soepel en elastisch * Hoge elasticiteit. Tot 400% rek * Scheur-, breuk-,

Nadere informatie

Hoe plaats ik een dievenklauw?

Hoe plaats ik een dievenklauw? Hoe plaats ik een dievenklauw? Met een dievenklauw kunt u uw woning op een gemakkelijke manier inbraakveiliger maken. Het is een mechanisme dat bestaat uit een bus en een stift die aan de scharnierzijde

Nadere informatie

MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen.

MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen. Woudloopsimulator bouwen MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen. Een orgineel. Boslooptrommel. Fotorolgordijn. Geuraggregaat. Standaard. Standaard Wandelement (multiplex,

Nadere informatie

Hoe maak je een vogelverschrikker

Hoe maak je een vogelverschrikker Hoe maak je een vogelverschrikker Vogelverschrikkers zag je vroeger vooral in een akker of in een groentetuin, maar de laatste jaren zie je ze vooral terug als decoratie voor Halloween. Met wat oude kleding

Nadere informatie

Hier en daar een bui

Hier en daar een bui Hier en daar een bui Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

Bouwbeschrijving voor een robuuste tafel

Bouwbeschrijving voor een robuuste tafel \ Bouwbeschrijving voor een robuuste tafel Veiligheid Voordat u begint met bouwen, lees eerst aandachtig de veiligheidswaarschuwingen en gebruikershandleiding van zowel de zaag, zaaggeleider en ander elektrisch

Nadere informatie

Hoe TechCard te gebruiken:

Hoe TechCard te gebruiken: 204.769 TechBot 3 TechBot 3 is niet te stoppen! Wanneer hij in contact komt met een verticaal oppervlak wat hem de doorgang belemmert, dan stuurt hij er slim omheen! Hoe TechCard te gebruiken: Stuklijst:

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer Bij deze aflevering ontvangt u houten latten voor de verschansingen en onderdelen voor het dekbeslag. Gevormde houten onderdelen 0 roosterelementen, 33 mm lang rondhout

Nadere informatie

Vilvoorde Agenda deel 3

Vilvoorde Agenda deel 3 Agenda deel 3 Verstekzaag afkortzaag Bandzaag of Lintzaag Decoupeerzaag Trackzaag en invalzaag : Nagelen, schroeven, lijmen Deuvels, lamellen Tand en groef, stoot voeg Groefverbinding Liplassen Pen en

Nadere informatie

N Raceboot Miami

N Raceboot Miami N 200.293 Raceboot Miami Werkblad Bijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Naam: Groep / klas: nhoud: Delen: Gereedschap: 1 hardschuimplaat 305 / 115 / 40 mm potlood 1 triplex 300 /

Nadere informatie

Stap 1. M o n t a g e h a n d l e i d i n g S p e e l p e r c e e l

Stap 1. M o n t a g e h a n d l e i d i n g S p e e l p e r c e e l Stap 1-2 balken van 4,5 x 9 x 210 cm - Een balk van 4,5 x 9 x 145,5 cm - Een balk van 4,5 x 9 x 141 cm - 4 schroeven van 6 x 100 mm 1. Leg de balken neer zoals op de tekening is aangegeven. 2. Teken met

Nadere informatie

Het maken van traditionele pijlen - Hans V. http://home.planet.nl/~nieuwefletcher

Het maken van traditionele pijlen - Hans V. http://home.planet.nl/~nieuwefletcher Het maken van traditionele pijlen - Hans V. Het maken van traditionele pijlen - Hans V. Het maken van traditionele pijlen begint met de aanschaf van de benodigde materialen. Natuurlijk zijn er ook wat

Nadere informatie

Minibieb groot formaat

Minibieb groot formaat Minibieb groot formaat Deze beschrijving is gemaakt door Anton van Arem en gratis te gebruiken en verspreiden Het origineel te vinden op www.demaeckerij.nl Wat heb je nodig? een plaat watervast multiplex

Nadere informatie

- Kluswijzer - 7. Zelf een scheidingswand bouwen

- Kluswijzer - 7. Zelf een scheidingswand bouwen 7. Zelf een scheidingswand bouwen U heeft behoefte aan een extra kinderkamer. U wilt die grote zolder in tweeën delen. U zou in de huiskamer graag een aparte werk- of hobbyhoek maken. Dan is een niet-

Nadere informatie

Plakatube Ronde verloren kolombekisting

Plakatube Ronde verloren kolombekisting Plakatube Ronde verloren kolombekisting Plakatube Ronde verloren kolombekisting Plakatube is een bekisting voor het realiseren van ronde kolommen. Deze verloren bekisting is heel licht en kan daardoor

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer Bij deze aflevering ontvangt u roosterelementen en de kop van een iepen pomp. Houten latten houten lat van, x mm, 00 mm lang houten lat van x mm, 00 mm lang houten lat

Nadere informatie

De basis. Deze laag gebruik je om alle trekkersystemen aan vast te maken en deze kan je dus nog laten zoals hij is een stuk hout van 5 bij 50 cm.

De basis. Deze laag gebruik je om alle trekkersystemen aan vast te maken en deze kan je dus nog laten zoals hij is een stuk hout van 5 bij 50 cm. De basis Hey, Als er nog vragen zijn na het lezen van deze beschrijving kun je me natuurlijk altijd een mailtje sturen. (lees eerst de hele beschrijving voorat je begint zodat je weet wat je gaat doen)

Nadere informatie

BUIGEN REDACTIEZEILBOOT

BUIGEN REDACTIEZEILBOOT REDACTIEZEILBOOT BUIGEN TEKST JAN BRIEK FOTO S BERTEL KOLTHOF EN MAARTEN STOLP Het stelselmatig afbreken van je boot gaat je niet in je kouwe kleren zitten. Gelukkig stelde houtbouwer en restaurateur Benno

Nadere informatie

WERKBESCHRIJVING - Knuffel Koosje 1

WERKBESCHRIJVING - Knuffel Koosje 1 WERKBESCHRIJVING - Knuffel Koosje 1 Anneke: Dit is Koosje Koukleum. Koosje is een hele eigenwijze knuffel. Ze kan alles selluf en stapt parmantig door het leven met haar dikke luierkontje. Omdat ze lekker

Nadere informatie

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE Vooraf Het onderstaande is een bewerking van een artikel dat verschenen is in De Modelbouwer nr.1, 2013. In de beschrijving hebben we de jonge bouwer voor ogen gehad.

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen

Zelf uw woning aanpassen Zelf uw woning aanpassen DAKRAAM Wilt u een dakraam aanbrengen op uw zolder, voor meer licht, ventilatie of uitzicht? Hier vindt u meer informatie over hoe u dat kunt aanpakken. Vraag eerst wel om toestemming

Nadere informatie

Trappenplan. Het plaatsen van een trap in een paar stappen: verticaal bouwen. Trappenplan De Vries Trappen Trappenmaat 1

Trappenplan. Het plaatsen van een trap in een paar stappen: verticaal bouwen. Trappenplan De Vries Trappen Trappenmaat 1 Trappenplan Het plaatsen van een trap in een paar stappen: verticaal bouwen. Trappenplan De Vries Trappen Trappenmaat 1 Trappenplan Het plaatsen van een trap in een paar stappen: verticaal bouwen. Organisatie

Nadere informatie

- Kluswijzer - 8. Zelf een deur vervangen

- Kluswijzer - 8. Zelf een deur vervangen 8. Zelf een deur vervangen U bent toe aan een andere voordeur. U wilt een meer decoratieve huiskamerdeur of u moet nodig de badkamerdeur vervangen. Voor een nieuwe deur gaat u waarschijnlijk naar een bouwmarkt,

Nadere informatie

HAAKPATROON BLITZ BENODIGDHEDEN. Dit patroon hoort bij de boeken van Blitz! Tekst Rian Visser Illustraties Lars Deltrap Haakpatroon Anja Hazelaar

HAAKPATROON BLITZ BENODIGDHEDEN. Dit patroon hoort bij de boeken van Blitz! Tekst Rian Visser Illustraties Lars Deltrap Haakpatroon Anja Hazelaar HAAKPATROON BLITZ BENODIGDHEDEN 3 Bollen softfun scheepjeswol kleur grasgroen (no 2516) 1 bol softfun scheepjeswol kleur kobaltblauw (no 2452) 1 bol softfun scheepjeswol kleur wit (no 2412) Lange zwarte

Nadere informatie

Het geheim van de Kolibriwerf

Het geheim van de Kolibriwerf Het geheim van de Kolibriwerf Vanaf de straatkant verwacht je niet dat achter die kleine huisjes een werf staat. Deze werf is in 1990 door het bedrijf zelf ontworpen en gebouwd. Pim, mister Kolibri, ligt

Nadere informatie

Verplaatsbare roomdivider

Verplaatsbare roomdivider Verplaatsbare roomdivider Verplaatsbare roomdivider Materialen Gereedschap Plieger passpiegel Fitline 105 x 30cm Duraline paneel eiken 4 x 60 x 15 cm MDF-plaat 244 x 122cm 18mm JéWé ruwe lat voordeelpak

Nadere informatie

werkstukmap Houtopdracht

werkstukmap Houtopdracht werkstukmap Houtopdracht Henze mussennestkast Samengesteld door J. van wijk - 2012 1 Verklaring gebruikte symbolen: Lees deze tekst aandachtig door. Probeer er iets van te onthouden Dit teken geeft aan

Nadere informatie

profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE BB onderdeel D

profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE BB onderdeel D Examen VMBO-BB 2017 profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE BB gedurende 480 minuten profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE BB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort

Nadere informatie

Zirrus Inhoud: Delen: Gereedschap:

Zirrus Inhoud: Delen: Gereedschap: Zirrus D E C A Niet boren! G H Naam: Groep/ klas: Inhoud: Delen: Gereedschap: 1 Latje balsahout 500 / 32 / 8 mm A Potlood, liniaal 2 Profiel balsahout 340 / 75 / 8 mm oormachine, boortje Ø 4 mm 1 Plankje

Nadere informatie

Montage instructies PLOKK caliber1 versie 5.9

Montage instructies PLOKK caliber1 versie 5.9 Montage instructies PLOKK caliber1 versie 5.9 Benodigdheden voor de montage - 4 muntjes van 50 cent. -Keukenweegschaal om het gewicht van de fles met inhoud te bepalen. -Gewicht Voor het gewicht kan een

Nadere informatie

BOUWINSTRUCTIE GLIDER

BOUWINSTRUCTIE GLIDER BOUWINSTRUCTIE GLIDER Uitgave 2017 Woord vooraf Het toestel is bestemd voor jongeren vanaf 16 jaar. Deze handleiding geeft aan hoe een DLG glider of zwever kan gebouwd worden. De uitleg is geïllustreerd

Nadere informatie

Zelf een deur vervangen. Kies het juiste materiaal Op maat maken Afhangen Een slot inzetten Kwaliteitseisen

Zelf een deur vervangen. Kies het juiste materiaal Op maat maken Afhangen Een slot inzetten Kwaliteitseisen Zelf een deur vervangen Kies het juiste materiaal Op maat maken Afhangen Een slot inzetten Kwaliteitseisen Zelf een deur vervangen 2 3 Wilt u een meer decoratieve huiskamerdeur? Of moet u nodig de badkamerdeur

Nadere informatie

Zorg er altijd voor dat de spanten haaks op kiel staan! Het gebruik van een bouwhelling (Billing Boats nr. 301) vereenvoudigt deze taak (Fig. 1).

Zorg er altijd voor dat de spanten haaks op kiel staan! Het gebruik van een bouwhelling (Billing Boats nr. 301) vereenvoudigt deze taak (Fig. 1). Bouwtips Houten romp Zorg er altijd voor dat de spanten haaks op kiel staan! Het gebruik van een bouwhelling (Billing Boats nr. 301) vereenvoudigt deze taak (Fig. 1). Daarna dekken en schotten aanbrengen.

Nadere informatie

HANDLEIDING AANLEGGEN VAN KUNSTGRAS

HANDLEIDING AANLEGGEN VAN KUNSTGRAS HANDLEIDING AANLEGGEN VAN KUNSTGRAS In deze handleiding vindt u informatie om goed voorbereid aan de slag te gaan met het aanleggen van uw gazon met kunstgras van Mooi-Kunstgras.nl De Ondergrond Het is

Nadere informatie

Schoonwerken Hout gereedschap is scherp. Eigenlijk zijn het allemaal messen die houtvezels doorsnijden. Ook een boormachine draait heel snel rond.

Schoonwerken Hout gereedschap is scherp. Eigenlijk zijn het allemaal messen die houtvezels doorsnijden. Ook een boormachine draait heel snel rond. Naam Klas Opdracht Hout bewerken. Dobbelsteen. Het doel is het maken van een grote dobbelsteen van hout Je leert werkhouding -Alles over hout. -presies aftekenen en omzetten met een blokhaak. -Zagen met

Nadere informatie

Handleiding. Wilgentenen schutting vlechten

Handleiding. Wilgentenen schutting vlechten Handleiding Wilgentenen schutting vlechten Een wilgentenen schutting geeft uw tuin een unieke natuurlijke uitstraling. Deze handleiding beschrijft de werkwijze voor het zelf vlechten van uw wilgentenen

Nadere informatie

Poppenhuis of garage maken

Poppenhuis of garage maken Poppenhuis of garage maken Poppenhuis of garage maken Materialen Gereedschap Populieren triplex 61 x 122cm 6mm Populieren triplex 61 x 122cm 18mm Glaslat grenen 20 x 20mm 270cm Tesa afplaktape Premium

Nadere informatie

Montagehandleiding Speeldroom

Montagehandleiding Speeldroom Stap 1-2 balken van 4,5 x 9 x 180 cm - 2 balken van 4,5 x 9 x 111 cm - 8 schroeven van 6 x 100 mm 1. Leg de balken neer zoals op de tekening is aangegeven. 2. Teken met een potlood de balken van 180 cm

Nadere informatie

Vogelhuis voor balkon en tuin

Vogelhuis voor balkon en tuin Vogelhuis voor balkon en tuin Expeditie naar het dierenrijk. Vogelhuis Kleine en grote dieronderzoekers kunnen weldra op de loer liggen en de wereld voor de eigen balkondeur nieuw ontdekken. 1 Inleiding

Nadere informatie

Binnenschip met elektrische aandrijving

Binnenschip met elektrische aandrijving is uniek 111.688 Binnenschip met elektrische aandrijving 111688#2 Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.it bouwpakket

Nadere informatie

Mato onderhoud 1/9. Wat is er mooier om een raak schot beloond te krijgen met een mooi geluid? Hoe kan je je mato laten klinken als een taiko?

Mato onderhoud 1/9. Wat is er mooier om een raak schot beloond te krijgen met een mooi geluid? Hoe kan je je mato laten klinken als een taiko? Mato onderhoud Wat is er mooier om een raak schot beloond te krijgen met een mooi geluid? Hoe kan je je mato laten klinken als een taiko? Een goed onderhouden mato ziet er strak uit, maar nog belangrijker

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer Bij deze aflevering ontvangt u de onderdelen die u nodig hebt voor de bouw van het koebrugdek. Houten latten houten latten, x mm, 00 mm lang, houten latten, x mm, 00 mm

Nadere informatie

Vervangen Treadmaster op de F30 Duikelaar door Frank Sangers

Vervangen Treadmaster op de F30 Duikelaar door Frank Sangers Vervangen Treadmaster op de F30 Duikelaar door Frank Sangers Na zo n dertig jaar wordt Treadmaster slechter: het slijt langzaam weg en randen brokkelen af. Dat was ook op onze boot het geval en ik heb

Nadere informatie

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc.

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. NIEUW Rigips TopStuc Stap-voor-stap handleiding Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. www.rigips.nl DOE - HET - ZELF MET RIGIPS. DAN ZIT HET ZO! Stukadoren

Nadere informatie

B E A C B D D C C1 M C G J I H L K F A1 B1 M D K H C1 C B1 B A1 A E D D J A G C I G F F B I G F 6 4 7 8 A C D A 7 4 6 9 3 B 4 9 4 8 B C D 12 10 1 13 10 2 6 4 7 7 4 6 H J I K F G 12 11 1 13 11 2 9 9

Nadere informatie

Paardenstaldeur. Deze bouwtekening wordt je aangeboden door

Paardenstaldeur. Deze bouwtekening wordt je aangeboden door Paardenstaldeur Materialen Vuren planken voor de nieuw te maken dorpel(s) Vuren balk 44x67mm voor de nieuwe lekdorpel Houtlijm Scharnieren, 4 stuks Slot(en) en/of schuifje(s) Schroeven 4x40mm, 1 doos Verlorenkop

Nadere informatie

Handleiding. voor de podofix nagelcorrectie beugel

Handleiding. voor de podofix nagelcorrectie beugel Handleiding voor de podofix nagelcorrectie beugel 2 INHOUD Inleiding 4 De podofix actieve plakbeugel 5 Het vermijden van problemen in het gebruik 6 Het aanbrengen van de podofix beugel 7 Voorbereidingen

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

POLYMAT Handleiding polyester algemeen. Inhoud. 1. Algemeen

POLYMAT Handleiding polyester algemeen. Inhoud. 1. Algemeen Hoekseize 3, 8711 HR WORKUM, tel.: 0515-543556, info@polymat.nl www.polymat.nl Inhoud 1. Algemeen 2. Gereedschappen 3. Voorbereiding 4. Aanbrengen Poly-Hechtgronding 5. Het lamineren van polyesterhars

Nadere informatie

Het kopiëren van een ornament of sierbeton.

Het kopiëren van een ornament of sierbeton. Het kopiëren van een ornament of sierbeton. Benodigde materialen uit de webshop Siliconen C-20 component A Siliconen C-20 component B Thixo C (verdikker) Steunkap epoxy Latex handschoenen Klaarzetten Siliconen

Nadere informatie

Accu ipod Touch 3G Installatie handleiding

Accu ipod Touch 3G Installatie handleiding 1. Op deze foto zijn de punten rood gemarkeerd, waar het kunststof frame vast zit met metalen clips. Probeer in de volgende stappen de voorkant los te wrikken in de ruimte tussen de metalen clips. Let

Nadere informatie

Vertical garden oftewel verticale tuin!

Vertical garden oftewel verticale tuin! Vertical garden oftewel verticale tuin! Vertical garden oftewel verticale tuin! Materialen Gereedschap Schuurpapier korrel 120 Worteldoek Beits Buitenlak Schroeven Schroeven 60 x 5mm Steigerhout 250 x

Nadere informatie

Klimrek monteren. Het klimrek is speciaal gemaakt voor onze Makkelijke Moestuinbakken.

Klimrek monteren. Het klimrek is speciaal gemaakt voor onze Makkelijke Moestuinbakken. Klimrek monteren Het klimrek is speciaal gemaakt voor onze Makkelijke Moestuinbakken. De zijplanken van onze bakken zijn 3 cm dik en het klimrek komt aan de buitenkant van de zijplanken. De binnenmaat

Nadere informatie

Benodigd gereedschap: potlood en liniaal papierlijm of alleslijm schaar of hobbymes. Hoe TechCard te gebruiken:

Benodigd gereedschap: potlood en liniaal papierlijm of alleslijm schaar of hobbymes. Hoe TechCard te gebruiken: 204.758 Tech Card - TechBot 2 De TechBot 2 is ontworpen om door het ruwste terrein te gaan. Kijk of hij over je hand kan rijden, maar pas op: hij kietelt! Stuklijst: 3 x U-strip 2 x wiel, ø 30 mm 2 x excentrisch

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41 Montage-instructie Rolluik RV40 - RV41 Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. handbediening: koord- of bandopwinder b. elektrisch: schakelaar + stekker c. afstandbediend: afstandbediening

Nadere informatie

lesbrieven vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het werkbladen Lesbrief 2:

lesbrieven vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het werkbladen Lesbrief 2: lesbrieven werkbladen Lesbrief 2: vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 vervuild water WAter zuiveren Proef 1 Bezinken Materialen

Nadere informatie

Tot nu toe hebt u de planken

Tot nu toe hebt u de planken Het onderwaterschip beplanken Na het beplanken van het bovenwaterschip is het nu tijd de rondingen van het onderwaterschip te bekleden. U begint met vier huidgangen op het voorschip. Bouwhandleiding Tot

Nadere informatie