De constructie van de mallen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De constructie van de mallen"

Transcriptie

1 TECHNISCHE FICHE 3: De constructie van de mallen

2 De buitenkant van de wagen zou uit koolstofvezel composietmateriaal gemaakt worden omwille van de extreme combinatie van licht gewicht en hoge sterkte die hiermee bereikt wordt. Dit materiaal wordt onder andere ook toegepast voor de bouw van de buitenkant van Formule 1 en andere racewagens, speedboten, luchtvaart,... Bij het maken van onderdelen in dit materiaal, worden matten van deze vezels in een voorvorm, een mal, gelegd en worden ze gedrenkt in epoxyhars. Door dit geheel in een oven te steken en te laten harden bekomt men een schaal die een exacte kopie is van die voorvorm. De voorvorm is dus zowat de wieg waaruit de wagen gemaakt wordt. Van pc scherm tot realiteit Nadat onze wagen ontworpen werd door middel van tekenprogramma s, stonden we voor de volgende uitdaging: deze tekening omzetten in realiteit. Hierbij moet de ontworpen vorm zo goed mogelijk gekopieerd worden, niet alleen om de aërodynamische vormgeving te respecteren, maar ook omdat we natuurlijk willen dat alle onderdelen er later naar behoren in passen. Man of Vrouw? De eerste stap in de bouw van onze zonnewagen bestond dus uit het aanmaken van deze mallen. Er zijn vele mogelijkheden om deze mallen te vervaardigen, afhankelijk van de toepassing. De traditionele manier (voor toepassingen zoals een zonnewagen) bestaat uit: a) Het aanmaken van een mannetje, dat is een positieve vorm die er eigenlijk net dezelfde vorm heeft als het eindresultaat. Deze vorm, model genoemd, moet niet hittebestendig zijn, en kan dus uit goedkoop materiaal zoals MDF gemaakt worden. b) Bovenop dit mannetje wordt dan een vrouwtje gemaakt die dus de vorm binnenstebuiten overneemt, dit wordt de mal genoemd. Deze vorm wordt bekomen door het te bedekken met polyester, dat op kamertemperatuur hard wordt.

3 c) In dit vrouwtje, oftewel de mal, worden de weefsels gelegd, ingesmeerd met hars en vervolgens gebakken. Deze mal is hittebestendig en gaat mee de oven in. Ureol is de courante benaming voor polyurethaan dat een verzameling is voor een groep polymeren. Het wordt verkregen door de koppeling van isocyanaatgroepen bevattende moleculen aan meerwaardige alcoholen, zuren of amines. Dit materiaal is bijzonder interessant voor de bouw van mallen, omdat het hoge temperaturen aankan (bij het bakken van de composiet) en omdat het gemakkelijk te bewerken is. Door deze eigenschappen te combineren is het mogelijk om rechtstreeks de mal te maken. De methode die wij toepasten ging dus als volgt a) Aanmaken van een negatieve vorm, mal uit ureol. b) In deze mal, worden dan later de weefsels gelegd, ingesmeerd met hars en vervolgens gebakken. Deze mal is hittebestendig en gaat dus mee de oven in. Door een stap over te slaan wordt natuurlijk heel wat tijd bespaard. Het nadeel aan dit materiaal is de hoge kostprijs. Wij kregen de nodige blokken van dit materiaal echter gesponsord via AXSON, een Franse producent van materialen voor de composietwereld.

4 Ontwerp van de mallen De wagen werd eerst op een logische manier opgedeeld in 8 delen, die apart gemaakt worden en vervolgens aan elkaar gelijmd worden. De cockpit, de wielkappen en het zonnepanelen zouden telkens uit twee schalen gemaakt worden. De onderste schaal van het zonnepaneel zou al een stuk van de afrondingen van de cockpit en de wielkappen bevatten. Dit diende om later een stevige en mooi afgewerkte overgang te kunnen bekomen. Vervolgens werden de mallen getekend, die dus een afdruk zijn van de vorm van de wagen. De volgende uitdaging was nu het realiseren van deze vormen.

5 Aan de slag! Fase 1: Bouwen van massieve blokken We vertrokken van 96 blokken van 1,5 meter lang, 0,5 meter breed en 5 cm dik, die elk zo n 25 kg wogen. Deze werden aan elkaar gelijmd tot grote, massieve gehelen. Met een viertal teamleden werd er een week gewerkt om deze 2 ton zware puzzel tot een goed einde te brengen. We konden voor de bouw van deze blokken rekenen op de werkruimte van Flanders DRIVE. Eenmaal de stukken afgetekend en juist gepositioneerd waren werd alles aan elkaar gelijmd. De lijm die hiervoor gebruikt wordt is een twee-componenten-lijm. Dat betekend dat er twee emmertjes bij elkaar gegoten werden en dat er na goed roeren snel gewerkt moest worden. Er was dan nog 50 minuten tijd om deze lijm op alle oppervlaktes mooi te smeren en alles zorgvuldig te stapelen en in te klemmen.

6 De grootste mal is ruim 5 meter lang, 2 meter breed en weegt zo n halve ton, dat til je dus niet zomaar op Bovendien is de mal op zichzelf niet stevig genoeg. Daarom werd er een onderstel gebouwd uit stalen balken, goed voor nog eens 180 kg. Hierdoor kon de mal getakeld worden met een rolbrug of verplaatst met een heftruck. Fase 2: Uitfrezen Uit de massieve blokken moest nu de gewenste vorm uitgesneden worden. Hiervoor was een freesmachine nodig, die groot genoeg was om onze mallen onder handen te nemen. Bij Sabca Limburg hebben ze zo n machine, waarmee ook al ons windtunnelmodel gemaakt werd (zie technische fiche 2). Dit 5-assig toestel heeft een bereik van maar liefst 8 op 4 meter, en kan daarbij nog altijd een nauwkeurigheid van 0.01 mm handhaven. Eerst werd de programmatie van de bewerkingen uitgewerkt via CAD/CAM software. Op die manier worden de duizenden bewegingen die de machine moet maken op voorhand bepaald en gesimuleerd.

7 Met de opgedane ervaring van het frezen van het windtunnelmodel kon er nog efficiënter gewerkt worden. Door een zorgvuldige keuze van de gereedschappen en de volgorde van de bewerkingen, werd bijgevolg een aanzienlijke hoeveelheid freestijd uitgespaard. Vervolgens was het zover en kon bij Sabca Limburg de machine in gang gezet worden. Bij elke bewerking zagen we de afdruk van onze wagen groeien. Drie weken later was de klus geklaard en was uit elke blok de gewenste vorm gesneden.

8 Fase 3: Afwerking Na het frezen hadden de mallen dan wel de juiste vormen, maar waren ze nog niet glad en zaten er hier een daar spleten in, waar er geen lijm gekomen was. Wij willen natuurlijk graag een zo glad mogelijk oppervlak aan de buitenkant van onze zonnewagen, om zo weinig mogelijk luchtweerstand te hebben. Vermits de onderdelen van onze wagen een kopie worden van de mallen, moest er nog heel wat handwerk verricht worden om de mallen af te werken. Deze werken vonden plaats bij Indupol, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van composietdelen, waar de koolstofvezel delen uiteindelijk gemaakt zullen worden. Eerst werd er geschuurd om een goed aanhechting te hebben. Nadien werd er geplamuurd, geschuurd, en nog meer geschuurd.

9 Een nadeel aan frezen is dat je geen smalle diepe strepen kan bekomen, omdat de freeskop altijd een bepaalde dikte moet hebben. Hierdoor waren de achterste punten van de cockpit en de wielkappen niet scherp genoeg. De oplossing hiervoor was niet evident. Eerst werd er aan de tip heel veel materiaal weggeschuurd. Dan werd er van de tip een afdruk gemaakt. Deze afdruk werd gemaakt in glasvezel. Vervolgens werd de afdruk bijgewerkt tot een mooie punt. Dit zou de uiteindelijke vorm van de bovenkant van onze cockpit vormen.

10 Nadien werd er in de tip van onze mal, waar te veel materiaal was weggenomen, een gel gesmeerd, waar we dan onze juist geschuurde afdruk indrukten om zo een mooie tip te krijgen voor de cockpit. Er moest goed worden aangedrukt om alle lucht en gel eruit te krijgen. Na het drogen van de gel werd de afdruk er terug uitgehaald. We konden nu ons werk bewonderen: een geslaagde tip voor de cockpit. Dit proces mochten we nog twee maal herhalen, één maal voor de rechter wielkap en nogmaals voor de linker wielkap.

11 Nadat we tevreden waren over het hele oppervlak, kregen alle mallen een laagje vernis. Na vele uren handarbeid, na samenwerking met Axson, Flanders DRIVE, Sabca Limburg en Indupol zijn onze mallen klaar om de buitenkant van onze wagen te maken. Meer foto s:

klusopdracht 5 Twee Boekensteunen Ontdek www.ontdekhout.nl

klusopdracht 5 Twee Boekensteunen Ontdek www.ontdekhout.nl Twee Boekensteunen Inhoudsopgave Vraag je begeleider... 2 Inleiding... 2 Voorbereiding... 3 1. Hoeveel uren heb je nodig voor het maken van de twee boekensteunen?.... 3 2. Bekijk de werktekening en de

Nadere informatie

Tablethouder Praktijkopdracht

Tablethouder Praktijkopdracht Tablethouder c n o C t p e In deze praktijkopdracht ga je een houder maken voor een tablet of ipad. Misschien voor je eigen tablet, of voor iemand die je kent. De houder maak je van hardhout. In overleg

Nadere informatie

Bolvaasje in balk. Nico Oosthoek

Bolvaasje in balk. Nico Oosthoek Bolvaasje in balk Nico Oosthoek Dit artikel over het draaien van een bolvaasje in een balk is gemaakt met goed vinden van de bedenker Paul Masyn uit Belgie. Denk aan de veiligheid en gebruik stofmasker,

Nadere informatie

Maken van een helix voor n-spoor... 1. Bepalen van de maten... 2. voorbereiden en testen... 3. Zagen, in elkaar zetten EN sporen leggen...

Maken van een helix voor n-spoor... 1. Bepalen van de maten... 2. voorbereiden en testen... 3. Zagen, in elkaar zetten EN sporen leggen... MAKEN VAN EEN HELIX VOOR N-SPOOR Zoals de meesten van jullie wel hebben ondervonden is het gebruik van een helix aan te raden om hoogtes te overwinnen. Dit is soms een lastige klus om dit te ontwerpen.

Nadere informatie

Kunstwerk Mevr. L. Vertessen Uitgevoerd door : 6 BH Provil Lommel

Kunstwerk Mevr. L. Vertessen Uitgevoerd door : 6 BH Provil Lommel 2013 Kunstwerk Mevr. L. Vertessen Uitgevoerd door : 6 BH Provil Lommel Van schrijnwerker, in spe, tot kunstenaars. Inleiding In het begin van het schooljaar werd ons de vraag gesteld, om mee te doen aan

Nadere informatie

Handleiding werken met een mal Handleiding Het werken met een polyester mal.

Handleiding werken met een mal Handleiding Het werken met een polyester mal. Handleiding Het werken met een polyester mal. Hoekseize 3 8711 HR WORKUM tel.: 0515-543556 info@polymat.nl www.polymat.nl. Het werken met een polyester mal. 1. Info vooraf 2. Mallen bouw en plug. 3. het

Nadere informatie

klusopdracht 6 Brievenstandaard Ontdek

klusopdracht 6 Brievenstandaard Ontdek Inhoudsopgave Vraag je begeleider... 2 Inleiding... 2 Voorbereiding... 3 1. Hoeveel uren heb je nodig voor het maken van de brievenstandaard?.... 3 2. Bekijk de werktekening en de detailtekeningen van

Nadere informatie

1. Bestudeer de werktekeningen Bestudeer de werktekeningen met de titel Tablethouder en nummer

1. Bestudeer de werktekeningen Bestudeer de werktekeningen met de titel Tablethouder en nummer In deze praktijkopdracht ga je een houder maken voor een tablet of ipad. Misschien voor je eigen tablet, of voor iemand die je kent. De houder maak je van hardhout. In overleg met je docent kun je bijvoorbeeld

Nadere informatie

Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden. Door: Niels de Smit

Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden. Door: Niels de Smit Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden Door: Niels de Smit Ik heb dit artikel geschreven omdat ik andere hobbyisten mijn ervaringen wil laten zien, en lezen over het zelf maken van een rotsachterwand

Nadere informatie

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade Peperkoekhuisje Ingrediënten 400 gram honing 235 gram rietsuiker 235 gram boter 10 gram potas (U kunt ook 5 gram zuiveringszout gebruiken) 2 eetlepels water 1 kg bloem 2 theelepels gemalen kaneel 1 theelepel

Nadere informatie

Howto: Het scheepswant. Auteur: Modelengeneer Datum: 03/04/2008

Howto: Het scheepswant. Auteur: Modelengeneer Datum: 03/04/2008 Omdat er bij scheepsmodellen vaak een plastic gegoten scheepswant bijgevoegd is, wil ik u laten meegenieten van het eigenhandig maken van een scheepswant, door middel van garen. Dit is voor het oog toch

Nadere informatie

Massief houten tafelbladen

Massief houten tafelbladen Massief houten tafelbladen Boomstamtafels uit één stuk hout We kunnen massief houten tafelbladen op maat voor u leveren. Direct uit voorraad. Messcherpe tarieven door eigen import. Eiken, Padouk, Vuren,

Nadere informatie

BOUWINSTRUCTIE GLIDER

BOUWINSTRUCTIE GLIDER BOUWINSTRUCTIE GLIDER Uitgave 2017 Woord vooraf Het toestel is bestemd voor jongeren vanaf 16 jaar. Deze handleiding geeft aan hoe een DLG glider of zwever kan gebouwd worden. De uitleg is geïllustreerd

Nadere informatie

Het maken van een polyestermal

Het maken van een polyestermal Het maken van een polyestermal Materiaal gebruik Onderstaand wordt een overzicht gegeven van de te gebruiken hoeveelheid polyesterhars + mekp-harder in verschillende produkten. 1 kg Polyesterhars - ± 20

Nadere informatie

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL Naam:. Klas :. NR. : Vak : Techniek Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 200-20 Steffi Dekinder KHL ) Probleemstelling : Je bent al enkele keren je boek van techniek vergeten mee te brengen

Nadere informatie

INSTALLATIESTAPPEN NB: ClayStone is niet geschikt voor een douche en andere vochtige zone. (Voor deze toepassing, zie Creatina).

INSTALLATIESTAPPEN NB: ClayStone is niet geschikt voor een douche en andere vochtige zone. (Voor deze toepassing, zie Creatina). Perfectino ClayStone instructies INSTALLATIESTAPPEN Voorbereiding van de ondergrond... 1 Voorbereiding voor de installatie op tegels... 2 Producttoepassing... 2 Aanbrengen dichtingsmengsel voor tegels

Nadere informatie

Massief houten tafelbladen

Massief houten tafelbladen Massief houten tafelbladen Boomstamtafels uit één stuk hout We kunnen massief houten tafelbladen op maat voor u leveren. Direct uit voorraad. Messcherpe tarieven door eigen import. Eiken, Padouk, Vuren,

Nadere informatie

MODULAIRE TUINTREDE. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare modules

MODULAIRE TUINTREDE. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare modules Toepassingen Tuintrap Eigenschappen Modules om rechte en draaiende tuintrappen te bouwen Treden vervaardigd van met glasvezel versterkt polypropyleen Lichtgewicht modules Makkelijk en snel te plaatsen:

Nadere informatie

Kunststof en composiet

Kunststof en composiet Kunststof en composiet Kunststof en composiet 4e college kunststof Utrecht HKU Materialen Vandaag: Overige kunststoffen Composieten Kunststofherkenning en herhaling Materialen PE, polyetheen - LDPE en

Nadere informatie

Kunststof en composiet Kunststof en composiet

Kunststof en composiet Kunststof en composiet Kunststof en composiet Kunststof en composiet 4e college kunststof Utrecht HKU Vandaag: PE, polyetheen Overige kunststoffen Composieten Kunststofherkenning en herhaling - LDPE en HDPE: verschillend soortelijk

Nadere informatie

De fotogrammetrie bij het NGI

De fotogrammetrie bij het NGI De fotogrammetrie bij het NGI 1. Inleiding De fotogrammetrie is de techniek die toelaat metingen te verrichten vanaf foto s (of volgens de ontwikkelingen gedurende de laatste jaren metingen te verrichten

Nadere informatie

Wandverwarming in de Noordoostpolder.

Wandverwarming in de Noordoostpolder. Wandverwarming in de Noordoostpolder. Na dat we de tekeningen klaar hadden voor onze aanbouw, kwamen we tot de conclusie dat we te weinig ruimte haddeen voor het plaatsen van radiatoren, zonder dat ze

Nadere informatie

LEEUWINGA Mechanica, Electronica CNC-Cadcam systemen

LEEUWINGA Mechanica, Electronica CNC-Cadcam systemen DESKCNC Hoe nu te beginnen? Dit is een toelichting voor gebruikers welke een demo versie hebben gekregen van DESKCNC van CARKEN & Co. Deskcnc bestaat eigenlijk uit drie delen a- CAM module, b-cnc Editor,

Nadere informatie

WERK OVER DE WERKVLOER MET VAN KEMENADE VLOEREN VLOER

WERK OVER DE WERKVLOER MET VAN KEMENADE VLOEREN VLOER WERK OVER DE WERKVLOER MET VAN KEMENADE VLOEREN VLOER SIERMORTELVLOER De siermortelvloer is een zeer geschikt product voor in representatieve ruimten zoals in winkels, discotheken, showrooms, horecabedrijven

Nadere informatie

vastnagelt. Voor het nagelen is het aangewezen hulp in te schakelen. Deze persoon verschillende delen vasthouden tijdens het nagelen.

vastnagelt. Voor het nagelen is het aangewezen hulp in te schakelen. Deze persoon verschillende delen vasthouden tijdens het nagelen. Bouwplan dakenkoffer 2 De dakenkoffer bestaat uit verschillende onderdelen: de onderbouw (de koffer zelf, in de vorm van een huis), de bovenbouw (de dakconstructie) en een deksel. De dakconstructie is

Nadere informatie

Maatbepaling voor het gat in het blad waar de spoelbak onder komt

Maatbepaling voor het gat in het blad waar de spoelbak onder komt Deel 1: het maken van een werktekening voor een aanrechtblad met een onderbouw (niet vooruitstekende) massieve spoelbak. Maatbepaling voor het gat in het blad waar de spoelbak onder komt Van het kastje

Nadere informatie

Wanneer jij het woord Halloween hoort. Waaraan denk jij zoal?

Wanneer jij het woord Halloween hoort. Waaraan denk jij zoal? In de bus vinden we een brief van het gemeentebestuur. Er wordt massaal opgeroepen om mee te doen aan de Haloweenwandeling. De sfeer moet er een zijn van heksen, spoken, spinnen, griezel,. We mogen ons

Nadere informatie

TRIDEX: lastenboeken

TRIDEX: lastenboeken TRIDEX: lastenboeken Algemeen 1. voor verkleving met koudlijm 1-laags 2. voor verkleving met koudlijm met onderlaag 3. voor renovatie op oude bitumineuze dakdichting 4. voor plaatsing met ballast 5. voor

Nadere informatie

Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar!

Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar! Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar! WAT HEB JE NODIG? Spullen: een blok of balkje hout, een paar stukjes hout, enkele spijkers,

Nadere informatie

Renovatie Motorluik ONJ LB-44 EX-AXXI

Renovatie Motorluik ONJ LB-44 EX-AXXI Renovatie Motorluik ONJ LB-44 EX-AXXI Arend Schram Algemeen Het originele motorluik heeft als basis een plaat multiplex met een toplaag van teak en ingerubberde naden. Hoewel de rubbernaden suggereren

Nadere informatie

Bouwverslag SSV: Team Small Solar 25/03/11

Bouwverslag SSV: Team Small Solar 25/03/11 Team Small Solar 25/03/11 Bouwverslag SSV: Bij de bouw van een SSV moeten allerlei moeilijke beslissingen gemaakt worden. Deze keuzes kunnen de uitkom van de race beïnvloeden dus het maken van de juiste

Nadere informatie

Bouwbeschrijving speed

Bouwbeschrijving speed Bouwbeschrijving speed Hier volgt een bouwbeschrijving van onze Speed. Het is aanbevolen om heel wat ervaring te hebben in het bouwen van vliegers. Ervaring van het maken van matrassen is een pré. Wanneer

Nadere informatie

We hebben 3 verschillende soorten van wrijving, geef bij elk een voorbeeld: - Rollende wrijving: - Glijdende wrijving: - Luchtweerstand:

We hebben 3 verschillende soorten van wrijving, geef bij elk een voorbeeld: - Rollende wrijving: - Glijdende wrijving: - Luchtweerstand: Lespakket wrijving Inleiding Wrijving is een natuurkundig begrip dat de weerstandskracht aanduidt, die ontstaat als twee oppervlakken langs elkaar schuiven, terwijl ze tegen elkaar aan gedrukt worden.

Nadere informatie

Montage instructies set van 3 zonnepanelen, 210 Wp Schuin dak

Montage instructies set van 3 zonnepanelen, 210 Wp Schuin dak Montage instructies set van 3 zonnepanelen, 210 Wp Schuin dak Voorbereiding Veiligheid Het is mogelijk de zonnepanelen alleen te installeren, maar met hulp is het een stuk makkelijker en veiliger. De panelen

Nadere informatie

HG HG HG HG

HG HG HG HG container in staal Art. HG.1562 Met of zonder half-afklapbare wand. De klassieke meest verkochte container. Gelaste constructie. Wanden en bodem in plaatstaal sterk generfd met dikte 2 mm. Bovenboord met

Nadere informatie

1. Probleemstelling. 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op?

1. Probleemstelling. 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op? 1. Probleemstelling 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op? 2. We gaan tijdens de lessen TO een boekensteun maken, probeer aan de hand van het model in de klas de verschillende

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 V gedurende 890 minuten bouwtechniek-timmeren CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten. Voor dit examen

Nadere informatie

Tekenen met Floorplanner

Tekenen met Floorplanner Overzicht Het scherm 1. Zoom 2. Opslaan 3. Verdieping tab 4. Undo / Redo 5. Constructiemenu 6. Bibliotheek 7. Tekenvlak Eigenschappenmenu s De plattegrond wordt opgebouw uit verschillende elementen: ruimtes,

Nadere informatie

CURSUS BODEM MAND VLECHEN

CURSUS BODEM MAND VLECHEN CURSUS BODEM MAND VLECHEN Materiaal Vlechtmateriaal: Een- en tweejarige tenen van de wilg. De gewone wilg (Salix Alba). Meer gespecialiseerden gebruiken de belgische gele (salix fragilis) of de franse

Nadere informatie

Waarom en op welke manier maken wij zelf een achterwand.

Waarom en op welke manier maken wij zelf een achterwand. Waarom en op welke manier maken wij zelf een achterwand. Waarom? Tja dat is een korte vraag, maar met een lange uitleg. Waarom ik deze zelf gemaakt hebt? Om de simpele reden dat ik een buitenmaat van aquarium

Nadere informatie

klusopdracht 1 Kistje Ontdek www.ontdekhout.nl

klusopdracht 1 Kistje Ontdek www.ontdekhout.nl Inhoudsopgave Vraag je begeleider... 2 Inleiding... 2 Voorbereiding... 3 1. Hoeveel uren heb je nodig?... 3 2. Bekijk de werktekening... 3 3. Vul de materiaalstaat in... 3 4. Vraag je begeleider om de

Nadere informatie

Solico Solutions in composites Solutions in composites

Solico Solutions in composites Solutions in composites Everdenberg 97, 4902 TT Oosterhout, Nederland tel.: + 31/162-462.280 solico@solico.nl Inhoud Introductie Solico Wat zijn composieten? Mechanische eigenschappen Voor- en nadelen composieten Introductie

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Leginstructies Voorbereiding De PVC-kliktegels van Rubbermagazijn bieden eindeloze mogelijkheden om uw persoonlijke voorkeur te geven aan

Nadere informatie

Leginstructie. Wallgard. Het aanbrengen van de wandbekleding verticaal BELANGRIJK!

Leginstructie. Wallgard. Het aanbrengen van de wandbekleding verticaal BELANGRIJK! Pagina 1 van 6 Wallgard Leginstructie Jan 2016 BELANGRIJK! Bij gebruik van tweecomponenten-polyester egaline en/of reparatiemortel kan er verkleuring optreden wanneer de componenten onjuist en/of onvoldoende

Nadere informatie

MAAK JE BAKKEN & ANDERE MATERIALEN

MAAK JE BAKKEN & ANDERE MATERIALEN Stap 3: MAAK JE BAKKEN & ANDERE MATERIALEN Voor je Makkelijke Moestuin gebruik je bakken die je bovenop de bestaande grond zet. Vervolgens vul je die met Makkelijke Moestuin mix. Omdat je planten minimaal

Nadere informatie

Deel 1: het maken van een werktekening voor een aanrechtblad met een aan de voorkant uitstekende massieve bak.

Deel 1: het maken van een werktekening voor een aanrechtblad met een aan de voorkant uitstekende massieve bak. Deel 1: het maken van een werktekening voor een aanrechtblad met een aan de voorkant uitstekende massieve bak. Maatbepaling voor het gat in het blad waar de spoelbak onder komt Van het kastje waar de bak

Nadere informatie

Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel

Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel Om het hout makkelijker te kunnen buigen heb ik het een uur in heet stromend kraanwater gelegd, en het onder water gehouden door een stuk ijzer

Nadere informatie

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D 1 M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D Na wat rondkijken op internet, en vragen stellen aan andere aquarianen ben ik toch zelf begonnen. Ik had er ook in div. winkels al veel gezien

Nadere informatie

KLUSOPDRACHT. Borrelblad. Klusopdracht Borrelblad. Alle uitleg voor deze klusopdracht, met de bijbehorende werktekeningen.

KLUSOPDRACHT. Borrelblad. Klusopdracht Borrelblad. Alle uitleg voor deze klusopdracht, met de bijbehorende werktekeningen. Klusopdracht Alle uitleg voor deze klusopdracht, met de bijbehorende werktekeningen. Inhoudsopgave Inleiding...Blz. 3 Voorbereiding...Blz. 4 1. Hoeveel uren heb je nodig? 2. Bekijk de werktekening 3. Vul

Nadere informatie

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren Competenties Luuk van Paridon Overzicht waar ik nu sta: Afbeelding 1: Spinnenweb competenties De groene lijn geeft aan welke competenties ik tot nu toe behaald heb (zie Afbeelding 1). De competenties die

Nadere informatie

Skatepark voor een vingerskateboard. Skatepark voor een vingerskateboard. Skatepark voor een vingerskateboard

Skatepark voor een vingerskateboard. Skatepark voor een vingerskateboard. Skatepark voor een vingerskateboard Moeilijkheidsgraad moeilijk Leeftijd 7 tot 11 jaar Wie knutselt? Ouders met Kinderen Thema Specials Skaten als een professional Grinden, sliden, flippen - het kan allemaal met een miniskateboard. Alleen

Nadere informatie

Acryl hoogglans wordt aangeboden als prijsalternatief voor de gepolierde hoogglans lakdeuren.

Acryl hoogglans wordt aangeboden als prijsalternatief voor de gepolierde hoogglans lakdeuren. MATERIALEN VOOR FRONTEN ACRYL Eigenschappen acryl Acryl hoogglans wordt aangeboden als prijsalternatief voor de gepolierde hoogglans lakdeuren. Acryl hoogglans is een kunststof en kan enkel als vlakke

Nadere informatie

Wateropnamecapaciteit

Wateropnamecapaciteit Wateropnamecapaciteit Bob Mats is sinds 1989 actief in de verkoop, ontwikkeling en productie van binnen en buitenmatten met en zonder logo. Door het ontwikkelen van producten hebben wij veel kennis opgedaan

Nadere informatie

Qlivino. Koken met Roy Franken Van het prachtige

Qlivino. Koken met Roy Franken Van het prachtige Qlivino Koken met Roy Franken Van het prachtige Trio van tonijn tournedos, tartaar en sashimi Ingrediënten: - Tonijnfilet 3kg vers niet diepvries - 1 fles Ketjap toko - 500 gr Suiker - ½ liter Water -

Nadere informatie

Vilvoorde Agenda deel 3

Vilvoorde Agenda deel 3 Agenda deel 3 Verstekzaag afkortzaag Bandzaag of Lintzaag Decoupeerzaag Trackzaag en invalzaag : Nagelen, schroeven, lijmen Deuvels, lamellen Tand en groef, stoot voeg Groefverbinding Liplassen Pen en

Nadere informatie

Metaal: FOTOBOS. fotokader. digitale sleutelhanger. fotokader. fotobos. digitaal. fotokader. Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:...

Metaal: FOTOBOS. fotokader. digitale sleutelhanger. fotokader. fotobos. digitaal. fotokader. Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... Metaal: FOTOBOS fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger fotokader fotobos digitaal fotokader Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1 1. Wat is het probleem? Ik heb enkele mooie foto s van

Nadere informatie

Vervangen puttingplaten

Vervangen puttingplaten Vervangen puttingplaten Op welke boten komt het voor Etap 22 bouwjaar 1971 / 1981 Etap 28 bouwjaar 1977 /1983 Etap 26 bouwjaar 1981/ 1988 Etap 23/23i bouwjaar 1982 /1994 Plan van aanpak Om bij de puttingplaten

Nadere informatie

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II Auteur; Wout Heijne Lay out Jeroen van den Brand De Romp De romp Stap 1 - Mal - Figuurzaag - Potlood - Plaatje triplex 1. Teken met behulp van

Nadere informatie

Hoe plaats ik een dievenklauw?

Hoe plaats ik een dievenklauw? Hoe plaats ik een dievenklauw? Met een dievenklauw kunt u uw woning op een gemakkelijke manier inbraakveiliger maken. Het is een mechanisme dat bestaat uit een bus en een stift die aan de scharnierzijde

Nadere informatie

N160vzw MODULENORMEN. 1. Doelstelling

N160vzw MODULENORMEN. 1. Doelstelling N160vzw MODULENORMEN 1. Doelstelling Beschrijven van de normen die N160vzw hanteert voor het ontwerpen van hun modules. Hierbij geven wij eenieder de mogelijkheid om aan de hand van volgende normen modules

Nadere informatie

Keramische buitentegels Tegels: Verwerking:

Keramische buitentegels Tegels: Verwerking: Keramische buitentegels Keramische tegels zijn de laatste tijd ontzettend in opkomst en eigenlijk al niet meer weg te denken uit het tuinbeeld. De enorme populariteit van deze tegels is logisch te verklaren.

Nadere informatie

BOUWINSTRUCTIES SPEELGOEDAUTO

BOUWINSTRUCTIES SPEELGOEDAUTO BOUWINSTRUCTIES BOUWINSTRUCTIES U hebt geen professioneel ingerichte werkplaats nodig en evenmin de kennis en vaardigheden van een meubelmaker, om de speelgoedauto na te bouwen. Met een beetje handigheid,

Nadere informatie

voorbeeld Zonnewagen Aantekeningen voor de leerkracht

voorbeeld Zonnewagen Aantekeningen voor de leerkracht Wetenschap Energie omzetting Energie overbrenging Krachten en beweging Wetenschappelijk onderzoek Design en technologie Verbeteringen door technisch design Onderdelen aan elkaar monteren Evalueren Mechanismen

Nadere informatie

Klankkast. Figuur 2. Figuur 3

Klankkast. Figuur 2. Figuur 3 Klankkast We gebruiken een stevige plaat met een minimale afmeting van 1040 x 400 mm en ca mm dik als tijdelijk support. Teken vervolgens parallelle lijnen op afstanden zoals gegeven in figuur 2. Deze

Nadere informatie

Klusopdracht 9. Tafeltje

Klusopdracht 9. Tafeltje Inhoudsopgave Vraag je begeleider... 3 Inleiding... 3 Voorbereiding... 4 1. Hoeveel uur heb je nodig?... 4 2. Bekijk de werktekeningen van deze opdracht... 4 3. Vul de materiaalstaat in... 4 4. Verzamel

Nadere informatie

ACHTERVLEUGEL VAN DE RACECARROSSERIE

ACHTERVLEUGEL VAN DE RACECARROSSERIE ACHTERVLEUGEL VAN DE RACECARROSSERIE TIJDENS DEZE MONTAGESESSIE MONTEER JE DE ACHTERVLEUGEL VOOR DE RACECARROSSERIE VAN JE RB7. HIJ IS BIJZONDER STEVIG EN KAN DE BELASTINGEN VAN EEN RC-CAR MOEITELOOS AAN.

Nadere informatie

Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris.

Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris. Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris. Lees eerst de bouwbeschrijving helemaal door, alvorens met de bouw te beginnen! Gebruik voor het lijmen van alle onderdelen secondelijm, bedoeld voor balsahout

Nadere informatie

profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE BB onderdeel D

profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE BB onderdeel D Examen VMBO-BB 2017 profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE BB gedurende 480 minuten profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE BB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort

Nadere informatie

Excentrische schaal. (draag bij excentrisch draaien altijd gelaatsbescherming)

Excentrische schaal. (draag bij excentrisch draaien altijd gelaatsbescherming) Excentrische schaal Deze schaal wordt excentrisch uitgehold met behulp van een bolvormig uitsteeksel welke aan de onderkant van de schaal wordt gelijmd. (Zie de tekening op pag.13 voor de afmetingen).

Nadere informatie

MAXON EPDM BESTEKTEKSTEN

MAXON EPDM BESTEKTEKSTEN MAXON EPDM BESTEKTEKSTEN Algemeen 1. Voor verkleving met koudlijm eenlaags 2. Voor verkleving met koudlijm met onderlaag 3. Voor renovatie op oude bitumineuze dakdichting 4. Voor plaatsing met ballast

Nadere informatie

Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier.

Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier. Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier. Sinds enige tijd vertegenwoordigen wij de producten van MKB Modelle uit Duitsland. Alle modellen zijn gemaakt van meerlaags papier en hebben hun

Nadere informatie

MODULAIRE TUINREDE. Product informatie. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare modellen

MODULAIRE TUINREDE. Product informatie. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare modellen Toepassingen Tuintrap Eigenschappen Tredes passen zich aan elkaar aan om een rechte of roterende buitentrap te creëren Polypropyleentrede versterkt met glasvezel Lichte modules Gemakkelijke en snelle oplossing

Nadere informatie

Doolhof. Stuklijst: Benodigd gereedschap:

Doolhof. Stuklijst: Benodigd gereedschap: 104.098 Doolhof Stuklijst: 2 zijdelen 8 x 80 x 300 mm (grenenhout) 2 zijdelen 8 x 80 x 200 mm (grenenhout) 1 speelveld 4/5 x 140 x 240 mm (grenenhout) 1 multiplex plaat 4/5 x 30 x 100 mm (voor kleine delen)

Nadere informatie

Kunststofreparatie. Inhoud: Het Teroson systeem De reparatiestappen. Technologies HENKEL KGaA / AIL AAM

Kunststofreparatie. Inhoud: Het Teroson systeem De reparatiestappen. Technologies HENKEL KGaA / AIL AAM Kunststofreparatie Inhoud: Het Teroson systeem De reparatiestappen 2 Teroson Kunststofreparatiesysteem Voor het verlijmen van kunststof auto onderdelen niet noodzakelijk om de kunststof soort vooraf te

Nadere informatie

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc.

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. NIEUW Rigips TopStuc Stap-voor-stap handleiding Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. www.rigips.nl DOE - HET - ZELF MET RIGIPS. DAN ZIT HET ZO! Stukadoren

Nadere informatie

PRAKITSCHE TIPS Perfectie in modelbouw!

PRAKITSCHE TIPS Perfectie in modelbouw! 7 PRAKITSCHE TIPS Plamuren en schuren Op weg naar het perfecte model - praktijktip 7 Er zijn modelbouwers die zich niet beperken tot het in elkaar zetten van bouwpakketten. Het resultaat is pas goed genoeg

Nadere informatie

WILLCO Isolatiesystemen

WILLCO Isolatiesystemen WILLCO Isolatiesystemen De WILLCO Isolatiesystemen kunnen afgewerkt worden met WILLCO Kunstharssierpleisters, WILLCO Silicoonharssierpleisters, WILLCO Silicaatsierpleisters of WILLCO Minerale Sierpleisters.

Nadere informatie

2 ovale (ellips) schaaltjes

2 ovale (ellips) schaaltjes 2 ovale (ellips) schaaltjes Nico Oosthoek Om ovaal te kunnen draaien heb je een speciale machine (hulpstuk) nodig die je op je draaibank zet. In dit verslag gebruik ik een methode om op een eenvoudige

Nadere informatie

VERWERKING KERAMISCHE BUITENTEGELS

VERWERKING KERAMISCHE BUITENTEGELS VERWERKING KERAMISCHE BUITENTEGELS Weet hoe t werkt! pagina 1 VERWERKING OP DIVERSE MANIEREN Keramische buitentegels Keramische tegels zijn de laatste tijd ontzettend in opkomst en eigenlijk al niet meer

Nadere informatie

Windturbine. Bouwplan

Windturbine. Bouwplan Windturbine Bouwplan Bouwplan Om onderstaande windturbine te maken kun je de aanwijzingen volgen die op deze pagina s staan. Deze turbine wordt een Savonius windturbine genoemd. Natuurlijk kan je bij elke

Nadere informatie

Bouwhandleiding Berend

Bouwhandleiding Berend Bouwhandleiding Berend Wouter Rusman 2019 maakplek maakplek.nl/wiki/doku.php?id=berend Tip : lees wat vooruit om te kijhken wat volgende stappen zijn en zorg dat je niet té snel wilt. Controleer of je

Nadere informatie

profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE KB onderdeel D

profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE KB onderdeel D Examen VMBO-KB 2017 profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE KB gedurende 550 minuten profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE KB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnuer Bij dit onderdeel hoort een

Nadere informatie

Gebruikshandleiding art.nr. GP01 "Speelhuisje" ( versie ) de meest recente versie is steeds te vinden op

Gebruikshandleiding art.nr. GP01 Speelhuisje ( versie ) de meest recente versie is steeds te vinden op Gebruikshandleiding art.nr. GP01 "Speelhuisje" ( versie 2014-02) de meest recente versie is steeds te vinden op www.govaplay.com 114 120 GP01 4 www.govaplast.com 145 Govaerts Recycling NV Kolmenstraat

Nadere informatie

Nederlands MONTAGE HANDLEIDING

Nederlands MONTAGE HANDLEIDING Nederlands MONTAGE HANDLEIDING Nederlands Na het uitpakken van alle onderdelen, dient men eerst na te gaan of alle artikelen in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn. (TAB.1: A = code, B = hoeveelheid).

Nadere informatie

HET MAKEN VAN EEN RAAMWERK MET EEN

HET MAKEN VAN EEN RAAMWERK MET EEN HET MAKEN VAN EEN RAAMWERK MET EEN GESLOTEN PEN EN GATVERBINDING HANDELINGSANALYSE Mathieu Peters Fontys PTH Eindhoven Studentennummer: 2073444 2013 2014 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 2 2. VOORBEREIDING...

Nadere informatie

Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2014 gedurende 675 minuten bouwtechniek-schilderen CSPE KB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

Vervolg renovatie van onze Cirrus

Vervolg renovatie van onze Cirrus Vervolg renovatie van onze Cirrus Het heklicht is inmiddels ontdaan van de grijze verf, vindt het er nu veel beter uitzien, alhoewel het niet zo mooi blinkend zal blijven in weer en wind. Daarna de mastvoet

Nadere informatie

Detector installatie. Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel. HiSPARC. 1 Detector bouw handleiding. 2 Materiaal lijst

Detector installatie. Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel. HiSPARC. 1 Detector bouw handleiding. 2 Materiaal lijst Detector installatie HiSPARC Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel 1 Detector bouw handleiding Dit document beschrijft de stappen die nodig zijn bij het maken van een HiSPARC detector. Een detector

Nadere informatie

In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken.

In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken. MPo 2008 In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken. Je krijgt een stuk hout van 12 cm breed en 122 cm lang. Dit is genoeg om een vogelhuisje te maken zoals het voorbeeld. We zagen het hout

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

werkstukmap Houtopdracht

werkstukmap Houtopdracht werkstukmap Houtopdracht Henze mussennestkast Samengesteld door J. van wijk - 2012 1 Verklaring gebruikte symbolen: Lees deze tekst aandachtig door. Probeer er iets van te onthouden Dit teken geeft aan

Nadere informatie

Level 2 project deel 4: Bevestiging voorste Airframe Tube aan Electronica-Bay.

Level 2 project deel 4: Bevestiging voorste Airframe Tube aan Electronica-Bay. Level 2 project deel 4: Bevestiging voorste Airframe Tube aan Electronica-Bay. De voorste Airframe Tube waarin de main parachute komt te zitten Moet nu worden vastgemaakt aan de bovenkant van de Electronica-Bay.

Nadere informatie

Kraakjes plamuren. Slijpen en schuren. velomobiel.nl

Kraakjes plamuren. Slijpen en schuren. velomobiel.nl Kraakjes plamuren Eerder hebben we een handleiding over lamineren van schades gepubliceerd. Nu is het tijd om die kraakjes ook mooi te maken aan de buitenkant. Deze voor schade (foto 1) is al van binnen

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels

Handleiding PVC-kliktegels Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Vragen of advies Wij streven altijd naar de best mogelijke service voor onze klanten en willen daarom ook benadrukken dat u ons altijd kunt

Nadere informatie

BOUWINSTRUCTIE WING Uitgave

BOUWINSTRUCTIE WING Uitgave BOUWINSTRUCTIE WING Uitgave 2017 1 Woord vooraf Het toestel is bestemd voor jongeren vanaf 16 jaar. Deze handleiding geeft aan hoe een DLG wing of vliegende vleugel kan gebouwd worden. De uitleg is geïllustreerd

Nadere informatie

Waterdichte ph-meter phscan30

Waterdichte ph-meter phscan30 Waterdichte ph-meter phscan30 Dank u voor de aanschaf van deze meter. Alvorens deze te gebruiken raden wij u aan de volgende instructies aandachtig te lezen. Dit helpt u om de meter op een juiste manier

Nadere informatie

Voorbewerken en spuiten van carrosseriedeel

Voorbewerken en spuiten van carrosseriedeel Afdeling Uitstroom Specialisatie Opdracht Mobiliteit Carrosserie Schadeherstel vmbo vs01 Voorbewerken en spuiten van carrosseriedeel 1. Stel je eens voor Marieke komt uit school zet de fiets naast de auto

Nadere informatie

Workshop verkoopbare ijstaarten.

Workshop verkoopbare ijstaarten. Workshop verkoopbare ijstaarten. Doelstelling van deze workshop: Sinds enkele jaren kregen wij meer en meer de vraag van startende ijsbereiders om hun te begeleiden in het maken van eindejaarstaarten of

Nadere informatie

Claystone instructies 2017

Claystone instructies 2017 Claystone instructies 017 INSTALLATIESTAPPEN Voorbereiding van de ondergrond... 1 Voorbereiding voor de installatie op tegels... Producttoepassing... Aanbrengen dichtingsmengsel voor tegels Het gelijkmaken

Nadere informatie

Zelf een wand betegelen. Wandtegels De voorbereidingen De wandtegels aanbrengen Kwaliteitseisen

Zelf een wand betegelen. Wandtegels De voorbereidingen De wandtegels aanbrengen Kwaliteitseisen Zelf een wand betegelen Wandtegels De voorbereidingen De wandtegels aanbrengen Kwaliteitseisen Zelf een wand betegelen 2 3 Het interieur van de woning verfraaien? Een ander verfje, een nieuw behangetje,

Nadere informatie