Project Dichten & rijmen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Project Dichten & rijmen"

Transcriptie

1 Project Dichten & rijmen Taal - jaar 1 DIH

2 Introductie Tijdens dit project ga je meer leren over de verschillende manieren van rijmen. Daarnaast zul je aan de slag gaan met het schrijven van allerlei soorten gedichten. Voordat we aan de slag gaan, is het natuurlijk wel handig om eerst iets meer te weten over dichten en rijmen. Veel gedichten worden namelijk volgens een bepaalde structuur geschreven. Dit wordt ook wel de dichtvorm genoemd. Dat bepaald soms het aantal regels, maar vooral het rijmschema van het gedicht. Wat is dan een rijmschema? Hieronder worden verschillende rijmschema s aan je uitgelegd. 1. slagrijm: a a a a (alle eindklanken van de verschillende versregels rijmen op elkaar) 2. gekruist rijm: a b a b Wilhelmus van Nassouwe... a Ben ick van Duystschen bloet,...b Het Vaderlandt getrouwe...a Blijf ick tot inden doet...b 3. gepaard rijm: a a b b c c enz. Denk daarbij ook aan sinterklaasversjes, zoals het volgende: Sint heeft lang moeten denken wat hij jou dit jaar moest schenken. En na lang te hebben nagedacht Vond hij iets wat je zeker niet verwacht. 4. omarmend rijm: a b b a De wereld scheen vol lichtere geluiden

3 en een soldaat sliep op zijn overjas. Hij droomde lachend dat het vrede was omdat er in zijn droom een klok ging luiden. (Bertus Aafjes) 5. gebroken rijm: a b c b of a b a c Een salvo klinkt - de daad is slechts een kogel, en niemand weet, wie hen begraven zal, - tegen de eeuwigheid is het zo weinig, maar tweeënzeventig is hun getal. 5. verspringend rijm: a b c a b c Naast deze rijmschema s zijn er ook heel veel soorten vormen van gedichten. Welke ken jij zelf al? Vul ze hieronder in het woordveld samen met een korte beschrijving in. Ben je klaar? Zoek dan eens via google welke andere dichtvormen je kunt vinden.

4 Opdracht 1 Het mooiste gedicht

5 Opdracht 2 Dromenvanger Iedereen heeft wel een droom of wens. Misschien wil je (later) iets worden, iets hebben of iemand zijn. Wat is jouw droom? Misschien ga je m wel waarmaken. Of blijft het altijd een droom? In deze opdracht ga je jouw wens of droom in woorden vangen! Cowboy ik zei: ik wil een cowboy, die me landen laat verkennen, en me laat slapen op het gras met een deken van sterren over me heen. ik zei: sorry, maar ik ga weg, wil een cowboy vinden, die me meeneemt hier ver vandaan, helemaal weg, alleen wij met z n tweetjes. cowboy, neem deze meid mee, dat is wat ik zei. (Robbin Jacobs, 15 jaar) 1. Wat vind je van het gedicht dat Robbin schreef? Hoe zou je de droom van de verteller omschrijven? En wat denk je dat ze gedaan heeft om haar droom waar te maken? 2. De Indianen geloven dat de hemel s nachts vol zit met dromen. Ze hangen dromenvangers boven de bedden van kinderen om de nare dromen van de mooie dromen te onderscheiden. De nachtmerries worden gevangen in het web van de dromenvanger, de mooie dromen bereiken door het oog van de dromenvanger het kind. Welke woorden voor jouw droom zouden er door het oog van de dromenvanger gaan? Kun je voor deze woorden ook andere woorden die ongeveer hetzelfde betekenen (synoniemen) verzinnen? Een gedicht wordt speciaal van bijzondere woorden. Zo is nat niet zo n bijzonder woord, maar bedruppeld wél. Schrijf jouw woorden en de synoniemen ervan in de dromenvanger op de volgende pagina.

6 Misschien heb je naast een droom voor jezelf ook wel een wens, voor iemand anders. In allerlei landen over de wereld bestaan wensbomen. Een wensboom is een boom waarin lapjes, linten, spijkers en munten gehangen worden na het doen van een wens. In Azië vind je in tempels soms spiralen met een briefje erin. Op het briefje staat een gelukswens voor iemand anders. De spiraal brandt langzaam op. Heb jij een wens voor iemand? Als jij zo n briefje in een boom of in een spiraal in een tempel zou mogen ophangen, wat zou je er dan op schrijven? Op de volgende bladzijde vind je een leeg vlaggetje. Vul hier jouw wens voor een ander in.

7

8 Opdracht 3 Stift poezie Wat is een stiftgedicht? Een gedicht dat ontstaat door in een bestaande tekst woorden weg te strepen. Hoe maak je een geslaagd stiftgedicht? Manier 1: Blader door de krantartikelen tot je ergens een zin, of zelfs maar één woord, vindt dat je raakt/ dat je grappig vindt/dat je mooi vindt etc. Je hoeft daarvoor niet écht te lezen: Je gaat alleen de artikelen scannen. Kijk of je vanuit dat woord naar enkele andere woorden of zinnen kan springen, waarmee je het begin van een gedicht kan maken. Je kunt hierin heel creatief zijn. Het is prima om te gaan zoeken of de woorden die je voor het vervolg in je hoofd hebt, te vinden zijn in de tekst. Maar blijf evengoed openstaan voor heel andere richtingen die het stiftgedicht kan uitgaan. De woorden die je niet gebruikt streep je door met een zwarte marker. Manier 2: Je kunt ook eerst een volledige gedicht bedenken Daarna omlijn je de stukken, woorden of letters die je nodig hebt voor jouw gedicht. De woorden die je niet gebruikt streep je door met een zwarte marker. Op deze website staat een video waar ze laten zien hoe je zo n stiftgedicht maakt. Voorbeelden van Stift gedichten:

9 Opdracht 4 SMS gedicht Als kleurn vervagn N nix meer cker = G1 vogel meer zingt Wil ik rnn springn schreeuwn slaan Bewijzen dat ik je liefheb Dat ik voor altijd op je w8 Jij bent mn kr8 (Als kleuren vervagen En niks meer zeker is Geen vogel meer zingt Wil ik rennen springen schreeuwen slaan Bewijzen dat ik je liefheb Dat ik voor altijd op je wacht Jij bent mijn kracht) In het vorige gedicht zijn jullie aan de slag gegaan met het maken van een gedicht door losse letters en woorden in een rij te zetten. Het afkorten en vervangen van woorden door tekens doen jullie vaker dan je zelf door hebt. Hoe vaak heb je namelijk al wel niet een appje gestuurd naar iemand waarbij je een woord afkortte? Van die SMS kennis gaan we in deze opdracht gebruik maken. Er bestaat namelijk zoiets als een SMS gedicht. Dit wordt ook wel een 160 gedicht genoemd. Een 160/SMS gedicht bestaat uit 160 tekens. Dit zijn zowel letters als spaties als leestekens. Omdat je maar een beperkt aantal tekens mag gebruiken (net zoals in een smsje) is het handig om gebruik te maken van afkortingen. De afkortingen die je normaal gesproken in een SMS-je ziet(bijv. d8 (dacht), ff (even), 4U (voor jou) gaan we in dus ook in deze opdracht verwerken. Jouw gedicht zal veel dus veel weg gaan hebben van een SMS-je. Bij het schrijven van dit gedichtje, hoef je je aan maar weinig regels te houden. Er zijn geen rijmschema s verbonden aan deze dichtvorm. Wel is het dus de bedoeling dat je gedichtje uit 160 tekens bestaat. Hieronder vindt je ruimte om je gedicht op te schrijven.

10

11 Opdracht 5 De knoop In deze opdracht laat je al je fantasie de vrije loop. Uit de doos met knopen kies jij één knoop die je het meest interessant vind. Je kunt bijvoorbeeld de kleur mooi vinden, het patroon, of de vorm van de knoop etc. Deze knoop ga je gebruiken om een gedicht te schrijven. Hoe ga je dat dan doen? Vraag jezelf eens af: 1. Aan welk kledingstuk heeft deze knoop gezeten? 2. Van wie zou dat kledingstuk zijn geweest. Wat voor een persoon is het? Bijv. man/vrouw/leeftijd/ arm of rijk/ sterk of zwak etc. 3. Waar heeft diegene het kledingstuk gedragen? 4. Was dat gisteren of misschien wel heel lang geleden. 5. Wat is er uiteindelijk met het kledingstuk gebeurt? Bijv. Verloren/weggegeven etc. 6. Hoe is die knoop uiteindelijk in de trommel terecht gekomen? Schrijf je antwoorden op deze vragen eens in kernwoorden hieronder op. Hiermee, kun je nu aan de slag gaan. Je mag zelf kiezen welk rijmschema je wilt gaan gebruiken. Bijv. Abab / Aabb / abac etc. Gebruik het volgende papier als klad voor het schrijven van je gedicht. Dit gedicht typ je in word en lever je geprint in. Let op! Doe goed je best want ze komen op de muur!

12 Kladversie gedicht

13 Evaluatie Beantwoord de vragen. 1. Wat vond je van dit project? 2. Welke opdracht vond je het leukste? 3. Welke vond je het minste leuk? 4. Moet er iets aan dit project veranderd worden volgens jou? Zo ja,wat? Zo nee, waarom niet?

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Gedichten vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Gedichten vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 01 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61693 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik had als kind een huis en haard door Willem Wilmink

Boekverslag Nederlands Ik had als kind een huis en haard door Willem Wilmink Boekverslag Nederlands Ik had als kind een huis en haard door Willem Wilmink Boekverslag door een scholier 1504 woorden 20 juli 2009 5,7 9 keer beoordeeld Auteur Genre Willem Wilmink Poëzie Eerste uitgave

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Gedichtendag 2012 Stroom Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012 Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Vooropdracht Open het internet en ga naar google 1. Open google afbeeldingen en zoek

Nadere informatie

Briefjes op ramen en deuren

Briefjes op ramen en deuren Door Caroline Wisse-Weldam Briefjes op ramen en deuren Inleiding Je kent ze wel, die briefjes die op ramen en deuren zijn geplakt. Het zijn uitroepen van iemand die voor de zoveelste keer hondenpoep voor

Nadere informatie

Lucid Control. ChrisDeemian's handleiding naar het herinneren, veranderen en sturen van je dromen.

Lucid Control. ChrisDeemian's handleiding naar het herinneren, veranderen en sturen van je dromen. Lucid Control ChrisDeemian's handleiding naar het herinneren, veranderen en sturen van je dromen. Inhoud I. Disclaimer II. Inleiding III. Dromen Onthouden IV. Wakker Worden In Je Dromen V. Je Dromen Beheersen

Nadere informatie

Matteüs 5: 13-16 Preek: Wees wat je bent Bijzonderheid: Uitzwaaidienst World Servants

Matteüs 5: 13-16 Preek: Wees wat je bent Bijzonderheid: Uitzwaaidienst World Servants Matteüs 5: 13-16 Preek: Wees wat je bent Bijzonderheid: Uitzwaaidienst World Servants Liturgie: Lied voor de dienst: EL 217: 1,2,3: Samen in de naam van Jezus Welkom Intochtslied: Psalm 98: 3,4 Stil gebed

Nadere informatie

Korte cursus Sinterklaasgedichten schrijven

Korte cursus Sinterklaasgedichten schrijven Taaljournaal 2 Handleiding groep 6/7/8 Korte cursus Sinterklaasgedichten schrijven Dit is een extra activiteit die past binnen het thema Sinterklaas. schrijven hun gedicht dan werkelijk voor de viering

Nadere informatie

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf.

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf. stippenboekje Toen de Heere Jezus op de aarde was, kwam er op een dag een man naar Hem toe. Die man vond zichzelf heel goed. Dat wilde hij bewijzen en tegelijk Jezus iets verkeerds laten zeggen. Daarom

Nadere informatie

Lesideeën Het VerhAal Stiftgedicht

Lesideeën Het VerhAal Stiftgedicht Lesideeën Het VerhAal Stiftgedicht Een gedicht waarbij je woorden en zinnen niet opbouwt, maar schrapt. Je gebruikt een krantenartikel, tijdschrift of boek dat kapot is. Met een dikke zwarte stift ga je

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8. Gedicht

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8. Gedicht UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8 Handleiding Gedicht In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn de rechten voor het kind opgenomen. U maakt deze rechten concreet en zichtbaar,

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Stijn Bruggert 4T2. Gedichten dossier. Naam: Stijn Bruggert Klas: 4T2 Leraar: Scholten

Stijn Bruggert 4T2. Gedichten dossier. Naam: Stijn Bruggert Klas: 4T2 Leraar: Scholten Gedichten dossier Naam: Stijn Bruggert Klas: 4T2 Leraar: Scholten 1 Onze vriendschap In alles wat ik heb gezegd, En alles wat ik heb gedaan. In de tranen en de dromen, die in mijn ogen staan. Is er iets

Nadere informatie

Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven

Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven Taal actief 3 Handleiding groep 6 en 7 Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven Dit is een extra activiteit die past binnen het thema sinterklaas. Tijdsduur 45 minuten Tip: De kinderen die moeite hebben

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Fictie - Gedichten vmbo-kgt12

Fictie - Gedichten vmbo-kgt12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 01 november 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/61693 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Fictie - Gedichten vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Fictie - Gedichten vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 August 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61693 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Belangrijk dichtwerkboekje van

Belangrijk dichtwerkboekje van Verder dichten Vink af wat je gedaan hebt! Belangrijk dichtwerkboekje van Belangrijk gedicht Heb je nog een ander onderwerp (bij opdracht 2c opgeschreven) dat belangrijk voor je is? Schrijf daar ook een

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Een lege plek om te blijven

Boekverslag Nederlands Een lege plek om te blijven Boekverslag Nederlands Een lege plek om te blijven door Rutger Kopland Boekverslag door een scholier 2614 woorden 13 april 2006 6,4 5 keer beoordeeld Auteur Genre Rutger Kopland Poëzie Eerste uitgave 1975

Nadere informatie

Woord vooraf. Ik hoop dat dit boekje een stimulans voor je is om met de preek aan de slag te gaan!

Woord vooraf. Ik hoop dat dit boekje een stimulans voor je is om met de preek aan de slag te gaan! Woord vooraf Heb je dat ook weleens? Dat je in de kerk naar de preek zit te luisteren en ineens ontdekt dat je gedachten heel ergens anders zijn? Of dat je na de dienst thuis aan de koffie zit en eigenlijk

Nadere informatie

Rick de Leeuw. Hou me stevig vast

Rick de Leeuw. Hou me stevig vast Rick de Leeuw Hou me stevig vast Ik zit op de trap En luister naar de radio Er klinkt een mooi en triestig lied Ik neurie zachtjes mee Ik wil muziek als het sneeuwt Ook al sneeuwt het nu even niet Ik neem

Nadere informatie

Gedichtbespreking Nederlands Voor wie ik liefheb wil ik heten

Gedichtbespreking Nederlands Voor wie ik liefheb wil ik heten Gedichtbespreking Nederlands Voor wie ik liefheb wil ik heten Gedichtbespreking door een scholier 2033 woorden 4,2 43 keer beoordeeld 28 oktober 2001 Auteur Genre Neeltje Maria Min Poëzie Eerste uitgave

Nadere informatie

Naam van gedichtenalbum : De eerste 30

Naam van gedichtenalbum : De eerste 30 Naam van gedichtenalbum : De eerste 30 Kinderen De Roos, een mooie school. Niet te stil of te druk. Kleine kindjes lopen door de gang, ik zie ze stampen en ze zeggen van alles door elkaar. Maar ze kunnen

Nadere informatie

ipad Module 1 Aan de slag

ipad Module 1 Aan de slag Gefeliciteerd! Je hebt een ipad gekregen of te leen. Daar kun je mooie dingen mee doen. OPDRACHT 1 Wat ga jij met je ipad doen? Misschien weet je al iets over de ipad. Bijvoorbeeld wat je ermee kan doen.

Nadere informatie

Luister naar het gedicht en lees mee met de tekst. Vul de ontbrekende woorden in.

Luister naar het gedicht en lees mee met de tekst. Vul de ontbrekende woorden in. 18 Elka Le Mair De boekenwurm werkblad 1 Luister naar het gedicht en lees mee met de tekst. Vul de ontbrekende woorden in. De boekenwurm Elka Le Mair Ik vond laatst een boekenwurm Kruipend (1) het gras

Nadere informatie

Gedichten werkboekje. Naam: Groep:

Gedichten werkboekje. Naam: Groep: Gedichten werkboekje Naam: Groep: Gedichten lezen 1. Wat valt je als eerste op bij dit gedicht? Bang Bang, dat ik het nooit vergeten zal. Ik zal het nooit vergeten. Ik zag hem daar voor het laatst in de

Nadere informatie

Dag 3 Geluidengedichten

Dag 3 Geluidengedichten Dag 3 Geluidengedichten 1 VOORBEREIDING Kopieer kopieerblad 1 op leerlingenaantal als je het gedicht reus teun niet kunt projecteren op het digibord. Kopieer kopieerblad 2 op leerlingenaantal. Kopieer

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

DIERGEDRAG IN ARTIS. Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo STARTOPDRACHT

DIERGEDRAG IN ARTIS. Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo STARTOPDRACHT DIERGEDRAG IN ARTIS Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo STARTOPDRACHT Diergedrag in Artis, oktober 2008 INLEIDING Binnenkort ga je naar dierentuin Artis in Amsterdam. Dieren in de dierentuin zijn

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Stap Vooruit 1. Hoe ga jij naar school? Start Veilig lopen. Les 1 Dit ontdek je: groep 4

Stap Vooruit 1. Hoe ga jij naar school? Start Veilig lopen. Les 1 Dit ontdek je: groep 4 Stap Vooruit 1 Hoe ga jij naar school? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2017-2018 groep 4 Start Veilig lopen Voetgangers horen op de stoep. Kruis aan wie een voetganger is. Les 1 Dit

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Verslag Nederlands Bloemlezing

Verslag Nederlands Bloemlezing Verslag Nederlands Bloemlezing Verslag door Hilde 1031 woorden 26 maart 2018 0 keer beoordeeld Vak Nederlands ZIE BIJLAGE VOOR AFBEELDINGEN. Inhoud 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Nadere informatie

Gedichten dossier. Kim ter Huurne 4T2 Mevrouw Owel 8 januari 2015 Gedichtendossier Nederlands.

Gedichten dossier. Kim ter Huurne 4T2 Mevrouw Owel 8 januari 2015 Gedichtendossier Nederlands. Gedichten dossier Kim ter Huurne 4T2 Mevrouw Owel 8 januari 2015 Gedichtendossier Nederlands. Kleine inleiding, Ik heb het thema liefde gekozen omdat ik het een belangrijk begrip vind. Ook vind ik dat

Nadere informatie

Les 1: Halloween en Sint-Maarten beschrijven

Les 1: Halloween en Sint-Maarten beschrijven Les 1: Halloween en Sint-Maarten beschrijven Wat voor tekst ga je schrijven en waarom? Op 31 oktober is het Halloween en op 11 november is het Sint-Maarten. Veel mensen weten niet zo goed wat voor feesten

Nadere informatie

VRIJHEID. Inleiding. Vrijheid. Zonder handen, zonder tanden. Lesbrief voor Voortgezet Onderwijs, onderbouw/bovenbouw

VRIJHEID. Inleiding. Vrijheid. Zonder handen, zonder tanden. Lesbrief voor Voortgezet Onderwijs, onderbouw/bovenbouw VRIJHEID Lesbrief voor Voortgezet Onderwijs, onderbouw/bovenbouw Inleiding Vrijheid is een begrip dat iedereen kent. Maar wat betekent vrijheid eigenlijk? Hoe ziet vrijheid er voor jou uit? En betekent

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Getekende woorden. 1 Bekijk de bladzijde. Welke woorden vallen meteen op?

Getekende woorden. 1 Bekijk de bladzijde. Welke woorden vallen meteen op? 1 Getekende woorden 1 Bekijk de bladzijde. Welke woorden vallen meteen op? 2 Bekijk kwetterden. Het is eigenlijk niet geschreven maar getekend. Waarom is het zo getekend? Leg uit. Fragment uit: Fantasia

Nadere informatie

Workshops BSO Rakker-pret. 29 febr. t/m 8 juli 2016.

Workshops BSO Rakker-pret. 29 febr. t/m 8 juli 2016. Workshops BSO Rakker-pret 29 febr. t/m 8 juli 2016. Inhoudsopgave: Inschrijfformulier Workshops: Workshop-programma Mozaïek met tijdschriften Bami koken/eten Paas knutsel Boekenlegger Overzicht workshops

Nadere informatie

De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt.

De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt. Het recensieboekje. De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt. Door het lezen van een recensie kan een ander kind besluiten het boek ook te gaan lezen.

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Sleutel 5. Make it stick

Sleutel 5. Make it stick Sleutel 5. Make it stick Na een inspirerende, creatieve sessie is niets zo frustrerend als stagnatie. Als de flappen met post-its worden opgerold en in een hoekje verdwijnen. Als niemand zich geroepen

Nadere informatie

Workshop 6 oktober 2010 Mieke Vermeulen. opzet van de workshop Gedichten lezen en schrijven en hoe je dat doet met de leerlingen van je groep

Workshop 6 oktober 2010 Mieke Vermeulen. opzet van de workshop Gedichten lezen en schrijven en hoe je dat doet met de leerlingen van je groep Workshop 6 oktober 2010 Mieke Vermeulen opzet van de workshop Gedichten lezen en schrijven en hoe je dat doet met de leerlingen van je groep Starter Een elf schrijven n.a.v. Stad van STEF BOS Gebruik slechts

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Schrijf zelf een liefdesgedicht! Deze les hoort bij het boek Wil jij met mij? met gedichten van Rian Visser en tekeningen van Annet Schaap. Het boek is verkrijgbaar als e-boek in de ibooks Store en als

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

DIERGEDRAG IN ARTIS. Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo STARTOPDRACHT

DIERGEDRAG IN ARTIS. Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo STARTOPDRACHT DIERGEDRAG IN ARTIS Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo STARTOPDRACHT Diergedrag in Artis, 2008/2014 INLEIDING Binnenkort ga je naar dierentuin Artis in Amsterdam. Dieren in de dierentuin zijn grappig

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Extra spullen - Stickers met de namen van de kinderen. - Voldoende kopieën van het uitdeelvel Loop van de stukken ; 1

Nadere informatie

Dag 1 Puntje, komma, streepje Af!

Dag 1 Puntje, komma, streepje Af! Dag 1 Puntje, komma, streepje Af! 1 VOORBEREIDING > Denk na over de groepsverdeling (groepjes van 3 à 4 leerlingen). Zet taalgevoelige en minder taalgevoelige leerlingen samen in een groep zodat ze elkaar

Nadere informatie

1. Een bocht. 2. Spiegelen

1. Een bocht. 2. Spiegelen Werkblad 1 en op de buitenplaats (bij les 3) Print deze opdrachten en knip ze in strookjes. Maak groepjes van 2 of 3 leerlingen. Verdeel de opdrachten onder deze groepjes. Een opdracht kan door meerdere

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen Les 1: Een gedicht over de Paralympische Spelen schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje

Nadere informatie

De geheime magische cirkel en jouw unieke dromenvanger

De geheime magische cirkel en jouw unieke dromenvanger 1 De geheime magische cirkel en jouw unieke dromenvanger Bonusverhaal: Regenboogschattenjacht 2.0 Een magische ontdekkingsreis naar mooie dromen Auteur: Eveline van Dongen Copyright: Eveline van Dongen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

DE NACHT ZINGT ZIJN EIGEN ZANG

DE NACHT ZINGT ZIJN EIGEN ZANG jon fosse - de nacht zingt zijn eigen zang Jon Fosse DE NACHT ZINGT ZIJN EIGEN ZANG NATTA SYNG SINE SONGAR(1997) Een toneelstuk Vertaling Tom Kleijn *********** PERSONEN Jonge Vrouw Jonge Man Vader Moeder

Nadere informatie

TEST JEZELF (WERKBLAD BIJ ANIMATIE 3)

TEST JEZELF (WERKBLAD BIJ ANIMATIE 3) TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 1. Balen, je bent bijna te laat op school. Snel doorfietsen dus.

Nadere informatie

1. staat precies in de tekst 2. moest ik zoeken in de tekst 3. heb ik zelf bedacht

1. staat precies in de tekst 2. moest ik zoeken in de tekst 3. heb ik zelf bedacht 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en moeilijke woorden en stukjes tekst In de tekst Hooikoorts staat veel informatie. Het is een informatieve tekst. De informatie in de tekst heb je nodig als je vragen moet

Nadere informatie

Oorlog in Hoorn. Uitleg Opdrachten. Mind Map

Oorlog in Hoorn. Uitleg Opdrachten. Mind Map Uitleg Opdrachten Mind Map Wat is een Mind Map? Een Mind Map is een schetsje over het onderwerp, maar dan in woorden en met tekeningetjes. Je zet het centrale onderwerp in het midden. Zet eromheen wat

Nadere informatie

Bedenken: een tekening maken van de held

Bedenken: een tekening maken van de held Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven? In deze les ga je een verhaal schrijven. Je bent zelf de held van het verhaal. De held van je verhaal gaat een uitdaging aan. Iets wat spannend of moeilijk is om

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Enge mannen en. Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt.

Enge mannen en. Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt. niet durven slapen-bw-druk:bed 5/7/10 1:25 PM Pagina 60 HOOFDSTUK ZEVEN Enge mannen en monsters Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt. Waarschijnlijk val je al sneller in slaap, dichter bij

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Brabant Guus Meeuwis

Brabant Guus Meeuwis 13 Guus Meeuwis Brabant werkblad 1-1 Luister naar het lied en lees mee met de tekst. Kies telkens het juiste woord. Brabant Guus Meeuwis Een muts op mijn hoofd, mijn kraag staat omhoog. Het is hier (1)

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Nucleair materiaal uit ziekenhuis verdwenen

Nucleair materiaal uit ziekenhuis verdwenen Les 1: Een verhaal schrijven Nieuwsbegripfilmpje kijken Bekijk het filmpje en denk na over deze vragen: 1. Welke goede en slechte dingen kun je doen met nucleair materiaal? 2. Wat willen de wereldleiders

Nadere informatie

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes.

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. 1. Zoek in de klas naar een klasgenoot met een ander plaatje dan

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Inleiding: U gaat binnenkort naar Romeo is op Julia en Layla op Majnun met uw klas. Voordat u deze theatervoorstelling bezoekt, kunt u al het een en ander

Nadere informatie

Imelda Schutte. Mevrouw Buschers. Klas 4T1. Inleverdatum

Imelda Schutte. Mevrouw Buschers. Klas 4T1. Inleverdatum Imelda Schutte. Mevrouw Buschers. Klas 4T1. Inleverdatum 08-01-2016. Inhoud. Gedicht 1.... 2... 2 De analyse.... 3 Gedicht 2.... 4 Laatste adem... 4 Gedicht 3.... 4 Liefde duur het langst... 4 Gedicht

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Een cadeau voor elk kind! www.mamas.nl. Carola de Koning

Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Een cadeau voor elk kind! www.mamas.nl. Carola de Koning Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Een cadeau voor elk kind! www.mamas.nl Carola de Koning Carola de Koning Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Uitgeverij De Graveinse Abeel

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Kat Lieve kat Mijn lieve kat Ik hou van jou Altijd. Ogen Zwart omrand Staren mij aan Tranen vallen naar beneden Liefdesverdriet

Kat Lieve kat Mijn lieve kat Ik hou van jou Altijd. Ogen Zwart omrand Staren mij aan Tranen vallen naar beneden Liefdesverdriet Elfje Een elfje is een relatief eenvoudig gedicht wat uit vijf regels bestaat en in totaal elf woorden heeft. Het is een simpele structuur waardoor het elfje een gedicht is waar men gemakkelijk mee kan

Nadere informatie

Project poëzie. Succes!

Project poëzie. Succes! Project poëzie Doel van het project: Jullie maken (opnieuw) kennis met poëzie; Jullie kunnen jullie mening over een gedicht verwoorden en gebruik maken van argumenten; Jullie leren een aantal kenmerken

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Groeien in liefde en tederheid Vriendschap

Groeien in liefde en tederheid Vriendschap Alleen dan pas! in nood leren we delen bij gevaar elkaar bij te staan moet eerst een halve wereld vergaan om met elkaar te kunnen leven dan pas samen te kunnen vechten voor een beter bestaan! Groeien in

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie

Het ontstaan van Valentijnsdag

Het ontstaan van Valentijnsdag V alentijnsdag Valentijnsdag Lezen 1. Vul het volgende schema in. Wat weet je al over Valentijnsdag? Wat wil je nog te weten komen? 2. Lees volgende tekst en beantwoord de vraagjes. Het ontstaan van Valentijnsdag

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie