U krijgt telkens een snel overzicht van ons aanbod. legende jaar 21+

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "U krijgt telkens een snel overzicht van ons aanbod. legende jaar 21+"

Transcriptie

1 _ ONS AANBOD

2 U krijgt telkens een snel overzicht van ons aanbod legende 0 6 jaar jaar jaar 21+ jaar Dagbesteding Dagopvang Verblijf Begeleiding Kalmthout Antwerpen K A

3 WELKOM Welkom bij DVC Sint Jozef, een dienstverleningscentrum voor mensen met (een vermoeden van) een beperking, gelegen in de provincie Antwerpen. We zijn blij dat we je kennis kunnen laten maken met ons aanbod. Kijk hier hoe wij jou kunnen ondersteunen! WAT DOEN WE? DVC Sint Jozef biedt eenvoudige en gespecialiseerde diensten voor mensen met een (vermoeden van) beperking. Samen met jou en je naaste omgeving realiseren we een zorgaanbod waarin jij centraal staat. We hebben een breed palet aan ondersteuningsvormen. Welke ondersteuningsvorm jij op welke manier inzet en hoe je deze onderling al dan niet combineert, is volledig jouw keuze! We gaan voor een aanbod op maat! In het meezoeken naar gepaste ondersteuning, beperken we ons daarom niet tot de grenzen van onze organisatie. Nu al benieuwd naar ons concreet aanbod? Ga dan snel naar de volgende pagina's.

4 VOOR WIE? Doelgroep DVC Sint Jozef is een grote organisatie met een divers aanbod. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen met (een vermoeden van) een motorische en/of verstandelijke beperking, ontwikkelingsachterstand, neuromusculaire beperking of niet aangeboren hersenletsel kunnen bij ons terecht. Ook als deze beperking samengaat met een ernstige medische problematiek. Als we toch voelen dat wij (alleen) niet de meest geschikte organisatie zijn om u verder te helpen, dan verwijzen we graag door of putten we uit onze samenwerkingen met vele andere organisaties, zowel reguliere als gespecialiseerde diensten. Doorheen een lange geschiedenis bouwde DVC Sint Jozef een ruime kennis en expertise op in het werken met: kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking kinderen, jongeren en volwassenen met een meervoudige beperking kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking (jonge) kinderen met een ontwikkelingsachterstand of een gehypothekeerde ontwikkeling kinderen die prematuur geboren zijn of een moeilijke start hadden kinderen, jongeren en volwassenen met een neuromusculaire beperking kinderen, jongeren en volwassenen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH) hun ouders, familie, vrienden, leerkrachten, hulpverleners WAAR ZIJN WE ACTIEF? DVC Sint Jozef is actief overal in de provincie Antwerpen. Dat doen we ondermeer door mobiele begeleidingen en vormingen te organiseren. Onze campussen zijn gelegen in Antwerpen en Kalmthout. Voor veel van onze werkingen organiseren we vervoer. ONZE TROEVEN ZIJN Knowhow en expertise en dus een garantie op gespecialiseerde ondersteuning Kwaliteitsvolle, integrale en individugerichte ondersteuning op maat Een breed palet aan diensten waartussen je vlot kan bewegen Een inclusieve visie VOORWAARDEN VOOR ONDERSTEUNING Voor jongeren en volwassenen is er sprake van (een vermoeden van) een beperking. Voor jonge kinderen is (een vermoeden van) een algemene ontwikkelingsachterstand vol doende. Indien een beperkte frequentie en intensiteit volstaan, zijn al onze diensten rechtstreeks toegankelijk. Dat wil zeggen dat je niet noodzakelijk een erkenning van het VAPH of de Integrale Jeugdhulp nodig hebt. Als je (nog) geen erkenning hebt, moet je dus wel rekening houden met een maximum aantal begeleidingen, dagen dagopvang en/of verblijf die we niet mogen overschrijden. Heb je wel al een erkenning? Dan kan je ruimer gebruik maken van dat deel van ons aanbod waarvoor jouw erkenning geldt.

5 DVC Sint Jozef als PARTNER IN INCLUSIE Wij komen naar jou Inclusie Als organisatie willen we maximaal bijdragen aan een inclusieve samenleving. We vinden dat inclusie een basisrecht is voor iedereen. Met inclusie bedoelen we het aanvaard worden zoals je bent door iedereen, op de plek waar jij voor kiest. Het hebben van een beperking zou je niet in een eenzame positie mogen plaatsen. De realiteit is wel dat het extra s vraagt: extra kopzorgen, extra tijd, extra geld en dus soms ook extra ondersteuning. Mobiele begeleidingen DVC Sint Jozef kan één van de partners in een inclusietraject zijn. Hiertoe ontwikkelden we o.a. een uitgebreid aanbod aan mobiele begeleidingen. Bij een mobiele begeleiding brengen we onze kennis en expertise tot bij jou. De begeleiding kan thuis doorgaan, in je (reguliere of bijzondere) school, in de crèche, op je werkplek, op het speelplein of bij de jeugdbeweging Kortom, op de plek waar jij het wenst! De ondersteuningsvragen zijn steeds richtinggevend en kunnen betrekking hebben op alle levensdomeinen: van wonen tot (instappen in de) school, van dagbesteding tot (voorbereiden op) werk, van emotioneel welbevinden tot ondersteuning in de thuissituatie, van functionele training tot paramedisch advies en consult. Indien noodzakelijk of zinvol worden andere organisaties of diensten mee ingeschakeld. Welke ondersteuning je wil, bepaal je natuurlijk helemaal zelf: een agogische begeleiding of ondersteuning bij de coördinatie van jouw zorg, een gespecialiseerd advies rond ontwikkeling of (para)medische ondersteuning. Hoe vaak en hoe lang we langskomen, is in grote mate afhankelijk van de vraag en wordt bij aanvang samen met jou bekeken en vastgelegd. In wat volgt geven we je een overzicht van wat er allemaal mogelijk is op vlak van mobiele begeleiding. Denk je zelf nog aan iets anders? Laat het ons gerust weten! Samen met jou bekijken we graag de mogelijkheden.

6 MOBIEL AANBOD Ondersteuning van prematuur geboren baby s en hun familie Als je kindje te vroeg geboren wordt, word je geconfronteerd met heel wat zorgen. De thuisbegeleiders van De Kleine Beer staan samen met ouders stil bij hun vragen en bezorgdheden. Deze vorm van mobiele begeleiding kan al van start gaan tijdens de periode in het ziekenhuis of kort nadien. Meer informatie vind je in onze specifieke folder voor ouders van prematuur geboren kindjes. Vroeg en thuisbegeleiding voor jonge kinderen Met de vroeg en thuisbegeleiding willen we de ontwikkeling van je kind maximaal mee ondersteunen en willen we ook een steun zijn voor iedereen errond: ouders en familie, netwerk, andere diensten (van kindercrèche tot instapklas), Thuisbegeleidingsdienst De Kleine Beer heeft een ruime ervaring in deze ondersteuning opgebouwd net als andere werkingen binnen onze organisatie. Raadpleeg onze folder "Vroeg en thuisbegeleiding" voor meer informatie. Mobiele begeleiding vanuit een specifieke expertise Voor kinderen met een (vermoeden van een) ontwikkelingsachterstand Voor kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische of meervoudige beperking Voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking Voor kinderen, jongeren en volwassenen met een NAH Voor kinderen, jongeren en volwassenen met een neuromusculaire beperking

7 .... Trajectondersteuning Via de trajectondersteuning gaan we samen op pad. We exploreren samen je zorgvragen en gaan op zoek naar hoe we deze best ingevuld kunnen krijgen. Gedurende de trajectondersteuning staan we achter je, staan we naast je, staan we voor je als je dat vraagt De ruime ervaring, bijvoorbeeld met mensen met een NAH of een neuromusculaire beperking, maakt dat we jouw traject op een kwaliteitsvolle wijze kunnen ondersteunen. Op weg naar een job Wil je graag een gewone job met ondersteuning? Dan is begeleid werken misschien iets voor jou. Begeleid werk is een onbetaalde job op een werkplek. Je krijgt ondersteuning van een mobiele begeleider, die met jou een gepaste werkplaats zoekt. Hij helpt je ook mee de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt voor dat werk. Daarnaast hebben we een uitgebreid begeleidingsaanbod dat focust op toeleiding en ondersteuning van vrijetijdsbesteding in het regulier circuit.

8 Op de CAMPUS van DVC Sint Jozef Jij komt naar ons Inclusie sluit een gespecialiseerd aanbod niet uit! Hoewel we er steeds naar streven om zoveel mogelijk ondersteuning te realiseren in de eigen omgeving, zijn er ook situaties die vragen om meer doorgedreven zorg. Soms is er, op bepaalde momenten in het leven of op één of meerdere levensdomeinen, nood aan ondersteuning vanuit een specialistische setting. Ook voor dit soort van ondersteuning kan je beroep doen op DVC Sint Jozef. In wat volgt geven we je een beknopt overzicht van onze verschillende deelwerkingen. Ben je geïnteresseerd in meer informatie, kijk dan zeker ook eens naar de folders van onze verschillende afdelingen. t SLOEPKE Gespecialiseerd kinderdagverblijf voor jonge kinderen met een meervoudige beperking of (een risico op) een algemene ontwikkelingsachterstand. t Sloepke biedt gedurende de dag ondersteuning aan jonge kinderen (0 5 jaar) die omwille van hun meervoudige beperking of (risico op) een algemene ontwikkelingsachterstand niet terecht kunnen in het reguliere opvangcircuit. Vanuit verschillende disciplines agogisch begeleider, kinesist, logopedist, ergotherapeut, verpleegster, arts, agoog en maatschappelijk werker werken we samen aan een aanbod op maat. We vertrekken hierbij steeds vanuit de zorgvragen en de individuele mogelijkheden van het kind. Vanuit onze aangepaste accommodatie en met de inzet van gespecialiseerde begeleiding streven wij naar maximale ontwikkelingskansen voor onze jongsten. Wil je de expertise van t Sloepke liever inzetten in de crèche bij jou in de buurt? Kijk dan bij ons aanbod mobiele begeleidingen op de vorige pagina of raadpleeg onze uitgebreide folder over t Sloepke.

9 KON-TIKI Dagbesteding en (kort)verblijf voor kinderen en jongeren met een ernstige meervoudige beperking. Voor volwassenen is er eveneens een aanbod dagbesteding. Midden in het Kalmthoutse groen, vind je onze afdeling Kon Tiki. De begeleiders, therapeuten, arts, agoog en maatschappelijk werker, werken er samen een aanbod op maat uit voor kinderen en jongeren die omwille van hun meervoudige beperking niet terecht kunnen in het buitengewoon onderwijs. We vinden het heel erg belangrijk om bij elke persoon te vertrekken vanuit het unieke individu. Hierbij staan de mogelijkheden en het welbevinden van onze cliënten centraal: snoezelen, lichaamsgebonden ervaringen opdoen, fysiek ongemak zo veel mogelijk verlichten De activiteiten zijn er op gericht om de kinderen en jongeren blijvend te stimuleren om binnen hun mogelijkheden te groeien, hen te helpen zich open te stellen voor de wereld (en andersom!). Binnen Kon Tiki wordt dagbesteding georganiseerd in een niet schoolse omgeving en dit zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen. Voor sommige cliënten van Kon Tiki werken we nauw samen met partnerscholen, om zo tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH) te organiseren. Zo kunnen we de kinderen en jongeren ook prikkelen met schoolse activiteiten. TOAH wordt vormgegeven door enkele enthousiaste leerkrachten vanuit die partnerscholen. Voor minderjarigen bestaat er eveneens de mogelijkheid tot overnachten. Zowel het verblijf als de dagbesteding geven we vorm vanuit een huiselijke en sfeervolle omgeving. Ons verblijf is 7/7 geopend, maar je hoeft zeker niet voltijds bij ons te verblijven! Ook wanneer je slechts af en toe, of slechts enkele nachten per week wil komen logeren, kan je bij ons terecht. Meer informatie kan je vinden in onze folder Kon Tiki.

10 .... HOTEL PIMPERNEL Gezinsondersteunende verblijfsgroep voor peuters en kleuters met een (vermoeden van een) verstandelijke en/of motorische beperking. Omdat het vinden van een goede oppas niet altijd even evident is, biedt Hotel Pimpernel een leuke en kwaliteitsvolle logeerplek aan voor jonge kinderen met een beperking. Daarnaast gaan onze begeleiders ook steeds actief met jou op zoek naar mogelijkheden om ook dichter bij huis ondersteuning te kunnen krijgen en het eigen netwerk te versterken Zin om je valies te pakken? Raadpleeg dan snel onze folder Hotel Pimpernel voor meer informatie. LOGEREN EN VERBLIJF VOOR LAGERE SCHOOLKINDEREN EN JONGEREN Overnachtingen voor kinderen en jongeren met een motorische of meervoudige beperking. Gedurende het hele jaar kunnen minderjarigen overnachten in DVC Sint Jozef. Sommige kinderen en jongeren verblijven gedurende de hele week bij ons, anderen slechts enkele nachten. Het verblijf gaat steeds gepaard met een aanbod overdag in een school. Dat kan in één van de scholen buitengewoon onderwijs op onze campus zijn, maar evengoed in een andere school buitengewoon onderwijs, of een school in de buurt. Door bewust in te zetten op de mogelijkheid van deeltijds verblijf en kortverblijf, proberen we tegemoet te komen aan elke individuele nood van elke cliënt en zijn gezin. Zo proberen we een partner te zijn om jullie gezinsleven zo goed mogelijk georganiseerd te krijgen. We vertrekken daarbij vanuit een huiselijke sfeer én een zorgvuldig opgebouwde expertise, waardoor u er gerust in kan zijn dat je kind niet alleen een leuke tijd heeft, maar ook goed ondersteund wordt.

11 VAKANTIE- en WOENSDAGNAMIDDAGOPVANG Vrijetijdsbestedingsaanbod voor kinderen en jongeren met een (vermoeden van een) verstandelijke en/of motorische beperking. Elke schoolvakantie opent de vakantiewerking van DVC Sint Jozef zijn deuren voor kindeelke schoolvakantie opent de vakantiewerking van DVC Sint Jozef zijn deuren voor kinderen en jongeren met een (vermoeden van een) verstandelijke en/of motorische beperking. Klein en groot kunnen er overdag terecht voor de meest uiteenlopende activiteiten. De vakantiegangers worden ingedeeld in groepjes op basis van (ontwikkelings )leeftijd, interesses, zorgnoden De opvang wordt voor elke groep gerealiseerd door een geëngageerd en gespecialiseerd team. Er is veel aandacht voor de individuele ondersteuning en de eventuele verzorging van iedere cliënt. De leuke activiteiten maken het plaatje compleet! Elke zomervakantie organiseren we eveneens een heus SuperHandig Kamp voor kinderen met een hemiparese. Gedurende vijf dagen worden kinderen op een speelse manier gestimuleerd om hun aangedane arm meer te gebruiken Een team van ervaren ergo en kinesitherapeuten staat klaar om je kind zowel individueel als in groep mee te begeleiden en een spetterende vakantie te bezorgen! Ook op woensdagnamiddag kunnen kinderen en jongeren terecht bij DVC Sint Jozef voor ontspannende activiteiten. Ons amuseren staat centraal. Gepaste ondersteuning is steeds voor handen. Zoek je liever aansluiting bij een speelplein of vrijetijdsorganisatie in de buurt? Ga dan snel naar pagina vijf en ontdek ons aanbod mobiele begeleidingen. Meer informatie omtrent het SuperHandig Kamp kan je vinden in de folder SuperHandig Kamp.

12 .... VOOR- en NASCHOOLSE OPVANG Opvang voor en na de schooluren voor kinderen en jongeren met een motorische en/of verstandelijke beperking. De voor en naschoolse opvang wordt groepsoverschrijdend georganiseerd, wat wil zeggen dat onze kinderen en jongeren gezamenlijk opgevangen worden tot de school begint of tot hun ouders hen kunnen komen halen. SPINNAKER Sportvereniging voor kinderen en jongeren met een motorische beperking. Spinnaker biedt diverse sporten, zowel op recreatief als op competitief niveau. Naast de wekelijkse trainingssessies, bieden we de mogelijkheid om deel te nemen aan competities, tornooien, sportdagen en sportieve uitstappen. Spinnaker bewijst elke dag opnieuw dat een fysieke beperking geen reden hoeft te zijn om niet te sporten. Integendeel! Sporten is een perfecte manier om de mogelijkheden van je lichaam te leren kennen. Het draagt bij tot jouw persoonlijke lichamelijke en psychomotorische ontwikkeling en helpt je bij het verwerven van vaardigheden zoals tactisch inzicht en samenwerking. Bovendien is samen sporten vooral gewoon leuk! Voor je het weet heb je er zo weer een paar goede vrienden bij! Bij Spinnaker kan je dansen, zwemmen of tafeltennissen. Ook handbal, boccia en elektronische rolstoelhockey behoren tot de mogelijkheden. Door een zorgvuldige groepssamenstelling zorgen we er voor dat iedereen op zijn/haar niveau kan sporten. Maar er is meer! Vanwege ons uitgebreide netwerk, heeft Spinnaker, een goed zicht op het sportaanbod in de ruime regio. We helpen je maar al te graag met het zoeken naar een passende sportclub bij jou in de buurt. Want als jij jouw grenzen kan verruimen, dan zijn wij in ons opzet geslaagd! Voel je het al kriebelen? Meer informatie vind je in onze folder "Spinnaker".

13 .... INDIVIDUELE ONDERSTEUNING TIJDENS DE SCHOOLUREN Gespecialiseerde ondersteuning in samenwerking met onze partnerscholen. Kinderen en jongeren die school lopen in één van onze partnerscholen, kunnen individuele ondersteuning tijdens de schooluren vragen vanuit DVC Sint Jozef. De scholen hebben heel wat expertise en ervaring in huis. Maar voor die handelingen die net dat tikkeltje meer vragen of buiten de bevoegdheid of expertise van de school liggen, wordt er nauw samengewerkt met onze organisatie. Deze ondersteuning wordt, afhankelijk van de zorgvraag, vormgegeven door een multidisciplinair team. Dit team kan bestaan uit een arts, verpleegkundigen, agogisch begeleiders, agoog, maatschappelijk werker, alsook door een team van kinesisten, ergotherapeuten en logopedisten. Het zijn tevens deze therapeuten die vanuit DVC Sint Jozef de individuele therapie bieden. In de school werken ook therapeuten, maar zij voorzien enkel een klassikaal aanbod. Het multidisciplinaire team bekijkt wie best geplaatst is om de gevraagde ondersteuning te bieden, waar en zolang als nodig, en doet dit vanzelfsprekend in samenspraak met jou.

14 .... INDIVIDUELE THERAPIE, PARAMEDISCHE TESTING en ADVIES Professioneel therapeutisch aanbod vanuit onze paramedische dienst, voor personen met een motorische en/of verstandelijke beperking en hun omgeving. De ontwikkeling van je kind verloopt niet altijd vanzelfsprekend. Zeker niet bij kinderen met een motorische en/of verstandelijke beperking. Een goede begeleiding kan dan veel problemen voorkomen. De therapeuten van onze paramedische dienst zijn vertrouwd met een breed spectrum aan aandoeningen en beperkingen. Belangrijker nog: vanuit hun jarenlange ervaring hebben ze van cliënten geleerd wat het hebben van een beperking in het dagelijkse leven met zich meebrengt. Onze therapeuten doen er dan ook alles aan om er, samen met de cliënt én iedereen rondom hem/haar, voor te zorgen dat voor elk probleem de meest optimale oplossing gevonden wordt. Dit doen zij op drie verschillende manieren, nl. door het geven van individuele therapie, het aanbieden van paramedische testing en het overbrengen van hun kennis d.m.v. advies en/of begeleiding. Individuele therapie Kinderen en jongeren die school lopen in één van onze partnerscholen, kunnen tijdens de schooluren individuele therapiesessies krijgen van een logopedist, ergo of kinesitherapeut van DVC Sint Jozef. In samenspraak met de ouders en de behandelende arts wordt bepaald welke therapie nodig is en hoe vaak per week deze wordt gegeven. Een therapieschema op maat van elke cliënt dus! De therapeuten van uw kind delen hun kennis en expertise met u, maar ook met de andere professionelen die uw kind vanuit onze voorziening en vanuit de school begeleiden. Paramedische testing Vooraleer aangepaste hulpmiddelen en methoden kunnen worden ingezet, moet eerst uitgezocht worden wat de oorzaak van een probleem is. Door testing van het gangpatroon en psychomotore testing, alsook door testing van spraak en taalniveau of gehoor, brengen onze therapeuten zorgvuldig de mogelijkheden en beperkingen in kaart, om van daaruit naar aanpassingen op maat te zoeken. Deze dienstverlening is voor iedereen toegankelijk, jong of oud, wel of geen cliënt van DVC Sint Jozef. De enige vereiste is dat er sprake is van een (vermoeden van een) motorische en/of verstandelijke beperking.

15 Advies en/of begeleiding De paramedische dienst staat ook in voor het formuleren van adviezen. Soms is het immers nodig dat iemand met een specifieke expertise met u meedenkt over het meest geschikte hulpmiddel, over aanpassingen aan uw woning, de beste manier om communicatie te ondersteunen In dat geval denken we graag met u na en overlopen we samen de mogelijkheden. Vaak kunnen we u een gekozen hulpmiddel een tijdje uitlenen, zodat u het eerst kan uitproberen vooraleer het aan te kopen. Daarnaast organiseren we ook begeleidingen, zowel mobiel (wij komen naar u) als ambulant (u komt naar ons). Tijdens die begeleidingen gaan we in op leer en trainingsvragen, van personen met een beperking zelf, maar ook van hun persoonlijk en professioneel netwerk. We hebben al kinderen op weg geholpen met aangepaste loophulpmiddelen, ouders tips gegeven bij het veilig eten geven van hun kind, leerkrachten kennis laten maken met een gamma aan hulpmiddeltjes waardoor die ene leerling toch stage kon lopen in de grootkeuken De mogelijkheden zijn eindeloos, we luisteren graag naar uw vraag! Denkt u dat onze paramedici ook voor u een meerwaarde kunnen betekenen? Raadpleeg dan zeker onze folder BATO (Begeleiding Advies Testing Outreach)!

16 DE KADE Dagbesteding en (kort)verblijf voor volwassenen met een motorische beperking en een bijkomende matige tot ernstig verstandelijke beperking. Binnen De Kade, gelegen te Kalmthout, creëren we een plek waar volwassenen met een meervoudige beperking een aangepast aanbod krijgen in het dagcentrum. Ook zij die verblijven in één van onze vier woningen, kunnen deelnemen aan de activiteiten van het dagcentrum. Wie De Kade al eens bezocht op een opendeurdag, kreeg ongetwijfeld een mooi overzicht van onze verschillende ateliers en activiteiten gepresenteerd! Tuinieren, creatief zijn, multimedia, muziek, snoezelen Voor elk wat wils! Onze begeleiders gaan steeds op zoek naar de beste manier om elke cliënt volop te laten deelnemen. De activiteiten worden maximaal aangepast aan de mogelijkheden van elk individu. Binnen de woningen staat het creëren van een echte thuis centraal. Dat wil echter niet zeggen dat je 7/7 in De Kade moet wonen. We gaan graag flexibel om met uw zorgvraag, waardoor u samen met uw familie kan bekijken hoeveel nachten per week er binnen De Kade doorgebracht worden. Ook wanneer u slechts af en toe voor één of meerdere nachten wil komen logeren, kan dat. Ons team bekijkt graag met u de mogelijkheden DE BOOTSMAN Specifieke ondersteuning en begeleiding voor kinderen, jongeren en volwassenen met een neuromusculaire aandoening. Door onze kennis over en ervaring met neuromusculaire aandoeningen (ziekte van Duchenne of Becker, SMA ) gericht in te zetten, zijn we ervan overtuigd dat we in veel zorgtrajecten een meerwaarde kunnen betekenen voor de cliënt en zijn omgeving. Dit realiseren we met ons project De Bootsman. Vanuit De Bootsman bieden we zowel verblijf aan als gespecialiseerde (mobiele) begeleiding. Het verblijf wordt georganiseerd in een woning voor volwassen personen met een neuromusculaire aandoening. Sommige cliënten verblijven hier voltijds, maar verschillende andere cliënten kiezen voor een deeltijdse ondersteuning. Als je volwassen bent, en bij familie of zelfstandig woont, maar (af en toe) eens wilt komen logeren, dan kan dat immers. Op die manier geef je jezelf en/of je familie soms de nodige ademruimte om daarna weer zelfstandig(er) verder te kunnen. Voor kinderen en jongeren wordt het verblijf georganiseerd in de andere deelwerkingen. Lees hiervoor zeker ook de rubriek Logeren en verblijf voor lagere schoolkinderen en jongeren op pagina tien in deze folder.

17 Heb je een neuromusculaire aandoening en zit jij of je omgeving met specifieke vragen? Wil je je inschrijven in de lokale jeugdbeweging, maar zit de leiding met vragen? Wil je naar de middelbare school om de hoek, maar vraag je je af of dat wel lukt als je in een elektrische rolwagen zit? Wil je alleen gaan wonen, maar roept dit vooruitzicht bij jou en je omgeving ook veel bezorgdheden op? Vanuit De Bootsman zoeken we mee naar antwoorden op jouw vragen. Deze trajectondersteuning organiseren we waar jij het verkiest. Hoe vaak en hoe lang de begeleiding duurt, bepalen we in samenspraak met jou. We horen heel vaak van personen met een neuromusculaire aandoening en hun omgeving, dat het leerrijk en deugddoend kan zijn om in contact te komen met anderen in dezelfde situatie. Deze bondgenotencontacten worden vanuit De Bootsman georganiseerd met als doel om zij die hier behoefte aan hebben, samen te brengen. Wil je graag meer weten? Lees dan zeker ook onze folders De Bootsman en De Bootsman mobiele begeleiding!

18 DE KLUIVER Dagbesteding en begeleiding voor kinderen, jongeren en volwassenen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH). De Kluiver biedt ondersteuning aan mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH). Ondervind jij na een ongeval, beroerte, trauma dat er zaken zijn die anders zijn dan voorheen? Probeer je na een revalidatieperiode opnieuw de draad op te pikken, maar merk je dat dit niet zo vlot loopt als gehoopt? Loop je vast op fysieke restletsels, moeilijkheden met concentreren, plannen? Valt het je zwaar om hierover met anderen te praten? Zoek je een nieuwe manier om je dag in te vullen, aangepast aan jouw ritme? Dan kunnen wij vanuit De Kluiver misschien wel iets betekenen voor jou! Zowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen bij De Kluiver terecht voor individuele trajectbegeleiding. Vanuit de trajectbegeleiding willen wij je de mogelijkheid bieden om vorm te geven aan jouw eigen leven, jouw eigen traject. Dit doen we samen met jou, maar ook met je netwerk en belangrijke partners. We willen als het ware jouw reisgezel zijn, een partner om je dromen en wensen mee te bespreken. Een partner die door ervaring en opleiding een extra hulp kan zijn in de zoektocht én organisatie van ondersteuning (regulier en gespecialiseerd). We kunnen meer intensieve (woon )ondersteuning bieden wanneer nodig, maar verdwijnen evengoed op de achtergrond wanneer jij aangeeft dat de begeleiding op een lager pitje kan. Daarnaast is De Kluiver ook een activiteiten en ontmoetingscentrum, waar we een zinvolle dagbesteding op maat vormgeven. Bovenal is De Kluiver een warme plek waar ontmoeten kan en actief zijn, mag. Jij bepaalt immers zelf de maat en het tempo! Er worden activiteiten georganiseerd zoals zwemmen, koken en paardrijden. Onze begeleiders ondersteunen je in het zoeken naar of opnieuw vinden van je eigen interesses en mogelijkheden. Er zijn verschillende ateliers voorhanden (vb. crea, muziek, fitness ). Daarnaast vinden we het heel belangrijk om ook actief deel te nemen aan het buurtleven. Partners, familie en vrienden zijn altijd welkom op de koffie, maar ook met vragen kunnen ze bij ons terecht. In De Kluiver wordt geen individuele therapie voorzien, we zijn in geen geval een revalidatiecentrum. Onze focus ligt op jouw mogelijkheden, jouw wensen, jouw leven. We horen heel vaak van personen met een NAH en hun omgeving, dat het zeer leerrijk en deugddoend kan zijn om in contact te komen met anderen in dezelfde situatie. Deze bondgenotencontacten worden vanuit De Kluiver georganiseerd, met als doel zij die hier behoefte aan hebben, samen te brengen. Heeft dit u nieuwsgierig gemaakt? Bekijk dan zeker ook onze folder De Kluiver Trajectondersteuning.

19 VORMINGSAANBOD Outreach Outreach staat voor het aanreiken en uitdragen van kennis en expertise. We hebben heel wat knowhow en praktijkervaring opgebouwd doorheen de jaren. Deze kennis willen we graag met je delen. Wij bieden handicapspecifieke vormingen m.b.t. motorische beperkingen, neuromusculaire aandoeningen, niet aangeboren hersenletsel (NAH), verstandelijke beperking... Opleidingen zijn mogelijk vanuit zowel orthoagogische en/of (para)medische invalshoek. De focus ligt steeds op het vergroten van de deskundigheid van het netwerk zodat kinderen, jongeren en volwassenen met een (vermoeden van een) beperking beter ondersteund kunnen worden in hun eigen omgeving. De vorming kan gegeven worden als een eenmalige activiteit maar kan eveneens een langdurig traject inhouden, al dan niet met inbegrip van coaching.. In samenwerking met onze cliënten organiseren we ook specifieke vormingen rond beperking en beleving. Geïnteresseerd en op zoek naar meer informatie? Raadpleeg dan onze uitgebreidere folder Vormingsaanbod of onze folder VIK (Vormingsaanbod Inclusieve Kinderopvang). CONTACT Heb je een bijkomende vraag? Of denk je dat wij iets voor jou en/of je omgeving kunnen betekenen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Samen bekijken we graag de mogelijkheden. Voor algemene vragen en het aanvragen van folders over de deelwerkingen: DVC Sint Jozef Galjoenstraat Antwerpen info@dvcsintjozef.be Concrete vragen en aanmeldingen: DVC Sint Jozef Galjoenstraat Antwerpen opnamebemiddeling@dvcsintjozef.be

20

Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht!

Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht! Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht! Zonnelied vzw staat voor ondersteuning op maat aan volwassen mannen en vrouwen met een (verstandelijke) beperking op verschillende locaties in Vlaams- Brabant

Nadere informatie

Begeleiding AdviesTesting Outreach. Dienstverlening vanuit de paramedische werking

Begeleiding AdviesTesting Outreach. Dienstverlening vanuit de paramedische werking BA TO Begeleiding AdviesTesting Outreach Dienstverlening vanuit de paramedische werking «laat de molentjes in je hoofd draaien en de stemmen in je binnenste spreken en samen zoeken en vinden jullie een

Nadere informatie

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN E E N O P E N H U I S W I E Z I J N W I J? Zonnebloem vzw is een multifunctioneel centrum (MFC) voor kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar met een beperking in

Nadere informatie

Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht!

Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht! Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht! Stel je vraag aan Zonnelied vzw via christophe.vandennest@zonnelied.be of sociale.dienst@zonnelied.be of neem telefonisch contact op via 053 64 64 30. In

Nadere informatie

Voorstelling Blijdorp 18 september 2018

Voorstelling Blijdorp 18 september 2018 Voorstelling Blijdorp 18 september 2018 Jongerenwerking Volwassenwerking Mobiel Ambulante dienst Habitar MFC dagopvang: 100 plaatsen MFC verblijf: 31plaatsen + 1 plaats kortverblijf Scholen: BuBao type

Nadere informatie

UNIE-K, zorg en ondersteuning voor volwassenen met een meervoudige beperking. - zorg op jouw maat en tempo -

UNIE-K, zorg en ondersteuning voor volwassenen met een meervoudige beperking. - zorg op jouw maat en tempo - UNIE-K, zorg en ondersteuning voor volwassenen met een meervoudige beperking. - zorg op jouw maat en tempo - INLEIDING "De K in de naam UNIE-K wordt bewust apart geschreven. Ze verwijst naar de Kwetsbare

Nadere informatie

Het thuisbegeleidingsaanbod vanuit Dienst Ambulante Begeleiding gebeurt vanuit verschillende teams, ieder met hun eigen handicap specifieke kennis:

Het thuisbegeleidingsaanbod vanuit Dienst Ambulante Begeleiding gebeurt vanuit verschillende teams, ieder met hun eigen handicap specifieke kennis: Donkweg 9, 3520 Zonhoven, 0/55 99 60 dab@wegwijs.stijn.be - www.dab.stijn.be Als thuisbegeleidingsdienst bevinden we ons in een zich wijzigend en evoluerend landschap waarvan de grote contouren getrokken

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening (RTH)

Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening (RTH) Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening (RTH) Voor personen met een (vermoeden van) beperking RTH Oost-Vlaanderen 2 Doelgroep RTH PERSOON MET (EEN VERMOEDEN VAN) EEN BEPERKING Minder- en meerderjarigen

Nadere informatie

7bergen. wonen en logeren

7bergen. wonen en logeren 7bergen wonen en logeren Wonen en logeren in Zevenbergen Zevenbergen is een dienstverleningscentrum (dvc) voor kinderen, jongeren en volwassenen met een complexe, meervoudige beperking. U kan kiezen om

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 1. Inleiding 1.2 Beschrijving van het aanbod van de voorziening

Kwaliteitshandboek 1. Inleiding 1.2 Beschrijving van het aanbod van de voorziening 1/5 Beoordeeld: Stuurgroep Kwaliteit Geldig vanaf: 15/02/2017 Procedurehouder: Directeur Zorg Goedgekeurd: Luc Lemkens Paraaf: 1. Ons aanbod De Meander is een vzw, vergund door het Ministerie van de Vlaamse

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking

Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking Opleidingsvorm 1 Secundair onderwijs op maat Jongeren tussen 13 en 21 jaar met een mentale beperking

Nadere informatie

Een aanvraag bij de Intersectorale Toegangspoort

Een aanvraag bij de Intersectorale Toegangspoort Een aanvraag bij de Intersectorale Toegangspoort COS Antwerpen Erkend MDT voor opmaak aanvraagdocument integrale jeugdhulp Leuven Sociale dienst COS Doornstraat, 331 2610 Wilrijk 03 830 73 10 COS@provincieantwerpen.be

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds

Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds INHOUD Wat is de Dienst Maatschappelijk Werk en waarvoor kan je er terecht? 2 Directe hulp en ondersteuning 3 Langdurige begeleiding 4 Evaluatie van het

Nadere informatie

Mobiele en ambulante begeleiding

Mobiele en ambulante begeleiding Mobiele en ambulante begeleiding Via mobiele en ambulante begeleidingen van het Multifunctioneel Centrum (MFC) Sint-Gerardus willen we kinderen en jongeren met een (neuro)motorische beperking de ondersteuning

Nadere informatie

Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam

Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam Kinderdagcentrum Joris in hartje Amsterdam is onderdeel van de Joriskring en biedt gespecialiseerde dagopvang aan kinderen en jongeren van 0-24 jaar met een verstandelijke

Nadere informatie

Onze school heeft als doel deze kinderen in ruime zin onderwijs en opvoedingsbegeleiding te geven om: - een maximale zelfontplooiing te bereiken,

Onze school heeft als doel deze kinderen in ruime zin onderwijs en opvoedingsbegeleiding te geven om: - een maximale zelfontplooiing te bereiken, Onthaalfolder BuBaO Doelgroep BuBaO Sint-Gerardus is een katholieke basisschool voor buitengewoon onderwijs in Diepenbeek. Onze school richt zich tot kinderen van 2,5 jaar tot maximum 14 jaar met een (neuro)motorische

Nadere informatie

INFONAMIDDAG VOOR VERWIJZERS

INFONAMIDDAG VOOR VERWIJZERS INFONAMIDDAG VOOR VERWIJZERS Komt u in contact met gezinnen met een kind of jongere met een beperking? Krijgt u vragen van ouders, zoals: Hoe kunnen we samenleven met onze zoon/ dochter met een beperking?

Nadere informatie

Het thuisbegeleidingsaanbod vanuit Dienst Ambulante Begeleiding gebeurt vanuit verschillende teams, ieder met hun eigen handicap specifieke kennis:

Het thuisbegeleidingsaanbod vanuit Dienst Ambulante Begeleiding gebeurt vanuit verschillende teams, ieder met hun eigen handicap specifieke kennis: JAARVERSLAG 2015 Donkweg 49, 3520 Zonhoven, 011/55 99 60 dab@wegwijs.stijn.be www.dab.stijn.be Voorwoord Als thuisbegeleidingsdienst bevinden we ons in een woelige periode. Vanuit de overheid wil men thuisbegeleiding

Nadere informatie

Kinderen. Samen op pad. Ondersteuning

Kinderen. Samen op pad. Ondersteuning Kinderen Kinderen Samen op pad Kind zijn betekent de kans krijgen om je te ontwikkelen, te groeien, te ontdekken, te leren, te spelen en te sporten in een veilige omgeving. Sommige kinderen hebben bijzondere

Nadere informatie

Zorg met aandacht, puur en intens.

Zorg met aandacht, puur en intens. Zorg met aandacht, puur en intens. Kinderdienstencentrum Heimdal Ieder kind is bijzonder. Kinderdienstencentrum Heimdal Het kleinschalige Kinderdienstencentrum Heimdal is er voor kinderen en jongeren met

Nadere informatie

Een aanbod op maat. Voor wie

Een aanbod op maat. Voor wie 7bergen dagverblijf Een aanbod op maat Het dienstverleningscentrum (dvc) Zevenbergen biedt dagopvang en dagbesteding op maat, voor kinderen, jongeren en volwassenen met een complexe, meervoudige beperking.

Nadere informatie

Evoluties binnen zorgvernieuwing

Evoluties binnen zorgvernieuwing Evoluties binnen zorgvernieuwing 9 januari 2014 JOS THEUNIS AFDELINGSHOOFD ZORG VAPH Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap 1 Multifunctionele centra (MFC) en Flexibel Aanbod Meerderjarigen (FAM)

Nadere informatie

PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG

PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG Bij de ondersteuningspakketten geïntegreerde zorg staat de zorgaanbieder, in dialoog met jou, in voor de volledige organisatie van zorg en begeleiding. Deze

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling > Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling 2 Inleiding Deze folder geeft informatie over het zorgaanbod van MeanderGroep

Nadere informatie

Mobiele en ambulante begeleiding

Mobiele en ambulante begeleiding Mobiele en ambulante begeleiding Sint-Gerardus 3590 Diepenbeek 011 350 100 post@sintgerardus.be www.sintgerardus.be Via mobiele en ambulante begeleidingen van het Multifunctioneel Centrum (MFC) Sint-Gerardus

Nadere informatie

UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP?

UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP? UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP? Erkend MDT voor opmaak aanvraagdocument Integrale Jeugdhulp Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen COS Leuven campus Sint-Rafaël Kapucijnenvoer

Nadere informatie

Kom maar gewoon zoals je bent!

Kom maar gewoon zoals je bent! Kom maar gewoon zoals je bent! Vierkantje speelt buiten met zijn vrienden, de Rondjes. Als de bel gaat wil iedereen naar binnen. Maar Vierkantje kan niet mee. De deur is rond. De Rondjes gaan samen op

Nadere informatie

De Valier vzw. Dienstverleningscentrum voor personen met een handicap. Verlorenkoststraat Liedekerke

De Valier vzw. Dienstverleningscentrum voor personen met een handicap. Verlorenkoststraat Liedekerke De Valier vzw Dienstverleningscentrum voor personen met een handicap erkend en gesubsidieerd door 1770 Liedekerke De Valier is een dienstverleningscentrum voor volwassen personen met een aangeboren handicap

Nadere informatie

De organisaties stellen zich voor:

De organisaties stellen zich voor: De organisaties stellen zich voor: O.C. KATR!NAHOF biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking + het gezin. Dit gebeurt op alle levensdomeinen (wonen, werken, dagbesteding,

Nadere informatie

ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving

ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving Informatiegids voor ouders Wat kan ZO dichtbij voor u betekenen? Adelante ZO dichtbij versterkt het regulier onderwijs en ondersteunt leerlingen

Nadere informatie

> Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling. voor mensen met de ziekte van Parkinson

> Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling. voor mensen met de ziekte van Parkinson > Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling voor mensen met de ziekte van Parkinson Inleiding Deze folder geeft informatie over het zorgaanbod van MeanderGroep voor cliënten met de ziekte van Parkinson. De

Nadere informatie

Maak kennis met ons Multidisciplinair team

Maak kennis met ons Multidisciplinair team Maak kennis met ons Multidisciplinair team Het multidisciplinair team van ons ziekenfonds voor het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en Integrale Jeugdhulp Wie zijn wij? Ons team bestaat

Nadere informatie

Op de Bies, dat zijn we samen...

Op de Bies, dat zijn we samen... Op de Bies, dat zijn we samen... Je leven invullen zoals jij dat wilt, met hulp van anderen... Inhoud 5 Welkom bij Op de Bies 7 Jezelf thuisvoelen, waar je ook woont 9 Zinvolle dagbesteding die bij je

Nadere informatie

Achterliggende informatiebehoefte bij de meest genoemde thema s per cliëntgroep

Achterliggende informatiebehoefte bij de meest genoemde thema s per cliëntgroep NAH (Mensen met niet aangeboren hersen letsel) Deskundigheid van medewerker Kwaliteit van medewerkers en organisatie Bejegening Hoe is de sfeer op de locatie? Hoe wordt er met me omgegaan, wordt er naar

Nadere informatie

Hoe gaat het eigenlijk met jou?

Hoe gaat het eigenlijk met jou? Hoe gaat het eigenlijk met jou? Amarins (medewerker) en Debbie (medewerker) vanboeijen.nl Hoe gaat het eigenlijk met jou? Een Goed leven voor cliënten. En Mooi werk voor medewerkers. Met elkaar. Daar staat

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk (21) woonde drie jaar op een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ze maakte in haar

Nadere informatie

Rechtstreeks toegankelijke hulp. Laagdrempelige ondersteuning. vaph.be. Editie april 2019

Rechtstreeks toegankelijke hulp. Laagdrempelige ondersteuning. vaph.be. Editie april 2019 Rechtstreeks toegankelijke hulp Laagdrempelige ondersteuning Editie april 2019 vaph.be Wat is het? Hebt u nood aan een beetje extra hulp, zodat u zelfstandiger kunt leven en uw mantelzorgers het gemakkelijker

Nadere informatie

6/03/2019. Mijn kind heeft een beperking en bijkomend epilepsie. 3 hoeden. Beperking en epilepsie Epilepsie en een beperking

6/03/2019. Mijn kind heeft een beperking en bijkomend epilepsie. 3 hoeden. Beperking en epilepsie Epilepsie en een beperking Mijn kind heeft een beperking en bijkomend epilepsie Gent 9 februari 2018 Ann Blomme zus teamcoach vrijwilliger ann.blomme@fiolavzw.be 3 hoeden Er is meer aan de hand En nu? Het bos en de bomen Beperking

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw

brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut v Inhoudsopgave 1. Wat is Persoonsvolgende Financiering?...3 1.1. Perspectiefplan 2020...3 1.2. Waarom PVF?...3 1.3. Trap 1 en trap 2...3 2. Trap

Nadere informatie

Aansprekende zorg, ambulante dienstverlening en logeren. Kinderdiensten van Intermetzo

Aansprekende zorg, ambulante dienstverlening en logeren. Kinderdiensten van Intermetzo Aansprekende zorg, ambulante dienstverlening en logeren. Kinderdiensten van Intermetzo Kinderen leren van en met elkaar. Kinderdagcentrum Heimdal Sommige kinderen en jongeren hebben naast een ontwikkelingsachterstand

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE BROCHURE KLEUTERWERKING

INHOUDSOPGAVE BROCHURE KLEUTERWERKING INHOUDSOPGAVE BROCHURE KLEUTERWERKING Wie zijn wij?...2 Doelgroep...2 Ons Aanbod...2 Tijdens de schooluren (locatie Galjoenstraat):...2 Bijkomend op schoolvrije momenten (locatie Galjoenstraat):...2 Doorlopend:...3

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking 1 Er zíjn in zorg Ieder mens is uniek. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak wat meer hulp nodig om hun eigen,

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk woont al jaren bij een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Maar ze wil zelfstandiger

Nadere informatie

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Het Veer

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Het Veer MDT - HET VEER - CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U

Nadere informatie

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen Uw opgave is ons uitgangspunt: doelgericht, met de focus op zelfredzaamheid en de eigen kracht van mensen met een

Nadere informatie

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk woont al jaren bij een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Maar ze wil zelfstandiger

Nadere informatie

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren CANO Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning Jongeren Cano-centrum Neerhof Worden ruzies thuis jou soms ook te veel? Loopt het samenleven vaak moeilijk? Lukt het minder goed om samen

Nadere informatie

Type 2 Voor kinderen met een matige tot ernstige mentale beperking

Type 2 Voor kinderen met een matige tot ernstige mentale beperking Type 2 Voor kinderen met een matige tot ernstige mentale beperking TYPE 2 KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS OP MAAT Kinderen met een matige tot ernstige mentale beperking kunnen bij De Leerexpert op twee locaties

Nadere informatie

DE EIGENHEID VAN THUISBEGELEIDING. Inleiding

DE EIGENHEID VAN THUISBEGELEIDING. Inleiding DE EIGENHEID VAN THUISBEGELEIDING Inleiding Eind jaren 70 zijn in verschillende provincies thuisbegeleidingsdiensten ontstaan, vanuit verschillende invalshoeken maar met steeds dezelfde doelstelling nl;

Nadere informatie

Begeleid Werken. Inclusie binnen Begeleid Werken!

Begeleid Werken. Inclusie binnen Begeleid Werken! Begeleid Werken Inclusie binnen Begeleid Werken! Begeleid Werken - Inclusie Wie zijn wij? Soetkin Hugo Jobcoach sinds september 2014 Enthousiaste voorstander inclusie Sara Leytens Momenteel; bijna start

Nadere informatie

Type 4 Voor kinderen met een motorische en/of meervoudige beperking

Type 4 Voor kinderen met een motorische en/of meervoudige beperking Type 4 Voor kinderen met een motorische en/of meervoudige beperking Type 4 - Kleuter- en lager onderwijs op maat Kinderen met een motorische beperking zijn welkom bij De Leerexpert in Dullingen. We bieden

Nadere informatie

Op de Bies, dat zijn we samen...

Op de Bies, dat zijn we samen... Op de Bies, dat zijn we samen... Je leven invullen zoals jij dat wilt, met hulp van anderen... Inhoud 5 Welkom bij Op de Bies 7 Jezelf thuisvoelen, waar je ook woont 9 Zinvolle dagbesteding die bij je

Nadere informatie

Werken en dagbesteding

Werken en dagbesteding Werken en dagbesteding Leven zoals jij dat wilt Minke wil ervaring opdoen voor een baan in de bediening Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Activiteiten

Nadere informatie

perking staat een gemotiveerd team paraat. Een divers team qua leeftijd, maar ook qua thema s die zij opnemen in de gezinnen

perking staat een gemotiveerd team paraat. Een divers team qua leeftijd, maar ook qua thema s die zij opnemen in de gezinnen JAARVERSLAG DAB 2016 Donkweg 49, 3520 Zonhoven, 011/55 99 60 - dab@wegwijs.stijn.be - www.dab.stijn.be We zijn een thuisbegeleidingsdienst die mobiele en ambulante begeleiding biedt in gezinnen met kinderen,

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING GEZINS- BEGELEIDING DAGBESTEDING Rotterdam Rijnmond Zorg voor jongeren en hun gezin Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren Wie zijn wij? Stichting Prokino

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

WS 3 & 10. Studiedag FAM Vlaams welzijnsverbond 23/1/2015

WS 3 & 10. Studiedag FAM Vlaams welzijnsverbond 23/1/2015 Studiedag FAM Vlaams welzijnsverbond 23/1/2015 Volwassenenwerking OC Sint Idesbald Roeselare Vóór FAM Stelsels : Nursing Tehuis niet werkenden: bezigheid Tehuis Werkenden DIO, Beschermd Wonen Begeleid

Nadere informatie

Adelante Kind & Jeugd biedt een omvangrijk zorgpakket. aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen van 0 t/m 25

Adelante Kind & Jeugd biedt een omvangrijk zorgpakket. aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen van 0 t/m 25 Kind & Jeugd Voorwoord Adelante Kind & Jeugd biedt een omvangrijk zorgpakket aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen van 0 t/m 25 jaar met een (dreigende) blijvende fysieke beperking en/of langdurig

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK kinderen Soms heeft een gezin extra begeleiding nodig. Bijvoorbeeld als uw kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving.

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn De blijdschap bij Charley was groot toen er een plek voor haar vrijkwam in een woongroep van Pluryn in Horst. Zij voelt zich

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. Kortdurend verblijf

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. Kortdurend verblijf > Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson Kortdurend verblijf Inleiding Deze folder geeft informatie over de mogelijkheid van kortdurend verblijf als onderdeel van het zorgaanbod van MeanderGroep

Nadere informatie

voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien

voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien Hulp bij opgroeien Een kind opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Zeker

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

Hersenletsel uw behandelprogramma bij Adelante

Hersenletsel uw behandelprogramma bij Adelante Hersenletsel uw behandelprogramma bij Adelante Voorwoord Hersenletsel Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Centrum voor Psychotherapie

Centrum voor Psychotherapie Centrum voor Psychotherapie Je zit al een langere tijd niet goed in je vel. Op steeds dezelfde punten in je leven loop je vast. Je hebt al geprobeerd te veranderen. Waarschijnlijk heb je ook al behandelingen

Nadere informatie

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar educatief centrum Educatief centrum de Bongerd is een plek waar kinderen van 0 tot 13 jaar de hele dag kunnen leren,

Nadere informatie

Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening Meetjesland. Voor personen met een (vermoeden van) handicap

Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening Meetjesland. Voor personen met een (vermoeden van) handicap Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening Meetjesland Voor personen met een (vermoeden van) handicap 2 Kerngedachte RTH Handicapspecifieke ondersteuning waar nodig, inschakelen van regulier en natuurlijk

Nadere informatie

Ambulante ondersteuning

Ambulante ondersteuning Leven zoals jij dat wilt Ludo s motto: Neervallen, opstaan, kroontje rechtzetten en verder gaan! Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? Heb jij bij lastige zaken wat hulp nodig

Nadere informatie

Welkom in leefgroep 4

Welkom in leefgroep 4 Welkom in leefgroep 4 Psychiatrisch Centrum Caritas Caritasstraat 76 9090 Melle tel. 09 210 69 69 www.pccaritas.be Hallo, Tijdens het intakegesprek in De Kaap heeft men jou veel verteld over De Kaap en

Nadere informatie

RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULP

RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULP editie februari 2016 RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULP LAAGDREMPELIGE ONDERSTEUNING VAPH VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP WAT? RTH is beperkte handicapspecifieke ondersteuning voor wie af

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis KINDEREN

&Ons Tweede Thuis KINDEREN &Ons Tweede Thuis KINDEREN & & KINDEREN Inleiding Het liefst zorg je als ouder zelf voor je kind maar soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014 Welbevinden Doel Het bevorderen van welzijn en de kwaliteit van leven, achteruitgang vertragen en mantelzorgers ontlasten door het dragelijk houden van de effecten van de aandoening van de cliënt en langer

Nadere informatie

Zelfstandig mét onder steuning. Heliomare onderwijs revalidatie wonen arbeidsintegratie dagbesteding sport

Zelfstandig mét onder steuning. Heliomare onderwijs revalidatie wonen arbeidsintegratie dagbesteding sport Heliomare Zelfstandig mét onder steuning Heliomare onderwijs revalidatie wonen arbeidsintegratie dagbesteding sport Heliomare Zelfstandig mét ondersteuning Heliomare Heliomare ondersteunt mensen met een

Nadere informatie

Revalidatie voor kinderen en jongeren. Poliklinische en klinische behandeling

Revalidatie voor kinderen en jongeren. Poliklinische en klinische behandeling Revalidatie voor kinderen en jongeren Poliklinische en klinische behandeling Revalidatie voor kinderen en jongeren Poliklinische en klinische behandeling Het doel is zo zelfstandig mogelijk worden Kinderen

Nadere informatie

VRIJE TIJD, EEN BASISRECHT!

VRIJE TIJD, EEN BASISRECHT! VRIJE TIJD, EEN BASISRECHT! VRIJE TIJD, EEN BASISRECHT! 2 Vrije tijd is zonder verplichtingen. Tijd waarin niets moet. Je kan je vrije tijd vrij invullen met dingen die je leuk vindt, zoals sporten, een

Nadere informatie

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. ( Thuis)zorg D agbehandeling R evalidatie Kortdurend verblijf W onen

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. ( Thuis)zorg D agbehandeling R evalidatie Kortdurend verblijf W onen > Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson ( Thuis)zorg D agbehandeling R evalidatie Kortdurend verblijf W onen Inleiding Deze folder geeft informatie over het zorgaanbod van MeanderGroep voor

Nadere informatie

Arbeidsgerichte vorming

Arbeidsgerichte vorming Arbeidsgerichte vorming Arbeid en activatie De nadruk ligt op het geven van informatie en ervaringen uitwisselen in het zoeken naar (vrijwilligers)werk en/of opleiding. Mogelijke thema s die aan bod kunnen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Groepsrevalidatie Parkinson

Patiënteninformatie. Groepsrevalidatie Parkinson Patiënteninformatie Groepsrevalidatie Parkinson Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Algemene informatie... 3 Waarom multidisciplinaire revalidatie?... 4 Inhoud van het revalidatieprogramma... 4 Opbouw van

Nadere informatie

Ken je deze kant al van Leekerweide? overzicht zorgaanbod

Ken je deze kant al van Leekerweide? overzicht zorgaanbod Ken je deze kant al van Leekerweide? overzicht zorgaanbod www.leekerweide.nl Inhoud 3 Woonbegeleiding 4 Volledige of gedeeltelijke ondersteuning thuis 5 Dagbesteding 6 Onderzoek 7 Therapie/behandeling

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt volwassenen met zowel een verstandelijke beperking als

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPAKKET 3

ONDERSTEUNINGSPAKKET 3 DVC Heilig Hart Leernsesteenweg 53 9800 DEINZE Inhoudstafel 4 Inclusieve ondersteuning Beschermd of begeleid wonen De ondersteuningsfuncties Zorgen en ondersteunen in de nacht 2 Een hart voor bijzondere

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

Een kind of jongere heeft dringende psychiatrische hulp nodig

Een kind of jongere heeft dringende psychiatrische hulp nodig Een kind of jongere heeft dringende psychiatrische hulp nodig ZNA UKJA Zorgeenheid crisisinterventie (K-dienst A) Informatie voor patiënten 2 ZNA UKJA Zorgeenheid crisisinterventie (K-dienst A) Wie kunnen

Nadere informatie

MDT TER KOUTER- CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Ter Kouter

MDT TER KOUTER- CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Ter Kouter MDT TER KOUTER- CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Aaltersesteenweg 2 9800 Deinze Tel. 09/386.38.90 - Fax : 09/386.82.72 E-mail : info@terkouter.be HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair

Nadere informatie

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis We gaan uit van eigen kracht, eigen keuzes en eigen mogelijkheden. 02 Aveleijn Inhoud Missie

Nadere informatie