0 Inleiding. het onderhoud en het beheer van een client/server-bedrijfsnetwerk nodig is.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "0 Inleiding. het onderhoud en het beheer van een client/server-bedrijfsnetwerk nodig is."

Transcriptie

1 1 0 Inleiding 0.1 In dit hoofdstuk In dit hoofdstuk komen de volgende zaken aan de orde: Waarover gaat dit boek? De eindtermen die aan dit boek ten grondslag liggen. Veronderstelde voorkennis. De baan van netwerkbeheerder. Uw praktische vaardigheid is belangrijk. Windows-besturingssystemen. Conventies. De organisatie die in dit boek model staat. Alleen werken of in groepen. De installatie van een Virtual PC 2004-host. Extra materiaal bij dit boek. 0.2 Dit boek Dit boek gaat over client/server-netwerken met Windows Server 2003 en Windows xp Professional. Het behandelt de elementaire leerstof die voor de inrichting, het onderhoud en het beheer van een client/server-bedrijfsnetwerk nodig is. Onderwerpen Onder die elementaire leerstof moet u de volgende onderwerpen verstaan: De installatie van Windows Server De inrichting en installatie van Active Directory passend bij een organisatie. Een communicatie-omgeving configureren voor een Windows Server 2003-netwerk. Het configureren van Windows xp Professional op werkstations voor een Windows Server 2003-netwerk. Het inrichten en beheren van harde schijven in het netwerk. Het aanmaken en beheren van gebruikers en groepen. Het beschikbaar stellen van bronnen op een server en het regelen van de toegang voor de gebruikers. Group Policies implementeren. Het installeren van software in een netwerkomgeving. Het installeren en beheren van een printomgeving. Het maken van backups en het uitvoeren van een server-recovery. Veel gebruikte server-utilities. Inbellen op, en VPN-verbindingen met een Windows Server 2003-netwerk. Service Packs en Patch management. Het inrichten en beheren van de lokale mailservice.

2 2 Netwerkbeheer met Windows Server 2003, deel 1 Eindtermen De leerstof die in dit boek wordt behandeld, dekt de eindtermen van de volgende opleidingen: PDI-module MN3 van de Stichting EXIN. Raadpleeg voor meer informatie Als een onderdeel uit dit boek niet voor het MN3-examen noodzakelijk is, staat dit nadrukkelijk vermeld. Het certificaat Onderhoud en beheer netwerken van de Ecabo-opleidingen Medewerker Beheer ICT en ICT-Beheerder. Raadpleeg voor meer informatie Voor de opleiding Medewerker Beheer ICT (niveau 3) is dit boek (deel 1) alleen voldoende. Voor de opleiding ICT-beheerder (niveau 4) is naast dit deel ook het doorwerken van deel 2 noodzakelijk. Voor de op competenties gebaseerde Ecabo-opleidingen Medewerker Beheer ICT, ICT-beheerder en Netwerkbeheerder. De leerstof is daarbij ondergebracht in verschillende kerntaken. Raadpleeg voor meer informatie Voor de opleiding Medewerker Beheer ICT (niveau 3) is dit boek (deel 1) alleen voldoende. Voor de opleidingen ICT-Beheerder (niveau 4) en Netwerkbeheerder (niveau 4) is naast dit deel ook het doorwerken van deel 2 noodzakelijk. Voor de nieuwe op beroepscompetentieprofielen (BCP s) gebaseerde Ecabo-opleidingen ICT-Medewerker, ICT-Beheerder en Netwerkbeheerder. Raadpleeg voor meer informatie Voor de opleiding ICT-Medewerker is dit boek (deel 1) alleen voldoende. Voor de opleidingen ICT-Beheerder en Netwerkbeheerder is naast dit boek ook het doorwerken van deel 2 noodzakelijk. Veronderstelde voorkennis De behandeling van Windows Server 2003 voor het daarmee leren opzetten en beheren van een bedrijfsnetwerk veronderstelt een zekere voorkennis bij de lezer. Het gaat hierbij in het bijzonder om de volgende onderwerpen: PC-hardwarekennis. Denk hierbij aan onderwerpen als processortypen, geheugen(typen), bussen, harde schijven, diskcontrollers en dergelijke. Kennis van en om kunnen gaan met het Windows xp -besturingssysteem op het niveau van het ECDL (European Computer Driving License). Raadpleeg www. ecdl.nl. Kennis van en om kunnen gaan met gangbare Windows-applicaties op het niveau van het ECDL. Raadpleeg Kunnen surfen, zoeken op en downloaden van het Internet.

3 0 Inleiding De taken van een netwerkbeheerder EXIN-MN3 Voor het PDI-examen MN3 van de Stichting EXIN wordt deze paragraaf geacht bestaande voorkennis te zijn. Met dit boek leert u om beheerder te worden van een Windows Server 2003-netwerk. In een organisatie vormt het netwerk de infrastructuur van de informatievoorziening. Het is uw taak te zorgen dat die infrastructuur voortdurend voldoet aan de eisen die de organisatie eraan stelt. De baan van netwerkbeheerder is daarom veelzijdig en dat is interessant. Aan de andere kant dient u zich bewust te zijn van de verantwoordelijkheid die u draagt. Denk daar niet licht over. Tot de taken van een operationeel netwerkbeheerder moet u rekenen: Beveiliging van het netwerk Als de toegang tot een netwerk niet afdoende beveiligd is, hebben hackers vrij spel. Zeker met een ongecontroleerde toegang tot het Internet loopt een organisatie grote risico s. Denk daarbij aan inbraak en virusbesmetting. Ook binnen het netwerk zelf is beveiliging belangrijk. Denk hierbij aan het inzien van vertrouwelijke gegevens of aan het gebruik van dure randapparatuur. Beheer en onderhoud Hieronder verstaan we de werkzaamheden die nodig zijn om het netwerk optimaal te laten (blijven) functioneren. Beheer en onderhoud heeft een aantal facetten: Hardwarematig. Het bijplaatsen, inrichten, aansluiten en aanpassen van werkstations en servers zijn daar voorbeelden van. Softwarematig. Een voorbeeld hiervan is het installeren van de juiste software(versie) op servers en werkstations. Het operationeel houden van het netwerk. Voorbeelden hiervan zijn de zorg voor een optimale printomgeving, een aangepaste gebruikers- en groepsstructuur en het beschikbaar stellen van ruimte op de netwerkschijven voor die gebruikers en groepen. Continuïteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het structureel maken van backups en het uitvoeren van noodprocedures. Contact met de gebruikers Dit bestaat bijvoorbeeld uit: Het instrueren van gebruikers over toegang en gebruik van het netwerk. Hulp bij het oplossen van problemen. Voorlichting bij veranderingen die voor de gebruikers gevolgen hebben. Documentatie Zeker als een netwerk groot is of als er verschillende netwerkbeheerders werken, moet er gedocumenteerd worden. Documenteren moet systematisch gebeuren. Plakbriefjes werken niet.

4 4 Netwerkbeheer met Windows Server 2003, deel 1 Toekomstplanning In deze tijd zijn organisaties dynamisch. Om ongestoorde netwerkdiensten te kunnen blijven leveren, is het belangrijk betrokken te zijn bij toekomstplannen. Alleen dan zijn de consequenties daarvan voor het bedrijfsnetwerk te overzien. U moet het doen Voor het leren opzetten en beheren van een netwerk is theoretische kennis van het netwerkbesturingssysteem nodig, in dit boek is dat Windows Server Belangrijker dan theoretische kennis is echter praktische vaardigheid. Bij het uitvoeren van uw dagelijkse werkzaamheden als netwerk beheerder moet u straks dit boek niet meer nodig hebben, anders bent u simpelweg niet productief genoeg. Praktische vaardigheid krijgt u door het te doen. Vandaar dat u in dit boek een groot aantal practica tegenkomt. U doet er verstandig aan deze daadwerkelijk uit te voeren. Bij de voortgang wordt dat ook verondersteld. Tenslotte Het simpele feit dat hun werkstations in een netwerk zijn opgenomen, mag gebruikers niet hinderen in hun werk. Dit kan niet genoeg onderstreept worden. Kreten als De klant is koning schieten te kort. Zie het liever zo: de meeste gebruikers van het netwerk verdienen geld voor hun organisatie. Daardoor kan een organisatie (blijven) bestaan. Een netwerkbeheerder is daarentegen een kostenpost. U staat aan de verkeerde kant op de balans. 0.4 Microsoft Windows-besturingssystemen In de onderstaande tabel ziet u een overzicht van de verschillende versies van het Windows-besturingssysteem. Versies als Windows 3.1 of 3.11 zijn niet in de tabel opgenomen. Dat zijn geen besturingssystemen, maar DOS-applicaties. Van Windows NT en Windows 2000 bestaan speciale server- en werkstationversies. Windows 95 Windows 98 Windows Me Windowsxp Home Edition DOS-compatibel x Thuisgebruik x x Zakelijk gebruik Windows NT 3.1 Windows NT 3.51 Windows NT 4.0 Windows 2000 Windows xp Professional Windows Server 2003 x Van Windows Server 2003 bestaan enkele versies. Inmiddels is het aanbod uitgebreid met een aantal versies voor 64-bits processoren.

5 0 Inleiding 5 Windows Server 2003 Web Edition Deze versie is uitsluitend bedoeld om een website te draaien. U kunt er webpagina s, webapplicaties en XML-webservices mee hosten. Windows Server 2003 Web Edition kunt u niet op cd kopen. U kunt het alleen pre-installed aanschaffen via een Microsoft System Builder partner. Windows Server 2003 Standard Edition (32- en 64-bits versies beschikbaar) Deze versie is bedoeld voor netwerken in kleine tot middelgrote ondernemingen. Ondersteunt server-systemen tot 4 microprocessoren. Ondersteunt maximaal 4 GB aan RAM. Ondersteunt load-balancing. Bij load-balancing wordt de werklast verdeeld over verschillende servers. Windows Server 2003 Enterprise Edition (32- en 64-bits versies beschikbaar) Deze versie is bedoeld voor netwerken in middelgrote tot grote ondernemingen. Ondersteunt server-systemen tot 8 microprocessoren. Ondersteunt bovendien clustering tot 8 nodes. Bij clustering werken verschillende servers samen aan een applicatie. Ondersteunt maximaal 32 GB aan RAM in de 32-bits versie en 64 GB aan RAM in de 64-bits versie. Windows Server 2003 Datacenter Edition (32- en 64-bits versies beschikbaar) Deze versie is bedoeld voor grote netwerken waarin datawarehousing wordt toegepast. Ondersteunt maximaal 32 microprocessoren. Ondersteunt maximaal 64 GB aan RAM in de 32-bits versie en 512 GB aan RAM in de 64-bits versie. Garandeert dat de downtime beperkt zal blijven tot minder dan een tiende procent. Ook Datacenter Edition is niet op cd te koop. Het wordt kant-en-klaar gefinetuned geleverd met de apparatuur door een Microsoft System Builder partner. Windows Small Business Server 2003 Deze versie is speciaal bedoeld voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB). Small Business Server (SBS) biedt in één gebundeld product de volledige versies van een aantal programma s in geïntegreerde vorm aan. De grootste beperking van Small Business Server is dat er maximaal 75 gebruikers worden ondersteund. Small Business Server bevat behalve een volwaardige Windows Server 2003 onder andere ook Exchange Server (mailserver), Outlook 2003 (mail- en agendaclient) en Sharepoint Services (voor het delen van documenten en samenwerken aan projecten). Windows Small Business Server 2003 wordt verkocht in de versies Standard Edition en Premium Edition. De Premium Edition biedt wat meer programma s. Zo zijn bijvoorbeeld in de Premium Edition onder andere Internet Security and Accelaration Server 2004 (onder andere voor het verzorgen van beveiligde Internet-connecties) en SQL Server 2003 (een volwaardige database-server) opgenomen.

6 6 Netwerkbeheer met Windows Server 2003, deel 1 Windows Server 2003 SP1 R2 Windows Server 2003 SP1 R2 is een vernieuwde versie van Windows Server De afkorting SP1 betekent Service Pack 1. In een Service Pack worden allerlei foutjes hersteld en verbeteringen doorgevoerd. Service Packs komen in hoofdstuk 18 uitvoerig aan de orde. De afkorting R2 betekent Release 2. In deze vernieuwde uitgave van Windows Server 2003 zijn opnieuw verbeteringen aangebracht en nieuwe functionaliteit toegevoegd, zoals: Vereenvoudigde mogelijkheden voor server-beheer in regiokantoren. Nieuwe storage management functies. Standaard ingebouwde samenwerking met Unix. Uitgebreidere applicaties. Meer efficiënte ingebouwde mogelijkheden voor virtuele servers. Op dit moment is nog slechts een evaluatieversie van Windows Server 2003 SP1 R2 te verkrijgen. Windows Vista In dit boek gebruiken we op het werkstation nog Windows xp Professional als besturingssysteem. De opvolger daarvan is Windows Vista. Deze versie zal nog in dit jaar (2006) op de markt verschijnen. Verbeteringen ten opzichte van Windows xp bestaan uit: Verbeterde detectie van hardwareproblemen. Veel minder gebeurtenissen waarna de machine moet worden herstart. Zelfherstelling bij opstartproblemen en vastgelopen services. Uitgebreide bescherming tegen wormen, virussen en spyware. Door het gebruik van een installatiekopie wordt distributie naar PC s veel eenvoudiger en sneller. Opgenomen in een netwerk is het beheer vereenvoudigd en kan beter centraal geregeld worden. Conventies in dit boek Windows Server 2003 Standard of Enterprise Edition en Windows xp Professional worden in een Engelstalige uitvoering gebruikt. Volume-, map- en bestandsnamen worden in cursief klein kapitaal weergegeven. Toetsen worden weergegeven in klein kapitaal. Schermtekst en keuzes in bijvoorbeeld dialoogvensters en uitschuiflijsten worden cursief weergegeven. Namen van objecten zoals machines, gebruikers en groepen worden cursief weergegeven. Vaak bestaan er voor knoppen op werkbalken ook menuopties. Deze worden achter de afbeelding van de knop vermeld. Letterlijk in te voeren tekst wordt met deze cursieve letter weergegeven. Afbeeldingen van schermen en dialoogvensters zijn afgedrukt met een resolutie van

7 0 Inleiding 7 5 min. Afbeeldingen zijn per hoofdstuk oplopend genummerd. Het muisgebruik wordt verondersteld op enkelklikken te zijn ingesteld. Practica beginnen en eindigen met een grijze balk. Aan het begin van elk practicum staat in de kantlijn dit pictogram met de geschatte tijdsduur die nodig is voor de uitvoering van het practicum. 0.5 PoliForm bv In dit boek wordt een client/server-netwerk ingericht voor de firma PoliForm bv. Dit bedrijf met ongeveer 40 personeelsleden produceert matrijzen en stempels. De technische automatiseringsgraad is hoog. De administratieve begeleiding gebeurt op standalone PC s. Voor het inrichten van het netwerk voor dit bedrijf is het belangrijk dat u inzicht heeft in het primaire bedrijfsproces. Daarom eerst een summiere beschrijving van de manier waarop dit bij PoliForm bv verloopt. Zaken doen Op twee manieren komt de firma met een klant tot een deal: De grote klanten komen meestal met op cd aangeleverde AutoCAD-tekeningen (Computer Aided Design) van het product en de afzonderlijke onderdelen. Op basis van deze tekeningen maakt de afdeling Verkoop een offerte. De kleine klanten komen vaak met een A4 tje met wensen. Door een ontwikkelaar worden deze wensen omgezet in een set AutoCAD-tekeningen. Vervolgens maakt de afdeling Verkoop er een offerte van. Nadat een deal met de klant is gesloten, gaat men aan de slag. Eerst zet de CNCprogrammeur (Computerized Numerical Control) van de afdeling Automatisering de AutoCAD-tekeningen om naar programma s voor de CNC-bestuurde machines. Vervolgens wordt eventueel materiaal en/of gereedschap ingekocht en de productie ingepland. Als de onderdelen zijn vervaardigd, worden deze gecontroleerd. Daarna wordt het eindproduct gemonteerd en getest. Verloopt de test naar wens dan wordt het product afgeleverd. De afdeling Administratie zorgt voor de facturering en de verdere boekhoudkundige afhandeling. De organisatie Het bedrijf wordt geleid door Madelief Smets. Het bedrijf is onderverdeeld in vier afdelingen: Productie, Verkoop, Administratie en Automatisering. Elke afdeling wordt geleid door een adjunct-directeur. De afdeling Productie kent een onderafdeling Fabricage. Het geheel wordt ondersteund door enkele staffunctionarissen. In de afdeling Automatisering is al een plaats voor u ingeruimd. Voor xxxxxxxx dient u uw eigen naam te lezen.

8 8 Netwerkbeheer met Windows Server 2003, deel 1 In afbeelding 1 ziet u het organigram van PoliForm bv. In het organigram zijn uitsluitend die medewerkers opgenomen die voor hun werkzaamheden een PC gebruiken. Die PC s moeten in het toekomstige netwerk worden opgenomen. Madelief Smets Algemeen Directeur Danique Voss Secretariaat Severine Heijnen Receptioniste/ Telefoniste Henk Pell Adjunct Verkoop Teus de Jong Adjunct Administratie Dick Brinkman Adjunct Productie Jolanda Brands Adjunct Automatisering Guus van Gorp Account Manager Maria Vermeulen Boekhouding Karin Visse Secretaresse Fons Willemsen CNC-programmeur xxxxxxx ICT- en Netwerkbeheerder Herman Bommelke Inkoop en Magazijn Peter Carprieaux Hoofd Fabricage Dave Heijnen Ontwikkeling Afb. 1 Het o rganigram van PoliForm bv Michel Steiger Werkplaats + 20 medewerkers Rien van Kampen Controle Floris Flipse Onderhoud + 3 medewerkers 0.6 Dit boek doorwerken U kunt dit boek op twee manieren doorwerken: Alleen of in een groep cursisten met behulp van één PC waarop Microsoft Virtual PC 2004 of VMware is geïnstalleerd. In een groep van twee cursisten met behulp van twee PC s. Opmerking Virtual PC 2004 en VMware maken het mogelijk om op één PC de zogenaamde host verschillende virtuele computers te draaien. Deze virtuele computers gedragen zich als afzonderlijke systemen.

9 0 Inleiding 9 Welke keuze u maakt, is afhankelijk van: De computer(s) waarop u moet werken. Virtual PC 2004 en VMware stellen hogere eisen aan de processorsnelheid, het interne geheugen en de beschikbare schijfcapaciteit. Zie hiervoor de volgende paragraaf. De beschikbaarheid van Virtual PC 2004 of VMware. Als u in s chool- of cursusverband dit boek doorwerkt, zijn er verder enkele afspraken nodig: Elke samenwerkende groep cursisten heeft een nummer (1, 2, 3 enzovoort). Alle noodzakelijke namen beginnen met het groepsnummer. Zo zal het domein dat door groep 12 wordt beheerd 12PoliForm.nl heten. Als er een nummer moet worden ingevuld, staat er in het boek steeds xx. In alle afbeeldingen in dit boek wordt consequent nummer 1 gebruikt. In de eerste hoofdstukken van dit boek gebruikt u per groep twee servers, met Virtual PC 2004 of VMware dus twee virtuele machines. De eerste server van groep 3 krijgt de naam 3 PFSV1 (PoliForm SerVer 1). De tweede server van groep 15 heet 15PFSV2. Het server-nummer wordt dus achter de naam geplaatst. Hetzelfde geldt voor het werkstation dat later wordt gebruikt en waarvoor PFWS (PoliForm WorkStation) wordt gebruikt. Ook in de IP-adressen die aan uw (virtuele) servers en het (virtuele) werkstation worden toegekend, komt uw groepsnummer terug. Zo krijgt van groep 13 de eerste server het IP-adres: De tweede server van groep 5 krijgt IP-adres Daarmee beschikt u per groep over een eigen C-klasse netwerk. Harde schijven en de netwerkomgeving Op scholen kunt u niet zonder consequenties harde schijven formatteren, volumes aanmaken en dergelijke. Voor deze cursus is dat echter wel nodig. Een goed werkende oplossing is om met verwisselbare harde schijven te werken. Werkt u met Virtual PC 2004 of VMware dan heeft u dit probleem niet omdat deze programma s een eigen virtuele harddisk gebruiken. In deze cursus leert u onder andere TCP/IP, DHCP en DNS te configureren. Als u in het bijzonder die practica volledig wilt uitvoeren, is het verstandig te zorgen dat uw leernetwerk gescheiden is van uw bedrijfsnetwerk. Na het hoofdstuk over DHCP en DNS wordt u een methode aangereikt om DHCP-problemen met het bedrijfsnetwerk te voorkomen. Als u met twee machines werkt, bespaart een simpele crosscable van 7,50 u een hoop ellende en verzekert u van een ongestoorde leeromgeving. Bovendien bent u anderen niet tot last. Gebruikt u Virtual PC 2004 of VMware dan kunt u voor extra zekerheid de host loskoppelen van het bedrijfsnetwerk.

10 10 Netwerkbeheer met Windows Server 2003, deel 1 Het leernetwerk en het Internet Voor enkele practica moet uw leernetwerk verbonden worden met het Internet. Daar waar dit nodig is, staat dit vermeld. In Appendix A van dit boek kunt u lezen hoe u die verbinding tot stand kunt brengen, ook als u met virtuele machines werkt. 0.7 De installatie van een Virtual PC 2004-host L et op! Als u dit boek doorwerkt met behulp van twee PC s kunt u deze paragraaf overslaan. Zoals vermeld, is dit boek zo geschreven dat u het met behulp van twee PC s of met een Virtual PC of VMware-host kunt doorwerken. Bij de keuze tussen Virtual PC 2004 en VMware is gekozen voor Virtual PC In deze paragraaf leest u de systeemeisen voor het gebruik van Virtual PC Voor VMware gelden soortgelijke systeemeisen. Kijk voor meer informatie voor Virtual PC 2004 op en voor VMware op We bekijken hoe u een Virtual PC 2004-host het beste inricht voor de practica uit dit boek. Systeemeisen Virtual PC 2004-host Minimum Aanbevolen Processorsnelheid 400 MHz 1 GHz of hoger Host besturingssysteem Windows 2000 Professional Windows xp Professional Voor het bepalen van de hoeveelheid ruimte op de harde schijf en de hoeveelheid vereist RAM-geheugen van de Virtual PC 2004-host moet u weten: Hoeveel virtuele machines u gaat gebruiken. Welke besturingssystemen die virtuele machines gaan gebruiken. In de onderstaande tabel ziet u de minimale eisen. Deze gelden per virtuele machine. Besturingssysteem Minimale ruimte op de harde schijf Minimale hoeveelheid RAM-geheugen DOS MB 32 MB Windows MB 32 MB Windows MB 64 MB Windows Me 2 GB 96 MB Windows 2000 Professional 2 GB 96 MB Windows xp Home en Professional 2 GB 128 MB Windows 2000 Server 2 GB 128 MB Windows Server 2003 Standard/Enterprise Edition 2 GB 128 MB

0 Inleiding 0.1 In dit hoofdstuk 0.2 Dit boek Onderwerpen

0 Inleiding 0.1 In dit hoofdstuk 0.2 Dit boek Onderwerpen 1 0 Inleiding 0.1 In dit hoofdstuk In dit inleidende hoofdstuk komen de volgende zaken aan de orde: Dit boek uit de boekenserie. De opleidingen waarvoor dit boek een geschikt hulpmiddel is. Veronderstelde

Nadere informatie

0 Inleiding. De boekenserie De boekenserie Netwerkbeheer met Windows Server 2012 gaat bestaan uit de volgende

0 Inleiding. De boekenserie De boekenserie Netwerkbeheer met Windows Server 2012 gaat bestaan uit de volgende 1 0 Inleiding 0.0 In dit hoofdstuk In dit inleidende hoofdstuk komen de volgende zaken aan de orde. Waarover gaat dit boek? De eindtermen die aan dit boek ten grondslag liggen. Veronderstelde voorkennis.

Nadere informatie

0 Inleiding. Onderwerpen Onder de elementaire leerstof moet u in dit deel de volgende onderwerpen verstaan:

0 Inleiding. Onderwerpen Onder de elementaire leerstof moet u in dit deel de volgende onderwerpen verstaan: 1 0 Inleiding 0.1 In dit hoofdstuk In dit inleidende hoofdstuk komen de volgende zaken aan de orde. Waarover gaat dit boek? De eindtermen die aan dit boek ten grondslag liggen. Veronderstelde voorkennis.

Nadere informatie

Systeemeisen Exact Compact product update 406

Systeemeisen Exact Compact product update 406 1 van 6 08-10-2013 12:07 Exact Compact Systeemeisen Exact Compact product update 406 Een pressionele administratie moet bedrijfszeker zijn. U moet er in het dagelijks gebruik snel en zonder onderbrekingen

Nadere informatie

Inhoud 0 Inleiding 1 Algemene netwerkbegrippen De installatie van Windows Server 2003

Inhoud 0 Inleiding 1 Algemene netwerkbegrippen De installatie van Windows Server 2003 vii Inhoud 0 Inleiding 1 0.1 In dit hoofdstuk 1 0.2 Dit boek 1 0.3 De taken van een netwerkbeheerder 3 0.4 Microsoft Windows-besturingssystemen 4 0.5 PoliForm bv 7 0.6 Dit boek doorwerken 8 0.7 De installatie

Nadere informatie

1 Client/Server. 2 Geschiedenis. 3 Toekomst

1 Client/Server. 2 Geschiedenis. 3 Toekomst Deel 1 Inleiding 1 Client/Server 2 Geschiedenis 3 Toekomst Het client-server model is een model voor de samenwerking tussen twee of meer programma's, die zich op verschillende computers kunnen bevinden.

Nadere informatie

Systeemvereisten. Systeemvereisten voor Microsoft Dynamics NAV 2009. Rolgebaseerde client

Systeemvereisten. Systeemvereisten voor Microsoft Dynamics NAV 2009. Rolgebaseerde client Systeemvereisten voor Microsoft Dynamics NAV 2009 Rolgebaseerde client Microsoft Windows XP Professional SP3 of later (X86 of 32-bits Microsoft Windows Vista (Business, Enterprise, of Ultimate) SP1 of

Nadere informatie

Les 2, do 29-01- 15: Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken

Les 2, do 29-01- 15: Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken Week 5: Les 1, do 2901 15: Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen Lessen van het boek Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2 Netwerkbegrippen

Nadere informatie

Lesplan: Schooljaar 2014-2015 versie: 1.0. HICMBO4P MS Server 2012 Planning

Lesplan: Schooljaar 2014-2015 versie: 1.0. HICMBO4P MS Server 2012 Planning Week 5: Les 1, do 2901 15: Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen Lessen van het boek Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2 Netwerkbegrippen

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

Les 3, di 25-08- 15: De Installatie van Windows Server 2012 1.1 Windows Server 2012 1.2 De installatie van Windows Server 2012

Les 3, di 25-08- 15: De Installatie van Windows Server 2012 1.1 Windows Server 2012 1.2 De installatie van Windows Server 2012 Week 35: Les 1, ma 24-08- 15: Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen Lessen van het boek Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2 Netwerkbegrippen

Nadere informatie

SYSTEEMEISEN SCENARIO ADVIES

SYSTEEMEISEN SCENARIO ADVIES Scenario Advies SYSTEEMEISEN SCENARIO ADVIES Oktober 2015 Versie 1.2 Hoofdstuk 1, Inleiding Systeemeisen Scenario Advies Inhoud 1 Inleiding Systeemeisen Scenario Advies... 1 2 Systeemeisen... 1 2.1 Besturingssystemen...

Nadere informatie

Les 2, ma 26-01- 15: Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken

Les 2, ma 26-01- 15: Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken Week 5: Les 1, ma 2601 15: Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen Lessen van het boek Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2 Netwerkbegrippen

Nadere informatie

Scenario Advies SYSTEEMEISEN. November Versie 5.0

Scenario Advies SYSTEEMEISEN. November Versie 5.0 Scenario Advies SYSTEEMEISEN November 2016 Versie 5.0 Hoofdstuk 1, Inleiding Scenario Advies Inhoud 1 Inleiding Scenario Advies... 1 2 Netwerkomgeving... 1 2.1 Windows besturingssystemen... 1 2.1.1 Netwerk

Nadere informatie

2 Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken

2 Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken Week Datum Les nr Onderwerp 35 24-8-2015 1 Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen: Lessen van het boek & Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2

Nadere informatie

Installatie Remote Backup

Installatie Remote Backup Juni 2015 Versie 1.2 Auteur : E.C.A. Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave BusinessConnect Remote Backup... 3 Kenmerken... 3 Beperkingen... 3 Gebruik op meerdere systemen... 3 Systeemeisen... 4 Support... 4 Installatie...

Nadere informatie

Productbeschrijving Remote Backup

Productbeschrijving Remote Backup December 2015 Versie 1.4 Auteur : E.C.A. Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave BusinessConnect Remote Backup... 3 Ondersteunde platformen... 3 Kenmerken... 4 Geografische dekking... 5 Minimaal dataverkeer... 5

Nadere informatie

Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen.

Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen. Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen. 1 INHOUD: Inleiding blz 3 a) Installatie van het Zakelijk Veiligheidspakket voor de eerste keer.

Nadere informatie

19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server

19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 793 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server EXIN-MN3 De leerstof uit dit hoofdstuk behoort niet tot de exameneisen van het examen MN3 van de Stichting EXIN. 19.1 In dit hoofdstuk In veel organisaties

Nadere informatie

MINIMALE SYSTEEMEISEN. Vakware 6

MINIMALE SYSTEEMEISEN. Vakware 6 MINIMALE SYSTEEMEISEN Vakware 6 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1. BESTURINGSSYSTEMEN... 4 2. WEBAPPLICATIES... 5 2.1 Vakware Digitale Werkbon... 5 3. HARDWARE-EISEN... 6 3.1 Database server(s)... 6 3.2 Werkstation(s)/client(s)...

Nadere informatie

Installatie handleiding Microsoft SQL Server Express Edition

Installatie handleiding Microsoft SQL Server Express Edition Installatie handleiding Microsoft SQL Server Express Edition Kluwer Belastingpraktijk Staverenstraat 15 Postbus 23 7400 GA Deventer +31 (0570) 673555 kbp@kluwer.nl Versie: 2.0 Kluwer Belastingpraktijk

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Netwerkversie Nieuwe installatie van FWG 3.0/2009-2010 met Oracle Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Voorbereiden van de installatie... 2 2.1 Gegevens verzamelen...

Nadere informatie

Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19

Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19 Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Systeemeisen... 4 3 Installatie... 5 4 Gebruik en instellingen... 12 4.1 Algemeen...

Nadere informatie

SCS Data Manager. Publicatie informatie. Versie 3.00

SCS Data Manager. Publicatie informatie. Versie 3.00 SCS Data Manager Publicatie informatie Versie 3.00 Hoofdvestiging Trimble Navigation Limited Engineering and Construction Division 935 Stewart Drive Sunnyvale, California 94085 U.S.A. Tel.: +1-408-481-8000

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdstuk 1

Inleiding. Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Welkom 10 1.2 Wat is ICT Security? 10 1.3 Voor wie is dit boek? 11 1.4 Hoe is het boek opgebouwd? 12 1.5 Benodigdheden 12 1.6 Toolselectie 13 1.7 Werken met Virtualbox 14 1.1

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie. Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie. Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Netwerkversie Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit jaar (2011) voor de laatste

Nadere informatie

ASSISTANCE SOFTWARE INSTALLATIE-EISEN ASSISTANCE SOFTWARE FOR MICROSOFT DYNAMICS. Author : AV. Datum : 30 augustus 2013 Versie : 6 Status : Definitief

ASSISTANCE SOFTWARE INSTALLATIE-EISEN ASSISTANCE SOFTWARE FOR MICROSOFT DYNAMICS. Author : AV. Datum : 30 augustus 2013 Versie : 6 Status : Definitief ASSISTANCE SOFTWARE INSTALLATIE-EISEN ASSISTANCE SOFTWARE FOR MICROSOFT DYNAMICS Author : AV Datum : 30 augustus 2013 Versie : 6 Status : Definitief INHOUD INTRODUCTIE... 1 1. WERKSTATIONS... 2 1.1 GEBRUIKERS

Nadere informatie

2 Inleiding Server 2012 Donderdag 4 Februari 2016 ii.2 VMware installeren en gereedmaken

2 Inleiding Server 2012 Donderdag 4 Februari 2016 ii.2 VMware installeren en gereedmaken Les nr Onderwerp Datum 1 Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP Maandag 1 Februari 2016 i.1 Opbouw van de lessen: Lessen van het boek & Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht

Nadere informatie

Office Synchronizer. Publicatie informatie. Versie 1.61

Office Synchronizer. Publicatie informatie. Versie 1.61 Office Synchronizer Publicatie informatie Versie 1.61 Hoofdvestiging Trimble Navigation Limited Engineering and Construction Division 5475 Kellenburger Road Dayton, Ohio 45424-1099 U.S.A. Tel.: +1-937-233-8921

Nadere informatie

Applications & Clients

Applications & Clients Applications & Clients APPLICATIONS & CLIENTS OS Financieel Wind ows XP Windows Home of Starter Editions Windows XP Windows Vista Windows Vista Business, Enterprise 32-bits zonder SP, SP1 32-bits Windows

Nadere informatie

INSTALLATIE NIS UPDATE Q2-2014-02 Q2-2014-02

INSTALLATIE NIS UPDATE Q2-2014-02 Q2-2014-02 INSTALLATIE NIS UPDATE Q2-2014-02 Q2-2014-02 2014 Van Brug Software B.V. Hoewel deze handleiding met zeer veel zorg is samengesteld, aanvaardt Van Brug Software B.V. geen aansprakelijkheid voor enige schade

Nadere informatie

PRODUCTINFORMATIE LOCKING SYSTEM MANAGEMENT 3.2 SP2 STAND: OKTOBER 2014

PRODUCTINFORMATIE LOCKING SYSTEM MANAGEMENT 3.2 SP2 STAND: OKTOBER 2014 LOCKING SYSTEM MANAGEMENT 3.2 SP2 STAND: OKTOBER 2014 2 1.0... 3 1.1. LOCKING SYSTEM MANAGEMENT 3.2 SP2 - PRODUCTAFBEELDING... 3 1.2. KORTE PRODUCTOMSCHRIJVING... 4 2.0 PRODUCTOMGEVING... 5 2.1. SYSTEEMVOORWAARDEN...

Nadere informatie

Hard- en softwarevereisten voor

Hard- en softwarevereisten voor Hard- en softwarevereisten voor Datum Maart 2017 Versie 1.37 LIS BV www.lisbv.nl Inhoud Inhoud 1. Operating systemen en databases... 3 2.1. Minimale eisen (maximaal 3 gebruikers)... 4 2.1.1. Werkplek met

Nadere informatie

Applications & Clients

Applications & Clients Applications & Clients APPLICATIONS & CLIENTS OS Financieel Wind ows XP Windows Home of Starter Editions Windows XP Windows Vista Windows Vista Business, Enterprise 32-bits zonder SP, SP1 32-bits Windows

Nadere informatie

Adobe Premiere CS3 downloaden en installeren

Adobe Premiere CS3 downloaden en installeren Adobe Premiere CS3 downloaden en installeren Downloaden Kijk voor het downloaden of je aan de systeemvereisten voldoet. Ga daarvoor naar de bijlagen achteraan in deze cursus. Surf naar www.adobe.com Klik

Nadere informatie

Pagina 1. Installatiehandleiding vanaf versie 2017

Pagina 1. Installatiehandleiding vanaf versie 2017 Pagina 1 Installatiehandleiding vanaf versie 2017 Inhoudsopgave Update stand alone DATAflor BUSINESS (single user)... 3 Update server DATAflor BUSINESS... 6 Update client DATAflor BUSINESS (na server update)...

Nadere informatie

INSTALLATIE NIS UPDATE Q3-2014-03 Q3-2014-03

INSTALLATIE NIS UPDATE Q3-2014-03 Q3-2014-03 INSTALLATIE NIS UPDATE Q3-2014-03 Q3-2014-03 2014 Van Brug Software B.V. Hoewel deze handleiding met zeer veel zorg is samengesteld, aanvaardt Van Brug Software B.V. geen aansprakelijkheid voor enige schade

Nadere informatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Naast de mogelijkheden om uw programmatuur en gegevens bij Drie-O via Evy 2.0 in de cloud te hosten hebt u ook de mogelijkheid om uw ICT omgeving bij u

Nadere informatie

KPN Server Back-up Online

KPN Server Back-up Online KPN Server Back-up Online Snel aan de slag met Server Back-up Online Server Versie 6.1, built 2011 d.d. 20-08-2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Ondersteunde besturingssystemen... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

Exameneisen gewicht % theorie

Exameneisen gewicht % theorie Exameneisen System Administration Foundation Publicatiedatum 1 april 2009 Startdatum 1 juli 2007 Doelgroep Voorkennis Mensen die in het operationele, technische beheer (willen) werken. (Aankomend) systeem-

Nadere informatie

INSTALLATIE NIS UPDATE 2014-Q4-01 2014-Q4-01

INSTALLATIE NIS UPDATE 2014-Q4-01 2014-Q4-01 INSTALLATIE NIS UPDATE 2014-Q4-01 2014-Q4-01 2014 Van Brug Software B.V. Hoewel deze handleiding met zeer veel zorg is samengesteld, aanvaardt Van Brug Software B.V. geen aansprakelijkheid voor enige schade

Nadere informatie

SuperOffice Systeemvereisten

SuperOffice Systeemvereisten Minimale systeemvereisten voor SuperOffice CRM De minimale systeemvereisten voor SuperOffice CRM zijn tevens afhankelijk van het besturingssysteem en de services/applicaties die op het systeem actief zijn.

Nadere informatie

Functionele beschrijving: scannen naar Trivium FORTUNA.

Functionele beschrijving: scannen naar Trivium FORTUNA. Functionele beschrijving: scannen naar Trivium FORTUNA. Algemeen Met KYOCERA scannen naar Trivium FORTUNA beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen naar Trivium FORTUNA. Met

Nadere informatie

Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1

Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1 Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1 4 september 2012 Voor vragen of problemen kunt u contact opnemen via telefoonnummer 030-2729976. Of e-mail naar support@powerproject.nl.

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 17 mei yyyy - 1 - Inhoudsopgave 1. Om te beginnen...3 2. Systeemeisen...3 2.1 Server...3 2.1.1 Hardware...3 2.1.2 Software...3 2.2 Client...3 2.2.1 Hardware...3 2.2.2

Nadere informatie

Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids

Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids 1 Inhoudsopgave Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids... 1 Inhoudsopgave... 2 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

Technische Productlijn

Technische Productlijn Technische Productlijn Serversoftware Citrix Datum laatste bijwerking: oktober 2006 Cevi NV 2006 Inhoud 1 Kernfuncties 2 Aanvullende functies 3 Geïntegreerde modules 1 Kernfuncties Server Based Computing

Nadere informatie

Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 Cura Documentmanagement.

Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 Cura Documentmanagement. Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 Cura Documentmanagement. Algemeen Met KYOCERA scannen naar UNIT4 Cura Documentmanagement beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen

Nadere informatie

Windows Server 2008 helpt museum met het veilig delen van informatie

Windows Server 2008 helpt museum met het veilig delen van informatie Windows Server 2008 helpt museum met het veilig delen van informatie Het Rijksmuseum Amsterdam beschikt over een collectie Nederlandse kunstwerken vanaf de Middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw. Het

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding TiSM- PC 10, 25, 100 en PRO Behorende bij TiSM Release 11.1 R e v i s i e 1 1 1 0 28 De producten van Triple Eye zijn onderhevig aan veranderingen welke zonder voorafgaande aankondiging

Nadere informatie

Koppelingen voor het downloaden van Bitdefender-beveiligingsoplossingen

Koppelingen voor het downloaden van Bitdefender-beveiligingsoplossingen Koppelingen voor het downloaden van Bitdefender-beveiligingsoplossingen Beste klant, Dit document heeft tot doel de installatie en de implementatie van de beveiligingsoplossingen van Bitdefender te vergemakkelijken

Nadere informatie

Dit document beschrijft de hardware eisen voor het gebruik van WBI software.

Dit document beschrijft de hardware eisen voor het gebruik van WBI software. gebruikers van het WBI instrumentarium Hardware eisen WBI2017 Zuiderwagenplein 2 8224 AD LELYSTAD Postbus 2232 3500 GE UTRECHT T 0320 298411 F 0320 249218 www.rijkswaterstaat.nl Contactpersoon Robert Slomp

Nadere informatie

Sharpdesk V3.3. Installatiehandleiding Versie 3.3.07

Sharpdesk V3.3. Installatiehandleiding Versie 3.3.07 Sharpdesk V3.3 Installatiehandleiding Versie 3.3.07 Copyright 2000-2009 SHARP CORPORATION. Alle rechten voorbehouden. Het reproduceren, aanpassen of vertalen van deze publicatie zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

ManualMaster Systeem 6.1 (ManualMaster Administrator, ManualMaster WebAccess en ManualMaster WebEdit)

ManualMaster Systeem 6.1 (ManualMaster Administrator, ManualMaster WebAccess en ManualMaster WebEdit) Let op: de versie op de gebruikerswebsite kan worden bijgewerkt! Het kan dus zijn dat uw geprinte versie verouderd is. Van toepassing op ManualMaster Systeem 6.1 (ManualMaster Administrator, ManualMaster

Nadere informatie

Dienstbeschrijving Internet Veiligheidspakket Versie september 2015

Dienstbeschrijving Internet Veiligheidspakket Versie september 2015 Dienstbeschrijving Internet Veiligheidspakket Versie september 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 1.1 F-Secure 3 1.2 Verschillende pakketten 3 Hoofdstuk 2. Pc en Mac 4 2.1 Functionaliteiten 4

Nadere informatie

Cerussa FIN Pre-requirements

Cerussa FIN Pre-requirements Pre-requirements Inhoudstafel A. Algemeen... 3 B. Type installaties... 3 C. Hardware en software vereisten... 4 1. PC Clients... 4 2. Terminal Server Clients (Thin Clients)... 4 3. Server... 4 D. Operating

Nadere informatie

Installatiehandleiding release ADOMI 2014.1 ASD 6.10

Installatiehandleiding release ADOMI 2014.1 ASD 6.10 Installatiehandleiding release ADOMI 2014.1 ASD 6.10 Heeft u vragen over deze tekst, dan kunt u e-mailen naar support@tweesnoeken.nl. Algemeen Zorg ervoor dat u als beheerder (administrator) van de pc

Nadere informatie

FAQ Aura Client/Server

FAQ Aura Client/Server FAQ Aura Client/Server Wat is een Client/Server applicatie? Een Client/Server applicatie (ook wel C/S genoemd) is een software applicatie die op een efficiënte manier gebruikmaakt van zogenaamde clients

Nadere informatie

Peelland ICT Online Back-up

Peelland ICT Online Back-up Peelland ICT Online Back-up Peelland ICT biedt volledig in eigen beheer online back-up aan. Hiermee voorzien wij onze klanten van de laatste nieuwe back-up mogelijkheden en technieken. Risico s conventionele

Nadere informatie

Functionele beschrijving: scannen naar van Brug software.

Functionele beschrijving: scannen naar van Brug software. Functionele beschrijving: scannen naar van Brug software. Algemeen Met de KYOCERA scannen naar van Brug Software beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen naar het Notarieel

Nadere informatie

MS Virtual pc 2007 Handleiding

MS Virtual pc 2007 Handleiding MS Virtual pc 2007 Handleiding Start de Virtual PC 2007 console en klik op [New...] om een nieuwe virtuele pc aan te maken. De wizzard voor het aanmaken van een nieuwe, virtuele pc start op. New Virtual

Nadere informatie

HANDBOEK LSM BASISPRINCIPES LSM

HANDBOEK LSM BASISPRINCIPES LSM Pagina 1 1.0 BASISPRINCIPES LSM 1.1. SYSTEEMEISEN VANAF LSM 3.1 SP1 (WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN) ALGEMEEN Lokale administratorrechten voor de installatie Communicatie: TCP/IP (NetBios actief), LAN (aanbevolen:

Nadere informatie

De laatste versie is beschikbaar Van onze software

De laatste versie is beschikbaar Van onze software De laatste versie is beschikbaar Van onze software In dit document informeren wij u over Aandachtspunten installatie pagina 2 van 5 Systeemeisen pagina 3 van 5 Releasenotes pagina 5 van 5 Versie 2013.12.01

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Stand-alone / Netwerkversie Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit

Nadere informatie

Fiery Network Controller voor Xerox WorkCentre 7800 Series. Welkom

Fiery Network Controller voor Xerox WorkCentre 7800 Series. Welkom Fiery Network Controller voor Xerox WorkCentre 7800 Series Welkom 2013 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. 45109469 17

Nadere informatie

SPACE ProAccess 3.0. Voor nadere toelichting kan contact opgenomen worden met SALTO.

SPACE ProAccess 3.0. Voor nadere toelichting kan contact opgenomen worden met SALTO. SPACE ProAccess 3.0 SALTO voorziet de partner van een document dat als checklist dient voor een juiste voorbereiding van de SALTO Web Software en de vereisten van het netwerk. Dit document is bedoeld voor

Nadere informatie

Functionele beschrijving: scannen naar Exact Globe.

Functionele beschrijving: scannen naar Exact Globe. Functionele beschrijving: scannen naar Exact Globe. Algemeen Met de KYOCERA scannen naar Exact Globe beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen naar Exact Globe. Met deze oplossing

Nadere informatie

Actian PSQL v12 server installatiegids

Actian PSQL v12 server installatiegids Actian PSQL v12 server installatiegids Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Actian PSQL installeren...1 1.1 Om te beginnen...1 1.2 Systeemeisen...1 1.2.1 Server...1 1.2.2 Client...2 1.3 Installatie...3 1.3.1 Installatie

Nadere informatie

IBIS-TRAD Handleiding installatie IBIS-TRAD databases (MS-SQL)

IBIS-TRAD Handleiding installatie IBIS-TRAD databases (MS-SQL) Handleiding installatie IBIS-TRAD databases (MS-SQL) Inhoudsopgave 01 INSTALLATIE IBIS-TRAD DATABASES (MS-SQL) 1 01.01 Stap 1: Installeren IBIS-TRAD databases (MS-SQL) 2 01.02 Stap 2: Rechten verlenen

Nadere informatie

Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 DocumentManager

Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 DocumentManager Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 DocumentManager Algemeen Met de KYOCERA Scannen naar UNIT4 DocumentManager beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen naar UNIT4 DocumentManager

Nadere informatie

INSTALLATIE NIS UPDATE 2014-Q4 2014-Q4

INSTALLATIE NIS UPDATE 2014-Q4 2014-Q4 INSTALLATIE NIS UPDATE 2014-Q4 2014-Q4 2014 Van Brug Software B.V. Hoewel deze handleiding met zeer veel zorg is samengesteld, aanvaardt Van Brug Software B.V. geen aansprakelijkheid voor enige schade

Nadere informatie

schoollan Post Installatie Handleiding

schoollan Post Installatie Handleiding schoollan Post Installatie Handleiding 24 augustus 2004 c 2003, 2004 Stichting schoollan, Arnhem, Nederland. Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Het systeem opstarten 1 3 Hardware detectie 3 4 Overzicht van

Nadere informatie

Resusci Anne Skills Station

Resusci Anne Skills Station MicroSim Frequently Asked Questions 1 Resusci Anne Skills Station Resusci_anne_skills-station_installation-guide_sp7012_NL.indd 1 24/01/08 13:06:06 2 Resusci_anne_skills-station_installation-guide_sp7012_NL.indd

Nadere informatie

Is het website niet beschikbaar, dan is op de methodewebsite de datasheet te vinden van de twee appliances:

Is het website niet beschikbaar, dan is op de methodewebsite de datasheet te vinden van de twee appliances: Korte omschrijving van dit practicum Aan de hand van werkblad 2 gaan we op internet enkele appliances zoeken en analyseren. We proberen de voornaamste voor- en nadelen te vinden. Verder zoeken we appliances

Nadere informatie

Remote Back-up Personal

Remote Back-up Personal handleiding Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE. Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk

SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE. Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk INHOUDSOPGAVE 1 SYSTEEMEISEN VOOR HET INSTALLEREN EN WERKEN MET VERZUIMXPERT... 3 2

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Copyright 2013 Media Security Networks BV. All rights reserved.

Gebruikershandleiding. Copyright 2013 Media Security Networks BV. All rights reserved. Gebruikershandleiding NL - Revisie 3.7 YourSafetynet home Copyright 2013 Media Security Networks BV. All rights reserved. INHOUD 1 Inleiding... 3 2 YourSafetynet gebruiken... 3 2.1 Systeemvereisten...

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding AAN DE SLAG MET INTRAMED November 2017 INSTALLATIEHANDLEIDING 2 Hulp nodig? Ondanks dat we met zorg deze handleiding hebben samengesteld, is het mogelijk dat je vragen hebt over

Nadere informatie

ZIEZO Remote Back-up Personal

ZIEZO Remote Back-up Personal handleiding ZIEZO Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

Handleiding Solis-VPN Pagina 1 Versie: 1.3 Datum: mei 2013

Handleiding Solis-VPN Pagina 1 Versie: 1.3 Datum: mei 2013 Handleiding Solis-VPN Pagina 1 Gebruikershandleiding Solis-VPN en Solis-VPN-Lite 1. Inleiding Met de dienst Solis-VPN kunt u toegang krijgen tot diensten en servers die niet via het publieke internet toegankelijk

Nadere informatie

FULL HOUSE INSTALLATIEPROCEDURE EN SYSTEEMEISEN Netwerkversie per oktober 2010

FULL HOUSE INSTALLATIEPROCEDURE EN SYSTEEMEISEN Netwerkversie per oktober 2010 FULL HOUSE INSTALLATIEPROCEDURE EN SYSTEEMEISEN Netwerkversie per oktober 2010 SAMENVATTING Een professioneel softwarepakket vraagt om een professionele installatie. Om te voorkomen dat op het moment van

Nadere informatie

Niveau 2 Medewerker ICT

Niveau 2 Medewerker ICT Wat kunt u van onze studenten verwachten Niveau 2 Medewerker ICT Schooljaar 2012-2013 Semester 2 Klas 2 (20 weken); deze klas is aan het begin van vorig schooljaar begonnen: Voor deze studenten is het

Nadere informatie

INSTALLATIEPROCEDURE EN SYSTEEMEISEN Netwerkversie per oktober 2011

INSTALLATIEPROCEDURE EN SYSTEEMEISEN Netwerkversie per oktober 2011 INSTALLATIEPROCEDURE EN SYSTEEMEISEN Netwerkversie per oktober 2011 SAMENVATTING Een professioneel softwarepakket vraagt om een professionele installatie. Om te voorkomen dat op het moment van installatie

Nadere informatie

Installatie Onderwijsversie AccountView

Installatie Onderwijsversie AccountView Installatie Onderwijsversie AccountView Copyright Alle rechten met betrekking tot de documentatie en de daarin beschreven software berusten bij Visma Software BV. Dit geldt ook voor eventuele aanvullingen

Nadere informatie

Functionele beschrijving: Scannen naar AFAS Profit.

Functionele beschrijving: Scannen naar AFAS Profit. Functionele beschrijving: Scannen naar AFAS Profit. Algemeen Met de Kyocera Scannen naar AFAS Profit beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen naar AFAS Profit. Met deze oplossing

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

TECHNISCH ONTWERP Windows Server Door: Tomas, Zubin, Sammy en Vincent

TECHNISCH ONTWERP Windows Server Door: Tomas, Zubin, Sammy en Vincent TECHNISCH ONTWERP Windows Server 2016 Door: Tomas, Zubin, Sammy en Vincent VERSIEBEHEER Versie: Wijzigingen: Door/Datum: V0.1 Hoofdstukken/koppen toegevoegd Tomas/ 17-05-2017 V0.2 Invullen hoofdstukken

Nadere informatie

MICROSOFT-REGISTRATIE 2013: WIJZIGINGEN LICENTIEREGELS SERVERS

MICROSOFT-REGISTRATIE 2013: WIJZIGINGEN LICENTIEREGELS SERVERS MICROSOFT-REGISTRATIE 2013: WIJZIGINGEN LICENTIEREGELS SERVERS Voor een aantal producten zijn er sinds het uitkomen van nieuwe versies, wijzigingen in de licentieregels. Dit geldt voor SQL Server (zie

Nadere informatie

Windows 7. Een Introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl

Windows 7. Een Introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Windows 7 Een Introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Windows 7. Windows 7 is het nieuwste OS voor PCs van Microsoft. W7 is geïntroduceerd op 22 oktober 2009 Was oorspronkelijk

Nadere informatie

TALIS. Systeemeisen Basis. Versie 3.0 Approved CREATED WITH

TALIS. Systeemeisen Basis. Versie 3.0 Approved CREATED WITH Systeemeisen Basis Versie 3.0 Approved Aangemaakt op: 28-7-2015 16:19:16 Auteur TANS CREATED WITH Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. 4 2.1 Stand-alone 4 2.2 server en werkstations 4 2.3 Remote 5 1. Inleiding

Nadere informatie

PATManager V4 Snelstart handleiding

PATManager V4 Snelstart handleiding PATManager V4 Snelstart handleiding Welkom bij PATManager. Dit software programma is bedoeld voor het verwerken van de testresultaten van Nieaf-Smitt apparatentesters. Het pakket bestaat uit de PATManager

Nadere informatie

Technische specificaties

Technische specificaties Technische specificaties Compatibiliteit met Active Directory Elke installatie moet compatibel zijn met de huidige versie van het domein Active Directory Windows 2008R2 van de FOD. Consolidering In 2007

Nadere informatie

Pensioenfonds PGGM breidt beveiliging uit met Windows Server 2008

Pensioenfonds PGGM breidt beveiliging uit met Windows Server 2008 Pensioenfonds PGGM breidt beveiliging uit met Windows Server 2008 PGGM is gevestigd in Zeist, Nederland, en beheert ongeveer 90 miljard. Werknemers moesten jarenlang via een VPN (Virtual Private Network)

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit Microsoft Office 365 voor bedrijven Remcoh legt uit Beter samenwerken, ook onderweg Starten met Office 365 is starten met het nieuwe werken. Met Office 365 heeft u namelijk de mogelijkheid om altijd en

Nadere informatie

Systeemeisen CA3000 Versie 2.11

Systeemeisen CA3000 Versie 2.11 Systeemeisen CA3000 Versie 2.11 Postbus 218 5150 AE Drunen Thomas Edisonweg 5 5151 DH Drunen HELPDESK : 0900-27274357 techhelp@aras.nl www.aras.nl Inhoudsopgave 1 Systeem eisen... 1 1.1 PC/server/werkstation

Nadere informatie

Installatie van King 5.32

Installatie van King 5.32 Dit document beschrijft de installatie van King 5.32. Bij de installatie van King 5.32 dient u rekening te houden met de volgende systeemeisen: Besturingssysteem: Windows 98, Windows ME, Windows NT (minimaal

Nadere informatie

Windows Basis - Herman Van den Borre 1

Windows Basis - Herman Van den Borre 1 Windows Vista Basis Herman Van den Borre Praktische zaken Lessen Vrijdagmorgen 9u00 11u45 Pauze 10u15-10u30 Handboek Windows Vista Basis Roger Frans Uitgeverij Campinia Media ISBN: 978.90.356.1212.9 Prijs:

Nadere informatie

Microsoft 70-685: Windows 7, Enterprise Desktop Support Technician Studerende

Microsoft 70-685: Windows 7, Enterprise Desktop Support Technician Studerende Personalia Naam: Frans Geboortedatum: 19-03-1987 Woonplaats: Weesp Nationaliteit: Nederlandse Burgerlijke staat: Ongehuwd Rijbewijs: B Profiel Frans is een sociaal ingesteld persoon die graag met mensen

Nadere informatie