19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server"

Transcriptie

1 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server EXIN-MN3 De leerstof uit dit hoofdstuk behoort niet tot de exameneisen van het examen MN3 van de Stichting EXIN In dit hoofdstuk In veel organisaties wordt in toenemende mate gebruikt voor communicatiedoeleinden. Bij netwerken die met het Internet zijn verbonden is het gebruikelijk Internet te gebruiken. Dit gebeurt door het installeren en configureren van speciale mailservers. Microsoft Exchange 2000 server is er een voorbeeld van. Het speciale van zulke mailservers is dat zij in staat zijn Internet te bezorgen in lokale mailboxen. Ook in een simpel netwerk als het onze, dat niet met het Internet is verbonden, is het niet moeilijk te zorgen voor een betrouwbare mailservice. Het is dan wel lokale mail met uitsluitend lokale mailboxen. Ook mailservice werkt volgens het client/server-principe. We hebben dus een mailserver nodig en mailclients. Als mailserver gebruiken we Microsoft Exchange 2000 Server. Het zal blijken dat het installeren van Exchange 2000 Server meer is dan alleen maar een service toevoegen. We bekijken overigens alleen die zaken van Exchange 2000 Server, die we voor een simpele goed functionerende lokale mailservice nodig hebben. Er bestaan namelijk over Exchange 2000 Server dikkere boeken als het boek dat u nu voor u heeft. Het wordt dus geen uitvoerige verhandeling. Ook beperken we ons tot de mailservice. Het is aardig om, nadat u dit hoofdstuk heeft doorgewerkt, te proberen om de Exchange 2000 Server component Instant Messaging werkend te krijgen. Hiermee kunt u directe communicatie tussen gebruikers mogelijk maken. Velen noemen dat tegenwoordig chatten. Op de cd van Exchange 2000 Server vindt u er een aparte client voor. Als mailclient gebruiken we Outlook. Het werken met Outlook wordt bekend verondersteld. In dit hoofdstuk komt het volgende aan de orde: Documentatie. De hardware-eisen van Exchange 2000 Server. De inrichting van de harde schijf van server xxpfsv1 aanpassen. Het installeren van Exchange 2000 Server. Mailboxen op de mailserver. De eigenschappen van een useraccount. Outlook configureren als mailclient. De mailservice testen en implementeren. Exchange 2000 Server en Active Directory.

2 794 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server Documentatie In de voorgaande hoofdstukken heeft u uw werk gedocumenteerd met behulp van werkbladen die u op de cd bij dit boek aantreft. Hopelijk is u het belang van goed documenteren duidelijk geworden. In de praktijk staan u echter geen kant-en-klare invulbladen ter beschikking. U moet zelf uw documentatie opzetten en actueel houden. In dit hoofdstuk treft u daarom geen werkbladen aan. Het documenteren wordt aan uzelf overgelaten. Het lijkt daarbij verstandig om aan te sluiten bij de wijze van documenteren die u tot nu toe in dit boek heeft gebruikt De installatie van Microsoft Exchange 2000 Server Exchange 2000 Server is een zware applicatie. Niet voor niets zijn Exchange 2000 Servers in praktijk servers die niets anders doen dan het afhandelen van . Exchange 2000 Server stelt de volgende minimale hardware-eisen: Pentium 166 MHz. 128 MB RAM-geheugen. 200 MB vrije ruimte op de bootpartitie. 500 MB vrije ruimte op de installatiepartitie. Cd-speler, VGA-monitor, toetsenbord en muis. De aanbevolen hardware-eisen liggen iets hoger en blijken in de praktijk vaak ook nog niet voldoende: Pentium III 500 MHz of hoger. 256 MB RAM-geheugen. 500 MB vrije ruimte op de bootpartitie. 1 GB vrije ruimte op de installatiepartitie. Cd-speler, VGA-monitor, toetsenbord en muis. We installeren Exchange 2000 Server op server xxpfsv1. Deze wordt daarmee dus zwaar belast. In hoofdstuk 2 staat vermeld, dat we bij het doorwerken van dit boek uitgaan van een harde schijf van minimaal 6 GB. Tot nu toe hebben we daarvan 4 GB gebruikt voor de volumes XXPFSV1SYS (C:), XXPFSV1APP (E:), XXPFSV1DAT (F:), XXPFSV1DIS (G:) en XXPFSV1SPE (H:). We hebben dus nog minimaal 2 GB over. Verder hebben we op onze harde schijf 2 primaire partities en 1 extended partitie aangemaakt. We kunnen er dus nog 1 primaire partitie bijmaken. 10 min. Practicum : Voorwerk In het volgende practicum doen we het nodige voorwerk. We brengen de harde schijf van server xxpfsv1 op orde voor de installatie van Exchange 2000 Server. Verder moeten er enkele zaken geïnstalleerd zijn voordat met de installatie van Exchange 2000 Server zelf kan worden begonnen.

3 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 795 Voor dit practicum heeft u nodig: Server xxpfsv1. Tijd: ± 10 min. 1 Log als Administrator in via server xxpfsv1. 2 Controleer de hoeveelheid vrije ruimte op volume XXPFSV1SYS (C:). Normaal gesproken zult u ongeveer 750 MB aan vrije ruimte op dit volume hebben. Dat is dus genoeg. Is dit bij u niet zo, schakel dan op volume XXPFSV1 (C:) de compressie in, herstart server xxpfsv1 en begin opnieuw bij punt 1. 3 Maak op de harde schijf van server xxpfsv1 een nieuwe primaire partitie met de volgende specificaties: Grootte: 1000 MB Driveletter: I: Bestandssysteem: NTFS Clustergrootte: Default Label: xxpfsv1exc Compressie: Ingeschakeld Voordat we over kunnen gaan tot het daadwerkelijk installeren, zijn er nog twee zaken die geregeld moeten zijn. Tenminste Service Pack 1 moet geïnstalleerd zijn. We hebben dit in hoofdstuk 16 geregeld. Het is niet onverstandig dit nog eens te controleren. De NNTP Service die onderdeel uitmaakt van de Internet Information Services (IIS) moet geïnstalleerd zijn. NNTP is een afkorting van Network News Transfer Protocol. NNTP verzorgt nieuwsgroepen. Dit zal bij ons niet het geval zijn. 4 Haal via het Control Panel het venster Add/Remove Programs voor u. Klik Add/ Remove Windows Components. 5 Selecteer in het venster Windows Component Wizard in de keuzelijst Components de optie Internet Information Services (IIS). Pas op, niet de vink weghalen. Klik Details. Het venster Internet Information Services (IIS) verschijnt (afbeelding 1).

4 796 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server Afb. 1 De componenten van IIS 6 Vink het vakje voor NNTP Service af. Klik OK. 7 Klik Next> in het wizardvenster Windows Components. Werk de wizard verder af. 8 Sluit na het installeren alle vensters. Log uit. Herstart server xxpfsv1. Het herstarten is echt nodig, ook al wordt dit niet aangegeven. Server xxpfsv1 is nu gereed om er Exchange 2000 Server op te installeren. De installatie zelf vergt geruime tijd. Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het aanpassen van het Active Directory Schema. Met name de eigenschappen van een useraccount gaan er anders uitzien. Daarom bekijken we deze nogmaals. Opmerking Degene die Exchange 2000 Server installeert, moet lid zijn van de Universal group Schema Admins. Als Administrator bent u daarvan lid. Ga dat na! 45 min. Practicum : Exchange 2000 Server installeren Voor dit practicum heeft u nodig: Server xxpfsv1. De cd van Microsoft Exchange 2000 Server. Tijd: ± 45 min. 1 Zorg dat u als Administrator ingelogd bent via server xxpfsv1. Vooraf 2 Start de MMC Active Directory Users and Computers. Haal het eigenschappenvenster van het account van Severine S. Heijnen voor u (afbeelding 2).

5 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 797 Afb. 2 Het eigenschappenvenster van een useraccount voor de installatie U ziet dat de eigenschappen verdeeld zijn over 15 tabbladen. In de voorgaande hoofdstukken heeft u met een aantal van deze tabbladen kennis gemaakt. 3 Sluit het eigenschappenvenster. Sluit ook de MMC Active Directory Users and Computers. De installatie 4 Plaats de cd van Exchange 2000 Server in de cd-speler. Het openingsvenster van de cd verschijnt (afbeelding 3).

6 798 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server Afb. 3 Het openingsvenster van de cd van Microsoft Exchange 2000 Server 5 Klik in het openingsvenster Exchange Server Setup. Het setup-programma is weer een wizard. 6 Klik Next> in het welkomstvenster. Het wizardvenster End-User License Agreement verschijnt (afbeelding 4). Afb. 4 De licentie-overeenkomst

7 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server Selecteer I agree. Klik Next>. Het volgende wizardvenster is Product Identification (afbeelding 5). Afb. 5 De CD-key is nodig 8 Vul de tekstvakken met de CD-key die op de achterkant van het cd-doosje staat. Klik Next>. Vervolgens verschijnt het wizardvenster Component Selection (afbeelding 6).

8 800 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server Afb. 6 De componenten die geïnstalleerd moeten worden 9 Klik Change Folder. Vul in het venster Change Folder het tekstvak met: I:\Exchsrvr. Klik OK om het venster Change Folder te sluiten. Klik Yes om de folder aan te laten maken. In de kolom Drive ziet u nu achter de geselecteerde componenten de driveletter I: staan. Verder volstaat in onze situatie de keuze Typical in de kolom Action voor Microsoft Exchange Zorg dat de overige keuzemogelijkheden staan ingesteld als in afbeelding 6. Klik Next>. Het wizardvenster Installation Type verschijnt (afbeelding 7).

9 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 801 Afb. 7 Upgraden of een nieuwe Exchange Organization 11 Selecteer Create a new Exchange Organization. Klik Next>. Het wizardvenster Organization Name verschijnt (afbeelding 8). Afb. 8 De naam van de organisatie is vereist 12 Vul het tekstvak met: PoliForm BV. Klik Next>.

10 802 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server Nogmaals verschijnt er een wizardvenster omtrent de licentievoorwaarden. Exchange 2000 Server gaat uit van een Per Seat licentie. 13 Selecteer I agree that: I have read and agree to be bound by the license agreements for this product. Klik Next>. Het samenvattingvenster Component Summary verschijnt (afbeelding 9). Afb. 9 De samenvatting 14 Bekijk de instellingen (afbeelding 9). Klik Next>. De installatie gaat van start. De voortgang kunt u volgen (afbeelding 10).

11 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 803 Afb. 10 De installatie De installatie zelf duurt geruime tijd. Na afloop verschijnt het slotvenster van de wizard. 15 Klik Finish. Sluit alle vensters. Hoewel dit niet wordt opgedragen, moet de server nu herstart worden. 16 Herstart server xxpfsv1. Log opnieuw in als Administrator. Na afloop 17 Klik Start, Programs, Microsoft Exchange. U ziet de mogelijkheden van dit menu (afbeelding 11). Het menu Active Directory Users and Computers komt nu dubbel voor. In het menu Administrative Tools blijft het ook aanwezig. Het is in het menu Microsoft Exchange opgenomen omdat Exchange 2000 Server geïntegreerd met AD samenwerkt. Gebruikers zijn in AD gedefinieerd en mailboxen horen bij gebruikers. Afb. 11 Het menu Programs, Microsoft Exchange Voor de installatie heeft u het eigenschappenvenster van Severine Heijnen bekeken (afbeelding 2). 18 Haal opnieuw het eigenschappenvenster van Severine Heijnen voor u.

12 804 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server U ziet dat er in vergelijking met afbeelding 2 het tabblad Exchange Features is bijgekomen (afbeelding 12). Onder andere hieraan ziet u dat het AD-schema is aangepast. Op dit tabblad ziet u de extra mogelijkheden van Exchange 2000 Server en of deze ingeschakeld zijn of niet. Afb. 12 Het tabblad Exchange Features 19 Sluit alle vensters. Log uit Mailboxen en Useraccounts Voor elke gebruiker die van de service gebruik moet kunnen maken, moet een mailbox in Exchange 2000 Server worden aangemaakt. Zoals u inmiddels heeft gezien, werkt Exchange 2000 Server geïntegreerd samen met AD. In AD kunnen we per gebruiker daarom een mailbox aanmaken. We kunnen dat ook doen voor een aantal gebruikers. We beginnen met de collega s uit de OU Beheer. 20 min. Practicum : Mailboxen en Useraccounts Voor dit practicum heeft u nodig: Server xxpfsv1. Werkstation xxpfws1. Tijd: ± 20 min. 1 Zorg dat u als Administrator ingelogd bent via server xxpfsv1. Mailboxen aanmaken 2 Start de MMC Active Directory Users and Computers. 3 Open de OU Beheer.

13 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server Selecteer de gebruikers Jolanda Brands, Fons Willemsen en uzelf. Open het snelmenu bij de selectie. Klik Exchange Tasks. De Exchange Task Wizard gaat van start. 5 Klik Next> in het welkomstvenster. Het wizardvenster Available Tasks verschijnt (afbeelding 13). Afb. 13 Een van de opties is Create Mailbox. 6 Selecteer in de lijst Select a task to perform de optie Create Mailbox. Klik Next>. Het wizardvenster Create Mailbox verschijnt (afbeelding 14). Afb. 14 De mailserver en bewaarplaats

14 806 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server In dit wizardvenster ziet u de mailserver en de bewaarplaats van de mailboxen. U kunt de instellingen niet wijzigen. 7 Klik Next>. Vervolgens worden de mailboxen aangemaakt. De voortgang kunt u volgen (afbeelding 15). Afb.15 Het aanmaken van de mailboxen Daarna verschijnt het samenvattingsvenster van de wizard. 8 Lees de informatie in het kader Task summary. Klik Finish. Het eigenschappenvenster van een useraccount In het voorgaande hebben we al twee keer gekeken naar het eigenschappenvenster van een useraccount. Nu we enkele gebruikers van een mailbox hebben voorzien, bekijken we dat venster nogmaals. Het wijzigen van de verschillende instellingen valt buiten het kader van dit boek. 9 Haal het eigenschappenvenster van het useraccount Fons F. Willemsen voor u. U ziet dat er nu 19 tabbladen beschikbaar zijn. 10 Haal daarvan het tabblad Exchange General voor u (afbeelding 16).

15 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 807 Afb. 16 Exchange General Via dit tabblad kunt u de alias van de mailbox wijzigen. Verder zitten er schermen achter de knoppen Delivery Restrictions, Delivery Options en Storage Limits. Voor elke knop staat er een toelichting bij. We gaan hier verder niet op in. 11 Haal het tabblad Addresses voor u (afbeelding 17). Afb adressen bij de protocollen In dit venster ziet u het -adres bij het bijbehorende -systeem. SMTP is een afkorting van Simple Mail Transfer Protocol. Het bijbehorende adres herkent u als de User Principal Name (UPN) van Fons Willemsen.

16 808 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server 12 Haal het tabblad Exchange Advanced voor u (afbeelding 18). Afb. 18 Het tabblad Exchange Advanced Op dit tabblad kunt u een alternatieve naam opgeven voor de mailbox van de betreffende gebruiker. Verder kunt u zorgen dat het -adres van de gebruiker niet op de adressenlijsten van Exchange voorkomt. Via de knop Mailbox Rights kunt u via permissies de toegang tot de mailbox regelen. De overige mogelijkheden vallen buiten het kader van dit boek. 13 Sluit op server xxpfsv1 alle vensters. Log uit Outlook configureren als mailclient Als mailclient gebruiken we Outlook. Het maakt hier niet uit of u Outlook 2000 of Outlook 2002 gebruikt. Outlook is een onderdeel van Microsoft Office. In paragraaf 12.5 heeft u gezien, hoe u Microsoft Office aan gebruikers kunt toewijzen. In paragraaf 12.6 heeft u de betreffende package verwijderd. Als het goed is, heeft u echter het administratieve installatiepunt laten staan. In het volgende practicum controleren we dat en wijzen we Microsoft Office opnieuw toe voor alle gebruikers. 10 min. Practicum : Microsoft Office toewijzen Voor dit practicum heeft u nodig: Server xxpfsv1. Werkstation xxpfws1. Tijd: ± 10 min. 1 Zorg dat u als Administrator bent ingelogd via server xxpfsv1.

17 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server Start de Explorer. Start de MMC Active Directory Users and Computers. Controleer of herstel met behulp van paragraaf 12.5 de volgende zaken: De map G:\MSOFFICE moet bestaan en gevuld zijn met de mappen en bestanden van de administratieve installatie van Microsoft Office. De map G:\MSOFFICE moet gedeeld zijn onder de naam MSOffice$. Op de share MSOffice$ moeten de share-permissies Administrators Allow: Full Control en Toegang tot MSOffice$ Allow:Change van kracht zijn. Op de map G:\MSOFFICE moeten de NTFS-permissies Administrators Allow:Full Control (geërfd) en Toegang tot MSOffice$ Allow:Modify (toegekend) van kracht zijn. De Global Security group Domain Users moet lid zijn van de Domain local Security group Toegang tot MSOffice$. Nu het administratieve installatiepunt in orde is, kunnen we de betreffende package opnieuw installeren. 3 Kijk in paragraaf 12.5 en installeer de package DATA1.MSI (PRO.MSI voor Microsoft Office xp Professional): Installeren in het GPO Default Domain Policy dat gelinkt is aan het domein xxpoliform.nl. Installeren via User Configuration. Vergeet niet de UNC-notatie te gebruiken voor de plaatsbepaling van het.msi-bestand. Kies voor Advanced published or assigned en werk de installatie verder af zoals in paragraaf Sluit na afloop op server xxpfsv1 alle vensters. Log uit. Tot slot controleren we of het toewijzen van Microsoft Office aan de gebruikers correct werkt. 5 Start werkstation xxpfws1. Log in als gebruiker Danique Vos (VosDa password VosDa) op het domein xxpoliform.nl. 6 Test op werkstation xxpfws1. Maak daarvoor een Word-document en schrijf dit naar de homedirectory van Danique Vos. 7 Als Word correct werkt, sluit dan op werkstation xxpfws1 alle vensters. Log uit. 8 Sluit op server xxpfsv1 alle vensters. Log uit. Nu Microsoft Office weer voor alle gebruikers beschikbaar is op werkstation xxpfws1, configureren we Outlook als mailclient. We nemen onszelf als voorbeeld. Zelf hebben we in de vorige paragraaf een mailbox gekregen omdat ons eigen account zich in de OU Beheer bevindt.

18 810 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server 10 min. Practicum : Outlook configureren Voor dit practicum heeft u nodig: Server xxpfsv1. Werkstation xxpfws1. Tijd: ± 10 min. 1 Zorg dat u als Administrator bent ingelogd via server xxpfsv1. 2 Log via werkstation xxpfws1 in onder uw eigen account. 3 Start op werkstation xxpfws1 het programma Outlook. Nadat de Windows Installer zijn werk heeft gedaan, verschijnt de boodschap van afbeelding 19. Afb. 19 Het registreren van Outlook-formulieren 4 Klik Ja. Outlook wordt vervolgens gestart en op de voorgrond verschijnt het venster Wizard Microsoft Outlook Setup (afbeelding 20). Afb. 20 De service(s) kiezen waarmee Outlook moet werken 5 Vink Microsoft Exchange Server af. Klik Volgende>. Het wizardvenster Microsoft Exchange Server verschijnt (afbeelding 21). We moeten aangeven op welke server Microsoft Exchange draait. In het tekstvak Postbus staat uw eigen naam.

19 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 811 Afb. 21 De mailserver invoeren 6 Vul het tekstvak Server van Microsoft Exchange met: xxpfsv1. Klik Volgende>. In het volgende wizardvenster moet u opgeven of u het werkstation mee op reis neemt (afbeelding 22). Afb. 22 Deze keuze bepaalt hoe u straks met Outlook werkt U heeft twee mogelijkheden: Kiest u voor Nee, dan wordt er bij het configureren van Outlook van uitgegaan dat uw werkstation permanent met het netwerk is verbonden. Zodra u ingelogd bent op het netwerk worden berichten bij u afgeleverd. U ziet dat aan een pictogram bij de klok in de taakbalk. Ook als u een nieuw bericht verzendt, gebeurt dat direct. Kiest u voor Ja, dan wordt er bij het configureren van Outlook van uitgegaan dat u geen on-line verbinding met de mailserver hoeft te hebben. Berichten die u off-line met Outlook maakt worden dan opgeslagen in de map Postvak UIT. Het versturen en ophalen van berichten kunt u dan on-line handmatig doen met de knop Verzenden/ontvangen.

20 812 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server 7 Selecteer Nee. Klik Volgende>. Het samenvattingsvenster verschijnt (afbeelding 23). Naast Microsoft Exchange Server is straks ook de service Outlook-adresboek beschikbaar. Deze laatste service zorgt onder andere standaard voor het adresboek Algemene adreslijst in Outlook. Afb. 23 Ook de service Outlook-adresboek is beschikbaar 8 Klik Voltooien. Nadat Outlook is geconfigureerd, verschijnt het venster van afbeelding 24. U heeft een ongelezen bericht ontvangen. Afb. 24 Outlook is geconfigureerd 9 Stuur een testmailtje naar uzelf. De Algemene adreslijst moet beschikbaar zijn.

21 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server Sluit Outlook af. Het venster van afbeelding 25 verschijnt. Afb. 25 Na de configuratie worden de Outlook-mappen gesynchroniseerd 11 Klik OK. 12 Sluit op werkstation xxpfsv1 alle vensters. Log uit. 13 Configureer nu Outlook op werkstation xxpfws1 voor de collega s uit de OU Beheer. Test het mailen door het maken van een distributielijst in de Contactpersonen, waarin alle collega s uit de OU Beheer zijn opgenomen. Test het Beantwoorden, Allen beantwoorden en Doorsturen. 14 Implementeer de mailservice op het domein xxpoliform.nl door voor alle overige gebruikers een mailbox aan te maken. Zie daarvoor paragraaf Test de mailservice uitvoerig vanaf werkstation xxpfws1. Stuur alle gebruikers een mailtje dat vanaf vandaag de mailservice operationeel is. Maak daarvoor een distributielijst in Contactpersonen. Controleer op ontvangst. 16 Sluit op werkstation xxpfws1 alle vensters. Log uit. 17 Sluit op server xxpfsv1 alle vensters. Log uit Active Directory en Exchange 2000 Server In het voorgaande is al enkele keren opgemerkt dat Exchange 2000 Server geïntegreerd samenwerkt met Active Directory. In deze paragraaf bekijken we enkele gevolgen daarvan. Die kunnen bij het dagelijkse beheer van uw netwerk van belang zijn. In het eerste practicum maakt u een nieuwe gebruiker aan. In het tweede bekijken we enkele adreslijsten. 10 min. Practicum : Nieuwe collega Bij u heeft zich een jonge dame gemeld: Guusje van Hemert. Zij studeert op een ICT-college en wil graag bij PoliForm BV stage lopen. U kunt wel wat hulp gebruiken en Jolanda Brands vindt het goed. Voor Guusje van Hemert maken we een useraccount aan in de OU Users.

22 814 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server Voor dit practicum heeft u nodig: Server xxpfsv1. Werkstation xxpfws1. Tijd: ± 10 min. 1 Log als Administrator in via server xxpfsv1. 2 Start de MMC Active Directory Users and Computers. Open de container Users. Klik Create a new user in the current container in de werkbalk. 3 Vul het eerste venster om een nieuwe gebruiker aan te maken op de gebruikelijke manier met de gegevens van Guusje van Hemert. Klik Next>. 4 Vul het tweede venster met het password HemGu en bevestig dat. Vink Password never expires af. Klik Next>. Vervolgens verschijnt er een extra wizardvenster (afbeelding 26). De geïntegreerde samenwerking van Exchange 2000 Server in AD zorgt ervoor dat u gelijk een mailbox kunt laten aanmaken. Afb. 26 Gelijk bij het aanmaken van een useraccount ook de mailbox aanmaken 5 Zorg voor de instellingen van afbeelding 26. Klik Next>. 6 Klik Finish in het samenvattingsvenster. 7 Controleer op het tabblad Exchange General van het useraccount Guusje G. van Hemert of daar de mailbox staat vermeld. 8 Werk het account van Guusje van Hemert verder af: Zij moet kunnen inloggen via werkstation xxpfws1. Haar Roaming profile moet op de juiste plaats op server xxpfsv1 worden opgeslagen. Zij krijgt een eigen homedirectory op de juiste plaats op server xxpfsv1.

23 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server Log vervolgens via werkstation xxpfws1 in als Guusje van Hemert (HemGu password HemGu). 10 Configureer Outlook op werkstation xxpfws1 als gebruiker Guusje van Hemert. Test de mailservice via een mailtje naar haarzelf. 11 Sluit op werkstation xxpfws1 alle vensters. Log uit. 12 Sluit op server xxpfsv1 alle vensters. Log uit. Opmerking Uit hoofdstuk 9 weet u dat er naast Security groups ook Distribution groups bestaan in AD. Het is aardig om er eens een aan te maken. U kunt er Security groups lid van maken volgens de geldende regels. Dit maakt het beheer uiterst flexibel. In Outlook ziet u dergelijke groepen in het adresboek. 10 min. Practicum : Adreslijsten In dit practicum bekijken we de Algemene adreslijst als demonstratie van de geïntegreerde samenwerking tussen Exchange 2000 Server en AD. Voor dit practicum heeft u nodig: Server xxpfsv1. Werkstation xxpfws1. Tijd: ± 10 min. 1 Zorg dat u onder uw eigen account via werkstation xxpfws1 bent ingelogd op het domein xxpoliform.nl. 2 Open in Outlook het Adresboek en selecteer met de uitschuiflijst Namen weergeven uit de optie Algemene adreslijst. U ziet er alle gebruikers van het netwerk (afbeelding 27).

24 816 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server Afb. 27 De Algemene adreslijst in Outlook 3 Dubbelklik op Dick D. Brinkman. Het venster Dick D. Brinkman Properties verschijnt (afbeelding 28). Het tabblad Algemeen ligt boven. U ziet dat de attributen die u in AD in het eigenschappenvenster van het useraccount Dick Brinkman heeft ingevuld, zijn overgenomen. Merk op dat u hier geen wijzigingen kunt aanbrengen. Dat doet u in AD. Afb. 28 De eigenschappen in de Algemene adreslijst komen uit AD 4 Bekijk ook het tabblad Organisatie. U ziet er de hiërarchische verhouding binnen PoliForm BV met betrekking tot Dick Brinkman (afbeelding 29).

25 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 817 Afb. 29 Ook de hiërarchie is overgenomen 5 Bekijk ook de tabbladen Telefoon/opmerkingen en adressen. 6 Sluit na afloop op werkstation xxpfws1 alle vensters. Log uit. Sluit werkstation xxpfws1 af. 7 Sluit op server xxpfsv1 alle vensters. Log uit. Sluit server xxpfsv1 af. H19

26

Installatie van GFI MailEssentials

Installatie van GFI MailEssentials Installatie van GFI MailEssentials Inleiding op GFI MailEssentials In dit hoofdstuk kunt u lezen hoe u GFI MailEssentials kunt installeren en configureren. GFI MailEssentials kan op twee manieren geïnstalleerd

Nadere informatie

Installatiehandleiding NEP Installatiehandleiding v2.0. Norman Email Protection Versie 4.5. Voor Windows 2003 Small Business Server

Installatiehandleiding NEP Installatiehandleiding v2.0. Norman Email Protection Versie 4.5. Voor Windows 2003 Small Business Server Installatiehandleiding NEP Installatiehandleiding v2.0 Norman Email Protection Versie 4.5 Voor Windows 2003 Small Business Server De inhoud van deze handleiding is uitsluitend bedoeld ter informatie en

Nadere informatie

NW06 Installatie van Active Directory

NW06 Installatie van Active Directory NW06 Installatie van Active Directory 1 Het belang van DNS In het pre-windows2000 tijdperk had de NETBIOS alle controle over het netwerk. Wou je een netwerkverbinding maken naar een toestel (client of

Nadere informatie

Installatiehandleiding 3.0.0. Fidura Enterprise

Installatiehandleiding 3.0.0. Fidura Enterprise Fidura Enterprise Revisie datum: 28 maart 2012 cversie: 1.1 Inhoudsopgave INSTALLATIEHANDLEIDING 3.0.0...1 FIDURA ENTERPRISE...1 INHOUDSOPGAVE...2 INHOUDSOPGAVE...3 BIJLAGE(N):...5 1 INLEIDING...6 1.1

Nadere informatie

NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows

NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows Elders in dit werk hebt u kunnen lezen hoe DSfW ingezet kan worden als alternatief voor Active Directory. Dit heeft echter

Nadere informatie

6/10 Bestandstoegang

6/10 Bestandstoegang Storage 6/10 Bestandstoegang 6/10.1 Beheer van bestandstoegang in Open Enterprise Server 2 In NetWare hoefde u eigenlijk helemaal niet na te denken over bestandstoegang. De toegang tot bestanden werd min

Nadere informatie

0 Inleiding. het onderhoud en het beheer van een client/server-bedrijfsnetwerk nodig is.

0 Inleiding. het onderhoud en het beheer van een client/server-bedrijfsnetwerk nodig is. 1 0 Inleiding 0.1 In dit hoofdstuk In dit hoofdstuk komen de volgende zaken aan de orde: Waarover gaat dit boek? De eindtermen die aan dit boek ten grondslag liggen. Veronderstelde voorkennis. De baan

Nadere informatie

Technische Opzet TimeTell versie 8

Technische Opzet TimeTell versie 8 Technische Opzet TimeTell versie 8 TIMETELL BV www.timetell.nl Balen van Andelplein 2 2273 KH, Voorburg 070-3114811 info@timetell.nl Helpdesk 070-3114810 helpdesk@timetell.nl Inhoud 1. Inleiding... 4 2.

Nadere informatie

d.d. 24-08-2012 Setup notes Versie 17.00.00

d.d. 24-08-2012 Setup notes Versie 17.00.00 d.d. 24-08-2012 Setup notes Versie 17.00.00 Copyright DBS Business Solutions B.V. Postbus 747 3800 AS Amersfoort Alle rechten voorbehouden. Verveelvuldiging of openbaarmaking, geheel of gedeeltelijk, is

Nadere informatie

GFI MailEssentials 12. Handleiding. Door GFI Software Ltd.

GFI MailEssentials 12. Handleiding. Door GFI Software Ltd. GFI MailEssentials 12 Handleiding Door GFI Software Ltd. http://www.gfi.nl E-mail: info@gfi.nl Dit document is gecreëerd door GFI Software Ltd. De informatie in dit document is aan verandering onderhevig.

Nadere informatie

Microsoft Office 365, de juiste keuze! 3. Even aanmelden en dan aan de slag! Office 20xx en Office 365 8. Overal e-mail 14. Lync 2010 22.

Microsoft Office 365, de juiste keuze! 3. Even aanmelden en dan aan de slag! Office 20xx en Office 365 8. Overal e-mail 14. Lync 2010 22. Startersgids. Inhoud Microsoft Office 365, de juiste keuze! 3 Even aanmelden en dan aan de slag! Office 20xx en Office 365 8 Overal e-mail 14 Lync 2010 22 Beheer 28 Extra functionaliteiten 36 Overal werken

Nadere informatie

OPEN-XCHANGE SERVER. Oxtender voor Microsoft Outlook

OPEN-XCHANGE SERVER. Oxtender voor Microsoft Outlook OPEN-XCHANGE SERVER Oxtender voor Microsoft Outlook OPEN-XCHANGE SERVER: Oxtender voor Microsoft Outlook Uitgegeven Monday, 15. February 2010 v.6.14 Copyright 2006-2010 OPEN-XCHANGE Inc., Dit document

Nadere informatie

Taak 9 We call 4 you. Paul van der Linden Giel van de Berg Bas de Cort MT1A. Tutor: BI Vakdocent: OV

Taak 9 We call 4 you. Paul van der Linden Giel van de Berg Bas de Cort MT1A. Tutor: BI Vakdocent: OV Taak 9 We call 4 you Paul van der Linden Giel van de Berg Bas de Cort MT1A Tutor: BI Vakdocent: OV 0 Taak 1.4.9 - We Call 4 You Inhoudsopgave Taak 1.4.9 - We Call 4 You... 1 Inleiding... 2 Specificaties...

Nadere informatie

5/5 Red Carpet. 5/5.1 Inleiding

5/5 Red Carpet. 5/5.1 Inleiding Management Services 5/5 Red Carpet 5/5.1 Inleiding Met de overname van Ximian is Novell ook eigenaar geworden van de Red Carpet-technologie. Hoewel het aannemelijk is dat het hier een tijdelijke oplossing

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

Bestanden en instellingen overzetten

Bestanden en instellingen overzetten Bestanden en instellingen overzetten In de praktijk zal het regelmatig voorkomen dat er een nieuwe pc wordt aangeschaft waarop Windows Vista is geïnstalleerd. Het zou dan gemakkelijk zijn als u bestaande

Nadere informatie

HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING

HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING Handleiding nieuwe ICT-omgeving 1 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Inloggen en uitloggen... 2 3 Openingsscherm en start menu... 3 4 Bestandsbeheer... 6 5 Outlook... 7 6 Windows

Nadere informatie

ROSA software voor de KINDEROPVANG

ROSA software voor de KINDEROPVANG Installatie Handleiding ROSA software voor de KINDEROPVANG Kenmerk: ROSA_installatie_v12.doc 2004-2010 MULDATA Systeem : Installatie Handleiding ROSA pagina: 2 Hoofdstuk : Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Office 365 for education de juiste keuze!

Office 365 for education de juiste keuze! STARTERSGIDS Inhoud 1. Microsoft Office 365, de juiste keuze! 1 2. Aanmelden 5 3. Aan de slag 10 4. Teamsite en openbare site 22 5. Overal werken met Office 365 27 Disclaimer De resultaten van de in deze

Nadere informatie

Central Station. Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station

Central Station. Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station Central Station Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station Versie 1.0, september 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Doel van de handleiding... 3 1.2 Afkortingen... 3 1.3 Meer informatie...

Nadere informatie

Een Image maken/terugzetten en een Backup maken/terugzetten

Een Image maken/terugzetten en een Backup maken/terugzetten Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Een Image maken/terugzetten en een Backup maken/terugzetten Wat is een Image? Een image is een exacte kopie, gemaakt

Nadere informatie

Handboek SharePoint 2010 - Hoofdstuk 12 Beheertaken

Handboek SharePoint 2010 - Hoofdstuk 12 Beheertaken 1 Inleiding Dit hoofdstuk is integraal onderdeel van Handboek SharePoint 2010 (ISBN 978-90-5940-469-4), verschenen bij Van Duuren Media. Als aanvullend internethoofdstuk kan het beschouwd worden als directe

Nadere informatie

EPLAN Education 1.9.10

EPLAN Education 1.9.10 EPLAN Education 1.9.10 -Begeleidend document- v1.0 2009 EPLAN Software & Service Benelux INHOUDSOPGAVE 1. INZICHT DATASTRUCTUUR EPLAN EDUCATION 4 1.1. PROGRAMMA - LICENTIE EPLAN 4 1.1.1. STAND ALONE 4

Nadere informatie

NW08 Shares. Als voorbeeld maken we op onze E-schijf een map aan met de naam Documenten, met daaronder twee submappen Teksten en Spreadsheets.

NW08 Shares. Als voorbeeld maken we op onze E-schijf een map aan met de naam Documenten, met daaronder twee submappen Teksten en Spreadsheets. NW08 Shares Een van de uitdagingen in netwerk administratie is het beschikbaar stellen van de resources op een selectieve en beveiligde manier. Dit moet dan zodanig gebeuren dat de gebruikers deze resources

Nadere informatie

Handleiding Notebook

Handleiding Notebook Handleiding Notebook Project Notebook 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Zuyd die in het bezit zijn van een notebook. In deze handleiding kunt u een aantal praktische

Nadere informatie

6/6 Native File Access

6/6 Native File Access Storage 6/6 Native File Access 6/6.1 Inleiding Drie protocollen In NetWare is sinds versie 6.0 een mogelijkheid aanwezig voor andere besturingssystemen om bestanden te benaderen, zonder dat daar een speciale

Nadere informatie

Perceptive Process Design & Enterprise. Installatiehandleiding

Perceptive Process Design & Enterprise. Installatiehandleiding Perceptive Process Design & Enterprise Installatiehandleiding 2013 Lexmark International Technology S.A. Datum: 31-10-2013 Versie: 3.0.3 Perceptive Software is a trademark of Lexmark International Technology

Nadere informatie

Installatiehandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software

Installatiehandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software Factuur2King 2.0 Installatiehandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software P a g i n a 2 INHOUDSOPGAVE Overzicht Factuur2King... 4 Functionaliteit:... 4 Systeemeisen:... 5 1. Installatie Factuur2King

Nadere informatie

// Mamut Business Software. Updatehandleiding

// Mamut Business Software. Updatehandleiding // Mamut Business Software Updatehandleiding Inhoud Over updates naar een nieuwe versie 3 Back-up maken 6 Update naar de laatste versie 8 Verplaats het programma naar een andere computer/server 15 Zo verplaatst

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie