19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server"

Transcriptie

1 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server EXIN-MN3 De leerstof uit dit hoofdstuk behoort niet tot de exameneisen van het examen MN3 van de Stichting EXIN In dit hoofdstuk In veel organisaties wordt in toenemende mate gebruikt voor communicatiedoeleinden. Bij netwerken die met het Internet zijn verbonden is het gebruikelijk Internet te gebruiken. Dit gebeurt door het installeren en configureren van speciale mailservers. Microsoft Exchange 2000 server is er een voorbeeld van. Het speciale van zulke mailservers is dat zij in staat zijn Internet te bezorgen in lokale mailboxen. Ook in een simpel netwerk als het onze, dat niet met het Internet is verbonden, is het niet moeilijk te zorgen voor een betrouwbare mailservice. Het is dan wel lokale mail met uitsluitend lokale mailboxen. Ook mailservice werkt volgens het client/server-principe. We hebben dus een mailserver nodig en mailclients. Als mailserver gebruiken we Microsoft Exchange 2000 Server. Het zal blijken dat het installeren van Exchange 2000 Server meer is dan alleen maar een service toevoegen. We bekijken overigens alleen die zaken van Exchange 2000 Server, die we voor een simpele goed functionerende lokale mailservice nodig hebben. Er bestaan namelijk over Exchange 2000 Server dikkere boeken als het boek dat u nu voor u heeft. Het wordt dus geen uitvoerige verhandeling. Ook beperken we ons tot de mailservice. Het is aardig om, nadat u dit hoofdstuk heeft doorgewerkt, te proberen om de Exchange 2000 Server component Instant Messaging werkend te krijgen. Hiermee kunt u directe communicatie tussen gebruikers mogelijk maken. Velen noemen dat tegenwoordig chatten. Op de cd van Exchange 2000 Server vindt u er een aparte client voor. Als mailclient gebruiken we Outlook. Het werken met Outlook wordt bekend verondersteld. In dit hoofdstuk komt het volgende aan de orde: Documentatie. De hardware-eisen van Exchange 2000 Server. De inrichting van de harde schijf van server xxpfsv1 aanpassen. Het installeren van Exchange 2000 Server. Mailboxen op de mailserver. De eigenschappen van een useraccount. Outlook configureren als mailclient. De mailservice testen en implementeren. Exchange 2000 Server en Active Directory.

2 794 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server Documentatie In de voorgaande hoofdstukken heeft u uw werk gedocumenteerd met behulp van werkbladen die u op de cd bij dit boek aantreft. Hopelijk is u het belang van goed documenteren duidelijk geworden. In de praktijk staan u echter geen kant-en-klare invulbladen ter beschikking. U moet zelf uw documentatie opzetten en actueel houden. In dit hoofdstuk treft u daarom geen werkbladen aan. Het documenteren wordt aan uzelf overgelaten. Het lijkt daarbij verstandig om aan te sluiten bij de wijze van documenteren die u tot nu toe in dit boek heeft gebruikt De installatie van Microsoft Exchange 2000 Server Exchange 2000 Server is een zware applicatie. Niet voor niets zijn Exchange 2000 Servers in praktijk servers die niets anders doen dan het afhandelen van . Exchange 2000 Server stelt de volgende minimale hardware-eisen: Pentium 166 MHz. 128 MB RAM-geheugen. 200 MB vrije ruimte op de bootpartitie. 500 MB vrije ruimte op de installatiepartitie. Cd-speler, VGA-monitor, toetsenbord en muis. De aanbevolen hardware-eisen liggen iets hoger en blijken in de praktijk vaak ook nog niet voldoende: Pentium III 500 MHz of hoger. 256 MB RAM-geheugen. 500 MB vrije ruimte op de bootpartitie. 1 GB vrije ruimte op de installatiepartitie. Cd-speler, VGA-monitor, toetsenbord en muis. We installeren Exchange 2000 Server op server xxpfsv1. Deze wordt daarmee dus zwaar belast. In hoofdstuk 2 staat vermeld, dat we bij het doorwerken van dit boek uitgaan van een harde schijf van minimaal 6 GB. Tot nu toe hebben we daarvan 4 GB gebruikt voor de volumes XXPFSV1SYS (C:), XXPFSV1APP (E:), XXPFSV1DAT (F:), XXPFSV1DIS (G:) en XXPFSV1SPE (H:). We hebben dus nog minimaal 2 GB over. Verder hebben we op onze harde schijf 2 primaire partities en 1 extended partitie aangemaakt. We kunnen er dus nog 1 primaire partitie bijmaken. 10 min. Practicum : Voorwerk In het volgende practicum doen we het nodige voorwerk. We brengen de harde schijf van server xxpfsv1 op orde voor de installatie van Exchange 2000 Server. Verder moeten er enkele zaken geïnstalleerd zijn voordat met de installatie van Exchange 2000 Server zelf kan worden begonnen.

3 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 795 Voor dit practicum heeft u nodig: Server xxpfsv1. Tijd: ± 10 min. 1 Log als Administrator in via server xxpfsv1. 2 Controleer de hoeveelheid vrije ruimte op volume XXPFSV1SYS (C:). Normaal gesproken zult u ongeveer 750 MB aan vrije ruimte op dit volume hebben. Dat is dus genoeg. Is dit bij u niet zo, schakel dan op volume XXPFSV1 (C:) de compressie in, herstart server xxpfsv1 en begin opnieuw bij punt 1. 3 Maak op de harde schijf van server xxpfsv1 een nieuwe primaire partitie met de volgende specificaties: Grootte: 1000 MB Driveletter: I: Bestandssysteem: NTFS Clustergrootte: Default Label: xxpfsv1exc Compressie: Ingeschakeld Voordat we over kunnen gaan tot het daadwerkelijk installeren, zijn er nog twee zaken die geregeld moeten zijn. Tenminste Service Pack 1 moet geïnstalleerd zijn. We hebben dit in hoofdstuk 16 geregeld. Het is niet onverstandig dit nog eens te controleren. De NNTP Service die onderdeel uitmaakt van de Internet Information Services (IIS) moet geïnstalleerd zijn. NNTP is een afkorting van Network News Transfer Protocol. NNTP verzorgt nieuwsgroepen. Dit zal bij ons niet het geval zijn. 4 Haal via het Control Panel het venster Add/Remove Programs voor u. Klik Add/ Remove Windows Components. 5 Selecteer in het venster Windows Component Wizard in de keuzelijst Components de optie Internet Information Services (IIS). Pas op, niet de vink weghalen. Klik Details. Het venster Internet Information Services (IIS) verschijnt (afbeelding 1).

4 796 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server Afb. 1 De componenten van IIS 6 Vink het vakje voor NNTP Service af. Klik OK. 7 Klik Next> in het wizardvenster Windows Components. Werk de wizard verder af. 8 Sluit na het installeren alle vensters. Log uit. Herstart server xxpfsv1. Het herstarten is echt nodig, ook al wordt dit niet aangegeven. Server xxpfsv1 is nu gereed om er Exchange 2000 Server op te installeren. De installatie zelf vergt geruime tijd. Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het aanpassen van het Active Directory Schema. Met name de eigenschappen van een useraccount gaan er anders uitzien. Daarom bekijken we deze nogmaals. Opmerking Degene die Exchange 2000 Server installeert, moet lid zijn van de Universal group Schema Admins. Als Administrator bent u daarvan lid. Ga dat na! 45 min. Practicum : Exchange 2000 Server installeren Voor dit practicum heeft u nodig: Server xxpfsv1. De cd van Microsoft Exchange 2000 Server. Tijd: ± 45 min. 1 Zorg dat u als Administrator ingelogd bent via server xxpfsv1. Vooraf 2 Start de MMC Active Directory Users and Computers. Haal het eigenschappenvenster van het account van Severine S. Heijnen voor u (afbeelding 2).

5 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 797 Afb. 2 Het eigenschappenvenster van een useraccount voor de installatie U ziet dat de eigenschappen verdeeld zijn over 15 tabbladen. In de voorgaande hoofdstukken heeft u met een aantal van deze tabbladen kennis gemaakt. 3 Sluit het eigenschappenvenster. Sluit ook de MMC Active Directory Users and Computers. De installatie 4 Plaats de cd van Exchange 2000 Server in de cd-speler. Het openingsvenster van de cd verschijnt (afbeelding 3).

6 798 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server Afb. 3 Het openingsvenster van de cd van Microsoft Exchange 2000 Server 5 Klik in het openingsvenster Exchange Server Setup. Het setup-programma is weer een wizard. 6 Klik Next> in het welkomstvenster. Het wizardvenster End-User License Agreement verschijnt (afbeelding 4). Afb. 4 De licentie-overeenkomst

7 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server Selecteer I agree. Klik Next>. Het volgende wizardvenster is Product Identification (afbeelding 5). Afb. 5 De CD-key is nodig 8 Vul de tekstvakken met de CD-key die op de achterkant van het cd-doosje staat. Klik Next>. Vervolgens verschijnt het wizardvenster Component Selection (afbeelding 6).

8 800 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server Afb. 6 De componenten die geïnstalleerd moeten worden 9 Klik Change Folder. Vul in het venster Change Folder het tekstvak met: I:\Exchsrvr. Klik OK om het venster Change Folder te sluiten. Klik Yes om de folder aan te laten maken. In de kolom Drive ziet u nu achter de geselecteerde componenten de driveletter I: staan. Verder volstaat in onze situatie de keuze Typical in de kolom Action voor Microsoft Exchange Zorg dat de overige keuzemogelijkheden staan ingesteld als in afbeelding 6. Klik Next>. Het wizardvenster Installation Type verschijnt (afbeelding 7).

9 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 801 Afb. 7 Upgraden of een nieuwe Exchange Organization 11 Selecteer Create a new Exchange Organization. Klik Next>. Het wizardvenster Organization Name verschijnt (afbeelding 8). Afb. 8 De naam van de organisatie is vereist 12 Vul het tekstvak met: PoliForm BV. Klik Next>.

10 802 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server Nogmaals verschijnt er een wizardvenster omtrent de licentievoorwaarden. Exchange 2000 Server gaat uit van een Per Seat licentie. 13 Selecteer I agree that: I have read and agree to be bound by the license agreements for this product. Klik Next>. Het samenvattingvenster Component Summary verschijnt (afbeelding 9). Afb. 9 De samenvatting 14 Bekijk de instellingen (afbeelding 9). Klik Next>. De installatie gaat van start. De voortgang kunt u volgen (afbeelding 10).

11 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 803 Afb. 10 De installatie De installatie zelf duurt geruime tijd. Na afloop verschijnt het slotvenster van de wizard. 15 Klik Finish. Sluit alle vensters. Hoewel dit niet wordt opgedragen, moet de server nu herstart worden. 16 Herstart server xxpfsv1. Log opnieuw in als Administrator. Na afloop 17 Klik Start, Programs, Microsoft Exchange. U ziet de mogelijkheden van dit menu (afbeelding 11). Het menu Active Directory Users and Computers komt nu dubbel voor. In het menu Administrative Tools blijft het ook aanwezig. Het is in het menu Microsoft Exchange opgenomen omdat Exchange 2000 Server geïntegreerd met AD samenwerkt. Gebruikers zijn in AD gedefinieerd en mailboxen horen bij gebruikers. Afb. 11 Het menu Programs, Microsoft Exchange Voor de installatie heeft u het eigenschappenvenster van Severine Heijnen bekeken (afbeelding 2). 18 Haal opnieuw het eigenschappenvenster van Severine Heijnen voor u.

12 804 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server U ziet dat er in vergelijking met afbeelding 2 het tabblad Exchange Features is bijgekomen (afbeelding 12). Onder andere hieraan ziet u dat het AD-schema is aangepast. Op dit tabblad ziet u de extra mogelijkheden van Exchange 2000 Server en of deze ingeschakeld zijn of niet. Afb. 12 Het tabblad Exchange Features 19 Sluit alle vensters. Log uit Mailboxen en Useraccounts Voor elke gebruiker die van de service gebruik moet kunnen maken, moet een mailbox in Exchange 2000 Server worden aangemaakt. Zoals u inmiddels heeft gezien, werkt Exchange 2000 Server geïntegreerd samen met AD. In AD kunnen we per gebruiker daarom een mailbox aanmaken. We kunnen dat ook doen voor een aantal gebruikers. We beginnen met de collega s uit de OU Beheer. 20 min. Practicum : Mailboxen en Useraccounts Voor dit practicum heeft u nodig: Server xxpfsv1. Werkstation xxpfws1. Tijd: ± 20 min. 1 Zorg dat u als Administrator ingelogd bent via server xxpfsv1. Mailboxen aanmaken 2 Start de MMC Active Directory Users and Computers. 3 Open de OU Beheer.

13 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server Selecteer de gebruikers Jolanda Brands, Fons Willemsen en uzelf. Open het snelmenu bij de selectie. Klik Exchange Tasks. De Exchange Task Wizard gaat van start. 5 Klik Next> in het welkomstvenster. Het wizardvenster Available Tasks verschijnt (afbeelding 13). Afb. 13 Een van de opties is Create Mailbox. 6 Selecteer in de lijst Select a task to perform de optie Create Mailbox. Klik Next>. Het wizardvenster Create Mailbox verschijnt (afbeelding 14). Afb. 14 De mailserver en bewaarplaats

14 806 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server In dit wizardvenster ziet u de mailserver en de bewaarplaats van de mailboxen. U kunt de instellingen niet wijzigen. 7 Klik Next>. Vervolgens worden de mailboxen aangemaakt. De voortgang kunt u volgen (afbeelding 15). Afb.15 Het aanmaken van de mailboxen Daarna verschijnt het samenvattingsvenster van de wizard. 8 Lees de informatie in het kader Task summary. Klik Finish. Het eigenschappenvenster van een useraccount In het voorgaande hebben we al twee keer gekeken naar het eigenschappenvenster van een useraccount. Nu we enkele gebruikers van een mailbox hebben voorzien, bekijken we dat venster nogmaals. Het wijzigen van de verschillende instellingen valt buiten het kader van dit boek. 9 Haal het eigenschappenvenster van het useraccount Fons F. Willemsen voor u. U ziet dat er nu 19 tabbladen beschikbaar zijn. 10 Haal daarvan het tabblad Exchange General voor u (afbeelding 16).

15 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 807 Afb. 16 Exchange General Via dit tabblad kunt u de alias van de mailbox wijzigen. Verder zitten er schermen achter de knoppen Delivery Restrictions, Delivery Options en Storage Limits. Voor elke knop staat er een toelichting bij. We gaan hier verder niet op in. 11 Haal het tabblad Addresses voor u (afbeelding 17). Afb adressen bij de protocollen In dit venster ziet u het -adres bij het bijbehorende -systeem. SMTP is een afkorting van Simple Mail Transfer Protocol. Het bijbehorende adres herkent u als de User Principal Name (UPN) van Fons Willemsen.

16 808 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server 12 Haal het tabblad Exchange Advanced voor u (afbeelding 18). Afb. 18 Het tabblad Exchange Advanced Op dit tabblad kunt u een alternatieve naam opgeven voor de mailbox van de betreffende gebruiker. Verder kunt u zorgen dat het -adres van de gebruiker niet op de adressenlijsten van Exchange voorkomt. Via de knop Mailbox Rights kunt u via permissies de toegang tot de mailbox regelen. De overige mogelijkheden vallen buiten het kader van dit boek. 13 Sluit op server xxpfsv1 alle vensters. Log uit Outlook configureren als mailclient Als mailclient gebruiken we Outlook. Het maakt hier niet uit of u Outlook 2000 of Outlook 2002 gebruikt. Outlook is een onderdeel van Microsoft Office. In paragraaf 12.5 heeft u gezien, hoe u Microsoft Office aan gebruikers kunt toewijzen. In paragraaf 12.6 heeft u de betreffende package verwijderd. Als het goed is, heeft u echter het administratieve installatiepunt laten staan. In het volgende practicum controleren we dat en wijzen we Microsoft Office opnieuw toe voor alle gebruikers. 10 min. Practicum : Microsoft Office toewijzen Voor dit practicum heeft u nodig: Server xxpfsv1. Werkstation xxpfws1. Tijd: ± 10 min. 1 Zorg dat u als Administrator bent ingelogd via server xxpfsv1.

17 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server Start de Explorer. Start de MMC Active Directory Users and Computers. Controleer of herstel met behulp van paragraaf 12.5 de volgende zaken: De map G:\MSOFFICE moet bestaan en gevuld zijn met de mappen en bestanden van de administratieve installatie van Microsoft Office. De map G:\MSOFFICE moet gedeeld zijn onder de naam MSOffice$. Op de share MSOffice$ moeten de share-permissies Administrators Allow: Full Control en Toegang tot MSOffice$ Allow:Change van kracht zijn. Op de map G:\MSOFFICE moeten de NTFS-permissies Administrators Allow:Full Control (geërfd) en Toegang tot MSOffice$ Allow:Modify (toegekend) van kracht zijn. De Global Security group Domain Users moet lid zijn van de Domain local Security group Toegang tot MSOffice$. Nu het administratieve installatiepunt in orde is, kunnen we de betreffende package opnieuw installeren. 3 Kijk in paragraaf 12.5 en installeer de package DATA1.MSI (PRO.MSI voor Microsoft Office xp Professional): Installeren in het GPO Default Domain Policy dat gelinkt is aan het domein xxpoliform.nl. Installeren via User Configuration. Vergeet niet de UNC-notatie te gebruiken voor de plaatsbepaling van het.msi-bestand. Kies voor Advanced published or assigned en werk de installatie verder af zoals in paragraaf Sluit na afloop op server xxpfsv1 alle vensters. Log uit. Tot slot controleren we of het toewijzen van Microsoft Office aan de gebruikers correct werkt. 5 Start werkstation xxpfws1. Log in als gebruiker Danique Vos (VosDa password VosDa) op het domein xxpoliform.nl. 6 Test op werkstation xxpfws1. Maak daarvoor een Word-document en schrijf dit naar de homedirectory van Danique Vos. 7 Als Word correct werkt, sluit dan op werkstation xxpfws1 alle vensters. Log uit. 8 Sluit op server xxpfsv1 alle vensters. Log uit. Nu Microsoft Office weer voor alle gebruikers beschikbaar is op werkstation xxpfws1, configureren we Outlook als mailclient. We nemen onszelf als voorbeeld. Zelf hebben we in de vorige paragraaf een mailbox gekregen omdat ons eigen account zich in de OU Beheer bevindt.

18 810 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server 10 min. Practicum : Outlook configureren Voor dit practicum heeft u nodig: Server xxpfsv1. Werkstation xxpfws1. Tijd: ± 10 min. 1 Zorg dat u als Administrator bent ingelogd via server xxpfsv1. 2 Log via werkstation xxpfws1 in onder uw eigen account. 3 Start op werkstation xxpfws1 het programma Outlook. Nadat de Windows Installer zijn werk heeft gedaan, verschijnt de boodschap van afbeelding 19. Afb. 19 Het registreren van Outlook-formulieren 4 Klik Ja. Outlook wordt vervolgens gestart en op de voorgrond verschijnt het venster Wizard Microsoft Outlook Setup (afbeelding 20). Afb. 20 De service(s) kiezen waarmee Outlook moet werken 5 Vink Microsoft Exchange Server af. Klik Volgende>. Het wizardvenster Microsoft Exchange Server verschijnt (afbeelding 21). We moeten aangeven op welke server Microsoft Exchange draait. In het tekstvak Postbus staat uw eigen naam.

19 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 811 Afb. 21 De mailserver invoeren 6 Vul het tekstvak Server van Microsoft Exchange met: xxpfsv1. Klik Volgende>. In het volgende wizardvenster moet u opgeven of u het werkstation mee op reis neemt (afbeelding 22). Afb. 22 Deze keuze bepaalt hoe u straks met Outlook werkt U heeft twee mogelijkheden: Kiest u voor Nee, dan wordt er bij het configureren van Outlook van uitgegaan dat uw werkstation permanent met het netwerk is verbonden. Zodra u ingelogd bent op het netwerk worden berichten bij u afgeleverd. U ziet dat aan een pictogram bij de klok in de taakbalk. Ook als u een nieuw bericht verzendt, gebeurt dat direct. Kiest u voor Ja, dan wordt er bij het configureren van Outlook van uitgegaan dat u geen on-line verbinding met de mailserver hoeft te hebben. Berichten die u off-line met Outlook maakt worden dan opgeslagen in de map Postvak UIT. Het versturen en ophalen van berichten kunt u dan on-line handmatig doen met de knop Verzenden/ontvangen.

20 812 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server 7 Selecteer Nee. Klik Volgende>. Het samenvattingsvenster verschijnt (afbeelding 23). Naast Microsoft Exchange Server is straks ook de service Outlook-adresboek beschikbaar. Deze laatste service zorgt onder andere standaard voor het adresboek Algemene adreslijst in Outlook. Afb. 23 Ook de service Outlook-adresboek is beschikbaar 8 Klik Voltooien. Nadat Outlook is geconfigureerd, verschijnt het venster van afbeelding 24. U heeft een ongelezen bericht ontvangen. Afb. 24 Outlook is geconfigureerd 9 Stuur een testmailtje naar uzelf. De Algemene adreslijst moet beschikbaar zijn.

21 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server Sluit Outlook af. Het venster van afbeelding 25 verschijnt. Afb. 25 Na de configuratie worden de Outlook-mappen gesynchroniseerd 11 Klik OK. 12 Sluit op werkstation xxpfsv1 alle vensters. Log uit. 13 Configureer nu Outlook op werkstation xxpfws1 voor de collega s uit de OU Beheer. Test het mailen door het maken van een distributielijst in de Contactpersonen, waarin alle collega s uit de OU Beheer zijn opgenomen. Test het Beantwoorden, Allen beantwoorden en Doorsturen. 14 Implementeer de mailservice op het domein xxpoliform.nl door voor alle overige gebruikers een mailbox aan te maken. Zie daarvoor paragraaf Test de mailservice uitvoerig vanaf werkstation xxpfws1. Stuur alle gebruikers een mailtje dat vanaf vandaag de mailservice operationeel is. Maak daarvoor een distributielijst in Contactpersonen. Controleer op ontvangst. 16 Sluit op werkstation xxpfws1 alle vensters. Log uit. 17 Sluit op server xxpfsv1 alle vensters. Log uit Active Directory en Exchange 2000 Server In het voorgaande is al enkele keren opgemerkt dat Exchange 2000 Server geïntegreerd samenwerkt met Active Directory. In deze paragraaf bekijken we enkele gevolgen daarvan. Die kunnen bij het dagelijkse beheer van uw netwerk van belang zijn. In het eerste practicum maakt u een nieuwe gebruiker aan. In het tweede bekijken we enkele adreslijsten. 10 min. Practicum : Nieuwe collega Bij u heeft zich een jonge dame gemeld: Guusje van Hemert. Zij studeert op een ICT-college en wil graag bij PoliForm BV stage lopen. U kunt wel wat hulp gebruiken en Jolanda Brands vindt het goed. Voor Guusje van Hemert maken we een useraccount aan in de OU Users.

22 814 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server Voor dit practicum heeft u nodig: Server xxpfsv1. Werkstation xxpfws1. Tijd: ± 10 min. 1 Log als Administrator in via server xxpfsv1. 2 Start de MMC Active Directory Users and Computers. Open de container Users. Klik Create a new user in the current container in de werkbalk. 3 Vul het eerste venster om een nieuwe gebruiker aan te maken op de gebruikelijke manier met de gegevens van Guusje van Hemert. Klik Next>. 4 Vul het tweede venster met het password HemGu en bevestig dat. Vink Password never expires af. Klik Next>. Vervolgens verschijnt er een extra wizardvenster (afbeelding 26). De geïntegreerde samenwerking van Exchange 2000 Server in AD zorgt ervoor dat u gelijk een mailbox kunt laten aanmaken. Afb. 26 Gelijk bij het aanmaken van een useraccount ook de mailbox aanmaken 5 Zorg voor de instellingen van afbeelding 26. Klik Next>. 6 Klik Finish in het samenvattingsvenster. 7 Controleer op het tabblad Exchange General van het useraccount Guusje G. van Hemert of daar de mailbox staat vermeld. 8 Werk het account van Guusje van Hemert verder af: Zij moet kunnen inloggen via werkstation xxpfws1. Haar Roaming profile moet op de juiste plaats op server xxpfsv1 worden opgeslagen. Zij krijgt een eigen homedirectory op de juiste plaats op server xxpfsv1.

23 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server Log vervolgens via werkstation xxpfws1 in als Guusje van Hemert (HemGu password HemGu). 10 Configureer Outlook op werkstation xxpfws1 als gebruiker Guusje van Hemert. Test de mailservice via een mailtje naar haarzelf. 11 Sluit op werkstation xxpfws1 alle vensters. Log uit. 12 Sluit op server xxpfsv1 alle vensters. Log uit. Opmerking Uit hoofdstuk 9 weet u dat er naast Security groups ook Distribution groups bestaan in AD. Het is aardig om er eens een aan te maken. U kunt er Security groups lid van maken volgens de geldende regels. Dit maakt het beheer uiterst flexibel. In Outlook ziet u dergelijke groepen in het adresboek. 10 min. Practicum : Adreslijsten In dit practicum bekijken we de Algemene adreslijst als demonstratie van de geïntegreerde samenwerking tussen Exchange 2000 Server en AD. Voor dit practicum heeft u nodig: Server xxpfsv1. Werkstation xxpfws1. Tijd: ± 10 min. 1 Zorg dat u onder uw eigen account via werkstation xxpfws1 bent ingelogd op het domein xxpoliform.nl. 2 Open in Outlook het Adresboek en selecteer met de uitschuiflijst Namen weergeven uit de optie Algemene adreslijst. U ziet er alle gebruikers van het netwerk (afbeelding 27).

24 816 Netwerkbeheer met Windows 2000 Server Afb. 27 De Algemene adreslijst in Outlook 3 Dubbelklik op Dick D. Brinkman. Het venster Dick D. Brinkman Properties verschijnt (afbeelding 28). Het tabblad Algemeen ligt boven. U ziet dat de attributen die u in AD in het eigenschappenvenster van het useraccount Dick Brinkman heeft ingevuld, zijn overgenomen. Merk op dat u hier geen wijzigingen kunt aanbrengen. Dat doet u in AD. Afb. 28 De eigenschappen in de Algemene adreslijst komen uit AD 4 Bekijk ook het tabblad Organisatie. U ziet er de hiërarchische verhouding binnen PoliForm BV met betrekking tot Dick Brinkman (afbeelding 29).

25 19 Lokale mailservice met Exchange 2000 Server 817 Afb. 29 Ook de hiërarchie is overgenomen 5 Bekijk ook de tabbladen Telefoon/opmerkingen en adressen. 6 Sluit na afloop op werkstation xxpfws1 alle vensters. Log uit. Sluit werkstation xxpfws1 af. 7 Sluit op server xxpfsv1 alle vensters. Log uit. Sluit server xxpfsv1 af. H19

26

Datum 15 juni 2006 Versie 1.0.6. Exchange Online. Handleiding voor gebruiker Release 1.0

Datum 15 juni 2006 Versie 1.0.6. Exchange Online. Handleiding voor gebruiker Release 1.0 Datum 1.0.6 Exchange Online Handleiding voor gebruiker Release 1.0 1.0.6 Inhoudsopgave 1 Instellingen e-mail clients 2 1.1 Gebruik via Outlook 2003 2 1.2 Gebruik via ActiveSync 15 1.3 Gebruik via andere

Nadere informatie

NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows

NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows Elders in dit werk hebt u kunnen lezen hoe DSfW ingezet kan worden als alternatief voor Active Directory. Dit heeft echter

Nadere informatie

Quickstart handleiding

Quickstart handleiding Quickstart handleiding MS Outlook Account instellen Rechten geven offline werken www.pimbox.nl/support a hosted zarafa product Inhoudsopgave Installatie van de Zarafa Outlook Client 3 Aanmaken van een

Nadere informatie

Installatie King Task Centre

Installatie King Task Centre Installatie King Task Centre In deze handleiding wordt beschreven hoe u het King Task Centre moet installeren. Deze handleiding geldt voor zowel een nieuwe installatie, als voor een upgrade van een bestaande

Nadere informatie

Installatie SQL: Server 2008R2

Installatie SQL: Server 2008R2 Installatie SQL: Server 2008R2 Download de SQL Server 2008.exe van onze site: www.2work.nl Ga naar het tabblad: Downloads en meld aan met: klant2work en als wachtwoord: xs4customer Let op! Indien u een

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

Handleiding installatie Rental Dynamics

Handleiding installatie Rental Dynamics Handleiding installatie Rental Dynamics Versie: 1.1 Datum: 9 januari 2015 1. Inleiding Deze handleiding beschrijft de procedure voor de installatie van Rental Dynamics en de benodigde software. In hoofdstuk

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2014

Installatie SQL Server 2014 Installatie SQL Server 2014 Download de SQL Server Express net advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

Central Station. Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station

Central Station. Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station Central Station Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station Versie 1.0, september 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Doel van de handleiding... 3 1.2 Afkortingen... 3 1.3 Meer informatie...

Nadere informatie

Documentatie Installatie Instructie. Microsoft Outlook: RPC over HTTPS. De Dierenbescherming

Documentatie Installatie Instructie. Microsoft Outlook: RPC over HTTPS. De Dierenbescherming Documentatie Installatie Instructie Microsoft Outlook: RPC over HTTPS De Dierenbescherming Auteur: Michel Koelewijn ICT Servicedesk Dierenbescherming Scheveningseweg 58 Postbus 85980, 2508 CR Den Haag

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Stand-alone / Netwerkversie Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit

Nadere informatie

Installatie en gebruikershandleiding Cyso Hosted Exchange MacOS X Uw gegevens:

Installatie en gebruikershandleiding Cyso Hosted Exchange MacOS X Uw gegevens: Installatie en gebruikershandleiding Cyso Hosted Exchange MacOS X Uw gegevens: Gebruikersnaam, bijvoorbeeld: et001 E-mail adres, bijvoorbeeld: tjebbe@exchangetest.nl wachtwoord, bijvoorbeeld: 89Kotahe

Nadere informatie

Snel op weg met webworxx e-mail

Snel op weg met webworxx e-mail pagina 1 van 23 Snel op weg met webworxx e-mail U heeft kleur bekend en gekozen voor webworxx e-mail. Met deze handleiding helpen wij u graag snel op weg bij het instellen van uw e-mailaccount. Firefox

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2012

Installatie SQL Server 2012 Installatie SQL Server 2012 Download de SQL Server express net Advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=29062 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

Handleiding Inloggen met SSL VPN

Handleiding Inloggen met SSL VPN Handleiding Inloggen met SSL VPN Beveiligd verbinding maken met het bedrijfsnetwerk via de Desktop Portal Versie: 24 april 2012 Handleiding SSL-VPN Pagina 1 van 10 Inleiding SSL VPN is een technologie

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

Aan de slag met het e-mailadres van uw nieuwe Website

Aan de slag met het e-mailadres van uw nieuwe Website Aan de slag met het e-mailadres van uw nieuwe Website Handleiding Inhoud 03 Basisinformatie e-mail 04 E-mailprogramma's 07 SMTP controleren als u geen e-mails kunt versturen 10 Veranderen van SMTP-poort

Nadere informatie

OPENINGSTIJDEN. Dagen Tijd Telefoon Telesur Heiligenweg Heiligenweg 14 maandag-vrijdag 07.00u-19.00u 473944/474242

OPENINGSTIJDEN. Dagen Tijd Telefoon Telesur Heiligenweg Heiligenweg 14 maandag-vrijdag 07.00u-19.00u 473944/474242 OPENINGSTIJDEN Dagen Tijd Telefoon Telesur Heiligenweg Heiligenweg 14 maandag-vrijdag 07.00u-19.00u 473944/474242 zaterdag 07.00u-13.00u Telesur Zonnebloemstraat Zonnebloemstraat 50 Maandag-Zaterdag 07.00u-21.30u

Nadere informatie

Installatie stappen Microsoft SQL Server 2012 Express With Tools:

Installatie stappen Microsoft SQL Server 2012 Express With Tools: Versie: 2012120303 Pagina 1 van 7 Installatie stappen Microsoft SQL Server 2012 Express With Tools: Wij adviseren om de installatie te doen met een gebruiker met volledige rechten. Dit stappenplan is gebasseerd

Nadere informatie

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3 Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 10.54.52.173 KvK Utrecht: 32075127 BTW: 8081.46.543.B.01 Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Nadere informatie

Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding. In combinatie met:

Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding. In combinatie met: Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding In combinatie met: Inhoudsopgave 1. Voorbereiding.... 3 2. Domaincontroller installeren en configuren.... 4 3. VPN Server Installeren en Configureren... 7

Nadere informatie

E-mail instellen (POP3/IMAP)

E-mail instellen (POP3/IMAP) E-mail instellen (POP3/IMAP) Uw e-mail instellen in Microsoft Outlook Deze handleiding legt u stap voor stap uit hoe u een e-mailaccount kunt toevoegen aan Microsoft Outlook. Voor deze handleiding is gebruik

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Gedeelde mailbox koppelen in Outlook voor beheerders

Gedeelde mailbox koppelen in Outlook voor beheerders Als je beheerder bent van een gedeelde mailbox, wil je mail kunnen versturen vanuit dat account en machtigingen daarop beheren. Daarvoor moet die mailbox op de hieronder beschreven manier in Outlook gekoppeld

Nadere informatie

Vul eerst uw naam en e-mailadres in.

Vul eerst uw naam en e-mailadres in. Outlook instellen voor een IMAP e-mail service. Vraag: mijn email-account wordt opgeheven en ik wil alle mail die nu nog op studentenmail staat bewaren. Hoe doe ik dat? U kunt alle mail downloaden op een

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie. Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie. Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Netwerkversie Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit jaar (2011) voor de laatste

Nadere informatie

Toegang Educatieve ICT Systemen

Toegang Educatieve ICT Systemen Kenmerk: ICT20070612-03444 Datum: 12 juni 2007 Toegang Educatieve ICT Systemen Beste deelnemer, In de bijgaande brief ontvang je je gebruikersnaam en wachtwoord. Deze heb je nodig om gebruik te kunnen

Nadere informatie

Inhoud 0 Inleiding 1 Algemene netwerkbegrippen De installatie van Windows Server 2003

Inhoud 0 Inleiding 1 Algemene netwerkbegrippen De installatie van Windows Server 2003 vii Inhoud 0 Inleiding 1 0.1 In dit hoofdstuk 1 0.2 Dit boek 1 0.3 De taken van een netwerkbeheerder 3 0.4 Microsoft Windows-besturingssystemen 4 0.5 PoliForm bv 7 0.6 Dit boek doorwerken 8 0.7 De installatie

Nadere informatie

Windows server 2012. Wesley de Marie. Wesley

Windows server 2012. Wesley de Marie. Wesley Windows server 2012 Wesley Windows server 2012 Naam: Klas: MICNIO2B Leerjaar: Leerjaar 1/2 Inhoud Installeren van windows server 2012... 3 Naam wijzigen... 4 IPV6 uitschakelen... 5 IP toewijzen aan je

Nadere informatie

Installatie MicroSoft SQL server 2012 Express

Installatie MicroSoft SQL server 2012 Express Installatie MicroSoft SQL server 2012 Express Het installeren van deze MicroSoft SQL server 2012 Express dient te gebeuren door iemand met volledige rechten op het systeem. Wij adviseren dit door een systeembeheerder

Nadere informatie

Outlook 2007-2010 instellen voor gebruik van Exchange (wmail.picto.nl)

Outlook 2007-2010 instellen voor gebruik van Exchange (wmail.picto.nl) Outlook 2007-2010 instellen voor gebruik van Exchange (wmail.picto.nl) Lees eerst de documentatie voor het installeren van het wmail certificaat (Certificaat_installeren.pdf) en voer de daarin vermelde

Nadere informatie

EEN TESTCENTRUM REGISTREREN EN WERKSTATIONS INSTELLEN VOOR EXAMINERING

EEN TESTCENTRUM REGISTREREN EN WERKSTATIONS INSTELLEN VOOR EXAMINERING EEN TESTCENTRUM REGISTREREN EN WERKSTATIONS INSTELLEN VOOR EXAMINERING Meer informatie op www.technologie-onderwijs.nl Een testcentrum registreren en werkstations instellen voor examinering Dit document

Nadere informatie

Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding

Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding Inhoudsopgave 1. Voorbereiding.... 3 2. Domain Controller Installeren... 4 3. VPN Configuren... 7 4. Port forwarding.... 10 5. Externe Clients verbinding

Nadere informatie

HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6. HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6 STAP 3

HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6. HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6 STAP 3 Met behulp van deze handleiding kunt u Outlook Express configureren voor het ophalen van uw e-mail met behulp van POP en het verzenden via SMTP. STAP 3 STAP 1 Open het programma Outlook Express. Klik in

Nadere informatie

Hosted Exchange Handleiding

Hosted Exchange Handleiding Hosted Exchange Handleiding 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Installatie... 4 2.1 Vooraf... 4 2.1.1 Systeemeisen... 4 2.1.2 Firewall... 4 2.1.3 Migratie richtlijnen... 5 2.2 Mobile... 6 2.2.1 ActiveSync instellen...

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie (Firebird / MS SQL / Oracle / MS Access)

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie (Firebird / MS SQL / Oracle / MS Access) Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Netwerkversie (Firebird / MS SQL / Oracle / MS Access) Upgraden van FWG 3.0/2009-20010* naar FWG 3.0/2011-2012 * of vanaf FWG 3.0/2006-2007 t/m FWG 3.0/2010-2011

Nadere informatie

Upgrade Web Client met ESS naar 3.5.0

Upgrade Web Client met ESS naar 3.5.0 Upgrade Web Client met ESS naar 3.5.0 I Upgrade Web Client met ESS naar 3.5.0 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Upgrade Web Client met ESS naar versie 3.5.0 1 1.1 Stap... 0 - Voorbereidingen 1 1.2 Stap... 1 -

Nadere informatie

Installatie Avalanche Windows

Installatie Avalanche Windows Installatie Avalanche Windows Deze handleiding beschrijft de stappen om software voor Avalanche Windows op een huidige omgeving te updaten en te installeren. Tijdens deze installatie, kunnen anders gebruikers

Nadere informatie

Handleiding Outlook 2007 december 2010

Handleiding Outlook 2007 december 2010 Vrije Universiteit Amsterdam Universitair Centrum IT Handleiding Outlook 2007 december 2010 Deze handleiding beschrijft hoe u toegang verkrijgt tot Outlook en hoe u deze kunt configureren. 1. Inhoud 1.

Nadere informatie

@ @ Machtigingen in Outlook en Outlook webmail. Windows XP SP 3. Bestemd voor: Medewerkers Versie: 0.2 Datum: 02-03-2009 Eigenaar: SSC ICT

@ @ Machtigingen in Outlook en Outlook webmail. Windows XP SP 3. Bestemd voor: Medewerkers Versie: 0.2 Datum: 02-03-2009 Eigenaar: SSC ICT Windows XP SP 3 Machtigingen in Outlook en Outlook webmail Bestemd voor: Medewerkers Versie: 0.2 Datum: 02-03-2009 Eigenaar: SSC ICT Machtigingen in Outlook en Outlook webmail Machtigingen gebruiken op

Nadere informatie

Installatie Avalanche Webview

Installatie Avalanche Webview Installatie Avalanche Webview Deze handleiding beschrijft de stappen om software voor Avalanche Webview op een huidige omgeving te updaten en te installeren. 1. Deïnstalleer de huidige Avalanche Webview

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified System Integrators Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server -

Nadere informatie

Secure File Sync - Quick Start Guide

Secure File Sync - Quick Start Guide Secure File Sync - Quick Start Guide Secure File Sync Quick Start Guide 1. Installatie van de applicatie op een computer; 2. Gebruik van de applicatie; 3. Bestanden delen vanuit de applicatie; 4. Gebruik

Nadere informatie

Installatie van sqlserver

Installatie van sqlserver Installatie van sqlserver Download SQLserver 2005 Express basis van de website van 2work: www.2work.nl, tabblad downloads; beveiligde zone. De inlog gegevens kunnen via de helpdesk aangevraagd worden.

Nadere informatie

TOEGANGSCONTROLE. Installatie Handleiding. AxiomV Client v5.2.x

TOEGANGSCONTROLE. Installatie Handleiding. AxiomV Client v5.2.x TOEGANGSCONTROLE Installatie Handleiding AxiomV Client v5.2.x Versie 5.2.x uitgave juni 2012 HLB31V1.0 Pagina 1 van 12 Installatie Handleiding Inleiding Geachte klant, Deze handleiding beschrijft de installatie

Nadere informatie

OU s en gebruikers. Lab 3.8. Doel: Je weet hoe je users kan aanmaken en hoe je het overzichtelijk houdt met OU s.

OU s en gebruikers. Lab 3.8. Doel: Je weet hoe je users kan aanmaken en hoe je het overzichtelijk houdt met OU s. OU s en gebruikers 8 Lab 3.8 Doel: Je weet hoe je users kan aanmaken en hoe je het overzichtelijk houdt met OU s. Hoofdstuk 8 OU s Andere OU s Voordelen van het gebruik van OU s is dat deze overzichtelijkheid

Nadere informatie

Stappenplan bij het gebruik van SQL 2008 Versie 2.0, 17-09-2010

Stappenplan bij het gebruik van SQL 2008 Versie 2.0, 17-09-2010 Stappenplan bij het gebruik van SQL 2008 Versie 2.0, 17-09-2010 Installatie stappen Microsoft SQL Server 2008 Express: Het is raadzaam om de volledige installatie met een gebruiker zonder beperkingen uit

Nadere informatie

Handleiding AndoMail met Zarafa

Handleiding AndoMail met Zarafa Handleiding AndoMail met Zarafa Inhoud AndoLan - Zarafa Webmail (e-mail)...3 1 Webmail met AndoMail...3 1.2 Nieuwe e-mail versturen...4 1.3 Een bijlage toevoegen...6 2 Een e-mailadres opzoeken / adresboek...7

Nadere informatie

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Auteur: Evert-Jan Steenvoorden Datum: 24-06-2015 Printers configureren In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Wat heb je nodig Om rechtstreeks af te

Nadere informatie

Handleiding Hosted Exchange

Handleiding Hosted Exchange Handleiding Hosted Exchange Toelichting In deze handleiding worden verschillende mogelijkheden en instellingen van Hosted Exchange aan u uitgelegd. Bestemming Dit document is bestemd voor klanten van Comvio

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Netwerkversie (Firebird / MS SQL / Oracle / MS Access) Upgraden van FWG 3.0/2008-2009* naar FWG 3.0/2009-2010 Attentie!! Indien u gaat upgraden en u maakt gebruik

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Versie 1.4 Datum 11 januari 2011 Status definitief Inhoud 1 Downloaden installatiebestand 3 2 SafeSign installeren 4 3 Certificaten toevoegen aan de

Nadere informatie

HANDLEIDING Installatie TESTS 2012

HANDLEIDING Installatie TESTS 2012 HANDLEIDING Installatie TESTS 2012 INHOUDSOPGAVE: Algemeen:... 2 Installatie instructies voor stand-alone computer.. 2 Uitsluitend voor netwerk-installatie.. 6 Client installatie deel 1... 6 Deel 2 netwerkinstallatie:

Nadere informatie

TOEGANGSCONTROLE. Installatie Handleiding. AxiomV Server v5.2.x

TOEGANGSCONTROLE. Installatie Handleiding. AxiomV Server v5.2.x TOEGANGSCONTROLE Installatie Handleiding AxiomV Server v5.2.x Versie 5.2.x uitgave februari 2012 HLB25V1.0 Pagina 1 van 14 Installatie Handleiding Inleiding Geachte klant, Deze handleiding beschrijft de

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Upgrade naar People Inc 3.5.0

Upgrade naar People Inc 3.5.0 I Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 1 1.1 Installeren... van de upgrade 2 1.2 Uitvoeren... van de upgrade 5 1.3 Installatie... Applicatie Server 9 1.4 Installatie... Gebruikers programma's 15 1.5 Afronding...

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Handleiding Zakelijk Exchange Online. Versie maart 2014

Handleiding Zakelijk Exchange Online. Versie maart 2014 Handleiding Zakelijk Exchange Online Versie maart 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Inloggen in Zelfservice Cloud 4 2.2 Abonnement selecteren 4 2.3 Eerste gebruiker

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

Instructie SCAN-Office. uit. Automatisering helpt Agrarisch Natuurbeheer. Uitgevoerd door collectieven

Instructie SCAN-Office. uit. Automatisering helpt Agrarisch Natuurbeheer. Uitgevoerd door collectieven uit Instructie SCAN-Office Automatisering helpt Agrarisch Natuurbeheer Uitgevoerd door collectieven Stichting Collectieven Agrarisch Natuurbeheer, SCAN Uitgevoerd door: SCAN Gerard van Drooge Bert Wiekema

Nadere informatie

Handleiding E-mail clients

Handleiding E-mail clients Handleiding E-mail clients Inhoudsopgave Handleiding E-mail clients... 1 1 POP of IMAP... 2 2 Outlook... 2 2.1 Instellen Mailaccount... 2 Stap 1... 2 Stap 2... 2 Stap 3... 3 Stap 4... 3 Stap 5... 3 Stap

Nadere informatie

Windows Xp professional op de werkstations en Windows 2000 op de Server

Windows Xp professional op de werkstations en Windows 2000 op de Server Windows Xp professional op de werkstations en Windows 2000 op de Server Uitleg over het implementeren van Microsoft Windows XP Professional op de werkstations en de bijbehorende management tools. Dit boekje

Nadere informatie

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional In deze handleiding word een drietal punten besproken. Deze punten zijn allen noodzakelijk voor het inrichten van een goede back up voor de

Nadere informatie

DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012

DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012 DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012 Inhoudsopgave 1. Windows Server 2012 voorbereiden... 3 2. Rollen installeren op Windows Server 2012... 6 3. DHCP Scopes overzetten...

Nadere informatie

Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU

Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU Inleiding Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU Doel Het doel van deze instructie is inzicht te geven in

Nadere informatie

Solution domain. Cloud PC Backup/startkit voor partners. Datum 26/05/2015 Vertrouwelijkheid Unrestricted Onze referentie V1.

Solution domain. Cloud PC Backup/startkit voor partners. Datum 26/05/2015 Vertrouwelijkheid Unrestricted Onze referentie V1. Solution domain Cloud PC Backup/startkit voor partners Datum 26/05/2015 Vertrouwelijkheid Unrestricted Onze referentie V1.0 Contact E-mail Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Hoe inloggen op de Cloud PC

Nadere informatie

Je email-programma configureren

Je email-programma configureren Email configureren 1 Je email-programma configureren Om de tweede belangrijke functie van het Internet te kunnen gebruiken moeten we onze email configureren. Er zijn ook hier verschillende programma s

Nadere informatie

Installatie handleiding Telefoon Assistent v0.4

Installatie handleiding Telefoon Assistent v0.4 Installatie handleiding Telefoon Assistent v0.4 Inhoudsopgave - Inleiding Pagina 3 - Server installatie Pagina 4 - Server installatie Update Pagina 9 - Administrator installatie/update Pagina 10 - Cliënt

Nadere informatie

5/5 Red Carpet. 5/5.1 Inleiding

5/5 Red Carpet. 5/5.1 Inleiding Management Services 5/5 Red Carpet 5/5.1 Inleiding Met de overname van Ximian is Novell ook eigenaar geworden van de Red Carpet-technologie. Hoewel het aannemelijk is dat het hier een tijdelijke oplossing

Nadere informatie

Het opzetten van een VPN (Virtual Private Network)

Het opzetten van een VPN (Virtual Private Network) Het opzetten van een VPN (Virtual Private Network) NB Dit is een voorlopige handleiding. VPN is momenteel in een testfase. Vragen en opmerkingen SVP doormailen naar fadbalie@geo.uu.nl Inhoudsopgave Pagina

Nadere informatie

SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE. Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk

SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE. Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk INHOUDSOPGAVE 1 SYSTEEMEISEN VOOR HET INSTALLEREN EN WERKEN MET VERZUIMXPERT... 3 2

Nadere informatie

DuboCalc 4.0. Installatie instructie

DuboCalc 4.0. Installatie instructie DuboCalc 4.0 Installatie instructie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Verwijderen bestaande installaties... 3 3 Installatie DuboCalc Project... 4 4 Foutmeldingen... 8 1 DuboCalc Project 2.2 Installatie

Nadere informatie

Mail op Domeinnaam. Instellen in software en apparaten. Mail op domeinnaam 29-3-2016. Versie 1.5 Auteur : E.Mouws

Mail op Domeinnaam. Instellen in software en apparaten. Mail op domeinnaam 29-3-2016. Versie 1.5 Auteur : E.Mouws Mail op domeinnaam Instellen in software en apparaten Mail op domeinnaam 29-3-2016 Versie 1.5 Auteur : E.Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave Wat is?... 3 Algemene instellingen... 3 Verschillen tussen IMAP en

Nadere informatie

1) Domeinconfiguratie van Windows 9x clients & Windows Millennium

1) Domeinconfiguratie van Windows 9x clients & Windows Millennium 1) Domeinconfiguratie van Windows 9x clients & Windows Millennium Hier gaat het dus over Windows 95, Windows 98 of Millennium. Hoe kun je het aanmelden op het domein activeren? Vooreerst dient men Client

Nadere informatie

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN

OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN Als je verschillende e-mailadressen hebt, is het interessant om bij ieder e-mailtje te kunnen kiezen om een van deze adressen als afzender

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Netwerkversie Nieuwe installatie van FWG 3.0/2009-2010 met Oracle Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Voorbereiden van de installatie... 2 2.1 Gegevens verzamelen...

Nadere informatie

10/5 Integratie met Windows

10/5 Integratie met Windows Integratie 10/5 Integratie met Windows 10/5.1 Novell Domain Services for Windows 10/5.1.1 Inleiding Tot de belangrijkste vernieuwingen in Open Enterprise Server 2 SP 1 dat in december 2008 is uitgekomen,

Nadere informatie

Installatie stappen Microsoft SQL Server 2008 R2 Express With Tools:

Installatie stappen Microsoft SQL Server 2008 R2 Express With Tools: Installatie stappen Microsoft SQL Server 2008 R2 Express With Tools: Versie: 201212031 Pagina 1 van 7 Dit stappenplan is gebasseerd op een computer zonder eerdere Microsoft SQL Server installaties. Is

Nadere informatie

1. Installatie netwerklock

1. Installatie netwerklock 1. Installatie netwerklock Bij het gebruik van een netwerklock wordt de lock op de server in het netwerk geactiveerd. De werkstations (cliënts) voeren de lockverificatie via het netwerk uit met behulp

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Outlook 2007

Gebruikershandleiding Outlook 2007 ROC van Twente - Servicedesk-ICT Gebruikershandleiding Outlook 2007 Versie 1.2 1 1. INTRODUCTIE... 3 1.1 INLOGGEN IN DE OUTLOOK 2007 CLIËNT... 3 1.2 UITLEG OVER DE OUTLOOK NAVIGATIE KNOPPEN... 3 1.3 UITLEG

Nadere informatie

TOEGANGSCONTROLE. Installatie Handleiding. AxiomLite Server v4.1

TOEGANGSCONTROLE. Installatie Handleiding. AxiomLite Server v4.1 TOEGANGSCONTROLE Installatie Handleiding AxiomLite Server v4.1 Versie 4.1 R4.3 Uitgave oktober 2014 HLB12V1.1 Pagina 1 van 11 Installatie Handleiding Inleiding Geachte klant, Deze handleiding beschrijft

Nadere informatie

Installatie Domein Windows 2000

Installatie Domein Windows 2000 Nodig : Administrative Tools (Systeembeheer) moet op het werkstation zijn geïnstalleerd Log in als Administrator (gebruiker met volledige beheersrechten) op de server of op één van de werkstations waar

Nadere informatie

Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten

Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten 1.0 Introductie Wanneer je een product hebt aangeschaft van Eminent waarbij het vereist is een harde schijf in te bouwen, kan het vaak lastig zijn een

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

WHITE PAPER. by Default Reasoning

WHITE PAPER. by Default Reasoning Title: Migratie van Windows 2003 naar Windows 2008 domain Authors: Marek Version: Final Date: 05 april 2009 Categories: Windows Server 2008 defaultreasoning.wordpress.com Page 1 Scenario: Een Windows Server

Nadere informatie

MAIL VAN UW DOMEINNAAM ONTVANGEN

MAIL VAN UW DOMEINNAAM ONTVANGEN MAIL VAN UW DOMEINNAAM ONTVANGEN Microsoft Outlook 2007 Laatste wijziging: 11 oktober 2012 HOUD DE VOLGENDE GEGEVENS BIJ DE HAND o Het betreffende mailadres o Het wachtwoord van dat adres GOED OM TE WETEN

Nadere informatie

TOEGANGSCONTROLE. Installatie Handleiding. AxiomLite Client v4.1

TOEGANGSCONTROLE. Installatie Handleiding. AxiomLite Client v4.1 TOEGANGSCONTROLE Installatie Handleiding AxiomLite Client v4.1 Versie 4.1 R4.3. Uitgave oktober 2014 HLB13V1.1 Page 1 van 12 Installatie Handleiding Inleiding Geachte klant, Deze handleiding beschrijft

Nadere informatie

ZN - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2016

ZN - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2016 ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2016 Informatiedomein: ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2016 Status: Productie Versie: v01.00 Publicatie datum: 28-11-2017

Nadere informatie

ZorgMail Secure e-mail

ZorgMail Secure e-mail ZorgMail Secure e-mail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem of uitgezonden in enige

Nadere informatie

Mywebshop Email configuratie. Versie 1.0 Februari 2010. Copyright 2010 Wikit BVBA, alle rechten voorbehouden

Mywebshop Email configuratie. Versie 1.0 Februari 2010. Copyright 2010 Wikit BVBA, alle rechten voorbehouden Mywebshop Email configuratie Copyright 2010 Wikit BVBA, alle rechten voorbehouden Deze handleiding mag gebruikt worden om met behulp van de mywebshop.net infrastructuur een webwinkel/website te bouwen.

Nadere informatie

2 Instellen Windows phone. 5 Nokia telefoon

2 Instellen Windows phone. 5 Nokia telefoon Hosted Exchange Installatie Handleiding Inhoud 1 Outlook 2007 Instellen... 4 2 Instellen Windows phone 7... 8 3 Google Android 2.2 telefoon ondersteuning... 9 4 Windows Mobile Instellen van ActiveSync...

Nadere informatie

Voorbeeld. SMTP relaydienst uitschakelen Microsoft Exchange 2007/2010

Voorbeeld. SMTP relaydienst uitschakelen Microsoft Exchange 2007/2010 Voorbeeld SMTP relaydienst uitschakelen Microsoft Exchange 2007/2010 Voorbeeld STMP relaydienst uitschakelen Microsoft Exchange 2007/2010 In dit document treft u een instructie voor het uitschakelen van

Nadere informatie

Zakelijk Exchange Online

Zakelijk Exchange Online Zakelijk Exchange Online Installatie handleiding Versie 1.0 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Licenties selecteren en gebruikers aanmaken... 4 Stap 1 Inloggen in Zelfservice ICT-diensten... 4 Stap 2 Abonnement

Nadere informatie

Handleiding. Documentbeheer. PlanCare 2. elektronisch cliënten dossier. G2 Paramedici het EPD voor paramedici. Handleiding. Declareren. Versie 3.0.0.

Handleiding. Documentbeheer. PlanCare 2. elektronisch cliënten dossier. G2 Paramedici het EPD voor paramedici. Handleiding. Declareren. Versie 3.0.0. Handleiding Documentbeheer Handleiding Declareren Versie 3.0.0.3 PlanCare 2 elektronisch cliënten dossier G2 Paramedici het EPD voor paramedici INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 2 2 Gebruik van de module...

Nadere informatie

Ongewenste e-mail. Spamfighter downloaden en installeren. U kunt Spamfighter downloaden vanaf de volgende sitepagina

Ongewenste e-mail. Spamfighter downloaden en installeren. U kunt Spamfighter downloaden vanaf de volgende sitepagina Ongewenste e-mail Spam is ongevraagde e-mail die naar veel mensen tegelijkertijd wordt verstuurd. De meeste spam is reclame voor een dienst of een product. Andere soorten ongewenste e- mail, zoals kettingbrieven

Nadere informatie

Installatie Accowin (versie 2)

Installatie Accowin (versie 2) Installatie Accowin (versie 2) Versie 2.0 Inhoudsopgave 1. Download Accowin... 2 2. Accowin2Setup uitvoeren... 3 2.1 Selecteer componenten...3 2.2 Selectie van installatie directory...4 2.2.1 Client locatie...

Nadere informatie

E-MAIL ACCOUNT CONFIGURATIE MICROSOFT OUTLOOK E-MAIL ACCOUNT CONFIGURATIE - MICROSOFT OUTLOOK - PAGINA 1 / 18

E-MAIL ACCOUNT CONFIGURATIE MICROSOFT OUTLOOK E-MAIL ACCOUNT CONFIGURATIE - MICROSOFT OUTLOOK - PAGINA 1 / 18 E-MAIL ACCOUNT CONFIGURATIE MICROSOFT OUTLOOK E-MAIL ACCOUNT CONFIGURATIE - MICROSOFT OUTLOOK - PAGINA 1 / 18 INDEX ALGEMEEN Inleiding. POP3 of IMAP. Benodigde gegevens. STAP 1: Pagina 3 Pagina 4 Pagina

Nadere informatie