De Raad van Toezicht Groningen geeft de volgende uitspraak in de zaak van: (De Commissie Lidmaatschapszaken van) de NVM, gevestigd te Nieuwegein,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Raad van Toezicht Groningen geeft de volgende uitspraak in de zaak van: (De Commissie Lidmaatschapszaken van) de NVM, gevestigd te Nieuwegein,"

Transcriptie

1 Weigeren om panden af te melden na intrekking opdracht. Wijze van communiceren van makelaar roept vaker ongenoegen op. Waarschuwend signaal van de raad in het geval van nieuwe klachten. Een makelaar weigert ondanks herhaalde verzoeken daartoe panden uit het uitwisselingssysteem en van Funda te halen. De NVM maakt vervolgens gebruik van de mogelijkheid de objecten ambtshalve af te melden. De halsstarrigheid en het optreden hebben in het verleden vaker aanleiding gegeven tot klachten en uiteindelijk zelfs tot opzegging van het lidmaatschap en aansluiting. Het beroep van beklaagden tegen deze besluiten achtte de Centrale Raad van Toezicht gegrond. Nu opnieuw klachten tegen de makelaar worden ingediend geeft de raad het signaal af dat bij nieuwe gegrond bevonden klachten niet meer met een berisping of boete kan worden volstaan. De Raad van Toezicht Groningen geeft de volgende uitspraak in de zaak van: (De Commissie Lidmaatschapszaken van) de NVM, gevestigd te Nieuwegein, klaagster, tegen 1. L MAKELAARDIJ B.V., gevestigd te L, lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen en vastgoeddeskundigen NVM, 2. mevrouw L, makelaar o.g. te L, voorheen lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen en vastgoeddeskundigen NVM, thans aangesloten NVM-makelaar, beklaagden sub 1 en 2, 1. Verloop van de procedure 1.1. Bij brief met bijlagen van 4 februari 2014 heeft de Commissie Lidmaatschapszaken klaagster tegen beklaagden een klacht ingediend Tegen deze klacht hebben beklaagden zich verweerd bij verweerschrift met bijlagen van 28 maart 2014.

2 1.3. Bij brief met bijlagen van 22 april 2014 heeft de secretaris van de Commissie nog aanvullende stukken ter kennis gebracht van de Raad De mondelinge behandeling van deze klacht heeft plaatsgevonden op 13 mei 2014 waar beklaagden zijn verschenen samen met de adviseur, de heer M. Beklaagde sub 2 vertegenwoordigde beklaagde sub 1. Namens klaagster zijn verschenen de heer C.M.J. Cramer, voorzitter van de Commissie en de heer mr. G.F. Terhaar sive Droste, secretaris van klaagster Door c.q. namens partijen is een nadere mondelinge toelichting op deze klacht gegeven en is op vragen van de Raad geantwoord. Door mr. Terhaar sive Droste is een pleitnotitie voorgedragen en overgelegd Na het sluiten van de zitting heeft beklaagde sub 2 bij bericht van 14 mei 2014 de Raad verzocht de pleitnotitie buiten beschouwing te laten op grond van de artikelen 21, 22, 23 en 24 van het Reglement Tuchtrechtspraak NVM Voorts verzoekt zij klaagster in de kosten van de procedure te veroordelen Naar aanleiding van deze verzoeken heeft de secretaris van de Raad beklaagde sub 2 bericht dat haar door de Raad niet in zijn beschouwingen zal worden betrokken, nu deze is ontvangen na sluiting van de zitting. Beklaagde heeft te kennen gegeven het hiermee niet eens te zijn. 2. De feiten 2.1. Als enerzijds gesteld en anderzijds niet of niet behoorlijk gemotiveerd betwist, alsmede op grond van de overgelegde bescheiden, voor zover niet betwist, staan tussen partijen de navolgende feiten vast In de afgelopen jaren heeft klaagster klachten ontvangen van opdrachtgevers van beklaagden en van derden over de manier waarop zij door beklaagde sub 2 zijn behandeld en benaderd. Klaagster heeft hierover diverse malen beklaagde sub 2 aangesproken en met haar daarover een discussie gehad. In september 2009 en in januari 2011 hebben er onder meer gesprekken plaatsgevonden. Daarbij is beklaagde sub 2 onder meer voorgehouden dat van een lid van de Vereniging een conflictvermijdend gedrag mag worden verwacht, zoals ook vastgelegd in regel 8 van de Erecode De ingediende klachten hebben in maart 2011 geresulteerd in een opzegging van het lidmaatschap van beklaagde sub 1 door het Algemeen Bestuur van de Vereniging alsmede in een opzegging van de aansluiting van beklaagde sub 2 als NVM makelaar. Daartegen zijn beklaagden in beroep gegaan bij de Centrale Raad van Toezicht, die van oordeel was dat klaagster in redelijkheid niet tot de gedane opzeggingen heeft kunnen besluiten. Een dragende overweging in dit oordeel was dat klaagster onvoldoende concrete feiten en omstandigheden had gesteld en daarmee haar besluit onvoldoende had onderbouwd.

3 Het beroep van beklaagden is bij beslissing van 10 februari 2012 door de Centrale Raad gegrond verklaard In oktober 2013 nam de heer J.J.B van G Vastgoed te H contact op met de Vereniging omdat beklaagde sub 2 weigerde, ondanks daartoe strekkende verzoeken een aantal appartementen aan de L nr 13 te L af te melden in het uitwisselingssysteem van de NVM. Daaraan was het volgende voorafgegaan Bij bericht van 13 februari 2012, gericht aan beklaagde sub 2, schreef de heer J. de V, directeur van V Project B.V. te A: Geachte mevrouw L, Vanaf 2010 zijn onze mensen u al aan het verzoeken te stoppen met het proberen te verkopen van onze appartementen. Ik heb u eenmaal in mijn leven ontmoet en mocht u al denken dat u een contract met ons heeft gesloten dan is u al heel duidelijk gemaakt dat dit is opgehouden, vlak nadat Gerrit S en ik bij u zijn geweest; dat was in Gerrit heeft u namelijk nadrukkelijk te kennen gegeven niets meer (voor) ons te doen. U had tot op dat moment ook geen enkel appartement verkocht. Het schijnt dat u daarna gewoon bent doorgegaan met de verkoop van deze appartementen. Terwijl wij hadden gekozen voor makelaar E en onze prijzen omlaag hebben gebracht. Daarna heeft de heer Gerrit S u namens S BV en V BV nog enkele malen uitdrukkelijk gevraagd te stoppen met uw activiteiten. U wenste echter buiten mij met niemand in gesprek te willen treden. In plaats daarvan schijnt u gewoon door te zijn gegaan met onze appartementen op het internet aan te bieden voor te hoge prijzen. En dat hindert de aanpak van makelaar E de appartementen voor een lagere prijs te verkopen. U schaadt daarmee onze bedrijfsvoering. Daarom verzoek ik u nog eenmaal: stopt u met onze appartementen en haal alles van het internet. Mocht u dit niet nakomen dan zullen wij juridische stappen nemen omdat u ons domweg al te veel schade heeft berokkend. Ik hoop echter dat u het zover niet laat komen.

4 Hoogachtend, 2.6. Bij bericht van 7 december 2012 aan gedaagde sub 1 schreef de heer J. de V: Geachte mevrouw L, Ondanks onze eerdere mededelingen dat we niets meer met u te maken willen hebben blijft u ons bestoken met herinneringsnota s. We hebben u geen enkele opdracht gegeven en al meerdere malen gewaarschuwd ons niet meer lastig te vallen, we zullen Advocatenkantoor Bakhuijsen op de hoogte brengen van uw stalkingspraktijken. Mocht u willen doorgaan dan krijgt u verder met dit kantoor te maken. Ik zal de heer Gerrit S, die namens ons al meerdere malen heeft verzocht te stoppen, op de hoogte brengen. Het gaat u verder goed. Met vriendelijke groeten, 2.7. Bij brief van 14 december 2012, gericht aan beklaagden schreef de heer mr. A.J. Bakhuijsen, advocaat te Amsterdam: Geachte mevrouw L, Mijn cliënte is V Project B.V. te A die zich tot mij wendde ter zake van het volgende. U blijft cliënte nota s sturen voor vermeende werkzaamheden, waarvan cliënte u meerdere malen heeft laten weten dat daarvoor iedere rechtsgrond (opdracht/overeenkomst) ontbreekt. Door het toezenden van de nota s wordt cliënte geconfronteerd met kosten en incasso ergernis. Ik verzoek u mij binnen 14 dagen na heden te bevestigen dat de toezending van de nota s op een misverstand uwerzijds berust en dat dit niet meer zal plaatsvinden.. Op de hiervoor onder 2.5, 2.6 en 2.7, genoemde berichten en brief is door beklaagde sub 2 niet gereageerd, althans van reacties zijn aan de Raad geen afschriften overgelegd Op 10 september 2013 stuurt beklaagde sub 2 het volgende bericht naar de hiervoor onder 2.4 genoemde heer J.J. B:

5 Dank u wel voor de toegezonden informatie betreffende de appartementen L nr 13 te L. Het spijt mij dat u onze telefoongesprekken als klantonvriendelijk heeft ervaren. U heeft telefonisch aangegeven de nieuwe eigenaar te zijn van de appartementen aan de L nr 13 te L. Het spreekt voor zich dat de makelaar alsdan vraagt om een e- mailbericht om de beller te kunnen verifiëren. Per slot van rekening kan elke willekeurige beller beweren dat hij/zij de nieuwe eigenaar is. In het verleden heb ik dat bij de L-appartementen diverse keren meegemaakt, zoals ik u reeds meldde. Het heeft alsdan geen enkele zin om de beller concreet te informeren en is zelfs onverantwoordelijk naar V B.V., zoals ik u tot drie keer toe gemeld heb. Van V B.V. heb ik geen enkel bericht van een eventuele eigendomswisseling ontvangen. Uiteindelijk heeft u mij inderdaad een gezonden. De zal ik bestuderen en nader contact met u opnemen. Indien u vragen heeft kunt u altijd even contact met ondergetekende opnemen. Met vriendelijke groet, 2.9 Bij bericht van 3 oktober 2013, gericht aan het mailadres van beide beklaagden schrijft de heer J.J.B: Geachte mevrouw L, Wij hebben u herhaaldelijk verzocht de appartementen aan de L nr 13 te verwijderen van Funda zoals door u aangemeld. De meeste van de door u aangeboden woningen zijn niet te koop, de desbetreffende eigenaren c.q. bewoners ondervinden dan ook schade door uw nalatigheid. Helaas hebben onze verzoeken op een vriendelijke wijze niet geresulteerd in verwijderen van de woningen. Wij sommeren u dan ook per direct de appartementen zoals hieronder weergegeven te verwijderen, wij geven u hiertoe 24 uur de tijd. Indien u niet aan ons verzoek voldoet zullen wij u een dwangsom van 100,- per dag per appartement opleggen. Met vriendelijke groet, De aan deze gehechte lijst van appartementen (staande onder de reclamebanner van L Makelaardij L ) betroffen de appartementen aan de L nr 13 a t/m 13 f en Lijnbaan 13 h.

6 2.11. In reactie op deze mailde beklaagde sub 2 op 4 oktober 2013 aan de heer B dat zij van V B.V. opdracht gekregen heeft tot plaatsing van deze appartementen op Funda, dat zij beschikte over de sleutels en dat nimmer door haar bericht was ontvangen dat de opdracht zou zijn beëindigd of dat er sprake zou zijn van eigendomsoverdracht en of wijziging van de tenaamstelling. Beklaagde sub 2 merkt op dat zij een identificatieplicht heeft en dat zij niet na kan gaan of B de verantwoordelijke persoon is van de B.V. waaraan de eigendom zou zijn overgedragen. Zij stelde in haar mail als NVM-makelaar nodig te hebben: 1. Schriftelijke opzegging van de juiste verantwoordelijke (KvK-uittreksel) van V B.V. en sleuteloverhandiging aan deze verantwoordelijke rechtspersoon; of 2. Schriftelijke opdracht tot verwijdering van de panden van Funda door de juiste verantwoordelijke (KvK-uittreksel) van de nieuwe eigenaar (B.V.) c.q. de eigenaar (privépersoon) en sleuteloverhandiging; 3. De eigenaar dient zich hiertoe te identificeren. Identificatie kan niet schriftelijk geschieden, alleen in persoon. Of de eigenaar kan via een notaris (identificatieplicht bij de notaris) of advocaat (identificatieplicht bij de advocaat) opdracht geven tot het verwijderen van de panden van Funda en de sleuteloverhandiging. In afwachting hiervan, verblijf ik, In reactie op dit mailbericht mailde B aan beklaagde sub 1: Geachte mevrouw L, De voormalige eigenaar van de appartementen in L heeft u reeds in februari en december 2012 verzocht tot verwijdering van de panden van funda. Reeds sinds februari 2012 staan derhalve de woningen onterecht en zonder toestemming van de eigenaar op funda. In de bijlage een kopie van de verzoeken aan u gericht. U kunt de sleutels overhandigen aan notaris Geert Veenstra van Slagman Notarissen in Leeuwarden, deze is gevolmachtigd namens V. (volgt naam, adres en verdere gegevens van de notaris, RvT) Daarmee voldoen wij aan het verzoek van een schriftelijke opzegging van de juiste verantwoordelijke van V BV en sleuteloverhandiging aan deze verantwoordelijke rechtspersoon.

7 Met vriendelijke groet, Beklaagden hebben de objecten niet afgemeld In verband met deze gang van zaken heeft de Vereniging, nadat bij de afdeling Consumentenvoorlichting over het vorenstaande was geklaagd, gebruik gemaakt van de haar toekomende bevoegdheid (op grond van het Reglement Lidmaatschap en Aansluiting) zelf de objecten af te melden. Daarvan is door de Vereniging bij van 18 oktober 2013 aan beklaagden kennis gegeven. 3. De klacht 3.1. Samengevat en zakelijk weergegeven houdt de klacht in dat beklaagden anders hebben gehandeld dan een behoorlijk makelaar(skantoor) betaamt door, ondanks het feit dat een opdracht tot bemiddeling bij verkoop was ingetrokken, nalatig te blijven in het uitwisselingssysteem de betreffende objecten af te melden. 4. Het verweer 4.1. Beklaagde merkt samengevat tot haar verweer het volgende op Beklaagde sub 2 ontkent in het algemeen dat er een stroom van klachten over beklaagden zou zijn geuit; zij acht dat sterk overtrokken. Vrijwel alle klachten, zo stelt beklaagde sub 2, zijn terug te voeren op problemen met betalingen van rechtmatige vorderingen van haar wegens bemiddelingsprovisie of advertentiekosten. Daarover zijn verschillen van mening met cliënten ontstaan maar zij acht het feit dat dan door haar incassomaatregelen worden getroffen jegens de desbetreffende relatie niet onzorgvuldig en geen handelen in strijd met wat een behoorlijk makelaar betaamt Wat de onderhavige kwestie betreft heeft de heer P. D, namens V Projecten B.V. te A op 6 november 2008 aan beklaagde sub 2 (toen nog: rechtstreeks NVM-lid) een opdracht verstrekt tot het verlenen van diensten bij verkoop met betrekking tot zeven appartementen in het complex De H te L. De voor deze diensten in rekening te brengen courtage zou 4.000,- exclusief BTW per appartement zijn, in welke courtage eventuele kosten voor fotopresentatie etc. waren begrepen. Enkele andere specifieke kosten zouden extra worden vergoed. Partijen kwamen overeen dat op basis van no cure no pay zou worden opgetreden in geval van het intrekken van de opdracht door de opdrachtgever Op uitdrukkelijk verzoek van beklaagde sub 2 heeft de heer J. de V van V Projecten B.V. de door de heer D ondertekende opdracht tot dienstverlening bevestigd. Bij zijn brief voegde De V een kopie van zijn paspoort en een uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel te A met betrekking tot V B.V.

8 4.5. Beklaagden ontkennen enig bericht of mededeling van V B.V. of de heer De V te hebben ontvangen dat de opdracht tot dienstverlening werd beëindigd. Daar is niet met beklaagde sub 2 over gesproken en evenmin is daarover geschreven. De door De V overgelegde van 13 februari 2012 is beklaagden niet bekend Pas na de brieven van de heer B van G Vastgoed heeft beklaagde sub 2 onderkend dat V B.V. kennelijk niet meer de eigenares was van de appartementen die zij van deze B.V. in portefeuille had en zij heeft daarom aan de heer B gevraagd haar formeel aan te tonen dat hij beschikkingsbevoegd was, waarbij zij hem om zijn identificatie en uittreksel uit de Kamer van Koophandel verzocht. Aan dit verzoek is door B niet voldaan Beklaagde stelt dat zij wordt geschaad in haar eer en goede naam en dat zij ten onrechte wordt beticht van handelingen die de belangen van de Vereniging zouden schaden en in strijd zouden zijn met de stand van de makelaardij. Beklaagde verzoekt de Raad klaagster te veroordelen in de kosten van deze klachtprocedure. 5. De beoordeling van het geschil 5.1. De klacht richt zich tegen L Makelaardij B.V., gevestigd te L, lid van de Vereniging en tegen mevrouw L, die aangesloten makelaar NVM is. De Raad van Toezicht Groningen is derhalve bevoegd om van deze klacht kennis te nemen Beklaagde sub 2 is leidinggevende van beklaagde sub 1 en zij zijn in zoverre met elkander te vereenzelvigen. Het handelen van beklaagde sub 2, voor zover aan het oordeel van de Raad onderworpen, is daarom in gelijke mate toe te rekenen aan beklaagde sub De klacht draait om de vraag of beklaagde sub 2 anders heeft gehandeld dan een behoorlijk makelaar betaamt door, na intrekking van een gegeven verkoopopdracht, ondanks daartoe gedane verzoeken de appartementen die haar in portefeuille waren gegeven in het uitwisselingssysteem niet af te melden. Indien inderdaad de verkoopopdracht was ingetrokken, was beklaagde sub 2 gehouden binnen 24 uur na intrekking van die opdracht een afmelding te registreren in het uitwisselingssysteem van de Vereniging Beklaagde sub 2 ontkent dat de heer De V van V B.V. haar mondeling of schriftelijk te kennen heeft gegeven dat hij de opdracht wilde intrekken. Daarom is er geen afmelding gevolgd in het uitwisselingssysteem In het bericht van 13 februari 2012, zoals hiervoor onder 2.5. geciteerd, schrijft de heer De V aan beklaagde sub 2 dat onze mensen al vanaf 2010 haar verzochten te stoppen met de verkoop van de appartementen. Hij verzocht expliciet beklaagde haar activiteiten te staken en zorg te dragen voor de afmelding. Beklaagde sub 2 ontkent dit bericht te hebben ontvangen De Raad passeert dit verweer.

9 Het bericht van de heer De V van 7 december 2012, zoals geciteerd hiervoor onder 2.6 en de brief van de advocaat van V B.V. van 14 december 2012, zoals geciteerd hiervoor onder 2.7, hebben beklaagde geen aanleiding gegeven tot enige reactie of tot het doen van navraag. Het had op de weg van beklaagde als behoorlijk makelaar gelegen de situatie tot opheldering te brengen gezien de inhoud van de berichten die haar werden gezonden en waarvan de ontvangst niet is betwist. Die navraag heeft beklaagde nagelaten en dat acht de Raad in strijd met wat een behoorlijk makelaar betaamt. Beklaagde heeft immers niet ontkend het bericht van 7 december 2012 te hebben ontvangen waarin De V onder meer schrijft: Wij hebben u geen enkele opdracht gegeven en al meerdere malen gewaarschuwd ons niet meer lastig te vallen. Deze mededelingen zijn niet voor misduiding vatbaar voor een professioneel makelaar en moeten aanleiding zijn tot nader onderzoek en het vragen van opheldering, voor zover de inhoud al niet duidelijk is Dit klemt te meer nu klaarblijkelijk V B.V. haar belangen heeft overgedaan aan de vennootschap van de heer B die daarvan aan beklaagde kennis heeft gegeven. Daarbij heeft B een notariskantoor in Leeuwarden genoemd bij wie beklaagde sub 2 zou kunnen verifiëren hoe de gang van zaken is geweest en welke rechten B uit de gesloten overeenkomst tot overdracht kon ontlenen, waarna zij haar positie zou kunnen bepalen Beklaagde heeft dat nagelaten, hoewel zij in de richting van de notaris gemachtigd was door B om nadere inhoudelijke informatie te vragen, en zij heeft daarentegen zodanig gecommuniceerd dat dit heeft geleid tot klachten bij de Vereniging en uiteindelijk tot indienen van de onderhavige klacht De Raad acht deze klacht gegrond. Beklaagde heeft anders gehandeld dan een behoorlijk makelaar betaamt bij de uitvoering van een haar gegeven opdracht, waarbij zij door de wijze waarop zij heeft gecommuniceerd ernstig ongenoegen heeft opgeroepen bij haar (voormalige) opdrachtgever. Het optreden van beklaagde getuigt van een mate van starheid die bij relaties, naar de Raad ambtshalve bekend is, vaker irritaties oproept. Dit leidt soms tot klachten, die echter niet altijd gegrond zijn Door klaagster zijn aan de Raad aanvullend stukken toegezonden die verband houden met een eveneens op 13 mei 2014 door de Raad behandelde klacht, waarvan eveneens heden uitspraak zal worden gedaan. De Raad zal deze aan hem toegezonden stukken in deze buiten beschouwing laten nu daarop afzonderlijk wordt beslist. Het betreft echter ook hier een kwestie die naar het oordeel van de Raad op een andere wijze dan door middel van een klachtprocedure door beklaagden had moeten worden opgelost De Raad zal beklaagde een straf opleggen als na te melden. De Raad merkt daarbij thans reeds op dat beklaagde het punt nadert - mochten er in de toekomst opnieuw klachten tegen haar worden ingediend omtrent aspecten die verband houden met haar optreden en attitude jegens (voormalige) opdrachtgevers - de Raad bij een gegrondverklaring niet meer met een berisping of boete zal kunnen volstaan.

10 De Raad wil hiermee in de richting van beklaagde sub 2 een duidelijk signaal afgeven Wat betreft de door beklaagde sub 2 gevraagde kostenveroordeling van klaagster oordeelt de Raad dat zij in die vordering niet kan worden ontvangen. Het verenigingsrecht en de toepasselijke statuten en reglementen geven de Raad geen bevoegdheid ten laste van een klager een kostenveroordeling ten behoeve van een beklaagde makelaar op te leggen. Dit speelt in de onderhavige klacht overigens geen rol nu deze gegrond wordt geacht De Raad doet uitspraak als na te melden. 6. De beslissing 6.1. De Raad verklaart jegens beide beklaagden de ingediende klacht gegrond De Raad legt aan beklaagde sub 2 op de straf van: berisping De Raad bepaalt dat beklaagden de kosten vallende op de behandeling van deze klacht tot een bedrag van 2.750,- aan de Vereniging dienen te voldoen binnen zes weken nadat deze beslissing onaantastbaar zal zijn geworden. ALDUS gewezen te Groningen op 13 mei 2014 door mr. B. van den Bosch, voorzitter, C.A. Voogd, lid, en de secretaris mr. G.J. Niezink. Getekend door de voorzitter en de secretaris op 2 juni mr. B. van den Bosch, voorzitter mr. G.J. Niezink, secretaris

10-02 DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM

10-02 DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM 10-02 DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM Risicodragende projectontwikkeling via echtgenote. Verantwoordelijkheid als leidinggevende. De

Nadere informatie

De Centrale Raad van Toezicht geeft de volgende uitspraak in de zaak van:

De Centrale Raad van Toezicht geeft de volgende uitspraak in de zaak van: Weigeren om panden af te melden na intrekking opdracht. Makelaar kon denken dat opdracht doorliep. Waarschuwend signaal van de raad in het geval van nieuwe klachten niet terecht. Een makelaar weigert ondanks

Nadere informatie

Oncollegiaal gedrag. Negatieve uitlatingen over collega. Klacht gegrond, geen straf.

Oncollegiaal gedrag. Negatieve uitlatingen over collega. Klacht gegrond, geen straf. Oncollegiaal gedrag. Negatieve uitlatingen over collega. Klacht gegrond, geen straf. Een makelaar wiens kantoor failliet is verklaard, treedt zonder schriftelijke vastlegging daarvan in dienst van het

Nadere informatie

DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENI- GING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM

DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENI- GING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM 09-18 DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENI- GING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM Beweerdelijk onjuiste vraagprijs en te geringe verkoopactiviteiten. Beëindiging opdracht door

Nadere informatie

Niet-nakoming van bindend advies. Na intrekking van opdracht reclamefilmpje waarin het te koop staande pand voorkomt, niet verwijderd.

Niet-nakoming van bindend advies. Na intrekking van opdracht reclamefilmpje waarin het te koop staande pand voorkomt, niet verwijderd. Niet-nakoming van bindend advies. Na intrekking van opdracht reclamefilmpje waarin het te koop staande pand voorkomt, niet verwijderd. De voormalige opdrachtgever van de makelaar kaart een geschil aan

Nadere informatie

Waardebepaling tegen de zin van een van de twee opdrachtgevers gemeld.

Waardebepaling tegen de zin van een van de twee opdrachtgevers gemeld. Waardebepaling tegen de zin van een van de twee opdrachtgevers gemeld. Klaagster en haar partner gaan uit elkaar. In dat kader moet de gezamenlijke woning worden verkocht. Als na geruime tijd geen verkoop

Nadere informatie

Optie en Bod. Afbreken onderhandelingen. Contact opnemen met opdrachtgever van collega.

Optie en Bod. Afbreken onderhandelingen. Contact opnemen met opdrachtgever van collega. Optie en Bod. Afbreken onderhandelingen. Contact opnemen met opdrachtgever van collega. Nadat de verkopend makelaar en haar opdrachtgeefster (klaagster) de onderhandelingen met gegadigde 1 hadden beëindigd,

Nadere informatie

Tuchtrechtspraak NVM. Stichting RvT Zuid 203 ERECODE 202 TAXATIE. Taxatie uitgevoerd door medewerker die geen lid NVM was.

Tuchtrechtspraak NVM. Stichting RvT Zuid 203 ERECODE 202 TAXATIE. Taxatie uitgevoerd door medewerker die geen lid NVM was. 19-04 RvT Zuid 203 ERECODE 202 TAXATIE Taxatie uitgevoerd door medewerker die geen lid NVM was. De NVM verwijt makelaarskantoor X (beklaagde en lid NVM) dat door haar medewerker/vennoot Z een taxatierapport

Nadere informatie

Oncollegiaal gedrag. Als adviseur van koopster geen contact opgenomen met makelaarverkoper.

Oncollegiaal gedrag. Als adviseur van koopster geen contact opgenomen met makelaarverkoper. Oncollegiaal gedrag. Als adviseur van koopster geen contact opgenomen met makelaarverkoper. Iemand heeft belangstelling voor een appartement dat bij een makelaar (klager) te koop staat. Er wordt overeenstemming

Nadere informatie

Eigen belang/handel. Risicodragende projectontwikkeling.

Eigen belang/handel. Risicodragende projectontwikkeling. Eigen belang/handel. Risicodragende projectontwikkeling. Makelaarskantoor X (beklaagde 1)heeft van projectontwikkelaar F een opdracht tot dienstverlening bij verkoop van drie woningen ontvangen. Y (Beklaagde

Nadere informatie

DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM

DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM 10-07 DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM Beweerdelijk onduidelijke koopakte opgesteld. Afspraken beweerdelijk niet correct vastgelegd.

Nadere informatie

201 BIEDEN, ONDERHANDELEN & TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST

201 BIEDEN, ONDERHANDELEN & TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST 18-127 RvT Noord 201 BIEDEN, ONDERHANDELEN & TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST Informatie aan niet-opdrachtgever. Niet nakomen van gemaakte afspraken nadat zich een tweede, betere koper had gemeld. Ontbindende

Nadere informatie

Belangenbehartiging opdrachtgever. Beslaglegging.

Belangenbehartiging opdrachtgever. Beslaglegging. Belangenbehartiging opdrachtgever. Beslaglegging. Nadat klagers hun opdracht tot dienstverlening bij verkoop van hun woning resp. perceel grond hadden ingetrokken, is onenigheid ontstaan over de door hun

Nadere informatie

De heer M.E. W., wonende te A, hierna te noemen: klager tegen De besloten vennootschap M MAKELAARDIJ B.V., gevestigd te B, NVM-lid,

De heer M.E. W., wonende te A, hierna te noemen: klager tegen De besloten vennootschap M MAKELAARDIJ B.V., gevestigd te B, NVM-lid, Beweerdelijk onvoldoende belangenbehartiging. Ontmoedigingsbeleid. Verkoper is van mening dat zijn makelaar, die tevens zijn buurvrouw is, een ontmoedigingsbeleid heeft gevoerd bij de verkoop van zijn

Nadere informatie

MAKELAARDIJ ONROEREND GOED L B.V.

MAKELAARDIJ ONROEREND GOED L B.V. Niet elke onderneming binnen één groep lid NVM. Indruk gewekt NVM-lid te zijn. Vermeende onvoldoende communicatie. Klager huurt van een eigenaar een bedrijfsruimte in welk kader hij te maken heeft met

Nadere informatie

Collegialiteit. Contact opnemen met opdrachtgever van collega.

Collegialiteit. Contact opnemen met opdrachtgever van collega. Collegialiteit. Contact opnemen met opdrachtgever van collega. Klager (makelaar X) had een woning in verkoop waarin de opdrachtgevers van beklaagde (makelaar Z) interesse hadden. Klager verwijt beklaagde

Nadere informatie

Belangenbehartiging opdrachtgever. Contractsbepalingen. Courtage.

Belangenbehartiging opdrachtgever. Contractsbepalingen. Courtage. Belangenbehartiging opdrachtgever. Contractsbepalingen. Courtage. De verkoper van een woning (klager) verwijt zijn makelaar dat hij courtage in rekening heeft gebracht nadat de woning buiten de makelaar

Nadere informatie

Opname in koopakte van afkoop leasecontract c.v.. Koopovereenkomst ontbonden en nieuwe overeenkomst gesloten met andere regeling over c.v..

Opname in koopakte van afkoop leasecontract c.v.. Koopovereenkomst ontbonden en nieuwe overeenkomst gesloten met andere regeling over c.v.. Opname in koopakte van afkoop leasecontract c.v.. Koopovereenkomst ontbonden en nieuwe overeenkomst gesloten met andere regeling over c.v.. Klagers kopen een woning via makelaar-verkoper (beklaagde). In

Nadere informatie

Raad van Toezicht Haarlem van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in Onroerende goederen en vastgoeddeskundigen NVM

Raad van Toezicht Haarlem van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in Onroerende goederen en vastgoeddeskundigen NVM Informatie aan niet-opdrachtgever. Mededelings- en onderzoeksplicht. Uitzicht. Klagers hebben nieuw te bouwen appartementen gekocht. Na de oplevering bleek dat het gebouw dat tegenover hun appartementen

Nadere informatie

CR 12/2424 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM.

CR 12/2424 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. CR 12/2424 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. Onderhandelingsperikelen. Onjuiste beeldvorming over positie veroorzaakt. Vertrouwen

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM

RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM 11-03 RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM Onderzoek naar kredietwaardigheid en huurverleden van huurder. Hennepkwekerij in het gehuurde. Tardief

Nadere informatie

Onjuist omschreven factuur ingediend. Samenwerking met andere adviseurs. Wat is courtage?

Onjuist omschreven factuur ingediend. Samenwerking met andere adviseurs. Wat is courtage? Onjuist omschreven factuur ingediend. Samenwerking met andere adviseurs. Wat is courtage? Een notaris en een bank klagen erover dat een makelaarskantoor bij eerstgenoemde een factuur heeft ingediend voor

Nadere informatie

Belangenbehartiging opdrachtgever. Onvoldoende belangenbehartiging. Tegenstrijdige opdrachten.

Belangenbehartiging opdrachtgever. Onvoldoende belangenbehartiging. Tegenstrijdige opdrachten. Belangenbehartiging opdrachtgever. Onvoldoende belangenbehartiging. Tegenstrijdige opdrachten. Klager heeft een woning gekocht. Beklaagde trad daarbij op als makelaar voor verkoper B. Verkoper B weigerde

Nadere informatie

De Raad van Toezicht Groningen geeft de volgende uitspraak in de zaak van: tegen

De Raad van Toezicht Groningen geeft de volgende uitspraak in de zaak van: tegen Geen nieuw oordeel over feiten waarover eerder is geoordeeld. Geen schade berokkend aan voormalige werkgever. Geen onjuiste voorlichting aan opdrachtgever. De klacht van de voormalige werkgever van beklaagde

Nadere informatie

18-50 RvT Amsterdam 203 ERECODE

18-50 RvT Amsterdam 203 ERECODE 18-50 RvT Amsterdam 203 ERECODE Collegialiteit. Beëindiging samenwerkingsverband. Onvoldoende gekwalificeerde medewerkers. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Oneerlijke concurrentie. Onvoldoende communicatie.

Nadere informatie

De Centrale Raad van Toezicht geeft de volgende uitspraak in de zaak van: B MAKELAARDIJ, lid van de vereniging, gevestigd en kantoorhoudende te M,

De Centrale Raad van Toezicht geeft de volgende uitspraak in de zaak van: B MAKELAARDIJ, lid van de vereniging, gevestigd en kantoorhoudende te M, Controle door de makelaar op storting waarborgsom. Een makelaar verkoopt voor klager diens woning. In de koopakte wordt geen financieringsvoorbehoud gemaakt. Koper verbindt zich om uiterlijk op 12 november

Nadere informatie

de heer S. en mevrouw V., wonende [adres], klagers, tegen:

de heer S. en mevrouw V., wonende [adres], klagers, tegen: Belangenbehartiging opdrachtgever. Tegenstrijdige opdrachten. Opdracht niet schriftelijk vastgelegd. Klagers wilden graag in een bepaalde stadswijk een woning kopen en hebben zich daarom tot een makelaar

Nadere informatie

Beweerdelijke instructies bij verkoop niet opgevolgd. Declaratie zonder overleg bij notaris ingediend? Nodeloze kosten veroorzaakt?

Beweerdelijke instructies bij verkoop niet opgevolgd. Declaratie zonder overleg bij notaris ingediend? Nodeloze kosten veroorzaakt? Beweerdelijke instructies bij verkoop niet opgevolgd. Declaratie zonder overleg bij notaris ingediend? Nodeloze kosten veroorzaakt? Klager krijgt van de bank, die bij de rechter verlof had gevraagd om

Nadere informatie

Beweerdelijk onheus gedrag van makelaar. Weigering afgifte sleutels na beëindiging verkoopopdracht. Niet de-escalerend optreden makelaar.

Beweerdelijk onheus gedrag van makelaar. Weigering afgifte sleutels na beëindiging verkoopopdracht. Niet de-escalerend optreden makelaar. Beweerdelijk onheus gedrag van makelaar. Weigering afgifte sleutels na beëindiging verkoopopdracht. Niet de-escalerend optreden makelaar. Klaagster en haar voormalige echtgenoot geven beklaagde opdracht

Nadere informatie

Echtscheiding, perikelen bij. Onvoldoende overleg opdrachtgever. Ongepast optreden.

Echtscheiding, perikelen bij. Onvoldoende overleg opdrachtgever. Ongepast optreden. 18-24 RvT Amsterdam 200 BELANGENBEHARTIGING OPDRACHTGEVER Echtscheiding, perikelen bij. Onvoldoende overleg opdrachtgever. Ongepast optreden. Klager en zijn ex-partner zijn door de voorzieningenrechter

Nadere informatie

Taxatie. Onjuiste taxatiewaarde.

Taxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Taxatie. Onjuiste taxatiewaarde. In verband met een mogelijke verkoopopdracht heeft beklaagde aan de eigenaar van een woning een vraagprijs geadviseerd van EUR 349.500 k.k. Een maand later werd beklaagde

Nadere informatie

Meetinstructie. Geen informatie verstrekt over positie van medewerker van makelaarskantoor.

Meetinstructie. Geen informatie verstrekt over positie van medewerker van makelaarskantoor. Meetinstructie. Geen informatie verstrekt over positie van medewerker van makelaarskantoor. Klagers kopen een appartement dat volgens de verkoopbrochure een woonoppervlak heeft van 71 m². De opmeting van

Nadere informatie

VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM

VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM 1 Eigen Belang. Makelaar koopt via rechtspersoon. Beklaagde heeft van een gemeente een opdracht tot dienstverlening bij verkoop van een kantoorpand ontvangen. Er was weinig belangstelling en het pand is

Nadere informatie

de heer L., makelaar in onroerende zaken, kantoorhoudende te B, hierna te noemen beklaagde Zitting: donderdag 18 oktober 2012

de heer L., makelaar in onroerende zaken, kantoorhoudende te B, hierna te noemen beklaagde Zitting: donderdag 18 oktober 2012 RAAD VAN TOEZICHT HILVERSUM Optreden als makelaar of niet? Aan koper inlichtingen verstrekt over voormalige echtelijke woning. Doelbewuste poging om ex-echtgenote te beschadigen. Bij de echtscheiding tussen

Nadere informatie

CR 13/2476 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM.

CR 13/2476 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. CR 13/2476 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. Klacht tegen makelaarskantoor en niet tegen de daaraan verbonden makelaar. Informatieplicht

Nadere informatie

De Centrale Raad van Toezicht geeft de volgende uitspraak in de zaak van: G MAKELAARS, NVM-lid, kantoorhoudende te A, beklaagde in hoger beroep

De Centrale Raad van Toezicht geeft de volgende uitspraak in de zaak van: G MAKELAARS, NVM-lid, kantoorhoudende te A, beklaagde in hoger beroep Zie ook 16/2577 Overtreding verbod op handel. Verantwoordelijkheid van de onderneming voor het optreden van de makelaar. De bank wenst als hypotheekhouder van een appartement tot verkoop daarvan over te

Nadere informatie

Beweerdelijk optreden voor meerdere partijen tegelijk. Gebreken aan het gekochte bij doorverkoop.

Beweerdelijk optreden voor meerdere partijen tegelijk. Gebreken aan het gekochte bij doorverkoop. Beweerdelijk optreden voor meerdere partijen tegelijk. Gebreken aan het gekochte bij doorverkoop. Klaagster tracht haar woning via beklaagde te verkopen. Omdat zij haast heeft doet haar makelaar de suggestie

Nadere informatie

de heer L. D., makelaar in onroerende zaken en D MAKELAARDIJ, kantoorhoudende te Bussum, hierna gezamenlijk te noemen beklaagde

de heer L. D., makelaar in onroerende zaken en D MAKELAARDIJ, kantoorhoudende te Bussum, hierna gezamenlijk te noemen beklaagde RAAD VAN TOEZICHT HILVERSUM Onbereikbaarheid makelaar. Onjuist gedrag: huurpenningen en waarborgsom niet naar eigenaar doorgestort. Een makelaar verkoopt het hem privé in eigendom toebehorende appartement

Nadere informatie

DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM

DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM 10-05 DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM Beweerdelijk onvoldoende verkoopinspanningen. Beweerdelijk onjuist prijsadvies. De makelaar heeft

Nadere informatie

De Raad van Toezicht Groningen geeft de volgende uitspraak in de zaak van: tegen

De Raad van Toezicht Groningen geeft de volgende uitspraak in de zaak van: tegen Onverwachte kosten voor koper appartementsrecht. Klager koopt met behulp van een eigen makelaar een appartementsrecht. Pas nadat hij eigenaar is geworden verneemt hij dat van de eigenaren een extra bijdrage

Nadere informatie

Collegialiteit. Oneerlijke concurrentie. Aftroggelen van medewerkers van collega. Onvoldoende gekwalificeerde medewerkers.

Collegialiteit. Oneerlijke concurrentie. Aftroggelen van medewerkers van collega. Onvoldoende gekwalificeerde medewerkers. 18-20 RvT Zuid 205 OVERIG Collegialiteit. Oneerlijke concurrentie. Aftroggelen van medewerkers van collega. Onvoldoende gekwalificeerde medewerkers. Klager (makelaarskantoor X) verwijt beklaagde (makelaarskantoor

Nadere informatie

Adviseur en tegelijkertijd koper van pand van cliënt. Misbruik van omstandigheden. Zeer ernstige schending van Erecode.

Adviseur en tegelijkertijd koper van pand van cliënt. Misbruik van omstandigheden. Zeer ernstige schending van Erecode. Adviseur en tegelijkertijd koper van pand van cliënt. Misbruik van omstandigheden. Zeer ernstige schending van Erecode. Een makelaar, toen nog niet aangesloten bij de NVM, wordt door een bejaard echtpaar

Nadere informatie

CR 09/2280 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM.

CR 09/2280 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. CR 09/2280 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. Informatie aan niet-opdrachtgever. Verleggen van bemiddelingskosten naar de andere

Nadere informatie

Raad van Toezicht Haarlem van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen en vastgoeddeskundigen NVM

Raad van Toezicht Haarlem van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen en vastgoeddeskundigen NVM Informatie aan niet-opdrachtgever. Ontbindende voorwaarde. Contractsbepalingen. Zelfstandig oordeel van de Raad van Toezicht t.o.v. arrest van het Gerechtshof. Klaagster heeft een woning gekocht die beklaagde

Nadere informatie

Onzorgvuldig en onvolledig taxatierapport. Ontvankelijkheid klager.

Onzorgvuldig en onvolledig taxatierapport. Ontvankelijkheid klager. Onzorgvuldig en onvolledig taxatierapport. Ontvankelijkheid klager. Klager wil een naast zijn woning gelegen strook grond aankopen. Hij bereikt met de eigenaar overeenstemming voor een koopsom van 17.000.

Nadere informatie

Informatie aan niet-opdrachtgever. Beëindiging huurovereenkomst. Terugbetaling waarborgsom.

Informatie aan niet-opdrachtgever. Beëindiging huurovereenkomst. Terugbetaling waarborgsom. Informatie aan niet-opdrachtgever. Beëindiging huurovereenkomst. Terugbetaling waarborgsom. Klager heeft bij het sluiten van een huurovereenkomst, aan de makelaar van de verhuurder (beklaagde) een waarborgsom

Nadere informatie

De Raad van Toezicht Breda geeft de volgende uitspraak in de zaak van: mevrouw F., wonende te [adres], klaagster, tegen

De Raad van Toezicht Breda geeft de volgende uitspraak in de zaak van: mevrouw F., wonende te [adres], klaagster, tegen Belangenbehartiging opdrachtgever. Sleutelafgifte. De verkoopster van een woning (klaagster) verwijt haar makelaar dat hij heeft nagelaten haar op de hoogte te stellen van het feit dat de kopers zonder

Nadere informatie

Mededelings- en onderzoeksplicht. Erfdienstbaarheid van weg t.b.v. het naburige perceel.

Mededelings- en onderzoeksplicht. Erfdienstbaarheid van weg t.b.v. het naburige perceel. 18-102 Rvt Amsterdam 200 BELANGENBEHARTIGING OPDRACHTGEVER Mededelings- en onderzoeksplicht. Erfdienstbaarheid van weg t.b.v. het naburige perceel. Klagers hebben beklaagde een opdracht tot dienstverlening

Nadere informatie

U I T S P R A A K op de klacht van de heer H. en/of ONDERNEMING H. wonende/gevestigd te Bussum hierna gezamenlijk te noemen: klager

U I T S P R A A K op de klacht van de heer H. en/of ONDERNEMING H. wonende/gevestigd te Bussum hierna gezamenlijk te noemen: klager 14-49 RvT Hilversum Opdracht tot beheer van verhuurde onroerende zaak. Ontvangen huren/huurpenningen niet aan eigenaar afgedragen. Vertrouwen in makelaar/makelaardij met voeten getreden. Schorsing 6 maanden.

Nadere informatie

Collegialiteit. Contact opnemen met opdrachtgever van collega.

Collegialiteit. Contact opnemen met opdrachtgever van collega. Collegialiteit. Contact opnemen met opdrachtgever van collega. Klaagster verwijt één van haar leden (beklaagde) dat zij zonder overleg opdrachtgevers van een failliete collega schriftelijk heeft benaderd.

Nadere informatie

Informatie aan niet-opdrachtgever. Bouwkundige staat. Mededelings- en onderzoeksplicht. Asbest.

Informatie aan niet-opdrachtgever. Bouwkundige staat. Mededelings- en onderzoeksplicht. Asbest. Informatie aan niet-opdrachtgever. Bouwkundige staat. Mededelings- en onderzoeksplicht. Asbest. De koper van een woning (klager) stelt dat de verkopend makelaar (beklaagde) onjuist c.q. onzorgvuldig heeft

Nadere informatie

De Centrale Raad van Toezicht geeft de volgende uitspraak in de zaak van:

De Centrale Raad van Toezicht geeft de volgende uitspraak in de zaak van: Boete wegens ongeoorloofde samenwerking met niet-nvm-lid. Van een NVM-lid wordt geconstateerd dat op de website van het kantoor een niet-nvmmakelaar staat als lid van het team. Ook heeft deze makelaar

Nadere informatie

Daarmee was de schriftelijke behandeling van de klacht gereed.

Daarmee was de schriftelijke behandeling van de klacht gereed. Ontvankelijkheid. Ongepast optreden. Klaagster heeft haar appartement te koop aangeboden. Het appartement was verhuurd op basis van de Leegstandswet. Nadat het appartement bezichtigd was door de echtgenote

Nadere informatie

CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MA- KELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM.

CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MA- KELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. CR 11/2361 CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MA- KELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. Optreden als verkopend makelaar of niet? Regel 1 Erecode. Oud en nieuw Reglement Tuchtrechtspraak.

Nadere informatie

Bij brief van 22 april 2015 heeft de gemachtigde van beklaagde een verweerschrift ingediend bij de Raad.

Bij brief van 22 april 2015 heeft de gemachtigde van beklaagde een verweerschrift ingediend bij de Raad. Eigen belang. Makelaar koopt via rechtspersoon. Belangenverstrengeling. Beklaagde trad op als makelaar voor de verkoopster van een woning. Klager (NVM) verwijt beklaagde dat de woning door een holding

Nadere informatie

De heer S., aangesloten makelaar, verbonden aan [naam makelaarskantoor], [adres] beklaagde.

De heer S., aangesloten makelaar, verbonden aan [naam makelaarskantoor], [adres] beklaagde. Taxatie. Onjuiste Taxatiewaarde. Belangenbehartiging opdrachtgever. Ongepast optreden. Klager en zijn (ex-)echtgenote hebben beklaagde in het kader van hun echtscheiding gevraagd hun woning te taxeren.

Nadere informatie

Belangenbehartiging opdrachtgever. Onvoldoende belangenbehartiging. Onvoldoende inspanning om geschil te voorkomen.

Belangenbehartiging opdrachtgever. Onvoldoende belangenbehartiging. Onvoldoende inspanning om geschil te voorkomen. Belangenbehartiging opdrachtgever. Onvoldoende belangenbehartiging. Onvoldoende inspanning om geschil te voorkomen. Nadat beklaagde voor klaagster als aankopend makelaar was opgetreden, heeft klaagster

Nadere informatie

Koopakte beweerdelijk anders dan afgesproken. Onduidelijkheid over positie van de makelaar.

Koopakte beweerdelijk anders dan afgesproken. Onduidelijkheid over positie van de makelaar. Koopakte beweerdelijk anders dan afgesproken. Onduidelijkheid over positie van de makelaar. Klaagster bezit enige winkelpanden in een winkelcentrum dat gesloopt en herontwikkeld wordt. Klaagster onderhandelt

Nadere informatie

Beweerdelijke strijd met regel 6 Erecode. Belegging en schijn van mogelijke belangenverstrengeling

Beweerdelijke strijd met regel 6 Erecode. Belegging en schijn van mogelijke belangenverstrengeling Beweerdelijke strijd met regel 6 Erecode. Belegging en schijn van mogelijke belangenverstrengeling Klager, een NVM-makelaar, dient een klacht in tegen zijn voormalige kantoorgenoot, eveneens NVM-makelaar

Nadere informatie

Onafhankelijkheid. Belangenverstrengeling. Afbreken onderhandelingen.

Onafhankelijkheid. Belangenverstrengeling. Afbreken onderhandelingen. Onafhankelijkheid. Belangenverstrengeling. Afbreken onderhandelingen. Klager heeft bij beklaagde informatie ingewonnen over de verkoop van zijn eigen woning en de aankoop van een andere woning. In dat

Nadere informatie

201 BIEDEN, ONDERHANDELEN & TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST

201 BIEDEN, ONDERHANDELEN & TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST 201 BIEDEN, ONDERHANDELEN & TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST Informatie aan niet-opdrachtgever. Onjuiste woonoppervlakte. Communicatie. Ontvankelijkheid van de klacht. Verjaring. Klaagster heeft in 2011 een

Nadere informatie

Ontvankelijkheid. Risicodragende projectontwikkeling. Eigen belang.

Ontvankelijkheid. Risicodragende projectontwikkeling. Eigen belang. Ontvankelijkheid. Risicodragende projectontwikkeling. Eigen belang. Beklaagde trad op als verkopend makelaar van een bouwproject. Klager heeft een koopaannemingsovereenkomst gesloten m.b.t. een 50% aandeel

Nadere informatie

CR 12/2383 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM.

CR 12/2383 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. CR 12/2383 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. Overtreding regel 6 Erecode (eigen belang). Opdrachtgever niet ingelicht over wijziging

Nadere informatie

Belangenbehartiging opdrachtgever. Financiële gegoedheid wederpartij, onderzoek naar.

Belangenbehartiging opdrachtgever. Financiële gegoedheid wederpartij, onderzoek naar. 12-72 RvT Eindhoven/Maastricht Datum: 22 november 2012 DE RAAD VAN TOEZICHT EINDHOVEN/MAASTRICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOED DESKUNDIGEN N.V.M. --------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

De Centrale Raad van Toezicht geeft de volgende uitspraak in de zaak van:

De Centrale Raad van Toezicht geeft de volgende uitspraak in de zaak van: Met grote vertraging nakomen van bindend advies. Na intrekking van opdracht reclamefilmpje waarin het te koop staande pand voorkomt, niet verwijderd. Geschil laten escaleren. De voormalige opdrachtgever

Nadere informatie

Onafhankelijkheid. Belangenverstrengeling.

Onafhankelijkheid. Belangenverstrengeling. Onafhankelijkheid. Belangenverstrengeling. Klagers hebben een woning gekocht die beklaagde in verkoop had. Voordat de woning aan klagers verkocht werd, was met andere gegadigden ook al een koopovereenkomst

Nadere informatie

CR 12/2415 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM.

CR 12/2415 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. CR 12/2415 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. Niet-ontvankelijkheid klager. Al eerder over feiten geoordeeld. Tijdsverloop van acht

Nadere informatie

DE RAAD VAN TOEZICHT ZUID VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM geeft de volgende uitspraak in de zaak van:

DE RAAD VAN TOEZICHT ZUID VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM geeft de volgende uitspraak in de zaak van: Onjuiste taxatiewaarde. Echtscheiding. Teruggave opdracht. Beklaagde heeft op verzoek van klager en zijn ex-echtgenote een woning getaxeerd en heeft zijn opdrachtgevers een concept-taxatierapport toegezonden.

Nadere informatie

Informatie aan niet-opdrachtgever. Verstrekken persoonsgegevens aan derden.

Informatie aan niet-opdrachtgever. Verstrekken persoonsgegevens aan derden. Informatie aan niet-opdrachtgever. Verstrekken persoonsgegevens aan derden. Klager heeft makelaarskantoor X opdracht gegeven tot dienstverlening bij de verkoop van zijn woning. Na het faillissement van

Nadere informatie

Optie en bod. Afwijken van het biedsysteem. Biedsysteem A.

Optie en bod. Afwijken van het biedsysteem. Biedsysteem A. Optie en bod. Afwijken van het biedsysteem. Biedsysteem A. Klagers waren geïnteresseerd in een woning die beklaagde in verkoop had. Nadat al met klagers overeenstemming over de koopprijs was bereikt, meldde

Nadere informatie

Als makelaar-verkoper vergoeding van koper bedongen. Registratie van andere koopsom dan de werkelijke.

Als makelaar-verkoper vergoeding van koper bedongen. Registratie van andere koopsom dan de werkelijke. Als makelaar-verkoper vergoeding van koper bedongen. Registratie van andere koopsom dan de werkelijke. Een makelaar krijgt een verkoopopdracht van een woning waarvan de opbrengst ver onder de hypothecaire

Nadere informatie

Belangen niet-opdrachtgever. Mededelings- en onderzoeksplicht. Valse verklaring. Weigering verkoopbord. Geluidsoverlast.

Belangen niet-opdrachtgever. Mededelings- en onderzoeksplicht. Valse verklaring. Weigering verkoopbord. Geluidsoverlast. 18-49 RvT Amsterdam 201 OVERIG Belangen niet-opdrachtgever. Mededelings- en onderzoeksplicht. Valse verklaring. Weigering verkoopbord. Geluidsoverlast. Klager woont onder de woning die door beklaagde is

Nadere informatie

CR 12/2393 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM.

CR 12/2393 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. CR 12/2393 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. Toestemming tot verkoop of verhuur door alle erfgenamen. Sleutels voortijdig aan kopers

Nadere informatie

Informatie aan niet opdrachtgever. Onjuiste woonoppervlakte. NEN 2580-norm.

Informatie aan niet opdrachtgever. Onjuiste woonoppervlakte. NEN 2580-norm. Informatie aan niet opdrachtgever. Onjuiste woonoppervlakte. NEN 2580-norm. Klagers hebben een huis gekocht dat door beklaagde werd aangeboden. Twee jaar na de aankoop ontdekten klagers dat de woning beduidend

Nadere informatie

CR 10/2364 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM.

CR 10/2364 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. CR 10/2364 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. Ontruiming woonruimte. Afvoeren inboedel. Klaagster is eigenaresse van een pand dat

Nadere informatie

De Centrale Raad van Toezicht geeft de volgende uitspraak in de zaak van: de heer F. H. aangesloten NVM-Makelaar, kantoorhoudende te H, beklaagde.

De Centrale Raad van Toezicht geeft de volgende uitspraak in de zaak van: de heer F. H. aangesloten NVM-Makelaar, kantoorhoudende te H, beklaagde. Onjuiste informatie: garage niet geïsoleerd. Verwijzing naar verkeerd artikel in koopakte en tekening in spiegelbeeld. Klager koopt een woning die bij beklaagde in verkoop was. Hij verwijt de makelaar

Nadere informatie

Raad van Toezicht Amsterdam van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM DE LOOP VAN DE PROCEDURE

Raad van Toezicht Amsterdam van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM DE LOOP VAN DE PROCEDURE Voorlichting/belangen niet-opdrachtgever. Ontbreken schriftelijke vastlegging koopovereenkomst. Verkoop aan derde. Bevoegdheid t.a.v. schadevergoeding. Klaagster was geïnteresseerd in een woning die beklaagde

Nadere informatie

Informatie aan niet-opdrachtgever. Aanpassing contractsbepalingen. Terugvorderen van overdrachtsbelasting.

Informatie aan niet-opdrachtgever. Aanpassing contractsbepalingen. Terugvorderen van overdrachtsbelasting. Informatie aan niet-opdrachtgever. Aanpassing contractsbepalingen. Terugvorderen van overdrachtsbelasting. Klager was geïnteresseerd in een woning die beklaagde in verkoop had. De verkoper had de woning

Nadere informatie

BESLISSING. inzake KLACHT. de heer D., makelaar in onroerende. zaken te H, klager. tegen: L., makelaar in onroerende. beklaagde

BESLISSING. inzake KLACHT. de heer D., makelaar in onroerende. zaken te H, klager. tegen: L., makelaar in onroerende. beklaagde 12-46 RvT Arnhem Collegialiteit. Uitlatingen over collega. Klager trad op als makelaar-koper voor een gegadigde die interesse had in een woning die beklaagde in verkoop had. Klager verwijt beklaagde dat

Nadere informatie

K MAKELAARSKANTOOR O.G. B.V.,kantoorhoudende te G, beklaagde,

K MAKELAARSKANTOOR O.G. B.V.,kantoorhoudende te G, beklaagde, Mandeligheid van buitenmuur. Informatie aan kopende collega-makelaar over juridisch geschil met de buren. Tijdsverloop voor indienen van klacht. Beklaagde is belast met de verkoop van een woning. Aan de

Nadere informatie

Raad van Toezicht Amsterdam van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM

Raad van Toezicht Amsterdam van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM Optie en bod. Onderhandelen met meerdere gegadigden. Onafhankelijkheid. Belangenverstrengeling. Klagers waren met het makelaarskantoor van de verkoper in onderhandeling over de aankoop van twee percelen

Nadere informatie

Informatie aan niet-opdrachtgever. Mededelings- en onderzoeksplicht. Overdrachtsbelasting. Art. 13 wet op belastingen van rechtsverkeer.

Informatie aan niet-opdrachtgever. Mededelings- en onderzoeksplicht. Overdrachtsbelasting. Art. 13 wet op belastingen van rechtsverkeer. Informatie aan niet-opdrachtgever. Mededelings- en onderzoeksplicht. Overdrachtsbelasting. Art. 13 wet op belastingen van rechtsverkeer. Klager heeft een woning gekocht die de verkoper kort daarvoor zelf

Nadere informatie

DE Raad van Toezicht Eindhoven/Maastricht geeft de volgende uitspraak in de zaak van:

DE Raad van Toezicht Eindhoven/Maastricht geeft de volgende uitspraak in de zaak van: Belangenbehartiging opdrachtgever. Contractsbepalingen. De verhuurster van een bedrijfspand (klaagster) verwijt haar makelaar dat hij de borgstelling in de huurovereenkomst onvoldoende geregeld heeft.

Nadere informatie

201 BIEDEN, ONDERHANDELEN & TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST. Informatie aan niet-opdrachtgever. Onjuiste woonoppervlakte.

201 BIEDEN, ONDERHANDELEN & TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST. Informatie aan niet-opdrachtgever. Onjuiste woonoppervlakte. 18-47 RvT Amsterdam 201 BIEDEN, ONDERHANDELEN & TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST Informatie aan niet-opdrachtgever. Onjuiste woonoppervlakte. Klager heeft in 2014 een woning gekocht die beklaagde in verkoop

Nadere informatie

Ernstige verzaking mededelingsplicht. Bodemverontreiniging. Deel van informatie van de gemeente weggekipt.

Ernstige verzaking mededelingsplicht. Bodemverontreiniging. Deel van informatie van de gemeente weggekipt. Ernstige verzaking mededelingsplicht. Bodemverontreiniging. Deel van informatie van de gemeente weggekipt. Klagers kopen via makelaar-verkoper (beklaagde) een woning gelegen op twee kadastrale percelen.

Nadere informatie

Informatie aan niet-opdrachtgever. Bestemming object. Mededelingsen onderzoeksplicht. Vergunning Waterschap.

Informatie aan niet-opdrachtgever. Bestemming object. Mededelingsen onderzoeksplicht. Vergunning Waterschap. Informatie aan niet-opdrachtgever. Bestemming object. Mededelingsen onderzoeksplicht. Vergunning Waterschap. De koper van een perceel bouwgrond (klager) verwijt de makelaar van de verkoper (beklaagde)

Nadere informatie

DE RAAD VAN TOEZICHT BREDA VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN N.V.M.

DE RAAD VAN TOEZICHT BREDA VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN N.V.M. 09.09 RvT Breda DE RAAD VAN TOEZICHT BREDA VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN N.V.M. Computervredebreuk. Na beëindiging arbeidsrelatie inloggen op programma oude kantoor.

Nadere informatie

DE RAAD VAN TOEZICHT ZUID VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOED-DESKUNDIGEN NVM geeft de volgende uitspraak in de zaak van:

DE RAAD VAN TOEZICHT ZUID VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOED-DESKUNDIGEN NVM geeft de volgende uitspraak in de zaak van: Informatie aan niet-opdrachtgever. Contractbepalingen. Toevoeging/aanpassing na ondertekening. Overdrachtsbelasting-voordeel. Kosten Koper. Klaagster heeft een woning gekocht waarbij beklaagde optrad voor

Nadere informatie

DE RAAD VAN TOEZICHT NOORD VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM

DE RAAD VAN TOEZICHT NOORD VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM DE RAAD VAN TOEZICHT NOORD VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM Vertrouwelijkheid geschonden. Klager heeft belangstelling voor een woning die bij beklaagde in verkoop

Nadere informatie

Raad van Toezicht Amsterdam van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM

Raad van Toezicht Amsterdam van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM 17-142 RvT Amsterdam 201 BIEDEN, ONDERHANDELEN & TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST Optie en bod. Belangenverstrengeling. Aankoop door medewerker van de makelaar. Klagers waren geïnteresseerd in een woning die

Nadere informatie

12-50 RvT Arnhem. Taxatie. Taxatie zonder bezichtiging.

12-50 RvT Arnhem. Taxatie. Taxatie zonder bezichtiging. 12-50 RvT Arnhem Taxatie. Taxatie zonder bezichtiging. Beklaagde, een makelaarskantoor, had opdracht om in verband met een financiering, met spoed een taxatie uit te brengen. Makelaar H, werkzaam bij beklaagde,

Nadere informatie

REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE MAKELAARDIJ

REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE MAKELAARDIJ REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE MAKELAARDIJ Vastgesteld door de algemene ledenvergadering van VastgoedPRO op 12-11-2013, op grond van het bepaalde in de statuten van VastgoedPRO. Ingaande per 1-1-2014. Begripsomschrijving

Nadere informatie

CR 12/2421 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM.

CR 12/2421 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. CR 12/2421 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. Taxatie. Niet eigen binnenopname door makelaar. Waardeoordeel op basis van informatie

Nadere informatie

201 BIEDEN, ONDERHANDELEN & TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST

201 BIEDEN, ONDERHANDELEN & TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST 18-53 RvT West 201 BIEDEN, ONDERHANDELEN & TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST Bevoegdheid t.a.v. kostenveroordeling. Afdragen overdrachtsbelasting. Onderhandse betaling van gedeelte van de koopsom. Mededelingsplicht.

Nadere informatie

Taxatie. Financieringstaxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Nationale Hypotheek Garantie.

Taxatie. Financieringstaxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Nationale Hypotheek Garantie. Taxatie. Financieringstaxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Nationale Hypotheek Garantie. Beklaagde heeft in het kader van de financiering en verkrijging van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor een koper

Nadere informatie

Informatie niet-opdrachtgever. Mededelings- en onderzoeksplicht. Perceelsoppervlakte.

Informatie niet-opdrachtgever. Mededelings- en onderzoeksplicht. Perceelsoppervlakte. Informatie niet-opdrachtgever. Mededelings- en onderzoeksplicht. Perceelsoppervlakte. De koper van een woning (klager) verwijt de makelaar van de verkoper (beklaagde) dat hij bij de berekening van de woonoppervlakte

Nadere informatie

De Raad van Toezicht Oost geeft uitspraak inzake de klacht van: De heer M.H.N. en mevrouw A.L.J.S. te A, gemachtigde: de heer mr. S.

De Raad van Toezicht Oost geeft uitspraak inzake de klacht van: De heer M.H.N. en mevrouw A.L.J.S. te A, gemachtigde: de heer mr. S. Onjuiste informatie over parkeerplaats. Klager is geïnteresseerd in een appartement dat beklaagde in verkoop heeft. Voor hem is essentieel dat hij over twee parkeerplaatsen beschikt. De makelaar zegt toe

Nadere informatie

De Centrale Raad van Toezicht geeft de volgende uitspraak in de zaak van:

De Centrale Raad van Toezicht geeft de volgende uitspraak in de zaak van: Zie ook CR16/2577a Verbod op handel. Resultaat van handel niet van belang. Verantwoordelijkheid van de onderneming De bank wenst als hypotheekhouder van een appartement tot verkoop daarvan over te gaan.

Nadere informatie

Echtscheidingsproblematiek. Optreden als makelaar op grond van rechterlijk vonnis. Contact met advocaten van partijen.

Echtscheidingsproblematiek. Optreden als makelaar op grond van rechterlijk vonnis. Contact met advocaten van partijen. Echtscheidingsproblematiek. Optreden als makelaar op grond van rechterlijk vonnis. Contact met advocaten van partijen. Een makelaar is door de rechtbank als deskundige benoemd om te komen tot de verkoop

Nadere informatie

Optie en bod. Koopovereenkomst tot stand gekomen? Onderhandelen met meerdere gegadigden.

Optie en bod. Koopovereenkomst tot stand gekomen? Onderhandelen met meerdere gegadigden. Optie en bod. Koopovereenkomst tot stand gekomen? Onderhandelen met meerdere gegadigden. Klager was geïnteresseerd in een woning die beklaagde in verkoop had. Nadat over de prijs overeenstemming was bereikt

Nadere informatie