SCHOOLREGLEMENT B. SCHOOLREGLEMENT p. 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHOOLREGLEMENT B. SCHOOLREGLEMENT p. 1"

Transcriptie

1 SCHOOLREGLEMENT B. SCHOOLREGLEMENT p. 1 B.1 Inschrijven van leerlingen p. 1 B.1.1 Weigeren van leerlingen p. 3 B.2 Orde- en tuchtmaatregelen p. 4 B.3 Getuigschrift basisonderwijs p. 6 B.4 Onderwijs aan huis p. 9 B.5 Richtlijnen inzake afwezigheden en te laat komen p. 10 B.6 Engagementsverklaring p. 17 B.6.1 Samenwerking met ouders p. 17 B.6.2 Aanwezigheid op school p. 17 B.6.3 Individuele leerlingbegeleiding p. 18 B.6.4 Onderwijstaal p. 18 B.7 Contacten ouders-school p. 19 B.7.1 Schoolagenda p. 19 B.7.2 Oudercontacten p. 19 B.7.3 Rapporten p. 19 B.7.4 Huiswerk p. 20 B.8 Geldelijke en niet geldelijke ondersteuning p. 22 B.9 Bijdrageregeling p. 23 B.10 Rookverbod p. 27

2 B. SCHOOLREGLEMENT 1. B.1. INSCHRIJVEN VAN LEERLINGEN Om toegelaten te worden tot het gewoon lager onderwijs moet een leerling zes jaar zijn voor 1 januari van het lopende schooljaar. Als hij/zij nog niet de leeftijd van zeven jaar heeft bereikt of zal bereiken voor 1 januari van het lopende schooljaar, moet hij bovendien aan een van de volgende voorwaarden voldoen: Het voorgaande schooljaar ingeschreven zijn geweest in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende Nederlandstalige school voor kleuteronderwijs en gedurende die periode gedurende tenminste 220 halve dagen aanwezig zijn geweest. Voldoen aan een proef die de kennis van het Nederlands, nodig om het lager onderwijs aan te vatten, peilt. De Vlaamse regering legt de inhoud van die taalproef vast. Het CLB waarmee de school waar de betrokken leerling zich aanbiedt een beleidscontract heeft, is bevoegd die taalproef af te nemen. Beschikken over een bewijs dat hij/zij het voorgaande schooljaar onderwijs heeft genoten in een Nederlandstalige onderwijsinstelling uit een lidstaat van de Nederlandse Taalunie. Een leerling die 5 jaar wordt voor 1 januari van het lopende schooljaar kan in het lager onderwijs ingeschreven worden, op voorwaarde dat hij/zij tijdens het voorafgaande schooljaar ingeschreven was in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende Nederlandstalige school voor kleuteronderwijs en gedurende die periode minstens 185 halve dagen aanwezig was.

3 B.1 INSCHRIJVEN VAN LEERLINGEN (vervolg) 2. Een inschrijving kan pas ingaan na instemming met het schoolreglement en het pedagogisch project van de school. Bij de inschrijving dient een officieel document te worden voorgelegd dat de identiteit van het kind bevestigt en de verwantschap aantoont (de SIS-kaart of het trouwboekje of het geboortebewijs of een identiteitsstuk van het kind zoals een bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister, ). De inschrijving van een leerling geldt voor de duur van de hele schoolloopbaan in de school. Alle leerlingen worden op de datum van de inschrijving opgenomen in het inschrijvingsregister. Zij worden slechts eenmaal ingeschreven volgens chronologie. Vervroegd naar de lagere school komen en een achtste jaar in de lagere school verblijven kan enkel na kennisgeving van en toelichting bij het advies van de klassenraad (directie, zorgcoördinator, klasleerkracht) en van het CLBcentrum. Inschrijvingsbeleid: broers en zussen evenals kinderen van leerkrachten hebben altijd voorrang om ingeschreven te worden. De maximumcapaciteit van onze school bedraagt 550 leerlingen. In het gewoon onderwijs kan een leerling minimum 5 jaar en maximum 8 jaar in het lager onderwijs doorbrengen, met dien verstande dat een leerling die 15 jaar wordt vóór 1 januari geen lager onderwijs meer kan volgen. De leerlingen zijn verplicht om alle lessen en activiteiten van hun leerlingengroep te volgen. Om gezondheidsredenen kunnen er, in samenspraak met de directie, eventueel aanpassingen gebeuren.

4 B.1.1 Weigeren van leerlingen 3. Het schoolbestuur weigert de inschrijving van de betrokken leerling die het vorige of het daaraan voorafgaande schooljaar definitief werd uitgesloten uit de school. Kinderen kunnen specifieke noden hebben. Van ouders wordt verwacht dat zij dit meedelen aan de school. De school zal onderzoeken of haar draagkracht voldoende groot is om het kind de nodige ondersteuning te geven op het vlak van onderwijs, therapie en verzorging. Indien de ouders, bij inschrijving, nalaten om mee te delen dat hun kind een attest buitengewoon onderwijs heeft en als er de eerste weken na de inschrijving een vermoeden is van specifieke noden, zal de school haar draagkracht alsnog onderzoeken. Bij het onderzoek naar de draagkracht houdt de school, in overleg met de ouders en het CLB, rekening met: de verwachtingen van de ouders ten aanzien van het kind en ten aanzien van de school. de concrete ondersteuningsnoden van de leerling op het vlak van leergebieden, sociaal functioneren, communicatie en mobiliteit. een inschatting van het regulier aanwezig draagvlak van de school inzake zorg. de beschikbare ondersteunende maatregelen binnen én buiten het onderwijs. het intensief betrekken van de ouders bij de verschillende fasen van het overleg- en beslissingsproces. Wanneer de voorwaarden niet vervuld zijn om het kind de nodige specifieke ondersteuning te geven op het vlak van onderwijs, therapie en verzorging zal de school het kind weigeren.

5 B.2. ORDE- EN TUCHTMAATREGELEN 4. Het orde- en tuchtreglement is een middel om de goede gang van zaken in onze opvoedingsgemeenschap te vrijwaren. Wanneer een leerling de goede werking van de school hindert of het lesverloop stoort, kan er een ordemaatregel worden genomen. Mogelijke ordemaatregelen zijn: een verwittiging strafwerk een tijdelijke verwijdering uit de les gevolgd door aanmelding bij de directie Wanneer het gedrag van de leerling werkelijk een probleem betekent kan er een tuchtmaatregel genomen worden. Mogelijke tuchtmaatregelen zijn: Een schorsing: dit houdt in dat de gesanctioneerde leerling gedurende een bepaalde periode de lessen en activiteiten van zijn leerlingengroep niet mag volgen. De leerling moet echter wel op school zijn en kan extra taken krijgen opgelegd. Voor de schorsing van meer dan één dag: - moet het voorafgaandelijk advies van de klassenraad worden ingewonnen; - hebben de ouders inzage in het tuchtdossier van de leerling en worden ze gehoord; - wordt de genomen beslissing schriftelijk gemotiveerd en vooraf schriftelijk ter kennis gebracht aan de ouders van de betrokken leerling met vermelding van de ingangsdatum van de schorsing.

6 B.2 ORDE- en TUCHTMAATREGELEN (vervolg) 5. Een uitsluiting: dit houdt in dat de gesanctioneerde leerling definitief uit de school verwijderd wordt op het moment dat deze leerling in een andere school is ingeschreven en uiterlijk één maand, vakantieperiode niet inbegrepen, na de schriftelijke kennisgeving van de beslissing van de uitsluiting. In afwachting daarvan bevindt betrokken leerling zich in dezelfde toestand als een geschorste leerling. In geval van uitsluiting gelden dezelfde afspraken als bij schorsing met als extra: - worden de ouders en hun kind (eventueel bijgestaan door een raadsman) vooraf uitgenodigd voor een gesprek over de problemen; - hebben ouders inzage in het tuchtdossier van hun kind; - moet de beslissing gemotiveerd worden. Er wordt aangegeven waarom het gedrag van de leerlingen werkelijk een gevaar vormt voor het ordentelijk verstrekken van het onderwijs en/of de verwezenlijking van het eigen opvoedingsproject van de school in het gedrang komt; - worden de ouders voor het ingaan van de tuchtmaatregelen schriftelijk op de hoogte gebracht van de genomen beslissing en van de ingangsdatum ervan. In geval van uitsluiting gelden bovendien volgende regels: - het tuchtdossier en de tuchtmaatregelen zijn niet overdraagbaar van de ene school naar de andere; - er wordt nooit overgegaan tot collectieve uitsluitingen. Overleg Binnen de drie lesdagen na kennisname van de tuchtmaatregel hebben de betrokken leerling en/of de ouders recht op overleg met de directeur. De datum van het onderhoud wordt schriftelijk meegedeeld aan de ouders. Tegen de beslissing tot definitieve uitsluiting kan beroep worden aangetekend bij de beroepscommissie: DSKO Beroepscommissie Basisonderwijs Bonnefantenstraat Hasselt

7 B.3 GETUIGSCHRIFT BASISONDERWIJS 6. Op het einde van de basisschool kan een getuigschrift basisonderwijs uitgereikt worden. De klassenraad oordeelt autonoom of een regelmatige leerling in voldoende mate de doelen die in het leerplan zijn opgenomen, heeft bereikt om een getuigschrift basisonderwijs te bekomen. Onze school hanteert volgende criteria om een getuigschrift al dan niet toe te kennen: Indien een leerling geen 50% op een hoofdvak (Wiskunde,Nederlands, Frans of W.O.) behaalt en een totaal onder de 60% dan wordt er een extra klassenraad gehouden met de klastitularissen van de 3 de graad, de zorgcoördinator, het CLB en de directeur waarbij niet alleen de punten besproken worden maar ook de interesse, de motivatie, de leerstoornissen, de werkhouding en het gedrag van de leerling. o Indien deze klassenraad beslist om geen getuigschrift toe te kennen dan worden de ouders uitgenodigd voor een gesprek met alle betrokken leden van de klassenraad waarbij de situatie wordt uitgelegd en het niet toekennen van het getuigschrift wordt gemotiveerd. Ook krijgen ze een schriftelijke neerslag van de motivatie van de klassenraad o Indien de klassenraad beslist om wel een getuigschrift toe te kennen dan nodigt de leerkracht van het 6 de leerjaar de ouders uit om de situatie toe te lichten en om zijn bezorgdheid te uiten.

8 B.3 GETUIGSCHRIFTEN (vervolg) 7. Beroepsprocedure Ouders kunnen uiterlijk op de derde werkdag na ontvangst van de schriftelijke kennisgeving hun bezwaren kenbaar maken tijdens een persoonlijk onderhoud met de directeur. Van dit onderhoud wordt een verslag gemaakt dat de betrokkenen tekenen voor kennisneming. Indien de ouders ofwel aan het einde van het onderhoud schriftelijk ofwel uiterlijk binnen de twee werkdagen na het onderhoud aangetekend aan de directeur meedelen dat zij hun bezwaren handhaven kan de directeur de klassenraad onmiddellijk opnieuw samenroepen en wordt de betwiste beslissing opnieuw overwogen. Indien de klassenraad haar oorspronkelijke beslissing handhaaft, wordt zij opnieuw gemotiveerd en onmiddellijk door het schoolbestuur aangetekend meegedeeld aan de ouders. Indien de directeur de klassenraad niet bijeenroept op grond van de aangebrachte bezwaren, motiveert hij zijn beslissing en deelt het schoolbestuur deze onmiddellijk aangetekend mee aan de ouders. Uiterlijk vijf werkdagen na ontvangst van de schriftelijke kennisgeving van de beslissing van de directeur of van de nieuwe beslissing van de klassenraad, kunnen de ouders aangetekend een beroep instellen bij de daartoe ingerichte beroepscommissie. Deze beroepscommissie wordt aangesteld door het schoolbestuur. De beroepscommissie komt bijeen uiterlijk tien werkdagen na het ontvangen van het beroep. De beroepscommissie onderzoekt de klacht op grond van de procedure en de ingebrachte motieven en bezwaren. Hiertoe leggen het schoolbestuur en de ouders onverwijld elk stuk voor dat zij opvraagt. Na beraadslaging geeft de beroepscommissie een gemotiveerd advies dat onmiddellijk aangetekend verstuurd wordt naar het schoolbestuur en de ouders.

9 B.3 GETUIGSCHRIFTEN (vervolg) 8. Beroepsprocedure (vervolg) Binnen de vijf werkdagen na kennisname van het advies, roept het schoolbestuur de klassenraad samen. Indien de klassenraad haar oorspronkelijke beslissing handhaaft, wordt zij opnieuw gemotiveerd en onmiddellijk door het schoolbestuur aangetekend meegedeeld aan de ouders. Dit schrijven vermeldt dat deze beslissing van de klassenraad voor de Raad van State kan worden aangevochten. Indien de klassenraad gedurende de beroepsprocedure haar oorspronkelijke beslissing herziet om het getuigschrift basisonderwijs alsnog toe te kennen, motiveert hij zijn nieuwe beslissing. De ouders kunnen zich gedurende de procedure laten bijstaan door een vertrouwenspersoon. Dit kan geen personeelslid zijn van de school. De beroepsprocedure wordt opgeschort met ingang van 7 juli tot en met 15 augustus. Elke leerling die het getuigschrift basisonderwijs bij het voltooien van het lager onderwijs niet behaalt, heeft recht op een verklaring met de vermelding van het aantal en de soort van gevolgde schooljaren lager onderwijs, afgeleverd door de directie.

10 B.4 ONDERWIJS AAN HUIS 9. De mogelijkheid bestaat dat kinderen onderwijs aan huis kunnen krijgen. De volgende voorwaarden moeten vervuld zijn: De leerling is meer dan 21 kalenderdagen ononderbroken afwezig wegens ziekte of ongeval. Wanneer de leerling de lesbijwoning op school hervat, maar binnen een termijn van 3 maanden opnieuw afwezig is wegens ziekte of ongeval, dan geldt er geen wachttijd, maar gaat het recht op tijdelijk onderwijs aan huis onmiddellijk in. De directie bezorgt de nodige aanvraagformulieren, die de ouders invullen en terugbezorgen aan de directie. Medisch attest. De afstand tussen de school (vestigingsplaats) en de verblijfplaats van de betrokken leerling bedraagt ten hoogste 10 km. Voor chronisch zieke kinderen vervalt de wachttijd van 21 kalenderdagen. Deze kinderen hebben recht op 4 uur tijdelijk onderwijs aan huis na 9 halve schooldagen afwezigheid (moeten niet in een ononderbroken periode doorlopen). Telkens het kind daarop opnieuw 9 halve schooldagen afwezigheid heeft opgebouwd, heeft het opnieuw recht op 4 uur tijdelijk onderwijs aan huis.

11 B.5 RICHTLIJNEN INZAKE AFWEZIGHEDEN EN TE LAAT KOMEN 10. Te laat komen Te laat komen stoort het klasleven en kan daarom tot sancties leiden. Ouders zien erop toe dat hun kind tijdig op school is. Vakantiedagen De dagen waarop de leerlingen vrij zijn (schoolvakanties, vrije dagen, pedagogische studiedagen, ) vindt u terug in deze kalender. De directeur mag onder geen beding toestemming geven om vroeger op vakantie te vertrekken of later terug te keren. De leerplicht veronderstelt dat een kind op school is van 1 september tot en met 30 juni, weekends en wettelijke vakantieperiodes uitgezonderd. Gewettigde afwezigheden ELKE afwezigheid moet aan de school gemeld worden door vóór 10 uur het secretariaat te verwittigen. Afwezigheid omwille van medische redenen Indien een kind ziek is, mag dit gewettigd worden door een briefje van de ouders als de afwezigheid niet meer dan drie opeenvolgende kalenderdagen bedraagt (OPGELET weekenddagen tellen ook mee!) en dit ten hoogste 4 keer per schooljaar. Achteraan in deze schoolbrochure vindt u standaardbriefjes voor een korte afwezigheid wegens ziekte.

12 11. Is een kind meer dan 3 opeenvolgende kalenderdagen ziek, dan is een medisch attest vereist. Een medisch attest is pas rechtsgeldig als het uitgereikt wordt door een geneesheer, een geneesheer-specialist, een psychiater, een orthodontist, een tandarts of door de administratieve diensten van een ziekenhuis of van een erkend labo; duidelijk ingevuld, ondertekend en gedateerd is; de relevante identificatiegegevens vermeldt zoals de naam, het adres, het telefoon- en RIZIV-nummer van de verstrekker; aangeeft wat de gevolgen zijn van de ziekte voor bepaalde lessen; de begin- en de einddatum aangeeft van de ziekteperiode met, in voorkomend geval, de vermelding van voor- of namiddag. De school zal het CLB contacteren telkens ze twijfels heeft over een medisch attest. Eenzelfde medische behandeling met verschillende afwezigheden tot gevolg: hiervoor volstaat één medisch attest waarop de verschillende afwezigheden zo gedetailleerd mogelijk worden vermeld. Voor bepaalde chronische ziektebeelden die leiden tot verschillende afwezigheden zonder dat een doktersconsultatie noodzakelijk is, kan één medisch attest volstaan na samenspraak met de CLB-arts. Wanneer een afwezigheid om deze reden zich dan effectief voordoet, volstaat een attest van de ouders. Het medisch attest voor de lessen lichamelijke opvoeding en sportactiviteiten op school. Uniform medisch attest voor wie niet deelneemt aan de lessen lichamelijke opvoeding. Dit attest moet door de huisarts meegegeven worden zodat de school kan uitmaken wat wel en wat niet kan in deze lessen; bij langdurige afwezigheid in deze lessen, bestaat een specifiek formulier. Hierin vraagt het CLB een herevaluatie aan de behandelende geneesheer.

13 Van rechtswege gewettigde afwezigheid wegens diverse redenen 12. De afwezigheid wordt, naargelang het geval, gestaafd door een verklaring van de betrokken personen of een officieel document dat de reden van de afwezigheid opgeeft. een begrafenis- of huwelijksplechtigheid bijwonen van een bloed- of aanverwant of van een persoon die onder hetzelfde dak woont (enkel dag van begrafenis zelf); de onbereikbaarheid of de ontoegankelijkheid van de instelling door overmacht; het onderworpen zijn aan maatregelen opgelegd in het kader van de bijzondere jeugdzorg of de jeugdbescherming; de oproeping of dagvaarding voor de rechtbank; om feestdagen te beleven die inherent zijn aan zijn/haar door de grondwet erkende levensbeschouwelijke overtuiging. Voor het actief deelnemen in het kader van een individuele selectie of lidmaatschap van een vereniging als topsportbelofte voor de sporten, tennis, zwemmen en gymnastiek; aan sportieve manifestaties (wedstrijden, tornooien of manifestaties) waarvoor de leerling als lid van een unisportfederatie geselecteerd is).

14 Afwezigheden om diverse redenen mits akkoord van de directeur 13. De afwezigheid kan slechts mits akkoord van de directeur en mits overhandiging van, al naargelang het geval, een verklaring van de betrokken personen of een officieel document. Bij het toestaan van dergelijke afwezigheden zal de directeur rekening houden met het belang van de leerling, dan wel met het belang van de schoolgemeenschap afwezigheid voor een rouwperiode na de begrafenis van een bloed- of aanverwant tot en met de tweede graad of van een persoon die onder hetzelfde dak woont; om de begrafenis van een bloed- of aanverwant tot en met de tweede graad in het buitenland bij te wonen; afwezigheid ingevolge de individuele selectie voor een culturele of sportieve manifestatie; deze afwezigheid kan maximaal tien al dan niet gespreide halve schooldagen per schooljaar bedragen; afwezigheid om persoonlijke redenen, in echt uitzonderlijke omstandigheden, voor maximaal vier al dan niet gespreide halve schooldagen per schooljaar; voor deze afwezigheid moet de directeur vooraf zijn akkoord verleend hebben;deelname aan time-out projecten. Afwezigheid tijdens extra-murosactiviteiten Door de ondertekening van het schoolreglement gaat de school ervan uit dat uw kind aan alle extra-murosactiviteiten deelneemt. Ouders kunnen de deelname weigeren indien dit voorafgaandelijk en schriftelijk aan de directie van de school wordt gecommuniceerd met gegronde reden. Studie-uitstappen, theater- of filmvoorstellingen, gezamenlijke bezoeken aan musea, enz worden tot de normale schoolactiviteiten gerekend. Leerlingen die niet deelnemen aan de extra-muros activiteiten dienen wel degelijk aanwezig te zijn op school; voor hen zullen vervangende activiteiten worden georganiseerd.

15 Afwezigheden in gevolge topsportconvenant 14. Het betreft afwezigheden voor leerlingen die worden toegestaan op basis van het topsportconvenant in de sporttakken tennis, zwemmen en gymnastiek. Deze categorie van afwezigheden kan slechts worden toegestaan voor maximaal 6 lestijden per week (verplaatsingen inbegrepen) en kan enkel als de school voor de betrokken topsportbelofte over een dossier beschikt dat volgende elementen bevat : een gemotiveerde aanvraag van de ouders; een verklaring van een bij de Vlaamse sportfederatie aangesloten sportfederatie; een medisch attest van een sportarts verbonden aan een erkend keuringscentrum van de Vlaamse Gemeenschap; een akkoord van de directie: de directeur kan het aanvraagdossier aanvaarden of weigeren. In uitzonderlijke gevallen: de afwezigheid van kinderen van binnenschippers, kermis- en circusexploitanten en -artiesten en woonwagenbewoners, om de ouders te vergezellen tijdens hun verplaatsingen (de zgn. trekperiodes ) Afwezigheid op basis van een overeenkomst tussen de ankerschool en de ouders in principe moeten deze kinderen elke dag aanwezig zijn op school; in uitzonderlijke omstandigheden kunnen kinderen die met hun ouders meereizen gedurende de zgn. trekperiodes, genieten van deze vorm van tijdelijk huisonderwijs, ondersteund vanuit een ankerschool ; afwezigheid van deze kinderen is gewettigd mits: de school tijdens de afwezigheid voor een vorm van onderwijs op afstand zorgt; de school, maar ook de ouders, zich engageren dat er regelmatig contact is over het leren van het kind.

16 Van ongewettigde naar problematische afwezigheden stadia halve dag en/of regelmatig te laat komen: systematische opvolging door de school 10 halve schooldagen: inschakeling CLB en begeleidingsdossier Meer dan 30 halve schooldagen: melding aan de overheid/uitschrijving Elke afwezigheid die niet kan worden gewettigd, is een problematische afwezigheid. Van zodra de leerling een halve dag ongewettigd afwezig is, volgt de school deze leerling systematisch op= contactname met de ouders en met het CLB, We vragen dat alle leerlingen stipt aanwezig zijn zodat alle activiteiten op tijd kunnen beginnen. Bij laattijdige aankomst noteert de leerkracht dit en geeft de leerling een briefje mee dat door de ouders ondertekend moet worden. Bij herhaling neemt de directeur contact op met de ouders. Te laat komende leerlingen missen een belangrijk deel van de leerstof en storen het klasgebeuren. Het regelmatig te laat komen, wordt (na een verwittiging) als problematisch beschouwd. Van zodra de leerling tien halve schooldagen ongewettigd afwezig is, moet het begeleidend CLB ingeschakeld worden en zal een begeleidingsdossier opgemaakt worden. Als de ouders niet ingaan op het initiatief van het CLB of van zodra de problematische afwezigheid 30 halve schooldagen bedraagt, meldt de school dit aan de overheid. Bij zeer ernstige problematische afwezigheden, en nadat alle begeleidingsinspanningen van de school en het CLB tevergeefs zijn geweest, of indien blijkt dat de leerling zelfs spoorloos is, kan de school altijd beslissen om tot uitschrijving over te gaan. Ingeval het kind in de loop van een schooljaar van school verandert, dan zal de oude school aan de nieuwe school laten weten hoeveel dagen het kind reeds problematisch afwezig geweest is. Om het recht op een schooltoelage te behouden mag een leerling in het lager onderwijs gedurende niet meer dan 30 halve schooldagen ongewettigd afwezig zijn geweest en het daaraan voorafgaande schooljaar eveneens niet meer dan 30 halve schooldagen ongewettigd afwezig zijn geweest.

17 Afwezigheden omwille van revalidatie tijden de lestijden 16. Een groeiend aantal ouders doet beroep op schoolexterne hulpverleners. De directeur van een school kan een afwezigheid van een leerling toestaan omwille van revalidatie tijdens de lestijden. Deze revalidatie dient te worden uitgevoerd door bij wet gemachtigde hulpverleners. De regelgeving onderscheid thans 2 situaties: a) Afwezigheid omwille van revalidatie na ziekte of ongeval (die niet behoort tot situaties die vallen onder b) hieronder, en dit gedurende maximaal 150 minuten per week, verplaatsing inbegrepen. Daartoe is een verklaring van de ouders nodig waaruit blijkt waarom de revalidatie tijdens de lestijden moet plaats vinden. Ook moet er een medisch attest zijn waaruit de noodzakelijkheid, de frequentie en de duur van de revalidatie blijkt. Uit het advies geformuleerd door het centrum voor leerlingbegeleiding (na overleg met de klassenraad en de ouders) moet blijken waarom de revalidatie tijdens de lestijden moet plaats vinden. De directeur verleend toestemming voor afwezigheid voor de periode welke in het medisch attest werd vermeld. b) De afwezigheid gedurende maximaal 150 minuten per week, verplaatsing inbegrepen voor de behandeling van een stoornis die is vastgelegd in een officiële diagnose; hier wordt een vierledige procedure voorzien waarbij vooral het advies van het C.L.B. in overleg met de klassenraad en de ouders belangrijk is. Het advies van het C.L.B. moet motiveren waarom de problematiek van de leerling van die aard is dat het wettelijk voorziene zorgbeleid van een school daar geen antwoord op kan geven. Tevens dient te worden vermeld dat de revalidatietussenkomsten niet beschouwd kunnen worden als schoolgebonden aanbod. Er dient een samenwerkingsovereenkomst te worden opgesteld tussen de school en de revalidatieverstrekker aangaande de wijze waarop de revalidatie het onderwijs voor de leerling in kwestie zal aanvullen en de manier waarop de informatie-uitwisseling zal verlopen. De revalidatieverstrekker bezorgt op het einde van elk schooljaar een evaluatieverslag aan de directie van de school en aan het centrum van leerlingenbegeleiding (met in acht name van de privacy wetgeving). De toestemming van de directeur dient jaarlijks vernieuwd en wordt gemotiveerd rekening houdend met het evaluatieverslag.

18 B.6 ENGAGEMENTSVERKLARING 17. Ouders hebben hoge verwachtingen van de school voor de opleiding en opvoeding van hun kinderen. Onze school zet zich elke dag in om dit engagement waar te maken, maar in ruil verwachten we de volle steun van de ouders. Daarom maken we in de onderstaande engagementsverklaring wederzijdse afspraken, zo weten we duidelijk wat we van elkaar mogen verwachten. B.6.1 Samenwerking met de ouders Wij verwachten van de ouders dat zij de leerkrachten ondersteunen bij het leer- en opvoedingsproces en steeds ingaan op onze uitnodigingen op oudercontact. Wij engageren ons om steeds te zoeken naar een alternatief overlegmoment indien u niet op de geplande oudercontactmomenten aanwezig kunt zijn. B.6.2 Aanwezigheid op school Wij verwachten dat uw kind dagelijks en op tijd op school is. Elke afwezigheid moet voor 10 uur aan het secretariaat van de school gemeld worden. De aanwezigheid van uw kind op school heeft gevolgen voor het verkrijgen en behouden van de schooltoelage en voor de toelating tot het eerste leerjaar. U kan hierover meer lezen in het deel: inschrijven van leerlingen. Daarom moeten we de afwezigheden van uw kind doorgeven aan het departement onderwijs en aan het CLB. Het CLB staat in voor de begeleiding bij problematische afwezigheden. U kan zich niet onttrekken aan deze begeleiding. U kan steeds bij ons terecht bij problemen. We zullen samen naar de meest geschikte aanpak zoeken.

19 B.6.3 Individuele leerlingbegeleiding 18. Onze school voert een zorgbeleid. Dit houdt ondermeer in dat we gericht de evolutie van uw kind volgen. Dit doen we door te werken met een zorgteam dat een leerlingvolgsysteem bijhoudt. Sommige leerlingen hebben op bepaalde momenten nood aan gerichte individuele begeleiding. Andere kinderen hebben nood aan constante zorg. We zullen in overleg met u als ouder vastleggen hoe de individuele begeleiding van uw kind georganiseerd kan worden. Daarbij zullen we aangeven wat u van de school kan verwachten en wat wij van u verwachten. B.6.4 Onderwijstaal Onze school is een Nederlandstalige school. Niet alle ouders voeden hun kinderen op in het Nederlands. Dit kan ertoe leiden dat hun kind het wat moeilijker heeft bij het leren. Wij als school engageren er ons toe alle kinderen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun taalontwikkeling. Wij verwachten van de ouders dat zij er alles aan doen om hun kind, ook in de vrije tijd, te stimuleren bij het leren van het Nederlands.

20 B.7 CONTACTEN OUDERS SCHOOL 19. B.7.1 Schoolagenda Vanaf het eerste leerjaar heeft elke leerling een schoolagenda. In deze agenda kunt u nagaan of uw kind huistaken of andere opdrachten heeft. De agenda wordt wekelijks door de ouders getekend. B.7.2 Oudercontacten Voor elk leerjaar worden er gedurende het schooljaar meerdere oudercontacten voorzien. De juiste data per schooljaar vindt u terug op deze kalender. Buiten deze georganiseerde contactmogelijkheden kunt u natuurlijk ook zelf contact opnemen met de leerkracht of directie. Een telefoontje of een gesprek kunnen soms veel moeilijkheden en misverstanden voorkomen. Telefoonnummers en adressen van de leerkrachten vindt u achteraan in deze brochure. B.7.3 Rapporten De leerlingen van het 1 ste, 2 de en 3 de leerjaar krijgen gedurende het schooljaar 3 keer een rapport mee: 1. Kerstmis 2. Pasen 3. Einde schooljaar De toetsen worden meegegeven voor ondertekening door de ouders. Voor de leerlingen van het 4 de is er een tweemaandelijks rapport, voor het 5 de en 6 de leerjaar is er een maandelijks rapport. Op dit rapport vindt u de resultaten van de toetsen, dictees die gedurende die periode werden afgenomen. Met Kerstmis, Pasen en op het einde van het schooljaar krijgen de leerlingen een procentenrapport waarbij alle gemaakte toetsen van dat trimester meetellen. Tijdens het gezamenlijk oudercontact van september krijgt u hierover meer uitleg.

21 B.7.4 Huiswerk 20. Huiswerk is voor ons belangrijk. We zien huiswerk in de eerste plaats als een extra inoefening van de geziene leerstof. Door hun huiswerk te maken, leren onze kinderen ook zelfstandig te werken. Op die manier bereiden we hen stap voor stap voor op werken in het secundair onderwijs. Door het huiswerk ziet u als ouders wat uw kind leert op school. Om onze doelstellingen bij huiswerk te realiseren, rekenen we op u als ouder. Met uw hulp en dagelijkse interesse voor het huiswerk van uw kind blijven we uw kind motiveren en helpen we hen in het steeds zelfstandiger worden. Wat is hulp bij huiswerk? Wat bedoelen we precies met hulp bij huiswerk? Op welke manier helpen we onze kinderen het beste? We vinden het belangrijk u duidelijk te informeren over wat wij wel en niet van ouders verwachten inzake huiswerkondersteuning. WE VERWACHTEN WEL: dat u goede werkomstandigheden aan uw kind aanbiedt: een rustige sfeer, wat plaats, licht De ideale omstandigheden bestaan nergens, maar in elk gezin is het mogelijk om te zoeken naar het meest haalbare. dat u interesse toont voor het huiswerk van uw kind. Dit kan u op verschillende manieren doen: Als het nodig is, kan u uw kind aanmoedigen om met het huiswerk te beginnen. Controleer of het huiswerk al dan niet gemaakt is, ook als uw kind in de opvang blijft. Elk kind heeft graag een luisterend oor als het hardop leest. Indien uw kind het huiswerk niet af krijgt, noteer dit dan in de schoolagenda.

22 7.4 Huiswerk (vervolg) 21. Uiteindelijk is het ook belangrijk te onderstrepen dat uw kind het huiswerk zelfstandig moet maken. We proberen steeds een opdracht te geven die het kind aankan, maar foutjes maken mag, zo weet de leerkracht welke problemen het kind nog heeft met de geziene stof. WE VERWACHTEN NIET: dat de ouders uitleg geven indien een kind iets niet begrijpt. Moedig uw kinderen aan om met vragen naar de leerkracht te komen. dat u het huiswerk verbetert. Verbeteren doen wij wel. Moedig uw kinderen wel aan om hun best te doen voor het huiswerk, stimuleer hen om erbij na te denken en zorg ervoor dat ze er de nodige tijd voor maken. dat u nog extra oefeningen opgeeft wanneer het kind het moeilijk heeft met de leerinhoud. Er zijn grenzen aan huiswerk en een kind heeft ook nog behoefte aan spel en vrije tijd. Wanneer geven we huiswerk en hoelang werken kinderen er MAXIMUM aan? Huiswerk maandag Dinsdag woensd. donderd. vrijdag 1 ste leerjaar 15 minuten 2 de leerjaar 15 minuten 3 de leerjaar 30 minuten 4 de leerjaar 30 minuten 15 minuten 15 minuten 30 minuten 30 minuten 15 minuten 15 minuten 30 minuten 30 minuten 5 de leerjaar Weekplanning: Leerlingen bepalen zelf wat ze 6 de leerjaar wanneer maken/doen. Per dag max. 45 minuten.

23 B.8. GELDELIJKE EN NIET-GELDELIJKE ONDERSTEUNING 22. Bij sponsoring gaat het om geld, goederen of diensten die een sponsor verstrekt aan het schoolbestuur, directie, leraren, niet-onderwijzend personeel of leerlingen, waarvoor de sponsor een tegenprestatie verlangt in schoolverband. Tegenprestaties zijn bijvoorbeeld het noemen van de sponsor in de communicatie bv. nieuwsbrief, affiche, uitnodiging, Voorbeelden van sponsoring zijn: Gesponsorde materialen zoals boekjes, cd s, folders, posters en spellen. Gratis producten die winkels of bedrijven uitdelen aan leerlingen of ouders. Gesponsorde activiteiten tijdens schoolfeesten, sportdagen, Sponsoring van het schoolgebouw, bijvoorbeeld een leslokaal, de inrichting, computerapparatuur of cateringactiviteiten. Schenkingen, waar geen tegenprestatie tegenover staat, vallen dus niet onder het begrip sponsoring. Bij het sluiten van een sponsorovereenkomst worden de volgende regels als uitgangspunt gebruikt: Sponsoring moet in overeenstemming zijn met de goede smaak en fatsoen. Sponsoring moet verenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige taak en doelstelling van de school. Sponsoring mag niet in strijd zijn met het onderwijsaanbod en de kwalitatieve eisen die de school aan het onderwijs stelt. Sponsoring mag de onderwijsinhoud en/of continuïteit niet beïnvloeden. Sponsoring mag geen aantasting betekenen van de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van het onderwijs, de school en de daarbij betrokkenen. Sponsoring mag geen schade berokkenen aan de geestelijke en/of lichamelijke gesteldheid van de leerlingen. Het schoolbestuur is altijd verantwoordelijk voor wat er in schoolverband plaatsvindt. Zelfs als het gaat om bijvoorbeeld de oudervereniging die een sponsorovereenkomst aangaat waarbij een tegenprestatie wordt gevraagd waarmee ouders of leerlingen in schoolverband worden geconfronteerd. Het schoolbestuur moet in zulke gevallen beoordelen of de sponsorovereenkomst verantwoord is. Als ouders het niet eens zijn met de beslissingen van de school over sponsoring kunnen zij een klacht indienen bij de Commissie Zorgvuldig bestuur van het Departement Onderwijs.

24 B.9 BIJDRAGEREGELING 23. In het vrij onderwijs wordt aan de ouders geen inschrijvingsgeld voor hun kind(eren) gevraagd, noch bijdragen voor kosten die verbonden zijn aan het nastreven van ontwikkelingsdoelen of het behalen van de eindtermen. De materialen die hiervoor nodig zijn, worden door de school kosteloos in bruikleen gegeven aan de leerlingen, maar blijven eigendom van de school. Indien de materialen beschadigd of zoekgeraakt zijn, worden ze vervangen op kosten van de ouders. Lijst met materialen Bewegingsmateriaal Constructiemateriaal Handboeken, schriften, werkboeken en blaadjes, fotokopieën, software ICT-materiaal Informatiebronnen Kinderliteratuur Knutselmateriaal Leer- en ontwikkelingsmateriaal Meetmateriaal Multimediamateriaal Muziekinstrumenten Planningsmateriaal Schrijfgerief Tekengerief Atlas - Globe - Kaarten - Kompas - Passer - Tweetalige alfabetische woordenlijst Zakrekenmachine Voorbeelden Ballen, touwen, (klim)toestellen, Karton, hout, hechtingen, katrollen gereedschap, tandwielen, bouwdozen, Computers inclusief internet, beamer, radio, telefoon, (Verklarend) woordenboek, (kinder)krant, jeugdencyclopedie, documentatiecentrum, cd-rom, dvd, klank- en beeldmateriaal, Prentenboeken, (voor)leesboeken, kinderromans, poëzie, strips,... Lijm, schaar, grondstoffen, textiel, Spelmateriaal, lees- en rekenmateriaal, denkspellen, Lat, graadboog, geodriehoek, tekendriehoek, klok (analoog en digitaal), thermometer, weegschaal, Audiovisuele toestellen, fototoestel, casetterecorder, DVD-speler, Trommels, fluiten, Schoolagenda, kalender, dagindeling,... Potlood, pen, Stiften, kleurpotloden, verf, penselen,

25 24. Toch kan onze school niet voor alle kosten instaan. Voor bepaalde activiteiten waaraan uw kind deelneemt, zijn wij genoodzaakt een bijdrage te vragen. De scherpe maximumfactuur: dit zijn bijdragen voor ééndaagse uitstappen en voor activiteiten waaraan de klas deelneemt (bv. bezoek aan tentoonstelling, toneel- of theatervoorstelling, workshops, sportactiviteiten tijdens de onderwijstijd, pedagogische uitstappen). Ook de zwembeurten behoren tot deze categorie (behalve het één jaar verplicht aan te bieden gratis zwemonderricht). In onze school is het zwemonderricht in het 4 de leerjaar gratis. Dit bedrag zal nooit het wettelijk bepaalde bedrag van 70/leerjaar overschrijden. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast volgens de gezondheidsindex. De betalingen die vallen onder de scherpe maximumfactuur gebeuren steeds contant op maandag- of donderdagmorgen. De minder scherpe maximumfactuur: dit zijn bijdragen voor alle vormen van meerdaagse uitstappen binnen de onderwijstijd. Het vierde leerjaar gaat op Limburgklas ( 60) en het 5 de en 6 de leerjaar gaat afwisselend op bos- en zeeklas (totaal 345). Het bedrag voor deze meerdaagse uitstappen mag maximum 405 per kind bedragen voor de duur van de lagere school. Ook dit bedrag wordt jaarlijks aangepast volgens de gezondheidsindex. De betaling van de meerdaagse uitstappen gebeurt per overschrijving. Bij afwezigheid kunnen kosten aangerekend worden. Dit gebeurt als de school kosten heeft gemaakt en deze niet kan recupereren.

26 Bijdragen per leerjaar volgens de scherpe maximumfactuur ste leerjaar o Zwemmen 28,00 o Culturele activiteiten 10,00 o Kinderboerderij 1,00 o Pretland 5,00 o Bowling 2,50 o Kronkeldidoe 3,50 o Schoolreis 20,00 TOTAAL 70,00 2 de leerjaar o Zwemmen 28,00 o Culturele activiteiten 15,50 o Technopolis Houd de dief 3,00 o Kronkeldidoe 3,50 o Schoolreis 20,00 TOTAAL 70,00 3 de leerjaar o Zwemmen 28,00 o Culturele activiteiten 9,00 o Meester op de fiets 1,00 o Literair museum Hasselt 10,00 o Natuurklassen + beveractie 10,00 o Alles met de bal/muziekinstr. 2,50 o Schoolreis 9,50 TOTAAL 70,00

27 4 de leerjaar o Zwemmen GRATIS o Culturele activiteiten 15,00 o Pinguïnactie 4,00 o Bowling 2,00 o De school vroeger en nu 6,00 o Hasselt 18,00 o Schoolreis 25,00 TOTAAL 70, de leerjaar o Zwemmen 7,00 o Culturele activiteiten 19,00 o Schaatsen 8,00 o Sportdag Adventure 11,00 o Schoolreis 25,00 TOTAAL 70,00 6 de leerjaar o Zwemmen GRATIS o Culturele activiteiten 26,00 o Schaatsen 8,00 o Sportdag Adventure 11,00 o Schoolreis 25,00 TOTAAL 70,00

28 Niet verplicht aanbod 27. o Drank 0,50/bon o Tijdschriften o Vakantieblaadjes o Klasfoto s, communiefoto s o Acties van het oudercomité zoals wafelverkoop, eetdag, o Acties van de school zoals schoolfeesten, o Andere acties zoals Kom op appels B.10 ROOKVERBOD In de school is een algemeen rookverbod van kracht. Dit geldt zowel in de gesloten ruimtes als op de open plaatsen van het grondgebied van de school en dit 24 uur/24 uur en 7 dagen /7 dagen. Bij overtreding van deze bepaling wordt de roker verzocht om te stoppen met roken of om het domein te verlaten.

Secretariaat : Directeur :

Secretariaat : Directeur : SOORTEN AFWEZIGHEDEN AFWEZIGHEID OM MEDISCHE REDENEN a) Verklaring door de ouders Als de ziekte een periode van drie opeenvolgende kalenderdagen niet overschrijdt, volstaat een verklaring ondertekend en

Nadere informatie

Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen gewettigde en problematische afwezigheden.

Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen gewettigde en problematische afwezigheden. Afwezigheden 1. In het kleuteronderwijs In het kleuteronderwijs is het gewenst dat de ouders de leerkracht (tijdig) informeren over de afwezigheid van hun kind. Voor kinderen die het eerste jaar van de

Nadere informatie

Afwezigheden. 1. In het kleuteronderwijs

Afwezigheden. 1. In het kleuteronderwijs Afwezigheden 1. In het kleuteronderwijs In het kleuteronderwijs is het gewenst dat de ouders de leerkracht (tijdig) informeren over de afwezigheid van hun kind. Voor kinderen die het eerste jaar van de

Nadere informatie

Afwezigheden van leerplichtige leerlingen in het basisonderwijs schema voor leerkrachten

Afwezigheden van leerplichtige leerlingen in het basisonderwijs schema voor leerkrachten Afwezigheden van leerplichtige leerlingen in het basisonderwijs schema voor leerkrachten eden van afwezigheid uur Leerling of ouder bezorgt Code Opmerking/uitleg Ziekte Tot en met 3 opeenvolgende kalenderdagen

Nadere informatie

Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen

Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen 1 Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen 1. Orde en tuchtmaatregelen http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/database/document/document.asp?docid=14691 1.1 Ordemaatregel Wanneer een leerling de goede werking

Nadere informatie

AFWEZIGHEDEN VAN LEERPLICHTIGE LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT

AFWEZIGHEDEN VAN LEERPLICHTIGE LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT AFWEZIGHEDEN VAN LEERPLICHTIGE LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT Referenties: omzendbrieven BaO/2002/11 (Afwezigheden van leerlingen in het Basisonderwijs) BaO/2006/4 (Controle van de

Nadere informatie

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - OUDERS

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - OUDERS AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - OUDERS Referenties: omzendbrieven BaO/2002/11 (Afwezigheden van leerlingen in het Basisonderwijs) BaO/2000/9 (Controle van de leerlingen in het

Nadere informatie

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT Referenties: omzendbrieven BaO/2002/11 (Afwezigheden van leerlingen in het Basisonderwijs) BaO/2006/4 (Controle van de leerlingen in

Nadere informatie

Kostenbijdrage Gemeentelijk Basisonderwijs Schooljaar

Kostenbijdrage Gemeentelijk Basisonderwijs Schooljaar Kostenbijdrage Gemeentelijk Basisonderwijs Schooljaar 2018-2019 Inleiding Schoolkosten worden, gelet op de omzendbrief kostenbeheersing in het basisonderwijs, opgesplitst in 5 categorieën: 1. Materialen

Nadere informatie

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS: wettelijke richtlijnen

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS: wettelijke richtlijnen AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS: wettelijke richtlijnen Referenties: omzendbrieven BaO/2002/11 (Afwezigheden van leerlingen in het Basisonderwijs) BaO/2000/9 (Controle van de leerlingen

Nadere informatie

ballen, touwen, (klim)toestellen, driewielers, karton, hout, hechtingen, gereedschap, katrollen, tandwielen, bouwdozen,

ballen, touwen, (klim)toestellen, driewielers, karton, hout, hechtingen, gereedschap, katrollen, tandwielen, bouwdozen, Bijdrageregeling In het GO! betaalt u geen inschrijvingsgeld voor uw kind, noch bijdragen voor kosten die nodig zijn om ontwikkelingsdoelen na te streven of de eindtermen te behalen. De materialen die

Nadere informatie

Uw kind kan enkel gewettigd afwezig zijn in de volgende situaties:

Uw kind kan enkel gewettigd afwezig zijn in de volgende situaties: Beste ouder, De Belgische leerplichtwet bepaalt dat uw kind leerplichtig is vanaf 1 september van het kalenderjaar waarin het zes wordt. Dit is dus ook van toepassing op leerlingen die, wegens verlengd

Nadere informatie

ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden.

ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden. ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden. BS De Eik Zonneveldweg 9, 3830 Wellen Tel: 012/67.24.40 Fax: 012/67.24.41 Beste ouders, Gelieve, in uw eigenbelang,

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT B. SCHOOLREGLEMENT p. 2

SCHOOLREGLEMENT B. SCHOOLREGLEMENT p. 2 SCHOOLREGLEMENT B. SCHOOLREGLEMENT p. 2 B.1 Inschrijven van leerlingen p. 2 B.1.1 Weigeren van leerlingen p. 4 B.2 Orde- en tuchtmaatregelen p. 5 B.3 Getuigschrift basisonderwijs p. 8 B.4 Onderwijs aan

Nadere informatie

Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders

Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders III Het reglement 1. Engagementsverklaring Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders We doen dat omdat we partners zijn in de opvoeding van uw kind. Het is goed dat u zicht hebt op

Nadere informatie

Afwezigheden. 1. Gewettigde afwezigheid. Je kunt om verschillende redenen gewettigd afwezig zijn Afwezigheid om medische redenen

Afwezigheden. 1. Gewettigde afwezigheid. Je kunt om verschillende redenen gewettigd afwezig zijn Afwezigheid om medische redenen Afwezigheden 1. Gewettigde afwezigheid Je kunt om verschillende redenen gewettigd afwezig zijn. 1. 1 Afwezigheid om medische redenen a) Verklaring door de ouders Als de afwezigheid wegens ziekte niet langer

Nadere informatie

In het schooljaar waarin een leerling in het kleuteronderwijs zeven jaar oud wordt niet meer dan 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn geweest.

In het schooljaar waarin een leerling in het kleuteronderwijs zeven jaar oud wordt niet meer dan 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn geweest. De voorbereidings- en evaluatieverslagen moeten ter inzage liggen voor de bevoegde inspectie. Deze bepaling geldt niet voor extra-muros-activiteiten die slechts één dag duren. Het doel en de opvattingen

Nadere informatie

ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden.

ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden. ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden. BS De Eik Zonneveldweg 9, 3830 Wellen Tel: 012/67.24.40 Fax: 012/67.24.41 Beste, Gelieve, in uw eigenbelang, deze bundel

Nadere informatie

AFWEZIGHEIDSBOEKJE

AFWEZIGHEIDSBOEKJE AFWEZIGHEIDSBOEKJE 2018-2019 Naam van het kind: Klas van uw kind: Beste ouders De Belgische leerplichtwet bepaalt dat uw kind leerplichtig is vanaf 1 september van het kalenderjaar waarin het zes wordt.

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING. Stuk 1221 ( ) Nr. 4. Zitting juni OND

ONTWERP VAN DECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING. Stuk 1221 ( ) Nr. 4. Zitting juni OND Zitting 2006-2007 27 juni 2007 ONTWERP VAN DECREET tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, van het decreet van 13 juli 2001 betreffende het onderwijs-xiii-mozaïek en van het

Nadere informatie

De schoolrekening. (Bijlage bij het schoolreglement) 1. Wat is gratis?

De schoolrekening. (Bijlage bij het schoolreglement) 1. Wat is gratis? (Bijlage bij het schoolreglement) De schoolrekening. I. Wat is gratis en wat dient betaald te worden? Het decreet basisonderwijs bepaalt dat aan u geen bijdragen kunnen gevraagd worden voor alles wat verband

Nadere informatie

DEEL III: HET REGLEMENT

DEEL III: HET REGLEMENT SCHOOLREGLEMENT DEEL III: HET REGLEMENT p. 3 1. Engagementsverklaring p. 3 1.1 Samenwerking met de ouders p. 3 1.2 Aanwezigheid op school p. 3 1.3 Individuele leerlingbegeleiding p. 4 1.4 Onderwijstaal

Nadere informatie

Schoolreglement gemeentelijk basisonderwijs BEVEREN

Schoolreglement gemeentelijk basisonderwijs BEVEREN Schoolreglement gemeentelijk basisonderwijs BEVEREN Inhoud... Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving en schoolverandering... 4 Hoofdstuk 3 Richtlijnen i.v.m. afwezigheden

Nadere informatie

DEEL III: HET REGLEMENT

DEEL III: HET REGLEMENT SCHOOLREGLEMENT DEEL III: HET REGLEMENT p. 3 1. Engagementsverklaring p. 3 1.1 Samenwerking met de ouders p. 3 1.2 Aanwezigheid op school p. 3 1.3 Individuele leerlingbegeleiding p. 4 1.4 Onderwijstaal

Nadere informatie

Inhoud van het SCHOOLREGLEMENT van de GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL van ZULTE

Inhoud van het SCHOOLREGLEMENT van de GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL van ZULTE Gemeentelijke Basisschool Zulte Schoolreglement 1 Inhoud van het SCHOOLREGLEMENT van de GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL van ZULTE Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 2 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving..2

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT DEEL I DECRETALE MINIMUMINHOUD

SCHOOLREGLEMENT DEEL I DECRETALE MINIMUMINHOUD SCHOOLREGLEMENT DEEL I DECRETALE MINIMUMINHOUD 1 AFWEZIGHEDEN & TE LAAT KOMEN De regelgeving op afwezigheden is van toepassing op leerplichtige kinderen in het gewoon basisonderwijs. De regelgeving is

Nadere informatie

WETTELIJKE BEPALINGEN

WETTELIJKE BEPALINGEN WETTELIJKE BEPALINGEN 1. Inschrijven van leerlingen Bij de inschrijving dient een officieel document te worden voorgelegd dat de identiteit van het kind bevestigt en de verwantschap aantoont (SIS-kaart,

Nadere informatie

Nieuwsbrief september - oktober 2017

Nieuwsbrief september - oktober 2017 Nieuwsbrief september - oktober 2017 Kalender september 30 augustus KS 19u30 Infoavond voor de kleuterschool 1 september school WELKOM! 4 september L4 19u00 Infoavond voor de ouders van L4 5 september

Nadere informatie

Schoolreglement Gemeenteraadsbesluit van juni 2012

Schoolreglement Gemeenteraadsbesluit van juni 2012 SCHOOLREGLEMENT Gemeentelijke Sportbassischool juni 2012 Schoolreglement versie juni 2012 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving - Schoolverandering...

Nadere informatie

Gemeentelijk kleuter- en lager onderwijs Zwevegem SCHOOLREGLEMENT AFSPRAKENNOTA

Gemeentelijk kleuter- en lager onderwijs Zwevegem SCHOOLREGLEMENT AFSPRAKENNOTA Gemeentelijk kleuter- en lager onderwijs Zwevegem SCHOOLREGLEMENT AFSPRAKENNOTA Inhoud Gemeentelijk kleuter- en lager onderwijs Zwevegem... 1 SCHOOLREGLEMENT AFSPRAKENNOTA... 1 Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen...

Nadere informatie

Beste ouders, Ook met opmerkingen of ideeën aangaande de uitgaven of de schoolrekeningen bent u altijd welkom bij de directie of op ons secretariaat.

Beste ouders, Ook met opmerkingen of ideeën aangaande de uitgaven of de schoolrekeningen bent u altijd welkom bij de directie of op ons secretariaat. Sint-Jozefscollege Aarschot, september 2018 Basisonderwijs Bekaflaan 65 3200 Aarschot Tel.: 016/551134 Beste ouders, Een nieuw schooljaar brengt onvermijdelijk een aantal kosten met zich mee. Schoolbenodigdheden,

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT Inhoud

SCHOOLREGLEMENT Inhoud SCHOOLREGLEMENT Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen... 2 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving en schoolverandering... 3 Hoofdstuk 3 Richtlijnen i.v.m. afwezigheden en te laat komen... 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Schoolreglement. GBS Wommelgem t Laar. Gemeente Wommelgem

Schoolreglement. GBS Wommelgem t Laar. Gemeente Wommelgem Schoolreglement GBS Wommelgem t Laar Gemeente Wommelgem september 2012 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving Schoolverandering... 4 Hoofdstuk 3 Richtlijnen

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT. Voor de toepassing van dit schoolreglement wordt verstaan onder:

SCHOOLREGLEMENT. Voor de toepassing van dit schoolreglement wordt verstaan onder: SCHOOLREGLEMENT Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Dit schoolreglement en de afsprakennota, worden door de directeur voorafgaand aan de eerste inschrijving van de leerling en nadien bij elke wijziging

Nadere informatie

Schoolreglement gewoon basisonderwijs Versie juni 2012

Schoolreglement gewoon basisonderwijs Versie juni 2012 Schoolreglement gewoon basisonderwijs Versie juni 2012 Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap vzw Ravensteingalerij 3 bus 7, B-1000 Brussel T 02 506 41 50 F 02 502

Nadere informatie

Schoolreglement: gemeenteraadsbesluit van juni 2011

Schoolreglement: gemeenteraadsbesluit van juni 2011 Schoolreglement: gemeenteraadsbesluit van juni 2011 1. Algemene bepalingen 2. Procedure van inschrijving - Schoolverandering 3. Richtlijnen i.v.m. afwezigheden en te laat komen 4. Schorsing van de lessen

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT. Gemeentelijke Basisschool t KOFSCHIP

SCHOOLREGLEMENT. Gemeentelijke Basisschool t KOFSCHIP SCHOOLREGLEMENT Gemeentelijke Basisschool t KOFSCHIP Februari 2013 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving en schoolverandering... 4 Hoofdstuk 3 Richtlijnen

Nadere informatie

Schoolreglement. Vrije Kleuterschool Zusters Maricolen. Markt Maldegem

Schoolreglement. Vrije Kleuterschool Zusters Maricolen. Markt Maldegem Schoolreglement Vrije Kleuterschool Zusters Maricolen Markt 15 9990 Maldegem tel. 050 / 72 98 87 kleuterschoolzustersmaricolen@scarlet.be website: www.kleuterschoolzustersmaricolen.tk Inhoud 1 Inschrijving

Nadere informatie

Schoolreglement Gemeentelijk Onderwijs Kortenberg

Schoolreglement Gemeentelijk Onderwijs Kortenberg Schoolreglement Gemeentelijk Onderwijs Kortenberg Goedgekeurd door de gemeenteraad van Kortenberg in zitting van 30 juni 2014 1 Schoolreglement Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Procedure

Nadere informatie

Schoolreglement. Gemeentelijke Basisschool Bierbeek Hoofdschool Centrum Opvelp Lovenjoel. Schoolstraat Bierbeek

Schoolreglement. Gemeentelijke Basisschool Bierbeek Hoofdschool Centrum Opvelp Lovenjoel. Schoolstraat Bierbeek 1 Gemeentelijke Basisschool Bierbeek Hoofdschool Centrum Opvelp Lovenjoel Schoolstraat 37 3360 Bierbeek 016 46 37 02 016 46 21 06 Email : secretariaat@gemeenteschoolbierbeek.be Website : www.gemeenteschoolbierbeek.be

Nadere informatie

Schoolreglement,,, TALENTENSCHOOL,, ATLANTIS,en,Dol7Fijn,,

Schoolreglement,,, TALENTENSCHOOL,, ATLANTIS,en,Dol7Fijn,, AfdelingOnderwijsorganisatieen personeel GOonderwijsvandeVlaamseGemeenschap Willebroekkaai36 1000Brussel Schoolreglement TALENTENSCHOOL ATLANTISenDol7Fijn Schooljaar201572016 Inhoud Deel1Algemeneinformatie...5

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT DEEL I DECRETALE MINIMUMINHOUD

SCHOOLREGLEMENT DEEL I DECRETALE MINIMUMINHOUD SCHOOLREGLEMENT DEEL I DECRETALE MINIMUMINHOUD 1 AFWEZIGHEDEN & TE LAAT KOMEN De regelgeving op afwezigheden is van toepassing op leerplichtige kinderen in het gewoon basisonderwijs. De regelgeving is

Nadere informatie

LEREN IN ANTWER- PEN. Les. Money, money, money. Over wat de school kost. 6 tot 18 Ouders. 60 Minuten. Opgelet Deze les heeft een voorbereiding

LEREN IN ANTWER- PEN. Les. Money, money, money. Over wat de school kost. 6 tot 18 Ouders. 60 Minuten. Opgelet Deze les heeft een voorbereiding LEREN IN ANTWER- PEN Les Money, money, money Over wat de school kost 60 Minuten 6 tot 18 Ouders Opgelet Deze les heeft een voorbereiding BEGINSITUATIE Indien de deelnemers nog geen module volgden (samen),

Nadere informatie

Inhoud schoolreglement

Inhoud schoolreglement Inhoud schoolreglement Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen 2 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving en schoolverandering 3 Hoofdstuk 3 Richtlijnen i.v.m. afwezigheden en te laat komen 7 Hoofdstuk 4 Schorsing

Nadere informatie

Gemeenteschool De Zonnevlier. Sint-Lievens-Houtem SCHOOLREGLEMENT AFSPRAKENPLAN. Gentsestraat 40 Uilebroek 29

Gemeenteschool De Zonnevlier. Sint-Lievens-Houtem SCHOOLREGLEMENT AFSPRAKENPLAN. Gentsestraat 40 Uilebroek 29 Gemeenteschool De Zonnevlier Sint-Lievens-Houtem SCHOOLREGLEMENT en AFSPRAKENPLAN Gentsestraat 40 Uilebroek 29 Zonnegem Vlierzele 1 Schoolreglement Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Stedelijke school De Groene Planeet Karel Trekelsstraat 30 1800 Vilvoorde 02 251 10 79 Secretariaat.degroeneplaneet@sovilvoorde.be

Stedelijke school De Groene Planeet Karel Trekelsstraat 30 1800 Vilvoorde 02 251 10 79 Secretariaat.degroeneplaneet@sovilvoorde.be Stedelijke school De Groene Planeet Karel Trekelsstraat 30 1800 Vilvoorde 02 251 10 79 Secretariaat.degroeneplaneet@sovilvoorde.be www.sbsdegroeneplaneet.be Schooljaar 2015-2016 Schoolreglement Inhoud

Nadere informatie

Je kunt je kind inschrijven op onze school:

Je kunt je kind inschrijven op onze school: Inschrijving 1.Hoe en wanneer Je kunt je kind inschrijven op onze school: op de opendeurdagen op de schooldagen tussen 9 uur en 12 uur op werkdagen van 1 tot 3 juli en vanaf 24 augustus tussen 9 uur en

Nadere informatie

Het ontwerp en elke wijziging van het schoolreglement moet door het schoolbestuur eerst overlegd worden op de schoolraad.

Het ontwerp en elke wijziging van het schoolreglement moet door het schoolbestuur eerst overlegd worden op de schoolraad. OVERLEG Heett sscchool lrreegl leemeentt 1. PARTICIPATIEDECREET Het ontwerp en elke wijziging van het schoolreglement moet door het schoolbestuur eerst overlegd worden op de schoolraad. 2. WETTELIJK KADER

Nadere informatie

Gemeenteschool DE ZONNEBLOEM Geneikenstraat LUMMEN tel/fax 011/

Gemeenteschool DE ZONNEBLOEM Geneikenstraat LUMMEN tel/fax 011/ Gemeenteschool DE ZONNEBLOEM Geneikenstraat 15 3560 LUMMEN tel/fax 011/42 86 15 e-mail: gemeenteschool@lummen.be 1 Inhoud... Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving

Nadere informatie

Schoolreglement. GBS Wommelgem. Gemeente Wommelgem

Schoolreglement. GBS Wommelgem. Gemeente Wommelgem Schoolreglement GBS Wommelgem Gemeente Wommelgem september 2014 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving Schoolverandering... 4 Hoofdstuk 3 Richtlijnen

Nadere informatie

Schoolreglement Gemeentelijke basisscholen Sint-Pieters-Leeuw

Schoolreglement Gemeentelijke basisscholen Sint-Pieters-Leeuw Schoolreglement Gemeentelijke basisscholen Sint-Pieters-Leeuw Goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 30 juni 2016 2 Schoolreglement gemeentelijke basisscholen Sint-Pieters-Leeuw Inhoudsopgave

Nadere informatie

Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs "Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs".

Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs. Inschrijvingen voor het schooljaar 2018-2019 Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs "Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs". Zoals u reeds in

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS Aanpassing schoolreglementen de heer Ivan Verleyen De Provincieraad, Gelet

Nadere informatie

GEMEENTELIJK SCHOOLREGLEMENT

GEMEENTELIJK SCHOOLREGLEMENT Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement Oudenaarde Gemeente Brakel GEMEENTELIJK SCHOOLREGLEMENT Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Dit schoolreglement, met inbegrip van het pedagogisch project

Nadere informatie

GEMEENTELIJK ONDERWIJS VAN HET NEDERLANDS TAALSTELSEL PEDAGOGISCH PROJECT VAN HET GEWOON BASISONDERWIJS HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

GEMEENTELIJK ONDERWIJS VAN HET NEDERLANDS TAALSTELSEL PEDAGOGISCH PROJECT VAN HET GEWOON BASISONDERWIJS HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN GEMEENTELIJK ONDERWIJS VAN HET NEDERLANDS TAALSTELSEL PEDAGOGISCH PROJECT VAN HET GEWOON BASISONDERWIJS HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN 1. De scholen van het Nederlandstalig gesubsidieerd onderwijs van

Nadere informatie

Schoolreglement. Artikel 3 1 Voor de toepassing van dit schoolreglement wordt verstaan onder:

Schoolreglement. Artikel 3 1 Voor de toepassing van dit schoolreglement wordt verstaan onder: Schoolreglement Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 De ouders ondertekenen het schoolreglement met inbegrip van de afsprakennota én het pedagogisch project van de school voor akkoord. Dit is een

Nadere informatie

Schoolreglement. De afsprakennota en het pedagogisch project maken hier deel van uit Vernieuwde versie vanaf schooljaar

Schoolreglement. De afsprakennota en het pedagogisch project maken hier deel van uit Vernieuwde versie vanaf schooljaar Schoolreglement De afsprakennota en het pedagogisch project maken hier deel van uit Vernieuwde versie vanaf schooljaar 2013-2014 1 Model van schoolreglement Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen... 3

Nadere informatie

Algemene bepalingen. Artikel 3 Voor de toepassing van dit schoolreglement wordt verstaan onder:

Algemene bepalingen. Artikel 3 Voor de toepassing van dit schoolreglement wordt verstaan onder: Schoolreglement 1 Algemene bepalingen Artikel 1 De ouders ondertekenen het schoolreglement met inbegrip van de afsprakennota én het pedagogisch project van de school voor akkoord. Dit is een inschrijvingsvoorwaarde.

Nadere informatie

Schoolreglement juni 2012. Schorsing van de lessen wegens bepaalde omstandigheden. Afspraken i.v.m. huiswerk, agenda's, rapporten en zittenblijven

Schoolreglement juni 2012. Schorsing van de lessen wegens bepaalde omstandigheden. Afspraken i.v.m. huiswerk, agenda's, rapporten en zittenblijven Schoolreglement juni 2012 Inhoud Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 9 Hoofdstuk 10 Hoofdstuk 11 Hoofdstuk 12 Hoofdstuk 13 Hoofdstuk

Nadere informatie

Gemeentelijk Onderwijs van Brakel

Gemeentelijk Onderwijs van Brakel Gemeentelijk Onderwijs van Brakel INFO: Juridische dienstverlening basisonderwijs T 02 506 41 78 jur.bao@ovsg.be Gemeentelijke kleuterschool t Knuffeltje Gemeentelijke Basisschool Klavertje Vier Inhoud

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool De Klinker. Inhoud... 1 Schoolreglement Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 2 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving 3

Gemeentelijke Basisschool De Klinker. Inhoud... 1 Schoolreglement Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 2 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving 3 Inhoud... 1... 2 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 2 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving 3 8 Hoofdstuk 3 Richtlijnen i.v.m. afwezigheden en te laat komen Hoofdstuk 4 Schorsing van de lessen wegens

Nadere informatie

Schoolreglement. Basisonderwijs

Schoolreglement. Basisonderwijs Schoolreglement Basisonderwijs Schoolreglement versie september 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving - Schoolverandering... 4 Hoofdstuk 3 Richtlijnen

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool De Horizon

Gemeentelijke Basisschool De Horizon Hoofdstuk 1 Gemeentelijke Basisschool De Horizon Algemene Bepalingen Artikel 1 Dit schoolreglement, met inbegrip van het pedagogisch project en de afsprakennota worden door de directeur voorafgaand aan

Nadere informatie

x'ew-ffi"ru"y* ffi voor de gemeentelijke basisscholen SCFIOOLREGLEMENT Gemeentelijke basisschool nr 1: Desmedtstraatt2,1930 Zaventem

x'ew-ffiruy* ffi voor de gemeentelijke basisscholen SCFIOOLREGLEMENT Gemeentelijke basisschool nr 1: Desmedtstraatt2,1930 Zaventem SCFIOOLREGLEMENT voor de gemeentelijke basisscholen Gemeentelijke basisschool nr 1: Desmedtstraatt2,1930 Zaventem GemeentelÍjke Basisschool nr2: Leuvensesteenweg 194,!932 Sint-stevens-Wo1uwe 3 Sterre x'ew-ffi"ru"y*

Nadere informatie

De Kleuterkouter Vrije Kleuterschool

De Kleuterkouter Vrije Kleuterschool De Kleuterkouter Vrije Kleuterschool Julie Billiartplein 2 052 45 03 88 B.V.A.wijk F 132 052 44 65 35 9240 Zele kleuter.kouter@myonline.be kleuterkouterbva@fulladsl.be Bijlage: Mededelingen schooljaar

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool Erpe Mere. Schoolreglement. Bewaar dit boekje, het bevat alle informatie die u wegwijs kan maken in onze school.

Gemeentelijke Basisschool Erpe Mere. Schoolreglement. Bewaar dit boekje, het bevat alle informatie die u wegwijs kan maken in onze school. Gemeentelijke Basisschool Erpe Mere Schoolreglement Bewaar dit boekje, het bevat alle informatie die u wegwijs kan maken in onze school. www.gbserpemere.be Schatteneiland Molenveld 11, Burst tel. 053/62.79.99

Nadere informatie

Guimardstraat BRUSSEL BIJLAGE. Bijlage 02 Infobrochure onderwijsregelgeving

Guimardstraat BRUSSEL   BIJLAGE. Bijlage 02 Infobrochure onderwijsregelgeving Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL www.katholiekonderwijs.vlaanderen Het schoolreglement van het basisonderwijs BIJLAGE Bijlage 02 Infobrochure onderwijsregelgeving versie maart 2018 1 van 19 Inhoud 1 Definities

Nadere informatie

Schoolreglement. Inhoud

Schoolreglement. Inhoud Schoolreglement Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen... 4 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving en schoolverandering... 5 Hoofdstuk 3 Richtlijnen i.v.m. afwezigheden en te laat komen... 8 Hoofdstuk

Nadere informatie

Schoolreglement. Stedelijke Basisscholen

Schoolreglement. Stedelijke Basisscholen Schoolreglement Stedelijke Basisscholen Schoolreglement stedelijke basisscholen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving Schoolverandering... 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

6.1 Schorsen 6.2 Uitsluiten 6.3 Procedure bij schorsing voor meer dan één dag en bij uitsluiting van leerlingen

6.1 Schorsen 6.2 Uitsluiten 6.3 Procedure bij schorsing voor meer dan één dag en bij uitsluiting van leerlingen Blz. INHOUDSOPGAVE INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 1. DEFINITIES 3 1.1 Schoolstructuur 1.2 Schoolorganisatie 2. CENTRUM LEERLINGENBEGELEIDING (CLB) 4 2.1 Relatie tussen CLB en school 2.2 Relatie tussen

Nadere informatie

Schoolreglement Gemeentelijk Onderwijs Kortenberg

Schoolreglement Gemeentelijk Onderwijs Kortenberg Schoolreglement Gemeentelijk Onderwijs Kortenberg Goedgekeurd door de Gemeenteraad van Kortenberg op 27 juni 2016 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Engagementsverklaring... 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

DEEL 2: INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING

DEEL 2: INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING DEEL 2: INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING Infobundel onderwijsregelgeving 1 1 DEFINITIES Schoolstructuur: school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd wordt onder leiding van één directeur.

Nadere informatie

S C H O O L R E G L E M E N T

S C H O O L R E G L E M E N T STAD TONGEREN S C H O O L R E G L E M E N T VAN DE GEMEENTELIJKE BASISSCHOLEN Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 De ouders ondertekenen het schoolreglement met inbegrip van de afsprakennota én het

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Richtlijnen i.v.m. afwezigheden en te laat komen. Hoofdstuk 4 Schorsing van de lessen wegens bepaalde omstandigheden

Hoofdstuk 3 Richtlijnen i.v.m. afwezigheden en te laat komen. Hoofdstuk 4 Schorsing van de lessen wegens bepaalde omstandigheden Het schoolreglement Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving Hoofdstuk 3 Richtlijnen i.v.m. afwezigheden en te laat komen Hoofdstuk 4 Schorsing van de lessen wegens bepaalde

Nadere informatie

BASISONDERWIJS DE PLATANEN Gemeentelijke lagere school

BASISONDERWIJS DE PLATANEN Gemeentelijke lagere school BASISONDERWIJS DE PLATANEN Gemeentelijke lagere school Bauwinlaan 1 2950 Kapellen fax: 03 605 61 16 tel: 03 664 26 72 e-mail: info@platanen.be lagere school Inhoud Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT SCHOOLREGLEMENT STEDELIJK BASISONDERWIJS LOKEREN

PEDAGOGISCH PROJECT SCHOOLREGLEMENT STEDELIJK BASISONDERWIJS LOKEREN PEDAGOGISCH PROJECT SCHOOLREGLEMENT STEDELIJK BASISONDERWIJS LOKEREN sbs Eksaarde sbs Spoele sbs Staakte Dam 67 Spoele 40 Hoogstraat 192 9160 Lokeren 9160 Lokeren 9160 Lokeren 09 / 346 82 96 09 / 348 26

Nadere informatie

Deel 2 Infobundel onderwijsregelgeving

Deel 2 Infobundel onderwijsregelgeving Deel 2 Infobundel onderwijsregelgeving 1 2 1 DEFINITIES Schoolstructuur: - school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd wordt onder leiding van één directeur. - basisschool: omvat een kleuterniveau

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool Kortrijk-Dutsel. Gemeentelijke Basisschool De Gobbel. Gobbelsrode 5, 3220 Kortrijk-Dutsel 016/62.22.29

Gemeentelijke Basisschool Kortrijk-Dutsel. Gemeentelijke Basisschool De Gobbel. Gobbelsrode 5, 3220 Kortrijk-Dutsel 016/62.22.29 Gemeentelijke Basisschool Kortrijk-Dutsel Gemeentelijke Basisschool De Gobbel Gobbelsrode 5, 3220 Kortrijk-Dutsel 016/62.22.29 Inhoud 1 Algemeen...2 2 Procedure van inschrijving (schoolreglement, pedagogisch

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT DEEL I DECRETALE MINIMUMINHOUD

SCHOOLREGLEMENT DEEL I DECRETALE MINIMUMINHOUD h SCHOOLREGLEMENT DEEL I DECRETALE MINIMUMINHOUD 1 AFWEZIGHEDEN & TE LAAT KOMEN De regelgeving op afwezigheden is van toepassing op leerplichtige kinderen in het gewoon basisonderwijs. De regelgeving is

Nadere informatie

Regelement gemeentelijke basisschool

Regelement gemeentelijke basisschool Regelement gemeentelijke basisschool gemeenteraad van 26 oktober 2009 Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Dit schoolreglement, met inbegrip van het pedagogisch project en de afsprakennota, worden

Nadere informatie

Schoolreglement Gemeentelijke basisscholen Sint-Pieters-Leeuw

Schoolreglement Gemeentelijke basisscholen Sint-Pieters-Leeuw Schoolreglement Gemeentelijke basisscholen Sint-Pieters-Leeuw Goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 juni 2017 2 Schoolreglement gemeentelijke basisscholen Sint-Pieters-Leeuw Inhoudsopgave

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT. Gemeentelijke Basisschool. Beringstraat Boortmeerbeek.

SCHOOLREGLEMENT. Gemeentelijke Basisschool. Beringstraat Boortmeerbeek. SCHOOLREGLEMENT Gemeentelijke Basisschool Beringstraat 107 3190 Boortmeerbeek 015 51 52 79 secretariaat-gbs@boortmeerbeek.be www.gbsboortmeerbeek.be 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT. GEMEENTELIJKE Lagere school LUMMEN september 2018

SCHOOLREGLEMENT. GEMEENTELIJKE Lagere school LUMMEN september 2018 SCHOOLREGLEMENT GEMEENTELIJKE Lagere school LUMMEN september 2018 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Engagementsverklaring... 5 Hoofdstuk 3 Sponsoring... 5 Hoofdstuk 4 Kostenbeheersing...

Nadere informatie

Stedelijk Onderwijs Vilvoorde SCHOOLREGLEMENT

Stedelijk Onderwijs Vilvoorde SCHOOLREGLEMENT Een stedelijke basisschool is een Nederlandstalige school. Alle communicatie zowel schriftelijk als mondeling gebeurt in het Nedelands. Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen... 2 Hoofdstuk 2 Procedure

Nadere informatie

Schoolreglement voor de gemeentelijke basisschool te Ardooie

Schoolreglement voor de gemeentelijke basisschool te Ardooie Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Schoolreglement voor de gemeentelijke basisschool te Ardooie Algemene bepalingen Procedure van inschrijving Richtlijnen

Nadere informatie

Huiswerk in onze school

Huiswerk in onze school Huiswerk in onze school Huiswerk is voor ons team belangrijk. We zien huiswerk in de eerste plaats als een extra inoefening van de geziene leerstof. Door huiswerk te maken leren onze leerlingen ook zelfstandig

Nadere informatie

SCHOOLBROCHURE. 2. Infobrochure onderwijsregelgeving BASISSCHOOL DON BOSCO

SCHOOLBROCHURE. 2. Infobrochure onderwijsregelgeving BASISSCHOOL DON BOSCO SCHOOLBROCHURE 2. Infobrochure onderwijsregelgeving BASISSCHOOL DON BOSCO Sint-Bernardsesteenweg 665 2660 Hoboken Tel: 03/ 825 07 76 Fax: 03/ 825 07 75 directie@basisschooldonbosco.be INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur. 1.2 Verzoeker [X] LOP-deskundige, Basisonderwijs en Secundair Onderwijs.

Commissie Zorgvuldig Bestuur. 1.2 Verzoeker [X] LOP-deskundige, Basisonderwijs en Secundair Onderwijs. Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2011/285 BETREFT: revalidatie tijdens de schooluren 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 17.03.2011 1.2 Verzoeker [X] LOP-deskundige, Basisonderwijs en Secundair Onderwijs.

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool Het Kompas. Kardinaal J. Cardijnstraat 1, 9170 Sint-Gillis-Waas. Schoolreglement

Gemeentelijke Basisschool Het Kompas. Kardinaal J. Cardijnstraat 1, 9170 Sint-Gillis-Waas. Schoolreglement Gemeentelijke Basisschool Het Kompas Kardinaal J. Cardijnstraat 1, 9170 Sint-Gillis-Waas Schoolreglement September 2016 Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Het schoolreglement regelt de verhouding

Nadere informatie

GBS t Centrum 016/61 64 60. Schoolreglement

GBS t Centrum 016/61 64 60. Schoolreglement GBS t Centrum Kapelstraat 45 3110 Rotselaar 016/61 64 60 Schoolreglement 01 oktober 2015 Schoolreglement gemeentelijk onderwijs Rotselaar Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... Hoofdstuk 2 Engagementsverklaring...

Nadere informatie

2. Infobundel onderwijsregelgeving

2. Infobundel onderwijsregelgeving 2. Infobundel onderwijsregelgeving 2.1. Definities Schoolstructuur - school: Pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd wordt onder leiding van één directeur. - basisschool: Omvat een kleuterniveau

Nadere informatie

Schoolreglement Gemeentelijke basisscholen Sint-Pieters- Leeuw

Schoolreglement Gemeentelijke basisscholen Sint-Pieters- Leeuw Schoolreglement Gemeentelijke basisscholen Sint-Pieters- Leeuw 2 Schoolreglement gemeentelijke basisscholen Sint-Pieters-Leeuw Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Algemene bepalingen...4 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk

Nadere informatie

GEMEENTELIJK KLEUTER- en LAGER ONDERWIJS WAASMUNSTER SCHOOLREGLEMENT. GEMEENTELIJKE KLEUTER- en LAGERE SCHOOL CENTRUM KERKSTRAAT WAASMUNSTER

GEMEENTELIJK KLEUTER- en LAGER ONDERWIJS WAASMUNSTER SCHOOLREGLEMENT. GEMEENTELIJKE KLEUTER- en LAGERE SCHOOL CENTRUM KERKSTRAAT WAASMUNSTER GEMEENTELIJK KLEUTER- en LAGER ONDERWIJS WAASMUNSTER SCHOOLREGLEMENT GEMEENTELIJKE KLEUTER- en LAGERE SCHOOL CENTRUM KERKSTRAAT 49 9250 WAASMUNSTER Tel. 052/461701 Fax 052/463754 GEMEENTELIJKE LAGERE SCHOOL

Nadere informatie

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1. Schoolstructuur 2 : Schoolorganisatie

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1. Schoolstructuur 2 : Schoolorganisatie Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1 Schoolstructuur 2 : school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd

Nadere informatie

Schoolreglement. Motstraat ALKEN 011/ Website :

Schoolreglement. Motstraat ALKEN 011/ Website : Motstraat 10 3570 ALKEN 011/31 67 17 E-mail : secretariaat@gemeenteschool-alken.be Website : www.gemeenteschool-alken.be De B@S!S Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... Hoofdstuk 2 Engagementsverklaring...

Nadere informatie

K l u i s b e r g e n SCHOOLREGLEMENT & AFSPRAKENNOTA

K l u i s b e r g e n SCHOOLREGLEMENT & AFSPRAKENNOTA K l u i s b e r g e n SCHOOLREGLEMENT & AFSPRAKENNOTA SCHOOLREGLEMENT Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1-2 - 3 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving... 4 Artikel 4 5 6-7 Hoofdstuk 3 Richtlijnen

Nadere informatie

Money, money, money. Over wat de school kost en hoe je hulp kan vragen. Leren in Antwerpen. Les. 6 tot 18 Ouders. 60 Minuten

Money, money, money. Over wat de school kost en hoe je hulp kan vragen. Leren in Antwerpen. Les. 6 tot 18 Ouders. 60 Minuten Leren in Antwerpen Les 1 2 3 4 5 Money, money, money Over wat de school kost en hoe je hulp kan vragen 60 Minuten 6 tot 18 Ouders Opgelet Deze les heeft een voorbereiding nodig Beginsituatie Indien de

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 4 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving... 5 Hoofdstuk 3 Schoolverandering...

SCHOOLREGLEMENT. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 4 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving... 5 Hoofdstuk 3 Schoolverandering... SCHOOLREGLEMENT Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 4 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving... 5 Hoofdstuk 3 Schoolverandering... 7 Hoofdstuk 4 Engagementsverklaring.8 Hoofdstuk 5 Sponsoring...

Nadere informatie

Schoolreglement. Stedelijke basisscholen Hasselt

Schoolreglement. Stedelijke basisscholen Hasselt Schoolreglement Stedelijke basisscholen Hasselt 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 9 Hoofdstuk 10 Hoofdstuk 11 Hoofdstuk

Nadere informatie

Het schoolreglement van het basisonderwijs. 1 Definities Schoolstructuur Schoolorganisatie... 3

Het schoolreglement van het basisonderwijs. 1 Definities Schoolstructuur Schoolorganisatie... 3 Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL www.katholiekonderwijs.vlaanderen BIJLAGE Titel mededeling: Referentienummer: Het schoolreglement van het basisonderwijs MLER_063_B02 Bijlage 02 Infobrochure onderwijsregelgeving

Nadere informatie