Schoolreglement. Vrije Kleuterschool Zusters Maricolen. Markt Maldegem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schoolreglement. Vrije Kleuterschool Zusters Maricolen. Markt Maldegem"

Transcriptie

1 Schoolreglement Vrije Kleuterschool Zusters Maricolen Markt Maldegem tel. 050 / kleuterschoolzustersmaricolen@scarlet.be website:

2 Inhoud 1 Inschrijving van de leerlingen 2 Afwezigheden 2.1 Gevolgen van ongewettigde afwezigheid 2.2 Kleuteronderwijs 2.3 Leerplichtige kinderen in het kleuteronderwijs Ziekte Van rechtswege gewettigde afwezigheden Afwezigheden mits toestemming van de directeur Afwezigheden van trekkende bevolking: Afwezigheid bij extra-muros-activiteiten 2.4 Te laat komen 2.5 Besmettelijke ziekten (o.a. luizen) 3 Schoolverandering 4 Onderwijs aan huis 5 De ouders 5.1 Informatierecht 5.2 Beslissingsrecht 5.3 Aandachtspunten 5.4 Oudercontacten 6 Zittenblijven 7 Afspraken over geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning die niet afkomstig is van de Vlaamse Gemeenschap. 8 Kostenbeheersing in het basisonderwijs 9. Bijdrageregeling door ouders

3 1 Inschrijving van de leerlingen Een inschrijving kan pas ingaan na instemming met het schoolreglement en het pedagogisch project van de school. Bij de inschrijving dient een officieel document te worden voorgelegd dat de identiteit van het kind bevestigt (SIS-kaart, het trouwboekje, het geboortebewijs, een identiteitsstuk van het kind zoals een bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister, een reispas, ) De inschrijving van een leerling geldt voor de duur van de hele schoolloopbaan in de school. De school verbindt er zich toe de informatie op het inschrijvingsformulier niet te gebruiken voor commerciële doeleinden. Kleuters mogen worden ingeschreven vanaf de datum waarop zij de leeftijd van 2 jaar en 6 maanden bereiken. Als zij jonger zijn dan 3 jaar, worden ze pas in de school toegelaten op één van de volgende instapdata na hun inschrijving; de eerste schooldag na de zomervakantie de eerste schooldag na de herfstvakantie de eerste schooldag na de kerstvakantie de eerste schooldag van februari de eerste schooldag na de krokusvakantie de eerste schooldag na de paasvakantie de eerste schooldag na de vakantie van O.-L.-H.-Hemelvaart Kleuters die 2 jaar en 6 maanden worden op een instapdatum, worden op die dag in het kleuteronderwijs toegelaten. Voor de instapdatum mag de kleuter niet in de school aanwezig zijn, zelfs niet op proef, ook al heeft hij de leeftijd van 2 jaar en 6 maanden overschreden. Kinderen kunnen specifieke noden hebben. Van ouders wordt verwacht dat zij dit meedelen aan de school. De school zal onderzoeken of haar draagkracht voldoende groot is om het kind de nodige ondersteuning te geven op het vlak van onderwijs, therapie en verzorging. Indien de ouders, bij inschrijving, nalaten om mee te delen dat hun kind een attest buitengewoon onderwijs heeft, en er de eerste weken na de inschrijving een vermoeden is van specifieke noden, zal de school haar draagkracht alsnog onderzoeken. Bij het onderzoek naar de draagkracht houdt de school, in overleg met de ouders en het CLB, rekening met: De verwachtingen van de ouders ten aanzien van het kind en ten aanzien van de school; De concrete ondersteuningsnoden van de leerling op het vlak van leergebieden, sociaal functioneren, communicatie en mobiliteit;

4 Een inschatting van het regulier aanwezig draagvlak van de school inzake zorg; De beschikbare ondersteunende maatregelen binnen én buiten het onderwijs; Het intensief betrekken van de ouders bij de verschillende fasen van het overleg en beslissingsproces. Wanneer de opschortende voorwaarden niet vervuld zijn om het kind de nodige specifieke ondersteuning te geven op het vlak van onderwijs, therapie en verzorging zal de school het kind weigeren. De beslissing wordt binnen vier kalenderdagen bij aangetekend schrijven of tegen afgiftebewijs aan de ouders van de leerling bezorgd.

5 2 Afwezigheden 2.1 Gevolgen van ongewettigde afwezigheid Leerlingen die ongewettigd afwezig zijn, verliezen statuut van regelmatige leerling overeenkomstig artikel 20 van het decreet basisonderwijs. Dit houdt in dat de betrokken leerling in het zesde leerjaar geen getuigschrift basisonderwijs kan krijgen en dat de school de betrokken leerling niet kan meetellen voor de personeelsformatie en de toelagen. 2.2 Kleuteronderwijs Voor niet-leerplichtige kinderen: geen beperking in afwezigheid. Uit veiligheidsoverwegingen is het stellig aan te bevelen dat ouders de kleuteronderwijzer en/of directeur informeren omtrent de afwezigheid van hun kind. 2.3 Leerplichtige kinderen in het kleuteronderwijs Hier volgt een samenvatting van de wettekst terug te vinden op: Ziekte Is een kind méér dan 3 opeenvolgende kalenderdagen ziek dan is een medisch attest vereist. Dit attest kan afkomstig zijn van een geneesheer, een geneesheer-specialist, een psychiater, een tandarts, een orthodontist en de administratieve diensten van een ziekenhuis of een erkend labo. Consultaties (zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts), moeten zoveel mogelijk buiten de schooluren plaatsvinden. Wanneer een kind een chronische ziekte heeft die leidt tot verschillende afwezigheden zonder dat telkens een doktersconsultatie nodig is (bv. Astma, migraine, ) is het goed contact op te nemen met de school en het CLB. Het CLB kan dan een medisch attest opmaken dat de ziekte bevestigt. Wanneer het kind afwezig is voor die aandoening volstaat dan een attest van de ouders. Een medisch attest wordt beschouwd als twijfelachtig als: - het attest geeft zelf de twijfel van de geneesheer aan wanneer deze schrijft dixit de patiënt ; - het attest geantedateerd of begin- en einddatum werden ogenschijnlijk vervalst; - het attest vermeldt een reden die niets met de medische toestand van de leerling te maken heeft zoals bv. de ziekte van één van de ouders, hulp in het huishouden, De School zal het CLB contacteren telkens ze twijfels heeft over een medisch attest. Voor ziekte tot en met drie opeenvolgende kalenderdagen volstaat een briefje van de ouders. Dergelijk briefje kan slechts vier keer per schooljaar door de ouders zelf geschreven worden. Vanaf de vijfde keer is een medisch attest vereist.

6 De ouders waarschuwen de school zo vlug mogelijk en bezorgen ook het attest zo vlug mogelijk Van rechtswege gewettigde afwezigheden 1. Bijwonen van een begrafenis- of huwelijksplechtigheid van een bloed- of aanverwant, of van iemand die onder hetzelfde dak woont. 2. Bijwonen van een familieraad. 3. Oproeping of dagvaardiging voor de rechtbank. 4. Afwezigheden in het kader van de bijzondere jeugdzorg en de jeugdbescherming. 5. Onbereikbaarheid of ontoegankelijkheid van de school door overmacht 6. Feestdagen verbonden aan de levensbeschouwing van uw kind. Enkel de door de grondwet erkende godsdiensten komen hiervoor in aanmerking. Voor elke afwezigheid bezorgt u aan de school zo vlug mogelijk een officieel document Afwezigheden mits toestemming van de directeur Enkel mits uitdrukkelijke toestemming van de directeur kan uw kind afwezig zijn in volgende omstandigheden: 1. Voor het overlijden van een persoon die onder hetzelfde dak woont of een bloed- of aanverwant tot en met de tweede graad van uw kind (rouwperiode). 2. Actieve deelname aan culturele of sportieve manifestaties (max. 10 halve schooldagen per schooljaar). 3. Afwezigheden voor topsport voor de sporten tennis, zwemmen en gymnastiek. Dit kan slechts toegestaan worden voor maximaal 6 lestijden per week, mits het vooraf indienen van een dossier. 4. Echt uitzonderlijke omstandigheden voor persoonlijke redenen mits de directeur hiervoor op voorhand zijn akkoord verleende en dit maximaal 4 halve schooldagen per schooljaar. 5. Deelname aan een time-out project. Ook hier moet u steeds zo vlug mogelijk een schriftelijke verantwoording van de afwezigheid aan de school bezorgen. Opgelet: Deze afwezigheden mits toestemming van de directeur zijn geen automatisme, geen recht dat u kan opeisen. Enkel de directeur kan autonoom beslissen om deze afwezigheid toe te staan. Aangezien de organisatie van het schooljaar door de overheid wettelijk bepaald is en de schooldirectie daarop geen afwijking kan toestaan, is het onder geen enkele omstandigheid toegelaten om vroeger dan de vastgestelde vakanties uw kind van school weg te houden of het later te laten terugkeren. Ouders die dit toch doen, overtreden de leerplichtwet en kunnen hiervoor gesanctioneerd worden.

7 2.3.4 Afwezigheden van trekkende bevolking: In zeer uitzonderlijke omstandigheden Afwezigheid bij extra-muros-activiteiten Leerplichtige leerlingen die niet deelnemen aan extra-muros-activiteiten (activiteiten van één of meer schooldagen buiten de schoolmuren) dienen wel degelijk aanwezig te zijn op school. 2.4 Te laat komen Te laat komen stoort de klas. Gelieve uw kind op tijd naar school te brengen of er op toe te zien dat uw kind tijdig vertrekt. Geen enkel kind komt graag te laat. Ook voor kleuters dienen de lestijden gerespecteerd te worden. Zie uurregeling onthaalbrochure. De ouders kunnen hun kind tijdens de schooluren alleen komen afhalen mits medeweten van de directie. 2.5 Besmettelijke ziekten (o.a. luizen) Wanneer er bij een kind levende luizen worden aangetroffen, worden de ouders hiervan op de hoogte gebracht. De directeur heeft in samenwerking met de schoolarts, de bevoegdheid om de ouders te verwittigen hun kind te komen afhalen. Daar het hebben van hoofdluizen behoort tot de besmettelijke ziekten, moeten die kinderen thuis blijven en op een gepaste manier behandeld worden. Indien er geen levende luizen meer aanwezig zijn, mag het kind opnieuw naar school komen.

8 3 Schoolverandering Elke schoolverandering tussen de eerste schooldag van september en de laatste schooldag van juni moet schriftelijk meegedeeld worden door de directie van de nieuwe school aan de directie van de oorspronkelijke school.

9 4 Onderwijs aan huis (cfr. Decreet Basisonderwijs 25 feb. 97 art. 34) Enkel een leerplichtig kind uit het lager onderwijs heeft recht op tijdelijk onderwijs aan huis (4 lestijden per week) bij langdurige afwezigheid wegens ziekte.

10 5 De ouders 5.1 Informatierecht De ouders die niet ontzet zijn uit de ouderlijke macht, hebben recht op alle informatie die de school hen kan geven over het leergedrag van hun kind. Wanneer ze niet op hetzelfde adres wonen van hun kind, moeten de partners de informatie aan elkaar doorgeven. 5.2 Beslissingsrecht De ouders hebben volledig beslissingsrecht als het gaat om: hun kind te laten begeleiden door het CLB-team. te kiezen voor het bijzonder onderwijs. het kind vertraagd / vervroegd te laten instappen in het basisonderwijs. hun kind te laten veranderen van school. 5.3 Aandachtspunten De ouders verklaren zich akkoord met de inhoud van het christelijk opvoedingsproject van deze school zoals dit is samengevat in de onthaalbrochure en waarvan iedereen de uitgeschreven visie ter inzage kan krijgen bij de directie. De ouders letten er op dat de kledij, het schoeisel en de haartooi van de leerlingen verzorgd, eenvoudig, hygiënisch en aangepast aan het schoolbezoek zijn. De directie heeft het recht om kinderen of ouders er op te wijzen dat bepaalde kledij of schoeisel niet passen. Het dragen van sieraden gebeurt op eigen verantwoordelijkheid, dit i.v.m. lichamelijke letsels die daardoor veroorzaakt kunnen worden. De ouders zijn er zich van bewust dat het decreet Basisonderwijs van 25 februari 1997 (art. 7 2) stelt dat het schoolbestuur de organisatie van zijn kleuteronderwijs en lager onderwijs vrij bepaalt. De directeur is gemandateerd om een leerling aan een klas- of leerlingengroep toe te wijzen. De ouders letten erop dat hun kinderen geen waardevolle en/of gevaarlijke voorwerpen meenemen naar school.

11 5.4 Oudercontacten eind augustus: verwelkomavond begin september: infoavond 2 e helft van het 1 e trimester individueel oudercontact voor de ouders van de kleuters van de 3 e kleuterklas midden schooljaar : individueel oudercontact voor alle ouders van de kleuters van onze kleuterschool einde schooljaar : individueel oudercontact voor de ouders van de kleuters met problemen omtrent schoolrijpheid en/of ontwikkeling (meestal voor ouders van kinderen van de 3 e kleuterklas). Ouders kunnen ook op school uitgenodigd worden om over hun kind te spreken. Ook buiten deze geplande contacten zijn de ouders steeds welkom.

12 6 Zittenblijven Waar het gaat over de overgang van het kleuter- naar het lager onderwijs, van het lager naar het secundair onderwijs en van het gewoon naar het buitengewoon onderwijs hebben de ouders beslissingsrecht. Bij problemen met kinderen wordt in de 1 ste plaats met de ouders overleg gepleegd. De klassenraad is het best geplaatst om te oordelen over de overgang van een leerling van het ene leerjaar naar het andere. De raad houdt hierbij vooral rekening met het belang van het kind. De school werkt samen met het CLB. Het advies zittenblijven wordt met de ouders besproken en ter ondertekening aangeboden.

13 7 Afspraken over geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning die niet afkomstig is van de Vlaamse Gemeenschap. (= op welke manier de school omgaat met sponsoring en reclame) Onze school respecteert de regelgeving van de omzendbrief zorgvuldig bestuur (decreet basisonderwijs art. 27 en 51) Deze omzendbrief bepaalt: Dat de school geen inschrijvingsgeld mag vragen Dat activiteiten of schoolbenodigdheden voor het bereiken van de ontwikkelingsdoelen en/of eindtermen, gratis moeten zijn. Dat er overleg gepleegd wordt binnen de ouderraad over alle mogelijke kosten die aan de ouders gevraagd worden. Dat scholen geen oneerlijke concurrentie mogen voeren met andere scholen. Dat scholen alleen handelsactiviteiten mogen uitvoeren die occasioneel zijn of die kaderen in de normale dienstverlening aan de kinderen of te maken hebben met de afwerking van het programma. Dat reclame en sponsoring niet strijdig mogen zijn met de pedagogische en onderwijskundige taken en doelstellingen van de school. De school weert zo veel mogelijk het maken van reclame voor producten en bedrijven. Toch vinden wij dat in bepaalde gevallen reclame en sponsoring moet kunnen. Daarom kunnen we sponsors in een programmabrochure opnemen, dit ter gelegenheid van een schoolfeest, een musical,. Elke wijziging in dit standpunt zal in de schoolraad worden overlegd en bekend worden gemaakt aan alle ouders via dit schoolreglement.

14 8 Kostenbeheersing in het basisonderwijs Zie edulex.vlaanderen.be/cgi-bin/omcgir.exe/wet2htm?docid=13875 Onze school biedt kosteloos onderwijs aan om de ontwikkelingsdoelen na te streven en de eindtermen te bereiken. Vanuit ons Opvoedingsproject kiest de school om een aantal verplichte maar rijke en kwaliteitsvolle activiteiten aan te bieden. Wij vragen daarvoor een bijdrage. Onze school biedt u ook een aantal diensten aan. Deze diensten zijn niet verplicht. Er mogen geen kosten aangerekend worden aan de ouders voor activiteiten of materialen die noodzakelijk zijn voor het behalen van de eindtermen of het nastreven van de ontwikkelingsdoelen. (Dit gebeurde in het verleden ook niet op onze school) Vanaf 1 september 2008: scherpe maximumfactuur: de regering bepaalt een maximumbedrag voor activiteiten tijdens de schooluren die niet noodzakelijk zijn voor het behalen van de eindtermen/ontwikkelingsdoelen, maar toch door de school georganiseerd worden. Het bedrag is max. 20 euro per kleuter per jaar vb. toneelbezoek, schoolreis, zwemmen Wanneer u als ouder beslist dat uw kind niet mag deelnemen aan dergelijke activiteit (die meestal niet op school doorgaat), kan uw kind steeds worden opgevangen in een andere klas die niet deelneemt aan deze activiteit. Er worden voor de kleuterschool geen meerdaagse uitstappen gepland.

15 9. Bijdrageregeling door ouders We geven hiermee een overzicht van de mogelijke bijdragen die in de loop van het schooljaar aan de ouders kunnen worden gevraagd. Dit is een raming, gebaseerd op vorig schooljaar. Vanuit ons opvoedingsproject kiest de school ervoor om een aantal rijke en kwaliteitsvolle activiteiten aan te bieden. Wij vragen een bijdrage voor: zwemmen... 1,00 toneelvoorstelling: 1 per jaar... 3,50 + eventueel busvervoer... 3,00 Uitstappen: schoolreis 2 de en 3 de kleuterklas max. 20,00 De school biedt diensten aan waarvan de ouders vrijwillig gebruik kunnen maken. U kunt vrij intekenen op: drank... 0,40 drankjeskaart... 8,00 opvang (per begonnen halfuur)... 0,75 remgeld middagtoezicht... 0,75 warme maaltijden... 3,00 Tutti Frutti (fruitabonnement op woensdag)... 9,00 Aangeboden jaarabonnementen op tijdschriften: Dopido... 25,00 Dokadi... 25,00 Doremi... 25,00 Kerstboek/Paasboek/ Vakantieboek... 5,00 Leesknuffel... 30,00 Naomi... 5,00 Vakantieblaadjes (3 e kleuterklas)... 6,70 Nieuwjaarsbrieven... 0,75 Klasfoto... 2,50 Ouders met betalingsmoeilijkheden nemen contact op met de directie om een regeling uit te werken.

16 Document ter ondertekening voor kennisname en akkoord VZW Katholieke Scholen regio Maldegem Markt Maldegem Dit deel is door de ouders te bewaren De heer en/of mevrouw ouder(s) van...uit klas verklaren (verklaart) kennis te hebben genomen van het schoolreglement van de Vrije Gesubsidieerde Kleuterschool, Markt 15, 9990 Maldegem van 01/09/2008 (datum van opmaking van de laatste wijziging) en tekenen (tekent) hierbij voor kennisname en akkoord. Dit deel aan de school bezorgen a.u.b. VZW Katholieke Scholen regio Maldegem Markt Maldegem De heer en/of mevrouw ouder(s) van...uit klas verklaren (verklaart) kennis te hebben genomen van het schoolreglement van de Vrije Gesubsidieerde Kleuterschool, Markt 15, 9990 Maldegem van 01/09/2008 (datum van opmaking van de laatste wijziging) en tekenen (tekent) hierbij voor kennisname en akkoord. Naam + handtekening ouders,

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS: wettelijke richtlijnen

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS: wettelijke richtlijnen AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS: wettelijke richtlijnen Referenties: omzendbrieven BaO/2002/11 (Afwezigheden van leerlingen in het Basisonderwijs) BaO/2000/9 (Controle van de leerlingen

Nadere informatie

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT Referenties: omzendbrieven BaO/2002/11 (Afwezigheden van leerlingen in het Basisonderwijs) BaO/2006/4 (Controle van de leerlingen in

Nadere informatie

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - OUDERS

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - OUDERS AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - OUDERS Referenties: omzendbrieven BaO/2002/11 (Afwezigheden van leerlingen in het Basisonderwijs) BaO/2000/9 (Controle van de leerlingen in het

Nadere informatie

AFWEZIGHEDEN VAN LEERPLICHTIGE LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT

AFWEZIGHEDEN VAN LEERPLICHTIGE LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT AFWEZIGHEDEN VAN LEERPLICHTIGE LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT Referenties: omzendbrieven BaO/2002/11 (Afwezigheden van leerlingen in het Basisonderwijs) BaO/2006/4 (Controle van de

Nadere informatie

Afwezigheden van leerplichtige leerlingen in het basisonderwijs schema voor leerkrachten

Afwezigheden van leerplichtige leerlingen in het basisonderwijs schema voor leerkrachten Afwezigheden van leerplichtige leerlingen in het basisonderwijs schema voor leerkrachten eden van afwezigheid uur Leerling of ouder bezorgt Code Opmerking/uitleg Ziekte Tot en met 3 opeenvolgende kalenderdagen

Nadere informatie

Uw kind kan enkel gewettigd afwezig zijn in de volgende situaties:

Uw kind kan enkel gewettigd afwezig zijn in de volgende situaties: Beste ouder, De Belgische leerplichtwet bepaalt dat uw kind leerplichtig is vanaf 1 september van het kalenderjaar waarin het zes wordt. Dit is dus ook van toepassing op leerlingen die, wegens verlengd

Nadere informatie

ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden.

ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden. ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden. BS De Eik Zonneveldweg 9, 3830 Wellen Tel: 012/67.24.40 Fax: 012/67.24.41 Beste ouders, Gelieve, in uw eigenbelang,

Nadere informatie

Secretariaat : Directeur :

Secretariaat : Directeur : SOORTEN AFWEZIGHEDEN AFWEZIGHEID OM MEDISCHE REDENEN a) Verklaring door de ouders Als de ziekte een periode van drie opeenvolgende kalenderdagen niet overschrijdt, volstaat een verklaring ondertekend en

Nadere informatie

Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen gewettigde en problematische afwezigheden.

Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen gewettigde en problematische afwezigheden. Afwezigheden 1. In het kleuteronderwijs In het kleuteronderwijs is het gewenst dat de ouders de leerkracht (tijdig) informeren over de afwezigheid van hun kind. Voor kinderen die het eerste jaar van de

Nadere informatie

Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs "Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs".

Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs. Inschrijvingen voor het schooljaar 2018-2019 Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs "Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs". Zoals u reeds in

Nadere informatie

AFWEZIGHEIDSBOEKJE

AFWEZIGHEIDSBOEKJE AFWEZIGHEIDSBOEKJE 2018-2019 Naam van het kind: Klas van uw kind: Beste ouders De Belgische leerplichtwet bepaalt dat uw kind leerplichtig is vanaf 1 september van het kalenderjaar waarin het zes wordt.

Nadere informatie

ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden.

ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden. ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden. BS De Eik Zonneveldweg 9, 3830 Wellen Tel: 012/67.24.40 Fax: 012/67.24.41 Beste, Gelieve, in uw eigenbelang, deze bundel

Nadere informatie

Afwezigheden. 1. In het kleuteronderwijs

Afwezigheden. 1. In het kleuteronderwijs Afwezigheden 1. In het kleuteronderwijs In het kleuteronderwijs is het gewenst dat de ouders de leerkracht (tijdig) informeren over de afwezigheid van hun kind. Voor kinderen die het eerste jaar van de

Nadere informatie

II. REGLEMENTAIRE BEPALINGEN

II. REGLEMENTAIRE BEPALINGEN II. REGLEMENTAIRE BEPALINGEN 1. Inschrijvingen van leerlingen Inschrijvingsperiode: schooljaar 2012 2013 Voorrang broer en zus vanaf 1 januari 2013 Algemene inschrijvingsperiode vanaf 1 februari 2012 Een

Nadere informatie

Je kunt je kind inschrijven op onze school:

Je kunt je kind inschrijven op onze school: Inschrijving 1.Hoe en wanneer Je kunt je kind inschrijven op onze school: op de opendeurdagen op de schooldagen tussen 9 uur en 12 uur op werkdagen van 1 tot 3 juli en vanaf 24 augustus tussen 9 uur en

Nadere informatie

Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen

Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen 1 Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen 1. Orde en tuchtmaatregelen http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/database/document/document.asp?docid=14691 1.1 Ordemaatregel Wanneer een leerling de goede werking

Nadere informatie

WETTELIJKE BEPALINGEN

WETTELIJKE BEPALINGEN WETTELIJKE BEPALINGEN 1. Inschrijven van leerlingen Bij de inschrijving dient een officieel document te worden voorgelegd dat de identiteit van het kind bevestigt en de verwantschap aantoont (SIS-kaart,

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: verplichte aankoop van T-shirt met schoollogo en de maximumfactuur.

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: verplichte aankoop van T-shirt met schoollogo en de maximumfactuur. Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2008/201 BETREFT: verplichte aankoop van T-shirt met schoollogo en de maximumfactuur. 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 6 juni 2008 1.2 Verzoeker directeur 1.3 Betrokken

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/KBO/2008/229. BETREFT: maximumfacturen (zwemmen en skireis) 1 PROCEDURE. 1.1 Ontvangst: 6 december 2008

Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/KBO/2008/229. BETREFT: maximumfacturen (zwemmen en skireis) 1 PROCEDURE. 1.1 Ontvangst: 6 december 2008 Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/KBO/2008/229 BETREFT: maximumfacturen (zwemmen en skireis) 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 6 december 2008 1.2 Verzoekers - Ouder van een leerling. - Ouder van een leerling.

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2008/230 BETREFT: organisatie langlauf buiten maximumfactuur? 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 5 december 2008 1.2 Verzoekers - [X,] directeur van een school - [Y,] vakbondsafgevaardigde

Nadere informatie

Schooljaar : Vrije basisschool: o.l.v. Presentatie Plezantstraat

Schooljaar : Vrije basisschool: o.l.v. Presentatie Plezantstraat Schooljaar : 2017-2018 Overzicht schoolkosten Vrije basisschool: o.l.v. Presentatie Plezantstraat Kosteloos Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2014/341 BETREFT: wijziging bijdrageregeling tijdens schooljaar 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 30 januari 2014 1.2. Vraagsteller [A], directie 1.3. Verweerder / 1.4.

Nadere informatie

Overzicht schoolkosten vrije basisschool O.L.V. Ten Bos

Overzicht schoolkosten vrije basisschool O.L.V. Ten Bos Schooljaar: 2017-2018 versie juni 2017 Overzicht schoolkosten vrije basisschool O.L.V. Ten Bos Kosteloos Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: aankoop van een programma voor dyslexie en maximumfactuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: aankoop van een programma voor dyslexie en maximumfactuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2011/301 BETREFT: aankoop van een programma voor dyslexie en maximumfactuur 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 15.12.2011 1.2 Vraagsteller [X], schooldirectie 1.3 CZB Bij

Nadere informatie

Bijlagen bij de schoolbrochure 2015-2016 kleuterschool

Bijlagen bij de schoolbrochure 2015-2016 kleuterschool Bijlagen bij de schoolbrochure 2015-2016 kleuterschool De schoolbrochure vindt u terug op onze website www.basisschoolopoeteren.be Gelieve het document op pagina 2 ondertekend terug te bezorgen aan de

Nadere informatie

Schooljaar: versie oktober Overzicht schoolkosten Gemeenschapsonderwijs: De Watertoren

Schooljaar: versie oktober Overzicht schoolkosten Gemeenschapsonderwijs: De Watertoren Schooljaar: 2016-2017 versie oktober Overzicht schoolkosten Gemeenschapsonderwijs: De Watertoren Kosteloos Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders

Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders III Het reglement 1. Engagementsverklaring Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders We doen dat omdat we partners zijn in de opvoeding van uw kind. Het is goed dat u zicht hebt op

Nadere informatie

Schoolreglement juni Wijzigingen

Schoolreglement juni Wijzigingen Schoolreglement juni 2017 - Wijzigingen Schoolreglement: wijzigingen juni 2017-1 - SG Zuidwest-Pajottenland Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Deze documenten worden door de directeur voorafgaand aan elke

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur. 1.2 Verzoeker [X], directeur van een basisschool van het Gemeenschapsonderwijs

Commissie Zorgvuldig Bestuur. 1.2 Verzoeker [X], directeur van een basisschool van het Gemeenschapsonderwijs Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2009/231 BETREFT: organisatie van skiklassen door VZW vriendenkring. 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 9 januari 2009 1.2 Verzoeker [X], directeur van een basisschool van

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2009/235. BETREFT: maximumfactuur voor sneeuwklassen 1 PROCEDURE. 1.1 Ontvangst: 6 februari 2009

Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2009/235. BETREFT: maximumfactuur voor sneeuwklassen 1 PROCEDURE. 1.1 Ontvangst: 6 februari 2009 Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2009/235 BETREFT: maximumfactuur voor sneeuwklassen 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 6 februari 2009 1.2 Verzoekers - Moeder van een leerling 1.3 Betrokken school - School

Nadere informatie

Schooljaar: versie september 2018 Overzicht schoolkosten Vrije Basisschool Sint-Carolus. Kosteloos. Verplichte kosten

Schooljaar: versie september 2018 Overzicht schoolkosten Vrije Basisschool Sint-Carolus. Kosteloos. Verplichte kosten Schooljaar: 2018-2019 - versie september 2018 Overzicht schoolkosten Vrije Basisschool Sint-Carolus Kosteloos Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

Kosteloos. Verplichte kosten

Kosteloos. Verplichte kosten Schooljaar: 2016-2017 Overzicht schoolkosten versie oktober Vrije basisschool: Sint-Carolus Kosteloos Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2008/221. BETREFT: maandelijkse bijdrage 1 PROCEDURE. 1.1 Ontvangst: Verzoeker directeur

Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2008/221. BETREFT: maandelijkse bijdrage 1 PROCEDURE. 1.1 Ontvangst: Verzoeker directeur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2008/221 BETREFT: maandelijkse bijdrage 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 30.10.2008 1.2 Verzoeker directeur 1.3 Betrokken school directie 1.4 CZB Het secretariaat van de

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2011/300 BETREFT: vragen van inkom voor een schoolfeest 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 12.12.2011 1.2 Vraagsteller [X], ouder van leerlingen in het basisonderwijs. 1.3

Nadere informatie

III. REGLEMENTAIRE BEPALINGEN

III. REGLEMENTAIRE BEPALINGEN III. REGLEMENTAIRE BEPALINGEN 1. INSCHRIJVINGEN Elke zesjarige* die in het voorgaande schooljaar ingeschreven was in een erkende Nederlandstalige kleuterschool én er tenminste 220 halve dagen aanwezig

Nadere informatie

Bijlagen bij de schoolbrochure kleuterschool

Bijlagen bij de schoolbrochure kleuterschool Bijlagen bij de schoolbrochure 2017-2018 kleuterschool De schoolbrochure vindt u terug op onze website www.basisschoolopoeteren.be Gelieve het document op pagina 2 ondertekend terug te bezorgen aan de

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS Aanpassing schoolreglementen de heer Ivan Verleyen De Provincieraad, Gelet

Nadere informatie

Kosteloos. Verplichte kosten. Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen

Kosteloos. Verplichte kosten. Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen Schooljaar: 2017-201 Overzicht schoolkosten Bijlage schoolreglement naam school: Leefschool Heyerdahl Kosteloos Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

Schoolbestuur: vzw Vrije Basisscholen van de Zusters van Berlaar Markt 13 2590 Berlaar. Voorzitter schoolbestuur: Jan Van Deuren

Schoolbestuur: vzw Vrije Basisscholen van de Zusters van Berlaar Markt 13 2590 Berlaar. Voorzitter schoolbestuur: Jan Van Deuren Organogram van de school Bijlage 0 Sint-Jan Lagere School Paradijzen 16 2222 Wiekevorst Schoolbestuur: vzw Vrije Basisscholen van de Zusters van Berlaar Markt 13 2590 Berlaar Voorzitter schoolbestuur:

Nadere informatie

Om uw kind bij ons ingeschreven te laten, moet u als ouder akkoord gaan met het schoolreglement.

Om uw kind bij ons ingeschreven te laten, moet u als ouder akkoord gaan met het schoolreglement. 8 september 2016 Beste ouders, Het nieuwe schooljaar bracht terug enkele vernieuwingen met zich mee voor het schoolreglement. Alle nieuwigheden staan hieronder opgesomd met een korte verduidelijking erbij.

Nadere informatie

Afwezigheden. 1. Gewettigde afwezigheid. Je kunt om verschillende redenen gewettigd afwezig zijn Afwezigheid om medische redenen

Afwezigheden. 1. Gewettigde afwezigheid. Je kunt om verschillende redenen gewettigd afwezig zijn Afwezigheid om medische redenen Afwezigheden 1. Gewettigde afwezigheid Je kunt om verschillende redenen gewettigd afwezig zijn. 1. 1 Afwezigheid om medische redenen a) Verklaring door de ouders Als de afwezigheid wegens ziekte niet langer

Nadere informatie

Schooljaar: Overzicht schoolkosten. Kosteloos. Verplichte kosten

Schooljaar: Overzicht schoolkosten. Kosteloos. Verplichte kosten Schooljaar: Overzicht schoolkosten Kosteloos Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen Hiervoor mogen geen kosten aan ouders doorgerekend

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2011/290 BETREFT: gratis typelessen tijdens de lesuren 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 4 juli 2011 1.2 Vraagsteller - [X], ouder van een leerling 1.3 CZB Op 4 juli 2011

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/KBO/2008/207. BETREFT: toepassing regelgeving maximumfacturen 1 PROCEDURE. 1.1 Ontvangst:

Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/KBO/2008/207. BETREFT: toepassing regelgeving maximumfacturen 1 PROCEDURE. 1.1 Ontvangst: Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/KBO/2008/207 BETREFT: toepassing regelgeving maximumfacturen 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 06.09.2008 1.2 Verzoeker ouders 1.3 Verweerder School Inrichtende macht 1.4 CZB

Nadere informatie

Deel 2. schooleigen afspraken

Deel 2. schooleigen afspraken Reglement voor kleuterschool en lager onderwijs Gesubsidieerde Vrije Basisschool De Parel Donkstraat 118 Paardekerkhof 1A 9990 Maldegem 050 7115 62 basisschooldonk@telenet.be www.de-parel.be Deel 2. schooleigen

Nadere informatie

GOEDE INFORMATIE, GOEDE AFSPRAKEN, GOEDE VRIENDEN 1. DAG-EN WEEKVERLOOP IN REGINA PACIS 2 SCHOOLUREN TOEZICHT NABEWAKING

GOEDE INFORMATIE, GOEDE AFSPRAKEN, GOEDE VRIENDEN 1. DAG-EN WEEKVERLOOP IN REGINA PACIS 2 SCHOOLUREN TOEZICHT NABEWAKING 1 GOEDE INFORMATIE, GOEDE AFSPRAKEN, GOEDE VRIENDEN 1. DAG-EN WEEKVERLOOP IN REGINA PACIS 2 SCHOOLUREN Opening school (met toezicht) 8.00 u. Begin activiteit/lessen 8.40 u. Speeltijd 10.20 u. 10.35 u.

Nadere informatie

Intern reglement kleuters Bronstraat

Intern reglement kleuters Bronstraat Gemeenschapsonderwijs DE BRON Bronstraat 86a 1060 Sint-Gillis (Brussel) Tel 02 538 54 52 Fax 02 538 76 59 www.bsgodebron.com bs.sint-gillis@g-o.be Intern reglement kleuters Bronstraat 1. Aanwezigheid Om

Nadere informatie

Schooljaar: Overzicht schoolkosten. Kosteloos. Verplichte kosten

Schooljaar: Overzicht schoolkosten. Kosteloos. Verplichte kosten Schooljaar: Overzicht schoolkosten Kosteloos Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen Hiervoor mogen geen kosten aan ouders doorgerekend

Nadere informatie

Deel 2 Infobundel onderwijsregelgeving

Deel 2 Infobundel onderwijsregelgeving Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 2 Infobundel onderwijsregelgeving De actuele onderwijsregelgeving vindt u op www.vvkbao.be of op de website van de school.

Nadere informatie

Deel 2 Infobundel onderwijsregelgeving

Deel 2 Infobundel onderwijsregelgeving Deel 2 Infobundel onderwijsregelgeving De actuele onderwijsregelgeving vindt u ook op www.vvkbao.be of op de website van de school. Deel 2: Infobundel onderwijsregelgeving Pagina 1 1 DEFINITIES 1 Schoolstructuur²:

Nadere informatie

Ondergetekende, ouder van... (naam en voornaam)... (klas) verklaart hierbij dat zijn/haar kind niet op school aanwezig was

Ondergetekende, ouder van... (naam en voornaam)... (klas) verklaart hierbij dat zijn/haar kind niet op school aanwezig was AFWEZIGHEIDSBRIEFJE: 1 Ondergetekende, ouder van... AFWEZIGHEIDSBRIEFJE: 2 Ondergetekende, ouder van... AFWEZIGHEIDSBRIEFJE: 3 Ondergetekende, ouder van... AFWEZIGHEIDSBRIEFJE: 4 Ondergetekende, ouder

Nadere informatie

GOEDE INFORMATIE, GOEDE AFSPRAKEN, GOEDE VRIENDEN 1. DAG-EN WEEKVERLOOP IN REGINA PACIS 2

GOEDE INFORMATIE, GOEDE AFSPRAKEN, GOEDE VRIENDEN 1. DAG-EN WEEKVERLOOP IN REGINA PACIS 2 1 GOEDE INFORMATIE, GOEDE AFSPRAKEN, GOEDE VRIENDEN 1. DAG-EN WEEKVERLOOP IN REGINA PACIS 2 SCHOOLUREN Opening school (met toezicht) 8.00 u. Begin activiteit/lessen 8.40 u. Speeltijd 10.20 u. 10.35 u.

Nadere informatie

1 Decreet basisonderwijs: > zoeken via de metagegevens > goedkeuringsdatum op 25/02/1997

1 Decreet basisonderwijs:  > zoeken via de metagegevens > goedkeuringsdatum op 25/02/1997 Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1 Schoolstructuur 2 : school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF september 2015

NIEUWSBRIEF september 2015 Gesubsidieerde Gemeentelijke Basisschool Kleine Kouterstraat 1 9290 Uitbergen Tel : 09/367 50 88 e-mail : directie@gemeenteschooluitbergen.be secretariaat@gemeenteschooluitbergen.be Beste ouders en leerlingen,

Nadere informatie

Deel 2 Infobundel onderwijsregelgeving

Deel 2 Infobundel onderwijsregelgeving Deel 2 Infobundel onderwijsregelgeving 1 2 1 DEFINITIES Schoolstructuur: - school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd wordt onder leiding van één directeur. - basisschool: omvat een kleuterniveau

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Deel 4, 5, 6, 7, 8 en 9 worden ingevuld tijdens de inschrijving en blijven in de school

INHOUDSTAFEL. Deel 4, 5, 6, 7, 8 en 9 worden ingevuld tijdens de inschrijving en blijven in de school Deel 1 : Opvoedingsproject (zie balk opvoedingsproject) INHOUDSTAFEL Deel 2 : Infobundel onderwijsregelgeving Deel 3 : Schoolreglement 1. Definities 2. Centrum Leerlingbegeleiding 3. Inschrijven van leerlingen

Nadere informatie

Kosteloos. Verplichte kosten

Kosteloos. Verplichte kosten Schooljaar: 2017-2018 Overzicht schoolkosten versie oktober Gemeenschapsonderwijs: De Watertoren Kosteloos Kosten die te maken hebben met het bereiken van de eindtermen en het nastreven van de ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

In het schooljaar waarin een leerling in het kleuteronderwijs zeven jaar oud wordt niet meer dan 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn geweest.

In het schooljaar waarin een leerling in het kleuteronderwijs zeven jaar oud wordt niet meer dan 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn geweest. De voorbereidings- en evaluatieverslagen moeten ter inzage liggen voor de bevoegde inspectie. Deze bepaling geldt niet voor extra-muros-activiteiten die slechts één dag duren. Het doel en de opvattingen

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: bijdrage voor het gebruik van een fiets of een fietshelm.

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: bijdrage voor het gebruik van een fiets of een fietshelm. Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2017/394 BETREFT: bijdrage voor het gebruik van een fiets of een fietshelm. 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 12 september 2017. 1.2 Vraagsteller [X], coördinerend directeur.

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool Hoegaarden

Gemeentelijke Basisschool Hoegaarden Gemeentelijke Basisschool Hoegaarden Hoegaarden, 5 oktober 2017. Beste ouders, Hieronder vind je een aantal wijzigingen in het schoolreglement, die goedgekeurd werden op de schoolraad en bekrachtigd werden

Nadere informatie

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1. Schoolstructuur 2 : Schoolorganisatie

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1. Schoolstructuur 2 : Schoolorganisatie Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1 Schoolstructuur 2 : school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd

Nadere informatie

Gemeentelijk kleuter- en lager onderwijs Zwevegem SCHOOLREGLEMENT AFSPRAKENNOTA

Gemeentelijk kleuter- en lager onderwijs Zwevegem SCHOOLREGLEMENT AFSPRAKENNOTA Gemeentelijk kleuter- en lager onderwijs Zwevegem SCHOOLREGLEMENT AFSPRAKENNOTA Inhoud Gemeentelijk kleuter- en lager onderwijs Zwevegem... 1 SCHOOLREGLEMENT AFSPRAKENNOTA... 1 Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen...

Nadere informatie

Bijlagen bij de schoolbrochure lagere school

Bijlagen bij de schoolbrochure lagere school Bijlagen bij de schoolbrochure 2017-2018 lagere school De schoolbrochure vindt u terug op onze website www.basisschoolopoeteren.be Gelieve het document op pagina 2 ondertekend terug te bezorgen aan de

Nadere informatie

SCHOOLBROCHURE. 2. Infobrochure onderwijsregelgeving BASISSCHOOL DON BOSCO

SCHOOLBROCHURE. 2. Infobrochure onderwijsregelgeving BASISSCHOOL DON BOSCO SCHOOLBROCHURE 2. Infobrochure onderwijsregelgeving BASISSCHOOL DON BOSCO Sint-Bernardsesteenweg 665 2660 Hoboken Tel: 03/ 825 07 76 Fax: 03/ 825 07 75 directie@basisschooldonbosco.be INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...

Nadere informatie

nieuw in de schoolbrochure

nieuw in de schoolbrochure nieuw in de schoolbrochure 2017-2018 STROOK ACHTERAAN INGEVULD EN ONDERTEKEND TERUG MEEGEVEN MET UW KIND(-eren) TEGEN UITERLIJK 23 juni 2017 AUB! DANK! Meerdere kinderen op school = meerdere strookjes

Nadere informatie

Grevenbroekstraat Hamont-Achel

Grevenbroekstraat Hamont-Achel Grevenbroekstraat 9 3930 Hamont-Achel 011 64 21 94 011 64 55 62 info@basisschoolachel.be www.basisschoolachel.be met algemene informatie opvoedingsproject schoolreglement regelgeving en afspraken SCHOOLBROCHURE

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN: MINSTENS EEN JAAR NAAR DE NEDERLANDSTALIGE KLEUTERKLAS

VEELGESTELDE VRAGEN: MINSTENS EEN JAAR NAAR DE NEDERLANDSTALIGE KLEUTERKLAS VEELGESTELDE VRAGEN: MINSTENS EEN JAAR NAAR DE NEDERLANDSTALIGE KLEUTERKLAS Kinderen mogen op vijf of zes jaar pas naar het gewoon lager onderwijs in een Nederlandstalige school als ze eerst een jaar lang

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2011/284 BETREFT: aanrekenen kosten voor schoolbenodigdheden 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 21 februari 2011 1.2 Vraagsteller [X], ouder van een leerling 1.3 CZB Op 21

Nadere informatie

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING DEFINITIES 1 Schoolstructuur 2 : school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd wordt onder leiding van één directeur. basisschool: omvat een kleuterniveau en

Nadere informatie

Verzoeker is wel voorstander van een buitenlandse activiteit maar meent dat met een budget van 250 euro ook een boeiende uitstap kan gepland worden.

Verzoeker is wel voorstander van een buitenlandse activiteit maar meent dat met een budget van 250 euro ook een boeiende uitstap kan gepland worden. Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/KBO/2008/208 BETREFT: toepassing maximumfactuur 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 06.09.2008 1.2 Verzoeker Ouder 1.3 Verweerder School Inrichtende macht 1.4 CZB - Bij aangetekend

Nadere informatie

Verplichte activiteiten 2,5 jarigen Eenheidsprijs Per schooljaar

Verplichte activiteiten 2,5 jarigen Eenheidsprijs Per schooljaar Bijdrageregeling Het schoolbestuur kan wel een bijdrage vragen voor: Activiteiten of verplichte materialen die niet noodzakelijk zijn voor de eindtermen en ontwikkelingsdoelen en waarvan de ouders het

Nadere informatie

Bijlagen bij de schoolbrochure lagere school

Bijlagen bij de schoolbrochure lagere school Bijlagen bij de schoolbrochure 2016-2017 lagere school De schoolbrochure vindt u terug op onze website www.basisschoolopoeteren.be Gelieve het document op pagina 2 ondertekend terug te bezorgen aan de

Nadere informatie

infobrochure

infobrochure infobrochure 2014-2015 Haverstraat 9 8400 Oostende 059 50 10 99 059 70 76 68 www.govogelzang.be directeur@govogelzang.be secretariaat@govogelzang.be inhoud Inhoud voorblad inhoud... 2 schooluren... 3 ons

Nadere informatie

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1. Schoolstructuur 2 : Schoolorganisatie

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1. Schoolstructuur 2 : Schoolorganisatie Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1 Schoolstructuur 2 : school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2012/304 BETREFT: verhoging kosten voor middagtoezicht 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 29 december 2011 1.2 Vraagsteller [X], ouder van een leerling en gemeenteraadslid

Nadere informatie

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1. Schoolstructuur 2 : Schoolorganisatie

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1. Schoolstructuur 2 : Schoolorganisatie Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1 Schoolstructuur 2 : school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd

Nadere informatie

Nieuwsbrief september - oktober 2017

Nieuwsbrief september - oktober 2017 Nieuwsbrief september - oktober 2017 Kalender september 30 augustus KS 19u30 Infoavond voor de kleuterschool 1 september school WELKOM! 4 september L4 19u00 Infoavond voor de ouders van L4 5 september

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2010/270 BETREFT: vragen van een terugbetaalbare waarborg 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 31 maart 2010 1.2 Verzoeker [X] voorzitter VZW VKSO 1.3 CZB Op 31 maart 2010

Nadere informatie

1 Decreet basisonderwijs: > zoeken via de metagegevens > goedkeuringsdatum op 25/02/1997

1 Decreet basisonderwijs:  > zoeken via de metagegevens > goedkeuringsdatum op 25/02/1997 Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1 Schoolstructuur 2 : school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool De Klinker. Inhoud... 1 Schoolreglement Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 2 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving 3

Gemeentelijke Basisschool De Klinker. Inhoud... 1 Schoolreglement Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 2 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving 3 Inhoud... 1... 2 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 2 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving 3 8 Hoofdstuk 3 Richtlijnen i.v.m. afwezigheden en te laat komen Hoofdstuk 4 Schorsing van de lessen wegens

Nadere informatie

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1 Schoolstructuur 2 : school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd wordt onder leiding van één directeur. basisschool: omvat een kleuterniveau

Nadere informatie

WELKOM 3. INFOBUNDEL ONDERWIJSREGELGEVING. 3.1. Definities 1

WELKOM 3. INFOBUNDEL ONDERWIJSREGELGEVING. 3.1. Definities 1 1 WELKOM Wij heten u van harte welkom in onze schoolgemeenschap. Wij zijn blij dat u voor onze school gekozen heeft. We beschouwen dit als een blijk van groot vertrouwen. We zien het als een voorrecht

Nadere informatie

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1 Schoolstructuur 2 : school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd wordt onder leiding van één directeur. basisschool: omvat een kleuterniveau

Nadere informatie

De schoolrekening. (Bijlage bij het schoolreglement) 1. Wat is gratis?

De schoolrekening. (Bijlage bij het schoolreglement) 1. Wat is gratis? (Bijlage bij het schoolreglement) De schoolrekening. I. Wat is gratis en wat dient betaald te worden? Het decreet basisonderwijs bepaalt dat aan u geen bijdragen kunnen gevraagd worden voor alles wat verband

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: minder scherpe maximumfactuur (verschil in bijdrage en betalen voorschot).

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: minder scherpe maximumfactuur (verschil in bijdrage en betalen voorschot). Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2011/297 BETREFT: minder scherpe maximumfactuur (verschil in bijdrage en betalen voorschot). 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 20.10.2011 1.2 Verzoeker Mevrouw [X], ouder

Nadere informatie

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1 Schoolstructuur 2 : school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd wordt onder leiding van één directeur. basisschool: omvat een kleuterniveau

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2013/334 BETREFT: opleggen van voorwaarden voor middag- en avondopvang in het basisonderwijs. 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 17 september 2013 1.2. Vraagsteller [X],

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoorden 11 Inleiding 19

Inhoud. Voorwoorden 11 Inleiding 19 Voorwoorden 11 Inleiding 19 Hoofdstuk 1 Inrichters van onderwijs 21 1.1 Vlaamse Gemeenschap gemeenschapsonderwijs officieel gefinancierd onderwijs 22 1.2 Gemeenten en provincies gemeentelijk en provinciaal

Nadere informatie

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1 Schoolstructuur 2 : school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd wordt onder leiding van één directeur. basisschool: omvat een kleuterniveau

Nadere informatie

Deel 2. Infobundel onderwijsregelgeving. De actuele onderwijsregelgeving vindt u ook op de website van de school.

Deel 2. Infobundel onderwijsregelgeving. De actuele onderwijsregelgeving vindt u ook op de website van de school. Deel 2 Infobundel onderwijsregelgeving De actuele onderwijsregelgeving vindt u ook op de website van de school. 13 14 2. Onderwijsregelgeving 2.1. Definities Schoolstructuur: - school: pedagogisch geheel

Nadere informatie

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR CZB/V/KBO/2007/179 BETREFT: Basisonderwijs: Bijdrage voor middagtoezicht. 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangstdatum: 15.10.2007 1.2 Verzoeker Ouder van een leerling. 1.3 Betrokken school

Nadere informatie

DEEL 2: INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING

DEEL 2: INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING DEEL 2: INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING Infobundel onderwijsregelgeving 1 1 DEFINITIES Schoolstructuur: school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd wordt onder leiding van één directeur.

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT GEMEENTESCHOLEN DILBEEK

SCHOOLREGLEMENT GEMEENTESCHOLEN DILBEEK SCHOOLREGLEMENT GEMEENTESCHOLEN DILBEEK Onder voorbehoud van goedkeuring gemeenteraad oktober 2014 Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Dit schoolreglement, met inbegrip van het pedagogisch project

Nadere informatie

Gemeenteschool De Zonnevlier. Sint-Lievens-Houtem SCHOOLREGLEMENT AFSPRAKENPLAN. Gentsestraat 40 Uilebroek 29

Gemeenteschool De Zonnevlier. Sint-Lievens-Houtem SCHOOLREGLEMENT AFSPRAKENPLAN. Gentsestraat 40 Uilebroek 29 Gemeenteschool De Zonnevlier Sint-Lievens-Houtem SCHOOLREGLEMENT en AFSPRAKENPLAN Gentsestraat 40 Uilebroek 29 Zonnegem Vlierzele 1 Schoolreglement Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Er zijn twee voorwaarden om als regelmatige leerling ingeschreven te kunnen worden:

Er zijn twee voorwaarden om als regelmatige leerling ingeschreven te kunnen worden: vzw Katholiek Secundair Onderwijs van de Zusters van de Voorzienigheid Ondernemingsnummer 0409-977428 INSTITUUT MARIA KONINGIN INSCHRIJVINGEN 1. Het inschrijvingsdecreet Wettelijke voorwaarden voor inschrijving

Nadere informatie

Infobrochure onderwijsregelgeving GVB De Bloesem 2015-2016

Infobrochure onderwijsregelgeving GVB De Bloesem 2015-2016 Infobrochure onderwijsregelgeving GVB De Bloesem 2015-2016 1 DEFINITIES 1 Schoolstructuur 2 : school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd wordt onder leiding van één directeur. basisschool:

Nadere informatie

Schoolreglement. GBS Wommelgem. Gemeente Wommelgem

Schoolreglement. GBS Wommelgem. Gemeente Wommelgem Schoolreglement GBS Wommelgem Gemeente Wommelgem september 2014 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving Schoolverandering... 4 Hoofdstuk 3 Richtlijnen

Nadere informatie

algemene informatie - opvoedingsproject - schoolreglement

algemene informatie - opvoedingsproject - schoolreglement Vrije Basisschool St.-Jozef Santhovenstraat 1B, 8434 Lombardsijde 058/23 56 35 directie@stjolo.be www.stjolo.be algemene informatie - opvoedingsproject - schoolreglement Bijlagen Schooljaar 2016-2017 BIJLAGEN

Nadere informatie

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING

INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 DEFINITIES 1 Schoolstructuur 2 : school: pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd wordt onder leiding van één directeur. basisschool: omvat een kleuterniveau

Nadere informatie

Inhoud van het SCHOOLREGLEMENT van de GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL van ZULTE

Inhoud van het SCHOOLREGLEMENT van de GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL van ZULTE Gemeentelijke Basisschool Zulte Schoolreglement 1 Inhoud van het SCHOOLREGLEMENT van de GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL van ZULTE Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 2 Hoofdstuk 2 Procedure van inschrijving..2

Nadere informatie