Deze telling zijn er vogels geteld in 26 van de 56 (deel)districten. De smient was met de meest geziene vogel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deze telling zijn er vogels geteld in 26 van de 56 (deel)districten. De smient was met de meest geziene vogel."

Transcriptie

1 Beste wintervogeltellers en telsters 7 januari 2009 Als eerste de beste wensen voor 2009, dat wij nog veel en ook bijzondere vogels mogen zien. Eén kerstkaart was bijzonder, foto van een boomklever in een achtertuin in Schoonhoven, 1 of 2 exemplaren zijn daar bijna iedere dag te zien. Boomklever wordt het hele winterseizoen gezien in de Krimpenerwaard, ongeveer 80% in polder Haastrecht beneden. Hierbij de nieuwsbrief over de wintervogeltelling van 13 en 14 december Tot op heden heb ik (maar) 26 van de 56 (deel)districten mogen ontvangen. Aan het weer tijdens het telweekeinde kan het niet hebben gelegen. 13 december 2008 was een mooie dag, zonnig maar een koude zuidoosten wind van 4 Beaufort. De temperatuur kwam net boven het vriespunt uit. Zondag de 14e was het ook droog maar minder zonnig, bij een wind van oost 3 Beaufort werd het wel een graad of 4. Enkele tellers meldden ijs met open water, het waren vooral de kleinere slootjes die dwars op de wind lagen met ijs. De weergegevens komen altijd van het KNMI, Rotterdam Zestienhoven was de meest logische keus. Sinds begin januari staan ook de gegevens van Cabauw online. Cabauw ligt dichterbij, je kan de mast vanuit de Krimpenerwaard zien en het landschap is ook gelijker. Vanaf volgende telling dus Cabauw, op de site knmi.nl/klimatologie/daggegevens staan ook oudere gegevens. Normaal probeer ik zo objectief mogelijk de telling te verwoorden. In deze nieuwsbrief zal ik onbewust ook meer naar de volgende telling kijken. Vandaag 6 januari heb ik een wandeling gemaakt van Haastrecht via Vlist, Schoonhoven, Cabauw en Polsbroek weer naar Haastrecht, ik heb meer schaatsers dan eenden gezien. Deze telling zijn er vogels geteld in 26 van de 56 (deel)districten. De smient was met de meest geziene vogel. Er zijn 7 dodaarzen gezien, losse in EZH-bos, Hoek-west, Franse kade, eendenkooi Nooitgedacht en 3 in eendenkooi Bakkerswaal. De grote zilverreiger is een vaste gast in deze brief, deze telling 75 exemplaren. Dit is geen maandrecord, vorig jaar december zagen wij er 90. De grote zilvers zijn gezien in 19 (deel)districten, topper was Vlist-oost met 19 exemplaren. Deze telling 2 ooievaars in Laag Bilwijk, gemiddeld zien wij toch in december minimaal 19 stuks.

2 Zagen wij in november maar 9 kleine zwanen, deze telling 91 stuks. De kleine zwanen zaten in Laag Bilwijk (5), Middelblok (9), Schuwacht (28) en Kattendijkblok (49). De tellers in Schuwacht meldden dat er 1 juveniel tussen zat. Kleine zwanen blijven als familie in de winter bij elkaar, door de verhouding te tellen is het broedsucces te meten. We weten dat de grauwe gans steeds meer zien, de pers bericht er regelmatig over. Deze telling 4029 stuks, bijna een verdubbeling van het oude record van december 2007 van De meeste grauwe ganzen zaten in polder Schuwacht, 1903 stuks. Dit aantal in 1 district zagen wij tot november 2007 niet in de hele krimpenerwaard! Voor het eerst sinds 3 jaar is er in het wild weer een casarca gezien, deze zat in Schuwacht net als de laatste 4 exemplaren. De casarca is een vogel die vaak in waterwildcollecties zit en een ontsnapping is niet vreemd. De muskuseend is ook een exoot, deze keer 21 stuks waarvan 17 in Schuwacht. Pas de laatste 5 jaar zien wij meer als 10 muskuseenden tijdens de tellingen. Dit is al mijn vierde seizoen coördinator wintervogeltellingen en ik zie nu dat ik nog nooit een grafiek van de smient heb gemaakt, de meest voorkomende wintervogel in de Krimpenerwaard. De smient is deze telling in alle (deel)districten gezien, van 15 stuks in het Loetbos tot 4800 exemplaren in eendenkooi Bakkerswaal. Ik had het idee dat het langzaam wat minder gaat met de smient, de laatste maal door de grens was in het seizoen 2005/2006. Kijk ik naar de grafiek over de laatste 15 jaar dan valt het wel mee, alleen hadden wij een opleving de laatste paar jaar. Voor de duidelijkheid alleen de wintermaanden december, januari en februari in de grafiek.

3 december januari februari krakeenden is een mooi aantal voor december, ze zaten in 15 (deel)districten met als uitschieters de Kattendijksblokpolder agrarisch (64), Lek Bergstoep/Krimpen (94) en eendenkooi Nooitgedacht (131). Ook de wintertaling is met 622 goed gezien, de laatste 7 jaar nooit zoveel in december. Meer dan de helft van de wintertalingen zat op de Zaag, 349 stuks, eendenkooi Nooitgedacht was gastheer voor 120 stuks. Eendenkooi Bakkerswaal is vaak de plek met de meeste eenden, deze telling zaten er slechts 18. De 2 pijlstaarten zaten in polder Geer en Zijde en eendenkooi Bakkerswaal. Voor de tafeleend heb ik een zwak, elk teldistrict heeft wel een soort waarmee het er uit springt, mijn Hollandse IJssel heeft de tafeleend. Het gaat echter niet goed met de tafeleend, deze telling 8 stuks, 2 in Bakkerswaal en 6 op de Hollandse IJssel. De grafiek laat het zien, een glijdende schaal naar beneden. Iemand heeft wel beweert dat het komt door de sanering van de Hollandse IJssel.

4 oktober november december januari februari maart 50 0 De 2 grote zaagbekken zaten in polder Keulevaart. De enige blauwe kiekendief zat op de Zaag. De 4 haviken zaten in in de eenkooien Nooitgedacht en Bakkerswaal en de polders Hoek-west en Geer en Zijde. We zagen ook 4 slechtvalken, losse in Vlist-oost en Middelblok en 2 in Hoek-west. De 2 slechtvalken in Hoek-west waren geen dubeltelling; een Havik en TWEE Slechtvalken die ook nog eens tegelijkertijd opvliegen en een jachtpoging doen. Een van de twee hindert daarbij de (zelfde) Havik of was het andersom aldus de teller. Een lady amherstfazant zat in het Loetbos, de tweede waarneming in 18 jaar, de eerste zat ook in het loetbos in december Ook zat er in het Loetbos een nieuwe soort voor de wintervogeltellingen: 2 hybriden lady amherstfazant x goudfazant. De 25 scholeksters langs de Lek Bergstoep/Krimpen maakten meteen een nieuw maandrecord voor december, 19 in december 2000 was het oude maandrecord. Een kemphaan zat tussen de kieviten in Hoek-west. De vijfde tureluur van 18 jaar tellen zat langs de Lek Bergstoep/Krimpen, de eerste groenpootruiter van december zat daar ook langs de Lek. Bijzonder was dat de groenpootruiter maar 1 poot had.

5 3 bosuilen zijn gezien in polder de Hem en in de eendenkooien Nooitgedacht en Bakkerswaal. Deze telling een nieuw record voor de ijsvogel, 11 stuks. Het oude record was 9 stuks in oktober Ze zaten verspreid over 9 (deel)districten. Ik ben echt heel benieuwd hoe de ijsvogel reageert op de periode van vorst. Heel bijzonder was de kleine bonte specht in het EZH-bos, de derde waarneming in onze tellingen. De eerste was in maart 2002 in Bonrepas, de tweede in maart 2006 in het Loetbos. Op mijn vraag of het geen verschrijving was omschreef de teller het zo: Het was dus echt een kleine, het is geen verschrijving of zo iets. Ik hoorde al van enige afstand een specht roepen, eigenlijk dacht ik aan een grote op 200 meter. Dichterbij komende bleek het geluid van veel dichterbij te komen omdat het veel zachter klonk dan dat van de grote bonte en ook anders, een soort dubbeltoontje erin. Tenslotte stond ik bijna onder de boom van waar uit het geluid kwam. Ik was nog aan het zoeken, toen zich ineens een klein vogeltje (inderdaad musgrootte, witzwart, rood zag ik niet zo gauw) losmaakte en golvend, echt spechtenmanier, wegvloog, 3 meter boven mijn hoofd. De grote gele kwikstaart was in 3 (deel)districten aanwezig, polder Schuwacht en langs de Lek en Hollandse IJssel. Er zijn 47 Kramsvogels gezien, de grootste groep zat in Keulevaart, 28 stuks. De 14 koperwieken zaten gelijk verdeeld over eendenkooi Nooitgedacht en de Franse kade. In Keulevaart en Schuwacht zat een keep. De 30 sijsjes zaten op de Franse Kade (22) en eendenkooi Nooitgedacht (8). In de vorige nieuwsbrief meldde ik al dat wij waarschijnlijk deze winter meer barmsijzen zouden gaan zien. De bevestiging zijn de 53 barmsijzen deze telling. 20 stuks in het EZH-bos en 33 in polder Schuwacht. Tot zover het verslag over de telling van december Indien u niet in staat bent om een telling te verrichten dan verzoeken wij u dit zo snel mogelijk te melden bij Peter ( / pet.berger@wxs.nl). Het is geen bezwaar om de telling de vrijdag voor of de maandag of dinsdag na het telweekend te doen. Indien u onverwachts ziek bent geworden, bel dan (of laat bellen) nog hetzelfde weekend af. Wij kunnen dan proberen uw telgebied alsnog geteld te krijgen. Indien het om welke reden dan ook niet lukt om te tellen wilt u dan wel een telformulier invullen met het vakje niet geteld aangekruist.

6 Het komende telweekeinde is 17 en 18 januari Elke telling is belangrijk maar deze net iets meer, dit is de europese midwintertelling. Waar ik heel nieuwsgierig naar ben is of en wat de effecten zijn van de huidige vorstperiode. Het is nu donderdag en zoals het er nu uitziet gaat het niet dooien maar ook niet meer zo hard vriezen, waarschijnlijk zal het ijs nog niet verdwenen zijn in het telweekeinde dus vertel ons waar de vogels zitten. Peter en Hans Hans Kouwenberg Dr. A. Kuyperstraat CG Moordrecht

5 december Beste wintervogel-tellers en -telsters

5 december Beste wintervogel-tellers en -telsters 5 december 2008 Beste wintervogel-tellers en -telsters Bij deze de nieuwsbrief over de wintervogeltelling van 15 en 16 november 2008. Deze nieuwsbrief is gebaseerd op de 34 ontvangen (deel)districten.

Nadere informatie

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren.

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren. Moordrecht 9 februari 2013 Normaal beschrijf ik het weer in het telweekeinde en soms net ervoor, deze keer iets verder terugkijken. Vanaf onze telling in december 2012 tot de midwintertelling in januari

Nadere informatie

Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007.

Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007. Beste wintervogeltellers en telsters. Moordrecht 1 november 2007 Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007. telgegevens In de Waardvogel van september 2007 staat een artikel van

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: ha

Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: ha Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: 19.227 ha Overzicht verdeling werkgebied in Deelgebieden - Telgebieden KN1 KN2 KN3 KN6 KN5 KN4 GE7 GE6 GE5 GE4 GE2 GE3 GE1 VB11 TE5 TE4 TE3 TE2 TE1 HC5 HC4 HC3 HC2 HC1

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Project Monitoring Watervogels en Slaapplaatsen Zuid-Holland Nieuwsbrief midwintertelling 2019

Project Monitoring Watervogels en Slaapplaatsen Zuid-Holland Nieuwsbrief midwintertelling 2019 Project Monitoring Watervogels en Slaapplaatsen Zuid-Holland Nieuwsbrief midwintertelling 2019 Beste tellers, Nijmegen, 2-1-2019 Allereerst iedereen natuurlijk een gezond en vogelrijk 2019 toegewenst.

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Water- en roofvogeltelling januari uitgevoerde telling. De telling wordt

Water- en roofvogeltelling januari uitgevoerde telling. De telling wordt 195 Water- en roofvogeltelling januari 1989 Piet van Vliet Inleiding Dit verslag geeft de telresultaten van en een korte beschouwing over deze jaarlijks uitgevoerde telling. De telling wordt steeds gehouden

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Datum: Zaterdag 6 januari 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Om 9.00 gingen we van start met de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks

beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks Waarnemingen: GEBIED: Groninger noordkust DATUM: 28 januari 2017 Organisatie/leiding/verslag:

Nadere informatie

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Woensdag 26 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 9.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan een excursie in de Oostvaardersplassen langs de Knardijk te Lelystad. Het was

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp

TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp In het najaar van 2006 is er voor het eerst geteld aan de Oolmansweg. Door bebouwing in de zuidwesthoek van het recreatieterrein Bussloo moest er een

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Vogeltrektelling 30 oktober 2016

Vogeltrektelling 30 oktober 2016 Vogeltrektelling 30 oktober 0 Voorwoord De laatste vogeltrektelling van 0 vond plaats op zondag 30 oktober, op de nieuwe dit jaar gekozen locatie de Volthe es.de tel locatie ligt dicht tegen de zuid kant

Nadere informatie

Datum: 29 september Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: 29 september Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: 29 september 2018 Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen ochtendexcursie Gids: Pim Vanmorgen had ik de eer om met Monique en zeven van haar vriendinnen op stap te gaan in het meest uitgestrekte

Nadere informatie

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( )

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( ) Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam (9.30-14.00) Gids: Pim Voor de tweede keer mocht ik als gids met Karlijn op stap. Ditmaal had ze deze excursie cadeau gedaan aan haar vader. Rond 9.30 uur

Nadere informatie

Wintertelling 2012/13 voor de Vogelatlas in Noord Holland Noord en Zuid

Wintertelling 2012/13 voor de Vogelatlas in Noord Holland Noord en Zuid Wintertelling 2012/13 voor de Vogelatlas in Noord Holland Noord en Zuid Tussen 1 december 2012 en 1 maart 2013 zijn tientallen tellers in Noord Holland Noord en Zuid druk geweest met de wintertellingen

Nadere informatie

WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013

WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013 1 WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013 TOTALE KENGETALLEN 50,000 45,000 40,000 35,000 30,000 25,000 20,000 15,000 10,000 Lepelaarsplassen: Totaal aantal vogels per jaar 5,000 Aantal Zonder wilgenbos

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence.

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence. Datum: Donderdag 27 september 2018 Excursie: Oostvaardersplassen middag Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Jennie en Margreet langs de Knardijk ter hoogte van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 30 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Gids Pim was vanmorgen in de gelukkige omstandigheid om op pad te gaan met vijf vrouwen uit Amersfoort. We wandelden eerst

Nadere informatie

Gouwebos. midmaandwintertellingen van vogels trends samengesteld door Cok Scheewe. Foto (Huig Bouter)

Gouwebos. midmaandwintertellingen van vogels trends samengesteld door Cok Scheewe. Foto (Huig Bouter) Gouwebos midmaandwintertellingen van vogels trends 1994-2014 samengesteld door Cok Scheewe Foto (Huig Bouter) Inleiding Al meer dan 20 jaar worden in de winterperiode in het Gouwebos door de vogelwerkgroep

Nadere informatie

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen.

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Gids: Pim Julsing In de ochtend viel de regen nog met bakken uit de lucht, maar toen ik om 11.45 uur Celine en haar vader ontmoette klaarde

Nadere informatie

Nieuwsbrief PTT Januari 2018

Nieuwsbrief PTT Januari 2018 Wind/temperatuur Neerslag Nieuwsbrief PTT Januari 2018 Willem van Manen Het weer tijdens de tellingen Er bestond een indruk dat het weer in 2017 bepaald niet meezat, wat me op het idee bracht om eens te

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Project Monitoring Wintervogels Zuid - Holland nieuwsbrief 2013/14 nr.2 Beste Tellers, Nijmegen,

Project Monitoring Wintervogels Zuid - Holland nieuwsbrief 2013/14 nr.2 Beste Tellers, Nijmegen, Project Monitoring Wintervogels Zuid - Holland nieuwsbrief 213/14 nr.2 Beste Tellers, Nijmegen, 11-11-213 Het eerste telweekend in het najaar bracht voor velen een natte seizoenstart: vooral de zaterdag

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 15 december 2018

Douwe's natuurnieuws 15 december 2018 Douwe's natuurnieuws 15 december 2018 Winterkwartier Landelijke SOVON dag te Apeldoorn Zaterdag 24 november werd deze dag gehouden in het Omnisportcentrum omdat de aanloop van bezoekers groot kon worden.

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

Nieuwsbrief PTT December 2013

Nieuwsbrief PTT December 2013 Nieuwsbrief PTT December 13 Beste tellers, Vanwege de start van het veldwerk voor de nieuwe atlas, was ik als coördinator een jaar geleden best benauwd voor verminderde belangstelling voor het PTT. Afgelopen

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Vogelexcursie Maasplassen

Vogelexcursie Maasplassen Vogelexcursie Maasplassen WML plas Roermo nd Brandt VWG De Peel, 2015-01-31 Deelnemers Rob Boesten, Jan van Deursen, Jaap Halma, Peter Hikspoors, Mario Joosten, Cor Speek, Karel Verhees en Nel en Jo van

Nadere informatie

Wintergasten in Zwolle. Tussenresultaten tellingen winterhalfjaar 2009/2010

Wintergasten in Zwolle. Tussenresultaten tellingen winterhalfjaar 2009/2010 Wintergasten in Zwolle Tussenresultaten tellingen winterhalfjaar 2009/2010 Colofon Titel: Voortoets Natuurbeschermingswet wintergasten gemeente Zwolle Subtitel: Resultaten tellingen winterhalfjaar 2009/10

Nadere informatie

Euro Birdwatch 2012 Jaarlijkse trekteldag

Euro Birdwatch 2012 Jaarlijkse trekteldag Euro Birdwatch 2012 Jaarlijkse trekteldag Op 6 oktober jongstleden, was het de 17 e keer dat Vogelwacht-Limburg deelnam aan de ondertussen traditionele, jaarlijkse vogeltrekteldag, de laatste jaren ook

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2011

VERSLAG VAN DE MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2011 VERSLAG VAN DE MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2011 Frank Sidler In 2010 werd een nieuwe start gemaakt met de provinciale roofvogeltelling. Dit jaar werd de Midwinter Roofvogeltelling gehouden in de periode

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Project Monitoring Wintervogels Zuid - Holland nieuwsbrief 2012/13 nr 5. Talrijke soorten en aantallen januari 2013

Project Monitoring Wintervogels Zuid - Holland nieuwsbrief 2012/13 nr 5. Talrijke soorten en aantallen januari 2013 Project Monitoring Wintervogels Zuid - Holland nieuwsbrief 212/13 nr 5 Beste Tellers, Nijmegen, 11-2-213, Dank voor uw aller medewerking aan de midwintertelling van januari! Van liefst 531 telgebieden

Nadere informatie

De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra

De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra Atlasproject 2013-2015 aanleiding en ambities Opkomende wintervogel Hoe gaat het met? Veranderingen in de

Nadere informatie

Voortoets Natuurbeschermingswet wintergasten gemeente Zwolle. Resultaten tellingen winterhalfjaar 2010/2011

Voortoets Natuurbeschermingswet wintergasten gemeente Zwolle. Resultaten tellingen winterhalfjaar 2010/2011 Voortoets Natuurbeschermingswet wintergasten gemeente Zwolle Resultaten tellingen winterhalfjaar 2010/2011 Colofon Titel: Voortoets Natuurbeschermingswet wintergasten gemeente Zwolle Subtitel: Resultaten

Nadere informatie

PTT-nieuwsbrief, telling 2010

PTT-nieuwsbrief, telling 2010 PTT-nieuwsbrief, telling 1 Geachte tellers, Het voorjaar kondigt zich aan en het is tijd om de balans op te maken van de afgelopen winter. De aanwezigheid van sneeuw en ijs, die dit jaar tot op de dag

Nadere informatie

MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2012

MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2012 MIDWINTER ROOFVOGELTELLING Frank Sidler In de aanloop naar de herstart van deze telling in het jaar 2010 is direct de belofte gedaan dat zowel de waarnemers als de leden van de Vogelwacht Utrecht via de

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 3 maart 2019 Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie Gids: Pim Vanmorgen mocht ik een dame en heer uit het Gelderse Bennekom rondleiden in het prachtige vogelgebied: De Brabantse

Nadere informatie

Achter de Schotbalken. Een evaluatie

Achter de Schotbalken. Een evaluatie Achter de Schotbalken Een evaluatie Sinds 2010 is de regeling van de toegang tot het gebied achter de schotbalken opnieuw onder de loep genomen. In het verleden was er een ontheffing nodig die was aan

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

^^^^^<^3^ der Wal 'htinsen bij Bolt. Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus AB EMMELOORD. Geachte heer Berends,

^^^^^<^3^ der Wal 'htinsen bij Bolt. Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus AB EMMELOORD. Geachte heer Berends, PROVI N^IE FLEVOLAND Postbus 55 8200 AB Lelystad Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus 64 8300 AB EMMELOORD Telefoon (0320)-255265 Fox (0320)-265260 E-mail provincie@flevoland.nl Website

Nadere informatie

We zagen dat het goed was

We zagen dat het goed was We zagen dat het goed was Resultaten van de watervogeltellingen in de Bourgoyen-Ossemeersen Kemphanen Smient (foto Alain Verstraete) BENNY COTTELE Net als de vorige zestien winters speurden de Gentse Natuurpunters

Nadere informatie

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Vrijdagmiddag rond 13:00 uur verzamelden wij ons bij het gastvrije Golfhotel Wagenfeld. Na kennismaking

Nadere informatie

Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden

Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden Bijlage C. Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden Waddenzee Habitat H1110A H1140A Permanent overstroomde zandbanken (getijdengebied) Slik- en zandplaten, (getijdengebied) Behoud oppervlakte

Nadere informatie

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans Datum van de excursie: 4 mei 2016 Team: Flevo Birdwatching, Rien Jans Bezochte gebied: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek Vroege ochtend: Het Langeveen op landgoed Den Treek. En late ochtend/middag:

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Buijtenland van Rhoon

Buijtenland van Rhoon Buijtenland van Rhoon Evaluatie winterseizoen 2018/2019 Het eerste winterseizoen na de oprichting van de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon is achter de rug. Dit document bespreekt de wintervogeltellingen

Nadere informatie

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011 Routekaart 2011 Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Welkom op het Frysk Fûgelpaad 2011 Deze vogelspotwandeling wordt gehouden in Nationaal

Nadere informatie

Een gedeeld puntdiagram tenslotte voor de blauwe kiekendief en de zeearend

Een gedeeld puntdiagram tenslotte voor de blauwe kiekendief en de zeearend Midwinter Roofvogeltelling 2017 Van zaterdag 4 tot en met zondag 12 februari 2017 hield de Vogelwerkgroep Utrecht weer haar jaarlijkse Midwinter Roofvogeltelling. Sinds 2010 trekken tellers van de werkgroep

Nadere informatie

Project Monitoring Wintervogels Zuid - Holland nieuwsbrief 2013/14 nr.4

Project Monitoring Wintervogels Zuid - Holland nieuwsbrief 2013/14 nr.4 Project Monitoring Wintervogels Zuid - Holland nieuwsbrief 213/14 nr.4 Beste Tellers, Nijmegen, 13-1-214, Welkom in 214! Het ziet ernaar uit dat we komend weekend gaan starten met een niet al te winterse

Nadere informatie

Watervogels en kustbroedvogels tussen Breskens en Braakmanhaven

Watervogels en kustbroedvogels tussen Breskens en Braakmanhaven Watervogels en kustbroedvogels tussen Breskens en Braakmanhaven Tellingen 2001 en 2002 B.W.J. Oosterbaan T. Damm 2005 Opdrachtgever Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee Van der Goes en Groot

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

Voor die teller die in het broedseizoen boven de 100 soorten in zijn blok uitkomt is er een leuke verrassing (zie hieronder).

Voor die teller die in het broedseizoen boven de 100 soorten in zijn blok uitkomt is er een leuke verrassing (zie hieronder). Introductie Nu er nog een paar weken te gaan zijn voor het einde van de tweede broedvogelperiode is er nog net even tijd voor een nieuwsbrief. Veel tellers hebben ondanks het matige weer de meeste van

Nadere informatie

Project Monitoring Watervogels en Slaapplaatsen Zuid-Holland nieuwsbrief 2018/19 nr.3

Project Monitoring Watervogels en Slaapplaatsen Zuid-Holland nieuwsbrief 2018/19 nr.3 Project Monitoring Watervogels en Slaapplaatsen Zuid-Holland nieuwsbrief 2018/19 nr.3 Beste tellers, Nijmegen, 1-2-2019 In deze nieuwsbrief de eerste resultaten van de 53 e Midwintertelling en een vooruitblik

Nadere informatie

Rootsweekend Texel 2016

Rootsweekend Texel 2016 Rootsweekend Texel 2016 23 tot en met 25 september 2016 Roze Spreeuw Georganiseerd door: (foto: Klaas de Jong) in samenwerking met Dag 1 vrijdag 23 september De enorme drukte bij de boot zorgde ervoor

Nadere informatie

Op deze ongelooflijk mooie oktoberdag, het leek wel hartje augustus, mocht ik op pad met een zeer vriendelijk echtpaar uit het Zeeuwse Middelburg.

Op deze ongelooflijk mooie oktoberdag, het leek wel hartje augustus, mocht ik op pad met een zeer vriendelijk echtpaar uit het Zeeuwse Middelburg. Datum: Woensdag 10 oktober 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Gids: Pim Op deze ongelooflijk mooie oktoberdag, het leek wel hartje augustus, mocht ik op pad met een zeer vriendelijk echtpaar uit het Zeeuwse

Nadere informatie

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal 160 records Middelpunt < 1km2 Middelpunt 1km2-5km2 Middelpunt > 5km2 Vlak schaal 1 : 5000 Zoekvraag Soort Soortgroep Wet en Beleid Periode Bronhouder Zoekgebied Alle Vaatplanten Vogels Zoogdieren Amfibieën

Nadere informatie

Datum: Dinsdag 28 mei Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Dinsdag 28 mei Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Dinsdag 28 mei 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Vandaag mocht gids Pim op pad met een vriendelijk stel uit Zwolle. Peter had deze ochtendexcursie van zijn oud-collega

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE WATERVOGELTELILNG OP DE PLASSEN IN MIDDEN- EN ZUIDOOST BRAEANT 10 maart 1979* (tevens januari en februariverslag.)

VERSLAG VAN DE WATERVOGELTELILNG OP DE PLASSEN IN MIDDEN- EN ZUIDOOST BRAEANT 10 maart 1979* (tevens januari en februariverslag.) VERSLAG VAN DE WATERVOGELTELILNG OP DE PLASSEN IN MIDDEN- EN ZUIDOOST BRAEANT 0 maart 979* (tevens januari en februariverslag.) Nadat er van de twee afgelopen maanden geen afzonderlijk verslagje is verschenen

Nadere informatie

beeldverslag excursie Zuidlaardermeergebied VWG-Eelde-Paterswolde

beeldverslag excursie Zuidlaardermeergebied VWG-Eelde-Paterswolde beeldverslag excursie Zuidlaardermeergebied VWG-Eelde-Paterswolde 25 februari 2017 samenstelling: Sieds Rienks Waarnemingen: GEBIED: Onner- en Oostpolder, Hunzedal Organisatie/leiding/verslag: Sieds Rienks

Nadere informatie

Datum: Zondag 11 november Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Zondag 11 november Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Zondag 11 november 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Gids: Pim In de auto onderweg naar de Knardijk te Lelystad viel de regen nog met bakken naar beneden. Echter Buienradar liet duidelijk zien dat

Nadere informatie

Handleiding Vogel Wintertuintelling IVN Zeewolde. Vogelwerkgroep Oriolus

Handleiding Vogel Wintertuintelling IVN Zeewolde. Vogelwerkgroep Oriolus Handleiding Vogel Wintertuintelling 2016-2017 IVN Zeewolde Vogelwerkgroep Oriolus (foto door: Paula van Schaik) Inhoud handleiding: Hoe vogel wintertuinwaarnemingen tellen; Hoe te tellen- Wat te tellen;

Nadere informatie

Datum: Zondag 12 augustus Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Zondag 12 augustus Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Zondag 12 augustus 2018 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 8.30 haalde ik Raymond & Fransisco op bij hun hotel te Almere. We namen de snelweg richting Lelystad om de ooievaars

Nadere informatie

Resultaten van 30 jaar wintervogels tellen in het agrarisch Peelgebied

Resultaten van 30 jaar wintervogels tellen in het agrarisch Peelgebied Resultaten van 30 jaar wintervogels tellen in het agrarisch Peelgebied Het is minder zwart-wit dan het lijkt Carlo van Seggelen Vogelwerkgroep De Peel Wintertelling 1982 2012 Vogelwerkgroep De Peel Aanleiding

Nadere informatie

Datum: 5 januari Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 5 januari Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 5 januari 2019 Gebied: Oostvaardersplassen Gids: Pim De kop is er weer vanaf! Vanmorgen begeleidde ik een excursie met acht deelnemers uit Houten, Utrecht en het Groningse Haren. We waren amper

Nadere informatie

Natuurstudie met. Vrijwilligers

Natuurstudie met. Vrijwilligers 20 jaar Steengelaag - 24 november 2012 Natuurstudie met Vrijwilligers welke inzichten levert dit op? Gerald Driessens Telprojecten bij Natuurpunt 3 types Laagdrempelige telacties Vlinder mee!, Natuur-kalender,

Nadere informatie

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Donderdag 4 april 2019 Excursie: Naardermeer ochtendexcursie Gids: Pim Rond de klok van 9 uur haalde ik Sarah en Maaike op bij het treinstation van Naarden-Bussum. In amper vijf minuten reden we

Nadere informatie

Vogels van Aersoltweerde in het broedseizoen van 2012 en de winter van 2012/13 Symen Deuzeman & Willem van Mamen

Vogels van Aersoltweerde in het broedseizoen van 2012 en de winter van 2012/13 Symen Deuzeman & Willem van Mamen Vogels van Aersoltweerde in het broedseizoen van 2012 en de winter van 2012/13 Symen Deuzeman & Willem van Mamen Sovon-rapport 2013/47 Vogels in Aersoltweerde in het broedseizoen van 2012 en de winter

Nadere informatie

Leuke, bijzondere en/of zeldzame waarnemingen in de gem. Slochteren - vanaf september 2010

Leuke, bijzondere en/of zeldzame waarnemingen in de gem. Slochteren - vanaf september 2010 Leuke, bijzondere en/of zeldzame waarnemingen in de gem. Slochteren - vanaf september 2010 Naam-code: AdJ-Andre de Jong; Avi-Avifauna Groningen; BR-Bert Rogaar; GvdV-G. v.d. Veer; HaG-Hans Glas; HdB-Henk

Nadere informatie

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.!

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.! Reisverslag Kreta 2012 Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer. We hadden een hotel geboekt in Ano Vouves,

Nadere informatie

Validatie. Beste Atlastellers,

Validatie. Beste Atlastellers, Beste Atlastellers, de eerste periode van het tweede winterseizoen zit er net op en het verheugt me te zien dat er veel tellingen zijn ingevoerd! Het weer in dit seizoen is stukken beter geweest dan vorig

Nadere informatie

Big Days Groot-Amsterdam

Big Days Groot-Amsterdam Fuut 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Roodhalsfuut x 1 Geoorde Fuut 1-2 x 2 Dodaars 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Aalscholver 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Roerdomp 4 1 Groene Reiger 2-3 1 Kleine Zilverreiger 4 1 Grote

Nadere informatie

Verslag Wadvogeltellingen langs de Wieringerkust.

Verslag Wadvogeltellingen langs de Wieringerkust. Verslag Wadvogeltellingen langs de Wieringerkust. Over de periode December 2015 tot en met November 2016. Elke maand worden er Wadvogeltellingen gedaan in o.a het NL - Waddengebied tijdens hoog water.

Nadere informatie

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Bescherming Weidevogels Zuid-Holland 2018 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Dit jaarverslag is tot stand gekomen in samenwerking met 17 actieve weidevogelgroepen

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2013

BMP rapport Gat van Pinte 2013 BMP rapport Gat van Pinte 2013 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut November 2013 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 4. De looproute... 5

Nadere informatie