Afd. Art. Lid Woning Woongebouw. x x x x - x x. x x x Ministeriële regeling Beperking van uitbreiding van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afd. Art. Lid Woning Woongebouw. x x x x - x x. x x x Ministeriële regeling Beperking van uitbreiding van"

Transcriptie

1 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Vastgesteld door het College van Deskundigen d.d Aanvaard door de Harmonisatiecommissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit d.d Pagina 1 van 21 Dit wijzigingsblad is op door de certificatie en attesteringsinstelling SKH conform het Regelement voor Certificatie bindend verklaard en zal per worden gehanteerd voor het uitgeven van een KOMO attestmetproductcertificaat Houten Buitendeuren. Kwaliteitsverklaringen, afgegeven op basis van BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d en bijbehorend wijzigingsblad d.d behouden hun geldigheid tot Van deze nationale beoordelingsrichtlijn 0803 worden hoofdstuk 3 (Prestatieeisen bouwbesluit, toelatingsonderzoek en kwaliteitsverklaring), hoofdstuk 13 (lijst vermelde documenten), en bijlage 8 (model KOMO attestmetproductcertificaat) vervangen door onderstaande tekst. Van het bijbehorend wijzigingsblad d.d zijn hoofdstuk 6 (product(ie)eisen) (vermelde paragraven) en bijlage 5 (samenvatting voorwaarden concepten) toegevoegd 3. PRESTATIEEISEN BOUWBESLUIT, TOELATINGSONDERZOEK EN KWALITEITSVERKLARING Aansluittabel (nieuwbouw) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit Afd. Art. Lid Woning Woongebouw Algemene sterkte van de bouwconstructie Overig gebouw Eventueel verder verwijzingspad NENEN 1990 (incl. nationale bijlage) NENEN /4 incl. nat. bijl. NENEN (incl. nat. bijlage) NEN 2608 NENEN Beperking van ontwikkeling van brand en rook Ministeriële regeling Beperking van uitbreiding van /67 NEN 6068 brand (facultatief) 1/47 NEN 6090 Verdere beperking van NEN 6068 uitbreiding van brand en Ministeriële regeling beperking van verspreiding van rook (facultatief) Inbraakwerendheid (facultatief) NEN 5087 en NEN 5096 Bescherming tegen geluid van NEN 5077 buiten 3.3 Geluidwering tussen ruimten (facultatief) / /67 15 NEN 5077 Wering van vocht NEN 2778 Beperking aanwezigheid van Ministeriële regeling schadelijke stoffen en ioniserende straling Bereikbaarheid en toegankelijkheid, Nieuwbouw (fac.) Energiezuinigheid NEN 1068 Opmerkingen bij aansluittabel 1. In bovenstaande aansluittabel zijn de Bouwbesluiteisen voor nieuwbouw aangegeven. Gecertificeerde houten buitendeuren die voldoen aan de eisen voor nieuwbouw voldoen tevens aan de eisen voor verbouw. Vanuit die optiek zijn de eisen voor verbouw niet nader uitgewerkt. 2. Hieronder zijn overeenkomstig de aansluittabel per BB afdeling de relevante BBartikelen en leden nader uitgewerkt. Tenzij anders vermeld, zijn vermelde BBartikelen/leden van toepassing op alle (drie) typen bouwwerken (woning, woongebouw en overige gebouwen).

2 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 2 van TECHNISCHE BOUWVOORSCHRIFTEN UIT HET OOGPUNT VAN VEILIGHEID ALGEMENE STERKTE VAN DE BOUWCONSTRUCTIE; BBafd Sterkte bouwconstructie (in gebruikssituatie); Prestatieeisen, BBartikelen 2.2, 2.3 en 2.4 Bouwconstructies moeten voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 2.2, BBart. 2.3, lid 1 en BBart. 2.4, lid 1. Een bouwconstructie bezwijkt gedurende de ontwerplevensduur niet bij de fundamentele belastingscombinaties als bedoeld in NENEN Gecontroleerd wordt of de opgegeven prestaties van de houten buitendeuren toegepast in woningen, woongebouwen en/of overige gebouwen juist zijn bij belastinggevallen en belastingcombinaties, bepaald overeenkomstig de in tabel 1 voor de houten buitendeuren van toepassing zijnde Eurocodes en/of NEN norm. Tabel 1 Type constructie Belastingen overeenkomstig Prestaties bepaald overeenkomstig Houtconstructie NENEN 1990 * en NENEN /4 * NENEN * Glasconstructie NENEN 1990 * en NENEN /4 * NEN 2608 * inclusief nationale bijlage Opmerking Voor het bepalen van de sterkte van deur in het kozijn kan bij windbelasting gebruik worden gemaakt van de beproevingsmethode overeenkomstig NEN Deze beproevingsmethode geeft ten minste dezelfde resultaten als die van de bepalingsmethode overeenkomstig NENEN Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat Het attestmetproductcertificaat geeft voor toepassingsvoorbeelden de prestaties waaraan de houten buitendeuren, geplaatst in kozijnen, voldoen. BEPERKING VAN HET ONTWIKKELEN VAN BRAND EN ROOK; BBAFD Binnenoppervlak; BBartikel 2.67 Een zijde van een constructieonderdeel die grenst aan de binnenlucht moet voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 2.67, lid 1 voor woningen/woongebouwen en de leden 12 voor overige gebouwen. De klassen behoren ten minste tot brandklasse D en rookklasse s2. De brandklasse en rookklasse worden bepaald overeenkomstig NENEN Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat Het attestmetproductcertificaat vermeldt voor beide zijden van de deur de brandklasse en de rookklasse Buitenoppervlak; BBartikel 2.68 Een zijde van een constructieonderdeel die grenst aan de buitenlucht moet voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 2.68, lid 5. De klasse behoort tot ten minste brandklasse D.

3 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 3 van 21 De brandklasse wordt bepaald overeenkomstig NENEN Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat Het attestmetproductcertificaat vermeldt voor de zijde van de deur die aan de buitenlucht grenst brandklasse D Constructieonderdeel; BBartikel 2.72 Constructieonderdelen moeten ter beperking van het ontwikkelen van brand en rook voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart De grenswaarden kunnen bij Ministeriële Regeling worden gegeven. De prestaties worden bepaald overeenkomstig de in de Ministeriële regeling aangegeven bepalingsmethode(n). Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat In het attestmetproductcertificaat worden geen uitspraken gedaan. Dit artikel is informatief opgenomen in het kader van de zorg en signaleringsplicht. BEPERKING VAN UITBREIDING VAN BRAND; BBAFD (FACULTATIEF) Weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag; BBartikel 2.84 De weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag moet voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 2.84, leden 13/67 voor woningen/woongebouwen en de leden 1/47 voor overige gebouwen. De grenswaarde voor de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO) wordt bepaald door de weerstand tegen branddoorslag (WBO) van een gevelopening als bedoeld in NEN Deze WBO is afhankelijk van de stralingsflu in het maatgevende observatiepunt bepaald volgens NEN In par. 6.3 van deze norm is bepaald dat een geveldeel dat de brandwerendheid met betrekking tot de scheidende functie heeft van ten minste 30 minuten, geen gevelopening is. Dit is ook van toepassing ingeval de WBDBOeis 60 minuten is. Voor een beweegbaar constructieonderdeel in een uitwendige scheidingsconstructie geldt niet de vereiste van zelfsluitendheid. De weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag wordt bepaald overeenkomstig NEN Toelichting WBDBOeis De volgens NEN 6068 bepaalde weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen twee brandcompartimenten, naar een besloten ruimte waardoor een etra beschermde vluchtroute voert en naar een niet besloten veiligheidsvluchtroute geldt een eis met betrekking tot de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag en dient te voldoen aan de gestelde prestatieeisen. De weerstand tegen branddoorslag wordt overeenkomstig NEN 6068, art. 5.3, uitgedrukt in een veelvoud van 30 minuten. Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat Indien gewenst, wordt in het attestmetproductcertificaat de brandwerendheid van een houten buitendeur opgegeven zoals is vastgesteld aan de hand van beproevingen door een erkend laboratorium. Hierbij wordt aangegeven of het gaat om brandwerendheid van binnen naar buiten, van buiten naar binnen of beide richtingen.

4 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 4 van 21 VERDERE BEPERKING VAN UITBREIDING VAN BRAND EN BEPERKING VAN VERSPREIDING VAN ROOK; BBAFD (FACULTATIEF) Weerstand tegen branddoorslag, brandoverslag en rookdoorgang; BBartikel De weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag moet voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 2.94, leden 23. De weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van een subbrandcompartiment naar een andere ruimte in het brandcompartiment waarin een subbrandcompartiment als bedoeld in BBart ligt, bedraagt ten minste 30 minuten. Aan de (weerstand tegen) rookdoorgang kunnen bij Ministeriële regeling nadere eisen worden gesteld. De weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag wordt bepaald overeenkomstig NEN Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat Het attestmetproductcertificaat kan voor toepassingsvoorbeelden de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag vermelden. In het attestmetproductcertificaat worden geen uitspraken gedaan over de weerstand tegen rookdoorgang. Dit is informatief opgenomen in het kader van de zorg en signaleringsplicht. INBRAAKWERENDHEID; BBAFD (FACULTATIEF) Reikwijdte; BBartikel Deuren, ramen en kozijnen toegepast in woningen en woongebouwen, die bereikbaar zijn voor inbraak, moeten voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart De inbraakwerendheid moet voldoen aan weerstandsklasse 2. De bereikbaarheid voor inbraak wordt bepaald overeenkomstig NEN 5087 en de weerstandsklasse wordt bepaald overeenkomstig NEN Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat Het attestmetproductcertificaat kan voor toepassingsvoorbeelden de weerstandsklasse vermelden TECHNISCHE BOUWVOORSCHRIFTEN UIT HET OOGPUNT VAN GEZONDHEID BESCHERMING TEGEN GELUID VAN BUITEN; BBAFD Geluid van buiten; BBartikel 3.2 Een uitwendige scheidingsconstructie moet voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart De karakteristieke geluidwering van een uitwendige scheidingsconstructie heeft een minimum van 20 db. De karakteristieke geluidwering wordt bepaald overeenkomstig NEN 5077.

5 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 5 van 21 Opmerking: De karakteristieke geluidwering van de bouwconstructies dient te worden bepaald volgens NEN De geluidwerende prestaties van ramen, deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructie onderdelen dient te worden bepaald overeenkomstig de ENISO 1403 conform artikel 4.11 van NENEN De resultaten van deze bepaling dienen te worden gebruikt voor de bepaling van de karakteristieke geluidwering van de bouwconstructies conform de NEN Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat Het attestmetproductcertificaat vermeldt voor toepassingsvoorbeelden van de houten buitendeuren de waarde voor de geluidwering voor het standaard buitengeluid (R A ) Industrie, weg of spoorweglawaai; BBartikel 3.3 Een uitwendige scheidingsconstructie moet voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 3.3, leden 1/34 voor woningen/woongebouwen en leden 14 voor overige gebouwen. n 1) De karakteristieke geluidwering van een uitwendige scheidingsconstructie van een verblijfsgebied is niet kleiner dan het verschil tussen de in het hogerewaardenbesluit opgenomen hoogst toelaatbare geluidsbelasting voor industrie, weg of spoorweglawaai en 35 db(a) bij industrielawaai, of 33 db bij weg of spoorweglawaai. 2) De karakteristieke geluidwering van een uitwendige scheidingsconstructie van een bedgebied is niet kleiner dan het verschil tussen de in het hogerewaardenbesluit opgenomen hoogst toelaatbare geluidsbelasting voor industrie, weg of spoorweglawaai en 30 db(a) bij industrielawaai, of 28 db bij weg of spoorweglawaai. 3) De karakteristieke geluidwering van een scheidingsconstructie van een verblijfsruimte is maimaal 2 db of db(a) lager dan de hierboven bedoelde karakteristieke geluidwering van het verblijfsgebied waarin de verblijfsruimte ligt. De karakteristieke geluidwering wordt bepaald overeenkomstig NEN Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat Het attestmetproductcertificaat vermeldt voor toepassingsvoorbeelden de bijdrage van de houten buitendeuren aan de karakteristieke geluidwering Luchtvaartlawaai; BBartikel 3.4 (facultatief) Een uitwendige scheidingsconstructie moet voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 3.4, leden 15. n 1) De karakteristieke geluidwering van een uitwendige scheidingsconstructie is niet kleiner dan 30 db. 2) Het karakteristiek geluidniveau in een verblijfsgebied is ten hoogste 33 db. 3) De karakteristieke geluidwering van een scheidingsconstructie van een verblijfsruimte is maimaal 2 db of db(a) lager dan de hierboven bedoelde karakteristieke geluidwering van het verblijfsgebied waarin de verblijfsruimte ligt. De karakteristieke geluidwering wordt bepaald overeenkomstig NEN Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat Het attestmetproductcertificaat vermeldt voor toepassingsvoorbeelden de bijdrage van de houten buitendeuren aan de karakteristieke geluidwering. GELUIDWERING TUSSEN RUIMTEN; BBAFD. 3.4 (FACULTATIEF) Ander perceel; BBartikel 3.16 Het karakteristieke luchtgeluidniveauverschil en het gewogen contactgeluidniveau voor de geluidoverdracht moet voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 3.16, leden 14.

6 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 6 van 21 Het karakteristieke luchtgeluidniveauverschil is niet kleiner dan 47 db en het gewogen contactgeluidniveau is niet groter dan 59 db bij woningen/woongebouwen en niet groter dan 64 db bij overige gebouwen. Het karakteristieke luchtgeluidniveauverschil en het gewogen contactgeluidniveau worden bepaald overeenkomstig NEN Toelatingsonderzoek/Attest of Attestmetproductcertificaat Het attest of attestmetproductcertificaat kan het karakteristieke luchtgeluidniveauverschil en het gewogen contactgeluidniveau vermelden Verschillende gebruiksfuncties op hetzelfde perceel; BBartikel 3.17 Het karakteristieke luchtgeluidniveauverschil en het gewogen contactgeluidniveau voor de geluidoverdracht moet voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 3.17, leden 14 voor woningen, leden 14/67 voor woongebouwen en leden 15 voor overige gebouwen. Het karakteristieke luchtgeluidniveauverschil is niet kleiner dan 47 db en het gewogen contactgeluidniveau is niet groter dan 59 db bij woningen/woongebouwen en niet groter dan 64dB bij overige gebouwen. Het karakteristieke luchtgeluidniveauverschil en het gewogen contactgeluidniveau worden bepaald overeenkomstig NEN Toelatingsonderzoek/Attest of Attestmetproductcertificaat Het attest of attestmetproductcertificaat kan het karakteristieke luchtgeluidniveauverschil en het gewogen contactgeluidniveau vermelden. WERING VAN VOCHT; BBAFD Wering van vocht van buiten; BBartikel 3.21 Uitwendige scheidingsconstructies moeten voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 3.21, lid 1. Uitwendige scheidingsconstructies moeten waterdicht zijn. De waterdichtheid wordt bepaald overeenkomstig NEN Opmerking Het bepalen van de waterdichtheid van houten buitendeuren, geplaatst in een kozijn, kan overeenkomstig NENEN 1027 geschieden, waarbij de vereiste grenswaarde voor de optredende stuwdruk zoals vermeld in tabel 2 van NEN 2778 maatgevend is voor de vereiste toetsingsdruk, waarbij geen waterlekkage mag optreden. De resultaten van deze beproevingsmethode geven prestaties die ten minste vergelijkbaar zijn met de resultaten, bepaald overeenkomstig NEN Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat Het attestmetproductcertificaat vermeldt voor toepassingsvoorbeelden de maimale toetsingsdruk, waarbij de houten buitendeur, geplaatst in een kozijn, nog waterdicht is. BEPERKING VAN DE AANWEZIGHEID VAN SCHADELIJKE STOFFEN EN IONISERENDE STRALING; BBAFD Materialen; BBartikel 3.63 Materialen waaruit giftige of hinderlijke stoffen kunnen vrijkomen of waaruit ioniserende stralen kunnen ontstaan moeten voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 3.63, lid 1.

7 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 7 van 21 n kunnen worden gegeven bij Ministeriële regeling. De bepalingsmethoden kunnen worden gegeven bij Ministeriële regeling. Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat In het attestmetproductcertificaat worden geen uitspraken gedaan. Dit artikel is informatief opgenomen in het kader van de zorg en signaleringsplicht TECHNISCHE BOUWVOORSCHRIFTEN UIT HET OOGPUNT VAN BRUIKBAARHEID BEREIKBAARHEID EN TOEGANKELIJKHEID; BBAFD Vrije doorgang; BBartikel 4.22 Een vrije doorgang moet voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 4.22, lid 1. Een doorgang en een lifttoegang hebben een vrije breedte van ten minste 0,85 m en een vrije hoogte van ten minste 2,3 m. Opmerking Bij toepassing in bestaande bouw zijn de deuren afhankelijk van het aanwezige bouwkundige kader en kunnen afwijken van de vereiste afmetingen. Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat Het attestmetproductcertificaat geeft voor toepassingsvoorbeelden de afmetingen van de vrije doorgang Hoogteverschillen; BBartikel 4.27 (facultatief) Hoogteverschillen in een route moeten voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 4.27, lid 3 voor woningen, de leden 14 voor woongebouwen en lid 1 voor overige gebouwen. Indien een deur met kozijn wordt geleverd, bedraagt de drempelhoogte ten hoogste 0,02 m. Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat Het attestmetproductcertificaat kan toepassingsvoorbeelden geven die aan de gestelde eisen voldoen TECHNISCHE BOUWVOORSCHRIFTEN UIT HET OOGPUNT VAN ENERGIEZUINIGHEID EN MILIEU ENERGIEZUINIGHEID; BBAFD Thermische isolatie; BBartikel 5.3 De warmtedoorgangscoëfficiënt van houten buitendeuren moeten voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 5.3, lid 4. De warmtedoorgangscoëfficiënt van ramen, deuren, kozijnen e.d. is ten hoogste 2,2 W/m 2.K. De warmtedoorgangscoëfficiënt worden bepaald overeenkomstig NEN Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat Het attestmetproductcertificaat vermeldt de warmtedoorgangscoëfficiënt van de houten buitendeuren.

8 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 8 van Luchtvolumestroom; BBartikel 5.4 De luchtvolumestroom van het totaal aan verblijfsruimten, toilet en badruimten moet voldoen aan de prestatieeisen zoals aangewezen in BBart. 5.4, lid 1 voor woningen/woongebouwen en lid 2 voor overige gebouwen. De luchtvolumestroom is niet groter dan 0,2 m 3 /s. De luchtvolumestroom wordt bepaald overeenkomstig NEN Opmerking Het bepalen van de luchtdoorlatendheid van houten buitendeuren, geplaatst in een kozijn, kan overeenkomstig de in par van deze BRL gegeven beproevingsmethode geschieden. De resultaten van deze beproevingsmethode geven prestaties die ten minste vergelijkbaar zijn met de resultaten bepaald overeenkomstig NEN Toelatingsonderzoek/Attestmetproductcertificaat Het attestmetproductcertificaat vermeldt de bijdrage aan de luchtvolumestroom.

9 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 9 van Lijst vermelde documenten Bouwbesluit 2012 Stb , 676;Stb. 2012,125, 256 en de Ministeriële Regelingen Stcrt. 2011, 23914; Stcrt. 2012, NEN 1068:2012 Thermische isolatie van gebouwen Rekenmethoden NEN 1770:1984 Brievengleuven en brievenbussen NEN 2608:2011+C1:2012 Vlakglas voor gebouwen Eisen en bepalingsmethode NEN 2686:1988+A2:2008 Luchtdoorlatendheid van gebouwen Meetmethode NEN 2778:1991+A4:2011 Vochtwering in gebouwen n NENENISO 2808: 2007 Verven en vernissen Bepaling van de laagdikte NEN 3576:2009 Beglazing van kozijnen, ramen en deuren Functionele eisen NEN 3660:1988 Gevelvullingen Luchtdoorlatendheid, stijfheid en sterkte Beproevingsmethoden NEN 5077:2006+C1:2008+A1:2011 Geluidwering in gebouwen n voor Concept de grootheden voor geluidwering van uitwendige scheidingsconstructies, luchtgeluidisolatie, contactgeluidisolatie, geluidniveaus veroorzaakt door installaties en nagalmtijd NEN 5087:2007 Inbraakveiligheid van woningen Bereikbaarheid van dak en gevelelementen: deuren, ramen en kozijnen NEN 5089:2009 Inbraakwerend hang en sluitwerk Eisen en beproevingsmethoden NEN 5096:2007+C2:2011 Inbraakwerendheid Dak of gevelelementen met deuren, ramen, luiken en vaste vullingen Eisen, classificatie en beproevingsmethoden NEN 5461:1999/A1:2004 Kwaliteitseisen voor hout (KVH 2000) Gezaagd hout en rondhout Algemeen gedeelte NEN 6065:1991/A1:1997 Bepaling van de bijdrage tot brandvoortplanting van bouwmateriaal (combinaties) NEN 6066:1991/A1:1997 Bepaling van de rookproduktie bij brand van bouwmateriaal (combinaties) NEN 6068:2008+C1:2011 Bepaling van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen ruimten NEN 6075:2011 Bepaling van de weerstand tegen rookdoorgang tussen ruimten NEN 6090:2006 Bepaling van de vuurbelasting NENEN 179:2008 Hang en sluitwerk Sluitingen voor nooduitgangen met een deurkruk of een drukplaat, voor gebruik van vluchtroutes Eisen en beproevingsmethoden NENEN 3141:2005 Triple Kwaliteit van de lijmverbinding Deel 1: Beproevingsmethoden NENEN 317:1993 Spaanplaat en vezelplaat Bepaling van de diktetoename door zwelling na onderdompeling in water NENEN 318:2002 Houtachtige plaatmaterialen Bepaling van de veranderingen van de afmetingen in relatie tot de veranderingen van de relatieve luchtvochtigheid NENEN 410:2011 Glas voor gebouwen Bepaling van de toetredingseigenschappen voor licht en zon van glas NENEN 5728: 2012 Glas voor gebouwen Basisproducten van natronkalkglas Deel 8: Handelsmaten en eindtoepassingsmaten NENEN 5733:2009 Aluminium en aluminiumlegeringen Chemische samenstelling en vorm van geknede produkten Deel 3: Chemische samenstelling NENEN 7552:2008 Aluminium en aluminiumlegeringen Geëtrudeerde staven, buizen en profielen Deel 2: Mechanische eigenschappen

10 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 10 van 21 NENEN 947:1999 Scharnierende of taatsdeuren Bepaling van de weerstand tegen verticale belasting NENEN 948:1999 Scharnierende of taatsdeuren Bepaling van de weerstand tegen statische torsie NENEN 949:1999 Ramen en vliesgevels, deuren, zonneschermen en luiken Weerstand tegen stoten met een zacht en zwaar lichaam voor deuren NENEN 950:1999 Deurbladen Bepaling van de weerstand tegen stoten met een hard lichaam NENEN 951:1999 Deurbladen Meetmethode van hoogte, breedte, dikte en haaksheid NENEN 952:1999 Deurbladen Algemene en plaatselijke vlakheid Meetmethode NENEN 1026:2000 Ramen en deuren Luchtdoorlatendheid Beproevingsmethode NENEN 1027:2000 Ramen en deuren Waterdichtheid Beproevingsmethode NENEN 1121:2000 Deuren Gedrag bij plaatsing tussen twee verschillende klimaten Beproevingsmethode NENEN 1125:2008 Hang en sluitwerk Panieksluitingen voor vluchtdeuren met een horizontale bedieningsstang voor het gebruik van vluchtroutes Eisen en beproevingsmethoden NENEN 1191:2000 Ramen en deuren Bestandheid tegen herhaald openen en sluiten Beproevingsmethode NENEN 1192:1999 Deuren Classificatie van sterkteeisen NENEN 1522:1998 Ramen, deuren, luiken en zonneschermen Kogelwerendheid Eisen en classificatie NENEN 1523:1998 Ramen, deuren, luiken en zonneschermen Kogelwerendheid Beproevingsmethode NENEN 1990+A1+A1/C2:2011+NB:2011 NENEN C1:2011+NB:2011 Eurocode Grondslagen van het constructief ontwerp Eurocode 1 Ontwerpgrondslagen en belastingen op constructies Deel 1: Ontwerpgrondslagen; incl. Nationale bijlage NENEN A1+C2:2011+NB:2011 Eurocode 1: Belastingen op constructies Deel 14: Algemene belastingen Windbelasting; ; incl. Nationale bijlage NENEN C1+A1:2011+NB:2012 Ontwerp Eurocode 5: Ontwerp en berekening van houtconstructies Deel 11: Algemeen Gemeenschappelijke regels en regels voor gebouwen; incl. Nationale bijlage NENEN :2000 Bedieningskrachten Beproevingsmethode Deel 2:Deuren NENEN 12207:1999 Ramen en deuren Luchtdoorlatendheid Classificatie NENEN 12208:1999 Ramen en deuren Waterdichtheid Classificatie NENEN 12210:1999 Ramen en deuren Weerstand tegen windbelasting Classificatie. NENEN 12211:2000 Ramen en deuren Weerstand tegen windbelasting Beproevingsmethode NENEN 12217:2004 Deuren Bedieningskrachten Eisen en classificatie NENEN 12219:1999 Deuren Klimaatinvloeden Eisen en classificatie NENEN 12400:2002 Ramen en deuren Mechanische duurzaamheid Eisen en classificatie NENEN 12488:2003 (2 e ontwerp) Glas voor gebouwen Eisen voor de beglazing Regels voor beglazen NENEN 12519:2004 Ramen en deuren Terminologie NENEN 12600:2003 Glas voor gebouwen Slingerproef Stootbelastingproef en classificatie voor vlakglas NENEN 13049:2003 Ramen Botsing met een zacht en zwaar lichaam

11 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 11 van 21 Beproevingsmethode, veiligheidseisen en classificatie NENEN :2001 Ramen, deuren en luiken Bestandheid tegen eplosies Eisen en classificatie Deel 1: Schokbuis NENEN :2004 Ramen, deuren en luiken Weerstand tegen eplosies Eisen en classificatie Deel 2: Veldtest NENEN :2001 Ramen, deuren en luiken Bestandheid tegen eplosies Beproevingsmethode Deel 1: Schokbuis NENEN :2004 Deuren, ramen en luiken Weerstand tegen eplosies Beproevingsmethode Deel 2: Veldtest NENEN :2004 Ventilatie van gebouwen Prestatiebeproeving van onderdelen/producten voor woningventilatie Deel 1: Binnen en buiten gemonteerde luchtroosters NENEN :2003+A1:2007/C1:2008 Zonwerende voorzieningen gecombineerd met beglazing Berekening van zon en lichtdoorlatendheid Deel 1: Vereenvoudigde methode NENEN :2005 /C1:2006 Zonwerende voorzieningen gecombineerd met beglazing Berekening van zon en lichtdoorlatendheid Deel 2: Referentieberekeningsmethode NENEN :2007+A1:2009 Brandclassificatie van bouwproducten en bouwdelen Deel 1: Classificatie op grond van resultaten van beproeving van het brandgedrag NENEN 13633:2009 (3 e ontwerp Hang en sluitwerk Elektrisch gestuurde systemen voor vluchtdeursluitingen voor het gebruik van vluchtroutes Eisen en de beproevingsmethoden. NENEN 13637:2009 (3 e ontwerp) Hang en sluitwerk Elektrisch gestuurde systemen voor nooduitgangen voor het gebruik van vluchtroutes Eisen en beproevingsmethoden NENEN :2006 +A1:2010 Ramen en buitendeuren voor voetgangers Productnorm NENEN 14609:2004 Ramen Bepaling van de weerstand tegen statische NENEN 1627:2011 torsie Ramen, deuren, luiken Inbraakwerendheid Eisen en classificatie NENEN 1628:2011 Deuren, ramen, vliesgevels, traliehekken en luiken Inbraakwerendheid Beproevingsmethode voor de bepaling van de weerstand tegen statische belasting NENEN 1629:2011 Deuren, ramen, vliesgevels, traliehekken en luiken Inbraakwerendheid Beproevingsmethode voor de bepaling van de weerstand tegen dynamische belasting NENEN 1630:2011 Ramen, deuren, luiken Inbraakwerendheid Beproevingsmethode voor de bepaling van de weerstand tegen manuele inbraakpogingen NENENISO 7171:1997/A1:2006 NENENISO 1461:2009 NENENISO :2006/C1:2009 Akoestiek Eengetalaanduidingen voor de geluidisolatie in gebouwen en van bouwelementen Deel 1: Isolatie van luchtgeluid Afrondingsregels verwant aan eengetalaanduiding en eengetalgrootheden. Door thermisch verzinken aangebrachte deklagen op ijzeren en stalen voorwerpen Specificaties en beproevingen Thermische eigenschappen van ramen, deuren en luiken Berekening van de warmtedoorgangscoëfficient Deel 1: Algemeen NENENISO :2012/C1:2012 Thermische eigenschappen van ramen, deuren en luiken Berekening van de warmtedoorgangscoëfficiënt Deel 2: Numerieke methode voor kozijnen NENENISO :2010/C1:2010 Thermische eigenschappen van ramen en deuren

12 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 12 van 21 Bepaling van de warmtegeleiding met de warmtekastmethode Deel 1: Volledige ramen en deuren NENENISO 14439:2007 Glas voor gebouwen Montageregels Beglazingswiggen NENISO 11600:2003 Bouwconstructies Afdichtingsproducten Classificatie en eisen voor afdichtingen ISO 2813:1994 Paints and varnishes Measurement of specular gloss of nonmetallic paint films at 20, 60 and 85 ISO 46286:2010 Paints and varnishes Evaluation of degradation of paint coatings Designation of intensity, quantity and size of common types of defect Part 6: Rating of degree of chalking by tape method KVT Kwaliteit van houten gevelelementen, uitgave NBvT BRL 0801:2011 Houten gevelelementen, uitgave SKH BRL 0808:2003 Afhangen van beweegbare delen in houten gevelelementen, uitgave SKH BRL 0814:2005 Filmvormende coatings voor toepassing op hout, uitgave SKH BRL 17042:2012 Gevingerlast hout voor nietdragende toepassingen, uitgave SKH BRL 1705:2005 Triple, uitgave SKH BRL 2201:2006+WB2008 Isolerend dubbel glas voor thermische isolatie, uitgave KIWA BRL 2202:2011 Warmtereflecterend isolerend dubbel glas voor thermische isolatie, uitgave KIWA BRL 2339:2012 Lijmen voor nietdragende toepassingen, uitgave SKH BRL 2902:2008 Gelamineerd hout voor nietdragende toepassingen, uitgave SKH BRL 2908:2005 Houten deuvels, uitgave SKH BRL 3104:2012 Inbraakwerend hang en sluitwerk voor ramen, deuren en luiken, uitgave SKG BRL 3105:2011 Isolerend dubbelglas voor thermische isolatie met TPS randafdichting, uitgave KIWA BRL 41014:2011 Gevelbekledingssystemen met panelen. Aanvullende eisen voor decoratieve platen gebaseerd op thermohardende harsen, uitgave KIWA SKH Publicatie 9704: 2009 Beoordelingsgrondslag Houtsoorten voor toepassing in geveltimmerwerk; eisen en bepalingsmethoden SKH Publicatie 9808: 2012 Inbraakwerend geveltimmerwerk SKH Publicatie 9905: 1999 Lijst van goedgekeurde houtsoorten voor toepassing in geveltimmerwerk. SKH Publicatie 0203:2009 Beoordelingsgrondslag voor vulmiddelen SKH Publicatie 0204:2002 Beoordelingsgrondslag MDF/HDF voor toepassing in geveltimmerwerk. Eisen en bepalingsmethoden SKH Publicatie 0401:2011 Beoordelingsgrondslag voor afdichtmiddelen voor de Geluidwering in de woningbouw Uitgeverij ThiemeMeulenhoff B.V., voorheen Spruyt, Van Mantgem en De Does bv, Leiden timmerindustrie Herziening rekenmethode verkeerslawaai en woningen Voor de juiste datum van de NEN normen wordt verwezen naar Voor de juiste datum van een BRL en eventuele bijbehorende wijzigingsbladen wordt verwezen naar de Overzichten op Voor de juiste datum van een SKH publicatie wordt verwezen naar Voor de juiste datum van de KVT wordt verwezen naar

13 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 13 van 21 BIJLAGE 8: Model KOMO attestmetproductcertificaat KOMO attestmetproductcertificaat Naam (CI) Logo (CI) Adres (CI) Telefoonnummer (CI) Telefanummer (CI) HOUTEN BUITENDEUREN Nummer: Uitgegeven: Vervangt: Certificaathouder (Producent) (Fabriek te) (Importeur) VERKLARING VAN (CI) Dit attestmetproductcertificaat is op basis van BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d en bijbehorend wijzigingsblad d.d afgegeven conform het (CI) Reglement voor Certificatie. (CI) verklaart dat: het gerechtvaardigd vertrouwen bestaat, dat het door de producent vervaardigde houten buitendeuren bij voortduring voldoen aan de in dit attestmetproductcertificaat vastgelegde technische specificaties, mits de houten buitendeuren voorzien zijn van het KOMO merk op een wijze als aangegeven in dit attestmetproductcertificaat. de houten buitendeuren prestaties leveren die in dit attestmetproductcertificaat zijn beschreven, mits ο de vervaardiging van de houten buitendeuren geschiedt overeenkomstig de in dit attestmetproductcertificaat vastgelegde werkmethoden ο wordt voldaan aan de in dit attestmetproductcertificaat vastgelegde toepassingsvoorwaarden. (CI) verklaart dat met in achtneming van het bovenstaande de houten buitendeuren in zijn toepassing voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit, zoals gespecificeerd op de volgende pagina s van deze kwaliteitsverklaring. (CI) verklaart dat voor dit attestmetproductcertificaat geen controle plaatsvindt op de productie van overige onderdelen van houten buitendeuren, noch op de vervaardiging van houten buitendeuren. Dit attestmetproductcertificaat is een erkende kwaliteitsverklaring voor het Bouwbesluit overeenkomstig de Tripartiete overeenkomst (Staatscourant 132, 2006) en de Woningwet. Het attestmetproductcertificaat is opgenomen in het Overzicht van kwaliteitsverklaringen in de bouw op de website van SBK: Dit attestmetproductcertificaat is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO: Voor (CI):, directeur Gebruikers van dit attestmetproductcertificaat wordt geadviseerd om bij (CI) te informeren of dit document nog geldig is. (Afbeelding van het KOMO beeldmerk). Dit attestmetproductcertificaat bestaat uit.. bladzijden. Nadruk verboden

14 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 14 van 21 Bouwbesluitingang Nr. Afdeling / bepalingsmethode 2.1 Algemene sterkte Uiterste grenstoestand bouwconstructie, berekening volgens van toepassing zijnde Eurocodes en/of NEN normen 2.9 Beperking ontwikkelen Binnenoppervlak brand en rook Buitenoppervlak Prestaties volgens kwaliteitsverklaring Toepassingsvoorbeelden met vermelding van prestatie Vermelding brand en rookklasse (min. D, resp. s2) Vermelding brandklasse (minimaal D) Constructieonderdeel Voldoet aan Ministeriële regel 2.10 Beperking van uitbreiding WBDBO Facultatieve vermelding van de van brand brandwerendheid 2.11 Verdere beperking van WBDBO uitbreiding van brand en verspreiding van rook 2.15 Inbraakwerendheid Reikwijdte Facultatieve vermelding van de weerstandsklasse 3.1 Bescherming tegen Karakteristieke geluidwering G A;k db(a) geluid van buiten > 20 db(a) volgens NEN 5077 Bescherming tegen G A;k db(a) industrie, weg of spoorweglawaai Bescherming tegen luchtvaartlawaai 3.4 Geluidwering tussen ruimten Karakteristieke geluidwering > verschil tussen in hwbesluit vermelde hoogst toelaatbare geluidsbelasting en 35 db(a) bij industrielawaai en 33 db(a) bij weg of spoorweglawaai Karakteristieke geluidwering > 30 db(a) volgens NEN 5077 Karakteristiek luchtgeluidniveauverschil > 47 db volgens NEN 5077 Gewogen contactgeluidniveau voor geluidsoverdracht < 59 db volgens NEN 5077 G A;k db(a) Facultatieve vermelding.. db(a) Facultatieve vermelding.. db(a) 3.5 Wering van vocht Waterdicht volgens NEN 2778 Waterdicht 3.9 Beperking aanwezigheid schadelijke stoffen en ioniserende straling Volgens voorschriften ministeriële regeling Geen vermelding prestatie 4.4 Bereikbaarheid en toegankelijkheid Vrije breedte doorgang > 0,85 m en vrije hoogte > 2,3 m Hoogteverschil < 0,02 m 5.1 Energiezuinigheid Warmtedoorgangscoëfficiënt 2,2 W/m 2.K volgens NEN 1068 Luchtvolumestroom van het totaal < 0,2 m 3 /s Vermelding van toepassingsvoorbeelden die voldoen aan de gestelde eisen Facultatieve vermelding van toepassingsvoorbeelden die voldoen aan de gestelde eisen Vermelding van warmtedoorgangscoëfficiënt en luchtvolumestoom

15 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 15 van TECHNISCHE SPECIFICATIE 1.1. Onderwerp De kwaliteitsverklaring heeft betrekking op houten buitendeuren, geplaatst in een kozijn die geschikt zijn voor toepassing in nieuwbouw (en daarmee ook verbouw) van woningen, woongebouwen en/of gebouwen met de gebruiksfunctie(s) Merken De houten buitendeuren worden duidelijk gemerkt met 1.3. Productspecificatie Vorm, samenstelling en afmetingen Deurconstructie Plaatsing van het glas in de deur Hang en sluitwerk Afwerking Specificatie van toegepaste materialen Bewerking van toegeleverde deuren 1.4. Plaatsing van de buitendeur in een kozijn Het kozijn Bevestiging hang en sluitwerk Kierafdichting. 2. VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN 2.1. Transport en opslag Plaatsing 2.3. Afwerking

16 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 16 van PRESTATIES OP GROND VAN EISEN BOUWBESLUIT 3.1. PRESTATIES UIT HET OOGPUNT VAN VEILIGHEID ALGEMENE STERKTE; BBAfdeling Sterkte van de bouwconstructie; BBart. 2.2, 2.3 en 2.4 De prestaties van de houten buitendeuren moeten voldoen aan de van toepassing zijnde Eurocodes en eventuele NENnormen. Voorts kunnen toepassingsvoorbeelden worden opgenomen die aan de prestatieeisen van het Bouwbesluit voldoen. Eventuele toepassingsvoorbeelden BEPERKING VAN HET ONTWIKKELEN VAN BRAND EN ROOK; BBAFD Binnenoppervlak; BBart Van de zijden van houten buitendeuren die grenzen aan de binnenlucht is de brandklasse.. en de rookklasse s2. Ten hoogste 5% van de totale oppervlakte van constructieonderdelen van elke afzonderlijke ruimte is vrijgesteld van de vereiste brandklasse dat per project kan worden bepaald Buitenoppervlak; BBart Van de zijden van houten buitendeuren die grenzen aan de buitenlucht is de brandklasse... Ten hoogste 5% van de totale oppervlakte van constructieonderdelen van elke afzonderlijke ruimte is vrijgesteld van de vereiste brandklasse dat per project kan worden bepaald Constructieonderdeel; BBart Vanwege het ontbreken van de Ministeriële regeling worden in dit attestmetproductcertificaat (nog) geen uitspraken vermeld over de beperking van het ontwikkelen van brand en rook in houten buitendeuren. BEPERKING VAN UITBREIDING VAN BRAND; BBAFD (facultatief) Weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag; BBart Houten buitendeuren van brandcompartimenten hebben een weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van.. min. VERDERE BEPERKING VAN UITBREIDING VAN BRAND EN BEPERKING VAN VERSPREIDING VAN ROOK; BBAfd (facultatief) WBDBO; BBart Houten buitendeuren van subbrandcompartimenten hebben een weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van.. min. INBRAAKWERENDHEID, NIEUWBOUW; BBAfd (facultatief) Inbraakwerendheid; BBart Voor inbraak bereikbare deuren, ramen en kozijnen hebben, bepaald overeenkomstig NEN 5096, een weerstandsklasse... voor inbraakwerendheid.

17 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 17 van PRESTATIES UIT HET OOGPUNT VAN GEZONDHEID BESCHERMING TEGEN GELUID VAN BUITEN; BBAfd Karakteristieke geluidwering (geluid van buiten); BBart. 3.2 De houten buitendeuren hebben een karakteristieke geluidwering, bepaald overeenkomstig NEN 5077, van.. db Karakteristieke geluidwering (industrie, weg of spoorweglawaai); BBart. 3.3 De houten buitendeuren hebben een karakteristieke geluidwering, bepaald overeenkomstig NEN 5077, van.. db Karakteristieke geluidwering (luchtvaartlawaai); BBart. 3.4 (facultatief) De houten buitendeuren hebben een karakteristieke geluidwering, bepaald overeenkomstig NEN 5077, van.. db. GELUIDWERING TUSSEN RUIMTEN; BBAfd. 3.4 (facultatief) Karakteristieke luchtgeluidniveauverschil en gewogen contactgeluidniveau (ander perceel); BBart ) het karakteristieke luchtgeluidniveauverschil voor de geluidoverdracht van een besloten ruimte naar een verblijfsgebied van een aangrenzende gebruiksfunctie op een ander perceel bedraagt, bepaald overeenkomstig NEN 5077,.. db. 2) het karakteristieke luchtgeluidniveauverschil voor de geluidoverdracht van een besloten ruimte naar een niet in een verblijfsgebied gelegen besloten ruimte van een aangrenzende woonfunctie op een ander perceel bedraagt, bepaald overeenkomstig NEN 5077,.. db. 3) het gewogen contactgeluidniveau voor de geluidoverdracht van een besloten ruimte naar een verblijfsgebied van een aangrenzende gebruiksfunctie op een ander perceel bedraagt, bepaald overeenkomstig NEN 5077,.. db. 4) het gewogen contactgeluidniveau voor de geluidoverdracht van een besloten ruimte naar een niet in verblijfsgebied gelegen besloten ruimte van een aangrenzende woonfunctie op een ander perceel bedraagt, bepaald overeenkomstig NEN 5077,.. db Karakteristieke luchtgeluidniveauverschil en gewogen contactgeluidniveau (verblijfsruimten van dezelfde woonfunctie); BBart ) het karakteristieke luchtgeluidniveauverschil voor de geluidoverdracht van een verblijfsruimte naar een andere verblijfsruimte van dezelfde woonfunctie bedraagt, bepaald overeenkomstig NEN 5077,.. db. 2) het gewogen contactgeluidniveau voor de geluidoverdracht van verblijfsruimte naar een andere verblijfsruimte van dezelfde woonfunctie bedraagt, bepaald overeenkomstig NEN 5077,.. db. WERING VAN VOCHT; BBAfd Wering van vocht van buiten; BBart De uitwendige houten buitendeuren en houten buitendeuren tussen een verblijfsgebied en een toiletruimte, een badruimte een kruipruimte zijn, bepaald overeenkomstig NEN 2778, waterdicht. BEPERKING VAN DE AANWEZIGHEID VAN SCHADELIJKE STOFFEN EN IONISERENDE STRALING; BBAfd Ministeriële regeling; BBart Vanwege het ontbreken van een Ministeriële regeling ter zake worden geen uitspraken gedaan.

18 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 18 van PRESTATIES UIT HET OOGPUNT VAN BRUIKBAARHEID BEREIKBAARHEID EN TOEGANKELIJKHEID; BBAfd Vrije doorgang; BBart De doorgangen en een lifttoegang hebben een vrije breedte van ten minste 0,85 m en een vrije hoogte van ten minste 2,3 m Hoogteverschillen; BBart (facultatief) Het hoogteverschil tussen een vloer en het aansluitende terrein is ten hoogste 0,02 m PRESTATIES UIT HET OOGPUNT VAN ENERGIEZUINIGHEID ENERGIEZUINIGHEID; BBAfd Thermische isolatie; BBart. 5.3 De warmtedoorgangscoëfficiënt van ramen, deuren, kozijnen e.d. is, bepaald overeenkomstig NEN W/m 2.K Luchtvolumestroom; BBart. 5.4 De luchtvolumestroom bedraagt, bepaald overeenkomstig NEN m 3 /s.

19 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 19 van OVERIGE PRESTATIES OP GROND VAN EISEN BRL Sterkte en stijfheid; BRLart Waterdichtheid verbindingen stapeldorpelconstructies; BRLart Bedienbaarheid; BRLart Vormstabiliteit; BRLart enz 5. BEPROEVINGEN EN CLASSIFICATIE IN HET KADER VAN NENEN TITELS VAN VERMELDE DOCUMENTEN 7. WENKEN VOOR DE TOEPASSER 8. BIJLAGEN (eventuele details)

20 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 20 van Aanvullende eisen voorwaarden concept II Vervang: BEGLAZEN SAMENGESTELDE VLAKKE DEUREN Samengestelde vlakke houten buitendeuren dienen door of onder verantwoordelijkheid van de certificaathouder fabrieksmatig beglaasd te worden te worden conform par Door: BEGLAZEN SAMENGESTELDE VLAKKE DEUREN Samengestelde vlakke houten buitendeuren dienen af fabriek beglaasd te zijn door of onder verantwoordelijkheid van de certificaathouder conform par Aanvullende eisen voorwaarden concept III Vervang: BEGLAZEN De houten buitendeuren dienen door of onder verantwoordelijkheid van de certificaathouder fabrieksmatig beglaasd te worden te worden conform par Door: BEGLAZEN De houten buitendeuren dienen af fabriek beglaasd te zijn door of onder verantwoordelijkheid van de certificaathouder conform par Toelichting Reden voor deze aanscherping ligt in het feit dat een vlakke samengestelde houten buitendeur 18 maanden op de bouw moet kunnen overstaan voordat de deur wordt beglaasd en afgelakt. De oude tekst was onduidelijk of de deur in de fabriek al moet worden beglaasd. Beglazen in de fabriek is een vereiste omdat de invloed van het weer op de randen van de glasopeningen dermate zwaar zijn dat het niet / nauwelijks mogelijk is om een houten deur zonder problemen 18 maanden op de bouw te kunnen laten overstaan. Om de kwaliteit van het product te garanderen is aanscherping noodzakelijk.

21 Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d Pagina 21 van 21 BIJLAGE 5: SAMENVATTING VOORWAARDEN CONCEPTEN Concept I Concept II Concept III Naaldhout (duurzaamheidsklasse B) niet toegestaan toegestaan toegestaan Loofhout (duurzaamheidsklasse A) toegestaan toegestaan toegestaan Samengestelde vlakke deuren randhout Naaldhout niet toegestaan niet toegestaan niet toegestaan (duurzaamheidsklasse B) randhout Loofhout toegestaan toegestaan toegestaan (duurzaamheidsklasse A) Infrezingen t.b.v. hang, sluitwerk en toegestaan verplicht verplicht beslag Monteren hang, sluitwerk en beslag toegestaan toegestaan verplicht Verfsysteem grondlaksysteem verplicht niet toegestaan niet toegestaan voorlaksysteem toegestaan verplicht niet toegestaan aflaksysteem toegestaan toegestaan verplicht Beglazen overdracht d.m.v. Naald/loofhout verplicht niet toegestaan* niet toegestaan verwerkingsvoorschriften deuren Samengestelde toegestaan niet toegestaan niet toegestaan vlakke deuren door of onder Naald/loofhout toegestaan verplicht* verplicht verantwoordelijkheid producent deuren Samengestelde vlakke deuren toegestaan verplicht verplicht beglazen in fabriek * toegestaan verplicht verplicht* Afhangen deuren overdracht d.m.v. verplicht verplicht niet toegestaan verwerkingsvoorschriften door of onder verantwoordelijkheid toegestaan toegestaan verplicht producent Beschermen op de bouw overdracht d.m.v. verplicht niet toegestaan niet toegestaan verwerkingsvoorschriften door of onder verantwoordelijkheid producent toegestaan verplicht verantwoording producent fabrieksmatig (samengestelde vlakke toegestaan verplicht niet toegestaan deuren) Verwerkingsvoorschriften verplicht verplicht niet toegestaan Onderhoudsvoorschriften verplicht (in verplicht (in verplicht combinatie met verwerkingsvoorschriften) combinatie met verwerkingsvoorschriften) Bouwplaatscontrole door of onder niet toegestaan niet toegestaan verplicht verantwoording producent * gewijzigd

Kwaliteitsverklaringen, afgegeven op basis van BRL 3300 Vloerluiken d.d. 15-08-2003 behouden hun geldigheid tot 01-10-2013.

Kwaliteitsverklaringen, afgegeven op basis van BRL 3300 Vloerluiken d.d. 15-08-2003 behouden hun geldigheid tot 01-10-2013. Wijzigingsblad d.d. 08-03-2013-2013 behorende bij BRL 3300 VLOERLUIKEN d.d. 15-08-2003 Vastgesteld door het College van Deskundigen d.d. 24-01-2013 Aanvaard door de Harmonisatiecommissie Bouw van de Stichting

Nadere informatie

Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 2211 BINNENDEUREN en/of -KOZIJNEN d.d

Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 2211 BINNENDEUREN en/of -KOZIJNEN d.d Wijzigingsblad d.d. 01092016 behorende bij BRL 2211 BINNENDEUREN en/of KOZIJNEN d.d. 01022011 Vastgesteld door het College van Deskundigen SKH d.d. 20052016 Pagina 1 van 8 Vaststelling, aanvaarding en

Nadere informatie

Omschrijving van de wijziging

Omschrijving van de wijziging Wijzigingsblad d.d. 30082016 behorende bij BRL 0813 Laag Reliëfdorpels, Dorpels onder Houten Gevelelementen d.d. 11052005 Pagina 1 van 6 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door

Nadere informatie

Afd. Art. Lid Woning Woongebouw. x x x x. x x x. x x. x x. x x x. x x. Ministeriële regeling Inbraakwerendheid

Afd. Art. Lid Woning Woongebouw. x x x x. x x x. x x. x x. x x x. x x. Ministeriële regeling Inbraakwerendheid Vastgesteld door het College van Deskundigen d.d. 07-12-2012 Aanvaard door de Harmonisatiecommissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit d.d. 30-01-2013 Pagina 1 van 10 Dit wijzigingsblad is op 30-01-2013

Nadere informatie

Kwaliteitsverklaringen, afgegeven op basis van BRL 5065 Mineraal gebonden houtwolplaten d.d. 20-10- 2003 behouden hun geldigheid tot 01-10-2013.

Kwaliteitsverklaringen, afgegeven op basis van BRL 5065 Mineraal gebonden houtwolplaten d.d. 20-10- 2003 behouden hun geldigheid tot 01-10-2013. Vastgesteld door het College van Deskundigen d.d. 30012013 Aanvaard door de Harmonisatiecommissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit d.d. 21032013 Pagina 1 van 11 Dit wijzigingsblad is op 21032013 door

Nadere informatie

BEOORDELINGSRICHTLIJN WIJZIGINGSBLAD

BEOORDELINGSRICHTLIJN WIJZIGINGSBLAD BRL 5701 Wijzigingsblad 14112016 BEOORDELINGSRICHTLIJN WIJZIGINGSBLAD VOOR HET KOMO ATTEST VOOR VENTILATIEROOSTERS Vastgesteld door het College van Deskundigen d.d. 01092016 Aanvaard door de KOMO Kwaliteits

Nadere informatie

Kwaliteitsverklaringen, afgegeven op basis van BRL 5701 Ventilatieroosters d.d. 15-08-2003 behouden hun geldigheid tot 01-10-2013.

Kwaliteitsverklaringen, afgegeven op basis van BRL 5701 Ventilatieroosters d.d. 15-08-2003 behouden hun geldigheid tot 01-10-2013. Vastgesteld door het College van Deskundigen d.d. 30012013 Aanvaard door de Harmonisatiecommissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit d.d. 28032013 Pagina 1 van 16 Dit wijzigingsblad is op 28032013 door

Nadere informatie

Algemeen Vervang in het document Nationale Beoordelingsrichtlijn voor Beoordelingsrichtlijn.

Algemeen Vervang in het document Nationale Beoordelingsrichtlijn voor Beoordelingsrichtlijn. Wijzigingsblad d.d. 01092015 behorende bij d.d. 15032004 d.d. 20052016 Pagina 1 van 6 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring d.d.20052016. Aanvaard door de KOMO Kwaliteits en Toetsingscommissie

Nadere informatie

Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 9922 Houten trappen d.d

Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 9922 Houten trappen d.d Wijzigingsblad d.d. 01-09-2016 behorende bij BRL 9922 Houten trappen d.d. 11-04-2011 Vastgesteld door het College van Deskundigen SKH d.d. 20-05-2016 Pagina 1 van 7 Vaststelling, aanvaarding en bindend

Nadere informatie

Art. Lid Woning Woongebouw. x x x. x x. x x. x x

Art. Lid Woning Woongebouw. x x x. x x. x x. x x Vastgesteld door het Gezamenlijke College van Deskundigen d.d. 05122012 Aanvaard door de Harmonisatiecommissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit d.d. 02012013 Pagina 1 van 16 Dit wijzigingsblad is op

Nadere informatie

4 Bouwbesluit gerelateerde eisen en bepalingsmethoden

4 Bouwbesluit gerelateerde eisen en bepalingsmethoden Wijzigingsblad BRL 2881 Brandwerende voorzieningen voor doorvoeren Datum wijzigingsblad 31/01/2013 Vastgesteld door Gezamenlijk CvD Brandwerende bekledingssystemen en voorzieningen voor doorvoeren d.d.

Nadere informatie

Afd. Art. Lid Woning Woongebouw. x x x 1-2 2-3 1/4-7 1-2. 2.8 2.58 1 x x x 1-2 1-5 1. x x. NEN-EN 13501-1 NEN 6068 NEN 6090 Verdere beperking van

Afd. Art. Lid Woning Woongebouw. x x x 1-2 2-3 1/4-7 1-2. 2.8 2.58 1 x x x 1-2 1-5 1. x x. NEN-EN 13501-1 NEN 6068 NEN 6090 Verdere beperking van Vastgesteld door het College van Deskundigen d.d. 17122012 Aanvaard door de Harmonisatiecommissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit d.d. 30012013 Pagina 1 van 26 Dit wijzigingsblad is op 30012013 door

Nadere informatie

Wijzigingsblad d.d. 02-01-2013 behorende bij BRL 1001 Niet-dragende Binnenspouwbladen en Gevelvullende Elementen d.d. 16-12-2003 Pagina 2 van 31

Wijzigingsblad d.d. 02-01-2013 behorende bij BRL 1001 Niet-dragende Binnenspouwbladen en Gevelvullende Elementen d.d. 16-12-2003 Pagina 2 van 31 Vastgesteld door het College van Deskundigen d.d. 03012012 Aanvaard door de Harmonisatiecommissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit d.d. 02012013 Pagina 1 van 31 Dit wijzigingsblad is op 02012013 door

Nadere informatie

Omschrijving van de wijziging De teksten met betrekking tot de erkenning en het modelcertificaat zijn uit de BRL verwijderd.

Omschrijving van de wijziging De teksten met betrekking tot de erkenning en het modelcertificaat zijn uit de BRL verwijderd. Wijzigingsblad d.d. 01092016 behorende bij BRL 0803 Houten Buitendeuren d.d. 10072013 Vastgesteld door het College van Deskundigen SKH d.d. 20052016 Pagina 1 van 9 Vaststelling, aanvaarding en bindend

Nadere informatie

Pagina 1 van 13. Vervang in de gehele BRL de tekst nationale Beoordelingsrichtlijn voor KOMO Beoordelingsrichtlijn. Verwijder paragraaf 1.

Pagina 1 van 13. Vervang in de gehele BRL de tekst nationale Beoordelingsrichtlijn voor KOMO Beoordelingsrichtlijn. Verwijder paragraaf 1. Vastgesteld door het College van Deskundigen SKH d.d. 20052016 Pagina 1 van 13 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door het College van Deskundigen SKH d.d.20052016. Aanvaard door

Nadere informatie

Kwaliteitsverklaringen, afgegeven op basis van BRL 0801 Houten Gevelelementen d.d. 20-12-2011 behouden hun geldigheid tot 01-10-2013.

Kwaliteitsverklaringen, afgegeven op basis van BRL 0801 Houten Gevelelementen d.d. 20-12-2011 behouden hun geldigheid tot 01-10-2013. Wijzigingsblad d.d. 02012013 behorende bij BRL 0801 Houten Gevelelementen d.d. 20122011 Vastgesteld door het College van Deskundigen d.d. 27112012 Aanvaard door de Harmonisatiecommissie Bouw van de Stichting

Nadere informatie

BEOORDELINGSRICHTLIJN

BEOORDELINGSRICHTLIJN BRL 1001 Wijzigingsblad 01092016 BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTESTMETPRODUCTCERTIFICAAT VOOR NIET DRAGENDE BINNENSPOUWBLADEN EN GEVELVULLENDE ELEMENTEN WIJZIGINGSBLAD Vastgesteld door CvD SKH

Nadere informatie

NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST VOOR "VENTILATIEROOSTERS" Op 15 augustus 2003 aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw

NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST VOOR VENTILATIEROOSTERS Op 15 augustus 2003 aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw BRL 5701 d.d. 2003-08-15 NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST VOOR "VENTILATIEROOSTERS" Op 15 augustus 2003 aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit Uitgave:

Nadere informatie

drs. H.J.O. van Doorn, directeur Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO:

drs. H.J.O. van Doorn, directeur Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO: Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317) 41 26

Nadere informatie

Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO:

Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO: Geïnstalleerd in bouwwerk CI Bezoekadres: GEVELDELEN VOORZIEN VAN HOUTEN EN HOUTACHTIGE GEVELBEKLEDINGSYSTEMEN Attesthouder Fabriek te Geldig tot: xx-xx-20xx Vervangt: «Vervangt» Importeur «Naambedrijf»

Nadere informatie

RABB 7512 dd

RABB 7512 dd RABB 7512 dd. 27062016 SKHRICHTLIJN AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BBaansluitdocumenten voor BINNENDEUREN EN/OF BINNENKOZIJNEN TOEGEPAST IN INWENDIGE SCHEIDINGSCONSTRUCTIES VAN GEBOUWEN.

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat halfproduct Telefoon: E-mail: Fax: Website: GEVINGERLAST HOUT VOOR DRAGENDE TOEPASSINGEN Nummer: Uitgegeven: Vervangt: Producent Tel. Fax E-mail: Website: Verklaring van CI Dit attest-met-productcertificaat

Nadere informatie

NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR VLOERLUIKEN. Op 15 augustus 2003 aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit

NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR VLOERLUIKEN. Op 15 augustus 2003 aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit BRL 3300 2003-08-15 NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST-MET-PRODUCTCERTIFICAAT VOOR VLOERLUIKEN Op 15 augustus 2003 aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit

Nadere informatie

NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST VOOR "VENTILATIEROOSTERS" Op 15 augustus 2003 aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw

NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST VOOR VENTILATIEROOSTERS Op 15 augustus 2003 aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw BRL 5701 d.d. 2003-08-15 NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST VOOR "VENTILATIEROOSTERS" Op 15 augustus 2003 aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit Uitgave:

Nadere informatie

Wijzigingsblad d.d behorende bij de BRL 1701 Gelijmde dragende houten bouwconstructies Pagina 1 van 11

Wijzigingsblad d.d behorende bij de BRL 1701 Gelijmde dragende houten bouwconstructies Pagina 1 van 11 Wijzigingsblad d.d.13042015 behorende bij de BRL 1701 Gelijmde dragende houten bouwconstructies Pagina 1 van 11 Dit wijzigingsblad behoort bij BRL 1701 Gelijmde dragende houten bouwconstructies d.d. 1504

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk Stichting Keuringsbureau Hout SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail:

Nadere informatie

Algemeen Vervang in het document Nationale Beoordelingsrichtlijn voor Beoordelingsrichtlijn.

Algemeen Vervang in het document Nationale Beoordelingsrichtlijn voor Beoordelingsrichtlijn. Vastgesteld door het College van Deskundigen SKH d.d. 20052016 Pagina 1 van 12 Dit wijzigingsblad is op 01092016 door de certificatie en attesteringsinstelling SKH conform het Reglement voor Certificatie

Nadere informatie

Wijzigingsblad d.d behorende bij de BRL 1101 Spaanplaat d.d Vastgesteld door het College van Deskundigen SKH d.d.

Wijzigingsblad d.d behorende bij de BRL 1101 Spaanplaat d.d Vastgesteld door het College van Deskundigen SKH d.d. Wijzigingsblad d.d. 09-09-2016 behorende bij de BRL 1101 Spaanplaat d.d. 25-05-2005 Vastgesteld door het College van Deskundigen SKH d.d. 20-05-2016 Pagina 1 van 9 Vaststelling, aanvaarding en bindend

Nadere informatie

Loofhoutsoorten (m.u.v. populierenhout) vallen niet onder de NEN-EN

Loofhoutsoorten (m.u.v. populierenhout) vallen niet onder de NEN-EN Pagina 1 van 9 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door het College van Deskundigen SKH d.d.20-05-2016. Aanvaard door de KOMO Kwaliteits- en Toetsingscommissie van de Stichting

Nadere informatie

SKH-RICHTLIJN 7522 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor HOUTACHTIGE DAKKAPELLEN

SKH-RICHTLIJN 7522 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor HOUTACHTIGE DAKKAPELLEN dd. 15122016 SKHRICHTLIJN 7522 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BBaansluitdocumenten voor HOUTACHTIGE DAKKAPELLEN Aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit

Nadere informatie

NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST VOOR "VENTILATIEROOSTERS" Op 15 augustus 2003 aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw

NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST VOOR VENTILATIEROOSTERS Op 15 augustus 2003 aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw BRL 5701 d.d. 2003-08-15 NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST VOOR "VENTILATIEROOSTERS" Op 15 augustus 2003 aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit Uitgave:

Nadere informatie

RABB 7510 dd

RABB 7510 dd RABB 7510 dd. 28042016 SKHRICHTLIJN AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende en voor BUITENDEUREN TOEGEPAST IN VERTICALE UITWENDIGE SCHEIDINGSCONSTRUCTIES Aanvaard door de Harmonisatie Commissie

Nadere informatie

In het kader van dit attest vindt geen controle plaats van de productie van de dakramen, noch op de samenstelling van en/of montage in dak(del)en.

In het kader van dit attest vindt geen controle plaats van de productie van de dakramen, noch op de samenstelling van en/of montage in dak(del)en. halfproduct CI DAK(DEL)EN SAMENGESTELD MET DAKRAMEN Attesthouder Fabriek te Geldig tot: «datum» Vervangt: «Vervangt» Importeur «Naambedrijf» «Adres_email» Verklaring van CI Dit attest is op basis van BRL

Nadere informatie

Wijzigingsblad d.d behorende bij de BRL 0801 Houten Gevelelementen Pagina 1 van 25

Wijzigingsblad d.d behorende bij de BRL 0801 Houten Gevelelementen Pagina 1 van 25 BRL 0801 Houten Gevelelementen Pagina 1 van 25 Dit wijzigingsblad behoort bij BRL 0801 Houten Gevelelementen d.d. 20122011. Het bij de BRL 0801 horende wijzigingsblad d.d. 13122014 is, in dit wijzigingsblad

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk CI TRIPLEX VOOR BOUWKUNDIGE (CONSTRUCTIEVE) (NIET-CONSTRUCTIEVE) EN NIET-BOUWKUNDIGE TOEPASSINGEN Producent Fabriek te Impoteur Nummer: Uitgegeven: Vervangt: «nummercertificaat»

Nadere informatie

RABB 7523 dd

RABB 7523 dd dd. 10112016 SKH RICHTLIJN 7523 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende en voor VENTILATIEROOSTERS TOEGEPAST IN UITWENDIGE SCHEIDINGSCONSTRUCTIES Aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van

Nadere informatie

attest-met-productcertificaat

attest-met-productcertificaat KOMO attest-met-productcertificaat Nummer Uitgegeven Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van x Keramische prefab wand- en gevelelementen VERKLARING VAN CI Dit attest-met-productcertificaat is op basis van BRL

Nadere informatie

drs. H.J.O. van Doorn, directeur Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO:

drs. H.J.O. van Doorn, directeur Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO: Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317) 41 26

Nadere informatie

RABB 7520 dd

RABB 7520 dd RABB 7520 dd. 10-11-2016 SKH RICHTLIJN 7520 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor BOUWDELEN SAMENGESTELD MET GEVINGERLAST HOUT VOOR DRAGENDE TOEPASSINGEN Aanvaard

Nadere informatie

SKH-RICHTLIJN 7505 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor HOUTACHTIGE DAKCONSTRUCTIES

SKH-RICHTLIJN 7505 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor HOUTACHTIGE DAKCONSTRUCTIES dd. 03052016 SKHRICHTLIJN 7505 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BBaansluitdocumenten voor HOUTACHTIGE DAKCONSTRUCTIES Aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit

Nadere informatie

BRL 2701 "Metalen gevelelementen" ( ) + wijzigingsblad ( ) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

BRL 2701 Metalen gevelelementen ( ) + wijzigingsblad ( ) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden GEVELELEMENT, METAAL (attest, productcertificaat) BRL 2701 "Metalen gevelelementen" (2003-11) + wijzigingsblad (2005-11) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden Algemene sterkte

Nadere informatie

RABB 7525 dd

RABB 7525 dd dd 09-03-2017 SKH-RICHTLIJN AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende en voor VERTICALE UITWENDIGESCHEIDINGSCONSTRUCTIES VOORZIEN VAN GEVELBEKLEDINGSSYSTEMEN Aanvaard door de Harmonisatie Commissie

Nadere informatie

KOMO. Naam certificaathouder. kwaliteitsverklaring

KOMO. Naam certificaathouder. kwaliteitsverklaring KOMO kwaliteitsverklaring Nummer Vervangt Uitgegeven d.d. Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 7 Naam certificaathouder VERKLARING VAN CI Deze kwaliteitsverklaring voor productcertificatie met attestering

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317) 41 26 10 Website: http://www.skh.org

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk Stichting Keuringsbureau Hout SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail:

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317) 41 26

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 0208 d.d. 02-01-2013

Wijzigingsblad BRL 0208 d.d. 02-01-2013 Vloerconstructies met staal(frame)-combinatievloeren Wijzigingsdatum 02-01-2013. Vastgesteld door CvD IKOB-BKB d.d. 17-08-2012. Aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden BINNENDEUR EN -KOZIJN (attest, productcertificaat) BRL 2211 "Binnendeuren en -kozijnen" (2002-11) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden Beperking van ontwikkeling van brand

Nadere informatie

SKH-RICHTLIJN 7532 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor VLOERLUIKEN

SKH-RICHTLIJN 7532 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor VLOERLUIKEN dd. 28-11-2016 SKH-RICHTLIJN 7532 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende en voor VLOERLUIKEN Aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit dd. 28-11-2016 Bindend

Nadere informatie

Vervang in de gehele BRL de tekst nationale Beoordelingsrichtlijn voor KOMO Beoordelingsrichtlijn

Vervang in de gehele BRL de tekst nationale Beoordelingsrichtlijn voor KOMO Beoordelingsrichtlijn Wijzigingsblad d.d. 21032017 behorende bij BRL 09031 Modulaire bouwsystemenunits voor permanent gebruik d.d. 01012004 Vastgesteld door het College van Deskundigen SKH d.d. 20052016 Pagina 1 van 42 Vaststelling,

Nadere informatie

SKH-RICHTLIJN AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor GELIJMDE HOUTEN DRAAGCONSTRUCTIES

SKH-RICHTLIJN AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor GELIJMDE HOUTEN DRAAGCONSTRUCTIES RABB 7514 d.d. 01-09-2016 SKH-RICHTLIJN AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor GELIJMDE HOUTEN DRAAGCONSTRUCTIES Aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de

Nadere informatie

WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat)

WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat) WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat) BRL 1003 "Niet dragende -binnenwanden" (2003-12) BRL 2212 "Montage van systeemwanden en/of systeemplafonds" (2000-01) Beschouwde

Nadere informatie

RABB 7509 dd:

RABB 7509 dd: RABB 7509 dd:.09052016 SKHRICHTLIJN AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BBaansluitdocumenten voor SYSTEMEN VOOR HET BRANDWEREND BEKLEDEN VAN LIJNVORMIGE STALEN BOUWCONSTRUCTIES Aanvaard door

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.nl Website: http://www.skh.nl TRIPLEX VOOR BOUWKUNDIGE CONSTRUCTIEVE,

Nadere informatie

ISOLATIE, MUUR, THERMISCH, VOORGEVORMD (attest, productcertificaat)

ISOLATIE, MUUR, THERMISCH, VOORGEVORMD (attest, productcertificaat) ISOLATIE, MUUR, THERMISCH, VOORGEVORMD (attest, productcertificaat) BRL 1304 "Thermische isolatie van uitwendige scheidingsconstructies (fabriekmatig vervaardigde producten in spouwmuren)" (2004-11) +

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317) 41 26

Nadere informatie

WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, BETON (attest, productcertificaat)

WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, BETON (attest, productcertificaat) WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, BETON (attest, productcertificaat) BRL 1001 "Niet-dragende binnenspouwbladen en gevelvullende elementen" (2003-12) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling

Nadere informatie

SKH-RICHTLIJN AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor HOUTEN TRAPPEN

SKH-RICHTLIJN AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor HOUTEN TRAPPEN RABB 7507 d.d. 10-05-2016 SKH-RICHTLIJN AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende en voor HOUTEN TRAPPEN Aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit dd. 10-05-2016

Nadere informatie

ERKEND SKH BB-AANSLUITDOCUMENT

ERKEND SKH BB-AANSLUITDOCUMENT Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postbus 159, 6700 AD Wageningen (0317) 45 34 25 mail@skh.nl http://www.skh.nl ERKEND SKH BB-AANSLUITDOCUMENT BOUWDELEN SAMENGESTELD MET HOUTACHTIGE PLAATMATERIALEN

Nadere informatie

HOUTWOLPLAAT, MINERAAL GEBONDEN (attest-met-productcertificaat) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

HOUTWOLPLAAT, MINERAAL GEBONDEN (attest-met-productcertificaat) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden HOUTWOLPLAAT, MINERAAL GEBONDEN (attest-met-productcertificaat) BRL 5065 "Mineraal gebonden houtwolplaten" (2003-10) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden Beperking van ontwikkeling

Nadere informatie

RABB 7524 d.d

RABB 7524 d.d RABB 7524 d.d. 01-09-2016 SKH RICHTLIJN 7524 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor BOUWDELEN SAMENGESTELD MET VISUEEL GESORTEERD NAALDHOUT VOOR BOUWKUNDIGE (CONSTRUCTIEVE)

Nadere informatie

KOMO kwaliteitsverklaring

KOMO kwaliteitsverklaring KOMO kwaliteitsverklaring Nummer Uitgegeven Vervangt d.d. Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 9 Klant VERKLARING VAN CI Deze kwaliteitsverklaring voor productcertificatie met attestering is op basis van

Nadere informatie

ERKEND SKH BB-AANSLUITDOCUMENT

ERKEND SKH BB-AANSLUITDOCUMENT Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postbus 159, 6700 AD Wageningen (0317) 45 34 25 mail@skh.nl http://www.skh.nl ERKEND SKH BB-AANSLUITDOCUMENT BOUWDELEN SAMENGESTELD MET GEVINGERLAST HOUT VOOR DRAGENDE

Nadere informatie

GEVELELEMENT, HOUT (attest, productcertificaat, procescertificaat)

GEVELELEMENT, HOUT (attest, productcertificaat, procescertificaat) GEVELELEMENT, HOUT (attest, productcertificaat, procescertificaat) BRL 0801 "Houten gevelelementen" (2005-12) BRL 0808 "Afhangen van beweegbare delen in houten gevelelementen" (2003-04) BRL 2902 "Gelamineerd

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 0703

Wijzigingsblad BRL 0703 Wijzigingsblad BRL 0703 Kunststof gevelelementen 31 december 2014 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door College van Deskundigen Kunststof Gevelelementen d.d. 31 december 2014.

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 1513 d.d

Wijzigingsblad BRL 1513 d.d Dakdekken hellende daken Wijzigingsdatum 02-01-2013. Vastgesteld door CvD IKOB-BKB d.d. 05-09-2012. Aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit d.d. 02-01-2013. Bindend

Nadere informatie

Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO:

Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO: Geïnstalleerd in bouwwerk Naam CI Uitgegeven: Geldig tot: Vervangt: Attesthouder Tel. Fax E-mail: Website: Verklaring van Naam CI Dit attest is op basis van BRL 0801 Houten gevelelementen d.d. 20-12-2011

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317) 41 26

Nadere informatie

BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET VOOR HOUTEN BUITENDEUREN. Vastgesteld door College van Deskundigen Hout d.d. 04-12-2012

BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET VOOR HOUTEN BUITENDEUREN. Vastgesteld door College van Deskundigen Hout d.d. 04-12-2012 BRL 0803 d.d. 10-07-2013 BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST-MET-PRODUCTCERTIFICAAT VOOR HOUTEN BUITENDEUREN Vastgesteld door College van Deskundigen Hout d.d. 04-12-2012 Aanvaard door de Harmonisatie

Nadere informatie

VOOR HET VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN. Vastgesteld door College van Deskundigen Hout d.d. 23-07-2011

VOOR HET VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN. Vastgesteld door College van Deskundigen Hout d.d. 23-07-2011 BRL 0801 d.d. 20-12-2011 KOMO BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST-MET-PRODUCTCERTIFICAAT VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN Vastgesteld door College van Deskundigen Hout d.d. 23-07-2011 Aanvaard door de

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317) 41 26

Nadere informatie

drs. H.J.O. van Doorn, directeur Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO:

drs. H.J.O. van Doorn, directeur Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO: Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317) 41 26

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk Naam CI Telefoon: E-mail: Fax: Website: BINNEN CONCEPT Producent Vervangt:. Tel. Fax E-mail: Website: Verklaring van CI Dit attest-met-productcertificaat

Nadere informatie

Nummer K/ Vervangt K/ Uitgegeven d.d. Geldig tot Pagina 1 van 5. Kelderwanden van staalvezelbeton

Nummer K/ Vervangt K/ Uitgegeven d.d. Geldig tot Pagina 1 van 5. Kelderwanden van staalvezelbeton KOMO attest Nummer K/ Vervangt K/ Uitgegeven 2016- d.d. Geldig tot 2021- Pagina 1 van 5 Naam VERKLARING VAN CI Dit attest is op basis van BRL 2353 "" d.d. 2011-01-31, inclusief wijzigingsblad d.d. 2016-03-16

Nadere informatie

PLATEN, CEMENTGEBONDEN, VEZELVERSTERKTE (attest-met-productcertificaat) BRL 4202 "Vezelversterkte cementgebonden platen voor natte ruimten" ( )

PLATEN, CEMENTGEBONDEN, VEZELVERSTERKTE (attest-met-productcertificaat) BRL 4202 Vezelversterkte cementgebonden platen voor natte ruimten ( ) PLATEN, CEMENTGEBONDEN, VEZELVERSTERKTE (attest-met-productcertificaat) BRL 4202 "Vezelversterkte cementgebonden platen voor natte ruimten" (1999-08) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling

Nadere informatie

drs. H.J.O. van Doorn, directeur Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO:

drs. H.J.O. van Doorn, directeur Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO: Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.nl Website: http://www.skh.nl BOUWDELEN SAMENGESTELD MET VISUEEL

Nadere informatie

WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, SEGMENT, HOUT (attest, productcertificaat)

WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, SEGMENT, HOUT (attest, productcertificaat) WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, SEGMENT, HOUT (attest, productcertificaat) BRL 1001 "Niet-dragende binnenspouwbladen en gevelvullende elementen" (2003-12) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 0902

Wijzigingsblad BRL 0902 Wijzigingsblad BRL 0902 Bouwsystemen met een draagconstructie van constructief beton 14 maart 2016 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door College van Deskundigen Constructief

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 0511 Verankeringen voor betonnen sandwichconstructies

Wijzigingsblad BRL 0511 Verankeringen voor betonnen sandwichconstructies Wijzigingsblad BRL 0511 Verankeringen voor betonnen sandwichconstructies Datum wijzigingsblad d.d. 15 oktober 2012 Techniekgebied H9: Staal voor toepassing in beton Vastgesteld door CvD Wapeningsmaterialen

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postbus 59, 6700 AD Wageningen Telefoon: (037) 45 34 25 E-mail: mail@skh.nl Website: http://www.skh.nl TRIPLEX VOOR BOUWKUNDIGE CONSTRUCTIEVE,

Nadere informatie

DEEL 1 VOOR HET KOMO ATTEST VOOR BOUWSYSTEMEN VOOR ENERGIEZUINIGE WONINGEN, WONINGUITBREIDINGEN, EN/OF WOONGEBOUWEN

DEEL 1 VOOR HET KOMO ATTEST VOOR BOUWSYSTEMEN VOOR ENERGIEZUINIGE WONINGEN, WONINGUITBREIDINGEN, EN/OF WOONGEBOUWEN BRL 0905-1 d.d. 13-01-2013 DEEL 1 KOMO BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST-MET-PRODUCTCERTIFICAAT OF KOMO ATTEST VOOR BOUWSYSTEMEN VOOR ENERGIEZUINIGE WONINGEN, WONINGUITBREIDINGEN, EN/OF WOONGEBOUWEN

Nadere informatie

KOMO attest. Bouwbesluit. Van den Einden Machinale Timmerwerken B.V. Geveldelen samengesteld met houten gevelelementen

KOMO attest. Bouwbesluit. Van den Einden Machinale Timmerwerken B.V. Geveldelen samengesteld met houten gevelelementen KOMO attest Nummer K86289/01 Vervangt - Uitgegeven 2015-01-01 d.d. - Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 10 Van den Einden Machinale Timmerwerken B.V. VERKLARING VAN KIWA Dit attest is op basis van BRL 0801

Nadere informatie

KOMO. Naam Certificaathouder. Bouwbesluit. attest-met-productcertificaat. Verankeringen voor betonnen sandwichconstructies

KOMO. Naam Certificaathouder. Bouwbesluit. attest-met-productcertificaat. Verankeringen voor betonnen sandwichconstructies KOMO attest-met-productcertificaat Nummer x Vervangt x Uitgegeven XXXX-XX-XX d.d. xxxx-xx-xx Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 8 Naam Certificaathouder VERKLARING VAN NAAM CI Dit attest-met-productcertificaat

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk /halfproduct CI NIET-DRAGENDE BINNENSPOUWBLADEN EN Producent Naam bedrijf Adresgegevens Fabriek te Nummer: Uitgegeven: Vervangt: Importeur «nummercertificaat» «datum» «Vervangt»

Nadere informatie

Vastgesteld door het College van Deskundigen van SKH 03-04-2015.

Vastgesteld door het College van Deskundigen van SKH 03-04-2015. BRL 4103 d.d. 03-12-2015 KOMO BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR DE KOMO KWALITEITSVERKLARING VOOR HOUTEN EN HOUTACHTIGE GEVELBEKLEDING(SYSTEMEN) EN VOOR HET KOMO ATTEST VOOR GEVELDELEN VOORZIEN VAN HOUTEN EN

Nadere informatie

KOMO Kwaliteitsverklaring

KOMO Kwaliteitsverklaring Geïnstalleerd in bouwwerk Naam CI HOUTEN GEVELEMENTEN CONCEPTEN I, II, III Producent Nummer: -KK Uitgegeven: Vervangt:. Tel. Fax E-mail: Website: Verklaring van CI Deze kwaliteitsverklaring voor productcertificatie

Nadere informatie

BEOORDELINGSRICHTLIJN KRITIEKVERSIE VOOR HET KOMO ATTEST-MET-PRODUCTCERTIFICAAT VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN

BEOORDELINGSRICHTLIJN KRITIEKVERSIE VOOR HET KOMO ATTEST-MET-PRODUCTCERTIFICAAT VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN BRL 0801 d.d. 20 maart 2018 concept BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST-MET-PRODUCTCERTIFICAAT VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN Vastgesteld door College van Deskundigen Hout d.d. @@-@@-2018 Aanvaard door

Nadere informatie

Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO: http://www.komo.nl.

Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO: http://www.komo.nl. Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317) 41 26

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317) 41 26

Nadere informatie

SKH-Publicatie d.d

SKH-Publicatie d.d SKH-Publicatie 15-02 d.d. 15-07-2015 SKH-PUBLICATIE VOOR TOEPASSING VAN GEOPTIMALISEERD HOUT SAMENGESTELD UIT EEN COMBINATIE VAN VERSCHILLENDE HOUTSOORTEN EN/OF KWALITEITEN EN SUBSTRATEN IN HOUTEN GEVELELEMENTEN

Nadere informatie

SKH-RICHTLIJN 7531 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor PREFAB METERKASTEN

SKH-RICHTLIJN 7531 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor PREFAB METERKASTEN dd. 17-11-2016 SKH-RICHTLIJN 7531 AANSLUITING BOUWBESLUIT Voor afgifte van erkende BB-aansluitdocumenten voor PREFAB METERKASTEN Aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.nl Website: http://www.skh.nl TRIPLEX VOOR BOUWKUNDIGE CONSTRUCTIEVE,

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat SKH Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.nl Website: http://www.skh.nl HOUTEN BUITENDEUREN CONCEPTEN I EN II Producent Vervangt:

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden DEUR, BINNEN, BRANDWEREND, STAAL (attest) BRL 3241 "Brandwerende puien, ramen en deuren (2003-11) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden Beperking van ontwikkeling van brand

Nadere informatie

BEOORDELINGSRICHTLIJN WIJZIGINGSBLAD

BEOORDELINGSRICHTLIJN WIJZIGINGSBLAD BRL 9600 Wijzigingsblad 09-07-203 BEOORDELINGSRICHTLIJN WIJZIGINGSBLAD VOOR HET KOMO PROCESCERTIFICAAT VOOR AFBOUWWERKZAAMHEDEN Vastgesteld door het College van Deskundigen Afbouwwerkzaamheden d.d. 05-04-203

Nadere informatie

Vervang de inhoud van de volgende paragrafen in de BRL door de aangegeven tekst.

Vervang de inhoud van de volgende paragrafen in de BRL door de aangegeven tekst. Wijzigingsblad BRL 2811 Ferrocement-producten Datum wijzigingsblad 27-09-2012 Vastgesteld door CvD Constructief Beton d.d. 21 juni 2012 Aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit

Nadere informatie

DAKPLAAT/GEVELPLAAT, VEZELCEMENTPLAAT, GEPROFILEERD, ASBESTVRIJ (attest, productcertificaat)

DAKPLAAT/GEVELPLAAT, VEZELCEMENTPLAAT, GEPROFILEERD, ASBESTVRIJ (attest, productcertificaat) DAKPLAAT/GEVELPLAAT, VEZELCEMENTPLAAT, GEPROFILEERD, ASBESTVRIJ (attest, productcertificaat) BRL 1103 "Daken en gevels met geprofileerde asbestvrije vezelcementplaten" (2003-12) Beschouwde afdelingen van

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden DAKISOLATIE, THERMISCHE (attest, productcertificaat) BRL 1309 "Thermische isolatie voor platte of hellende daken op een onderconstructie in combinatie met een gesloten dakbedekkingssysteem" (2004-01) BRL

Nadere informatie

attest-met-productcertificaat Nummer K76025/01 Vervangt - Uitgegeven d.d. - Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 17

attest-met-productcertificaat Nummer K76025/01 Vervangt - Uitgegeven d.d. - Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 17 KOMO attest-met-productcertificaat Nummer K76025/01 Vervangt - Uitgegeven 2013-05-15 d.d. - Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 17 Zonwerend en/of warmtereflecterend HR3 glas voor thermische isolatie Pilkington

Nadere informatie

DEEL 1 BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST VOOR BOUWSYSTEMEN VOOR ENERGIEZUINIGE WONINGEN, WONINGUITBREIDINGEN, EN/OF WOONGEBOUWEN

DEEL 1 BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTEST VOOR BOUWSYSTEMEN VOOR ENERGIEZUINIGE WONINGEN, WONINGUITBREIDINGEN, EN/OF WOONGEBOUWEN BRL 09051 d.d. 02032017 DEEL 1 BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO ATTESTMETPRODUCTCERTIFICAAT OF KOMO ATTEST VOOR BOUWSYSTEMEN VOOR ENERGIEZUINIGE WONINGEN, WONINGUITBREIDINGEN, EN/OF WOONGEBOUWEN Vastgesteld

Nadere informatie