Witte Tanden Dossier. juli Onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Rembrandt n=1.054

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Witte Tanden Dossier. juli Onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Rembrandt n=1.054"

Transcriptie

1 Witte Tanden Dossier juli 2007 Onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Rembrandt n=1.054

2 SPIEGELTJE, SPIEGELTJE AAN DE WAND.. Het uiterlijk speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven. De helft van de Nederlanders besteedt dagelijks minuten aan het uiterlijk. Ondanks de opkomst van de metro-man, zijn vrouwen nog steeds ijdeler dan mannen: driekwart van de vrouwen besteedt meer dan een kwartier aan uiterlijke verzorging tegenover 56% van de mannen. Aan welk deel van het gezicht wordt nu de meeste aandacht besteed? De huid is koploper. Op de tweede plaats komen de tanden. Een visitekaartje bij elke lach. Opvallend is dat vrouwen significant minder aandacht besteden aan hun tanden dan mannen (28% van de dames tegenover 44% van de heren). Vrouwen besteden minder aandacht aan hun tanden dan mannen Nederlanders hechten hoe dan ook veel waarde aan hun gebit. 90% vindt het gebit tamelijk of heel belangrijk. Wist u dat... Een volwassen menselijk gebit bestaat uit 32 blijvende tanden en kiezen. Per tandboog zijn dat: 4 snijtanden, 2 hoektanden, 4 premolaren (ook wel valse kiezen genoemd), 4 molaren (kiezen) en 2 verstandskiezen.

3 In het Noorden doen ze het in de keuken HOE HOUDEN WE ONS GEBIT MOOI? Wat doet men om het gebit er mooi en verzorgd uit te laten zien? 93% van de Nederlanders geeft aan (bijna) altijd of regelmatig goed te poetsen en 80% brengt (bijna) altijd of regelmatig een bezoek aan de tandarts. Tandenpoetsen doet 88% van ons gewoon in de badkamer. In de keuken worden ook wel eens tanden gepoetst. Opvallend is dat dit in het noorden van Nederland bijna 3 x zo vaak gebeurt als in Zeeland (14% in het noorden tegen 5% in Zeeland). Hoe vaak poetsen wij Nederlanders nu gemiddeld? 58% 30% 11% poetst 2 keer per dag poetst 1 keer per dag poetst 3 keer per dag of meer

4 HET WITTE TANDEN IDEAAL Witte tanden zijn aantrekkelijk, ook al is niet iedereen gezegend met twee stralende rijen. Toch vindt een derde van de Nederlanders dat hij of zij een wit gebit heeft. Opvallend is dat in Noord-Nederland slechts 18% van de ondervraagden vindt dat zij een wit gebit te hebben. Jongeren zijn het meest tevreden met de kleur van hun gebit: 43 % is van mening over witte tanden te beschikken. Noord-Nederlanders minst tevreden met kleur gebit Meer dan een derde van de Nederlanders zou graag wittere tanden willen. Vrouwen hebben deze wens echter wel vaker dan mannen (43% versus 28%). Ook in de drie grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) is er meer animo voor dan in de rest van Nederland (46%). WIT, WITTER, WITST Wat te doen als je je tanden niet wit genoeg vindt? Er zijn meerdere manieren om wittere tanden te krijgen: 1. Bleken 2. Witten Bij de tandarts, bij een gespecialiseerd centrum, via een doe-het-zelf kit thuis. OF Met behulp van een whitening tandpasta.

5 BLEKE BEKKIES NIET ECHT IN TREK Nederlanders zijn niet echt happig op het laten bleken van tanden. Slechts 3% van de Nederlanders heeft zijn tanden wel eens gebleekt. In de 3 grote steden (Rotterdam, Amsterdam en Den Haag) zijn dat er significant meer (7%), terwijl in het Oosten van het land slechts 1% zijn of haar tanden wel eens gebleekt heeft. Slechts 1% van de Oost-Nederlanders heeft de tanden wel eens gebleekt WITTERE TANDEN ZONDER TE BLEKEN Een veilig en makkelijk middel om je tanden witter te maken, is een whitening tandpasta. Deze tandpasta s worden in totaal door 30% van de ondervraagden in meer of mindere mate gebruikt. Het gebruik komt vaker voor onder de bewoners van de grote steden (43%).

6 Gebruikt u zelf een whitening tandpasta? 8% 7% 10% 7% Bron TNS Nipo, 2007 N = % Ja, (bijna) altijd Ja, regelmatig Ja, soms Nee, (bijna) nooit 54% Nee, niet meer (wel in verleden) Weet niet / Geen opgave MOOIE MONDJES Gebruikers van whitening tandpasta zijn meer tevreden met hun gebit. Wat is de opinie over whitening tandpasta s? Iets meer dan een derde van de Nederlanders vindt dat whitening tandpasta s een handig hulpmiddel zijn voor een mooi gebit. Deze groep is bij gebruikers van whitening tandpasta s bijna 2 x zo groot. Bijna de helft van de gebruikers vindt whitening tandpasta zelfs een geweldige uitvinding.

7 WHITENING TANDPASTA VEILIG, MAAR NOG NIET VERTROUWD Het lijkt dat gebruikers van whitening tandpasta s erg tevreden zijn over de werking van de tandpasta s en de kleur van hun tanden. Wat houdt mensen dan nog tegen om whitening tandpasta s te gebruiken? Mensen weten er nog te weinig van, waardoor er nog een zekere angst is om (vaker) whitening tandpasta te gebruiken. Bijna de helft heeft geen idee wat er precies gebeurt als je een whitening tandpasta gebruikt. Bijna een kwart van de Nederlanders denkt dat whitening tandpasta s slecht zijn voor de tanden; een derde (34%) geeft aan dit niet te weten. Een derde denkt dat de glazuurlaag verdwijnt. Bijna de helft heeft tevens geen idee wat er precies gebeurt als je een whitening tandpasta gebruikt. Bijna een kwart denkt dat het vuil van je tanden wordt afgeschuurd. Met name de 65-plussers geven aan niet te weten wat het effect is van het gebruik van een whitening tandpasta (63%).

8 WAT ZIT ERIN? Wat er precies in een whitening tandpasta zit, daar zijn de meningen over verdeeld: een bepaald soort schuurmiddel, denkt het grootste deel (22%) van de Nederlanders. Een op de vijf Nederlanders geeft waterstofperoxide aan als belangrijkste ingrediënt. Zo n 13% denkt dat er bleek in zit en 3% vindt chloor toch wel een voor de hand liggend ingrediënt. Meer dan de helft heeft sowieso geen flauw benul wat er in zit. Meer dan helft Nederlanders heeft geen flauw benul wat er in whitening tandpasta zit Whitening tandpasta s en de ingrediënten Een goede whitening tandpasta maakt je tanden witter zonder ze te beschadigen. De glazuurlaag verdwijnt niet en wordt ook niet aangetast. In de Rembrandt Premium Whitening tandpasta s zit een uniek, gepatenteerd ingrediënt genaamd Citroxain. De uitvinder hiervan is Robert Ibsen, Doctor of Dental Science. Hij richtte in 1976 Rembrandt Oral Care Products op na jaren van ontevredenheid over het feit dat de dure whitening laagjes die hij bij zijn patiënten aanbracht, werden beschadigd door de schurende whitening tandpasta s die destijds verkrijgbaar waren. Hij ontwikkelde een reinigingsingrediënt dat de aangebrachte laagjes niet zou beschadigen - in tegenstelling tot andere whitening tandpasta s. Deze pionier op het gebied van reinigers ontwikkelde de basis van het Citroxain molecuul dat over een polijstende werking beschikt en dat je tegenwoordig in alle Rembrandt tandpasta s aantreft. De Citroxain formule is gebaseerd op natuurlijke enzymen die gewonnen zijn uit de papaya plant, citroenzuurzout en zoutmoleculen.

9 Dit Citroxain molecuul zorgt voor een makkelijke en veilige manier om de oorspronkelijke kleur van je tanden terug te krijgen. De revolutionaire formule zorgt ervoor dat de oppervlakkige verkleuring en aanslag verwijderd worden en de tanden witter worden zonder het glazuur of tandvlees aan te tasten. Alle tandpasta s in de lijn van Rembrandt Premium whitening tandpasta s bevatten fluoride. De Rembrandt Plus variant bevat tevens een klein percentage waterstofperoxide. Nederland is net als andere Europese landen gebonden aan cosmeticawetgeving. In de Europese Cosmetica Richtlijn (annex 3), staat dat maximaal 0,1% waterstofperoxide in producten voor mondhygiëne is toegestaan. Rembrandt houdt zich strikt aan deze regelgeving. FUNCTIES VAN WHITENING TANDPASTA S: witten, tandplak verwijderen, frisse adem en verzorgen Als je respondenten naar de functies van whitening tandpasta vraagt, geeft meer dan de helft (55%) aan dat het je tanden witter maakt. Dit denken vooral jarigen (70%) en de ondervraagde inwoners van Oost-Nederland (64%). Iets meer dan een op de vier Nederlanders (27%) denkt dat whitening tandpasta s tevens tandplak verwijderen; 23% denkt dat het zorgt voor een frisse adem. Vooral de leeftijdscategorieën en jarigen zijn deze mening toegedaan (64% en 63%).

10 LANGE ADEM..? Bijna de helft van de ondervraagden (49%) weet niet wanneer bij regelmatig gebruik het effect van whitening tandpasta s optreedt. Van de groep die wel een inschatting kan maken, denkt 42% dat het effect pas na een aantal maanden zichtbaar is. Meer dan de helft (55%) van de Nederlanders heeft geen idee hoeveel tinten lichter tanden maximaal kunnen worden. Witte Waarheid Wit wordt over het algemeen gezien als de kleur van de reinheid en zuiverheid. Daarom draagt bij een huwelijk de bruid vaak een witte jurk, hetgeen de maagdelijkheid van de vrouw symboliseert. Meer dan een mooimaker Het gebit is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse verzorging. Het is immers een belangrijk visitekaartje. Een goede verzorging van de mond helpt niet alleen gaatjes en plaque te voorkomen, maar draagt ook bij aan een frisse adem en mooie tanden. De combinatie van fluoride en Citroxain zorgt ervoor dat de unieke whitening tandpasta tevens een all-round bescherming van de mond biedt. Het helpt gaatjes voorkomen, plaque en tandsteen te bestrijden, het tandvlees in goede conditie te houden en zorgt voor een frisse adem.

11 Werking van whitening tandpasta s De kleur van het tandbeen en de dikte van het glazuur bepalen de kleur van de tand of kies. Maar ook andere factoren hebben invloed op de kleur van de tanden. Echte wit-killers zijn koffie, thee, rode wijn, sigaretten en rode sauzen. Deze boosdoeners laten vlekken achter op de tanden,waardoor ze langzaam hun witte kleur verliezen. De vlekken hechten zich aan tanden door proteïnen/eiwitstof die van nature in de mond aanwezig zijn. De Citroxain formule, zorgt ervoor dat deze proteïnen worden afgebroken waardoor de vlekken eenvoudiger te verwijderen zijn zonder gebruik te hoeven maken van agressieve schuringsmiddelen. De whitening tandpasta s van Rembrandt bevatten deze unieke Citroxain formule. Mede hierdoor behoren ze tot de meest effectieve en minst schurende whitening tandpasta s. Het is klinisch bewezen dat de tanden na 3 maanden tot 2 tinten lichter kunnen zijn door het gebruik van de Rembrandt tandpasta s. Na 6 maanden is zelfs 3 tinten lichter te realiseren.

Zoom! 1 uur whitening. Professioneel Whitening Systeem. witste glimlach... na slechts. één bezoek aan de praktijk

Zoom! 1 uur whitening. Professioneel Whitening Systeem. witste glimlach... na slechts. één bezoek aan de praktijk Zoom! 1 uur whitening Zoom! 1 uur whitening Professioneel Whitening Systeem uw witste glimlach... na slechts één bezoek aan de praktijk Wilt u Zoomen!? Het Zoom! whitening systeem voor aan de stoel is

Nadere informatie

tandglazuur kroon tandvlees zenuwholte wortel kaakbot bloedvat en zenuw r tandbeen

tandglazuur kroon tandvlees zenuwholte wortel kaakbot bloedvat en zenuw r tandbeen Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm. De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden wit maken

Nadere informatie

Bleken. Bleken. De kleur van uw tanden

Bleken. Bleken. De kleur van uw tanden Bleken Bleken Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm. De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden

Nadere informatie

Kom naar voor en duid op de tekening het tandbeen van de tand aan.

Kom naar voor en duid op de tekening het tandbeen van de tand aan. Uit elke groep zal 1 iemand vooraan zijn tanden komen poetsen. Een ideale poetsbeurt duurt 2 minuten. Het is nu aan de andere groepsleden om in te schatten wanneer de 2 minuten van jullie tandenpoetser

Nadere informatie

HET IS WEER FEBRUARI!!!!

HET IS WEER FEBRUARI!!!! HET IS WEER FEBRUARI!!!! Deze nieuwsbrief staat in het teken van: Gedurende deze maand kunt u GRATIS het gebit van uw hond of kat laten nakijken en indien er behandeling nodig is, krijgt u in de maand

Nadere informatie

Kan ik tijdens de bleekbehandeling alles eten en drinken? Welk resultaat zal het bleken opleveren? Bleken

Kan ik tijdens de bleekbehandeling alles eten en drinken? Welk resultaat zal het bleken opleveren? Bleken Bleken Bleken Bleek uw tanden altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm.

Nadere informatie

Iedereen verdient een stralend witte lach

Iedereen verdient een stralend witte lach Iedereen verdient een stralend witte lach Whitening Tanden bleken via je tandarts: professioneel en veilig Geef jezelf die stralende lach Witte tanden, het kan nu echt! Met een mooi gebit voel je je goed

Nadere informatie

Inleidende tekst: Laat de kinderen thuis afbeeldingen zoeken van over thema tanden poetsen. Laat de website www.glimlachen.

Inleidende tekst: Laat de kinderen thuis afbeeldingen zoeken van over thema tanden poetsen. Laat de website www.glimlachen. Lestitel: Bouw van het gebit + tandhygiëne Inleidende tekst: Laat de kinderen thuis afbeeldingen zoeken van over thema tanden poetsen. Laat de website www.glimlachen.be bezoeken Opdrachten: 1. Bouw van

Nadere informatie

Iedereen poetst z n tanden. Maar hoe weet je of je het goed doet? Dat gaan we straks als eerste testen.

Iedereen poetst z n tanden. Maar hoe weet je of je het goed doet? Dat gaan we straks als eerste testen. 04 Je gebit verzorgen Het goed verzorgen van je gebit is belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor hoe andere mensen jou zien. Hieronder staat wat je moet kunnen om je gebit goed te verzorgen.

Nadere informatie

SWISSDENT tandpasta s

SWISSDENT tandpasta s SWISSDENT tandpasta s SWISSDENT GENTLE SWISSDENT CRYSRAL Gebruikstoepassing Witmakende tandpasta om verkleuring veroorzaakt door tabak, thee, koffie en rode wijn tegen te gaan Gepatten-teerde SWISSDENT

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Elektrisch poetsen Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen

Nadere informatie

MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT. www.mondmedicentrum.nl

MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT. www.mondmedicentrum.nl MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT www.mondmedicentrum.nl 28 1 2 27 Dit tandenpaspoort is van: Voornaam:... Achternaam:... Geboortedatum:... Adres:... Postcode:... School:... Naam tandarts:... 26 3 Op reis

Nadere informatie

Inleiding. Afbeelding 0.1 Een gaaf gebit geeft je een prachtige lach.

Inleiding. Afbeelding 0.1 Een gaaf gebit geeft je een prachtige lach. Inleiding Afbeelding 0.1 Een gaaf gebit geeft je een prachtige lach. Natuurlijk hebben we het allemaal op tv gezien, de extreme makeovers, waarbij en passant het hele gebit wordt meegenomen. Dat zou ik

Nadere informatie

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen!

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al

Nadere informatie

Ragers. Goede mondhygiëne is belangrijk

Ragers. Goede mondhygiëne is belangrijk Ragers Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Twee keer per dag twee minuten tandenpoetsen met fluoridetandpasta vormt hiervoor de basis.

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 1. Geschiedenis van de tandarts. 2. Het gebit. 3. Controle en behandelingen. 4. Beugels. 5. Gezonden tanden. 6.

Inhoudsopgave: 1. Geschiedenis van de tandarts. 2. Het gebit. 3. Controle en behandelingen. 4. Beugels. 5. Gezonden tanden. 6. De Tandarts Inhoudsopgave: 1. Geschiedenis van de tandarts 2. Het gebit 3. Controle en behandelingen 4. Beugels 5. Gezonden tanden 6. Slotwoord 7. Bronvermelding 1. Geschiedenis van de tandarts Vroeger

Nadere informatie

Gevoelige tandhalzen. Teruggetrokken tandvlees

Gevoelige tandhalzen. Teruggetrokken tandvlees Gevoelige tandhalzen Teruggetrokken tandvlees In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alléén wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Zonder

Nadere informatie

Wat kan de tandarts tegen gevoelige tandhalzen doen? Zijn er tandpasta s die helpen tegen tandhalsgevoelig- Gevoelige heid?

Wat kan de tandarts tegen gevoelige tandhalzen doen? Zijn er tandpasta s die helpen tegen tandhalsgevoelig- Gevoelige heid? Gevoelige tandhalzen Gevoelige tandhalzen Teruggetrokken tandvlees In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alleen wanneer het tandvlees is teruggetrokken.

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit

Eten drinken en een gezond gebit Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Elektrisch poetsen Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit. Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag

Eten drinken en een gezond gebit. Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

Poetsinstructie Poetstips Tanden- poetsen

Poetsinstructie Poetstips Tanden- poetsen Tandenpoetsen Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis.

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Tandenpoetsen Tandenpoetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden, moet u tandplak

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Elektrisch poetsen

Elektrisch poetsen. Elektrisch poetsen Elektrisch poetsen Elektrisch poetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen is een secuur werkje en zeker

Nadere informatie

Prevention of Gingival Trauma. Oral Hygiene Devices and Oral Piercings. N.L. Hoenderdos

Prevention of Gingival Trauma. Oral Hygiene Devices and Oral Piercings. N.L. Hoenderdos Prevention of Gingival Trauma. Oral Hygiene Devices and Oral Piercings. N.L. Hoenderdos Prevention of gingival trauma - oral hygiene devices and oral piercings - ACADEMISCH PROEFSCHRIFT ter verkrijging

Nadere informatie

Het gebit van de hond.

Het gebit van de hond. Het gebit van de hond. Controle van het gebit. Tijdens de puppyvaccinaties van uw hond controleren we of het gebit goed aangelegd is en of er geen problemen zijn. We laten u zien waarop u de komende maanden

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun zesde jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de

Nadere informatie

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag Gebittenquiz Maak groepjes van +/- vijf kinderen en leg bij het groepje drie vellen waarop A, B en C geschreven staan. De docent stelt de vraag, het groepje mag overleggen en houdt daarna de gekozen letter

Nadere informatie

Ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne

Ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Ontstoken tandvlees Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees (gingivitis en

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden,

Nadere informatie

het gebit van de hond en kat

het gebit van de hond en kat het gebit van de hond en kat www.dierenkliniekzwartezee.nl Eén van de meest voorkomende behandelingen bij Dierenkliniek Zwarte Zee is het schoonmaken van het gebit. Bijna iedere hond of kat krijgt er vroeg

Nadere informatie

Fluoride Liever een beker dan een flesje Wat is de invloed van eten en drinken op het melkgebit? Liever een speen dan een duim Melkgebit

Fluoride Liever een beker dan een flesje Wat is de invloed van eten en drinken op het melkgebit? Liever een speen dan een duim Melkgebit Melkgebit Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen,

Nadere informatie

Tanden bleken Hoe werkt dit?

Tanden bleken Hoe werkt dit? Tanden bleken Hoe werkt dit? Is het bleken van tanden veilig? Ja, mits dit veilig en professioneel gebeurt. De PrevDent behandeling, is een veilige in-office behandeling die diepliggende verkleuringen

Nadere informatie

Grondige reiniging HX6902/02

Grondige reiniging HX6902/02 Pre-salesfolder voor Nederland () Philips FlexCare Sonische, elektrische tandenborstel 3 standen 2 opzetborstels HX6902/02 Grondige reiniging De innovatieve technologie zorgt voor betere resultaten. Nu

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar na Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Tandenpoetsen Tandenpoetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden, moet

Nadere informatie

Ik ben zwanger. Heb ik meer kans op ontstoken tand- vlees? Kan ik tandplak verwijderen met een mondspoelmid- del?

Ik ben zwanger. Heb ik meer kans op ontstoken tand- vlees? Kan ik tandplak verwijderen met een mondspoelmid- del? Onstoken tandvlees Ontstoken tandvlees Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

blue m producten zijn revolutionair voordelen gebruik blue m vóór operatie voordelen gebruik blue m na operatie

blue m producten zijn revolutionair voordelen gebruik blue m vóór operatie voordelen gebruik blue m na operatie blue m producten zijn revolutionair blue m maakt al jaren het verschil in mond verzorging. De unieke for mule heeft talloze mensen geholpen bij het voorkomen en verhelpen van gebits- en tandvleesproblemen.

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit

Eten drinken en een gezond gebit Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Blijvend gebit vervangt melkgebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun 6 e jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling

Nadere informatie

Superieure reiniging *, wittere tanden

Superieure reiniging *, wittere tanden Superieure reiniging *, wittere tanden Geavanceerde reiniging voor verwijdering van vlekken en wittere tanden * dan een handtandenborstel Philips Sonicare DiamondClean Wittere tanden in slechts 1 week

Nadere informatie

Inhoud 1. Het gebit 2. De eerste tanden 3. Wisselen 4. Een nieuw gebit 5. Zorg voor je gebit 6. De tandarts 7. Een gaatje 8. Zoet 9.

Inhoud 1. Het gebit 2. De eerste tanden 3. Wisselen 4. Een nieuw gebit 5. Zorg voor je gebit 6. De tandarts 7. Een gaatje 8. Zoet 9. Tanden en kiezen Inhoud. Het gebit 3. De eerste tanden 4 3. Wisselen 5 4. Een nieuw gebit 6 5. Zorg voor je gebit 7 6. De tandarts 0 7. Een gaatje 8. Zoet 9. Filmpje 3 Pluskaarten 4 Bronnen en foto s 6

Nadere informatie

De Complete Tandverzorgingsgids voor Honden en Katten

De Complete Tandverzorgingsgids voor Honden en Katten De Complete Tandverzorgingsgids voor Honden en Katten Wist je dat 80% van de honden ouder dan 3 jaar tandproblemen heeft? Dit kan hoge kosten veroorzaken!* Uw partner in tandverzorging www.beaphar.com

Nadere informatie

Gingivitis en parodontitis

Gingivitis en parodontitis Made in Sweden, used worldwide. Patiëntenfolder Bestel de producten van TePe bij de dichtstbijzijnde apotheek: TePe Interdentale ragers Origineel 0,4 mm 1574 2970 Angle 0,4 mm 1565 4427 0,45 mm 1574 2946

Nadere informatie

Tips voor een gezonde lach

Tips voor een gezonde lach Tips voor een gezonde lach Gezonde tanden, een leven lang Door dagelijks een paar minuten aandacht aan uw tanden te besteden, kunt u veel winst behalen. Onderzoek toont aan dat mondgezondheid ook van

Nadere informatie

Wegwijzer tentoonstelling

Wegwijzer tentoonstelling Wegwijzer tentoonstelling Tanden bepalen een groot deel van jouw leven. Waarvoor dienen onze tanden? Voedsel kauwen is de belangrijkste functie van de tanden. De tanden vermalen het voedsel en bereiden

Nadere informatie

Complete tandvleesverzorging

Complete tandvleesverzorging Pre-salesfolder voor Nederland () Philips FlexCare+ Sonische, elektrische tandenborstel 5 poetsstanden 2 opzetborstels UV-opzetborstelreiniger HX6972/10 Complete tandvleesverzorging Tandenborstel voor

Nadere informatie

INFORMATIE TANDEN BLEKEN

INFORMATIE TANDEN BLEKEN INFORMATIE TANDEN BLEKEN - Algemene informatie - Veelgestelde vragen - Bleekstrips - Whiteningpoeder - V-White whitening tandpasta Als iemand een mooie glimlach heeft, heb je dan ook de neiging om er naar

Nadere informatie

E K U Z E. Ontdek het geheim van uw lach

E K U Z E. Ontdek het geheim van uw lach E K E U Z E Ontdek het geheim van uw lach Maak vandaag nog een afspraak. Raadpleeg uw tandheelkundige behandelaar voor meer informatie en een persoonlijk advies. 051446_0414 Kettenbach GmbH & Co. KG Im

Nadere informatie

5.8. Boekverslag door K woorden 29 maart keer beoordeeld. Verzorging. Inhoud.

5.8. Boekverslag door K woorden 29 maart keer beoordeeld. Verzorging. Inhoud. Boekverslag door K. 1669 woorden 29 maart 2003 5.8 65 keer beoordeeld Vak Verzorging Inhoud. Hfst Titel. Inhoud 1 Inleiding 2 Poetsen 3 Ragen, stoken en flossen. 4 Fluoride. 5 Spenen en duimen. 6 Tandbederf

Nadere informatie

Slechte adem. Is uw adem fris?

Slechte adem. Is uw adem fris? Slechte adem Is uw adem fris? Een frisse adem. Dat wil iedereen. Maar is uw adem ook fris? De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet. Ze ruiken het zelf niet.

Nadere informatie

Roken en mondgezondheid

Roken en mondgezondheid Roken en mondgezondheid Roken en mondgezondheid Stoppen met roken draagt bij aan een gezonde mond Wist u dat stoppen met roken kan bijdragen aan een gezonde mond? Natuurlijk is het u bekend dat u van roken

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

Bleken De mogelijkheden voor uw praktijk

Bleken De mogelijkheden voor uw praktijk Bleken De mogelijkheden voor uw praktijk whitening wednesday elke woensdag 036 53 58 601 Waarom willen mensen hun tandenbleken? Mooiere uitstraling Vergroten van het zelfvertrouwen Voor een speciale gelegenheid

Nadere informatie

Mondzorg Tanden poetsen

Mondzorg Tanden poetsen Mondzorg Tanden poetsen Gezonde tanden en kiezen zijn heel belangrijk voor je gezondheid. Gezonde tanden en kiezen heb je nodig om eten goed te kauwen en makkelijk door te slikken. Maak je tanden, kiezen,

Nadere informatie

Roken en mondgezondheid

Roken en mondgezondheid Roken en mondgezondheid Roken en mondgezondheid Wist u dat stoppen met roken kan bijdragen aan een gezonde mond? Natuurlijk is het u bekend dat u van roken longkanker en hart- en vaatziekten kunt krijgen.

Nadere informatie

Mondspoelmiddelen. Mondspoelmiddelen

Mondspoelmiddelen. Mondspoelmiddelen Mondspoelmiddelen Mondspoelmiddelen Uw tandarts of mondhygiënist heeft u geadviseerd een mondspoelmiddel te gaan gebruiken. U heeft bijvoorbeeld een aantal beginnende gaatjes (cariës). Het tandenpoetsen

Nadere informatie

DIERENARTSENCENTRUM T DERDE OOR

DIERENARTSENCENTRUM T DERDE OOR DIERENARTSENCENTRUM T DERDE OOR Veldstraat 1, 2250 Olen 014/84.87.84 www.hetderdeoor.be info@hetderdeoor.be o Uw hond/kat heeft net een gebitsverzorging gehad? o U hebt pas een nieuwe pup? Dit betekent

Nadere informatie

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Glazuur Hoe is een tand opgebouwd? Wortel Tandvlees Pulpa Cement Alveolair bot Dentine Kroon Het in de mond zichtbare deel van de tand is de kroon. Het niet-zichtbaar

Nadere informatie

Bent u klaar voor een kus?

Bent u klaar voor een kus? Bent u klaar voor een kus? Het begint met een gezonde mond! Een gezonde mond is een mond om te zoenen Verzorg dagelijks uw mond Net zoals het dagelijks verzorgen van uw lichaam is ook het dagelijks Naast

Nadere informatie

Bambodino Praktijk B.V.

Bambodino Praktijk B.V. Inhoud Inleiding... 2 Röntgenfoto s... 2 Kleurtest en poetsinstructies... 2 Gebitsreiniging... 2 Fluoride applicatie... 2 Sealen... 3 Controles... 3 Behandelen van gaatjes... 3 NRC Non REstaurative Care...

Nadere informatie

Slechte adem Wat helpt niet tegen halitose?

Slechte adem Wat helpt niet tegen halitose? Slechte adem Slechte adem Is uw adem fris? Een frisse adem. Dat wil iedereen. Maar is uw adem ook fris? De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet. Ze ruiken

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Tandpasta gezond en natuurlijk, zelf maken met kokosolie Tandpasta gebruiken we allemaal meerdere keren per dag, maar is die jij gebruikt ook veilig en gezond. Allereerst zit er bijna altijd fluoride in

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit. Blijvend gebit vervangt melkgebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit. Blijvend gebit vervangt melkgebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Blijvend gebit vervangt melkgebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun zesde jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar na Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog

Nadere informatie

melkkies 24-30 mnd. melkkies 16 mnd. melkhoektand 20 mnd. melksnijtand 12 mnd. melksnijtand 6-9 mnd.

melkkies 24-30 mnd. melkkies 16 mnd. melkhoektand 20 mnd. melksnijtand 12 mnd. melksnijtand 6-9 mnd. Het melkgebit In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en slikken. Het melkgebit beïnvloedt

Nadere informatie

Mondspoelmiddelen. Spoelen, voor wie en waarom? Mondspoelmiddelen tegen gaatjes

Mondspoelmiddelen. Spoelen, voor wie en waarom? Mondspoelmiddelen tegen gaatjes Mondspoelmiddelen Uw tandarts of mondhygiënist heeft u geadviseerd een mondspoelmiddel te gaan gebruiken. U heeft bijvoorbeeld een aantal beginnende gaatjes (cariës). Het tandenpoetsen lukt niet zo goed.

Nadere informatie

5,9. Spreekbeurt door Maik 2998 woorden 4 juni keer beoordeeld. Hoofdstuk 1 Het gebit. Het gebit bestaat uit tanden en kiezen.

5,9. Spreekbeurt door Maik 2998 woorden 4 juni keer beoordeeld. Hoofdstuk 1 Het gebit. Het gebit bestaat uit tanden en kiezen. Spreekbeurt door Maik 2998 woorden 4 juni 2013 5,9 52 keer beoordeeld Vak Anders Hoofdstuk 1 Het gebit Het gebit bestaat uit tanden en kiezen. Een volwassene heeft 32 tanden en kiezen. Dat aantal is geteld

Nadere informatie

Individuele preventie voor een gaaf gebit. Voor kinderen van 0-18 jaar

Individuele preventie voor een gaaf gebit. Voor kinderen van 0-18 jaar Individuele preventie voor een gaaf gebit Voor kinderen van 0-18 jaar Vanaf eerste tand Individuele cariëspreventie Samenspel ouder, kind en mondzorgverlener Beloning: een gaaf gebit Individuele Preventie

Nadere informatie

APORIS IMPLANTAAT(verzorgings)KIT

APORIS IMPLANTAAT(verzorgings)KIT APORIS IMPLANTAAT(verzorgings)KIT APORIS IMPLANTAAT(verzorgings)KIT Implantaatverzorging en reiniging Implantaten kunnen een leven lang mee Nieuwe tanden. Ze kunnen een levensverbetering zijn wanneer u

Nadere informatie

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Glazuur Dentine Kroon Hoe is een tand opgebouwd? Wortel Tandvlees Pulpa Cement Alveolair bot Parodontaal ligament Het in de mond zichtbare deel van de tand

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Tandarts Wat is een tandarts Een tandarts is een dokter speciaal voor je gebit. Hij kijkt of je tanden recht groeien en of je gaatjes hebt. Je hoeft niet bang te zijn voor de tandarts, de tandarts legt

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit 1 van 7 23-11-2013 13:00 Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Blijvend gebit vervangt melkgebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun zesde jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER TANDENBLEKEN

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER TANDENBLEKEN VEEL GESTELDE VRAGEN OVER TANDENBLEKEN 1.Is het bleken van tanden veilig? Ja, mits dit veilig en professioneel gebeurt. BriteSmile is wereldwijd de meest onderzochte en veilige professionele tandenbleekmethode,

Nadere informatie

Patiëntfolder. Eenvoudige tips voor een gezonde lach

Patiëntfolder. Eenvoudige tips voor een gezonde lach Patiëntfolder Eenvoudige tips voor een gezonde lach 2 Gezonde tanden, een leven lang Door dagelijks een paar minuten aandacht aan uw tanden te besteden, kunt u veel winst behalen. Wist u dat een frisse,

Nadere informatie

Gewoon Gaaf. Individuele preventie voor een gaaf gebit

Gewoon Gaaf. Individuele preventie voor een gaaf gebit Gewoon Gaaf Individuele preventie voor een gaaf gebit Wil jij ook een gaaf gebit voor je kind? En dat je kind met een gezonde mond opgroeit? De Gewoon Gaaf-methode voor kinderen van 0-18 jaar bij je tandarts

Nadere informatie

Hier is ruimte voor een introtekst die zichtbaar is voordat de presentatie begint. Samen werken aan een gezonde en frisse mond bij kwetsbare ouderen!

Hier is ruimte voor een introtekst die zichtbaar is voordat de presentatie begint. Samen werken aan een gezonde en frisse mond bij kwetsbare ouderen! Hier is ruimte voor een introtekst die zichtbaar is voordat de presentatie begint. Samen werken aan een gezonde en frisse mond bij kwetsbare ouderen! Groepsles thuiszorg Programma Kennisquiz (45 minuten)

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen 1 van 5 2-6-2010 10:00 Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Ze doen dit alleen nog niet overal

Nadere informatie

Een gezond gebit tijdens de zwangerschap

Een gezond gebit tijdens de zwangerschap Een gezond gebit tijdens de zwangerschap Een gezond gebit tijdens de zwangerschap Zwangerschap en mondgezondheid Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen en gaatjes.

Nadere informatie

Tandarts. Wie is er bang voor de tandarts? De tandarts vroeger en nu

Tandarts. Wie is er bang voor de tandarts? De tandarts vroeger en nu Tandarts Wie is er bang voor de tandarts? Mijn spreekbeurt gaat over de tandarts. Ik wil het er even over hebben waarom sommige mensen bang zijn voor de tandarts. De meeste (kleine) kinderen zijn bang

Nadere informatie

HANDLEIDING TANDENKOFFER

HANDLEIDING TANDENKOFFER HANDLEIDING TANDENKOFFER Model van een tand met gaatje Op dit model zie je hoe een gaatje eruitziet wanneer dit reeds langere tijd aanwezig is. Merk op hoe de cariës (het rottende gedeelte) zich uitbreidt

Nadere informatie

Wachtkamerfolder Voorkom tanderosie bij uw kind

Wachtkamerfolder Voorkom tanderosie bij uw kind Wachtkamerfolder Voorkom tanderosie bij uw kind Tanderosie bij kinderen Alle kinderen zijn er gek op: snoep en limonade. Alle ouders weten wel dat je van snoepen gaatjes krijgt. Er zit namelijk veel suiker

Nadere informatie

www.gebitsproblemen.nl dé tandpasta voor personen met implantaten

www.gebitsproblemen.nl dé tandpasta voor personen met implantaten www.gebitsproblemen.nl dé tandpasta voor personen met implantaten 3207-02.03 3207-02.04 Implaclean is speciaal ontwikkeld voor mensen met implantaten en onmisbaar voor een goede verzorging hiervan. Implaclean

Nadere informatie

Glimlachen.be Mond In Actie

Glimlachen.be Mond In Actie Glimlachen.be Mond In Actie SPELHANDLEIDING LAGER ONDERWIJS Inhoud 1. Twister 2. Scrabble 3. Memory 4. Blikken 1 1. Twister Thema: tandvriendelijke voedingsgewoonten Bewust omgaan met onze voeding is belangrijk.

Nadere informatie

Roken onder volwassenen De harde feiten 2012

Roken onder volwassenen De harde feiten 2012 Roken onder volwassenen De harde feiten 2012 10 9 8 Rokers 7 6 5 Niet-rokers Verdeling Nederlandse bevolking (15 jaar en ouder) naar % rokers en % niet-rokers 1975-2012 Percentage rokers naar categorie

Nadere informatie

STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS

STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS PLAK Op onze tanden en in onze mond zitten bacteriën. Dat zijn heel kleine beestjes die we niet met het blote oog kunnen zien. Er zijn goede bacteriën, die ons lichaam beschermen,

Nadere informatie

STRALENDE GEZONDE TANDEN? HET START MET PREVENTIE!

STRALENDE GEZONDE TANDEN? HET START MET PREVENTIE! STRALENDE GEZONDE TANDEN? HET START MET PREVENTIE! COLGATE EN DE ASSOCIATIE NEDERLANDSE TANDARTSEN (ANT)* MAKEN VAN SEPTEMBER DE MAAND VAN DE MONDGEZONDHEID. In deze maand staat preventie centraal. Preventie

Nadere informatie

De verzorging van uw gebit

De verzorging van uw gebit De verzorging van uw gebit Inhoud Tanden poetsen De electrische tandenborstel Flossen Tandenstokers Ragers De verzorging van uw gebit Samen werken aan gezonde tanden is al vanaf de start van onze praktijk

Nadere informatie

Professioneel bleken gemakkelijker dan ooit

Professioneel bleken gemakkelijker dan ooit Professioneel bleken gemakkelijker dan ooit Meer zelfvertrouwen dankzij een wittere glimlach Misschien heb je een sollicitatie, een eerste date of geef je een grote presentatie. Of misschien ga je een

Nadere informatie

Uw tandvlees krijgt een cijfer

Uw tandvlees krijgt een cijfer Uw tandvlees krijgt een cijfer Uw tandvlees heeft een cijfer gekregen Uw tandvlees is gecontroleerd. Er is globaal onderzocht of uw tandvlees ontstoken is. De metingen zijn vastgelegd in cijfers voor zes

Nadere informatie

Glimlachen.be Mond In Actie

Glimlachen.be Mond In Actie Glimlachen.be Mond In Actie SPELHANDLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS Inhoud 1. Doel 2. Voorbereiding/spelbegeleiding 3. Het spel: hindernissenparcours 4. Duur van het parcours 5. Materiaal en tips 6. Scoreblad

Nadere informatie

Innovatieve tandheelkundige oplossingen door een interdisciplinaire aanpak.

Innovatieve tandheelkundige oplossingen door een interdisciplinaire aanpak. Innovatieve tandheelkundige oplossingen door een interdisciplinaire aanpak. Adres: Proclin Scheepmakershaven 68 3011 VE Rotterdam Telefoon: 010-265 14 14 Website: www.proclin.nl E-mail: info@proclin.nl

Nadere informatie

Statiegeld tegen zwerfafval

Statiegeld tegen zwerfafval Grote Bickersstraat 74 113 KS Amsterdam Postbus 247 1 AE Amsterdam t 2 522 54 44 f 2 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Tabellenrapport Statiegeld tegen zwerfafval Publieke opinie over zwerfafval

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Wong komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen goed zijn. Wat leert

Nadere informatie