Hornbach Apeldoorn. Rioleringsplan voor aanvraag omgevingsvergunning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hornbach Apeldoorn. Rioleringsplan voor aanvraag omgevingsvergunning"

Transcriptie

1 Hornbach Apeldoorn Rioleringsplan voor aanvraag omgevingsvergunning Ten behoeve Nieuwbouw van een HORNBACH bouw- en tuinmarkt met drive-in en parkeerplaatsen aan de Laan van Erica (De Voorwaarts), 7321 MG-Apeldoorn. Opgesteld: Gewijzigd:

2 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz. 2 Inhoudsopgave 1 Beschrijving van de werkzaamheden Bestaande situatie Hoogteligging perceel Riolering Waterbeschermingsgebied Geplande uitvoering Situatie plangebied Berekening vuilwater Afvoer van vuilwater Afvoer van hemelwater Vethoudend vuilwater Berekening buffering regenwater Voorbehoud Gegevens Berekeningsadvies (NTR 3216): Produktgegevens en bestektekst:... 15

3 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz. 3 1 Beschrijving van de werkzaamheden De opdrachtgever, Hornbach Bouwmarkt AG, heeft het voornemen tot de nieuwbouw van een Hornbach Bouw- en tuinmarkt met Drive-in en parkeerplaatsen aan de Laan van Erica in Apeldoorn(NL). Dit rapport beschrijft het geplande riolerings- en afwateringssysteem van het schoon- en vuilwater op het perceel aan de Laan van Erica te Apeldoorn. Conform het Hornbach concept worden de rijwegen en de parkeerplaatsen voorzien van asfalt. Om een goede afwatering van de verkeersoppervlakken te waarborgen wordt een rioleringssysteem met kolken, rioleringsbuizen en inspectieputten aangelegd. Het regenwater wordt verzameld en via genoemd rioleringssysteem naar de infiltratiekratten gevoerd. De minimale bergingscapaciteit 264m3. Het overige hemelwater wordt naar een decentraal infiltratiesysteem (wadi) afgevoerd. De afvoer van het vuilwater gaat ook via een nieuw aan te leggen rioleringssysteem en wordt aangesloten op het openbare riool. Hiermee is sprake van een gescheiden systeem. 2 Bestaande situatie 2.1 Hoogteligging perceel Het perceel is deels bebouwd en deel onbebouwd. Het gemiddelde maaiveld ligt op +10,30m tot 10,80 m + NAP. 2.2 Riolering Aan de westelijke erfgrens in de Laan van Erica is een openbaar riool met een diameter 300/450mm aanwezig. Op de erfgrens aan de zuid-/oostelijke erfgrens is ook een openbaar riool met een diameter 300/450mm aanwezig (zie bijlage). De afvoer van het vuilwater gaat via het openbaar rioleringssysteem. De gemeente Apeldoorn biedt de mogelijkheden om het regenwater af te voeren naar een in de nabijheid gelegen wadi. Ca. 200m van het perceel. Conform afspraak zal Hornbach dan nog 264cbm moeten infiltreren op eigen terrein. 2.3 Waterbeschermingsgebied Het te realiseren bouwplan ligt niet in een waterwinningsgebied.

4 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz. 4 3 Geplande uitvoering De afspraak met gemeente Apeldoorn is om 264m³ regenwater op eigen perceel te infiltreren. Het overige hemelwater wordt afgevoerd naar een in de nabijheid gelegen wadi op Ca. 200m van het Hornbach perceel. Uiteraard is de grondwaterspiegel een belangrijk aspect. Hier geldt de voorwaarde dat het grondwater tussen N.A.P. en N.A.P. staat. Alle rioleringen moeten boven N.A.P. worden aangebracht. Het vuilwater wordt via twee huisaansluitingen afgevoerd in het openbare rioleringssysteem. Hiervoor dienen er twee huisaansluitingen door de gemeente te worden aangeboden. Op de erfafscheiding wordt een inspectie/ontstoppingsput geplaatst. De infiltratiekratten zijn berekend op een max. regencapaciteit (Ca. 40,00 mm/ m²). 4 Situatie plangebied De nieuw bouwmarkt ligt Laan van Erica (De Voorwaarts) in Apeldoorn.

5 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz Berekening vuilwater Het vuilwater van uit het gebouw (van het sociale gedeelte en de Bouwmarkt) wordt middels een leidingstelsel onder het gebouw door richting het huisaansluitingspunt gevoerd. Totale afvoer vuilwater is Q = 3,99 l/s Vuilwater 4.2 Afvoer van vuilwater De afvoer van het verzamelde vuilwater wordt verdeeld over twee huisaansluitingen die op het openbare riool zijn aangesloten. Totale afvoer Q = 3,99 l/s

6 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz. 6 Geplande afvoer van vuilwater aan 2 huisaansluitingen. 4.3 Afvoer van hemelwater Het ontwerp voorziet deels in infiltratie op eigen perceel en deels in afvoer richting een dichtbij gelegen wadi. De afvoer van alle oppervlaktewater van het gebouw en verharde omgeving (parkeerplaatsen, rijwegen) zal geschieden zonder bijzondere eisen. De infiltratiekratten zijn berekend op een max. regencapaciteit (Ca. 40,00 mm / m²).

7 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz. 7 Übersichtsplan abflußwirksame befestigte Flächen: Lageplan 101 Totaal- oppervlakken: Dakvlakken (orange): Rijwegen/ parkeerplaatsen verhard (grau/gelb): Groenstroken: Oppervlakte perceel: m m m m2 Relevante afvoer = m m2 = m2 Het dakhemelwater wordt middels een pluvia-systeem direct afgevoerd in het rioleringsstelsel richting de infiltratiekratten en/of de wadi. De noodafvoer van hemelwater gebeurt middels spuwers in de gevels en via het noodafvoerleidingensysteem in het dak. In beide gevallen zal het water direct op de verharding worden geloosd. Om stankoverlast bij dieperliggend daken te vermijden worden alle afvoeren uitgevoerd met een stankslot. Voor alle toegangen tot het gebouw worden afvoer-/lijngoten aangebracht. Indien noodzakelijk met en afhankelijk van het gebruik in de daarvoor bestemde verkeersklasse.

8 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz. 8 Het rioleringssysteem wordt voorzien van de benodigde ontstoppingstukken en inspectieputten. Het regenwater op de parkeerplaatsen en rijwegen (asfalt) wordt via een rioleringsstelsel met afvoer richting de wadi uitgevoerd (zie rioleringsplan). Het (regen)water wat in de laadkuilen terecht komt wordt middels een lijngoot naar een pompput geleid waar het pompsysteem het water op de nabij gelegen riolering pomp. Een decentrale infiltratie-installatie is niet voorzien. Afvoer van regenwater in de Wadi (gemeente). Het hemelwater wordt vanaf het gebouw zonder problemen richting de parkeerplaats afgevoerd. In het gedeelte van de medewerkers- en klantenparkeerplaatsen wordt het hemwater naar infiltratiekratten afgevoerd. Om een goede opslagcapaciteit in de infiltratiekratten te waarborgen, de diepteligging van de verzamelleiding te garanderen en de gehele waterhuishouding rondom de bouwmarkt te garanderen wordt geadviseerd een peilmaat van N.A.P. aan te houden. Extreme regenval: Bij een extreme regenval en daarbij een overbelasting van het infiltratiesysteem en riolering volgt een schadenloze natuurlijke afvoer van het hemelwater in de richting van de perceelsgrenzen (max N.A.P).

9 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz. 9 Systeem noodoverloop 4.4. Vethoudend vuilwater Het vethoudende vuilwater wordt opgevangen in een vetvangput. Achter de vetafscheider wordt een biologische afvoerinstallatie met een bioreactor aangebracht. Het afvoeren van chemische substanties is niet aan de orde. De totale installatie wordt geurdicht afgewerkt. De totale installatie wordt volautomatisch aangelegd.

10 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz Berekening buffering regenwater Indeling: 5.1 Voorbehoud 5.2 Gegevens 5.3 Berekening 5.4 Produkt informatie 5.5 Condities 5.1 Voorbehoud Bij de aanleg van het Azura systeem moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan. de aan Wavin verstrekte informatie ten behoeve van dit ontwerp en deze berekening is juist en compleet; u controleert na ontvangst of de uitgangspunten in deze berekening en de materiaalstaat juist zijn en meldt het aan ons indien dit niet het geval was; de aanleg van het Azura systeem wordt uitgevoerd conform de meest recente door Wavin verstrekte berekeningen, tekeningen en montagevoorschriften; de aanleg wordt uitsluitend uitgevoerd met, in de berekening gehanteerde buizen, fittingen en aanverwante producten van WAVIN veranderingen of reparaties aan het Azura systeem worden uitsluitend uitgevoerd na schriftelijke toestemming van WAVIN. u stelt WAVIN direct na constatering van eventuele gebreken in voldoende mate in de gelegenheid om de klacht, de defecte producten, en de geleden schade te onderzoeken. Op alle aanbiedingen en overeenkomsten van Wavin zijn de Wavin Algemene Verkoopvoorwaarden 2012 van toepassing, zoals deze als bijlage zijn meegezonden en welke tevens zijn gepubliceerd op Wavin wijst de toepasselijkheid van andere algemene voorwaarden uitdrukkelijk van de hand. Aan een verwijzing naar andere algemene voorwaarden dan wel een van de hand wijzing van de Wavin Algemene Verkoopvoorwaarden 2012 komt derhalve geen werking toe.

11 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz Gegevens Afvoerende oppervlakken in m² Oppervlak daken in m² Oppervlak bestrating (incl. Parkeerplaatsen) in m² Onverhard in m² Doorlaatcoëfficiënt: Niet bekend Gemeten K- waarde Herhalingstijd: Bergingseis Gemeente Apeldoorn X m/etm Berging 40,0 mm Overige Gegevens / Bron: Gegeven van Tekening Aanname Grondwaterstand: Gemeten grondwaterstand 1,00 1,90m -mv Maaiveldhoogte 10,30 10,80 m +NAP Gemiddelde hoogste grondwaterstand 9,60 m +NAP Gemiddelde laagste grondwaterstand 8,70 m +NAP Systeemwerking: Infiltratie Ja Overlaat voorziening schoon regenwater: Overstort op open water (peil) Neen Overstort op maaiveld via SAVE straatkolk: Niet bekend Ja Overstort op schoonwaterriool (peil) Niet bekend Ja Aantal overstorten Terugslagklep: Bij overstort altijd een terugslagklep plaatsen om terugstroming in het infiltratiestelsel te voorkomen. Infiltratie: Collectief Ja Toe te passen materialen: Azura Q-bb infiltratie-unit Ja IT riool: Neen Save ontluchtingskolk Ja

12 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz Berekeningsadvies (NTR 3216): Terreinleidingen voor afvoer van hemelwater van daken en verhard terreinoppervlak. Terreinleidingen voor afvoer van hemelwater afkomstig van daken worden tot aan de ontlastput gedimensioneerd conform de regels voor verzamelleidingen (8.5). Bij de ontlastput wordt de druklijn onderbroken. Tot aan de ontlastput wordt gerekend met 0,03 (l/s/m²) bij een herhalingskans van 1 maal per 5 jaar, het oppervlak van het dakvlak en eventuele reductiefactoren voor dakafwerking (zie 8.3). Na de ontlastput wordt, als de situatie het toelaat gerekend met een regenintensiteit van 0,011 (l/s)/m² bij een herhalingskans van 1 maal per 2 jaar. Dit is de intensiteit die ook voor openbare terreinen wordt toegepast en waarop openbare rioolstelsels zijn gedimensioneerd. Reductiefactoren voor dakafwerkingen worden dan niet toegepast. Berekening op basis van de gegevens: A) Regenintensiteit (transportcapaciteit): Het model Bouwverordening schrijft voor dat de capaciteit van de buitenriolering binnen de perceelgrens aan NEN3215 moet voldoen. Voor de afvoer van hemelwater van verhard terrein wordt een lagere rekenregenintensiteit aangehouden dan voor gebouwen volgens NEN Terreinleidingen voor afvoer van hemelwater van verhard terrein oppervlak Verhard terreinoppervlak < 500 m² Regenintensiteit 300 l/s.ha Reductiefactor Geasfalteerd 0,75 Reductiefactor Bestraat 0,5 Terreinleidingen voor afvoer van hemelwater van verhard terrein oppervlak Verhard terreinoppervlak > 500 m² Regenintensiteit 110 l/s.ha HWA straatriolering Regenintensiteit Vlak gebied: 60 l/s.ha Regenintensiteit Heuvelachtig gebied: 90 l/s.ha Regenintensiteit Industrieterrein: 120 l/s.ha In deze offerte uitgegaan van 110 l/s.ha

13 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz. 13 B) Dimensionering. Af te koppelen dakoppervlak Regenintensiteit (na ontlastconstructie) Af te voeren debiet Af te koppelen verhard oppervlak Regenintensiteit (na ontlastconstructie) Af te voeren debiet m² 110 l/s.ha 125,8 l/s m² 110 l/s.ha 199,5 l/s Het HWA leidingstelsel dient te worden voorzien van een ontlastconstructie (Bijv. voor een UV-systeem d.m.v. een ontlastput (kolk) en bij traditionele afvoer uitpandig, door bladscheiders in de standleidingen) C) Berekening infiltratiestelsel. Statische berekening op basis van het bergen van een regenbui gedurende 1 uur : Totaal af te koppelen oppervlak: Berging: Totaal te bergen (6625 * 40,0): Netto inhoud infiltratie-unit Q-bb: Benodigd aantal Q-bb infiltratie-units (1.144 / 0,413) afgerond: m2 40,0 mm 265 m3 413 ltr 642 stuks D) Ableitung über Kanal in das Wasserbecken der Gemeinde Totaal af te koppelen oppervlak: m m2 = m2 Berging bij 40mm neerslag 40,0 mm Totaal te bergen (29161* 40,0) m3 Max. afvoer 324 l/s

14 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz. 14 Overzichtstekening oppervlaktes: Opmerkingen infiltratiekratten: Azura Q-bic + Q-bb 1. Afstand tussen de infiltratiekratten en gevel dient min. 2 mtr te bedragen. 2. Gerekend is met een berging van 40 mm. Indien er een andere berging wordt voorgeschreven dient het aantal infiltratie-units en/of IT-riool hiermee overeenkomstig te worden gewijzigd. 3. Indien er sprake is van een UV-systeem dient vooraf de stroomsnelheid van het regenwater gereduceerd te worden door bijv. een ontspanningsput toe te passen. 4. Voor aansluiting op de Azura Q-bb infiltratie-unit, adviseren wij u om alleengebruik te maken van de aansluitmogelijkheden ø 160 mm aan de kopse kanten. 5. Houd rekening met voldoende ontluchting van de Azura Q-bic. 6. Rondom de Azura Q-bics dient zand aanwezig te zijn dat voldoet aan de eisen voor draineerzand (min. 30 cm), zoals vermeld in art van de Standaard RAW bepaling Bij de installatie rekening houden met een minimale dekking van 40 cm zonder verkeersbelasting en 80cm met verkeersbelasting. Afwijkende gronddekking alleen in overleg. 8. De Azura Q-bics dienen vlak geïnstalleerd te worden. 9. Voor ontluchting van de Infiltratie voorziening adviseren wij u om de SAVE-ontluchtingskolk toe te passen. 10. Aansluithoogte bladscheider indien mogelijk 0,30-0,50 mtr boven maaiveld. 11. Zorg ALTIJD voor een overstortmogelijkheid. 12. Minimale overlap Geotextiel bedraagt 50cm. 13. Grond rondom infiltratie-units goed verdichten

15 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz Produktgegevens en bestektekst: Bladscheider: Regenwater dat op het dak terecht komt, wordt via een kunststof dakgoot (zonder bladvanger) naar een verticale standleiding getransporteerd. De bladeren blijven hierbij niet achter in de dakgoot waardoor er geen rottingsproces in de goot tot stand komt. In deze verticale standleiding zit een bladscheider die bladeren en grof vuil uitwerpt en tegelijkertijd kan dienen als overstort bij extreme regenval Azura Ultra-3 buis (voor schoon regenwater). Drie laags buis met tussenlaag van geschuimd, gerecycled PVC Diameters 110 t/m 630 mm. Diameters 250 t/m 630 mm voorzien van aangevormde mof met gefixeerde manchet. Kleur: groen RAL Wavin Save Kolken Kolk van kunststof / gietijzer combinatie klasse B 370 x 370 mm met standaard vergrendeling Onderbroken H-profiel. Constructie is 2-delig, aansluiting 125 mm. De Wavin Save kolken zijn voorzien van vuilvangrooster. Optioneel kan een extra vuilvangrooster worden toegevoegd. Wavin Save Ontluchtingskolk Kolk van kunststof / gietijzer combinatie klasse B 370 x 370 mm met standaard vergrendeling. Kop voorzien van waaiermotief. Constructie is 2-delig, aansluiting 125 mm. De Wavin Save kolken zijn voorzien van vuilvangrooster en ontluchtingsgaten. Optioneel kan een extra vuilvangrooster worden toegevoegd. Azura Q-bic, Kunststof krat met: 95% holle ruimte, Waterdoorlatende wanden Opbouw uit 2 delen Binnenstructuur 2 doorgangen die met elkaar zijn verbonden (Afmeting doorgangen min. 50cm; voorzien van tussenwand met een open ruimte van min. 30cm) Reinigbaar en inspecteerbaar. Materiaal: PP, kleur blauw Afmetingen, lengte * breedte* hoogte: 1200mm*600mm*600mm Netto inhoud: 410 liter Gewicht: 19 kg Horizontale druksterkte: 70Kpa Verticale druksterkte: 35 Kpa Voorzien van rapport 50 jarige levensduur Voorzien van KOMO keur Vervaardigd uit nieuwe grondstoffen (niet gerecycled). Aansluitingen: 160 mm of 315 mm, spie 400 mm spie 500 mm spie 315 mm, voorgevormd boven-, onderkant Sterkteberekening De sterkteberekening voor het infiltratiesysteem dient uitgevoerd te worden met het Calculus rekenprogramma.

16 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz. 16 Geotextiel. Type: weefsel A83009 (BRL 52250) Rolbreedte: 5,15m Accessoires. Verbindingsclips voor horizontaal verbinden. Deksel horizontaal afsluiten Aansluiting mm Wavin Q-BB infiltratie-unit, Kunststof krat met: 95% holle ruimte, Waterdoorlatende wanden Opbouw uit 2 delen Materiaal: PP, kleur blauw Afmetingen: L * B * H: 1200mm*600mm*600mm Netto inhoud: 413 liter (KOMO keur aangevraagd) Vervaardigd uit nieuwe grondstoffen (niet gerecycled). Aansluitingen: 160 mm (kopse kant) Sterkteberekening De sterkteberekening voor het infiltratiesysteem dient uitgevoerd te worden met het Calculus rekenprogramma. Geotextiel Type: weefsel A83009 (BRL 52250) Rolbreedte: 5,15 m Tegra 600 of 800 Vuilvangput Put voor vrij verval riolering put nominale middenlijn 600 of 800 mm. Fabrikaat: Wavin Type:Tegra 600 Bezinkput + inwendige 90 bocht Materiaal: PP Voorzien van: Op hoogte verstelbaar telescoopstuk. Een zonk van 35 cm; aansluitdiameter < 315 mm. Een zonk van 50 cm; aansluitdiameter > 250 mm. Put met vlakke bodem.

17 Riolerings-/ afwateringsplan - Hornbach Apeldoorn Blz. 17 Tegra 800 Bezinkput Put voor vrij verval riolering Put nominale middenlijn 800 mm. Fabrikaat: Wavin Type: Tegra 800 Bezinkput Materiaal: PP Voorzien van: Op hoogte verstelbaar telescoopstuk. Een zonk van 35 cm; Aansluitdiameter > 250 mm. Put met vlakke bodem. Draaibare mofaansluiting Tegra 800 Vuilvangput Idem als Tegra 800 Bezinkput + extra 90 bocht Bijlagen: Rioleringsplan A4-101 Doorsnede rioleringsplan A-A - D-D Berekeningen

Rioolnotitie Bouw en woonrijpmaken Woningbouwlocatie Brinkersweide te Rhenen

Rioolnotitie Bouw en woonrijpmaken Woningbouwlocatie Brinkersweide te Rhenen Rioolnotitie Rioolnotitie Kenmerk : RL14IV673 Datum : 10 augustus 2015 Versie : Definitief Auteur : A. van der Stelt Controle : F. Hazen 2 Rioolnotitie Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 1. Uitgangspunten...

Nadere informatie

Fabrikant : Volwand PE buisconstructie d.m.v. spuitgegoten T-stuk of bocht 90 :Stuikgelast volgens NEN7200

Fabrikant : Volwand PE buisconstructie d.m.v. spuitgegoten T-stuk of bocht 90 :Stuikgelast volgens NEN7200 Besteksteksten 1. Kunststof putten EUROchamber PE bolle-bodem inspectieputten Materiaal : Polyetheen Type : EUROchamber bollebodem/stroomprofiel inspectieput conform BRL 2017 Geldend voor ø 600 en ø 800

Nadere informatie

Rioleringsplan. Plan Mölnbekke te Ootmarsum. Projectnummer: 2653. Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V.

Rioleringsplan. Plan Mölnbekke te Ootmarsum. Projectnummer: 2653. Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V. Rioleringsplan Plan Mölnbekke te Ootmarsum Projectnummer: 2653 Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V. Postbus 66 7630 AB Ootmarsum Status Concept Opgesteld door: Dhr. H.

Nadere informatie

Voorontwerp infiltratievoorzieningen en RWA- leidingen

Voorontwerp infiltratievoorzieningen en RWA- leidingen MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : Woningstichting Barneveld : Wolter Tijssen : Wouter Woortman : B4699-03-004 : Watertoets : Voorontwerp waterhuishouding Ons kenmerk : WA-LW20090339 Datum :

Nadere informatie

In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken bij de waterhuishouding van het project Ceres te Bemmel.

In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken bij de waterhuishouding van het project Ceres te Bemmel. NOTITIE NUMMER : P11-0455 : ONDERWERP : advies waterhuishouding : DATUM : 17 december 2012 PLAATS : ELST OPGESTELD DOOR : H.W. Boom 1 Algemeen In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken

Nadere informatie

Ontwikkeling terrein de Hogt

Ontwikkeling terrein de Hogt Tuindorpstraat 61 Gebouw C01 7555 CS Hengelo Ov. T 074 250 09 96 F 074 250 55 16 algemeen@incite-projects.nl www.incite-projects.nl IBAN: NL62 RABO 0111 3675 49 BTW nr.: NL815104868B01 KVK nr.: 08140475

Nadere informatie

Rioleringsplan Zuiderhoeven

Rioleringsplan Zuiderhoeven Rioleringsplan Zuiderhoeven AM Sweco Nederland B.V. Alkmaar, 6 juli 2016 Verantwoording Titel : Rioleringsplan Zuiderhoeven Subtitel : Projectnummer : 348902 Referentienummer : Revisie : Datum : 6 juli

Nadere informatie

Van Hogendorpplein te Goirle

Van Hogendorpplein te Goirle VAN WANROOIJ - VAN SCHIJNDEL Van Hogendorpplein te Goirle Waterhuishouding hemelwater Projectnummer: 0551 17 maart 2009 Colofon Opdrachtgever: Project: Van Wanrooij - Van Schijndel Van Hogendorpplein te

Nadere informatie

JOBICELL INFILTRATIEBOX

JOBICELL INFILTRATIEBOX FOLIE GEOTEXTIEL EN GEOGRIDS LEIDINGSYSTEMEN VIJVER EN TUIN EPS CONSTRUCTIES KUNSTSTOF FABRICATEN DRAINAGESYSTEMEN GROEIPLAATSVERBETERING JOBICELL INFILTRATIEBOX het modulaire infiltratie- en bergingssysteem

Nadere informatie

afvoer van iedere druppel

afvoer van iedere druppel het Wavin Save Kolken schone afvoer van iedere druppel Schone afvoer van iedere druppel Korte metten met bladeren en zand De combinatie van steeds intensievere regenbuien en een toenemende hoeveelheid

Nadere informatie

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE NOTITIE Onderwerp : Waterparagraaf Opdrachtgever : A.E.C. Vestjens Projectnummer : BIM-079-01 Projectomschrijving : Gezondheidscentrum te Neer Opgesteld door : ing. R. Peeters Paraaf: Datum : 18 oktober

Nadere informatie

De locatie Het ontwerp van het winkelcentrum en directe omgeving is opgenomen in figuur 1.

De locatie Het ontwerp van het winkelcentrum en directe omgeving is opgenomen in figuur 1. Notitie Datum: 17 juni 2015 Betreft: Afkoppelen nieuwbouw Handelstraat, Apeldoorn Kenmerk: BP30, NOT20150617 Bestemd voor: Bun Projectontwikkeling BV Ter attentie van: de heer J. Spriensma Opgesteld door:

Nadere informatie

Waterparagraaf Plan Molenschot te Soest

Waterparagraaf Plan Molenschot te Soest 26-6-2015 Plan Molenschot te Soest Civiel Management Lichtenvoorde Zilverlinde 7 7131 MN Lichtenvoorde Postbus 149 7130 AC Lichtenvoorde Telefoon: 0544-393220 Internet: www.civielmanagement.nl E-mail:

Nadere informatie

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE NOTITIE Onderwerp : Waterparagraaf Opdrachtgever : Gemeente Nederweert Projectnummer : NDW-041-01 Projectomschrijving : Carpoolplaats Nederweert Opgesteld door : ing. R. Peeters Paraaf: Datum : 13 juli

Nadere informatie

Watertoets Nieuwbouw Vrangendael

Watertoets Nieuwbouw Vrangendael Watertoets Nieuwbouw Vrangendael Molenparc B.V. 31 maart 2011 Definitief rapport 9W6517.A0 Randwycksingel 20 Postbus 1754 6201 BT Maastricht +31 (0)43 356 62 00 Telefoon 043-367 27 22 Fax info@maastricht.royalhaskoning.com

Nadere informatie

Watertoets Provinciehuis Gelderland te Arnhem

Watertoets Provinciehuis Gelderland te Arnhem Watertoets Provinciehuis Gelderland te Arnhem 14 november 2014 Kenmerk R001-1225932IGO-agv-V05-NL Verantwoording Titel Watertoets Provinciehuis Gelderland te Arnhem Opdrachtgever Provincie Gelderland

Nadere informatie

Kenmerk Contactpersoon Plaats en datum Ing. B. Mengers Doetinchem, Tel

Kenmerk Contactpersoon Plaats en datum Ing. B. Mengers Doetinchem, Tel ECOPART BV ZEPHIRLAAN 5 7004 GP DOETINCHEM TELEFOON 03 14-36 81 00 FAX 03 14 36 57 43 E-MAIL INFO@ECOPART-BV.NL INTERNET WWW.ECOPART_BV.NL BTW NR. NL 81 01 466 29 B01 HANDELSREGISTER 100 35 993 RABOBANK

Nadere informatie

De kunst van het alledaagse. IT-buizen

De kunst van het alledaagse. IT-buizen De kunst van het alledaagse IT-buizen De Kijlstra IT-buis: de complete oplossing tegen bodemverdroging. Op veel plaatsen in ons land worden hemel en aarde gescheiden door een verhard oppervlak. Bebouwing

Nadere informatie

In deze memo beschrijven wij de bestaande situatie en de omgang van het vuil- en regenwater binnen het plan.

In deze memo beschrijven wij de bestaande situatie en de omgang van het vuil- en regenwater binnen het plan. NOTITIE Project: Bouwplan Oudestraat te Gemert Betreft: Waterplan Opsteller en datum: Mark Grasveld, 13 juni 2016 Kenmerk: G198/002/2016/0613N01v1 1. Inleiding Bouwbedrijf Raaijmakers ontwikkelt het bouwplan

Nadere informatie

Het nieuw te realiseren plan Aan de Kasteeltuinen is ongeveer 1,75 hectare groot en biedt plek aan 34 woningen.

Het nieuw te realiseren plan Aan de Kasteeltuinen is ongeveer 1,75 hectare groot en biedt plek aan 34 woningen. NOTITIE Onderwerp : Waterparagraaf Opdrachtgever : Dibema Montfort B.V. Projectnummer : RDL-007-01 Projectomschrijving : Wonen Aan de Kasteeltuinen Opgesteld door : ing. R. Peeters Paraaf: Datum

Nadere informatie

Verticale infiltratie in Exloo: succesvol en kostenbesparend

Verticale infiltratie in Exloo: succesvol en kostenbesparend Maatregelen 8 Borger-Odoorn (Exloo) Verticale infiltratie in Exloo: succesvol en kostenbesparend Het Drentse brinkdorp Exloo (gemeente Borger-Odoorn) had tot 2007 regelmatig overlast van een gemengde riooloverstort

Nadere informatie

: G. de Jong (Waterpas Civiel Adviesbureau B.V.) : Waterhuishouding Weerreys Park te Zundert

: G. de Jong (Waterpas Civiel Adviesbureau B.V.) : Waterhuishouding Weerreys Park te Zundert Notitie Aan Van : M. Dijkshoorn (Beagle Vastgoed XL B.V.) : G. de Jong (Waterpas Civiel Adviesbureau B.V.) Kopie : Kenmerk : 4275/WH/001 Datum : 9 april 2015 Betreft : Waterhuishouding Weerreys Park te

Nadere informatie

A. Materialen voor ondergronds infiltratiebekken in PP

A. Materialen voor ondergronds infiltratiebekken in PP A. Materialen voor ondergronds infiltratiebekken in PP A.1. Algemene bepalingen De holle polypropyleen (PP) infiltratiekratten hebben tot doel de buffering en infiltratie van regenwater. De PP-structuur

Nadere informatie

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Ir. Emil Hartman Senior adviseur duurzaam stedelijk waterbeheer Ede, 10 april 2014 Inhoud presentatie Wat en hoe van afkoppelen Wat zegt de wet over hemelwater

Nadere informatie

MEMO. Memo Afkoppelen / infiltreren project Herinrichting Julianastraat Raadhuisstraat d.d pagina 1 / 5

MEMO. Memo Afkoppelen / infiltreren project Herinrichting Julianastraat Raadhuisstraat d.d pagina 1 / 5 MEMO Aan : bewoners Plakstraat - Raadhuisstraat - Julianastraat - Kerkstraat Van : Cristian Timmermans projectleider gemeente Stein Jean-Philippe Janssens Ducot Engineering & Advies Datum : 24 juni 2015

Nadere informatie

Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket

Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket 1. Het Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de

Nadere informatie

Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel

Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel De heer M.C.M. Sieben is voornemens een nieuwe rundveestal op te richten op het perceel, kadastraal bekend als gemeente Nederweert, sectie

Nadere informatie

Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord

Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord Situatie Bargermeer noord Het industrieterrein Bargermeer noord ligt centraal in de stad Emmen. Het is een grootschalig bedrijventerrein met ruimte

Nadere informatie

Waterparagraaf Heistraat Zoom

Waterparagraaf Heistraat Zoom Waterparagraaf Heistraat Zoom In Zeelst aan de Heistraat is een ontwikkeling gepland. Voor deze ontwikkeling dient een omgevingsvergunning te worden opgesteld waarvan deze waterparagraaf onderdeel uit

Nadere informatie

Aanvraag rioolvergunning

Aanvraag rioolvergunning Aanvraag rioolvergunning Persoonlijke gegevens Vul hier uw persoonlijke gegevens in. De aanvrager moet de eigenaar zijn Voorletters Tussenvoegsels Naam Straatnaam en huisnummer Postcode Woonplaats Telefoonnummer

Nadere informatie

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Programma informa+eavond 1. Welkom en uitleg van het proces na de ondertekening van de reserveringsovereenkomst door Ariën Schaap

Nadere informatie

Berekening hwa-riool Oranjebuurt te Riel

Berekening hwa-riool Oranjebuurt te Riel Berekening hwa-riool Oranjebuurt te Riel Gemeente Goirle projectnr. 219713 revisie 3.0 12 juli 2010 Opdrachtgever Gemeente Goirle Afdeling Realisatie en beheer Postbus 17 5050 AA Goirle datum vrijgave

Nadere informatie

Controleberekening riolering (DEFINITIEF)

Controleberekening riolering (DEFINITIEF) Titel: Omschrijving: Projectnr: Rapportnr: Datum: Controleberekening riolering (DEFINITIEF) Boschkens-west Goirle 09JV10090 09-10486-JV 08-12-09 RAPPORT Grotestraat 143 5141 JP Waalwijk tel: 0416-560381

Nadere informatie

Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven

Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven Project : Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven Projectnummer : NC8110503 Versie : definitief Datum : 15 juli 2008 Aanleiding Het terrein van de Tivolikerk en het naastgelegen Zusterhuis aan de Heezerweg

Nadere informatie

A. Materialen voor ondergronds infiltratiebekken in PP

A. Materialen voor ondergronds infiltratiebekken in PP A. Materialen voor ondergronds infiltratiebekken in PP A.1. Algemene bepalingen De holle polypropyleen (PP) infiltratiekratten hebben tot doel de buffering en infiltratie van regenwater. De PP-structuur

Nadere informatie

Technische Fiche Reni PLUS KUNSTSTOF (+) pakket

Technische Fiche Reni PLUS KUNSTSTOF (+) pakket Technische Fiche Reni PLUS KUNSTSTOF (+) pakket 1. Het Reni PLUS KUNSTSTOF (+) pakket Wilt u hemelwater voornamelijk binnen uw woning gebruiken en wilt u daarvoor voldoende hemelwater in voorraad hebben,

Nadere informatie

BlueTube IT-buizen Drainbuizen INFILTRATIE

BlueTube IT-buizen Drainbuizen INFILTRATIE BlueTube IT-buizen Drainbuizen INFILTRATIE waarom infiltreren Klimaatverandering Hevige regenbuien komen vandaag de dag steeds vaker voor in ons land. Dit heeft onder andere tot gevolg dat veel straten

Nadere informatie

DEEL 3: VOORZIENINGEN PRIVÉ GEBIED (KAVELS) 1. Infiltratie op privé gebied algemeen Nieuwbouwwijken in de gemeente Deventer worden ontworpen om een groot deel van het hemelwater te bergen en te infiltreren

Nadere informatie

Groep 10 PP/PE BINNEN - BUITENRIOOL

Groep 10 PP/PE BINNEN - BUITENRIOOL Groep 10 PP/PE BINNEN - BUITENRIOOL Groep 10: Wavin AS Wavin AS is een geluidsarm afvoersysteem gemaakt van ASTOLAN Astolan is een PP materiaal. Voor de maten DN 56, 70 en 125 is een overgangstuk benodigd

Nadere informatie

Smart Drain systeem. beheersbaar afkoppelen met de scheidingsput

Smart Drain systeem. beheersbaar afkoppelen met de scheidingsput Smart Drain systeem beheersbaar afkoppelen met de scheidingsput Beheersbaar afkoppelen met de scheidingsput Afkoppelen is vaak wenselijk Voordelen van het Smart Drain systeem Er is sprake van een zekere

Nadere informatie

Na regen komt Duborain. Tuinvriendelijk regenwaterbeheer om de woning

Na regen komt Duborain. Tuinvriendelijk regenwaterbeheer om de woning Na regen komt Duborain Tuinvriendelijk regenwaterbeheer om de woning Regenwater: houd de tuin eenvoudig droog Nederland is het regenland bij uitstek. Door de veranderende klimatologische omstandigheden,

Nadere informatie

Groep 10 PP/PE BINNEN - BUITENRIOOL

Groep 10 PP/PE BINNEN - BUITENRIOOL Groep 10 PP/PE BINNEN - BUITENRIOOL Groep 10: Wavin AS Wavin AS is een geluidsarm afvoersysteem gemaakt van ASTOLAN Astolan is een PP materiaal. Voor de maten DN 56, 70 en 125 is een overgangstuk benodigd

Nadere informatie

Infiltratieblok DA88 met inspectie mogelijkheid. Infiltratiekratten

Infiltratieblok DA88 met inspectie mogelijkheid. Infiltratiekratten Infiltratieblok DA88 met inspectie mogelijkheid Infiltratiekratten Eigentijds infiltreren De laatste decennia is er een aanzienlijke toename aan bebouwde oppervlakte (bebouwing en bestrating). Hierdoor

Nadere informatie

Na regen komt Duborain. Regenwaterbeheer voor de particuliere woning

Na regen komt Duborain. Regenwaterbeheer voor de particuliere woning Na regen komt Duborain Regenwaterbeheer voor de particuliere woning Regenwater: houd uw terrein eenvoudig droog België krijgt regelmatig af te rekenen met hevige regenbuien en onweer. Door de veranderende

Nadere informatie

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater.

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater. Drainage Horizontaal en Verticaal Woningbouw Drinkwater utiliteitsbouw Grijswater Afkoppelen & infiltratie Afvalwater Breaktanks DEHOUST Tanks www.infiltratie.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater

Nadere informatie

Klimaatverandering: waterbestendige gebouwen en terreinen

Klimaatverandering: waterbestendige gebouwen en terreinen Nationaal Congres Sanitaire Technieken 2017 Klimaatverandering: waterbestendige gebouwen en terreinen Samenstelling: Will Scheffer (TVVL) Presentatie: Oscar Nuijten (Edu4Install/TVVL) met o.a. informatie

Nadere informatie

Bestemd voor : Van Dun advies B.V., t.a.v. de heer P. Monster, Dorpsstraat 54, 5113 TE ULICOTEN. Van : ing. G. Spruijt Paraaf :

Bestemd voor : Van Dun advies B.V., t.a.v. de heer P. Monster, Dorpsstraat 54, 5113 TE ULICOTEN. Van : ing. G. Spruijt Paraaf : Memo Datum : 31 oktober 2012 Bestemd voor : Van Dun advies B.V., t.a.v. de heer P. Monster, Dorpsstraat 54, 5113 TE ULICOTEN Van : ing. G. Spruijt Paraaf : Projectnummer : 20120560-00 Betreft : Invulling

Nadere informatie

Na regen komt Duborain

Na regen komt Duborain V-flow infiltratiesysteem Na regen komt Duborain Duurzame oplossingen bouwen voor regenwater. Dat is Duborain. Wateroverlast, uitgedroogde bodems, grondverzakkingen... Het zijn allemaal gevolgen van intensieve

Nadere informatie

V-flow infiltratiesysteem. Lokale wateroverlast vermijden met verticale infiltratie

V-flow infiltratiesysteem. Lokale wateroverlast vermijden met verticale infiltratie V-flow infiltratiesysteem Lokale wateroverlast vermijden met verticale infiltratie V-flow infiltratiesysteem Na regen komt Duborain Duurzame oplossingen bouwen voor regenwater. Dat is Duborain. Wateroverlast,

Nadere informatie

14.11 FUNCTIONELE OMSCHRIJVING, INSTALLATIE-ONDERDELEN

14.11 FUNCTIONELE OMSCHRIJVING, INSTALLATIE-ONDERDELEN Bestek 12 woningen Elshof Zuid Informatie m.b.t. onder andere het achterpad bestemd voor de inschrijvers met het verzoek een deelbegroting aan te geven voor : - Deelbegroting inclusief staartkosten op

Nadere informatie

Het afkoppelen van regenwater

Het afkoppelen van regenwater Het afkoppelen van regenwater Op deze pagina s vindt u informatie over: - waarom water een belangrijke rol speelt in de Vlindervallei en omgeving - het doen en laten rond het watersysteem - zelf aan de

Nadere informatie

Infiltratievoorziening Stadshagen

Infiltratievoorziening Stadshagen betrokken Gemeente Zwolle Afd. Civiel en Groen Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle M.Heideveld@zwolle.nl www.zwolle.nl Infiltratievoorziening Stadshagen Programma van eisen Versie Stadshagen

Nadere informatie

Waterparagraaf. Perron 073 Den Bosch. ing. J.A. Wemekamp. Definitief. Auteur

Waterparagraaf. Perron 073 Den Bosch. ing. J.A. Wemekamp. Definitief. Auteur Waterparagraaf Perron 073 Den Bosch Auteur ing. J.A. Wemekamp Verificatie ing. L. Dielen Autorisatie ing. L. Dielen Datum 27 februari 2014 Versie 1.0 Status Definitief Heijmans Integrale Projecten B.V.

Nadere informatie

Memo waterplan De Kievit

Memo waterplan De Kievit Memo waterplan De Kievit Datum Documentnummer Relatie Onderwerp 17 januari 2017 T140020.002.001/HVE De Kievit Onroerend Goed BV Memo waterplan Waterplan De Kievit In het kader van de ontwikkeling van glastuinbouwgebied

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

Regenwateroplossingen

Regenwateroplossingen regenwateroplossingen Regenwateroplossingen Na regen komt Duborain Duborain regenwateroplossingen Na regen komt Duborain Regen, regen, regen Op het dak, op het parkeerterrein, in het park, in de tuin,

Nadere informatie

Kolken. straatafvoer. het. van regenwater

Kolken. straatafvoer. het. van regenwater het straatafvoer van regenwater Straatafvoer van regenwater Droge voeten en veilige wegen Intensievere regenbuien, steeds grotere verharde opper vlaktes, een hogere verkeersintensiteit, ambitieuze milieudoelstellingen,

Nadere informatie

Rioleringsadvies. Stadspark s-heerenberg. 20 juli 2012. Definitief

Rioleringsadvies. Stadspark s-heerenberg. 20 juli 2012. Definitief Stadspark s-heerenberg 20 juli 2012 Definitief Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1.1 Aanleiding... 1 1.2 Doel... 2 1.3 Leeswijzer... 2 2 Ontwerp... 3 2.1 Huidige situatie... 3 3 Uitgangspunten... 5 3.1 Algemene

Nadere informatie

BIJLAGE 5: WATER- EN RIOLERINGSPLAN

BIJLAGE 5: WATER- EN RIOLERINGSPLAN BIJLAGE 5: WATER- EN RIOLERINGSPLAN INTERNE NOTITIE voor: Gemeente Cuijk, Waterschap Aa en Maas van: Erik van Grunsven telefoon: afdeling: Ruimtelijk Beheer onderwerp: hemelwater de Valuwe datum: 22-december-2011herzien

Nadere informatie

8 Borger-Odoorn (Exloo)

8 Borger-Odoorn (Exloo) Maatregelen 8 Borger-Odoorn (Exloo) Verticale infiltratie in Exloo: succesvol en kostenbesparend Het Drentse brinkdorp Exloo (gemeente Borger-Odoorn) had tot 2007 regelmatig overlast van een gemengde riooloverstort

Nadere informatie

: SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24

: SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24 Logo MEMO Aan : Henrike Francken Van : Michiel Krutwagen Kopie : Dossier : BA1914-112-100 Project : SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24 Ons

Nadere informatie

Schematisatie oplossingen in systeem. Terugslagklep

Schematisatie oplossingen in systeem. Terugslagklep 2A. Terugslagklep huisaansluiting Overlastsituatie Afvalwater stroomt bij hevige regenbuien vanuit het riool naar huis en tuin. Zie paragraaf 3.2 uit het rapport: Aanpak wateroverlast Lombok en Zeeheldenbuurt

Nadere informatie

EPIC B2134 J345 X721 December 2009 VOOR TOEPASSINGEN OP PRIVATE, PUBLIEKE EN INDUSTRIËLE TERREINEN

EPIC B2134 J345 X721 December 2009 VOOR TOEPASSINGEN OP PRIVATE, PUBLIEKE EN INDUSTRIËLE TERREINEN EPIC B2134 J345 X721 December 2009 Tegra 425 Inspectieput Productbrochure VOOR TOEPASSINGEN OP PRIVATE, PUBLIEKE EN INDUSTRIËLE TERREINEN De innovatieve oplossing voor Buitenriolering Tegra 425 Inspectieput

Nadere informatie

: gemeente Heerde : Evert de Lange : Rob Boshouwers (DHV), Jasper Timmer (Waterschap Veluwe)

: gemeente Heerde : Evert de Lange : Rob Boshouwers (DHV), Jasper Timmer (Waterschap Veluwe) ogo MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : gemeente Heerde : Evert de Lange : Rob Boshouwers (DHV), Jasper Timmer (Waterschap Veluwe) : BA7950-100-100 : Bedrijventerrein Wapenveld Noord : Watertoetsnotitie

Nadere informatie

Afkoppel beslisboom Gemeente Venlo

Afkoppel beslisboom Gemeente Venlo Afkoppel beslisboom Gemeente Venlo Geachte lezer, Inleiding Voor u ligt de zogenaamde afkoppel-beslisboom van de Gemeente Venlo. De afkoppelbeslisboom is een stappenplan, bedoeld als hulpmiddel om te bepalen

Nadere informatie

Wavin Azura HQ-systeem

Wavin Azura HQ-systeem Wavin Azura HQ-systeem Toepassingsgebied: Hemelwaterafvoer Algemeen Het AZURA HQ-systeem is bedoeld voor het bovengronds transport van regenwater van achter de woning naar de voorkant van de woning. Het

Nadere informatie

Infiltratie

Infiltratie Infiltratie 6-10-2015 Infiltratie - overzicht Inleiding infiltratie Methoden en onderdelen Montage 2 De eeuwige kringloop 3 72% van het aardoppervlak is water 4 Nederland waterland 5 Werkelijke regelval

Nadere informatie

Toetsing waterhuishouding

Toetsing waterhuishouding Toetsing waterhuishouding Bedrijventerrein Hattemerbroek - deelgebied Hattem Quickscan waterhuishouding - nieuwe stedenbouwkundige opzet Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek B.V. december 2009 concept

Nadere informatie

Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding

Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding Bijlage Afwatering terreinverharding D1 Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 11 augustus 2014 153681 Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding

Nadere informatie

Technische Fiche Reni PLUS BETON Z (+) pakket

Technische Fiche Reni PLUS BETON Z (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni PLUS BETON Z (+) pakket 1. Het Reni PLUS BETON Z (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk binnen uw woning gebruiken en wilt u daarvoor voldoende regenwater in voorraad

Nadere informatie

Buffering en infiltratie van regenwater

Buffering en infiltratie van regenwater het Infiltratie units Buffering en infiltratie van regenwater Wavin duurzaam regenwaterbeheer Hoe u regenwater efficiënt infiltreert en buffert Wie bouwt, moet naast het gebouw verplicht een infiltratiesysteem

Nadere informatie

Handleiding en garantie voorwaarden Toepassing en plaatsingsinstructies voor de hydrorock blokken.

Handleiding en garantie voorwaarden Toepassing en plaatsingsinstructies voor de hydrorock blokken. Handleiding en garantie voorwaarden Toepassing en plaatsingsinstructies voor de hydrorock blokken. Hydrorock wordt toegepast in bebouwde en onbebouwde gebieden, naast of onder verhardingen, rondom gebouwen

Nadere informatie

DSI regenwater infiltratie.

DSI regenwater infiltratie. DSI regenwater infiltratie. De adequate oplossing van een actueel probleem. Klimaatverandering. Het klimaat verandert. Met als gevolg een toename van de duur en frequentie van wateroverlast, verkeersonveiligheid

Nadere informatie

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft met water Door veranderende weersomstandigheden en toekomstige ontwikkelingen in de waterwetgeving, moet iedere gemeente een

Nadere informatie

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Definitief Gemeente Kampen Grontmij Nederland bv Zwolle, 29 november 2005 @ Grontmij 11/99014943, rev. d1 Verantwoording Titel : Bergingsberekeningen

Nadere informatie

PVC buis voorzien van KOMO-keurmerk, volgens BRL Leverbaar in SN 4 / klasse 41 en SN 8 / klasse 34. Niet geschikt voor drukriool.

PVC buis voorzien van KOMO-keurmerk, volgens BRL Leverbaar in SN 4 / klasse 41 en SN 8 / klasse 34. Niet geschikt voor drukriool. Producten Buitenriolering PVC Bipeau buis voor buitenriolering PVC buis voorzien van KOMO-keurmerk, volgens BRL 9208. Leverbaar in SN 4 / klasse 41 en SN 8 / klasse 34. Niet geschikt voor drukriool. Bipeau

Nadere informatie

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Inleiding Dit document is opgesteld als vervolg en update van de analyse van de waterhuishouding, opgesteld in januari 2008. Toen is geconstateerd dat de

Nadere informatie

Hemelwaterafvoer. inhoud

Hemelwaterafvoer. inhoud Katern voor scholing, her- en bijscholing 12 inhoud 1 Hemelwaterafvoer 5 Otib nieuws Basiskennis Hemelwaterafvoer Een uitgave van Intech Klimaat & Sanitair en OTIB januari 2009 Op particulier terrein is

Nadere informatie

Memo. Figuur 1 Overzicht plangebied en omgeving (bron: googlemaps) blad 1 van 7

Memo. Figuur 1 Overzicht plangebied en omgeving (bron: googlemaps) blad 1 van 7 Memo nummer water 1 datum 15 juli 2013 aan Arno Derks Croonen van Arjan van Beek Oranjewoud kopie Ruud van Hoek Oranjewoud project Haalbaarheidsstudie Prodrive Ekkersrijt gemeente Son projectnummer 252510

Nadere informatie

Infiltratie units. duurzaam waterbeheer. het. berging en infiltratie

Infiltratie units. duurzaam waterbeheer. het. berging en infiltratie Infiltratie units het duurzaam waterbeheer berging en infiltratie De weg van het water Duurzaam waterbeheer Ook in Nederland worden we steeds vaker verrast door heftige regenbuien. Al dat regenwater moet

Nadere informatie

Presentatie Wateroverlast. AOC Oost Almelo

Presentatie Wateroverlast. AOC Oost Almelo Presentatie Wateroverlast AOC Oost Almelo Inhoud - Intro wateroverlast - Afbeeldingen wateroverlast - Opdracht 1 Oorzaken wateroverlast - Oorzaken wateroverlast - Mogelijk oorzaken - Opdracht 2 Oplossingen

Nadere informatie

In de directe omgeving van de Ir. Molsweg is geen oppervlaktewater aanwezig.

In de directe omgeving van de Ir. Molsweg is geen oppervlaktewater aanwezig. Waterparagraaf Algemeen Huidige situatie De Ir. Molsweg tussen de Pleijweg en de Nieland bestaat uit een enkele rijbaan met twee rijstroken. Via een rotonde sluit de Ir. Molsweg aan op de Nieland. De rijbaan

Nadere informatie

Bijlage B: Waterparagraaf Burgemeester Moonshof te Raamsdonk 8 december 2016

Bijlage B: Waterparagraaf Burgemeester Moonshof te Raamsdonk 8 december 2016 Bijlage B: Waterparagraaf Burgemeester Moonshof te Raamsdonk 8 december 2016 M E M O Onderwerp : Waterparagraaf Locatie : Burgemeester Moonshof te Raamsdonk Opdrachtgever : Bolton Bouw Datum : 8 december

Nadere informatie

CONTROLEPLAN 51.00. binnenriolering. www.controleplannen.nl. Over dit controleplan

CONTROLEPLAN 51.00. binnenriolering. www.controleplannen.nl. Over dit controleplan CONTROLEPLAN 51.00 binnenriolering www.controleplannen.nl Inhoud Over dit controleplan A Organisatie P2 B Techniek P7 C Inspectielijst P10 Het STABU-bestek geeft voor een aantal elementen onder dit hoofdstuk

Nadere informatie

Beter omgaan met hemelwater

Beter omgaan met hemelwater Beter omgaan met hemelwater Informatie over het afkoppelen van het dakoppervlak Wat kunt u doen? Van alles eigenlijk. Een van de gemakkelijkste dingen die u gewoon thuis kunt doen, is de regenpijp doorzagen.

Nadere informatie

Bijlage 14-1: Stedelijke wateropgave Kern Emmen

Bijlage 14-1: Stedelijke wateropgave Kern Emmen Bijlage 14-1: Stedelijke wateropgave Kern Emmen Situatie Kern Emmen Kern Emmen omvat het centrumgebied van Emmen en de wijken Emmermeer, Hoge Loo en Spoorzijde. Het bestaat overwegend uit dicht bebouwd

Nadere informatie

Oktober 2014 KLEIN WAAR HET KAN, GROOT WAAR HET MOET. Solutions for Essentials

Oktober 2014 KLEIN WAAR HET KAN, GROOT WAAR HET MOET. Solutions for Essentials Oktober 2014 Tegra Putten Product Brochure KLEIN WAAR HET KAN, GROOT WAAR HET MOET Tegra Putten Inhoudsopgave 1. Het Tegra familie-concept; klein waar het kan, groot waar het moet pag. 3 2. Waarom kiest

Nadere informatie

Projectnummer: C Opgesteld door: Joost Veltmaat. Ons kenmerk: :0.11. Kopieën aan:

Projectnummer: C Opgesteld door: Joost Veltmaat. Ons kenmerk: :0.11. Kopieën aan: MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Mercatorplein 1 Postbus 1018 5200 BA 'shertogenbosch Tel 073 6809 211 Fax 073 6144 606 www.arcadis.nl Onderwerp: 2D berekening water op straat Blarenkamp Ottersum 'shertogenbosch,

Nadere informatie

Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid

Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid 1 Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid Probleem Losliggende stenen, vervuild, dichtgeslibd en niet meer doorlatend 2 Drainvoeg wat is het? waterdoorlatende infiltratievoeg

Nadere informatie

Rapport. Voorstel hemelwaterbehandeling nieuwbouw kantoren Achmea Apeldoorn. Rapportnummer: G Datum: 21 januari SvdA/CD/KS/G RA

Rapport. Voorstel hemelwaterbehandeling nieuwbouw kantoren Achmea Apeldoorn. Rapportnummer: G Datum: 21 januari SvdA/CD/KS/G RA Rapport Lid ONRI ISO-9001: 2000 gecertificeerd Voorstel hemelwaterbehandeling nieuwbouw kantoren Achmea Apeldoorn Rapportnummer G 15798-6 d.d. 21 januari 2008 Opdrachtgever: ABC Management groep Peutz

Nadere informatie

Watertoets Klaproosstraat 13, Varsseveld

Watertoets Klaproosstraat 13, Varsseveld Notitie Contactpersoon Inkie Goijer Datum 1 augustus 2008 Kenmerk N002-4579913IGO-evp-V03-NL 1.1 Inleiding De watertoets De watertoets is een instrument dat ruimtelijke plannen toetst op de mate waarin

Nadere informatie

Technische Fiche Reni COMFORT KUNSTSTOF (+) pakket

Technische Fiche Reni COMFORT KUNSTSTOF (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni COMFORT KUNSTSTOF (+) pakket 1. Het Reni COMFORT KUNSTSTOF (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk buiten uw woning gebruiken (vb. voor het sproeien van de tuin) en wilt

Nadere informatie

GEPREFABRICEERDE INFILTRATIEBUIS ZONDER GRIND

GEPREFABRICEERDE INFILTRATIEBUIS ZONDER GRIND GEPREFABRICEERDE INFILTRATIEBUIS ZONDER GRIND Bovenaanzicht Vooraanzicht Ø 300 mm of 370 mm Onderaanzicht L = 3 m of 6 m Net van polyethyleen EPS vlokken Het onderste deel is niet voorzien van geotextiel,

Nadere informatie

Notitie. Onderwerp: Watertoets Looiersplein Projectnummer: Referentienummer: SWNL Datum:

Notitie. Onderwerp: Watertoets Looiersplein Projectnummer: Referentienummer: SWNL Datum: Notitie Onderwerp: Watertoets Looiersplein Projectnummer: 351929 Referentienummer: SWNL-351929 Datum: 04-08-2017 1 Inleiding De Linden Groep is voornemens het Looiersplein in Purmerend te her ontwikkelen.

Nadere informatie

snel en ruimtebesparend

snel en ruimtebesparend het snel en ruimtebesparend duurzaam infiltreren 2 Tel.: +31(0)523 28 81 65 E-mail: info@wavin.nl Inhoudsopgave 1. Wavin verticale Infiltratie: snel en ruimtebesparend pag. 4 2. Waarom kiest u voor het

Nadere informatie

In deze memo beschrijven wij de bestaande situatie en de omgang van het vuil- en regenwater binnen het plan.

In deze memo beschrijven wij de bestaande situatie en de omgang van het vuil- en regenwater binnen het plan. NOTITIE Project: Bouwplan Deel 54 te Gemert Betreft: Waterplan Opsteller en datum: Mark Grasveld, 1 juli 2016 Kenmerk: G198/003/2016/0701N01v2 1. Inleiding Bouwbedrijf Raaijmakers ontwikkelt het bouwplan

Nadere informatie

Technische Fiche Reni PLUS BETON pakket

Technische Fiche Reni PLUS BETON pakket regenwater Technische Fiche Reni PLUS BETON pakket 1. Het Reni PLUS BETON pakket Wilt u regenwater voornamelijk binnen uw woning gebruiken en wilt u daarvoor voldoende regenwater in voorraad hebben, dan

Nadere informatie

Distributie Projectnummer Waterparagraaf De Bakermat Eindhoven Thijs Visser, aangepast door Doede Boomsma

Distributie Projectnummer Waterparagraaf De Bakermat Eindhoven Thijs Visser, aangepast door Doede Boomsma Memo Ter attentie van dhr. Dennis van de Ven SDK Vastgoed Datum 1 augustus 2016 Versie V03 Distributie Projectnummer 161098 Onderwerp Waterparagraaf De Bakermat Eindhoven Opgesteld door Thijs Visser, aangepast

Nadere informatie

Landgoed Heijbroeck. Waterparagraaf. Datum : 11 juni Bureau van Nierop, Landgoed Heijbroeck, Waterparagraaf 1

Landgoed Heijbroeck. Waterparagraaf. Datum : 11 juni Bureau van Nierop, Landgoed Heijbroeck, Waterparagraaf 1 Landgoed Heijbroeck Waterparagraaf Datum : 11 juni 2013 Auteur Opdrachtgever : W.J. Aarts : Fam. van Loon 1 VOORWOORD In opdracht van Fam. van Loon is er door Bureau van Nierop een waterparagraaf conform

Nadere informatie

Werking Buffersysteem Siberië fase 1 en 2 in 2015

Werking Buffersysteem Siberië fase 1 en 2 in 2015 Werking Buffersysteem Siberië fase 1 en 2 in 2015 Aanleiding Wayland B.V., de eigenaar van een deel van de waterlopen in Siberië, heeft op 16 januari 2015 gemeld dat de waterpeilen in de waterlopen van

Nadere informatie