De schatten van Jantje

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De schatten van Jantje"

Transcriptie

1 De schatten van Jantje A.B. van Tienhoven bron. Gebr. Kluitman, Alkmaar ca (2de druk) Zie voor verantwoording: dbnl / erven Freddie Langeler

2 2 [De schatten van Jantje] Klein Jantje kreeg een nieuwe broek, een broek met diepe zakken, Wat was hij blij, om alles wat hij daar wel in kon pakken; Een zakdoek, met er op gedrukt twee clowntjes en een paardje; Met mooie pluimen op zijn kop en strikken in zijn staartje; Een tol, een fluitje, een stuk touw, een grappig duikelpopje, Een stukje potlood en een schelp, een fleschje met een stopje, Een kleine blikken auto en een wollen speelgoed-hondje. Een ring van de gordijnen en een kaatsbal en een klontje, Een heel klein teddy-beertje en een aardig klein soldaatje, Een leeg kartonnen doosje en een bont reclameplaatje. Dat alles kon klein Jantje in zijn beide zakken pakken En nog kon Jantje loopen met zijn handen in zijn zakken. Toen Jantje naar zijn bed ging, heeft hij eerst zijn heele boeltje Heel netjes opgevouwen op zijn eigen kinderstoeltje, De nieuwe broek lag bovenaan, de zakken volgeladen. Waar Jantje in zijn slaap aan dacht, dat kan je vast wel raden!

3 3

4 4 Hij ligt nu van de schatten in zijn nieuwe broek te droomen, Zie, hoe de dingen één voor één van zelf naar buiten komen. De zakdoek komt het allereerst: zie hoe de bal komt rollen; Daar komt die dikzak van een tol, parmant naar buiten tollen. De auto toetert zeven maal, komt dan maar buiten glijden, Want hij is heel voorzichtig en wil niemand overrijden. De duikelpop komt met een sprong, dreigt op zijn kop te vallen, Maar draait zich op het laatst nog om, dat is altijd zoo'n malle.

5 5

6 6 Het beertje komt met veel gebrom; het hondje maakt een praatje, Terwijl hij uit de broekzak komt, gelijk met het soldaatje; Der ring, het potlood en het touw, die kunnen zelf niet komen. Ook 't fleschje en het fluitje niet, zelfs niet in Jantje's droomen. Dat is niet erg, ik haal ze wel. zegt aanstonds het soldaatje En brengt uit Jantje's zak ook mee, het bont reclameplaatje. Nu springen van den zakdoek af, de clowntjes en het paardje Met groote pluimen op zijn kop en strikken in zijn staartje. De clowntjes, het soldaatje en dat rare duikelventje Die maken van den zakdoek nu een aardig circustentje.

7 7

8 8 Wat is dat voor een wild gebrul? 't Lijkt wel van wilde dieren, Een groote tijger en een leeuw zijn vrees'lijk aan het tieren, Die stonden op het plaatje en die willen mee gaan spelen, Ze zijn wel wat verkreukeld, maar dat kan ze niet veel schelen. De duikelpop schrijft nu kordaat op 't ledige papiertje Met groote letters met een krul, een haaltje en een zwiertje: Het groote circus Janneman, uit 't land der schoone droomen, Is met zijn wilde dieren en artiesten aangekomen. Al wie de voorstelling wil zien, komt maar direct naar binnen De lichten worden uitgedaan, het spel kan gaan beginnen.

9 9

10 10 Wie denk je dat als directeur in 't midden van de tent staat? 't Is Jantje zelf die met z'n zweep parmantig in het rond slaat. Eerst komt nu 't knappe paardje. O, dat is zoo'n schrander diertje, Het draaft en galoppeert, als vindt het zelve een pleziertje. Telt met zijn voorpoot in het zand, dat Jantje vier jaar oud is En zonder dat hem iemand zegt, of dat hij warm of koud is, Zoekt hij het mooie schelpje, dat in 't midden ligt begraven En komt met het gevonden ding blij naar zijn baas toe draven, Het hondje springt nu op zijn rug en gaat een eindje rijden, Zit mooi en draait en is niet bang er af te zullen glijden. Het hondje springt nu over 't paard, het paardje over 't hondje En dan gaan beiden heel vlug weg, want dat was 't laatste rondje.

11 11

12 12 Dan komen met een boel lawaai, met grappen en met grollen De clowntjes in een wilde vaart het circus binnen hollen, Ze houden eerst den directeur een beetje voor het lapje; Vertellen hem met veel geschreeuw een dom en heel flauw grapje. Ze slaan elkander op den kop, ze duikelen en tollen Tot dat ze eind'lijk allebei heel dwaas door 't circus rollen. Mijnheer de directeur zegt nu de eene clown tot Jantje Houdt u voor mij die hoepel nu eens even in uw handje. En geeft hem de gordijnring, Jantje houdt dit flink naar boven En 't clowntje springt er zoo maar door, 't is haast niet te gelooven, Dat kan ik ook, zegt August, springt, maar blijft natuurlijk steken En rolt plat op zijn buik, dat zijn de echte circus-streken.

13 13

14 14 Hoor daar eens wat een wild gebrul; de wilde dieren komen, Maar die zijn ongevaarlijk, als je van ze ligt te droomen; Ze willen ook hun kunstjes doen, maar zijn niet erg verstandig, En op 't gebied van kunsten zijn ze altijd erg onhandig. Wie zou ze in de wildernis ook kunstjes willen leeren, Daar waar de leeuw de koning is en zelve kan regeeren! Maar beiden zijn ze heel erg lief. Jan gaat den tijger streelen, De leeuw geeft kopjes als een poes, laat met zijn manen spelen. Het kunstje dat hij maken kan, is zoo: hij staat een poosje Met allebei zijn voorste pooten op het leeg kartonnen doosje. De tijger denkt, dat kan ik ook, gaat 't dadelijk probeeren. En werkelijk, hij kent het goed, hoeft het niet eerst te leeren. Dan loopen ze al brullende, te zamen nog een rondje. Jan geeft hen als belooning nu, de helft elk van het klontje.

15 15

16 16 De duikelpop is aan de beurt, die is het knapst van allen, Omdat hij met zijn dikke buik niet op zijn kop kan vallen. Hoog in het circus spant hij, om zijn kunsten uit te voeren, Het touwtje, en hij maakt daarop de griezeligste toeren. Hij stapt er, of hij op den grond gewoon loopt te marcheeren En gooit met alles in de lucht, dat noemen ze jongleeren, En vangt het weer, het potlood en het fleschje en het stopje, Hij is een duivelskunstenaar, dat gekke duikelpopje. Hij neemt de dikke tol en laat die op het touwtje tollen. En ieder denkt: die komen straks nog naar beneden rollen. En als hij klaar is, duikt hij naar beneden zonder schromen, Om, handig als een poes, weer op zijn voeten neer te komen.

17 17

18 18 Maar Teddy, die is ook niet mis, dat is een vlugge drommel, Die leerde kunsten maken in de speelgoedkast met rommel, Met blokken van de blokkendoos en rails en speelgoeddoozen, Dat hij als kunstemaker hoort nu tot de bolleboozen, Hij zet het doosje op zijn kant en gaat daarop marcheeren, Loopt handig voor- en achteruit, kan prachtig balanceeren. Als hij dit kunstje heeft vertoond op allerlei manieren, Tot algemeen verbazen van de menschen en de dieren, Springt hij ook op den kaatsbal, en loopt daarop ook een poosje, Met evenveel gemak en zwier als op 't kartonnen doosje.

19 19

20 20 Nu is alleen nog aan de beurt het kleine tin soldaatje Die zegt: Wat ik voor kunsten maak, - en dat is heusch geen praatje - Is zoo vol doodsverachting, dat je er van staat te beven. Het kunstje dat ik voor je maak, daar waag ik mee mijn leven, Aan d' eenen kant van 't circus moet gaan staan het duikelpopje Moet onbeweeglijk stilstaan met den kaatsbal op zijn kopje. Aan d' and'ren kant laat de soldaat zich in het zand nu glijden: Als hij dan op het fluitje blaast, komt d' auto binnen rijden. Een knal, een schot, wat is gebeurd? Zou den soldaat iets deeren? O neen, die staat heel rustig op, komt vroolijk aan marcheeren, Toen hem de auto overreed schoot hij het duikelpopje Met 'n kogel uit zijn schietgeweer, den kaatsbal van het kopje. Maar van dat onverwachte schot is Janneman geschrokken En uit zijn diepen slaap ontwaakt. Wat kunnen droomen jokken! Geschoten heeft 't soldaatje niet, is ook niet overreden, Maar Jantje's nieuwe broekje is van zijn stoeltje afgegleden.

21 21

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

In het dorpje waar ik woon staat er heel wat te gebeuren. De burgemeester organiseert een groot feest voor alle inwoners. Er komt een grote kermis

In het dorpje waar ik woon staat er heel wat te gebeuren. De burgemeester organiseert een groot feest voor alle inwoners. Er komt een grote kermis In het dorpje waar ik woon staat er heel wat te gebeuren. De burgemeester organiseert een groot feest voor alle inwoners. Er komt een grote kermis met molens, spiegelpaleis, eendjeskraam, reuzenrad en

Nadere informatie

Per vliegtuig naar droomland

Per vliegtuig naar droomland Per vliegtuig naar droomland J.P.J.H. Clinge Doorenbos bron. Mulder & Zoon, Amsterdam ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/clin001perv01_01/colofon.php 2012 dbnl / erven J.P.J.H.

Nadere informatie

Miauw! Miauw!

Miauw!  Miauw! Onderbouw Thema: jaloezie Miauw! Een verhaal over een meisje dat jaloers is op haar babyzusje. Sinds Dian een zusje heeft moet ze de aandacht van moeder delen. Dat vindt Dian soms heel moeilijk. Miauw!

Nadere informatie

Moeders bloemen. Agatha Snellen. bron Agatha Snellen, Moeders bloemen. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926. 2010 dbnl / erven Agatha Snellen

Moeders bloemen. Agatha Snellen. bron Agatha Snellen, Moeders bloemen. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926. 2010 dbnl / erven Agatha Snellen Moeders bloemen Agatha Snellen bron. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/snel011moed02_01/colofon.htm 2010 dbnl / erven Agatha Snellen 1 2 Moeders bloemen. Het

Nadere informatie

Winter. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Winter. W. de Haan, Utrecht dbnl / erven Rie Cramer

Winter. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Winter. W. de Haan, Utrecht dbnl / erven Rie Cramer Winter Rie Cramer bron. W. de Haan, Utrecht 1911 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006wint01_01/colofon.php 2014 dbnl / erven Rie Cramer 4 5 [Wiesje, wil jij rijen] Wiesje, wil jij

Nadere informatie

CIRCUS HOEPLAKEE. proeftekst (totaal zijn er 13 pagina s)

CIRCUS HOEPLAKEE. proeftekst (totaal zijn er 13 pagina s) CIRCUS HOEPLAKEE proeftekst (totaal zijn er 13 pagina s) Children's Corner CC 2 2000 tekst: liedjesteksten: muziek: Betty Wiegmans, samen met de kinderen Suzanne Wetzel, Bert Plagman, Ad Wammes Ad Wammes

Nadere informatie

Van goeden morgen tot slaap wel

Van goeden morgen tot slaap wel Van goeden morgen tot slaap wel Henriëtte Blaauw bron. Gebroeders Kluitman, Alkmaar 1910 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/blaa012vang01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 3 Goeden Morgen. 't

Nadere informatie

Nanne's reis. Piet Worm. bron Piet Worm, Nanne's reis. A.A.M. Stols, Maastricht dbnl / erven Piet Worm

Nanne's reis. Piet Worm. bron Piet Worm, Nanne's reis. A.A.M. Stols, Maastricht dbnl / erven Piet Worm Nanne's reis Piet Worm bron. A.A.M. Stols, Maastricht 1938 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/worm007nann01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven Piet Worm 2 3 [Nanne's reis] Ik ken een lief

Nadere informatie

Cornelia's dierenboek

Cornelia's dierenboek Cornelia's dierenboek Reinoudina de Goeje bron. S. Warendorf Jr., Amsterdam ca. 1889 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001corn01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 [Cornelia's dierenboek]

Nadere informatie

Flipje Fluiter en zijn vrind

Flipje Fluiter en zijn vrind Flipje Fluiter en zijn vrind Alfred Listal bron. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1913 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/list002flip01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 Flipje Fluiter en zijn vrind Fluiter-Flipje

Nadere informatie

Broertje's boek. Maren Koster. bron Maren Koster, Broertje's boek. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919]

Broertje's boek. Maren Koster. bron Maren Koster, Broertje's boek. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919] Broertje's boek Maren Koster bron. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919] Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/kost012broe01_01/colofon.htm 2005 dbnl / erven Maren Koster 3 Broertje speelt.

Nadere informatie

1. Spugen in de nacht

1. Spugen in de nacht Inhoud 1. Spugen in de nacht 2. Als dat maar goed komt 3. Dalitso weet raad 4. Toch te laat? 5. Ook dát nog 6. Tione mag niet mee 7. Mama is boos 8. Tovermedicijn 9. Is er nog iets dat helpt? 10. Onverwacht

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Lieke is verliefd Lees ook de andere boeken over Lieke: Lieke in de hoofdrol Lieke redt de dieren met tekeningen van ivan & ilia Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.wijzijnvriendinnen.nl

Nadere informatie

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt Paardrijles Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over paard rijlessen, omdat ik zelf op paardrijden zit. Ik wil hier graag iets over vertellen, omdat paardrijden erg leuk is. Ik leer erg veel over paarden

Nadere informatie

Paul van Loon. Allemaal Onzin. Tekeningen Hugo van Look. Leopold / Amsterdam

Paul van Loon. Allemaal Onzin. Tekeningen Hugo van Look. Leopold / Amsterdam Paul van Loon Allemaal Onzin Tekeningen Hugo van Look Leopold / Amsterdam Onzin Vladimir kan niet slapen. Hij ligt in bed en staart naar het raam. De maan schijnt door de gordijnen. Plotseling ritselt

Nadere informatie

Ons eerste boek. plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert. W.F. Oostveen

Ons eerste boek. plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert. W.F. Oostveen Ons eerste boek plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert W.F. Oostveen bron. A.W. Sijthoff, Leiden 1880-1890 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/oost080onse01_01/colofon.php

Nadere informatie

De motorische ontwikkeling van het jonge kind

De motorische ontwikkeling van het jonge kind De motorische ontwikkeling van het jonge kind Balanceren Loopt en trekt speelgoed achter zich aan. Hij kan dit ook achteruitlopend en zowel met de linker als rechter hand Draagt tijdens het lopen in zowel

Nadere informatie

De Tent Module Dans groep 3-4

De Tent Module Dans groep 3-4 De Tent Module Dans groep 3-4 Teksten: Stella van Lieshout Illustraties: Tjarko van der Pol ABC Cultuur is een initiatief van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk www.abccultuur.nl De Tent Harlekijn en

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

De drie beeren. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304 De drie beeren. K.H. Schadd, Amsterdam 1869

De drie beeren. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304 De drie beeren. K.H. Schadd, Amsterdam 1869 bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304. K.H. Schadd, Amsterdam 1869 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_dri007drie01_01/colofon.htm 2010 dbnl *1 [] 1 Een zeer

Nadere informatie

bron Moeder Hubbard en haar hond. P.M. van der Made, Amsterdam 1860

bron Moeder Hubbard en haar hond. P.M. van der Made, Amsterdam 1860 bron. P.M. van der Made, Amsterdam 1860 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_moe003moed01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 2 [.] Vrouw Hubbard had een hond, De schoonste, die men vond, Hij sprong

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

Roodkapje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Roodkapje. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905.

Roodkapje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Roodkapje. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905. Roodkapje Jacob Grimm en Wilhelm Grimm bron. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/grim001rood01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 3 [Roodkapje] Er was eens

Nadere informatie

Storm in het bos. Storm in het bos. Isabel Versteeg Storm in het bos

Storm in het bos. Storm in het bos. Isabel Versteeg Storm in het bos Zwijsen Zwijsen Ties woont in het bos, met mama en de rest van de groep. Op een dag gaat het hard stormen. Bomen zwaaien heen en weer. En takken vallen op de grond. Ties slaat op de vlucht. Maar hij raakt

Nadere informatie

De Boomhut Module muziek groep 3-4

De Boomhut Module muziek groep 3-4 De Boomhut Module muziek groep 3-4 Teksten: Stella van Lieshout Illustraties: Tjarko van der Pol In samenwerking met Centrum voor de Kunsten Beverwijk en ABC Cultuur Contact: DeboraVollebregt@centrumvoordekunstenbeverwijk.nl

Nadere informatie

Marietje Witteveen. bron Marietje Witteveen, Karel en Mienet 2. Luctor, z.p. ca dbnl / erven Marietje Witteveen

Marietje Witteveen. bron Marietje Witteveen, Karel en Mienet 2. Luctor, z.p. ca dbnl / erven Marietje Witteveen Karel en Mienet 2 Marietje Witteveen bron. Luctor, z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/witt133kare01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven Marietje Witteveen 2 [Karel en Mienet

Nadere informatie

Sammie is kwijt Sascha Duif Groep 3C van OBS t Hout in Helmond

Sammie is kwijt Sascha Duif Groep 3C van OBS t Hout in Helmond Sammie is kwijt Sammie is kwijt 2015 Sascha Duif Groep 3C van OBS t Hout in Helmond Het is een hele warme zomerdag. In een klein dorpje hier ver vandaan is de kleine Sam in de tuin aan het spelen met

Nadere informatie

Aankleding: ballonnen, slingers, rode neuzen, jongleerspullen,

Aankleding: ballonnen, slingers, rode neuzen, jongleerspullen, Event Circus Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er deze les 5 oefeningen

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 7 8 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8

De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8 De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8 Teksten: Stella van Lieshout Illustraties: Tjarko van der Pol ABC Cultuur is een initiatief van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk www.abccultuur.nl De

Nadere informatie

KIND TOCH! Een bad op straat

KIND TOCH! Een bad op straat KIND TOCH! Een bad op straat Bom bom bom bom Bom bom bom bom doet de klok op het plein. Het is acht uur. Noor stapt naar haar school. Het is erg nat op straat. En ook op het plein. Kijk, daar staat Vik

Nadere informatie

Thom de dino vriend. Lize Ippel

Thom de dino vriend. Lize Ippel Thom de dino vriend Thom de dino vriend Lize Ippel Schrijver: Lize Ippel Coverontwerp: Lize Ippel ISBN: 9 789402 122862 Lize Ippel Inhoud De droom van Thom 7 Dolle dino dag 13 Nattigheid 21 Appeltaart

Nadere informatie

Lucie en hare moeder

Lucie en hare moeder Lucie en hare moeder Reinoudina de Goeje bron. Jacs. G. Robbers, Rotterdam 1870 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001luci01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Lucie en hare moeder, door Agatha.

Nadere informatie

Pannekoeken bakken. Anna Sutorius. Zie voor verantwoording:

Pannekoeken bakken. Anna Sutorius. Zie voor verantwoording: Pannekoeken bakken Anna Sutorius bron. Met illustraties van B. Midderigh-Bokhorst. Uitg. Venn. v/h erven Martin G. Cohen, Den Haag 1929 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/suto002pann01_01/colofon.php

Nadere informatie

DE VURIGE HOUTHAKKER

DE VURIGE HOUTHAKKER DE VURIGE HOUTHAKKER Het kinderverhaal De vurige houthakker is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE). Alle informatie is te vinden op de website

Nadere informatie

dan stonden we hier nu niet zo verloren in het land

dan stonden we hier nu niet zo verloren in het land Goh, wat is de wereld groot, of zijn wij zo klein? En waar zou de brievenbus zijn? Want ik wil zo graag mijn brief posten voor de poes, is de brievenbus soms achter de roze bloem? Waarom heeft ze die er

Nadere informatie

4 In de tekst staat: Dit is een recept voor een toetje. Weet jij wat een recept is? Kruis de goede zin aan.

4 In de tekst staat: Dit is een recept voor een toetje. Weet jij wat een recept is? Kruis de goede zin aan. Blok 2 LB 16-17 LES 1 MAAK EEN TOETJE Lees de tekst in het leesboek nog niet. 1 Kijk naar de plaatjes. Nu weet je al heel veel. 1 Hier staat hoe je een toetje maakt. Hier staat hoe je een pop maakt. 2

Nadere informatie

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen.

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen. LES 15. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan achterover een koprol maken. - De leerling speelt zonder conflicten het spel enige tijd. - De leerling gooit de bal op het moment dat

Nadere informatie

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal werkblad Basisopstelling opstelling in 3 vakken klimramen aan de korte kant Vak 1 Glijden en klimmen Vak Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal 3 Groot -3 klimramen 6 banken 6 matten 1

Nadere informatie

Bal in de hoepel gooien

Bal in de hoepel gooien Bal in de hoepel gooien Ga achter de lijn staan met een bal in je handen. Gooi de bal in de eerste hoepel vervolgens in de tweede dan de derde enz, enz. De bal mag de rand van de hoepel niet raken. Je

Nadere informatie

Lesbrief. De vis op het droge. Laros & de Jong beeldmakerij. De vis op het droge. spreekwoorden en spelen met woorden

Lesbrief. De vis op het droge. Laros & de Jong beeldmakerij. De vis op het droge. spreekwoorden en spelen met woorden Laros & de Jong beeldmakerij spreekwoorden en spelen met woorden Beste leerkracht, Binnenkort gaat u met uw leerlingen naar de poppentheatervoorstelling de Vis op het Droge van Beeldmakerij Laros & de

Nadere informatie

Circus les 1. Doelen:

Circus les 1. Doelen: Circus les 1 Doelen: - De speler kan meerdere keren de bal stuiten, waarbij niet te hard op de bal geslagen wordt - De speler kan onderhands en bovenhands een bal geplaatst gooien met een aangepaste bewegingsuitslag

Nadere informatie

Burny Bos. Knofje. Alle verhalen. Met illustraties van Harmen van Straaten. Leopold / Amsterdam

Burny Bos. Knofje. Alle verhalen. Met illustraties van Harmen van Straaten. Leopold / Amsterdam Burny Bos Knofje Alle verhalen Met illustraties van Harmen van Straaten Leopold / Amsterdam Knofje_bundel_pr2 06-05-09 15:45 Pagina 4 Een geheime hut Kijk. Daar loopt Knofje. Dat meisje met dat staartje.

Nadere informatie

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk?

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk? SPEL 1 Kangoeroe buidel-dief Alle kangoeroe s (kinderen) hebben wat lekkers in hun buidel, op 1 kangoeroe na. Die kangoeroe probeert het lekkers van de andere kangoeroe s af te pakken totdat die alles

Nadere informatie

De geschiedenis van de vijf biggetjes

De geschiedenis van de vijf biggetjes De geschiedenis van de vijf biggetjes Een leerzaam en grappig prentenboek voor kinderen, oud en jong J.J.A. Goeverneur bron. C. Kooyker, Leiden 1871 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goev001gesc01_01/colofon.php

Nadere informatie

Bennie's prentenboek

Bennie's prentenboek Bennie's prentenboek B. Midderigh-Bokhorst en S. Maathuis-Ilcken bron B. Midderigh-Bokhorst, Bennie's prentenboek. G.B van Goor Zonen, Gouda ca. 1920 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/midd035benn01_01/colofon.php

Nadere informatie

Kasteelrace. Commando E.B/A.V.H.

Kasteelrace. Commando E.B/A.V.H. Kasteelrace Wie? Max. 6 leerlingen Wat heb je nodig? blokken Wat moet je doen? Je gaat samen met de andere horigen een kasteel bouwen voor de kasteelheer. Na het startsein pak je één blok en rent direct

Nadere informatie

Circus les 2. Doelen:

Circus les 2. Doelen: Circus les 2 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten - De speler kan meerdere ballonnen in de lucht houden - De speler kan het racket aan het einde vasthouden alsof het een handje geeft - De speler

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

IEDEREEN. Probeer zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren.

IEDEREEN. Probeer zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren. SPEELPLAATS regels Evenwichtsspelen Probeer zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren. 1. Gebruik de borden enkel waarvoor ze dienen. 2. Wacht je beurt af en laat iedereen een keer. 3. Leg de evenwichtsborden

Nadere informatie

Zie ginds komt de stoomboot. Hij komt, hij komt!

Zie ginds komt de stoomboot. Hij komt, hij komt! Hij komt, hij komt! Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint. Mijn beste vriend, jouw beste vriend, De vriend van ieder kind. Mijn hartje klopt, Mijn hartje klopt zo blij. Wat brengt hij jou, wat brengt

Nadere informatie

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN:

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN: LES 34. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Steile wand klimmen - De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot bovenaan de berg. Stoeicircuit: - De leerling speelt zonder conflicten het spel

Nadere informatie

Het is stil in de klas. Iedereen zit te zweten boven een taaltoets. Een belangrijke, heeft meester Frank gezegd. Tijn legt zijn vel papier op de rand

Het is stil in de klas. Iedereen zit te zweten boven een taaltoets. Een belangrijke, heeft meester Frank gezegd. Tijn legt zijn vel papier op de rand 1 Het is stil in de klas. Iedereen zit te zweten boven een taaltoets. Een belangrijke, heeft meester Frank gezegd. Tijn legt zijn vel papier op de rand van zijn tafel. Hij vond het niet zo moeilijk en

Nadere informatie

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto.

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. Schaapje Schaap en de Wolkjes Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. De schaapjes hebben een mooie stal, met zacht stro om in te slapen. Kom, zegt Nina, we gaan slapen, ik ben moe. Maar

Nadere informatie

Heb je wel eens een dier iets zien doen wat mensen ook. Kan jij dat ook? Laat het kind het balanceren voordoen.

Heb je wel eens een dier iets zien doen wat mensen ook. Kan jij dat ook? Laat het kind het balanceren voordoen. bij het telboek Hooggeëerd publiek Tekst en illustraties van Els Vlieger Deze lesideeën horen bij Hooggeëerd publiek! en zijn gemaakt door juf Maike. Op haar website www.jufmaike.nl vind je nog meer ideeën,

Nadere informatie

Het feest van Koning Beer

Het feest van Koning Beer Het feest van Koning Beer Louis Moe bron. G.B. van Goor Zonen Den Haag 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/moe_001fees01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Het feest van koning Beer] De winter

Nadere informatie

De allerliefste oppas

De allerliefste oppas De allerliefste oppas Met de ene oppas ga ik buiten spelen door de andere wordt altijd thee gezet bij de derde zal ik mij echt nooit vervelen en van de vierde mag ik lekker laat naar bed Met de ene oppas

Nadere informatie

Nieuw AB boek, naar een oud rijmpje, en op een aardig wijsje

Nieuw AB boek, naar een oud rijmpje, en op een aardig wijsje Nieuw AB boek, naar een oud rijmpje, en op een aardig wijsje Jan Schenkman bron. I. de Haan, Haarlem 1856 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/sche039nieu03_01/colofon.php 2010 dbnl t.o.

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 5 6 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10

Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10 Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10 Week 1 - Leerlijn: balanceren, bew thema: balanceren Balanceren op een bank, op een bank in het wandrek

Nadere informatie

Een nieuw aardig prentenboek

Een nieuw aardig prentenboek Een nieuw aardig prentenboek Heinrich Hoffmann Vertaald door: W.P. Razoux bron (vert. W.P. Razoux). J. Vlieger, Amsterdam ca. 1885 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hoff049nieu01_01/colofon.php

Nadere informatie

september 2014 vanaf 7 jaar Lach! tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte

september 2014 vanaf 7 jaar Lach! tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte september 2014 vanaf 7 jaar Lach! tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Lach! 1 Ik wil paarse haren. Maar hé dat is flauw, m n moeder zegt nee, dus ik verf ze maar blauw tekst: Marian van Gog muziek:

Nadere informatie

1. Bij oma op de mat. Wat zal hij eens gaan doen? Vogeltjes schieten? O, maar dan moet hij eerst weer naar huis om zijn katapult te

1. Bij oma op de mat. Wat zal hij eens gaan doen? Vogeltjes schieten? O, maar dan moet hij eerst weer naar huis om zijn katapult te 1. Bij oma op de mat Hé, waar ga je heen? Yambwe doet net of hij niks hoort. Hij duikt snel achter de kookhut. Hé, Yambwe! schettert de stem van zijn zus weer. Yambwe!! Yambwe houdt zich stil. Zachtjes

Nadere informatie

Naar bed, naar bed! Rik van Spronsen. Zie voor verantwoording:

Naar bed, naar bed! Rik van Spronsen. Zie voor verantwoording: Naar bed, naar bed! Rik van Spronsen bron Z.n., z.p. ca. 1940 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/spro009naar01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven Rik van Spronsen en Freddie Langeler 1 Wie

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3 THEMA ENERGIE > Kleuter & Eerste graad > Lessuggesties en activiteiten 2. 1. Lessuggesties Leon en de ikkietikkietijd en activiteiten op klasniveau Het verhaal Tekening 1 Hallo iedereen ik ben Leon. Ik

Nadere informatie

De stippelspelen.

De stippelspelen. De stippelspelen Igor gaat naar de Stippelspelen, dé wedstrijd voor gestippelde atleten. Wat is er leuker dan het organiseren van Stippelspelen voor je kleuters? Gewoon op school! Natuurlijk is het leuk

Nadere informatie

Bij de wilde beesten af

Bij de wilde beesten af Doe mee met deze spectaculaire recordpoging! Bij de wilde beesten af De jaarlijkse recordpoging op Animal Event wordt dit jaar beestachtig leuk! We gaan ditmaal onder leiding van creatief trainer Judith

Nadere informatie

Hans de Beer. Het grote boek van Kleine IJsbeer. Tien avonturen met Lars. De Vier Windstreken. Hans de Beer. avonturen

Hans de Beer. Het grote boek van Kleine IJsbeer. Tien avonturen met Lars. De Vier Windstreken. Hans de Beer. avonturen Hans de Beer Inclusief een nawoord, vol schitterende schetsen, over de wereldberoemde illustrator Hans de Beer. Hans de Beer Alle populaire verhalen van kleine ijsbeer Lars in een bundel. Het grote boek

Nadere informatie

De vrolijke treinreis

De vrolijke treinreis De vrolijke treinreis J.P.J.H. Clinge Doorenbos bron. Mulder & Zoon, Amsterdam ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/clin001vrol01_01/colofon.php 2012 dbnl / erven J.P.J.H. Clinge

Nadere informatie

kan doen draaien zoals het hoort!

kan doen draaien zoals het hoort! Het rommelt in Circus Ribaldo. De dieren krijgen geen eten meer, de acrobaten vinden de trapeze niet meer veilig omdat de tent zo versleten is en de clowns krijgen niemand meer aan het lachen met hun kapotte

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

Hansje in 't Bessenland

Hansje in 't Bessenland Hansje in 't Bessenland Johanna Wildvanck bron. C.A.J. van Dishoeck, Bussum 1928 (10de druk) Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/wild054hans01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven Johanna Wildvanck

Nadere informatie

Boekverslag Engels Dear nobody door Berlie Doherty

Boekverslag Engels Dear nobody door Berlie Doherty Boekverslag Engels Dear nobody door Berlie Doherty Boekverslag door een scholier 1627 woorden 11 mei 2005 6,5 42 keer beoordeeld Auteur Berlie Doherty Eerste uitgave 1994 Vak Engels A.Zakelijke gegevens

Nadere informatie

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink Stan Geschreven door Eline Willemse Illustraties van Dick Rink http://www.dickrink.nl Copyright 2013 Stan is een beer. Een hele lieve beer. Een beer die zich af en toe een beetje alleen voelt. En weet

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

Deel 1. De eerste oorlogsdagen

Deel 1. De eerste oorlogsdagen Deel 1 De eerste oorlogsdagen Vrijdag 10 mei 1940, heel vroeg in de ochtend Luchtaanval Chris wordt wakker van harde dreunen en zwaar gebrom. Vliegtuigen, weet hij meteen. Zware vliegtuigen, bommenwerpers!

Nadere informatie

vroeger, toen opa en oma nog klein waren

vroeger, toen opa en oma nog klein waren vroeger, toen opa en oma nog klein waren In de kleuterklassen zijn we bezig geweest met het project: Vroeger, toen opa en oma nog klein waren. We hadden aan alle kinderen gevraagd of ze van thuis spulletjes

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Hooggeëerd publiek. Twee eeuwen circus in Nederland. Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Stichting Jaar van het Circus

Hooggeëerd publiek. Twee eeuwen circus in Nederland. Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Stichting Jaar van het Circus 1 Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Stichting Jaar van het Circus Hooggeëerd publiek Twee eeuwen circus in Nederland Het Jaar van het Circus is door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, de Vereniging

Nadere informatie

maken de kinderen een dierenmasker en kruipen in de huid van het dier dat op het masker staat.

maken de kinderen een dierenmasker en kruipen in de huid van het dier dat op het masker staat. 5. Een beestenboel Tijdens deze activiteit: maken de kinderen een dierenmasker en kruipen in de huid van het dier dat op het masker staat. Inrichting speelleeromgeving Deze activiteit begint in de safarihoek,

Nadere informatie

Horsemanship. Thema december 2018

Horsemanship. Thema december 2018 Horsemanship Thema december 2018 Horsemanship Allereerst gaat het bij Horsemanship om de harmonie tussen mens en paard. De communicatie van ons, als mensen onderling, is heel anders dan die van paarden

Nadere informatie

Poelie de Verschrikkelijke. Bowie. Krabbel. IJtje. Truffel. Krabbel & Nies Schut.indd 2

Poelie de Verschrikkelijke. Bowie. Krabbel. IJtje. Truffel. Krabbel & Nies Schut.indd 2 Poelie de Verschrikkelijke Bowie Krabbel IJtje Truffel Krabbel & Nies 1-112 + Schut.indd 2 23-09-16 15:49 Bonbon Picasso Nies Buster Oidipoes Krabbel & Nies 1-112 + Schut.indd 3 23-09-16 15:49 Op de vlucht

Nadere informatie

Het dwergjesfeest. Alfred Listal. bron Alfred Listal, Het dwergjesfeest. Kluitman, Alkmaar dbnl

Het dwergjesfeest. Alfred Listal. bron Alfred Listal, Het dwergjesfeest. Kluitman, Alkmaar dbnl Het dwergjesfeest Alfred Listal bron. Kluitman, Alkmaar 1927 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/list002dwer01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Het dwergjesfeest] Wanneer de lieve Zomer komt

Nadere informatie

De boekenbeer Module dans groep 1-2

De boekenbeer Module dans groep 1-2 De boekenbeer Module dans groep 1-2 Teksten: Stella van Lieshout Illustraties: Tjarko van der Pol In samenwerking met Centrum voor de Kunsten Beverwijk en ABC Cultuur Contact: DeboraVollebregt@centrumvoordekunstenbeverwijk.nl

Nadere informatie

Hond. in s he van t Wolf. hui. Sylvia Vanden Heede. Met illustraties van Marije Tolman

Hond. in s he van t Wolf. hui. Sylvia Vanden Heede. Met illustraties van Marije Tolman Hond Sylvia Vanden Heede Met illustraties van Marije Tolman hui in s he van t Wolf www.lannoo.com Registreer u op onze website en we sturen u regelmatig een nieuwsbrief met informatie over nieuwe boeken

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4 Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem Aantal kinderen: max: 4 Toestemming van de ouders? Aandachtspunt: Observeren niveau, behoefte

Nadere informatie

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf.

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf. stippenboekje Toen de Heere Jezus op de aarde was, kwam er op een dag een man naar Hem toe. Die man vond zichzelf heel goed. Dat wilde hij bewijzen en tegelijk Jezus iets verkeerds laten zeggen. Daarom

Nadere informatie

Ronny de pony en Hein het konijn gaan naar het ziekenhuis. Urologie. Tekst: Ann Danckaert. Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws

Ronny de pony en Hein het konijn gaan naar het ziekenhuis. Urologie. Tekst: Ann Danckaert. Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws Urologie Ronny de pony en Hein het konijn gaan naar het ziekenhuis Urologie Tekst: Ann Danckaert Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws Het is heel vroeg in de morgen. Samen met zijn mama stapt Ronny de

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Een baas voor Mallekat

Een baas voor Mallekat Een baas voor Mallekat Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog veel meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat 2011 en digiboeken.org/paraplu

Nadere informatie

Bekroonde gedichten Zeeuws-Vlaamse jongeren AvW-poëziewedstrijd 2014

Bekroonde gedichten Zeeuws-Vlaamse jongeren AvW-poëziewedstrijd 2014 Bekroonde gedichten Zeeuws-Vlaamse jongeren AvW-poëziewedstrijd 2014 1. Basisonderwijs Lief Ik vind je leuk, ik vind je lief Voor jou schrijf ik deze brief Wat ben je stoer, wat ben je mooi Je haar zit

Nadere informatie

't Avontuur van Piet Pelle op zijn Gazelle

't Avontuur van Piet Pelle op zijn Gazelle 't Avontuur van Piet Pelle op zijn Gazelle Ko Doncker bron. Gazelle Rijwielfabriek, Dieren ca. 1947 (onbekende druk) Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/donc003tavo01_01/colofon.php 2012

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie