Water - Monsterneming van steekmonsters oppervlaktewater met een emmer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Water - Monsterneming van steekmonsters oppervlaktewater met een emmer"

Transcriptie

1 Pagina 1 van 15 auteur(s) : gewijzigd : autorisator : paraaf autorisator : H.A.J. van Rodijnen I. Brongers J.van Harmelen datum vrijgave : beheerder : 1 juni 2015 W. Wilts W001 oppervlaktewater met een emmer Versiebeheer versie nummer datum vrijgave versie nummer datum vrijgave versie nummer datum vrijgave versie nummer datum vrijgave

2 Pagina 2 van 15 Wijzigingen in deze versie ten opzichte van de vorige versie: Deze versie is een vervolg op versie 4.0 uit december Tekst wijziging Niet vluchtige organische parameters Deze parametergroep is verwijderd uit paragraaf Tekst monstermateriaal voor niet vluchtige organische parameters was foutief. NEN 6600 is leidend en daar wordt aangegeven dat dit niet mag met PE. Dit kan alleen met Fluoropolymeer (PFTE, TFE) of RVS. Voor deze parameter groep is een aparte paragraaf in deze RWSV gemaakt.

3 Pagina 3 van DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Dit Rijkswaterstaat Voorschrift (RWSV) beschrijft de uitvoering van het nemen van steekmonsters. De methode is van toepassing voor de monsterneming in zoet en zout oppervlaktewater en is geschikt voor monsterneming vanaf een vaartuig, vast meetstation, kade en oever. 2. TERMEN EN DEFINITIES Oppervlaktewater Water dat stroomt over of verblijft op het aardoppervlak Zoet, brak, zout oppervlaktewater Zoet oppervlaktewater bevat minimale hoeveelheden zouten, tot 300 mg/l. Brak oppervlaktewater bevat tot mg/l zouten. Zout oppervlaktewater bevat meer dan mg/l zouten. In dit document wordt aan brak oppervlaktewater gerefereerd als zout oppervlaktewater. Monsterneming De werkwijze om aan een water een zoveel mogelijk representatief deel te onttrekken met het doel een aantal duidelijk omschreven eigenschappen te onderzoeken. Representatief monster Een monster waarvan de samenstelling zo goed mogelijk overeenkomt met de totale hoeveelheid te onderzoeken oppervlaktewater of een specifiek gedeelte daarvan. Steekmonster Een afzonderlijk monster dat willekeurig (wat betreft tijdstip en/of plaats) op een zeker moment aan het water wordt onttrokken. Parameter Meetbare stof, stofgroep of grootheid. Vluchtige organische stoffen In het algemeen koolwaterstoffen met een kookpunt lager dan 300 C (bij een druk van 101 kpa), in het bijzonder verbindingen behorend tot de parametergroepen: - monocylische aromatische koolwaterstoffen (MAK s); - vluchtige gehalogeneerde koolwaterstoffen (VHK, VCK, VOX). Zware metalen Alle anorganische elementen vanaf atoomnummer 21. Radiochemische parameters Radioactieve isotopen van chemische stoffen.

4 Pagina 4 van 15 Plankton, chlorofyl Alle levende organismen, die in het water zweven of drijven, kleiner dan 5 mm. Onderscheid in fytoplankton (plantaardig) en zoöplankton (dierlijk). Chlorofyl is in deze context de groene bladkleurstof van het fytoplankton. Microbiologische parameters Bacteriën (exclusief cyanobacteriën/blauwalgen), virussen en eencellige schimmels. Zuurstof, opgelost In water opgelost zuurstofgas onder atmosferische druk en temperatuur. Algemeen fysischchemische parameters Alle niet hiervoor genoemde parameters van chemisch/fysische aard. Voorbeelden zijn nutriënten (stikstof, fosfaat, sulfaat e.d.), zuurgraad, geleidendheid, hardheid, zwevend stof. PE Polyetheen, polyethyleen. RVS Roestvast/corrosievast staal, inox, minimaal AISI 304 (18/8). Voor zout water AISI 316 (18/10/2,5). Teflon Fluoropolymeer, PTFE, TFE, PVDF

5 Pagina 5 van PROCESBESCHRIJVING 3.1. Processchema Schema Index

6 Pagina 6 van 15 Schema Index Toelichting op het processchema Zie de volgende paragrafen Uitvoeringsopdracht Bij iedere monsterneming moet een uitvoeringsopdracht met monsternemingsinvulformulier(en) aanwezig zijn met daarop onder meer vermeld de volgende aanwijzingen: De naam/coördinaten van de monsternemingslocatie en monsternemingsdiepte; Met welk apparaat de monsterneming uitgevoerd moet worden (het veldapparaattype; bijvoorbeeld in dit RWSV "emmer"); Het aantal en soort flessen dat er op de locatie gevuld moet worden; De wijze van conserveren en in welke flessen vooraf een conserveringsmiddel is gedoseerd; Registratie van het monsternemingstijdstip, veldwaarnemingen e.d.

7 Pagina 7 van Toestellen en hulpmiddelen Emmer: meet-/monsternemingsomgeving Het geheel aan voorzieningen bestaande uit: Emmer met schenktuit, inhoud 5 tot 10 l, zonodig voorzien van een nylonkoord van voldoende lengte; Trechter (diameter circa 15 cm) met lange steel die reikt tot op de bodem van de monsterfles, met schuin afgesneden uitloop waarvan de inwendige diameter 4 mm à 5 mm bedraagt (zie Bijlage 1); Roerlepel (optioneel); Schenkbeker, inhoud 250 ml tot 1000 ml (optioneel). Het materiaal is afhankelijk van te onderzoeken parameters van RVS, PE of teflon waarbij de trechter desgewenst kan worden verlengd met een gelijkvormige uitloop van geschikt materiaal; Flambeertoestel of ethylalcohol 70% Monsterflessen en etiketten Monsterflessen dienen door de analyserende laboratoria verstrekt te worden. Bij de flessenkeuze moet i.v.m. beïnvloeding van het monster, rekening gehouden worden met het materiaal waarvan de monsterfles is vervaardigd, de voorbehandeling van de monsterfles en het flesvolume. Voorzie de monsterflessen van etiketten met daarop tenminste een unieke monsteridentificatie, de datum van monsterneming en de te onderzoeken parameters Conserveringsmiddelen Eventuele conserveringsmiddelen dienen onder kwaliteitscontrole van de analyserende laboratoria aangemaakt en verstrekt te worden. In een aantal gevallen kan in de monsterfles al een conserveringsmiddel aanwezig zijn. In andere gevallen moet dit meteen na monsterneming worden toegevoegd. In RWSV W004 zijn conserveringsmethoden opgenomen zoals voorfiltratie en toevoegen van conserveringsreagentia Persoonlijke beschermingsmiddelen Veiligheidsbril, ongepoederde PE-handschoenen en oogwasfles. Bij monsterneming voor zware metalen mogen de handschoenen géén metaalsporen bevatten.

8 Pagina 8 van Algemene aandachtspunten Het monster water dat bij het laboratorium wordt aangeboden moet een zo getrouw mogelijke afspiegeling zijn van de samenstelling op de plaats en het tijdstip van monsterneming. Conserveer de monsters direct na de monsterneming volgens de op de uitvoeringsopdracht aangegeven wijze. Sluit zo veel mogelijk risicofactoren uit die verstoring van het monster kunnen veroorzaken en vermeld verstorende factoren op het monsternemingsformulier. Factoren die verstoring van het monster tot gevolg kunnen hebben zijn onder meer: a) Omgevingsfactoren: - uitlaatgassen (auto s/motorboten), lozingspunten, schilderwerkzaamheden in de buurt van het monsterpunt, gebruik van bestrijdingsmiddelen in de buurt van de monsterlocatie of bemestingsactiviteiten; - werking van poldergemalen, scheepvaart en dergelijke. b) Methode/werkwijze: - verstoring van de waterbodem waardoor bodemmateriaal wordt meebemonsterd; - meebemonsteren van drijflagen, drijvend materiaal, oliefilm op water en dergelijke; - contaminatie van het monster met algen of anti-fouling als gevolg van schrapen met de emmer langs bijvoorbeeld de scheepshuid of kade; - beluchting van het monster bij vullen van monsterflessen met als gevolg verlies van de te bepalen vluchtige stoffen; - niet roeren bij afvullen van flessen waardoor de aanwezige zwevende stof met de daaraan gebonden verontreinigingen niet in gelijke mate over de monsterflessen verdeeld wordt; c) Monsternemingsmaterialen: - vuile of onvoldoende gereinigde monsterflessen en/of hulpmiddelen voor monsterneming; - onjuiste materialenkeuze met als gevolg adsorptie/desorptie van de te bepalen stoffen Werkwijze Voorbereiding Controleer aan de hand van de uitvoeringsopdracht of de juiste monsterlocatie gekozen is. Controleer aan de hand van de uitvoeringsopdracht of de juiste type en aantal monsterflessen, etiketten en eventuele conserveringsmiddelen aanwezig zijn. Controleer monsterflessen, apparatuur en hulpmiddelen op reinheid (visuele beoordeling).

9 Pagina 9 van 15 Zorg ervoor dat de werkomgeving in een zodanige conditie is dat verontreiniging van de monsters vanuit de omgeving wordt voorkomen. Raadpleeg systeemspecifieke instructies. Zorg bij monsterneming vanaf een vaartuig dat dit zoveel mogelijk stil ligt, hou hierbij rekening met wind en stroming. Het monsterpunt moet ruim bovenstrooms van de uitlaat van ondermeer scheepskoelwatersysteem en overstort liggen, minimaal 1,50 m uit scheepshuid, kade of oeverwal en (indien vanaf een vaartuig) voldoende bovenstrooms van het vaartuig om een vrije aanstroming van het te bemonsteren water te garanderen. Spoel emmer, trechter, roerlepel en schenkbeker zorgvuldig voor met het monsterwater Monsterneming algemeen; emmer Voorkom contact tussen handen of handschoenen (zie 3.4.4) met monsterwater en die delen van monsterfles/dop en materieel die in aanraking komen met monsterwater. Verwijder eventuele drijflagen door eerst met de emmer een draaiende beweging te maken op het wateroppervlak. Vul de emmer met het te bemonsteren water door deze kopje onder te laten gaan. Zorg ervoor dat bij de verdeling van de monsters over meerdere flessen de zwevende stof homogeen in het water in de emmer verdeeld blijft. Vul direct na monsterneming de monsterfles af, of roer de inhoud van de emmer direct voor het afvullen van de fles rustig om met de roerlepel; voorkom hierbij dat luchtbellen in het water worden geslagen. Tenzij in onderstaande paragrafen anders aangegeven, wordt de fles niet voorgespoeld. Opmerkingen: 1.Voorwaarde is dat de flessen schoon en met rein water of een andere geschikte vloeistof gespoeld worden aangeleverd door de opdrachtgever of het laboratorium; 2. Bij voorspoelen bestaat het risico dat (ab/ad)sorptie aan de wand van de fles leidt tot een verhoogde concentratie van de te meten stoffen. Vul de monsterfles, zo nodig met de roerlepel, met een RUSTIG lopende monsterstroom tot het gewenste volume. Mogelijk zijn meer emmers monsterwater nodig om alle monsterflessen te kunnen vullen. Verdeel in dergelijke gevallen bij inhomogene wateren de inhoud van elke emmer in vergelijkbare delen over alle monsterflessen. Conserveer de monsters volgens de op de uitvoeringsopdracht aangegeven wijze. Bewaar de monsters in een donkere omgeving.

10 Pagina 10 van Monsterneming voor de bepaling van vluchtige organische stoffen Uitgangspunt: vul de fles volledig van onderaf; zodoende wordt opname van omgevingslucht voorkomen. Zie ook figuur 1 in de bijlage. Zorg voor schone handen of handschoenen (zie 3.4.4). Gebruik materieel (emmer, trechter e.d.) van RVS of teflon, de trechter eventueel verlengd met een vulslang/-pijp van RVS, teflon of glas met schuin afgesneden uitloop. Gebruik om verontreiniging te voorkomen steeds een (aan binnen- én buitenzijde) schone trechter/vulslang/-pijp. Open de fles, hou de dop vast of leg de dop op een schoon oppervlak. Voorkom contact van de handen met de vulopening en binnenzijde van de dop. Neem een nieuw monster, roer niet, vul de fles direct. Vul de monsterfles van onderaf met de trechter/vulslang/-pijp waarvan de schuine uitloop op de bodem rust en waarbij de flessenhals niet wordt afgesloten. Zorg hierbij voor een RUSTIGE waterstroom uit de emmer of schenkbeker. Voorkom bij gebruik van een trechter luchtinslag in de monsterfles door de trechter tijdens het schenken gevuld te houden. Spoel de fles (van onderaf) door, door minimaal 1x het volume van de fles te laten overstromen. Trek daarna de uitloop uit de fles terwijl het water nog doorstroomt. Sluit de monsterfles met de bijbehorende dop. De fles moet geheel gevuld zijn, zonder luchtbellen (op etiket aangegeven met bijvoorbeeld volumevol, vloeistofvol of luchtbelvrij) Monsterneming voor de bepaling van: - chlorofyl en fytoplankton (alleen homogene wateren zoals zoete rivieren), - algemene/ geohydrochemische parameters, - radiochemische parameters Zorg voor schone handen of handschoenen (zie 3.4.4). Gebruik materieel (emmer e.d.) van RVS, teflon of PE. Open de fles, hou de dop vast of leg de dop op een schoon oppervlak. Voorkom contact van de handen met de vulopening en binnenzijde van de dop. Voeg, indien aangegeven op flesetiket en/of uitvoeringsopdracht, conserveringsmiddelen toe (zie 3.4.3). Vul de fles voorzichtig tot de merkstreep of gewenst volume. Doe dit bij voorgedoseerd conserveringsreagens langs de wand (i.v.m. spatten). Sluit de fles met de bijbehorende dop.

11 Pagina 11 van Monsterneming voor de bepaling van niet vluchtige organische parameters Zorg voor schone handen of handschoenen (zie 3.4.4). Gebruik materieel (emmer e.d.) van RVS of teflon. Open de fles, hou de dop vast of leg de dop op een schoon oppervlak. Voorkom contact van de handen met de vulopening en binnenzijde van de dop. Voeg, indien aangegeven op flesetiket en/of uitvoeringsopdracht, conserveringsmiddelen toe (zie 3.4.3). Vul de fles voorzichtig tot de merkstreep of gewenst volume. Doe dit bij voorgedoseerd conserveringsreagens langs de wand (i.v.m. spatten). Sluit de fles met de bijbehorende dop Monsterneming voor de bepaling van zware metalen Zorg voor schone handen of handschoenen (zie 3.4.4). Gebruik materieel (emmer e.d.) van teflon of PE. Opmerking 3: dit RWSV hanteert een strengere norm dan NEN :2009 [ref. 1] waarin het gebruik van RVS-hulpmiddelen voor onderzoek naar zware metalen is toegestaan. Open de fles, hou de dop vast of leg de dop op een schoon oppervlak. Voorkom contact van de handen met de vulopening en binnenzijde van de dop. Voeg, indien aangegeven op flesetiket of uitvoeringsopdracht, conserveringsmiddelen toe (zie 3.4.3). Vul de fles voorzichtig tot de merkstreep of gewenst volume. Doe dit bij voorgedoseerd conserveringsreagens langs de wand (i.v.m. spatten). Sluit de fles met de bijbehorende dop Monsterneming voor de bepaling van microbiologische parameters, uitgezonderd cyanobacteriën/blauwalgen Controleer de houdbaarheidstermijn van de monsterflessen (zie etiket). Indien deze is overschreden mag de fles niet worden gebruikt. Gebruik NIEUWE PE-handschoenen (zie 3.4.4). Gebruik materieel (emmer e.d.) van RVS, teflon of PE. Desinfecteer de vulslang/-pijp met ethylalcohol 70% of flambeertoestel. Open de fles, hou de dop vast of leg de dop op een schoon oppervlak. Voorkom contact van de handen met de vulopening en binnenzijde van de dop. Neem een nieuw monster, roer niet, vul de fles direct. Verwijder de dop van de fles. Vermijd hierbij, om infectie van het monster te voorkomen, contact van de handen met de vulopening en afdichtingzijde van de dop. Vul de fles voorzichtig door de waterstraal in het centrum van de halsopening te laten stromen. Om infectie van het monster te voorkomen mag er geen contact komen tussen de trechter/vulslang-pijp en de binnenkant van de flessenhals. Vul de fles tot de merkstreep of gewenst volume en breng direct de dop weer aan. Koel de monsters DIRECT bij 1-5 C.

12 Pagina 12 van Monsterneming voor de bepaling van het gehalte aan opgelost zuurstof (jodometrische methode) Uitgangspunt: vul de fles volledig van onderaf; zodoende wordt opname van zuurstof uit de lucht voorkomen. Zie ook figuur 1 in de bijlage. Gebruik materieel (emmer, trechter e.d.) van RVS, teflon of PE, de trechter eventueel verlengd met een vulslang/-pijp met schuin afgesneden uitloop. Gebruik om verontreiniging te voorkomen steeds een (aan binnen- én buitenzijde) schone trechter/vulslang/-pijp. Neem een nieuw monster, roer niet, vul de fles direct. Vul de monsterfles van onderaf met de trechter waarvan de schuine uitloop op de bodem rust en waarbij de flessenhals niet wordt afgesloten. Schenk hierbij RUSTIG uit de emmer of schenkbeker. Voorkom luchtinslag in de monsterfles door de trechter tijdens het schenken gevuld te houden. Spoel de fles (van onderaf) door, door minimaal 1x het volume van de fles te laten overstromen. Trek daarna de trechter uit de fles terwijl het water nog doorstroomt. Sluit de monsterfles met de bijbehorende dop. De fles moet geheel gevuld zijn, zonder luchtbellen (op etiket aangegeven met bijvoorbeeld volumevol, vloeistofvol of luchtbelvrij). Voeg daarna direct conserveringsmiddelen toe (zie 3.4.3) Nazorg Bewaar en transporteer de monsters in een donkere omgeving en verder onder de condities zoals die voor conservering op de uitvoeringsopdracht zijn aangegeven. Gebruik voor de verpakking van monsterflessen deugdelijk materiaal (kratten/boxen) waarin de flessen recht opstaand vervoerd kunnen worden.

13 Pagina 13 van Rapportage Vul het bij de uitvoeringsopdracht behorende monsternemingsformulier volledig in met de gevraagde extra informatie, zoals: - naam van de monsternemer; - omschrijving monsternemingslocatie; - gebruikte monsternemingsapparatuur; - datum en tijdstip van de monsterneming; - Veldwaarnemingen, tenzij met de opdrachtgever digitale aanlevering is overeengekomen. Vermeld op bovenvermeld formulier de bijzonderheden waargenomen tijdens de monsterneming en die van belang kunnen zijn bij de interpretatie van de resultaten, zoals: - genoemd in 3.5 Algemene aandachtspunten; - alle afwijkende werkwijzen van dit voorschrift; - overige afwijkende of opvallende omstandigheden op de plaats van de monsterneming die de uitkomsten van de bepalingen kunnen beïnvloeden. 4. DE ROLLEN VAN DE FUNCTIONARISSEN 4.1. Monsternemer Verantwoordelijke voor het juist, conform dit RWSV, nemen van monsters en uitvoeren van veldmetingen Opdrachtgever Verstrekken van, minimaal het in dit RWSV gestelde, van juiste uitvoeringsopdracht, inclusief eventueel van toepassing zijnde monsternemingsformulier(en) en indien zo afgesproken van monsterflessen/potten, lijsten met monsterflessen/potten en etiketten daarvoor. 5. GERELATEERDE DOCUMENTEN Referentie (par.) Onderwerp Codering (RWSV) 3.4.3, 3.6.4, , 3.6.7, Conservering en behandeling van monsters oppervlaktewater voor fysisch en chemisch onderzoek W004

14 Pagina 14 van REFERENTIES [1] NEN :2009 Water - Monsterneming - Deel 2: Oppervlaktewater, ICS , april BIJLAGEN Bijlage 1. Voorziening voor afvullen van monsterflessen voor de bepaling van vluchtige stoffen

15 Pagina 15 van 15 Bijlage 1. Voorziening voor afvullen van monsterflessen voor de bepaling van vluchtige stoffen 1. Statiefring; RVS of teflon 2. Trechter, trechtervolume ten minste 0,5 liter; middellijn ca. 15 cm; RVS of teflon 3. Statief; RVS of teflon 4. Schuin afgesneden trechteruitloop met inwendige middellijn 4 mm 5 mm; RVS of teflon De trechter kan desgewenst ook worden verlengd met een gelijkvormige uitloop van RVS, teflon of glas figuur 2002 Nederlands Normalisatie-instituut

Johan van Harmelen, afd. hoofd Mobiel Meten. datum vrijgave. versie nummer. RWS Ongeclassificeerd

Johan van Harmelen, afd. hoofd Mobiel Meten. datum vrijgave. versie nummer. RWS Ongeclassificeerd Pagina 1 van 14 auteur(s) : gewijzigd : Marcel van der Weijden, Marleen Kalsbeek Marleen Kalsbeek datum vrijgave : beheerder : 15-12-2014 Wubbo Wilts autorisator : paraaf autorisator: Johan van Harmelen,

Nadere informatie

nummer : ALW 013 pagina nummer : 1 van 11 versie : definitief 2008, update 2009

nummer : ALW 013 pagina nummer : 1 van 11 versie : definitief 2008, update 2009 nummer : ALW 013 pagina nummer : 1 van 11 Autorisatie AG-MID Paraaf Datum Auteur(s) Marcel van der Weijden, Marleen Kalsbeek 22-8-2008 Update 2009 Marleen Kalsbeek, Marcel van der Weijden 26-1-2010 Toetser

Nadere informatie

Monsterneming van zoet oppervlaktewater ten behoeve van de bepaling van chlorofyl, fytoplankton en zoöplankton

Monsterneming van zoet oppervlaktewater ten behoeve van de bepaling van chlorofyl, fytoplankton en zoöplankton Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Monsterneming van zoet oppervlaktewater ten behoeve van de bepaling van chlorofyl, fytoplankton en zoöplankton Nr. 913.00.W003 versie 3.1 Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Bemonstering van brak en zout oppervlaktewater B070 ten behoeve van de analyse van fytoplankton

Bemonstering van brak en zout oppervlaktewater B070 ten behoeve van de analyse van fytoplankton Pagina 1 van 11 datum vrijgave : 14-11-2016 913.00.B070 Versiebeheer versie datum nummer vrijgave 1 18-12-2013 2 14-11-2016 versie nummer datum vrijgave versie nummer datum vrijgave versie nummer datum

Nadere informatie

H.A.J. van Rodijnen I. Brongers, G. den Hartog, J.A.J. Tempelaars, M.L. Kalsbeek J. van Harmelen. versie nummer. datum vrijgave

H.A.J. van Rodijnen I. Brongers, G. den Hartog, J.A.J. Tempelaars, M.L. Kalsbeek J. van Harmelen. versie nummer. datum vrijgave Pagina 1 van 13 auteur(s) : gewijzigd : autorisator : paraaf autorisator: H.A.J. van Rodijnen I. Brongers, G. den Hartog, J.A.J. Tempelaars, M.L. Kalsbeek J. van Harmelen datum vrijgave : beheerder : 16-04-2014

Nadere informatie

De termijn tussen monsterneming (direct gevolgd door conservering) en het moment van zekerstellen van het gehalte.

De termijn tussen monsterneming (direct gevolgd door conservering) en het moment van zekerstellen van het gehalte. Notitie Datum: 3 november 2014 Onderwerp: Watermonsters nemen en conserveren Algemeen Dit document beschrijft de flessen, conservering en de werkwijze voor het vullen van watermonsters. De conservering

Nadere informatie

Notitie. Datum: 9 maart 2018

Notitie. Datum: 9 maart 2018 Notitie Datum: 9 maart 2018 Onderwerp: Watermonsters nemen en conserveren Algemeen In dit document worden de flessen, conservering en de werkwijze voor het vullen van watermonsters beschreven. De conservering

Nadere informatie

HET NEMEN, VERPAKKEN EN CONSERVEREN VAN GRONDMONSTERS

HET NEMEN, VERPAKKEN EN CONSERVEREN VAN GRONDMONSTERS 5 10 Protocol 2010 15 HET NEMEN, VERPAKKEN EN CONSERVEREN VAN GRONDMONSTERS 20 25 30 35 40 45 Versie 2.0, 27-9-2001 Pagina 1 van 8 Inhoud 50 1 PLAATS VAN DIT PROTOCOL IN HET KWALITEITSZORGSYSTEEM...3 1.1

Nadere informatie

Conservering en behandeling van watermonsters

Conservering en behandeling van watermonsters Conservering en behandeling van watermonsters oktober 2010 Pagina 1 van 9 WAC/I/A/010 INHOUD 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 TERMEN EN DEFINITIES... 3 3 PRINCIPE... 3 4 VOORBEHANDELING... 9 4.1 HOMOGENISATIE...

Nadere informatie

Vaste mest en vaste behandelde mest Monstervoorbehandeling

Vaste mest en vaste behandelde mest Monstervoorbehandeling Bemonsterings- en analysemethodes voor mest, bodem en veevoeder in het kader van het mestdecreet Vaste mest en vaste behandelde mest Versie december 2018 BAM/deel 4/02 Inhoud INHOUD 1 Principe 3 2 Materiaal

Nadere informatie

Waterbodem. Ministerieel besluit van 10 maart Belgisch Staatsblad van 3 april 2014

Waterbodem.   Ministerieel besluit van 10 maart Belgisch Staatsblad van 3 april 2014 Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het Bodemdecreet Versie november 2013 CMA/5/B.3 Inhoud INHOUD 1 Doel en toepassingsgebied 3 2 Algemene opmerkingen 3

Nadere informatie

Waterbodem. Ministerieel besluit van 06 februari Belgisch Staatsblad van 08 maart 2018

Waterbodem.   Ministerieel besluit van 06 februari Belgisch Staatsblad van 08 maart 2018 Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het Bodemdecreet Versie oktober 2017 CMA/5/B.3 Inhoud INHOUD 1 Doel en toepassingsgebied 3 2 Algemene opmerkingen 3 3

Nadere informatie

Vloeibare mest en vloeibare behandelde mest Monstervoorbehandeling

Vloeibare mest en vloeibare behandelde mest Monstervoorbehandeling Bemonsterings- en analysemethodes voor mest, bodem en veevoeder in het kader van het mestdecreet Vloeibare mest en vloeibare behandelde mest Versie december 2018 BAM/deel 3/02 Inhoud INHOUD 1 Principe

Nadere informatie

WATERBODEM. Ministerieel besluit van 12 januari Belgisch Staatsblad van 25 januari DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED

WATERBODEM.   Ministerieel besluit van 12 januari Belgisch Staatsblad van 25 januari DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED WATERBODEM Deze methode beschrijft de voorbehandeling van waterbodemmonsters en is van toepassing voor de bepaling van parameters beschreven in CMA/2/II/A.15. 2 ALGEMENE OPMERKINGEN

Nadere informatie

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater april 2005 One Cue Systems Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming

Nadere informatie

OPPERVLAKTEWATER. Ministerieel besluit van 18 jan Belgisch Staatsblad van 2 7 jan INLEIDING

OPPERVLAKTEWATER.  Ministerieel besluit van 18 jan Belgisch Staatsblad van 2 7 jan INLEIDING 1 INLEIDING OPPERVLAKTEWATER De bemonstering van oppervlaktewater is bedoeld om na te gaan in hoeverre een vastgestelde bodemverontreiniging eventueel aanleiding heeft gegeven tot verontreiniging van het

Nadere informatie

De juiste keus voor uw zwembadwater

De juiste keus voor uw zwembadwater De juiste keus voor uw zwembadwater Het kraanwater waarmee u het zwembad heeft gevuld, blijft helaas niet zo helder en betrouwbaar als het was. Als u het water niet behandelt, zal het snel vervuilen en/of

Nadere informatie

Richtlijn voor de conservering en behandeling van watermonsters

Richtlijn voor de conservering en behandeling van watermonsters Richtlijn voor de conservering en behandeling van watermonsters februari 2009 Pagina 1 van 9 WAC/I/A/010 INHOUD 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 TERMEN EN DEFINITIES... 3 3 PRINCIPE... 3 4 VOORBEHANDELING...

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

Flessenboek oppervlaktewater

Flessenboek oppervlaktewater Flessenboek oppervlaktewater Overzicht monsterflessen en conserveringsmethode voor oppervlaktewater Versie 1 Vrijgiftedatum: **-**-2016 Wijzigingen v1: 06-09-2016 Nieuw gemaakt naar format van afvalwater

Nadere informatie

Laboratoria voor Materialenonderzoek en Chemische analyse. Overzicht uit te voeren organoleptische bepalingen 2010. Januari 2010 Versie 1.

Laboratoria voor Materialenonderzoek en Chemische analyse. Overzicht uit te voeren organoleptische bepalingen 2010. Januari 2010 Versie 1. Laboratoria voor Materialenonderzoek en Chemische analyse Overzicht uit te voeren organoleptische bepalingen 2010 Januari 2010 Versie 1.4 Laboratoria voor Materialenonderzoek en Chemische analyse Overzicht

Nadere informatie

FIPAH presenteert: Opslag en dosering van hulpstoffen voor beton en mortel

FIPAH presenteert: Opslag en dosering van hulpstoffen voor beton en mortel FIPAH presenteert: Opslag en dosering van hulpstoffen voor beton en mortel FIPAH - DOEL - Federatie voor invoerders en producenten van hulpstoffen (sinds 1980) Actieradius uitgebreid naar daarbijhorende

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Toelatingsnummer HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 1 AFGELEIDE TOELATING Gelet op de aanvraag d.d. 28 september 2014 (20146102 AB) van Asito B.V. Plesmanweg 24 7602

Nadere informatie

Nederlandse norm. NEN (nl) Water - Monsterneming - Deel 1: Afvalwater. Water - Sampling - Part 1: Waste water

Nederlandse norm. NEN (nl) Water - Monsterneming - Deel 1: Afvalwater. Water - Sampling - Part 1: Waste water Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Bodem. Ministerieel besluit van 10 januari Belgisch Staatsblad van 28 februari 2017

Bodem.  Ministerieel besluit van 10 januari Belgisch Staatsblad van 28 februari 2017 Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het decreet Versie november 2016 CMA/5/B.4 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze procedure vervangt de procedure CMA/5/B.4

Nadere informatie

Oppervlaktewater. Ministerieel besluit van 29 jan Belgisch Staatsblad van 18 feb 2015

Oppervlaktewater.   Ministerieel besluit van 29 jan Belgisch Staatsblad van 18 feb 2015 Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het Bodemdecreet Versie augustus 2013 CMA/1/A.11 INHOUD Inhoud 1 INLEIDING 3 2 4 2.1 Keuze van het monsternametoestel

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 14-3-2014 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 14-3-2014 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Rollen van betrokkenen 3.2 Monstername 3.3 Verpakking 3.4 Transport 3.4.1 Monsters tbv radiologische analyse. 3.4.2 Monsters tbv

Nadere informatie

Bepaling van vaste stoffen in suspensie. Methode door filtratie op glasvezelfilter

Bepaling van vaste stoffen in suspensie. Methode door filtratie op glasvezelfilter Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van vaste stoffen in suspensie. Methode door filtratie op glasvezelfilter Versie juni 2017 WAC/III/D/002 1 TOEPASSINGSGEBIED Deze

Nadere informatie

Bodem. Ministerieel besluit van 14 februari Belgisch Staatsblad van 11 april 2019

Bodem.   Ministerieel besluit van 14 februari Belgisch Staatsblad van 11 april 2019 Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het decreet Versie december 2018 CMA/5/B.4 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze procedure vervangt de procedure CMA/5/B.4

Nadere informatie

Beheer en onderhoud van de W T W ph-meters

Beheer en onderhoud van de W T W ph-meters Mfnlsterie van Verkeer ed Waterstaat Beheer en onderhoud van de W T W ph-meters nr. 723.00.E001 Serie en ISSN nr. 1383-6749. Goede Meet Praktijk (GMP) is een samenwerkingsverband tussen specialistische

Nadere informatie

CONSERVERING EN RECIPIËNTEN

CONSERVERING EN RECIPIËNTEN 1 INLEIDING CONSERVERING EN RECIPIËNTEN Deze procedure vervangt de procedures CMA/1/B van januari 2005. Monsters kunnen tengevolge van fysische, chemische of biologische reacties wijzigingen ondergaan,

Nadere informatie

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Versie februari 2009 WAC/III/D/022 INHOUD Inhoud 1 TOEPASSINGSGEBIED 3 2 PRINCIPE 3 3 OPMERKINGEN

Nadere informatie

BIJLAGE I bij het besluit d.d. 17 mei 2013 tot afgeleide toelating van het middel Natriumhypochloriet 12,5% Brenntag, toelatingnummer N

BIJLAGE I bij het besluit d.d. 17 mei 2013 tot afgeleide toelating van het middel Natriumhypochloriet 12,5% Brenntag, toelatingnummer N BIJLAGE I bij het besluit d.d. 17 mei 2013 tot afgeleide toelating van het middel Natriumhypochloriet 12,5% Brenntag, toelatingnummer 13732 N Professioneel gebruik A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan

Nadere informatie

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR. PaccoParameters

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR.   PaccoParameters PACCO-PARAMETERS PH DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR PH De ph geeft de zuurtegraad van het water weer. Ze varieert doorgaans op een schaal

Nadere informatie

Flessenboek afvalwater

Flessenboek afvalwater Flessenboek afvalwater Overzicht monsterflessen en conserveringsmethode voor afvalwater Versie 6 Vrijgiftedatum: 19-09-2016 Wijzigingen v1: 07-11-2012 v2: 06-06-2013 v3: 24-06-2014 v4: 20-05-2015 v5: 30-06-2015

Nadere informatie

CONSERVERING EN RECIPIËNTEN

CONSERVERING EN RECIPIËNTEN 1 INLEIDING CONSERVERING EN RECIPIËNTEN Deze procedure vervangt de procedures CMA/1/B van januari 2005. Monsters kunnen tengevolge van fysische, chemische of biologische reacties wijzigingen ondergaan,

Nadere informatie

Overdaad Schaadt. Onderzoek naar vervuild water. Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07.

Overdaad Schaadt. Onderzoek naar vervuild water. Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07. Overdaad Schaadt Onderzoek naar vervuild water Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07. 1 inleiding Inleiding: Vroeger was alles beter. Dus niet. Neem bijvoorbeeld drinkwater. Tot ver in de vorige

Nadere informatie

CONSERVERING EN RECIPIËNTEN

CONSERVERING EN RECIPIËNTEN 1 INLEIDING CONSERVERING EN RECIPIËNTEN Deze procedure vervangt de procedures AAC/1/B van mei 1996 en AAC/1/C van december 1991. Monsters kunnen tengevolge van fysische, chemische of biologische reacties

Nadere informatie

Shredder. Ministerieel besluit van 4 maart Belgisch Staatsblad van 25 maart 2016

Shredder.   Ministerieel besluit van 4 maart Belgisch Staatsblad van 25 maart 2016 Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het Bodemdecreet Versie december 2011 CMA/5/B.5 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze procedure vervangt CMA/5/B.5 van oktober

Nadere informatie

Auteur Ron van der Oost waternet. kruyt Grafisch Adviesbureau

Auteur Ron van der Oost waternet. kruyt Grafisch Adviesbureau Protocol voor het nemen van oppervlaktewatermonsters voor onderzoek naar toxines van cyanobacteriën en voor de analyse van de algensamenstelling STOWA 2009 21A ISBN 978.90.5773.439.7 stowa@stowa.nl www.stowa.nl

Nadere informatie

Bepaling van petroleumetherextraheerbare stoffen in water

Bepaling van petroleumetherextraheerbare stoffen in water Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van petroleumetherextraheerbare stoffen in water Versie januari 2012 WAC/IV/B/005 Inhoud INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED 3 2 PRINCIPE 3

Nadere informatie

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte februari 2009 Pagina 1 van 7 WAC/III/D/022 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR EN MATERIAAL... 4 5 REAGENTIA EN OPLOSSINGEN...

Nadere informatie

Granulaten/as en slakken

Granulaten/as en slakken Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het Bodemdecreet Versie december 2011 CMA/5/B.6 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze procedure vervangt de procedure van

Nadere informatie

Wijzigingsvoorstel (RfC) op Aquo-lex Wijzigen diverse definities

Wijzigingsvoorstel (RfC) op Aquo-lex Wijzigen diverse definities Wijzigingsvoorstel (RfC) op Aquo-lex Wijzigen diverse definities Auteur: IDsW> Kenmerk: W 0908-0026> Documentbeheer Wijzigingshistorie Datum Versie Auteur Wijziging 18 aug 2009 0.9 Hinne Reitsma Initieel

Nadere informatie

MO1000-10 Geert Kraijema. Afdelingshoofd Buitendienst Afdelingshoofd Buitendienst

MO1000-10 Geert Kraijema. Afdelingshoofd Buitendienst Afdelingshoofd Buitendienst Flessenboek wijzigingen/aanvullingen C PB2_ZZUUR en M PS1_EDTA toegevoegd wijzigingen door Geert Kraijema, Ger Duijf Handboek Monsterneming Opsteller MO1000-10 Geert Kraijema Ingangsdatum laatste versie

Nadere informatie

Ontwerp norm NEN Water Sampling Part 2: Surface water februari 2018 ICS Commentaar vóór

Ontwerp norm NEN Water Sampling Part 2: Surface water februari 2018 ICS Commentaar vóór Nederlandse Ontwerp norm NEN 6600 2 Water Monsterneming Deel 2: Oppervlaktewater Publicatie uitsluitend voor commentaar Water Sampling Part 2: Surface water februari 2018 ICS 13.060.45 Commentaar vóór

Nadere informatie

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Versie oktober 2017 WAC/III/D/022 1 TOEPASSINGSGEBIED Het bepalen van de oxideerbaarheid (permanganaat

Nadere informatie

BEPALING VAN DE ZUURGRAAD IN GROND EN/OF OPPER- VLAKTEWATER M.B.V. EEN PH-METER

BEPALING VAN DE ZUURGRAAD IN GROND EN/OF OPPER- VLAKTEWATER M.B.V. EEN PH-METER 5 10 Protocol 2004 15 BEPALING VAN DE ZUURGRAAD IN GROND EN/OF OPPER- VLAKTEWATER M.B.V. EEN PH-METER 20 25 30 35 40 45 Versie 2.0, 27-9-2001 Pagina 1 van 9 50 Inhoud 1 PLAATS VAN DIT PROTOCOL IN HET KWALITEITSZORGSYSTEEM...3

Nadere informatie

SPECTROFOTOMETRISCHE BEPALING VAN HET ORGANISCH KOOLSTOFGEHALTE IN BODEM

SPECTROFOTOMETRISCHE BEPALING VAN HET ORGANISCH KOOLSTOFGEHALTE IN BODEM SPECTROFOTOMETRISCHE BEPALING VAN HET ORGANISCH KOOLSTOFGEHALTE IN BODEM 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze methode beschrijft de spectrofotometrische bepaling van het organisch koolstofgehalte in bodem

Nadere informatie

Bepaling van vaste stoffen in suspensie. Methode door filtratie op glasvezelfilter

Bepaling van vaste stoffen in suspensie. Methode door filtratie op glasvezelfilter Bepaling van vaste stoffen in suspensie. Methode door filtratie op glasvezelfilter september 2011 Pagina 1 van 5 WAC/III/D/002 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Indeling volgens CLP-SGH Gelet op de aanvraag ingediend op 28/10/2013. Beslist de Minister van Leefmilieu:

TOELATINGSAKTE Indeling volgens CLP-SGH Gelet op de aanvraag ingediend op 28/10/2013. Beslist de Minister van Leefmilieu: TOELATINGSAKTE Indeling volgens CLP-SGH Gelet op de aanvraag ingediend op 28/10/2013 Beslist de Minister van Leefmilieu: 1.Het biocide: Kurita F-5000 is toegelaten in overeenstemming met artikel 9 van

Nadere informatie

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Hoe maak je wijn? Op de volgende pagina s leer je stap voor stap wijn maken van druiven. Zelf doe ik dit nu al 17 jaar, in begin met wisselend succes, maar

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD WOLSIT KD10

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD WOLSIT KD10 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD WOLSIT KD10 1. Identificatie van het product en informatie Handelsnaam Toepassing : Wolsit KD10 : Houtverduurzamingsproduct Producent : Dr. Wolman GmbH, Postbus 1160, D-76545

Nadere informatie

TIPS & TRICKS. TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem

TIPS & TRICKS. TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem Ongelijke waterafgiftes door leidingvernauwingen en/of verstopte druppelaars of sproei-installatie zijn een doorn in het oog van een kweker. Ongelijke bewatering verstoort

Nadere informatie

MI 002 Fotolijst emballage AQUON Versie: 013 /

MI 002 Fotolijst emballage AQUON Versie: 013 / Emballage lijst voor water AQ004 200 80% n.v.t. Blauwalgen Fluoroprobe AQ005 Glazen fles 200, dop met 80% Lugol (wordt op lab toegevoegd) Fytoplankton AQ006 500 99% Lugol (wordt op lab toegevoegd) Zoöplankton

Nadere informatie

Iedere zwembad en/of jacuzzi bezitter moet derhalve zijn water chemisch onderhouden om in hygiënisch water te kunnen zwemmen.

Iedere zwembad en/of jacuzzi bezitter moet derhalve zijn water chemisch onderhouden om in hygiënisch water te kunnen zwemmen. Bentemmerstraat 11-13 6942 EZ Didam 0316 220903 0316 221609 info@heuff-zwembaden.nl http://www.heuff-zwembaden.nl Principe van de waterbehandeling: - Fysische waterbehandeling - Chemische waterbehandeling

Nadere informatie

Bepaling van petroleumether extraheerbare stoffen in water

Bepaling van petroleumether extraheerbare stoffen in water Bepaling van petroleumether extraheerbare stoffen in water Januari 2012 1/5 WAC/IV/B/005 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR, MATERIAAL EN REAGENTIA... 3 4.1

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter

Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter Categorie: Waterwaarden en filtratie Werkingsprincipe Nitraat in het aquarium ontstaat door bacteriële omzetting van organische stoffen, zoals voedselresten

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen)

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen) Document Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel Tel 02 553 03 55 - Fax 02 553 80 06 beleid@lne.vlaanderen.be Onderwerp Status versie datum auteur R-zinnen en S-zinnen

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 31/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 31/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 31/10/2013 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het biocide: MS Oxy-DES is toegelaten in overeenstemming met het artikel

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen 1 van 8 Rzinnen & S zinnen Datum: 18032013 Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: Rzinnen R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17

Nadere informatie

Versie 03 Datum van toepassing 2014-04-28

Versie 03 Datum van toepassing 2014-04-28 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Bestuur Laboratoria I-MET-FLVVT-055 I-MET-FLVVT-055 BEPALING VAN RUW VET IN DIERENVOEDERS Versie 03 Datum van toepassing 2014-04-28 Opgesteld

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Persoonlijke beschermingsmiddelen Als je de tuin, de erfbeplanting of een kavel moet gaan bespuiten met een of ander gewasbeschermingsmiddel, moet je ook jezelf beschermen. De middelen zijn erg giftig

Nadere informatie

Protocol detectie zwemmersjeuk m.b.v. edna

Protocol detectie zwemmersjeuk m.b.v. edna Protocol detectie zwemmersjeuk m.b.v. edna Colofon Titel Protocol detectie zwemmersjeuk m.b.v. edna Auteurs dr. T.E Wallaart en dr. J.A. Warmink Datum 10 april 2013 Pagina s 7 Status Versie 1-2013 definitief

Nadere informatie

Schoon eindigen voor een schone start

Schoon eindigen voor een schone start Schoon eindigen voor een schone start Reinigen en Ontsmetten Najaar 2013 Om een goede en vooral schone start met uw nieuwe teelt te maken is het van belang om op het gebied van ziekten en plagen zo schoon

Nadere informatie

Beknopte instructies Gallery 210 ES

Beknopte instructies Gallery 210 ES Beknopte instructies Gallery 210 ES 1 595258000 2011.10 Onderdelen van de machine Behuizingdeur Display Behuizing Deurslot Koppenstation Bedieningsmodule Koppenplateau Kannenplateau Koffiecontainer Instant-ingrediëntcontainer

Nadere informatie

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen en S-zinnen Inhoud Pag. -zinnen... 2 Gecombineerde -zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen (aanduiding bijzondere gevaren, isk-zinnen) -nummer Gevarenaanduiding 1 2 3 4 5

Nadere informatie

GEBRUIK. Verwijder alle verpakkingen, stickers en diverse accessoires zowel aan de binnenals buitenkant van de waterkoker.

GEBRUIK. Verwijder alle verpakkingen, stickers en diverse accessoires zowel aan de binnenals buitenkant van de waterkoker. GEBRUIK NL Wij danken u voor het kopen van een Rowenta waterkoker. Leest u de volgende instructies, die van toepassing zijn op al onze modellen, alstublieft zorgvuldig door en houd ze bij de hand. Open

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WG/GA van het middel Intra Hydrocare, 13279 N 27 mei 2016 A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het

Nadere informatie

Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt

Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt Bij de teelt van aardbeien op stellingen is het mogelijk om water en mineralen optimaler te gebruiken. Van de bemesting (stikstof en fosfaat)

Nadere informatie

2 De zuivering van afvalwater Typen bedrijfsafvalwater De zuivering in vogelvlucht Afsluiting 21

2 De zuivering van afvalwater Typen bedrijfsafvalwater De zuivering in vogelvlucht Afsluiting 21 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Waterverontreiniging: aard en omvang 9 1.1 Oorzaken van de waterverontreiniging 9 1.2 Om welke stoffen gaat het? 10 1.3 Kengetallen van waterverontreiniging 12 1.4 Afsluiting

Nadere informatie

BIJLAGE 15 : DRINKWATERONDERZOEK IKB KIP

BIJLAGE 15 : DRINKWATERONDERZOEK IKB KIP BIJLAGE 15 : DRINKWATERONDERZOEK IKB KIP Het bestuur van de Stichting PLUIMNED heeft, gelet op Bijlage 1.2 van de Algemene Voorwaarden IKB Kip, ter zake van de uitvoering van drinkwateronderzoeken in het

Nadere informatie

Houtafval. Ministerieel besluit van 10 maart Belgisch Staatsblad van 3 april 2014

Houtafval.  Ministerieel besluit van 10 maart Belgisch Staatsblad van 3 april 2014 Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het Bodemdecreet Versie december 2011 CMA/5/B.2 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze procedure vervangt de procedure van

Nadere informatie

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN :

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : Bijlage IX R 1 : In droge toestand ontplofbaar AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : R 2 : Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken

Nadere informatie

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering DATUM: 20.03.2009 Wettelijk verplichte gevaarsetikettering In bepaalde gevallen verplicht de wet fabrikanten om gevaarsinformatie te verstrekken (gevaarssymbolen en de bijbehorende risico- en veiligheidszinnen)

Nadere informatie

SCHEPMONSTER IN ZWEMBADEN

SCHEPMONSTER IN ZWEMBADEN SCHEPMONSTER IN ZWEMBADEN 1. DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze procedure beschrijft de ogenblikkelijke monstername via een schepmonster in zwembaden met betrekking tot metingen ter plaatse (bijv. ph, temperatuur,

Nadere informatie

INTERPRETATIEDOCUMENT VOOR NEN 2990 (2012) LUCHT EINDCONTROLE NA ASBESTVERWIJDERING

INTERPRETATIEDOCUMENT VOOR NEN 2990 (2012) LUCHT EINDCONTROLE NA ASBESTVERWIJDERING INTERPRETATIEDOCUMENT VOOR NEN 2990 (2012) LUCHT EINDCONTROLE NA ASBESTVERWIJDERING Vastgesteld door : FENELAB Technische Commissie Asbest Vaststellingsdatum : 30 september 2014 Status : Van kracht op

Nadere informatie

Validatie conserveertermijn EOX in water

Validatie conserveertermijn EOX in water Validatie conserveertermijn EOX in water Dienst Waterbeheer en Riolering Ingenieursbureau Willie van den Berg Eddy Yedema Rapportnummer 03.780225 November 2003 Inhoud 1 Samenvatting 3 2 Inleiding 3 3 Beschrijving

Nadere informatie

Waterkwaliteitsvoorschrift

Waterkwaliteitsvoorschrift NL Waterkwaliteitsvoorschrift LTALPER000153a 125487-AA Inhoud 1 Inleiding...2 1.1 Algemeen...2 1.2 Algemene aandachtspunten waterkwaliteit...2 1.2.1 Nieuwe installaties...2 1.2.2 Bestaande installaties...3

Nadere informatie

1. RISK & SAFETY ZINNEN

1. RISK & SAFETY ZINNEN 1. RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen R-zinnen geven bijzondere gevaren (Risks) aan. S-zinnen geven veiligheidsaanbevelingen (Safety) aan. De zinnen zijn

Nadere informatie

Vergisting van eendenmest

Vergisting van eendenmest Lettinga Associates Foundation for environmental protection and resource conservation Vergisting van eendenmest Opdrachtgever: WUR Animal Sciences Group Fridtjof de Buisonjé Datum: 3 oktober 2008 Lettinga

Nadere informatie

SPECIALE EIGENSCHAPPEN TEKNOHEAT 650 A geeft een zilverachtige laag die een hitte tot +650 C kan verdragen.

SPECIALE EIGENSCHAPPEN TEKNOHEAT 650 A geeft een zilverachtige laag die een hitte tot +650 C kan verdragen. www.teknos.com GEGEVENS BLAD 1175 TEKNOHEAT 650 A 14.08.2006 Silicone Aluminium Verf VERF TYPE TEKNOHEAT 650 A is een silicone aluminium verf. GEBRUIK Wordt gebruikt op hete oppervlakken zowel binnen als

Nadere informatie

Water? Hoezo water? Water! Hoezo water? Donderdag 24 mei 2018 WILDLANDS Adventure Zoo Emmen

Water? Hoezo water? Water! Hoezo water? Donderdag 24 mei 2018 WILDLANDS Adventure Zoo Emmen Hoezo water? Disclosure Relatie Organisatie Financiële bijdrage : Geen Raden van Advies : Geen Overige : Geen 2 Inhoud Water? Algemene eigenschappen Chemische eigenschappen Fysische eigenschappen Water?

Nadere informatie

Samen werken aan diergezondheid, in het belang van dier, dierhouder en samenleving

Samen werken aan diergezondheid, in het belang van dier, dierhouder en samenleving Samen werken aan diergezondheid, in het belang van dier, dierhouder en samenleving Fipronil in eieren Ruth Bouwstra DVM PhD en vele anderen 24 augustus 2017 Poultry Expertise Centre Wat is Fipronil? Log

Nadere informatie

SPECIMEN PYRISTAR 250 CF. 10 L Pyristar is een geregistreerd. Insecticide. Bescherming van zaden door brede werking tegen insecten

SPECIMEN PYRISTAR 250 CF. 10 L Pyristar is een geregistreerd. Insecticide. Bescherming van zaden door brede werking tegen insecten Insecticide Bescherming van zaden door brede werking tegen insecten Werkzame stof: Chloorpyrifos Gehalte: 250 g/l (23,5 % w/w) Aard van het preparaat: Capsule suspensie voor zaadbehandeling Resistentiecode:

Nadere informatie

Bepaling van de elektrische geleidbaarheid

Bepaling van de elektrische geleidbaarheid Bepaling van de elektrische geleidbaarheid april 2006 Pagina 1 van 8 WAC/III/A/004 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 DEFINITIES... 3 2.1 SPECIFIEKE GELEIDBAARHEID, ELEKTRISCHE GELEIDBAARHEID (γ)... 3 2.2

Nadere informatie

PRODUCTINFORMATIE DESBEST 700

PRODUCTINFORMATIE DESBEST 700 WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT PRODUCTINFORMATIE DESBEST 700 Toegestaan is uitsluitend het gebruik als middel ter bestrijding van bacteriën (excl. bacteriesporen), gisten en schimmels in of op: ruimten

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating/identiek product/hetzelfde gebruik. Gelet op de aanvraag ingediend op: 11/06/2009. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating/identiek product/hetzelfde gebruik. Gelet op de aanvraag ingediend op: 11/06/2009. De Minister van Leefmilieu beslist: Dienst Risicobeheersing Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Datum: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu EUROSTATION Bloc II Victor Hortaplein, 40 bus 15 B 1060 BRUSSEL MRB/HC/2009/1168/

Nadere informatie

Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen

Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen Laatste update: 11 maart 2003 Volgens het 'Besluit verpakking en aanduiding milieugevaarlijke stoffen', behorende bij

Nadere informatie

Afdeling Vergunningen Toezicht en Handhaving Aanvraagformulier maatwerkvoorschriften op basis van het Besluit lozen buiten inrichtingen

Afdeling Vergunningen Toezicht en Handhaving Aanvraagformulier maatwerkvoorschriften op basis van het Besluit lozen buiten inrichtingen Afdeling Vergunningen Toezicht en Handhaving Aanvraagformulier maatwerkvoorschriften op basis van het Besluit lozen buiten inrichtingen Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Purmerend.

Nadere informatie

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK Let erop dat de schakelaar op 0 (uit) staat voordat u het snoer op de wandcontactdoos aansluit. Laat de stekker niet in het stopcontact wanneer de koffiemachine

Nadere informatie

www.krups.com 06 02 18

www.krups.com 06 02 18 www.krups.com 1 2 MAXI MINI MAXI MINI 3 4 5 6 stop Deutsch 4 English 7 Français 9 Nederlands 11 Español 14 Português 16 Italiano 18 Dansk 20 Norsk 22 Svenska 24 Suomi 26 λληνικ 28 T Türkçe 31 Slovensko

Nadere informatie

VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK

VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK INSTALLATIE INSTRUCTIES 12-2015 VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK Om veiligheid en een lange levensduur van dit product te garanderen, zal u de bijgesloten instructies strikt in acht moeten nemen. Uw garantie

Nadere informatie

Zwembadonderhoud Antwoord op veelgestelde vragen

Zwembadonderhoud Antwoord op veelgestelde vragen Zwembadonderhoud Antwoord op veelgestelde vragen goedkoopzwemmen.nl 1 Producten Uitleg van de meest gebruikte producten Voor het verlagen (ph Minus) en verhogen (ph Plus) van de zuurgraad (lees ph) van

Nadere informatie

ANORGANISCHE ANALYSEMETHODEN/WATER GELEIDBAARHEID

ANORGANISCHE ANALYSEMETHODEN/WATER GELEIDBAARHEID 1 TOEPASSINGSGEBIED GELEIDBAARHEID Deze procedure beschrijft de bepaling van de elektrische geleidbaarheid in water (bijvoorbeeld grondwater, eluaten, ). De beschreven methode is bruikbaar voor alle types

Nadere informatie