Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Behandelbeperkingen ja/nee. rkz.nl

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Behandelbeperkingen ja/nee. rkz.nl"

Transcriptie

1 Patiënteninformatie Behandelbeperkingen ja/nee rkz.nl

2 Waarom nadenken over behandelbeperkingen? Behandelbeperkingen in een ziekenhuis hebben te maken met afspraken die de dokter en de patiënt maken met het oog op het ziekteproces van de patiënt. Nadenken over dit onderwerp is niet eenvoudig. Toch kan nadenken daarover en een gesprek nodig zijn. Het kan zijn dat u deze folder van uw behandelend arts hebt gekregen. Het kan ook zijn dat u hem zelf hebt gepakt, omdat dit onderwerp u raakt. Hoe het ook zij : u bezinnen op het stellen van grenzen aan wat er medisch aan u gebeuren kan en mag is belangrijk. - Er kunnen vele redenen zijn voor u zelf om in geval van ziekte en/of een plotselinge ernstige gebeurtenis niet alles meer uit de medische kast te laten halen. Die redenen kunnen zijn : een hoge leeftijd, gemis aan kwaliteit van leven, een situatie willen voorkomen van nog meer vermindering van kwaliteit van leven. - Het kan ook zijn dat uw behandelend arts het niet meer zinvol vindt alle mogelijke medische handelingen te verrichten. Bij voorbeeld : uw botten zijn te broos om een reanimatie te doorstaan; bepaalde medicijnen hebben geen effect meer. Het mooiste zou zijn als beiden -u en de behandelend arts- met elkaar op dit punt op één lijn zitten. Eventueel kunnen uw naasten en uw eigen huisarts in het nadenken over dit onderwerp ook door u betrokken worden. Het is voor u van groot belang te weten dat de beste medische zorg aan u vanuit de ziekenhuismedewerkers voorop staat, dus ook binnen de afgesproken behandel- beperkingen. Die afspraken worden in uw patiënten- dossier vastgelegd, maar zij zijn bij veranderende of veranderde situaties of inzichten op een later tijdstip altijd weer opnieuw bespreekbaar.

3 Behandelbeperkingen ja/nee Om welke behandelbeperkingen gaat het? De belangrijkste behandelbeperkingen zijn de volgende : bij een hartstilstand het hart niet meer op gang brengen (reanimeren) geen opname voor extra intensieve zorg op de Intensive Care (IC) of de Hartbewaking (CCU) geen kunstmatige beademing met beademingsbuis (dat heet : invasieve beademing) geen kunstmatige beademing met beademingskap (dat heet : non-invasieve beademing) geen kunstmatige ondersteuning van de nieren (dialyseren) geen medicatie ter ondersteuning van het hart (die worden genoemd : cardiostimulantia, zoals inotropica bij hartfalen) geen medicatie voor ontstekingen (antibiotica) geen bloedtransfusie of welke bloedproducten dan ook (een belangrijke vraag rond operaties) geen kunstmatige voeding geen (her)operatie geen heropname in het ziekenhuis geen levensverlengende behandelingen, maar behandeling uitsluitend gericht op comfortabele zorg (zogeheten code C). In het ziekenhuis worden in de patiëntenzorg codes gebruikt : Code A betekent géén behandelbeperkingen, dus medisch alles inzetten Code B houdt in : een medisch beleid met een of meer behandelbeperkingen. Code C betekent : geen medische behandeling gericht op genezing, maar palliatieve zorg gericht op comfort (bestrijding van pijn, benauwdheid, honger-dorstgevoel en andere ongemakken) (In bijlage 1 van deze folder staat het zogeheten codeformulier)

4 Wanneer wordt een behandelbeperking besproken? Het staat uw behandelend arts vrij daarin zelf initiatief te nemen. Dat kan gebeuren op de polikliniek bij een bezoek van u. Het onderwerp kan ook aan de orde komen op de afdeling van opname (of eerder op de Spoed Eisende Hulp). Er kunnen overigens redenen zijn waarom de behandelend arts aan u niet de vraag naar behandelbeperkingen voorlegt. De hectiek van dat moment; de overweging om in een rustiger situatie die vraag te stellen kunnen goede redenen daarvoor zijn. Indien er niets is afgesproken (en vastgelegd) dan gaat elke arts van het ziekenhuis uit van het inzetten van álle behandelingen. Het initiatief voor het aangaan van behandelbeperkingen kan ook van u als patiënt uitgaan (of van uw wettelijke vertegenwoordiger -zie bijlage 2- als u voor keuzes mbt behandelbeperking niet wilsbekwaam genoeg bent). Aan welke voorwaarden voor behandel-beperkingen moeten de afspraken voldoen? 1) Het spreekt voor zich dat de afspraken goed worden besproken. Bij dit alles is tijd en rust belangrijk. Er kunnen zich echter bij uw behandeling in het ziekenhuis plotseling situaties voordoen waarbij er weinig tijd is. Indien de arts een behandeling beperkend besluit neemt op medische gronden dan moet hij dit bespreken met de patiënt of diens wettelijke vertegenwoordiger. Zo nodig heeft hij overleg met vakgenoten. 2) Afspraken worden in uw dossier goed vastgelegd. In het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) staat de afspraak met het oog op reanimeren op de eerste pagina van het dossier. De eventuele andere beperkingen staan elders aangegeven. 3) Ook vindt zo nodig tussentijds en in ieder geval bij ontslag uit het ziekenhuis contact met uw huisarts plaats over behandelingsbeperkingen. Deze zullen in ontslagbrief gemeld worden. Deze informatie is weer van belang voor eventueel bij u ingezette thuiszorg.

5 Behandelbeperkingen ja/nee Het kan zijn dat u (in overleg met uw huisarts) al behandelbeperkingsafspraken hebt vastgelegd in een zogeheten wilsbeschikking. Het zou goed zijn als u die ook aan uw behandelend ziekenhuisarts wilt doorgeven. Dan kan uw arts deze wilsbeschikking in het EPD invoeren. 4) Een besluit tot behandelbeperkingen kan ieder moment ingetrokken worden. De behandelende arts kan hiertoe besluiten wanneer de toestand van u (onverwacht) de goede kant op gaat en u ook wil dat het besluit wordt ingetrokken. Ook u kan terugkomen op door u zelf aangegeven beperkingen. Meer informatie of verdere vragen? Het spreekt voor zich dat u zich verder bij artsen en andere medewerkers kunt laten informeren en met hen in gesprek kunt gaan over behandelbeperkingen. Een apart gesprek met een ziekenhuismedewerker (en met uw behandelend arts in het bijzonder) over dit onderwerp kan altijd. Deze folder is van het en heeft de goedkeuring ontvangen van de Medische Staf, de Raad van Bestuur, de commissie kwaliteit en van de Cliëntenraad. De folder is te vinden op de poliklinieken, bij de Spoedeisende Hulp, op de Acute Opname Afdeling, bij individuele artsen en in de folderrekjes op de afdelingen. Ook is de folder te verkrijgen bij het patiëntenservicebureau en te vinden op internet ( Bijlage Codeformulier Bijlage Toestemming van de patient en Wettelijk vertegenwoordiger Naar aanleiding van de tekst in dit boekje over behandelbeperkingen is het van belang nog even de volgende zaken op een rijtje te zetten die van toepassing zijn op medische behandelingen.

6 Toestemming van de patiënt Op basis van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is voor het starten van een medische behandeling de toestemming van de patiënt vereist. Dit geldt ook voor wijzigingen in de behandeling en heeft dus ook betrekking op eventuele behandelbeperkingen. Als de patiënt minderjarig is en de leeftijd van twaalf maar nog niet die van zestien jaren heeft bereikt, is tevens de toestemming van de ouders die het gezag over hem uitoefenen of van zijn voogd vereist. De behandeling kan zonder de toestemming van de ouders of de voogd worden uitgevoerd, als zij nodig is om de patiënt uit een ernstige situatie te halen, of als de patiënt ook na de weigering van de toestemming van de ouders of voogd, de verrichting weloverwogen blijft wensen. In het geval waarin sprake is van een wilsonbekwame patiënt van zestien jaar of ouder, worden door de hulpverlener en een wettelijk vertegenwoordiger, de kennelijke opvattingen van de patiënt, geuit in schriftelijke vorm toen deze tot bedoelde redelijke waardering nog in staat was en inhoudende een weigering van toestemming opgevolgd. De hulpverlener kan hiervan afwijken indien hij daartoe gegronde redenen aanwezig acht. Wie zijn wettelijk vertegenwoordigers A. De ouder(s) die het gezag over de patiënt uitoefent/voogd indien de patiënt de leeftijd van twaalf jaren nog niet heeft bereikt. B. De ouder(s) die het gezag over de patiënt uitoefent/voogd indien de patiënt 12 jaar of ouder is maar wilsonbekwaam. Indien de patiënt meerderjarig is, dus 18 jaar of ouder, en onder curatele staat of ten behoeve van hem het mentorschap is ingesteld, in welke gevallen nakoming jegens de curator of de mentor geschiedt. C. Indien een meerderjarige patiënt wilsonbekwaam is, niet onder curatele staat of ten behoeve van hem niet het mentorschap is ingesteld, kan de patiënt een persoon schriftelijk machtigen in zijn plaats op te treden. Ontbreekt zodanige persoon, of

7 Behandelbeperkingen ja/nee treedt deze niet op, dan kan de echtgenoot, de geregistreerde partner of andere levensgezel van de patiënt, voor deze patiënt optreden tenzij deze personen dat niet wensen. Ontbreekt ook zodanige persoon dan kan ook een ouder, kind, broer of zus van de patiënt, namens deze optreden tenzij deze personen dat niet wensen. De hulpverlener komt de afspraken die uit een behandelingsovereenkomst voorvloeien na t.a.v. de wettelijke vertegenwoordigers van de patiënt dan wel de door de patiënt schriftelijk gemachtigde personen, dan wel partners of familieleden, tenzij die nakoming niet verenigbaar is met de zorg van een goed hulpverlener. De persoon t.a.v. wie de patiënt in de hierboven genoemde gevallen vertegenwoordigt, moet zich gedragen als een goed vertegenwoordiger. Deze persoon moet de patiënt zoveel mogelijk bij de vervulling van zijn taak te betrekken. Als een patiënt zich tegen een ingrijpende behandeling verzet waarvoor een vertegenwoordiger toestemming heeft gegeven, dan kan de behandeling slechts worden uitgevoerd indien deze nodig is teneinde ernstig nadeel voor de patiënt te voorkomen.

8 Redactie: Afdeling Communicatie en Afdeling Algemeen RKZ Vondellaan LE Beverwijk T : +31 (0) W : rkz.nl /RKZ.BrandwondencentrumBeverwijk /RodeKruisZH /company/rode-kruis-ziekenhuis Zorg van de Zaak Het RKZ maakt deel uit van het Zorg van de Zaak Netwerk. HD NL

PATIËNTEN INFORMATIE. Behandelbeperkingen Maasstad Ziekenhuis

PATIËNTEN INFORMATIE. Behandelbeperkingen Maasstad Ziekenhuis PATIËNTEN INFORMATIE Behandelbeperkingen Maasstad Ziekenhuis 2 PATIËNTENINFORMATIE De zorgverleners van het Maasstad Ziekenhuis doen er alles aan om u als patiënt te genezen. Zo zullen wij u als dat nodig

Nadere informatie

Praten over behandelwensen en -grenzen

Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Informatie voor patiënten en familie Inleiding Als patiënt komt u in het UMC Utrecht met een bepaalde behandelwens. Meestal

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Deze folder informeert u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. U kunt hierbij bijvoorbeeld

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Afdeling kwaliteit en veiligheid 1 In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking

Nadere informatie

Niet-reanimeren en andere behandelafspraken

Niet-reanimeren en andere behandelafspraken Niet-reanimeren en andere behandelafspraken In deze folder leest u over de behandelafspraken die u kunt maken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelafspraak zijn niet-reanimeren en geen bloedtransfusie.

Nadere informatie

2. Onder handelingen op het gebied van de geneeskunst worden verstaan:

2. Onder handelingen op het gebied van de geneeskunst worden verstaan: Artikel 446 1. De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling - in deze afdeling verder aangeduid als de behandelingsovereenkomst - is de overeenkomst waarbij een natuurlijke persoon of een rechtspersoon,

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek Boek 7, Afdeling 5

Burgerlijk Wetboek Boek 7, Afdeling 5 Burgerlijk Wetboek Boek 7, Afdeling 5 (Tekst geldend op: 19 02 2015) Afdeling 5. De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling Artikel 446 4. De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling in deze

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling (WGBO)

De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling (WGBO) De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling (WGBO) Artikel 446 1.De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling - in deze afdeling verder aangeduid als de behandelingsovereenkomst - is de overeenkomst

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

WGBO boek 7, afdeling 5 Burgerlijk wetboek (BW) Citeren als: artikel 7:446, lid 1 BW etc. Afdeling 5. De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling

WGBO boek 7, afdeling 5 Burgerlijk wetboek (BW) Citeren als: artikel 7:446, lid 1 BW etc. Afdeling 5. De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling WGBO boek 7, afdeling 5 Burgerlijk wetboek (BW) Citeren als: artikel 7:446, lid 1 BW etc. Afdeling 5. De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling Artikel 446 1. De overeenkomst inzake geneeskundige

Nadere informatie

Volksgezondheidswetgeving GENEESKUNDIGE BEHANDELINGSOVEREENKOMST

Volksgezondheidswetgeving GENEESKUNDIGE BEHANDELINGSOVEREENKOMST GENEESKUNDIGE BEHANDELINGSOVEREENKOMST 13 Geneeskundige behandelingsovereenkomst (P.B. 2000, no. 118) Landsverordening van de 23ste oktober 2000 houdende vaststelling van de tekst van Boek 7 van het Burgerlijk

Nadere informatie

Alleen geldig op printdatum

Alleen geldig op printdatum 1. DOEL Het waarborgen dat een besluit ten aanzien van het gedeeltelijk of geheel afzien van (verder) medisch handelen tijdig, met instemming van de patiënt of na instemming van diens wettelijke vertegenwoordiger

Nadere informatie

Grenzen in de behandeling Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Grenzen in de behandeling Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Grenzen in de behandeling Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen U komt in HMC (Haaglanden Medisch Centrum) voor een onderzoek, operatie of andere behandeling. Onze zorgverleners zullen er alles

Nadere informatie

Afspraken met betrekking tot uw medische gegevens

Afspraken met betrekking tot uw medische gegevens Patiënteninformatie Afspraken met betrekking tot uw medische gegevens rkz.nl Voor een goede behandeling leggen behandelaars gegevens over u, als patiënt, vast in een dossier. U kunt daarbij denken aan

Nadere informatie

Grenzen in de behandeling

Grenzen in de behandeling Grenzen in de behandeling Niet-reanimeren en andere behandelbeperkingen Informatie voor patiënten F1077-0030 oktober 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Praten over behandelwensen en -grenzen. Informatie voor patiënten en familie over behandelbeperkingen

Praten over behandelwensen en -grenzen. Informatie voor patiënten en familie over behandelbeperkingen Praten over behandelwensen en -grenzen Informatie voor patiënten en familie over behandelbeperkingen Utrecht april 2019 Praten over behandelwensen en -grenzen Inleiding Bent u ziek of heeft u klachten?

Nadere informatie

3 In op die behandelingsovereenkomst betrekking hebbende aangelegenheden is de minderjarige bekwaam in en buiten rechte op te treden.

3 In op die behandelingsovereenkomst betrekking hebbende aangelegenheden is de minderjarige bekwaam in en buiten rechte op te treden. Afdeling 5. De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling Artikel 446 1 De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling - in deze afdeling verder aangeduid als de behandelingsovereenkomst - is de overeenkomst

Nadere informatie

Behandelbeperkingen, wel of niet reanimeren?

Behandelbeperkingen, wel of niet reanimeren? Behandelbeperkingen, wel of niet reanimeren? Wanneer u in Bernhoven wordt opgenomen, wordt met u ook over behandelbeperkingen gesproken. U kunt met uw arts bespreken of u onder bepaalde omstandigheden

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Algemeen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding Voor iedere behandeling die u in het ziekenhuis krijgt is uw toestemming nodig (mondeling of

Nadere informatie

Wel of niet reanimeren in Noordwest.

Wel of niet reanimeren in Noordwest. Wel of niet reanimeren in Noordwest www.nwz.nl Inhoud Wat is reanimeren? 3 Hoe vindt reanimatie plaats? 4 Uw afweging 5 Belangrijk om te weten 6 Terugkomen op uw besluit 7 Informeer uw familieleden 7 Uw

Nadere informatie

Afspraken maken over uw behandelgrenzen

Afspraken maken over uw behandelgrenzen Algemeen Afspraken maken over uw behandelgrenzen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG044 / Afspraken maken over uw behandelgrenzen / 06-10-2015

Nadere informatie

Wie heeft toegang tot mijn gegevens? Informatie over de uitwisseling van uw (medische) gegevens via en internet.

Wie heeft toegang tot mijn gegevens? Informatie over de uitwisseling van uw (medische) gegevens via  en internet. Patiënteninformatie Wie heeft toegang tot mijn gegevens? Informatie over de uitwisseling van uw (medische) gegevens via e-mail en internet. rkz.nl Door de inzet van digitale middelen (internet en e-mail)

Nadere informatie

Jehova s Getuigen en het ontvangen van bloed(producten) in het Slingeland ziekenhuis

Jehova s Getuigen en het ontvangen van bloed(producten) in het Slingeland ziekenhuis 1 Jehova s Getuigen en het ontvangen van bloed(producten) in het Slingeland ziekenhuis Algemeen Op religieuze gronden verwerpen Jehova s Getuigen het toedienen van bloed(producten). In dit document wordt

Nadere informatie

WGBO bij kinderen. Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

WGBO bij kinderen. Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst WGBO bij kinderen Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst Januari 2016 Rechten van de patiënt (WGBO) De relatie tussen een patiënt en een arts of andere hulpverlener hoort gebaseerd te zijn op wederzijds

Nadere informatie

H Wel of niet reanimeren?

H Wel of niet reanimeren? H.40032.0217 Wel of niet reanimeren? Inleiding U wordt in ons ziekenhuis opgenomen. Wij vinden het belangrijk dat al onze patiënten optimaal betrokken worden bij hun behandeling. Daarom vragen wij u (als

Nadere informatie

Oud en Wils(on)bekwaam? mr. Siebrand Schreurs

Oud en Wils(on)bekwaam? mr. Siebrand Schreurs Oud en Wils(on)bekwaam? mr. Siebrand Schreurs 1 Programma Workshop Het begrip wilsonbekwaamheid in de dagelijkse praktijk Het berip wilsbekwaamheid in zijnjuridische context. Belangrijke wetgeving Wilsonbekwaamheid,

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Verplegen in buikligging. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Verplegen in buikligging. rkz.nl Patiënteninformatie Verplegen in buikligging rkz.nl Inleiding De arts en/of verpleegkundige heeft u verteld dat momenteel uw familielid of naaste verpleegd gaat worden of wordt in buikligging. Buikligging

Nadere informatie

Wilsverklaring. Belangrijke documenten

Wilsverklaring. Belangrijke documenten Wilsverklaring Belangrijke documenten Bijlage 1: Voorbeeld wilsverklaring Behandelverbod Lees voordat u deze verklaring invult de toelichting bij het behandelverbod. Naam : Geboortedatum : Geboorteplaats:

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Acute Opname Afdeling. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Acute Opname Afdeling. rkz.nl Patiënteninformatie Acute Opname Afdeling rkz.nl U bent met spoed opgenomen op de Acute Opname Afdeling (AOA) van het te Beverwijk. Deze afdeling is opgezet om patiënten, die met spoed komen, snel en efficiënt

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Het traumateam. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Het traumateam. rkz.nl Patiënteninformatie Het traumateam rkz.nl Even voorstellen U heeft een ongeval gehad en staat daarom onder behandeling van het traumateam van het Rode Kruis ziekenhuis (RKZ). Het team stelt zich in deze

Nadere informatie

Privacyverklaring van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze praktijk

Privacyverklaring van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze praktijk Privacyverklaring van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze praktijk Algemeen De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft een

Nadere informatie

Informatie over het verpleegkundig en farmaceutisch opnamegesprek afdeling A5 Urologie

Informatie over het verpleegkundig en farmaceutisch opnamegesprek afdeling A5 Urologie Patiënteninformatie Informatie over het verpleegkundig en farmaceutisch opnamegesprek afdeling A5 Urologie rkz.nl Inleiding U heeft in overleg met uw specialist besloten tot een opname. Daarvoor wordt

Nadere informatie

Wie beslist als de patiënt het zelf niet meer kan?als?

Wie beslist als de patiënt het zelf niet meer kan?als? Home no. 3 Juni 2015 Juridische aspecten Eerdere edities Verenso.nl Wie beslist als de patiënt het zelf niet meer kan?als? Lotje van den Puttelaar, advocaat / partner bij Wybenga advocaten te Rotterdam

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Beademing. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Beademing. rkz.nl Patiënteninformatie rkz.nl Inleiding Een familielid of naaste wordt beademd met een beademingsapparaat. Dit apparaat ondersteunt de natuurlijke ademhaling. Tijdens het bezoek aan de patiënt is het belangrijk

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Delier (acute verwardheid) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Delier (acute verwardheid) rkz.nl Patiënteninformatie Delier (acute verwardheid) rkz.nl Inleiding Uw partner, familielid of iemand uit uw naaste omgeving is opgenomen in het. Zoals u gemerkt heeft, reageert uw naaste niet zoals u gewend

Nadere informatie

MENTORSCHAP TEN BEHOEVE VAN MEERDERJARIGEN ARTIKELEN

MENTORSCHAP TEN BEHOEVE VAN MEERDERJARIGEN ARTIKELEN TITEL 20: MENTORSCHAP TEN BEHOEVE VAN MEERDERJARIGEN ARTIKELEN 450-462 Artikel 450 Indien een meerderjarige als gevolg van zijn geestelijke of lichamelijke toestand tijdelijk of duurzaam niet in staat

Nadere informatie

Advanced care planning. Ketenzorg Arnhem

Advanced care planning. Ketenzorg Arnhem Advanced care planning Advance Care planning = Vroegtijdige zorg planning Continu proces van gesprekken over: Levensdoelen en wensen, hoe zorg daarbij past; Eventuele reanimatie; Opties voor palliatieve

Nadere informatie

HET NUT VAN WILSVERKLARINGEN

HET NUT VAN WILSVERKLARINGEN HET NUT VAN WILSVERKLARINGEN IN RELATIE TOT PALLIATIEVE ZORG BIJ LONGFIBROSE Frank Schaapsmeerders, Specialist Ouderengeneeskunde en SCEN-arts Landelijke bijeenkomst Longfibrose Patiëntenvereniging, Nijkerk

Nadere informatie

Onderwerp: Verklaring vertegenwoordiger

Onderwerp: Verklaring vertegenwoordiger Onderwerp: 1 Wat doet een vertegenwoordiger? Als patiënt heeft u het recht door uw behandelend arts (verpleegkundige) ingelicht te worden over uw behandeling en/of onderzoeken. Dit staat beschreven in

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen Uw specialist heeft u verteld dat u ongeneeslijk ziek bent. Niet meer kunnen genezen is een bericht met ingrijpende gevolgen en het valt niet mee om hier

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Delier (acute verwardheid) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Delier (acute verwardheid) rkz.nl Patiënteninformatie Delier (acute verwardheid) rkz.nl Inleiding Uw partner, familielid of iemand uit uw naaste omgeving is opgenomen in het. Zoals u gemerkt heeft, reageert uw naaste niet zoals u gewend

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Na een beroerte. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Na een beroerte. rkz.nl Patiënteninformatie Na een beroerte rkz.nl Voor wie is dit bericht? Dit bericht is voor mensen die een beroerte hebben gehad (CVA) en opgenomen zijn in het, op de afdeling Neurologie. De informatie is

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap

Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap Werkstuk door een scholier 2527 woorden 2 oktober 2001 6,1 34 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Wat is ondercuratelestelling,

Nadere informatie

Reanimeren, wel of niet

Reanimeren, wel of niet Reanimeren, wel of niet Inleiding Het uitgangspunt bij een behandeling in de OZG is dat alles gedaan wordt wat medisch gezien noodzakelijk, mogelijk en wenselijk is voor een goede behandeling. Dat geldt

Nadere informatie

Wel of niet reanimeren?

Wel of niet reanimeren? Wel of niet reanimeren? wel of niet reanimeren? Wel of niet reanimeren is een ingrijpende beslissing. U en uw behandelend arts kunnen voor deze keuze komen te staan. Het Kennemer Gasthuis houdt zoveel

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Kinderen op bezoek op de Intensive Care. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Kinderen op bezoek op de Intensive Care. rkz.nl Patiënteninformatie Kinderen op bezoek op de Intensive Care rkz.nl Voor een kind is het een spannende tijd als een ouder of ander familielid op de afdeling Intensive Care (IC) ligt. Meestal snapt een kind

Nadere informatie

Privacyreglement Raad & Daad Den Haag

Privacyreglement Raad & Daad Den Haag Privacyreglement Raad & Daad Den Haag 1. Begripsbepalingen persoonsgegevens: alle gegevens die informatie kunnen verschaffen over een identificeerbare natuurlijke persoon; verwerking van persoonsgegevens:

Nadere informatie

Als ouders niet meer samen zijn

Als ouders niet meer samen zijn Als ouders niet meer samen zijn Inhoudsopgave Waarover gaat deze folder?...5 Werkwijze hulpverleners...5 Rol van ouders...6 Regelingen met betrekking tot het gezag...7 Als ouders niet meer samen zijn...8

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek Samen uw zorg tijdig plannen Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Een naaste die met u meedenkt...3 1.2 Gespreksonderwerpen...3 2. Belangrijke vragen...3 2.1 Lichamelijke veranderingen...3

Nadere informatie

Privacy Reglement. Inhoud

Privacy Reglement. Inhoud Inhoud 1. Begripsbepalingen 1 2. Reikwijdte 1-2 3. Doel. 2 4. Categorieën van personen over wie gegevens in de registratie worden opgenomen 2 5. Vertegenwoordiging 2 6. Soorten van gegevens die in de registratie

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt.

Uw rechten en plichten als patiënt. Uw rechten en plichten als patiënt www.nwz.nl Inhoud Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) 3 Uw plichten 6 Uw medische gegevens 7 Uw vragen 8 Notities 9 2 Wanneer er met uw gezondheid

Nadere informatie

Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl

Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl Zelf een wilsverklaring opstellen voor een latere situatie van wilsonbekwaamheid: bijv. een nietbehandelverklaring (non-reanimatie) of een euthanasieverklaring of orgaandonatie;

Nadere informatie

Vertegenwoordigingsaanvraag

Vertegenwoordigingsaanvraag Vertegenwoordigingsaanvraag In een aantal gevallen is het te adviseren dat een patiënt een vertegenwoordiger aanwijst. In deze folder staat informatie die van belang is wanneer hiervoor gekozen wordt.

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt. www.nwz.nl

Uw rechten en plichten als patiënt. www.nwz.nl Uw rechten en plichten als patiënt www.nwz.nl Inhoud Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) 3 Uw plichten 5 Uw medische gegevens 7 Uw vragen 9 Notities 9 2 Wanneer er met uw gezondheid

Nadere informatie

Informatie over uw medische gegevens

Informatie over uw medische gegevens Informatie over uw medische gegevens Patiënten hebben het recht om hun persoonlijke medische gegevens in te zien of hier een kopie van op te vragen. Ook kunnen zij hun medische gegevens laten aanvullen,

Nadere informatie

Medisch Ethische Commissie NTBR. Algemene informatie

Medisch Ethische Commissie NTBR. Algemene informatie Medisch Ethische Commissie NTBR Algemene informatie 1 Geachte patiënt, Uw arts heeft met u gesproken over NTBR. In deze folder kunt u nalezen wat NTBR precies inhoudt. 2 Wat is NTBR? De afkorting NTBR

Nadere informatie

Zorg en behandeling rondom het levenseinde. Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie

Zorg en behandeling rondom het levenseinde. Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie Zorg en behandeling rondom het levenseinde Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie Inleiding In deze folder kunt u de visie en het beleid van

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1993-1994 Nr. 286 21 561 Wijziging van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten in verband met de opneming van bepalingen omtrent de overeenkomst tot

Nadere informatie

Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten

Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Let op! Komt u met uw/een kind voor een medische behandeling naar ons ziekenhuis, dan moeten we

Nadere informatie

Privacyreglement voor cliënten

Privacyreglement voor cliënten Privacyreglement voor cliënten 1. Begripsbepalingen 1.1 persoonsgegevens: elk gegeven dat herleidbaar is tot een natuurlijk persoon; 1.2 zorggegevens: persoonsgegevens die direct of indirect betrekking

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. R.S.-virus, wat is dat? rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. R.S.-virus, wat is dat? rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl Patiënteninformatie R.S.-virus, wat is dat? rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl Inleiding In de late herfst en de vroege winter worden veel mensen ziek, vaak zijn dit virale infecties. Een daarvan is het zogenaamde

Nadere informatie

Privacy reglement. Birtick Zorg & Welzijn

Privacy reglement. Birtick Zorg & Welzijn Inhoud 1. Begripsbepalingen 2. Reikwijdte 3. Doel 4. Categorieën van personen over wie gegevens in de registratie worden opgenomen 5. Vertegenwoordiging 6. Soorten van gegevens die in de registratie worden

Nadere informatie

Dienst geestelijke verzorging

Dienst geestelijke verzorging Patiënteninformatie Dienst geestelijke verzorging rkz.nl Opgenomen worden in het ziekenhuis is meestal een onverwachte gebeurtenis en wordt vaak als ingrijpend ervaren, zowel door u als patiënt als door

Nadere informatie

GEDRAGSRICHTLIJNEN ZORGVERLENERS

GEDRAGSRICHTLIJNEN ZORGVERLENERS GEDRAGSRICHTLIJNEN ZORGVERLENERS voor leden van de Samenwerkende Professionele Organisaties Thuiszorg (SPOT) Vereniging Samenwerkende Professionele Organisaties Thuiszorg (SPOT) Wilhelminalaan 3, 3743

Nadere informatie

Niet-reanimeren verklaring

Niet-reanimeren verklaring Niet-reanimeren verklaring 1 van 4 Niet-reanimeren verklaring Algemene informatie over een wilsverklaring Een wilsverklaring is een document waarin u uw wensen rondom het levenseinde vastlegt. Schriftelijke

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt

Uw rechten en plichten als patiënt Uw rechten en plichten als patiënt In de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Wet Bescherming Persoonsgegevens staan uw rechten en plichten als patiënt beschreven. Het is belangrijk

Nadere informatie

Algemeen W.G.B.O (Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst)

Algemeen W.G.B.O (Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst) Algemeen W.G.B.O (Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst) Uw rechten en plichten De Wet inzake de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) regelt de relatie tussen u en de hulpverlener. Zowel

Nadere informatie

Patiëntenrechten en -plichten

Patiëntenrechten en -plichten Patiëntenrechten en -plichten Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Rechten 1 Toestemming voor behandeling 2 Minderjarige patiënten 2 Het recht op inzage in uw dossier 3 Wetenschappelijk

Nadere informatie

Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten

Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0282 Inleiding Kinderen worden steeds serieuzer genomen. Zij worden zoveel mogelijk betrokken bij de zaken die hen

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie STOMA ZORG. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie STOMA ZORG. rkz.nl Patiënteninformatie STOMA ZORG rkz.nl U heeft van uw behandelend arts te horen gekregen dat er bij u een stoma moet worden aangelegd. Het krijgen van een stoma is een ingrijpende gebeurtenis. In deze folder

Nadere informatie

Wel of niet reanimeren

Wel of niet reanimeren Wel of niet reanimeren in Medisch Centrum Alkmaar mca.nl Inhoudsopgave Wat is reanimeren? 3 Hoe vindt reanimatie plaats? 3 Uw afweging 4 Belangrijk om te weten 5 Terugkomen op uw besluit 5 Informeer uw

Nadere informatie

Zorg en behandeling rondom het levenseinde. Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie

Zorg en behandeling rondom het levenseinde. Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie Zorg en behandeling rondom het levenseinde Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie Inleiding In deze folder leest u de visie en het beleid van

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartfalenpolikliniek. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartfalenpolikliniek. rkz.nl Patiënteninformatie Hartfalenpolikliniek rkz.nl Uw eigen gegevens: Sticker patiënt Contactpersoon:... Apotheek:... Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee!

Nadere informatie

WGBO/ INFORMED CONSENT BIJ KINDEREN ALS PATIËNT

WGBO/ INFORMED CONSENT BIJ KINDEREN ALS PATIËNT WGBO/ INFORMED CONSENT BIJ KINDEREN ALS PATIËNT FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding De relatie tussen een patiënt en een arts of andere hulpverlener hoort gebaseerd te zijn op wederzijds vertrouwen. Meestal

Nadere informatie

Wel of niet reanimeren

Wel of niet reanimeren Wel of niet reanimeren in het Gemini Ziekenhuis gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Wat is reanimeren? 3 Hoe vindt reanimatie plaats? 3 Uw afweging 4 Belangrijk om te weten 5 Terugkomen op uw besluit 5

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Adviezen voor wond- en littekenverzorging. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Adviezen voor wond- en littekenverzorging. rkz.nl Patiënteninformatie Adviezen voor wond- en littekenverzorging rkz.nl U heeft een wond opgelopen waarvoor uw behandelend arts op de Spoed Eisende Hulp u heeft behandeld. De wond is gehecht, gelijmd of geplakt

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Wat zijn aambeien? rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Wat zijn aambeien? rkz.nl Patiënteninformatie rkz.nl In deze folder vindt u uitleg over aambeien, wat u zelf kunt doen om aambeien te voorkomen (of uw klachten te verminderen) en over onderzoek in het (RKZ). Aambeien zijn verwijde

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Polyneuropathie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Polyneuropathie. rkz.nl Patiënteninformatie Polyneuropathie rkz.nl Wat is het Polyneuropathie is een aandoening van de zenuwen in armen en benen. Bij sommige polyneuropathieën zijn vooral de gevoelszenuwen (sensore zenuwen) aangedaan,

Nadere informatie

BIJLAGE PRIVACYREGLEMENT

BIJLAGE PRIVACYREGLEMENT BIJLAGE 210.4 - PRIVACYREGLEMENT 1. PRIVACY PETUNIAZORG Algemeen De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is door de Nederlandse wetgever opgesteld ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. De

Nadere informatie

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - BELEID Privacybeleid

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - BELEID Privacybeleid Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - BELEID Privacybeleid 1.1.01 20160122 Artikel 1 1.1 Persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

Nadere informatie

Aanvullende richtlijnen bij operatie in dagbehandeling

Aanvullende richtlijnen bij operatie in dagbehandeling Patiënteninformatie Aanvullende richtlijnen bij operatie in dagbehandeling rkz.nl U heeft met de arts afgesproken dat u in dagbehandeling geopereerd zult worden, daarom zijn onderstaande richtlijnen van

Nadere informatie

Rechten en plichten van kinderen

Rechten en plichten van kinderen Rechten en plichten van kinderen Kinderen worden steeds serieuzer genomen. Zij worden zoveel mogelijk betrokken bij zaken die hen aangaan, ook in de gezondheidszorg. Net als volwassenen hebben kinderen

Nadere informatie

afdeling Intensive Care (IC) algemene informatie

afdeling Intensive Care (IC) algemene informatie patiënteninformatie afdeling Intensive Care (IC) algemene informatie U of uw naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care (IC). Wat kunt op deze afdeling verwachten? Wie werken er op deze afdeling?

Nadere informatie

Ethische kwesties. bij de Zorgboog. Behandeling en zelfbeschikking. Wat betekent dit voor u?

Ethische kwesties. bij de Zorgboog. Behandeling en zelfbeschikking. Wat betekent dit voor u? Ethische kwesties bij de Zorgboog In deze folder leest u over een aantal levensaspecten die een rol kunnen spelen bij uw behandeling, verzorging en verpleging binnen de Zorgboog. Het gaat hierbij om vragen

Nadere informatie

Terugkerend boezemfibrilleren

Terugkerend boezemfibrilleren Patiënteninformatie Terugkerend boezemfibrilleren rkz.nl U heeft last van terugkerend boezemfibrilleren. In deze folder leggen wij u uit hoe u kunt handelen om zo snel en zo goed mogelijk te worden geholpen

Nadere informatie

Veilige zorg voor mensen met dementie

Veilige zorg voor mensen met dementie Veilige zorg voor mensen met dementie Veilige zorg voor mensen met dementie Mensen met dementie zorg willen wij zorg geven in een veilige omgeving, die zoveel mogelijk recht doet aan de mogelijkheden voor

Nadere informatie

Zorg en behandeling rondom het levenseinde. Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie

Zorg en behandeling rondom het levenseinde. Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie Zorg en behandeling rondom het levenseinde Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie Inleiding In deze folder kunt u het beleid van de Frankelandgroep

Nadere informatie

Wel of niet reanimeren In het Albert Schweitzer ziekenhuis

Wel of niet reanimeren In het Albert Schweitzer ziekenhuis Wel of niet reanimeren In het Albert Schweitzer ziekenhuis Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 0974 Inleiding Iedere patiënt die in ons ziekenhuis een hartstilstand krijgt, wordt in principe

Nadere informatie

1.1 persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerd of identificeerbaar persoon.

1.1 persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerd of identificeerbaar persoon. Vastgesteld door de Raad van Bestuur, november 2010 Artikel 1 Begripsbepalingen 1.1 persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerd of identificeerbaar persoon. 1.2 verwerking van persoonsgegevens:

Nadere informatie

Rechten en plichten. van patiënt en zorgverlener

Rechten en plichten. van patiënt en zorgverlener Rechten en plichten van patiënt en zorgverlener Inhoudsopgave Wet op Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) 3 Rechten en plichten van patiënten 3 Rechten patiënt 3 Plichten patiënt 6 Rechten en plichten

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Behandeling met de niersteenvergruizer. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Behandeling met de niersteenvergruizer. rkz.nl Patiënteninformatie Behandeling met de niersteenvergruizer rkz.nl Inleiding Bij u is een steen in de nier of urineleider vastgesteld. In overleg met uw uroloog is besloten dat deze steen behandeld zal

Nadere informatie

Uw rechten als patiënt (WGBO)

Uw rechten als patiënt (WGBO) Uw rechten als patiënt (WGBO) Wanneer er met uw gezondheid iets aan de hand is, heeft u de hulp van een arts of een andere deskundige nodig. U vertrouwt zich toe aan zijn zorg. Zowel u als de hulpverlener

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Verplegen in isolatie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Verplegen in isolatie. rkz.nl Patiënteninformatie Verplegen in isolatie rkz.nl Inleiding U bent opgenomen in het en wordt in isolatie verpleegd, dit kan voor u minder prettig zijn. Wij vragen u begrip voor het nemen van deze helaas

Nadere informatie

Informatie over het geneesmiddel Prednison/Prednisolon (Corticosteroïden)

Informatie over het geneesmiddel Prednison/Prednisolon (Corticosteroïden) Patiënteninformatie Informatie over het geneesmiddel Prednison/Prednisolon (Corticosteroïden) rkz.nl Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om

Nadere informatie

Prednison voor de behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Prednison voor de behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Patiënteninformatie Prednison voor de behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa rkz.nl Uw MDL-arts (maag-,darm-,leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte

Nadere informatie

Reanimatie beleid. Visie van Cavent omtrent wel / niet reanimeren.

Reanimatie beleid. Visie van Cavent omtrent wel / niet reanimeren. Reanimatie beleid Visie van Cavent omtrent wel / niet reanimeren. Datum vaststelling : 20-12-2013 Vastgesteld door : MT Eigenaar : Beleidsmedewerker Datum aanpassing aan : 20-01-2015 Verwijzingen: - Wet

Nadere informatie

Nazorg hartcatheterisatie via de lies

Nazorg hartcatheterisatie via de lies Patiënteninformatie Nazorg hartcatheterisatie via de lies rkz.nl Inleiding Vandaag heeft u een hartkatheterisatie (ook wel CAG genoemd) ondergaan. In deze folder kunt u nalezen welke instructies van belang

Nadere informatie