- 1 - vrouw en zei tegen God: De VROUW die U gaf om bij mij te zijn, die heeft mij van die boom gegeven en ik heb ervan gegeten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- 1 - vrouw en zei tegen God: De VROUW die U gaf om bij mij te zijn, die heeft mij van die boom gegeven en ik heb ervan gegeten."

Transcriptie

1 - 1 - Anderen, God of omstandigheden de schuld geven In het mooie paradijs mochten de eerste mensen van alle bomen en struiken de vruchten eten, behalve van één boom niet. Dat was geen zwaar gebod; van alle bomen wel maar van één boom niet. De duivel, die hen verleidde, deed het voorkomen, alsof God een karige God zou zijn. Hij zei namelijk tegen de vrouw: "God heeft zeker wel gezegd: Gij zult niet eten van enige boom in de hof?". 1 Zo iets van: Jullie mogen zeker nergens van genieten; slechts op een houtje bijten. Dat is een valse en leugenachtige weergave van het karakter van onze goede God. Toen Adam en Eva toch van de verboden vrucht hadden gegeten, en zij het geluid van de Heere God hoorden, die in de hof wandelde in de avondkoelte, verborgen zij zich voor de Heere God tussen het geboomte in de hof. God sprak eerst Adam aan over zijn zondige gedrag. We lezen hierover in Genesis 3:11b en 12 Hebt u van die boom gegeten waarvan Ik u geboden had daar niet van te eten? Toen zei Adam: De vrouw die U gaf om bij mij te zijn, die heeft mij van die boom gegeven en ik heb ervan gegeten. Die vraag werd rechtstreeks aan Adam gesteld. In plaats van duidelijk te zeggen "Ja, dat heb ik gedaan" wees hij naar zijn 1 Genesis 3:1 vrouw en zei tegen God: De VROUW die U gaf om bij mij te zijn, die heeft mij van die boom gegeven en ik heb ervan gegeten. Het eerste wat Adam antwoordde aan God was: De vrouw. Maar God had niet gevraagd aan hem, wat zijn vrouw gedaan had, maar wat hij gedaan had. Er is een gouden regel in het leven: Dat wat anderen zeggen of doen, is HUN verantwoording, en dat, wat ik zeg of doe, is MIJN verantwoording. Vervolgens deed Adam nog iets, namelijk God indirect de schuld geven van het gebeuren. Hij zei namelijk: De vrouw die U gaf om bij mij te zijn, die heeft mij van die boom gegeven en ik heb ervan gegeten. Die zondige neiging is in alle mensen gekomen na de zondeval: De ander de schuld te geven, of God, of de omstandigheden. Adam wijst eerst naar de VROUW en daarna naar GOD en uiteindelijk komt het er uit: En toen heb ik ervan gegeten. God had alleen maar gevraagd naar het laatste, namelijk wat HIJ gedaan had, wat verboden was, wat HIJ niet had mogen doen. Wat Adam gedaan had, namelijk eten van de verboden vrucht, was namelijk helemaal zijn eigen besluit. Ieder mens moet namelijk zelf verantwoording afleggen van wat hij zelf gedaan heeft, en hoe hij zelf gereageerd heeft.

2 - 2 - Geen mens of duivel of wat voor situatie ook, kan ons tot zondigen dwingen. Dat is iets, waarvoor wij zelf kunnen kiezen. De boze neiging zit in ons zondige vlees, dat wij de schuld van ons af willen praten. Dat wij anderen, of de omstandigheden, of God de schuld willen geven voor ons handelen. Een andere geschiedenis in de Bijbel verhaalt ons, hoe koning Saul anderen de schuld gaf voor wat hij zelf verkeerd had gedaan. Hij kreeg van de Heere de opdracht via de profeet Samuël, om de herinnering aan het volk Amalek uit te wissen. Wat Amalek gedaan had, lezen we in Deut. 25:17 t/m 19 waar staat: 17 Denk aan wat Amalek u onderweg aangedaan heeft, toen u uit Egypte wegtrok. 18 Hij ontmoette u onderweg en overviel bij u in de achterhoede alle zwakken achter u, terwijl u moe en uitgeput was; en hij vreesde God niet. 19 Als de Heere, uw God, u rust gegeven heeft van al uw vijanden van rondom, in het land dat de Heere, uw God, u als erfelijk bezit geeft om dat in bezit te nemen, moet het zó zijn dat u de gedachtenis aan Amalek van onder de hemel uitwist. Vergeet het niet! De lafhartige overval op de zwakken wordt gezien als een teken van volstrekt gemis aan eerbied tegenover goddelijke normen. Daarbij was het volk ook nog uitgeput en vermoeid. Bovendien was het een ernstige poging om Gods werk - om Israël naar het land Kanaän te brengen - te dwarsbomen. We lezen nog over deze lafhartige strijd van de zijde van Amalek in Exodus 17:8 t/m 16 het volgende: 8 Toen kwam Amalek en bond de strijd aan met Israël in Rafidim. 9 Mozes zei tegen Jozua: Kies mannen voor ons uit en trek op, bind de strijd aan met Amalek. Morgen zal ik op de top van de heuvel staan met de staf van God in mijn hand. Jozua trok ten strijde beneden en Mozes voerde een strijd in geloof en in gebed op de berg met de staf Gods in zijn hand. Voor ons een beeld van Gods Woord en beloften en Zijn bijstand door de overwinning van Jezus. 2 Opmerkelijk is ook dat er staat: Morgen (waarschijnlijk aan het begin van de dag) zal ik op de heuveltop staan. 10 Jozua deed zoals Mozes tegen hem gezegd had door de strijd aan te binden met Amalek. Mozes, Aäron en Hur klommen echter op de top van de heuvel. 11 En het gebeurde, als Mozes zijn hand ophief, dat Israël de overhand had, maar als hij zijn hand neerliet, dat Amalek de overhand had. Mozes hief de staf Gods ten hemel om daarmee uit te drukken, hoe zeer hij de hulp van God nodig had in de strijd. 12 De handen van Mozes werden echter zwaar; daarom namen zij een steen en leg- 2 1 Cor. 15:57/58

3 - 3 - den die onder hem, zodat hij erop kon gaan zitten. Aäron en Hun ondersteunden zijn handen, de een aan de ene en de ander aan de andere kant. Zo bleven zijn handen onbeweeglijk, totdat de zon onderging. In 2 Cor. 1:11 schrijft Paulus aan de gemeente in Korinthe: Terwijl u ons ook mede te hulp komt door het gebed. In Aäron en Hur zien we daar een beeld van. 13 Zo overwon Jozua Amalek en zijn volk met de scherpte van het zwaard. 14 Toen zei de Heere tegen Mozes: Schrijf dit ter gedachtenis in een boek en prent het Jozua in dat Ik de herinnering aan Amalek van onder de hemel geheel zal uitwissen. 15 En Mozes bouwde een altaar en gaf het de naam: De HEERE is mijn Banier! De Heere is mijn Banier! In het Hebreeuws: JAHWE NISSI. Zoals een banier het verzamelpunt is waarheen de strijders opblikken, zo richten Mozes en de zijnen zich alleen tot God om hulp. In toekomstige tijden zal onze Heere Jezus, de wortel van Isaï, een banier zijn die de volkeren zullen zoeken en waar zij ware rust en vrede zullen vinden Hij zei: Voorzeker, de hand op de troon van de HEERE. De strijd van de HEERE zal tegen Amalek zijn, van generatie op generatie! Amalek is een beeld van Satan en zijn engelen. Daarom zullen wij onze hand uitstrekken naar de troon van de Heere, want 3 Jesaja 11:10 Hij heeft een strijd tegen "Amalek" van generatie op generatie! Saul kreeg de opdracht van de Heere, om dit goddeloze volk Amalek volledig met de ban te slaan en dat lezen we in 1 Samuël 15:1-3 waar staat: 1 Samuel zei tot Saul: Mij heeft de Heere gezonden om u tot koning te zalven over zijn volk, over Israël; nu dan, luister naar de woorden des Heren. 2 Zo zegt de Heere der heerscharen: Ik doe bezoeking over wat Amalek Israël heeft aangedaan, hoe hij zich hem in de weg heeft gesteld, toen het uit Egypte trok. 3 Ga nu heen, versla Amalek, slaat al wat hij bezit met de ban en spaar hem niet. Dood man en vrouw, kind en zuigeling, rund en schaap, kameel en ezel. In de verzen 7 t/m 9 lezen we hoe Saul met zijn mannen deze opdracht uitvoerde: 7 En Saul versloeg Amalek van Chawila af tot in de nabijheid van Sur, dat ten oosten van Egypte ligt. 8 Agag, de koning van Amalek, greep hij levend, maar het gehele volk sloeg hij met de ban door de scherpte des zwaards. 9a Saul echter en het volk spaarden Agag en het beste van het kleinvee en van de runderen, 9b Ook het naast beste, verder de lammeren, kortom al wat waardevol was; dat wilden zij niet met de ban slaan. 9c Maar al het vee dat waardeloos was en ondeugdelijk, sloegen zij met de ban.

4 - 4 - Saul spaarde koning Agag, mogelijk om met deze voorname gevangene te pronken in zijn land. Er staat in vers 9 nadrukkelijk dat Saul én het volk Agag, de koning, en het beste en naast beste van het vee niet met de ban sloeg. En dan gaat de geschiedenis verder met vers 13: 13 Toen kwam Samuel bij Saul, en Saul zei tegen hem: Wees gezegend door de Heere! Ik heb het woord van de Heere uitgevoerd. 14 Toen zei Samuel: Wat is dit dan voor een geluid van schapen in mijn oren, en een geluid van runderen, dat ik hoor? Zo kunnen ook kinderen van God in onze tijd met hun mond belijden, dat zij de Heere kennen, maar toch Zijn geboden niet bewaren. De apostel Johannes schrijft daarover in 1 Joh. 2:3/5 3 En hierdoor weten wij dat wij Hem kennen, namelijk als wij Zijn geboden in acht nemen. 4 Wie zegt: Ik ken Hem, en Zijn geboden niet in acht neemt, is een leugenaar en in hem is de waarheid niet. 5 Maar ieder die Zijn woord in acht neemt, in hem is werkelijk de liefde van God volmaakt geworden. Uit het gedrag van deze christenen blijkt dat zij de wereld en wat in de wereld is, nog liefhebben. De gespaarde "runderen" zijn te zien en te horen. In antwoord op de woorden van Samuel die tegen Saul zei: Wat is dit dan voor een geluid van schapen in mijn oren en een geluid van runderen, die ik hoor, antwoord Saul in 1 Samuël 15:15 15 Saul zei: Die heeft men van de Amalekieten meegebracht, want het volk heeft de beste schapen en runderen gespaard om de Heere, uw God, te offeren, maar het overige hebben wij met de ban geslagen. Saul beweert tegenover Samuël dat het volk vrome bedoelingen had met die mooie koeien en schapen, namelijk om de Heere offers te brengen. Maar dat was het natuurlijk niet alleen. De rest wilden ze bij hun veestapel voegen. En dan spreek Samuël tegen Saul: 19 Waarom hebt u niet geluisterd naar de stem van de Heere, maar bent u op de buit aangevallen en hebt u gedaan wat slecht was in de ogen van de Heere? En dan brengt Saul het volgende tegen Samuël naar voren: 20 Toen zei Saul tegen Samuel: Ik heb toch geluisterd naar de stem van de Heere, en ben toch de weg gegaan waarop de Heere mij gezonden heeft! Ik heb Agag, de koning van de Amalekieten, meegebracht, maar de Amalekieten heb ik met de ban geslagen. Hij praat zichzelf schoon en gaat vervolgens de schuld aan het volk geven: 21 Het VOLK heeft van de buit genomen, schapen en runderen, het beste van wat

5 - 5 - onder de ban valt, om de Heere, uw God, te offeren in Gilgal. Saul geeft het volk de schuld en zegt tegen Samuël niet mijn God, maar uw God. En dan antwoord Samuël hem met de volgende woorden: 22a Heeft de Heere evenveel behagen in brandoffers en slachtoffers als in het gehoorzamen aan de stem van de Heere? 22b Zie, gehoorzamen is beter dan slachtoffer, opmerkzaam zijn beter dan het vet van rammen. En dan, uiteindelijk, geeft Saul de schuld aan zichzelf en zegt: 24 Toen zei Saul tegen Samuel: Ik heb gezondigd, omdat ik het bevel van de Heere en uw woorden overtreden heb, want ik was bevreesd voor het volk en heb naar hun stem geluisterd. Nu, dat had hij meteen moeten zeggen en de rest niet. Het is voor ons, nieuw Testamentische gelovigen, een grote hulp wat Jacobus schreef in zijn brief hoofdstuk 1:14 Alleen als die begeerte, om anderen de schuld te geven, bevrucht wordt, baart zij zonde. Het brengt rust, blijdschap, voldoening en vreugde, om in verzoekingen - als die neiging bij onszelf omhoog komt om anderen de schuld te geven - onszelf te oordelen en niet de ander. Het is een bijzondere troost te weten, dat geen mens of duivel of wat voor situatie ook, ons tot zonde kan dwingen. Dat is iets, wat wij zelf namelijk beslissen. Als wij zelf niet op de verzoeking in gaan, kan er ook geen zonde van komen. Wat een troost! Niets of niemand kan ons tot zonde dwingen. Het was Adam zelf, die besliste om van de boom te eten, waarvan hij niet mocht eten. En daarom riep God hem ter verantwoording. Wat de verzoeking betreft staat nog ter bemoediging in 1 Cor. 10:13 En God is getrouw; Hij zal niet toelaten dat u verzocht wordt boven wat u aankunt, maar Hij zal met de verzoeking ook de uitkomst geven om die te kunnen doorstaan. 14 Maar ieder mens wordt verzocht, als hij door zijn EIGEN begeerte wordt meegesleurd en verlokt. 15a Daarna, wanneer de begeerte bevrucht is, baart ze zonde. Ook de verzoeking, om anderen de schuld te geven, komt voort uit ons eigen begeerte. Maar die verzoeking op zich genomen, is nog geen zonde.

Naar welk kamp vertrok Gods volk en welke ontdekking deden zij daar?

Naar welk kamp vertrok Gods volk en welke ontdekking deden zij daar? Water uit de rots bij de Horeb. Naar welk kamp vertrok Gods volk en welke ontdekking deden zij daar? Genesis 17:1 1 Daarna brak heel de gemeenschap van de Israëlieten uit de woestijn Sin op en trok van

Nadere informatie

Welkom & Mededelingen

Welkom & Mededelingen Opening Winterwerk Voorganger: Ds J. Hoekman Organist: Gerard Zoer Welkom & Mededelingen Zingen: Opwekking 331 Breng dank aan de Eeuwige, breng dank aan de Heilige, breng dank aan onze Vader die ons Jezus

Nadere informatie

Wat was de reden dat Saul van God de opdracht kreeg de Amalekieten te verslaan?

Wat was de reden dat Saul van God de opdracht kreeg de Amalekieten te verslaan? Saul verslaat de Amalekieten, maar doet niet wat God zegt. Wat was de reden dat Saul van God de opdracht kreeg de Amalekieten te verslaan? 1 Samuel 15:3, eerste deel 3 Ga nu heen, en versla Amalek, Saul

Nadere informatie

BESJALACH (Toen Hij zond) Sjemot 13:17-17:16

BESJALACH (Toen Hij zond) Sjemot 13:17-17:16 BESJALACH (Toen Hij zond) Sjemot 13:17-17:16 De Parasja begrijpen Sjemot (Exodus) 13:17-17:16 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen.

Nadere informatie

- 1 - Een andere naam voor God is: God de Almachtige. EL SHADDAJ. De troostrijke namen van God

- 1 - Een andere naam voor God is: God de Almachtige. EL SHADDAJ. De troostrijke namen van God - 1 - De troostrijke namen van God God openbaart Zich in de Schrift met verschillende namen en die namen drukken Zijn wezen, Zijn karakter uit. Zijn eerste naam Elohim - wordt al genoemd in het eerste

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

- 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Het offer van Abraham".

- 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: Het offer van Abraham. - 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Het offer van Abraham". Deze aangrijpende geschiedenis geeft ons een hoogtepunt in het geloofsleven van Abraham

Nadere informatie

In welke tijd leefde Obadja ongeveer?

In welke tijd leefde Obadja ongeveer? De profeet Obadja, de algemene aspecten. In welke tijd leefde Obadja ongeveer? 2 Kronieken 21:16-17 16 Toen wekte de HEERE tegen Jehoram de geest op van de Filistijnen en van de Arabieren die in de nabijheid

Nadere informatie

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10 1 De boom van Isaï Lezen: Jesaja 11:1-10 Heb je weleens een afgekapte boom gezien? Wat in de grond blijft zitten, noem je een tronk. De boom lijkt helemaal dood. In de Bijbel wordt de familie van Isaï

Nadere informatie

- 1 - De troostrijke namen van God. Een andere naam voor God is: God de Almachtige. EL SHADDAJ.

- 1 - De troostrijke namen van God. Een andere naam voor God is: God de Almachtige. EL SHADDAJ. - 1 - De troostrijke namen van God God openbaart Zich in de Schrift met verschillende namen en die namen drukken Zijn wezen, Zijn karakter uit. Zijn eerste naam Elohim - wordt al genoemd in het eerste

Nadere informatie

Preek van Gerard de Groot d.d. 23 mei Gods standaard

Preek van Gerard de Groot d.d. 23 mei Gods standaard Preek van Gerard de Groot d.d. 23 mei 2004 Gods standaard Toen verschenen de Amalekieten op het toneel en vochten bij Rafidim tegen de Israëlieten. Mozes zei tegen Jozua: "Roep de mannen te wapen en vecht

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

dag 1 dag 2 dag 4 dag 3 thema thema symbool symbool persoon persoon lezen lezen dagtekst dagtekst thema thema symbool symbool persoon persoon lezen

dag 1 dag 2 dag 4 dag 3 thema thema symbool symbool persoon persoon lezen lezen dagtekst dagtekst thema thema symbool symbool persoon persoon lezen dag 1 dag 2 de schepping wereldbol God, Die de wereld maakte Genesis 1: 1 2: 3 In het begin schiep God de hemel en de aarde. (Genesis 1: 1) hebt gemaakt. zonde en verdriet appel met slang Adam en Eva,

Nadere informatie

Ik kom spoedig! Plots! houd vast wat gij hebt, opdat niemand uw kroon neme. (Openb.3:11)

Ik kom spoedig! Plots! houd vast wat gij hebt, opdat niemand uw kroon neme. (Openb.3:11) Ik kom spoedig! Plots! houd vast wat gij hebt, opdat niemand uw kroon neme. (Openb.3:11) 23 Voorwaar, weerspannigheid is zonde der toverij en ongezeglijkheid is afgoderij en dienen van terafim. Omdat gij

Nadere informatie

God verlost Israël van de Amalekieten.

God verlost Israël van de Amalekieten. Verhalen uit het Oude Testament 30 God verlost Israël van de Amalekieten. Bijbelgedeelte: Exodus 17:8-16 Hoofdthema s God is Heerser (Hij heeft de volledige controle over alles, altijd) God is almachtig

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Het offer van Abraham".

Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: Het offer van Abraham. - 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Het offer van Abraham". Deze aangrijpende geschiedenis geeft ons een hoogtepunt in het geloofsleven van Abraham

Nadere informatie

God verwerpt koning Saul.

God verwerpt koning Saul. Introductie => 1 God verwerpt koning Saul. 1 Sam.12:12-15 =>"Toen u zag dat Nahas, de koning van de Ammonieten, op u afkwam, zei u tegen mij: Nee, maar een koning moet over ons regeren - terwijl toch de

Nadere informatie

Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan?

Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan? Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan? Genesis 2:8-10 8 Ook plantte de HEERE God een hof in Eden, in het oosten, en Hij plaatste daar de mens, die Hij gevormd had. 9 En de HEERE

Nadere informatie

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees.

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees. - 1 - Geheimenissen Er wordt in het nieuwe testament op verschillende plaatsen gesproken over "geheimenissen". Een geheim is een verborgenheid, die niet iedereen weet. Als wij vroeger als kind tegen elkaar

Nadere informatie

Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit?

Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit? Het volk van God gestraft. Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit? Numeri 14:1-3 1 Toen begon heel de gemeenschap luid te weeklagen en bleef het volk in die nacht

Nadere informatie

Hoeveel koningen besloten om Gibeon aan te vallen en wat was de reden hiervoor?

Hoeveel koningen besloten om Gibeon aan te vallen en wat was de reden hiervoor? De slag bij Gibeon. Hoeveel koningen besloten om Gibeon aan te vallen en wat was de reden hiervoor? Jozua:10:4-5 4 Kom naar mij toe en help mij, en laten wij Gibeon verslaan, omdat het vrede gesloten heeft

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

De Bijbel Open Adam & Eva de zondeval Genesis 3. Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten,

De Bijbel Open Adam & Eva de zondeval Genesis 3. Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten, slang twijfel God had gezegd: Genesis 3 : 1 Is het echt zo dat God gezegd heeft: U mag niet eten van alle bomen in de hof? Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten, slang vrouw twijfel

Nadere informatie

Wees sterk en moedig....als het leven moeilijk is, lijkt dat een goedkoop advies

Wees sterk en moedig....als het leven moeilijk is, lijkt dat een goedkoop advies Wees sterk en moedig...als het leven moeilijk is, lijkt dat een goedkoop advies Jozua nu, de zoon van Nun, was vol van de Geest van wijsheid; want Mozes had zijn handen op hem gelegd. Deut 34:9 Deut 30:20

Nadere informatie

Werkelijk vrij. Zonde is overtreding van Gods wetten. Men moet dus weten, of iets zonde is of niet.

Werkelijk vrij. Zonde is overtreding van Gods wetten. Men moet dus weten, of iets zonde is of niet. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn tot vrijheid geroepen, zoals Galaten 5:13 het noemt. We zullen achtereenvolgens zeven van die vrijheden behandelen: Ten eerste: Geen slaaf meer van de zonde: We lezen in Johannes

Nadere informatie

- 2 - Dat is dus de reden van het niet zondigen:

- 2 - Dat is dus de reden van het niet zondigen: - 1 - Uit God geboren Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12 Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die

Nadere informatie

Uit God geboren. Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12

Uit God geboren. Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12 - 1 - Uit God geboren Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12 Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die

Nadere informatie

de praktijk te brengen is van belang voor ieder mens. Jezelf misleiden

de praktijk te brengen is van belang voor ieder mens. Jezelf misleiden - 1 - Jezelf misleiden Er wordt in het nieuwe testament op tamelijk veel plaatsen gesproken over misleiding; dat wij door anderen misleid kunnen worden maar ook, dat wij onszelf kunnen misleiden. We gaan

Nadere informatie

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17)

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17) Les 6 voor 6 februari 2016 JEZUS Wat betekenen de namen van de Heiland in Mattheüs 1:20-23? De namen JEZUS ( De Heer redt ) en IMMANUEL ( God met ons ) vertegenwoordigen de twee doelen van de missie van

Nadere informatie

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet?

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? De profeet Abraham. Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? Genesis 20:7 7 Nu dan, geef de vrouw van die man terug, want hij is een profeet! Hij zal voor u bidden, zodat u in leven blijft.

Nadere informatie

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8 - 1 - Hebreeën 8 1 De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit: Zo'n Hogepriester hebben wij, 2 Eén Die Zich heeft gezet aan de rechterhand van de troon van de Majesteit in de hemelen. Hier

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2)

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2) - 1 - Hebreeën 2 (deel 2) 10 Want het paste Hem, om Wie alle dingen zijn en door Wie alle dingen zijn, dat Hij, om veel kinderen (zonen: NBG) tot heerlijkheid te brengen, de Leidsman van hun zaligheid

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG

Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Opening Winterwerk. Op 18 september 2016 om 9.30 uur in de Hervormde Kerk van Sprang Predikant ds. L. Plug Organist Peter Nieuwkoop

Opening Winterwerk. Op 18 september 2016 om 9.30 uur in de Hervormde Kerk van Sprang Predikant ds. L. Plug Organist Peter Nieuwkoop Opening Winterwerk Op 18 september 2016 om 9.30 uur in de Hervormde Kerk van Sprang Predikant ds. L. Plug Organist Peter Nieuwkoop Voor de dienst speelt de organist op het orgel Nadat de kerkenraad binnengekomen

Nadere informatie

Waarom ging Abram naar Egypte en welk klein geloof toonde hij?

Waarom ging Abram naar Egypte en welk klein geloof toonde hij? Abram en Lot. Waarom ging Abram naar Egypte en welk klein geloof toonde hij? Genesis 12:10-13 10 Er kwam hongersnood in dat land. Daarom trok Abram naar Egypte om daar als vreemdeling te verblijven, omdat

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Verbroken relaties. Adam en Eva zoals God hen had geschapen. Het gevolg van de zondeval. www.delevensschool.org 1

Verbroken relaties. Adam en Eva zoals God hen had geschapen. Het gevolg van de zondeval. www.delevensschool.org 1 De voorgaande studie De eerste zonde - ongehoorzaamheid 1 werd afgesloten met de tekst: en zij (Eva) nam van zijn vrucht en at, en zij gaf ook haar man (Adam), die bij haar was, en hij at. Toen werden

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

De duivel deed een beroep op Jezus om zelfzuchtig gebruik te maken van het Messias zijn. De verzoeker

De duivel deed een beroep op Jezus om zelfzuchtig gebruik te maken van het Messias zijn. De verzoeker - 1 - De verzoeker Een andere naam voor de satan is "de verzoeker". Hij verzocht Jezus en hij verzoekt ons. Wat Jezus betreft, lezen we in Matth. 4:1-11 het volgende: 1 Toen werd Jezus door de Geest naar

Nadere informatie

Wie overleed en waar was het volk toen?

Wie overleed en waar was het volk toen? Het water van Meriba. Wie overleed en waar was het volk toen? Numeri 20:1 1 De Israëlieten kwamen in de woestijn Zin, heel de gemeenschap, in de eerste maand, en het volk bleef in Kades. Daar stierf Mirjam,

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Welke angst bestond nog altijd bij David en naar welke plaats ging hij en zijn gevolg heen?

Welke angst bestond nog altijd bij David en naar welke plaats ging hij en zijn gevolg heen? avid in Ziklag, wat een verkeerde keuze blijkt te zijn. Welke angst bestond nog altijd bij David en naar welke plaats ging hij en zijn gevolg heen? 1 Samuel 27:1-2 1 Maar David zei in zijn hart: Ik zal

Nadere informatie

Wat zei God tegen Jozua?

Wat zei God tegen Jozua? De val van Jericho en de belofte aan Rachab. Wat zei God tegen Jozua? Jozua 6:2-5 2 Toen zei de HEERE tegen Jozua: Zie, Ik heb Jericho met zijn koning en zijn strijdbare helden in uw hand gegeven. 3 U,

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Welke dieren worden genoemd in de volgende verzen en wat valt daarbij op?

Welke dieren worden genoemd in de volgende verzen en wat valt daarbij op? Een verwijzing naar het hemels koninkrijk. Welke dieren worden genoemd in de volgende verzen en wat valt daarbij op? Jesaja 11:6-8 Een wolf zal bij een lam verblijven, een luipaard bij een geitenbok neerliggen,

Nadere informatie

Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22. Abraham wordt door God op de proef gesteld!

Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22. Abraham wordt door God op de proef gesteld! Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22 Abraham wordt door God op de proef gesteld! Wat verzoekt God aan Abraham? Genesis 22:2 2 En Hij zeide: Neem toch uw zoon, uw

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Luister, Israël: de HEER, onze God, de HEER is de enige!

Luister, Israël: de HEER, onze God, de HEER is de enige! Votum en groet Ps 116:1,10 Gebed Lezen Mar 12:28-33 Zingen Ps 18: 1 Lezen Deut 6:1-9 Zingen Ps 78: 1,2 Preek HC 34 Deut 6:4-9 Zingen GK 11 Geloof belijden Zingen GK 158 Dankgebed Collecte Slotzang LB 416

Nadere informatie

Wat moeten wij nog doen onder de genade

Wat moeten wij nog doen onder de genade Wat moeten wij nog doen onder de genade 1 Johannes 3: 7 Kinderkens, laat niemand u misleiden. Wie de rechtvaardigheid doet, is rechtvaardig, gelijk Hij rechtvaardig is; Mattheüs 28: 19 Ga dan heen, onderwijs

Nadere informatie

duisternis moet wijken voor het licht: God is groter dan uw nood of probleem

duisternis moet wijken voor het licht: God is groter dan uw nood of probleem - 1 - God is groter dan uw nood of probleem God is groter dan uw nood of wat voor probleem dan ook. We zien al direct vanaf het begin der schepping dat God groter en sterker is dan de duisternis. Gen.

Nadere informatie

Welke opdracht gaf God aan Jozua?

Welke opdracht gaf God aan Jozua? De ondergang van Ai. Welke opdracht gaf God aan Jozua? Jozua 8:1-2 1 Daarna zei de HEERE tegen Jozua: Wees niet bevreesd en wees niet ontsteld. Neem al het krijgsvolk met u mee en sta op, trek op naar

Nadere informatie

Groeien naar volwassenheid. Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015

Groeien naar volwassenheid. Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015 Groeien naar volwassenheid Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015 Wat is (geestelijke) volwassenheid? Teleios: volgroeid, volwassen, voltooid, volmaakt, volledig Efeze 4:13 totdat wij allen komen

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE

GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Niet langer. Maar de kracht is aan dat lichaam der zonde ontnomen. Die kracht is namelijk de mens die in het lichaam der zonde leeft.

Niet langer. Maar de kracht is aan dat lichaam der zonde ontnomen. Die kracht is namelijk de mens die in het lichaam der zonde leeft. - 1 - Niet langer Rom. 6:6 Dit weten wij immers, dat onze oude mens medegekruisigd is, opdat aan het lichaam der zonde zijn kracht zou ontnomen worden en wij niet langer slaven der zonde zouden zijn; Weten

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Laatste voorbereidingen 1. Besnijdenis, niet op basis van eigen kracht 2. Pascha, verbond wordt hersteld 3. Begin van een nieuw tijdperk

Laatste voorbereidingen 1. Besnijdenis, niet op basis van eigen kracht 2. Pascha, verbond wordt hersteld 3. Begin van een nieuw tijdperk Gideon Rechters 6 1 De Jordaan oversteken 1. Focus op Gods woord 2. Zorg dat je de Heer ieder moment kunt ontmoeten 3. Volg Jezus, wees een Jozua generatie 4. Kom in beweging Stenen oprichten 1. Gods grote

Nadere informatie

Les 2 voor 13 oktober 2018

Les 2 voor 13 oktober 2018 Les 2 voor 13 oktober 2018 God wil dat zijn volk verenigd is. Gehoorzaamheid aan Gods wil is essentieel om eenheid te bereiken. Wanneer we verenigd zijn, vullen vreugde en voorspoed de kerk en wordt het

Nadere informatie

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs 2: 6 HSV 6 en heeft ons met Hem opgewekt en met Hem

Nadere informatie

Zo kwam voor Israël en voor koning David een boze dag, een dag van benauwdheid, zoals in vers 2 staat: Psalm 20

Zo kwam voor Israël en voor koning David een boze dag, een dag van benauwdheid, zoals in vers 2 staat: Psalm 20 - 1 - Psalm 20 Boven deze psalm staat: Gebed voor de koning. De Levieten in de tempel smeken voor de koning de overwinning af, terwijl de zekerheid in hun woorden al wordt uitgesproken, dat die hem geschonken

Nadere informatie

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet.

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet. - 1 - De hemel geeft wie vangt die heeft God is een gevende God. Om het met een aards voorbeeld te kunnen weergeven, zie ik Hem als Iemand die een feestzaal heeft ingericht ter ere van Zijn enig geboren

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Hoe kan de hoop functioneren in ons leven? Ook daar lees je voorbeelden van die het waard zijn om te overdenken.

Hoe kan de hoop functioneren in ons leven? Ook daar lees je voorbeelden van die het waard zijn om te overdenken. Geloof, Hoop, Liefde Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Het zijn drie woorden die snel uitgesproken zijn. Maar de Bijbel leert ons de inhoud van deze woorden. Je vraagt je misschien

Nadere informatie

binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak :55 Pagina 9 ARI JANU

binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak :55 Pagina 9 ARI JANU JANUARI binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak 1 03-04-17 14:55 Pagina 10 De vijf wijze maagden op weg naar het feest NIEUWJAARSDAG Een nieuw begin 1 januari Het gebeurde dat de HEERE tegen Jozua

Nadere informatie

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten.

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. God Openbaring van Jezus Christus Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. Zijn slaven God Openbaring van Jezus Christus Zijn engel

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

DE KNAPPE DWAZE KONING

DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

19 Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben, om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus. Geloof niet elke geest

19 Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben, om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus. Geloof niet elke geest - 1 - Geloof niet elke geest In 1 Johannes 4:1/2 lezen we het volgende: 1 Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan.

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

HET MESSIAANSE VREDERIJK

HET MESSIAANSE VREDERIJK HET MESSIAANSE VREDERIJK JEZUS EINDTIJDREDE IS EEN ANTWOORD OP DRIE VRAGEN VAN ZIJN DISCIPELEN IN VS. 3: Zeg ons: 1. Wanneer zullen deze dingen gebeuren? 2. en wat is het teken van Uw komst? 3. en van

Nadere informatie

Verbroken relaties. Adam en Eva zoals God hen had geschapen. Het gevolg van de zondeval. 1

Verbroken relaties. Adam en Eva zoals God hen had geschapen. Het gevolg van de zondeval.  1 De voorgaande studie De eerste zonde - ongehoorzaamheid 1 werd afgesloten met de tekst: en zij (Eva) nam van zijn vrucht en at, en zij gaf ook haar man (Adam), die bij haar was, en hij at. Toen werden

Nadere informatie

UW VERLEDEN IS VOORBIJ

UW VERLEDEN IS VOORBIJ Vertaling voorpagina: Tenzij u uw verleden verslagen heeft, kunt u zich niet richten op uw toekomst. U moet vooruitkijken, want u kunt niet tegelijkertijd in verschillende richtingen kijken. Jezus weet

Nadere informatie

Wat we al weten. De Droom van Jakob

Wat we al weten. De Droom van Jakob Wat we al weten De Droom van Jakob Term Huis van God Paulus: Hoe te gedragen in het huis van God Cultuur, waarden en normen Jezus Hij zei tegen hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u allen: Van nu af zult u

Nadere informatie

Lijdensweek 1: Vrouwen onder het oude verbond ontmoeten

Lijdensweek 1: Vrouwen onder het oude verbond ontmoeten Lijdensweek 1: Vrouwen onder het oude verbond ontmoeten Zondag: Bedekking voor Eva Lees Genesis 3:1-15, 21-24 Direct na de zondeval merken Adam en Eva dat ze naakt zijn. Dat betekent niet zozeer dat ze

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten.

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. God Openbaring van Jezus Christus Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. Zijn slaven God Openbaring van Jezus Christus Zijn engel

Nadere informatie

--- oorsprong van het kwaad ---

--- oorsprong van het kwaad --- --- oorsprong van het kwaad --- Genesis H1-2 Toen kwam H3 Zes dagen geschapen Gesprek met Eva Alles was zeer goed Adam & Eva hadden alle vrijheid Daardoor het kwaad in deze wereld gekomen Dit was al eerder

Nadere informatie

Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli?

Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli? De zonen van Eli en Samuel geroepen. Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli? 1 Samuel 2:12 12 De zonen van Eli echter waren verdorven mannen; zij

Nadere informatie

Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden

Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden 27-10-2013 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 27-10-2013 2 Zal Hij me doden? Zal Hij op me mopperen? Zal Hij me knarsetandend toelaten?

Nadere informatie

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen!

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! 5e Preek in het gemeenteproject feest van genade bij het weekthema verbondenheid. De duivel wil je geloof graag aanvallen. Maar samen sta je sterk en kun je elkaar

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING

Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u

Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u en u zult tot stof terugkeren. Genesis 4:3-5 HSV En

Nadere informatie

DE KNAPPE DWAZE KONING

DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

man raad en tips geeft aan zijn vrouw en omgekeerd de vrouw aan de man. Mentor

man raad en tips geeft aan zijn vrouw en omgekeerd de vrouw aan de man. Mentor - 1 - Mentor U heeft wel eens van een mentor gehoord. Een mentor is een raadsman en een vrouwelijke mentor heet een mentrix. Laatst vroeg een bevriend voorganger aan mij, of ik zijn mentor wilde worden.

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Bijbelrooster. Reizen met Mozes Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist

Bijbelrooster. Reizen met Mozes Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Reizen met Mozes Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Eigenlijk zou er moeten staan: reizen met God. God had de route uitgestippeld van Egypte naar Kanaän, het beloofde land. Mozes mocht

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert VEERTIG JAREN LANG

Bijbel voor Kinderen. presenteert VEERTIG JAREN LANG Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Startzondag in De Voorhof 14 september 2014

Startzondag in De Voorhof 14 september 2014 Startzondag in De Voorhof 14 september 2014 Van schepping tot Koninkrijk Voorganger: ds Pieter Koekkoek Organist: Piet de Vries Stilte en orgelspel Welkom en drempelgebed Het begin: Genesis 1:31 God keek

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Zo kwam voor Israël en voor koning David een boze dag, een dag van benauwdheid, zoals in vers 2 staat: Psalm 20

Zo kwam voor Israël en voor koning David een boze dag, een dag van benauwdheid, zoals in vers 2 staat: Psalm 20 - 1 - Psalm 20 Boven deze psalm staat: Bede om overwinning voor de koning. De Levieten in de tempel smeken voor de koning de overwinning af, terwijl de zekerheid in hun woorden al wordt uitgesproken, dat

Nadere informatie

DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST.

DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST. DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST. In de loop van jaren vroegen mensen ons regelmatig iets over dit onderwerp, tevens ontvangen we nog vaak e-mails van mensen die ons om uitleg vragen. Soms heeft men er

Nadere informatie

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David,

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David, WAT WIL GOD? Terug naar de schepping en de Schepper! God zag dat het goed was! Gods (oorspronkelijke) bedoeling! Intieme omgang met Zijn gelijke! De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia,

Nadere informatie

Soms is het nuttig, zoals David dit zegt in Psalm 131, om enige tijd helemaal ontspannend stil zijn: Stilheid en vertrouwen

Soms is het nuttig, zoals David dit zegt in Psalm 131, om enige tijd helemaal ontspannend stil zijn: Stilheid en vertrouwen - 1 - Stilheid en vertrouwen We lezen in Jesaja 30:15 de volgende woorden: verlost worden, in stilheid en vertrouwen zal uw sterkte zijn. De plaats van deze tekst (Jesaja 30:15) is gemakkelijk te onthouden;

Nadere informatie

- 1 - Liefde ( 1 Cor. 13)

- 1 - Liefde ( 1 Cor. 13) - 1 - Liefde ( 1 Cor. 13) Eén van de meest inhoudsrijke hoofdstukken van de bijbel is 1 Cor. 13 - het hoofdstuk over de liefde. Wat is liefde? Hoe kunnen we in een paar woorden aangeven, wat liefde is?

Nadere informatie

14 Doe alle dingen zonder morren en meningsverschillen. Doe alle dingen zonder morren

14 Doe alle dingen zonder morren en meningsverschillen. Doe alle dingen zonder morren - 1 - Doe alle dingen zonder morren Als we zondags naar Gods woord gaan luisteren, dan komen de mannen in de regel niet in hun overall of werkkleding op de bijeenkomst. We trekken doorgaans wat nette kleren

Nadere informatie

De eerste zonde - ongehoorzaamheid

De eerste zonde - ongehoorzaamheid In de vorige studie is ingegaan op de rebellie in de hemel 1. De Bijbel openbaart niet wanneer deze rebellie heeft plaatsgevonden, maar die had wel zijn invloed op het leven van Adam en Eva in het paradijs

Nadere informatie