Sociale Dienst Oost Achterhoek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sociale Dienst Oost Achterhoek"

Transcriptie

1 Sociale Dienst Oost Achterhoek Accountantsverslag & management letter maart 2013

2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Algemeen 3. Controleverklaring 4. Bevindingen naar aanleiding van de controle van de jaarrekening 5. Administratieve Organisatie en Interne Beheersing 6. Overig 7. Single information Single audit (SiSa) Baker Tilly Berk contactpersonen met betrekking tot dit rapport zijn: drs. R. Hoeksel RA Partner drs. E.H.J.D. Damman RA Senior Manager drs. E. Flokstra RA Manager Kantoorgegevens: Baker Tilly Berk N.V. Burg. Roelenweg EV Zwolle T +31 (0)

3

4 2. Algemeen (1) 2.1 Participatiewet Op 1 januari 2014 wordt de participatiewet ingevoerd. Door de invoering van de Participatiewet komt er één regeling voor iedereen die in staat is om te werken en vervangt een groottal andere regelingen. Bij de invoering van de Participatiewet wordt een groot aantal elementen overgenomen van de Wet Werken Naar Vermogen. Voor de hele doelgroep, ongeacht of deze regulier of beschut werkt, komt het instrument loondispensatie en loonaanvulling beschikbaar. De invoering van de Participatiewet zal grote gevolgen hebben voor de Sociale Dienst Oost Achterhoek. Onder de Participatiewet worden werkgevers verplicht om 5% van het werknemersbestand te laten bestaan uit mensen met een arbeidshandicap. Sociale Dienst Oost Achterhoek zal hier mogelijk een sleutelrol krijgen bij het ontzorgen en het effectief ondersteunen van werkgevers. Dit vergt een andere manier van werken en een goed overleg met de deelnemende gemeenten. De gemeenten krijgen namelijk een essentiële rol bij de uitvoering van de wet. 2.2 Decentralisaties In het verlengde van de participatiewet ligt het doorvoeren van decentralisaties. Hierdoor komen meer taken te liggen bij de gemeenten. De decentralisaties hebben tot doel dat gemeenten een integrale aanpak doorvoeren. Hierbij geldt als uitgangspunt één gezin, één plan en één regisseur. Deze decentralisatie zal tot gevolg hebben dat Sociale Dienst Oost Achterhoek op meerdere sociale domeinen moet gaan samenwerken. Sociale Dienst Oost Achterhoek zal hierbij een belangrijke coördinerende rol kunnen vervullen. Echter dit vergt wel investering in kennis van de medewerkers, maar naar verwachting zal dit uiteindelijk leiden tot een besparing van kosten. Tevens biedt dit gelegenheid tot het creëren van nieuwe arbeidsplaatsen, wat leidt tot een betere participatie van de werknemers. Echter nog veel is onduidelijk. De overheid dient namelijk nadere invulling te geven aan de doorvoering van de decentralisatie.

5 2. Algemeen (2) 2.3 IBAN/SEPA De komende periode gaan consumenten en bedrijven gebruik maken van IBAN (International Bank Account Number). Ook worden overschrijvingen en incasso s aangepast aan nieuwe betaalstandaarden. Voor bedrijven, overheden, verenigingen en andere organisaties is het belangrijk om tijdig maatregelen te nemen. Vanaf februari 2014 zijn betalingen namelijk alleen nog maar mogelijk met het langere rekeningnummer IBAN en gebruikt iedereen de Europese (SEPA-) standaarden voor betaalmiddelen als overschrijvingen en incasso s. Dit heeft consequenties voor bijvoorbeeld administraties, systemen en software van bedrijven. Wij adviseren u om tijdig de impact van IBAN/SEPA op uw onderneming te onderzoeken en naar aanleiding daarvan tijdig maatregelen te treffen. Wij hebben begrepen dat de Sociale Dienst Oost Achterhoek dit heeft opgepakt. 2.4 Resultaat boekjaar Het resultaat over boekjaar 2012 is uitgekomen op circa EUR 1,31 miljoen positief. Dit wordt voor circa EUR 1,37 miljoen veroorzaakt doordat de uitvoering van re-integratie voor een deel door de Sociale Dienst Oost Achterhoek zelf is uitgevoerd. Deze kosten zijn opgevoerd in het programma Werk en Activering. Hierdoor ontstaat er resultaat in de bedrijfvoeringskosten. Wij hebben vastgesteld dat de interne uren, besteed aan re-integratie, tegen een tarief van EUR 87 inclusief BTW zijn doorbelast aan het participatiebudget. Dit tarief is vastgesteld door het Dagelijks Bestuur.

6 2. Algemeen (3) 2.5 Eigen vermogen Het eigen vermogen is het boekjaar toegenomen van EUR K ultimo boekjaar 2011 naar EUR K ultimo boekjaar Wij willen opmerken dat dit vermogen geoormerkt is en derhalve niet kan worden gezien als vrij besteedbaar vermogen. Het resultaat uit de bedrijfsvoering over 2012 dient nog te worden bestemd voor een bedrag van EUR K. De algemene reserves kennen in het boekjaar 2012 het volgende verloop: De overige toevoegingen betreft de overheveling van budget 2012 naar 2013 in verband met de digitalisering/zaaksysteem ten bedrage van Daarnaast is onttrokken ten behoeve van re-integratieactiviteiten voor de gemeenten Berkelland en Oost Gelre. Hierbij valt op dat voor Winterswijk geen reserves zijn onttrokken. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemeente Winterswijk geen tekorten heeft ten aanzien van de re-integratiewerkzaamheden. Dit houdt in dat een deel van de reserves gealloceerd dient te zijn ten behoeve van de gemeente Winterswijk. Dit blijkt niet als dusdanig uit de jaarrekening. Wij adviseren u dit wel zo toe te lichten. Inmiddels is dit nader toegelicht in de jaarrekening.

7 3. Controleverklaring 3.1 Uitkomst van ons onderzoek inzake controle van de jaarrekening 2012 In de in ons bezit zijnde jaarrekening 2012 Sociale Dienst Oost Achterhoek, zoals die door het management is opgesteld en aan u ter goedkeuring wordt voorgelegd conform de Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid en voor de inrichting van de financiële administratie (gelet op artikel 212 van de Gemeentewet), zullen wij, mits de jaarrekening ongewijzigd wordt goedgekeurd, een goedkeurende controleverklaring afgeven. Het oordeel luidt als volgt: Oordeel betreffende de jaarrekening Naar ons oordeel geeft de jaarrekening een getrouw beeld van de grootte en samenstelling van de activa en passiva van de Sociale Dienst Oost Achterhoek per 31 december 2012 en van de baten en lasten over 2012 in overeenstemming met het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten. Voorts zijn wij van oordeel dat de in deze jaarrekening verantwoorde baten en lasten alsmede de balansmutaties rechtmatig tot stand zijn gekomen in overeenstemming met de begroting en met de van toepassing zijnde wettelijke regelingen waaronder verordeningen.

8 4. Bevindingen n.a.v. van de controle van de jaarrekening (1) 4.1 Voorziening oninbare debiteuren SoZa De voorziening oninbare debiteuren SoZa is voor het boekjaar 2012 op een andere wijze ingeschat. Dit heeft geleidt tot een herwaardering van de vorderingen van 8,2% naar 30%. In het boekjaar 2012 is namelijk het bureau Cannock Chase ingeschakeld. De inzet van dit bureau heeft geleid tot het innen van meer openstaande vorderingen. Hierdoor is de inschatting van de inbaarheid gewijzigd en kunnen de vorderingen worden gewaardeerd op 30% van de openstaande vorderingen. Deze schattingen hebben wij getoetst door middel van beoordeling van de realisatie over het boekjaar 2012 en door middel van afloopcontrole. Naar aanleiding van deze beoordeling komen wij tot de conclusie dat de inschatting van inbaarheid juist is. 4.2 Voorschotten gemeenten Bij de controle van de jaarrekening hebben wij geconstateerd dat de gemeenten over het boekjaar meer aan voorschotten hebben betaald, dan uitkeringen hebben plaatsgevonden. De oorzaken zijn onder meer een lagere instroom dan verwacht en wijzingen inzake het WMO beleid door de gemeenten. Hierdoor zijn de vergoedingen inzake WMO gedaald. Dit leidt tot een schuld inzake terug te betalen aan gemeenten van K. Deze vooruitbetaling heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering van de liquiditeiten. Echter dit kan leiden tot een verkeerd beeld bij de gemeenten. Daarom willen u graag aanbevelen om de voorschotten meer in lijn te brengen met de daadwerkelijke uitgaven. 4.3 Uitbesteding uitvoering BBZ Het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ) wordt door het Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ) uitgevoerd. Hierover heeft de Sociale Dienst Oost Achterhoek een overeenkomst afgesloten met het ROZ. Volgens de overeenkomst dient er jaarlijks een plan gemaakt te worden met doelstellingen. Wij hebben vernomen dat een dergelijk plan niet wordt opgesteld, aangezien het moeilijk te voorspellen is hoeveel aanvragen er jaarlijks zijn inzake de BBZ. De Sociale Dienst Oost Achterhoek is verantwoordelijk voor de rechtmatigheid. De juistheid en rechtmatigheid van deze stroom wordt door de Sociale Dienst Oost Achterhoek beheerst door de beoordeling van de periodieke verbijzonderde controles die bij het ROZ worden uitgevoerd, beoordeling van de instroom en uitstroom, alsmede de beoordeling van de jaarlijkse verantwoording die het ROZ aflegt.

9 4. Bevindingen n.a.v. van de controle van de jaarrekening (2) 4.4 Inrichting jaarrekening en jaarverslag Het BBV stelt vereisten aan de inrichting van de jaarstukken. Een van de vereisten die de BBV stelt is dat de toelichting op de programmarekening een analyse bevat van de afwijkingen tussen de begroting na wijziging en de realisatie. Bij de beoordeling van de jaarstukken hebben wij geconstateerd dat deze analyse uitgebreider kan. Hierdoor is de informatiewaarde van de jaarrekening minder groot. Wij adviseren u dan ook om de analyse van de verschillen uitgebreider op te stellen en de verklaringen nader toe te lichten in de jaarrekening. Met de Sociale Dienst Oost Achterhoek hebben wij afgesproken om, inzake het vermogen, al in de jaarrekening 2012 een uitgebreidere toelichting op te nemen. 4.5 Fouten en onzekerheden Hieronder is een overzicht opgenomen inzake geconstateerde fouten en onzekerheden, die niet zijn gecorrigeerd in de jaarrekening. Hierbij hebben wij rekening gehouden met de goedkeuringstolerantie in het controleprotocol en het minimumbedrag van EUR

10 5. Administratieve Organisatie en Interne Beheersing (1) Doel en reikwijdte management letter Als onderdeel van onze controle van de jaarrekening van de Sociale Dienst Oost Achterhoek over 2012 hebben wij een onderzoek ingesteld naar de administratieve organisatie en de interne beheersingsmaatregelen van de Sociale Dienst Oost Achterhoek. De belangrijkste bevindingen naar aanleiding van dit onderzoek geven wij in de hiervoor u liggende management letter weer. De management letter en de daarin opgenomen bevindingen zijn d.d. 14 maart 2013 besproken met de manager van de Sociale Dienst Oost Achterhoek. Waar nodig zijn de uitkomsten uit deze bespreking verwerkt in deze rapportage. Dit document is bedoeld voor informatieve doeleinden en kan tegen deze achtergrond enkel worden aangewend voor intern gebruik. Ons onderzoek is primair gericht ons in staat te stellen een oordeel te vormen over de getrouwheid van de jaarrekening van de Sociale Dienst Oost Achterhoek. Derhalve hoeven niet alle leemtes in systemen en procedures, die zouden kunnen bestaan, aan het licht te komen. Tijdens de interim-controle hebben wij met name aandacht besteed aan de volgende processen: programma Werk & Activering programma Inkomen programma Ondersteuning bedrijfsvoering De opzet van de processen en geconstateerde bevindingen zijn besproken met de betrokken medewerkers. Bestaan en werking van relevante procedures en interne beheersingsmaatregelen zijn door ons gecontroleerd.

11 5. Administratieve Organisatie en Interne Beheersing (2) Uitleg opbouw management letter Voor u ligt de management letter van de Sociale Dienst Oost Achterhoek. In deze management letter staan de constateringen die bij de accountantscontrole naar voren zijn gekomen. Datum Datum eerste vermelding Onderdeel In dit blok wordt toegelicht waar de constatering betrekking op heeft Status! - Het symbool geeft de status van de constatering aan.! Nieuw item - Bestaand item Verholpen item Per bladzijde van deze management letter staat een constatering opgenomen met daarbij het risico en een aanbeveling. Constatering / suggestie voor oplossing / reactie management Constatering Risico Aanbeveling Per constatering staat de datum van de eerste vermelding, de status en de gradatie weergegeven. Door middel van drie symbolen is aangegeven welke status de constatering heeft (nieuw, bestaand, opgelost). In dit blok wordt aangegeven wat gedurende de accountantscontrole is geconstateerd en waarvan wij u graag op de hoogte willen brengen. Hierbij geven wij aan wat de risico's zijn van de constatering en wat de gevolgen voor de Sociale Dienst Oost Achterhoek kunnen zijn. Hier geven wij u aanbevelingen met betrekking tot de constatering. Deze aanbeveling is een mogelijke oplossing voor de constatering. Bij de gradatie staat de mate van belangrijkheid en urgentie (1-3), waarbij gradatie 1 het meest belangrijk en urgent is.

12 5. Administratieve Organisatie en Interne Beheersing (3) Overzicht gradatie van de punten in de management letter Mate van Urgentie Mate van Belangrijkheid

13 5.1. Controle bankrekeningnummers

14 5.2. Autorisatie uitkeringsbetalingen

15 5.3. Rechten applicatiebeheerders

16 6. Overig (1) 6.1 Wet FIDO De wet Financiering decentrale overheden (FIDO) verplicht de gemeenschappelijke regeling om richtlijnen vast te stellen voor het beheer van de geldstromen en de risico s die daaraan verbonden zijn. Hiervoor is over 2012 nog geen treasurystatuut opgesteld. Het management geeft aan dat een concept in ontwikkeling is. De treasuryfunctie maakt onderdeel uit van de ondersteunende diensten die de Gemeente Berkelland voor de Sociale Dienst Oost Achterhoek verricht. Om de risico s eenvoudig te beheersen zet de Sociale Dienst Oost Achterhoek alleen gelden uit bij en trekt gelden aan van de Gemeente Berkelland tegen gangbare marktconforme condities. De voorschotnota s voor de bijdrage van de gemeenten worden afgestemd op de geldstromen binnen de Sociale Dienst Oost Achterhoek. 6.2 WOPT Wij hebben vastgesteld dat er geen betalingen in het boekjaar 2012 worden gedaan aan medewerkers van de Sociale Dienst Oost Achterhoek die boven de Balkenendenorm (EUR ) zijn. 6.3 Europese Aanbesteding Wij hebben vastgesteld dat de regels met betrekking tot het Europees Aanbesteden in het boekjaar 2012 door de Sociale Dienst Oost Achterhoek zijn nageleefd. 6.4 Fraude Het bestuur en management zijn primair verantwoordelijk voor de preventie van fraude. Het bestuur en management zijn verantwoordelijk voor een cultuur van eerlijkheid en ethisch verantwoordelijk gedrag en dienen zowel preventieve als repressieve beheersingsmaatregelen te nemen om de kans op fraude zoveel mogelijk te beperken. Tijdens de controle van de jaarrekening inventariseren wij de frauderisico s binnen uw organisatie en beoordelen wij de interne beheersingsmaatregelen die gericht zijn op het voorkomen en ontdekken van fraude. Tijdens de controle van de jaarrekening 2012 is gebleken dat binnen uw organisatie reeds de nodige aandacht wordt besteed aan de onderwerpen fraude en integriteit. Het management heeft aangegeven belang te hechten aan een adequate beheersing van frauderisico s. Volledigheidshalve wijzen wij erop dat onze controle niet specifiek gericht is op het ontdekken van fraude.

17 6. Overig (2) 6.5 Onafhankelijkheid Baker Tilly Berk heeft diverse organisatorische maatregelen getroffen om zijn onafhankelijkheid en die van zijn medewerkers te waarborgen. Deze maatregelen omvatten onder meer: voorschriften en procedures omtrent onafhankelijkheid. Deze voorschriften voor professioneel gedrag op het gebied van kwaliteit en onafhankelijkheid zijn opgenomen in de Gedragscode van Baker Tilly Berk. Deze Gedragscode geldt voor iedere medewerker van Baker Tilly Berk en wordt natuurlijk steeds geactualiseerd; jaarlijkse bevestiging van onafhankelijkheid door partners en medewerkers van Baker Tilly Berk en ondersteunende stafdiensten; cliënt- en opdrachtacceptatieprocedures, waaronder een beoordeling, of er sprake is van mogelijk conflicterende diensten; intern en extern kwaliteitsonderzoek; reviews door externe toetsers die niet bij de opdracht betrokken zijn, ter waarborging van een deugdelijke grondslag / deskundig oordeel; roulatie van partners op de opdracht. Wij zijn van mening dat wij in relatie tot uw organisatie onafhankelijk, in overeenstemming met de Nadere Voorschriften inzake Onafhankelijkheid van de Accountant, hebben gefunctioneerd en dat de objectiviteit van onze oordeelsvorming in het afgelopen jaar niet is aangetast. 6.6 Geautomatiseerde systemen Binnen Sociale Dienst Oost Achterhoek wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van de systemen GWS en Key2Finance. Het systeembeheer van de geautomatiseerde systemen is volledig uitbesteed aan de gemeente Berkelland. De verantwoordelijkheden van de gemeente Berkelland zijn vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst. In 2012 is tevens het informatiebeveiligingsplan uitgewerkt. Voor 2012 zijn al een aantal elementen uit dit beveiligingsplan getoetst op bestaan en werking. Deze werkzaamheden hebben wij beoordeeld en hierbij zijn geen bijzonderheden geconstateerd.

18 7. Single information Single audit (SiSa) (1) Wij hebben in onze controle specifieke werkzaamheden verricht om een oordeel te kunnen geven over de getrouwheid en rechtmatigheid van de financiële verantwoordingsinformatie in de bijlage inzake SiSa bij de jaarrekening 2012 van de Sociale Dienst Oost Achterhoek. Onze werkzaamheden hebben gevarieerd tussen het beoordelen van de interne beheersing en het uitvoeren van detailcontroles. In de bijlage bij de jaarrekening zijn twee type indicatoren opgenomen: indicatoren (bedragen en andere kwantitatieve gegevens, veelal prestatie-indicatoren), die van invloed zijn op de financiële vaststelling; indicatoren, zonder invloed op de financiële vaststelling. Voor de eerste indicator geldt dat er een relatie is tussen de jaarrekening en de bijlage. Wij hebben op deze indicatoren een reguliere rechtmatigheidcontrole uitgevoerd en indien specifiek gevraagd is, de deugdelijke totstandkoming van de indicator beoordeeld. De tweede indicator heeft normaliter geen directe relatie met de jaarrekening van de Gemeenschappelijke Regeling. Deze indicatoren zijn noodzakelijk voor het departementale jaarverslag. Bij deze indicatoren hebben wij alleen de deugdelijke totstandkoming van de indicator beoordeeld. Voor de bevindingen uit onze controle gelden op grond van het Besluit Accountantscontrole Decentrale Overheden (BADO) zwaardere rapporteringtoleranties dan voor andere onderdelen van de reguliere jaarrekening. In dit rapport van bevindingen hebben wij per specifieke uitkering fouten en onzekerheden, boven een vastgestelde financiële grens, opgenomen voor zover deze niet door Sociale Dienst Oost Achterhoek zijn gecorrigeerd. De financiële grens is afhankelijk gesteld van de omvangbasis van de regeling. De omvangbasis wordt gebaseerd op de gevraagde indicator. Bij een gevraagde indicator van bestedingen gedurende het jaar wordt de omvangbasis bijvoorbeeld gevormd door de bestedingen in de regeling. De financiële grens is per specifieke uitkering: EUR indien de omvangbasis kleiner is dan of gelijk is aan EUR ; 10% indien de omvangbasis groter dan EUR en kleiner dan of gelijk aan EUR is; EUR indien de omvangbasis groter dan EUR is. De rapporteringtolerantie heeft geen consequenties voor de omvang en aard van de controle van specifieke uitkeringen. Het gaat alleen om het rapporteren van de waargenomen fouten en onzekerheden voortkomende uit de accountantscontrole.

19 7. Single information Single audit (SiSa) (2) Op basis van de nota verwachtingen accountantscontrole uitgegeven door het ministerie van Binnenlandse Zaken rapporteren wij middels onderstaande voorgeschreven tabel de geconstateerde fouten of onzekerheden per regeling per afzonderlijke deelnemer in de gemeenschappelijke regeling. Gemeente Berkelland:

20 7. Single information Single audit (SiSa) (3) Gemeente Oost Gelre:

21 7. Single information Single audit (SiSa) (4) Gemeente Winterswijk:

Gemeenschappelijke Regeling Maasveren Limburg Noord. Accountantsverslag 2014 april 2015

Gemeenschappelijke Regeling Maasveren Limburg Noord. Accountantsverslag 2014 april 2015 Gemeenschappelijke Regeling Maasveren Limburg Noord Accountantsverslag 2014 april 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Aard en reikwijdte van de werkzaamheden 3. Bevindingen naar aanleiding van de eindejaarscontrole

Nadere informatie

Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Domein Limburg-Noord

Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Domein Limburg-Noord 'BAKER..: BE,RK Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Domein Limburg-Noord Accountantsverslag 2014 31 maart 2015 An independent member of Baker Tilly International Inhoudsopgave 0'% ~BAKER 1. Inleiding

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van de gemeente IJsselstein te IJsselstein gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van de gemeente IJsselstein te IJsselstein gecontroleerd. Aan de gemeenteraad van Gemeente IJsselstein Baker Tilly Berk N.V. Burgemeester Roelenweg 14-18 Postbus 508 8000 AM Zwolle T: +31 (0)38 425 86 00 F: +31 (0)38 425 86 99 E: zwolle@bakertillyberk.nl KvK:

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 Baker Tilly Berk N.V. Burgemeester Roeienweg 14-18 Postbus 508 8000 AM Zwolle T: +31(~384258600 F: +31 (0)38 425 86 99 E: zwolle@bakertillyberk.nl KvK: 24425560 www.bakertillyberk.nl CONTROLEVERKLARING

Nadere informatie

Concept Accountantsverslag

Concept Accountantsverslag AB Jeugdhulp Rijnmond 12 april 2018 bijlage 2 bij agendapunt 7 Concept Accountantsverslag Boekjaar 2017 BAKER BERK TILLY Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond An independent member of Baker Tilly

Nadere informatie

Controleprotocol jaarrekening 2016

Controleprotocol jaarrekening 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Wettelijk kader 3 1.2 Doel 4 2. Accountantscontrole 5 2.1 Controle getrouwheid en rechtmatigheid in het algemeen 5 2.2 Controle rechtmatigheid in het bijzonder 5 2.3 Controletoleranties

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de gemeenteraad van de gemeente Utrecht A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening

Nadere informatie

IPA-ACON ASSURANCE B.V.

IPA-ACON ASSURANCE B.V. m IPA-ACON ASSURANCE B.V. Wilhelmlnapark 8-9 Telefoon 03-5319539 Aan het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Milieu en Afval Kop van Noord-Holland Postbus 8 1740 AA SCHAGEN Reg.nr. : 1003473/15/336/83

Nadere informatie

Accountants BERK CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017

Accountants BERK CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Aan het bestuur van Recreatieschap Stichtse Groenlanden Baker Tilly Berk N.V. Papendorpseweg 99 Postbus 85007 3508 AA Utrecht T: +31 (0)30 258 70 00 F: +31 (0)30 254 45 77 E: utrecht@bakertillyberk.nl

Nadere informatie

BERK. Accountantsverslag. Boekjaar Natuur- en recreatieschap De Grevelingen. An independent member of Baker Tilly International

BERK. Accountantsverslag. Boekjaar Natuur- en recreatieschap De Grevelingen. An independent member of Baker Tilly International Accountantsverslag Boekjaar 2017 ~AKER TILLY BERK Natuur- en recreatieschap De Grevelingen An independent member of Baker Tilly International Inhoudsopgave Pagina 1. Bestuurlijke samenvatting 4 2. Accountantscontrole

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Purmerend

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Purmerend Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Purmerend Inhoud 1. Inleiding... 1 1.1 Doelstelling... 1 1.2 Wettelijk kader... 1 1.3 Procedure... 2 2 Algemene uitgangspunten

Nadere informatie

Verslag van bevindingen Boekjaar 2016

Verslag van bevindingen Boekjaar 2016 GEMEENTE DRONTEN INGEKOMEN 2 9 SEP 2017 REG.NR. : ROUTING : KOPIE AAN: BAKER TILLY BERK Verslag van bevindingen Boekjaar 2016 Omgevingsdienst Flevoland ä Gooi en Vechtstreek An independent member of Baker

Nadere informatie

Farid Chikar / juni 2017

Farid Chikar / juni 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 208981/269305 29 juni 2017 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Deloitte Accountants B.V. Robonsbosweg 5 1816 MK Alkmaar Postbus 270 1800 AG Alkmaar Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9705 www.deloitte.nl Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan

Nadere informatie

Controleprotocol jaarrekening gemeente Heerenveen

Controleprotocol jaarrekening gemeente Heerenveen gemeente Heerenveen Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wettelijk kader... 3 1.2 Doel... 4 2 Accountantscontrole... 5 2.1 Controle getrouwheid en rechtmatigheid in het algemeen... 5 2.2 Controle rechtmatigheid

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 EY working woud Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de raad van de gemeente Bronckhorst Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 Ons oordeel met beperking Wij

Nadere informatie

Behandeld door W.P. de Vries RA 088 288 1225

Behandeld door W.P. de Vries RA 088 288 1225 Gustav Mahlerlaan 2970 1 081 LA Amsterdam Postbus 5811 0 1 040 HC Amsterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9737 www.deloitte.nl VERTROUWELIJK Aan het algemeen bestuur gemeenschappelijke regeling

Nadere informatie

INT / 2435 A.van Genderen. Jaarstukken ODRU 2016 en accountantsverklaring

INT / 2435 A.van Genderen. Jaarstukken ODRU 2016 en accountantsverklaring Aan de raad van de Gemeente Bunnik Postbus 5 3980 CA Bunnik c^ regio Utrecht Bezoekadres: Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht Postadres: Postbus 13101 3507 LC Utrecht 088-022 50 00 info@odru.nl www.odru.nl

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Deloitte Accountants B.V. Eemsgolaan 15 9727 DW Groningen Postbus 980 9700 AZ Groningen Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9870 www.deloitte.nl Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Nadere informatie

6 juni 2014 drs. M.M.M. Vogelpoel. Hierbij ontvangt u onze controleverklaring d.d. 5 juni 2014 bij de jaarrekening 2013 van uw gemeente.

6 juni 2014 drs. M.M.M. Vogelpoel. Hierbij ontvangt u onze controleverklaring d.d. 5 juni 2014 bij de jaarrekening 2013 van uw gemeente. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Nijkerk Postbus 1000 3860 BA NIJKERK Datum Behandeld

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d... mei 2012 bij de jaarrekening 2011 van uw gemeente toekomen.

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d... mei 2012 bij de jaarrekening 2011 van uw gemeente toekomen. Deloitte Accountants B.V. Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Airport Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9904 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Simpelveld

Nadere informatie

Omgevingsdienst Rivierenland Accountantsverslag

Omgevingsdienst Rivierenland Accountantsverslag ^ 1 BAKER TILLY B000013548 Omgevingsdienst Rivierenland Accountantsverslag Boekjaar 2014 ONTVANGEN OP 1 MUPT 2015 PPR An independent member of Baker Tilly International VERTROUWELIJK Aan de leden van het

Nadere informatie

Controleverklaring jaarrekening 2013. Geacht bestuur,

Controleverklaring jaarrekening 2013. Geacht bestuur, Deloitte Accountants B.V. Schenkkade 47 2595 AR Den Haag Postbus 90721 2509 LS Den Haag Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9815 www.deloitte.nl Aan het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

gemeente Tiel 2 8 JULI 2016 (ta-

gemeente Tiel 2 8 JULI 2016 (ta- Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland gemeente Tiel Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl 2 8 JULI 2016 (ta- 116.006927 Aan de gemeenteraad en

Nadere informatie

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan:

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan: 0^=> \d ju^va.' lot's OLJ&rje^oeUi naarcs 150014156 Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015 Kopie aan: Orteliuslaan 982 3528 BD Utrecht Postbus 3180 3502 GD Utrecht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER.

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Ons oordeel met beperking Wij hebben de jaarrekening 2017 van gemeente Tiel te Tiel gecontroleerd.

Ons oordeel met beperking Wij hebben de jaarrekening 2017 van gemeente Tiel te Tiel gecontroleerd. Aan de gemeenteraad van Gemeente Tiel Baker Tilly Berk N.V. Bijster 39 Postbus 3814 4800 DV Breda T: +31 (0)76 525 00 00 F: +31 (0)76 525 00 50 E: breda@bakertillyberk.nl KvK: 24425560 www.bakertillyberk.nl

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde Wedde, 27 november 2014 1. Inleiding 1.1 Algemeen De gemeenteraad heeft aan Deloitte Accountants B.V.

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014 Behoort bij raadsbesluit d.d. 29 januari 2015 tot vaststelling van het 'Controleprotocol 2014'. Controleprotocol Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Inleiding... 3 2.1 Doelstelling...

Nadere informatie

Gemeente Noordwijkerhout. Accountantsverslag 2014

Gemeente Noordwijkerhout. Accountantsverslag 2014 Gemeente Noordwijkerhout Accountantsverslag 2014 Aan de gemeenteraad van de gemeente Noordwijkerhout Amsterdam, 9 juni 2015 Geachte leden van de gemeenteraad, In overeenstemming met de door u verstrekte

Nadere informatie

Advies commissie BBV aan ministerie van BZK mei 2013. Van een rechtmatigheidsoordeel naar een rechtmatigheidsverantwoording

Advies commissie BBV aan ministerie van BZK mei 2013. Van een rechtmatigheidsoordeel naar een rechtmatigheidsverantwoording Van een rechtmatigheidsoordeel naar een rechtmatigheidsverantwoording Samenvatting Mede op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de commissie BBV een onderzoek

Nadere informatie

Controleprotocol Gemeente Loon op Zand

Controleprotocol Gemeente Loon op Zand Controleprotocol 2016 Gemeente Loon op Zand Financien & Belastingen Oktober 2016 1. Inleiding De gemeente Loon op Zand geeft ieder jaar opdracht om de accountantscontrole als bedoeld in artikel 213 GW

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen Inleiding Jaarlijks dienen de accountants van gemeenten op grond van artikel 213 van de Gemeentewet behalve een

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: het algemeen bestuur van Waterschap Vechtstromen A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening

Nadere informatie

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid. Gemeente IJsselstein

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid. Gemeente IJsselstein Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid Gemeente IJsselstein INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN CONTROLE... 4 3. GOEDKEURINGS- EN RAPPORTERINGSTOLERANTIES...

Nadere informatie

De 1 o ïtte. Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek T.a.v. de heer 1. van Urk, raadsgriffier Postbus 42 7080 AA GENDRINGEN

De 1 o ïtte. Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek T.a.v. de heer 1. van Urk, raadsgriffier Postbus 42 7080 AA GENDRINGEN De 1 o ïtte. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek

Nadere informatie

Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013

Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013 VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013 Aanleiding Ter uitvoering van de artikelen 197 en 198 van de Gemeentewet

Nadere informatie

: Controleprotocol voor de accountantscontrole inclusief normenkader

: Controleprotocol voor de accountantscontrole inclusief normenkader Agendapunt 5 algemeen bestuur Onderwerp : Controleprotocol voor de accountantscontrole inclusief normenkader Datum : 14 februari 2018 Opsteller Behandeling DSO : Jan de Jonge : n.v.t. Bijlage(n) : Samenvatting

Nadere informatie

Controleprotocol 2014 t/m 2018 Regio Gooi en Vechtstreek

Controleprotocol 2014 t/m 2018 Regio Gooi en Vechtstreek Itegio Gooi en\įechtstreek Controleprotocol 2014 t/m 2018 Regio Gooi en Vechtstreek Bussum, 12 november 2014 Regnr.: 14.0006911 f Gooi enuechhtreek Het algemeen bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek;

Nadere informatie

Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde

Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling... 3 3. Wettelijk kader... 3 4. Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid en rechtmatigheid)... 3 4.1

Nadere informatie

VERANTWOORDINGS- EN CONTROLEPROTOCOL GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING SABEWA ZEELAND INZAKE BELASTINGEN EN HEFFINGEN BOEKJAAR 2013 GEMEENTE REIMERSWAAL

VERANTWOORDINGS- EN CONTROLEPROTOCOL GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING SABEWA ZEELAND INZAKE BELASTINGEN EN HEFFINGEN BOEKJAAR 2013 GEMEENTE REIMERSWAAL VERANTWOORDINGS- EN CONTROLEPROTOCOL GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING SABEWA ZEELAND INZAKE BELASTINGEN EN HEFFINGEN BOEKJAAR 2013 GEMEENTE REIMERSWAAL Datum : 17 december 2013 Verantwoordings- en controleprotocol

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Mill en Sint Hubert

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Mill en Sint Hubert Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014-2017 van de gemeente Mill en Sint Hubert 1. Inleiding Bij besluit van 12 juni 2014 heeft de gemeenteraad Deloitte accountants opdracht

Nadere informatie

De I0 tte. Aan de gemeenteraad van de gemeente Sliedrecht Postbus 16 3360 AA SLIEDRECHT. Geachte leden van de raad,

De I0 tte. Aan de gemeenteraad van de gemeente Sliedrecht Postbus 16 3360 AA SLIEDRECHT. Geachte leden van de raad, De I0 tte. Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 21 mei 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw gemeenschappelijke regeling toekomen.

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 21 mei 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw gemeenschappelijke regeling toekomen. MPGR32010052509330164 GR3 25.05.2010 Q164 6R3 Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Tel: (088) 2882888 Fax: (088) 2889830 www.deloitte.nl Aan de Drechtraad

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL JAARREKENING 2015 GEMEENTE WOENSDRECHT

CONTROLEPROTOCOL JAARREKENING 2015 GEMEENTE WOENSDRECHT CONTROLEPROTOCOL JAARREKENING 2015 GEMEENTE WOENSDRECHT 1. Inleiding De gemeenteraad heeft aan Deloitte Accountants BV opdracht verstrekt om over het controlejaar 2015 de accountantscontrole als bedoeld

Nadere informatie

Controleverklaringvan de onafhankelijke accountant

Controleverklaringvan de onafhankelijke accountant Controleverklaringvan de onafhankelijke accountant Aan de gemeenteraad van de gemeente Brunssum te Brunssum Verklaring betreffende de jaarrekening Wij hebben de jaarrekening 2010 van de gemeentebrunssum

Nadere informatie

Dienstverleningsplan 2017 gemeente Doetinchem Zwolle, 30 augustus 2017

Dienstverleningsplan 2017 gemeente Doetinchem Zwolle, 30 augustus 2017 Dienstverleningsplan 2017 gemeente Doetinchem Zwolle, 30 augustus 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Uw Team 3. Verwachtingen van Doetinchem 4. Controleaanpak 5. Rapportage 6. Single information Single

Nadere informatie

De accountantsverklaring voor een gemeente bestaat uit 2 oordelen, te weten een oordeel over de getrouwheid en een oordeel over de rechtmatigheid.

De accountantsverklaring voor een gemeente bestaat uit 2 oordelen, te weten een oordeel over de getrouwheid en een oordeel over de rechtmatigheid. Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 812868/813287 14 juni 2018 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur Nr(s) geregistreerde stuk(ken): 3 AB / 30-06-2017 Datum nota: 12 juni 2017 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2016 Sociale Dienst Oost Achterhoek

Nadere informatie

2 Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid)

2 Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid) Controleprotocol voor de accountantscontrole 2013 van de gemeente Sliedrecht 1. Inleiding Voor het jaar 2013 heeft de gemeenteraad aan Deloitte Accountants B.V. opdracht verstrekt om de accountantscontrole

Nadere informatie

Het Algemeen Bestuur van de Gemeentschappelijke Regeling Meerstad t.a.v. de heer J.J. Boersma Postbus 13 9620 AA SLOCHTEREN

Het Algemeen Bestuur van de Gemeentschappelijke Regeling Meerstad t.a.v. de heer J.J. Boersma Postbus 13 9620 AA SLOCHTEREN Ernst & Young Accountants LLP Leonard Springerlaan 17 9727 KB Groningen Postbus 997 9700 AZ Groningen Tel.: +31 (0) 88-407 1000 Fax: +31 (0) 88-407 2505 www.ey.nl Het Algemeen Bestuur van de Gemeentschappelijke

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u een gewaarmerkt exemplaar van de jaarstukken 2014, voorzien van onze onafhankelijke controleverklaring d.d. 11 mei 2015.

Hierbij ontvangt u een gewaarmerkt exemplaar van de jaarstukken 2014, voorzien van onze onafhankelijke controleverklaring d.d. 11 mei 2015. Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88407 1000 Van der Nootstraat 2 Fax: +31 88 407 33 55 8913 HV Leeuwarden, Netherlands ey.com Building a better Postbus 727 8901 BM Leeuwarden, Netherlands Gemeenteraad

Nadere informatie

Del itte. Geachte leden van de raad, Hierbij ontvangt u onze controleverkiaring d.d. 24 juni 2014 bij dejaarrekening 2013 van uw gemeente.

Del itte. Geachte leden van de raad, Hierbij ontvangt u onze controleverkiaring d.d. 24 juni 2014 bij dejaarrekening 2013 van uw gemeente. Del itte. Robonsbosweg 5 1816 MKAlkmaar Postbus 270 1800 AG Alkmaar Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9705 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Velsen Posthus 456 1970 AL IJMUDEN

Nadere informatie

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN CONTROLE... 4 3. GOEDKEURINGS- EN RAPPORTERINGSTOLERANTIES... 5 4. RECHTMATIGHEID...

Nadere informatie

1o ïtte. Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage MPA Postbus 1098 8001 BB ZWOLLE

1o ïtte. Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage MPA Postbus 1098 8001 BB ZWOLLE De 1o ïtte. rouh1tts 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Doel protocol. 3 Rechtmatigheid

1 Inleiding. 2 Doel protocol. 3 Rechtmatigheid 1 Inleiding Vanaf de jaarrekening 2004 is de accountantsverklaring uitgebreid met een oordeel over de rechtmatigheid. De accountant kijkt niet alleen naar het getrouwe beeld, maar ook of baten, lasten

Nadere informatie

NÅ$ Koenen en Co Controle BV is lid van Nexia International. veelzijdig. Controle

NÅ$ Koenen en Co Controle BV is lid van Nexia International. veelzijdig. Controle Controle Renier Nafzgerstraat 104 Postbus 1722 NL6201 BS Maastricht Aan: Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Het Gegevenshuis T+31(O)433219080 Emile Erensplein 55 F+31(0)433253646 6371

Nadere informatie

18 juni 2015 Rein-Aart van Vugt Toby Bergshoeff. Controle jaarrekening 2014

18 juni 2015 Rein-Aart van Vugt Toby Bergshoeff. Controle jaarrekening 2014 18 juni 2015 Rein-Aart van Vugt Toby Bergshoeff Controle jaarrekening 2014 Agenda Accountantscontrole Bevindingen controle 2014 Actuele ontwikkelingen Vragen Fasering accountantscontrole gemeente Ridderkerk

Nadere informatie

II 14.0005834. Naar aanleiding van onze controle brengen wij u nog het volgende onder de aandacht.

II 14.0005834. Naar aanleiding van onze controle brengen wij u nog het volgende onder de aandacht. IPA-ACON ASSURANCE B.V. II 14.0005834 INGEKOMEN -h APR mk Wilhelminapark 28-29 Postbus 6222 2001 HE Haarlem Telefoon 023-5319539 Fax 023-5311700 E-mail info@ipa-acon.nl Aan het Algemeen -en Dagelijks bestuur

Nadere informatie

Ernst & Voung Accountants LLP Tel: +31 88407 1000 Leonard Springerlaan 17 Fax: +31 884072505 97271(8 Groningen, Netherlands ey.

Ernst & Voung Accountants LLP Tel: +31 88407 1000 Leonard Springerlaan 17 Fax: +31 884072505 97271(8 Groningen, Netherlands ey. Ernst & Voung Accountants LLP Tel: +31 88407 1000 Leonard Springerlaan 17 Fax: +31 884072505 97271(8 Groningen, Netherlands ey.corn Building a better Postbus 997 9700 A2 Groningen, Netherlands Aan het

Nadere informatie

Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Geachte Griffie,

Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Geachte Griffie, Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Nicolette Rigter woensdag 19 april 2017 12:02 Amersfoort, raadsgriffier; Baarn, raadsgriffier; Bunnik, raadsgriffier; Bunschoten, raadsgriffier;

Nadere informatie

De 0 tte. Aan het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Westfries Archief Postbus 603 1620 AR HOORN. Geachte heer Dekema,

De 0 tte. Aan het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Westfries Archief Postbus 603 1620 AR HOORN. Geachte heer Dekema, De 0 tte. Deloitte Accountants B.V. Robonsbosweg 5 1816 MKAlkmaar Postbus 270 1800 AG Alkmaar Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9702 www.delojtte.nl Aan het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014.

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014. Deloitte Accountants B.V. Park Veidzigt 25 4336 DR Middelburg Postbus 7056 4330 GB Middelburg Nederland Tel: 088 288 2888 Fax 088 288 9895 www.deloitte.n1 Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland

Nadere informatie

Gemeente Doetinchem. Presentatie jaarrekeningcontrole juni 2017

Gemeente Doetinchem. Presentatie jaarrekeningcontrole juni 2017 Gemeente Doetinchem Presentatie jaarrekeningcontrole 2016 15 juni 2017 Samenvatting Reikwijdte van de controle Met de gunning van 25 mei 2015 welke door middel van onze vaktechnische opdrachtbevestiging

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015 CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015 Voor de gemeenten Tubbergen, Dinkelland en het Openbaar lichaam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen September 2014

Nadere informatie

De10 tte. Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM. 2014 drs. W.W.LA. Wentink DPS/3100102737/24588

De10 tte. Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM. 2014 drs. W.W.LA. Wentink DPS/3100102737/24588 De10 tte. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Amhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Dienstverleningsplan 2016 gemeente Doetinchem Zwolle, 27 oktober 2016

Dienstverleningsplan 2016 gemeente Doetinchem Zwolle, 27 oktober 2016 Dienstverleningsplan 2016 gemeente Doetinchem Zwolle, 27 oktober 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Uw Team 3. Verwachtingen van Doetinchem 4. Controleaanpak 5. Rapportage 6. Single information Single

Nadere informatie

Uei0iiie. Aan de leden van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfiand Postbus 3061 2601 DB DELFT

Uei0iiie. Aan de leden van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfiand Postbus 3061 2601 DB DELFT Uei0iiie 1 -. Deloitte Accountants Wilhelminakade 1 3072 AF Rotterdam Fostbus 2031 3000 GA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de leden van het algemeen bestuur

Nadere informatie

Object van controle is de jaarrekening 2013. Tevens geeft de accountant aan of het jaarverslag met de jaarrekening verenigbaar is.

Object van controle is de jaarrekening 2013. Tevens geeft de accountant aan of het jaarverslag met de jaarrekening verenigbaar is. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2013 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL 1. Inleiding Bij besluit van 06 november 2003 heeft de gemeenteraad Deloitte Accountants aangewezen

Nadere informatie

Bijlage(n) niet gescand. Origineel doorgezonden naar de afdeling. Gemeente Emmen. M û^ä^$a 11 MEI ^3 b -C(mc Ggf

Bijlage(n) niet gescand. Origineel doorgezonden naar de afdeling. Gemeente Emmen. M û^ä^$a 11 MEI ^3 b -C(mc Ggf De gemeenteraad van de gemeente Emmen t.a.v. de heer H.D. Werkman, griffier Postbus 30001 7800 RA EMMEN Bijlage(n) niet gescand. Origineel doorgezonden naar de afdeling. Gemeente Emmen M û^ä^$a 11 MEI

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN EISEN (CONTROLEPROTOCOL) VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE VAN DE JAARREKENING VAN DE OMGEVINGSDIENST GRONINGEN

PROGRAMMA VAN EISEN (CONTROLEPROTOCOL) VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE VAN DE JAARREKENING VAN DE OMGEVINGSDIENST GRONINGEN PROGRAMMA VAN EISEN (CONTROLEPROTOCOL) VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE VAN DE JAARREKENING VAN DE OMGEVINGSDIENST GRONINGEN Algemeen Bestuur Veendam 29 oktober 2013 Het Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst

Nadere informatie

Del o itte. Controleverkiaring j aarrekening 2013. Geacht bestuur,

Del o itte. Controleverkiaring j aarrekening 2013. Geacht bestuur, Del o itte. Deloitte Accountants B.V. Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9904 www.deloitte.ni Aan het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Controleprotocol subsidie Vervoersautoriteit MRDH - Openbaar Vervoer, concessie Bus -

Controleprotocol subsidie Vervoersautoriteit MRDH - Openbaar Vervoer, concessie Bus - Controleprotocol subsidie Vervoersautoriteit MRDH - Openbaar Vervoer, concessie Bus - 1. Inleiding 1.1 Dit protocol heeft betrekking op de controle van de door de subsidieontvanger af te leggen verantwoording

Nadere informatie

AKER TILLY BERK. Accountantsverslag. Boekjaar Gemeenschappelijke regeling DCMR Milieudienst Rijnmond

AKER TILLY BERK. Accountantsverslag. Boekjaar Gemeenschappelijke regeling DCMR Milieudienst Rijnmond Accountantsverslag Boekjaar 2017 AKER TILLY BERK Gemeenschappelijke regeling DCMR Milieudienst Rijnmond Inhoudsopgave Pagina Aanbiedingsbrief 3 1 Inleiding 4 2 Accountantscontrole 5 3 Kwaliteit verslaggeving

Nadere informatie

Document:13IT Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta

Document:13IT Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta Document:13IT021860 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta vanaf jaarrekening 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Doelstelling...3

Nadere informatie

"Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant EY Ernst S Young Accountants LLP Prof.Dr.Dorgelolaan 12 5613 AM Eindhoven Postbus 455 5600 AL Eindhoven Tel: +31 88 407 10 00 Fax: +31 88 407 48 00 ey.com 2014-02637 Gemeente Goes Ingekomen d.d. 2 3 MEI

Nadere informatie

1.2 Wettelijk kader CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. 1.

1.2 Wettelijk kader CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. 1. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL 1. Inleiding Bij besluit van 17 september 2015 heeft de gemeenteraad Mazars Paardekooper Hoffman

Nadere informatie

van van feitelijke bevindingen OPDRACHT Wij hebben een aantal specifieke Werkzaamheden verricht met betrekking tot het (financieel)

van van feitelijke bevindingen OPDRACHT Wij hebben een aantal specifieke Werkzaamheden verricht met betrekking tot het (financieel) van Aan: opdrachtgever van feitelijke bevindingen Betreft: Rapport van feitelijke bevindingen inzake onderzoek (financieel) jaarverslag en additionele informatie van (naam lokale mediainstelling te...

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 22 juni 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw waterschap toekomen.

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 22 juni 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw waterschap toekomen. De leden van de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland Postbus 3061 2601 DB Delft 22 juni 2010 H.E. de Winter /A10.52-14. Accountantsverklaring jaarrekening 2009 Geachte leden van

Nadere informatie

Artikel 1. Definities

Artikel 1. Definities Pagina 1 van 5 Artikel 1. Definities Onder a van dit artikel wordt aangegeven wat daarin wordt verstaan onder het begrip accountant. Een bevoegd account voor de controle van de gemeentelijke jaarrekening

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de algemene vergadering van Nederlandse Waterschapsbank N.V. Verklaring over de jaarrekening 2014 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2014 van

Nadere informatie

Accountantscontrole 2013

Accountantscontrole 2013 Accountantscontrole 2013 Commissie Samen Leven gemeente Ridderkerk 26 juni 2014 Rein-Aart van Vugt Hennie de Winter 1 Controleproces Communicatie met de Raad in alle fasen Opdrachtbevestiging en controleplan

Nadere informatie

Dit protocol beoogt echter geen onderzoeksaanpak voor te schrijven, en is evenmin een (uitputtend) werkprogramma.

Dit protocol beoogt echter geen onderzoeksaanpak voor te schrijven, en is evenmin een (uitputtend) werkprogramma. Bijlage 1 bij Frictiekostenregeling regionale publieke media-instellingen 2016-2019: Controleprotocol Frictiekostenregeling regionale publieke media-instellingen 2016-2019 1. Inleiding Het regeerakkoord

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 1 Algemeen Op grond van de Kaderverordening Subsidieverstrekking van de gemeente Alkmaar kunnen subsidies worden verstrekt.

Nadere informatie

FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS

FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS Het Algemeen Bestuur van het recreatieschap Dobbeplas; Gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur van 13 oktober 2014; Gelet op het bepaalde in de artikelen

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant. Accountantsverslag 2016 Maart 2017

Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant. Accountantsverslag 2016 Maart 2017 Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant Accountantsverslag 2016 Maart 2017 Inhoudsopgave Pagina 1. Bestuurlijke samenvatting 4 2. Accountantscontrole 5 3. Kwaliteit verslaglegging 11 4. Financiële

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de DCMR Milieudienst Rijnmond

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de DCMR Milieudienst Rijnmond CVDR Officiële uitgave van DCMR Milieudienst Rijnmond. Nr. CVDR406889_1 14 november 2017 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de DCMR Milieudienst Rijnmond Het algemeen bestuur

Nadere informatie

Accountantsverslag. Natuur- en recreatieschap De Grevelingen. ff* Boekjaar An independent member of Baker Tilly International

Accountantsverslag. Natuur- en recreatieschap De Grevelingen. ff* Boekjaar An independent member of Baker Tilly International Accountantsverslag Boekjaar 2016 BAKER T ILLY BERK Natuur- en recreatieschap De Grevelingen ff* 7 An independent member of Baker Tilly International Inhoudsopgave Pagina 1. Bestuurlijke samenvatting 2.

Nadere informatie

SiSa cursus 2013. Gemeente en accountant. 21 november 2013

SiSa cursus 2013. Gemeente en accountant. 21 november 2013 SiSa cursus 2013 Gemeente en Welkom Even voorstellen EY: Stefan Tetteroo RA Page 1 Agenda Doelstelling Accountant en gemeente Onze visie inzake de betrokken actoren Coördinatie- en controlefunctie binnen

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL 2017 VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE REGIONALE UITVOERINGSDIENST DRENTHE

CONTROLEPROTOCOL 2017 VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE REGIONALE UITVOERINGSDIENST DRENTHE CONTROLEPROTOCOL 2017 VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE REGIONALE UITVOERINGSDIENST DRENTHE Het algemeen bestuur van de RUD Drenthe Besluit: - Op grond van artikel 2 van de Controleverordening

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: het bestuur van de Stichting Steun Goois Natuurreservaat Verklaring betreffende de jaarrekening Wij hebben de in dit rapport opgenomen jaarrekening

Nadere informatie

Controle protocol Stichting De Friesland

Controle protocol Stichting De Friesland Controle protocol Stichting De Friesland 1. Doelstelling Stichting De Friesland heeft van de Belastingdienst de ANBI (algemeen nut beogende instelling) verkregen. Ten aanzien van de verantwoording van

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 IPA-ACON ASSURANCE B.V. «I( < 1 «HOII Wilhelminapark 29 Postbus 6222 2001 HE Haarlem Telefoon 023-531 9539 Fax 023-5311700 info@ipa-acon.nl www.ipa-acon.nl CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT

Nadere informatie

zaaknummer: blad: 1/5 datum nota: 15 juli 2016

zaaknummer: blad: 1/5 datum nota: 15 juli 2016 gemeente Winterswijk zaaknummer: 105527 blad: 1/5 datum nota: 15 juli 2016 programma: 13. Financiën werkdoel: 1317 Realiseren jaarlijkse beleids- en budgetcyclus onderwerp: Jaarstukken 2015 advies: 1.

Nadere informatie

BIJLAGEN FINANCiËN. Balans per 31 december Activa

BIJLAGEN FINANCiËN. Balans per 31 december Activa JAARVERSLAG 2015 WESTHOLLAND FOREIGN INVESTMENT AGENCY BIJLAGEN FINANCiËN Balans per 31 december 2015 Activa 31-12-15 31-12-14 Vaste activa Materiële vaste activa Verbouwing 34.206 Inventaris 66.359 47.587

Nadere informatie

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid Controle protocol 1 Doelstelling Het CZ Fonds moet voldoen aan de eisen van het convenant vastgelegd in 1998 tussen Zorgverzekeraars Nederland en de overheid van de Besteding Reserves Voormalige Vrijwillige

Nadere informatie

Reinigingsdienst De Liemers

Reinigingsdienst De Liemers L Reinigingsdienst De Liemers Dagelijks Bestuur Vergadering 11 juni 2014 Aanwezig: T. Albers en W. Gerritsen. Ambtelijke ondersteuning: M. Krosenbrink (verslag) en H. Weijers 1. Opening De leden van het

Nadere informatie

yip! Groningen, 14 april 2016 DVIN-A$LKGQ/jb Geachte leden van het algemeen bestuur,

yip! Groningen, 14 april 2016 DVIN-A$LKGQ/jb Geachte leden van het algemeen bestuur, E yip! Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88 407 1000 Leonard Springerlaan 17 Fax: +31 88 407 2505 9727 KB Groningen, Netherlands ey.com Building a better Postbus 997 9700 AZ Groningen, Netherlands

Nadere informatie

Procedure Na afronding van de controle vindt er (afstemming-)overleg plaats tussen de accountant en de directeur van de RAD Hoeksche Waard.

Procedure Na afronding van de controle vindt er (afstemming-)overleg plaats tussen de accountant en de directeur van de RAD Hoeksche Waard. 1. Inleiding Ter voorbereiding en ondersteuning van de uitvoering van de accountantscontrole dient het algemeen bestuur een aantal zaken op hoofdlijnen nader regelen. In dit controleprotocol vindt dat

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL. voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2010 van de gemeente Leeuwarderadeel

CONTROLEPROTOCOL. voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2010 van de gemeente Leeuwarderadeel CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2010 van de gemeente Leeuwarderadeel Middelen Februari 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Doelstelling...3 1.2 Wettelijk kader...3 2.

Nadere informatie