Wonderlijk en ook aandoenlijk: die behoefte aan tastbaarheid van God die ik ook wel weer kan begrijpen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wonderlijk en ook aandoenlijk: die behoefte aan tastbaarheid van God die ik ook wel weer kan begrijpen."

Transcriptie

1 Tekst: Johannes 16, Predikant: ds. Martin Snaterse Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Gisteren waren we met ons gezin in Rotterdam. Niet om een voorschot te nemen op het kampioenschap van Feyenoord. We bezochten de musical Jesus Christ Superstar. In de krant 1 las ik een boeiend interview met de vertolker van Jezus, de inmiddels 72 jarige Ted Neeley. dat zo mag zeggen. Een gids. Al mijn hele leven. Die rol is nog elke dag een spirituele ervaring voor hem. Hij kende vroeger wel de Bijbelverhalen, maar toen hij Jezus ging spelen, kreeg zijn leven betekenis: Hij is mijn beste vriend, als ik Na de voorstelling in Rome kwamen er drie zwangere vrouwen naar hem toe. Of ik hun kind wilde zegenen. Vanmiddag hebben we de paus gezien en nu praten we met Jezus!, zeiden ze. Nee, nee, nee, zei ik. Ik ben Jezus niet. ( ) Ik dacht: dat kan ik niet maken. Maar zij geloofde dat er een soort verbinding via mij met God was. Ik wilde haar niet beledigen en heb het maar laten gebeuren. Als dit haar helpt om dichter bij God te komen... Maar ik zeg wel dat ik Jezus niet ben. Ik ben maar een rock-and-roll-drummer die goed hoge noten kan zingen. Wonderlijk en ook aandoenlijk: die behoefte aan tastbaarheid van God die ik ook wel weer kan begrijpen. Zouden we niet allemaal een zichtbaar teken van Gods aanwezigheid willen hebben? Een tastbare bevestiging die de twijfels en vragen tot rust brengen? Denk u nooit: Was God maar net zo concreet aanwezig als Jezus in de kring van zijn discipelen? Wij moeten nu leven van de heilige Geest, ongrijpbaar, vluchtig, vaag Wat zien we (nog) van Jezus? We lezen afscheidswoorden van Jezus voor zijn leerlingen. Ze staan in het teken van afscheid vanwege de nadere kruisdood. Maar ze gaan ook over Hemelvaart en Pinksteren, de tijd dat Jezus niet meer lichamelijk bij ons is. Jezus zegt dat zijn vrienden Hem over een korte tijd niet meer zullen zien, maar een korte tijd later wel weer zullen zien. Er worden dan twee verschillende Griekse woorden gebruikt. (Het verschil tussen die twee Griekse woorden voor zien is in de Nieuwe Bijbel Vertaling weg-vertaald). Er staat: Nog een korte tijd en jullie aanschouwen mij niet meer, maar kort daarna zien jullie me terug. Er wordt hier een Grieks woord dat duidt op bekijken of beschouwen van buitenaf. 1 Nederlands Dagblad, 29 april Zie ook Trouw, 23 december 2016.

2 Maar later, na opstanding, Hemelvaart en Pinksteren, zullen de discipelen zien : Jezus niet meer van afstand beschouwen, maar op een diepere geestelijke manier, met de ogen van het hart, door de heilige Geest. Ná Pasen, Hemelvaart en Pinksteren, vervuld door de Geest, dán zullen wij God begrijpen van hart tot hart. En dan bidden wij - in de naam van Jezus en zal onze vreugde vervuld zijn. Wonderlijke paradox: Soms moet iemand bij je weggaan en afscheid nemen, om ten diepste te beseffen wat hij of zij voor jou betekent. Soms moet er afstand komen, voordat alle liefde en betekenis die iemand voor jou heeft, kan uitkristalliseren in je hart en leven. Soms verdiept juist door de afstand en de pijn heen zich de onderlinge verbondenheid. Dat afscheid is heftig en heel verdrietig. En toch noemt Jezus dat een korte tijd : jullie zien me niet meer, maar kort daarna zien jullie me terug. Over wat voor korte tijd spreekt hij dan? Kort is bij Jezus dat je het hebt leren uithouden in de crisis. De bodem ervan hebt leren voelen en aanvaarden. Crisis kan betekenen Jezus dat je als gelovige onverschillige of vervelende opmerkingen krijgt te incasseren. De kerk raakt gelukkig in de vergetelheid. Het christelijk geloof heeft niks anders gebracht dan kruistochten en kerkscheuringen. Dat mensen nog in God geloven! We redden onszelf toch prima. Crisis betekent dat je als gelovige onder ogen ziet dat je bij een minderheid hoort. Soms een vervolgde minderheid, soms een minderheid die zich volgens de meerderheid zou moeten schamen nog in zulke achterlijke dingen te geloven als wonderen en vergeving van zonden. Over die vervolgde minderheid gesproken: met Pasen stuurden we een groet naar de Koptische kerk in Utrecht. De aanleiding: de aanslagen in Cairo. We wilden ons medeleven betonen met dit intense verdriet van vervolgde medechristenen. We kregen een indrukkwekkende reactie terug. Ik wil hem u graag voorlezen:

3 Indrukwekkend Zo n reactie maakt me ook stil en bescheiden. Met dergelijk geweld hebben wij niet te maken. Maar wel met het gegeven dat we een minderheid aan het worden zijn. Door die crisis gaan we hier in het Westen. En dat doet pijn. Dat is verlies. De crisis is kort met het oog op de vreugde die komt. En: is crisis echt zo erg? Ze berooft je van een aantal illusies, niet leuk, maar zorgt daarnaast voor een nieuwe nuchterheid. Daar kun je van opknappen. Je moet diep in je reserves tasten, heel vervelend, maar verdraaid, het verdiept ook je geloof, als wortels die dieper wortelen.

4 Zou het ook niet zo zijn: dat wie het lijden, de crisis weg drukt, ook geen ruimte maakt voor de echte vreugde? Want waar ben je nou mee bezig? Waar ben je op gericht? Je wilt leven met Christus je ervaart weerstand, niet iedereen wordt er blij van. En dan zegt Jezus: nog een korte tijd - hij nodigt uit verder te kijken dan je moeiten en zorgen. Niet dat hij de problemen ontkent of klein maakt, maar voor je het weet ben je een langspeelplaat die in de groef blijft hangen. Jezus: Jullie hebben nu verdriet, maar ik zal jullie terugzien, en dan zul je blij zijn, en niemand zal je je vreugde afnemen. Het gaat erom dat je over de crisis leert heen kijken en beseft dat je Jezus zult zien. Op zoek naar een vreugde die niemand van je zal afnemen. Het is een vorm van verbondenheid met God waarbij je afgeleerd hebt om onzin dingen aan God te vragen, omdat je drommels goed weet wat Hij wil en jij na de crisis precies hetzelfde wil als Hij. Met een grote sierkrul voegt Jezus er tot slot aan toe: Dan hoeven jullie mij niets meer te vragen. Maar ik verzeker jullie: wat je de Vader ook vraagt in mijn naam hij zal het je geven. Dan ben je net als Mozes, die sprak ook van aangezicht tot aangezicht met de Heer. Was dat altijd makkelijk? Nee dat was een worsteling, een strijd. Maar niet als vijanden, maar losverbondenen. Crisis is niet leuk. Meestal een bak ellende. Maar volgens het evangelie van korte duur. In de crisis klinkt een belofte en een vervulling. Jullie zullen mij terugzien dat is een belofte, dat moet nog gebeuren, dat staat nog uit. Maar het is tegelijk ook al vervuld, met Pasen door de dood heen en met Pinksteren in de gave van de Geest. De liefde en de goedheid van Jezus zijn niet weg, maar ze blijven ons omringen, ze zijn ons in handen gelegd. In gevouwen handen, soms in gebalde vuisten van woede en onmacht. Vaak in lege handen, die het ook niet weten. En toch zegt Jezus: ik verzeker jullie: wat je de Vader ook vraagt in mijn naam hij zal het je geven. Wat bidden ook is vragen, jubelen, smeken. Het is vooral Jezus gebed laten gebeuren in jou. Als je bidt, mag je staan waar Jezus staat, en wat Jezus bidt is jouw gebed. Met een zieke; met een kind dat je de hand oplegt. Met een vraag: heb je wat te drinken voor me? Met een bittere klacht: Mijn God! Waarom hebt u mij verlaten!? Gaandeweg zul je ontdekken, dat jouw gedachten, wensen die vaak door ikkigheid zijn ingegeven op één lijn komen met wat Jezus wil. Jezus laten bidden in jou. Dat is: staan waar Jezus stond. Soms in de crisis en machteloosheid. En dan weer in de jubel en de dankbaarheid. Maar het is wel verbonden aan zijn belofte: Hij zal zich aan jouw laten zien. Niet in mijn mooie woorden, niet in mijn prachtige gedachten. Maar in wie Hij is en hoe zich wil laten zien. Daar waar zijn Geest je brengt.

5 Wij zien Jezus terug op allerlei manieren, overal waar mensen in zijn geest leven. In het zingen van lied, in brood en wijn. We zien Jezus in de vraag van ander, in een mens op de vlucht op zoek naar veiligheid, op zoek naar echte aandacht. Als aardse gestalte is Jezus terug getreden uit ons leven, opdat de geestelijke en mystieke kracht van zijn liefde steeds meer zal neerdalen in ons hart en leven, opdat we met groeiende vreugde ervaren dat God ons liefheeft en Hij ons draagt in zijn hand. Jezus gaat, opdat de Geest kan komen. De concrete gestalte van Jezus gaat bij ons weg. Hij is geen musicalster die we na afloop van de voorstelling om een handtekening of een zegen kunnen vragen. Waar hoopt u komende week Jezus te zien? Waar en hoe zal Hij zich aan U laten zien? Is het een idee om daar straks eens over door te praten met elkaar? En stel elkaar dan ook de vraag: hoe zal dat jouw vreugde kunnen zijn? Een vreugde die niemand je af zal nemen! Weet u nog wat Ted Neeley zei? Toen hij Jezus ging spelen, kreeg zijn leven betekenis. Toen werd Jezus zijn gids. Als je gaat bidden als Jezus als je zijn gebed in jouw laat werken, reken maar dat het verhoord wordt.

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Bij Lucas 24 : 36 53 Als mensen willen zeggen dat iets écht onmogelijk is, als iets ongeloofwaardig is dan horen we ze wel eens zeggen: Ja hoor, als Pasen en Pinksteren

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus!

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Voordat je het onderstaande gaat doorlezen wil ik je vragen om het onderstaande gebed te bidden: Almachtige God, Schepper van hemel en aarde, ik mag op dit

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem 0.1 Lezing uit de Bijbel: Jona 3 nr. 771 Voorafgaande aan de Schriftlezing: 1. Gods barmhartigheid = Zijn warmhartigheid Rode draad door boekje Jona (en feitelijk door de hele Bijbel). Jona 1: God is barmhartig

Nadere informatie

blijdschap na droefheid

blijdschap na droefheid blijdschap na droefheid Het evangelie naar Johannes 16:16-33 Terugblik (1) Jh 1:1-34: intro van het Woord (Jezus) en van zijn heraut (Johannes de Doper) Jh 1:35-12:50: openbare optreden van Jezus 7 (wonderen

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs Intredelied: Ga je mee Ga je mee? Zeg niet nee, maar sta op en doe mee. Zet je voetstappen in die van mij. Volg het

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

VERBONDEN MET GOD. Brugdienst Andreaskerk - 7 juli uur

VERBONDEN MET GOD. Brugdienst Andreaskerk - 7 juli uur VERBONDEN MET GOD - Brugdienst Andreaskerk - 7 juli 2019 10.30 uur Opwekking 797 U roept ons samen als kerk van de Heer, verbonden met U en elkaar. Wij brengen U lof, geven U alle eer: eendrachtig, veelstemmig

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

De Bijbel Open (13-07)

De Bijbel Open (13-07) 1 De Bijbel Open 2013 27 (13-07) Vandaag gaan we weer verder met de Heidelbergse Catechismus. Zoals u weet denken we in dit jubileumjaar van de catechismus elke maand een keer na over een thema uit dit

Nadere informatie

Verkondiging op 21 januari 2018 Welkomdienst Zuidland

Verkondiging op 21 januari 2018 Welkomdienst Zuidland Verkondiging op 21 januari 2018 Welkomdienst Zuidland Thema: Vriendschap: een goede vriend(in)?! Intro Ja, wie verlangt daar níet naar?? Naar goede vrienden, een goede vriend of vriendin! Iemand bij wie

Nadere informatie

zesde zondag van de Paastijd: Zondag Rogate (Vraagt!)

zesde zondag van de Paastijd: Zondag Rogate (Vraagt!) Protestants Kralingen zesde zondag van de Paastijd: Zondag Rogate (Vraagt!) 25 mei 2014, Hoflaankerk ds Rian Veldman orgelspel: Zeuch ein zu deinen Toren J.L. Krebs verwelkoming door de ouderling aanvangslied

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

De krachtige gemeente. De krachtige gemeente Handelingen 2:42-47 en 4:32-35

De krachtige gemeente. De krachtige gemeente Handelingen 2:42-47 en 4:32-35 De krachtige gemeente Hand. 2:41-47 Degenen die zijn woorden aanvaardden, lieten zich dopen; op die dag breidde het aantal leerlingen zich uit met ongeveer drieduizend. 42 Ze bleven trouw aan het onderricht

Nadere informatie

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn,

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn, Dienstnummer: 1259 zondag: 8 e zondag van de herfst datum: 12-11-2017 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): 1 Korintiërs 10:16-17; Johannes 6:51-57 liederen: ps 25:2,4; Weerklank

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Contact houden met onze Schepper

Contact houden met onze Schepper Contact houden met onze Schepper Contact houden met onze Schepper ZEVENDE ZONDAG VAN PASEN 20 mei 2007 Woord- en Communieviering met Mariaverering Woord van welkom Wij komen samen in de naam van de Vader,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden

Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden Voorganger: Ds. Margriet van de Bunt Organist: Marinus den Harder Jennifer Jonker en Lianne Loekie Jochemsen worden gedoopt. Welkom en mededelingen-

Nadere informatie

M E D I T A T I E Nummer: 458

M E D I T A T I E Nummer: 458 M E D I T A T I E Nummer: 458 Kerkdienst : 06-07-2008 Voorganger : dhr. A.F. (Guus) Ruijl jr. kerkelijk medewerker in Vlaardingen-west Lezingen : 1 Petrus 3: 8 18 Johannes 16: 16 24 Gemeente van Christus,

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Zondag 8 mei 2016 Wezenzondag Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Deze zondag de zondag voor Pinksteren wordt wel Wezenzondag genoemd. Dat komt natuurlijk doordat Jezus tegen zijn leerlingen zei:

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014 Ontmoeting met de opgestane Heer zondag 6 april 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 2 3 Hoe zal het geweest zijn voor die twaalf?

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt 15/10/2008 BEGROETING (door de priester) Sofie : Welkom, lieve Vital. Maandenlang hebben we naar jou komst uitgekeken. Vol verwachting, vol hoop en zeker vol liefde. Iedere

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U!

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U! Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst woensdagmiddag 7 november 2018 met als thema Alles geef ik U! Markus 12: 41-44 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Pianist: Sipke de Boer Welkom d.m.v. filmpje, we

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen.

Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen. Gebedsdienst dinsdag 15 mei 1990 Thema: Met Maria biddend om de Heilige Geest Begroeting Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen.

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1316 zondag: 3 e zondag van de zomer datum: 07-07-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 2:41-52 (BGT) liederen: Opw 733; 'Samen in het licht';

Nadere informatie

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U.

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U. 1 De Bijbel open 2013 2 (12-01) Vandaag nemen we de draad weer op en bespreken we weer een van de vragen die ik van de luisteraars ontving. Het is een vraag over Johannes 17: 9, uit het hogepriesterlijk

Nadere informatie

Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers

Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers We zingen: (met Young Company) Met open armen Kom, als je honger hebt

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk vrije genade Ds. F. van Roest, zondag 22 juni 1 Ga mij niet voorbij, o Vader, zie hoe mij mijn zonde smart. Trek mij met Uw koorden nader,

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, in deze dienst wil de Here Jezus ons laten horen en zien dat Hij ons wil laten delen in zijn blijdschap.

Nadere informatie

Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding

Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding Zingen: Psalm 51: 4 en 5 Afsluiten met gebed Programma: Opening Zingen: Psalm 51: 1 en 3 Gebed Inleiding door

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan.

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan. Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart 2016 Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen De gemeente gaat staan Votum en groet Gez. 630 Sta op een morgen ongedacht De gemeente gaat zitten Inleiding/

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 ORDE voor afscheidsdienst van Theo Cornelis Heus Theo Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel: mw. Margret Spelt Intochtsmuziek: George Samphire - The Lonely Shepherd

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Laten wij even in stilte onze pijn, onze moeite en ons zoeken verwoorden.

Laten wij even in stilte onze pijn, onze moeite en ons zoeken verwoorden. Bij Maria met verdriet terecht kunnen. We kunnen met onze pijn, met ons verdriet bij Maria terecht. We kunnen in gebed verwoorden wat het ons moeilijk maakt. We staan er op die manier niet meer alleen

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019 Preek Gemeente van Christus, Het is altijd een indrukwekkend iets. Het moment waarop iemand neerknielt en de handen opgelegd worden. Veel stelt het niet voor, zou je misschien zeggen. En toch is het tegendeel

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens Voorbede Na de homilie van de diaken of de priester volgt de Voorbede. In de Voorbede bidden we als geloofsgemeenschap voor de intenties die in ons hart zijn. Uiteraard gaan de beden in het geval van een

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Preek Efeziërs 4:1-6 - Nieuwjaar 2012

Preek Efeziërs 4:1-6 - Nieuwjaar 2012 Preek Efeziërs 4:1-6 - Nieuwjaar 2012 (viering 20 jaar GKV Houten) Votum/ Groet Psalm 84:1,2 20 jaar GKV Houten Psalm 89:1,7 Dankgebed Lezing Johannes 17:13-23 Efeziërs 4:1-6 Kindermoment Preek Gezang

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Orde van dienst voor 19 februari 2017 in de Witte kerk Lochem. Thema: Zijn zon schijnt op goede én slechte mensen

Orde van dienst voor 19 februari 2017 in de Witte kerk Lochem. Thema: Zijn zon schijnt op goede én slechte mensen Orde van dienst voor 19 februari 2017 in de Witte kerk Lochem. Thema: Zijn zon schijnt op goede én slechte mensen Voorganger: Leonard van Wijk Orgel: Els Dijkerman Ouderling: Pieter Bas ter Maat Lector:

Nadere informatie

Culemborg, 7 mei Tekst: Johannes 16: Thema: ds. Henri Veldhuis Voorganger: ds. Henri Veldhuis. Gemeente van onze Heer, Jezus Christus,

Culemborg, 7 mei Tekst: Johannes 16: Thema: ds. Henri Veldhuis Voorganger: ds. Henri Veldhuis. Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, Culemborg, 7 mei 2017 Tekst: Johannes 16: 16-24 Thema: ds. Henri Veldhuis Voorganger: ds. Henri Veldhuis Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, De passage uit Johannes die we zojuist gelezen hebben, kan

Nadere informatie

De Bijbel open (05-01)

De Bijbel open (05-01) 1 De Bijbel open 2013 1 (05-01) Vandaag is het de eerste zaterdag in het nieuwe jaar 2013. Ik wil deze uitzending beginnen met u van harte een gezegend Nieuwjaar toe te wensen. Maar wat is een gezegend

Nadere informatie

Geestelijk Klimaat onze identiteit. Pagina 1

Geestelijk Klimaat onze identiteit. Pagina 1 Geestelijk Klimaat onze identiteit Pagina 1 Adresgegevens Stichting Hervormde Scholen De Drieslag Lange Voren 88 3773 AS Barneveld Contactgegevens Dhr. A. van den Berkt (Algemeen Directeur) Telefoon: 0342-478243

Nadere informatie

En ik kom tot U Opwekking 612

En ik kom tot U Opwekking 612 Hartelijk welkom En ik kom tot U Opwekking 612 In uw aanwezigheid kan ik daar ooit zijn, want ik ben een mens, zondig en onrein. Maar U gaf uw Zoon om in mijn plaats te staan en door wat Hij deed mag

Nadere informatie

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 2 december 2018 Dienst: Middagdienst Voorganger: ds. De Jong uit Doetinchem Welkom en mededelingen Maatwerk in de kerk Zingen: Liedboek Gezang

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

Eerste lezing: Habakuk 3:1-3,16-19 Evangelielezing: Lukas 17:1-10

Eerste lezing: Habakuk 3:1-3,16-19 Evangelielezing: Lukas 17:1-10 Eerste lezing: Habakuk 3:1-3,16-19 Evangelielezing: Lukas 17:1-10 Verkondiging Geef me meer geloof God. Het is één van de meest gevaarlijke vragen die je aan God kunt stellen. Ik kan je van te voren zeggen:

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Wie heeft de sleutel? Zondag 07 december - thema: Wie heeft de sleutel? - Romeinen 8

Wie heeft de sleutel? Zondag 07 december - thema: Wie heeft de sleutel? - Romeinen 8 Wie heeft de sleutel? Romeinen 8: 1 Dus wie in Christus Jezus zijn, worden niet meer veroordeeld. 2 De wet van de Geest die in Christus Jezus leven brengt, heeft u bevrijd van de wet van de zonde en de

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie