CURSUSAANBOD ZOMER 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CURSUSAANBOD ZOMER 2017"

Transcriptie

1 Hoger Onderwijs vanaf 50 jaar CURSUSAANBOD ZOMER

2 17 Z01 Z09 Kunstgeschiedenis Drs. Jenneke Lambert (docent) Shirley Welten (cursusbegeleider) KUNSTREIS DOCUMENTA 14 Wilt u zich verdiepen in een combinatie van de actuele stand van zaken in de hedendaagse kunst en genieten van kunst in een prachtige omgeving? Deze zomercursus bestaat uit een inleidende collegemiddag met vier hoorcolleges van ieder drie kwartier op de universiteit van Tilburg en een meerdaagse studiereis naar de Documenta 14 in Kassel en het Museum Insel Hombroich. De Documenta in Kassel wordt beschouwd als de belangrijkste tentoonstelling van internationale hedendaagse kunst. Het geniet wereldwijde belangstelling. Documenta 14 zal kunst tonen die volgens artistiek directeur Adam Szymczyk (Polen, 1970) de huidige maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in Europa en daarbuiten weerspiegelen en uitdagen. Daarnaast zal deze editie de bezoeker verder inleiden in de hedendaagse kunst uit de afgelopen vijf jaar. Na een verblijf van twee dagen in Kassel zal er op de terugweg een bezoek worden gebracht aan Museum Insel Hombroich. U zult goed geïnformeerd met veel meer plezier en diepgang het fenomeen Documenta kunnen ondergaan en beleven. Praktische informatie 17Z01.1 en 17Z01.2 en Kassel Dinsdag 11 juli (colleges) Woensdag 12 juli, donderdag 13 juli en vrijdag 14 juli (excursie) Dinsdag 11 juli tot uur met lunch en borrel Woensdag 12 juli vertrek bus vanaf Tilburg University stipt 8.00 uur Vrijdag 14 juli aankomst bus Tilburg University ongeveer uur 17Z ,- p.p. (1 persoonskamer) 17Z ,- p.p. (2 persoonskamer) Praktische informatie 17Z09.1 en 17Z09.2 en Kassel Dinsdag 22 augustus (colleges) Woensdag 23, donderdag 24 en vrijdag 25 augustus (excursie) Dinsdag 22 augustus tot uur met lunch en borrel Woensdag 23 augustus vertrek bus vanaf Tilburg University stipt 8.00 uur Vrijdag 25 augustus aankomst bus Tilburg University ongeveer uur 17Z ,- p.p. (1 persoonskamer) 17Z ,- p.p. (2 persoonskamer) Uiterste inschrijfdatum: 10 mei. Uiterste inschrijfdatum: 25 juni. Algemene informatie: Na bovenstaande inschrijfdata is annuleren niet meer mogelijk. Wij adviseren u een annuleringsverzekering af te sluiten. Voor de reis in juli zijn nog maar enkele kamers beschikbaar. De reizen gaan door mits er voldoende deelnemers zijn op de uiterste inschrijfdata. De locaties zijn ruim opgezet, dus wilt u alles goed zien, moet u veel kunnen lopen. Voor meer informatie over de te bezoeken locaties: Documenta 14: Museum Insel Hombroich: Hotel Deutscher Hof: Voor uitgebreider informatie over de cursusinhoud en het dagprogramma van de reis, kijk op onze website. CURSUSAANBOD ZOMER 2017

3 DE ZOMERACADEMIE 9 BOEIENDE CURSUSSEN 17Z01 & 17Z09 KUNSTREIS DOCUMENTA 14 17Z06 VAN IK NAAR WIJ: PSYCHOLOGIE VAN DE SOCIALE MENS 17Z JAAR RUSSISCHE CULTUURGESCHIEDENIS 17Z07 HEIKELE KWESTIES IN DE NEDERLANDSE GESCHIEDENIS 17Z03 SCHUIVENDE PANELEN OP HET WERELDTONEEL 17Z08 TWEE OOK MUZIKALE GROOTMACHTEN: AMERIKA EN RUSLAND! 17Z04 THE SUMMER OF ART 17Z10 BEN IK MIJN LIJF? 17Z05 HET CHRISTENDOM IN SYRIË: HOE ZIT DAT EIGENLIJK? VOOR DE COMPLETE CURSUSOMSCHRIJVINGEN, ONZE VOORWAARDEN EN INSCHRIJVEN GAAT U NAAR ONZE WEBSITE: ACTIVITEITEN NAJAAR 2017 CURSUSSEN EN LEERGANGEN OPENING ACADEMISCH JAAR Komend najaar kunt u weer kiezen uit vele uiteenlopende cursussen. Vanaf maandag 25 september gaan de colleges van start. Ons programma omvat wederom een mix van onderwerpen en een keur aan deskundige en ervaren docenten. Ook zijn er themadagen over de vrije wil en klassieke kerstmuziek. Ieder jaar opent HOVO Brabant het nieuwe studiejaar met een interessante lezingenmiddag. De twee lezingen weerspiegelen de breedte van ons cursusaanbod en prikkelen zowel uw ratio als uw gevoel voor schoonheid. De brochure verschijnt eind juni, inschrijven via de website is mogelijk vanaf begin juni. Alle cursisten van de afgelopen 3 jaar ontvangen de najaarsbrochure automatisch op de deurmat. Veel lees- en keuzeplezier! Reserveer dus vast in uw agenda: Donderdagmiddag 21 september vanaf uur. Toegang tot de lezingen en de borrel na afloop is gratis en introducés zijn welkom.

4 17 Z02 Cultuurgeschiedenis Dr. Peter van Nunen 1000 JAAR RUSSISCHE CULTUURGESCHIEDENIS Het verhaal van het Russische land en van de Russische staat kan verteld worden aan de hand van grote historische gebeurtenissen, gebeurtenissen die dan meestal over botsingen van de machthebbers met hun volk of met andere naburige machthebbers verhalen. Dat verhaal in de tijd kan ook verteld worden aan de hand van de kunst het verhaal van het Russische volk gezien als een permanente zoektocht naar een betekenisvolle zingeving aan zijn bestaan door het scheppen van artefacten die langer dan het leven van het scheppende individu blijven bestaan. Maandag 3 juli en dinsdag 4 juli 180,- (inclusief koffie/thee, 2 x lunch, afsluitend drankje en lesmateriaal) Inschrijven voor deze cursus is mogelijk tot 19 juni. 17 Z03 Multidisciplinair Drs. Evert Jan Ouweneel Het verhaal van een volk dat relatief laat en onder weinig uitnodigende natuurlijke omstandigheden op het wereldtoneel verschijnt, maar sinds zijn verschijnen ruim duizend jaar geleden met zijn architectuur, zijn schilderkunst, zijn muziek en literatuur een van s werelds grootste culturen heeft voortgebracht. SCHUIVENDE PANELEN OP HET WERELDTONEEL Alles schuift in onze tijd: van klimaatverandering tot hackers tot machtsverschuivingen. In een wereld die zowel globaliseert als tribaliseert, zoeken volken hun plek in het geheel. Cursusdatum: Woensdag 5 juli 90,- (inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje) Inschrijven voor deze cursus is mogelijk tot 21 juni. CURSUSAANBOD ZOMER 2017 Sommigen profiteren van de globalisering en staan open voor vrije stromen van goederen en mensen. Anderen voelen zich bedreigd door deze globalisering en neigen naar protectionisme en nationalisme. Velen in het Westen behoren tot de laatste groep en vinden in Trump en Wilders een spreekbuis van hun onbehagen. Maar waar men ook staat en wat men ook vindt, allen zullen óók rekening moeten houden met de toekomst van een dichtbevolkte planeet. De wereld is met een reorganisatie bezig die haar weerga niet kent in de geschiedenis. Waar moeten we op letten? In deze cursus bekijken wij de verschuivingen van diverse kanten. Al met al een dag vol intrigerende kwesties en ontwikkelingen!

5 17 Z04 Kunst- en cultuurgeschiedenis Ko van Dun THE SUMMER OF ART Na de winter van Trump de zomer van de kunst? Was het maar zo eenvoudig. En toch: de kunst mag dan geen oplossingen bieden, haar bijdrage is meer dan ooit gevraagd. Meningen zijn er zat, maar wie stelt de vragen? Hoe houden we in een wereld op drift zicht op het grotere perspectief? De drie belangrijkste overzichten van hedendaagse kunst vallen in 2017 in één seizoen samen. Wat ze precies gaan brengen is nu nog niet bekend, duidelijk is wel dat ze de grote onderwerpen niet uit de weg zullen gaan. Cursusdatum: Vrijdag 7 juli 95,- (inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje) The Summer of Art doet er uitgebreid verslag van. De cursusdag start met een presentatie in de vorm van een essay over de kunst en de wereld van nu. Daarna volgen beschouwing en beeldverslagen van respectievelijk: de Documenta in Athene, de Biënnale van Venetië, de Documenta in Kassel en de Skulptur Projekte in Münster. Inschrijven voor deze cursus is mogelijk tot 23 juni. 17 Z05 Religiewetenschappen Dr. John van Schaik HET CHRISTENDOM IN SYRIË: HOE ZIT DAT EIGENLIJK? De bakermat van het christendom is Syrië. Op weg naar Damascus ontmoet Paulus de opgestane Christus. Volgens de islam vindt de wederkomst van Jezus in Damascus plaats. In de middeleeuwen is de islam maar een dun laagje op het christelijke Syrië. En nog altijd maken de christenen zo n 10% uit van de bevolking. Maar over welk christendom hebben we het eigenlijk? Dinsdag 11 juli en woensdag 12 juli 9.45 uur tot uur 130,- (inclusief koffie/thee en 1 x lunch) Inschrijven voor deze cursus is mogelijk tot 27 juni. Er zijn wel tien denominaties te onderscheiden: oost-syrische christendom, west-syrische, het orthodoxe, het Chaldeeuwskatholieke, het Romeins-katholieke en nog meer. Maar hoe zit dat nu? Waarom beschermt de islamitische Assad de christenen? Op hun beurt steunen christenen Assad. Er zaten christenen in de legerleiding bij het begin van de burgeroorlog. Soennieten, Sjiieten, christenen en andere Syriërs vluchten allemaal. Is er nog een toekomst voor het christendom in Syrië? Aan de orde komen onder meer: het oorspronkelijke Syrische christendom, de vele christelijke denominaties en de relatie(s) tussen de islam en het christendom.

6 17 Z06 Mens en maatschappij Dr. Andreas Wismeijer VAN IK NAAR WIJ: PSYCHOLOGIE VAN DE SOCIALE MENS Psychologie is de wetenschap van gedrag. Tijdens deze zomercursus zullen we leren dat een groot deel van ons gedrag een sociale oorsprong heeft, zelfs wanneer we dat niet direct zien. Cursusdatum: Maandag 17 juli 90,- (inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje) Deze zomercursus is een geactualiseerde herhaling van 2015 Inschrijven voor deze cursus is mogelijk tot 3 juli. De manier waarop wij naar onze sociale omgeving kijken, wordt onder andere gevormd door onze vroege ervaringen met onze ouders of verzorgers. Die psychologische hechting beïnvloedt in grote mate het soort relaties dat wij later aan gaan, hoe stabiel die zijn en hoe wij omgaan met liefde en afwijzing. We gaan zien wat hechting is, hoe hechting bij kinderen plaatsvindt, en hoe stabiel een hechtingsstijl is over een mensenleven heen. Tenslotte ontdekken we waarom de ander zo n grote rol speelt in ons eigen leven. We worden blij van aandacht van anderen en steun krijgen van anderen maakt ons gelukkiger. Sociale steun uit zich op gedrags-, emotioneel en zelfs op neuraal niveau. Wat zegt dit over ons? Kortom, een zomercursus vol verbinding waarin veel psychologische onderwerpen naadloos samenkomen. Ik is voortaan meervoud! 17 Z07 Geschiedenis Drs. Feico Houweling HEIKELE KWESTIES IN DE NEDERLANDSE GESCHIEDENIS De Nederlandse geschiedenis lijkt op het eerste gezicht overzichtelijk en vanzelfsprekend. Dit is het land van tolerantie, van vrije handel, van een diepgewortelde democratische zin. Dat alles is bevochten in de Tachtigjarige Oorlog en het succes ervan is bevestigd in de Gouden Eeuw. Het calvinisme speelde daarbij een hoofdrol en schiep de koopman/dominee. Dinsdag 18 juli en woensdag 19 juli 180,- (inclusief koffie/thee, 2x lunch en afsluitend drankje) Inschrijven voor deze cursus is mogelijk tot 4 juli. CURSUSAANBOD ZOMER 2017 Is dat nu echt zo of wordt ons verleden maar al te vaak bezien door een Hollandse en protestantse bril? Hoeveel vervormingen zitten er in ons Nederlandse geschiedenisverhaal? Minder leuk voor bijvoorbeeld veel Brabanders, die de veroveringen door Maurits en Frederik Hendrik niet als bevrijding hebben ervaren, maar als een Staatse bezetting. Twaalf historische vanzelfsprekendheden worden in deze cursus bezien in een kritisch licht. We kijken met een frisse blik naar onszelf. Dat gebeurt lichtvoetig, maar wel wetenschappelijk verantwoord.

7 17 Z08 Muziekgeschiedenis Joop van Velzen, M.Sc TWEE OOK MUZIKALE GROOTMACHTEN: AMERIKA EN RUSLAND! Tot in de 19de eeuw bestond de Russische muziek voornamelijk uit religieuze en volksmuziek. Vanaf die eeuw begon Rusland een eigen bijdrage te leveren aan de (klassieke) wereldmuziek. De verschillende presentaties bieden een overzicht van de klassieke muziek in Rusland van Mikhaïl Glinka tot Dimitri Sjostakovitsj, met zelfs huidige Russische klassieke muziek. Daarnaast absorbeerden de Amerikanen al het goede van de grote Europese laat-romantici, maar voegden er hun eigen belevingswereld aan toe met een sterke beïnvloeding door de jazz. Woensdag 16 augustus en donderdag 17 augustus 180,- (inclusief koffie/thee, 2 x lunch en afsluitend drankje) De rol van de muziek komt naar voren en wordt tot een grote ontdekkingstocht naar zowel het typische van de Nieuwe Wereld als de raadselachtige Russische ziel. In ieder geval wordt duidelijk dat tussen Amerika en Rusland er merkbaar een koude oorlog was/is, maar eveneens aan beide zijde hoorbaar warme muziek! Inschrijven voor deze cursus is mogelijk tot 2 augustus. 17 Z10 Filosofie Drs. Petra Bolhuis Drs. Theo Meereboer BEN IK MIJN LIJF? De huidige wetenschap leert ons dat de scheiding lichaamgeest die we sinds Descartes hadden niet bestaat, maar toch ervaren we die scheiding wel. We kennen allemaal die momenten waarop je iets wilt dat je lijf niet meer kan, maar wel gekund heeft. Dan ervaar je de scheiding lichaam geest heel duidelijk. In een tijd waarin het lichaam maakbaar lijkt, maar toch ten prooi is aan de tand des tijds en waarin vervangbare onderdelen deel uitmaken van wie wij in de spiegel zien doet de vraag zich voor; op welke wijze ben ik in dat lichaam aanwezig? Donderdag 24 augustus en vrijdag 25 augustus 180,- (inclusief koffie/thee, 2 x lunch en afsluitend drankje) Inschrijven voor deze cursus is mogelijk tot 11 augustus. Filosofen hebben lange tijd gedaan alsof het denken (de geest) slechts gebruik maakte van het lichaam. Die opvatting lijkt achterhaald. Op dit moment gaat de wetenschap er van uit dat de geest een product is van materiële processen in met name het brein. Hoogste tijd dus om eens stil te staan bij de relatie lichaam-geest.

8 Een leven lang leren Van kunstgeschiedenis tot filosofie, van natuurwetenschappen tot psychologie: voor hoogwaardig algemeen vorrnend hoger onderwijs en een intellectuele uitdaging kunt u terecht bij HOVO Brabant. Het onderwijs wordt verzorgd door deskundige en ervaren docenten, die met gemiddeld een 8,8 uitstekend worden beoordeeld door eerdere senior studenten. U ontmoet leergierige medestudenten met een gedeelde interesse. HOVO Brabant richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. VOOR DE COMPLETE CURSUSOMSCHRIJVINGEN, ONZE VOORWAARDEN EN INSCHRIJVEN GAAT U NAAR ONZE WEBSITE: Wij staan voor een leven lang leren.... Blijven leren en studeren is belangrijk voor iedereen zonder onderscheid van leeftijd. Studeren en kennis en inzicht vergaren hebben in de universitaire academie en hogescholen een intrinsieke waarde die niet alleen in economisch nut valt te vertalen. Senioren studeren vanuit hun rijke opgebouwde kennis en levenservaring wat kansen biedt voor een hoogwaardig levenslang leren. Bovendien houdt u daarmee uw hersenen actief wat aantoonbaar bijdraagt aan de gezondheid. HOVO Brabant biedt u die gelegenheid met cursussen binnen het hoger onderwijs en op academisch niveau. Dat kan dankzij een duurzame samenwerking met Avans Hogeschool, Fontys Hogescholen, Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven. Dit zijn de vier grote instellingen voor hoger onderwijs in Brabant. Hierdoor is HOVO Brabant in staat een breed scala aan kort- en langlopende cursussen aan te bieden in Breda, s-hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. HOVO Brabant Seniorenacademie Tilburg University Postbus LE Tilburg +31 (0) info@hovobrabant.nl Disclaimer Ondanks alle zorg en aandacht die HOVO Brabant aan deze flyer heeft besteed, is het mogelijk dat de informatie onvolledig of onjuist is. HOVO Brabant is niet aansprakelijk voor enigerlei directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die hieruit voortvloeit. Kijk voor de meest actuele cursusinformatie ook op onze website

CURSUSAANBOD WINTER Hoger Onderwijs vanaf 50 jaar

CURSUSAANBOD WINTER Hoger Onderwijs vanaf 50 jaar CURSUSAANBOD WINTER 2017 Hoger Onderwijs vanaf 50 jaar www.hovobrabant.nl DE WINTERACADEMIE 7 BOEIENDE CURSUSSEN 17W01 FRA BARTOLOMMEO SCHILDER VAN DE FLORENTIJNSE RENAISSANCE 17W02 GEZONDHEIDS- PSYCHOLOGIE:

Nadere informatie

CURSUSAANBOD zomer hoger Onderwijs vanaf 50 jaar

CURSUSAANBOD zomer hoger Onderwijs vanaf 50 jaar CURSUSAANBOD zomer 2016 hoger Onderwijs vanaf 50 jaar www.hovobrabant.nl DE ZOMERACADEMIE 16z01 Amsterdam: architectuur en stedenbouw 16z02 Brabanders: taal, cultuur en identiteit 9 BOEIENDE cursussen

Nadere informatie

cursusaanbod winter 2016 hoger onderwijs vanaf 50 jaar www.hovobrabant.nl

cursusaanbod winter 2016 hoger onderwijs vanaf 50 jaar www.hovobrabant.nl cursusaanbod winter 2016 hoger onderwijs vanaf 50 jaar www.hovobrabant.nl de winteracademie 7 boeiende cursussen 16w01 inzicht in gezondheid 16w02 fenomenale vrouwen in kunst en cultuur door de eeuwen

Nadere informatie

CURSUSAANBOD ZOMER 2015. Hoger Onderwijs vanaf 50 jaar www.hovobrabant.nl

CURSUSAANBOD ZOMER 2015. Hoger Onderwijs vanaf 50 jaar www.hovobrabant.nl CURSUSAANBOD ZOMER 2015 Hoger Onderwijs vanaf 50 jaar www.hovobrabant.nl DE ZOMERACADEMIE 9 BOEIENDE CURSUSSEN 15Z01 AMSTERDAM: STEDENBOUW EN ARCHITECTUUR 15Z06 5000 JAAR SPIRITUALITEIT IN ÉÉN DAG 15Z02

Nadere informatie

CURSUSAANBOD ZOMER 2018

CURSUSAANBOD ZOMER 2018 Hoger Onderwijs vanaf 50 jaar CURSUSAANBOD ZOMER 2018 www.hovobrabant.nl DE ZOMERACADEMIE 18Z01 DE SPIEGEL VAN DE KUNST 18Z06 DE (RE)CONSTRUCTIE VAN HET VERLEDEN 18Z02 RELIGIEUZE MUZIEK IN DE RENAISSANCE

Nadere informatie

UW PERSOONLIJKE BROCHURE 03-07-2016

UW PERSOONLIJKE BROCHURE 03-07-2016 UW PERSOONLIJKE BROCHURE 03-07-2016 Postadres HOVO Brabant Seniorenacademie Universiteit van Tilburg Postbus 90153 5000 LE Tilburg Telefoon: 013-4668119 Fax: 013-4668124 Bezoekadres Campus UvT, gebouw

Nadere informatie

Bartholomeus Zomerschool: van harte welkom!

Bartholomeus Zomerschool: van harte welkom! . Bartholomeus Zomerschool: van harte welkom! Het hele jaar door is er genoeg te doen. Misschien bent u lid van een club of vereniging, doet u vrijwilligerswerk of past u geregeld op de kleinkinderen.

Nadere informatie

Junior College EEN INITIATIEF VAN

Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College is een initiatief van de KU Leuven en KU Leuven Kulak om wetenschap op hoog niveau tot in de klas te brengen. Modules rond wiskunde, geschiedenis en taal

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014 S t u d e n t e n v e r e n i g i n g U t i l e D u l c i Telefoon: 073 6134006 E-mail: secrutiledulci@gmail.com Secretariaat: Ruth van der Grift Chr. Kannemansstraat 32 5246 AM Rosmalen NIEUWSBRIEF AUGUSTUS

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

Open dag 14 maart Welkom bij: Taal- en cultuurstudies

Open dag 14 maart Welkom bij: Taal- en cultuurstudies Open dag 14 maart 2015 Welkom bij: Taal- en cultuurstudies Taal- en cultuurstudies kiezen 3/16/2015 Bachelorvoorlichting 2 Taal- en cultuurstudies kiezen en combineren Taal- en cultuurstudies wetenschap

Nadere informatie

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang.

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur In de bachelor Griekse en Latijnse taal en cultuur word je opgeleid

Nadere informatie

RELIGIEWETENSCHAPPEN COMPARATIEF

RELIGIEWETENSCHAPPEN COMPARATIEF RELIGIEWETENSCHAPPEN COMPARATIEF Verbindt de wereld van boeddhisten, hindoes, joden, humanisten, moslims, christenen en agnosten Neem je plaats in het debat over diversiteit 3 Titel in voettekst, aanpassen

Nadere informatie

COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST

COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST PROGRAMMA Ochtend 10.00 10.30 uur: Inloop met koffie/thee 10.30 10.40 uur: Welkomstwoord en inleiding door Bas Kromhout, redacteur

Nadere informatie

Sociaal-Wetenschappelijke. 6e SWR-Hendrik Muller Seminaar. De islam aan de grenzen verkend. Sociaal-Wetenschappelijke Raad

Sociaal-Wetenschappelijke. 6e SWR-Hendrik Muller Seminaar. De islam aan de grenzen verkend. Sociaal-Wetenschappelijke Raad Sociaal-Wetenschappelijke Koninklijke Nederlandse Raad Akademie van Wetenschappen 6e SWR-Hendrik Muller Seminaar De islam aan de grenzen verkend Sociaal-Wetenschappelijke Raad Wie organiseert het Seminaar?

Nadere informatie

Ontmoeting met christenen in China

Ontmoeting met christenen in China Ontmoeting met christenen in China Studiereis in samenwerking met Kerk in Actie naar China: missionaire, historische, praktisch-theologische en oecumenische verkenningen in de snelst groeiende kerk van

Nadere informatie

Met SNT naar de bruisende stad VALENCIA 01/06/19-04/06/19

Met SNT naar de bruisende stad VALENCIA 01/06/19-04/06/19 Met SNT naar de bruisende stad VALENCIA 01/06/19-04/06/19 Beleef de veelzijdigheid van Valencia op mensenmaat! Bewonder de moderne architectuur in de Stad van Kunst en Wetenschappen. Ontdek het historische

Nadere informatie

Fridericianum 2007, Foto: Werner Maschmann, documenta GmbH

Fridericianum 2007, Foto: Werner Maschmann, documenta GmbH Fridericianum 2007, Foto: Werner Maschmann, documenta GmbH RETOURTJE CULTUUR EDITIE 2007 DOCUMENTA 12 Van 16 juni t/m 23 september 2007 vindt in Kassel (Hessen, BRD) de DOCUMENTA 12 plaats, een van de

Nadere informatie

Vrijzinnig Leerhuis Elspeet

Vrijzinnig Leerhuis Elspeet Vrijzinnig Leerhuis Elspeet seizoen 2019/2020 2018/2019 4 weekenden van studie en ontmoeting Als oppervlakkigheid, opgeblazen actualiteiten, gemakkelijke kritiek en ondoor-dachte overtuigingen niet op

Nadere informatie

Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst)

Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst) Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst) Kerndoelen 36. De leerling leert betekenisvolle vragen te stellen over maatschappelijke kwesties en verschijnselen, daarover een

Nadere informatie

Christelijke spiritualiteit

Christelijke spiritualiteit Christelijke spiritualiteit Cursus Het goede leven. Minor Franciscaanse spiritualiteit over duurzaamheid, zorg en leiderschap Het (FSC) doet wetenschappelijk onderzoek naar de levensoriëntatie zoals die

Nadere informatie

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld De Biënnale van de Schilderkunst is dit jaar aan haar derde editie toe Dit tentoonstellingsproject ontstond uit de museale ambitie van zowel het Roger Raveelmuseum

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

Bachelor Muziekwetenschap. uva.nl/ba-muziekwetenschap

Bachelor Muziekwetenschap. uva.nl/ba-muziekwetenschap Bachelor 2019-2020 Muziekwetenschap uva.nl/ba-muziekwetenschap Overal ter wereld maken mensen muziek, en overal doen ze dit op een andere manier. In de bacheloropleiding Muziekwetenschap verdiep je je

Nadere informatie

JOC YSSELSTEYN Midweek Mensenrechten ß Oorlog Programma details

JOC YSSELSTEYN Midweek Mensenrechten ß Oorlog Programma details JOC YSSELSTEYN Midweek Mensenrechten ß Oorlog Programma details Inleiding Als onderdeel van het thema 2017 'Mensenrechten & Oorlog' bieden we deze 5 daagse themaweek aan. Vanuit de verhalen uit het verleden

Nadere informatie

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang.

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang. Ik wist al vroeg in mijn middelbareschooltijd dat ik Grieks en Latijn wilde studeren. Het feit dat twee

Nadere informatie

Opstel Aardrijkskunde Conflicten in Syrie

Opstel Aardrijkskunde Conflicten in Syrie Opstel Aardrijkskunde Conflicten in Syrie Opstel door een scholier 1690 woorden 17 januari 2016 7,6 20 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Conflicten in Syrie mijn onderzoek Syrische bootvluchtelingen,

Nadere informatie

Bernhoven Breed < Den Haag > woensdag 19 tot vrijdag 21 juni 2019

Bernhoven Breed < Den Haag > woensdag 19 tot vrijdag 21 juni 2019 Bernhoven Breed < Den Haag > woensdag 19 tot vrijdag 21 juni 2019 Uitnodiging Beste collega, Na een geslaagde en goed beoordeelde editie van Bernhoven Breed op de SS Rotterdam in 2018, was het weer een

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Seniorenacademie Brabant

Jaarverslag Stichting Seniorenacademie Brabant Jaarverslag 2017 Stichting Seniorenacademie Brabant Inhoudsopgave 1 1. Terugblik 2 2. Het onderwijs 3 2.1 Cursusaanbod 2.1.1. Aantallen 2.1.2 Variatie 2.2 Docenten 2.2.1 Aantal en herkomst docenten 2.2.2

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Lezingen 5 Workshops 6 Cursussen Cursus paleografie voor beginners 8 Inleiding Ook

Nadere informatie

Archeologie in Amsterdam

Archeologie in Amsterdam Archeologie in Amsterdam Archeologie is de studie van samenlevingen, culturen en landschappen door de tijd heen. Fysieke resten van het verleden komen tevoorschijn bij opgravingen, maar worden ook bestudeerd

Nadere informatie

Psychologie in het vertrouwenswerk

Psychologie in het vertrouwenswerk Donderdag 18 januari 2018 9.30-16.00 uur Aristo Accommodaties, Utrecht Psychologie in het vertrouwenswerk Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo Psychologie in het vertrouwenswerk Psychologische

Nadere informatie

ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE!

ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE! ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE! In Atheneum Brussel gaat een heel specifieke onderwijswereld voor je open. Met lessen die het klaslokaal overstijgen, kleine leerlingengroepen,

Nadere informatie

Welkom bij: Taal- en cultuurstudies

Welkom bij: Taal- en cultuurstudies Welkom bij: Wat is bijzonder aan? De meerwaarde van taal en talen breed denken Programma Wat kun je ermee? Test jezelf voor Taal- en cultuuurstudies Student en afgestudeerde Vragen (panel ) Wat is bijzonder

Nadere informatie

Minor Filosofie en Wetenschap Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014

Minor Filosofie en Wetenschap Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014 Minor Filosofie en Wetenschap Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014 Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014 I Inhoudsopgave Vak: Filosofische

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe Directie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe Directie Agenda 23 feb; rapport mee 23 feb: uitje groep 8 26 feb t/m 2 mrt: krokusvakantie 14 maart: (mogelijk) stakingsdag 19 maart: studiedag bestuur: lln vrij 21-28 maart Cultuurweek 29 en 30 mrt: presentaties

Nadere informatie

Beste ouder(s)/ verzorger(s) van leerlingen in de groepen 3 t/m 6 voor het komend schooljaar,

Beste ouder(s)/ verzorger(s) van leerlingen in de groepen 3 t/m 6 voor het komend schooljaar, de kunst van het leren Nieuwveen, 19 maart 2015 Aan : Ouder(s)/verzorger(s) met kinderen in de groepen 3 t/m 6 voor het komend schooljaar Betreft : Informatie en aanmeldingsformulier, schooljaar 2015-2016;

Nadere informatie

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, _ M R E T AS S S CLA T RUIM DOND E TALE R O O V ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S the ver het a avond o ium en gymnas erclass de mast NT! MASTERCLASS IETS VOOR JOU? Ben jij altijd op zoek

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 2015-2016 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Cursussen Paleografie 5 Lezingen 8 Workshops 10 Inleiding Bent u geïnteresseerd

Nadere informatie

zaterdag, 27 januari :09 A trip to Bulgaria!

zaterdag, 27 januari :09 A trip to Bulgaria! zaterdag, 27 januari 2018 12:09 A trip to Bulgaria! Engelum.com redactielid Angela Dijkstra is vorige week voor haar werk een week naar Bulgarije geweest. Angela werkt bij het Kenniscentrum van de opleiding

Nadere informatie

REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN

REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648 DOCENTENHANDLEIDING BOVENBOUW HAVO/VWO EINDEXAMENPROGRAMMA Eindexamenprogramma geschiedenis Amsterdam museum Korte informatie Onderwerp: Historische

Nadere informatie

PUBLIEKE LEZINGEN (in het Engels) π Dinsdag 25 augustus en donderdag 27 augustus 2015 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere π Prinsstraat 13 2000

PUBLIEKE LEZINGEN (in het Engels) π Dinsdag 25 augustus en donderdag 27 augustus 2015 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere π Prinsstraat 13 2000 2015 PUBLIEKE LEZINGEN (in het Engels) π Dinsdag 25 augustus en donderdag 27 augustus 2015 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere π Prinsstraat 13 2000 Antwerpen In augustus 2015 vindt de negende editie

Nadere informatie

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14.

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14. NIEUWSBRIEF LOB-BUREAU HAVO 30 mei 2010 OPEN DAGEN HBO 2011 Naam school Datum Info/evt. aanmelden AVANS Breda 18.00-21.00 uur www.avans.nl www.avansopen.nl AVANS Den Bosch 18.00-21.00 uur www.avansopen.nl

Nadere informatie

Met SNT naar de fotogenieke stad VALENCIA Za 01/06/19 Di 04/06/19

Met SNT naar de fotogenieke stad VALENCIA Za 01/06/19 Di 04/06/19 Met SNT naar de fotogenieke stad VALENCIA Za 01/06/19 Di 04/06/19 Beleef de veelzijdigheid van Valencia op mensenmaat! Bewonder de moderne architectuur in de Stad van Kunst en Wetenschappen. Ontdek het

Nadere informatie

Archeologie in Amsterdam

Archeologie in Amsterdam Archeologie in Amsterdam Archeologie is de studie van samenlevingen, culturen en landschappen door de tijd heen. Fysieke resten van het verleden komen tevoorschijn bij opgravingen, maar worden ook bestudeerd

Nadere informatie

Q1 Ik volg bij voorkeur cursussen in:

Q1 Ik volg bij voorkeur cursussen in: Q1 Ik volg bij voorkeur cursussen in: Beantwoord: 401 Overgeslagen: 0 Zwolle Deventer Zutphen Lochem Hengelo Enschede Zwolle Deventer Zutphen Lochem Hengelo Enschede 50,87% 204 13,97% 56 7,48% 30 3,74%

Nadere informatie

GODSDIENSTWETENSCHAPPEN

GODSDIENSTWETENSCHAPPEN GODSDIENSTWETENSCHAPPEN Het programma Godsdienstwetenschappen omvat drie onderdelen en is als volgt verdeeld over de jaren 1 en 2: Jaar1: - Nieuwe spiritualiteit grensverkeer tussen Oosterse en Westerse

Nadere informatie

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e S I N T - J A N S C O L L E G E w w w. s j c - g e n t. b e Campus Heiveld Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: 09 228 32 40 heiveld@sjc-gent.be Campus Visitatie Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg

Nadere informatie

NASCHOLINGSREIS BARCELONA 2016

NASCHOLINGSREIS BARCELONA 2016 NASCHOLINGSREIS BARCELONA 2016 26 mei 29 mei Fundamentele kennis en praktische vaardigheid in het chirurgische aspect van de implantologie. Na het succes van de nascholingsreis naar Madrid in 2015 organiseert

Nadere informatie

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING EUROCULT LITO VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING Postbus 13050 3507 LB Utrecht Wittevrouwenstraat 36 3512 CV Utrecht Tel: 030

Nadere informatie

Bachelor Europese studies. uva.nl/ba-europese-studies

Bachelor Europese studies. uva.nl/ba-europese-studies Bachelor 2019-2020 Europese studies uva.nl/ba-europese-studies In de bachelor Europese studies bestudeer je uiteenlopende aspecten van Europa, zoals de politiek en cultuur van de Europese landen in het

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Seniorenacademie Brabant

Jaarverslag Stichting Seniorenacademie Brabant Jaarverslag 2016 Stichting Seniorenacademie Brabant Inhoudsopgave 1 1. Terugblik 2 2. Het onderwijs 3 2.1 Cursusaanbod 2.1.1. Aantallen 2.1.2 Variatie 2.2 Docenten 2.2.1 Aantal en herkomst docenten 2.2.2

Nadere informatie

Minor Landschapsgeschiedenis

Minor Landschapsgeschiedenis Minor Landschapsgeschiedenis Het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen biedt een minor Landschapsgeschiedenis aan die zich richt op verleden, heden en toekomst van het Nederlandse

Nadere informatie

Nieuwgriekse taal en cultuur

Nieuwgriekse taal en cultuur Bachelor 2019-2020 Nieuwgriekse taal en cultuur uva.nl/ba-nieuwgrieks Antieke geschiedenis, modern Europa en de problemen van globalisering: in Griekenland komt alles samen. Vanuit dit unieke taal- en

Nadere informatie

Petra van Ruiten MEM Directeur Stichting Seniorenacademie Brabant

Petra van Ruiten MEM Directeur Stichting Seniorenacademie Brabant Inhoudsopgave 1. Terugblik... 3 2. Organisatie... 4 2.1 Organogram... 4 2.2 Bestuur... 4 2.3 Programmaraad... 5 2.4 Medewerkers... 5 2.5 Sed Vitae... 5 3. Onderwijs... 6 3.1 Cursistenaantallen... 6 3.2

Nadere informatie

2 0 e G ra n d e C o n fé re n c e. Omgaan met zorg, soma en psyche. 1 oktober t/m 5 oktober 2014. Istanbul

2 0 e G ra n d e C o n fé re n c e. Omgaan met zorg, soma en psyche. 1 oktober t/m 5 oktober 2014. Istanbul 2 0 e G ra n d e C o n fé re n c e Omgaan met zorg, soma en psyche 1 oktober t/m 5 oktober 2014 Istanbul RHV Helmond EO 20e Grande Conférence Titel: Omgaan met zorg, soma en psyche! Datum: 1 oktober t/m

Nadere informatie

Kom naar De Bieb in Zaandam en maak gratis kennis met najaarsaanbod van de Volksuniversiteit Zaanstreek en doe mee aan een korte cursus.

Kom naar De Bieb in Zaandam en maak gratis kennis met najaarsaanbod van de Volksuniversiteit Zaanstreek en doe mee aan een korte cursus. Kom naar De Bieb in Zaandam en maak gratis kennis met najaarsaanbod van de Volksuniversiteit Zaanstreek en doe mee aan een korte cursus. Programma 13.45 uur: Inloop 14.00 uur: Welkom namens de Volksuniversiteit

Nadere informatie

Studiereis naar Noord-Italië VGVZ KS

Studiereis naar Noord-Italië VGVZ KS Studiereis naar Noord-Italië VGVZ KS Op tocht langs oudchristelijke wortels in Noord-Italië 29 september 6 oktober 2017 Torcello Katholieke Sectorraad Op tocht langs oudchristelijke wortels in Noord-Italië

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

Welkom bij Barrio Life!

Welkom bij Barrio Life! Welkom bij Barrio Life! Trektochten- Wandelreizen- Bouwstenen - Rondreizen Reisavonturen met de lokale bevolking Sahara Marokko Andalusië Portugal Amazone Ethiopië Welkom in Fez Brochure Kunst Taal & Religie:

Nadere informatie

REISWEEK 2018 Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien.

REISWEEK 2018 Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien. Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien. Alain de Botton Beste leerlingen, Voor jullie ligt het boekje voor de reisweek in 2018. Deze week vindt plaats van

Nadere informatie

5.2 Grafiek en grafische technieken

5.2 Grafiek en grafische technieken 5.2 Grafiek en grafische technieken Algemeen Deze combinatie biedt je de mogelijkheid theoretische en historische kennis van kunstgeschiedenis te onderbouwen met een kunstenminor waarin de nadruk ligt

Nadere informatie

April 2018 Meer informatie over onze activiteiten: In onze jaargids of op

April 2018 Meer informatie over onze activiteiten: In onze jaargids of op April 2018 Meer informatie over onze activiteiten: In onze jaargids 2017-2018 of op www.welzijnbloemendaal.nl. Wilt u zich aanmelden? Dat kan via de website of telefonisch: (023)525 03 66 (Bloemendaal)

Nadere informatie

DISTRICTSCONFERENTIE - 11 APRIL 2015 - ROTTERDAM ZORG DAT JE ER BIJ BENT DISTRICTCONFERENTIE-COMMISSIE SCHRIJFT SAVE THE DATE - 11 APRIL 2015

DISTRICTSCONFERENTIE - 11 APRIL 2015 - ROTTERDAM ZORG DAT JE ER BIJ BENT DISTRICTCONFERENTIE-COMMISSIE SCHRIJFT SAVE THE DATE - 11 APRIL 2015 DISTRICTSCONFERENTIE - 11 APRIL 2015 - ROTTERDAM ZORG DAT JE ER BIJ BENT Deze keer een speciale uitgave van de Maandbrief geschreven door de DISCON-commissie. De Districtsconferentie 2015 in Rotterdam

Nadere informatie

27 december 2017 Nieuwsbrief:

27 december 2017 Nieuwsbrief: 27 december 2017 Nieuwsbrief: 4-2017 De meerdaagse reizen naar Magdeburg en Wittenberg zitten erop. De meerdaagse reizen in oktober 2017 naar Magdeburg en Wittenberg liggen al weer achter ons. Deze nagenoeg

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. www.hovoseniorenacademie.nl

Jaarverslag 2014. www.hovoseniorenacademie.nl Jaarverslag 2014 www.hovoseniorenacademie.nl Jaarverslag 2014 Senioren Academie Groningen-Friesland-Drenthe 1. Inleiding De Jan Snijderslezing werd dit jaar verzorgd door Prof.Dr. André Aleman, een neurowetenschapper.

Nadere informatie

De 21 e Grande Conférence 2015 Van nazorg naar voorzorg. Istanbul

De 21 e Grande Conférence 2015 Van nazorg naar voorzorg. Istanbul 2 1 e G ra n d e C o n fé re n c e De 21 e Grande Conférence 2015 Van nazorg naar voorzorg Istanbul RHV Helmond EO 21 e Grande Conférence Titel: Van nazorg naar voorzorg Datum: 23 september t/m 27 september

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2017

Nieuwsbrief maart 2017 Belangrijke data in maart: 6 maart Weer naar school 13 maart MR vergadering 20 t/m 24 Week van de maart lentekriebels 20 maart Rapport mee naar huis 23 maart Rapport gesprekken op school Nieuwsbrief maart

Nadere informatie

NASCHOLINGSREIS IERLAND 2016

NASCHOLINGSREIS IERLAND 2016 NASCHOLINGSREIS IERLAND 2016 9 juni 12 juni Alles is Liefde.. voor Paro! Na zeven keer kunnen we inmiddels wel zeggen dat het een traditie is om begin juni een nascholing te organiseren in Ierland. Een

Nadere informatie

NEDERLAND ONTMOET RUSLAND

NEDERLAND ONTMOET RUSLAND Datum: Geplande evenementen: Programma september 2013 V.N.R. U.C. M.R.K. EH. De Pul Overig Tijd: Donderdag 05 september Presentatie Rusland uitwisseling voor leerlingen / ouders X 18:30-20:30 uur Dinsdag

Nadere informatie

Activiteitmail maart 2016 Jaargang 13 nr. 2

Activiteitmail maart 2016 Jaargang 13 nr. 2 Activiteitmail maart 2016 Jaargang 13 nr. 2 Voor u ligt de Activiteitmail. De Activiteitmail is een actuele nieuwsbrief van De Activiteit, het landelijk centrum voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs. Middels

Nadere informatie

Voor wie? Omschrijving

Voor wie? Omschrijving Minor MOES Voor wie? Een opleidingsgebonden minor voor studenten Geschiedenis en tevens toegankelijk voor andere BA-studenten (bijvoorbeeld van de opleiding Internationale Betrekkingen en Internationale

Nadere informatie

Vereniging van Oud-Medewerkers van Avans Hogeschool. Nieuwsbrief juni 2018 ACTIVITEITENPROGRAMMA TWEEDE HALFJAAR 2018

Vereniging van Oud-Medewerkers van Avans Hogeschool. Nieuwsbrief juni 2018 ACTIVITEITENPROGRAMMA TWEEDE HALFJAAR 2018 Vereniging van Oud-Medewerkers van Avans Hogeschool Nieuwsbrief juni 2018 ACTIVITEITENPROGRAMMA TWEEDE HALFJAAR 2018 NB. Dit is een vooruitblik op de geplande activiteiten in de tweede helft van dit jaar.

Nadere informatie

2. Selectie van studenten geschiedt op basis van een oordeel over de volgende kerncompetenties van belangstellenden:

2. Selectie van studenten geschiedt op basis van een oordeel over de volgende kerncompetenties van belangstellenden: Opleidingsspecifieke deel OER, 2017-2018 Opleiding / programma: Theologie en Religiewetenschappen Programma: Religie en Samenleving Artikel Tekst 2.1 Toelatingseisen opleiding 1. Voor toelating tot de

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 1 donderdag 03-09-2015

jaargang 18 nummer 1 donderdag 03-09-2015 KBS De Zandberg Zandberglaan 60-62 4818 GL Breda Deze nieuwsbrief wordt verspreid onder alle ouders, personeelsleden en diverse betrokkenen. Wilt u informatie over een bericht opvragen, of reageren op

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI Club Agenda. Ook in deze Nieuwsbrief

NIEUWSBRIEF FEBRUARI Club Agenda. Ook in deze Nieuwsbrief NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2017 Club Agenda do 16 Senioren Winterwedstrijd en lunch, 9 holes, 1-9, gunshot 10.30 u di 21 Damescie Krokuswedstrijd en lunch, 9 holes, 1-9, gunshot 10.30 u wo 22 [9 holestexas Scramble

Nadere informatie

Robbie Dell Aira heeft meerdere boeken geschreven en geeft kunst- en historielezingen. NIEUWSBRIEF SEPTEMBER Intro

Robbie Dell Aira heeft meerdere boeken geschreven en geeft kunst- en historielezingen. NIEUWSBRIEF SEPTEMBER Intro Robbie Dell Aira heeft meerdere boeken geschreven en geeft kunst- en historielezingen. NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2017. Najaarsactiviteiten. 25 oktober houdt kunsthistoricus Robbie Dell Aira, docent Vrije Academie

Nadere informatie

Nederlands in Vught, Instituut Jeroen Bosch

Nederlands in Vught, Instituut Jeroen Bosch EASY LANGUAGES Nederlands in Vught, Instituut Jeroen Bosch Waarom dit programma? Vanaf 16 jaar (15 in de vakanties) Vanaf 1 week (vakantie), 2 weken buiten vakantieperiode Kleine stad Warme en ruime school

Nadere informatie

De Elzas. Studiereis 7 14 mei 2014. In het voorjaar van 2014 gaan we een van de oudste en interessantste regio s in Europa bezoeken:

De Elzas. Studiereis 7 14 mei 2014. In het voorjaar van 2014 gaan we een van de oudste en interessantste regio s in Europa bezoeken: Studiereis 7 14 mei 2014 In het voorjaar van 2014 gaan we een van de oudste en interessantste regio s in Europa bezoeken: De Elzas Hieronder vindt u informatie over - het reisprogramma en de reissom -

Nadere informatie

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 Tijdvak Jagers en boeren; van de eerste mensen 3000 v. C. prehistorie; van de eerste mensen - 3000 v.c. Samenlevingstype: eerst jagers/verzamelaars,

Nadere informatie

Met de Firma Van Drie naar de 55ste Biënnale van Venetië zondag 3 november - zaterdag 9 november 2013

Met de Firma Van Drie naar de 55ste Biënnale van Venetië zondag 3 november - zaterdag 9 november 2013 Met de Firma Van Drie naar de 55ste Biënnale van Venetië zondag 3 november - zaterdag 9 november 2013 Reisleider: André Groeneveld Na de succesvolle en gezellige Lustrum Kunstreis naar de Documenta13 in

Nadere informatie

WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016

WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016 ---------------------------------------- WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016 ----------------------------------------

Nadere informatie

Bachelor Midden-Oostenstudies Arabisch. uva.nl/ba-arabisch

Bachelor Midden-Oostenstudies Arabisch. uva.nl/ba-arabisch Bachelor 2019-2020 Midden-Oostenstudies Arabisch uva.nl/ba-arabisch In de bachelor Arabisch: Midden-Oostenstudies word je opgeleid tot arabist en Midden-Oostendeskundige. Je leert de taal spreken en lezen

Nadere informatie

SUMMER SCHOOL KATHOLIEKE SOCIALE LEER OP DE KAAG Leiderschap en de sociale leer van de Kerk

SUMMER SCHOOL KATHOLIEKE SOCIALE LEER OP DE KAAG Leiderschap en de sociale leer van de Kerk SUMMER SCHOOL KATHOLIEKE SOCIALE LEER OP DE KAAG 2013 Leiderschap en de sociale leer van de Kerk Het Centrum voor de Sociale Leer van de Kerk organiseert in samenwerking met het Bonifatius Instituut (De

Nadere informatie

HOVO NEDERLAND. Jaarverslag

HOVO NEDERLAND. Jaarverslag HOVO Nederland www.hovonederland.nl info@hovonederland.nl secretariaat pb. 9500 2300 AB Leiden HOVO NEDERLAND Jaarverslag 2015 HOVO-Nederland Jaarverslag 2015 De vereniging HOVO Nederland vierde dit jaar

Nadere informatie

Positieve psychologie & Zingeving

Positieve psychologie & Zingeving Positieve psychologie & Zingeving Studiebijeenkomst KSGV Vrijdag 29 maart 2019, 13.00-17.00 uur Auditorium Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat 38 te Utrecht) Informatie en aanmelding: www.ksgv.nl ksgv@ksgv.nl

Nadere informatie

Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer

Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer Inleiding In de komende maanden willen we als kerkenraad een beleidsplan opstellen voor de komende vijf jaar. Iedereen die op dit moment op de één of andere manier

Nadere informatie

Bachelor Kunstgeschiedenis. uva.nl/ba-kunstgeschiedenis

Bachelor Kunstgeschiedenis. uva.nl/ba-kunstgeschiedenis Bachelor 2019-2020 Kunstgeschiedenis uva.nl/ba-kunstgeschiedenis Als je Kunstgeschiedenis studeert, leer je hoe, door wie en voor wie kunst wordt gemaakt. Ook leer je kritisch te denken over de betekenis

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

Arabistiek en islamkunde Onthaal

Arabistiek en islamkunde Onthaal Arabistiek en islamkunde Onthaal 2016-2017 PROGRAMMA & MOTIVATIE Kennismaking Monitor Studieloopbaanbegeleiding voor - Arabistiek en islamkunde - Japanologie - Slavistiek en Oost-Europakunde Ombuds Taal-

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem 2015 De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Bent u al lid? Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Lezen, luisteren, kijken en leren:

Nadere informatie

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe Vwo/Havo Elke Leerling Doet Ertoe Haal je hoge cijfers en vind je leren leuk? En zet jij je graag een beetje extra in en wil je later gaan studeren? Met een vwo-diploma op zak heb je alle mogelijkheden!

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!!

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! In aansluiting op mijn reguliere series colleges Geschiedenis van de Klassieke Muziek, (voor lopende inschrijvingen zie website!!) heb ik een aantal nieuwe

Nadere informatie

Kunstenaar en opdrachtgever; politieke en economische macht

Kunstenaar en opdrachtgever; politieke en economische macht Symposium Kunst Algemeen vrijdag 30 januari 2015 Kunstenaar en opdrachtgever; politieke en economische macht Symposium Kunst Algemeen 2015 Kunstenaar en opdrachtgever; politieke en economische macht Voor

Nadere informatie

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN ATHENEUM EN GYMNASIUM OP HET RIJSWIJKS LYCEUM MET AANDACHT VOOR HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN Onze school is een afspiegeling van de bevolking

Nadere informatie

A. LEER EN TOETSPLAN. Vak: Geschiedenis Leerjaar: 3 Onderwerp: De Eerste en Tweede Wereldoorlog (H1 en 2) Kerndoel(en):

A. LEER EN TOETSPLAN. Vak: Geschiedenis Leerjaar: 3 Onderwerp: De Eerste en Tweede Wereldoorlog (H1 en 2) Kerndoel(en): A. LEER EN TOETSPLAN Vak: Geschiedenis Leerjaar: Onderwerp: De Eerste en Tweede Wereldoorlog (H1 en ) Kerndoel(en): 7. De leerling leert een kader van tien tijdvakken te gebruiken om gebeurtenissen, ontwikkelingen

Nadere informatie