Deze wandelroute is de kortste uit ons wandelingenbestand: 1 kilometer.de route loopt van de Waalbrug naar de spoorbrug.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deze wandelroute is de kortste uit ons wandelingenbestand: 1 kilometer.de route loopt van de Waalbrug naar de spoorbrug."

Transcriptie

1 Kunstwerken in Waalkaderoute WAALKADEROUTE Deze wandelroute is de kortste uit ons wandelingenbestand: 1 kilometer.de route loopt van de Waalbrug naar de spoorbrug. Aanleiding voor het verschijnen van deze route vormt de onthulling van een nieuw waterkunstwerk op de Waalkade. Het project Verbetering Hoogwaterkering Waalkade is in 2009 afgerond. De waterkering is nu veilig, terwijl tegelijkertijd de culturele en recreatieve funktie van de kade behouden is gebleven. Om dit een meerwaarde te geven realiseerden gemeente Nijmegen en Waterschap Rivierenland langs de waterkering een waterkunstwerk. Het is gemaakt door Julius Popp uit Leipzig.

2 kunstenaar: Ari Berkulin titel: Sculptuur jaartal: 1995 locatie: Waalkade (ter hoogte van het Holland Casino) Dit kunstwerk kwam tot stand vanuit een opdracht van de gemeente Nijmegen in het kader van de Percentageregeling Beeldende Kunst. De kunstenaar werd voor de opgave gesteld een bakenachtig teken te ontwerpen, dat monumentaal zou werken en beeldbepalend voor de Waalkade zou worden. In zijn ontwerp en materiaalkeuze heeft Berkulin rekening gehouden met de constructie van de Waalburg. Hij zocht een evenwicht tussen de verticale lijnen van de brug en de lijnen die terug komen in zijn ontwerp. Het beeld toont vanuit meerdere standpunten verschillende Romeinse cijfers. Dit idee is ingegeven door het rijke Romeinse verleden van Nijmegen.

3 kunstenaar: Petra Hartman titel: Kunstvitrine jaartal: 1995 locatie: Waalkade De gemeente en het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint-Jan gaven een kunstopdracht aan de kunstenaars Wilma Sommers en Petra Hartman. Aan hen werd gevraagd een ontwerp te maken voor 'een vitrine-achtig object'. Het object moest een opvallende vormgeving hebben en moest de bezoekers van de Waalkade attenderen op het expositieaanbod van het Nijmeegse museum. Gedacht werd aan een frivool en kleurrijk object dat zich zou onderscheiden van het straatmeubilair. Uiteindelijk bleek zowel het ontwerp van Wilma Sommers als van Petra Hartman geschikt. Daarom ontstond het idee om in de loop der tijd meer vitrines door kunstenaars te laten vervaardigen en deze allemaal op de Waalkade te plaatsen of over het stadshart te verspreiden. Petra Hartman plaatste haar vitrine op de Waalkade en Wilma Sommers op het Keizer Karelplein. Maar een uitbreiding van het project is nooit van de grond gekomen. De vitrine die Hartman maakte, heeft de vorm van een reuzensieraad. De vitrine bevindt zich op de plaats waar gewoonlijk de steen van het sieraad zich zou bevinden. Een ijzeren frame wordt omlijst door een barokke lijst die is opgebouwd uit roestvrijstalen platen. Op deze platen zijn chromen bladmotieven en geëmailleerde rozenvormen aangebracht. De maten van het vitrinedeel zijn afgestemd op de maten van posters die doorgaans door het museum worden gebruikt om tentoonstellingen aan te kondigen. In geval van hoog water kan het kunstwerk makkelijk van de plaats verwijderd worden.

4 kunstenaar: Ed van Teeseling titel: Twee reliëfs locatie: Grotestraat/Waalkade verstrekt. Dit werk hoort in deze opdrachtserie thuis. Ed van Teeseling maakte in de nabijheid van zijn bronzen beeld aan de Waalkade twee reliëfs. Het ene laat het wapen van Nijmegen zien en op het andere staan gestileerde vissen. Het is een teken aan de rivier: hier houdt de Waal op en begint de stad Nijmegen. Maar het is ook een verwijzing naar de locatie (Achter de Vismarkt). In 2009 is de Waterkeringmuur verhoogd. Het beeld 'Vrouw uitkijkend over het water' is daarbij verplaatst naar de Lage Markt, verderop aan de Waalkade. De twee reliëfs staan nu op tegenoverliggende kant van de waterkeringmuur.

5 kunstenaar: Ed van Teeseling titel: Vrouw uitkijkend over water locatie: Lage Markt/Waalkade verstrekt. Dit werk hoort in deze opdrachtserie thuis. Het bronzen beeld van Ed van Teeseling rijst op vanuit een natuurlijke sokkel. Deze wordt eigenlijk gevormd door de kademuur. Deze muur maakt deel uit van de waterkering, die Nijmegen beschermt tegen hoge waterstanden. De kunstenaar is bij dit beeld uitgegaan van de bedding van de rivier, van kiezels en keien. Ook de dynamiek van de omringende architectuur komt terug in het beeld. Sommige mensen zien er twee figuren in; anderen vatten dit kunstwerk op als een vrouwenfiguur, wachtend op de schepen die terugkomen. Maar voor de kunstenaar zelf geldt vooral dat dit beeld op deze plek hoort, omdat het alles te maken heeft met de omringende ruimte. De sculptuur heeft in 2008 en 2009 tijdelijk in depot gestaan in verband met de verhoging van de waterkering. Het beeld is in de lente van 2009 weer terug geplaatst aan de Waal; omdat dit niet mogelijk was op de vertrouwde plek bij de Grotestraat is er een nieuwe locatie gezocht. Nu is de Vrouw uitkijkend over water te bewonderen op de hoek van de Lage Markt met de Waalkade.

6 kunstenaar: Ben van Pinxteren titel: Drie muursculpturen locatie: Waalkade (doorgang Achter de Vismarkt) verstrekt. Zo werd de doorgang achter de Vismarkt door de kunstenaar Ben van Pinxteren verrijkt met een aantal sculpturen. Deze doorgang wordt afgesloten met grote stalen deuren als de Waal uit zijn oevers treedt. Aan beide zijden van de doorgang zijn de inhammen te zien, waarin de platen worden geschoven. Aan de bovenrand bevinden zich de scupturen.

7 kunstenaar: Ben van Pinxteren titel: Twee muursculpturen locatie: Achter de Vismarkt/Waalkade verstrekt. Dit werk hoort in deze opdrachtserie thuis. Naast de doorgang aan de Achter de Vismarkt is een trap te vinden die leidt naar een hoger plateau. Naast deze trap zit een sculptuur van de kunstenaar Ben van Pinxteren. Deze sculptuur hoort bij het ensemble dat bovenop de doorgang te vinden is. In verband met de verhoging van de waterkeringmuur is de Januskop in 2009 verplaatst. Hij is nu te zien op de Waalkade, vlak voor deze de bocht maakt en overgaat naar de Veemarkt. In het kunstwerk zijn golvingen aangebracht die verwijzingen zijn naar de golven van de Waal. Indirect verwijzen ze naar de sluisdeuren die gesloten moeten worden als de Waal te dicht in de buurt van de woonhuizen komt. Het is als het ware een stukje Waal midden op straat.

8 kunstenaar: Paul de Swaaf titel: Wachteres jaartal: 1983 locatie: Waalkade (ter hoogte van de Oude Haven) Paul de Swaaf had het eigenlijk anders bedoeld. Na de oplevering van de Waalkade begin jaren '80 had hij, in het kader van de 1%-regeling, de opdracht gekregen een beeld te maken voor de Waalkade. Hij maakte een staande vrouw die met de rokken omhoog op het hoge water stond te wachten. Hij noemde het de 'Wachteres'. Maar omdat hij niet overtuigd was van het resultaat, maakte hij prompt een andere dame: maar dan liggend! Door een misverstand is de naam 'Wachteres' gebleven. Het is een zwevend beeld geworden, omdat het geen contact maakt met de grond. Het beeld maakt deel uit van een reeks kunstwerken, die werden gemaakt ter verfraaiiing van de in 1983 gerenoveerde Waalkade. Een onderdeel van de vernieuwingen was de komst van de gigantische keermuur, die toen is opgetrokken om de bewoners van de benedenstad te beschermen bij hoog water. De liggende dame is 2.85 meter lang en is zodanig tegen de keermuur geplaatst dat zij in tijden van hoog water in direct contact staat met de rivier. Terwijl de spanning altijd groot is in Nijmegen als de waterstanden vanuit Tolkamer en Duitsland doorkomen, kijkt de 'Wachteres' al tientallen jaren rustig en geduldig toe.

9 kunstenaar: Gerard Bruning titel: Muursculpturen locatie: Waalkade (ter hoogte van de Korte Brouwerstraat) Deze kunsttoepassing maakte deel uit van een project. Bij de werkzaamheden aan de Nijmeegse waterkering werd besloten om aan een aantal kunstenaars uit de omgeving een opdracht te verstrekken. De vraag was om onderdelen van de kademuur te verbijzonderen. Dit is de bijdrage van Gerard Bruning aan dat project. De andere kunstenaars waren Ben van Pinxteren, Oscar Goedhart, Paul de Swaaf, Peter van de Locht en Ed van Teeseling.

10 kunstenaar: Klaus van de Locht, Jaap van Hunen titel: Labyrinth locatie: Waalkade In 1982, nadat de nieuwe waterkeringmuur is gerealiseerd, wordt de Waalkade verfraaid met het Labyrinth. Het ligt op de plaats waar tot 1881 de oude Waalhaven heeft gelegen. Het ontwerp is in opdracht van de gemeente Nijmegen gemaakt door de kunstenaar Klaus van de Locht. De beeldhouwer Jaap van Hunen richtte de directe omgeving in. Al sinds de oudheid laten kunstenaars zich inspireren door het labyrint. Koning Minos van Kreta liet een enorm labyrint bouwen om er de Minotaurus in op te sluiten. Aan dit monster (half mens, half stier) werden ieder jaar 7 jongens en 7 meisjes geofferd. Uiteindelijk weet de held Theseus de Minotaurus te doden. Hij vindt zijn weg terug uit het labyrint met behulp van de draad van zijn geliefde Ariadne. In de Renaissance kwam het thema voor op schilderijen. In de jaren '90 legden kunstenaars levensgrote labyrinten aan in het landschap. 'Het labyrint is een metafoor voor de levensloop, een mogelijkheid de vragen naar een zinvol leven te beantwoorden. Een steun voor de mens die op zoek is naar zichzelf. Maar ook staat het labyrint voor de geordende baan van de sterren en de kosmos, waar de mens deel van uitmaakt' aldus Klaus van de Locht. Het Labyrinth heeft een circelvorm met een diameter van 24 meter. Het bestaat uit waterkanalen, geordend in negen concentrische circels. Evenwijdig aan de kanalen bevindt zich een loopppad van basaltstenen van 350 meter lang. In de kanalen staat leidingwater. Bij hoge waterstanden loopt het Labyrinth onder water. Het midden wordt gevormd door een kleine sluitsteen, een ronde basaltsteen opgevist uit de Waal en door de kunstenaar voorzien van een klein labyrint. Het beeld intrigeert en nodigt uit om te verkennen. Vaak spelen er kinderen op het Labyrinth, ze springen van de ene ring naar de andere of laten stokjes drijven in de met water gevulde geulen.

11 kunstenaar: Peter van de Locht titel: Architectuur der natuur jaartal: 1983 locatie: Waalkade (ter hoogte van de Oude Haven) verstrekt. De sculpturen van Peter van de Locht in Nijmegen zijn de eerste sculpturen, waarmee de kunstenaar naar buiten trad, nadat hij naar Nederland was gekomen in Hij beschrijft ze als volgt: 'Deze sculpturen weerspiegelen mijn toenmalige betrokkenheid tot sculptuur als een verstoffelijking van een aantal vormgedachten over de lichamelijkheid van de vorm, het positief-negatief verschijnsel, het ritme, de richtingen (Axialiteit), de hierarchie, de oppervlakte.' Hiermee bedoeld de kunstenaar het volgende. Naast gedachten over de inhoud van een sculptuur, heeft een kunstenaar ideeën over de uiterlijke verschijningsvorm ('lichamelijkheid') van de sculptuur. De kunstenaar moet beslissen over het volume van de vorm, vormen die elkaar aanvullen, beweeglijkheid en richtingen binnen het beeld, posities en de huid van het beeld. De kunstenaar was in 1983 intensief bezig met het verwoorden van deze uitgangspunten. De titels van de sculpturen verwijzen naar dit onderzoek.

12 kunstenaar: Julius Popp titel: 'bit.recurrence' jaartal: 2009 locatie: Waalkade (ter hoogte van de Oude Haven) Nijmegen staat aan de vooravond van grote veranderingen. De stad aan de rivier wordt een stad die de rivier omarmt. Daarom is er een kunstenaar gezocht die de waterkering van 'de oudste stad van Nederland' van een eigentijds kunstproject zou kunnen voorzien. Uit meerdere voorstellen werd het plan van Julius Popp (1973 Neurenberg) gekozen.hij heeft gezocht naar een kunsttoepassing die het wezen van het stadsaanzicht niet aantast en tegelijkertijd een grootse impact heeft. De kunstenaar heeft bedacht om bij het westelijk deel van de Waalkade (van de Grotestraat tot Spoorbrug) aan de kademuur een installatie aan te brengen. Uit deze installatie valt langs de muur een watergordijn naar beneden. Dat gebeurt in delen. Die delen zijn per computer geprogrammeerd. Het water wordt onderaan de muur opgevangen, gefilterd en weer opgepompt voor de volgende valpartij. De toeschouwer krijgt het beeld van een over en langs de muur rollende vloedgolf. De golven worden met lichteffecten ondersteund. Er kunnen drie beelden worden opgeroepen. Een voortrollende golf langs de totale kademuur. Een barcode-achtig effect over de volle lengte van de kademuur. Of gelijktijdige overstromingen op meerdere plekken. Juist hier aan de Waalkade roept dit monumentale beeld van stromend water op treffende wijze vragen op over onze relatie met het water.

13 kunstenaar: Ben van Pinxteren titel: Januskop locatie: Waalkade (ter hoogte van Kromme Elleboog) verstrekt. Dit werk hoort in deze opdrachtserie thuis. Het beeld met de twee gezichten kijkt uit over de Waalkade. Het is getiteld 'Januskop'. Janus is een van de oudste Romeinse goden. In de Romeinse mythologie is hij de god met twee gezichten: van het begin en het einde, van het openen en het sluiten. De maand Januari dankt de naam aan deze godheid. Janus kijkt met het ene gezicht naar de Waalbrug en met het andere richting Snelbinder en spoorbrug. De gestileerde dubbele kop stond op de keermuur aan de Waalkade, vlakbij de 'doorgang' van de kade naar de Lage Markt. In verband met de verhoging van de waterkeringmuur is de Januskop in 2009 verplaatst. Hij is nu te zien op de Waalkade, vlak voor deze de bocht maakt en overgaat in de Veemarkt.

14 kunstenaar: Oscar Goedhart titel: Twee muursculpturen locatie: Veemarkt/Waalkade verstrekt. Deze elementen maken deel uit van die opdrachtserie.

15 kunstenaar: Oscar Goedhart titel: Twee muursculpturen locatie: Veemarkt/Waalkade verstrekt. Deze elementen maken deel uit van die opdrachtserie.

Routebeschrijving Waalkaderoute

Routebeschrijving Waalkaderoute Routebeschrijving Waalkaderoute WAALKADEROUTE Deze wandelroute is de kortste uit ons wandelingenbestand: 1 kilometer.de route loopt van de Waalbrug naar de spoorbrug. Aanleiding voor het verschijnen van

Nadere informatie

TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE

TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE MUSEUMZONE In het door de Raad vastgestelde beleidsplan INBeelden (kunstopdrachtenbeleld 2008-2010) zljn tijdelijke kunstwerken

Nadere informatie

Routebeschrijving Door de Stad - Oost

Routebeschrijving Door de Stad - Oost Routebeschrijving Door de Stad - Oost Deze kunstroute van 1,5 km lang, voert u vanaf het Centraal Station door de binnenstad van Nijmegen. Ze eindigt midden in het centrum van Nijmegen, op de Grote Markt.

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 1 woensdag 23 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift

Nadere informatie

augustus 2009 KUNSTWERKEN VOOR PARK WEST

augustus 2009 KUNSTWERKEN VOOR PARK WEST augustus 2009 KUNSTWERKEN VOOR PARK WEST EEN BEELDENTUIN IN NIJMEGEN Inleiding De gemeente beschikt over een verzameling bestaande beelden die - om welke reden dan ook - van hun oorspronkelijke plek werden

Nadere informatie

Embargo tot 5 maart Ontmanteling waterkunstwerk Waalkade. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad

Embargo tot 5 maart Ontmanteling waterkunstwerk Waalkade. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad Collegevoorstel Embargo tot 5 maart 2015 Onderwerp Ontmanteling waterkunstwerk Waalkade Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In 2009

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Deze oude Maas-arm is 10.000 jaar geleden gevormd en afgesloten geraakt van de huidige Maas. In de loop van de tijd is hier een uniek natuurlandschap

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

Kunstwerken in Ed van Teeselingroute ED VAN TEESELING, KUNSTENAAR

Kunstwerken in Ed van Teeselingroute ED VAN TEESELING, KUNSTENAAR Kunstwerken in Ed van Teeselingroute ED VAN TEESELING, KUNSTENAAR Deze fietsroute van 14 km voert u langs kunstwerken van Ed van Teeseling. Deze kunstenaar heeft een groot deel van zijn leven gewoond en

Nadere informatie

8Water heeft met kunst gemeen dat het een beroep doet op uw. Geniet van kunst aan en geïnspireerd door het water

8Water heeft met kunst gemeen dat het een beroep doet op uw. Geniet van kunst aan en geïnspireerd door het water Geniet van kunst aan en geïnspireerd door het water 8Water heeft met kunst gemeen dat het een beroep doet op uw voorstellingsvermogen. Kunst langs water wordt gebruikt om te prikkelen of om u te wijzen

Nadere informatie

Mens en Werk. Zoektocht naar de. Industriële Revolutie 2. Leerjaar 2 en 3 VMBO-T

Mens en Werk. Zoektocht naar de. Industriële Revolutie 2. Leerjaar 2 en 3 VMBO-T Mens en Werk Zoektocht naar de Industriële Revolutie 2 Leerjaar 2 en 3 VMBO-T Mens en Werk VMBO-T De tentoonstelling Mens en Werk is chronologisch opgebouwd. Dat wil zeggen dat de oudste kunstwerken als

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP

Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP blad 1 Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP niveau 3: onderbouw havo / vwo KIJKEN EN METEN Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP Niveau 3: onderbouw havo/vwo Vul de antwoorden van de

Nadere informatie

ZIE DE MENS - KIJKWIJZER

ZIE DE MENS - KIJKWIJZER ZIE DE MENS - KIJKWIJZER HAVO/VWO BOVENBOUW Welkom in Museum de Fundatie bij de tentoonstelling ZIE DE MENS - 100 jaar, 100 gezichten. Het uitgangspunt voor de tentoonstelling is het idee dat juist honderd

Nadere informatie

Routebeschrijving Pleinenroute

Routebeschrijving Pleinenroute Routebeschrijving Pleinenroute Tijdens deze wandeling van 3 kilometer kunt u kennismaken met een dwarsdoorsnede uit de Nijmeegse kunstcollectie. De wandeling begint en eindigt bij het Centraal Station.

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 61 punten

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP

Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP blad 1 Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP niveau 1: hoogste klassen basisschool KIJKEN EN METEN Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP Niveau 1: hoogste klassen basisschool Vul de

Nadere informatie

Routebeschrijving Door de Stad - West

Routebeschrijving Door de Stad - West Routebeschrijving Door de Stad - West Deze kunstroute van 1,5 km lang, voert vanaf de Grote Markt langs de St.Stevenskerk en het Kronenburgerpark naar het Centraal Station. In de route bevindt zich een

Nadere informatie

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent CKV CKV Verslag Culturele Activiteit Glow Eindhoven Naam:. Klas:. Foto/ toegang: geldig / ongeldig (ln te vullen door je CKV-docent) verwoording kunstroute en 3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3

Nadere informatie

Fourteen stations - Het verbeelden van pijn Ignace Schretlen

Fourteen stations - Het verbeelden van pijn Ignace Schretlen Fourteen stations - Het verbeelden van pijn Ignace Schretlen Nog geen drie weken na de start van het studiejaar moeten studenten die in Nijmegen aan de Radboud Universiteit met rechten zijn begonnen al

Nadere informatie

Mens en Werk. Zoektocht naar de. Industriële Revolutie 1. Leerjaar 2 en 3 Havo/VWO

Mens en Werk. Zoektocht naar de. Industriële Revolutie 1. Leerjaar 2 en 3 Havo/VWO Mens en Werk Zoektocht naar de Industriële Revolutie Leerjaar en 3 Havo/VWO Mens en Werk havo/ vwo De tentoonstelling Mens en Werk is chronologisch opgebouwd. Dat wil zeggen dat de oudste kunstwerken als

Nadere informatie

Beleidsplan Joop Holsbergen Stichting Inhoudsopgave:

Beleidsplan Joop Holsbergen Stichting Inhoudsopgave: Beleidsplan Joop Holsbergen Stichting Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Analyse van de Stichting Visie Missie Doelstellingen 3. Interne ontwikkelingen Museum Bestuur MVO Activiteiten Financiën 4. Externe

Nadere informatie

Schetsontwerp voor kunsttoepassing bij nieuwbouwscholen aan de Amstelstraat te Alkmaar

Schetsontwerp voor kunsttoepassing bij nieuwbouwscholen aan de Amstelstraat te Alkmaar Schetsontwerp voor kunsttoepassing bij nieuwbouwscholen aan de Amstelstraat te Alkmaar Eline Janssens januari 2013 1 Gekozen locatie voor kunstwerk Door middel van een smalle groenstrook wordt de scheiding

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 1 dinsdag 15 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift

Nadere informatie

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld)

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) Deze kijkwijzer is in de vorm van een speurtocht: Vorm groepjes van drie en ga verschillende wegen uit op het beeldenpark. Zoek de beelden waarvan de details

Nadere informatie

Op de afdeling van de Grieken stonden onder andere: - vazen (roodfigurige en zwartdigurige) - amforen - kylikschen - kourosbeelden

Op de afdeling van de Grieken stonden onder andere: - vazen (roodfigurige en zwartdigurige) - amforen - kylikschen - kourosbeelden Museum voor oudheden In het rijksmuseum voor oudheden in Leiden is van alles te vinden over archeologie. Zo staat op de site dat jong en oud kan genieten van beschavingen uit het oude Egypte, het nabije

Nadere informatie

Ontdekkingsreis in het Katwijks Museum

Ontdekkingsreis in het Katwijks Museum Ontdekkingsreis in het Katwijks Museum NAAM:... SCHOOL:... Wat leuk dat je vandaag een ontdekkingsreis door het museum gaat maken! Je vindt in ons museum klederdrachten, modelbootjes, schelpen en heel

Nadere informatie

GROEP 85. Even voorstellen

GROEP 85. Even voorstellen Even voorstellen Wat is GROEP 85? GROEP 85 is een beeldhouwerscollectief uit Nijmegen en bestaat uit 15 mensen. De meeste leden zijn omstreeks 1985 begonnen met een cursus beeldhouwen in steen bij beeldhouwer

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 520509 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam: Stuw en sluis Roermondse

Nadere informatie

Introductie. Kunst 1.1

Introductie. Kunst 1.1 D 6 4 9656 9 Introductie In dit hoofdstuk word jij flink aan het denken gezet. Heb jij je wel eens afgevraagd wat kunst precies is? Wanneer is iets een kunstwerk en wanneer niet? In dit hoofdstuk ga je

Nadere informatie

Doorkijk vanuit het winkelcentrum-plein op het Raam van de Betuwe (foto hierboven).

Doorkijk vanuit het winkelcentrum-plein op het Raam van de Betuwe (foto hierboven). RIJKERSWOERD B De A325 ofwel de Nijmeegseweg heeft een afslag naar de wijk Rijkerswoerd. Hierbij rijdt men eerst onder een viaduct met in de hoogte een geel trapvormig teken dat de richting van de afslag

Nadere informatie

AANKNOPINGSPUNTEN VOOR DE LEERKRACHT BIJ EEN BEZOEK AAN HET BEELDENBOS

AANKNOPINGSPUNTEN VOOR DE LEERKRACHT BIJ EEN BEZOEK AAN HET BEELDENBOS Welkom in Odapark Even de korte geschiedenis van het park. Het gebied waarin Odapark ligt, heette voorheen Reyndersbos en werd in de volksmond Notarisberg genoemd. Eind 19e eeuw werd het aangekocht door

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Omtrek en oppervlakte (1) Werkblad 1 Van een rechthoek die mooi in het rooster past zijn lengte en breedte hele getallen. Lengte en breedte zijn samen gelijk

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

Routing Delft - Delftse Hout Delft

Routing Delft - Delftse Hout Delft Routing Delft - Delftse Hout Delft Drie routes verbinden centrum en buitengebied A13 stedelijke as 1:10.000 natuuras Delftse Hout educatieve as Werkboek Buro Lubbers 1304 Delftse Hout Drie assen tussen

Nadere informatie

TRECHTEREN Paul de Kort 2012

TRECHTEREN Paul de Kort 2012 info@pauldekort.nl www.pauldekort.nl 2012 TRECHTEREN Een kunstproject in het kader van landinrichting Enschede-Zuid, kunst in de stadsrand in opdracht van en in samenwerking met; Gemeente Enschede,Dienst

Nadere informatie

IJsmaan Diepgang. door Niels van der Mast

IJsmaan Diepgang. door Niels van der Mast IJsmaan Diepgang door Niels van der Mast De maan van januari-februari is de IJsmaan, die in het teken staat van Diepgang. Het is de koudste en guurste periode van het jaar, maar op de natuur heeft dit

Nadere informatie

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september 2017 6 2 keer beoordeeld Vak Beeldende vorming Dit schilderij heet De onverschrokkenheid van Gaius Fabricius Luscinus in Pyrrhus legerkamp. De kunstenaar

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

GEHEUGENSPOOR. Een schetsontwerp voor kunst rond het knooppunt N242/N241. van beeldend kunstenaar PAUL DE KORT in samenwerking met

GEHEUGENSPOOR. Een schetsontwerp voor kunst rond het knooppunt N242/N241. van beeldend kunstenaar PAUL DE KORT in samenwerking met www.pauldekort.nl www.parklaan.nl 2012 Niets is zo onvoorspelbaar als het geheugen. Zomaar uit het niets, lijkt het, komt een stukje van het verleden in het heden terecht. Een schetsontwerp voor kunst

Nadere informatie

Stroomkade. wurck. Alkmaar

Stroomkade. wurck. Alkmaar wurck architectuur stedenbouw landschap DYNAMISCHE KADE De kade voor de voormalige Ringers chocoladefabriek in wordt heringericht tot aan aangename verblijfsplek. Bezoekers worden bovendien in staat gesteld

Nadere informatie

Reflectiespiraal: beeldende vakken

Reflectiespiraal: beeldende vakken Reflectiespiraal: beeldende vakken 1 (5) vooraf welke culturele activiteit? 1.1 (5.1) Aan welke culturele activiteit ga je deelnemen? museum / galerie - collectie - thema / beeldende discipline - kunstenaarsgroep

Nadere informatie

maaskade cuijk Een spectaculaire ontmoetingsplek aan de rivier

maaskade cuijk Een spectaculaire ontmoetingsplek aan de rivier maaskade cuijk Een spectaculaire ontmoetingsplek aan de rivier Maaskade Cuijk Een spectaculaire ontmoetingsplek aan de rivier Cuijk is een bijzondere ontmoetingsplek rijker. Door een opzienbarende ingreep

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Embargo tot 4 juni 2010. Onderwerp Museumzone, tijdelijke kunst. BW-nummer BW-00938

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Embargo tot 4 juni 2010. Onderwerp Museumzone, tijdelijke kunst. BW-nummer BW-00938 Collegevoorstel Embargo tot 4 juni 2010 Onderwerp Museumzone, tijdelijke kunst Programma / Programmanummer Cultuur / 9530 BW-nummer BW-00938 Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting In het door de Raad

Nadere informatie

❶ Het centrale deel. De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument

❶ Het centrale deel. De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument De vorm en samenstelling van het monument De omgeving van het monument 1. Kijk goed om je heen en duid aan wat het beste past voor dit monument. We kunnen het van ver zien. Het is gelegen aan een drukke

Nadere informatie

André Volten Utopia. speurtocht jaar

André Volten Utopia. speurtocht jaar André Volten speurtocht 8-12 jaar Hallo...! (schrijf hier jouw naam) Jij bent... jaar. Welkom bij André Volten, in museum Beelden aan Zee André Volten begon ooit als schilder maar werd beeldhouwer. Hij

Nadere informatie

Italiaanse kunstenaars tijdens ArtZuid 2015

Italiaanse kunstenaars tijdens ArtZuid 2015 ciaotutti.nl http://www.ciaotutti.nl/italie-dichtbij/italiaanse-kunstenaars-tijdens-artzuid-2015/ Italiaanse kunstenaars tijdens ArtZuid 2015 Sculpturen van wereldklasse in het Art Deco-district van Amsterdam:

Nadere informatie

De soldaten maken een geluid dat aansluit bij de muziek die ze maakten.

De soldaten maken een geluid dat aansluit bij de muziek die ze maakten. Scène 6 SOLDATEN UIT KRETA De soldaten komen op, ze maken muziek. Ze hebben een leider: de Strateeg. De Atheners verzamelen zich, waaronder de zeven meisjes en zes jongens die uitgekozen worden als offer

Nadere informatie

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van Maak hier de gaatjes voor in je multomap Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN _ Dit boekje is van Welkom bij de Romeinen! In Welkom bij de Romeinen maak je kennis met het Romeinse leven. Je zult merken

Nadere informatie

40-41-42-43-44-45_1 29-03-15 14:59 Pagina 1

40-41-42-43-44-45_1 29-03-15 14:59 Pagina 1 40-41-42-43-44-45_1 29-03-15 14:59 Pagina 1 40 Zonder titel, 2008, brons en linnen, hoogte 39 cm 40-41-42-43-44-45_1 29-03-15 15:03 Pagina 2 Tekst Merel van den Nieuwenhof Beeld Frode Bolhuis (Courtesy

Nadere informatie

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Perspectief

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Perspectief Escher in Het Paleis Wiskundepakket Perspectief Perspectief We leven in een driedimensionale wereld. Deze wereld nemen we echter waar door projecties op tweedimensionale vlakken of gebogen vlakken. In

Nadere informatie

Een kunstwerk op de Handelskade

Een kunstwerk op de Handelskade Een kunstwerk op de Handelskade Een kunstwerk op de Handelskade Het is gebruikelijk om op grote bouwprojecten een kunstwerk te plaatsen ter verfraaiing en afronding van het geheel. Zo is men voornemens

Nadere informatie

De regel van derden. 1 Compositie

De regel van derden. 1 Compositie Op de knop drukken kan iedereen, maar een goede compositie maken vereist inzicht en ervaring. Het belangrijkste in het beeld is het onderwerp, bijvoorbeeld een persoon of een gebouw. Dat moet de meeste

Nadere informatie

1. Alfred houdt van kleuren maar is wel een serieus typje

1. Alfred houdt van kleuren maar is wel een serieus typje Exile on Main St. Voor de tentoonstelling Exil on Main St. heeft de directeur van het museum, Alexander van Grevenstein, negen Amerikaanse kunstenaars uitgekozen. Deze negen hebben altijd een beetje in

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

WISKUNDE-ESTAFETTE RU 2006 60 Minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 500

WISKUNDE-ESTAFETTE RU 2006 60 Minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 500 WISKUNDE-ESTAFETTE RU 2006 60 Minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 500 1 (20 punten) Viervlakken. Op een tafel vóór je staan vier viervlakken V 1, V 2, V 3 en V 4. Op elk grensvlak

Nadere informatie

VOEG WOORD BIJ BEELD. Een goed onderbouwd idee. opdracht! [nieuwe klant] De toe sch ouwer [klan t] blij

VOEG WOORD BIJ BEELD. Een goed onderbouwd idee. opdracht! [nieuwe klant] De toe sch ouwer [klan t] blij docent: sandra de groot 2015 VOEG WOORD BIJ BEELD De toe sch ouwer [klan t] blij maken met goed, bee ldmateriaal [m oodbo ard] is een kunst de klant overtuigen va n jouw idee concept [jou w wo orde n onde

Nadere informatie

Jaume Plensa @ Skulpturenpark Waldfrieden

Jaume Plensa @ Skulpturenpark Waldfrieden Jaume Plensa @ Skulpturenpark Waldfrieden Beeldverslag zondag 13 april 2014 Wuppertal Op ongeveer een half uur rijden van Düsseldorf ligt Skulpturenpark Waldfrieden. Daar opende dit weekend een kleine,

Nadere informatie

Op zoek naar Dorestad

Op zoek naar Dorestad Dit speurboekje is van 1 2 Inhoudsopgave 2 Colofon Samenstelling: Marjolein den Ouden, Marieke Peters, in samenwerking met Bureau Nebti, Hilversum Redactie: Annemarieke Willemsen, Tanja van der Zon Illustraties:

Nadere informatie

Betreft: Alternatief Heerbaanfietsroute voor Trambaanfietsroute Maastricht - Aachen.

Betreft: Alternatief Heerbaanfietsroute voor Trambaanfietsroute Maastricht - Aachen. NatuurlijkGeuldal Stichting Natuurlijk Geuldal, voor behoud en verbetering van natuur, landschap en leefomgeving in het Nationaal Landschap Zuid-Limburg Keutenberg 5, 6305 PP Schin op Geul, tel: 0434592007,

Nadere informatie

Kunstgeschiedenis levendig gemodelleerd: ERCO in het Dommuseum van Florence

Kunstgeschiedenis levendig gemodelleerd: ERCO in het Dommuseum van Florence Kunstgeschiedenis levendig gemodelleerd: ERCO in het Dommuseum van Florence Opdrachtgever: Opera di Santa Maria del Fiore, Florence/Italië Lichtplanning: Massimo Iarussi, Florence/Italië Fotografie: Dirk

Nadere informatie

Volumestudie eerste stap voor een nieuw S.M.A.K.

Volumestudie eerste stap voor een nieuw S.M.A.K. Volumestudie eerste stap voor een nieuw S.M.A.K. Het S.M.A.K. organiseert heel wat tijdelijke tentoonstellingen, maar door onvoldoende expositieruimte blijven veel topstukken meestal verborgen voor het

Nadere informatie

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30 Maak kennis met de 16de-eeuwse Brusselse meester Bernard van Orley. Hij schilderde voor het hof van de Habsburgers, maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. De cursisten verkennen de expo samen met

Nadere informatie

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Beeldbeschrijving * Inhoudsopgave Deel I Deel II Deel III Deel IV Deel V Basisopdrachten Wat is het? Techniekverkenning Beeldbeschrijving Opdrachten voor thuis of in de klas

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

Kunstproject De Cocon

Kunstproject De Cocon Kunstproject De Cocon -Educatief pakketen info over Will Beckers Wat is cradle to cradle? Workshops van kunstenaar Will Beckers Floraliën 2016 1 Wat is Cradle to Cradle? We kennen allemaal het teken Dit

Nadere informatie

Cowboy Dedden gaat de lucht in

Cowboy Dedden gaat de lucht in Cowboy Dedden gaat de lucht in Samen met Paul Keizer vormt hij het duo Space Cowboys. Albert Dedden, beeldend kunstenaar in het Havenkwartier, heeft een duidelijke visie op zijn werk, de stad en de nabije

Nadere informatie

AXIOM. Spelconcept en ontwerp door Michael Seal. World Copyright 1988 / 1993 All rights reserved

AXIOM. Spelconcept en ontwerp door Michael Seal. World Copyright 1988 / 1993 All rights reserved AXIOM Spelconcept en ontwerp door Michael Seal World Copyright 1988 / 1993 All rights reserved AXIOM Patent No. 2221399 Trademark and Design Registration Pending M.C. Seal Seventh Seal Abstract Games 3

Nadere informatie

In een U-vormige buis bevinden zich drie verschillende, niet mengbare vloeistoffen met dichtheden ρ1, ρ2 en ρ3. De hoogte h1 = 10 cm en h3 = 15 cm.

In een U-vormige buis bevinden zich drie verschillende, niet mengbare vloeistoffen met dichtheden ρ1, ρ2 en ρ3. De hoogte h1 = 10 cm en h3 = 15 cm. Fysica Vraag 1 In een U-vormige buis bevinden zich drie verschillende, niet mengbare vloeistoffen met dichtheden ρ1, ρ2 en ρ3. De hoogte h1 = 1 cm en h3 = 15 cm. De dichtheid ρ3 wordt gegeven door:

Nadere informatie

Compositie op basis van geometrische vormen

Compositie op basis van geometrische vormen Om goed heen en weer te kunnen springen tussen dia en afbeeldingen moet je dit bestand openen met Acrobat Reader. Voor het bekijken van de voorbeelden klik je op de blauwe link. Om terug te keren naar

Nadere informatie

Houten panelen in hoofdkantoor De Centrale uit 1936 door J.C.Altorf. Opsteller: Rob Visser

Houten panelen in hoofdkantoor De Centrale uit 1936 door J.C.Altorf. Opsteller: Rob Visser Houten panelen in hoofdkantoor De Centrale uit 1936 door J.C.Altorf Opsteller: Rob Visser In aansluiting op het document Johan Coenraad ( Jan ) Altorf een Haagse beeldende kunstenaar wat hoofdzakelijk

Nadere informatie

NBKS Noord-Brabantse Kunst Stichting. De NBKS =

NBKS Noord-Brabantse Kunst Stichting. De NBKS = NBKS Noord-Brabantse Kunst Stichting De NBKS = NBKS Noord-Brabantse Kunst Stichting Beroepsgroep Kunstenaars / vormgevers Rijk NBKS Kunstinstellingen Provincie Gemeenten Bedrijven Instellingen NBKS Noord-Brabantse

Nadere informatie

Patroon Een bijzonder mooie tas

Patroon Een bijzonder mooie tas Patroon Een bijzonder mooie tas Ik heb deze tas gemaakt met een combinatie van Kimara van Adriafil en Catania. Van de Kimara had ik 5 bollen nodig, van de Catania 4 bollen. Verder gebruikte ik 4 ringen

Nadere informatie

Giardino beeldentuin (Jos van Vreeswijk) 4-1 16-02-2007 13:02 Pagina 1

Giardino beeldentuin (Jos van Vreeswijk) 4-1 16-02-2007 13:02 Pagina 1 Giardino beeldentuin (Jos van Vreeswijk) 4-1 16-02-2007 13:02 Pagina 1 Giardino beeldentuin (Jos van Vreeswijk) 4-1 16-02-2007 13:02 Pagina 2 Jos van Vreeswijk is meer dan dertig jaar beeldhouwer en nog

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

Staatsbosbeheer Bouvignelaan 35 4836 AA Breda www.staatsbosbeheer.nl. Verrassende kunst. Boswachterij Dorst, een spannend bos voor iedereen

Staatsbosbeheer Bouvignelaan 35 4836 AA Breda www.staatsbosbeheer.nl. Verrassende kunst. Boswachterij Dorst, een spannend bos voor iedereen Staatsbosbeheer Bouvignelaan 35 4836 AA Breda www.staatsbosbeheer.nl Verrassende kunst Boswachterij Dorst, een spannend bos voor iedereen Verrassende kunst Lopend door de uitgestrekte boswachterij Dorst

Nadere informatie

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Als je straks klaar bent met school ga je waarschijnlijk werken. Misschien wil je wel automonteur of metaalbewerker

Nadere informatie

Kunst zien zoals kunst bedoeld is

Kunst zien zoals kunst bedoeld is Lighting Case study Kunst zien zoals kunst bedoeld is Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam Genieten van kleuren als bij daglicht Veel kunstwerken worden vervaardigd bij daglicht. Dan verdienen ze het

Nadere informatie

Pimpelmees 3 3766 AX Soest

Pimpelmees 3 3766 AX Soest Pimpelmees 3 3766 AX Soest Landelijk kunstenaars-genootschap de Ploegh Pimpelmees 3 3766 AX Soest Ingang de Hazelaar Telefoon: 035-609 04 11 Email: mfretz@deploegh.nl www.deploegh.nl Openingstijden woensdag

Nadere informatie

Kunstfestival. verbinding tussen het persoonlijk domein en de publieke ruimte

Kunstfestival. verbinding tussen het persoonlijk domein en de publieke ruimte Kunstfestival [mijndomein] verbinding tussen het persoonlijk domein en de publieke ruimte [mijndomein] kunst op de koffie & velperboest kunstfestival [mijndomein] is een samenwerking tussen stichting Kunst

Nadere informatie

Evaluatieverslag Legale Graffiti Oefenplaats Binck36

Evaluatieverslag Legale Graffiti Oefenplaats Binck36 Evaluatieverslag Legale Graffiti Oefenplaats Binck36 Inleiding In de december 2009 was de officiële opening van de Legale Graffiti Oefenplaats / LGO aan de Binckhorstlaan 36 / Binck36. De avond was een

Nadere informatie

Lodewijk Napoleon. Dit werkboekje is van:

Lodewijk Napoleon. Dit werkboekje is van: Lodewijk Napoleon Dit werkboekje is van: 1 Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in MOA: Museum Oud Amelisweerd. Voordat je naar MOA gaat, leer je alvast over de geschiedenis en over wat je er gaat zien.

Nadere informatie

Kunstwerken in Pleinenroute

Kunstwerken in Pleinenroute Kunstwerken in Pleinenroute Tijdens deze wandeling van 3 kilometer kunt u kennismaken met een dwarsdoorsnede uit de Nijmeegse kunstcollectie. De wandeling begint en eindigt bij het Centraal Station. De

Nadere informatie

KunstZondagVorden maakt bezoeker nieuwsgierig en geeft inzicht

KunstZondagVorden maakt bezoeker nieuwsgierig en geeft inzicht KunstZondagVorden maakt bezoeker nieuwsgierig en geeft inzicht KunstZondagVorden een kunstproject van de St.KunstInVorden dat al 12 jaar haar bijdrage levert aan het toegankelijk maken van professionele

Nadere informatie

De Geschiedenis Op 28 Oktober in 1237 werd een nederzetting gesticht met de naam Berlijn in het toen genaamde Pruisen. Op dezelfde datum werd ook in de buurt Cölin opgericht. In 1307 werden deze nederzettingen

Nadere informatie

Kunst en Licht Amstel III. 2VanKunst

Kunst en Licht Amstel III. 2VanKunst Kunst en Licht Amstel III 2VanKunst Reconstructie Bedrijventerrein Amstel III Een kunst- en lichtplan, 2008-2009 Kunst en Licht Amstel III Dit is een uitgave van 2VanKunst Vormgeving Sarina Stevens Amstelveen

Nadere informatie

Installatie van. Installatie:

Installatie van. Installatie: -2- Installatie van SIGMA-schottensystemen Het doel van deze instructies is de installateur een idee geven van de correcte techniek die moet worden gebruikt voor de installatie en assemblage van een typisch

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

Verslag bezoek van der Puttlyceum 1

Verslag bezoek van der Puttlyceum 1 Verslag bezoek van der Puttlyceum 1 Van Abbe Stichting werkgroep kunst en design in de openbare ruimte. Peter Thoben, Harm Brink en Everie Sesink Datum: 22 mei 2017 11 uur Van de Vorststraat 50 Eindhoven.

Nadere informatie

KIJKWIJZER. Voortgezet Onderwijs bovenbouw. Het Gemeentemuseum Den Haag van Berlage

KIJKWIJZER. Voortgezet Onderwijs bovenbouw. Het Gemeentemuseum Den Haag van Berlage KIJKWIJZER Voortgezet Onderwijs bovenbouw Den Haag van Berlage gemeentemuseum den haag maart 2001afdeling educatie postbus 72 2501 CB Den Haag jovereem@gemeentemuseum.nl 1 In 1935 werd het Gemeentemuseum

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2007 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 36 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 72 punten

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

over horizontaliteit en verticaliteit

over horizontaliteit en verticaliteit 6 tot 21 oktober 2019 The Gallery in Genk over horizontaliteit en verticaliteit met steun van Een tentoonstellig over... Uiteraard over een landschap... of over een portret! Misschien wel een portret in

Nadere informatie

SAMENVATTING KWALITEITSHANDBOEK WERVEN AAN DE GRACHT

SAMENVATTING KWALITEITSHANDBOEK WERVEN AAN DE GRACHT Kwaliteit van de werven De grachten weerspiegelen de rijke historie van Utrecht en bieden een blik in het ontstaan van de stad. Samen met de Dom bepalen de grachten met de werven het beeld van de stad.

Nadere informatie

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D RESEARCH CONTENT Loïs Vehof GAR1D INHOUD Inleiding ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ blz. 2 Methode -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

PANORAMA MAESLANT. Paul de Kort PANORAMA MAESLANT. beeldend kunstenaar

PANORAMA MAESLANT. Paul de Kort PANORAMA MAESLANT. beeldend kunstenaar Inzenders; ism PARKLAAN Landschapsarchitecten. Situatie; Een nieuw windmolenpark van 8 turbines langs de Nieuwe Waterweg. Uitvraag; Een verbijzondering van de 8e turbine, die als meest westelijk in de

Nadere informatie