Nederlandse Vereniging Thailand Pattaya. NVTP-Magazine 201, 21 juli Redactie eenmalig: Dick Koger. Website:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nederlandse Vereniging Thailand Pattaya. NVTP-Magazine 201, 21 juli 2013. Redactie eenmalig: Dick Koger. Website: http://nvtpattaya."

Transcriptie

1 Nederlandse Vereniging Thailand Pattaya NVTP-Magazine 201, 21 juli 2013 Redactie eenmalig: Dick Koger Website: Aanstaande donderdag 25 juli onze maandelijkse borrel op het strand met barbecue. Zie ook aankondiging Inhoud 01. Voorwoord 02. Van het bestuur Van de voorzitter Overzicht activiteiten/evenementen en kortingen op ledenpas Nieuwe kortingen op ledenpas 03. Aankondigingen Aankondiging maandelijkse borrel op 25 juli 04. TOT en zijn klantenservice 05. Stemmen vanuit Thailand gemakkelijker

2 06. Een lekker stuk kaas uit de werkplaats 07. Vertalingen 08. Bingo 09. Pattaya Lager Bier 10. Aroi 11. Bushalte 12. eetclub 4, Enjoy André 13. Concert in Royal Cliff 14. UbonRatchithani 15. Gratis inkt voor de printer 16. Bedrijven van leden 17. Advertenties 01. Voorwoord Op 22 mei 2004 verscheen van mijn hand nummer 1 van wat toen het Nieuwsbulletin heette. Later noemde ik dit bulletin Nieuwsbrief. Deze Nieuwsbrief evolueerde tot het huidige magazine. En nu 200 nummers later mag ik weer even op de plaats van de redactie gaan zitten. Het is de rustige tijd voor de vereniging, maar ook tijdens vakanties moet gegeten worden. Daarom veel aandacht voor de culinaire geneugten van Pattaya. Zelf de maandelijkse borrel wordt opgeluisterd door een echte barbecue. Op onze website zijn inmiddels foto s te vinden van onze excursie naar Ban Hollanda. Gewoon op de voorpagina Foto s aanklikken en dan kom je er. Of hier klikken.

3 02. Mededelingen Van de voorzitter, juli 2013 Het is zomertijd. Soms onstuimig. Wind, storm en regen in Pattaya. Wind, storm en regen in Nederland. De tijd van het jaar waarop Thailand en Nederland het meest op elkaar lijken. Wat het weer betreft althans. Wisselvallig noemt de weerman in Hilversum dat. Ik kijk iedere dag naar het vaderlandse weerbericht want ik ben daar nu op zomerreces, zoals dat wel wordt genoemd. Er is veel wisselvallig zowel in Thailand als in Nederland. Maar vaak niet hetzelfde. Sla de krant maar op en zie de verschillen. Thailand bouwt en bouwt, overal zie je bouwkranen. Nederland ligt stil, telt zijn geld en wacht op betere tijden. Overeenkomst is dat de politici elkaar in de haren blijven vliegen. Hierbij lijkt Nederland ook steeds meer op Thailand. Maar het is niet steeds kommer en kwel. Als we het beste van beide landen nu eens bij elkaar konden brengen? Wij als NVTP dragen graag een steentje bij. Want wij bouwen volop aan de vereniging, de website en nu ook Facebook. Leuke dingen voor de mensen doen en een beetje Hollandse gezelligheid naar Thailand brengen. Een beetje thuis.ver van huis. Het beste van beiden. Ik kijk naar buiten, het regent niet meer. De zon breekt door, het lijkt wel of ik thuis in Pattaya ben. Uw voorzitter Overzicht activiteiten/evenementen en kortingen op ledenpas Het overzicht van activiteiten en evenementen en de lijst van bedrijven die korting verlenen op vertoon van onze ledenpas zullen voortaan niet meer in het Magazine worden opgenomen. Dit om zowel de leesbaarheid van het Magazine als het bezoek aan onze website te bevorderen. Voor beide overzichten dient u van nu af aan onze website te raadplegen. Wel zullen we bijzondere evenementen blijven vermelden onder de rubriek Aankondigingen (03). Bedrijven die toegevoegd

4 kunnen worden aan de lijst met kortingen worden eenmalig vermeld in de volgende rubriek: nieuwe kortingen op ledenpas Nieuwe kortingen op ledenpas Het Bangkok Hospital Pattaya biedt tot en met eind augustus fixe kortingen op hartonderzoeken. Uiteraard op vertoon van de ledenpas. Een bloedvatscreening kost 800 i.p.v Baht. Een echocardiogram kost i.p.v Baht. En een uithoudingstest i.p.v Baht. Deze prijzen zijn exclusief dokterskosten en servicekosten. Tenslotte gelden deze prijzen uitsluitend van maandag tot en met vrijdag tussen en uur. Voor meer informatie kunnen we terecht bij het hartcentrum Alle afspraken zijn gemaakt met Janya Rattanaliam (Nui), hoofd van International Marketing Department. In tweede instantie krijgen we bericht van het Bangkok Hospitaal Pattaya dat ze onze leden ook de volgende kortingen verlenen. Ik kan het helaas alleen in medische termen weergeven. Korting op de prijs van de operatiekamer, het katheterisatie laboratorium en GI endoscopie 20 %, zowel bij IPD en OPD gevallen. De korting geldt niet voor de dokterskosten. Laatste datum: 31 oktober Er zijn echter twee maren. Wanneer er op andere gronden al korting gegeven wordt, dan vervalt deze korting. En ze geldt niet bij internationale verzekeringszaken. Tenslotte nog 20 % korting op kamerprijzen van de ICU, CCU, IMCU, NICU, kamers in het E-gebouw. Weer tot 31 oktober en alleen bij contante betaling.

5 Het Moom Rabieng restaurant in Soi 4 van de Thepprasit Road (komend vanaf de Thappraya Road meteen na de twee benzinestations aan de linkerkant) geeft op vertoon van de lidmaatschapskaart van de NVTP 10% korting op de maaltijden. Van harte aanbevolen voor Thai voedsel tegen zeer redelijke prijzen. N.B. Mocht u bedrijven weten die eveneens korting geven of dat zouden willen doen, laat het dan weten aan onze secretaris, dan nemen wij het in de lijst op. 03. Aankondigingen Aankondiging maandelijkse borrel op donderdag 25 juli Deze keer houden wij de borrel om uur aan het strand en combineren dat met een BARBECUE. De locatie is JIMS PLACE aan het DongTan Strand. Als u bij de Police Box aan de Thappraya Road rechts af het strand op gaat dan passeert u aan de linkerkant aan het strand een toiletgroep. Ongeveer 200 meter verder ziet u op het strand een bordje...jims PLACE.

6 De barbecue zal bestaan uit speenvarken, paneng en salade. De prijs van de barbecue is 300 Baht per persoon. De drankjes zijn voor eigen rekening. Uiteraard moeten we van te voren weten op hoeveel mensen we ongeveer kunnen rekenen. Daarom even een tje naar Sieb Elzinga. We hopen dat deze eenmalige setting jullie plezier zal doen. 04. TOT en zijn klantenservice Dick Koger Woensdagmorgen heb ik geen Internet. Ook de huistelefoon, dezelfde lijn, werkt niet. Een dubbel probleem dus, want soms doet de één het wel en de andere het niet. Soms andersom. Om 9.00 uur begin ik te bellen met de TOT. Je krijgt een computer aan de lijn, die je vertelt dat je een 1 moet indrukken voor de Thaise taal en een 2 voor het Engels. Als je dit gedaan hebt, zegt de computer dat je de beschikbare tijd hebt overschreden en het opnieuw moet proberen. Na de derde poging geef ik het op. Gelukkig komt mijn vriend Sun met zijn auto. We rijden naar het kantoor van de TOT. Een vriendelijk en goed Engelssprekend meisje heeft al snel haar diagnose gesteld. Mijn router is te oud, ik heb een nieuwe nodig. Toen ik een jaar geleden te kennen gaf een hogere snelheid te willen, zei men ook al dat ik dan vermoedelijk een nieuwe router nodig had, dus ik laat me gemakkelijk overtuigen. We gaan terug naar huis, demonteren de router en gaan daarmee weer terug naar de TOT. Inderdaad, mijn router is verouderd, dus schaf ik een nieuwe aan. Bovendien kost zo n ding slechts 200 Baht. Ik vertel het meisje ook dat telefoneren naar haar kantoor onmogelijk is. Ze legt me uit dat ik na het eerste contact met de computer achter elkaar een 1, een 2 en een 0 moet indrukken. Thuis sluit ik hem aan en constateer dat er niets aan de situatie veranderd is. Ik had overigens de vier draadjes aaneen gebonden, nadat ik een foto van de oude situatie had gemaakt. Dan weet ik wat waarin moet. De gebruiksaanwijzing zegt dat alle openingen gebruikt kunnen worden. Onmiddellijk bel ik de TOT. Via 1, 2 en 0 krijg ik inderdaad contact. Ik leg mijn probleem uit en krijg de belofte dat een technicus aan de slag gaat en mij zal bellen, als hij het gerepareerd heeft. s Middags bel ik nog maar even en natuurlijk krijg ik hetzelfde antwoord.

7 De volgende morgen. Geen Internet, geen telefoon. Ik bel de TOT. Een technicus zal het nakijken en me vervolgens bellen via de mobile. Kwart over acht valt de elektriciteit uit. Elf uur belt de TOT. Helaas kan ik zonder elektriciteit niets controleren. Ik spreek af dat ik hem terug zal bellen, zodra ik weer elektriciteit heb. Ik sla zijn nummer derhalve op in mijn mobiele geheugen. s Middags bridge ik. Als ik thuis kom, doet de elektriciteit het, maar geen Internet. Wel telefoon. Het nummer van de man die me s ochtends belde wordt niet opgenomen. Vrijdag bel ik dezelfde man weer. Hij heeft zijn telefoon afgesloten. Ik bel dus met de TOT langs de normale en logische 1,2,0 manier en men verzekert mij dat ze een technicus op me af zullen sturen. s Middags bel ik weer met hetzelfde resultaat. Steeds moet ik het nummer van de huistelefoon geven. Omdat ze altijd willen controleren of ik wel betaald heb. Deze dag gebeurt verder weer niets. Zaterdag ga ik naar de TOT en eerst hebben ze geen technicus ter beschikking. Daarna wordt een ander smoesje uit de kast gehaald. Alle nummers die met 23 beginnen hebben hetzelfde probleem en dat probleem zal pas maandagmiddag 4 uur opgelost zijn. Onzin natuurlijk want ze hebben steeds geweten dat mijn nummer met 23 begint. Zondag is een rustdag, maar maandag bel ik weer. Vriendelijk vertel ik dat ik nu zes dagen geen Internet heb, dat ik 12 keer gebeld heb, en dat ik drie in het kantoor ben geweest. De goed Engelssprekende man vraagt mijn nummer en hij reageert niet op het feit dat dat met 23 begint. Zoals ik wel gedacht had. Dat was gewoon om mij tot en met maandagmiddag te laten zwijgen. Halfelf krijg ik een belletje van een dame van de TOT, via de huistelefoon. Op haar verzoek doe ik Internet aan en constateer dat die nog steeds geen gehoor geeft. Het meisje vertelt dat ze er verder achteraan gaat. In ieder geval is mijn klacht nu in behandeling. Een uur later eenzelfde telefoontje. We schieten niet op. Om twee uur maar weer gebeld. Het telefoongesprek eindigt met de verzekering van de TOT dat het morgen verholpen wordt. Verontwaardigd zeg ik dat ik daar niets mee opschiet. Zes dagen word ik aan een lijntje gehouden met smoesjes en leugens. Ze geeft toe dat de TOT problemen heeft. Nee, zeg ik, ik heb problemen. Het helpt niets of het moet zijn dat ik vijf minuten later op mijn mobile gebeld wordt door dezelfde juffrouw. Kennelijk sta ik ook met dit nummer geboekstaafd. Dat is iets, maar weer hoor ik dat ze haar technicus opdracht geeft tot daden over te gaan. Een uur later wordt er buiten geroepen. Een man van de TOT. Hij loopt naar mijn router en zegt onmiddellijk dat het probleem opgelost is. Eén van de vier draadjes

8 zit in het verkeerde gat. Dat ene draadje had een iets kleiner handeltje en links van de grotere gele gaten, zat een zwart kleiner gaatje. Het was me niet opgevallen. Zes dagen geen Internet, terwijl het probleem vermoedelijk de tweede dag verholpen was, toen de huistelefoon weer werkte. Alleen maar smoesjes en leugens van de TOT. Van een nieuwe router tot en met alle 23 nummers hebben hetzelfde probleem. Ik vraag de man zijn privé nummer en zeg hem dat ik hem bij een volgend probleem een goede tip zal geven, wanneer hij direct in actie kom. Soms voel je je Kafka in Thailand. 05. Stemmen vanuit Thailand gemakkelijker Op Thailandblog lees ik het volgende. Nederlanders in Thailand en andere landen hoeven zich voortaan niet meer bij alle verkiezingen apart te registreren. Minister Plasterk wil het op die manier makkelijker maken voor Nederlanders in het buitenland om mee te doen aan Nederlandse verkiezingen. Hij voert daarmee een plan uit het regeerakkoord uit. Er is al jaren kritiek op de omslachtige procedure. Veel Nederlanders in het buitenland doen vanwege de rompslomp niet mee aan verkiezingen. Het is nu zo dat de kiezers zich steeds opnieuw moeten laten registreren om de benodigde papieren te ontvangen. Plasterk stelt nu voor de potentiele stemmers te vragen zich eenmalig te registreren. Als de kiezer dat wil, wordt hij permanent in een register opgenomen. Zonder verder iets te doen, krijgt hij dan voor alle verkiezingen voor de Tweede kamer en het Europees Parlement de stempapieren toegestuurd. Omdat de Kieswet voor deze verandering moet worden aangepast, werkt het nieuwe systeem nog niet bij de Europese verkiezingen van volgend jaar. 06. Een lekker stuk kaas uit de werkplaats Piet van den Broek Met alle religies is het zo gesteld dat de gelovigen een aantal zaken wordt verboden die ze leuk of lekker vinden en waar ze eigenlijk geen vlieg kwaad mee doen. Aan die onzinnige verboden kunnen de beminde gelovigen zich uiteraard

9 toch niet houden en zodoende wordt bewerkstelligd dat ze zich altijd zondig en schuldig voelen en bij de priesterkaste permanent in het krijt staan. Zo zijn er bijvoorbeeld godsdiensten die het drinken van kruidenthee of witbier verbieden, of het heffen van rente op leningen, dobbelen of kaarten, meedoen aan een loterij, eten van varkens- of juist rundvlees, of vis op vrijdag, of knoflook, onder een ladder doorlopen, dragen van pruiken of bedrijven van seks om andere redenen dan om je voort te planten. In Thailand, dat is algemeen bekend, zijn om godsdienstige redenen kaasshops taboe. Je zult dan ook nergens in dit land een kaasshop aantreffen tenzij een illegale. Je mag daar wel kaas eten maar alleen als je het zelf maakt of van iemand krijgt. Toen ik onlangs na een verblijf van meer dan een jaar in Thailand weer eens met vakantie in Amsterdam was, zag ik daar een kaasshop en ik stapte meteen naar binnen. Ik had onderhand wel weer eens zin in een lekker stuk! Ik keek op m n gemak rond in de winkel en zag wat er allemaal te koop was. Allerlei voorwerpen die met kaas te maken hebben, zoals kaasplankjes, kaasstolpen, kaasmessen, kaasschaven, kaasemmers, fonduepannen, kaasdoek enz. enz. Ze hadden ook boeken met foto s van allerlei soorten kazen in vele kleuren (wit, geel, bruin, zwart, blauw-dooraderd) en van alle leeftijden: van heel jong tot overjarig. Ook allerlei materiaal om kaas in te verpakken, van stevig, stug, zwart spul tot flinterdunne, bijna eetbare papiertjes. Je kon er zelfs films kopen van mensen die met z n tweeën of met z n drieën allerlei soorten kaas consumeerden met veel gesmak en gekreun van genot. Maar een lekker stukje echte kaas om op te eten was er in de hele winkel niet te bekennen! Toen ik de zwaar getatoeëerde man achter de kassa daarop aansprak, bromde hij dat dit bij hem niet te koop was en dat ik daar zelf maar voor moest zorgen. Wat kregen we nu?! Diep teleurgesteld verliet ik de kaasshop. Wat is dat nou? Mensen een beetje lekker maken en dan niet thuis geven. Ja, zo kan ik het ook. Alsof je met lekkere trek een restaurant binnen wordt gelokt en dan wordt afgescheept met een verzameling kookboeken en menukaarten, borden en bestek, plus een paar films van mensen die uitbundig zitten te schransen. Buiten gekomen staarde ik peinzend naar de etalage. Naast de kaasshop was een seksshop, maar ik bedacht bijtijds dat ik daar maar beter niet naar binnen kon gaan, want dat zou wel hetzelfde verhaal zijn. Ik begreep ineens dat een shop eigenlijk een gereedschapswinkel is en niet een plek waar je het product kunt kopen. Ik zag nu ook helder het verband met de oude betekenis van het Engelse woord shop, namelijk werkplaats. Hoewel, een werkplaats is natuurlijk wel de plek waar je gereedschap gebruikt, dus het klopt ook weer niet helemaal. Ach, het is eigenlijk

10 wel goed zo, te moeten leven met zaken die niet helemaal kloppen: dat nodigt uit tot nadenken. Voor dat lekkere stuk moet ik maar even wachten tot ik weer in Thailand ben, want kaasshops zijn daar weliswaar verboden, maar ik weet uit eigen waarneming dat het spul zelf overal tamelijk gemakkelijk te krijgen is, in alle soorten en maten. Aan de andere kant van de kaasshop zat een zogenaamde klomperette (of was het nou een klomp-o-theek?). Toen ik die passeerde en de uitstalling in de etalage in ogenschouw nam, werd mij plotseling geopenbaard waarom ik in Jomtien mijn mango s altijd in tweetallen koop: nooit een, nooit drie, altijd twee. Mijn dag was weer goed. 07. Vertalingen Als u ten behoeve voor Nederlandse instanties gelegaliseerde vertalingen nodig heeft wordt u aangeraden deze via het ministerie van buitenlandse zaken in

11 Bangkok te laten vertalen ter legalisatie bij de Nederlandse ambassade. De vertalingen duren ongeveer twee uren. De kosten daarvan zijn aanmerkelijk goedkoper dan de erkende vertaalbureaus in Thailand. (db) 08. Bingo Dick Koger Onze laatste borrelavond werd opgeluisterd door een emotioneel spelletje bingo. Iedereen doet zijn uiterste best zijn lijntjes vol te krijgen, maar alleen het lot bepaalt. Na de eerste uitroep kien klonk snel weer de kreet kien en dat kwam uitdezelfde mond. Snel bleek dat iedereen voor niets zat te spelen, want ook het bingo kwam uit dezelfde mond. Een kleine doos chocola, een grote doos chocola en een fles wijn waren voor Ardy. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Pas bij de derde ronde mocht ik tweemaal een doos chocolaatjes in ontvangst nemen. Op de foto s enkele tafels met deelnemers en het organiserende trio. 09. Pattaya Lager Bier Dick Koger Maanden geleden las ik in de lokale pers en op Thailandblog dat er een nieuw merk bier was geïntroduceerd met de aanstekelijke naam Pattaya Lager Bier. Het is een rare eigenschap, maar ik raak na het lezen van zo n bericht geïnteresseerd. Na een paar weken ging ik naar de zaak waar het bier aan het publiek werd

12 aangeboden. Ze hadden het niet (meer). Ik zocht op Internet en vond een zaak aan het strand bij mij in de buurt. Ik ging er heen en ze hadden nog nooit van dit bier gehoord. Ik zond een naar de producent, maar kreeg geen antwoord. Kortom ik begreep dat de grote merken alles hadden gedaan om een concurrent van de markt te houden. Mijn nieuwsgierigheid ebde weg. Tot ik in RinKitchen iemand zonder enige bijbedoeling hoorde zeggen: gisteren hebben we Pattaya Lager Bier gedronken. Ik informeerde onmiddellijk waar dat dan wel was. Daarna was ik niet meer te houden. Het betreffende etablissement ligt tussen Bali Hai Restaurant en de vuurtoren. Het gemakkelijkste te vinden door vanaf Pattaya langs de Bail Hai Pier te rijden richting vuurtoren. Direct daarnaast een bijzonder prettig ogend restaurantje. Romantisch ingericht met een prachtig uitzicht over de baai en de zee.

13 Een enorme hoeveelheid uithangborden en buitengewoon aardig personeel maakt duidelijk dat we bij de juiste zaak zijn. Voor we aan de maaltijd beginnen bestellen we grote flessen bier. Het is verschrikkelijk moeilijk, althans voor mij om uit te leggen, waarom dit bier anders is dan andere bieren. Eigenlijk is het niet anders. Nou ja, het lijkt meer op Singha dan op Chang. Nog meer misschien op Heineken. Kortom aan te raden voor dorstige zielen, die bij een aangename temperatuur met een panoramisch uitzicht die dorst willen lessen. Nog even een blik op het restaurant. 10. Aroi, een Belgisch restaurant

14 Dick Koger Ruim een jaar geleden, in Nieuwsbrief 170, schreef ik een stukje over een nieuw Thais restaurant, Thaifresh. De Nederlandse eigenaar vertelde toen al dat hij wellicht een koper voor het restaurant zou zoeken. Die koper is nu gevonden. Een Belg kocht het en hij veranderde de naam in Aroi. Dit is het Thaise woord voor lekker, maar de lay-out zou ook kunnen verwijzen naar het feit dat Albert ook koning is van Franssprekende Belgen is. Over die layout is nagedacht getuige een andere mededeling. De inrichting is niet wezenlijk veranderd, zij het dat de grote ruimte nu helemaal gesloten is en air-condition de zaak op een aangename temperatuur houdt. Ook is er midden in de zaal een originele kroonluchter opgehangen, geheel opgebouwd uit bierglazen.

15 Kortom, ik ben zeer positief over de inrichting. Ik ben er met lunchtijd en wil beginnen met een wit Belgisch biertje. Op de menukaart wijs ik een Limburgse witte aan, maar helaas, die is uitverkocht. Geen nood, er zijn genoeg andere Belgische biertjes. Even later komt niet de eigenaar, maar kennelijk wel iemand die daar nauw mee geassocieerd binnen. Ik vertel hem van mijn teleurstelling. Maar we hebben Hoegaarden, zegt hij onmiddellijk. Alleen ben ik nu net bezig met een nieuwe menukaart. Hij laat me zien dat op die nieuwe kaart inderdaad Hoegaarden staat. Om het goed te maken biedt hij me een flesje aan. Prima gastheer. We eten een clubsandwich en die is gewoon voortreffelijk. De erbij geserveerde frietjes zijn zoals frietjes behoren te zijn. Op de menukaart zie ik eenvoudige hapjes, zoals gehaktballen, kroketten, een croque monsieur, een croque madame, een croque Boum, boum en een croque Hawai. Kortom genoeg heerlijk happen. De hoofdgerechten, nagerechten en pizza s zijn om over naar huis te schrijven. Ook hebben ze geïmporteerde mosselen met frites voor 250 Baht en een dagelijks lunch menu voor 190 Baht.

16 De inrichting en genoeg Belgische bieren, en Thaise. Het restaurant is niet direct gelegen op een gemakkelijk bereikbare locatie. Aan de oostelijke kant van Sukhumvit in soi 89, schuin tegenover de Makro. Je kruist de spoorlijn en de twee levensgevaarlijke snelwegen, gelukkig beveiligd met werkende stoplichten. Even verder rechts ligt Aroi Pub en Restaurant. 11. Bushalte Dick Koger Wanneer ik donderdag ga bridgen rijd ik vaak met mijn partner mee. Ik neem dan een songtao naar PanPan op Thappraya Road. Daar stap ik uit om op hem te wachten. Omdat het gemak de mens dient, ga ik zitten op een bankje bij een bushalte. Mijn oog valt op het bord waarmee de halte wordt aangeduid en ik zie dat de bussen 19, 124, 125, 127, 128, 149, 516, 517 en 536 hier langskomen. Dit zet mij aan het denken. Er rijden helemaal geen bussen in Pattaya. Waar zouden borden vandaan komen? Waarvoor dienen deze haltes, die je overal ziet? Waarom een overdekte bank? Ik kan me voorstellen dat er iemand verdient aan het plaatsen van bushaltes. Een goede relatie met de man die over het gemeentebudget gaat, is

17 vaak een argument om aan de slag te gaan. Hierbij moet opgetekend worden dat zo n goede relatie gekocht kan worden. Iemand heeft opdracht gegeven deze borden te plaatsen. Een parlementair onderzoek lijkt me op zijn plaats. 12. Eetclub 4, Enjoy André Dick Koger Voor de vierde maal komt onze eetclub bijeen in een restaurant. Ditmaal hebben we gekozen voor het Belgische restaurant Enjoy André. Dit is gemakkelijk te vinden in Soi 6 van de Thappraya Road, de verbindingsweg tussen Pattaya en Jomtien. Het is een gezellig ingerichte zaak, waar we al veel goede dingen van hebben gehoord. De ontvangst is vriendelijk en snel zitten we aan een aangenaam aperitief. Er is trouwens een prima wijnkaart en natuurlijk een scala van Belgische bieren. We treffen een promotionele activiteit: nieuwe Hollandse haring. De meeste van ons groepje kunnen deze gelegenheid niet voorbij laten gaan. En we hebben er geen spijt van. Haring zoals haring hoort te zijn.

18 Daarna kiezen we een voorgerecht en een hoofdgerecht. Niemand heeft klachten. De eend is voortreffelijk, de tunasalades zeer gezond en ikzelf offer me op om twee van de vijf kroketten te proeven. Omdat iedere kroket in tweevoud wordt geleverd, moet ik mezelf matigen. Een speciaal compliment voor de saté. Er is overigens een menu met drie gangen voor 230 Baht. Ook de andere prijzen zijn schappelijk. Opvallend is dat de afrekening, die in zes rekeningen aangeleverd moet worden, geen enkel probleem oplevert. Een uitstekende organisatie dus. Beoordelen valt niet mee Rekening houdend met het soort zaak, de kwantiteit, de kwaliteit en de prijs, komen we unaniem op een waardering met het cijfer Concert in de Royal Cliff Graag vestigen we jullie aandacht op een muzikaal festijn in de Royal Cliff op 12 augustus Verdere informatie hieronder. Grand Opera (Thailand) en de Royal Cliff Group presenteren Music of Love and Devotion: een avond met opera en muzikale favorieten Mozart's Magic Flute, Impresario, en Cosi Fan Tutte, Offenbach's Hoffmann,

19 Lehar's Merry Widow, Purcell's Tempest, Handel's Serse en nog vele muzikale verrassingen! Een concert ter ere van Hare Majesteit Koningin Sirikit s 81ste verjaardag op 12 Augustus 2013, uur in de Head of State Chamber, Royal Cliff Grand Hotel. Uitvoerenden Stefan Sanchez, Artistic Director of Grand Opera (Thailand) en European Chamber Opera engetalenteerde jonge Thaise kunstenaars: Pichaya Kemasingki (Pub), Pimluk Vessawasdi (Mai), Potprecha Cholvijarn (Jak), Siroj Sakudomkachorn (Hrang), Saran Senavinin (Rain), Kittiphong Klaprathum (Ohm), Manasanan Aksornteang (Angel), and Sineenuch Pitthayajumrus (Amalia). Tickets 700 Baht, 500 Baht (Royal Cliff Hotel Guests) and 300 Baht (studenten) Ticket reservering: en telefoon UbonRatchithani Dick Koger Om negen uur gaat er een airconditioned bus vanuit Pattaya naar UbonRatchithani. Tien uur later komen we daar aan. Ik voel me gebroken. In de Rough Guide heeft Martine, een Nederlandse vriendin en archeologe, gelezen dat het Tokyo Hotel betaalbaar is. Weliswaar is de kamerprijs twee zo hoog als in de gids staat aangegeven, maar, wanneer we samen op een kamer slapen, dan is het toch nog altijd de goedkoopste overnachting, die ik ooit in Thailand beleefd heb. Het matras is dun, de air-conditioner lawaaierig en de badkamer rampzalig. Geen Europees toilet, dus op je hurken, en uitermate gehorig, omdat de muren niet tot het plafond reiken. Maar je moet je kunnen aanpassen in het leven, tenminste voor een paar dagen. We vinden bij toeval een perfect restaurantje, gespecialiseerd in fondue. Een pan olie met een soort omgekeerde vergiet in het midden. Hierop worden allerlei dun gesneden vleessoorten gebraden. In de olie allerlei groentes. Een delicatesse. Goed geslapen, maar het gebruik van de badkamer is niet succesvol. Na enig zoeken vinden we vlakbij een marktje een tot bus omgebouwde vrachtwagen, die ons naar Khong Cham, vlakbij de grens met Laos moet brengen. Dat doet hij niet, want na zo n twee uur hobbelen, gaat hij ergens rechtsaf, waar we logischerwijs niet rechtsaf zouden moeten, en dan stopt hij, wanneer er een andere bus ons

20 tegemoet komt. We moeten overstappen en deze nieuwe bus brengt ons inderdaad naar Khong Cham. Hier vinden we een soort vergrote Tuktuk, die ons voor honderdvijftig Baht naar Pha Taem wil brengen. Als we daar aankomen hebben we in totaal zestig kilometer afgelegd in ruim vier uur. Ik geloof niet dat ik ooit nog geriefelijk zal kunnen zitten. Mijn achterwerk voelt rauw aan. We wandelen over het rotsplateau en ik ben trots dat we vrijwel automatisch een smal pad naar beneden vinden, waarlangs de rotstekeningen zich bevinden. Zelfs zonder die tekeningen van zo n vierduizend jaar oud, is het daar adembenemend mooi. Een smal kleipad met links steile rotsen en rechts in de diepte de Mekong. Na een paar honderd meter beginnen rotstekeningen zichtbaar te worden. Voor mij zijn ze het concrete bewijs dat schrijvers als Erich von Däniken best gelijk gehad kunnen hebben. De menselijke figuren zijn allemaal voorzien van een driehoekig hoofd. Eerder helmen van astronauten dan menselijke vormen. Eigenlijk kan iedereen erin zien wat je wilt, dus iedereen is tevreden. Martine is duidelijk onder de indruk en dat was tenslotte de bedoeling. Een gezelschap Thais vieren kennelijk het feit, dat enkele familieleden monnik geworden zijn, met een cultureel uitstapje. Merkwaardigerwijs is er ook een in het wit geklede Boeddhistische non bij, die zich graag samen met Martine laat fotograferen. Op de terugweg blijken alle bussen reeds vertrokken te zijn, dus zijn we gedwongen een taxi te nemen naar het eerstvolgende stadje. Dat zit beter, maar het langste traject is weer een ouderwetse bus. We stappen vlak na de Moon River uit en, omdat het me een goed idee lijkt op het eiland in de rivier te gaan eten en dat eiland zo n vijf kilometer van deze plek verwijderd is, charter ik een fietstaxi. Dit vindt Martine niet leuk. Te kolonialistisch. Op zich kan ik die gedachtegang wel volgen, maar de realiteit is, dat in deze streken een groep mensen besloten heeft, dat ze hun brood of beter gezegd hun rijst willen verdienen door zich uit te lenen als chauffeur van een fietstaxi. Wanneer je die taxi s niet wilt gebruiken, dan verdienen zij hun rijst niet.

21 Dus zie ik er niets slechts in. Bovendien kan je je gevoelens tegemoet komen door goed te betalen. Duidelijk uit haar humeur stapt Martine in en helaas brengt de chauffeur ons naar het verkeerde punt, nog zo n drie kilometer van het eiland verwijderd. We moeten verder lopen. Nu ben ik uit mijn humeur, want ik ben moe. Uiteindelijk komen we wel op de plaats van bestemming, maar de juiste stemming komt er niet meer in, ook al, omdat we zo goed als de enige gasten zijn. We laten maar een grote fles Mekong aanrukken en die maakt het nog enigszins goed. Na de maaltijd lopen we terug naar het hotel en daar in de buurt drinken we nog een fles Mekong. Daarna slapen we in ieder geval goed. We beginnen de volgende dag cultureel. Het Nationaal museum. Het is niet groot, maar geeft een uitstekende indruk van de geschiedenis van deze streek. Natuurlijk ben ik sneller dan Martine, maar ik keer terug naar enkele foto s van Khmertempels. Die zien er erg aantrekkelijk uit. Ze moeten in een plaats of gebied zijn met de naam Det Udom. Bij de brunch bespreken we onze plannen voor de middag. Beiden zien we wel wat in de Khmertempels. Eerst gaan we naar de plaatselijke VVV om te zien of zij ons op pad kunnen helpen. Hier worden we niet veel wijzer. Dus gaan we terug naar het museum. Daar weten ze in ieder geval waar Det Udom ligt en met welke bus je er kan komen. Ook kunnen ze op een kaart ongeveer aanwijzen waar de tempels liggen. We nemen de bus naar Det Udom, twintig kilometer ten Zuiden van Ubon. Twee uur later komen we daar aan. Aan een groep berijders van gemotoriseerde handkarren proberen we uit te leggen, waar we heen willen. Hun animo is niet groot, maar uiteindelijk is er één knaap, die vermoedelijk begrijpt, wat we willen. Voor driehonderd Baht wil hij ons erheen brengen. We hobbelen westwaarts en al gauw weet ik niet meer hoe ik zitten moet. De chauffeur vraagt herhaaldelijk aan passanten waar onze tempel zou kunnen zijn. We worden even herhaaldelijk op het verkeerde spoor gezet, want we moeten vaak weer terug. Eindelijk vertelt een fruitverkoopster, dat we ergens van de weg af moeten. Dat doen we bij een zandpad van ongeveer een meter breed. We komen bij een boerderij aan en daar krijgen we voor het eerst een concreet antwoord. Deze vrouw weet waar de Prasat Nong Thong Lang, zo heet de Khmer-tempel, ligt. Na een paar honderd meter zien we stenen achter bomen. Eindelijk onze ruïne. We zijn enthousiast, meer, omdat we de stelling, wie zoekt, zal vinden, bewezen hebben, dan om de tempel zelf. Het is een stenen chedi van een paar meter hoog en het Boeddhabeeld, dat we op de foto in het museum hadden gezien, is verdwenen. Onze chauffeur begrijpt absoluut niet, waarom we hierheen wilden, maar hij is even blij als wij, dat we het gevonden hebben. We zijn vermoedelijk de eerste toeristen, die hier ooit gekomen zijn.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Pantheon Villas & Suites Griekenland Kreta Bali

Pantheon Villas & Suites Griekenland Kreta Bali Pantheon Villas & Suites Griekenland Kreta Bali 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Pantheon Villas & Suites - (Griekenland Kreta Bali) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

business Sed Smakelijk en zakelijk ineen Samen eten en drinken, een culinaire parel in s Gravenmoer! Zakelijk ontmoeten en smakelijk genieten

business Sed Smakelijk en zakelijk ineen Samen eten en drinken, een culinaire parel in s Gravenmoer! Zakelijk ontmoeten en smakelijk genieten Sed Inclusief Businessvoordeel business Samen eten en drinken in een zakelijke setting www.samenetenendrinken.nl Samen eten en drinken, een culinaire parel in s Gravenmoer! Reserveer nu onze Business Lunch

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Alahuar - (Spanje Alicante Vall de Laguar) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds.

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds. 7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011 We spreken inmiddels al effe Zweeds. We zitten inmiddels boven de 55 e breedte graad. Donker wordt het niet meer en de langste dag moet nog komen. Het is een

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 119 119 HOOFDSTUK 8 Dat is een koopje! WOORDEN 1 2 3 1 Ik ga even naar de.... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 2 Wil je wat drinken? Ja graag, een... koffie alsjeblieft. a fles b beker

Nadere informatie

Italië week 2 vanaf

Italië week 2 vanaf !1 Italië week 2 vanaf 25-06-2015 Donderdag 25 Juni Het was het laatste nachtje op camping San Procolo. Wij trekken verder met de camper. We zien elkaar nog even in Porto San Giorgio op de markt. We drinken

Nadere informatie

Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de

Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de mensen, maar naar mijn mening komt dit niet goed over bij

Nadere informatie

Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni

Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Kalloni Beach Villas - (Griekenland Lesbos Skala Kalloni) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel & Bungalows Changa - (Turkije Turkse Rivièra Adrasan) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Inhoud. Thailand. 4 start 8 chang rai 28 chang mai 34 ayutthaya 44 ao nang 74 ko tao 88 bangkok 98 eind

Inhoud. Thailand. 4 start 8 chang rai 28 chang mai 34 ayutthaya 44 ao nang 74 ko tao 88 bangkok 98 eind Thailand 1 Thailand het verhaal over een reis een reis gemaakt door een gezin een gezin dat houdt van een avontuur een avontuur dat zij samen hebben beleefd een verhaal over: paul van kan conny coppen

Nadere informatie

restaurant la tasca Open: maandag t/m zaterdag Keuken open: 18:00-22:00 Voor groep reserveringen kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

restaurant la tasca Open: maandag t/m zaterdag Keuken open: 18:00-22:00 Voor groep reserveringen kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. 1 Restaurant La Tasca Aan één van de mooiste grachten van Delft, de Voldersgracht, vindt u Restaurant La Tasca. Al sinds de opening in 1998 staan Robin en Bert hier in de keuken om met veel liefde, zorg

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis Vertrek vanuit Chang Mai: woensdag en zondag met de dagtrein 3 dagen Vertrek vanuit Bangkok: dinsdag en zaterdag met de nachttrein Dag 1 U wordt opgehaald van Ban Bin treinstation per lokale open taxi.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta

Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Quinta das Vinhas - (Portugal Madeira Estreito da Calheta) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa los Quemados - (Spanje La Palma Los Quemados) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande

Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Fajã dos Padres - (Portugal Madeira Quinta Grande) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand Dag 1, Krabie Krabi, in Zuid Thailand, aan de kust van de Andamanse Zee vlakbij het Than Bok Khorani National park is bekend om zijn karst rots formaties

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

The perfect place. Pattaya Thailand

The perfect place. Pattaya Thailand The perfect place. Pattaya Thailand Over de initiatiefnemers. Mijn naam is Nico en ik kom uit Nederland. Sinds 2003 verblijf ik in Thailand. Allereerst verbleef ik in Phuket, waar ik als duikinstructeur

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Casa el Morro Spanje Lanzarote Uga

Casa el Morro Spanje Lanzarote Uga Casa el Morro Spanje Lanzarote Uga 1. Algemene informatie Eliza was here - Casa el Morro - /spanje/lanzarote/uga/casa_el_morro.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa el Morro - (Spanje Lanzarote

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Scandinavië en Baltische staten

Scandinavië en Baltische staten Scandinavië en Baltische staten 1 / 19 2 / 19 3 / 19 4 / 19 5 / 19 6 / 19 7 / 19 8 / 19 9 / 19 10 / 19 11 / 19 12 / 19 13 / 19 14 / 19 15 / 19 16 / 19 Hele gezellig avond gehad en na nog een lekker ontbijtje

Nadere informatie

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo Nieuwsbrief, 8 januari 2013 Beste PyrPlezier vrienden en vriendinnetjes, Allemaal natuurlijk de beste wensen voor 2013! Dat het maar een Pyr-gezellig jaar mag worden! In ieder geval gaan wij hiervoor ons

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

INFORMATIE T.B.V. UW VERBLIJF IN BAAN PORJAI

INFORMATIE T.B.V. UW VERBLIJF IN BAAN PORJAI INFORMATIE T.B.V. UW VERBLIJF IN BAAN PORJAI Allereerst willen wij u hartelijk danken voor uw boeking en wensen wij u een bijzonder plezierig verblijf in Baan Porjai! Uiteraard heeft u al kennis gemaakt

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Masseria del Piano - Gargidicenere Italië Sicilië Collesano

Masseria del Piano - Gargidicenere Italië Sicilië Collesano Masseria del Piano - Gargidicenere Italië Sicilië Collesano 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Masseria del Piano - Gargidicenere - (Italië Sicilië Collesano) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Dubai on a budget, Yes you can! De tips van Reisblog Reischick

Dubai on a budget, Yes you can! De tips van Reisblog Reischick Dubai on a budget De afgelopen weken heb ik veel taglijstjes ingevuld, zodat jullie mij een beetje leren kennen als blogster en wat ik heel leuk vind, deze taglijsten zijn ook veel meer gelezen dan dat

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Wie maalt om de molens?

Wie maalt om de molens? deel 1 Dag 1 Er is een ongeluk gebeurd vandaag, met meneer Swarteschaep. Eind van de middag was ik zakken graan naar binnen aan het sjouwen. De baas was op de stelling aan het werk. Ineens hoorde ik een

Nadere informatie

Ik moet Claire nu niet aankijken. Wij kennen elkaar te goed. Mijn ogen zouden me verraden.

Ik moet Claire nu niet aankijken. Wij kennen elkaar te goed. Mijn ogen zouden me verraden. 1. We gaan eten in een restaurant. Serge heeft gereserveerd; dat doet híj altijd. Het is zo n restaurant waar je drie maanden van tevoren moet bellen. Of nog langer. Serge belt nooit drie maanden van tevoren.

Nadere informatie

Panorama Villas Griekenland Kreta Agios Nikolaos

Panorama Villas Griekenland Kreta Agios Nikolaos Panorama Villas Griekenland Kreta Agios Nikolaos 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Panorama Villas - (Griekenland Kreta Agios Nikolaos) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Bibliotheek Mysterie

Bibliotheek Mysterie Bibliotheek Mysterie Eerste druk, 2014 2014 Nicole van Oudheusden isbn: 9789048432257 nur: 284 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

HOOFDSTUK 14. En wat doe jij? Lees de woorden. Hoort het bij een baan of bij werk zoeken?

HOOFDSTUK 14. En wat doe jij? Lees de woorden. Hoort het bij een baan of bij werk zoeken? 229 229 HOOFDSTUK 14 En wat doe jij? WOORDEN 1 Lees de woorden. Hoort het bij een baan of bij werk zoeken? baan werk zoeken 1 sollicitant 2 contract 3 uitzendbureau 4 vergadering 5 cv 2 Wat hoort bij elkaar?

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen

Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen Lyrath Estate Hotel Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen Inleiding: Mijn naam is Maud van Overdijk en ik zit in mijn eerste jaar op Europrof Horeca opleidingen in

Nadere informatie

Faux Pas Test (Volwassenen versie)

Faux Pas Test (Volwassenen versie) Faux Pas Test (Volwassenen versie) V. Stone & S. Baron-Cohen Vertaald door: A.A. Spek & I.A. van Berckelaer-Onnes Versie diagnosticus 1. Onderweg naar huis stopte Jan bij het benzinestation om te tanken.

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Het Studenten Uitgaven Onderzoek is in mei 2014 afgenomen bij 886 respondenten met een leeftijd van 17-25 jaar. De studenten volgen een HBO- of

Het Studenten Uitgaven Onderzoek is in mei 2014 afgenomen bij 886 respondenten met een leeftijd van 17-25 jaar. De studenten volgen een HBO- of Het Studenten Uitgaven Onderzoek is in mei 2014 afgenomen bij 886 respondenten met een leeftijd van 17-25 jaar. De studenten volgen een HBO- of WO-opleiding in één van de twaalf grootste studentensteden

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL Hotel Hallo - Thema 6 Hallo opdrachten STEENSOEP 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Take a look at my life 43

Take a look at my life 43 Take a look at my life 43 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Hallo allemaal, Eerst even een bedankje voor de post, sms'jes die wij gekregen hebben en aan allen die ons uitgeleide hebben gedaan. En natuurlijk aan Maaya voor de koffie,

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige les hebben we weer met een kaart gewerkt. Daarop stonden alle 4 de vragen die we de vorige lessen gebruikt hebben

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven.

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. U hebt voor deze toets maximaal een uur. Wacht tot u mag beginnen

Nadere informatie

Ons vakantieverblijf in De Lutte.

Ons vakantieverblijf in De Lutte. Ons vakantieverblijf in De Lutte. Louwra Herman Arwin Els Barry Will Frans Marjolein Willie VRIJDAG 21-06-2013 Vandaag begint onze vakantie. Arwin en Herman stappen in de bus in Veenendaal en de andere

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE DOE-ACTIVITEIT: SMS. AMIRA EN ILIAS VAN MAART TOT MEI

LEERKRACHTGEDEELTE DOE-ACTIVITEIT: SMS. AMIRA EN ILIAS VAN MAART TOT MEI LEERKRACHTGEDEELTE DOE-ACTIVITEIT: SMS. AMIRA EN ILIAS VAN MAART TOT MEI Omschrijving van de activiteit De leerlingen lezen sms -jes van een verliefde jongere en bepalen aan de hand van de berichtjes het

Nadere informatie

Faux Pas test (Volwassenen versie)

Faux Pas test (Volwassenen versie) Faux Pas test (Volwassenen versie) V. Stone & S. Baron-Cohen Vertaald door : A.A. Spek & I.A. van Berckelaer-Onnes Deze versie voorleggen aan de participant. 1. Onderweg naar huis stopte Jan bij het benzinestation

Nadere informatie

Karlskrona. 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011

Karlskrona. 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011 Karlskrona Oude marine stad aan de zuidoost hoek van Zweden met veel te zien voor een toerist. Karlskrona is gebouwd op een aantal eilanden in het scherengebied

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie