Annelies Stikkers 590. Cambodja. Tourists don t know where they ve been Travellers don t know where they re going.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Annelies Stikkers 590. Cambodja. Tourists don t know where they ve been Travellers don t know where they re going."

Transcriptie

1 Cambodja Tourists don t know where they ve been Travellers don t know where they re going.

2 Inhoudstafel Bereikbaarheid p.1 Prijzen Vervoersmiddel ter plaatse p.1-3 p.5-7 Internationale toegangswegen p.7 Toersistische aantrekkingsfactoren (menselijk) Toeristische aantrekkingsfactoren (natuurlijk) Evenementen Overnachtingsmogelijkheiden p.8-11 p p p Aanbod op de Belgische reismarkt p.18 Praktische info p FAQ/reistips p.19 Do s and dont s p.20 Artikels p Bronnen p.29

3 Bereikbaarheid Cambodja is natuurlijk het gemakkelijkste bereikbaar met het vliegtuig, dit kan zwoel vanuit Brussel als Amsterdam. De prijzen zijn wel vrij hoog omdat je lang onderweg bent. Je kan vliegen met de volgende vliegtuigmaatschappijen die vanuit Amsterdam vertrekken: China Southern KLM China Eastern Singapore Airlines Malaysia Airlines Xiamen Airlines Cathay Pacific Korean Air Qatar Airways China Airlines EVA air In Cambodja zelf heb je maar 3 luchthavens Luchthaven IATA code Logo Phnom Penh- PNH Pochentong Siem Reap REP Sihanoukville KOS Prijzen Cambodja is het gemakkelijkste te bereiken met het vliegtuig. Je kan vertrekken vanuit Brussel om dan te landen in de hoofdstad van Cambodja genaamd Phnom-Penh. Je kan ook vanaf Amsterdam vertrekken en natuurlijk ook op ander luchthavens landen in Cambodja zelf. Voor de 1 ste optie heb ik een vlucht gepakt vertrekkend vanuit Brussel en we landen op de luchthaven van de hoofdstad van Cambodja genaamd Phnom- Penh. Je bent in het totaal 17u34 onderweg van Brussel naar Cambodja met 2 tussenstops, de eerste tussenstop is in Abu Dhabi van 1u40. De tweede tussenstop is in Bangkok van 1u10. Op de terugweg ben je 23u45 onderweg en heb je ook weer 2 tussenstops, de eerste tussenstop is in Bangkok met een overstaptijd van 3u50. De tweede tussenstop is in Abu Dhabi en duurt 4u40. De prijs komt op een totaal van per persoon.

4 Voor mijn 2 de optie heb ik gekozen voor een vlucht van Brussel naar Siem Reap. Je bent in totaal 19u05 onderweg naar Cambodja met 1 tussenstop van 1u40 in Abu Dhabi. Op de terugweg van Cambodja naar Brussel ben je 21u05 onderweg met 2 tussenstops, de eerste tussenstop is in Bangkok van 1u05 en de tweede tussenstop is in Abu Dhabi van 4u40. De prijs komt op een totaal van 1.049,69 per persoon. Voor de 3 de optie heb ik een vlucht gekozen vanuit Brussel naar Sihanoukville in Cambodja. In het totaal ben je 43u30 onderweg dit is wel niet zo ideaal omdat je lang onderweg bent natuurlijk. Je hebt 2 tussenstops, de eerste is in Frankfurt van 22u30 dit is absoluut niet handig natuurlijk de 2 de tussenstop is in Ho Chi Minh City en duurt 15u10 ook niet super handig natuurlijk.

5 Op de terugvlucht ben je 37u05 hier heb je ook 2 tussenstops de eerste is Ho Chi Minh City 10u10 en de tweede tussenstop is in Istanboel met een tijd van 3u15. Je komt op een totaal prijs van Vervoermiddel ter plaatsen Vroeger was reizen door Cambodja best moeilijk maar gelukkig is de infrastructuur al veel verbeterd waardoor het gemakkelijker wordt. De tuk tuk De tuk tuk ook wel een Remorque- Kang genoemd, is vooral heel handig om u te verplaatsen naar de tempels van Angkor Wat. Maar ook een rondrit in de stad is mogelijk.

6 De Cyclo De Cyclo is een fiets waar jij vanvoor in een bakje gaat zitten, de bestuurder vervoert je dan naar andere plaatsen in Cambodja. Brommer Brommers vind je zeker genoeg in Cambodja op elke hoek staan er wel. Met de brommer maak je voordelige korte ritten door de stad. Taxi Voor grotere afstanden spreek je best een taxichauffeur aan die te vinden zijn aan taxistandplaatsen. Openbaar vervoer reizen in Cambodja met het openbaar vervoer is super goed geregeld. Het is een leuke manier om veel van het wisselende landschap te zien en kennis te maken met de locals en natuurlijk ook andere reizigers. Lokale bus In Cambodja wordt het busnetwerk steeds verbeterd. de grote steden zoals Phnom Penh en Siem Reap zijn met elkaar verbonden, maar ook de kleinere plaatsen zoals Sihanoukville en Battambang zijn met elkaar verbonden. De bussen stoppen op veel plaatsen onderweg zo kan je ook kennis maken met de lokale mensen van Cambodja. Hou wel in je achterhoofd dat de bussen vaak heel vol zitten en dat er dus niet veel ruimte is voor grote bagage.

7 Treinen In cambodja is er nog geen sprake van passagierstreinen, in de toekomst wordt dit wel verwacht. Je kan wel een rit maken in de traditionele bamboetrein in de provincieplaats Battambang. De trein stelt niet veel voor het is een vlot met een onderstel en een kleine motor. Opstappen doe je aan de rails. Vervoer over water Cambodja bevat veel rivieren daardoor is de boot een populair en vaak gebruikt vervoersmiddel. Je kan vanuit SieamReap naar Phnom Penh reizen afhankelijk van de waterstand in het Tonle Sap meer. In de maanden van maart tot en met augustus raden ze geen boottochten aan, er zijn dan lokale bussen in de plaats. Binnenlandse vluchten Siem Reap en Phnom Penh hebben een luchthaven de afstand tussen deze steden kan je dus gemakkelijk met een binnenlandse vlucht afleggen. Vanuit Cambodja kan je ook de buurlanden Laos, Thailand en Vietnam bereiken. Riksja Cambodja biedt de binnenlandse vluchten aan maar ook de vluchten naar de buurlanden. Dit kan met Thai Airways, Lao Airlines en Vietnam Airlines. Je kan 20 kg per persoon inchecken. Internationale toegangswegen Cambodja kent veel verschillende wegen. De hoofdwegen worden aangeduidt met NH + een nummer (=National Highway). Deze wegen verbinden de grotere steden met elkaar en hebben een vrij lange afstand. Vaak 200 tot 300 km. Je hebt ook de Provinciale wegen binnen een regio of provincie. De locale wegen ook wel dirt roads genoemd zijn de wegen die zich tussen de rijstvelden of kleinere dorpen bevinden. Tussen Phnom Penh en Sihanoukville vind je de NH4, dit is de beste weg van Cambodja op sommige plaatsen heeft het zelfs 2 baanvakken.

8 Toeristische aantrekkingsfactoren Menselijke aantrekkingsfactoren: Angkor Wat Angkor Wat (=hoofdtempel)is een tempelcomolex in Cambodja. Het is het grootste religieuze monument ter wereld, met een oppervlakte van 126,6 hectaren. Oorspronkelijk hebben ze het gebouwd als een hindoetempel voor het Khmer Rijk. Tegen het einde van de 12 de eeuw transformeerde het geleidelijk aan in een boeddhistische tempel. De tempel werd gebouwd door de koning van Khmer van Suryavaman 2. Angkor Wat was gewijd aan Vishnoe (= een god in de hindoïstische mythologie). De tempel bleef een belangrijk religieus centrum, dankzij de goede bewaring. Angkor Wat is een symbool van Cambodja en staat ook op de nationale vlag, het is tevens ook de grootste toeristische trekpleister van het land. De moderne naam Angkor Wat betekent eigenlijk Tempelstad of Stad der Tempels. Kenmerken De buitenste muur van de Angkor wat is 1024 meter lang, 802 meter breed en 4,5 meter hoog en wordt omringd door een platform van open grond van 30 meter en een slotgracht van 190 meter breed. Je gaat de Tempel binnen door een oostelijke aardebank en een westelijke zandsteenweg. In elke windstreek vind je een gopura (=een soort toren). De buitenmuur omringt een gebied van vierkante meter. Toerisme Angkor Wat Angkor Wat is al sinds de jaren 1990 een belangrijke toeristische trekpleister geworden. In het jaar 1993 waren slechts 7650 bezoekers. Tegen 2004 gaven overheidsstatistieken buitenlandse toeristen aan, maar dit steeg al

9 snel tot meer dan een miljoen in het jaar 2007, en meer dan 2 miljoen in 2012 in de Siem Reap provincie. Natuurlijk bezochten de meeste toeristen de Angkor Wat. Gelukkig richten de toeristen niet veel schade aan, enkel wat graffiti, hierdoor werden er touwen en houten trappen geplaatst om de vloeren te beschermen. Door de toeristen hebben ze ook meer geld voor reparaties, om even een beeld te schetsen: in 2000 werd 28% van alle kaarverkoop besteed aan de tempels. Banteay Srei tempel De naam van deze tempel betekent tempel van de vrouwen. Dit komt doordat de tekeningen op de tempel zo gedetailleerd zijn dat ze er vanuit gaan dat enkel vrouwen dit kunnen. Deze tempel is gebouwd in het jaar 967 en is ook gebouwd naar het Hindoeïsme. De Banteay Srei is niet gebouwd in opdracht van een koning, maar wel door iemand aan het hof genaamd Yajnavaraha. De tempel heeft een vierkante vorm met ingangen aan de west en oost kant, het noordelijke deel van de tempel is gewijd aan de god Shiva, het centrale gedeelte werd gewijd aan de koning van toen en de andere gedeeltes aan de Vishnu. De tempel staat gekenmerkt voor schitterend houtsnijwerk dat heel gedetailleerd is. Elke centimeter is bedekt met schitterende details.

10 Bayon Dit is de meest centraal gelegen tempel van de oude Angkoriaanse hoofdstad Angkor Thom. Deze tempel is vooral bekend door zijn 54 torens die elk vier gezichten afbeeld. Deze tempel is Boeddhistisch. De tempel is gebouwd door koning Jayavaman VII doordat hij een boeddistische koning is is er ook een dubbele stijl te herkennen in de Bayon-tempel. Er zijn ook hindoeïstische invloeden die je duidelijk kan zien. Heuvelbouw De gezichten van Bhrama in de torens Zelfde raam en deurconstructies als Angkor Wat deboedhistische invloed laat zich ook duidelijk zien door: Ronde centrale toren met 8 ingangen (de 8 spaken van het boeddhistische wiel, het achtvoudige pad) De gezichten van bodhisattva Avalokiteshvara in de torens Desculptuurvan Boeddhabeeldjes in de niches Zoals ik al zei zijn er gezichten te zien op de torens: Het zijn de gezichten van Boeddha (=Avalokiteshvara), wat logisch gezien de boeddistische bouwheer is. Het zijn de gezichten van Jayavarman VII die naar elke windrichting van het land kijkt en zo zijn macht over het land toont. Het zijn de gezichten van Brahma, een Hindoeïstische hoofdgod die wel degelijk 4 gezichten heeft. In het totaal zijn er 216 gezichten. Er zijn 54 torens met 4 gezichten. De keuze van de 54 torens kan te maken hebben met: De leeftijd van Jayavarman VII op dat moment Het aantal provincies dat het toenmalige koninkrijk had Als men alle getallen hun cijfers optelt komt men altijd aan 9. 9 is het hoogste cijfer in de numerologie en een heilig cijfer in grote delen van Zuidoost-Azië. De Bayon tempel is net zoals de Angkor wat omgeven door Bas- Reliëfs (=weinig reliëf zoals op een munt). Doordat de bevolking niet kon lezen moest

11 de koning een oplossing zoeken om de oorlogsverhalen te kunnen vertellen. De Bas-reliëfs moeten met de wijzer mee worden gelezen. Oostzijde: Optocht van het leger onder leiding van Jayavarman VII. Zuidzijde: Waterslagen tegen de Cham en dagelijks leven op en rond het Tonle Sap meer. Westzijde: Grotendeels niet afgewerkt. Strijd tussen verschillende Khmervolkeren. Noordzijde: Grotendeels niet afgewerkt. Circus, koorddanseressen, vreemde dieren en nog meer oorlogstaferelen De Zilveren Pagode Dez Pagode werd gebouwd in 1982 en was oorspronkelijk van hout gemaakt. Koning Norodom werd bij de bouw geïnspireerd door Wat Keaw in Bangkok. In 1962 wer d het gebouw opnieuw opgetrokken maar dan in beton en marmer. Het speciale aan de Pagode is zeker en vast de vloer deze is namelijk bedekt met 5000 zilveren tegels die één kilogram per stuk wegen. Toen de Rode Khmer aan de macht was is er meer dan 60% van de relikwieën vernietigd, maar de tempel heeft het min of meer wel overleefd. In de tempel is een 90 kilogram wegend Boeddhabeeld aanwezig en ook een marmeren Boeddhabeeld uit Myanma. Deze Tempel ligt vlakbij het koninklijk paleis van Cambodja.

12 Natuurlijke aantrekkingsfactoren: Sihanoukville Aan de Golf van Thailand 230km ten Zuiden van Phnom Penh ligt Sihanoukville. Sihanoukville is de enige badplaats van Cambodja. deze badplaats is vernoemd naar koning Norodom Sihanouk die van 1933 tot 2004 koning van Cambodja was. Het strand is zeer populair bij de Cambodjanen maar wordt ook zeker populairder bij toeristen. De belangrijkste zandstranden van deze badplaats zijn Occheuteal, Sokha en Victory. Als u wilt duiken kan dit uiteraard ook want net voor de kust ligt een groep eilanden waar u goed kunt duiken, vissen en snorkelen. 20km verder van Sihanoukville kan u ook een bezoek brengen aan het kustgebied Ream National Park, dit bied een prachtige jungle, mangrovebossen, koraalriffen en tropische eilandjes. U hebt hier zowat alles wat ook kan je hier dieren spotten zoals zeldzame watervogels, apen, arenden, herten en zelfs dolfijnen. Wandeltochten en boottochten zijn hier natuurlijk ook mogelijk. In het centrum van Sihanoukville valt niet veel interessants te beleven, u kan wel naar de lokale markt gaan die exotische zeevruchten en vissen aanbieden. Uiteraard kan u op het strand van heerlijke visgerechten genieten. Tonle Sap Tonlé sapmeer is een meer die ongeveer 7.5% van Cambodja inpakt. Vijf provincies grenzen aan het meer: Siem Reap, Battambang, Pursat, Kampong Chhnang en Kampong Thom. De naam van het meer betekent in het Khmer zoetwaterrivier. het meer is in een droge tijd 2590 vierkante kilometer maar in regentijd groeit dit tot een oppervlakte van vierkante kilometer. In de droge tijd vloeit het water in de Mekong. Tijdens de regentijd is de waterstand in de Mekong echter zo hoog dat het water vanuit de Mekong via de rivier in het Tonlé Sapmeer stroomt. Tijdens die periode wordt het meer dan tijdelijk het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië Boeng Yeak Laom

13 In het hartje van het beschermde gebied Yeak Lom vinden we een prachtig smaragdgroen kratermeer terug. Het is een van de meest rustige en mooiste locaties die Cambodja te bieden heeft. Rondom dit meer bevinden zich verschillende houten pieren waardoor het perfect is om te zwemmen. Het meer zou zo een jaar geleden zijn gevormd door een meteoorstaking, dit denken ze omdat de cirkel zo perfect is. De inheemse mensen in het gebied hebben Yeak Lom een lange tijd gezien als een heilige plaats, hun legendes praten over mysterieuze wezens die de wateren bewonen. De waterval van Chaa Ong, Kinchaan De Cha ong waterval bevindt zich ongeveer 2 kilometer ten westen van de provinciale stad Ban Loung. De waterval krijgt zijn water van Phnom Eysei Patamak, vanuit het bovenste niveau stroomt het water uit een klein kanaal voordat het 25 meter lager naar beneden druppelt. De bezoekers kunnen een bergslot volgen waar ze daarna in een grot kunnen gaan zitten en van het uitzicht kunnen genieten.. Virachey National Park Dit Nationale Park is een beschermd gebied dat we kunnen terugvinden in het Noordoosten van Cambodja in de provincie Ratanakiri. Het Park is één van de grootste beschermde gebieden in Cambodja hoewel het sterk bedreigd wordt door illegale houtkap. Dit park bevat een oppervlakte van vierkante kilometer, het strekt zich in het oosten uit tot Vietnam, in het Noorden tot Laos en in het Westen overscrhijdt het de grens van de provincie Stung Treng. Het is de thuisbasis van een aantal zeldzame zoogdieren, waaronder olifanten, tijgers, luipaarden en beren de kans dat je deze dieren ziet is natuurlijk zeer klein. Wat je misschien welt zult horen zijn bedreigde gibbons en waarschijnlijk zie je grote neushoornvogels, reuze ibissen en pauw-fazanten.

14 Evenementen in Cambodja Festival Phnum Ben dit is een religieus festival hierbij wordne voorouders geerd en herdacht. Dit festival bevindtzich op het einde van de tiende maand van de Khmer kalender aan het einde van de Buddhistische lente, dit is meestal begin oktober. Men geeft tijdens dit festival offers aan Buddha in tempels door heel het land. De offers bestaan voornamenlijk uit eten, de Cambodjanen geloven dat op dat moment de poorten van de hel worden opengezet en alle kwade geesten kunnen ontsnappen, de geesten zouden terugkeren en meer kwaad doen aan de overleden voorouders. Daarom bestaat het offer uit eten om de geesten tevreden te stellen. Khmer new year De belangrijkste feestdag in Cambodja is het Cambodjaanse oud en nieuw. Deze feestgelegenheid duurt drie dagen lang en vindt plaats in de maand april. De meeste mensen hoeven dan niet te werken en vieren dit samen met hun familie op het platteland. De 3 verschillende dagen hebben elks hun eigen namen en rituelen. 1. Maha Songkran, op deze dag eren ze de Khmer Buddha door het branden van kaarsen en wierrook. 2. Virak Wanabat, de minder bedeelden uit de samenleving ontvangen geld. Voorouders worden in verschillende tempels vereerd. 3. Virak Loeurng Sak, Buddhabeelden en ouderen worden gewassen met geparfumeerd water. Dit brengt geluk. Waterfestival Dit festival wordt gehouden om het einde van het regenseizoen te vieren in de maand november. Eigenlijk wordt het gevierd omdat het water van de Tonle Sap rivier dan in noordelijke richting stroomt. In het regenseizoen stroomt de grote hoeveelheid water van het Tonle Sap meer naar de Mekong rivier om vervolgens bij de Mekong delta in zuidelijk Vietnam uit te komen in de Zuid-

15 Chinese zee. In het droge seizoen stroomt het water juist vanuit de Mekong Rivier de Tonle sap rivier in om vervolgens het Tonle sap meer aan te vullen, dit is een unieke gebeurtenis. Dit vieren ze door op de Tonle Sap rivier bootraces te houden in prachtige lange drakenboten waar soms 30 man in kan. Andere feestdagen/evenementen 7 januari: overwinningsdag, overwinning op het Rode Khmer regime. 14 februari: Meak Bochea dag, herdenking van de preken van Boedha door de Monniken. 8 maart: Internationale vrouwendag. Herdenken van vrouwen met moed en bijzondere prestaties over de hele wereld. 1 mei: dag van de arbeid 5 mei: koninklijke ploegceremonie, begin van het plantenseizoen. 24 september: dag van de constitutie, Cambodja viert dat het op 24 september 1993 weer een koninkrijk werd. 29 oktober: dag waarop koning Sihamoni werd gekroond. 30 oktober: verjaardag van de vader van de koning. 9 november: onafhankelijkheidsdag, Cambodja viert dat het land onafhankelijk werd van Frankrijk in december: dag van de mensenrechten. Overnachtingsmogelijkheden Hotels in Cambodja In Cambodja zijn de hotels vaak heel goedkoop. Je vindt vaak luxeuze kamers voor een laag prijsje je start je zoektocht best op een hotelboekingssite. Zo een sites vind je genoeg, ik som hieronder de beter op: Booking.com Trivago Expedia Op deze sites vind je uiteraard ook appartementjes, B&bs en guesthouses. Het beste is uiteraard om deze sites goed te vergelijken

16 zodanig dat je de este prijs vindt. Soms kan het zijn dat op de ene site tijdelijk een promotie is. Hostels in Cambodja De hostels in Cambodja zijn uiteraard wel goedkoper dan de hotels maar natuurlijk is de uitrusting van een hostel wel wat meer basic dan een hotel. Maar voor de low cost backpacker is een hostel natuurlijk ideaal. Wat ook ideaal is dat je in de hostels vaak een tweepersoonskamer kan boeken waardoor je toch wel nog een beetje privacy hebt. Bij de locals logeren Als je een unieke ervaring wilt kan je best bij de locals gaan logeren. Je leert het land op een andere manier kennen, je leert de cultuur kennen. Couchsurfing is uiteraard een bekende optie, je ka nook altijd via AirBnB, Roomorqmq en Wimdu boeken. Vakantiehuizen in Cambodja Ben je niet van plan om rond te trekken dan kan je ook een vakantiewoning huren. Maar het aandeel vakantiewoningen in Cambodja is vrij klein, de beste aanbiedingen vind je op de sites HomeAway en FlipKey. Kamperen in Cambodja Kamperen in Cambodja raad ik niet aan. Waarom zou je het wel doen, het aanbod van goedkopen en comfortabele accomodatie in Cambodja is zo enorm groot dat kamperen niet echt een aantrekkelijke optie is. Goedkope overnachtingsmogelijkheid Goedkope optie Voor de goedkope optie heb ik gekozen voor airbnb in het centrum van Phnom Penh. Er zijn ook een paar japanse restaurantjes in de buurt. De buurt is stil in vergelijking met de rest van de stad. Dichtbij vind je ook een Russische markt, de Aeon Mall en caféetjes en restaurantjes. Qua vervoer kan je een taxi pakken of een tuk tuk.

17 Deze airbnb is een geheel appartement en bevat: voor deze airbnb betaal je 61 per nacht, hier komen ook nog schoonmaakkosten bij deze bedragen 9 en ook servicekosten van 52. van 935. Ik heb gekozen voor 14 nachten en dan kom je op een totaalbedrag Duurdere optie Voor de duurdere optie heb ik ook gekozen voor een airbnb in het centrum van Phnom Penh. Het bevindt zich in het centrum van Phnom Penh. Dit is een heel huis met een privé kamer en bevat: Voor deze airbnb betaal je 721 per nacht, hier komen ook nog schoonmaakkosten bij deze bedragen 14 en ook servicekosten van 606. Ik heb gekozen voor 14 nachten, dan kom je op een totaal van

18 (de foto s van de airbnb staan op de powerpoint) Aanbod op de Belgische markt Connections Djoser Evaneos Pangea travel NRV Praktische info Inentingen je kan best in de apotheek pilletjes gaan halen voor diarree want dit komt vrij vaak voor. Dengue en chikunguny, dit wordt overgebracht door een mug. Er bestaat geen vaccine voor, je kan je beschermen met muggewerende producten. Je moet ervoor zorgen dat je in orde bent met de volgende vaccins: Tetanus, Difterie, kinkhoest, mazelen en poliovaccinatie. Zikavirus, ook hiervoor bestaat er geen vaccin dus pak je best muggewerende producten. Reisdocumenten Een paspoort dat langer dan 6 maanden geldig is op de dag dat je vertrekt Online toerismevisum Visum bij ambassade/consultaat als je reist voor het werk Ambassade van Cambodja

19 Tervurenlaan 264, bus A 1150 SINT-PIETERS-WOLUWE Valuta in Cambodja De valuta in Cambodja is de Cambodjaanse riel (khr) cambodjaanse riel = 1 euro tijdszone en uurverschillen de tijdszone in cambodja is GMT+7 in Cambodja is het 5u later dan in België. FAQ/ Reistips Kijk uit met het eten van groenten en fruit, ze gebruiken namenlijk veel pesticiden en niet iedereen kan hiertegen. Drink geen water uit de kraan Als je in het regenseizoen naar Cambodja reist neem je best een paraplu mee, of je koopt er eentje ter plekken Als je zin hebt in een fietstochtje, zorg je er maar beter voor dat je stevige sterke fiets hebt. Vermits het wegdek er niet altijd goed bijligt Do s and dont s Laat je schoenen buiten staan als je een tempel gaat bezoeken Beledig niemand, zeker niet in het openbaar Stop je handen niet in je zakken en sta ook nooit met je handen in je heupen dit komt namenlijk agressief over Elkaar knuffelen of zoenen in het openbaar is ongepast Snuit je neus niet waar anderen bij zijn maar zonder je even af. Steek ook nooit een gebruikte zakdoek terug in je zak, dit vinden de meeste maar vies.

20 Artikels Cambodjaanse olifant op de vlucht nadat hij trainer doodtrapt Illustratiebeeld. thinkstock. De Cambodjaanse autoriteiten en natuurbeschermers proberen vandaag om een olifant tot rust te brengen, nadat die een lokale olifantsleider dood heeft geschopt in de provincie Mondulkiri. De mannelijke olifant verkeerde gisterenvoormiddag in het gezelschap van een groep toeristen en een lokale olifantsleider in het dorp Putang. Later op de dag viel de olifant de olifantsleider aan, zegt Jemma Bullock, programmamanager van de lokale nonprofitorganisatie Elephant Livelihood Initiative Environment. "Niemand weet exact waarom hij de olifantsleider vertrappelde, want de eigenaar was alleen met de olifant", zegt Bullock. "Er werd van uitgegaan dat de olifant bronstig was twee weken geleden, maar dat dat voorbij was." Als mannelijke olifanten bronstig zijn, zijn ze zeer agressief. De olifant, die tussen dertig en veertig jaar oud zou zijn, verbergt zich nu in een nabijgelegen bos. Hij behoort tot het dorp en doet er dienst als een toeristische attractie, zegt Bullock. Het is nog slechts occasioneel mogelijk om een ritje te maken met de olifant, want milieugroepen in Zuidoost-Azië zijn gekant tegen

21 dergelijke praktijken. Gidsen kiezen er daarom vaker voor om toeristen olifanten enkel te laten benaderen. Olifanten zijn eigen aan Cambodja, in de provincie Mondulkiri zijn er 44 tamme olifanten, schrijft Cambodia Daily. Film over Rode Khmer van Angelina Jolie in avant-première in Cambodja Angelina Jolie en haar kinderen, onder meer Maddox (zwaaiend). afp. Aan de beroemde tempels van Angkor in Cambodja is 'First They Killed My Father' van de Amerikaanse filmster Angelina Jolie in avant-première gegaan, een prent over de misdaden van de Rode Khmer. Het is de eerste Hollywood-productie ooit die helemaal in de regio is opgenomen, met lokale acteurs en crew. Koning Norodom Sihamoni en enkele overlevenden van het regime woonden de voorstelling bij. De film is gebaseerd op de gelijknamige memoires van Loung Ung, waarin ze het relaas doet over haar leven als kind tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer. Het regime van Pol Pot was tussen 1975 en 1979 verantwoordelijk voor de moord op naar schatting twee miljoen mensen, zowat een kwart van de bevolking.

22 afp. "Ik heb het boek van Loung jaren geleden gelezen, en het was een van de eerste boeken die mijn ogen openden voor zaken in de wereld waar ik niets over wist", lichtte Jolie vooraf toe op een persconferentie. De filmster beseft naar eigen zeggen dat haar film niet de eerste over dit bloedige tijdperk is. Maar het verhaal van Loung heeft een bijzondere kracht omdat het wordt verteld vanuit het perspectief van een kind, aldus Jolie. Band Jolie heeft een speciale band met Cambodja. Ze kwam er voor het eerst in 2000 voor de opnames van 'Tomb Raider' en twee jaar later adopteerde ze haar zoon Maddox uit een Cambodjaans weeshuis. "Ik wilde begrijpen wat de ouders van mijn zoon hebben doorgemaakt. En ik wilde hem en zijn land beter leren kennen", aldus de ex van Brad Pitt en Billy Bob Thornton.

23 Vlaming doet in Cambodja wat overheid nooit kon: huisvuilophaling organiseren Tony Geeraerts, manager van weeshuis Little Hearts, lanceerde het afvalproject CAKE. rv. Een Vlaams project op het Cambodjaanse platteland heeft iets bereikt waar de overheid nooit in geslaagd was: huisvuilophaling organiseren. Waar een paar maanden geleden nog bergen stinkend afval lagen, kan het groen opnieuw ademen. Daarvoor was wel een drastische mentaliteitsverandering nodig op het vlak van gezondheid en milieu. Ochtendspits op de Mekong. Veerboten met daverende motoren steken de rivier over. Motorfietsen, auto's, tuktuks en karren overladen met handelswaar worden naar de overkant gebracht. Het is een drukke veerverbinding tussen de hoofdstad Phnom Penh en het platteland, twee verschillende werelden gescheiden door de brede stroom. Op het dek staat Tony Geeraerts, manager van weeshuis Little Hearts, met zijn mountainbike. "Zie je dat? Het vuil drijft gewoon op de rivier", zegt hij. In zijn kilometer lange loop door zes landen verzamelt de Mekong alles wat zijn bewoners er in kwijt willen. Piepschuim, blikjes, verpakkingen, plastic bekers en zakken

24 dobberen op het water. "Mensen gooien alles in het water, ze denken daar niet over na. Het gaat nog lang duren om hun mentaliteit te veranderen." En dat is precies wat Tony probeert klaar te spelen met zijn afvalproject CAKE. Hij is begonnen aan de grote schoonmaak van vier dorpen rond het weeshuis. CAKE organiseert niet alleen huisvuilophaling, de inwoners worden ook ingelicht over de milieu- en gezondheidsproblemen van sluikafval rv. Aanwezigheidspolitiek Het logo van CAKE is overal te zien in het dorp Arey Ksat. Op de veerboot staan vuilnisbakken en aan wal wordt iedereen verwelkomd met grote infoborden met geboden en verboden. De nieuwe vuilnisbakken worden geleegd door schoonmakers met groene t-shirts en petjes. Sommige winkels hebben een poster met nuttige afvaltips. De stoffige hoofdstraat van Arey Ksat is een groot contrast met de boulevards en de torens van Phnom Penh die zichtbaar zijn vanuit het dorp. Maar dit is het vertrekpunt van Tony's pilootproject. "Dat is hier proper, hè. Je had dat vijf maanden geleden moeten zien, dat was hier een stort. Onze weeskinderen die in Phnom Penh naar school gaan, moesten elke dag langs hopen afval. De stank was niet te harden. Tot vijf maanden geleden wisten de mensen niet

25 beter dan hun vuil te verbranden of in de grachten te dumpen. Er moest iets veranderen." Een brommer hobbelt traag door de putten in de aarden weg, de vrouw achterop gooit het papiertje van haar kauwgum op de grond. "Bong, som toh!" Sarath is alert. "Sorry mevrouw, maar dat mag niet." De opzichter legt haar uit dat het strafbaar is en toont haar de halve olieton met het logo van CAKE. Gehoorzaam raapt de vrouw het papiertje op en deponeert het in de vuilnisbak. Een ongewoon beeld in Cambodja. rv. Communicatie staat centraal Sarath was net op weg naar een winkel waar hij zwerfvuil voor de ingang zag liggen. Het 15-koppige team van CAKE maakt niet alleen vuilnisbakken leeg, de teamleden gaan ook van deur tot deur om de dorpsbewoners tot meer netheid aan te manen. Soms met een politieman er bij, zoals nu. "Het is simpel. Als het proper is voor uw winkel, heeft u meer klanten," zegt Sarath tegen de kruidenierster.

26 "Herhaling, herhaling, herhaling. We moeten onze boodschap voortdurend herhalen," zegt Tony over de informatiecampagne, een leerproces. "In het begin hebben we moeten zoeken naar de juiste manier om te communiceren met de mensen. Expats maken soms de fout om de situatie hier te vergelijken met België. Dat mag je niet doen. Je moet in de huid van de mensen kruipen." "Gaandeweg heb ik geleerd dat we de mensen hele concrete voorbeelden moeten geven. Het milieu is te ver van hun bed, de mensen zijn bezig met overleven. Daarom leggen we hen uit dat kinderen ziek worden als ze giftige dampen inademen of in afval spelen. Dan moeten ze naar de dokter. En dat kost geld. Dat begrijpen ze." Maar afval moet ergens naartoe, beseft Tony. Daarom heeft CAKE grote kooien geplaatst waar de dorpsbewoners hun vuilniszakken kunnen dumpen. Die worden verschillende keren per week leeggemaakt. CAKE betaalt de vuilniswagens. "Op deze manier verzamelen we maandelijks 200 ton afval. Dit hadden we vijf maanden geleden nooit durven hopen. Dat is 200 ton die elke maand niet in de gracht of op straat wordt gegooid. Er ligt nu niks meer. We moeten het zelfs niet meer gaan ophalen, de mensen komen zelf naar de kooien met hun vuil." "De bevolking reageert er positief op. Onlangs reed ik in het donker met de fiets naar de veerboot. Een man kwam met zijn brommer naast me rijden om de weg te verlichten. Dat was zijn manier om mij te bedanken voor dit project."

27 rv. Geduld, veel geduld Het is een maandelijks ritueel geworden. De weeskinderen van Little Hearts en enkele vrijwilligers organiseren een grote 'clean-up'. Een vervuild terrein wordt opgeruimd, CAKE verovert nieuw territorium. Enkele dappere jongens staan tot aan hun middel in het stinkende water. De vijver is door de jaren in een drijvend stort veranderd. "Degoutant werk, maar iemand moet het doen," zucht Tony. Vuilniszakken, flessen, bouwafval en ander puin worden uit het water geschept. Enkele buurtbewoners komen spontaan hun hulp aanbieden, ook twee monniken steken de handen uit de mouwen. Na zes uur opruimen heeft zich naast de vijver een indrukwekkende berg afval gevormd die door een vuilniswagen wordt opgehaald. "Zo, een nieuw paradijs op aarde, echte natuur," zegt een tevreden Tony. "Nu moet het ook zo blijven. Dat is een uitdaging, want je moet de mentaliteit van mensen veranderen. Je kan dat niet

28 forceren, ze moeten zelf inzien dat een propere leefomgeving belangrijk is. Dat vraagt geduld en het eerste wat je in Cambodja leert is geduld. Beetje per beetje is het aan het lukken. We zijn begonnen in één dorp, dan twee, drie en nu vier. Ik blijf gewoon aan de weg timmeren." Nu de overheid overtuigen "Hellooo." Tony wordt begroet door kinderen in uniform. In de lagere school van Arey Ksat bestaat de speelplaats uit zand en dor gras, maar er ligt geen vuiltje op de grond. "Het is leuk om hier aan te komen. Een paar maanden geleden zaten ze in hun eigen vuil te spelen. Wij hebben vuilnisbakken geleverd en een rotatiesysteem uitgedokterd. Nu zijn de kinderen zelf verantwoordelijk om hun school proper te houden. Dat werkt." "Kinderen begrijpen het snel. Dat geeft me hoop voor de toekomst. Maar we hebben een betere samenwerking nodig met de overheid." Binnenkort heeft Tony een gesprek met de minister van Milieu. Hij wil hem duidelijk maken dat CAKE dit niet alleen kan blijven doen. Weeshuis Little Hearts financiert nu het hele pilootproject. "We hebben fantastische resultaten geboekt. De mensen van Arey Ksat participeren in het project, nu moet de overheid ook zijn verantwoordelijkheid nemen. Het zou zonde zijn als we ermee zouden moeten stoppen. Dan blijft het vuil liggen. Maar het kost ons te veel centjes, het weeshuis blijft onze prioriteit. Wij hebben geen sponsors of subsidies voor CAKE." Een veerboot braakt zijn lading uit op de oever. Luid toeterend rijden de pendelaars na hun werkdag terug naar het platteland. Voor hij de eeuwige rivier weer oversteekt, controleert Tony nog even of de vuilnisbakken in orde zijn. "In het begin zei iedereen "Tony, je bent gek". Maar je moet je omringen met positieve mensen en er gewoon voor gaan. In bed blijven liggen kan ook. Wij zorgen voor positieve energie. En dat werkt."

29 %20Cambodja&check_in= &check_out= &s=nx2RlRz_ n=phnom%20penh%2c%20cambodja&check_in= &check_out= &s=LxbHfqKY

Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur

Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur Tijdens deze tour maakt u kennis met de facetten van het rijke culturele en culinaire leven in Chiang Mai. U fietst door nostalgische

Nadere informatie

Van Saigon naar Bangkok per fiets

Van Saigon naar Bangkok per fiets Van Saigon naar Bangkok per fiets Dinsdag 8 november 2011: Vertrek op Brussel Nationaal om 21u25 met luchtvaartmaatschappij Etihad. Woensdag 9 november: Tussenlanding te Abuh Dhabi om 6u55 (2u55). Vertrek

Nadere informatie

Proud member. donateurreis cambodja november eyecarefoundation.nl

Proud member. donateurreis cambodja november eyecarefoundation.nl Proud member donateurreis cambodja 11-27 november 2019 eyecarefoundation.nl 17-daagse donateurreis cambodja Deze indrukwekkende rondreis laat u kennis maken met het werk van Eye Care Foundation in Cambodja.

Nadere informatie

Reisverslag TRAVEL & TOURS by Lenneke Verhaar: Thailand met kinderen.

Reisverslag TRAVEL & TOURS by Lenneke Verhaar: Thailand met kinderen. Reisverslag TRAVEL & TOURS by Lenneke Verhaar: Thailand met kinderen. Thailand is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming voor kinderen maar het is zeker een aanrader. Het is heel bijzonder

Nadere informatie

Afstudeerpresentatie Simone Bijlard 27 juni 2011 Een markthal voor Battambang, Cambodja

Afstudeerpresentatie Simone Bijlard 27 juni 2011 Een markthal voor Battambang, Cambodja Afstudeerpresentatie Simone Bijlard 27 juni 2011 Een markthal voor Battambang, Cambodja 1 Afstuderen bij Explore Lab: Half jaar onderzoek Half jaar ontwerp 2 Op weg door Thailand, Laos, China, Vietnam

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Tailor Made Travel. presenteert. Thailand, Laos en Cambodja. Begeleide groepsreis o.l.v. Danny Daniëls Van 7 tot 24 augustus 2016

Tailor Made Travel. presenteert. Thailand, Laos en Cambodja. Begeleide groepsreis o.l.v. Danny Daniëls Van 7 tot 24 augustus 2016 Tailor Made Travel presenteert Thailand, Laos en Cambodja Begeleide groepsreis o.l.v. Danny Daniëls Van 7 tot 24 augustus 2016 Een Aziatisch avontuur Tijdens de zomervakantie van 2016 plannen we een rondreis

Nadere informatie

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN Tourcode: PMDJ-7D-Beperking Bali In samenwerking met onze lokale medewerkers te Bali hebben we voor mensen met een beperking een speciaal programma opgesteld. Vanuit

Nadere informatie

CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian

CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian 10 daagse groepsreis onder begeleiding van Chinakenner Ng Sauw Tjhoi 17 oktober 26 oktober 2013 China moet je niet alleen zien, maar

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg Hoe ik talent voor het leven kreeg in makkelijke taal Rodaan Al Galidi Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Semmier Kariem. Ik ben in 1991 gevlucht uit Irak. Daar was Saddam Hoessein

Nadere informatie

Vietnam & Cambodja (Nicole Buyl )

Vietnam & Cambodja (Nicole Buyl ) Vietnam & Cambodja (Nicole Buyl ) Vietnam & Cambodja 2007 Hanoi Hanoi Hanoi Halong Bay Halong Bay Halong Bay Hué (na een regenperiode) Hué (na een regenperiode) Hué (na een regenperiode) Hué Hué - de Verboden

Nadere informatie

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Cultuur & meer

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Cultuur & meer 14 daagse rondreis Sri Lanka Cultuur & meer Sri Lanka is al duizenden jaren een trekpleister voor handelaren, ontdekkingsreizigers en Boeddhistische monniken. Door het klimaat, de edelstenen en de unieke

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli Reisverslag Sri-Lanka 2 juli 25 December 2011 waren wij 12,5 jaar getrouwd en als verlaat huwelijksreis zijn wij met onze drie dochters naar Sri-Lanka vertrokken. Eerst lekker 3 dagen bij het zwembad rondhangen

Nadere informatie

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi.

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. Maleachi 1 1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. De liefde van de Heer 2-3 De Heer zegt: Ik houd van jullie, Israëlieten!

Nadere informatie

10 daagse Safari The Migration Special

10 daagse Safari The Migration Special 10 daagse Safari The Migration Special De Serengeti, het gebied waar zoveel natuurfilms worden gemaakt, is ongetwijfeld het beroemdste wildpark ter wereld en is op geen enkele manier te vergelijken met

Nadere informatie

Eclipsreis naar Thailand, Laos, Cambodja en Indonesië 25 feb 13 maart 2016

Eclipsreis naar Thailand, Laos, Cambodja en Indonesië 25 feb 13 maart 2016 Eclipsreis naar Thailand, Laos, Cambodja en Indonesië 25 feb 13 maart 2016 Totale zonsverduistering 9 maart 2016 in Indonesië Programma (*) Dag 1 (25/02) Brussel - Bangkok Vertrek van op de luchthaven

Nadere informatie

Hoogtepunten van Indonesië.

Hoogtepunten van Indonesië. Hoogtepunten van Indonesië. Jippie wij gaan een rondreis maken door Java en Bali. Om iedereen te laten zien wat wij mee gaan maken hebben we alles uitgewerkt zodat iedereen een beetje kan meegenieten in

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

Ontdek Indochina. Rondreis door het land van de draak LEZERSPRIJS: 2295,- (op basis van 2-persoonskamer)

Ontdek Indochina. Rondreis door het land van de draak LEZERSPRIJS: 2295,- (op basis van 2-persoonskamer) Ontdek Indochina Rondreis door het land van de draak LEZERSPRIJS: 2295,- (op basis van 2-persoonskamer) Vertrekdatum: 25 november 2012 Deze veelzijdige rondreis voert u door 3 landen. U zult volop genieten

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun BOTSWANA SELF DRIVES Natuur en Cultuur Dag 1 Maun U haalt de 4x4 op bij het vliegveld en krijgt een uitgebreide 1-2 uur durende overdracht van de auto, de uitrusting en de route. Er is volop gelegenheid

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Amsterdam Bangkok Eva Air 639 (vertrek 2 apr t/m 30 apr 13 boekbaar t/m 21 apr 13)

Amsterdam Bangkok Eva Air 639 (vertrek 2 apr t/m 30 apr 13 boekbaar t/m 21 apr 13) 1 Staat het tarief voor de bestemming of maatschappij van uw voorkeur niet in dit overzicht, neemt u dan gerust contact met ons op. Vluchten voor alle bestemmingen en maatschappijen zijn beschikbaar in

Nadere informatie

Lesfiche STOP-principe

Lesfiche STOP-principe Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche STOP-principe Doelgroep Derde en vierde leerjaar. Lesdoel De leerlingen maken kennis met het STOP-principe en kunnen vertellen welke vervoermiddelen

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

EEN ONVERGETELIJKE RONDREIS DOOR DE ISAAN REISPROGRAMMA

EEN ONVERGETELIJKE RONDREIS DOOR DE ISAAN REISPROGRAMMA ontdek het echte thailand! EEN ONVERGETELIJKE RONDREIS DOOR DE ISAAN REISPROGRAMMA LAOS 5 CHIANG KHAN 6 NONG KHAI BUNG KAN 7 NAKHON PHANOM PHETCHABUN 4 2 1 KHON KAEN 14 9 THAILAND CHAIYAPHUM ROI ET SURIN

Nadere informatie

15-daagse tour: Zuid Vietnam en Angor Wat

15-daagse tour: Zuid Vietnam en Angor Wat 15-daagse tour: Zuid Vietnam en Angor Wat 25 april : Aankomst in Saigon Na aankomst op de luchthaven van Saigon wordt u door de hostess van Vietnamtravel naar uw hotel gebracht om in te checken. De rest

Nadere informatie

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis Vertrek vanuit Chang Mai: woensdag en zondag met de dagtrein 3 dagen Vertrek vanuit Bangkok: dinsdag en zaterdag met de nachttrein Dag 1 U wordt opgehaald van Ban Bin treinstation per lokale open taxi.

Nadere informatie

Inhoud. 71 Religie, kunst en cultuur. 11 Kennismaken met Cambodja. 89 Phnom Penh. 45 Geschiedenis. 117 Omgeving van Phnom Penh

Inhoud. 71 Religie, kunst en cultuur. 11 Kennismaken met Cambodja. 89 Phnom Penh. 45 Geschiedenis. 117 Omgeving van Phnom Penh Inhoud 1 2 7 Kaarten & plattegronden 9 Woord vooraf 11 Kennismaken met Cambodja 12 De Mekong als levensader 14 Een tropisch moessonklimaat 14 Natuur 18 Khmer en andere etnische groepen 22 Taal 25 Een parlementaire

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven.

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. U hebt voor deze toets maximaal een uur. Wacht tot u mag beginnen

Nadere informatie

NATUURPROJECT NATUURPROJECT IN CAMBODJA

NATUURPROJECT NATUURPROJECT IN CAMBODJA Home Vrijwilligerswerk doen Engels Cambodja Natuurprojecten / Kampot - VRIJWILLIGERSWERK - NATUURPROJECT IN CAMBODJA NATUURPROJECT IN CAMBODJA - VRIJWILLIGERSWERK - Zet je mee in voor een project ter bescherming

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Nepal Inleiding Nepal ligt in het werelddeel Azie, en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Nepal is 4 keer groter dan Nederland. Nepal is aan de ene kant

Nadere informatie

Accommodatie Tijdens de reis zult u verblijven in onderstaande hotels of gelijkwaardig:

Accommodatie Tijdens de reis zult u verblijven in onderstaande hotels of gelijkwaardig: Voorlopig reisprogramma: Dag 1: Vliegreis Amsterdam Accra Dag 2: Accra Dag 3: Plan Ghana projectbezoeken Dag 4: The Lake Volta, van Accra naar Akossombo (120 km) Dag 5 en 6: Plan Ghana projectbezoeken

Nadere informatie

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Thema Sportief Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Bangkok Dag 2 aankomst Bangkok Dag 3 Bangkok Dag 4 Bangkok - Ratchaburi Dag 5 Ratchaburi - Bangkok Dag 6 Bangkok Dag 7 eigen

Nadere informatie

De sprookjesverzamelaar

De sprookjesverzamelaar De sprookjesverzamelaar Lieve ogen die dit boek lezen, lieve warme handen die het vasthebben. Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan.

Nadere informatie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand Dag 1, Krabie Krabi, in Zuid Thailand, aan de kust van de Andamanse Zee vlakbij het Than Bok Khorani National park is bekend om zijn karst rots formaties

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het boeddhisme. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het boeddhisme. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het boeddhisme Naam: Het boeddhisme Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Safari & meer

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Safari & meer 14 daagse rondreis Sri Lanka Safari & meer Sri Lanka is een tropisch eiland op een unieke locatie in de wereld. De natuur is zo overweldigend dat het eiland in de oudheid de mooiste namen kreeg, zoals

Nadere informatie

Cambodia 5-18 november 2017*

Cambodia 5-18 november 2017* Cambodia 5-18 november 2017* Van authentieke leefomgeving tot Angkor Wie Cambodja doorkruist passeert zonder twijfel in Angkor, Unesco-werelderfgoed. Het is een archeologisch hoogstandje met verlaten tempels,

Nadere informatie

SAFARI. zijn de olifanten altijd bedekt met een rode stoflaag tegen de zon en de Op ruim 3 uur rijden van Mombasa ligt

SAFARI. zijn de olifanten altijd bedekt met een rode stoflaag tegen de zon en de Op ruim 3 uur rijden van Mombasa ligt www.magicalkenya.nl SAFARI Ais je Kenia bezoekt, dan is een safari een must. Een safari door de bush maakt je vakantie in Kenia tot een onvergetelijke ervaring. Er zijn 50 nationale parken, soms zo groot

Nadere informatie

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun Natuur en Cultuur Dag 1 Maun U wordt opgehaald van het vliegtuig en naar een eenvoudig chalet gebracht, zo n 14 km buiten Maun. s Middags krijgt u een korte introductie over het kamp waar u de komende

Nadere informatie

Vliegen in de toekomst. Door Thomas Rugers, Sven Bouwmeester, Steijn Strikkers en Jelmer Egberts.

Vliegen in de toekomst. Door Thomas Rugers, Sven Bouwmeester, Steijn Strikkers en Jelmer Egberts. Vliegen in de toekomst Door Thomas Rugers, Sven Bouwmeester, Steijn Strikkers en Jelmer Egberts. 1 Hoofdstuk indeling 1. Inleiding Blz. 3 2. Hoe zien de vliegtuigen er in de toekomst uit? Blz. 4 3. Gaan

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Singapore Inleiding Ik ga jullie wat vertellen over Singapore. Singapore is de kleinste stadstaat van Zuidoost-Azië. Deze stadstaat is dan ook net iets groter dan de Nederlandse Noordoostpolder. Wil je

Nadere informatie

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel & Bungalows Changa - (Turkije Turkse Rivièra Adrasan) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer...

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer... INHOUD Inleiding...6 1 Aardbevingen...8 2 Bergen... 10 3 Bosbranden... 12 4 Koraal... 14 5 Lawines... 16 6 Meteorieten... 18 7 Onweer... 20 8 Opwarming van de aarde... 22 9 Orkanen... 24 10 Overstromingen...

Nadere informatie

21 daagse rondreis. Sri Lanka. De Highlights

21 daagse rondreis. Sri Lanka. De Highlights 21 daagse rondreis Sri Lanka De Highlights Sri Lanka, de parel uit de Indische oceaan, biedt de reiziger een unieke ervaring door zijn uitbundige natuur, schitterende stranden, verlaten koningssteden,

Nadere informatie

Tomaten in de puree. dag 1. Hallo,

Tomaten in de puree. dag 1. Hallo, Tomaten in de puree dag 1 Mijn naam is Valérie en ik woon in Togo, één van de kleinste landen in Afrika. Veel mensen in mijn land zijn arm. Vroeger teelden mijn mama en papa katoen. Maar toen zij het katoen

Nadere informatie

Dubai on a budget, Yes you can! De tips van Reisblog Reischick

Dubai on a budget, Yes you can! De tips van Reisblog Reischick Dubai on a budget De afgelopen weken heb ik veel taglijstjes ingevuld, zodat jullie mij een beetje leren kennen als blogster en wat ik heel leuk vind, deze taglijsten zijn ook veel meer gelezen dan dat

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam - Phnom Penh Dag 2 aankomst Phnom Penh Dag 3 Phnom Penh - Rattanakiry Dag 4 Rattanakiry Dag 5 Rattanakiry - Kratie Dag 6 Kratie -

Dag 1 Amsterdam - Phnom Penh Dag 2 aankomst Phnom Penh Dag 3 Phnom Penh - Rattanakiry Dag 4 Rattanakiry Dag 5 Rattanakiry - Kratie Dag 6 Kratie - Rondre is Ca mb odj a, 1 6 da ge n Re i ssc h e m a Dag 1 Amsterdam - Phnom Penh Dag 2 aankomst Phnom Penh Dag 3 Phnom Penh - Rattanakiry Dag 4 Rattanakiry Dag 5 Rattanakiry - Kratie Dag 6 Kratie - Kompong

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET MUSEUM VOOR NATUURWETENSCHAPPEN

MIJN BEZOEK AAN HET MUSEUM VOOR NATUURWETENSCHAPPEN MIJN BEZOEK AAN HET MUSEUM VOOR NATUURWETENSCHAPPEN WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Museum voor Natuurwetenschappen. Dit is een museum in Brussel waar ik veel te weten zal komen over

Nadere informatie

Junior Vietnam. Djoser BV Breestraat CM Leiden

Junior Vietnam. Djoser BV Breestraat CM Leiden Junior Vietnam Onze derde reis met Djoser Junior kan beginnen. Het vliegtuig staat te wachten en het eerste contact met de medereizigers is gelegd. Vietnam here we come! Het vliegtuig staat te wachten

Nadere informatie

Thailand. Neem je ouders mee naar... Thailand. Apen Monniken Oerwoud Bangkok. Tuk-tuk. Tempels Eilanden. Een reisgids voor kinderen?!

Thailand. Neem je ouders mee naar... Thailand. Apen Monniken Oerwoud Bangkok. Tuk-tuk. Tempels Eilanden. Een reisgids voor kinderen?! Olifanten Tempels Eilanden Palmbomen Tuk-tuk Apen Monniken Oerwoud Bangkok Neem je ouders mee naar... Thailand Een reisgids voor kinderen?! Ben jij een echte avonturier? Zou je meer willen weten over Thailand?

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar Kinderboerderij Rivierenhof. Dit is een kinderboerderij in Antwerpen waar ik veel dieren zal kunnen zien. Veel

Nadere informatie

Reisverslag India 2008 Deel 2.

Reisverslag India 2008 Deel 2. Reisverslag India 2008 Deel 2. Dag 22 - Zaterdag 25 oktober 2008. Zaterdag vroeg naar Bangalore gevlogen waar Hans en Gerda ons stonden op te wachten. s Middags de stad in geweest om nog e.e.a. te kopen.

Nadere informatie

Hi vakantieganger, hierbij enkele tips voor het zo goedkoop mogelijk boeken van vliegtickets Wendy's reistips Puur Kroatië

Hi vakantieganger, hierbij enkele tips voor het zo goedkoop mogelijk boeken van vliegtickets Wendy's reistips Puur Kroatië H i v a k a n t i e g a n g e r, h i e r b i j e n k e l e t i p s v o o r h e t z o g o e d k o o p m o g e l i j k b o e k e n v a n v l i e g t i c k e t s Wendy's reistips P u u r K r o a t i ë Het

Nadere informatie

De Geschiedenis Op 28 Oktober in 1237 werd een nederzetting gesticht met de naam Berlijn in het toen genaamde Pruisen. Op dezelfde datum werd ook in de buurt Cölin opgericht. In 1307 werden deze nederzettingen

Nadere informatie

Rondreis Cambodja en Thailand Reizen door het land van de Khmer

Rondreis Cambodja en Thailand Reizen door het land van de Khmer 8.1 138 beoordelingen Rondreis Cambodja en Thailand Reizen door het land van de Khmer Waarom deze reis? Zeer gevarieerde, unieke reis met bijzondere fietstocht in Thailand Twee volle dagen bij Angkor Wat

Nadere informatie

Het geheim van Cleopatra

Het geheim van Cleopatra Marian Hoefnagel Het geheim van Cleopatra VEERTIEN De tijd van je leven Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord Dit verhaal speelt meer dan 2000 jaar geleden, in Egypte. De wereld zag er

Nadere informatie

India en Nepal. Djoser BV Breestraat CM Leiden

India en Nepal. Djoser BV Breestraat CM Leiden India en Nepal Ja, we zijn aangekomen in Delhi en bezoeken gelijk Quwwat-ul Islam moskee. Het ford En nog een plaatje van de moskee De oudst bewaarde moskee van India Hoge muren en vooral even wennen aan

Nadere informatie

Maleisiё van Kust tot Kust 18 dagen / 15 overnachtingen

Maleisiё van Kust tot Kust 18 dagen / 15 overnachtingen Maleisiё van Kust tot Kust 18 dagen / 15 overnachtingen In deze reis ontdekt u de grote onderlinge verschillen tussen het binnenland en de oost- en westkust van West Maleisië. De westkust is duidelijk

Nadere informatie

juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping

juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping Naar de camping 1 We slapen in een tent. Dat zijn we zo gewend. tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Refrein: Dan gaan

Nadere informatie

Thailand. Groepsreis naar Bring the Elephant Home Vrijwilligerswerk: Werken op een olifanteneiland 1/6

Thailand. Groepsreis naar Bring the Elephant Home Vrijwilligerswerk: Werken op een olifanteneiland 1/6 1/6 Zinvol reizen Thailand is een schitterend land dat door vele toeristen bezocht wordt. Met Commundo bezoek je niet alleen het prachtige Thailand, maar ga je ook daadwerkelijk iets betekenen voor de

Nadere informatie

Thailand. Palmbomen Tuk-tuk. Neem je ouders mee naar... Thailand. Olifanten Tempels Eilanden. Apen Monniken Oerwoud Bangkok

Thailand. Palmbomen Tuk-tuk. Neem je ouders mee naar... Thailand. Olifanten Tempels Eilanden. Apen Monniken Oerwoud Bangkok Olifanten Tempels Eilanden Palmbomen Tuk-tuk Apen Monniken Oerwoud Bangkok Neem je ouders mee naar... Thailand Een reisgids voor kinderen?! Ben jij een echte avonturier? Zou je meer willen weten over Thailand?

Nadere informatie

Nigeria L U U K & T H I J S

Nigeria L U U K & T H I J S I N D I T N U M M E R : Klimaat Ligging Nigeria L U U K & T H I J S Hoogteverschillen Vegetatie Klimaat Ligging Geografische gebeurtenissen Welke dieren? Hallo allemaal, Wij zijn Luuk Coeraadts en Thijs

Nadere informatie

Werkstuk over Sri lanka

Werkstuk over Sri lanka Werkstuk over Sri lanka Inhoud - Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? blz.3 - Geloof. blz.4 - Landschap blz.5 - Eten en drinken in Sri lanka blz.6 - Wat eten Sri lankanen? blz.7 - Bronnen blz.8 -

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Hoe voorkom je diefstal op reis.

Hoe voorkom je diefstal op reis. Hoe voorkom je diefstal op reis. Diefstal op reis, dit is iets wat we liever niet willen overkomen wanneer we in het buitenland zitten. Toch gebeurt het. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een jaar geleden

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Het hindoeïsme heeft geen stichter. Voor het ontstaan van het hindoeïsme moeten we naar India gaan: een groot land in Azië.

Het hindoeïsme heeft geen stichter. Voor het ontstaan van het hindoeïsme moeten we naar India gaan: een groot land in Azië. Het hindoeïsme Hoe is het hindoeïsme ontstaan? Het hindoeïsme heeft geen stichter. Voor het ontstaan van het hindoeïsme moeten we naar India gaan: een groot land in Azië. Eeuwenlang leefden in dat land

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Antoine in Nepal. Karel Peeraer.

Antoine in Nepal. Karel Peeraer. Antoine in Nepal Karel Peeraer www.ezelen.be Een wereldreis naar geluk! Welkom Het is fijn wandelen als de natuur je rugzakje draagt. Antoine wandelt door de bergen. Zijn oogjes kijken in het rond. Plots

Nadere informatie

Huismoeder. Opvang voor kinderen. Werkvolk gezocht! 1 ste graad > Werk > lesmateriaal > beroepenwijzer

Huismoeder. Opvang voor kinderen. Werkvolk gezocht! 1 ste graad > Werk > lesmateriaal > beroepenwijzer 1 ste graad > Werk > lesmateriaal > beroepenwijzer Werkvolk gezocht! Huismoeder Je zorgt voor de kinderen, maakt het eten klaar, doet de afwas, zorgt dat het huis schoon en ordelijk blijft, doet boodschappen,

Nadere informatie

DE SINT- ROMBOUTSTOREN IN MECHELEN

DE SINT- ROMBOUTSTOREN IN MECHELEN MIJN BEZOEK AAN DE SINT- ROMBOUTSTOREN IN MECHELEN foto: Mie De Backer WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar de Sint-Romboutstoren. Dit is een belforttoren in Mechelen. Hier hangen de stadsklokken

Nadere informatie

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm,

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm, Prins Floris In de tuin van het paleis loopt een jongen. Een bruine jongen met zwarte krullen. Floris heet hij, en hij is een prins. De vader van Floris is de koning van Spanje. Rijk is hij, heel rijk.

Nadere informatie

Land, volk en cultuur van Laos en Cambodja

Land, volk en cultuur van Laos en Cambodja Inhoud Optimisme aan de Mekong...10 Laos en Cambodja als reisbestemmingen...12 Hulp bij het plannen van uw reis...16 Suggesties voor rondreizen... 22 Land, volk en cultuur van Laos en Cambodja Natuur en

Nadere informatie

Doorbraak.eu. Rabiye Bekar.

Doorbraak.eu. Rabiye Bekar. Rabiye Bekar. Het zijn een paar çapulcu s, zei een gouverneur onlangs over verzet van de bevolking van het Zwarte Zee-gebied in Turkije. Tijdens de Gezi-protesten in 2013 werden de honderdduizenden activisten

Nadere informatie

Een reis plannen via internet

Een reis plannen via internet Weetjes Een reis plannen via internet Infosessie bibliotheek 25 november 2015 Meer dan de helft van de Vlamingen boekt hun reis online. 36% boekt online omwille van de prijs. Even belangrijk is de omschrijving

Nadere informatie

Werkblad Meander Thema 1: Onderweg

Werkblad Meander Thema 1: Onderweg Werkblad Meander Thema 1: Onderweg 1.1 Vakantiebestemmingen Schrijf 1, 2, 3, 4, 5, en 6 1. De reis start in Nederland 2. België is klein, dat gaat snel 3. Frankrijk is groot, pffff.wat duurt het lang!!

Nadere informatie

Meerdaagse Tour vanuit Bangkok Isaan Tour

Meerdaagse Tour vanuit Bangkok Isaan Tour Vertrek vanuit Bangkok: zondag Dag 1 Vroeg vertrek per minibus met airconditioning naar Korat (Nakorn Ratchasima), de toegangspoort tot noordoost Thailand. Onderweg bezoekt u een verschillende lokale fruit-

Nadere informatie

DAG 1: Start reis en vertrek van Tokio naar Jigokudani

DAG 1: Start reis en vertrek van Tokio naar Jigokudani 1 Ontdek de wonderen van het landschap en het wilde leven van Japan! Het winterperspectief in het land van de rijzende zon zorgt voor een prachtige fotoreis. Berglandschappen en ijzige kusten zorgen voor

Nadere informatie

Vietnam 26/11-04/12/2014 Rainbow

Vietnam 26/11-04/12/2014 Rainbow GENNY CORIGLIANO SELECTAIR TRAVEL PARTNERS Vietnam 26/11-04/12/2014 Rainbow FORMALITEITEN : Geldige reispas, 6 maanden na de terugreis geldig GEZONDHEID : Geen behandelingen Geen verplichte inentingen

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Land van de gouden zon - Mexico 28 oktober - 05 november 2017 Vrienden Reis

Land van de gouden zon - Mexico 28 oktober - 05 november 2017 Vrienden Reis Land van de gouden zon - Mexico 28 oktober - 05 november 2017 Vrienden Reis Op de kaart Zaterdag 28 oktober 2017 Vertrek uit Dusseldorf richting Cancun Aankomst en vrije tijd met aansluitend privé avondmaal.

Nadere informatie

Thailand. Djoser BV Breestraat 125 2311 CM Leiden 071-5126400 www.djoser.nl informatie@djoser.nl

Thailand. Djoser BV Breestraat 125 2311 CM Leiden 071-5126400 www.djoser.nl informatie@djoser.nl Thailand Deze fotopresentatie geeft een impressie van onze rondreis door Thailand. Met 15 deelnemers hebben we in 23 dagen bijna 5000 km afgelegd met busjes, trein, tuktuk, olifanten, boten, te voet en

Nadere informatie

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons:

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: Lesbrief 54: januari 2019 Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: redactie@onzetaal.nl. Alarm! 3660 talen worden bedreigd! Uit een recent onderzoek

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

De Blauwe Vogel 1609 LANGSHEEN DE MEKONG ELEGANTE CRUISE. Reisfamilie Carlier R/V MEKONG PRESTIGE II VAN SIEM REAP TOT SAIGON

De Blauwe Vogel 1609 LANGSHEEN DE MEKONG ELEGANTE CRUISE. Reisfamilie Carlier R/V MEKONG PRESTIGE II VAN SIEM REAP TOT SAIGON De Blauwe Vogel 1609 Reisfamilie Carlier ELEGANTE CRUISE LANGSHEEN DE MEKONG VAN SIEM REAP TOT SAIGON R/V MEKONG PRESTIGE II Kuang Si Waterval LAOS Pak Ou LUANG PRABANG THAILAND HANOI Halong baai Haiphong

Nadere informatie

Reisaanbod. Fietsen van Médoc wijnstreek tot de Atlantische kust Ref : A0702. De reis

Reisaanbod. Fietsen van Médoc wijnstreek tot de Atlantische kust Ref : A0702. De reis Fietsen van Médoc wijnstreek tot de Atlantische kust Ref : A0702 Moeilijkheidsgraad Duur Plaats Formule Prijs Zeer makkelijk 7 dagen (6 nachten) Van Bordeaux tot Arcachon Kamer met ontbijt Vanaf 849 /pers

Nadere informatie